KieS voor rekenmaterialen Die KinDeren MeT DYSCaLCULIE OF rekenstoornissen echt HeLPen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KieS voor rekenmaterialen Die KinDeren MeT DYSCaLCULIE OF rekenstoornissen echt HeLPen."

Transcriptie

1 OVeRZiCHtSFOLDeR: Rekenpakketten KieS voor rekenmaterialen Die KinDeren MeT DYSCaLCULIE OF rekenstoornissen echt HeLPen. De rol van goed uitgekozen materialen is van cruciaal belang bij het behandelen van kinderen met leerproblemen. niet elk materiaal is voor om het even welk kind met rekenstoornissen geschikt en niet elk materiaal is geschikt voor het oplossen van specifieke rekenproblemen. Het gekozen materiaal voor de rekentherapie moet daarom aan een aantal voorwaarden voldoen. goed gekozen materialen moeten snel handelen toestaan. Uiteindelijk zal elke rekeninhoud moeten ge automatiseerd worden. Bij alles wat we in de rekenlessen doen, moet het kind gestimuleerd worden tot intensief denken. De rekenmaterialen die wij vanuit De rekenacademie aanbieden hebben dit alles in zich. in de uitgebreide handleiding omschrijven wij tips zodat de behandelaar het reken materiaal zo optimaal mogelijk kan inzetten. ONZE rekenmaterialen Met onze rekenpakketten bieden wij oefenpakketten aan die leerkrachten, therapeuten, ouders kunnen gebruiken. na een intensief gebruik van ons rekenmateriaal moeten er al vorderingen zijn na 10 therapiesessies. Met de rekenmaterialen die De reken- ACADeMie ontwikkeld heeft kunnen kinderen met rekenproblemen en/of ernstige rekenstoornissen (dyscalculie) op zeer korte tijd al de rekensommen tot 100 zowel bij het splitsen, het optellen als het aftrekken snel en foutloos oplossen. De materialen die De rekenacademie heeft ontworpen, worden gebruikt om de overgang van het werken met concreet en blokkenmateriaal naar het werken met kale cijfers zo optimaal mogelijk te laten gebeuren. De oefenvormen zijn plezant en gevarieerd, de vormgeving van de rekenkaartjes is sober, leuk en afgestemd op de denkontwikkeling van de kinderen. Dat motiveert kinderen, geeft hen onmiddellijk succeservaring en daagt hen uit om de moeilijke rekensommen niet uit de weg te gaan. rekenpakket 1 1 VASTE GETALBEELDEN tot 10 Met De rekenacademie kiezen wij resoluut voor het vaste getalbeeld in kwadraatvorm. Dit beeld van hoeveelheden is opgebouwd volgens een vaste structuur die kinderen met rekenproblemen visueel het meeste houvast biedt. De kwadraatbeelden lenen zich er uitstekend toe om splitsoefeningen en rekensommen op een visueel duidelijke wijze aan te leren. Ook voor het automatiseren van rekensommen geeft het kwadraatbeeld de garantie dat kinderen snel kunnen handelen. Het snel kunnen lezen van deze kwadraatbeelden is voorwaardelijk voor het optimaal kunnen gebruiken van de andere rekenpakketten. Samenstelling van rekenpakket 1 - VaSTE GETaL BEELDEN TOT 10: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 4 verschillende rekenspelen (de oefentijd per spel is maximaal 5 minuten), - Bestelnummer: 1vgBmp - Kostprijs: 86,30 euro (inclusief BTW)

2 rekenpakket 2: Maxi pakket 2 OPTELLEN tot 10 Met rekenpakket 2 biedt De Rekenacademie een oefenpakket aan dat leerkrachten, therapeuten en ouders kunnen gebruiken als hun kind de rekensommen tot 10 niet verwerft of automatiseert. Na een intensief gebruik van pakket 2 moeten er al vorderingen in de rekenprestaties zijn na 10 therapiesessies. Samenstelling van rekenpakket 2 - OPTELLEN TOT 10: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 12 verschillende rekenspelen (met elk spel worden minimaal 50 - Bestelnummer: 20Pmp - Kostprijs: 255,31 euro (inclusief BTW) Het maxi rekenpakket 2 - optellen tot 10 is een vrij omvangrijk pakket. Daarom hebben we een aantal kleinere pakketten samengesteld die elk hun specifieke bedoeling hebben. 2 Optellen zonder stipsommen TOT 10 Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 2OP004a, 2OP004b en 2OP004g (de rekenspelen zijn apart verpakt). Samenstelling van dit kleinere rekenpakket 2: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 3 verschillende rekenspelen, - Bestelnummer: 2Opzss. - Kostprijs: 71,39 euro (inclusief BTW). rekenpakket 2 : Mini pakketten 2 optellen en bijkijken TOT 10 Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 2OP004c, 2OP004e en 2OP004h (de rekenspelen zijn apart verpakt). Voor elke som wordt nu maar 1 deelhoeveelheid van de som ingekleurd en dat is de beginhoeveelheid. De aanvulhoeveelheid moet het kind nu bijkijken. Je oefent hierdoor bij het kind de denkvaardigheid het visueel voorstellen. De stipsommen van plus worden met de gewone plussommen gemixed en geoefend. Samenstelling van dit kleinere rekenpakket 2: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 3 verschillende rekenspelen, - Bestelnummer: 2Opoeb. - Kostprijs: 71,39 euro (inclusief BTW). 2 optellen met stipsommen TOT 10 Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 2OP004, 2OP004d, 2OP004f en 2OP004g (de rekenspelen zijn apart verpakt). Samenstelling van dit kleinere rekenpakket 2: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 4 verschillende rekenspelen, - Bestelnummer: 2Opmss. - Kostprijs: 95,59 euro (inclusief BTW).

3 CoMBI 2 & 3: Maxi pakketten OPTELLEN & AFTREKKEN tot 10 kinderen met rekenproblemen hebben meestal weinig problemen met het automatiseren van de optelsommen. Met de minsommen gaat het dan veel moeilijker. Het is belangrijk dat plus- en minsommen door elkaar geoefend worden en dat de sommen met de stip gelijktijdig een oefenbeurt krijgen. in de volgende kleinere oefenpakketten worden deze sommen uitgebreid geoefend. REKENPAKKET : OPTELLEN EN AFTREKKEN ZONDER STIPSOMMEN TOT 10 Dit pakket is een mengeling van de kleinere rekenpakketten 2 OPTeLLen ZOnDer STiP- SOMMen en 3 AFTreKKen ZOnDer STiPSOMMen (al de rekenspelen zijn apart verpakt). Samenstelling van dit rekenpakket: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 6 verschillende rekenspelen, - Bestelnummer: 2OP3AFzss. - Kostprijs: 137,94 euro (inclusief BTW). REKENPAKKET : OPTELLEN EN BIJKIJKEN, AFTREKKEN EN WEGKIJKEN TOT 10 Dit pakket is een mengeling van de kleinere rekenpakketten 2 OPTeLLen en BijKijKen en 3 AFTreKKen en WegKijKen (al de rekenspelen zijn apart verpakt). voor elke som wordt nu maar 1 deelhoeveelheid van de som ingekleurd en dat is de beginhoeveelheid. De aanvulhoeveelheid of de weglaathoeveelheid moet het kind nu bijkijken of wegkijken. je oefent hierdoor bij het kind de denkvaardigheid het visueel voorstellen. Samenstelling van dit rekenpakket: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 6 verschillende rekenspelen, - Bestelnummer: 2OP3Afbkwk. - Kostprijs: 137,94 euro (inclusief BTW). Het rekenpakket 2 & 3 - Optellen & aftrekken tot 10 is een vrij omvangrijk pakket. Daarom hebben we een aantal kleinere pakketten samengesteld die elk hun denkvaardigheid trainen. rekenpakket CoMBI : Mini pakketten VERBANDEN LEGGEN TOT 10 (versie 1) Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 2Op004a en 3aF004a (de rekenspelen zijn apart verpakt). Je oefent hierdoor bij het kind de denkvaardigheid het leggen van verbanden. Samenstelling van dit kleinere rekenpakket : - verdeeld over 2 verschillende rekenspelen, - Bestelnummer: 2OP3AFa.

4 RuimtelijkE orientatie TOT 10 Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 2OP004b en 3AF004b (de rekenspelen zijn apart verpakt). Je oefent hierdoor bij het kind de denkvaardigheid zich ruimtelijk kunnen oriënteren. Samenstelling van dit kleinere rekenpakket : - verdeeld over 2 verschillende rekenspelen, - Bestelnummer: 2OP3AFb. VISUEEL voorstellen TOT 10 Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 2OP004c en 3AF004c (de rekenspelen zijn apart verpakt). Je oefent hierdoor bij het kind de denkvaardigheid het zich visueel iets kunnen voorstellen. Samenstelling van dit kleinere rekenpakket : - verdeeld over 2 verschillende rekenspelen, - Bestelnummer: 2OP3AFc. VERBANDEN Leggen TOT 10 (VERSIE 2) Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 2OP004d en 3AF004d. Je oefent hierdoor bij het kind de denkvaardigheid het leggen van verbanden. Samenstelling van dit kleinere rekenpakket : - Bestelnummer: 2OP3AFd. Herkenning rekensysteem TOT 10 (VERSIE 1) Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 2OP004e en 3AF004e. Je oefent hierdoor bij het kind de denkvaardigheid het herkennen van het rekensysteem achter het optellen en aftrekken tot 10. Samenstelling van dit kleinere rekenpakket : - Bestelnummer: 2OP3AFe. Herkenning rekensysteem TOT 10 (VERSIE 2) Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 2OP004f en 3AF004f. Je oefent hierdoor bij het kind de denkvaardigheid het herkennen van het rekensysteem achter het optellen en aftrekken tot 10. Samenstelling van dit kleinere rekenpakket : - Bestelnummer: 2OP3AFf.

5 analyseren en synthese maken TOT 10 (VERSIE 1) Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 2OP004g en 3AF004g. Je oefent hierdoor bij het kind de denkvaardigheden analyseren en synthese maken. Samenstelling van dit kleinere rekenpakket : - Bestelnummer: 2OP3AFg. analyseren en synthese maken TOT 10 (VERSIE 2) Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 2OP004f en 3AF004i. Je oefent hierdoor bij het kind de denkvaardigheden analyseren en synthese maken. Samenstelling van dit kleinere rekenpakket : - Bestelnummer: 2OP3Affi. voor doortellers & terugtellers: maxi pakketten OPTELLEN & AFTREKKEN tot 10 - voor doortellers Dit nieuwe pakket met rekenmaterialen helpt kinderen die DOORTELLEN of TERUGTELLEN als ze plus- of minsommen oplossen. Hoe komt het dat kinderen tellen? Doortellen of terugtellen wordt aangeleerd. Kinderen tellen als ze teveel tijd krijgen om door te tellen of terug te tellen. Kinderen maken geen of te weinig gebruik van visuele ondersteuningen. Het kind is beter in tellen dan in plus- of minsommen maken. Tellen geeft een veilig gevoel... Toch moet het doortellen/terugtellen, het tellen op de vingers, het tellen met de ogen,... afgeleerd worden. Kinderen komen anders niet tot snel rekenen en automatisatie. Het telgedrag van kinderen pak je succesvol aan in een individuele therapiesetting waarin de begeleider kan spelen met de kijktijd voor het oplossen van de rekensommen. Om het stapsgewijs bijsturen van telgedrag van kinderen te begeleiden heeft de rekenacademie twee gespecialiseerde rekenpakketten ontwikkeld die uitvoerig uitgeprobeerd zijn en hun effectiviteit bewezen hebben. Samenstelling van rekenpakket 2 - OPTELLEN VOOR DOORTELLERS TOT 10: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 15 verschillende rekenspelen (met elk spel worden minimaal 50 - Bestelnummer: 2OPTmp - Kostprijs: 339,96 euro (inclusief BTW) Samenstelling van rekenpakket 3 - AFTREKKEN VOOR TERUGTELLERS TOT 10: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 15 verschillende rekenspelen (met elk spel worden minimaal 50 - Bestelnummer: 3AFTmp - Kostprijs: 339,96 euro (inclusief BTW)

6 voor doortellers & terugtellers: Mini pakketten OPTELLEN & AFTREKKEN tot 10 - voor doortellers BASIS REKENPAKKET 2 - OPTELLEN VOOR DOORTELLERS TOT 10 : Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 2Opt1b, 2Opt2b, 2Opt3b, 2Opt4b, 2Opt 5b en 2Opt6b (de rekenspelen zijn apart verpakt). Met dit pakket kan je de vaste getalbeelden, die als hulpmiddel ingeschakeld werden, op een geleidelijke en voorzichtige wijze wegnemen. Doordat de rekenzin in donkergroene achtergrond afgedrukt is, zal hij de aandachtstrekker blijven. Samenstelling van dit BaSIS rekenpakket 2: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 6 verschillende rekenspelen, - Bestelnummer: 2OPTvpt. - Kostprijs: 137,94 euro (inclusief BTW). BASIS REKENPAKKET 3 - AFTREKKEN VOOR TERUGTELLERS TOT 10 : Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 3aFt1b, 3aFt2b, 3aFt3b, 3aFt4b, 3aFt 5b en 3aFt6b (de rekenspelen zijn apart verpakt). Met dit pakket kan je de vaste getalbeelden, die als hulpmiddel ingeschakeld werden, op een geleidelijke en voorzichtige wijze wegnemen. Doordat de rekenzin in donkergroene achtergrond afgedrukt is, zal hij de aandachtstrekker blijven. Samenstelling van dit BaSIS rekenpakket 3: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 6 verschillende rekenspelen, - Bestelnummer: 3AFTvpt. - Kostprijs: 137,94 euro (inclusief BTW). Voor sommige kinderen, bij wie het tellen hardnekkig blijft zal je de andere materialen uit het rekenpakket 2 optellen VOOR DOOR- TELLERS tot 10 en het rekenpakket 3 AFTREKKEN VOOR DOOR- TELLERS tot 10 nodig hebben. Wij raden je in dat geval dan ook aan om de maxi rekenpakketten aan te schaffen. voor doortellers & terugtellers: LOSSe RekenSpeLen OPTELLEN EN AFTREKKEN DOORTELLERS TOT 10 - versie A Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 2Opt1b en 3aFt1b. Samenstelling van dit kleinere rekenpakket : - Bestelnummer: 2OPT3AFT1b.

7 OPTELLEN EN AFTREKKEN DOORTELLERS TOT 10 - versie B Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 2OPT2b en 3AFT2b. Samenstelling van dit kleinere rekenpakket : - Bestelnummer: 2OPT3AFT2b. OPTELLEN EN AFTREKKEN DOORTELLERS TOT 10 - versie C Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 2OPT3b en 3AFT3b. Samenstelling van dit kleinere rekenpakket : - Bestelnummer: 2OPT3AFT3b. OPTELLEN EN AFTREKKEN DOORTELLERS TOT 10 - versie D Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 2OPT4b en 3AFT4b. Samenstelling van dit kleinere rekenpakket : - Bestelnummer: 2OPT3AFT4b. OPTELLEN EN AFTREKKEN DOORTELLERS TOT 10 - versie E Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 2OPT5b, 2OPT6b, 3AFT5b en 3AFT6b. Samenstelling van dit kleinere rekenpakket : rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 4 verschillende rekenspelen (de rekenspelen zijn apart verpakt), - Bestelnummer: 2OPT3AFT56b. - Kostprijs: 95,59 euro (inclusief BTW).

8 rekenpakket 3: maxi pakket 3 AFTREKKEN TOT 10 Rekenpakket 3 geeft voldoende materiaal aan de begeleider om kinderen met rekenproblemen de minsommen tot 10 vlot te laten automatiseren. Net zoals voor rekenpakket 2 is het vlot kunnen herkennen en benoemen van de vaste getalbeelden uit rekenpakket 1 noodzakelijk. Er moeten duidelijke resultaten zijn na 10 therapiesessies. Samenstelling van rekenpakket 3 - AFTREKKEN TOT 10: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 11 verschillende rekenspelen (met elk spel worden minimaal 50 - met een korte handleiding, of een uitgebreide handleiding (uitgebreide aanduiding van de cognitieve functies met cognitieve doelstellingen apart te bestellen). - Bestelnummer: 3AFmp - Kostprijs: 333,96 euro (inclusief BTW) rekenpakket 3: mini pakketten Het maxi rekenpakket 3 -AFTREKKEN tot 10 is een vrij omvangrijk pakket. Ook voor dit pakket hebben wij in De Rekenacademie een aantal kleinere pakketten samengesteld die elk hun specifieke bedoeling hebben. 3 AFTREKKEN ZONDER STIPSOMMEN TOT 10 Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 3AF004a, 3AF004b en 3AF004g (de rekenspelen zijn apart verpakt). Samenstelling van dit kleinere rekenpakket 3: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 3 verschillende rekenspelen, - Bestelnummer: 3Afzss. - Kostprijs: 71,39 euro (inclusief BTW). 3 AFTREKKEN EN WEGKIJKEN TOT 10 Voor elke minsom wordt nu maar 1 deelhoeveelheid van de som ingekleurd en dat is de beginhoeveelheid. De weglaathoeveelheid moet het kind nu wegkijken. Je oefent hierdoor bij het kind de denkvaardigheid het visueel voorstellen. De stipsommen van min worden met de gewone minsommen gemixed en geoefend. Samenstelling van dit kleinere rekenpakket 3: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 3 verschillende rekenspelen, - Bestelnummer: 3Afaew. - Kostprijs: 71,39 euro (inclusief BTW). 3 AFTREKKEN MET stipsommen TOT 10 Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 3AF004, 3AF004d, 3AF004f en 3AF004g (de rekenspelen zijn apart verpakt). Samenstelling van dit kleinere rekenpakket 3: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 4 verschillende rekenspelen, - Bestelnummer: 3Afmss. - Kostprijs: 95,59 euro (inclusief BTW).

9 4 rekenpakket 4 PUNTOEfENINGEN tot 10 Het snel kunnen oplossen van puntoefeningen wordt op dit ogenblik niet meer gezien als een belangrijk streefdoel voor de rekenlessen. In veel rekenmethodes worden de puntsommen geweerd. Nochtans zijn puntsommen voor kinderen met rekenmoeilijkheden niet moeilijker dan andere rekensommen als het kind kan systeemrekenen tot 10. Met de rekenmaterialen van rekenpakket 4 leren kinderen zeer snel puntsommen en puntverschillen oplossen. Samenstelling van rekenpakket 4 - PUNTOEFENINGEN TOT 10: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 18 verschillende rekenspelen (met elk spel worden minimaal 50, - Bestelnummer: 4PUmp - Kostprijs: 361,79 euro (inclusief BTW) 5 rekenpakket 5: maxi pakketten splitsen tot 10 Het kunnen splitsen van hoeveelheden tot en met 10 is voor kinderen met rekenproblemen een grote hulp bij het optellen en aftrekken tot en met 10. In rekenpakket 5 SPLITSEN 1 leer je kinderen hoeveelheden tot 10 splitsen in twee deelhoeveelheden. In rekenpakket 5 - SPLIT- SEN 2 leer je kinderen hoeveelheden tot 10 splitsen in drie deelhoeveelheden. Deze laatste splitsingen zijn ook een goede voorbereiding op de optelling en aftrekking met brug over 10. Belangrijk hierbij is dat kinderen snel een beroep kunnen doen op duidelijke visuele voorstellingen en op een rekensysteem waarbinnen ze optellingen, aftrekkingen, puntoefeningen, enz. snel kunnen oplossen. De meeste spelen zijn aan elkaar gekoppeld en zullen - na een korte geïsoleerde inoefening - gemengd aangeboden moeten worden. Kinderen doen deze rekenoefeningen erg graag omdat ze zogezegd gemakkelijk zijn. Niets is echter minder waar. Samenstelling van rekenpakket 5 SPLITSEN 1: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 21 verschillende rekenspelen (met elk spel worden minimaal 56 - Bestelnummer: 5SPL1mp - Kostprijs: 387,20 euro (inclusief BTW) Samenstelling van rekenpakket 5 SPLITSEN 2: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 14 verschillende rekenspelen (met elk spel worden minimaal Bestelnummer: 5SPL2mp - Kostprijs: 250,47 euro (inclusief BTW)

10 5 splitsen tot 10 Volgende rekenpaketten zijn een vervolg op de rekenpakketten 5 SplitSen 1 & 2. rekenpakket 5 SplitSen 3 traint kinderen op het snel en foutloos kunnen splitsen van de weglaathoeveelheid in de aftrekking met brug over tien en de aanvulhoeveelheid in de optelling met brug over 10. Door deze splitsingen expliciet te trainen leren kinderen correct te splitsen waar nodig, en vaste getalbeelden correct te lezen die veranderd zijn van structuur omdat zij aanvulhoeveelheid of weglaathoeveelheid zijn. in rekenpakket 5 SplitSen 4 trainen we de splitsing met vaste getalbeelden zoals voor zien in de rekenpakket 6 plusbrug OVer 10 en rekenpakket 7 MinBrUG OVer 10. Samenstelling van REKENPAKKET 5 SPLITSEN 3: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 18 verschillende rekenspelen (met elk spel worden minimaal 44 - Bestelnummer: 5SPL3mp - Kostprijs: 325,49 euro (inclusief BTW) Samenstelling van REKENPAKKET 5 SPLITSEN 4: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 22 verschillende rekenspelen (met elk spel worden minimaal 44 - Bestelnummer: SPL4mp - Kostprijs: 388,41 euro (inclusief BTW) rekenpakket 5: Mini pakketten Het rekenpakket 5 SplitSen 3 is een vrij omvangrijk pakket. Wij hebben in De rekenacademie een kleiner pakket samengesteld dat deze splitsing sneller oefent. 5 splitsen tot 10 BASIS REKENPAKKET 5 SPLITSEN 3 : Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 5Spl3 35a2, 5Spl3 35a3, 5Spl3 35a4, 5Spl35a5 en 5Spl35a6. Samenstelling van dit rekenpakket 5: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 5 verschillende rekenspelen (de rekenspelen zijn apart verpakt), - Bestelnummer: 5SPL3vpt. - Kostprijs: 118,73 euro (inclusief BTW). Voor sommige kinderen, bij wie het splitsen als voorbereiding op de brugoefening hardnekkig fout blijft gaan, zal je de andere materialen uit het REKENPAKKET 5 SPLITSEN 3 nodig hebben. Zo ook voor kinderen met conservatieproblemen. Wij raden je in dat geval dan ook aan om het maxi rekenpakket aan te schaffen.

11 Ook het rekenpakket 5 SplitSen 4 is een omvangrijk pakket. Wij hebben in De rekenacademie opnieuw een kleiner pakket samengesteld dat deze voorbereidende splitsingen op de brugsommen sneller oefent. 5 splitsen tot 10 BASIS REKENPAKKET 5 SPLITSEN 4 : Dit pakket is een mengeling van de rekenspelen 5Spl4 36a1, 5Spl4 36a2, 5Spl4 36a3, 5Spl4 37a1 en 5Spl4 37a3. Samenstelling van dit rekenpakket 5: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 5 verschillende rekenspelen (de rekenspelen zijn apart verpakt), - Bestelnummer: 5SPL4vpt. - Kostprijs: 118,73 euro (inclusief BTW). Voor sommige kinderen, bij wie het splitsen als voorbereiding op de brugoefening hardnekkig fout blijft gaan, zal je de andere materialen uit het REKENPAKKET 5 SPLITSEN 4 nodig hebben. Wij raden je in dat geval dan ook aan om het maxi rekenpakket aan te schaffen. 6 rekenpakket 6 Plusbrug over 10 tot 20 Het automatiseren van de plusbrug over 10 hoeft niet persé moeilijk te zijn voor kinderen. De rekenacademie heeft een pakket rekenmaterialen ontworpen om het automatiseren van de plusbrug over 10 voor kinderen met rekenmoeilijkheden vlot te laten verlopen. Bij de oefeningen van dit pakket moeten kinderen hun cognitieve vaardigheden maximaal inzetten om te komen tot het zeer snel oplossen van de plusbrug. Succes in het automatiseren is gegarandeerd na intensief maar niet overmatig oefenen. kinderen werken graag met deze materialen omdat ze zich veilig voelen met de vaste getalbeelden, Het gebruik van deze hulpmiddelen wordt stelselmatig afgeleerd. De oefenmaterialen hebben ook een grote inzichtelijke waarde. Samenstelling van rekenpakket 6 - PLUSBrUG OVEr 10 TOT 20: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 30 verschillende rekenspelen (met elk spel worden minimaal 45 rekensommen geoefend - oefentijd per spel is maximaal 5 minuten), - Bestelnummer: 6PBOTmp - Kostprijs: 505,78 euro (inclusief BTW)

12 7 rekenpakket 7 MINbrug over 10 tot 20 Rekenpakket 7 traint de moeilijkste rekenoefeningen die een kind in het eerste en tweede leerjaar kan tegenkomen. Omdat het kind in twee richtingen moet werken (rekenzin van L naar R, in afbeelding van R naar L) heeft het kind duidelijke visuele structuren en instructies nodig. Dit rekenpakket heeft dit alles in zich. Het denkvermogen van het kind wordt erg aangesproken en het snel handelen zal het voor het kind zeker niet gemakkelijk maken. Daartegenover staat dat het succes dat het kind ervaart, het kind meer zal stimuleren om nog en moeilijkere rekenoefeningen te maken. Samenstelling van rekenpakket 7 - MINBRUG OVER 10 TOT 20: rekenkaartjes op stevig karton, - verdeeld over 36 verschillende rekenspelen (met elk spel worden minimaal 44 - met een korte handleiding, of een uitgebreide handleiding (uitgebreide aanduiding van de cognitieve functies met cognitieve doelstellingen apart te bestellen). - Bestelnummer: 7MBOTmp - Kostprijs: 505,78 euro (inclusief BTW) STARTERSPAKKETTEN verloopt het automatiseren van rekensommen moeilijk en Onmogelijk? DE REKENACADEMIE heeft 3 kennismakingspakketten ontwikkeld. Deze rekenspelen zijn geen vervanging van de andere - reeds eerder uitgegeven oefenreeksen, maar eerder compacte pakketten van praktische hulpmiddelen die leerkrachten kunnen gebruiken bij hun hulp aan kinderen met rekenproblemen. De rekenmaterialen van deze pakketten maken het rekenen voor kinderen duidelijk en leuk. STARTERSPAKKET 1 Het eerste rekenpakket sluit nauw aan bij de meeste gangbare rekenmethodes in de lagere scholen. Het gebruikte kwadraatbeeld is opgebouwd met ronde bollen die bijna overal standaard gebruikt worden. STARTERSPAKKET 2 Het tweede kennismakingspakket gebruikt vierkante elementen in haar kwadraatbeeld. Hierdoor kunnen kinderen sneller de gebruikte hoeveelheden herkennen, sneller de sommen oplossen en uiteindelijk ook sneller rekenen. STARTERSPAKKET 3 Het derde pakket is speciaal ontworpen voor kinderen die hardnekkig tellen. Door de elementen van de hoeveelheden te laten samensmelten tot één geheel, kan het kind niet meer tellen en moet het kind op basis van andere kenmerken de hoeveelheden herkennen. Al deze pakketten zijn uitgebreid geprobeerd bij kinderen met ernstige rekenproblemen en hebben hun effectiviteit bewezen door de sterke vorderingen die deze kinderen maakten op korte tijd. Elk rekenpakket traint: Het lezen van vaste getalbeelden. De optelling tot 10. De aftrekking tot 10. De splitsingen tot 10. De puntoefeningen tot 10. De splitsing van hoeveelheden tot 10 als voorbereiding op de brugoefeningen met plus en min. De plusbrug over 10 tot 20. De minbrug over 10 tot 20.

13 STARTERSPAKKET 1: met kwadraatbeelden met ronde bollen Samenstelling van starterspakket 1: rekenkaartjes op stevig karton verschillende rekenspelen: 2x het lezen van vaste getalbeelden. 5x de optelling tot 10. 5x de aftrekking tot 10. 3x de splitsingen tot 10. 8x de puntoefeningen tot 10. 3x de splitsing van hoeveelheden tot 10 als voorbereiding op de brugoefeningen met plus en min. 7x de plusbrug over 10 tot 20. 7x de minbrug over 10 tot In kleur (4 kleuren). - Met uitgebreide handleiding. - Bestelnummer: Start1mp - Kostprijs: 598,95 euro (inclusief BTW) STARTERSPAKKET 2: voor de snelle rekenaars Samenstelling van starterspakket 2: rekenkaartjes op stevig karton verschillende rekenspelen: 2x het lezen van vaste getalbeelden. 5x de optelling tot 10. 4x de aftrekking tot 10. 3x de splitsingen tot 10. 8x de puntoefeningen tot 10. 3x de splitsing van hoeveelheden tot 10 als voorbereiding op de brugoefeningen met plus en min. 7x de plusbrug over 10 tot 20. 8x de minbrug over 10 tot In kleur (4 kleuren). - Met uitgebreide handleiding. - Bestelnummer: Start2mp - Kostprijs: 598,95 euro (inclusief BTW) STARTERSPAKKET 3: voor de hardnekkige tellers Samenstelling van starterspakket 3: rekenkaartjes op stevig karton verschillende rekenspelen: 3x het lezen van vaste getalbeelden. 5x de optelling tot 10. 5x de aftrekking tot 10. 3x de splitsingen tot 10. 8x de puntoefeningen tot 10. 3x de splitsing van hoeveelheden tot 10 als voorbereiding op de brugoefeningen met plus en min. 7x de plusbrug over 10 tot 20. 6x de minbrug over 10 tot In kleur (4 kleuren). - Met uitgebreide handleiding. - Bestelnummer: Start3mp - Kostprijs: 598,95 euro (inclusief BTW)

14 oefenboekjes ik word een rekenwonder De rekenacademie heeft een rekenwerkboekje ontworpen voor het automatiseren van de splitsingen, de optellingen en de aftrekkingen tot 10. Ook de stipoefeningen worden geoefend. De werkboekjes worden geleverd met een aparte handleiding voor leerkrachten en ouders. Specificaties oefenboek: - in vierkleurendruk pagina s vol met leuke oefeningen die succes garanderen. - Met handige tips voor de kinderen die het leren leren ondersteunen. - De oefenboekjes kunnen alleen per 5ex. besteld worden. - Bestelnummer: oefb10 - Kostprijs per 5 boekjes: 37,63 (inclusief BTW). (Voor grote bestellingen ontvangt u extra kortingen. Voor meer informatie i.v.m. deze kortingsformule kan u altijd contact met ons opnemen) Dit oefenboekje is uitvoerig door ouders gebruikt als kerstvakantieboekje, paasvakantieboekje of zomervakantieboekje voor kinderen bij wie de rekensommen tot 10 niet geautomatiseerd waren. Ludo Kenens - DE REKENACADEMIE

15 BeSteLBOn: Rekenpakketten BESTELLING PEr POST: De rekenacademie Kon. Astridplein 46/ Leopoldsburg (België) BESTELLING VIa INTErNET: BESTELLING VIa FaX: 011/ naam van de besteller: Telefoonnummer: Faxnummer: adres: naam: Straat + huisnr: Postcode+Plaats: FaCTUUraDrES Datum: / / Handtekening: Land: LEVErINGSaDrES (indien verschillend) naam: Straat + huisnr: Postcode+Plaats: Land: Artikelnr. Prijs per stuk Aantal Totale bedrag 1 ex. 2 ex. 3 ex. 4 ex. 5 ex. 6 ex. 7 ex. 8 ex. 9 ex. 10 ex. Opmerkingen betreffende de levering: TOTAAL Verzendkosten EINDTOTAAL Leveringstermijnen: normaal bedraagt de levertijd 10 werkdagen. tijdens de zomervakantie leveren wij alleen - tijdens de laatste week van augustus - de bestellingen die voor de zomervakantie geplaatst werden.

RID, daar kom je verder mee. Jelle wil net als zijn vriendjes naar de havo. Dyscalculie houdt hem niet tegen. Dyscalculiebehandeling

RID, daar kom je verder mee. Jelle wil net als zijn vriendjes naar de havo. Dyscalculie houdt hem niet tegen. Dyscalculiebehandeling RID, daar kom je verder mee Jelle wil net als zijn vriendjes naar de havo. Dyscalculie houdt hem niet tegen. Dyscalculiebehandeling Waarom het RID? Wat is dyscalculie? Een gestructureerde aanpak Ruim 25

Nadere informatie

Dyscalculiebehandeling

Dyscalculiebehandeling Dyscalculiebehandeling De weg vrij voor talent Wat is dyscalculie? Werken in je eigen tempo Dyscalculie komt voor bij ongeveer 3 tot 6% van de basisschoolleerlingen. Het kan erfelijk zijn, maar soms komt

Nadere informatie

Checklist Rekenen Groep 3. 1. Tellen tot 20. 2. Getallen splitsen. Hoe kun je zelf het tellen controleren?

Checklist Rekenen Groep 3. 1. Tellen tot 20. 2. Getallen splitsen. Hoe kun je zelf het tellen controleren? Checklist Rekenen Groep 3 1. Tellen tot 20 Als kleuters, in groep 1 en groep 2, zijn de kinderen bezig met de zogenaamde voorbereidende rekenvaardigheid. Onderdelen hiervan zijn ordenen en seriatie. Dit

Nadere informatie

Wiskunde. Wat en hoe?

Wiskunde. Wat en hoe? Wiskunde Wat en hoe? Inhoud 1 ste leerjaar De getallen correct schrijven Getalbeelden automatiseren Splitsen van getallen Optellen en aftrekken tot 20 2 de leerjaar Getallen omzetten naar MAB De tafels

Nadere informatie

Leren automatiseren met. Rekensprint. Rekensprint

Leren automatiseren met. Rekensprint. Rekensprint Leren automatiseren met Inspectierapport 2011 Scholen die tevreden zijn over aanbod automatiseren methode hebben significant lagere eindopbrengsten. Veel scholen scoren onvoldoende op de doorgaande lijn

Nadere informatie

Dag jongens en meisjes,

Dag jongens en meisjes, Dag jongens en meisjes, Leuk zeg! Je hebt het scheurblok Arithmos hoofdrekenen in je hand. Een blokje vol met rekenoefeningen uit het tweede leerjaar. Je kunt er zelf mee aan de slag, in de klas of thuis.

Nadere informatie

Verbeter het automatiseren van rekenen met 10 minuten per dag

Verbeter het automatiseren van rekenen met 10 minuten per dag Verbeter het automatiseren van rekenen met 10 minuten per dag In dit artikel zal ik je uitleggen wat automatiseren is, hoe je kind dit leert op school, waarom automatiseren zo belangrijk is en ik geef

Nadere informatie

Samen rekenen... alleen!

Samen rekenen... alleen! veel Inside 2-99 Samen rekenen... leuker dan alleen! Rekenen met een tutor: wat wil je nog meer? Agnes Vosse Dit artikel is eerder gepubliceerd in Willem Bartjens, jaargang 17, januari 1998 1. Inleiding

Nadere informatie

Aan de slag met rekenproblemen

Aan de slag met rekenproblemen Aan de slag met rekenproblemen Marije van Oostendorp BOOM Inhoud Inleiding 9 Deel I De basis van goed rekenonderwijs 1 Tips voor goed rekenonderwijs 19 Opbouwen van rekenkennis: algemene adviezen 20 Motivatie

Nadere informatie

Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3.

Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3. Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3. Het rekenonderwijs van tegenwoordig ziet er anders uit dan vroeger. Dat komt omdat er nieuwe inzichten zijn over hoe kinderen het beste leren. Vroeger lag

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016: Spelletjes in je taal- en rekenles

Schooljaar 2015-2016: Spelletjes in je taal- en rekenles Schooljaar 2015-2016: Spelletjes in je taal- en rekenles Workshop 2: Spelletjes in je rekenles 25 november 2015 14.45 17.00 uur Willeke Beuker Elselien Boekeloo Spelletjes in je taal- en rekenles 7 oktober

Nadere informatie

NAAM: Dag jongens en meisjes,

NAAM: Dag jongens en meisjes, Dag jongens en meisjes, Leuk zeg! Je hebt het scheurblok Arithmos hoofdrekenen in je hand. Een blokje vol met rekenoefeningen uit het vierde leerjaar. Je kunt er zelf mee aan de slag, in de klas of thuis.

Nadere informatie

Diagnostisch rekenonderzoek

Diagnostisch rekenonderzoek Doel: Zicht krijgen op het niveau van tellen, kennis van cijfers en getalbegrip, vergelijken van hoeveelheden en bewerkingen tot 10 en tot 20 (splitsen, aanvullen, koppeling materiaal som en vv, sommen

Nadere informatie

Analysewijzer M3 versie 2.0 ( ) 2017 W.Danhof / P.Bandstra Bandstra Speciaal Rekenadvies Analyse Niveau Bao M3 ( fase 1a)

Analysewijzer M3 versie 2.0 ( ) 2017 W.Danhof / P.Bandstra  Bandstra Speciaal Rekenadvies Analyse Niveau Bao M3 ( fase 1a) Analysewijzer M3 versie 2.0 (20-10-17) 2017 W.Danhof / P.Bandstra www.bareka.nl Bandstra Speciaal Rekenadvies Analyse Niveau Bao M3 ( fase 1a) Aanwijzingen Aanbod Bao M3-E3 (fase 1a) Bij afnamemoment M3

Nadere informatie

Routeboekje. bij Pluspunt. Groep 4 Blok 1. Van...

Routeboekje. bij Pluspunt. Groep 4 Blok 1. Van... Routeboekje bij Pluspunt Groep 4 Blok 1 Van... Groep 4 Blok 1 Les 1 Leerkrachtgebonden KB 4 1 1 Reken uit. Kun je het snel? maken KB 4 1 2 Kleur je antwoorden in maken naar keuze LB 4 2 1 Getallen in de

Nadere informatie

Voorbereidend Cijferend rekenen Informatie voor ouders van leerlingen in groep 3 t/m 8

Voorbereidend Cijferend rekenen Informatie voor ouders van leerlingen in groep 3 t/m 8 nummer 2 bijgesteld in nov. 2013 Voorbereidend Cijferend rekenen Informatie voor ouders van leerlingen in groep 3 t/m 8 Hoe cijferend rekenen wordt aangeleerd Deze uitgave van t Hinkelpad gaat over het

Nadere informatie

Spellen Rekentuin Optellen Aftrekken Vermenigvuldigen

Spellen Rekentuin Optellen Aftrekken Vermenigvuldigen Spellen Rekentuin Bij alle spellen in de Rekentuin moeten de opgaven binnen een bepaalde tijd opgelost worden. Bij de meeste spellen is dat 20 seconden. Alle spellen bevatten opgaven die variëren van heel

Nadere informatie

REKENEN OP MAAT GROEP 4

REKENEN OP MAAT GROEP 4 REKENEN OP MAAT GROEP 4 REKENEN OP MAAT GROEP 4 RICHT ZICH OP DE BELANGRIJKSTE VAARDIGHEDEN DIE NODIG ZIJN VOOR HET REKEN-WISKUNDEONDERWIJS. ER WORDT NAUW AANGESLOTEN BIJ DE OEFENSTOF VAN DE VERSCHILLENDE

Nadere informatie

Analysewijzer M3 versie 1.0 ( ) 2017 W.Danhof / P.Bandstra Bandstra Speciaal Rekenadvies

Analysewijzer M3 versie 1.0 ( ) 2017 W.Danhof / P.Bandstra   Bandstra Speciaal Rekenadvies Analysewijzer M3 versie 1.0 (18-1-17) 2017 W.Danhof / P.Bandstra www.bareka.nl Bandstra Speciaal Rekenadvies Analyse Niveau Bao M3 ( fase 1a) Aanwijzingen Aanbod Bao M3-E3 (fase 1a) Belangrijke signalen

Nadere informatie

Alles over. Reken zeker. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Reken zeker. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Reken zeker Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking

Nadere informatie

We zitten in groep 3!

We zitten in groep 3! We zitten in groep 3! Juf Ginette Juf Marushka regels afspraken gewoontes Tassen en spulletjes Eten en drinken Tassen netjes buiten zetten Spullen + huiswerk in de klas Iets kwijt? Laat het ons weten!

Nadere informatie

Analysewijzer M3 versie 2.0 ( ) 2017 W.Danhof / P.Bandstra Bandstra Speciaal Rekenadvies

Analysewijzer M3 versie 2.0 ( ) 2017 W.Danhof / P.Bandstra  Bandstra Speciaal Rekenadvies Analysewijzer M3 versie 2.0 (28-3-17) 2017 W.Danhof / P.Bandstra www.bareka.nl Bandstra Speciaal Rekenadvies Analyse Niveau Bao M3 ( fase 1a) Aanwijzingen Aanbod Bao M3-E3 (fase 1a) Belangrijke signalen

Nadere informatie

Rekenen op maat 3 is bedoeld voor groep 3 van het basisonderwijs en vergelijkbaar niveau van het speciaal basisonderwijs.

Rekenen op maat 3 is bedoeld voor groep 3 van het basisonderwijs en vergelijkbaar niveau van het speciaal basisonderwijs. REKENEN OP MAAT 3 Rekenen op maat 3 richt zich op de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor het rekenwiskundeonderwijs. Er wordt nauw aangesloten bij de oefenstof van de verschillende blokken van

Nadere informatie

Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok 1

Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok 1 Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok Legenda kleuren Getalbegrip Optellen en aftrekken Vermenigvuldigen en delen Verhoudingen Meten Meten Tijd Meten Geld Meetkunde Verbanden Legenda

Nadere informatie

A. Cooreman. 1 HR module 6 Plusbrug

A. Cooreman. 1 HR module 6 Plusbrug A. Cooreman Ink ijke xe mp la ar 1 HR module Plusbrug Leerjaar Groep Remediëring kk 1 Naam: D/01/10/ ISBN: 9 9 0 i.s.m september 01 Klas: digitaal Legende iconen Leer dit vanbuiten. Werk schriftelijk en

Nadere informatie

Passende perspectieven met Maatwerk rekenen

Passende perspectieven met Maatwerk rekenen Maatwerk rekenen Passende perspectieven MALMBERG Passende perspectieven met Maatwerk rekenen Jiska van Hall en Bronja Versteeg 2013/2014 Malmberg, s-hertogenbosch blz. 1 van 117 Maatwerk rekenen Passende

Nadere informatie

Alles over. Reken zeker. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Reken zeker. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

meerdere antwoordmogelijkheden.

meerdere antwoordmogelijkheden. De spellen in Rekentuin hebben een tijdslimiet. Voor de meeste spellen is dit 20 seconden, maar soms hebben spelers meer of minder tijd. De opgaven variëren van heel makkelijk tot heel moeilijk, zodat

Nadere informatie

Overzicht evolutie lln G

Overzicht evolutie lln G Overzicht evolutie lln G Meer uitleg over de aanpak kan je op mijn weebly of in agenda terugvinden. Oktober 2015 In oktober nam ik G nog niet wekelijks een aantal keer uit de klas. Ik bood vooral ondersteuning

Nadere informatie

De Graankorrel Wervik. Mijn wiskundehulpschrift. van 1 tot 6 leerjaar

De Graankorrel Wervik. Mijn wiskundehulpschrift. van 1 tot 6 leerjaar De Graankorrel Wervik Mijn wiskundehulpschrift van 1 tot 6 leerjaar We gebruiken de rekenmethode Zo gezegd, zo gerekend! van het eerste tot het zesde leerjaar. Eerste leerjaar blz. 2 Tweede leerjaar blz.

Nadere informatie

Vrijdag 3, maandag 6 en dinsdag 7 april Kinderen vrij ivm met Pasen en studiedag team

Vrijdag 3, maandag 6 en dinsdag 7 april Kinderen vrij ivm met Pasen en studiedag team Algemeen De kinderen van groep 1-2 en 3 hebben deze week een lentewandeling gemaakt. De narcissen en krokussen lieten zich zien. Het voorjaar gaat beginnen! Vandaag (vrijdag 13 maart) hebben we tijdens

Nadere informatie

A 1 RS+ 1. Rekensprong Plus 1 (c) Van In, lesnr domein lesonderwerp lesnr domein lesonderwerp lesnr domein lesonderwerp

A 1 RS+ 1. Rekensprong Plus 1 (c) Van In, lesnr domein lesonderwerp lesnr domein lesonderwerp lesnr domein lesonderwerp RS+ 1 A 1 2 3 1 MK ruimtelijke oriëntatie: personen 27 G voorwerpen vergelijken naar aantal 53 G natuurlijke getallen interpreteren 2 G tellen tot 6 28 B evenveel maken door bijdoen of wegdoen 54 G vaste

Nadere informatie

De waarde van een plaats in een getal.

De waarde van een plaats in een getal. Komma getallen. Toen je net op school leerde rekenen, wist je niet beter dan dat getallen heel waren. Dus een taart was een taart, een appel een appel en een peer een peer. Langzaam maar zeker werd dit

Nadere informatie

Training REKENSTOORNISSEN ANDERS BEHANDELEN deel 1.

Training REKENSTOORNISSEN ANDERS BEHANDELEN deel 1. Training REKENSTOORNISSEN ANDERS BEHANDELEN deel 1. Inleiding. Rekenstoornissen zijn leerproblemen die typisch zijn voor een kleine groep kinderen in de lagere school. Meestal wordt de oorzaak van het

Nadere informatie

aantal evaluatielessen

aantal evaluatielessen Jaarplanning Rekensprong Plus Rekensprong Plus heeft voor elk leerjaar een eenduidig jaarwerkplan. Elk werkschriftje van Rekensprong Plus overspant een periode tussen twee schoolvakanties werkschrift a

Nadere informatie

ALGEMEEN. Leermiddel bij het splitsboxje. www.rekenhoek.nl. Splitsboxje GROEP 3 4

ALGEMEEN. Leermiddel bij het splitsboxje. www.rekenhoek.nl. Splitsboxje GROEP 3 4 ALGEMEEN Splitsboxje www.rekenhoek.nl GROEP 3 4 Leermiddel bij het splitsboxje Het materiaal is bedoeld voor: Kinderen die moeite hebben met splitsen van getallen, vooral met de overgang van concreet naar

Nadere informatie

ICT 1 ste. leerjaar. Digitips CD. Wat Afbeelding Programma / Opmerking. Wanneer? Snuffelsoft: project kleutertellen

ICT 1 ste. leerjaar. Digitips CD. Wat Afbeelding Programma / Opmerking. Wanneer? Snuffelsoft: project kleutertellen ICT 1 ste leerjaar Digitips CD Snuffelsoft: project kleutertellen (voorbereidend rekenen) waar zijn er veel muis sept-okt waar zijn er weinig vlieger sept-okt waar zijn er het meest potlood sept-okt waar

Nadere informatie

Preventie rekenproblemen door effectief rekenonderwijs in de groepen 1-2 28 januari 2015

Preventie rekenproblemen door effectief rekenonderwijs in de groepen 1-2 28 januari 2015 Preventie rekenproblemen door effectief rekenonderwijs in de groepen 1-2 28 januari 2015 Arlette Buter info@rekenadviesbuter.nl 1 Goede rekenstart Beredeneerd aanbod Inhoud Rekenactiviteiten in de (kleine)

Nadere informatie

Overzicht rekenstrategieën

Overzicht rekenstrategieën Overzicht rekenstrategieën Groep 3 erbij tot tien Groep 3 eraf tot tien Groep 4 erbij tot twintigt Groep 4 eraf tot twintigt Groep 4 erbij tot honderd Groep 4 eraf tot honderd Groep 4 en 5 tafels tot tien

Nadere informatie

Zo leer je kinderen rekenen: Verslag van een praktijkonderzoek 1

Zo leer je kinderen rekenen: Verslag van een praktijkonderzoek 1 25 02 2010 Verkorteversievaneendefinitiefteverschijnenwetenschappelijkrapport Prof.dr.AnnaM.T.Bosman RadboudUniversiteitNijmegen Zoleerjekinderenrekenen:Verslagvaneenpraktijkonderzoek 1 1 Inleiding 2 De

Nadere informatie

We zitten in groep 3!

We zitten in groep 3! We zitten in groep 3! Juf Ginette Juf Tusa regels afspraken gewoontes Tassen en spulletjes Tassen netjes buiten zetten Spullen + huiswerk in de klas Iets kwijt? Laat het ons weten! Eten en drinken Water

Nadere informatie

Automatiseren door splitsen

Automatiseren door splitsen Automatiseren door splitsen 0 Automatiseren door splitsen - Splitsen van + = = + = = = + = Automatiseren door splitsen - Splitsen van + = + = = = Als je de linkerkant weet, weet je de rechterkant ook.

Nadere informatie

Automatiseren en memoriseren van het rekenen tot 10 (20)

Automatiseren en memoriseren van het rekenen tot 10 (20) Automatiseren en memoriseren van het rekenen tot 10 (20) Masterplan Dyscalculie December 2013 Ine van de Sluis (inevandesluis@hotmail.com) Automatiseren/memoriseren van de sommen tot 10 (20) - Verschil

Nadere informatie

REKENZWAK VMBO-MBO. Lonneke Boels - Christelijk Lyceum Delft Rekencoördinator, docent rekenen, technator RT-praktijk Alaka rekenen basisschool en pabo

REKENZWAK VMBO-MBO. Lonneke Boels - Christelijk Lyceum Delft Rekencoördinator, docent rekenen, technator RT-praktijk Alaka rekenen basisschool en pabo REKENZWAK VMBO-MBO Lonneke Boels - Christelijk Lyceum Delft Rekencoördinator, docent rekenen, technator RT-praktijk Alaka rekenen basisschool en pabo Oorzaken rekenproblemen En wat kun je eraan doen? Oorzaak

Nadere informatie

-1- - ictzorg Springplank -

-1- - ictzorg Springplank - -1- - ictzorg Springplank - BABBELBANK http://www.ictenzorg.be/babbelbank/ Een gratis praat-en-kijk-pakket dat zich richt naar anderstalige nieuwkomers en taalzwakke kinderen met als doel het thematisch

Nadere informatie

Stappenplan: Rekengesprek

Stappenplan: Rekengesprek Stappenplan: Rekengesprek M4 - E4 Doel: Zicht krijgen op de hiaten in de procedurekennis tot niveau M4 Te gebruiken in de volgende fases van Onderwijsbehoeften Stap 1: De voorbereiding. Het programma biedt

Nadere informatie

Handleiding webapplicatie web.calcupal.be

Handleiding webapplicatie web.calcupal.be Handleiding webapplicatie web.calcupal.be Algemeen U kunt de applicatie vanuit elke browser en op eender welk type toestel opstarten door invoer van het webadres 'web.calcupal.be' Het programma is een

Nadere informatie

De eerste twee delen van De Wiskanjers Zorg: Boei

De eerste twee delen van De Wiskanjers Zorg: Boei De eerste twee delen van De Wiskanjers Zorg: Boei Nu ben ik een uur bezig geweest met aan te leren hoe je moet rangschikken van breed naar smal En nog snapt hij het niet! Deze leerling haalt eerste, middelste

Nadere informatie

Protocol dyscalculie en ernstige rekenproblemen: Van signalering naar diagnose

Protocol dyscalculie en ernstige rekenproblemen: Van signalering naar diagnose Protocol dyscalculie en ernstige rekenproblemen: Van signalering naar diagnose Als een kind rekenproblemen heeft, is het belangrijk om dit snel aan te pakken. Tijdig ingrijpen kan heel wat voorkomen. Maar

Nadere informatie

kt! 2 Leren lezen en spellen, een aanpak periode in groep 3 en de hogere

kt! 2 Leren lezen en spellen, een aanpak periode in groep 3 en de hogere Leren lezen en spellen, een aanpak kt! 2 In het vorige artikel- Instructie werkt! (r), opgenomen in Praxis~ bulletin, nummer 7 - zijn een " aantal algemene tips beschreven én speciale tips voor de klankzuiuere

Nadere informatie

Dyscalculie: Stagnaties in het leren rekenen. E. Harskamp. Terug naar eerste pagina. Pedagogiek in Beeld Hoofdstuk 22

Dyscalculie: Stagnaties in het leren rekenen. E. Harskamp. Terug naar eerste pagina. Pedagogiek in Beeld Hoofdstuk 22 Dyscalculie: Stagnaties in het leren rekenen E. Harskamp Rekenstoornissen (een voorbeeld) Susanne eind groep 5 van de basisschool. optelsommetjes over het tiental vaak fout het getalinzicht (welke getal

Nadere informatie

Zorg om je toekomst. Wat is. dyscalculie?

Zorg om je toekomst. Wat is. dyscalculie? Zorg om je toekomst Wat is dyscalculie? 2 Inleiding Patrick is 14 jaar, maar weet in een winkel niet hoe hij met briefjes en muntstukken moet betalen en heeft geen idee hoeveel hij terug kan verwachten.

Nadere informatie

Inhoud: 1. Visie. 2. Regelgevend kader. 3. Wat verstaan we onder huiswerk? 4. Hoeveel tijd besteden we aan huiswerk? 5. Waarom huiswerk?

Inhoud: 1. Visie. 2. Regelgevend kader. 3. Wat verstaan we onder huiswerk? 4. Hoeveel tijd besteden we aan huiswerk? 5. Waarom huiswerk? Huiswerkbeleidsplan Inhoud: 1. Visie 2. Regelgevend kader 3. Wat verstaan we onder huiswerk? 4. Hoeveel tijd besteden we aan huiswerk? 5. Waarom huiswerk? 6. Wat verwachten we van de ouders? 7. Wat als

Nadere informatie

Informatie over rekenen. Hulp ouders bij rekenen deel 4.

Informatie over rekenen. Hulp ouders bij rekenen deel 4. Informatie over rekenen. Hulp ouders bij rekenen deel 4. Kinderen ontwikkelen zich verschillend en in een verschillend tempo. Soms hebben kinderen op de basisschool moeite met een vak als rekenen/wiskunde,

Nadere informatie

2. Optellen en aftrekken van gelijknamige breuken

2. Optellen en aftrekken van gelijknamige breuken 1. Wat is een breuk? Een breuk Een breuk is een verhoudingsgetal. Een breuk geeft aan hoe groot een deel is van een geheel. Stel een taart is verdeeld in stukken. Je neemt 2 stukken van de taart. Je hebt

Nadere informatie

Het advies voor school is om te handelen volgens het protocol Ernstige RekenWiskunde-problemen en Dyscalculie (ERWD, 2011).

Het advies voor school is om te handelen volgens het protocol Ernstige RekenWiskunde-problemen en Dyscalculie (ERWD, 2011). Orthopedagogenpraktijk Athena drs. Simone Verhoeven W.M. Dudokweg 10 a-b 1703 DB Heerhugowaard info@athenaweb.nl Intake vragenlijst bij onderzoek naar rekenproblemen/ dyscalculie Voorwaarden voor een aanmelding

Nadere informatie

Nieuws uit groep 3 8 februari 2019

Nieuws uit groep 3 8 februari 2019 Beste ouders, Het was de afgelopen weken hard werken voor de kinderen, maar de halfjaarlijkse toetsen zijn achter de rug. De kinderen vonden het best spannend om in de toetsopstelling zo veel toetsen te

Nadere informatie

Stappenplan: Rekengesprek

Stappenplan: Rekengesprek Stappenplan: Rekengesprek E4 - M5 Doel: Zicht krijgen op de hiaten in de procedurekennis tot niveau E4 Te gebruiken in de volgende fases van Onderwijsbehoeften Stap 1: De voorbereiding. Het programma biedt

Nadere informatie

1. Optellen en aftrekken

1. Optellen en aftrekken 1. Optellen en aftrekken Om breuken op te tellen of af te trekken maak je de breuken gelijknamig. Gelijknamig maken wil zeggen dat je zorgt voor 'gelijke noemers': Om de breuken met 'derden' en 'vijfden'

Nadere informatie

Veel voorkomende rekenproblemen; preventie en interventie. Arlette Buter

Veel voorkomende rekenproblemen; preventie en interventie. Arlette Buter Veel voorkomende rekenproblemen; preventie en interventie Arlette Buter 1 Inhoud Schoolbrede preventieve maatregelen Rekenproblemen bij: n Verlenen van betekenis aan getallen en bewerkingen n Hardnekkig

Nadere informatie

Leerlijnenpakket STAP incl. WIG. Rekenen Rekenen. Datum: 08-05-2014. Schooltype BAO (Regulier) Herkomst Landelijk Periode DL -20 t/m 200

Leerlijnenpakket STAP incl. WIG. Rekenen Rekenen. Datum: 08-05-2014. Schooltype BAO (Regulier) Herkomst Landelijk Periode DL -20 t/m 200 Leerlijnenpakket STAP incl. WIG Schooltype BAO (Regulier) Herkomst Landelijk Periode DL -20 t/m 200 Rekenen Rekenen 1.1 Getallen - Optellen en aftrekken tot 10 - Groep 3 BB/ KB GL + PRO 1.1.1 zegt de telrij

Nadere informatie

Toetswijzer examen Cool 2.1

Toetswijzer examen Cool 2.1 Toetswijzer examen Cool 2.1 Cool 2.1 1 Getallenkennis: Grote natuurlijke getallen 86 a Ik kan grote getallen vlot lezen en schrijven. 90 b Ik kan getallen afronden. 91 c Ik ken de getalwaarde van een getal.

Nadere informatie

Programma. Geschiedenis Uitgangspunten IJsberg- denken

Programma. Geschiedenis Uitgangspunten IJsberg- denken Programma Inleiding Geschiedenis Uitgangspunten IJsberg- denken De rekenkaarten De opzoekkaarten RTAmersfoort Opzoekkaarten en het drieslagmodel Oefenen met de transfer Het rekendossier Rollenspel De rekenschouw

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten : AMBRASOFT REKENEN~ 1 ~

Handleiding voor leerkrachten : AMBRASOFT REKENEN~ 1 ~ Handleiding voor leerkrachten : AMBRASOFT REKENEN~ 1 ~ Algemeen Elke module start met een begintoets, tenzij deze wordt gedeactiveerd. Een begintoets bestaat uit minstens 10 opdrachten. Na het maken van

Nadere informatie

Rekenen op maat 4. Doelgroepen Rekenen op maat 4. Omschrijving Rekenen op maat 4

Rekenen op maat 4. Doelgroepen Rekenen op maat 4. Omschrijving Rekenen op maat 4 Rekenen op maat 4 Rekenen op maat 4 richt zich op de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor het rekenwiskundeonderwijs. Er wordt nauw aangesloten bij de oefenstof van de verschillende blokken van

Nadere informatie

Krabbel. Avond4daagse 2014. Jarigen. Terugkoppeling studiedag 6 mei jl. Nummer 31, 9 mei 2014

Krabbel. Avond4daagse 2014. Jarigen. Terugkoppeling studiedag 6 mei jl. Nummer 31, 9 mei 2014 Jarigen Musical 2014 Terugkoppeling studiedag Het belang van de tafels leren Avond4daagse 2014 Agenda Krabbel Jarigen Datum Naam Leeftijd Groep 12 mei Inez 6 Leesbeesten Terugkoppeling studiedag 6 mei

Nadere informatie

Stappenplan: Rekengesprek

Stappenplan: Rekengesprek Stappenplan: Rekengesprek E6 - M7 Doel: Zicht krijgen op de hiaten in de procedurekennis tot niveau E6 Te gebruiken in de volgende fases van Onderwijsbehoeften Stap 1: De voorbereiding. Het programma biedt

Nadere informatie

A. Cooreman. 1 HR module 4 Getalkaarten en tweelingen tot 20

A. Cooreman. 1 HR module 4 Getalkaarten en tweelingen tot 20 A. Cooreman Ink ijke xe mp la ar 1 HR module Getalkaarten en tweelingen tot 20 Leerjaar kk Groep 2 Remediëring 1 2 Naam: D/201/120/0 ISBN 9 92 0291 i.s.m september 201 Klas: digitaal Legende iconen Leer

Nadere informatie

Doorgaande lijn rekenen - een voorbeeld

Doorgaande lijn rekenen - een voorbeeld Doorgaande lijn rekenen - een voorbeeld Groep 1-2: rekendoelen Checklist Tellen en Getalbegrip Medio groep 2 (bron: 'effectief omgaan met verschillen in het rekenonderwijs') Telrij: opzeggen van de telrij

Nadere informatie

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Studieschema voor goed en zelfverzekerd spelen Page 1 of 5 Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Taak Een nieuw stuk leren zonder instrument Noten instuderen Opname beluisteren Notenbeeld

Nadere informatie

Over dyscalculie en rekenproblemen

Over dyscalculie en rekenproblemen De Dyscalculie-Survivalgids 19 Hoofdstuk 1 Over dyscalculie en rekenproblemen Voor we verder ingaan op dyscalculie, moeten we toch eerst even vertellen wat dyscalculie eigenlijk is. Dat gaan we doen in

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: NEGATIEVE GETALLEN

Hoofdstuk 3: NEGATIEVE GETALLEN 1-6 H3. Negatieve getallen Hoofdstuk 3: NEGATIEVE GETALLEN 1. Wat moet ik leren? (handboek p. 96 123) 3.1 Positieve en negatieve getallen Het verschil verwoorden tussen positieve en negatieve getallen.

Nadere informatie

Spellen Rekentuin Optellen Aftrekken Vermenigvuldigen

Spellen Rekentuin Optellen Aftrekken Vermenigvuldigen Spellen Rekentuin Bij alle spellen in de Rekentuin moeten de opgaven binnen een bepaalde tijd opgelost worden. Bij de meeste spellen is dat 20 seconden, maar soms hebben spelers meer of minder tijd. Alle

Nadere informatie

LEERJAAR 1. Reken Maar! - procedures voor hoofdrekenen

LEERJAAR 1. Reken Maar! - procedures voor hoofdrekenen Reken Maar! - procedures voor hoofdrekenen Reken Maar! kiest voor de doorrekenprocedure als standaardprocedure bij het hoofdrekenen: we laten bij het optellen en aftrekken de eerste term intact, en tellen

Nadere informatie

HUISWERK IN SINT-JANS-MOLENBEEK 21 SEPTEMBER 2010 YVAN AMEYE

HUISWERK IN SINT-JANS-MOLENBEEK 21 SEPTEMBER 2010 YVAN AMEYE HUISWERK IN SINT-JANS-MOLENBEEK 21 SEPTEMBER 2010 YVAN AMEYE Elke school geeft huiswerk Huiswerk roept heel wat vragen op: Is huiswerk zinvol? Wat wordt er verwacht van kind en ouder? Wat mag er van de

Nadere informatie

Handelingsplan. Dyscalculie

Handelingsplan. Dyscalculie Handelingsplan Dyscalculie Datum van invullen: Omschrijving van dit plan: Dyscalculie is een stoornis die gekenmerkt wordt door hardnekkige problemen in de automatisering van de basisvaardigheden van het

Nadere informatie

Handleiding voor de afname van de toets wiskunde BW 1.11 (einde eerste leerjaar / begin tweede leerjaar)

Handleiding voor de afname van de toets wiskunde BW 1.11 (einde eerste leerjaar / begin tweede leerjaar) www.schoolfeedback.be Handleiding voor de afname van de toets wiskunde BW 1.11 (einde eerste leerjaar / begin tweede leerjaar) Algemene instructies - De toets dient afgenomen te worden bij de ganse klasgroep.

Nadere informatie

Verbeter de. scores op de Citotoetsen

Verbeter de. scores op de Citotoetsen Verbeter de scores op de Citotoetsen Verbeter de scores op de Citotoetsen voor kleuters (U bent niet meer verplicht die toetsen af te nemen! Het werkboek taal Alle scholen maken gebruik van de Cito-taaltoets

Nadere informatie

Het Fundament voor goed rekenonderwijs

Het Fundament voor goed rekenonderwijs Het Fundament voor goed rekenonderwijs september 2011 Ina Cijvat Door vroegtijdige interventies kunnen alle kinderen getalbegrip ontwikkelen. Preventie van rekenproblemen Leerlijnen / tussendoelen kennen

Nadere informatie

Optellen van twee getallen onder de 10

Optellen van twee getallen onder de 10 Splitsen tot 0 uit het hoofd 2 Optellen 2 7 6 2 5 3 4 Splitsen tot 20 3 2 8 7 2 6 3 5 4 4 4 3 2 2 9 8 2 7 3 6 4 5 5 4 2 3 0 9 2 8 3 7 4 6 5 5 6 5 2 4 3 3 Bij een aantal iets erbij doen heet optellen. Je

Nadere informatie

Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis

Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis Inleiding: Al eerder schreef ik het ebook `het kan zonder groepsplan`. In veel scholen ervaren leerkrachten het maken van groepsplannen als

Nadere informatie

LESSTOF. Rekenen op maat 4

LESSTOF. Rekenen op maat 4 LESSTOF Rekenen op maat 4 2 Lesstof Rekenen op maat 4 INHOUD INLEIDING... 4 DOELGROEP... 4 STRUCTUUR... 5 INHOUD... 9 Lesstof Rekenen op maat 4 3 INLEIDING Muiswerkprogramma s zijn programma s voor het

Nadere informatie

Huiswerkbeleidsplan. 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan

Huiswerkbeleidsplan. 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan Huiswerkbeleidsplan 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan 1. Visie 2. Doelstellingen 3. Wat verwachten we van de ouders? 4. Wat verwachten we niet van de ouders? 5. Wat doen we als een huiswerk niet gemaakt

Nadere informatie

4 Cijferreeksen tips om hoog te scoren op een capaciteitentest

4 Cijferreeksen tips om hoog te scoren op een capaciteitentest 4 Cijferreeksen tips om hoog te scoren op een capaciteitentest Als je de vier cijferreeksen tips die in deze pdf gegeven worden eigen maakt zul je gegarandeerd uitblinken op cijferreeksen in een capaciteitentest

Nadere informatie

Automatiseren in de rekenles: Wat je moet weten

Automatiseren in de rekenles: Wat je moet weten Automatiseren in de rekenles: Wat je moet weten Er is veel aandacht voor het verbeteren van basisvaardigheden rekenen. Terecht, want deze vaardigheden zijn onmisbaar voor het succes van kinderen in andere

Nadere informatie

A. Cooreman. 2 HR module 9 Tafel van 9

A. Cooreman. 2 HR module 9 Tafel van 9 A. Cooreman Ink ijke e mp la ar 2 HR module Tafel van Basis Leerjaar kk Groep Remediëring 2 1 2 Naam D/201/120/1 ISBN 2 00 i.s.m september 201 Klas digitaal Legende iconen Leer dit vanbuiten. Werk schriftelijk

Nadere informatie

Rekenzeker. Weet binnen een context wat bedoeld wordt met bij elkaar doen, erbij doen, eraf halen en dit vertalen naar een handeling

Rekenzeker. Weet binnen een context wat bedoeld wordt met bij elkaar doen, erbij doen, eraf halen en dit vertalen naar een handeling Groepsplan groep Vakgebied Rekenen Rekenzeker Tijdsvak Namen Evaluatie Niveau leerlijn 1 2 3 Functioneringsniveau

Nadere informatie

Handleiding CCV Shop - Twinfield

Handleiding CCV Shop - Twinfield Handleiding CCV Shop - Twinfield www.webwinkelfacturen.nl Samenvatting BELANGRIJK: Bij het installeren van de koppeling tussen CCV Shop en Twinfield doen wij een aantal aannamen. Deze aannamen betreffen

Nadere informatie

Sportief bewegen met dementie. Dementie

Sportief bewegen met dementie. Dementie Sportief bewegen met dementie Dementie Sportief bewegen met dementie...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid

Nadere informatie

Training Within Industry - Job Instruction

Training Within Industry - Job Instruction Training Within Industry - Job Instruction Inleiding In veel bedrijven worden problemen opgelost door doelgericht aan die problemen te werken. Achteraf hadden deze problemen voorkomen kunnen worden, door

Nadere informatie

Toelichting bij de kaartjes van het opzoekboekje Rekenen

Toelichting bij de kaartjes van het opzoekboekje Rekenen Toelichting bij de kaartjes van het opzoekboekje Rekenen Algemene opmerkingen De volgorde van de toelichting bij van de kaartjes is willekeurig en heeft niets te maken met de volgorde waarop de kaartjes

Nadere informatie

oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd

oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd leerinhoud aard bron de helft en het dubbel hoofdrekenen: aftrekken TE-E de tafels van 2, 3,, 5, 10 de tafels van 2, 3,, 5, 10 dagen, maanden,

Nadere informatie

Reken zeker: leerlijn breuken

Reken zeker: leerlijn breuken Reken zeker: leerlijn breuken B = breuk H = hele HB = hele plus breuk (1 1/4) Blauwe tekst is theorie uit het leerlingenboek. De breuknotatie in Reken zeker is - anders dan in deze handout - met horizontale

Nadere informatie

Strategiekaarten. Deze strategiekaarten horen bij de ThiemeMeulenhoff-uitgave (ISBN 978 90 557 4642 2): Rekenen: een hele opgave, deel 2

Strategiekaarten. Deze strategiekaarten horen bij de ThiemeMeulenhoff-uitgave (ISBN 978 90 557 4642 2): Rekenen: een hele opgave, deel 2 Deze strategiekaarten horen bij de ThiemeMeulenhoff-uitgave (ISBN 978 90 557 4642 2): Joep van Vugt Anneke Wösten Handig optellen; tribunesom* Bij optellen van bijna ronde getallen zoals 39, 198, 2993,..

Nadere informatie

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing:

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing: Gebruiksvriendelijkheid: Elon Education is een tool waarmee online woordjes geleerd kunnen worden voor de vreemde talen. Ook is het mogelijk om met Elon Education de tafels te oefenen, werkwoorden enz.

Nadere informatie

Hulp ouders bij rekenen deel 2.

Hulp ouders bij rekenen deel 2. Hulp ouders bij rekenen deel 2. Als ouder kunt u de rekenontwikkeling van uw kind op allerlei eenvoudige manieren stimuleren. Daarvoor is het niet nodig dat u zelf een rekenwonder bent of dat u de rekenlessen

Nadere informatie

Rekenen op maat 5. Doelgroepen Rekenen op maat 5. Omschrijving Rekenen op maat 5

Rekenen op maat 5. Doelgroepen Rekenen op maat 5. Omschrijving Rekenen op maat 5 Rekenen op maat 5 Rekenen op maat 5 richt zich op de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor het reken-wiskundeonderwijs. Er wordt nauw aangesloten bij de oefenstof van de verschillende blokken

Nadere informatie

LESSTOF. Rekenen op maat

LESSTOF. Rekenen op maat LESSTOF Rekenen op maat 2 Lesstof Rekenen op maat INHOUD INLEIDING... 4 DOELGROEPEN EN DOEL... 5 UITGANGSPUNTEN... 6 STRUCTUUR... 7 REKENEN OP MAAT 1... 11 REKENEN OP MAAT 2... 13 REKENEN OP MAAT 3...

Nadere informatie

BEWERKINGEN. B0 Doelstellingen

BEWERKINGEN. B0 Doelstellingen BEWERKINGEN B0 Doelstellingen Deze doelstellingen zijn bedoeld voor de studenten kleuteronderwijs Arteveldehogeschool. Ze geven een beeld van wat verwacht wordt voor het examen. Toch is het ook voor anderen

Nadere informatie