FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE"

Transcriptie

1 FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE Afdeling Kwantitatieve Economie Tentamen Leven Bedrifsanalyse en Embedded Value, 20 uni 2005, uur. [Tidens het tentamen mag de uitgereikte formulesyllabus worden gebruikt.] In de syllabus is de bepaling van de winst over een boekaar [ 1, ] met oprenting van de winst op sterfte en ontwikkeling portefeuille over het boekaar alleen uitgewerkt voor verzekeringen zonder winstdeling. In dit vraagstuk wordt gevraagd dit overeenkomstig uit te werken voor verzekeringen die delen in de winst overeenkomstig het contributiesysteem, waarbi we er eenvoudshalve van uitgaan dat er geen afkoop, royement, conversie en verwachte mutatie optreedt en verder dat voor iedere [t, t+dt] We(t )dν o (t)0. Verder delen de verzekeringnemers in de intrestwinst en de sterftewinst; de kostenwinsten en -verliezen komen voor rekening van de verzekeraar. De verzekeringen zin afgesloten tegen premie- of koopsombetaling. De balansvergeliking van de verzekeraar op tidstip t is LI(t)+BE(t)+RC(t)E(t)+νV(t)+νWF(t). Theoretisch gedeelte a. Laat uitgaande van bovenvermelde balansvergeliking zien dat de winst voor een portefeuille verzekeringen ν vermeerderd met de wiziging van de waarde van de winstfondsen gelik is aan de(t)+dνwf(t)di(t)+ds(t) dνv(t). (1) b. Geef afzonderlike formules in differentiaalvorm voor di(t), ds(t) endνv(t) voor dit geval. Voor di(t) gaat het om de splitsing van de intrest over eigen vermogen, voorzieningen en winstfondsen. In ds(t) nu ook winstuitkeringen op te nemen. c. Geef tevens een volledige verbale omschriving van di(t) ends(t), geheel overeenkomstig Hoofdstuk 2 van het leerboek. d. Substitueer de onder b opgestelde formules in het rechterlid van (1) en vereenvoudig de opgestelde formule zoveel mogelik door tegen elkaar wegvallende posten te schrappen en overeenkomstige posten naast elkaar op te nemen. Tenslotte dient in het laatste lid de termen betreffende de winst op sterfte en ontwikkeling portefeuille (vóór winstdeling) te worden vervangen door de term dwsm(t). De gelikheid uit dit onderdeel aan te duiden met (2). e. Er zin nu twee relaties verkregen voor de som de(t)+dνwf(t), te weten (1) en (2). Stel op grond hiervan een formule op voor dwsm(t), de winst op sterfte en mutaties voor winstdeling. f. Om de methodiek van oprenting van de winst op sterfte en ontwikkeling portefeuille te kunnen toepassen moet een geldstroom dsv(t) worden gedefinieerd, zodanig dat geldt dwsm(t)νdpi(t)+dsv(t) dνv(t). Bepaal dsv(t) door gelikstelling van de formules voor dwsm(t) uit e en f, en substitutie van de onder b opgestelde formule voor ds(t).

2 g. Toon uitgaande van de onder f vermelde formule voor dwsm(t) aan dat WSM[ 1, ] 1 1 e δ( t) dwsm(t) e δ( t) dsv(t)+e δ νv( 1) νv(). h. Bepaal overeenkomstig het leerboek de winst op intrest WIN[ 1, ] en de winst op kosten WKO[ 1, ]. Herleid de formule voor de winst op intrest tot WIN[ 1, ] 1 νdiv(t) (e δ 1)νV( 1) 1 (e δ( t) 1)dX(t), hierbi dx(t) zelf te bepalen. i. Hoe luidt de balans op t voor de verzekeraar voor het geval van embedded value berekeningen. Beschrif in woorden hoe de embedded value van een levensverzekeringsmaatschappi wordt berekend. Geef tevens aan waarom emdedded value berekeningen worden verricht.. Geef de verschillen tussen het hier beschreven contributiesysteem en het in het leerboek omschreven systeem van Contractuele Overrente Deling, indien verder gegeven is dat de verzekeraar slechts gemengde verzekeringen tegen premie afsluit. k. (vervolg op ) Voor een verzekering die blift lopen tot expiratiedatum is de uitkering bi in leven zin tezamen met het winstfonds gelik aan νu(νt e )+νwu(νt e ) νt i νt e D(t + ) D(νt e ) dy(t), hierin dy(t) zelf te bepalen als uitdrukking van differentialen van verzekeringsfuncties; een bewis hoeft niet te worden geleverd. Cifermatig deel We beschouwen een verzekeraar, zoals hiervoor omschreven over het kalenderaar [ 1,], waarbi aanvullende cifermatige gegevens worden verstrekt. Enkele onderstellingen worden aangepast, onder meer wat betreft de winstdeling, zie hierna. Verzekeringen worden slechts aangegaan tegen premiebetaling. De balans is op 1 anuari van het aar [ 1, ] als volgt samengesteld: Activa Passiva BE( 1) νv( 1) LI( 1) νwf( 1) RC( 1) E( 1) totaal totaal

3 Beleggingsportefeuille: De beleggingen bestaan op 1 anuari van het aar [ 1, ] uit obligaties, nominale waarde , met een intrest van 8% per aar, uit te keren in halfaarlikse terminen, op 1 april en 1 oktober. De balanswaarde van de beleggingen is gelik aan de nominale waarde, vermeerderd met de nog te vorderen intrest, die evenredig met de tid wordt berekend. Op 1 april wordt afgelost op de bestaande beleggingen en worden voor nieuwe obligaties gekocht. Deze obligaties hebben weer coupondata 1 april en 1 oktober, echter een nominale intrest van 6%. Op 1 oktober wordt afgelost op de 8% obligaties en wordt belegd in nieuwe 6% obligaties met coupondata 1 april en 1 oktober. De kosten van administratie en beheer van de beleggingen worden ondersteld nihil te zin. Verzekeringsportefeuille: Alle verzekeringen zin gesloten tegen aarpremie met vervaldag 1 april of 1 oktober. Op 1 anuari van het aar [ 1, ] bedraagt de stand van de aarpremie met vervaldag 1 april en de stand van de aarpremie met vervaldag 1 oktober eveneens Op 1 september worden enige verzekeringen beëindigd met de volgende uitkeringen: uitkering wegens expiratie: verzekerd kapitaal winstfonds uitkering wegens overliden: verzekerd kapitaal winstfonds De vervaldag van de aarpremie voor deze verzekeringen is 1 april, zodat de premie in het aar [ 1, ] nog betaald is. Voorts gaan op 1 oktober nieuwe verzekeringen in met een totale aarpremie van die voor het eerst verschuldigd is op 1 oktober van het aar [ 1, ], waardoor de totale op 1 oktober te ontvangen premie bedraagt. De in het aar [ 1, ] gemaakte kosten bedragen De voorziening verzekeringsverplichtingen op 31 december van het aar [ 1, ] bedraagt en is berekend volgens de netto methode. De batepremie (de netto aarpremie) bedraagt steeds 90% van de bruto aarpremie. De voorziening is berekend met een rekenrente van 4% per aar. De gemaakte winst over [ 1, ] wordt aan het eind van het aar verdeeld over het eigen vermogen en de winstfondsen van de verzekeringen die dan nog bestaan. De verdeling wordt nader toegelicht bi vraag n. Bi beëindiging van een verzekering in de loop van het aar wordt het op de voorafgaande balansdatum aanwezige winstfonds uitgekeerd.

4 Vragen: l. 1) Bereken de geldstroom 1 2) Bereken de in het aar ontvangen geldstroom ds(t) die in het aar beschikbaar komt uit de verzekeringen. 1 dbli(t) uit de beleggingen. 3) Bereken de balanswaarde van de beleggingen op 31 december van het aar, inclusief de te vorderen intrest. 4) Bereken de beleggingsopbrengst over het aar 1 di(t). 5) Het saldo van het Rekening Courantboek bedraagt op 31 december RC() (te vorderen). Bereken het saldo van de liquiditeitenrekening. m. 1) Stel de balans per 31 december van het aar samen, met als sluitpost het eigen vermogen plus de winstfondsen. 2) Controleer de toename van het eigenvermogen en de winstfondsen met behulp van de vergeliking 1 [de(t) +dνwf(t)] 1 [di(t)+ ds(t) dνv(t)]. (Zie onderdeel a) 3) Bepaal de winst vóór winstverdeling door de toename van het eigen vermogen en de winstfondsen te vermeerderen met de reeds uitgekeerde winstfondsen ten bedrage van Deze winst wordt nader geanalyseerd bi vraag n. n. 1) Bereken de winst op kosten. Er vindt geen oprenting van de kosten, resp. kostendekking plaats. 2) Bereken de winst op sterfte en ontwikkeling portefeuille met oprenting naar het eind van het aar op basis van de rekenrente. (Zie onderdeel g.) De daarbi te gebruiken oprentingsfactoren zin: 1 april tot 31 december: 1, september tot 31 december: 1, oktober tot 31 december: 1, ) Bereken de winst op intrest vóór winstverdeling en inclusief de aan het eigen vermogen toe te rekenen intrest. 4) Controleer de som van 1), 2), en 3) met de bi m3 berekende winst. o. Voor de verdeling van de winst over het aar gelden de volgende regels: Uit de totale intrestwinst wordt eerst het eigen vermogen, dat zoals eerder vermeld, op 1 anuari bedroeg, met 8% verhoogd.daarna worden de winstfondsen met 4% verhoogd, echter alleen voorzover de desbetreffende verzekeringen nog bestaan. Vervolgens wordt het restant te beschouwen als de overrente over voorziening en winstfondsen op de volgende wize verdeeld: 80% aan de winstfondsen en 20% aan het eigen vermogen. In aansluiting op onderdeel k wordt het resultaat op sterfte en ontwikkeling portefeuille toegevoegd aan de winstfondsen van de verzekeringen die zin bliven bestaan. Het kostenresultaat wordt toegevoegd aan het eigen vermogen. Bepaal tenslotte het eigen vermogen en het bedrag van de winstfondsen na de winstverdeling op tidstip.

5 Uitwerking tentamen Leven Bedrifsanalyse en Embedded Value d.d. 20 uni 2005 a. Het nemen van de differentiaal van linker- en rechterlid van de balansvergeliking en vervolgens substitutie hierin van geeft dli(t)dsli(t)+dbli(t) dbe(t)di(t) dbli(t) en drc(t)ds(t) dsli(t) de(t)+dνwf(t)di(t)+ds(t) dνv(t). (1) b. di(t)die(t)+νdiv(t)+νdiwf(t) ds(t)νdpb(t)+νdkb(t) do (t) νdu(t) udν o (t) Wu(t )[dν o (t)+dν ae (t)] dνv(t)νdpi(t) νdpr(t)+νdkb(t)+νdpb(t) νdu(t) νdo α (t) νdo β (t) Vdν o (t) c. We hebben di(t) dbe(t) + dbli(t) waarin BE(t)mBE(t)+mJ(t). dbe(t) stelt voor de waardeverandering van de beleggingen inclusief de te vorderen intrest. Deze kasstroom dbli(t) omvat de volgende onderdelen (ontvangst positief, uitgave negatief): ontvangen intrest, dividend en huur; ontvangen aflossing (hier staat wiziging in BE(t) tegenover); ontvangen voor verkochte beleggingen inclusief lopende rente; besteed voor nieuwe beleggingen inclusief lopende rente; gemaakte kosten voor administratie en beheer beleggingen. ds(t) is de verschuldigd geworden kasstroom over [t, t+dt], dus de som van de verschuldige premies en koopsommen verminderd met de verschuldigde kosten en uitkeringen over dit interval. d. de(t)+dνwf(t) die(t)+νdiv(t)+νdiwf(t) νdpb(t)+νdkb(t) do (t) νdu(t) udν o (t) Wu(t )[dν o (t)+dν ae (t)] [νdpi(t) νdpr(t)+νdkb(t)+νdpb(t) νdu(t) νdo α (t) νdo β (t) Vdν o (t)]

6 die(t)+νdiwf(t) Wu(t )[dν o (t)+dν ae (t)] + νdiv(t) νdpi(t) udν o (t)+vdν o (t)+νdpr(t) do α (t)+νdo α (t) do β (t)+νdo β (t) die(t)+νdiwf(t) Wu(t )[dν o (t)+dν ae (t)] + νdiv(t) νdpi(t) +dwsm(t) e. dwsm(t) do α (t)+νdo α (t) do β (t)+νdo β (t) (2) ds(t)+wu(t )[dν o (t)+dν ae (t)] +do α (t) νdo α (t)+do β (t) νdo β (t) +νdpi(t) dνv(t) f. Er moet gelden dwsm(t) νdpi(t) + dsv(t) dνv(t), zodat m.b.v. e en de formule voor ds(t) volgt dsv(t) ds(t)+wu(t )[dν o (t)+dν ae (t)] +do α (t) νdo α (t)+do β (t) νdo β (t) νdpb(t)+νdkb(t) νdu(t) udν o (t) νdo α (t) νdo β (t). Dus dsv(t) bevat geen winstuitkeringen en de kosten betreffen de kosten zoals opgenomen in de voorziening. g. Vermenigvuldiging van linker- en rechterlid van dwsm(t)νdpi(t)+dsv(t) dνv(t) met e δt levert

7 e δt dwsm(t) e δt dsv(t)+e δt δνv(t)dt e δt dνv(t) e δt dsv(t) νv(t)de δt e δt dνv(t) e δt dsv(t) d[ e δt νv(t)] Integratie over [ 1, ], gevolgd door vermenigvuldiging met e δ levert WSM[ 1, ] h. WIN[ 1, ] 1 1 e δ( t) dwsm(t) e δ( t) dsv(t)+e δ νv( 1) νv(). 1 Substitutie van νdiv(t) 1 νdpi(t) 1 (e δ( t) 1)dWSM(t) [A] e δ( t) dwsm(t) en 1 1 e δ( t) dsv(t)+e δ νv( 1) νv() νdpi(t)+ 1 dsv(t) 1 dνv(t) 1 dwsm(t) 1 in [A] geeft WIN[ 1, ] 1 νdiv(t) (e δ 1)νV( 1) 1 dus dx(t) dsv(t). (e δ( t) 1)dSV(t) Verder is WKO[ 1, ] 1 1 do α (t)+ 1 do β (t)+ 1 νdo α (t) νdo β (t) Let op: in dit geval WKO[ 1, ] 1 ds(t) 1 dsv(t) i. LI(t)+BE(t)+RC(t)EE(t)+N(t)+νV(t)+νWF(t). De embedded value wordt berekend als som van het vrie eigen vermogen en de contante waarde (op basis van de opbrengstintensiteit ζ) van de toekomstig uitkeerbare winsten uit de bestaande verzekeringsportefeuille. De embedded value wordt berekend om inzicht te verkrigen in de financiële ontwikkeling van het bedrif. Zie verder INTERMEZZO I op p. 206 van het leerboek.

8 . Bi het COD-systeem zin de spaarpremies aarliks gelik. Verder vindt belegging plaats in fictieve spaarcerticaten in plaats van in reële beleggingen. Geen winstdeling bi overliden bi het hier omschreven contributiesysteem. Tenslotte is er nog de extra uitkering bi overliden in het CODsysteem. k. dy(t)dνpb(t) dνpr(t) dνo α (t) dνo β (t) Cifermatig deel: l 1) 2) 1 1 ds(t) dbli(t) (4% van % van ) ) mbe() % obligaties %-obligaties ; mj() 2% van ,5% van BE() ) 1 di(t) 1 0 kwartaal 2% van en 3 0 kwartaal (2% van ,5% van )+ 4 0 kwartaal (2% van ,5% van Controle: 1 di(t) 1 dbli(t) 1 dbe(t) ( ) ) drc(t) +dli(t) ds(t) +dbli(t) 1 drc(t) + 1 dli(t) 1 ds(t) + 1 dbli(t) linkerlid RC() RC( 1) + LI() LI( 1) LI() LI() Rechterlid waaruit volgt LI()

9 m 1) Activa BE() LI() RC() totaal Passiva νv() E() +νw() totaal ) 1 [de(t) +dνwf(t)] 1 [di(t) +ds(t) dνv(t)] Toename E(t) + νwf(t) is ) De winst de(t)+νdwb(t)+νdiwf(t) de(t) +dνwf(t) + Wu(t )[dν o (t)+ dν ae (t)] is gelik aan n 1) Kostendekking: 10% van de bruto premie, dat is 0,1 [ ] Gemaakte kosten Resultaat op kosten (verlies). 2) Geldstroom SV over [ 1, ] 1 dsv(t) reservepremie 0, uitkeringen Met oprenting à 4% 1 1,04 t dsv(t) 0, , , ,9 [ ] 1, ,04 t dwsm(t) 1,04 νv( 1) + 1,04 t dsv(t) νv() ) De benodigde intrest is 0,04 νv( 1) De beleggingsopbrengst is ; de totale intrestwinst is dus ) Totaal 1) +2) +3)

10 o De totale intrestwinst is Af: 8% over Af: 4% over Resteert ; hiervan 80%, dat is voor de winstfondsen en 20%, dat is toevoeging aan het eigen vermogen. Bovendien wordt het resultaat op sterfte en ontwikkeling portefeuille van toegevoegd aan de winstfondsen. Het resultaat op kosten van wordt toegevoegd aan het eigen vermogen. Hierna is het bedrag van de winstfondsen , terwil het eigen vermogen Controle: eigen vermogen plus winstfondsen Dit bedrag stemt overeen met het bedrag berekend onder m1.

FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE

FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE Afdeling Kwantitatieve Economie Tentamen Leven Bedrifsanalyse en Embedded Value, 25 anuari 2005, 14.00-17.00 uur. [Tidens het tentamen mag de uitgereikte/gedownloade

Nadere informatie

FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE

FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE Afdeling Kwantitatieve Economie Tentamen Leven: Bedrifsanalyse en Embedded Value, 3 november 2004, 14.00-17.00 uur. Een verzekeraar sluit slechts

Nadere informatie

UNIFORM HEREXAMEN HAVO 2015

UNIFORM HEREXAMEN HAVO 2015 MINISTERIE VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR UNIFORM HEREXAMEN HAVO 2015 VAK : ECONOMIE II (BA en BR) DATUM : 27 juli 2015 TIJD : 07.45u 10.45u Aantal opgaven bij dit vak : 6 Aantal pagina s : 5 Hulpmiddelen

Nadere informatie

Management en Organisatie VWO 6 Hst 31, 37 t/m 43

Management en Organisatie VWO 6 Hst 31, 37 t/m 43 Management en Organisatie VWO 6 Hst 31, 37 t/m 43 25 januari 2011 proeftoets 100 minuten Opgave 1 Handelsonderneming Astan bv heeft gegevens verzameld. Deze gegevens zijn nodig voor het opstellen van de

Nadere informatie

Rotterdams Vastgoedfonds I CV. Halfjaarcijfers 2010

Rotterdams Vastgoedfonds I CV. Halfjaarcijfers 2010 Halfjaarcijfers 2010 INHOUD Blad Balans per 30 juni 2010 3 Winst- en verliesrekening over de periode 1 januari 2010 t/m 30 juni 2010 4 Kasstroomoverzicht over de periode 1 januari 2010 t/m 30 juni 2010

Nadere informatie

Rotterdams Vastgoedfonds I CV. Halfjaarcijfers 2011

Rotterdams Vastgoedfonds I CV. Halfjaarcijfers 2011 Halfjaarcijfers 2011 INHOUD Blad Balans per 30 juni 2011 3 Winst- en verliesrekening over de periode 1 januari 2011 t/m 30 juni 2011 4 Kasstroomoverzicht over de periode 1 januari 2011 t/m 30 juni 2011

Nadere informatie

Rotterdams Vastgoedfonds VI CV. Halfjaarcijfers 2010

Rotterdams Vastgoedfonds VI CV. Halfjaarcijfers 2010 Halfjaarcijfers 2010 INHOUDSOPGAVE Blad Balans per 30 juni 2010 3 Winst- en verliesrekening over de periode 1 januari 2010 t/m 30 juni 2010 4 Kasstroomoverzicht over de periode 1 januari 2010 t/m 30 juni

Nadere informatie

1.2 De bank heeft een op 7 januari 2011 gedateerd verweerschrift ingediend.

1.2 De bank heeft een op 7 januari 2011 gedateerd verweerschrift ingediend. Uitspraak Commissie van Beroep 2011-07 d.d. 16 juni 2011 (mr. A. Rutten-Roos, voorzitter, mr. A. Bus, mr. C.A. Joustra, mr. F.H.J. Mijnssen en mr. F. Peijster, leden, en mr. M.J. Drijftholt, secretaris)

Nadere informatie

Delta Lloyd Levensverzekeringen N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

Delta Lloyd Levensverzekeringen N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-324 d.d. 10 september 2014 (mr. P.A. Offers, voorzitter, mr. B.F. Keulen en drs. L.B. Lauwaars RA, leden en mevrouw mr. E.J. Heck, secretaris)

Nadere informatie

Management en Organisatie VWO 4 Hoofdstuk 11. Oefenopgaven: aandelen, intrinsieke waarde en dividend

Management en Organisatie VWO 4 Hoofdstuk 11. Oefenopgaven: aandelen, intrinsieke waarde en dividend Management en Organisatie VWO 4 Hoofdstuk 11 Oefenopgaven: aandelen, intrinsieke waarde en dividend Opgave 1 Een nv beschikt op 1 januari 2010 over de volgende gegevens: - geplaatst aandelenvermogen 40.000.000

Nadere informatie

Eigen vermogen Geplaats aandelenkapitaal Agioreserve Herwaarderingsreserve Wettelijke en statutaire reserves Ingehouden winst uit de voorgaande jaren

Eigen vermogen Geplaats aandelenkapitaal Agioreserve Herwaarderingsreserve Wettelijke en statutaire reserves Ingehouden winst uit de voorgaande jaren www.jooplengkeek.nl Regels voor Passiva Eigen vermogen Geplaats aandelenkapitaal Agioreserve Herwaarderingsreserve Wettelijke en statutaire reserves Ingehouden winst uit de voorgaande jaren www.jooplengkeek.nl

Nadere informatie

VSJ010 Vennootschappelijke balans voor winstbestemming

VSJ010 Vennootschappelijke balans voor winstbestemming VSJ010 Vennootschappelijke balans voor winstbestemming Immateriële vaste activa Boekjaar Vorig boekjaar 1.1 Value of business acquired VSJ025 1 kolom 1 VSJ025 1.1 kolom 1 1.2 Goodwill VSJ025 1 kolom 2

Nadere informatie

Beleggingsverslag. 1 januari 2017 tot en met 31 december Aegon Levensverzekeringen NV inzake toeslagen Loodswezen

Beleggingsverslag. 1 januari 2017 tot en met 31 december Aegon Levensverzekeringen NV inzake toeslagen Loodswezen 1 januari 2017 tot en met 31 december 2017 Inhoud 1 Balans per 31 december 2017 3 2 Winst-en-verliesrekening over 2017 4 3 Kasstroomoverzicht over 2017 5 4 Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Beleggingsverslag. 31 december 2015 tot en met 31 december Aegon Levensverzekeringen NV inzake toeslagen Loodswezen

Beleggingsverslag. 31 december 2015 tot en met 31 december Aegon Levensverzekeringen NV inzake toeslagen Loodswezen 31 december 2015 tot en met 31 december 2016 Inhoud 1 Balans per 31 december 2016 3 2 Winst- en-verliesrekening over 2016 4 3 Kasstroomoverzicht over 2016 5 4 Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Opgave I (25¾p) De boekhouding van een NV A. Bereken I. II.

Opgave I (25¾p) De boekhouding van een NV A. Bereken I. II. Opgave I (25¾p) De boekhouding van een NV De gedeeltelijke balans van NV Goedehoop ziet er per 1 maart 2014 als volgt uit: (bedragen *SRD 1,-) Aandelen in portefeuille 55.000 Aandelenvermogen 350.000 Gebouwen

Nadere informatie

HALFJAARVERSLAG. AEFIDES Vastgoed XIV CV te Groningen. Over de periode 1 januari 2010 t/m 30 juni 2010

HALFJAARVERSLAG. AEFIDES Vastgoed XIV CV te Groningen. Over de periode 1 januari 2010 t/m 30 juni 2010 HALFJAARVERSLAG AEFIDES Vastgoed XIV CV te Groningen Over de periode 1 januari 2010 t/m 30 juni 2010 INHOUD Pagina HALFJAARVERSLAG 1 Resultaat over 1 januari 2010 t/m 30 juni 2010 3 2 Balans per 30 juni

Nadere informatie

11 Kasstroomoverzicht

11 Kasstroomoverzicht 11.2 Van de nv Bergsma worden de volgende gegevens verstrekt. Balansen ultimo ( 1.000): Terreinen 120 120 Geplaatst kapitaal 600 600 Gebouwen - 575-530 Algemene reserve - 525-570 Machines - 430-450 Eigen

Nadere informatie

Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V., handelend onder de naam Centraal Beheer Achmea, gevestigd te Apeldoorn, hierna te noemen Verzekeraar.

Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V., handelend onder de naam Centraal Beheer Achmea, gevestigd te Apeldoorn, hierna te noemen Verzekeraar. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-257 d.d. 14 juni 2016 (mr. R.J. Verschoof, voorzitter, mr. S. Riemens en drs. W. Dullemond, leden en mr. R. de Kruif, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

KOOLWIJK CIJFERS + Converteren van pensioenpolissen naar huidige waarde. Kapitaalverzekeringen contant maken.

KOOLWIJK CIJFERS + Converteren van pensioenpolissen naar huidige waarde. Kapitaalverzekeringen contant maken. 1 KOOLWIJK CIJFERS + Converteren van pensioenpolissen naar huidige waarde Kapitaalverzekeringen contant maken. I.B. vergelijkingen, Voor en na 65. mede om premiecompensatie te berekenen 1 2 Conversie Het

Nadere informatie

Nationale Staat: Structurele bedrijfsstatistieken

Nationale Staat: Structurele bedrijfsstatistieken Nationale Staat: Structurele bedrijfsstatistieken Summary doc 1 Doel In hoofdlijnen snel inzicht krijgen in het gemiddeld aantal fte s gedurende het boekjaar. Deze informatie dient met name voor statistische

Nadere informatie

Stichting Gate 48 te Amsterdam JAARREKENING 2015

Stichting Gate 48 te Amsterdam JAARREKENING 2015 Stichting Gate 48 te Amsterdam JAARREKENING 2015 RAPPORT BETREFFENDE DE JAARREKENING 2015 INHOUDSOPGAVE INLEIDING Pagina 1. Samenstellingsverklaring 1 2. Algemeen 1 3. Financiering 2 4. Resultaat 3 5.

Nadere informatie

Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Economie en Bedrijfskunde Vakgroep Accounting ANTWOORDEN TENTAMEN FINANCIAL ACCOUNTING BDK

Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Economie en Bedrijfskunde Vakgroep Accounting ANTWOORDEN TENTAMEN FINANCIAL ACCOUNTING BDK Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Economie en Bedrijfskunde Vakgroep Accounting ANTWOORDEN TENTAMEN FINANCIAL ACCOUNTING BDK Semester 2.1 2012/2013 Woensdag 10 april 2013 Tijd: 9.00 uur tot 11.30 uur

Nadere informatie

Hoofdstuk 30 Interne verslaggeving

Hoofdstuk 30 Interne verslaggeving Hoofdstuk 30 Interne verslaggeving We spreken van permanentie als een onderneming niet één keer per jaar maar een aantal keren per jaar een balans en winst-en-verliesrekening opstelt. Het doel van de permanentie

Nadere informatie

Stichting Prof.J.W. van Belkum Fonds gevestigd te Utrecht Jaarverslag 2011

Stichting Prof.J.W. van Belkum Fonds gevestigd te Utrecht Jaarverslag 2011 1 Stichting Prof.J.W. van Belkum Fonds gevestigd te Utrecht Jaarverslag 2011 2 Inhoud Verslag van het bestuur 3 1.1 Oprichting 1.2 Doel en vermogen 1.3 Gang van zaken in 2011 Jaarrekening 2.1 Balans per

Nadere informatie

Jaarrekening 2015. Stichting Chabad Central Amsterdam Dr. Eijkmanstraat 1 1181 WG Amstelveen

Jaarrekening 2015. Stichting Chabad Central Amsterdam Dr. Eijkmanstraat 1 1181 WG Amstelveen Jaarrekening 2015 Stichting Chabad Central Amsterdam Dr. Eijkmanstraat 1 1181 WG Amstelveen INHOUD JAARREKENING 1 Samenstellingsverklaring 4 2 Balans 5 3 Winst en verliesrekening 6 4 Toelichting op de

Nadere informatie

Kasstroom uit investeringsactiviteiten Investering in machines / 350 Desinvestering in machines 65 Aandeel in winst C / 20 Aandeel in dividend C 30

Kasstroom uit investeringsactiviteiten Investering in machines / 350 Desinvestering in machines 65 Aandeel in winst C / 20 Aandeel in dividend C 30 Voortgezette Studie Boekhouden 12.1 a De functie van het kasstroomoverzicht is een bijdrage leveren aan de beoordeling door gebruikers van het vermogen van de onderneming om geldmiddelen en kasequivalenten

Nadere informatie

BELEGGINGSMAATSCHAPPIJ GRONDFONDS I BV

BELEGGINGSMAATSCHAPPIJ GRONDFONDS I BV ANNEXUM BELEGGINGSMAATSCHAPPIJ GRONDFONDS I BV HALFJAARBERICHT 2015 Beheerder Annexum Beheer B.V. WTC, G-Toren Strawinskylaan 485 1077 XX Amsterdam 2 Halfjaarbericht - 2015 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Het kasstroomoverzicht

Het kasstroomoverzicht 8 Het kasstroomoverzicht 801 Ingaande geldstromen 1 Toename eigen vermogen a Winst vóór belasting d 400.000** b Opbrengst aandelenemissie - 20.000** 2Toename langlopende schulden - 190.000** 3 Desinvestering

Nadere informatie

1. Balans per 31 december 2015 (na voorgestelde resultaatbestemming)

1. Balans per 31 december 2015 (na voorgestelde resultaatbestemming) 1. Balans per 31 december 2015 (na voorgestelde resultaatbestemming) Activa Referentie 31 december 2015 31 december 2014 (in euro's) Vaste activa 4.5.1 Materiele vaste activa 381 8.420 Vlottende activa

Nadere informatie

BIJLAGE 2: VERKLARINGEN VAN VERZEKERAAR Verzekeraar staat in voor de juistheid van de volgende verklaringen: 1. Verzekeraar heeft tot 1 januari 2008 circa XXX Beleggingsverzekeringen verkocht, waarvan

Nadere informatie

Bijlagen. Bijlage 1: Resultaat 2005

Bijlagen. Bijlage 1: Resultaat 2005 Jaarrekening 25 Koetser CV 1. Balans per 31 december 25 2. Winst- en verliesrekening over 25 3. Toelichting op algemene zaken 4. Toelichting op de balans 5. Toelichting winst- en verliesrekening Bijlagen

Nadere informatie

VBI WINKELFONDS NV ANNEXUM. Directie Annexum Beheer B.V. WTC, G-Toren Strawinskylaan 485 1077 XX Amsterdam HALFJAARBERICHT 2012

VBI WINKELFONDS NV ANNEXUM. Directie Annexum Beheer B.V. WTC, G-Toren Strawinskylaan 485 1077 XX Amsterdam HALFJAARBERICHT 2012 1 Halfjaarbericht 2012 VBI Winkelfonds NV ANNEXUM VBI WINKELFONDS NV HALFJAARBERICHT 2012 Directie Annexum Beheer B.V. WTC, G-Toren Strawinskylaan 485 1077 XX Amsterdam 2 Halfjaarbericht 2012 VBI Winkelfonds

Nadere informatie

Bijlage VWO. management & organisatie. tijdvak 1. Informatieboekje. VW-0251-a-16-1-b

Bijlage VWO. management & organisatie. tijdvak 1. Informatieboekje. VW-0251-a-16-1-b Bijlage VWO 2016 tijdvak 1 management & organisatie Informatieboekje VW-0251-a-16-1-b Formuleblad Voor de beantwoording van de vragen 13 en 24 zijn de volgende formules beschikbaar. 13 REV = nettowinst

Nadere informatie

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV Jaarbericht Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV 2014 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Jaarrekening 3 2.1 Balans per 31-12-2014 (voor winstbestemming) 3 2.2 Winst en verliesrekening over 2014 4 2.3 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

Bestuurssamenstelling, administrateur, actuaris, accountant 2. Deelnemersoverzicht 12

Bestuurssamenstelling, administrateur, actuaris, accountant 2. Deelnemersoverzicht 12 Inhoudsopgave Pagina Inhoudsopgave 1 Bestuurssamenstelling, administrateur, actuaris, accountant 2 Voorwoord 3 Financieel verslag 4 Deelnemersoverzicht 12 Stichting Pensioenfonds Groothandel Vegro Alkmaar

Nadere informatie

Agendapunt 10b. Jaarrekening SNF. Agendapunt 10b Jaarrekening SNF 124

Agendapunt 10b. Jaarrekening SNF. Agendapunt 10b Jaarrekening SNF 124 Agendapunt 10b Jaarrekening SNF Agendapunt 10b Jaarrekening SNF 124 Agendapunt 10b Jaarrekening SNF 125 Stichting Scouting Nederland Fonds, Leusden (alle bedragen in euro's) Jaarrekening 2010 Balans per

Nadere informatie

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E Argenta-Flexx 1 Deze financiële infofiche maakt integraal deel uit van de verzekeringsvoorwaarden T Y P E L E V E N S V E R Z E K E R I N G Levensverzekering met een

Nadere informatie

- Op gebouwen en machines die op 1 januari 2008 aanwezig zijn wordt in 2008 respectievelijk 30.000,- en 20.000,- afgeschreven.

- Op gebouwen en machines die op 1 januari 2008 aanwezig zijn wordt in 2008 respectievelijk 30.000,- en 20.000,- afgeschreven. Management en Organisatie VWO 6 Herhaling CE Begrotingen nummer 2 Opgave 1 Gegeven is de volgende balans van Fitna bv: Balans per 1/1 2008 --------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Wegwijzer. SpaarLift-Formule

Wegwijzer. SpaarLift-Formule Wegwijzer SpaarLift-Formule 2 Wegwijzer SpaarLift-Formule 3 In deze Wegwijzer SpaarLift-Formule vindt u algemene informatie over het product SpaarLift-Formule van AEGON Spaarkas N.V. Deze informatie geldt

Nadere informatie

BELEGGINGSMAATSCHAPPIJ GRONDFONDS I BV

BELEGGINGSMAATSCHAPPIJ GRONDFONDS I BV ANNEXUM BELEGGINGSMAATSCHAPPIJ GRONDFONDS I BV HALFJAARBERICHT 2013 Beheerder Annexum Beheer B.V. WTC, G-Toren Strawinskylaan 485 1077 XX Amsterdam 2 Halfjaarbericht - 2013 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...

Nadere informatie

ABN AMRO Basic Funds N.V. Jaarrekening 2013

ABN AMRO Basic Funds N.V. Jaarrekening 2013 Jaarrekening 2013 Pagina 1 van 12 INHOUD Pagina Directieverslag 3 Balans per 31 december 2013 4 Winst- en verliesrekening 2013 5 Toelichting algemeen 6 Toelichting op de balans per 31 december 2013 8 Toelichting

Nadere informatie

Met betrekking tot de bovengenoemde stamrecht-dekkingspolis gelden de volgende bijzondere bepalingen.

Met betrekking tot de bovengenoemde stamrecht-dekkingspolis gelden de volgende bijzondere bepalingen. FlexGarant Assuradeuren Gevolmachtigd Agent Postbus 2600 3000 CP ROTTERDAM.... B.V. Rotterdam Onderwerp : : polisnummer.. Geachte verzekeringnemer, Met betrekking tot de bovengenoemde stamrecht-dekkingspolis

Nadere informatie

Het eigen vermogen is permanent dat wil zeggen voor onbepaalde tijd (blijvend)aanwezig in de onderneming.

Het eigen vermogen is permanent dat wil zeggen voor onbepaalde tijd (blijvend)aanwezig in de onderneming. www.jooplengkeek.nl Eigen vermogen bij een bv en een nv Het eigen vermogen is permanent dat wil zeggen voor onbepaalde tijd (blijvend)aanwezig in de onderneming. Het bestaat uit aandelenkapitaal en opgebouwde

Nadere informatie

BELEGGINGSMAATSCHAPPIJ GRONDFONDS I BV

BELEGGINGSMAATSCHAPPIJ GRONDFONDS I BV ANNEXUM BELEGGINGSMAATSCHAPPIJ GRONDFONDS I BV HALFJAARBERICHT 2014 Beheerder Annexum Beheer B.V. WTC, G-Toren Strawinskylaan 485 1077 XX Amsterdam 2 Halfjaarbericht - 2014 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...

Nadere informatie

12 Geconsolideerd kasstroomoverzicht

12 Geconsolideerd kasstroomoverzicht 12 Geconsolideerd kasstroomoverzicht Opgave 12.3* A bezit een aantal deelnemingen. De deelnemingen worden tegen nettovermogenswaarde gewaardeerd. Op 1 juli 2012 verwerft A tegen betaling per bank van 400.000

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN HAVO 2015

UNIFORM EINDEXAMEN HAVO 2015 MINISTERIE VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR UNIFORM EINDEXAMEN HAVO 2015 VAK : ECONOMIE II (BA en BR) DATUM : 19 juni 2015 TIJD : 07.45u 10.45u Aantal opgaven bij dit vak : 6 Aantal pagina s : 5 Hulpmiddelen

Nadere informatie

BELEGGINGSMAATSCHAPPIJ GRONDFONDS I BV

BELEGGINGSMAATSCHAPPIJ GRONDFONDS I BV ANNEXUM BELEGGINGSMAATSCHAPPIJ GRONDFONDS I BV HALFJAARBERICHT 2012 Beheerder Annexum Beheer B.V. WTC, G-Toren Strawinskylaan 485 1077 XX Amsterdam 2 Halfjaarbericht - 2012 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 stichting theater het Kruispunt

Jaarverslag 2014 stichting theater het Kruispunt Jaarverslag 2014 stichting theater het Kruispunt Jaarverslag 2014 stichting theater het Kruispunt - 1 - BALANS PER 31-12-2014 (bedragen in euro s) ACTIEF 31 december 2014 31 december 2013 Toelichting Vaste

Nadere informatie

Schaduwboekhouding bij een gemengde verzekering

Schaduwboekhouding bij een gemengde verzekering Universiteit van Amsterdam Faculteit Economie en Bedrijfskunde Vak: Afstudeerseminar en Bachelorscriptie Actuariaat Begeleider: drs. R. Bruning Schaduwboekhouding bij een gemengde verzekering Naam auteur:

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG OVER HET BOEKJAAR 2008. Seawind Capital Partners B.V. Oosterlaan 17 2101 ZP HEEMSTEDE

FINANCIEEL VERSLAG OVER HET BOEKJAAR 2008. Seawind Capital Partners B.V. Oosterlaan 17 2101 ZP HEEMSTEDE FINANCIEEL VERSLAG OVER HET BOEKJAAR 2008 Seawind Capital Partners B.V. Oosterlaan 17 2101 ZP Inhoudsopgave Pagina Jaarrekening 3 Balans per 31 december 2008 4 Winst- en verliesrekening over 2008 6 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

Gebouwen en terreinen Inventaris Voorraden

Gebouwen en terreinen Inventaris Voorraden Balans per ACTIVA 31 december 2013 31 december 2012 Vaste activa Materiële vaste activa Gebouwen en terreinen 19.965 18.630 Inventaris 2.131 500 22.096 19.130 Vlottende activa Voorraden 245 427 Vorderingen

Nadere informatie

Aanvullende Voorwaarden Spaargroeiverzekering SGV-0311

Aanvullende Voorwaarden Spaargroeiverzekering SGV-0311 Aanvullende Voorwaarden Spaargroeiverzekering SGV-0311 Artikel 1 Begripsomschrijvingen De navolgende definities en voorwaarden zijn van toepassing indien en voor zover zij in de polis staan vermeld. 2.6

Nadere informatie

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V.

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. VERONDERSTELLINGEN Vraagprijs 2.500.000 (pand en inventaris). Inkomsten: In totaal 40 kamers; Bezetting kamers: T1 45%, T2 52%, T3 63%, vanaf T4 en verder 68%;

Nadere informatie

Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels... 1 Sectie B: Boekhoudregels Toepasselijke IFRS normen... 4

Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels... 1 Sectie B: Boekhoudregels Toepasselijke IFRS normen... 4 Hoofdstuk 21 BOEKHOUDHANDLEIDING NMBS GROEP Inhoudstafel Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels... 1 Sectie B: Boekhoudregels... 3 1 Toepasselijke IFRS normen... 4 1.1 Referenties... 4 1.2 Toepassingsgebied...

Nadere informatie

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E Argenta-Flexx 1 Deze infofiche maakt integraal deel uit van de verzekeringsvoorwaarden T Y P E L E V E N S V E R Z E K E R I N G Levensverzekering met een door Argenta

Nadere informatie

Boekingsboek. Overzicht van een aantal soorten boekingen.

Boekingsboek. Overzicht van een aantal soorten boekingen. Boekingsboek Overzicht van een aantal soorten boekingen. * contant * op rekening * met en zonder BTW * transitorische posten * hoe ga je om met de BTWboekingen * balans, V&Wrekening, liquiditeitsoverzicht

Nadere informatie

JAARREKENING 2014 STICHTING OPENBARE BIBLIOTHEEK OLST-WIJHE

JAARREKENING 2014 STICHTING OPENBARE BIBLIOTHEEK OLST-WIJHE JAARREKENING 2014 STICHTING OPENBARE BIBLIOTHEEK OLST-WIJHE Balans per 31 december (na resultaatbestemming) ACTIVA 2014 2013 1. Vaste activa 1.1 inventaris 7.948 10.358 1.2 machines 738 1.355 1.3 automatisering

Nadere informatie

Vorderingen en overlopende activa 20.228 31.329. Effecten 1.108.457 928.382. Liquide middelen 13.662 72.061

Vorderingen en overlopende activa 20.228 31.329. Effecten 1.108.457 928.382. Liquide middelen 13.662 72.061 III JAARREKENING 1. Balans per 31 december 2012 (na resultaatbestemming) ACTIEF FINANCIËLE VASTE ACTIVA Lening u/g 500.000 500.000 500.000 500.000 VLOTTENDE ACTIVA Vorderingen en overlopende activa 20.228

Nadere informatie

1 Halfjaarbericht 2015 ANNEXUM VBI WINKELFONDS NV HALFJAARBERICHT 2015. Directie Annexum Beheer B.V. WTC, G-Toren Strawinskylaan 485 1077 XX Amsterdam

1 Halfjaarbericht 2015 ANNEXUM VBI WINKELFONDS NV HALFJAARBERICHT 2015. Directie Annexum Beheer B.V. WTC, G-Toren Strawinskylaan 485 1077 XX Amsterdam 1 Halfjaarbericht 2015 ANNEXUM VBI WINKELFONDS NV HALFJAARBERICHT 2015 Directie Annexum Beheer B.V. WTC, G-Toren Strawinskylaan 485 1077 XX Amsterdam 2 Halfjaarbericht 2015 INHOUDSOPGAVE a P Pagina 1.

Nadere informatie

RAPPORT Opgesteld door: Financieel adviesburo Hofman Noordzee DB Maassluis

RAPPORT Opgesteld door: Financieel adviesburo Hofman Noordzee DB Maassluis RAPPORT 2014 Stichting Spin for Life Aletta Jacobskade 66 3137 TB Vlaardingen Opgesteld door: Financieel adviesburo Hofman Noordzee 4 3144 DB Maassluis INHOUD JAARVERSLAG Verklaring Resultaat-analyse Financiële

Nadere informatie

RAPPORT Opgesteld door: Financieel adviesburo Hofman Noordzee DB Maassluis

RAPPORT Opgesteld door: Financieel adviesburo Hofman Noordzee DB Maassluis RAPPORT 21 Stichting Spin for Life Aletta Jacobskade 66 3137 TB Vlaardingen Opgesteld door: Financieel adviesburo Hofman Noordzee 4 3144 DB Maassluis INHOUD JAARVERSLAG Verklaring Resultaat-analyse Financiële

Nadere informatie

Financiële jaarstukken 2014

Financiële jaarstukken 2014 Financiële jaarstukken 2014 van Theresia Spijkerstichting te Amsterdam Vastgesteld in de bestuursvergadering van 1 juni 2015 1 juni 2015 15-355/MdV Inhoudsopgave Pagina Rapportage inzake de jaarrekening

Nadere informatie

Pensioenen... Herstelplan 2016

Pensioenen... Herstelplan 2016 Pensioenen.............................................. Herstelplan 2016 23 maart 2016 HERSTELPLAN Stichting Pensioenfonds Vopak (hierna: het pensioenfonds) verkeert op 1 januari 2016 in een situatie

Nadere informatie

WALDO STICHTING TE ODIJK. Jaarrekening 2013. 9 januari 2015

WALDO STICHTING TE ODIJK. Jaarrekening 2013. 9 januari 2015 WALDO STICHTING TE ODIJK Jaarrekening 2013 9 januari 2015 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Opdracht 2 2 Ontbreken van de verklaring 2 3 Resultaat 3 4 Financiële positie 4 JAARREKENING 1 Balans

Nadere informatie

STICHTING QUALITY IN MUSIC Zandpad NL Nieuwersluis

STICHTING QUALITY IN MUSIC Zandpad NL Nieuwersluis Zandpad 32 3631 NL Nieuwersluis JAARREKENING 2014 Bakker Administratie BV Bootsmanszij 2 1941 JJ Beverwijk Postbus 56 1940 AB Beverwijk Tel. 0251-726000 Jaarrekening 2014 Stichting Quality in Music INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Eindexamen vwo m&o 2012 - II

Eindexamen vwo m&o 2012 - II Opgave 2 Bij deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing. Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 5. Behoud het Nederlands Landschap (BNL) is een landelijke organisatie met als

Nadere informatie

Vereniging Dierenhoeve Mevrouw A.E.M. Warmerdam Kerkstraat 75A 2211 RD NOORDWIJKERHOUT. Jaarrekening 2016

Vereniging Dierenhoeve Mevrouw A.E.M. Warmerdam Kerkstraat 75A 2211 RD NOORDWIJKERHOUT. Jaarrekening 2016 Vereniging Dierenhoeve Mevrouw A.E.M. Warmerdam Kerkstraat 75A 2211 RD NOORDWIJKERHOUT Jaarrekening 2016 Vereniging Dierenhoeve Mevrouw A.E.M. Warmerdam Kerkstraat 75A 2211 RD NOORDWIJKERHOUT Jaarrekening

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Chabad Central Amsterdam Max Havelaarlaan LM Amstelveen

Jaarrekening Stichting Chabad Central Amsterdam Max Havelaarlaan LM Amstelveen Jaarrekening 2016 Stichting Chabad Central Amsterdam Max Havelaarlaan 87 1183LM Amstelveen INHOUD JAARREKENING 1 Samenstellingsverklaring 4 2 Balans 5 3 Winst en verliesrekening 6 4 Toelichting op de balans

Nadere informatie

HALFJAARVERSLAG. AEFIDES Vastgoed XIV CV te Groningen. Over de periode 1 januari 2011 t/m 30 juni 2011

HALFJAARVERSLAG. AEFIDES Vastgoed XIV CV te Groningen. Over de periode 1 januari 2011 t/m 30 juni 2011 HALFJAARVERSLAG AEFIDES Vastgoed XIV CV te Groningen Over de periode 1 januari 2011 t/m 30 juni 2011 INHOUD Pagina HALFJAARVERSLAG 1 Resultaat over 1 januari 2011 t/m 30 juni 2011 3 2 Balans per 30 juni

Nadere informatie

Financiële verantwoording stichting SOKA Balans per 31 december Activa. Vaste activa. Vlottende Activa. Passiva

Financiële verantwoording stichting SOKA Balans per 31 december Activa. Vaste activa. Vlottende Activa. Passiva Financiële verantwoording stichting SOKA 2017 Balans per 31 december 2017 Activa Vaste activa Materiele vaste activa 3.935.731 Vlottende Activa Vorderingen 9.994 Liquide middelen 260.740 4.106.465 Passiva

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit page 10 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 3 opgaven en omvat 22 vragen.

Deze examenopgave bestaat uit page 10 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 3 opgaven en omvat 22 vragen. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave FISCALE JAARREKENING DINSDAG 4 OKTOBER 2016 11.15 13.45 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit page 10 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen

Nadere informatie

Bijlage: sjabloon voor het langetermijnherstelplan en toelichting invulling

Bijlage: sjabloon voor het langetermijnherstelplan en toelichting invulling Bijlage: sjabloon voor het langetermijnherstelplan en toelichting invulling In deze bijlage wordt het sjabloon voor het door de fondsen met een reservetekort vanaf januari 27 aan te leveren langetermijnherstelplan

Nadere informatie

Winstdeling Polishouders. Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V.

Winstdeling Polishouders. Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V. Winstdeling Polishouders Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V. Juridische fusie Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V. en RVS Levensverzekering N.V. De juridische

Nadere informatie

FlexGarant Assuradeuren Gevolmachtigd Agent Postbus 2600 3000 CP ROTTERDAM

FlexGarant Assuradeuren Gevolmachtigd Agent Postbus 2600 3000 CP ROTTERDAM FlexGarant Assuradeuren Gevolmachtigd Agent Postbus 2600 3000 CP ROTTERDAM De heer. Rotterdam Onderwerp : : polisnummer.. Geachte verzekeringnemer, Met betrekking tot de bovengenoemde lijfrenteverzekering

Nadere informatie

: ASR Levensverzekering N.V., gevestigd te Utrecht, verder te noemen Verzekeraar

: ASR Levensverzekering N.V., gevestigd te Utrecht, verder te noemen Verzekeraar Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr. 2016-592 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter, mr. A.W.H. Vink en mr. A. Wigger, leden en mr. D.P. van Strien, secretaris) Klacht ontvangen op :

Nadere informatie

Winstdeling Polishouders. Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V.

Winstdeling Polishouders. Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V. Winstdeling Polishouders Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V. Juridische fusie Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V. en RVS Levensverzekering N.V. De juridische

Nadere informatie

Stichting Parc Spelderholt (Enkelvoudig) Spelderholt 9 7361DA Beekbergen

Stichting Parc Spelderholt (Enkelvoudig) Spelderholt 9 7361DA Beekbergen Stichting Parc Spelderholt (Enkelvoudig) Spelderholt 9 7361DA Beekbergen KvK-nummer: 41042514 Jaarrekening 2014 (voorlopige versie) 25 juni 2015 Inhoud JAARSTUKKEN 2014 JAARREKENING (enkelvoudig) Enkelvoudige

Nadere informatie

Stichting. Dit rapport heeft 11 pagina s. *KvK nr * Tel *Betuwelaan 15* 2036 GV Haarlem*

Stichting. Dit rapport heeft 11 pagina s. *KvK nr * Tel *Betuwelaan 15* 2036 GV Haarlem* Dar as Salaam Dit rapport heeft 11 pagina s Enkelvoudig Jaarrekening 2015 Dar as salaam *KvK nr. 40595843* Tel. 023-5365485*Betuwelaan 15* 2036 GV Haarlem* ABN AMRO NL85 ABNA 0560 4023 68 Dar As Salaam

Nadere informatie

De comprehensive income statement

De comprehensive income statement 7 De comprehensive income statement 701 1 Overzicht totaalresultaat 2007 Nettowinst na belasting d 130.000 Herwaardering activa d 150.000 Ten laste van het Eigen vermogen geboekt effect foutenherstel /

Nadere informatie

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2013

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2013 Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM Rapport inzake de jaarrekening 2013 Inhoudsopgave Pagina Opdracht 1 Algemeen 1 Resultaten 1 Financiële positie 2 Kengetallen

Nadere informatie

ABN AMRO Investment Management B.V. Jaarrekening 2013

ABN AMRO Investment Management B.V. Jaarrekening 2013 Jaarrekening 2013 Pagina 1 van 12 INHOUD Pagina Directieverslag 3 Balans per 31 december 2013 4 Winst- en verliesrekening 2013 5 Toelichting algemeen 6 Toelichting op de balans per 31 december 2013 8 Toelichting

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering. Argenta-Flexx 1

Financiële infofiche levensverzekering. Argenta-Flexx 1 Financiële infofiche levensverzekering Argenta-Flexx 1 Type levensverzekering Levensverzekering met een door Argenta Assuranties nv (hierna de verzekeraar ) gegarandeerd rendement (tak 21). Tak 21 levensverzekeringen

Nadere informatie

HRo - Inkomstenbelasting - Niet-winst -- Deel 2

HRo - Inkomstenbelasting - Niet-winst -- Deel 2 Inkomstenbelasting NW 2 programma Belastbare inkomsten uit eigen woning Eigen woning en eigenwoningforfait; Kapitaalverzekering eigen woning; Eigenwoningschuld en eigenwoningreserve; Aftrekbare kosten;

Nadere informatie

3 Deelnemingen in de enkelvoudige jaarrekening en de administratie

3 Deelnemingen in de enkelvoudige jaarrekening en de administratie 3 Deelnemingen in de enkelvoudige jaarrekening en de administratie daarvan 3.1 a Geval A 0.. Deelneming 800.000 aan 1.. Bank 800.000 Geval B 0.. Deelneming 800.000 aan 0.. Aandelen in portefeuille 500.000

Nadere informatie

HRo - Inkomstenbelasting - Niet-winst -- Deel 2

HRo - Inkomstenbelasting - Niet-winst -- Deel 2 Inkomstenbelasting NW 2 programma Belastbare inkomsten uit eigen woning Eigen woning en eigenwoningforfait; Kapitaalverzekering eigen woning; Eigenwoningschuld en eigenwoningreserve; Aftrekbare kosten;

Nadere informatie

Uitwerking examen Financial Accounting 2 dd 9 januari 2018 (na normeringsvergadering)

Uitwerking examen Financial Accounting 2 dd 9 januari 2018 (na normeringsvergadering) Uitwerking examen Financial Accounting dd 9 januari 08 (na normeringsvergadering) Opgave (30 punten) Vraag ( punten) Noem twee functies van het kasstroomoverzicht. Draagt in samenhang met de balans en

Nadere informatie

Pensioenen... Herstelplan 2017

Pensioenen... Herstelplan 2017 Pensioenen.............................................. Herstelplan 2017 30 maart 2017 HERSTELPLAN Stichting Pensioenfonds Vopak (hierna: het pensioenfonds) verkeert sinds 1 januari 2016 in een situatie

Nadere informatie

Inmaxxa BV te Naarden Halfjaarbericht 2010 28 juli 2010

Inmaxxa BV te Naarden Halfjaarbericht 2010 28 juli 2010 Inmaxxa BV te Naarden Halfjaarbericht 2010 28 juli 2010 Inmaxxa BV Halfjaarbericht 2010 1 Inhoudsopgave Algemeen 3 Jaarverslag van de directie 4 Halfjaarbericht over de periode 1 januari 2010 tot en met

Nadere informatie

Stichting. Dit rapport heeft 11 pagina s. *KvK nr * Tel *Betuwelaan 15* 2036 GV Haarlem*

Stichting. Dit rapport heeft 11 pagina s. *KvK nr * Tel *Betuwelaan 15* 2036 GV Haarlem* Dar as Salaam Dit rapport heeft 11 pagina s Enkelvoudig Jaarrekening 2014 Dar as salaam *KvK nr. 40595843* Tel. 023-5365485*Betuwelaan 15* 2036 GV Haarlem* ABN AMRO NL85 ABNA 0560 4023 68 Dar As Salaam

Nadere informatie

TA3290 Life-Cycle Modeling and Economic Evaluation 2009-2010

TA3290 Life-Cycle Modeling and Economic Evaluation 2009-2010 TA3290 Life-Cycle Modeling and Economic Evaluation 2009-2010 CiTG, minor Mining and Resource Engineering Economie college 1: Grip op Geldstromen Dr.ir. Gerard P.J. Dijkema Energy & Industry Group December

Nadere informatie

BESTEMMING VAN HET RESULTAAT

BESTEMMING VAN HET RESULTAAT BEDRIJFSWETENSCHAPPEN Hoofdstuk 4: BESTEMMING VAN HET RESULTAAT Indeling: 1. Juridische aspecten 2. Boekhoudkundige verwerking 3. Gevolgen voor de financiële structuur van de onderneming Bestemming resultaat

Nadere informatie

Rapport inzake jaarrekening. 1 september 2012 t/m 31 augustus 2013. Vineyard Gemeente Wageningen. te Wageningen

Rapport inzake jaarrekening. 1 september 2012 t/m 31 augustus 2013. Vineyard Gemeente Wageningen. te Wageningen Rapport inzake jaarrekening 1 september 2012 t/m 31 augustus 2013 Vineyard Gemeente Wageningen te Wageningen INHOUD JAARVERSLAG 1 Samenstellingsverklaring 2 Algemeen 3 Bestemming van het resultaat 2012-2013

Nadere informatie

Jaarrekening SynCapital Residential Investments Plettenberg B.V.

Jaarrekening SynCapital Residential Investments Plettenberg B.V. Jaarrekening 2016 SynCapital Residential Investments Plettenberg B.V. AMSTERDAM Jaarrekening 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Financieel verslag 1.1 Fiscale positie 3 2. Jaarrekening 2.1 Balans per 31 december

Nadere informatie

Stichting Roffa Mon Amour Rotterdam RAPPORT INZAKE DE JAARREKENING 2014 D.D. 3 MAART 2015

Stichting Roffa Mon Amour Rotterdam RAPPORT INZAKE DE JAARREKENING 2014 D.D. 3 MAART 2015 Stichting Roffa Mon Amour Rotterdam RAPPORT INZAKE DE JAARREKENING 2014 D.D. 3 MAART 2015 1 Inhoudsopgave FINANCIEEL VERSLAG Jaarverslag Resultaten 3 Kengetallen 4 Jaarrekening Balans per 31 december 2014

Nadere informatie

JAARREKENING 2014 STICHTING OPENBARE BIBLIOTHEEK RAALTE

JAARREKENING 2014 STICHTING OPENBARE BIBLIOTHEEK RAALTE JAARREKENING 2014 STICHTING OPENBARE BIBLIOTHEEK RAALTE Balans per 31 december (na resultaatbestemming) ACTIVA 2014 2013 1. Vaste activa 1.1 terreinen 13.317 13.317 1.2 inventaris 153.507 157.886 1.3 automatisering

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 3.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 3. Opgave 2 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 3. In deze opgave is wel sprake van btw maar blijft de vennootschapsbelasting buiten beschouwing. Bewoners van het dorp Westmaas hebben

Nadere informatie

ASR Levensverzekering N.V., gevestigd te Utrecht, hierna te noemen Aangeslotene.

ASR Levensverzekering N.V., gevestigd te Utrecht, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-187 d.d. 17 juni 2013 (mr. R.J. Verschoof, voorzitter, drs. W. Dullemond en prof.mr. M.M. Mendel, leden en mr. S.N.W. Karreman, secretaris)

Nadere informatie

www.jooplengkeek.nl Hoofdstuk 42 belangrijk

www.jooplengkeek.nl Hoofdstuk 42 belangrijk www.jooplengkeek.nl belangrijk 1 Liquiditeitskengetallen Current ratio Quick ratio Working capital (werkkapitaal) Cashflow Kengetallen Kengetallen zijn verhoudingsgetallen, ze geven de verhouding aan tussen

Nadere informatie

Rapport inzake jaarrekening 2014. Stichting Home of Change Nederland. te Esbeek

Rapport inzake jaarrekening 2014. Stichting Home of Change Nederland. te Esbeek Stichting Home of Change Nederland te Esbeek INHOUD JAARVERSLAG 1 Samenstellingsverklaring 2 Algemeen 3 Bestemming van het resultaat 2014 4 Resultaat JAARREKENING 1 BALANS 2 WINST- EN VERLIESREKENING 3

Nadere informatie

Voor de waarden op einddatum rekenen wij met de werkelijk behaalde rendementen. Voor de toekomst gebruiken wij een bruto rendement van 6 procent.

Voor de waarden op einddatum rekenen wij met de werkelijk behaalde rendementen. Voor de toekomst gebruiken wij een bruto rendement van 6 procent. Rekenvoorbeeld Wanneer ontvangt u een tegemoetkoming? Stap 1: berekenen eindkapitaal op basis van de werkelijke kosten Eerst berekenen wij de waarde op de einddatum van uw beleggingsverzekering op basis

Nadere informatie