FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE"

Transcriptie

1 FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE Afdeling Kwantitatieve Economie Tentamen Leven Bedrifsanalyse en Embedded Value, 25 anuari 2005, uur. [Tidens het tentamen mag de uitgereikte/gedownloade formulesyllabus worden gebruikt.] Een verzekeraar sluit slechts verzekeringen af overeenkomstig het in het leerboek omschreven contractuele overrentedelingssysteem. De verzekeringen zin dus beperkt tot winstdelende gemengde verzekeringen, die alle tegen aarlikse prenumerando gelikblivende premiebetaling worden afgesloten. Royement, conversie en verwachte mutatie wordt geacht niet voor te komen. Voor iedere verzekering ν wordt een netto voorziening berekend, die gelik aan de voorziening νvs(t) voor een met de gemengde verzekering corresponderende zuivere spaarverzekering met een aarliks gelik spaarbedrag. Voor een verzekering met duur n en verzekerd kapitaal νk hebben we dus als spaarpremie νps = νka n / ä n = νk / s n. We gaan uit van een rekenrente r, dus δ = n(1+r). Verder leggen we vast dνps(t)=νps d t νt i, dan geldt voor t νt i dνvs(t)=δνvs(t)dt +dνps(t) dνu(t); [1] voor t νt e leidt dit tot νvs(t)= νt i t e δ(t s) dνps(s). In verband met de winstanalyse wordt [1] voor willekeurige t herschreven als dνvs(t)=dνpi(t) dνpr(t)+dνpb(t) dνu(t) dνo β (t). [Hierbi te bedenken dat dνpi(t)=δνvs(t)dt en dνps(t)=dνpb(t) dνo β (t) dνpr(t); de discontinuïteiten van de functies νps(t), νpr(t), νo β (t) vallen alle samen met die van de functie νpb(t); de uitkering bi leven geschiedt in [νt e, νt e +0); verder νvs(νt i ) = 0, tevens dνo α (t) 0.] Het overrente-aandeel νoa(t) wordt voor νt i t νt e vastgelegd door νoa(t)=νsc(t) νvs(t), waarin de grootheid νsc(t) de totale waarde van de spaarcerticaten voor post ν voorstelt νsc(t)= t p t k max(t i,t p 5) νsc(t k, t); voor nadere details zie Hoofdstuk 8 van uw formulesyllabus. Het overrente-aandeel νoa(t) is te vergeliken met het winstfonds νwf(t) uit het boek.

2 De uitkeringsfunctie bi overliden is νu o (t) en de functie voor de winstuitkering bi overliden νwu o (t)=νeu o (t), waarbi de laatste functie voor νt p t < νt p +1 wordt vastgelegd door νeu o (t)=νoa(νt p ) (1+r) νt e νtp. De uitkeringsfuncties bi in leven zin νu(t) en νwu(t); deze laatste functie wordt vastgelegd als tredefunctie met een discontinuïteit gelik aan het overrente-aandeel νoa(νt e ) over [νt e, νt e +0); bi afkoop worden de betreffende uitkeringsfuncties vastgelegd door νu af (t) enνwu af (t). De gezamenlike activa op tidstip t worden weer vastgelegd door BE(t) en de decresfunctie D(t) door dd(t) = di(t). D(t + ) BE(t ) Overige onderstellingen als in het leerboek. De gehele opzet van het vraagstuk likt sterk op die van het contributiesysteem. a. Schrif de balansvergeliking op voor de verzekeraar met de gebruikelike actiefposten; aan de passiefkant het eigen vermogen op te nemen en verder beide posten νvs(t) en νoa(t). De post geaccumuleerde winst lopend boekaar wordt geacht te zin opgenomen onder het eigen vermogen. b. Laat uitgaande van de balansvergeliking uit a. zien dat de winst van de verzekeraar (toename eigen vermogen) gelik is aan de(t)=di(t)+ds(t) dνvs(t) dνoa(t). [2] Dit is dus de winst ná winstdeling, echter zonder winstanalyse. c. Geef afzonderlike formules in differentiaalvorm voor di(t) ends(t). Voor di(t) gaat het om de splitsing van de intrest over het eigen vermogen en gezamenlik de voorziening voor de zuivere spaarcontracten en de overrente-aandelen. In ds(t) nu ook de winstuitkeringen op te nemen. d. Bepaal dνvs(t) op basis van het voorafgaande, naar analogie van de wiziging van de totale voorziening over [t, t+dt] uit het boek. e. In het boek is de wiziging van het overrente-aandeel over een boekaar gegeven. Voor een interval [t, t+dt] kunnen we voor post ν schriven dνoa(t)=dνisc(t) dνpi(t), waarin dνisc(t) voorstelt de totale door de verzekeraar vergoede infinitesimale intrest over de voor verzekering ν op t bestaande spaarcertificaten. Geef een wiskundige formule voor dνisc(t). f. Bepaal vervolgens dνoa(t) naar analogie van de bepaling van dνvs(t) uit onderdeel d.

3 g. Bepaal de winst ná winstdeling voor de verzekeraar na winstanalyse over [t, t+dt] door substitutie van uw antwoorden voor di(t), ds(t), dνvs(t) endνoa(t) in [2]. Overeenkomstige termen te schrappen, bi elkaar horende termen naast elkaar op te nemen. h. De winst vóór winstdeling voor de verzekeraar over [t, t+dt] is gelik aan de(t)+νdoa(t)+[wudν o (t) OAdν o (t)+wudν af (t) OAdν af (t)]. [3] Constateer dat dan onmiddellik volgt de(t)+νdoa(t)+[wudν o (t) OAdν o (t)+wudν af (t) OAdν af (t)] =de(t)+dνoa(t)+[wudν o (t)+wudν af (t)+νdwu(t)]. [4] Demonstreer wiskundig dat op grond van g. de winst vóór winstdeling over [t, t+dt] dan gelik is aan de som van de intrest-, sterfte-, afkoop- en kostenwinst over [t, t+dt] (alles exclusief winstdeling). Uw formule aan te duiden met [5]. i. [extra, geen verplicht onderdeel van het tentamen; het maximaal te behalen cifer blift een 10.] Voor het contractuele overrentedelingssysteem kan op contractniveau voor post ν een accresfunctie νa(t) worden gedefinieerd, zodanig dat geldt voor a νt i t<νt e νsc(t)=νsc(a) νa(t) + νa(a) a t νa(t) dνps(s). νa(s + ) Hoe moet νa(t) dan worden gedefinieerd? Bepaal tevens de intrestwinst voor de verzekeraar voor post ν over [t, t+dt]. Cifermatig deel We beschouwen een verzekeraar, zoals hiervoor omschreven, over het kalenderaar [,], waarbi aanvullende cifermatige gegevens worden verstrekt. Enkele onderstellingen worden aangepast, zie hierna. De balans is op 1 anuari van het aar [, ] als volgt samengesteld: Activa Passiva BE() = νvs() = LI() = νoa() = RC() = -- E() = totaal = totaal = Beleggingsportefeuille: De beleggingen bestaan op 1 anuari van het aar [, ] uit obligaties, nominale waarde , met een intrest van 7% per aar, aarliks uit te keren op 1 uli. De balanswaarde van de beleggingen is gelik aan de nominale waarde, vermeerderd met de nog te vorderen intrest, die evenredig met de tid wordt berekend. Op 1 uli wordt voor nieuwe obligaties gekocht (dit bedrag is dan nog exclusief de

4 bi te betalen te vorderen intrest). Deze obligaties hebben coupondata 1 april en 1 oktober en een nominale intrest van 6%. Op 1 oktober wordt eveneens belegd in nieuwe 6% obligaties met coupondata 1 april en 1 oktober. De kosten van administratie en beheer van de beleggingen worden ondersteld nihil te zin. Verzekeringsportefeuille: Alle verzekeringen zin gesloten tegen aarpremie met vervaldag 1 mei of 1 oktober. Op 1 anuari van het aar [, ] bedraagt de stand van de bruto aarpremie met vervaldag 1 mei en de stand van de bruto aarpremie met vervaldag 1 oktober eveneens Op 1 september worden enige verzekeringen beëindigd met de volgende uitkeringen: uitkering wegens expiratie: verzekerd kapitaal overrente-aandeel uitkering wegens overliden: verzekerd kapitaal (voorziening ) winstuitkering (overrente-aandeel ) De vervaldag van de aarpremie voor beide beëindigde verzekeringen is 1 mei, zodat de premie in het aar [, ] nog betaald is. Voorts gaan op 1 oktober nieuwe verzekeringen in met een totale bruto aarpremie van die voor het eerst verschuldigd is op 1 oktober van het aar [, ], waardoor de totale op 1 oktober te ontvangen bruto premie bedraagt. De in het aar [, ] gemaakte kosten bedragen De voorziening verzekeringsverplichtingen op 31 december van het aar [, ] bedraagt (afgerond bedrag) en is gelik aan de opgerente waarde van de spaarpremies. De netto aarpremie bedraagt 90% van de bruto aarpremie. De voorziening is berekend met een rekenrente van 4% per aar. ds(t) die in het aar beschikbaar komt uit de verzeke- Vragen:. 1) Bereken de gecumuleerde kasstroom ringen. 2) Bereken de in het aar ontvangen kasstroom dbli(t) uit de beleggingen. 3) Bereken de balanswaarde van de beleggingen op 31 december van het aar, inclusief de te vorderen intrest. 4) Bereken de beleggingsopbrengst over het aar: di(t). 5) Het saldo van het Rekening Courantboek bedraagt op 31 december RC() = 0. Bereken het saldo van de liquiditeitenrekening.

5 k. 1) Stel de balans per 31 december van het aar samen, met als sluitpost het eigen vermogen plus het overrente-aandeel. 2) Controleer de toename van het eigen vermogen en het overrente-aandeel met behulp van de vergeliking [de(t) +dνoa(t)] = [di(t)+ ds(t) dνvs(t)]. (Zie onderdeel b.) 3) Bepaal de winst vóór winstverdeling door de toename van het eigen vermogen en het overrenteaandeel te vermeerderen met winstuitkeringen (zie onderdeel h, formule [4]). Deze winst wordt nader geanalyseerd bi vraag l. l. 1) Bereken de winst op kosten. Er vindt geen oprenting van de kosten, resp. kostendekking plaats. 2) Bereken de winst op sterfte (en ontwikkeling portefeuille) met oprenting naar het eind van het aar op basis van de rekenrente. (Zie onderdeel h, uw formule [5] en de overeenkomstige formule uit de formulebundel over het boekaar. Hierbi νv( ) te vervangen door νvs( )). De bi uw berekening te hanteren kasstroom dsv(t) bevat geen winstuitkeringen. De daarbi te gebruiken oprentingsfactoren zin: 1 mei tot 31 december: 1, september tot 31 december: 1, oktober tot 31 december: 1, ) Bereken de winst op intrest vóór winstdeling inclusief de aan het eigen vermogen toe te rekenen intrest. 4) Controleer de som van 1), 2), en 3) met de bi k3. berekende winst. m. Resteert de verdeling van de intrestwinst. Hiervoor is additioneel gegeven dat de som van de spaarpremies op de beide premievervaldagen gelik is aan 80% van de bruto premies. Verder bedraagt de hoogte van de te vergoeden spaarrente voor alle spaarcerticaten 5 1/2% per aar (er mag worden gerekend met enkelvoudige intrest). Bepaal dan de verdeling van de intrestwinst over verzekerden en verzekeraar. Bepaal tenslotte rechtstreeks νoa() en E(), en controleer vervolgens uw uitkomsten met de balanswaarde νoa() + E() uit k1. Puntenwaardering: theoretisch deel: cifermatig deel: a 5 f b 5 g 10 k 10 c 10 h 10 l 10 d 5 (i 10) m 10 e 5 totaal 60 (+10) + 40

6 Uitwerking tentamen Leven Bedrifsanalyse en Embedded Value d.d. 25 anuari 2005 a. De balansvergeliking is LI(t)+BE(t)+RC(t)=E(t)+νVs(t)+νOA(t). b. Optelling van de 3 formules levert dli(t)= dsli(t)+ dbli(t) (zie (2.29)) dbe(t) = di(t) dbli(t) (zie (2.26)) drc(t)= ds(t) dsli(t) (zie (2.28)) d[li(t) + BE(t) + RC(t)] = di(t) + ds(t). (3.3) zodat met behulp van a. resulteert de(t)=di(t)+ds(t) dνvs(t) dνoa(t). [2] c. di(t)= BE(t ) dd(t) D(t + ) = [νvs(t )+νoa(t )+E(t )] dd(t), D(t + ) leidend tot die(t)= E(t ) dd(t) D(t + ) en νdi(t)= [νvs(t )+νoa(t dd(t) )]. D(t + ) Verder is d. dνvs(t) ds(t)=νdpb(t) do (t) νdu(t) νdwu(t) u(dν o +dν af )(t) Wu(dν o +dν af )(t). = νdvs(t)+ Vsdν(t) = νdpi(t) νdpr(t)+νdpb(t) νdu(t) νdo β (t) Vsd[ν o (t)+ν af (t)], omdat Vsdν i (t) =Vsdν ae (t) =0. t e. dνisc(t)= δ(t k ) νsc(t k, t)dt, met δ(t p ) = n(1+ur(t p )). t k max(t i, t 5)

7 f. dνoa(t) = νdoa(t)+oadν(t) = νdisc(t) νdpi(t) νdwu(t) OAd[ν o (t)+ν af (t)]. g. Winst ná winstdeling, na winstanalyse: de(t) =die(t)+νdi(t) +νdpb(t) do (t) νdu(t) νdwu(t) u(dν o +dν af )(t) Wu(dν o +dν af )(t) [ νdpi(t) νdpr(t)+νdpb(t) νdu(t) νdo β (t) Vsd[ν o (t)+ν af (t)]] [ νdisc(t) νdpi(t) νdwu(t) OAd[ν o (t)+ν af (t)]] =die(t) + νdi(t) νdisc(t) + νdpr(t) udν o (t)+vsdν o (t) + OAdν o (t) Wudν o (t) udν af (t)+vsdν af (t) + OAdν af (t) Wudν af (t) + νdo β (t) do (t). h. Uit g. volgt door herschriven: de(t)+ νdisc(t) νdpi(t)+[oadν o (t) Wudν o (t)+oadν af (t) Wudν af (t)] =die(t) + νdi(t) νdpi(t) + νdpr(t) udν o (t)+vsdν o (t) udν af (t)+vsdν af (t) + νdo β (t) do (t). [5] Het gestelde volgt dan uit [3] en relatie νdoa(t) = νdisc(t) νdpi(t), zie opgave e.

8 i. We leggen νf(t) overeenkomstig (7.9) voor t νt i vast door νf(t)= νt i t dνisc(s) = νt i t dνa(s) νsc(s ) νa(s ) met als intrest dνisc(s) over de vigerende spaarcertificaten als door u vastgelegd in uw uitwerking onder opgave e. Omdat we als startwaarde willen hebben νa(νt i ) = 1 kiezen we νsc(νt i )= νsc(νt i +0) = νps. Dit leidt tot een continue functie νf(t), zodat de oplossing van νa(t) overeenkomstig (7.24) wordt vastgelegd door νa(t)=e νf(t). De intrestwinst voor post ν is over [t, t+dt] gelik aan [νvs(t )+νoa(t )][ dd(t) + dνd(t) ], D(t + ) νd(t + ) hierbi is νd(t)= 1/νA(t).. 1) ds(t) = ( ) ( ) ( ) = ) dbli(t) = 7% van ( ,5% van ) + 3% van = = ) BE() = ,5% van ,5% van = = ) di(t) = 7% van % van ,5% van = = Controle: dbli(t) = = di(t)+ dbe(t) = = ) drc(t) dli(t)= ds(t)+ linkerlid: LI() LI() = LI() dbli(t) rechterlid: = waaruit volgt: LI() = =

9 k. 1) Activa Passiva BE() = νvs() = LI() = νoa()+e() = RC() = -- totaal = totaal = ) [de(t)+dνoa(t)] = ( ) = [di(t)+ds(t) dνvs(t)] = ( ) = klopt! 3) [{de(t)+dνoa(t)+[wudνo (t)+νdwu(t)} = = l. 1) Winst op kosten: Beschikbaar: 10% bruto premie, dat is 0,1 * = Gemaakte kosten Resultaat op kosten: = ) Kasstroom dsv(t)=νdpb(t) νdu(t) udν o (t) νdo β (t). dsv(t) = 0,9 * ,9 * = Oprenting met 4% intrest 1,04 t dsv(t) = 0,9 * * 1, ,9 * * 1, * 1, * 1,0316 = ,04 t dwsm(t) = 1,04 νvs() νvs()+ = 1,04 * ,04 t dsv(t) = ) De gemaakte intrest is De benodigde intrest is 0,04 νvs() + (1,04 t 1)dSV(t) = =

10 Intrestwinst: = ) Totaal 1) + 2) + 3) = = , klopt met k3. m. Intrest over de spaarcertificaten: 0,055 *[νoa() + νvs() * 0,8 * 8/ * 0,8 * 3/12 ( ) * 4/12] = Dus intrestwinst verzekeraar = = νoa() =νoa() = (zie f.) E()=E() verlies op kosten + intrestwinst verzekeraar verlies op sterfte = = E() +νoa() = = (in balans, zie k1.: ).

FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE

FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE Afdeling Kwantitatieve Economie Tentamen Leven Bedrifsanalyse en Embedded Value, 20 uni 2005, 14.00-17.00 uur. [Tidens het tentamen mag de uitgereikte

Nadere informatie

FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE

FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE Afdeling Kwantitatieve Economie Tentamen Leven: Bedrifsanalyse en Embedded Value, 3 november 2004, 14.00-17.00 uur. Een verzekeraar sluit slechts

Nadere informatie

UNIFORM HEREXAMEN HAVO 2015

UNIFORM HEREXAMEN HAVO 2015 MINISTERIE VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR UNIFORM HEREXAMEN HAVO 2015 VAK : ECONOMIE II (BA en BR) DATUM : 27 juli 2015 TIJD : 07.45u 10.45u Aantal opgaven bij dit vak : 6 Aantal pagina s : 5 Hulpmiddelen

Nadere informatie

FlexGarant Assuradeuren Gevolmachtigd Agent Postbus 2600 3000 CP ROTTERDAM

FlexGarant Assuradeuren Gevolmachtigd Agent Postbus 2600 3000 CP ROTTERDAM FlexGarant Assuradeuren Gevolmachtigd Agent Postbus 2600 3000 CP ROTTERDAM De heer. Rotterdam Onderwerp : : polisnummer.. Geachte verzekeringnemer, Met betrekking tot de bovengenoemde lijfrenteverzekering

Nadere informatie

KOOLWIJK CIJFERS + Converteren van pensioenpolissen naar huidige waarde. Kapitaalverzekeringen contant maken.

KOOLWIJK CIJFERS + Converteren van pensioenpolissen naar huidige waarde. Kapitaalverzekeringen contant maken. 1 KOOLWIJK CIJFERS + Converteren van pensioenpolissen naar huidige waarde Kapitaalverzekeringen contant maken. I.B. vergelijkingen, Voor en na 65. mede om premiecompensatie te berekenen 1 2 Conversie Het

Nadere informatie

VSJ010 Vennootschappelijke balans voor winstbestemming

VSJ010 Vennootschappelijke balans voor winstbestemming VSJ010 Vennootschappelijke balans voor winstbestemming Immateriële vaste activa Boekjaar Vorig boekjaar 1.1 Value of business acquired VSJ025 1 kolom 1 VSJ025 1.1 kolom 1 1.2 Goodwill VSJ025 1 kolom 2

Nadere informatie

: ASR Levensverzekering N.V., gevestigd te Utrecht, verder te noemen Verzekeraar

: ASR Levensverzekering N.V., gevestigd te Utrecht, verder te noemen Verzekeraar Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr. 2016-592 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter, mr. A.W.H. Vink en mr. A. Wigger, leden en mr. D.P. van Strien, secretaris) Klacht ontvangen op :

Nadere informatie

Eindexamen vwo m&o 2012 - II

Eindexamen vwo m&o 2012 - II Opgave 2 Bij deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing. Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 5. Behoud het Nederlands Landschap (BNL) is een landelijke organisatie met als

Nadere informatie

Met betrekking tot de bovengenoemde stamrecht-dekkingspolis gelden de volgende bijzondere bepalingen.

Met betrekking tot de bovengenoemde stamrecht-dekkingspolis gelden de volgende bijzondere bepalingen. FlexGarant Assuradeuren Gevolmachtigd Agent Postbus 2600 3000 CP ROTTERDAM.... B.V. Rotterdam Onderwerp : : polisnummer.. Geachte verzekeringnemer, Met betrekking tot de bovengenoemde stamrecht-dekkingspolis

Nadere informatie

Jaarlijks verslag Boekjaar 2010

Jaarlijks verslag Boekjaar 2010 GEMEENSCHAPPELIJK MOTORWAARBORGFONDS O.V.V. goedgekeurd door K.B. van 12 april 2004 Liefdadigheidstraat 33 Bus 1 1210 Brussel Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 30 mei

Nadere informatie

Jaarlijks Verslag Boekjaar 2009

Jaarlijks Verslag Boekjaar 2009 GEMEENSCHAPPELIJK MOTORWAARBORGFONDS O.V.V. goedgekeurd door K.B. van 12 april 2004 Liefdadigheidstraat 33 Bus 1 1210 Brussel Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 31 mei

Nadere informatie

Hypotheekschuld. Duur 30 jaar. Maandlasten

Hypotheekschuld. Duur 30 jaar. Maandlasten Hypotheekschuld Duur 30 jaar Maandlasten Tijdens de gehele looptijd betaalt u lage maandlasten. U betaalt alleen rente over de lening. Aan het einde van de looptijd blijft de hypotheekschuld bestaan. U

Nadere informatie

11 Kasstroomoverzicht

11 Kasstroomoverzicht 11.2 Van de nv Bergsma worden de volgende gegevens verstrekt. Balansen ultimo ( 1.000): Terreinen 120 120 Geplaatst kapitaal 600 600 Gebouwen - 575-530 Algemene reserve - 525-570 Machines - 430-450 Eigen

Nadere informatie

Hoofdstuk 30 Interne verslaggeving

Hoofdstuk 30 Interne verslaggeving Hoofdstuk 30 Interne verslaggeving We spreken van permanentie als een onderneming niet één keer per jaar maar een aantal keren per jaar een balans en winst-en-verliesrekening opstelt. Het doel van de permanentie

Nadere informatie

Basis Actuariaat II. Tentamen 11 Juni het tentamen bestaat uit 6 vragen die ieder 10 punten waard zijn;

Basis Actuariaat II. Tentamen 11 Juni het tentamen bestaat uit 6 vragen die ieder 10 punten waard zijn; Basis Actuariaat II Tentamen Juni 28 Locatie: AB4 Duur: 4-7u Docent: Katrien Antonio Instructies: - het tentamen bestaat uit 6 vragen die ieder punten waard zijn; - schrijf je antwoorden op het bijgeleverde

Nadere informatie

OEFENOPGAVEN Voorzieningen en pensioenen (toets 2)

OEFENOPGAVEN Voorzieningen en pensioenen (toets 2) OEFENOPGAVEN Voorzieningen en pensioenen (toets 2) Opgave 1 Mevrouw H. (geb. datum 15-12-1960) bouwt sinds 1 januari 1983 pensioen op bij het pensioenfonds MPF, dat per 1 januari 2011 overgeschakeld is

Nadere informatie

Voor de waarden op einddatum rekenen wij met de werkelijk behaalde rendementen. Voor de toekomst gebruiken wij een bruto rendement van 6 procent.

Voor de waarden op einddatum rekenen wij met de werkelijk behaalde rendementen. Voor de toekomst gebruiken wij een bruto rendement van 6 procent. Rekenvoorbeeld Wanneer ontvangt u een tegemoetkoming? Stap 1: berekenen eindkapitaal op basis van de werkelijke kosten Eerst berekenen wij de waarde op de einddatum van uw beleggingsverzekering op basis

Nadere informatie

Stichting Team Annabel t.a.v. het bestuur Parkwijklaan AS Almere. Jaarrekening Pagina 1 van 14

Stichting Team Annabel t.a.v. het bestuur Parkwijklaan AS Almere. Jaarrekening Pagina 1 van 14 Wichmanlaan 42a 4033 HG Lienden Bezoekadres (op afspraak) Morsestraat 8, Tiel Mob: 06 1174 2562 KvK-nr.: 62582925 BTW-nr: NL089594873B01 IBAN: NL34INGB0006173652 info@bensadvies-administratie.nl www.bensadvies-administratie.nl

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr d.d. 3 juni 2014 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. E.E. Ribbers, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr d.d. 3 juni 2014 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-222 d.d. 3 juni 2014 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Samenvatting Traditionele levensverzekering met winstdeling.

Nadere informatie

Agendapunt 10b. Jaarrekening SNF. Agendapunt 10b Jaarrekening SNF 124

Agendapunt 10b. Jaarrekening SNF. Agendapunt 10b Jaarrekening SNF 124 Agendapunt 10b Jaarrekening SNF Agendapunt 10b Jaarrekening SNF 124 Agendapunt 10b Jaarrekening SNF 125 Stichting Scouting Nederland Fonds, Leusden (alle bedragen in euro's) Jaarrekening 2010 Balans per

Nadere informatie

Management en Organisatie VWO 4 Hoofdstuk 11. Oefenopgaven: aandelen, intrinsieke waarde en dividend

Management en Organisatie VWO 4 Hoofdstuk 11. Oefenopgaven: aandelen, intrinsieke waarde en dividend Management en Organisatie VWO 4 Hoofdstuk 11 Oefenopgaven: aandelen, intrinsieke waarde en dividend Opgave 1 Een nv beschikt op 1 januari 2010 over de volgende gegevens: - geplaatst aandelenvermogen 40.000.000

Nadere informatie

Nationale Staat: Structurele bedrijfsstatistieken

Nationale Staat: Structurele bedrijfsstatistieken Nationale Staat: Structurele bedrijfsstatistieken Summary doc 1 Doel In hoofdlijnen snel inzicht krijgen in het gemiddeld aantal fte s gedurende het boekjaar. Deze informatie dient met name voor statistische

Nadere informatie

De bestuursleden van Stichting Goed Bezig Midscheeps 3 9733 A Groningen. Financieel verslag 2012. Dossiernummer: 800070.0

De bestuursleden van Stichting Goed Bezig Midscheeps 3 9733 A Groningen. Financieel verslag 2012. Dossiernummer: 800070.0 De bestuursleden van Stichting Goed Bezig Midscheeps 3 9733 A Groningen Financieel verslag 2012 Dossiernummer: 800070.0 Kenmerk: H. Veen Datum: 26 april 2013 Inhoudsopgave 1. Rapport 3 1.1 Opdracht 4 1.2

Nadere informatie

Delta Lloyd Levensverzekeringen N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

Delta Lloyd Levensverzekeringen N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-324 d.d. 10 september 2014 (mr. P.A. Offers, voorzitter, mr. B.F. Keulen en drs. L.B. Lauwaars RA, leden en mevrouw mr. E.J. Heck, secretaris)

Nadere informatie

Stichting ENUM Nederland Arnhem

Stichting ENUM Nederland Arnhem Stichting ENUM Nederland Arnhem Jaarverslaggeving over 2013 Statutaire vestigingsplaats: Arnhem Feitelijk adres en vestigingsplaats: Meander 501, Arnhem 1 Inhoud Jaarrekening 3 Balans per 31 december 2013

Nadere informatie

Bij deze opgave blijven belastingen buiten beschouwing. Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 3.

Bij deze opgave blijven belastingen buiten beschouwing. Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 3. Opgave 2 Bij deze opgave blijven belastingen buiten beschouwing. Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 3. Woningcorporaties zijn verenigingen of stichtingen met een volkshuisvestelijk

Nadere informatie

Stichting ENUM Nederland Arnhem

Stichting ENUM Nederland Arnhem Stichting ENUM Nederland Arnhem Jaarverslaggeving over 2015 Statutaire vestigingsplaats: Arnhem Feitelijk adres en vestigingsplaats: Meander 501, Arnhem 1 Inhoud Jaarrekening 3 Balans per 31 december 2015

Nadere informatie

Stichting ENUM Nederland

Stichting ENUM Nederland Stichting ENUM Nederland Jaarverslaggeving over 2016 Rechtsvorm: Stichting Statutaire vestigingsplaats: Arnhem Feitelijk adres en vestigingsplaats: Meander 501, Arnhem KvK Arnhem: 09163163 1 Inhoud Jaarrekening

Nadere informatie

Johan Bonekamp, Lans Bovenberg, Theo Nijman, Bas Werker

Johan Bonekamp, Lans Bovenberg, Theo Nijman, Bas Werker Johan Bonekamp, Lans Bovenberg, Theo Niman, Bas Werker occasional-11 / 2016 Achtergrondnotitie: Herverdelingseffecten van verschillende proectierentes in verbeterde premieregelingen vanuit vermogens per

Nadere informatie

Marktrisico Non-life risico Tegenpartij kredietrisico Operationeel risico Correlatie effecten totaalniveau 500,0% 400,0% 300,0% 200,0% 100,0% 0,0%

Marktrisico Non-life risico Tegenpartij kredietrisico Operationeel risico Correlatie effecten totaalniveau 500,0% 400,0% 300,0% 200,0% 100,0% 0,0% Aan: Van: Directie, XYZ verzekeraar Arcturus Datum: 25 oktober 2010 Betreft: Rapportage QIS 5 op basis boekjaar 2009 (FICTIEF) Management Samenvatting DNB heeft in augustus 2010 verzekeraars gevraagd om

Nadere informatie

STICHTING QUALITY IN MUSIC Zandpad NL Nieuwersluis

STICHTING QUALITY IN MUSIC Zandpad NL Nieuwersluis Zandpad 32 3631 NL Nieuwersluis JAARREKENING 2014 Bakker Administratie BV Bootsmanszij 2 1941 JJ Beverwijk Postbus 56 1940 AB Beverwijk Tel. 0251-726000 Jaarrekening 2014 Stichting Quality in Music INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Beleggingsverslag. 1 januari 2017 tot en met 31 december Aegon Levensverzekeringen NV inzake toeslagen Loodswezen

Beleggingsverslag. 1 januari 2017 tot en met 31 december Aegon Levensverzekeringen NV inzake toeslagen Loodswezen 1 januari 2017 tot en met 31 december 2017 Inhoud 1 Balans per 31 december 2017 3 2 Winst-en-verliesrekening over 2017 4 3 Kasstroomoverzicht over 2017 5 4 Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Beleggingsverslag. 31 december 2015 tot en met 31 december Aegon Levensverzekeringen NV inzake toeslagen Loodswezen

Beleggingsverslag. 31 december 2015 tot en met 31 december Aegon Levensverzekeringen NV inzake toeslagen Loodswezen 31 december 2015 tot en met 31 december 2016 Inhoud 1 Balans per 31 december 2016 3 2 Winst- en-verliesrekening over 2016 4 3 Kasstroomoverzicht over 2016 5 4 Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

ASR Levensverzekering N.V., gevestigd te Utrecht, hierna te noemen Aangeslotene.

ASR Levensverzekering N.V., gevestigd te Utrecht, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-187 d.d. 17 juni 2013 (mr. R.J. Verschoof, voorzitter, drs. W. Dullemond en prof.mr. M.M. Mendel, leden en mr. S.N.W. Karreman, secretaris)

Nadere informatie

Examen PC 2 Financiële Rekenkunde

Examen PC 2 Financiële Rekenkunde Examen PC 2 Financiële Rekenkunde Instructieblad Examen : Professional Controller 2 leergang 8 Vak : Financiële Rekenkunde Datum : 18 december 2014 Tijd : 14.00 15.30 uur Deze aanwijzingen goed lezen voor

Nadere informatie

STICHTING VUT FONDS ECI VERKORT JAARRAPPORT 2001

STICHTING VUT FONDS ECI VERKORT JAARRAPPORT 2001 STICHTING VUT FONDS ECI VERKORT JAARRAPPORT 2001 INHOUD A. Kerncijfers 2 B. Bestuur en functionarissen 4 C. Jaarverslag 6 ALGEMEEN 7 D. Jaarrekening 8 BALANS PER 31 DECEMBER 2001 9 STAAT VAN BATEN EN LASTEN

Nadere informatie

HALFJAARBERICHT 2015. uitgebracht door de directie. aan de aandeelhouders van. TRUSTUS Capital Management B.V. te Joure

HALFJAARBERICHT 2015. uitgebracht door de directie. aan de aandeelhouders van. TRUSTUS Capital Management B.V. te Joure HALFJAARBERICHT 2015 uitgebracht door de directie aan de aandeelhouders van TRUSTUS Capital Management B.V. te Joure INHOUD blad HALFJAARBERICHT 2015 Financiële positie 3 Geconsolideerd halfjaarbericht:.

Nadere informatie

Betalingsbalans en sectorrekeningen. Versie 2.1. Kwartaalrapportage voor de maandvariant. PNM - Pensioenfondsen. Profiel:

Betalingsbalans en sectorrekeningen. Versie 2.1. Kwartaalrapportage voor de maandvariant. PNM - Pensioenfondsen. Profiel: Betalingsbalans en sectorrekeningen Kwartaalrapportage voor de maandvariant Profiel: PNM - Pensioenfondsen Versie 2.1 De Nederlandsche Bank NV, 2005 Kwartaalrapportage Inhoud Inhoudsopgave Formulier Omschrijving

Nadere informatie

Levensverzekeringen tak 21 tak22 Rechtstreekse zaken individueel (zonder KB 14 mei 69) groep (zonder KB 14 mei 69) KB 14 mei 1969 Totaal Totaal

Levensverzekeringen tak 21 tak22 Rechtstreekse zaken individueel (zonder KB 14 mei 69) groep (zonder KB 14 mei 69) KB 14 mei 1969 Totaal Totaal C.D.V. Statistieken Leven : Collectie Rentabiliteit (1) Bijlage I Levensverzekeringen tak 21 tak22 Rechtstreekse zaken individueel (zonder KB 14 mei 69) groep (zonder KB 14 mei 69) KB 14 mei 1969 Totaal

Nadere informatie

Eigen vermogen Geplaats aandelenkapitaal Agioreserve Herwaarderingsreserve Wettelijke en statutaire reserves Ingehouden winst uit de voorgaande jaren

Eigen vermogen Geplaats aandelenkapitaal Agioreserve Herwaarderingsreserve Wettelijke en statutaire reserves Ingehouden winst uit de voorgaande jaren www.jooplengkeek.nl Regels voor Passiva Eigen vermogen Geplaats aandelenkapitaal Agioreserve Herwaarderingsreserve Wettelijke en statutaire reserves Ingehouden winst uit de voorgaande jaren www.jooplengkeek.nl

Nadere informatie

Finance Avenue 20 Oktober 2012. Christophe REGOUT

Finance Avenue 20 Oktober 2012. Christophe REGOUT Welkom Finance Avenue 20 Oktober 2012 Christophe REGOUT Wegens de dalende rentes, bestaat er nog een belegging g die uw spaargeld in alle veiligheid laat opgroeien? AFER Europe AFER Europe Bestaat sinds

Nadere informatie

STICHTING SHARE WORLD te DEN HAAG. Jaarrekening 2013

STICHTING SHARE WORLD te DEN HAAG. Jaarrekening 2013 STICHTING SHARE WORLD te DEN HAAG Jaarrekening 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Opdracht 2 2 Deskundigenonderzoek 2 3 Algemeen 3 JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2013 5 2 Grondslagen

Nadere informatie

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV Jaarbericht Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV 2014 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Jaarrekening 3 2.1 Balans per 31-12-2014 (voor winstbestemming) 3 2.2 Winst en verliesrekening over 2014 4 2.3 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

Stichting Platform Centrummanagement Zeist Steynlaan 45 3701 EB Zeist JAARREKENING 2009

Stichting Platform Centrummanagement Zeist Steynlaan 45 3701 EB Zeist JAARREKENING 2009 371 EB Zeist JAARREKENING 29 Inhoudsopgave Pag. VERSLAG 1 Samenstellingsverklaring 2 Resultaat 3 Financiële positie JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2 Staat van Baten en Lasten 3 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-148 d.d. 19 mei 2015 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. E.E. Ribbers, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-148 d.d. 19 mei 2015 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-148 d.d. 19 mei 2015 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Samenvatting Levensverzekering. Gemengde levensverzekering

Nadere informatie

De premies die de tijdelijke handelsvennootschap (THV) DIB-Ethias Lokale Contractanten ontvangt, worden op verscheidene manieren beschermd:

De premies die de tijdelijke handelsvennootschap (THV) DIB-Ethias Lokale Contractanten ontvangt, worden op verscheidene manieren beschermd: Welke zekerheden en garanties werden er ingebouwd in de groepsverzekering van de tweede pijler voor de contractuele personeelsleden van de lokale besturen? De premies die de tijdelijke handelsvennootschap

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 3.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 3. Opgave 2 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 3. In deze opgave is wel sprake van btw maar blijft de vennootschapsbelasting buiten beschouwing. Bewoners van het dorp Westmaas hebben

Nadere informatie

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23 Post Optima Invest gekoppeld aan het fonds Post Optima DOUBLE 1 Blootstelling van 100% van de netto geïnvesteerde premie via depot bij BNP Paribas Fortis Type levensverzekering Waarborgen Individuele levensverzekering

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 109 d.d. 27 april 2011 mr. P.A. Offers, voorzitter, prof. mr. M.M. Mendel en mr. B.F. Keulen, leden en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Beweging in beeld. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 1 Beweging in beeld. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 1 Beweging in beeld Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 1.1 Beweging vastleggen Het verschil tussen afstand en verplaatsing De verplaatsing (x) is de netto verplaatsing en de

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG. Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A.

VERKORT JAARVERSLAG. Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. VERKORT JAARVERSLAG 212 Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. PROFIEL De Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. stelt zich op grond van haar Reglement ten doel

Nadere informatie

BEWAARDER RE WONINGFONDS IV BV DIRECTIEVERSLAG 2016

BEWAARDER RE WONINGFONDS IV BV DIRECTIEVERSLAG 2016 BEWAARDER RE WONINGFONDS IV BV DIRECTIEVERSLAG 2016 INHOUDSOPGAVE ALGEMEEN Verslag van de directie JAARREKENING Balans Winst- en verliesrekening Kasstroomoverzicht Toelichting algemeen en waarderingsgrondslagen

Nadere informatie

ROTTERDAMS OOGHEELKUNDIG ONDERZOEK STICHTING (ROOS) TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken januari 2017

ROTTERDAMS OOGHEELKUNDIG ONDERZOEK STICHTING (ROOS) TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken januari 2017 ROTTERDAMS OOGHEELKUNDIG ONDERZOEK STICHTING (ROOS) TE ROTTERDAM Rapport inzake jaarstukken 2014 29 januari 2017 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2014 4 2 Staat van baten en lasten

Nadere informatie

Compensatieregeling beleggingsverzekeringen. Achtergrondinformatie

Compensatieregeling beleggingsverzekeringen. Achtergrondinformatie Compensatieregeling beleggingsverzekeringen Achtergrondinformatie 1 Over onze Compensatieregeling 1.1 Inleiding 4 1.2 Wat houdt de Compensatieregeling in? 4 1.3 Wat compenseren wij? 5 1.4 Wijze van uitkeren

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 7 tot en met 9. In deze opgave blijft de vermogensrendementsheffing buiten beschouwing.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 7 tot en met 9. In deze opgave blijft de vermogensrendementsheffing buiten beschouwing. Opgave 5 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 7 tot en met 9. In deze opgave blijft de vermogensrendementsheffing buiten beschouwing. Tot ongeveer het jaar 2010 stegen de gemiddelde prijzen van verkochte

Nadere informatie

Axent NabestaandenZorg N.V., gevestigd te Groningen, hierna te noemen Verzekeraar.

Axent NabestaandenZorg N.V., gevestigd te Groningen, hierna te noemen Verzekeraar. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-231 d.d. 13 augustus 2015 (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. E.M. Dil-Stork en drs. W. Dullemond, leden en mr. R.A.F. Coenraad,

Nadere informatie

Opgave I (25¾p) De boekhouding van een NV A. Bereken I. II.

Opgave I (25¾p) De boekhouding van een NV A. Bereken I. II. Opgave I (25¾p) De boekhouding van een NV De gedeeltelijke balans van NV Goedehoop ziet er per 1 maart 2014 als volgt uit: (bedragen *SRD 1,-) Aandelen in portefeuille 55.000 Aandelenvermogen 350.000 Gebouwen

Nadere informatie

FlexGarant Assuradeuren Gevolmachtigd Agent Postbus 2600 3000 CP ROTTERDAM

FlexGarant Assuradeuren Gevolmachtigd Agent Postbus 2600 3000 CP ROTTERDAM FlexGarant Assuradeuren Gevolmachtigd Agent Postbus 2600 3000 CP ROTTERDAM De heer. Rotterdam Onderwerp : : polisnummer.. Geachte verzekeringnemer, Met betrekking tot de bovengenoemde stamrechtverzekering

Nadere informatie

Compex wiskunde A1-2 vwo 2004-I

Compex wiskunde A1-2 vwo 2004-I KoersSprint In deze opgave gebruiken we enkele Excelbestanden. Het kan zijn dat de uitkomsten van de berekeningen in de bestanden iets verschillen van de exacte waarden door afrondingen. Verder kunnen

Nadere informatie

Bijlage VWO. management & organisatie. tijdvak 1. Informatieboekje. VW-0251-a-16-1-b

Bijlage VWO. management & organisatie. tijdvak 1. Informatieboekje. VW-0251-a-16-1-b Bijlage VWO 2016 tijdvak 1 management & organisatie Informatieboekje VW-0251-a-16-1-b Formuleblad Voor de beantwoording van de vragen 13 en 24 zijn de volgende formules beschikbaar. 13 REV = nettowinst

Nadere informatie

SOCIAAL EDUCATIEF KUNST EN VOLKS ACADEMIE TE DEN HAAG. Rapport inzake jaarstukken 2016

SOCIAAL EDUCATIEF KUNST EN VOLKS ACADEMIE TE DEN HAAG. Rapport inzake jaarstukken 2016 SOCIAAL EDUCATIEF KUNST EN VOLKS ACADEMIE TE DEN HAAG Rapport inzake jaarstukken 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Algemeen 2 FINANCIEEL VERSLAG 1 Bestuursverslag over 2016 4 JAARREKENING

Nadere informatie

BEWAARDER RE WONINGFONDS VI BV DIRECTIEVERSLAG 2015

BEWAARDER RE WONINGFONDS VI BV DIRECTIEVERSLAG 2015 BEWAARDER RE WONINGFONDS VI BV DIRECTIEVERSLAG 2015 INHOUDSOPGAVE ALGEMEEN Verslag van de directie JAARREKENING Balans Winst- en verliesrekening Kasstroomoverzicht Toelichting algemeen en waarderingsgrondslagen

Nadere informatie

HALFJAARBERICHT uitgebracht door de directie. aan de aandeelhouders van. TRUSTUS Capital Management B.V. te Joure

HALFJAARBERICHT uitgebracht door de directie. aan de aandeelhouders van. TRUSTUS Capital Management B.V. te Joure HALFJAARBERICHT 2016 uitgebracht door de directie aan de aandeelhouders van TRUSTUS Capital Management B.V. te Joure INHOUD blad HALFJAARBERICHT 2016 Financiële positie 3 Geconsolideerd halfjaarbericht:.

Nadere informatie

Handleiding Transparantie voor traditionele levensverzekeringen

Handleiding Transparantie voor traditionele levensverzekeringen Handleiding Transparantie voor traditionele levensverzekeringen Inleiding Toelichting De sector Leven van het Verbond van Verzekeraars heeft richtlijnen opgesteld om de inzichtelijkheid van traditionele

Nadere informatie

3 Deelnemingen in de enkelvoudige jaarrekening en de administratie

3 Deelnemingen in de enkelvoudige jaarrekening en de administratie 3 Deelnemingen in de enkelvoudige jaarrekening en de administratie daarvan 3.1 a Geval A 0.. Deelneming 800.000 aan 1.. Bank 800.000 Geval B 0.. Deelneming 800.000 aan 0.. Aandelen in portefeuille 500.000

Nadere informatie

Geschreven door mr. R.M.J. van Zijp zaterdag, 23 oktober 2010 22:54 - Laatst aangepast donderdag, 09 juni 2011 23:45

Geschreven door mr. R.M.J. van Zijp zaterdag, 23 oktober 2010 22:54 - Laatst aangepast donderdag, 09 juni 2011 23:45 Banksparen Inleiding Als u uw pensioen wilt aanvullen heeft u de keus uit een groot aantal mogelijkheden. Deze website www.pensioenvoordenotaris.nl geeft u objectieve en onafhankelijke informatie over

Nadere informatie

Voorlopige resultaten 2013 Source Group en nadere toelichting op de cijfers per 30 juni 2013

Voorlopige resultaten 2013 Source Group en nadere toelichting op de cijfers per 30 juni 2013 Persbericht Willemstad, Curaçao, 1 april 2014 Voorlopige resultaten 2013 Source Group en nadere toelichting op de cijfers per 30 juni 2013 Voorlopige resultaten 2013 Op basis van de voorlopige resultaten

Nadere informatie

Het eigen vermogen is permanent dat wil zeggen voor onbepaalde tijd (blijvend)aanwezig in de onderneming.

Het eigen vermogen is permanent dat wil zeggen voor onbepaalde tijd (blijvend)aanwezig in de onderneming. www.jooplengkeek.nl Eigen vermogen bij een bv en een nv Het eigen vermogen is permanent dat wil zeggen voor onbepaalde tijd (blijvend)aanwezig in de onderneming. Het bestaat uit aandelenkapitaal en opgebouwde

Nadere informatie

Een illiquiditeitspremie bij de waardering van verzekeringsverplichtingen

Een illiquiditeitspremie bij de waardering van verzekeringsverplichtingen drs. Jenneke Meijer Scriptie Jenneke Meijer 27 mei 2011 Onder begeleiding van: Prof. dr. ir. M. H. Vellekoop Prof. dr. R Kaas Drs. P. ter Berg Dr. W. J. Willemse Een illiquiditeitspremie bij de waardering

Nadere informatie

Uitwerking examen Financial Accounting 2 dd 9 januari 2018 (na normeringsvergadering)

Uitwerking examen Financial Accounting 2 dd 9 januari 2018 (na normeringsvergadering) Uitwerking examen Financial Accounting dd 9 januari 08 (na normeringsvergadering) Opgave (30 punten) Vraag ( punten) Noem twee functies van het kasstroomoverzicht. Draagt in samenhang met de balans en

Nadere informatie

Aanvullende Voorwaarden Spaargroeiverzekering SGV-0311

Aanvullende Voorwaarden Spaargroeiverzekering SGV-0311 Aanvullende Voorwaarden Spaargroeiverzekering SGV-0311 Artikel 1 Begripsomschrijvingen De navolgende definities en voorwaarden zijn van toepassing indien en voor zover zij in de polis staan vermeld. 2.6

Nadere informatie

Stichting Hope of the Nations M.F. Lodewijk Hogeweg 16D 8278 BC Kamperveen

Stichting Hope of the Nations M.F. Lodewijk Hogeweg 16D 8278 BC Kamperveen M.F. Lodewijk Hogeweg 16D 8278 BC Kamperveen INHOUDSOPGAVE Pagina Rapportage 3 Voorwoord 4 Resultaten 5 Financiële positie 7 Jaarstukken 2011 Jaarrekening 9 Balans per 31 december 2011 10 Winst-en-verliesrekening

Nadere informatie

Antwoorden Hoofdstuk 18

Antwoorden Hoofdstuk 18 Antwoorden Hoofdstuk 18 Opgave 18.1 a. Uitsluitend gebaseerd op de balans Crediteuren 10 Langlopende lening 20 Voorraden 5 Inventaris 10 Nu met de post Afschrijving Inventaris erbij: Crediteuren 10 Langlopende

Nadere informatie

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV Jaarbericht Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Algemeen... 2 2. Jaarrekening... 3 2.1 Balans per 31 12 2015 (voor winstbestemming)... 3 2.2 Winst en verliesrekening

Nadere informatie

Wegwijzer. SpaarLift-Formule

Wegwijzer. SpaarLift-Formule Wegwijzer SpaarLift-Formule 2 Wegwijzer SpaarLift-Formule 3 In deze Wegwijzer SpaarLift-Formule vindt u algemene informatie over het product SpaarLift-Formule van AEGON Spaarkas N.V. Deze informatie geldt

Nadere informatie

Vragen in willekeurige volgorde. Meerdere juiste antwoorden zijn mogelijk. Hoofdstuk 1

Vragen in willekeurige volgorde. Meerdere juiste antwoorden zijn mogelijk. Hoofdstuk 1 Vragen in willekeurige volgorde. Meerdere juiste antwoorden zijn mogelijk. Hoofdstuk 1 1) K 0 a. wordt gelezen als kaa oo en betekent de oude of oorspronkelijke waarde van een kapitaal b. wordt gelezen

Nadere informatie

JAARSTUKKEN 2011. Anton Heyboer Stichting Den Ilp. Opdracht Samenstellingsverklaring Algemeen Fiscale positie

JAARSTUKKEN 2011. Anton Heyboer Stichting Den Ilp. Opdracht Samenstellingsverklaring Algemeen Fiscale positie JAARSTUKKEN 2011 Anton Heyboer Stichting Den Ilp Inhoudsopgave: Verslag Opdracht Samenstellingsverklaring Algemeen Fiscale positie Jaarrekening Balans per 31 december 2011 Winst- en verliesrekening 2011

Nadere informatie

Uitwerkingen Dreumelland

Uitwerkingen Dreumelland Stichting Certificaat Ondernemerschap Examen Financiën 26 januari 2010 Uitwerkingen Dreumelland Bij elke vraag staat het maximum aantal punten vermeld. Een gedeelte van de punten toekennen is toegestaan.

Nadere informatie

21/03/2012. Echtscheiding en Aanvullend Pensioen. Verdeling op het ogenblik van de echtscheiding. Verdeling bij echtscheiding Pensioentoezegging

21/03/2012. Echtscheiding en Aanvullend Pensioen. Verdeling op het ogenblik van de echtscheiding. Verdeling bij echtscheiding Pensioentoezegging Echtscheiding en Aanvullend Pensioen Verdeling op het ogenblik van de echtscheiding Philippe Demol Actuaris 19/03/2012 Aangeslotene(n)? Echtgeno(o)t(en)? Ex-echtgeno(o)t(en) Pensioentoezegging Werkgever

Nadere informatie

Stichting United Bikers Against Abuse Europe Grindweg EG Wolvega

Stichting United Bikers Against Abuse Europe Grindweg EG Wolvega Stichting United Bikers Against Abuse Europe Grindweg 7 8471 EG Wolvega 2015 Inhoud Opdracht 3 Balans per 31 december 2015 5 Winst- en verliesrekening over 2015 7 Toelichting op de balans 8 Toelichting

Nadere informatie

Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren

Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren Als u eenmaal recht heeft op een ontslagvergoeding, dan kunt u deze vergoeding in feite op 3 verschillende manieren

Nadere informatie

Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Tarieven en Bedragen. Allianz Advantage Pensioen TB1212

Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Tarieven en Bedragen. Allianz Advantage Pensioen TB1212 Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Tarieven en Bedragen Allianz Advantage Pensioen TB1212 Artikel 1 Grondslagen netto premieberekening partnerpensioen vóór pensioendatum en wezenpensioen in een inclusiefregeling

Nadere informatie

Jaarrekening 2014 Stichting Museum Drachten, Drachten

Jaarrekening 2014 Stichting Museum Drachten, Drachten Jaarrekening 2014 1 Balans per 31 december 2014 2 Exploitatierekening over 2014 3 Toelichting op balans en exploitatierekening Overige gegevens 2 Balans per 31 december 2014 Activa 2014 2013 Materiële

Nadere informatie

Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Tarieven en Bedragen. Allianz Pensioen TB1015

Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Tarieven en Bedragen. Allianz Pensioen TB1015 Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Tarieven en Bedragen Allianz Pensioen TB1015 Artikel 1 Grondslagen netto premieberekening van het partnerpensioen vóór de pensioendatum, het wezenpensioen en het

Nadere informatie

1. Doelstelling van de stichting 3

1. Doelstelling van de stichting 3 JAARVERSLAG 2012 Inhoudsopgave 1. Doelstelling van de stichting 3 2. Verslag over het boekjaar 2012 4 Bestuur 4 Resultaat 4 Uitkeringen 4 Erfstellingen, legaten en giften 5 Slotopmerking 5 3. Jaarrekening

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. door middel van annuïteiten 1 want er wordt (periodiek) een vast bedrag aan aflossing en interest betaald 1

Vraag Antwoord Scores. door middel van annuïteiten 1 want er wordt (periodiek) een vast bedrag aan aflossing en interest betaald 1 Opgave 1 1 maximumscore 2 door middel van annuïteiten 1 want er wordt (periodiek) een vast bedrag aan aflossing en interest betaald 1 Opmerking Het tweede deelscorepunt wordt alleen toegekend wanneer het

Nadere informatie

ABN AMRO Investment Management B.V. Jaarrekening 2013

ABN AMRO Investment Management B.V. Jaarrekening 2013 Jaarrekening 2013 Pagina 1 van 12 INHOUD Pagina Directieverslag 3 Balans per 31 december 2013 4 Winst- en verliesrekening 2013 5 Toelichting algemeen 6 Toelichting op de balans per 31 december 2013 8 Toelichting

Nadere informatie

Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente

Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente Algemeen Wat leest u in deze productwijzer Wat is een beleggingsverzekering Risico s Maak een bewuste keuze Welk product heeft u U heeft een Lijfrenteverzekering

Nadere informatie

Financiële Markten 2

Financiële Markten 2 1ste bach TEW Financiële Markten 2 De Ceuster Q uickprinter Koningstraat 13 2000 Antwerpen www.quickprinter.be 118 2.80 EUR Nieuw!!! Online samenvattingen kopen via www.quickprintershop.be Financiële markten

Nadere informatie

RAPPORT Opgesteld door: Financieel adviesburo Hofman Noordzee DB Maassluis

RAPPORT Opgesteld door: Financieel adviesburo Hofman Noordzee DB Maassluis RAPPORT 2014 Stichting Spin for Life Aletta Jacobskade 66 3137 TB Vlaardingen Opgesteld door: Financieel adviesburo Hofman Noordzee 4 3144 DB Maassluis INHOUD JAARVERSLAG Verklaring Resultaat-analyse Financiële

Nadere informatie

Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V., handelend onder de naam Centraal Beheer Achmea, gevestigd te Apeldoorn, hierna te noemen Verzekeraar.

Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V., handelend onder de naam Centraal Beheer Achmea, gevestigd te Apeldoorn, hierna te noemen Verzekeraar. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-257 d.d. 14 juni 2016 (mr. R.J. Verschoof, voorzitter, mr. S. Riemens en drs. W. Dullemond, leden en mr. R. de Kruif, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

RAPPORT Opgesteld door: Financieel adviesburo Hofman Noordzee DB Maassluis

RAPPORT Opgesteld door: Financieel adviesburo Hofman Noordzee DB Maassluis RAPPORT 21 Stichting Spin for Life Aletta Jacobskade 66 3137 TB Vlaardingen Opgesteld door: Financieel adviesburo Hofman Noordzee 4 3144 DB Maassluis INHOUD JAARVERSLAG Verklaring Resultaat-analyse Financiële

Nadere informatie

6136 GM SITTARD TE DEPONEREN FINANCIEEL VERSLAG 2013 B V DR. NOLENSLAAN 117. Company.info ALRECREA. Handeisregist er 14024391 te Zuid-Limburg

6136 GM SITTARD TE DEPONEREN FINANCIEEL VERSLAG 2013 B V DR. NOLENSLAAN 117. Company.info ALRECREA. Handeisregist er 14024391 te Zuid-Limburg TE DEPONEREN FINANCIEEL VERSLAG 2013 VAN ALRECREA B V DR. NOLENSLAAN 117 6136 GM SITTARD Dossiernummer Handeisregist er 14024391 te Zuid-Limburg INHOUDSOPGAVE I. JAARREKENING 2013 pag. 4 Algemene toelichting

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Numerieke Methoden voor Werktuigbouwkunde (2N46) op maandag 23 Deel 1: Van 14 uur tot uiterlijk 153 uur Het gebruik van het

Nadere informatie

Herman Couperus, Hans Oomis 978-90-01-82066-2

Herman Couperus, Hans Oomis 978-90-01-82066-2 Unit-linked verzekeringen In het boek worden klassieke levensverzekeringen uitgebreid behandeld. Veel verzekeraars hebben er hier nog veel van in hun lopende boekhouding staan en reserveren ervoor op de

Nadere informatie

Gebouwen en terreinen Inventaris Voorraden

Gebouwen en terreinen Inventaris Voorraden Balans per ACTIVA 31 december 2013 31 december 2012 Vaste activa Materiële vaste activa Gebouwen en terreinen 19.965 18.630 Inventaris 2.131 500 22.096 19.130 Vlottende activa Voorraden 245 427 Vorderingen

Nadere informatie

WALDO STICHTING TE ODIJK. Jaarrekening 2013. 9 januari 2015

WALDO STICHTING TE ODIJK. Jaarrekening 2013. 9 januari 2015 WALDO STICHTING TE ODIJK Jaarrekening 2013 9 januari 2015 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Opdracht 2 2 Ontbreken van de verklaring 2 3 Resultaat 3 4 Financiële positie 4 JAARREKENING 1 Balans

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 4 tot en met 6.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 4 tot en met 6. Opgave 5 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 4 tot en met 6. De Stichting Bedrijfspensioenfonds voor Medewerkers in het Notariaat (hierna te noemen Het Pensioenfonds) verzorgt de pensioenen van

Nadere informatie

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V.

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. VERONDERSTELLINGEN Vraagprijs 2.500.000 (pand en inventaris). Inkomsten: In totaal 40 kamers; Bezetting kamers: T1 45%, T2 52%, T3 63%, vanaf T4 en verder 68%;

Nadere informatie

Schaduwboekhouding bij een gemengde verzekering

Schaduwboekhouding bij een gemengde verzekering Universiteit van Amsterdam Faculteit Economie en Bedrijfskunde Vak: Afstudeerseminar en Bachelorscriptie Actuariaat Begeleider: drs. R. Bruning Schaduwboekhouding bij een gemengde verzekering Naam auteur:

Nadere informatie