METING TANITA INNERSCAN. NAAM:. LEEFTIJD:. LENGTE cm:. GESLACHT: M / V. Gewicht. Vetpercentage. Watergehalte % Spiermassa.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "METING TANITA INNERSCAN. NAAM:. LEEFTIJD:. LENGTE cm:. GESLACHT: M / V. Gewicht. Vetpercentage. Watergehalte % Spiermassa."

Transcriptie

1 METING TANITA INNERSCAN NAAM:. LEEFTIJD:. LENGTE cm:. GESLACHT: M / V DATUM DATUM DATUM DATUM Gewicht Vetpercentage Watergehalte % Spiermassa Lichaamsbouwtype Basismetabolisme Metabolische leeftijd Botmassa Visceraal vet Opmerkingen:

2 Gewicht alleen geeft geen voldoende indicatie van een goede gezondheid of weergave van je vorderingen als je aan het diëten bent of vaak sport. Goed op gewicht zijn, geeft bijvoorbeeld geen zekerheid over het juiste vetgehalte rond onze organen. Moderne meet- en weegapparatuur geeft een zeer zuiver inzicht in waardes als lichaamsvet, vochtgehalte, BMI, spiermassa, BMR, visceraal vet enz. Weergave van deze waardes worden vergeleken met de ideaal waardes overeenkomstig dezelfde soort persoon met dezelfde leeftijd en lengte. Met de juiste voeding, beweging en levensstijl heeft u een doelstelling deze waardes in de veilige groene zone te brengen.

3 Vetpercentage / Vetmassa Het lichaamsvetpercentage is de totale hoeveelheid lichaamsvet als percentage/massa van je totale lichaamsgewicht. Iedereen heeft vet nodig om gezond te blijven. Lichaamsvet is vitaal voor de basis functies zoals lichaamstemperatuurregulering en opslaan van vitamines in bindweefsel. Echter teveel vet kan je gezondheid schaden. Het verlagen van een te hoog vetpercentage heeft laten zien dat bijvoorbeeld het risico op hoge bloeddruk, diabetes, hart-/vaatziekten en sommige vormen van kanker worden verminderd. Vetpercentage Vrouwen te laag normaal te hoog veel te hoog < 21% 21% - 33% 33% - 39% > 39% < 23% 23% - 34% 34% - 40% > 40% < 24% 24% - 36% 36% - 42% > 42% Vetpercentage Mannen te laag normaal te hoog veel te hoog < 8% 8% - 20% 20% - 25% > 25% < 11% 11% - 22% 22% - 28% > 28% < 13% 13% - 25% 25% - 30% > 30% Vochtpercentage / vochtmassa Het totale lichaamsvochtpercentage is de totale hoeveelheid vocht in het lichaam van een persoon uitgedrukt als een percentage van hun totale gewicht. Water speelt een belangrijke rol in veel van de lichaamsprocessen en is in elke cel, elk weefsel en elk orgaan te vinden. Het in stand houden van een gezond totaal lichaamsvochtpercentage zorgt voor een doeltreffende werking van de lichaamsfuncties en verlaagt de kans op het ontwikkelen van bijbehorende gezondheidsproblemen. Uw lichaamsvochtgehalte fluctueert overdag en s nachts. Uw lichaam is uitgedroogd na een lange nacht en er zijn verschillen in vochtverdeling tussen dag en nacht. Grote maaltijden, alcohol, menstruatie, ziekte, sporten en baden kunnen variaties in uw vochtgehalte veroorzaken. Uw lichaamsvochtpercentage dient als een richtlijn te worden gebruikt en niet om uw absolute aanbevolen totale lichaamsvochtpercentage vast te stellen. Het is belangrijk om lange termijn veranderingen in het totale lichaamsvochtpercentage te identificeren en een constant, gezond lichaamsvochtpercentage te handhaven. Het drinken van een grote hoeveelheid water bij één maaltijd verandert uw vochtgehalte niet onmiddellijk. In feite verhoogt dit uw lichaamsvetpercentage vanwege de aanvullende gewichtstoename. Volg alle aflezingen gedurende een bepaalde periode om de relatieve veranderingen vast te stellen.

4 Alle personen zijn anders maar als richtlijn gelden de volgende gemiddelde totale lichaamsvochtpercentages voor een gezonde volwassen persoon: Vrouwen : 45 tot 60% Mannen : 50 tot 65% Bron : Gebaseerd op intern onderzoek van Tanita. Opmerking: het totale lichaamsvochtpercentage daalt naarmate het lichaamsvetpercentage hoger wordt. Een persoon met een hoog lichaamsvetpercentage kan onder het gemiddelde lichaamsvochtpercentage vallen. Wanneer u lichaamsvet verliest, kan het totale lichaamsvochtpercentage geleidelijk aan naar het standaardbereik hierboven gaan. Spiermassa Het gewicht van spieren in het lichaam. Spieren spelen een belangrijke rol als het gaat om calorieën verbranden. Als je meer sport neemt je spiermassa toe waardoor je meer calorieën nodig hebt. Een verhoogde spiermassa zorgt voor een hogere ruststofwisseling, die je helpt lichaamsvet te verminderen op een gezonde manier. Lichaamsbouwtype De lichaamsbouwscore beoordeelt spieren en lichaamsvet in 9 lichaamtypes. Deze functie beoordeelt uw lichaamsbouw gebaseerd op de verhouding van lichaamsvet en spiermassa van uw lichaam. Als u actiever wordt en uw lichaamsvetgehalte afneemt, dan verandert uw lichaamsbouw dienovereenkomstig. Zelfs als uw gewicht niet verandert, kunnen uw spiermassa en lichaamsvetgehalte veranderen en u gezonder maken zodat u minder risico loopt op bepaalde ziekten. Iedereen moet een gewenste lichaamsbouw kiezen en een dieet en fitnessprogramma volgen om dat doel te bereiken. 1 Verscholen vet Weinig spieren en verhoogd vetgehalte (mensen met Type 1 zien er niet dik uit maar hebben een teveel aan vet en weinig spiermassa.) 2 Vetlijvig Gemiddelde spierbouw met verhoogd vetgehalte 3 Solide bouw Gespierd en verhoogd vetgehalte 4 Ondertraind Weinig spiermassa en gezond vetgehalte

5 5 Normaal Gemiddelde spierbouw en vetgehalte 6 Normal en gespierd Veel spiermassa en gezond vetgehalte 7 Dun Weinig spiermassa en gering vetgehalte 8 Dun en matig gespierd (Atleet) Gemiddeld spiermassa en gering vetgehalte 9 Zeer gespierd (Atleet) Grote spiermassa en gering vetgehalte Basaal metabolisme Het basaal metabolisme (BMR) is het minimale energieverbruik van een persoon die zich in een toestand van rust bevindt om alle organen doeltreffend te laten functioneren, zoals uw ademhalingsorganen, bloedvatenstelsel, zenuwstelsel, lever, nieren en andere organen. U verbrandt calorieën terwijl u slaapt. Ongeveer 70% van de calorieën die we elke dag verbranden, worden voor uw basaal metabolisme gebruikt. Bovendien, gebruikt u energie tijdens het uitvoeren van allerlei activiteiten, hoe intensiever de activiteit, des te meer calorieën u verbrandt. De reden hiervoor is dat de skeletspier (die ongeveer 40% van uw lichaamsgewicht vertegenwoordigt) als uw metabolische motor fungeert en een grote hoeveelheid energie verbruikt. Uw basaal metabolisme wordt sterk beïnvloed door uw spiermassa, en daarom neemt uw basaal metabolisme toe wanneer uw spiermassa toeneemt. Aan de hand van onderzoeken bij gezonde personen, hebben wetenschappers vastgesteld dat het basaal metabolisme van personen verandert naarmate ze ouder worden. Het basaal metabolisme stijgt wanneer een mens volwassen wordt. Na een piek op de leeftijd van 16 of 17 jaar, begint het geleidelijk aan te dalen. Een hoger basaal metabolisme verhoogt het aantal verbruikte calorieën en verlaagt het lichaamsvetpercentage. Het verliezen van lichaamsvet en gewicht is veel moeilijker met een laag basaal metabolisme. Metabolische leeftijd Deze functie berekent uw basale metabolisme en duidt de gemiddelde leeftijd aan die hiermee geassocieerd wordt. Als uw metabolische leeftijd hoger is dan uw werkelijke leeftijd, dan is dit een aanduiding dat u uw basale metabolisme moet toenemen. Meer lichamelijke activiteiten bouwen een gezond spierweefsel op en dit verbetert uw metabolische leeftijd. Metabolische leeftijd vergelijkt uw basale metabolisme met andere leeftijdsgroepen. Indien aangegeven de leeftijd hoger is dan je werkelijke leeftijd dan moet je de training intensiteit verhogen. Het verhogen van de spiermassa zal zelfs in rust meer calorieën verbranden.

6 Botmassa Geeft de massa aan van het botmineraal (botmineraalniveau, calcium en andere mineralen) in het lichaam aan. Onderzoek heeft uitgewezen dat bewegen en het ontwikkelen van spierweefsel zorgt voor sterkere en gezondere botten. Hoewel de botstructuur waarschijnlijk op korte termijn geen merkbare veranderingen zal ondergaan, is het belangrijk dat u gezonde botten ontwikkelt en behoudt door middel van een gezond dieet en voldoende beweging. Normale waarden: Vrouwen: minder dan 50 kg : 1,95 kg botmassa 50 kg 75 kg : 2.40 kg botmassa 75 kg en meer : 2,95 kg botmassa Mannen: minder dan 65 kg : 2,66 kg botmassa 65 kg 96 kg : 3,29 kg botmassa 95 kg en meer : 3,69 kg botmassa Wat is visceraal vetpercentage? Deze functie geeft het percentage van visceraal vet in uw lichaam aan. Visceraal vet is het vet dat zich in de buikholte en rond de vitale organen in de onderbuik bevindt. Onderzoek toont aan dat de verdeling van vet zelfs bij constant gewicht en lichaamsvet verandert en zich naar de onderbuik verplaatst, vooral na de menopauze. Het in stand houden van gezonde viscerale vetgehaltes kan de kans op bepaalde ziekten, zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en de start van type 2 diabetes verlagen. De Tanita-lichaamsvetmeter biedt een visceraal-vetpercentagescore van Score van 1 tot 12 Geeft aan dat u een gezond niveau van visceraal vet hebt. Blijf uw score volgen om ervoor te zorgen dat u in het gezonde bereik blijft. Score van Geeft aan dat u een buitensporig gehalte aan visceraal vet hebt. Breng enkele veranderingen in uw levensstijl aan, door een dieet te volgen of uw lichamelijke activiteiten te verhogen.

7 Body Mass Index BMI (zelf uit te rekenen) De BMI is een getal, dat wereldwijd wordt gehanteerd om snel en eenvoudig bij benadering te kunnen bepalen of iemand overgewicht heeft en gezondheidsrisico loopt of niet. Het getal is de uitkomst van de formule: gewicht gedeeld door lichaamslengte in het kwadraat. Body Mass Index (BMI) = lichaamsgewicht in kg / lengte in meter in het kwadraat Ondergewicht Normaal Licht Matig Ernstig Ziekelijk < > 40 Grenswaarden: Lengte cm BMI (min =18) Streefgewicht (min Kg) BMI (max=25) Streefgewicht (max Kg)

Educatieve brochure voor de patiënt

Educatieve brochure voor de patiënt De Belgische gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel ORLISTAT TEVA 60 mg. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan

Nadere informatie

* OS ondersteund door de installatiesoftware: Mac OS X versie 10.4.10 of later. Microsoft Windows XP Service pack 2 of later.

* OS ondersteund door de installatiesoftware: Mac OS X versie 10.4.10 of later. Microsoft Windows XP Service pack 2 of later. Bodyscale Installatie Installatievoorbereiding Wat heb ik nodig om de weegschaal te installeren? - Een internetverbinding via een WiFi-box (of WiFi-router). De Withings weegschaal is compatibel met de

Nadere informatie

BODY BALANCE COMFORT SELECT. Gebruiksaanwijzing BMI

BODY BALANCE COMFORT SELECT. Gebruiksaanwijzing BMI BODY BALANCE COMFORT SELECT Gebruiksaanwijzing BMI Inhoud Pagina 1 Inleiding 1.1 Beoogd gebruik 3 1.2 Veiligheidsvoorschriften 4 1.3 Lichaams-monitoring-software 6 1.4 Bioimpedantie-analyse (BIA) 7 1.5

Nadere informatie

Oppuntstelling van uw stofwisseling. Informatiebrochure patiënten

Oppuntstelling van uw stofwisseling. Informatiebrochure patiënten Oppuntstelling van uw stofwisseling Informatiebrochure patiënten 1. Overgewicht / obesitas... 4 1.1 Wat is overgewicht / obesitas... 4 1.2 Hoe ontstaat overgewicht / obesitas... 5 1.3 Wat zijn de gevaren

Nadere informatie

Effect van hypoxie op obesitaspatiënten en sporters. ir Jannie van Beek

Effect van hypoxie op obesitaspatiënten en sporters. ir Jannie van Beek Effect van hypoxie op obesitaspatiënten en sporters ir Jannie van Beek Rapport 2009 Samenvatting Blootstelling aan laag zuurstofcondities zorgt voor een verlaagde zuurstofverzadiging van het hemoglobine

Nadere informatie

Twee kwartier beweegplezier

Twee kwartier beweegplezier Twee kwartier beweegplezier Twee kwartier beweegplezier Meer dan 60 % van de Belgen beweegt te weinig. Nochtans kan twee kwartier matig intensief bewegen per dag een belangrijke gezondheidswinst opleveren.

Nadere informatie

Avond 2: Energiehuishouding

Avond 2: Energiehuishouding Avond 2: Energiehuishouding Thema: Energiehuishouding, waar heb je voedsel voor nodig? Spreker: Prof. Dr. Luc van Loon, Department of Human Movement Sciences, Maastricht University Casus: Jan, Claire en

Nadere informatie

De Top 10 Dieet Mythen

De Top 10 Dieet Mythen - 1 - De Top 10 Dieet Mythen Een dieet volhouden is nooit makkelijk, zeker niet met de overvloed aan dieet mythen. Het is het vaak moeilijk een onderscheid te maken tussen effectieve afval technieken/strategieën

Nadere informatie

ONDERZOEK FEITEN & FABELS

ONDERZOEK FEITEN & FABELS ONDERZOEK FEITEN & FABELS Wat weten consumenten over voeding en gewicht? Marcel Temminghoff Jolanda van Oirschot Project 16822 December 2012 GfK 2012 Onderzoek Feiten en Fabels December 2012 1 Inhoud 1.

Nadere informatie

DE ENE CALORIE is de andere niet. Door v/h Mr. Universe Jan de Weerd. Nog nooit was het ZO DUIDELIJK. SIMPEL, VERBLUFFEND en LEERZAAM

DE ENE CALORIE is de andere niet. Door v/h Mr. Universe Jan de Weerd. Nog nooit was het ZO DUIDELIJK. SIMPEL, VERBLUFFEND en LEERZAAM DE ENE CALORIE is de andere niet Door v/h Mr. Universe Jan de Weerd Gezonder eten of diëten Nog nooit was het ZO DUIDELIJK SIMPEL, VERBLUFFEND en LEERZAAM Met als toevoeging de caloriestrip INHOUD DE ENE

Nadere informatie

Mijn diabetes begrijpen

Mijn diabetes begrijpen Mijn diabetes begrijpen MARGARITA SAMSONOVA Margarita heeft type 1 diabetes Rusland MICHAIL LEBEDEV Michail heeft type 1 diabetes Rusland SIRAZHDIN ISAYEV Sirazhdin heeft type 2 diabetes Rusland Niets

Nadere informatie

Toelichting op de jaarcontrole Voor mensen met diabetes mellitus

Toelichting op de jaarcontrole Voor mensen met diabetes mellitus Toelichting op de jaarcontrole Voor mensen met diabetes mellitus Afdeling interne geneeskunde Deze informatie is een aanvulling op de folder Jaarcontrole voor mensen met diabetes mellitus, die u heeft

Nadere informatie

12 Overgewicht. 1 Inleiding

12 Overgewicht. 1 Inleiding DC 12 Overgewicht 1 Inleiding Eén van de belangrijkste oorzaken van problemen met de gezondheid is overgewicht en obesitas (een ernstige vorm van overgewicht). De Gezondheidsraad heeft onderzocht dat ongeveer

Nadere informatie

Daarbij kan er sprake zijn van minder eten door bijvoorbeeld: toenemende vermoeidheid; kortademigheid; minder beweging; angst; depressie.

Daarbij kan er sprake zijn van minder eten door bijvoorbeeld: toenemende vermoeidheid; kortademigheid; minder beweging; angst; depressie. Voeding bij COPD Inleiding Een gezond, afwisselend eetpatroon is voor iedereen goed. Voedsel is immers de brandstof van ons lichaam. Klachten als kortademigheid, vermoeidheid en hoesten kunnen uw lichamelijke

Nadere informatie

De niercheckpoli INTERNE GENEESKUNDE

De niercheckpoli INTERNE GENEESKUNDE INTERNE GENEESKUNDE De niercheckpoli U bent doorgestuurd naar de niercheckpoli van het Laurentius Ziekenhuis omdat er bij u nierfunctiestoornissen zijn vastgesteld. U heeft een aantal onderzoeken gehad,

Nadere informatie

Informatie sport en bewegen bij diabetes mellitus

Informatie sport en bewegen bij diabetes mellitus FYSIOTHERAPIE Informatie sport en bewegen bij diabetes mellitus ADVIES Informatie sport en bewegen bij diabetes mellitus In deze folder vindt u informatie over het effect van sport en bewegen bij diabetes

Nadere informatie

Meten is weten. Dit boek wordt u aangeboden door

Meten is weten. Dit boek wordt u aangeboden door Meten is weten Dit boek wordt u aangeboden door Met dank aan dr. R.P.J. Michels, internist, A.R. Welter, voor het kritisch doorlezen van het manuscript, mw. I. Plooy-de Langen voor haar hulp, en mw. P.H.

Nadere informatie

Bart Damen Voeding voor en tijdens het mountainbiken Voeding en optimaal presteren en herstellen.

Bart Damen Voeding voor en tijdens het mountainbiken Voeding en optimaal presteren en herstellen. Voeding en optimaal presteren en herstellen. De energie om te fietsen haalt het lichaam uit vetten en koolhydraten. Hoe hoger de intensiteit van het fietsen word hoe groter het aandeel koolhydraten bij

Nadere informatie

Gezond leven met Diabetes

Gezond leven met Diabetes Gezond leven met Diabetes Diëtetiek Bereikbaarheid afdeling Diëtetiek Amphia Ziekenhuis: Locatie Langendijk, Molengracht, Pasteurlaan: (076) 595 30 75 Algemeen telefoonnummer Amphia Ziekenhuis: (076) 595

Nadere informatie

Werken aan vitale vaten Patiëntenbrochure Richtlijn Cardiovasculair Risicomanagement

Werken aan vitale vaten Patiëntenbrochure Richtlijn Cardiovasculair Risicomanagement Werken aan vitale vaten Patiëntenbrochure Richtlijn Cardiovasculair Risicomanagement Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Hart- en vaatziekten 5 Opsporing en onderzoek 9 Behandeling 17 Beslisboom bij Richtlijn

Nadere informatie

Introductie. Toegewijd aan jouw resultaat, Jesse van der Velde. Copyright 2012-2014 Jessevandervelde.com 2

Introductie. Toegewijd aan jouw resultaat, Jesse van der Velde. Copyright 2012-2014 Jessevandervelde.com 2 Introductie Mijn naam Jesse van der Velde en ik wil je feliciteren met het downloaden van de gratis introductie versie van het Lekker in Bikini e-book. De reden waarom ik je wil feliciteren is omdat je

Nadere informatie

Dé 10 Principes Voor Blijvend Gewichtsverlies: DeDieetOplossing.com

Dé 10 Principes Voor Blijvend Gewichtsverlies: DeDieetOplossing.com Verbrand Overtollig Vet, Verlies Kilo s Binnen No-Time en Voel Je Vooral Geweldig, Slank en Fit met Dé 10 Principes Voor Blijvend Gewichtsverlies: DeDieetOplossing.com Deze 10 principes zijn het beste

Nadere informatie

WERKBOEK GEZONDE LEEFSTIJL. 12 stappenplan voeding & bewegen

WERKBOEK GEZONDE LEEFSTIJL. 12 stappenplan voeding & bewegen WERKBOEK GEZONDE LEEFSTIJL 12 stappenplan voeding & bewegen Géke van der Burgh Henri Cooiman Voorwoord Welkom, wat leuk dat je de moeite neemt om dit ebook te lezen over het ontwikkelen van een gezonde

Nadere informatie

Interview Met Joris Schaping auteur Hoge Bloeddruk Stoppen Methode

Interview Met Joris Schaping auteur Hoge Bloeddruk Stoppen Methode Interview Met Joris Schaping auteur Hoge Bloeddruk Stoppen Methode O p t i m a l e G e z o n d h e i d. c o m Hoge Bloeddruk Direct Verlagen Interview Door: Jack Boekhorst - Initiatiefnemer / Coach OptimaleGezondheid.com

Nadere informatie

Gelukkig is er in onze samenleving altijd water voorhanden, we hebben het voorrecht dat we het gewoon uit de kraan kunnen halen.

Gelukkig is er in onze samenleving altijd water voorhanden, we hebben het voorrecht dat we het gewoon uit de kraan kunnen halen. Water, het goedkoopste medicijn voor je gezondheid. De belangrijkste bron van het leven is pure noodzaak.. Gelukkig is er in onze samenleving altijd water voorhanden, we hebben het voorrecht dat we het

Nadere informatie

JE GEZONDHEID IS GOUD WAARD

JE GEZONDHEID IS GOUD WAARD JE GEZONDHEID IS GOUD WAARD GOUD Gezond OUD Gezond ouder met een verstandelijke beperking VOORWOORD In 2009 en 2010 hebben we bij Ipse de Bruggen, Abrona en Amarant grote acties gehad van de GOUD-studie:

Nadere informatie

BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN

BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN Loes Neven, Erika Vanhauwaert, Krista Morren Acco Leuven / Den Haag Auteurs: Loes Neven, Erika Vanhauwaert, Krista Morren

Nadere informatie

Wat is diabetes mellitus?

Wat is diabetes mellitus? Diabetes mellitus Wat is diabetes mellitus? Diabetes mellitus is een stoornis in de suikerstofwisseling. Een andere naam voor diabetes mellitus is suikerziekte. Kinderen met diabetes hebben teveel glucose

Nadere informatie

Profielwerkstuk Overgewicht en afslanken Amy Engel, Nicky van de Ven en Kim van Boxtel havovwo.nl

Profielwerkstuk Overgewicht en afslanken Amy Engel, Nicky van de Ven en Kim van Boxtel havovwo.nl Inhoudsopgave. Voorwoord... 2 Inleiding... 2 Hoofdstuk 1: Wat zijn de oorzaken van overgewicht?... 3 1.1 Wanneer is er sprake van overgewicht?... 3 1.2 Wat zijn de oorzaken van overgewicht?... 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen Diabetes en uw apotheek Als bij u diabetes is vastgesteld, dan kunt u natuurlijk terecht bij uw apotheek. Het apotheekteam zorgt ervoor dat u: Op tijd het juiste medicijn krijgt. Medicijnen krijgt die

Nadere informatie