1. Welke van de onderstaande factoren biedt de marktonderzoeker de meeste toegevoegde waarde voor de marketeer?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Welke van de onderstaande factoren biedt de marktonderzoeker de meeste toegevoegde waarde voor de marketeer?"

Transcriptie

1 Marketing 2.2 Multiple Choice vragen Welke van de onderstaande factoren biedt de marktonderzoeker de meeste toegevoegde waarde voor de marketeer? a) De marktonderzoeker weet door al het onderzoek vaak meer af van de markt b) De marktonderzoeker staat vaak wat verder af van het product of merk dan de marketeer c) De marketeer wil antwoorden op vragen, de onderzoeker wil vragen stellen d) De marktonderzoeker heeft vaak een brede wetenschappelijke opleiding en kan dus putten uit een bredere kennis Antwoord: b) is waar. A is niet waar, want ook marketeers lezen de onderzoeken en bovendien gaan marketingproblemen vaak verder dan bestaand onderzoek. B: door de grotere afstand stelt de marktonderzoeker kritische vragen en wordt de marketingprobleemstelling scherper C; op zich is dit waar, maar als een onderzoeker alleen maar geïnteresseerd is in vragen stellen schiet de marketeer daar niets meer op. D; Nee, eerder omgekeerd. Marketeers hebben vaker een brede, algemene opleiding, Marktonderzoekers zijn eerder specialisten (methodologie) 2. Welk van onderstaande activiteiten ten behoeve van het Marketing Information Systeem noemen we ad-hoc onderzoek? a) Het knippen van stukjes uit kranten en vaktijdschriften b) Het registreren van orders en facturen c) Het analyseren van databases met analyse-software d) Het onderzoeken van de resultaten van een testmarkt Antwoord: D) ad-hoc is latijn voor met betrekking tot een specifiek doel de overige opties zijn algemene activiteiten om het bedrijf qua informatie up to date te houden, d, is een specifiek onderzoek.

2 3. Welk van onderstaande onderzoeken is géén goed voorbeeld van een marktonderzoek dat tot doel heeft de marketing performance te monitoren? a) Een klanttevredenheidsonderzoek b) Een imago-onderzoek c) Een herinneringsonderzoek van een tv-campagne d) Een website evaluatie Antwoord: c) want alle andere hebben betrekking op het regelmatig evalueren van de status van langlopende meerjarige processen, terwijl het bij c) gaat om de evaluatie van een tv-commercial een looptijd heeft van enkele maanden tot een jaar. 4. Sommige onderwerpen zien we altijd in een onderzoekvoorstel terug, andere niet altijd. Welk van de onderstaande zaken vormt géén vast onderdeel van een marktonderzoekvoorstel? a) De marketingprobleemstelling b) Een nauwkeurige beschrijving van de steekproefomvang en samenstelling c) Een nauwkeurige beschrijving van de methode van het onderzoek d) Een nauwkeurige beschrijving van het onderzoeksmateriaal Antwoord: D: vaak is dit materiaal nog niet ontwikkeld ten tijde van het opstellen van het onderzoeksvoorstel. 5. Een telecomprovider overweegt marktonderzoek te laten verrichten naar een nieuw distributieconcept, maar ze twijfelen nog. Onderzoek mag geen doel op zich zijn. Welk van onderstaande situaties kan een legitieme reden zijn om géén onderzoek te verrichten? a) Duur onderzoek, lage verwachte marktpotentie b) De marketing risico s zijn te groot c) Er bestaat verdeeldheid in het management over het wel of niet uitvoeren van marktonderzoek d) Er is twee jaar geleden al een algemeen distributieonderzoek uitgevoerd, dus er is al marktinformatie aanwezig. Antwoord: A) Want in dit geval wegen de kosten niet op tegen de opbrengsten. B: hoge investeringen zijn juist een reden om marktonderzoek te doen. C: verdeeldheid is een vaststelling maar zegt an sich niets over de juistheid van de keuze voor of tegen marktonderzoek. D: bestaande informatie is op zich een goed argument om geen marktonderzoek te doen, maar hier praten we over een specifiek concept terwijl er een algemeen distributie-onderzoek is gedaan. Bovendien gaan de ontwikkelingen in de telecombranche zo snel dat 2 jaar oud materiaal niet meer up-to-date genoeg is.

3 6. Hier volgen twee stellingen over het briefingsgesprek. Zijn deze juist of onjuist? 1. Door symptomen van een marketingprobleemstelling nauwkeurig te beschrijven krijgt de marktonderzoeker inzicht in de mate waarin marketingdoelstellingen wel of niet zijn gehaald. 2. Door de negatieve symptomen op te sporen en in kaart te brengen kunnen de hieraan gerelateerde marketingproblemen worden opgelost a) Allebei de stellingen zijn onjuist b) 1 is juist, 2 is onjuist c) 2 is juist, 1 is onjuist d) Allebei de stellingen zijn juist Antwoord: b) want 1 is juist, 2 niet. Bij elk symptoom moet worden gekeken naar de onderliggende oorzaken. Onderzoek dient zich dus primair te richten op de oorzaken van die symptomen en niet op de symptomen zelf. Het opheffen van die oorzaken leidt uiteindelijk tot de meest effectieve aanpak. 7. Hieronder zie je een aantal eisen die aan een marktonderzoeksdoelstelling mogen worden gesteld. Welke van onderstaande eisen hoort niet in het rijtje thuis? a) Gedetailleerd b) representatief c) relevant d) Operationaliseerbaar Antwoord: b) representatief, dit is een eigenschap van een steekproef, niet van een onderzoeksdoelstelling. 8. Wat is een marktonderzoekconstruct? a) Een construct is een geoperationaliseerd marketingconcept b) Een construct is de definitie van een marketingconcept c) Een construct is experimentele conditie d) Een construct is een perceptie van de consument Antwoord: a) B: B komt in de buurt, maar een definitie van een marketingconcept is nog onvoldoende geoperationaliseerd voor onderzoek. C en D zijn onzin.

4 9. Wat is het primaire doel van experimenteel onderzoek? a) fundamentele kennis ontwikkelen b) causale relaties vaststellen c) het uitsluiten van externe invloeden op afhankelijke variabelen d) nieuwe producten ontwikkelen Antwoord: B: causale relaties vaststellen. Dit leidt tot a, het wordt ook vaak gebruikt om fundamentele kennis te ontwikkelen maar het primaire doel is het vaststellen hoe variabelen elkaar beïnvloeden. 10. Wat is het grote verschil tussen een quasi-experimenteel design en een zuiver experimenteel design? a) Het toepassen van een voormeting b) Het gebruik van valide constructen c) Het inzetten van een controle groep d) Het baseren van onderzoek op een theoretisch model Antwoord: C: het inzetten van een controle-groep. a) is zinvol maar maakt het nog niet experimenteel b) is noodzakelijk voor alle onderzoek d) is zinvol, maar maakt het nog niet experimenteel 11. Bij welk van de volgende marketingconcepten werkt observatie het best als het gaat om het verwerven van informatie? a) Reclameverwerking b) Aankoopgedrag c) Merkentrouw d) Aankoopintenties Antwoord: b) Gedrag laat zich het beter observeren dan de andere meer cognitieve concepten, die vaak in het hoofd plaats vinden.

5 12. Welk van onderstaande acties is niet gericht op het creëren van een interviewsetting waarbij de respondent tot medewerking wordt geprikkeld? a) Benadrukken dat antwoorden anoniem zijn b) Het tonen van een identiteitskaart c) Het stellen van de juiste selectievragen d) Het onderstrepen van de relevantie van het onderwerp Antwoord: C, Selectievragen zijn puur bedoeld om de juiste personen in het onderzoek te betrekken. Wat in dit verband wèl motiverend werkt is om tegen mensen die geselecteerd zijn te zeggen u bent geselecteerd als ervaringsdeskundige ). Maar de screening zelf is niet gericht op motivatie 13. Secundaire data zijn snel beschikbaar en goedkoop. Toch kleven er ook nadelen aan deze vorm van gegevens. Welk van de hieronder genoemde nadelen is niet juist? a) Secundaire data gebruiken vaak verschillende schalen b) Secundaire data zijn vaak verouderd c) We hebben vaak geen duidelijkheid over de kwaliteit van secundaire onderzoeksgegevens d) Secundaire data zijn vaak moeilijk te vinden. Antwoord: d) Secundaire data zijn overvloedig aanwezig, zeker dankzij het internet, maar vaak zijn de gegevens niet goed toepasbaar, verouderd of van ondefinieerbare kwaliteit. 14. Modellen zijn geliefd in marktonderzoek. Hieronder staan enkele redenen daarvoor. Welke reden is niet juist? a) Je kan er de werkelijkheid op een vereenvoudigde manier mee weergeven, wat helpt om de essentiële variabelen duidelijker voor ogen te krijgen b) Modellen helpen je om relevante onderzoeksconstructen te vinden en hypotheses scherper te kunnen formuleren c) Door marktonderzoekuitkomsten aan modellen te toetsen kan je zien of het onderzoek goed is opgezet en uitgevoerd. d) Modellen visualiseren de samenhang tussen onderzoeksconstructen Antwoord: C Een model kan nooit worden gebruikt om de kwaliteit van een onderzoek aan te tonen, ze worden gebruikt voor begripsvorming over de samenhang van constructen.

6 15. Kwantitatief onderzoek is in te delen in longitudinaal onderzoek en crossectioneel onderzoek. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Welke van onderstaande stellingen daarover is niet juist? a) Longitudinaal onderzoek is door haar nauwkeurigheid vrij van bias, zoals paneleffecten b) Crossectioneel onderzoek is doorgaans goedkoper dan longitudinaal onderzoek c) Longitudinaal onderzoek maakt een hoger niveau van nauwkeurigheid in de metingen mogelijk dan crossectioneel onderzoek d) Crossectioneel onderzoek is de meest voorkomende vorm van kwantitatief marktonderzoek. Antwoord: a) paneleffecten zijn juist een vorm van bias die optreden bij longitudinaal onderzoek. 16. Welke vorm van onderzoek is vaak nuttig voor het definiëren van het probleem, zodat het juiste onderzoek kan worden uitgevoerd? a) Exploratief onderzoek b) basisonderzoek c) probleemformuleringsonderzoek d) het zogenaamde briefingsgesprek Antwoord: A. Antwoord D komt in de buurt. Een briefingsgesprek draagt bij aan een goede probleemdefinitie, maar is geen vorm van onderzoek. 17. in eén van de onderstaande vier experimenten is mogelijk sprake van een goede interne validiteit, bij de andere drie is dat zeker niet het geval. Welke van onderstaande situaties is mogelijk wel een valide experiment? a) In de controlegroep zijn enkele aangepaste vragen gesteld nadat in de experimentele groep bleek dat deze niet duidelijk waren. b) De experimentele en de controle groep verschilden van elkaar in leeftijd, maar niet in geslacht c) Bij de experimentele groep van 110 deelnemers vielen 4 deelnemers uit, bij de controle groep vielen er 19 uit. d) De experimentele groep bleek in het experiment een ander gedrag te vertonen dan de controlegroep. Antwoord: D: uitgaande van een goede matching van groepen is dit andere gedrag in de experimentele groep waarschijnlijk het gevolg van de experimentele conditie en als zodanig juist belangrijk voor de conclusies over de hypotheses.

7 18. Welk van onderstaande fouten is géén voorbeeld van een systematische fout? a) Er werden verkeerde schalen gebruikt b) Op de pc waarmee de data werden verwerkt bleek de software alle getallen op twee cijfers achter de komma naar beneden af te ronden c) Sommige vragen werden door een groot deel van de respondenten niet begrepen d) Het computersysteem ging down, waardoor drie van de honderd vragenlijsten niet werden verwerkt. Antwoord: D: 19. Zijn onderstaande uitspraken juist of niet juist? I In kwantitatief onderzoek mèt interviewers geven respondenten gewoonlijk spontanere en eerlijkere antwoorden dan in onderzoek zònder interviewer II In kwantitatief onderzoek mèt interviewers begrijpen respondenten vaak beter de vragen dan in onderzoek zònder interviewer. a) I en II zijn juist b) I is onjuist, II is juist c) I is juist, II is onjuist d) I en II zijn onjuist Antwoord: B: spontaniteit en eerlijkheid zijn in selfadministering vragenlijsten juist hoger vanwege de geringere sociale controle. De interviewer zorgt doorgaans wèl voor toelichtingen als de respondenten de vraag niet begrijpen. 20. Hier zie je vier redenen om telefonisch onderzoek te doen. Een ervan is onjuist! Welke hier genoemde reden is onjuist? a) Telefonisch onderzoek is geschikt voor het testen van nieuwe produkten b) Telefonisch onderzoek is goedkoop c) Telefonisch onderzoek geeft representatieve steekproeven (goede dwarsdoorsnede van de bevolking) d) Telefonisch onderzoek is snel Antwoord: A: het is juist lastig om toonmateriaal in te zetten

8 21. Waarom zetten marketing managers steeds minder postaal onderzoek in om hun marketing vragen beantwoord te zien? a) Postaal onderzoek is te duur en te traag b) Postaal onderzoek is te duur en geeft een te lage respons c) Postaal onderzoek is te traag en geeft een te lage respons d) Postaal onderzoek is te traag en te bewerkelijk (veel gedoe ) Antwoord: C: Postaal onderzoek duurt minstens 4-6 weken, vergeleken met 1-3 weken voor on-line en telefonisch. Het gedoe komt meestal op het bordje van een marktonderzoekbureau. Postaal onderzoek is relatief goedkoop, dus de prijs is geen argument. Wel is de response op schriftelijk onderzoek laag en dalende. 22. Stel je werkt als econoom bij Sorbo, fabrikant van huishoudelijke artikelen. Je overweegt om on-line marktonderzoek in te zetten want dat is snel en goedkoop. Toch zijn er marketingprobleemstellingen waarbij andere dataverzamelingsmethoden de voorkeur verdienen. Voor welk type vraagstelling is on-line onderzoek het minst geschikt? a) Een merkpositioneringsonderzoek b) Een klanttevredenheidsonderzoek c) Een onderzoek naar de omvang van de markt d) Een onderzoek naar het optimale prijsniveau Antwoord: C: voor de andere onderzoeken kun je een goede steekproef van klanten samenstellen en aan hen vragen stellen over het merkimago, de tevredenheid en prijsniveaus, bij onderzoek naar de omvang van de markt is het belangrijk dat óók mensen die nooit achter de computer zitten hun mening kunnen geven over huishoudelijke artikelen. 23. Wat is het essentiële verschil tussen een kwalitatief en een kwantitatief interview? a) Kwalitatieve interviews duren langer, omdat er meer vragen worden gesteld b) Kwalitatieve interviews zijn interactiever omdat respondenten hun eigen antwoorden moeten formuleren c) Kwalitatieve interviews zijn intensiever omdat de vragen moeilijker zijn en de respondenten dieper moeten nadenken d) In een kwalitatief onderzoek is er een betere relatie met respondenten en is er een grotere betrokkenheid omdat ze een persoonlijkere benadering krijgen. Antwoord: B is het goede antwoord: kwalitatieve interviews zijn interactiever in de zin van meer interactie, meer tussenvragen omdat de interviewer duidelijkheid wil krijgen over de antwoorden op open vragen.

9 A: Meestal duren kwalitatieve interviews langer, maar dat is een consequentie van b. het is dus een symptomatisch verschil, maar niet het essentiele verschil. C: Ook kwantitatieve vragenlijsten kunnen behoorlijk intensief zijn en moet er diep nagedacht worden. D: Ook in een kwantitatief onderzoek kunnen interviewers een goede relatie met respondenten opbouwen, en een hoge mate van betrokkenheid creëren. 24. Hoe werken projectieve technieken? a) Het zijn gedachteoefeningen om mensen scherper te maken over hoe hun eigen gedrag in elkaar zit. b) Door eigen motieven op anderen te projecteren zijn inzichten minder bedreigend en zal men meer over zichzelf vertellen. c) Ze stellen mensen op hun gemak waardoor ze meer los laten over hun motieven d) Door eigenschappen van andere dingen te projecteren op het onderwerp van onderzoek ontwikkelen krijgen we een dieper inzicht Antwoord: hier zijn twee antwoorden goed; b en d. In onze cursus gaat het vooral om d) het projecteren van eigenschappen van andere objecten of verschijnselen op het onderwerp van onderzoek is een vorm van associëren, of wel laterale vergelijkingen maken, wat andere, vaak onverwachtere inzichten oplevert dan het zoeken naar causale relaties. B) is óók een vorm van projecteren, maar niet om creativiteit te bevorderen maar openheid te creëren. Voorbeeldvraag: hoe belangrijk denkt u dat sex is voor mensen in het algemeen? (als we een indicatie willen hebben hoe belangrijk sex voor die persoon is) 25. Als je een kwalitatief onderzoek houdt en een groepsdiscussie organiseert om bijvoorbeeld inzicht te krijgen in het imago van je bedrijf, dan is de samenstelling van de groepen erg belangrijk om een goede groepsdynamiek te bereiken. Welke van de onderstaande vier situaties draagt het meest bij aan een goede groepsdynamiek: a) Moeten de groepen homogeen zijn samengesteld en tussen de 6-10 respondenten bevatten b) Moeten de groepen homogeen zijn samengesteld en tussen de 8-12 respondenten bevatten. c) Moeten de groepen heterogeen zijn samengesteld en tussen de 6-10 respondenten bevatten d) Moeten de groepen heterogeen zijn samengesteld en tussen de 8-12 respondenten bevatten Antwoord: A: homogene groepen zijn groepen met mensen die zich identificeren met elkaar, daardoor voelen ze zich meer op hun gemak. Een groep met meer dan 8-9 respondenten is minder goed te sturen, waardoor veel informatie verloren gaat.

10

11 26. Je werkt als marketeer bij een groot voedingsconcern en bent belast met alle vleeswaren van het merk Stegeman. Je schakelt een marktonderzoekbureau in voor een onderzoek. Dit bureau zweert bij groepsdiscussies, ze voeren uit principe géén single interviews uit. Voor welk van onderstaande type onderzoeken zul je moeten uitwijken naar een bureau dat wèl single interviews uitvoert? a) Inzicht in de positie van vleeswaren in de categorie broodbeleg b) Evaluatie van een werkend prototype van een nieuwe website c) Evaluatie van een campagneconcept (story-boards) d) Inzicht in het imago van het merk Stegeman Antwoord: b) hier ben je benieuwd naar individuele navigatiegedrag, ervaringen en waardering, omdat mensen verschillen in hun zoekgedrag. Dit is een lastige. Dit onderwerp is niet letterlijk behandeld, maar zit sterk aan tegen de maak een vraagpuntenlijst voor een single interview waarin een advertentie wordt getest uit opdracht 3, dat wel uitgebreid is behandeld. 27. Respondenten hebben te maken met verschillende drempels waar het gaat om het praten over hun motivaties. Verdringing en vergeten zijn twee van dit soort drempels. Welke van onderstaande technieken is het minst productief om die drempels te verlagen? a) Door de tijd te nemen en stiltes te laten vallen b) Door herhaaldelijk te blijven doorvragen naar het waarom c) Door respondenten met hun neiging tot verdringen te confronteren d) Door gebruik te maken van groepsinteractie-effecten Antwoord: c) Dit werkt eerder contraproductief, omdat mensen zullen dichtklappen. 28. Je houd een kwalitatief onderzoek waarin je een advertentie test op communicatieve impact. Hieronder zie je 4 verschillende mogelijke opmerkingen van respondenten over wat ze van de boodschap van een advertentie vinden. Stel dat een advertentie op alle vier de punten redelijk positief scoort. Welke van de vier opmerkingen zegt dan het meest over de effectiviteit van de advertentie? a) Ik vind de boodschap geloofwaardig b) Ik vind de boodschap aantrekkelijk c) Ik vind de boodschap duidelijk d) Ik vind de boodschap opvallend Antwoord: B) Je kan een boodschap geloofwaardig, duidelijk en opvallend vinden, maar het nog steeds een onaantrekkelijke boodschap vinden. Als a,b en d het geval

12 zijn èn de advertentie is ook nog eens aantrekkelijk, dan is de kans groot dat de advertentie ook effectief zal zijn. 29. Heavy-users kopen onze producten vaker dan light-users. Hoe heet het schaaltype dat we moeten inzetten als we willen vaststellen hoe groot de groep heavy users is die twee keer zo vaak onze producten koopt als light - users? a) Een ordinale schaal b) Een relatieve schaal c) Een nominale schaal d) Een intervalschaal Antwoord: D: Met de intervalschaal kunnen we relatieve verhoudingen meten in aantallen of percentages, bij een ordinale schaal weten we alleen hoe groot de groep heavy users is die vaak-regelmatig koopt, maar niet hoevéél meer ze kopen dan de light users. De relatieve schaal is een onzinnaam, de nominale schaal maakt alleen onderscheid tussen groepen, maar zegt niets over relaties tussen die groepen. 30. Wat mankeert er aan de volgende vraagstelling? Is er één minister of zijn er meerdere ministers in het Kabinet waar u fan van bent? a) Deze vraag is te persoonlijk b) Het woord fan is onduidelijk c) Hier wordt niet één vraag gesteld, maar worden er twéé gesteld d) Dit is een politieke vraag, geen marktonderzoekvraag Antwoord: b) het begrip fan is onduidelijk. Het is niet duidelijk of de respondent het woord zal begrijpen op de manier waarop de onderzoeker het bedoeld heeft. C) lijkt een goede optie maar is niet juist want het antwoord kan luiden nee, een of meerdere, welke zich allemaal op één en de zelfde antwoorddimensie bevinden.

Hoofdstuk 7 Marktonderzoek

Hoofdstuk 7 Marktonderzoek Hoofdstuk 7 Marktonderzoek Leerdoelen Uitleggen hoe belangrijk informatie is voor het bedrijf, om inzicht te krijgen in de markt. Het marketinginformatiesysteem definiëren en de onderdelen daarvan bespreken.

Nadere informatie

Praktische tips voor succesvol marktonderzoek in de land- en tuinbouwsector

Praktische tips voor succesvol marktonderzoek in de land- en tuinbouwsector marktonderzoek in de land- en tuinbouwsector Marktonderzoek kunt u prima inzetten om informatie te verzamelen over (mogelijke) markten, klanten of producten, maar bijvoorbeeld ook om de effectiviteit van

Nadere informatie

tudievragen voor het vak TCO-2B

tudievragen voor het vak TCO-2B S tudievragen voor het vak TCO-2B 1 Wat is fundamenteel/theoretisch onderzoek? 2 Geef een voorbeeld uit de krant van fundamenteel/theoretisch onderzoek. 3 Wat is het doel van fundamenteel/theoretisch onderzoek?

Nadere informatie

Hoofdstuk 4. Het probleem definiëren en de onderzoeksdoelstellingen vaststellen

Hoofdstuk 4. Het probleem definiëren en de onderzoeksdoelstellingen vaststellen Hoofdstuk 4 Het probleem definiëren en de onderzoeksdoelstellingen vaststellen De verschillen tussen managers en onderzoekers Marketingmanagers en marktonderzoekers kijken anders tegen de wereld aan omdat

Nadere informatie

WORKSHOP ONDERZOEKSMETHODEN

WORKSHOP ONDERZOEKSMETHODEN WORKSHOP ONDERZOEKSMETHODEN INHOUD Kwantitatieve onderzoeksmethoden Algemene kenmerken Enquête Experiment Kwalitatieve onderzoeksmethoden Algemene kenmerken Observatie Interview Kwaliteit van het onderzoek

Nadere informatie

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data Workshop Dataverzameling Van onderzoeksvraag naar data Even voorstellen: Suzanne van de Groep 24 jaar Promovendus (PhD-kandidaat) Universiteit Leiden Hoe gaan jongeren met andere mensen om? Hoe werkt dat

Nadere informatie

Methodologie voor onderzoek in de verpleegkunde. Foeke van der Zee

Methodologie voor onderzoek in de verpleegkunde. Foeke van der Zee Methodologie voor onderzoek in de verpleegkunde Foeke van der Zee Inhoudsopgave 1. Onderzoek, wat is dat eigenlijk... 1 1.1 Hoe is onderzoek te omschrijven... 1 1.2 Is de onderzoeker een probleemoplosser

Nadere informatie

Voorwoord van Hester van Herk... iii Voorwoord van Foeke van der Zee... iv Verantwoording... vi

Voorwoord van Hester van Herk... iii Voorwoord van Foeke van der Zee... iv Verantwoording... vi Inhoudsopgave Voorwoord van Hester van Herk... iii Voorwoord van Foeke van der Zee... iv Verantwoording... vi INTRODUCTIE... 1 1. Wat is onderzoek... 2 1.1 Een definitie van onderzoek... 2 1.2 De onderzoeker

Nadere informatie

Voorwoord... iii Verantwoording... v

Voorwoord... iii Verantwoording... v Inhoudsopgave Voorwoord... iii Verantwoording... v INTRODUCTIE... 1 1. Wat is onderzoek... 2 1.1 Een definitie van onderzoek... 2 1.2 De onderzoeker als probleemoplosser of de onderzoeker als adviseur...

Nadere informatie

Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 8 Feedbackformulier bij het onderzoeksinstrument

Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 8 Feedbackformulier bij het onderzoeksinstrument Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 8 Feedbackformulier bij het onderzoeksinstrument Het doel van deze opdracht is nagaan of je instrument geschikt is voor je onderzoek. Het is altijd verstandig

Nadere informatie

28-10-2015. Je kunt deze presentatie na afloop van de les downloaden.

28-10-2015. Je kunt deze presentatie na afloop van de les downloaden. Docent: Marcel Gelsing Je kunt deze presentatie na afloop van de les downloaden. Ga naar: www.gelsing.info Kies voor de map Eindopdrachten Download: Integrale eindopdracht Fase 1.pdf Les 1: fase 1 en 2

Nadere informatie

Onderzoeksopzet. Marktonderzoek Klantbeleving

Onderzoeksopzet. Marktonderzoek Klantbeleving Onderzoeksopzet Marktonderzoek Klantbeleving Utrecht, september 2009 1. Inleiding De beleving van de klant ten opzichte van dienstverlening wordt een steeds belangrijker onderwerp in het ontwikkelen van

Nadere informatie

Auteurs: Baarda e.a. isbn: 978-90-01-80771-9

Auteurs: Baarda e.a. isbn: 978-90-01-80771-9 Woord vooraf Het Basisboek Methoden en Technieken biedt je een handleiding voor het opzetten en uitvoeren van empirisch kwantitatief onderzoek. Je stelt door waarneming vast wat zich in de werkelijkheid

Nadere informatie

Meten van Resultaat. Carine van Schie 22 april 2014

Meten van Resultaat. Carine van Schie 22 april 2014 Meten van Resultaat Carine van Schie 22 april 2014 Outline 1 Onderzoek 2 Gedragsverandering 3 Resultaat en (effect) metingen 4 Vragenlijst 5 Observatie 6 Respondenten 7 Analyse Onderzoek: Wat wil je weten

Nadere informatie

Methodologie voor onderzoek in marketing en management. Foeke van der Zee

Methodologie voor onderzoek in marketing en management. Foeke van der Zee Methodologie voor onderzoek in marketing en management Foeke van der Zee Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar worden gemaakt,

Nadere informatie

20/04/2013: Kwalitatief vs. Kwantitatief

20/04/2013: Kwalitatief vs. Kwantitatief 20/04/2013: Kwalitatief vs. Kwantitatief Wat is exact het verschil tussen kwalitatief en kwantitatief marktonderzoek in termen van onderzoek (wat doe je) in termen van resultaat (wat kan je er mee) in

Nadere informatie

Begrippenlijst Anders Dit is onderzoek

Begrippenlijst Anders Dit is onderzoek Begrippenlijst Anders Dit is onderzoek Begrippenlijst door F. 1080 woorden 15 april 2016 9,1 2 keer beoordeeld Vak Anders Dit is onderzoek! 2.4 Steekproef Onderzoek met een kleine groep met de bedoeling

Nadere informatie

Onderzoeksvraag Uitkomst

Onderzoeksvraag Uitkomst Hoe doe je onderzoek? Hoewel er veel leuke boeken zijn geschreven over het doen van onderzoek (zie voor een lijstje de pdf op deze site) leer je onderzoeken niet uit een boekje! Als je onderzoek wilt doen

Nadere informatie

Methodologie voor onderzoek in zorg, welzijn en hulpverlening. Foeke van der Zee

Methodologie voor onderzoek in zorg, welzijn en hulpverlening. Foeke van der Zee Methodologie voor onderzoek in zorg, welzijn en hulpverlening Foeke van der Zee Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar worden gemaakt,

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Methoden van onderzoek. Werkcollege 5

Methoden van onderzoek. Werkcollege 5 Werkcollege 5 Werkcollege 5: Inhoud 1. Instructies bij opdrachten 2. Populatie - steekproef 3. Vragenlijst ontwikkelen 2 Instructies opdrachten 3 Werkcollege 5: Inhoud 1. Instructies bij opdrachten 2.

Nadere informatie

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen 11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen Iedereen met een website komt er vroeg of laat mee in aanraking. Hoe verander ik meer bezoekers in klanten? Met conversie dus. Conversie optimalisatie

Nadere informatie

USER EXPERIENCE ONDERZOEK Gastcollege 9 maart 2015

USER EXPERIENCE ONDERZOEK Gastcollege 9 maart 2015 USER EXPERIENCE ONDERZOEK Gastcollege 9 maart 2015 Februari 2015 MARIT KLOOSTER CommunicatieManagement Hogeschool van Utrecht Sinds 2002 werkzaam bij Ruigrok NetPanel: Stagiair > Junior > Medior > Senior

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) Het voornaamste doel van dit proefschrift is nieuwe methoden te ontwikkelen en te valideren om de effectiviteit van customization te kunnen bepalen en hoe dataverzameling kan worden verbeterd. Om deze

Nadere informatie

Inhoud. Onderwijseenheid 1 Inkoopbehoefte 9. Onderwijseenheid 2 Kwaliteit 45

Inhoud. Onderwijseenheid 1 Inkoopbehoefte 9. Onderwijseenheid 2 Kwaliteit 45 Inhoud Onderwijseenheid 1 Inkoopbehoefte 9 1 Onderzoek inkoopmarkt 9 1.1 Opzet van het marktonderzoek 10 1.2 Desk research 12 1.3 Field research 12 2 Inkoop en leverancierskeuze 15 2.1 Doelstellingen van

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Campagneproject. Slow Food Rijnzoet. Lili Ujvari 488236 Sean Nauta 472323

Plan van Aanpak. Campagneproject. Slow Food Rijnzoet. Lili Ujvari 488236 Sean Nauta 472323 Campagneproject 2014 Slow Food Rijnzoet Lili Ujvari 488236 Sean Nauta 472323 Inhoudsopgave Inleiding 3 Probleemstelling 4 Probleemoriëntatie 4 Probleemdefinitie 4 Doelstelling 5 Hoofdvraag 5 Deelvragen

Nadere informatie

Methodologie voor sociaalwetenschappelijk onderzoek. Foeke van der Zee

Methodologie voor sociaalwetenschappelijk onderzoek. Foeke van der Zee Methodologie voor sociaalwetenschappelijk onderzoek Foeke van der Zee Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar worden gemaakt, in

Nadere informatie

Palliatieve Zorg. Onderdeel: Kwalitatief onderzoek. Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2

Palliatieve Zorg. Onderdeel: Kwalitatief onderzoek. Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2 Palliatieve Zorg Onderdeel: Kwalitatief onderzoek Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2 Inhoudsopgave Inleiding Blz 2 Zoekstrategie Blz 3 Kwaliteitseisen van Cox et al, 2005 Blz 3 Kritisch

Nadere informatie

Onderzoeksleerlijn Commerciële Economie. Naar een integrale leerlijn onderzoek Tom Fischer

Onderzoeksleerlijn Commerciële Economie. Naar een integrale leerlijn onderzoek Tom Fischer Onderzoeksleerlijn Commerciële Economie Naar een integrale leerlijn onderzoek Tom Fischer Onderzoek binnen de opleiding CE Aandacht door de tijd heen heel verschillend Van een paar credits voor de hele

Nadere informatie

Festival van het Leren. - Evaluatie - workshop. Corien van der Linden. Utrecht - 19 maart 2010

Festival van het Leren. - Evaluatie - workshop. Corien van der Linden. Utrecht - 19 maart 2010 Festival van het Leren - Evaluatie - workshop Corien van der Linden Utrecht - 19 maart 2010 Terra Nova Partners in Onderzoek www.terranovapartners.nl Agenda - introductie - onderzoekmethoden - zelf aan

Nadere informatie

Trendonderzoek Interne Communicatie 2017 Rapportage kwantitatieve resultaten. Involve, specialisten in interne communicatie Vakblad Communicatie

Trendonderzoek Interne Communicatie 2017 Rapportage kwantitatieve resultaten. Involve, specialisten in interne communicatie Vakblad Communicatie Trendonderzoek Interne Communicatie 2017 Rapportage kwantitatieve resultaten Involve, specialisten in interne communicatie Vakblad Communicatie September, 2017 Achtergrond van het onderzoek Doelstelling

Nadere informatie

Toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn

Toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn Toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn De toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn bevat vier praktische instrumenten om samen met cliënten te werken aan verbetering of vernieuwing van diensten

Nadere informatie

1c Relatie tussen x en y hoeft niet perfect te zijn om een oorzaak van y te laten zijn.

1c Relatie tussen x en y hoeft niet perfect te zijn om een oorzaak van y te laten zijn. MTO A tentamen 1 e gelegenheid 1c Relatie tussen x en y hoeft niet perfect te zijn om een oorzaak van y te laten zijn. 2d Stap empirische cyclus. Volgens Heiman. Afleiden van empirische predicties uit

Nadere informatie

Proeftentamenvragen UE&UX Utrecht, 20 juni Disclaimer

Proeftentamenvragen UE&UX Utrecht, 20 juni Disclaimer Proeftentamenvragen UE&UX 2017-2018 Utrecht, 20 juni 2018 Disclaimer Het tentamen en hertentamen zullen bestaan uit multiple choice vragen, enkele open vragen en een casus. Als richtlijn voor het gewicht

Nadere informatie

Hoofdstuk 5. Het onderzoeksontwerp

Hoofdstuk 5. Het onderzoeksontwerp Hoofdstuk 5 Het onderzoeksontwerp Het onderzoeksontwerp Een onderzoeksontwerp is een verzameling reeds genomen beslissingen die samen het masterplan vormen en waarin de methoden en procedures voor het

Nadere informatie

MANTELZORG, GOED GEVOEL

MANTELZORG, GOED GEVOEL UITKOMSTEN ONDERZOEK: MANTELZORG, GOED GEVOEL Inhoud: Theorie & Vragen Methode Theoretische achtergrond: Mantelzorgers zijn iets minder gelukkig dan de rest van de bevolking (CBS, 2016). Mantelzorg brengt

Nadere informatie

ZORGNODEN VAN EEN POPULATIE IN KAART BRENGEN

ZORGNODEN VAN EEN POPULATIE IN KAART BRENGEN ZORGNODEN VAN EEN POPULATIE IN KAART BRENGEN Quick and dirty Waar ben je naar op zoek? Iets over data Kwantitatief Databanken die toelaten regionaal te zoeken Kwalitatief Zelf verzamelen? Toekomst 3 Wat

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Dataverzamelingsmethoden voor surveyonderzoek

Hoofdstuk 9. Dataverzamelingsmethoden voor surveyonderzoek Hoofdstuk 9 Dataverzamelingsmethoden voor surveyonderzoek Voordelen van surveys Standaardisering Eenvoudige toepasbaarheid Mogelijkheid om het onzichbare op het spoor te komen Geschiktheid voor statistische

Nadere informatie

Special advertising: SBS Billboards DVJ Insights

Special advertising: SBS Billboards DVJ Insights Special advertising: SBS s DVJ Insights Ronald Jansen & Robin Koenen Maart 2016 onderzoeksopzet 2 Inleiding SBS biedt adverteerders de mogelijkheid om via special advertising nog betere effecten voor het

Nadere informatie

Dit bestand niet correct? Meld misbruik op www.saxionstudent.nl. Marktonderzoek Zoolverwarmer Dit document is opgesteld door www.saxionstudent.

Dit bestand niet correct? Meld misbruik op www.saxionstudent.nl. Marktonderzoek Zoolverwarmer Dit document is opgesteld door www.saxionstudent. Marktonderzoek Zoolverwarmer Dit document is opgesteld door www.saxionstudent.nl Voorwoord Voor u ligt het door ons opgestelde marktonderzoek inclusief de resultaten. Tijdens deze opdracht is gebruik gemaakt

Nadere informatie

DEELNEMERS TEVREDENHEID ONDERZOEK

DEELNEMERS TEVREDENHEID ONDERZOEK DEELNEMERS TEVREDENHEID ONDERZOEK Hoe denken deelnemers en gepensioneerden over PPF APG en haar communicatie uitingen. 18 september 2014 Roel Lubberink MCD/ MI Conclusies: Deelnemers Hoge algemene tevredenheid

Nadere informatie

Programma. - Construct-> dimensies -> indicatoren -> items vragenlijst. - Pilot met de vragenlijst. - Plannen van het onderzoek.

Programma. - Construct-> dimensies -> indicatoren -> items vragenlijst. - Pilot met de vragenlijst. - Plannen van het onderzoek. Bijeenkomst 3 1 Programma Mini-presentaties Vragenlijst maken Kwaliteit van de vragenlijst: betrouwbaarheid en validiteit Vooruitblik: analyse van je resultaten Aan de slag: - Construct-> dimensies ->

Nadere informatie

Methoden van het Wetenschappelijk Onderzoek: Deel II Vertaling pagina 83 97

Methoden van het Wetenschappelijk Onderzoek: Deel II Vertaling pagina 83 97 Wanneer gebruiken we kwalitatieve interviews? Kwalitatief interview = mogelijke methode om gegevens te verzamelen voor een reeks soorten van kwalitatief onderzoek Kwalitatief interview versus natuurlijk

Nadere informatie

Reclame Reactie Onderzoek advertentie Albert Heijn van 6 april 2010

Reclame Reactie Onderzoek advertentie Albert Heijn van 6 april 2010 Reclame Reactie Onderzoek advertentie Albert Heijn van 6 april 2010 RMI FULLSERVICE MARKTONDERZOEK drs. Edouard Buning Amsterdam/Heerlen, april 2010 2010 RMI. Alle rechten voorbehouden. Aan de informatie

Nadere informatie

Management Summary. Auteur Tessa Puijk. Organisatie Van Diemen Communicatiemakelaars

Management Summary. Auteur Tessa Puijk. Organisatie Van Diemen Communicatiemakelaars Management Summary Wat voor een effect heeft de vorm van een bericht op de waardering van de lezer en is de interesse in nieuws een moderator voor dit effect? Auteur Tessa Puijk Organisatie Van Diemen

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor

AFM Consumentenmonitor AFM Consumentenmonitor Provisie en schadeverzekeringen Voorjaar 2018 GfK April 2018 1 Recente sluiters over betaling bij schadeverzekeringen 2 Twee derde sluiters van schadeverzekeringen weet niet hoe

Nadere informatie

Pre-Academisch Onderwijs. Overzicht modules leerjaar 2 en planning modules leerjaar 1 t/m 3

Pre-Academisch Onderwijs. Overzicht modules leerjaar 2 en planning modules leerjaar 1 t/m 3 Pre-Academisch Onderwijs Overzicht modules leerjaar 2 en planning modules leerjaar 1 t/m 3 OVERZICHT MODULES LEERJAAR 2 Wetenschapsfilosofie In deze module zul je naast de kennis over wetenschapsfilosofie,

Nadere informatie

De inzet van online groepsdiscussies in marktonderzoek

De inzet van online groepsdiscussies in marktonderzoek De inzet van online groepsdiscussies in marktonderzoek Wendy Wittenberg Samenvatting Steeds meer marktonderzoekbureaus maken gebruik van online kwalitatief onderzoek. In dit artikel wordt weergegeven hoe

Nadere informatie

NEDERLANDERS & MEDIATION

NEDERLANDERS & MEDIATION NEDERLANDERS & MEDIATION Een kwantitatief onderzoek onder Nederlanders in opdracht van de Nederlandse Mediatorsvereniging en de Mediatorsfederatie Nederland JORIS DE JONGH WOUTER SMIT AMSTERDAM, MEI 2017

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5, Marketingbeleid

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5, Marketingbeleid Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5, Marketingbeleid Samenvatting door een scholier 1430 woorden 1 februari 2003 6,1 79 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Marketingbeleid. 5.1 Het

Nadere informatie

Toelichting op Medewerkeronderzoek door H&S Adviesgroep

Toelichting op Medewerkeronderzoek door H&S Adviesgroep Toelichting op Medewerkeronderzoek door H&S Adviesgroep H&S Adviesgroep kan u ondersteunen bij het uitvoeren van een Medewerkeronderzoek. Organisaties zetten deze onderzoeken in om bijvoorbeeld de werkbeleving,

Nadere informatie

Strategic Decisions Monitor Februari 2015 Kennismanagement

Strategic Decisions Monitor Februari 2015 Kennismanagement Strategic Decisions Monitor Februari 2015 Kennismanagement In samenwerking met KIRC 2015 Niets uit deze publicatie mag geheel of gedeeltelijk op enigerlei schriftelijke, elektronische of andere wijze openbaar

Nadere informatie

GfK Group Media RAB Radar- Voorbeeldpresentatie Merk X fmcg. Februari 2008 RAB RADAR. Radio AD Awareness & Respons. Voorbeeldpresentatie Merk X

GfK Group Media RAB Radar- Voorbeeldpresentatie Merk X fmcg. Februari 2008 RAB RADAR. Radio AD Awareness & Respons. Voorbeeldpresentatie Merk X RAB RADAR Radio AD Awareness & Respons Voorbeeldpresentatie Inhoud 1 Inleiding 2 Resultaten - Spontane en geholpen bekendheid - Herkenning radiocommercial en rapportcijfer - Teruggespeelde boodschap -

Nadere informatie

Onderzoek Module 10.3 Het empirisch onderzoek ontwerpen. Master Innovation & Leadership in Education

Onderzoek Module 10.3 Het empirisch onderzoek ontwerpen. Master Innovation & Leadership in Education Onderzoek Module 10.3 Het empirisch onderzoek ontwerpen Master Innovation & Leadership in Education Leerdoelen Aan het eind van deze lesdag heb je: Kennis van de dataverzamelingsmethodes vragenlijstonderzoek,

Nadere informatie

MASTERCLASS De datateam methode Examenresultaten Nederlands

MASTERCLASS De datateam methode Examenresultaten Nederlands MASTERCLASS De datateam methode Examenresultaten Nederlands Taal op koers 29 oktober 2014 Cindy Poortman en Kim Schildkamp Uitdagingen in de onderwijspraktijk Voortijdige schooluitval Gebrek aan praktische

Nadere informatie

Hoorcollege 2: Onderzoeksmethoden 08-01-13!!

Hoorcollege 2: Onderzoeksmethoden 08-01-13!! Hoorcollege 2: Onderzoeksmethoden 08-01-13 Stof hoorcollege Hennie Boeije, Harm t Hart, Joop Hox (2009). Onderzoeksmethoden, Boom onderwijs, achtste geheel herziene druk, ISBN 978-90-473-0111-0. Hoofdstuk

Nadere informatie

Jobs-to-be-done methode. by Greenberry

Jobs-to-be-done methode. by Greenberry by Greenberry De methode In dit document wordt uitgelegd hoe de jobs-to-be-done (JTBD) methode in z n werk gaat. Deze methode combineert kwantitatief en vooral kwalitatief onderzoek, en kan worden gebruikt

Nadere informatie

Hacken. oktober 2018

Hacken. oktober 2018 Hacken oktober 2018 Achtergrond onderzoek en methode Doel: inzicht krijgen in het gedrag van Nederlandse jongeren als het gaat om hacken Doelgroep: Nederlandse jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar

Nadere informatie

Chapter 11. Nederlandse samenvatting

Chapter 11. Nederlandse samenvatting Chapter 11 Nederlandse samenvatting Chapter 11 Reumatoïde artritis (RA) is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door ontstekingen van de gewrichten. Symptomen die optreden zijn onder andere pijn,

Nadere informatie

FinQ Monitor van financieel bewustzijn en financiële vaardigheden van Nederlanders. Auteurs Jorn Lingsma Lisa Jager

FinQ Monitor van financieel bewustzijn en financiële vaardigheden van Nederlanders. Auteurs Jorn Lingsma Lisa Jager FinQ 2018 Monitor van financieel bewustzijn en financiële vaardigheden van Nederlanders Auteurs Jorn Lingsma Lisa Jager 14-1-2019 Projectnummer B3433 Achtergrond van de FinQ monitor Nederlanders in staat

Nadere informatie

Wat vinden de inwoners van gemeente Westland van haar openbaar vervoer netwerk en staan zij open voor veranderingen?

Wat vinden de inwoners van gemeente Westland van haar openbaar vervoer netwerk en staan zij open voor veranderingen? Wat vinden de inwoners van gemeente Westland van haar openbaar vervoer netwerk en staan zij open voor veranderingen? Opdracht voor het vrije studiepunt Ysabel van der Meer 13117920 Meneer de Vos SLB 29

Nadere informatie

Ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop, maar moeten mentaal nog een drempel over

Ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop, maar moeten mentaal nog een drempel over Ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop, maar moeten mentaal nog een drempel over Rapport Marktmonitor 2015 18 September 2015 Colofon In opdracht van: Majka van Doorn Research Consultant 033 330 33

Nadere informatie

Autobiografisch geheugen in longitudinaal perspectief

Autobiografisch geheugen in longitudinaal perspectief Samenvatting Autobiografisch geheugen in longitudinaal perspectief Stabiliteit en verandering in gerapporteerde levensgebeurtenissen over een periode van vijf jaar Het belangrijkste doel van dit longitudinale,

Nadere informatie

datavisualisatie Stappen 14-12-12 verzamelen en opschonen analyseren van data interpeteren hoorcollege 4 visualisatie representeren

datavisualisatie Stappen 14-12-12 verzamelen en opschonen analyseren van data interpeteren hoorcollege 4 visualisatie representeren Stappen datavisualisatie hoorcollege 4 visualisatie HVA CMD V2 12 december 2012 verzamelen en opschonen analyseren van data interpeteren representeren in context plaatsen 1 "Ultimately, the key to a successful

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor Q3 2009 Kredietwaarschuwingszin

AFM Consumentenmonitor Q3 2009 Kredietwaarschuwingszin AFM Consumentenmonitor Q3 009 Kredietwaarschuwingszin GfK Michel van der List Marcel Cools/ Niek Damen Indeling Rapportage Kredietwaarschuwingszin 1 Onderzoeksverantwoording Kennisvragen Kredietwaarschuwingszin

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 Snel aan de slag 3 Per Enquete 3 Een enquête + vragen toevoegen 6 Layout aanpassen 7 Een uitnodiging versturen 8 Resultaten bekijken 8 Tips en trucs 13

Nadere informatie

5.0 Voorkennis. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram:

5.0 Voorkennis. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram: 5.0 Voorkennis Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram: De lengte van de staven komt overeen met de hoeveelheid; De staven staan meestal los van

Nadere informatie

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data Workshop Dataverzameling Van onderzoeksvraag naar data Even voorstellen: Suzanne van de Groep 23 jaar Promovendus (PhD-kandidaat) Universiteit Leiden Hoe komt het dat sommige mensen aardiger zijn dan anderen?

Nadere informatie

Operationaliseren van variabelen (abstracte begrippen)

Operationaliseren van variabelen (abstracte begrippen) Operationaliseren van variabelen (abstracte begrippen) Tabel 1, schematisch overzicht van abstracte begrippen, variabelen, dimensies, indicatoren en items. (Voorbeeld is ontleend aan de masterscriptie

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek 2007. Hoe denken de mensen met een handicap over onze dienstverlening? 3 maart 2008

Tevredenheidsonderzoek 2007. Hoe denken de mensen met een handicap over onze dienstverlening? 3 maart 2008 Tevredenheidsonderzoek 2007 Hoe denken de mensen met een handicap over onze dienstverlening? 3 maart 2008 Inleiding Het VAPH zet al een aantal jaren instrumenten en middelen in om de kwaliteit van het

Nadere informatie

Effecten meten van taalbeleid. Luk Indesteege

Effecten meten van taalbeleid. Luk Indesteege Effecten meten van taalbeleid Luk Indesteege We zijn overtuigd dat taalbeleid in ons HO nodig is om de academische taalvaardigheid van de studenten te verhogen. We voeren taalinterventies uit maar we hebben

Nadere informatie

Rapport Wat vinden Nederlanders van de Nul op de Meter woningen? PR-onderzoek in opdracht van Eneco

Rapport Wat vinden Nederlanders van de Nul op de Meter woningen? PR-onderzoek in opdracht van Eneco Rapport Wat vinden Nederlanders van de Nul op de Meter woningen? PR-onderzoek in opdracht van Eneco Project: 15083773 Datum: 22 december 2015 Inhoudsopgave 2 Onderzoeksopzet 4 Conclusies 6 Belangrijkste

Nadere informatie

Evaluatie van Open Bedrijvendag

Evaluatie van Open Bedrijvendag Evaluatie van Open Bedrijvendag Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel April 2011 Samenvatting De Open Bedrijvendag

Nadere informatie

Onderschat niet de impact van online formulieren binnen de klantreis. Onderschat niet de impact van online formulieren binnen de klantreis 1

Onderschat niet de impact van online formulieren binnen de klantreis. Onderschat niet de impact van online formulieren binnen de klantreis 1 Onderschat niet de impact van online formulieren binnen de klantreis Onderschat niet de impact van online formulieren binnen de klantreis 1 Inhoud Onderschat niet de impact van online formulieren binnen

Nadere informatie

Kennis over kosten en opbrengsten van het pensioensysteem

Kennis over kosten en opbrengsten van het pensioensysteem Vereniging Bedrijfstakpensioenfondsen - Pensioenvertrouwen ad hoc september 2009/ 19-10-2009 / P.1 / 19-10-2009 / P.1 Kennis over kosten en opbrengsten van het pensioensysteem

Nadere informatie

Hoofdstuk 14. Gegevens verzamelen in het veld, nonresponsefouten. en screening van vragenlijsten

Hoofdstuk 14. Gegevens verzamelen in het veld, nonresponsefouten. en screening van vragenlijsten Hoofdstuk 14 Gegevens verzamelen in veld, nonresponsefouten en screening van vragenlijsten Niet-steekproefgebonden fouten in marktonderzoek Niet-steekproefgebonden fouten omvatten: alle soorten non-responsefout

Nadere informatie

Stap 1: Bepalen van het doel

Stap 1: Bepalen van het doel Ontwerp van een onderzoeksproject Stap 1: Bepalen van het doel Eerst en vooral moet je weten wat je te weten wil komen en waarom. Het antwoord op deze vragen bepaalt Wat je zal moeten meten en hoe (doelvariabelen

Nadere informatie

Lekenpraatje. Advanced Econometric Marketing Models Geavanceerde econometrische marketing modellen. 6 november 2003

Lekenpraatje. Advanced Econometric Marketing Models Geavanceerde econometrische marketing modellen. 6 november 2003 Lekenpraatje Advanced Econometric Marketing Models Geavanceerde econometrische marketing modellen 6 november 2003 Meneer de rector, hooggeachte commissie, highly learned opponent, dames en heren. Zoals

Nadere informatie

Het Pretesten van vragenlijsten in de dagelijkse praktijk. NPSO 17 mei Henk Foekema

Het Pretesten van vragenlijsten in de dagelijkse praktijk. NPSO 17 mei Henk Foekema Het Pretesten van vragenlijsten in de dagelijkse praktijk NPSO 17 mei Henk Foekema Pilot versus pretest Het testen van vragenlijsten in de dagelijkse praktijk > Technische fouten inhoudelijke fouten Technische

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week t/m week Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week t/m week Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers Rapport monitor Opvang asielzoekers week 52 2016 t/m week 13 2017 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 13 april 2017 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

Cliëntervaringen Wmo Gemeente Boxtel

Cliëntervaringen Wmo Gemeente Boxtel Cliëntervaringen Wmo Gemeente Boxtel Meting 2016 Juli 2016 Afdeling Onderzoek & Statistiek Gemeente s-hertogenbosch Samenvatting De gemeente Boxtel vindt het belangrijk om de ervaringen van cliënten met

Nadere informatie

Wetenschap bij jou in de buurt/bib

Wetenschap bij jou in de buurt/bib Januari 2007 Vlaamse Overheid - departement Economie, Wetenschap en Innovatie Nobody s Unpredictable Inhoud I. Inleiding II. Synthese 1 I. INLEIDING 2 Onderzoeksdoelstelling De Vlaamse overheid besteedt

Nadere informatie

Begrippenlijst Inzicht in de wereld van big data, marketing en analyse

Begrippenlijst Inzicht in de wereld van big data, marketing en analyse Begrippenlijst Inzicht in de wereld van big data, marketing en analyse 4orange, 13 oktober 2015 Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl 2 Inhoud Achtergrond & Aanleiding... 3 A... 3 B...

Nadere informatie

Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin & Karin Lammers Project Z6360. Effect toiletreclame Vodafone

Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin & Karin Lammers Project Z6360. Effect toiletreclame Vodafone Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin & Karin Lammers Project Z6360 Effect toiletreclame Vodafone Achtergrond, doel- en probleemstelling In opdracht van Altermedia, in naam van Oskar van Son, heeft Motivaction

Nadere informatie

Hoorcollege 1: Onderzoeksmethoden 06-01-13!!

Hoorcollege 1: Onderzoeksmethoden 06-01-13!! Hoorcollege 1: Onderzoeksmethoden 06-01-13 Stof hoorcollege Hennie Boeije, Harm t Hart, Joop Hox (2009). Onderzoeksmethoden, Boom onderwijs, achtste geheel herziene druk, ISBN 978-90-473-0111-0. Hoofdstuk

Nadere informatie

Leadership in Project-Based Organizations: Dealing with Complex and Paradoxical Demands L.A. Havermans

Leadership in Project-Based Organizations: Dealing with Complex and Paradoxical Demands L.A. Havermans Leadership in Project-Based Organizations: Dealing with Complex and Paradoxical Demands L.A. Havermans LEADERSHIP IN PROJECT-BASED ORGANIZATIONS Dealing with complex and paradoxical demands Leiderschap

Nadere informatie

Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs. December 2011

Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs. December 2011 Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs December 2011 Inleiding Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-,

Nadere informatie

Onderzoek. Het provisieverbod & gebruik financieel adviseurs

Onderzoek. Het provisieverbod & gebruik financieel adviseurs Onderzoek Het provisieverbod & gebruik financieel adviseurs Rapportage Publieksmonitor: module provisieverbod December 2012 Samenvatting (1/2) 1. Bekendheid provisieverbod laag Nog niet veel Nederlanders

Nadere informatie

Kenniskring leiderschap in onderwijs. Voorbeeld onderzoek in eigen organisatie

Kenniskring leiderschap in onderwijs. Voorbeeld onderzoek in eigen organisatie Kenniskring leiderschap in onderwijs Voorbeeld onderzoek in eigen organisatie Onderzoek doen Wie aanwezig? Wat wilt u weten? Beeld / gedachte / ervaring Praktijkonderzoek in de school = Onderzoek dat wordt

Nadere informatie

Statistische variabelen. formuleblad

Statistische variabelen. formuleblad Statistische variabelen formuleblad 0. voorkennis Soorten variabelen Discreet of continu Bij kwantitatieve gegevens gaat het om meetbare gegeven, zoals temperatuur, snelheid of gewicht. Bij een discrete

Nadere informatie

Aan de slag met vakdidactisch onderzoek: methodologische aspecten

Aan de slag met vakdidactisch onderzoek: methodologische aspecten Aan de slag met vakdidactisch onderzoek: methodologische aspecten Geraldine Clarebout 09-09-2010 Contact: geraldine.clarebout@kuleuven-kortrijk.be Inhoud Kiezen van methoden: verschillende types Steekproeftrekking

Nadere informatie

Licht op de energiemarkt. Inzicht in markt en consument door de tijd heen. GfK Panel Services Benelux

Licht op de energiemarkt. Inzicht in markt en consument door de tijd heen. GfK Panel Services Benelux GfK Panel Services Benelux GfK Energie Monitor Licht op de energiemarkt Inzicht in markt en consument door de tijd heen GfK Panel Services Benelux Nederland: Middellaan 25 NL 5102 PB DONGEN Tel.: +31 (0)162-384

Nadere informatie

A. Business en Management Onderzoek

A. Business en Management Onderzoek A. Business en Management Onderzoek Concepten definiëren Een concept (concept) is een algemeen geaccepteerde verzameling van betekenissen of kenmerken die geassocieerd worden met gebeurtenissen, situaties

Nadere informatie

Onderzoek naar de ervaren tevredenheid en de zelfgerapporteerde levenstevredenheid bij ZelfKonfrontatieMethode cliënten

Onderzoek naar de ervaren tevredenheid en de zelfgerapporteerde levenstevredenheid bij ZelfKonfrontatieMethode cliënten Onderzoek naar de ervaren tevredenheid en de zelfgerapporteerde levenstevredenheid bij ZelfKonfrontatieMethode cliënten Onderzoek door Anke Abels in opdracht van de VvZB Onder gebegeleiding van Commissie

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek Bureau Wsnp 2006

Klanttevredenheidsonderzoek Bureau Wsnp 2006 Klanttevredenheidsonderzoek Bureau Wsnp 2006 November 2006 Stefan Peters & Carolien van Ees 14162 Inhoudsopgave 1. Inleiding en onderzoeksdoel 2. Onderzoeksopzet 3. Conclusies 4. Resultaten Inleiding en

Nadere informatie

Klantenpanel RVO.nl Resultaten peiling 36: Koopsubsidie Januari 2016

Klantenpanel RVO.nl Resultaten peiling 36: Koopsubsidie Januari 2016 Klantenpanel RVO.nl Resultaten peiling 36: Koopsubsidie Januari 2016 1. Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de gebruikerspeiling over de regeling Koopsubsidie. Meer specifiek gaat het

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Fictivia 2008.V.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Fictivia 2008.V. Medewerkerstevredenheidsonderzoek Fictivia 2008.V. Opdrachtgever: Uitvoerder: Plaats: Versie: Fictivia B.V. Junior Consult Groningen Fictief 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Directieoverzicht 4 Leiderschap.7

Nadere informatie

KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK SCHOONMAAKDIENST GEMEENTE HAREN

KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK SCHOONMAAKDIENST GEMEENTE HAREN KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK SCHOONMAAKDIENST GEMEENTE HAREN Klanttevredenheidsonderzoek Schoonmaakdienst gemeente Haren Colofon Opdrachtgever Gemeente Haren Datum December 2016 Auteurs Tessa Schoot Uiterkamp

Nadere informatie

Eigenlijk kan het niet vaak genoeg worden herhaald: doel en doelgroep zijn het belangrijkste onderdeel van het Internet Project Plan.

Eigenlijk kan het niet vaak genoeg worden herhaald: doel en doelgroep zijn het belangrijkste onderdeel van het Internet Project Plan. 2. Doel en doelgroep Het belangrijkste onderdeel van het Internet Project Plan is het beschrijven van doel en doelgroep. Tijdens de ontwikkeling van de rest van het plan is het belangrijk hier regelmatig

Nadere informatie

Zelfstudiefiches M&T: Deel 2 (H6-7)

Zelfstudiefiches M&T: Deel 2 (H6-7) Zelfstudiefiches M&T: Deel 2 (H6-7) Hoofdstuk 6 1. Bekijk figuur 6.2. Het meetproces (p. 133 cursus). Dit schema en bijhorende tekst moet je heel goed begrijpen, heel vaak komen tijdens de colleges termen

Nadere informatie