Voedingsevaluatie en Voedingstechnieken Topic 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voedingsevaluatie en Voedingstechnieken Topic 3"

Transcriptie

1 Voedingsevaluatie en Voedingstechnieken Topic 3 Module 3.4 Voedingsevaluatie van gehospitaliseerde kinderen Olivier Goulet Leerdoelstellingen Beseffen hoe ondervoeding ontstaat en hoe patiënten moeten worden gescreend, geëvalueerd en gemonitord op voedingsrisico s en op hun respons op voedingsondersteuning; Beseffen hoe belangrijk het is om de screening van alle patiënten op ondervoeding en de continue monitoring van diegenen die risico s lopen in te bouwen in de routine; Deze diagnosemethoden naar waarde leren schatten in combinatie met de meting van groei en ontwikkeling als indicatoren van onderliggende ziektes en als ondersteuning voor het voedingsbeheer; De waarde en de positie van onderzoeksmethoden zoals DEXA, Biochemie enz. kunnen inschatten; Beseffen hoe waardevol een gespecialiseerd Voedingsteam is in alle grote pediatriecentra. Inhoud 1. Inleiding 2. Doelstellingen van voedingsevaluatie 2.1 Vaststellen van de normale groei 2.2 Detectie van chronische ziekte 2.3 Follow up van voedingsinterventies of van acute situaties 2.4 Analyse van acute situaties 3. Evaluatie van de voedingsstatus 4. Voedingsrisicoscore 5. Samenvatting 6. Klinische case 7. Zelfevaluatie Hoofdpunten De praktische evaluatie van de voedingsstatus moet gebaseerd zijn op een klinische benadering in combinatie met eenvoudige en reproduceerbare methoden voor de evaluatie van de groei en de lichaamssamenstelling; De analyse van de groei (gewichtstoename en groeisnelheid) aan de hand van groeicurves blijft de eenvoudigste manier om veranderingen in de voedingsstatus van kinderen te evalueren;

2 De biologische evaluatie is er voor specifieke gevallen en maakt geen deel uit van de systematische follow-up; Supplementen aan mineralen, sporenelementen en vitaminen kunnen nodig zijn in situaties waarin de waarschijnlijkheid op tekorten reëel is, en worden verstrekt op klinische gronden, maar worden doorgaans niet routinematig gegeven; Onder de nieuwe technologieën is DEXA één van de meest nuttige voor het meten van de botdichtheid en van de lichaamssamenstelling; Voedingsscreening en evaluatiemethoden moeten niet alleen kunnen dienen om courante ondervoeding te detecteren maar men moet ze ook kunnen gebruiken om toekomstige veranderingen in het voedingsrisico enigszins te voorspellen aan de hand van een voedingsrisicoscore; Voedingsevaluatie zorgt ervoor dat er tijdig kan worden ingegrepen met nutritionele ondersteuning, wat de morbiditeit en de mortaliteit verlaagt en wat de langetermijngevolgen van ondervoeding voor groei en ontwikkeling beperkt. 1. Inleiding De eerste doelstelling van voedingsevaluatie bij pasgeborenen, jonge en minder jonge kinderen, zowel in ziekenhuisverband als in het veld, is de normale groei en ontwikkeling na te gaan. Er zijn meerdere classificaties van ondervoeding die gebruik maken van lichaamslengte en lichaamsgewicht (Fig. 1 en Fig. 2). Figure 1. Graad van ondervoeding bij kinderen (Gomez classificatie)

3 Figure 2. Graad van ondervoeding bij kinderen (Waterlow classificatie) Hoe gesofisticeerd ze ook mogen zijn, de technieken voor voedingsevaluatie kunnen niet alle potentiële oorzaken van afwijkende voedingsstatus identificeren of alle mogelijke risico s op het ontstaan van ondervoeding voorspellen, maar in combinatie met een degelijke klinische evaluatie en monitoring vormen ze een effectief richtsnoer voor de behandeling. Vele ziekten hebben nutritionele gevolgen. De detectie van ondervoeding kan dan ook een belangrijke aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van onderliggende ziekten en kan dienen voor het kwantificeren van ondervoeding, de evaluatie van toekomstige risico s en de ondersteuning van de nutritionele behandeling. 2. Doelstellingen van de voedingsevaluatie In meerdere klinische situaties is een voedingsevaluatie verantwoord : een volledige evaluatie kan ook aangewezen zijn wanneer eenvoudige screeningsmethoden hebben uitgewezen dat er een aanzienlijk voedingsrisico bestaat. 2.1 Vaststellen van de normale groei Het vaststellen van de normale groei is de hoeksteen van elk lichaamsonderzoek in de pediatrische praktijk. Als de groei in gebreke blijft dat is dat misschien een symptoom voor bepaalde ziektes. Onvoldoende gewichtstoename en/of groeisnelheid voor de gegeven leeftijd moet dan ook worden beschouwd als een vroegtijdig ziektesymptoom bij een kind dat voor de rest gezond lijkt. Ingeval van een klinisch evident ziekteproces zoals aanhoudende diarree, darmvernauwing of fistula, of een inflammatoire conditie waardoor nutritionele eisen toenemen, kan de voedingsstatus de meest aangewezen klinische aanpak bepalen. De diagnose van ondervoeding kan bij voorbeeld betekenen dat een heelkundige ingreep moet worden uitgesteld als voorafgaande voedingstherapie de postoperatieve resultaten gunstig kan beïnvloeden.

4 2.2 Detectie van chronische ziekten Alle chronische ziekten, ongeacht of zee en gastro-intestinale component hebben of niet, houden een risico in op eiwit- en energieondervoeding (protein-energy malnutrition of PEM) via factoren als inflammatie, metabolische stoornissen, verlies van eetlust, gebrek aan sporenelementen, of ongewenste effecten van geneesmiddelen. Vaststellingen rond de voeding bij patiënten die aanzienlijke risico s lopen op PEM, kunnen leiden tot een aangepast klinisch beheer en/of tot specifieke voedingstherapie. Een voedingsevaluatie is bij voorbeeld heel nuttig voorafgaand aan een lever- of hart-longtransplantatie,, of bij kanker. 2.3 Follow up van voedingsinterventies of van acute situaties Een regelmatige nutritionele monitoring kan ervoor zorgen dat negatieve veranderingen (toe te schrijven aan de behandeling, bv. met steroïden) en positieve veranderingen worden waargenomen (bv. na een levertransplantatie); Telkens er een voedingsbehandeling wordt gegeven is het cruciaal dat de effectiviteit van de behandeling wordt gemonitord, ongeacht de wijze van toediening. (oraal, enteraal of parenteraal). 2.4 Analyse van acute situaties. Voedingsevaluatie en monitoring zijn van bijzonder belang bij kritisch zieke patiënten aangezien catabolische stimuli zoals sepsis, ernstig trauma of grote brandwonden snelle en drastische gevolgen hebben voor het metabolisme en voor de voedingsstatus, met snel verlies van vetvrije massa als gevolg. 3. Evaluatie van de voedingsstatus Welke de context of de bedoeling ook mag zijn, de voedingsstatus wordt geëvalueerd aan de hand van een eenvoudige, voornamelijk klinische benadering gebaseerd op de voorgeschiedenis, het dieet,, de auxologische analyse (botgroei), anthropometrische metingen, lichaamsverhoudingen en biologische parameters. Er weze aan herinnerd dat de evaluatie gebeurt in twee fasen; eerst en vooral is er een Screening, dat is een snelle procedure die wordt gevolgd in de ziekenhuiszorg of bij opname, geschikt voor mensen die druk doende zijn; ten tweede is er de evaluatie, die meer gedetailleerd is en langer duurt, en die wordt uitgevoerd door personeel dat is gespecialiseerd in klinische voeding bij patiënten waarbij bij de screening een risico werd gedetecteerd of op aanwijzing van de verantwoordelijke arts. Zoals verder beschreven, en hoewel dit onderscheid tussen Screening en Evaluatie nagenoeg duidelijk is bij volwassenen, is dit verschil minder evident wanneer bij kinderen. Daar worden precieze technieken gebruikt voor het meten van de lichaamsbouw, zoals op duale energie gebaseerde röntgenabsorptiometrie voor het meten van de vette lichaamsmassa, of bio-elektrische impedantieanalyse voor het meten van lichaamswater en vetvrije lichaamsmassa (Fig.3 en Fig. 4).

5 Figure 3. Stappen in de voedingsevaluatie bij kinderen Figure 4. Meting van de lichaamsverhoudingen Het meten van het energieverbruik laat een meer accurate monitoring toe van de energiebehoeften van een patiënt en beperkt de risico s die verband houden met ondervoeding of overvoeding (Zie referentie 1 voor een overzicht).

6 In de klinische praktijk moet de analyse over een langere periode lopen en rekening houden met situaties die een risico op ondervoeding inhouden. Preventief gebruik van een voedingsevaluatie zorgt ervoor dat voedingsondersteuning tijdig wordt opgestart, wat morbiditeit en mortaliteit voorkomt en wat de langetermijngevolgen van ondervoeding voor de groei en de ontwikkeling beperkt. 4. Voedingsrisicoscore Hoewel gehospitaliseerde kinderen ondervoeding riskeren staat een gebrek aan een tool voor voedingsevaluatie die is gevalideerd voor gebruik bij kinderen een routinescreening van de voedingsstatus in de weg. Een exacte evaluatie van de voedingsstatus is inderdaad moeilijk, en er is niet één bepaalde indicator die op zich kan worden gebruikt hoewel het seriële meten van een aantal parameters in combinatie met klinische ervaring meestal een redelijke basis vormen voor het klinisch beslissingsproces. Bovendien is het meten van de huidige voedingsstatus enkel nuttig om te zien welke patiënten al ondervoed zijn. Om een verslechtering van de voedingsstatus te voorkomen van patiënten die op dit moment matig goed of goed gevoed zijn, is er een evaluatie nodig van de toekomstige voedingsrisico s. Er werden evaluatie- en screening methoden ontwikkeld maar die zijn doorgaans te complex en tijdrovend, of te gespecialiseerd om ze in een heel ziekenhuis tegelijk te implementeren voor gebruik door verpleegkundig personeel. Reilly et al (2) ontwikkelden een Nutritional Risk Score (NRS) door de volgende courant gebruikte parameters te integreren : gewichtsverlies (hoeveelheid en duur)); Body Mass Index voor volwassenen (gewicht in kg/lichaamslengte in m2) en percentieltabellen voor kinderen; voedselopname (eetlust en vermogen om voedsel te eten en binnen te houden); "stress factoren" (effect van medische conditie op voedingsvereisten). Het scoresysteem werd ontwikkeld in functie van gebruiksgemak, van risicodetectie op ondervoeding, van reproduceerbaarheid en toepasbaarheid op alle patiënten. De score werd gebruikt voor het screenen van het bij 153 opeenvolgende opnames in medische en heelkundige specialisaties. De patiënten werden gecategoriseerd in laag (50%), matig (24%) of hoog risico(26%). Uit de evaluatie van maatregelen om voedingstekorten te voorkomen bleek dat er in 64% (23/36) van de matige risicogevallen niets werd ondernomen, net zo min als voor 30% (12/40) van de hoogrisicopatiënten. De NRS bleek gebruiksvriendelijk te zijn, toepasbaar op alle patiëntencategorieën en leeftijden, en correleerde goed met een gevalideerde Nutrition Risk Index (r = 0.68, p < 0.001) en met klinische indrukken (r = 0.83, p < ). Er werden reproduceerbare scores bekomen tussen diëtisten (r = 0.91, p < 0.001) en tussen diëtisten en verpleegkundigen (r = 0.80, p < 0.001). De NRS was ook bedoeld om een richtsnoer aan te reiken voor relevante actie. Er werd onlangs een ééndaagse kruissectie met het gebruik van de Reilly score georganiseerd om een evaluatie van de voedingsstatus en proteïne-energieopname te doen bij gehospitaliseerde kinderen (3). Elk kind ouder dan zes maanden dat werd gehospitaliseerd in geneeskundige of heelkundige afdelingen voor meer dan 48 uur en dat vrij was van voedingsondersteuning (enteraal, parenteraal of speciaal dieet) werd onderzocht. Achtenvijftig kinderen van de 183 die op de dag van het onderzoek aanwezig waren, beantwoordde aan de inclusiecriteria en werden opgenomen in de statistische analyse. De mediaanleeftijd was 9.4 jaar (tussen 6 maanden en 18,5 jaar) en de geslachtsratio was 50%. Ze werden gehospitaliseerd in geneeskundige afdelingen (48%), psychiatrische afdelingen (31% waaronder 6 patiënten met anorexia nervosa) en

7 heelkundige afdelingen (21%). De body mass index (BMI) was lager -2 standaardafwijking (SD) bij 21% van deze kinderen. Door patiënten uit te sluiten met anorexia nervosa bleef de BMI onder 2SD, boven +2SD, of tussen deze limieten bij respectievelijk 12, 14 en 74%. De energieopname die in het ziekenhuis werd gemeten was 75% onder de aanbevolen diëtistische waarden bij tweederde van de kinderen, ongeacht of ze ondervoed waren of niet. Nog recenter valideerden Sermet-Gaudelus et al een Paediatric Nutritional Risk Score (PNRS) die kan worden gebruikt bij opname om kinderen te identificeren die tijdens hun hospitalisatie een PEM risico liepen (Fig. 5) (4). Figure 5. Nutritional risk score (4) PNRS werd prospectief geëvalueerd bij 296 gehospitaliseerde kinderen. Anthropometrische metingen, voedselopname, het vermogen om voedsel te eten en binnen te houden, medische conditie, en symptomen die met eten interfereren (pijn, dyspnoe, depressie) werden binnen de 48 h na opname geëvalueerd. De pathologie werd opgedeeld in mild (graad 1), matig (graad 2), of ernstig (graad 3). Het risico op gewichtsverlies werd onderzocht aan de hand van stapsgewijze logistische regressie. Gewichtsverlies tijdens de hospitalisatie kwam voor bij 65% van de kinderen en bedroeg >2% van het gewicht bij de opname bij 45% van de patiënten. Multigevarieerde analyse wees uit dat de voedselopname < 50%, pijn, en 2 de - of 3 de graads pathologische condities (P = voor allen) gepaard gingen met gewichtsverlies van >2%. De PNRS liep van 0 tot 5 en werd berekend door de waarden van de significante risicofactoren als volgt samen te tellen : 1 voor voedselopname < 50%, 1 voor pijn, 1 voor 2 de graads pathologische conditie, en 3 voor 3 de graads pathologische conditie. Een score van 1 of 2 wees op matig risico, en score > of = 3 wees op hoog risico voor PEM (Fig. 6).

8 Figure 6. Nutritional risk score (4) Deze studies tonen aan dat PEM frequent voorkomt bij gehospitaliseerde kinderen. Zij geven aan dat er een routinescreening nodig is bij alle patiënten aan de hand van methoden zoals PNRS zodanig dat de kinderen die ondervoeding riskeren worden geïdentificeerd. Een Voedingsteam met artsen (nutritionisten), diëtisten en verpleegkundigen, dat erop toeziet dat Screening en Evaluaties voor de detectie van ondervoeding gebeuren en dat waakt over de toepassing van voedingstherapie, zou in alle kinderziekenhuizen en pediatrische afdelingen moeten aanwezig zijn. De implementatie van een dergelijk beleid vermindert ziekenhuisondervoeding en laat toe om gepaste voedingstherapie toe te passen, ongeacht de toediening oraal, enteraal of parenteraal gebeurt. Dat een dergelijk team erin slaagt om geschikte patiënten te selecteren, om onnodige PN te verminderen, om een beter eindresultaat te halen en om het aantal complicaties drastisch te verminderen, maakt de investering bijzonder kosteneffectief. 5. Samenvatting Screening en evaluatie van voedingsrisico moet deel uitmaken van de routine in het klinisch proces. De detectie van ondervoeding is een belangrijke indicator voor de aanwezigheid van onderliggende aandoeningen en vormt ook een richtsnoer voor voedingsbeheer. Net zoals de normale volwassenenparameters is de groei- en ontwikkelingsevaluatie bij kinderen een vitale en gevoelige manier om te meten of er sprake is van ondervoeding en in welke mate de behandeling effectief is. Continue monitoring van risicopatiënten of van patiënten die een voedingsbehandeling krijgen is belangrijk. Ondanks enkele mankementen bestaan er praktische en nuttige tools voor het screenen en evalueren van de voedingsstatus, en liggen die tools ook ter discussie. Seriële gegevens geven altijd een meer accurate meting doordat ze de evolutie en de

9 graad weergeven in de tijd, bij voorbeeld in termen van een verandering in de groeisnelheid. Een aantal nuttige verdere onderzoeken zoals DEXA worden beschreven. Gebrek aan micronutriënten of aan mineralen kan worden gesuggereerd door de klinische omstandigheden en supplementen kunnen worden toegediend indien nodig. Een biochemische routinescreening en supplementatie zijn niet nodig bij de meeste patiënten. Alle grote pediatrische centra zouden een deskundig Voedingsteam moeten hebben met het oog op het veilige en kostenefficiënte beheer van voedingsproblemen. 6. Klinische casus Een jongen van 11 jaar en 9 maanden wordt opgenomen met matige diarree die gepaard gaat met buikpijn, asthenie en anorexia. Hij heeft recent gewichtsverlies geleden (6 kg) gedurende de laatste 4-5 maanden (gewicht z score bedraagt - 1 SD vergeleken bij referentiegewicht, lichaamslengte vergeleken bij referentielengte is - 1.2). Onderzoek van de buikstreek wijst op weekheid bij palpatie terwijl het klinisch onderzoek als normaal werd beschouwd. Biologische evaluatie wijst op hoog CRP (65 mg/l) en op thrombocytose met plaatjes/ml. 1. Welke diagnose overweegt u, op basis van welke argumenten 2. Tot welk type voedingsevaluatie gaat u komen 3. In geval van de ziekte van Crohn (CD) a) welke is de oorzaak van ondervoeding en van het ontwikkelingsfalen b) welke criteria gebruikt u om de behandeling te bepalen 4. Welke zijn de doelstellingen van de behandeling 5. Wat kan u verwachten van de behandeling met steroïden 6. Wat kan u verwachten van een voedingstherapie aan de hand van externe voeding 7. Welke zijn de modaliteiten van enterale voeding (energiebevoorrading, dieet, infusiepercentage) 8. Welke zijn de mechanismen van de gevolgen van enterale voeding bij de ziekte van Crohn. Antwoorden Antwoorden op de klinische casus 1. De ziekte van Crohn kan worden vermoed volgens de digestieve en abdominale symptomen die samen gaan met niet specifieke tekenen zoals asthenie en anorexia. Gewichtsverlies is eveneens typisch en wordt vaak gerelateerd aan een ontwikkelingsfalen. 2. Evaluatie - Groeicurves (gewicht en lichaamslengte) voor de laatste paar jaren - Berekening van de uiteindelijke lichaamslengte (genetische lengte) - Evaluatie van de voedselopname - Biologische waarden : albumine, prealbumine, IGF-1 - Botdensiteit en botleeftijd

10 3. Hypothese van Ziekte van Crohn a) Oorzaken van proteïne- en energieondervoeding (PEM) bij ziekte van Crohn - Vermindering van orale opname - Abnormale intestinale functie - Pro-inflammatoire cytokines - Langdurige steroïdenbehandeling - Abnormale hormonale status b) Criteria voor het bepalen van de behandeling - ernstgraad en omvang - Eerste aanval of herval - verminderde groeisnelheid - Leeftijd en puberteitsfase 4. Doelstellingen van de behandeling - Verbetering van de klinische conditie en vermindering van de inflammatie - Gewichtstoename - Verbeterde groeisnelheid - Bereiken van de puberteit en van de uiteindelijke doellengte - Neveneffecten voorkomen vooral voor de groei en voor de botmineralisatie 5. Behandeling met steroïden - Klinische verbetering - verbetering van de eetlust - Gewichtstoename (snel en vaak excessief) - Verminderde inflammatie (biologie) - Ontwikkelingsfalen - Verminderde botmineralisatie 6. Voedingstherapie met enterale voeding - Klinische verbetering - Gewichtstoename - Minder inflammatie (biologie) - Verbeterde groeisnelheid - Verbeterde botmassa 7. Modaliteiten van enterale voeding kcal/dag - Continu, 12 à 24 uren per dag of oraal, 4 à 6 keer per dag - Polymerisch dieet met hele caseïne (TGFb) kan veilig en efficiënt worden gebruikt. 8. Mechanismen van de effecten van Enterale voeding bij Crohnpatiënten - Verminderde hormonale secretie/rust van de darmen - Verminderde antigene belasting uit dieet - Veranderde intestinale bacteriële flora - Anti-inflammatoir effect van het dieet (TGF β)

11 7. Zelfevaluatie Referenties 1. Goulet O. Assessment of nutritional status in clinical practice. Bailli?s Clinical Gastroenterology 1998; 12: Reilly HM, Martineau JK, Moran A, Kennedy H. Nutritional screening? Evaluation and implementation of a simple nutrition risk score. Clin Nutr 1995; 14: Hankard R, Bloch J, Martin P et al. Nutritional status in hospitalized children Arch Pediatr 2001; 8: Sermet-Gaudelus I, Poisson-Salomon AS, Colomb V et al. Simple pediatric nutritional risk score to identify children at risk of malnutrition. Am J Clin Nutr 2000;72:64-70.

VERPLEEGKUNDIGE ZORG. 3.2 Ondervoeding

VERPLEEGKUNDIGE ZORG. 3.2 Ondervoeding 3.2 Ondervoeding Het probleem van ziektegerelateerde ondervoeding in ziekenhuizen is al jaren bekend. De prevalentie is hoog (20-40 procent bij volwassenen en kinderen) en zonder systematische screening

Nadere informatie

8.2 Ondervoeding. 72 Inspectie voor de Gezondheidszorg

8.2 Ondervoeding. 72 Inspectie voor de Gezondheidszorg 8.2 Ondervoeding Het probleem van ziektegerelateerde ondervoeding in ziekenhuizen is al jaren bekend. De prevalentie is hoog (20-40 procent bij volwassenen en kinderen) en zonder systematische screening

Nadere informatie

11/6/2006. Oorzaken. Screening in de Geriatrie. Ondervoeding is frequent. Dienst BMI Albumine <3.5 g% Prof Dr M.Vandewoude G 15-40 16-60

11/6/2006. Oorzaken. Screening in de Geriatrie. Ondervoeding is frequent. Dienst BMI Albumine <3.5 g% Prof Dr M.Vandewoude G 15-40 16-60 11/6/006 Screening in de Geriatrie Prof Dr M.Vandewoude Universitair Centrum Geriatrie Ondervoeding is frequent Dienst BMI Albumine

Nadere informatie

A Behandelt u patiënten met voetwonden? ja nee* B Is de uitkomst van patiënten met diabetische ja nee voetwond(en) geregistreerd?

A Behandelt u patiënten met voetwonden? ja nee* B Is de uitkomst van patiënten met diabetische ja nee voetwond(en) geregistreerd? Inclusiecriteria: Patiënten geclassificeerd met de Texasclassificatie. Per patiënt wordt de wond met de ernstigste graad aan enig been geteld, mocht er sprake zijn van een recidief nadat de wond volledig

Nadere informatie

Berekening energiebehoefte en meting lichaamssamenstelling bij ALS, zinvol? Dea Schröder, Coby Wijnen, Ilse Batten 2016

Berekening energiebehoefte en meting lichaamssamenstelling bij ALS, zinvol? Dea Schröder, Coby Wijnen, Ilse Batten 2016 70 kg Berekening energiebehoefte en meting lichaamssamenstelling bij ALS, zinvol? Dea Schröder, Coby Wijnen, Ilse Batten 2016 Voedingstoestand Daling van het gewicht (BMI) en ALSFRS-R gerelateerd, wijst

Nadere informatie

Voedingsmanagement in de Psychiatrie

Voedingsmanagement in de Psychiatrie Voedingsmanagement in de Psychiatrie Anneke van Hellemond, diëtist Anneke Wijtsma, diëtist 1 Inhoud presentatie Voedingsproblemen Overgewicht Metabool syndroom Verwijzen naar gespecialiseerd diëtist Behandelwijze

Nadere informatie

Dr. Harriët Jager, diëtist-onderzoeker UMCG

Dr. Harriët Jager, diëtist-onderzoeker UMCG Nutritional assessment and body composition Dr. Harriët Jager, diëtist-onderzoeker UMCG Inhoud Nutritional Assessment: wat, waarom, hoe? Methoden body composition Aanbevelingen voor de praktijk Ziektegerelateerde

Nadere informatie

Plaats: Institut Jules Bordet Studie uitgevoerd in 2012 door J. Cantarero M. Csergö, Dr. E.Toussaint, M. Moreau, N. Hallot, Y. Lalami, D.

Plaats: Institut Jules Bordet Studie uitgevoerd in 2012 door J. Cantarero M. Csergö, Dr. E.Toussaint, M. Moreau, N. Hallot, Y. Lalami, D. Evaluatie van (het) ondervoedings(risico) in een Oncologisch Daghospitaal. Resultaten van een studie gevoerd in 2012-20132013 Plaats: Institut Jules Bordet Studie uitgevoerd in 2012 door J. Cantarero M.

Nadere informatie

Ondervoeding. 1.1 Begrippen

Ondervoeding. 1.1 Begrippen 1 Ondervoeding Wanneer is er sprake van ondervoeding? Welke soorten ondervoeding zijn er? En wat is eraan te doen? Voor een antwoord op deze en andere vragen volgt eerst een uiteenzetting van de diverse

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 112

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 112 111 Ondervoeding is gedefinieerd als een subacute of acute voedingstoestand waarbij een combinatie van onvoldoende voedingsinname en ontstekingsactiviteit heeft geleid tot een afname van de spier- en vetmassa

Nadere informatie

Tabel 6. Overzicht van gevalideerde (screenings)instrumenten voor (risico op) ondervoeding

Tabel 6. Overzicht van gevalideerde (screenings)instrumenten voor (risico op) ondervoeding Tabel 6. Overzicht van gevalideerde (screenings)instrumenten voor (risico op) ondervoeding Screeningsinstrument + ontwikkelaar Onderdelen Setting waarin gevalideerd Validiteit Benodigde tijd Subjective

Nadere informatie

27/09/2018. Casus. Impact van chirurgie. Impact van voeding. thv spijsverteringsstelsel postoperatief voedingsbeleid. anesthesie herstel

27/09/2018. Casus. Impact van chirurgie. Impact van voeding. thv spijsverteringsstelsel postoperatief voedingsbeleid. anesthesie herstel Ingrijpen op de foregut : wat als het begin van het eetkanaal verstoord wordt? Perspectief van de diëtist Floor Wynants - Eveline Vanhalewyck Competentiecentrum klinische voeding Voeding Chirurgie Impact

Nadere informatie

Multidisciplinaire aanpak van IBD

Multidisciplinaire aanpak van IBD Antwerpse Geneeskundige Dagen 12/09/2014 Multidisciplinaire aanpak van IBD Tom Moreels UCL Cliniques Universitaires Saint-Luc Hépato-Gastroentérologie tom.moreels@uclouvain.be Inflammatoir darmlijden dunne

Nadere informatie

Ondervoeding bij Ouderen 14/11/2013. S. Lonterman; Klinisch Geriater

Ondervoeding bij Ouderen 14/11/2013. S. Lonterman; Klinisch Geriater Ondervoeding bij Ouderen 14/11/2013 Inhoud Presentatie Definitie Ondervoeding Verschillende schalen Ouderen Centrum & Ondervoeding HagaZiekenhuis & Ondervoeding Eigen Onderzoek Voedingsgebied Supplementen

Nadere informatie

(Mal)nutritie op geriatrische ziekenhuisdiensten van richtlijn tot inventarisatie

(Mal)nutritie op geriatrische ziekenhuisdiensten van richtlijn tot inventarisatie Symposium E=verpleegkunde 2 (Mal)nutritie op geriatrische ziekenhuisdiensten van richtlijn tot inventarisatie I.Bocquaert, A.Heyneman, M.Lardennois, K.Vanderwee, B.Folens T.Defloor & M.Gobert Manutritie

Nadere informatie

Voedingbijhoofdhals-en slokdarmkanker: Wanneer aanvullende voeding opstarten?

Voedingbijhoofdhals-en slokdarmkanker: Wanneer aanvullende voeding opstarten? Voedingbijhoofdhals-en slokdarmkanker: Wanneer aanvullende voeding opstarten? Peter Schepens Diëtist Oncologie AZ Sint-Lucas Brugge Inhoud 1. Belang van screening op de voedingstoestand van de patiënt

Nadere informatie

Basisvoedingszorg: terug naar de essentie. Bart Geurden RN, PhD

Basisvoedingszorg: terug naar de essentie. Bart Geurden RN, PhD Basisvoedingszorg: terug naar de essentie Bart Geurden RN, PhD INHOUD Inleiding Het ideale voedingsbeleid Barrières Toekomst Inleiding Definitie Ondervoeding is een voedingstoestand waarbij een tekort

Nadere informatie

Aanpak van ondervoeding bij kanker: screening, sonde- en bijvoeding. Sanne Mouha Competentiecentrum klinische voeding

Aanpak van ondervoeding bij kanker: screening, sonde- en bijvoeding. Sanne Mouha Competentiecentrum klinische voeding Aanpak van ondervoeding bij kanker: screening, sonde- en bijvoeding Sanne Mouha Competentiecentrum klinische voeding Inhoud Inleiding Screening Aanpak na screening Energie-en eiwitrijke voeding Drinkvoeding

Nadere informatie

The RIGHT food is the best medicine

The RIGHT food is the best medicine The RIGHT food is the best medicine Nutritie Support Team : Dr G..Lambrecht, E. Museeuw, N. Baillieul Dienst gastro-enterologie: Dr. G. Deboever Dr. G. Lambrecht Dr. M. Cool Inhoud Ondervoeding Voedingsbeleid

Nadere informatie

VASTSTELLEN EN AANPAKKEN VAN ONDERVOEDING: SIMPEL TOCH ANTWERPEN 20 APRIL 2017

VASTSTELLEN EN AANPAKKEN VAN ONDERVOEDING: SIMPEL TOCH ANTWERPEN 20 APRIL 2017 VASTSTELLEN EN AANPAKKEN VAN ONDERVOEDING: SIMPEL TOCH ANTWERPEN 20 APRIL 2017 Wie ben ik? Dr.André FRANCK Bestuurslid Huisartsenvereniging Wilrijk Lic.Gerontologie Medisch Voedingsdeskundige VOEDINGS-

Nadere informatie

samenvatting 127 Samenvatting

samenvatting 127 Samenvatting 127 Samenvatting 128 129 De ziekte van Bechterew, in het Latijn: Spondylitis Ankylopoëtica (SA), is een chronische, inflammatoire reumatische aandoening die zich vooral manifesteert in de onderrug en wervelkolom.

Nadere informatie

Screening en behandeling van ondervoeding: een MUST voor verpleegkundigen

Screening en behandeling van ondervoeding: een MUST voor verpleegkundigen Screening en behandeling van ondervoeding: een MUST voor verpleegkundigen Renaldo Secchi 3 juni 2010 Inhoud Introductie Wat is ondervoeding? Gevolgen van ondervoeding? Prevalentie van ondervoeding Voeding

Nadere informatie

Vluchteling en ondervoed

Vluchteling en ondervoed Vluchteling en ondervoed Herkennen en behandelen Marianne Zwolsman Dietist kindergeneeskunde UMCG Wat bespreken we Ondervoeding wereldwijd Vormen van malnutritie Vluchteling in Nederland Herkennen van

Nadere informatie

Wat is ondervoeding? Oorzaken van ondervoeding

Wat is ondervoeding? Oorzaken van ondervoeding 16-11-2011 Inhoudsopgave Voorwoord De Vierstroom heeft ervoor gekozen om het screeningsinstrument, de SNAQrc (Short Nutritional Assessment Questionnaire for Residential Care) te implementeren in de strijd

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 119 120 Samenvatting 121 Inleiding Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht bij de ziekte sarcoïdose en is geassocieerd met een verminderde kwaliteit van leven. In de literatuur

Nadere informatie

Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in Nederlandse Verpleegen Verzorgingshuizen ACHTERGRONDINFORMATIE

Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in Nederlandse Verpleegen Verzorgingshuizen ACHTERGRONDINFORMATIE Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in Nederlandse Verpleegen Verzorgingshuizen ACHTERGRONDINFORMATIE December 2008 INLEIDING Uit de LPZ meting van 2007 blijkt dat in verpleeg- en verzorgingshuizen

Nadere informatie

Ondervoeding bij hulpbehoevende ouderen thuis en in een thuisvervangende omgeving

Ondervoeding bij hulpbehoevende ouderen thuis en in een thuisvervangende omgeving Ondervoeding bij hulpbehoevende ouderen thuis en in een thuisvervangende omgeving Screening, preventie en behandeling van ondervoeding bij ouderen: nut, bijwerkingen en kosten-efficiëntie Dr. Wim Janssens

Nadere informatie

Voeding bij kanker. Rolverdeling diëtist, patiënt en verpleegkundige. Multidisciplinaire Zorg: Samen Werken. Liesbeth Haverkort MSc - 10 januari 2014

Voeding bij kanker. Rolverdeling diëtist, patiënt en verpleegkundige. Multidisciplinaire Zorg: Samen Werken. Liesbeth Haverkort MSc - 10 januari 2014 Voeding bij kanker Rolverdeling diëtist, patiënt en verpleegkundige Multidisciplinaire Zorg: Samen Werken Liesbeth Haverkort MSc - 10 januari 2014 Rolverdeling en interactie patiënt - diëtist - verpleegkundige

Nadere informatie

Gezond gewicht. Wat kunt u er zelf aan doen? altijd dichtbij. Vraag ons gerust om advies.

Gezond gewicht. Wat kunt u er zelf aan doen? altijd dichtbij. Vraag ons gerust om advies. Gezond gewicht Wat kunt u er zelf aan doen? Vraag ons gerust om advies altijd dichtbij www.alphega-apotheek.nl Gezond gewicht De meeste mensen willen graag een aantal kilo s afvallen. Maar is dat wel nodig?

Nadere informatie

Ondervoeding bij ouderen

Ondervoeding bij ouderen Ondervoeding bij ouderen Caroline Boomkamp Klinisch geriater Bernhoven Inhoud Definities Screening en assessment Prevalentie Oorzaken Gevolgen Behandeling van ondervoeding Definitie geriatrische patiënt

Nadere informatie

Ouderen en ondervoeding

Ouderen en ondervoeding Ouderen en ondervoeding Rens Henquet, Kaderarts ouderengeneeskunde Angela van Liempd, Huisarts/medisch directeur RCH Ellen Mathijssen, Diëtist De Wever Inleiding Casus Ondervoeding in de huisartsen praktijk,

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies Samenvatting en conclusies 8 Chapter 8 74 Samenvatting Hoofdstuk 1 geeft een algemene inleiding op dit proefschrift. De belangrijkste doelen van dit proefschrift waren achtereenvolgens: het beschrijven

Nadere informatie

De NVD heet je van harte welkom bij deze sessie!

De NVD heet je van harte welkom bij deze sessie! De NVD heet je van harte welkom bij deze sessie! Uitgebreide antropometrie in de praktijk: meten is, goed kunnen adviseren in, weten wat te eten! Cora Jonkers Academisch Medisch Centrum Nutritional assessment

Nadere informatie

METING TANITA INNERSCAN. NAAM:. LEEFTIJD:. LENGTE cm:. GESLACHT: M / V. Gewicht. Vetpercentage. Watergehalte % Spiermassa.

METING TANITA INNERSCAN. NAAM:. LEEFTIJD:. LENGTE cm:. GESLACHT: M / V. Gewicht. Vetpercentage. Watergehalte % Spiermassa. METING TANITA INNERSCAN NAAM:. LEEFTIJD:. LENGTE cm:. GESLACHT: M / V DATUM DATUM DATUM DATUM Gewicht Vetpercentage Watergehalte % Spiermassa Lichaamsbouwtype Basismetabolisme Metabolische leeftijd Botmassa

Nadere informatie

Ondervoeding bij ouderen

Ondervoeding bij ouderen Ondervoeding bij ouderen Marian de van der Schueren, PhD Hogeschool van Arnhem en Nijmegen VU medisch centrum Stuurgroep Ondervoeding Levensverwachting voor 50% van het cohort Christensen K et al, The

Nadere informatie

Better in, better out, goede voeding voor en na een operatie bij ouderen. zaterdag 15 maart 2014, Marion Theuws

Better in, better out, goede voeding voor en na een operatie bij ouderen. zaterdag 15 maart 2014, Marion Theuws Better in, better out, goede voeding voor en na een operatie bij ouderen zaterdag 15 maart 2014, Marion Theuws Wie werkt er samen met een diëtist? Wie houdt rekening met voeding bij de behandeling? Slaat

Nadere informatie

Kennisclip Signaleren van ondervoeding bij dementie. Kathleen Paal, diëtist MoveDis, voedings- en bewegingspraktijk

Kennisclip Signaleren van ondervoeding bij dementie. Kathleen Paal, diëtist MoveDis, voedings- en bewegingspraktijk Kennisclip Signaleren van ondervoeding bij dementie Kathleen Paal, diëtist MoveDis, voedings- en bewegingspraktijk Inhoud 1. Hoe vaak komt ondervoeding voor? 2. Oorzaken en gevolgen van ondervoeding 3.

Nadere informatie

Ondervoeding bij ouderen. J.P.Baeyens Co-Chair European Nutrition for Health Alliance

Ondervoeding bij ouderen. J.P.Baeyens Co-Chair European Nutrition for Health Alliance Ondervoeding bij ouderen J.P.Baeyens Co-Chair European Nutrition for Health Alliance Overzicht presentatie Wie is de European Nutrition for Health Alliance? Wat betekent voeding? 4 problemen: 1. Niemand

Nadere informatie

Refeedingsyndroom in de Oncologie Marleen Ariëns en Esther Heijkoop Diëtisten

Refeedingsyndroom in de Oncologie Marleen Ariëns en Esther Heijkoop Diëtisten Refeedingsyndroom in de Oncologie Marleen Ariëns en Esther Heijkoop Diëtisten 2015 Agenda Historie Ondervoeding en oncologie Refeeding Casus tijdens de presentatie 1ste lijn Refeeding? Historie Belegeringen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Obesitastraining Eat-Fit

Patiënteninformatie. Obesitastraining Eat-Fit Patiënteninformatie Obesitastraining Eat-Fit Inhoud Inleiding... 2 Body Mass Index (BMI)... 2 Obesitas en fysieke activiteit... 2 Dieettherapie... 3 Operatie... 4 Onze obesitastraining Eat-Fit... 4 Persoonlijke

Nadere informatie

Malnutritie. Screening en Behandeling. Bart Geurden, RN, PhD

Malnutritie. Screening en Behandeling. Bart Geurden, RN, PhD Malnutritie Screening en Behandeling Bart Geurden, RN, PhD INHOUD 1. Inleiding en probleemstelling 2. Definitie van malnutritie 3. Komt dit vaak voor: prevalentie 4. Wat zijn oorzaken en gevolgen van malnutritie

Nadere informatie

Voedingstoestand meten met SGA. Hans Brandts

Voedingstoestand meten met SGA. Hans Brandts Voedingstoestand meten met SGA Hans Brandts Ondervoeding bij Dialyse Patienten Prevelentie bij Subjective Global Assessment (SGA) Studies N % Ondervoed Young, 1991 Kawaguchi,1996 Cianciaruso,1995 Enia,

Nadere informatie

Inhoud en inleiding. Op zoek naar de balans bij ziekte-specifiek darmfalen. Diagnostiek en praktische voedingsaspecten

Inhoud en inleiding. Op zoek naar de balans bij ziekte-specifiek darmfalen. Diagnostiek en praktische voedingsaspecten Op zoek naar de balans bij ziekte-specifiek darmfalen. Diagnostiek en praktische voedingsaspecten Inhoud en inleiding Als gevolg van radicale darmoperaties bij inflammatoire darmziekte, ontstond bij twee

Nadere informatie

Goede scores voor het OLV Ziekenhuis

Goede scores voor het OLV Ziekenhuis Toelichting bij de resultaten van het OLV Ziekenhuis voor de kwaliteitsindicatoren van het Vlaams Ziekenhuisnetwerk Goede scores voor het OLV Ziekenhuis Het project Sinds enkele jaren is er meer aandacht

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting De levensverwachting van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) is gemiddeld 13-30 jaar korter dan die van de algemene bevolking. Onnatuurlijke doodsoorzaken zoals

Nadere informatie

Postoperatief opklimmende voeding

Postoperatief opklimmende voeding 1 Postoperatief opklimmende voeding Wetenschappelijke evidentie en praktijk Kelly Van Gasse Klinische diëtiste 2 Inhoudsopgave ERAS Preoperatief beleid Factoren die: De gastro-intestinale functies bepalen

Nadere informatie

Samenvatting Beloop van beperkingen in activiteiten bij oudere patiënten met artrose van heup of knie

Samenvatting Beloop van beperkingen in activiteiten bij oudere patiënten met artrose van heup of knie Beloop van beperkingen in activiteiten bij oudere patiënten met artrose van heup of knie Zoals beschreven in hoofdstuk 1, is artrose een chronische ziekte die vaak voorkomt bij ouderen en in het bijzonder

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Cardiovasculaire Beoordeling na Hypertensieve Afwijkingen van de Zwangerschap Hypertensieve zwangerschapscomplicaties rondom de uitgerekende datum zijn veelvoorkomende complicaties.

Nadere informatie

Gezond gewicht. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Gezond gewicht. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Gezond gewicht Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Overgewicht 3 Oorzaken 4 Gezond gewicht 4 Tailleomvang 5 Voorkomen van overgewicht 6 Wat kun je

Nadere informatie

Zakboek ziektegerelateerde ondervoeding bij volwassenen

Zakboek ziektegerelateerde ondervoeding bij volwassenen Zakboek ziektegerelateerde ondervoeding bij volwassenen Zakboek ziektegerelateerde ondervoeding bij volwassenen Onder redactie van: G.A.E.G. van Asseldonk BSc J.J. van Duinen MSc M. Former-Boon R. van

Nadere informatie

Brandwonden en voedingstherapie

Brandwonden en voedingstherapie Brandwonden en voedingstherapie Auteur: A. Meijer Vertaald/bijgewerkt: Nieuwsbrief: 1989 Pagina: 31-33 Jaargang: 5 Nummer: 1 Toestemming: Illustraties: Bijzonderheden: Kernwoorden: voeding brandwonden

Nadere informatie

Hongeren in het ziekenhuis

Hongeren in het ziekenhuis Hongeren in het ziekenhuis Auteur: S. van Delft Vertaald/bijgewerkt: Nieuwsbrief: 1996 Pagina: 44-46 Jaargang: 3 Nummer: 2 Toestemming: Illustraties: Bijzonderheden: Kernwoorden: voeding ondervoeding -Bleichrodt,

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Obesitastraining Eat-Fit

Patiënteninformatie. Obesitastraining Eat-Fit Patiënteninformatie Obesitastraining Eat-Fit 1 Inhoud Inleiding... 3 Body Mass Index (BMI)... 3 Obesitas en fysieke activiteit... 3 Dieettherapie... 4 Operatie... 5 Onze obesitastraining Eat-Fit... 5 Het

Nadere informatie

Parenterale voeding op een thoracale heelkunde afdeling

Parenterale voeding op een thoracale heelkunde afdeling Parenterale voeding op een thoracale heelkunde afdeling Apr. Barbara Deleenheer Symposium VVKVM 14 december 2013 Overzicht Inleiding Methodologie Resultaten Conclusie Inleiding (1/7) Thoracale heelkunde:

Nadere informatie

Samenvatting. Chapter 11

Samenvatting. Chapter 11 Chapter 11 Samenvatting Depletie is sinds lang geassocieerd met een verhoogde incidentie van postoperatieve chirurgische complicaties en mortaliteit. Het feit dat een gedepleerde patient meer postoperatieve

Nadere informatie

Parkinson en voeding. Melissa van der Plaats, diëtist Meander Medisch Centrum, voorheen ook Norschoten

Parkinson en voeding. Melissa van der Plaats, diëtist Meander Medisch Centrum, voorheen ook Norschoten Parkinson en voeding Melissa van der Plaats, diëtist Meander Medisch Centrum, voorheen ook Norschoten Wie ben ik? Diëtist Norschoten te Barneveld / Meander Medisch Centrum te Amersfoort Sinds 2012 aangesloten

Nadere informatie

Epidemiologie van ondervoeding en cachexie bij kankerpatiënten

Epidemiologie van ondervoeding en cachexie bij kankerpatiënten Epidemiologie van ondervoeding en cachexie bij kankerpatiënten Criem Marie-Cathérine Onco-diëtiste Oncologisch centrum 08 december 2012 Oncologie: een probleem? Kanker Incidentie, n= Mortaliteit, n= Man/Vrouw

Nadere informatie

Diëtetiek. Ondervoeding, wat doen we eraan. Afdeling: Onderwerp:

Diëtetiek. Ondervoeding, wat doen we eraan. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Diëtetiek 1 in het Ikazia Ziekenhuis? Bij het horen van ondervoeding zullen veel mensen denken aan ontwikkelingslanden. Toch komt ondervoeding ook in het welvarende Nederland voor

Nadere informatie

C. Wervelkolom. Inhoudsopgave 01 C 02 C 03 C 04 C 05 C 06 C 07 C 08 C 09 C 10 C

C. Wervelkolom. Inhoudsopgave 01 C 02 C 03 C 04 C 05 C 06 C 07 C 08 C 09 C 10 C C. Wervelkolom nhoudsopgave 1 C 2 C 3 C 4 C 5 C 6 C 7 C 8 C 9 C 1 C Congenitale aandoeningen... 1 Myelopathie (excl. trauma s van de wervelkolom)... 1 Mogelijke atlanto-axiale subluxatie... 1 Nekpijn...

Nadere informatie

Samenvatting. Inleiding

Samenvatting. Inleiding 241 Inleiding Dit proefschrift gaat over darmschade, inflammatie en wondgenezing rondom grote maag-darmchirurgie, met als doel nieuw inzicht te krijgen in het voorkomen, detecteren en behandelen van complicaties.

Nadere informatie

Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in het ziekenhuis

Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in het ziekenhuis Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in het ziekenhuis Uitgangspunten: Vroege herkenning: - binnen 24 uur na opname - hoogrisicopatiënten tijdens polikliniekbezoek Snelle en optimale behandeling

Nadere informatie

Voeding bij kankerpatiënten

Voeding bij kankerpatiënten Voeding bij kankerpatiënten Overzicht ESPEN aanbevelingen Arends J. et al., 2016 Volledige tekst zie www.espen.org/education/espen-guidelines > ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients Hoofdstuk

Nadere informatie

ADVIES VAN DE WETENSCHAPPELIJKE EPERTENGROEP ONDERVOEDING VAN HET NATIONAAL VOEDING- EN GEZONDHEIDSPLAN VOOR BELGIE 1

ADVIES VAN DE WETENSCHAPPELIJKE EPERTENGROEP ONDERVOEDING VAN HET NATIONAAL VOEDING- EN GEZONDHEIDSPLAN VOOR BELGIE 1 ADVIES VAN DE WETENSCHAPPELIJKE EPERTENGROEP ONDERVOEDING VAN HET NATIONAAL VOEDING- EN GEZONDHEIDSPLAN VOOR BELGIE 1 Inleiding SCREENING OP ONDERVOEDING EN EVALUATIE VAN DE VOEDINGSTOESTAND (NUTRITIONAL

Nadere informatie

Proces verantwoordelijke. Hiërarchisch Verantwoordelijke

Proces verantwoordelijke. Hiërarchisch Verantwoordelijke PROCEDURE KLINISCHE FARMACIE IMELDAZIEKENHUIS BONHEIDEN OPVOLGING PATIËNTEN MET PARENTERALE VOEDING Code: APO Versienummer: 1 Versiedatum: december 2013 Herevaluatiedatum: Aantal pagina s: Bijlage(n):

Nadere informatie

Samenvatting Go4it - de effectiviteit van een poliklinische multidisciplinaire groepsbehandeling voor obese adolescenten

Samenvatting Go4it - de effectiviteit van een poliklinische multidisciplinaire groepsbehandeling voor obese adolescenten Go4it - de effectiviteit van een poliklinische multidisciplinaire groepsbehandeling voor obese adolescenten Overgewicht en obesitas onder Nederlandse kinderen en adolescenten zijn een toenemend volksgezondheidsprobleem.

Nadere informatie

dat lage maximum concentraties (piekspiegels) van pyrazinamide, rifampicine en isoniazide leidden tot resistentie-ontwikkeling van de bacterie.

dat lage maximum concentraties (piekspiegels) van pyrazinamide, rifampicine en isoniazide leidden tot resistentie-ontwikkeling van de bacterie. S AMENVATTING 128 Samenvatting Tuberculose (TB of TBC) is een ernstige infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. Wereldwijd ontwikkelen jaarlijks 9 miljoen mensen TB en overlijden

Nadere informatie

Implementatie van GLIM criteria en Sarcopenie richtlijn in de praktijk. Heidi Zweers

Implementatie van GLIM criteria en Sarcopenie richtlijn in de praktijk. Heidi Zweers Implementatie van GLIM criteria en Sarcopenie richtlijn in de praktijk Heidi Zweers Disclosure-slide Geen belangenverstrengeling te melden CV Lid van NAP PhD student voeding bij Mitochondriële ziekten

Nadere informatie

Diabetes & Eetstoornissen Een uiterst gevaarlijke combinatie. Prof. Dr. M. Vervaet - Universiteit Gent - Centrum voor Eetstoornissen

Diabetes & Eetstoornissen Een uiterst gevaarlijke combinatie. Prof. Dr. M. Vervaet - Universiteit Gent - Centrum voor Eetstoornissen Diabetes & Eetstoornissen Een uiterst gevaarlijke combinatie Prof. Dr. M. Vervaet - Universiteit Gent - Centrum voor Eetstoornissen GEZOND EN ZIEK Lichamelijke Gezondheid Diabetes: somatische aandoening

Nadere informatie

Ondervoeding, wat doen we eraan Diëtetiek

Ondervoeding, wat doen we eraan Diëtetiek Ondervoeding, wat doen we eraan Diëtetiek Beter voor elkaar 2 Ondervoeding, wat doen we eraan in het Ikazia Ziekenhuis? Bij het horen van ondervoeding zullen veel mensen denken aan ontwikkelingslanden.

Nadere informatie

INLEIDING (7 pp.) Katelijne Van Hoeck, VWVJ

INLEIDING (7 pp.) Katelijne Van Hoeck, VWVJ INLEIDING (7 pp.) Katelijne Van Hoeck, VWVJ & BASISTEKST VAN SIGNAAL NAAR ZORG : EEN AANBEVELING VOOR DE DETECTIE VAN EET- EN GEWICHTSPROBLEMEN (19 pp.) VWVJ en vzw Eetexpert Schematisch traject van signaal

Nadere informatie

but no statistically significant differences

but no statistically significant differences but no statistically significant differences Astma is een chronische aandoening, die niet te genezen is. Met de passende zorg kunnen symptomen tot een minimum worden gereduceerd en zou een astma patiënt

Nadere informatie

VUmc Basispresentatie

VUmc Basispresentatie Sarcopenie Sarcopenie en ondervoeding Vorm van ondervoeding Gekarakteriseerd door verlies van spiermassa en spierkracht Risico op verminderd fysiek functioneren en een verminderde kwaliteit van leven Marian

Nadere informatie

Voedingsleer (terug) in de opleiding tot arts

Voedingsleer (terug) in de opleiding tot arts Voedingsleer (terug) in de opleiding tot arts NAV bijeenkomst Ben Witteman Maag-Darm-Leverarts ZGV Buitengewoon hoogleraar voeding en darmgezondheid WUR Discussiepunten Afstemming voedingsleer/kennis:

Nadere informatie

NVE-K Ouderrapportage

NVE-K Ouderrapportage NVE-K Ouderrapportage Nederlandse vragenlijst voor eetgedrag bij kinderen ID 4589-9 Datum 27.07.2015 Informant: Marie Jones-Smit moeder NVE-K Inleiding 2 / 6 INLEIDING De NVE-K is een vragenlijst die de

Nadere informatie

Gezondheidsraad. 29 november Daan Kromhout Commissievoorzitter Vicevoorzitter Gezondheidsraad. Gezondheidsraad

Gezondheidsraad. 29 november Daan Kromhout Commissievoorzitter Vicevoorzitter Gezondheidsraad. Gezondheidsraad Gezondheidsraad 29 november 2011 Gezondheidsraad Daan Kromhout Commissievoorzitter Vicevoorzitter Gezondheidsraad Het adviesproces Adviesaanvraag: 18 augustus 2009 7 vergaderingen van multidisciplinaire

Nadere informatie

Ik ben oud en. www.sodexo.com

Ik ben oud en. www.sodexo.com Ik ben oud en ik wil ook wat www.sodexo.com Inhoud Gevolgen van ouder worden Ondervoeding 1. Definitie van ondervoeding 2. Prevalentie ondervoeding 3. Oorzaken van ondervoeding 4. Kenmerken van ondervoeding

Nadere informatie

Leidraad voor artsen voor het beoordelen en monitoren van cardiovasculaire risico bij het voorschrijven van Atomoxetine

Leidraad voor artsen voor het beoordelen en monitoren van cardiovasculaire risico bij het voorschrijven van Atomoxetine Leidraad voor artsen voor het beoordelen en monitoren van cardiovasculaire risico bij het voorschrijven van Atomoxetine Atomoxetine is geïndiceerd voor de behandeling van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit

Nadere informatie

Vernieuwend - Attent - Samen

Vernieuwend - Attent - Samen Vernieuwend - Attent - Samen Voeding bij ALS en PEG sondes Dea Schröder Juni 2015 Inhoud: Gewicht, gewichtsverloop en BMI. Impedantiemeting, fasehoek en ALS Berekening energiebehoefte bij ALS PEG Gewicht

Nadere informatie

Casus oudere vrouw met COPD

Casus oudere vrouw met COPD Casus oudere vrouw met COPD Een casus: Mevrouw de Wit 73 jarige vrouw 2003 tot 2005 herhaalde heupfracturen, kunstheup links Osteoporose Sinds een aantal jaren COPD gold 3, matige ziektelast Echtgenoot

Nadere informatie

29-6-2011. Jeroen de Wilde, Arts M&G-onderzoeker JGZ 4-19 CJG Den Haag 29 juni 2011 2. Ondergewicht = Westerse landen: 2-15% Asian enigma

29-6-2011. Jeroen de Wilde, Arts M&G-onderzoeker JGZ 4-19 CJG Den Haag 29 juni 2011 2. Ondergewicht = Westerse landen: 2-15% Asian enigma Jeroen de Wilde, Arts M&G-onderzoeker JGZ 4-19 CJG Den Haag 29 juni 2011 2 29 juni 2011 1 Ondergewicht = A. Een gewicht of BMI onder een bepaalde grenswaarde Gewicht naar lengte, per geslacht Gewicht naar

Nadere informatie

Beoordeling van de voedingsstatus, vertering en absorptie bij patiënten met lokaal uitgebreide alvleesklierkanker

Beoordeling van de voedingsstatus, vertering en absorptie bij patiënten met lokaal uitgebreide alvleesklierkanker Beoordeling van de voedingsstatus, vertering en absorptie bij patiënten met lokaal uitgebreide alvleesklierkanker PAN-NUTRIENT STUDIE Drs. CM Lochtenberg Potjes, JE Witvliet MSc, Dr. MAE De van der Schueren,

Nadere informatie

Casus 2: De pediatrische patiënt OPLOSSING

Casus 2: De pediatrische patiënt OPLOSSING Casus 2: De pediatrische patiënt OPLOSSING Algemene regels Indien er naar een procedure/een verpleegplan wordt verwezen in de casus mag je er van uit gaan dat deze effectief aanwezig is en beschikbaar

Nadere informatie

Op weg naar veilige zorg met de veiligheidsthema s

Op weg naar veilige zorg met de veiligheidsthema s Het Erasmus MC neemt sinds 2008 deel aan het landelijke Veiligheidsprogramma van VMSzorg en wil hiermee een bijdrage leveren aan het terugdringen van onbedoelde vermijdbare schade bij patiënten. Als onderdeel

Nadere informatie

Dieetadvies tijdens en na oncologische behandelingen. Tinne Roodhooft- Onco- diëtiste AZ Herentals Lies Schrauwen Onco diëtiste AZ Turnhout

Dieetadvies tijdens en na oncologische behandelingen. Tinne Roodhooft- Onco- diëtiste AZ Herentals Lies Schrauwen Onco diëtiste AZ Turnhout Dieetadvies tijdens en na oncologische behandelingen Tinne Roodhooft- Onco- diëtiste AZ Herentals Lies Schrauwen Onco diëtiste AZ Turnhout Overzicht Taak oncodiëtiste Ondervoeding bij kanker Voedingsadvies

Nadere informatie

NRLP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts

NRLP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro NRLP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts Versie 2016 1. WAT IS NRLP-12 GERELATEERDE TERUGKERENDE KOORTS 1.1 Wat is het? NRLP-12 gerelateerde terugkerende

Nadere informatie

Voeding: een onderdeel bij de oncologische behandeling. Paulien Voogt Verpleegkundig specialist intensieve zorg voedingszorg

Voeding: een onderdeel bij de oncologische behandeling. Paulien Voogt Verpleegkundig specialist intensieve zorg voedingszorg Voeding: een onderdeel bij de oncologische behandeling Paulien Voogt Verpleegkundig specialist intensieve zorg voedingszorg Onderwerpen Kort voorstel Waarom voeding een onderdeel is van je oncologische

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Samenvatting In de diagnose en prognose van hartfalen hebben B-type Natriuretisch Peptide (BNP) en N-terminaal probnp (NT-proBNP) in de afgelopen jaren hun waarde bewezen. Tegenwoordig

Nadere informatie

Basisgegeven. Nutritioneel assessment via KP. Doelstellingen nutritieteam. Malnutritie bij gehospitaliseerde patiënten

Basisgegeven. Nutritioneel assessment via KP. Doelstellingen nutritieteam. Malnutritie bij gehospitaliseerde patiënten Nutritioneel assessment via KP Luc Van Looy - AZ Sint-Augustinus, Wilrijk Basisgegeven Malnutritie bij gehospitaliseerde patiënten nten: Frekwent Aanwezig bij opname de novo tijdens hospitalisatie Schadelijk

Nadere informatie

Ondervoeding: een niet te onderschatten probleem

Ondervoeding: een niet te onderschatten probleem Ondervoeding: een niet te onderschatten probleem Wat is ondervoeding? Geen trek, geen zin, stress, misselijkheid, angst, emoties, enz. Er zijn tal van redenen om minder te gaan eten. Voor u het weet, is

Nadere informatie

Eiwitrijke voeding voor ouderen

Eiwitrijke voeding voor ouderen Eiwitrijke voeding voor ouderen Dr. Canan Ziylan, voedingswetenschapper Onderzoeker Kenniscentrum Zorginnovatie Docent HBO Verpleegkunde Midden-Delfland en de gezonde stad, 9 april 2018 Hoe vaak komt ondervoeding

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN ONDERVOEDING

SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN ONDERVOEDING SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN 2014-2015-2016 ONDERVOEDING 1 Inhoudstafel I. INLEIDING... 3 II. METHODOLOGIE... 3 STRUCTUURINDICATOREN... 3 PROCESINDICATOREN... 5 RESULTAATINDICATOREN...

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Achtergrond In 2016 werden in Nederland 169.136 kinderen geboren; hiervan werden 11.622 kinderen prematuur ofwel te vroeg geboren (na minder dan 37 weken zwangerschap) en 2.295 extreem prematuur (na minder

Nadere informatie

WELKOM! 1 vrijdag 7 oktober 2016

WELKOM! 1 vrijdag 7 oktober 2016 WELKOM! 1 Programma 18.00 Voeding op leeftijd Aspecten van voeding en metabolisme op oudere leeftijd Ingrid Gisbertz, MDL arts voedingsteam 18.20 Als gewoon eten niet meer lukt; indicaties en procedure

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING Nederlandse Samenvatting 195 NEDERLANDSE SAMENVATTING DEEL I Evaluatie van de huidige literatuur De stijgende incidentie van slokdarmkanker zal naar verwachting continueren in

Nadere informatie

Samenvatting (Hoofdstuk 2) (Hoofdstuk 3)

Samenvatting (Hoofdstuk 2) (Hoofdstuk 3) Samenvatting 144 SAMENVATTING 145 Samenvatting Een veel voorkomend probleem bij hemodialyse patiënten is ondervoeding hetgeen leidt tot verlies van spiermassa en verminderd lichamelijk functioneren. Ondervoeding

Nadere informatie

Het syndroom van Klinefelter: Screening en opvolging van metabole afwijkingen. David Unuane Endocrinologie Klinefelter Kliniek

Het syndroom van Klinefelter: Screening en opvolging van metabole afwijkingen. David Unuane Endocrinologie Klinefelter Kliniek Het syndroom van Klinefelter: Screening en opvolging van metabole afwijkingen David Unuane Endocrinologie Klinefelter Kliniek Achtergrond Het Klinefelter syndroom(ks): Genetisch kenmerk extra X-chromosoom:

Nadere informatie