-Continu (ontelbaar; gewicht temperatuur)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "-Continu (ontelbaar; gewicht temperatuur)"

Transcriptie

1 Powerpoint #1 Methodologie, Hoe komt je aan betrouwbare kennis. Hoe je kan onderzoeken zodat er maar 1 interpretatie mogelijk is. Beschrijvende statistiek, gegevens presenteren. Zo systematisch en objectief mogelijk. Statistiek, hoe aannemelijk is het dat gegevens door toeval tot stand kunnen komen. Kansrekening, kansen en intuïtie. Soorten variatie; natuurlijk(mensen verschillen), methodisch(2 metingen kunnen verschillende waarden opleveren), factorieel(bv rokers hebben altijd hogere bloeddruk dan niet-rokers) In statistiek beschrijft een kansmodel de variatie in populatie. Daaruit komen voorwaardelijke kansuitspraken over de steekproefuitkomsten. Deze uitspraak geeft een betrouwbaarheid over de populatie. Kenmerken - categoriaal -Dichotoom (geslacht of aanwezigheid) /kwalitatief -Nominaal (niet gecategoriseerd; oogkleur of geboorteland) -Ordinaal (logische volgorde/gecategoriseerd; orkaankracht, opleiding) -Kwantitatief /numeriek -Discreet (aantal/telbaar) -Continu (ontelbaar; gewicht temperatuur) Categoriale waarnemen in taart- of frequentiediagrammen. Continue gegevens in histogram, box-wiskerplot of stem en leafplot. Categoriale variabelen in stapeldiagram en numerieke in scatterplot. Samenhang numerieke waarnemingen; correlatie. Gemiddelde Mediaan is de middelste waarde van een geordende reeks. Standaardafwijking ( ) ( ) ( ) Range is hoogste laagste meetwaarde IQR is Q3-Q1. Middelste 50% van een geordende reeks. Correlatiecoëfficiënt Waarde tussen -1 of 1. 0 betekent afwezigheid verband. Complementregel Pr(a)=1-Pr( a) Somregel Pr(AvB)=Pr(A)+Pr(B) Algemene somregel Pr(AvB)=Pr(A)+Pr(B)-Pr(AnB) Correctie voor dubbeltelling. Productregel Pr(AnB)=Pr(A)*Pr(B) Algemene productregel Pr(AnB)=Pr(A)*Pr(B A) =Gegeven dat Sensitiviteit kans dat je een positieve test gegeven dat je ziek bent Pr(+ Z) Specificiteit kans dat je negatieve test krijgt als je niet ziek bent Pr(- NZ)

2 Alternatieve verdeling is dat je 2 mogelijke uitkomsten meet. Je bent lactosetolerant of niet. Man of vrouw. Wel of niet ziek. Dichotome uitkomsten dus. Meestal aangeduid met failure (0) en succes(1). Binomiale verdeling is een meting doen aan een dichotome uitkomst. Bv 14 willekeurige studenten het geslacht. ( ) ( ) ( ) Poissonverdeling bij zeldzame, onafhankelijke gebeurtenissen. Natuurrampen, auto-ongelukken op de boelelaan. Discrete uitkomsten. ( ) Standaardiseren z=x-μ/ Standaard deviatie Drie eenheid statistiek is de populatie, steekproef en model. Stadaardfout rond een proportie is ( ) Proportieberekening ( ) z=1,96 bij 95% T verdeling, moet gemiddelde en sd bepalen. Schatten van σ en sd. Sd is preciezer met veel metingen. Vrijheidsgraden zijn gelijk aan 1-N. Bv; bij 5 gegevens is de df 4. T95%;df4=2,776 (in tabel) Als de df erg groot is zijn z en t verdeling identiek. sd is te verkleinen door homogene populatie en nauwkeuriger werken. Powerpoint #2 Statistische toets is objectief. De hypothese gaat over een populatie niet over de steekproef. Overschrijdingskans (P waarde) is kans op K toevallig goed hebben. Hoe kleiner de P waarde hoe slechter het toeval de gegevens verklaard. Een toets is gebaseerd op een nulhypothese en een alternatieve hypothese. Toetsingsgrootheid is de maat voor hoe ver de gegevens afwijken van wat je verwacht als h0 klopt. Als iets kleiner is dan 5% dan kan de nul hypothese verworpen worden en worden geconcludeerd dat de alternatieve hypothese aangenomen kan worden. Een en tweezijdig toetsen. Bij tweezijdig toetsen moet je keer 2 doen! Eenzijdig als de hypothese een richting aangeeft en de alternatieve uitkomst oninteressant is. Type I fout is als je de h0 verwerpt maar hij waar is. Pr(verwerpen h0) Type II fout is als de H0 niet waar is, maar verworpen wordt. Pr (behouden h1) Als h0 waar is, is X onwaarschijnlijk. Als X waar is, wordt H0 verworpen. Wanneer de kans op een gemiddelde van 10 (of nog verder van h0) heel klein is als de h0 waar is, zal h0 niet waar zijn. Kleine P waarde betekent een sterk signaal, dus dat de werkelijkheid van h0 afwijkt. Of weinig ruis, dus door de grootte van de steekproef heb je de rol op toeval geminimaliseerd. De P waarde is de kans op de waargenomen gegevens, of nog extremere, als je ervan uitgaat dat H 0 klopt.

3 BALDI & MOORE Chapter 1 Populatie is de groep van individuen waar we informatie over willen. Een variabele zijn de karakteristieken van het individu. Er zijn 2 soorten variabele - categoriaal; in een of meerdere categorieën -nominaal (ongeordend; bv bloemkleur) - ordinaal (logische volgorde, schalen bv van 1 tot 5) - kwantitatief; numerieke waardes waarmee je rekenkundig kunt werken - Continu (ontelbaar, elk nummer op een interval) - Discreet (telbaar) Distributie/verdeling is hoeveel een variabele plaatsvind en op welke waarde. Categoriale distributie zie je hoeveel procent van de individuen in een categorie valt. Counts worden ook wel frequenties genoemd. En de procenten daarvan zijn relatieve frequenties. Taart chart zijn ronde figuren, elke kleur geeft een procent aan van een categorie. En hebben alle categorieën nodig om een geheel te vormen Bar graphs zijn balken naast elkaar. Op alfabet of van groot naar klein. Histogram(kwantitatief) lijkt op een bargraph, maar plaats individuen in categorieën. Bv haai lengte 11 tot 13 feet, 13 tot 15, ect en een bar plaatst verschillende items die vergeleken worden, bv verschillende ziektes en procenten ervan. De balken zitten hierbij niet aan elkaar, Graphs moet je altijd nog bekijken en omschrijven. Graphs kunnen symmetrisch, skewed of bimodal(2 pieken) zijn. skewed naar links is als er meer waarden naar links liggen dan naar rechts vergeleken met het hoogste punt. Stem en leave plot heeft 2 kolomen met afgeronde getallen Dotplot. Timeplot Chapter 2 Gemiddelde/mean Kan omhoog of omlaag gebracht worden door uitschieters. Mediaan is het middelste getal als de observaties in een reeks staan van laag naar hoog. (n+1)/2. Gemiddelde en mediaan liggen dichtbij elkaar, maar bij een skewed distributie ligt het gemiddelde anders door uitbijters. q1 is het eerste kwartiel. Q3 het derde kwartiel. 5 nummer summary bestaat uit minimum, Q1, mediaan, Q3 en maximum. Hiermee is een boxplot te maken. IQR=Q3-Q1. Dit is de interquartile range. Q1-(1,5*IQR) en Q3+(1,5*IQR), als waarden hier buiten vallen zijn het uitschieters.

4 Standaarddeviatie is de vierkantswortel van de variantie. Variantie ( ) ( ) ( ) Standaarddev. ( ) is ( ) ( ) ( ) Degrees of freedom is altijd n-1 s is altijd 0 of groter dan 0 en kan door uitbijters worden beinvloed. Chapter 3 Een response (dependent) variabele meet de uitkomst van een studie. Een explanatory(independent) variabele legt uit of beïnvloed veranderingen in de response variabele. Een scatterplot laat de relatie zien tussen 2 kwantitatieve variabelen op dezelfde individuen. Hierbij staan de explanatory variabele op de x as. Twee variabele zijn positief associated als de bovengemiddelde waarde bij de andere bovengemiddelde waardes ligt. En beneden gemiddeld ook bij de beneden gemiddelde ligt. / Negatief associated is als de bovengemiddelde waarden aan de linker kant van een scatterplot liggen, dus aan de beneden gemiddelde waardes zijn gerelateerd \ Correlatie is een lineaire relatie. ( ) ( ) Als de r positief is, is er een positieve associatie. Correlatie maakt geen verschil tussen explanatory of response variabelen. Ook de eenheid waarmee gerekend wordt maakt geen verschil. Het ligt altijd tussen de -1 en 1. Dichtbij de 0 betekent dat er een kleine/zwakke lineaire relatie is. Correlatie is net als gemiddelde en sd beïnvloedbaar door uitschieters. Chapter 4 Een regressielijn is recht en vat de relatie van 2 variabelen samen. 1 van de variabelen helpt de andere voorspellen, zo wordt het vaak gebruikt om de y te voorspellen bij een x. y=a+bx b=r*(sy/sx) a=ȳ-bẍ Sommige observaties beïnvloeden de rest van de calculaties. Dit zijn influentials. Het verwijderen van deze data of het buitenbeschouwing laten, zou andere uitkomsten van berekeningen opleveren. (zie figuur 4.4 tot 4.6) Extrapolation is het gebruik van de regressielijn om een uitkomst te voorspellen buiten de range van een variabele die je gemeten hebt. Vaak kloppen deze niet. Bv bij een kind van 3 tot 8 gaat de groei in een lineair verband, later gaat groeien langzamer en stopt, als je doormiddel van een regressielijn zou voorspellen zou je bv 4 meter kunnen zijn op een bepaalde leeftijd. Lurking variabele is een variabele die ervoor kan zorgen dat de correlatie/regressie misleidend kan zijn. Het is een variabele die niet de explanatory of response is maar toch de data kan beïnvloeden. Chapter 5 2 way table beschrijft een relatie tussen 2 categoriale variabelen. De rijen beschrijven de behandeling en de kolommen de uitkomsten van de behandeling. Marginale distributie is hoeveel procent van het totaal van de kolom van het hele totaal is.

5 Dus bv gelukt Niet gelukt behandeling Andere beh Tot Marginale distributie van gelukte behandeling is hoeveel procent 45 van 80 is. conditionele distributie Simpsons paradox is als er bij een groep een groter totaal is gebruikt. Je krijgt een misvormd beeld van de werkelijkheid. In PowerPoint dat van die helikopters. Chapter 7 Er zijn twee soorten settings om data te verzamelen. Waarnemingsstudies en experimenten, Waarnemingsstudies observeren individuen en meten de variabelen waarin men geïnteresseerd is. Experimenten geven zorgen voor een behandeling om zo de response te kunnen observeren. Twee variabelen zijn confounded als men de effecten op een response variabele die ze geven niet kan onderscheiden van elkaar. Bv vrouwen werden hormoon pillen na de overgang gegeven, het zou helpen hartaanvallen te reduceren. De gem. 63 vrouw bleek toch hogere hartziektekans te hebben, maar vrouwen in hun 50 e jaren hadden juist minder calcium in aderen, wat kleinere kans geeft op hartziektes. De studie focuste op oudere vrouwen en het werkte dus wel. Het effect van de vrouwen die de pillen namen waren cofounded met de karakteristieken van de vrouwen die het niet namen. Of het drinken van wijn zorgt voor betere gezondheid dan bier. Wijn drinkers zijn ander soort mensen, dus het is cofounded met lurking variabelen zoals educatie, dieet, ect Sample is een deel van een populatie waarvan je iets wilt weten, zodat je daaraan conclusies kan trekken over de hele populatie. Sampling design beschrijft hoe je een sample trekt uit een populatie. Bij niet alle studies kan een sample gekozen worden die voor de gehele populatie gelden. Sampling designs: - Convenience sample is een sample die men met de hand heeft gekozen. Het geeft onrepresentatieve data. Er zit een bias in je metingen. Een bias als een studie een uitkomst systematisch begunstigd. - vrijwilligers response sample is een sample waarbij individuen kiezen of ze meedoen

6 of niet. Zoals online polls, call-ins, ect. Het zijn soms niet de mensen die je kunt gebruiken voor de populatie die je wilt testen. - Probability sample zijn simpele random samples. Een sample door kans gaat bias tegen en geeft iedereen kans om gekozen te worden. Dit is simple random sampling. Een SRS is een grootte n individuen waarbij iedereen even veel kans heeft gekozen te worden. Met behulp van de table of random digits kan dit gekozen worden. - stratified random is als er belangrijke groepen worden getest en dan bij elkaar worden genomen als sample. Bv mannen en vrouwen gescheiden. - Multistage sample is het kiezen van SRS in SRS. Een SRS landen wordt gekozen, daaruit een SRS scholen, daaruit leerlingen Undercoverage is als een groep van de populatie uit het samplen wordt gelaten. Dit kan door bv dat er geen lijst is van de gehele populatie. Een sample waarbij huishoudens worden gebruikt, mist natuurlijk daklozen, gevangenen, ect. Non response is als een individu die geselecteerd is niet meedoet aan een sample. Er kan ook sprake zijn van een reponse bias. Dit wil zeggen dat de ondervraagde of de interviewer er voor kan zorgen dat er een fout zit, Je kan verschillende antwoorden bij een man of vrouw. Over sommige dingen lieg je, bv veel alcohol inname ect. Ook de manier waarop vragen worden gesteld is belangrijk. Sommige eigenschappen zijn te zeldzaam om een goede sample van te doen. Bv een eigenschap die je bij 1 op vind. Hier wordt meestal een case control studie gedaan. Mensen met iets zeldzaams worden uitgekozen om een bepaalde uitkomst zeker is. Er is een controle groep om als een baseline te dienen. Retrospective approach is als er in het verleden wordt gekeken. Historical control is een case studie waarbij bestaande data wordt gebruikt van voorgaande studies om een controle groep te maken. Het bespaard kosten, maar de groepen kunnen erg verschillen. Cohort studies is een groep individuen die iets homogeens hebben of een overeenkomst. Ze geven heel veel informatie en gedetailleerd maar het duurt erg lang. Ze verliezen ook mensen tijdens dit onderzoek aan bv ouderdom en mensen die geen zin meer hebben. Een cohort studie is een prospectieve studie. Dit houdt dus in dat ze allemaal relevante informatie van de participanten proberen te verkrijgen. Chapter 8 individuen krijgen vaak de naam subject. Explanatory variabelen krijgen de naam factoren. De behandeling is een specifiek experimentele conditie op de subjects. Een experimentele groep is een groep individuen die we een behandeling geven waarvan we het effect proberen te begrijpen. Maar dit alleen heeft geen nut, want het kan zijn dat de patiënten niet door de medische procedure, maar door psychische impact beter worden. Dit is het placebo effect. Een controle groep is een behandeling bedoelt als baseline waarmee de experimentele groep wordt vergeleken. Er worden ook echt placebo s gebruikt, dit zijn meestal suiker pillen. Niet te onderscheiden van het echte medicijn. Soms wordt er ook een controle groep gebruikt die niet de gewenste karakteristieke heeft. Bv bij

7 longkanker test mensen die wel roken gebruiken maar ook die niet roken. Randomized comparative experiment is als er 2 of meerdere behandelingen en subjectsgroepen voor behandeling zijn. Completely randomized is als alle subjects worden de subjects random over de behandelingen verdeeld. Deze proeven kunnen meerdere behandelingen hebben en meerdere factoren. Er is altijd een gemiddeld verschil tussen de individuen die verschillende behandelingen krijgen. Er is altijd een klein verschil hoe mensen reageren op een behandeling. Een sample moet genoeg subjects hebben en random gekozen worden. Een geobserveerd effect dat groot dat het zelden door kans gebeurd, noemt men statistisch significant. Matched pairs design is voor het vergelijken van 2 behandelingen. Je kiest voor subjects die goed overeenkomen. De ene krijgt de ene behandeling eerst, het andere individu krijgt de andere behanfdeling eerst. Block design is een groep individuen waarvan voor het experiment al bekent is dat ze gelijksoortig zijn en dat het het resultaat van de behandeling zal beïnvloeden. Dus je hebt bijvoorbeeld 3 behandelingen tegen kanker, maar de progressie verschilt in man en vrouw, je gebruikt nu dus 2 random trekkingen voor de behandeling. Man en vrouw apart. Double blind is dat de subjects en mensen die de behandeling geven weten welke behandeling de subjects krijgen, dus niet weten of ze een placebo of echte behandeling toedienen. Dit is nodig als de onderzoeker de mogelijke uitkomsten moet beoordelen. Het kan soms zijn dat een experiment niet reëel genoeg is om de subjects te laten geloven dat ze het echte medicijn toegediend hebben gekregen. Sommige experimenten kunnen niet worden gedaan om ethische redenen. Chapter 9 Sample proportie is aantal successen/totaal aantal. Een fenomeen is pas random als de individuele uitkomsten onzeker zijn met er is toch een regelmatige distributie als je de proef vaak genoeg herhaald. De propability van een uitkomst van een fenomeen is de proportie van hoe vaak een uitkomst zal gebeuren in een lange serie van herhalingen. Probability beschrijft wat er op lange duur gebeurd. Een event is een uitkomst of een set van uitkomsten van een random fenomeen. Probability model is een wiskundige beschrijving van random fenomeen bestaand uit sample space s (set van alle uitkomsten) en de manier van de probability gegeven aan een event. Sample space S bij geboort S={M,F}. Bij gewicht zijn er talloze mogelijkheden. Probability ligt altijd tussen de 0 en 1. 0 Pr(a) 1 Alle prbability moet samen 1 zijn. P(S)=1 Als 2 events geen samenvallende uitkomsten hebben geldt dat de één of de andere gebeurd. Is de som is de individuele probability, dus bv 20% + 45% = 65% Probability dat 1 event niet gebeurd is de kans 1-Pr(a) Discreet aantal, telbaar. Continu is elk getal tussen bv 0 en 1.

8 Density curve boven horizontale as en heeft een oppervlakte van 1. Deze kunnen ook skewed zijn. Density curve in ongeveer gelijk in het gebruik als de regressie lijn en is een hulpmiddel. Random variabele is een variabele waarvan de waarde een numerieke uitkomst op een random fenomeen heeft. Probability distributie van een random variabele X vertelt welke waardes X aan kan nemen. Personal probabilities is een waarde tussen de 0 en 1 waarin een individu schat hoe waarschijnlijk het is dat een uitkomst gebeurd. risk is het risico om dood te gaan, ziekte, side-effects, ect. Risk(A)=p Odds is bv bij gokken, het de ratio dat 2 probabilties Odd(A)=p/(1-p) Chapter 10 Indepentent houdt in dat de uitkomst van het eerste event het tweede event niet kan beinvloeden. P(AnB)=P(A)*P(B) bv 2 meisje krijgen ½*½= ¼ Disjoint als A gebeurd en B niet kan gebeuren. Dus P(A of B)= P(A)+P(B) Conditionele probability is B gegeven A. Dus P(B A)= P(AnB)/P(A) waarbij A>0 moet zijn Als A en B niet disjoint zijn en wel samen kunnen gebeuren geldt P(A of B)=P(A)+P(B)-P(AnB) A en B kan samen gebeuren bij P(AnB)=P(A)*P(B A) 2 events A&B zijn indepentent als P(B A)=P(B) en P(AnB)=P(A)*P(B) Sensitivity is P(+ ziekte) Specificity is P(- Ziekte) Positive predictive value PPV is P(ziek +) True positive is mensen met een + die ook echt ziek zijn. Bayes theorem P(Ai B)=P(B Ai)*P(Ai)/P(B A1)(PA1)+P(B A2)P(A2)

Oefenvragen bij Statistics for Business and Economics van Newbold

Oefenvragen bij Statistics for Business and Economics van Newbold Oefenvragen bij Statistics for Business and Economics van Newbold Hoofdstuk 1 1. Wat is het verschil tussen populatie en sample? De populatie is de complete set van items waar de onderzoeker in geïnteresseerd

Nadere informatie

Statistiek I Samenvatting. Prof. dr. Carette

Statistiek I Samenvatting. Prof. dr. Carette Statistiek I Samenvatting Prof. dr. Carette Opleiding: bachelor of science in de Handelswetenschappen Academiejaar 2016 2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Statistiek, gegevens en statistisch denken... 3 De

Nadere informatie

SPSS Introductiecursus. Sanne Hoeks Mattie Lenzen

SPSS Introductiecursus. Sanne Hoeks Mattie Lenzen SPSS Introductiecursus Sanne Hoeks Mattie Lenzen Statistiek, waarom? Doel van het onderzoek om nieuwe feiten van de werkelijkheid vast te stellen door middel van systematisch onderzoek en empirische verzamelen

Nadere informatie

Data analyse Inleiding statistiek

Data analyse Inleiding statistiek Data analyse Inleiding statistiek 1 Doel Beheersen van elementaire statistische technieken Toepassen van deze technieken op aardwetenschappelijke data 2 1 Leerstof Boek: : Introductory Statistics, door

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 Een populatie: parametrische toetsen

Hoofdstuk 5 Een populatie: parametrische toetsen Hoofdstuk 5 Een populatie: parametrische toetsen 5.1 Gemiddelde, variantie, standaardafwijking: De variantie is als het ware de gemiddelde gekwadrateerde afwijking van het gemiddelde. Hoe groter de variantie

Nadere informatie

Populatie: De gehele groep elementen waarover informatie wordt gewenst.

Populatie: De gehele groep elementen waarover informatie wordt gewenst. Statistiek I Werkcollege 1 Populatie: De gehele groep elementen waarover informatie wordt gewenst. Steekproef: Gedeelte van de populatie dat feitelijk wordt onderzocht om informatie te vergaren. Eenheden:

Nadere informatie

Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn onderzoek en conclusie? Les 1

Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn onderzoek en conclusie? Les 1 Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn onderzoek en conclusie? Les 1 1 Onderwerpen van de lessenserie: De Normale Verdeling Nul- en Alternatieve-hypothese ( - en -fout) Steekproeven Statistisch toetsen Grafisch

Nadere informatie

introductie Wilcoxon s rank sum toets Wilcoxon s signed rank toets introductie Wilcoxon s rank sum toets Wilcoxon s signed rank toets

introductie Wilcoxon s rank sum toets Wilcoxon s signed rank toets introductie Wilcoxon s rank sum toets Wilcoxon s signed rank toets toetsende statistiek week 1: kansen en random variabelen week : de steekproevenverdeling week 3: schatten en toetsen: de z-toets week : het toetsen van gemiddelden: de t-toets week 5: het toetsen van varianties:

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Verbanden

Hoofdstuk 2: Verbanden Hoofdstuk 2: Verbanden Inleiding In het gebruik van statistiek komen we vaak relaties tussen variabelen tegen. De focus van dit hoofdstuk ligt op het leren hoe deze relaties op grafische en numerieke wijze

Nadere informatie

Data analyse Inleiding statistiek

Data analyse Inleiding statistiek Data analyse Inleiding statistiek 1 Terugblik - Inductieve statistiek Afleiden van eigenschappen van een populatie op basis van een beperkt aantal metingen (steekproef) Kennis gemaakt met kans & kansverdelingen»

Nadere informatie

Cursus TEO: Theorie en Empirisch Onderzoek. Practicum 2: Herhaling BIS 11 februari 2015

Cursus TEO: Theorie en Empirisch Onderzoek. Practicum 2: Herhaling BIS 11 februari 2015 Cursus TEO: Theorie en Empirisch Onderzoek Practicum 2: Herhaling BIS 11 februari 2015 Centrale tendentie Centrale tendentie wordt meestal afgemeten aan twee maten: Mediaan: de middelste waarneming, 50%

Nadere informatie

Hoofdstuk 10: Regressie

Hoofdstuk 10: Regressie Hoofdstuk 10: Regressie Inleiding In dit deel zal uitgelegd worden hoe we statistische berekeningen kunnen maken als sprake is van één kwantitatieve responsvariabele en één kwantitatieve verklarende variabele.

Nadere informatie

Frequentiematen voor ziekte: Hoe vaak komt de ziekte voor

Frequentiematen voor ziekte: Hoe vaak komt de ziekte voor Frequentiematen voor ziekte: Hoe vaak komt de ziekte voor 4 juni 2012 Het voorkomen van ziekte kan op drie manieren worden weergegeven: - Prevalentie - Cumulatieve incidentie - Incidentiedichtheid In de

Nadere informatie

Vandaag. Onderzoeksmethoden: Statistiek 3. Recap 2. Recap 1. Recap Centrale limietstelling T-verdeling Toetsen van hypotheses

Vandaag. Onderzoeksmethoden: Statistiek 3. Recap 2. Recap 1. Recap Centrale limietstelling T-verdeling Toetsen van hypotheses Vandaag Onderzoeksmethoden: Statistiek 3 Peter de Waal (gebaseerd op slides Peter de Waal, Marjan van den Akker) Departement Informatica Beta-faculteit, Universiteit Utrecht Recap Centrale limietstelling

Nadere informatie

5.0 Voorkennis. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram:

5.0 Voorkennis. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram: 5.0 Voorkennis Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram: De lengte van de staven komt overeen met de hoeveelheid; De staven staan meestal los van

Nadere informatie

HOOFDSTUK 6: INTRODUCTIE IN STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN

HOOFDSTUK 6: INTRODUCTIE IN STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN HOOFDSTUK 6: INTRODUCTIE IN STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN Inleiding Statistische gevolgtrekkingen (statistical inference) gaan over het trekken van conclusies over een populatie op basis van steekproefdata.

Nadere informatie

Statistiek. Beschrijvend statistiek

Statistiek. Beschrijvend statistiek Statistiek Beschrijvend statistiek Verzameling van gegevens en beschrijvingen Populatie, steekproef Populatie = o de gehele groep ondervragen o parameter is een kerngetal Steekproef = o een onderdeel van

Nadere informatie

G0N11a Statistiek en data-analyse: project Eerste zittijd Modeloplossing

G0N11a Statistiek en data-analyse: project Eerste zittijd Modeloplossing G0N11a Statistiek en data-analyse: project Eerste zittijd 2007-2008 Modeloplossing Opmerking vooraf: Deze modeloplossing is een heel volledig antwoord op de gestelde vragen. Om de maximumscore op een vraag

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 Kansen. 4.1 Randomheid

Hoofdstuk 4 Kansen. 4.1 Randomheid Hoofdstuk 4 Kansen 4.1 Randomheid Herhalingen en kansen Als je een munt opgooit (of zelfs als je een SRS trekt) kunnen de resultaten van tevoren voorspeld worden, omdat de uitkomsten zullen variëren wanneer

Nadere informatie

College Week 4 Inspecteren van Data: Verdelingen

College Week 4 Inspecteren van Data: Verdelingen College Week 4 Inspecteren van Data: Verdelingen Inleiding in de Methoden & Technieken 2013 2014 Hemmo Smit Dus volgende week Geen college en werkgroepen Maar Oefententamen on-line (BB) Data invoeren voor

Nadere informatie

9. Lineaire Regressie en Correlatie

9. Lineaire Regressie en Correlatie 9. Lineaire Regressie en Correlatie Lineaire verbanden In dit hoofdstuk worden methoden gepresenteerd waarmee je kwantitatieve respons variabelen (afhankelijk) en verklarende variabelen (onafhankelijk)

Nadere informatie

Populaties beschrijven met kansmodellen

Populaties beschrijven met kansmodellen Populaties beschrijven met kansmodellen Prof. dr. Herman Callaert Deze tekst probeert, met voorbeelden, inzicht te geven in de manier waarop je in de statistiek populaties bestudeert. Dat doe je met kansmodellen.

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Statistiek: het toetsen

Hoofdstuk 3 Statistiek: het toetsen Hoofdstuk 3 Statistiek: het toetsen 3.1 Schatten: Er moet een verbinding worden gelegd tussen de steekproefgrootheden en populatieparameters, willen we op basis van de een iets kunnen zeggen over de ander.

Nadere informatie

8. Analyseren van samenhang tussen categorische variabelen

8. Analyseren van samenhang tussen categorische variabelen 8. Analyseren van samenhang tussen categorische variabelen Er bestaat een samenhang tussen twee variabelen als de verdeling van de respons (afhankelijke) variabele verandert op het moment dat de waarde

Nadere informatie

Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n. 10 ( x ) ,16

Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n. 10 ( x ) ,16 modulus strepen: uitkomst > 0 Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n 10 ttest ( x ) 105 101 3,16 n-1 4 t test > t kritisch want 3,16 >,6, dus 105 valt buiten het BI. De cola bevat niet significant

Nadere informatie

College 4 Inspecteren van Data: Verdelingen

College 4 Inspecteren van Data: Verdelingen College Inspecteren van Data: Verdelingen Inleiding M&T 01 013 Hemmo Smit Overzicht van deze cursus 1. Grondprincipes van de wetenschap. Observeren en meten 3. Interne consistentie; Beschrijvend onderzoek.

Nadere informatie

Voorbeeldtentamen Statistiek voor Psychologie

Voorbeeldtentamen Statistiek voor Psychologie Voorbeeldtentamen Statistiek voor Psychologie 1) Vul de volgende uitspraak aan, zodat er een juiste bewering ontstaat: De verdeling van een variabele geeft een opsomming van de categorieën en geeft daarbij

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 12 Donderdag 21 Oktober 1 / 38 2 Statistiek Indeling: Stochast en populatie Experimenten herhalen Wet van de Grote Getallen Centrale Limietstelling 2 / 38 Deductieve

Nadere informatie

11. Multipele Regressie en Correlatie

11. Multipele Regressie en Correlatie 11. Multipele Regressie en Correlatie Meervoudig regressie model Nu gaan we kijken naar een relatie tussen een responsvariabele en meerdere verklarende variabelen. Een bivariate regressielijn ziet er in

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Het toetsen van nonparametrische variabelen

Hoofdstuk 8 Het toetsen van nonparametrische variabelen Hoofdstuk 8 Het toetsen van nonparametrische variabelen 8.1 Non-parametrische toetsen: deze toetsen zijn toetsen waarbij de aannamen van normaliteit en intervalniveau niet nodig zijn. De aannamen zijn

Nadere informatie

Examen Statistiek I Januari 2010 Feedback

Examen Statistiek I Januari 2010 Feedback Examen Statistiek I Januari 2010 Feedback Correcte alternatieven worden door een sterretje aangeduid. 1 Een steekproef van 400 personen bestaat uit 270 mannen en 130 vrouwen. Twee derden van de mannen

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Steekproevendistributies

Hoofdstuk 5: Steekproevendistributies Hoofdstuk 5: Steekproevendistributies Inleiding Statistische gevolgtrekkingen worden gebruikt om conclusies over een populatie of proces te trekken op basis van data. Deze data wordt samengevat door middel

Nadere informatie

Inleiding Applicatie Software - Statgraphics

Inleiding Applicatie Software - Statgraphics Inleiding Applicatie Software - Statgraphics Beschrijvende Statistiek /k 1/35 OPDRACHT OVER BESCHRIJVENDE STATISTIEK Beleggen Door een erfenis heeft een vriend van u onverwacht de beschikking over een

Nadere informatie

Inleiding Applicatie Software - Statgraphics. Beschrijvende Statistiek

Inleiding Applicatie Software - Statgraphics. Beschrijvende Statistiek Inleiding Applicatie Software - Statgraphics Beschrijvende Statistiek OPDRACHT OVER BESCHRIJVENDE STATISTIEK Beleggen Door een erfenis heeft een vriend van u onverwacht de beschikking over een klein kapitaaltje

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 : Numerieke beschrijving van data. Marnix Van Daele. Vakgroep Toegepaste Wiskunde en Informatica Universiteit Gent

Hoofdstuk 3 : Numerieke beschrijving van data. Marnix Van Daele. Vakgroep Toegepaste Wiskunde en Informatica Universiteit Gent Hoofdstuk 3 : Numerieke beschrijving van data Marnix Van Daele MarnixVanDaele@UGentbe Vakgroep Toegepaste Wiskunde en Informatica Universiteit Gent Numerieke beschrijving van data p 1/31 Beschrijvende

Nadere informatie

1. De volgende gemiddelden zijn gevonden in een experiment met de factor Conditie en de factor Sekse.

1. De volgende gemiddelden zijn gevonden in een experiment met de factor Conditie en de factor Sekse. Oefentoets 1 1. De volgende gemiddelden zijn gevonden in een experiment met de factor Conditie en de factor Sekse. Conditie = experimenteel Conditie = controle Sekse = Vrouw 23 33 Sekse = Man 20 36 Van

Nadere informatie

werkcollege 6 - D&P9: Estimation Using a Single Sample

werkcollege 6 - D&P9: Estimation Using a Single Sample cursus 9 mei 2012 werkcollege 6 - D&P9: Estimation Using a Single Sample van frequentie naar dichtheid we bepalen frequenties van meetwaarden plot in histogram delen door totaal aantal meetwaarden > fracties

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: Statistische gevolgtrekkingen voor distributies

Hoofdstuk 7: Statistische gevolgtrekkingen voor distributies Hoofdstuk 7: Statistische gevolgtrekkingen voor distributies 7.1 Het gemiddelde van een populatie Standaarddeviatie van de populatie en de steekproef In het vorige deel is bij de significantietoets uitgegaan

Nadere informatie

A. Week 1: Introductie in de statistiek.

A. Week 1: Introductie in de statistiek. A. Week 1: Introductie in de statistiek. Populatie en steekproef. In dit vak leren we de basis van de statistiek. In de statistiek probeert men erachter te komen hoe we de populatie het beste kunnen observeren.

Nadere informatie

1. Reductie van error variantie en dus verhogen van power op F-test

1. Reductie van error variantie en dus verhogen van power op F-test Werkboek 2013-2014 ANCOVA Covariantie analyse bestaat uit regressieanalyse en variantieanalyse. Er wordt een afhankelijke variabele (intervalniveau) voorspeld uit meerdere onafhankelijke variabelen. De

Nadere informatie

Statistiek in de alfa en gamma studies. Aansluiting wiskunde VWO-WO 16 april 2018

Statistiek in de alfa en gamma studies. Aansluiting wiskunde VWO-WO 16 april 2018 Statistiek in de alfa en gamma studies Aansluiting wiskunde VWO-WO 16 april 2018 Wie ben ik? Marieke Westeneng Docent bij afdeling Methoden en Statistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Universiteit Utrecht

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2: VERBANDEN

HOOFDSTUK 2: VERBANDEN HOOFDSTUK 2: VERBANDEN Inleiding In het gebruik van statistiek komen we vaak relaties tussen variabelen tegen. De focus van dit hoodfstuk ligt op het leren hoe deze relaties op grafische en numerieke wijze

Nadere informatie

HOOFDSTUK 7: STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN VOOR DISTRIBUTIES

HOOFDSTUK 7: STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN VOOR DISTRIBUTIES HOOFDSTUK 7: STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN VOOR DISTRIBUTIES 7.1 Het gemiddelde van een populatie Standaarddeviatie van de populatie en de steekproef In het vorige deel is bij de significantietoets uitgegaan

Nadere informatie

Examen Statistiek I Feedback

Examen Statistiek I Feedback Examen Statistiek I Feedback Bij elke vraag is alternatief A correct. Bij de trekking van een persoon uit een populatie beschouwt men de gebeurtenissen A (met bril), B (hooggeschoold) en C (mannelijk).

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 12 Vrijdag 16 Oktober 1 / 38 2 Statistiek Indeling vandaag: Normale verdeling Wet van de Grote Getallen Centrale Limietstelling Deductieve statistiek Hypothese toetsen

Nadere informatie

Toetsende Statistiek, Week 2. Van Steekproef naar Populatie: De Steekproevenverdeling

Toetsende Statistiek, Week 2. Van Steekproef naar Populatie: De Steekproevenverdeling Toetsende Statistiek, Week 2. Van Steekproef naar Populatie: De Steekproevenverdeling Moore, McCabe & Craig: 3.3 Toward Statistical Inference From Probability to Inference 5.1 Sampling Distributions for

Nadere informatie

toetsende statistiek deze week: wat hebben we al geleerd? Frank Busing, Universiteit Leiden

toetsende statistiek deze week: wat hebben we al geleerd? Frank Busing, Universiteit Leiden toetsende statistiek week 1: kansen en random variabelen week 2: de steekproevenverdeling week 3: schatten en toetsen: de z-toets week 4: het toetsen van gemiddelden: de t-toets Moore, McCabe, and Craig.

Nadere informatie

Vandaag. Onderzoeksmethoden: Statistiek 2. Basisbegrippen. Theoretische kansverdelingen

Vandaag. Onderzoeksmethoden: Statistiek 2. Basisbegrippen. Theoretische kansverdelingen Vandaag Onderzoeksmethoden: Statistiek 2 Peter de Waal (gebaseerd op slides Peter de Waal, Marjan van den Akker) Departement Informatica Beta-faculteit, Universiteit Utrecht Theoretische kansverdelingen

Nadere informatie

Feedback proefexamen Statistiek I 2009 2010

Feedback proefexamen Statistiek I 2009 2010 Feedback proefexamen Statistiek I 2009 2010 Het correcte antwoord wordt aangeduid door een sterretje. 1 Een steekproef van 400 personen bestaat uit 270 mannen en 130 vrouwen. Een derde van de mannen is

Nadere informatie

Beschrijvend statistiek

Beschrijvend statistiek 1 Beschrijvend statistiek 1. In een school werd het intelligentiequotiënt gemeten van de leerlingen van het zesde jaar (zie tabel). De getallen werden afgerond tot op de eenheid. De berekeningen mogen

Nadere informatie

Onderzoek. B-cluster BBB-OND2B.2

Onderzoek. B-cluster BBB-OND2B.2 Onderzoek B-cluster BBB-OND2B.2 Succes met leren Leuk dat je onze bundels hebt gedownload. Met deze bundels hopen we dat het leren een stuk makkelijker wordt. We proberen de beste samenvattingen voor jou

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 13 Dinsdag 26 Oktober 1 / 24 2 Statistiek Indeling: Hypothese toetsen Filosofie 2 / 24 Hypothese toetsen 3 / 24 Hypothese toetsen: toepassingen Vb. Een medicijn wordt

Nadere informatie

Les 2: Toetsen van één gemiddelde

Les 2: Toetsen van één gemiddelde Les 2: Toetsen van één gemiddelde Koen Van den Berge Statistiek 2 e Bachelor in de Biochemie & Biotechnologie 22 oktober 2018 Het statistisch testen van één gemiddelde is een veel voorkomende toepassing

Nadere informatie

Tentamen Biostatistiek 1 voor BMT (2DM40) woensdag 2 november 2011, uur

Tentamen Biostatistiek 1 voor BMT (2DM40) woensdag 2 november 2011, uur Faculteit der Wiskunde en Informatica Tentamen Biostatistiek 1 voor BMT (2DM40) woensdag 2 november 2011, 9.00-12.00 uur Bij het tentamen mag gebruik worden gemaakt van een zakrekenmachine en van een onbeschreven

Nadere informatie

KWANTITATIEF TESTEN. experimenteel ontwerp (MIT 14) statistische analyse (MIT 15)

KWANTITATIEF TESTEN. experimenteel ontwerp (MIT 14) statistische analyse (MIT 15) KWANTITATIEF TESTEN experimenteel ontwerp (MIT 14) statistische analyse (MIT 15) tips Google Wikipedia MIT 14, 15 stats.stackexhchange.com ander onderzoek dat lijkt op het jouwe experimenteel ontwerp kwantitatieve

Nadere informatie

5.0 Voorkennis. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram:

5.0 Voorkennis. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram: 5.0 Voorkennis Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram: De lengte van de staven komt overeen met de hoeveelheid; De staven staan meestal los van

Nadere informatie

Methoden van Onderzoek en Statistiek, Deeltentamen 2, 29 maart 2012 Versie 2

Methoden van Onderzoek en Statistiek, Deeltentamen 2, 29 maart 2012 Versie 2 Vraag 1. Voor welk van de onderstaande variabelen zal een placebo effect waarschijnlijk het grootst zijn? 1. Haarlengte. 2. Lichaamstemperatuur. 3. Mate van tevredenheid met de behandeling. 4. Hemoglobinegehalte

Nadere informatie

Toegepaste Statistiek, Week 6 1

Toegepaste Statistiek, Week 6 1 Toegepaste Statistiek, Week 6 1 Eén ordinale en één nominale variabele Nominale variabele met TWEE categorieën, 1 en 2 Ordinale variabele normaal verdeeld binnen iedere categorie? Variantie in beide categorieën

Nadere informatie

Examen Data Analyse II - Deel 2

Examen Data Analyse II - Deel 2 Examen Data Analyse II - Deel 2 Tweede Bachelor Biomedische Wetenschappen 10 januari 2011 Naam....................................... 1. De systolische bloeddruk (in mmhg) van 21 mannen is weergegeven

Nadere informatie

Extra Opgaven. 3. Van 10 personen meten we 100 keer de hartslag na het sporten. De gemiddelde hartslag van

Extra Opgaven. 3. Van 10 personen meten we 100 keer de hartslag na het sporten. De gemiddelde hartslag van Extra Opgaven 1. Een persoon doet een HIV-test. Helaas is de uitslag positief. De test is echter niet perfect. De persoon vraagt zich af wat de kans is dat hij nu ook echt HIV heeft. Gegeven is: de kans

Nadere informatie

Statistiek II. Sessie 1. Verzamelde vragen en feedback Deel 1

Statistiek II. Sessie 1. Verzamelde vragen en feedback Deel 1 Statistiek II Sessie 1 Verzamelde vragen en feedback Deel 1 VPPK Universiteit Gent 2017-2018 Feedback Oefensessie 1 1 Staafdiagram 1. Wat is de steekproefgrootte? Op de horizontale as vinden we de respectievelijke

Nadere informatie

Bij herhaalde metingen ANOVA komt het effect van het experiment naar voren bij de variantie binnen participanten. Bij de gewone ANOVA is dit de SS R

Bij herhaalde metingen ANOVA komt het effect van het experiment naar voren bij de variantie binnen participanten. Bij de gewone ANOVA is dit de SS R 14. Herhaalde metingen Introductie Bij herhaalde metingen worden er bij verschillende condities in een experiment dezelfde proefpersonen gebruikt of waarbij dezelfde proefpersonen op verschillende momenten

Nadere informatie

Opgave 1: (zowel 2DM40 als 2S390)

Opgave 1: (zowel 2DM40 als 2S390) TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Biostatistiek voor BMT (DM4 en S39) op donderdag, 4.-7. uur Bij het tentamen mag gebruik worden gemaakt van een zakrekenmachine

Nadere informatie

introductie populatie- steekproef- steekproevenverdeling pauze parameters aannames ten slotte

introductie populatie- steekproef- steekproevenverdeling pauze parameters aannames ten slotte toetsende statistiek week 1: kansen en random variabelen week 2: de steekproevenverdeling Moore, McCabe, and Craig. Introduction to the Practice of Statistics Chapter 5: Sampling Distributions 5.1: The

Nadere informatie

Interim Toegepaste Biostatistiek deel 1 14 december 2009 Versie A ANTWOORDEN

Interim Toegepaste Biostatistiek deel 1 14 december 2009 Versie A ANTWOORDEN Interim Toegepaste Biostatistiek deel december 2009 Versie A ANTWOORDEN C 2 B C A 5 C 6 B 7 B 8 B 9 D 0 D C 2 A B A 5 C Lever zowel het antwoordformulier als de interim toets in Versie A 2. Dit tentamen

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Tentamen Statistiek (2DD14) op vrijdag 17 maart 2006, 9.00-12.00 uur.

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Tentamen Statistiek (2DD14) op vrijdag 17 maart 2006, 9.00-12.00 uur. TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Statistiek DD14) op vrijdag 17 maart 006, 9.00-1.00 uur. UITWERKINGEN 1. Methoden om schatters te vinden a) De aannemelijkheidsfunctie

Nadere informatie

Statistiek. Beschrijvende Statistiek Hoofdstuk 1 1.1, 1.2, 1.5, 1.6 lezen 1.3, 1.4 Les 1 Hoofdstuk 2 2.1, 2.3, 2.5 Les 2

Statistiek. Beschrijvende Statistiek Hoofdstuk 1 1.1, 1.2, 1.5, 1.6 lezen 1.3, 1.4 Les 1 Hoofdstuk 2 2.1, 2.3, 2.5 Les 2 INHOUDSOPGAVE Leswijzer...3 Beschrijvende Statistiek...3 Kansberekening...3 Inductieve statistiek, inferentiele statistiek...3 Hoofdstuk...3. Drie deelgebieden...3. Frequentieverdeling....3. Frequentieverdeling....4.5

Nadere informatie

Tentamen Wiskunde A CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE. Datum: 19 december Aantal opgaven: 6

Tentamen Wiskunde A CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE. Datum: 19 december Aantal opgaven: 6 CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE Tentamen Wiskunde A Datum: 19 december 2018 Tijd: 13.30 16.30 uur Aantal opgaven: 6 Lees onderstaande aanwijzingen s.v.p. goed door voordat u met het tentamen begint.

Nadere informatie

statviewtoetsen 18/12/ Statview toets, 2K WE, 30 mei Fitness-campagne Dominantie bij muizen... 4

statviewtoetsen 18/12/ Statview toets, 2K WE, 30 mei Fitness-campagne Dominantie bij muizen... 4 statviewtoetsen 18/12/2000 Contents............................................................ 1 1 Statview toets, 2K WE, 30 mei 1995 2 1.1 Fitness-campagne................................................

Nadere informatie

Gegevensverwerving en verwerking

Gegevensverwerving en verwerking Gegevensverwerving en verwerking Staalname - aantal stalen/replicaten - grootte staal - apparatuur Experimentele setup Bibliotheek Statistiek - beschrijvend - variantie-analyse - correlatie - regressie

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 13 Dinsdag 1 November 1 / 26 2 Statistiek Vandaag: Power Grootte steekproef Filosofie 2 / 26 Power 3 / 26 Power Def. De power (kracht) van een hypothese toets is (1 β),

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 : Grafische beschrijving van data. Marnix Van Daele. Vakgroep Toegepaste Wiskunde en Informatica Universiteit Gent

Hoofdstuk 2 : Grafische beschrijving van data. Marnix Van Daele. Vakgroep Toegepaste Wiskunde en Informatica Universiteit Gent Hoofdstuk 2 : Grafische beschrijving van data Marnix Van Daele Marnix.VanDaele@UGent.be Vakgroep Toegepaste Wiskunde en Informatica Universiteit Gent Grafische beschrijving van data p. 1/35 Soorten meetwaarden

Nadere informatie

KWANTITATIEF TESTEN. experimenteel ontwerp (MIT 14) statistische analyse (MIT 15)

KWANTITATIEF TESTEN. experimenteel ontwerp (MIT 14) statistische analyse (MIT 15) KWANTITATIEF TESTEN experimenteel ontwerp (MIT 14) statistische analyse (MIT 15) tips Google Wikipedia MIT 14, 15 stats.stackexchange.com ander onderzoek dat lijkt op het jouwe experimenteel ontwerp kwantitatieve

Nadere informatie

Data analyse Inleiding statistiek

Data analyse Inleiding statistiek Data analyse Inleiding statistiek Terugblik - Inductieve statistiek Afleiden van eigenschappen van een populatie op basis van een beperkt aantal metingen (steekproef) Kennis gemaakt met kans & kansverdelingen

Nadere informatie

Tentamen Biostatistiek 1 voor BMT (2DM40) woensdag 28 oktober 2009, 9.00-12.00 uur

Tentamen Biostatistiek 1 voor BMT (2DM40) woensdag 28 oktober 2009, 9.00-12.00 uur Faculteit der Wiskunde en Informatica Tentamen Biostatistiek voor BMT (DM4) woensdag 8 oktober 9, 9.-. uur Bij het tentamen mag gebruik worden gemaakt van een zakrekenmachine en van een onbeschreven Statistisch

Nadere informatie

SPSS. Statistiek : SPSS

SPSS. Statistiek : SPSS SPSS - hoofdstuk 1 : 1.4. fase 4 : verrichten van metingen en / of verzamelen van gegevens Gegevens gevonden bij een onderzoek worden systematisch weergegeven in een datamatrix bij SPSS De datamatrix Gebruik

Nadere informatie

2 Data en datasets verwerken

2 Data en datasets verwerken Domein Statistiek en kansrekening havo A 2 Data en datasets verwerken 1 Data presenteren 1.4 Oefenen In opdracht van: Commissie Toekomst Wiskunde Onderwijs 1.4 Oefenen Opgave 9 Bekijk de genoemde dataset

Nadere informatie

Hoofdstuk 12: Eenweg ANOVA

Hoofdstuk 12: Eenweg ANOVA Hoofdstuk 12: Eenweg ANOVA 12.1 Eenweg analyse van variantie Eenweg en tweeweg ANOVA Wanneer we verschillende populaties of behandelingen met elkaar vergelijken, dan zal er binnen de data altijd sprake

Nadere informatie

Statistiek 2 deel A 30 minuten over statistisch toetsen

Statistiek 2 deel A 30 minuten over statistisch toetsen Statistiek 2 deel A 30 minuten over statistisch toetsen R.J. Baars, MSc Kruytgebouw N710 r.j.baars@uu.nl februari 2014 Opbouw van statistiek Statistiek 1 (periode 2: vandaag) Dit college + zelfstudie +

Nadere informatie

Statistiek: Spreiding en dispersie 6/12/2013. dr. Brenda Casteleyn

Statistiek: Spreiding en dispersie 6/12/2013. dr. Brenda Casteleyn Statistiek: Spreiding en dispersie 6/12/2013 dr. Brenda Casteleyn dr. Brenda Casteleyn www.keu6.be Page 2 1. Theorie Met spreiding willen we in één getal uitdrukken hoe verspreid de gegevens zijn: in hoeveel

Nadere informatie

Statistiek voor A.I. College 3. Dinsdag 18 September 2012

Statistiek voor A.I. College 3. Dinsdag 18 September 2012 Statistiek voor A.I. College 3 Dinsdag 18 September 2012 1 / 45 2 Deductieve statistiek Kansrekening 2 / 45 Uitkomstenruimte 3 / 45 Vragen: voorspellen Een charlatan zegt te kunnen voorspellen of een ongeboren

Nadere informatie

HOOFDSTUK VII REGRESSIE ANALYSE

HOOFDSTUK VII REGRESSIE ANALYSE HOOFDSTUK VII REGRESSIE ANALYSE 1 DOEL VAN REGRESSIE ANALYSE De relatie te bestuderen tussen een response variabele en een verzameling verklarende variabelen 1. LINEAIRE REGRESSIE Veronderstel dat gegevens

Nadere informatie

Vrije Universiteit 28 mei Gebruik van een (niet-grafische) rekenmachine is toegestaan.

Vrije Universiteit 28 mei Gebruik van een (niet-grafische) rekenmachine is toegestaan. Afdeling Wiskunde Volledig tentamen Statistics Deeltentamen 2 Statistics Vrije Universiteit 28 mei 2015 Gebruik van een (niet-grafische) rekenmachine is toegestaan. Geheel tentamen: opgaven 1,2,3,4. Cijfer=

Nadere informatie

Examenprogramma wiskunde A vwo

Examenprogramma wiskunde A vwo Examenprogramma wiskunde A vwo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein Bg Functies

Nadere informatie

College 6 Eenweg Variantie-Analyse

College 6 Eenweg Variantie-Analyse College 6 Eenweg Variantie-Analyse - Leary: Hoofdstuk 11, 1 (t/m p. 55) - MM&C: Hoofdstuk 1 (t/m p. 617), p. 63 t/m p. 66 - Aanvullende tekst 6, 7 en 8 Jolien Pas ECO 01-013 Het Experiment: een voorbeeld

Nadere informatie

Statistische variabelen. formuleblad

Statistische variabelen. formuleblad Statistische variabelen formuleblad 0. voorkennis Soorten variabelen Discreet of continu Bij kwantitatieve gegevens gaat het om meetbare gegeven, zoals temperatuur, snelheid of gewicht. Bij een discrete

Nadere informatie

DEEL 3 INDUCTIEVE STATISTIEK INLEIDING TOT DE INDUCTIEVE STATISTIEK 11.2 DE GROOTSTE AANNEMELIJKHEID - METHODE

DEEL 3 INDUCTIEVE STATISTIEK INLEIDING TOT DE INDUCTIEVE STATISTIEK 11.2 DE GROOTSTE AANNEMELIJKHEID - METHODE DEEL 3 INDUCTIEVE STATISTIEK INHOUD H 10: INLEIDING TOT DE INDUCTIEVE STATISTIEK H 11: PUNTSCHATTING 11.1 ALGEMEEN 11.1.1 Definities 11.1.2 Eigenschappen 11.2 DE GROOTSTE AANNEMELIJKHEID - METHODE 11.3

Nadere informatie

Klantonderzoek: statistiek!

Klantonderzoek: statistiek! Klantonderzoek: statistiek! Statistiek bij klantonderzoek Om de resultaten van klantonderzoek juist te interpreteren is het belangrijk de juiste analyses uit te voeren. Vaak worden de mogelijkheden van

Nadere informatie

Les 1: Waarschijnlijkheidrekening

Les 1: Waarschijnlijkheidrekening Les 1: Waarschijnlijkheidrekening A Men neemt een steekproef van 1000 appelen. Deze worden ingedeeld volgens gewicht en volgens symptomen van een bepaalde schimmel: geen, mild, gematigd of ernstig. Het

Nadere informatie

Tentamen Biostatistiek 1 voor BMT (2DM40) woensdag 27 oktober 2010, uur

Tentamen Biostatistiek 1 voor BMT (2DM40) woensdag 27 oktober 2010, uur Faculteit der Wiskunde en Informatica Tentamen Biostatistiek voor BMT (2DM4) woensdag 27 oktober 2, 9.-2. uur Bij het tentamen mag gebruik worden gemaakt van een zakrekenmachine en van een onbeschreven

Nadere informatie

College 3 Interne consistentie; Beschrijvend onderzoek

College 3 Interne consistentie; Beschrijvend onderzoek College 3 Interne consistentie; Beschrijvend onderzoek Inleiding M&T 2012 2013 Hemmo Smit Overzicht van dit college Kwaliteit van een meetinstrument (herhaling) Interne consistentie: Cronbach s alpha Voorbeeld:

Nadere informatie

We berekenen nog de effectgrootte aan de hand van formule 4.2 en rapporteren:

We berekenen nog de effectgrootte aan de hand van formule 4.2 en rapporteren: INDUCTIEVE STATISTIEK VOOR DE GEDRAGSWETENSCHAPPEN OPLOSSINGEN BIJ HOOFDSTUK 4 1. Toets met behulp van SPSS de hypothese van Evelien in verband met de baardlengte van metalfans. Ga na of je dezelfde conclusies

Nadere informatie

introductie kansen pauze meer kansen random variabelen transformaties ten slotte

introductie kansen pauze meer kansen random variabelen transformaties ten slotte toetsende statistiek week 1: kansen en random variabelen Moore, McCabe, and Craig. Introduction to the Practice of Statistics Chapter 4: Probability: The Study of Randomness 4.1: Randomness 4.2: Probability

Nadere informatie

Examen Statistische Modellen en Data-analyse. Derde Bachelor Wiskunde. 14 januari 2008

Examen Statistische Modellen en Data-analyse. Derde Bachelor Wiskunde. 14 januari 2008 Examen Statistische Modellen en Data-analyse Derde Bachelor Wiskunde 14 januari 2008 Vraag 1 1. Stel dat ɛ N 3 (0, σ 2 I 3 ) en dat Y 0 N(0, σ 2 0) onafhankelijk is van ɛ = (ɛ 1, ɛ 2, ɛ 3 ). Definieer

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 11 Dinsdag 25 Oktober 1 / 27 2 Statistiek Vandaag: Hypothese toetsen Schatten 2 / 27 Schatten 3 / 27 Vragen: liegen 61 Amerikanen werd gevraagd hoeveel % van de tijd

Nadere informatie

Samenvatting Statistiek

Samenvatting Statistiek Samenvatting Statistiek De hoofdstukken 1 t/m 3 gaan over kansrekening: het uitrekenen van kansen in een volledig gespecifeerd model, waarin de parameters bekend zijn en de kans op een gebeurtenis gevraagd

Nadere informatie

Samenvattingen 5HAVO Wiskunde A.

Samenvattingen 5HAVO Wiskunde A. Samenvattingen 5HAVO Wiskunde A. Boek 1 H7, Boek 2 H7&8 Martin@CH.TUdelft.NL Boek 2: H7. Verbanden (Recht) Evenredig Verband ( 1) Omgekeerd Evenredig Verband ( 1) Hyperbolisch Verband ( 2) Machtsverband

Nadere informatie

Methoden van het Wetenschappelijk. Onderzoek. Zin en onzin van statistiek

Methoden van het Wetenschappelijk. Onderzoek. Zin en onzin van statistiek Methoden van het Wetenschappelijk Onderzoek Zin en onzin van statistiek Statistiek komt ernstig over of niet Deze tandpasta helpt tegen caries in 1 op 2 gevallen. Het werd slechts geprobeerd op 4 personen.

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 14 Donderdag 28 Oktober 1 / 37 2 Statistiek Indeling: Hypothese toetsen Schatten 2 / 37 Vragen 61 Amerikanen werd gevraagd hoeveel % van de tijd zij liegen. Het gevonden

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding tot de beschrijvende statistiek Maatstaven voor ligging en spreiding Kansrekening 99

Inhoud. 1 Inleiding tot de beschrijvende statistiek Maatstaven voor ligging en spreiding Kansrekening 99 Inhoud 1 Inleiding tot de beschrijvende statistiek 13 1.1 Een eerste verkenning 14 1.2 Frequentieverdelingen 22 1.3 Grafische voorstellingen 30 1.4 Diverse diagrammen 35 1.5 Stamdiagram, histogram en frequentiepolygoon

Nadere informatie