Verbeter de. scores op de Citotoetsen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verbeter de. scores op de Citotoetsen"

Transcriptie

1 Verbeter de scores op de Citotoetsen

2 Verbeter de scores op de Citotoetsen voor kleuters (U bent niet meer verplicht die toetsen af te nemen! Het werkboek taal Alle scholen maken gebruik van de Cito-taaltoets voor groep 1 en 2. Hoewel het geen diagnostische toets is, wordt hij meestal wel gebruikt om te bekijken of kinderen speciale begeleiding nodig hebben op het gebied van de taalontwikkeling. Pravoo heeft het Werkboek taal ontwikkeld dat laat zien welke taalbegeleiding u kunt bieden op basis van de toetsgegevens. Omdat de toets delen van de tussendoelen taal onderzoekt, komt u in het werkboek ook de hulpverlening tegen voor de andere tussendoelen. Daarmee gaat het werkboek verder dan de Citotaaltoets. Aanbod De kosten zijn: 42,50 (incl. verzendkosten en excl. BTW ) bestelnummer: Te bestellen via de webwinkel op Klik op de rubriek: webwinkel en dan op de afdeling: Groep 1 en 2. Het hulpboek bij de Citotoets Rekenen bij kleuters Uit ervaring is gebleken dat veel scholen behoefte hebben aan een handzaam hulppakket waarmee ze makkelijk vanuit de toets kunnen zien welke aanpak er voor een of meer kinderen uitgevoerd kan worden. Het hulpboek bij Rekenen voor kleuters is dat handzame hulppakket met daarin voor alle doelstellingen van de toets leeractiviteiten. Het hulpboek is bruikbaar: om te kijken of uw leerlijnen aangevuld moeten worden om zonder zoekwerk te bepalen wat u nog aan de orde kunt stellen (preteaching) bij kinderen met tegenvallende prestaties Aanbod Met meer dan 100 pagina s hulp! Geen 45,- (incl. verzendkosten en excl. BTW). Bestelnummer: 13.24(H), maar nu in pdf-versie 25,Te bestellen via de webwinkel op Klik op de rubriek: webwinkel en dan op de afdeling: Groep 1 en 2.

3 Verbeter de scores op de DMT De DMT-oefenmap M3 naar M8; de nieuwe leesmap bij de nieuwe AVI-niveaus: Deze map (398 blz.) is de vervanger van de mappen Speciale leesbegeleiding; voortgezet lezen en Zinsgericht lezen. Er zijn ook onderdelen uit de map Speciale leesbegeleiding; aanvankelijk lezen opgenomen. Op diverse plaatsen zijn de teksten, zinnen en woordrijen aangepast aan de kenmerken van elf nieuwe AVI-fasen. Diverse bestaande bladen zijn niet opgenomen en er zijn nieuwe leesbladen bijgekomen. Er is dus sprake van een algehele herziening van de oude map Speciale leesbegeleiding van Malmberg. Uniek Kinderen oefenen nu niet alleen maar op woord- en tekstniveau, maar het zinsniveau is extra toegevoegd. Geen zoekwerk meer omdat de map de nieuwe AVI-DMT-indeling volgt. Alles voor M3 t/m M8 handig in één map. Handige overzichten, tabellen en werkvormen. De basismap voor kinderen met leesproblemen of dyslexie. aantrekkelijk geprijsd. Aanbod De map is vanaf 2015 digitaal en kost geen 187,50 (incl. verzendkosten en excl. BTW), maar 110,- en wordt geleverd in 10 pdf-bestanden. Handig, zodat er ook op de computer geoefend kan worden. Te bestellen via de webwinkel (zie in de afdeling: Aanvankelijk lezen en spellen, of in de afdeling: Voortgezet lezen. Extra Pravoo levert ook digitale bestanden van de map die u op kunt nemen in computer-oefenprogramma s. Zie verderop in deze gids.

4 Verbeter de scores op de Citotoetsen voor begrijpend lezen Begrijpend lezen speciaal Dit pakket is bedoeld voor kinderen met problemen op het gebied van het begrijpend lezen. In dat pakket maken we gebruik van de teksten uit de DMT-oefenmap. Op die manier kunt u met deze map ook werken aan het verbeteren van het leesbegrip. De map bevat: A. De leesbegripstoetsen bij de nieuwe AVI-kaarten. Na het afnemen van de AVI-kaarten kunt u vragen stellen over de inhoud en zo bepalen of het kind de teksten ook begrijpt. Die leesbegripsvragen bevatten ook verwijzingen naar lessen uit de nieuwe Begrijpend lezen speciaal B. 133 leesbegripslessen. Voor M3 t/m M4 gaat het om lessen die het kind met de leerkracht uitvoert en vanaf E4 zijn het per niveau steeds 7 instructielessen en 7 lessen die het kind zelfstandig uit moet voeren. De basis van het leesbegrip wordt geoefend zoals: het woordbegrip, zinsbegrip, tekstbegrip (o.a. verwijswoorden), het visueel voorstellen van wat je gelezen hebt, navertellen, indelen in: inleiding-kern-slot, aangeven van de hoofdgedachte/hoofdpersoon en weetvragen beantwoorden. Om met deze map te kunnen werken, hebt u ook nodig de DMT-oefenmap van M3 naar M8. De map biedt op alle elf AVI-niveaus ook speciale Citolessen ter voorbereiding op de Cito-toetsen voor begrijpend lezen. In de webwinkel kost deze map 127,50 (ex. BTW, incl. verzendkosten) De map is nu bestellen via de webwinkel van in de afdeling: Aanvankelijk lezen en spellen, of in de afdeling: Voortgezet lezen.

5 Verbeter de scores op de Citotoetsen voor spelling Voorspel Voorspel is een spellingpakket dat gebruikt kan worden door scholen die vastgesteld hebben dat veel van hun kinderen zwak scoren bij de nieuwe spellingtoetsen van het Cito en die eveneens vastgesteld hebben dat dat te maken heeft met het feit dat hun taalmethode een andere volgorde van aanbieden van woordtypen heeft dan de volgorde van de Cito-dictees. Sommige scholen hebben de ervaring dat ze, ondanks de goede inzet en het verantwoord volgen van de methode, tegen de verwachting in veel kinderen hebben die zwak scoren. Deze scholen kunnen gebruik maken van het Pravoo-programma: Voorspel. Voorspel bestaat uit een map met daarin oefenbladen en 25 pagina s met gebruiksmogelijkheden en extra hulpmiddelen. Klaar t/m groep 8 en nu ook PI-proof! Voorspel is klaar t/m groep 8. De oefenbladen sluiten aan bij de categorieën van de spellingdictees van het Cito. Op de oefenbladen staan ook de meerkeuzevragen zoals u die kent uit de Cito-toetsen. In de kantlijn van ieder blad staan de tips voor de leerkracht. U hoeft dan niet meer in een losse handleiding te zoeken. Er zijn zelfstandige oefenvormen bij de bladen ontwikkeld. Voorspel biedt nu ook oefenstof die aansluit bij alle woorden uit het PIdictee. Totaal 300 pag. De onderdelen 1. Voorspel-3.0 voor groep 3, 4, 5. Er zijn nieuwe spellingtoetsen, de 3.0 versie en dat betekent dat er vanaf januari voor groep 3, 4 en 5 een 3.0 versie verschijnt in pdf-versie. ( 85,-) 2. Voorspel (oude versie) voor groep 6 ( 33,-) 3. Voorspel voor groep 7 (oude versie) ( 57,50) 4. Voorspel voor groep 8 (oude versie) ( 59,50) 5. Van Pi naar Voorspel ( 10,-) 6. Digitale Wordbestanden (alle woordenlijsten in Wordbestanden zodat u die op kunt nemen in oefenprogramma s op de computer) Hoe te bestellen? Ga naar en dan naar de webwinkel en tenslotte naar de afdeling: Spelling. In de winkel staan alle onderdelen aangegeven. Extra Pravoo levert ook digitale bestanden van de map die u op kunt nemen in computer-oefenprogramma s. Zie verderop in deze gids.

6 Verbeter de scores op Viseon (en andere leerlingvolgsystemen voor gedrag) De nieuwe Gedragsorthotheek; HET standaard werk voor gedragsproblemen Veel leerkrachten hebben de ervaring dat de hoeveelheid gedragsproblemen bij kinderen aan het toenemen is. Ze worden er vrijwel iedere dag wel mee geconfronteerd. 55% van de scholen heeft de afgelopen jaren de nieuwe gedragsorthotheek aangeschaft. In 2010 hebben we een aanvulling bij de orthotheek uitgegeven en nu is de gedragsorthotheek digitaal. Zie: De gedragsorthotheek kan beschouwd worden als het basispakket voor de begeleiding van kinderen met gedragsproblemen. De opzet De gedragsorthotheek bevat in alfabetische volgorde de onderzoeks- en begeleidingsmiddelen voor kinderen met sociaalemotionele problemen in groep 1 t/m 8 van de basisschool en voor kinderen van 4 tot 12 jaar in het speciaal onderwijs. Alle hulp voor kinderen met gedragsproblemen in totaal 1400 A4 tjes. Concrete diagnosehulpen en veel begeleidingsprogramma s. Dus een praktijksysteem. Een handige zoekwijzer zodat u alles zonder onnodig gezoek kunt vinden. De orthotheek sluit aan bij alle gedragsleerlingvolgsystemen. Pravoo kan ook een introductiedagdeel bij u op school verzorgen. Kosten De digitale gedragsorthotheek: 165,- (excl. BTW) U kunt de handleiding al bekijken op Ga voor de bestelling naar: en dan naar de afdeling: Gedrag en gedragsproblemen.

7 Digitale hulpmiddelen; HEEL HANDIG Digitale pakketten U kunt bij Pravoo nu ook de digitale woordpakketten bij de DMT-oefenmap bestellen en Voorspel bestellen. Die pakketten leveren we aan in WORDbestanden. U kunt ze dan makkelijk opnemen in computer-oefenprogramma s zoals Flits, programma s van Ambrasoft en Kurzweil. Na betaling stuurt Pravoo u een formulier waarin u aangeeft deze digitale bestanden niet te kopiëren voor derden. Daarna sturen we bestanden toe. Dit aanbod scheelt u veel typewerkzaamheden. Voor de DMT zijn er de volgende digitale pakketten: De digitale WOORDrijen bij de DMT-oefenmap 172 Wordbestanden van de woorden uit de DMT-oefenmap M3 naar M8. De WORDbestanden kunt u opnemen in uw computerflitsprogramma's. Dan hoeft u de woorden niet meer over te typen en kunnen de kinderen de woorden uit de map ook in flits oefenen. U moet zelf voor een flitsprogramma zorgen. Pravoo levert alleen de woordbestanden. Ze worden na betaling per mail naar u toegezonden. Kosten 50,- excl. BTW. Ga voor de bestelling naar de webwinkel op en de rubriek: webwinkel. Kijk vervolgens bij de afdeling: aanvankelijk lezen of voortgezet lezen. De digitale ZINsrijen bij de DMT-oefenmap Alle bladen met oefenzinnen in Wordbestanden. Kosten 40,- excl. BTW. Ga voor de bestelling naar de webwinkel op en de rubriek: webwinkel. Kijk vervolgens bij de afdeling: aanvankelijk lezen of voortgezet lezen. De digitale TEKSTEN bij de DMT-oefenmap Alle bladen met teksten in Wordbestanden t.b.v. van Kurzweil. Kosten 50,- excl. BTW. Ga voor de bestelling naar de webwinkel op en de rubriek: webwinkel. Kijk vervolgens bij de afdeling: aanvankelijk lezen of voortgezet lezen. Voor Voorspel zijn er de volgende digitale pakketten: Digitale woordbestanden bij Voorspel; alles (groep 3-8) De woordenlijsten voor alle pakketten van Voorspel (groep 3/4/5/, groep 6, groep, groep 8) in digitale Wordbestanden. U kunt die woordenlijsten dan makkelijk opnemen in computer-oefenprogramma's voor de spelling zoals de programma's van Ambrasoft en andere programma's. Dat scheelt veel typewerk. De bestanden worden per mail naar u toegestuurd. Kosten 50,- excl. BTW. Deel 3/4/5= 30,-, deel groep 6 is 14,-, deel groep 7 : 10,- deel groep 8: 10,-) dus 14,- korting op dit totaalpakket. Ga voor de bestelling naar de webwinkel op en de rubriek: webwinkel. Kijk vervolgens bij de afdeling spelling. De woordenlijsten voor Voorspel groep 3/4/5 in digitale Wordbestanden. Ga voor de bestelling naar de webwinkel op Kijk vervolgens bij de rubriek: spelling. Kosten 30,- excl. BTW. De woordenlijsten voor Voorspel groep 6 in digitale Wordbestanden. Ga voor de bestelling naar de webwinkel op Kijk vervolgens bij de rubriek: spelling. Kosten 14,- excl. BTW. De woordenlijsten voor Voorspel groep 7 in digitale Wordbestanden. Ga voor de bestelling naar de webwinkel op Kijk vervolgens bij de rubriek: spelling. Kosten 10,- excl. BTW. De woordenlijsten voor Voorspel groep 8 in digitale Wordbestanden. Ga voor de bestelling naar de webwinkel op Kijk vervolgens bij de rubriek: spelling. Kosten 10,- excl. BTW.

8 Belangrijke brochures over de Citotoetsen Wat is er mis met de Citotoets Taal voor kleuters? De meeste scholen maken gebruik van de CITO-toets Taal voor kleuters. Van de inspectie moet u die toets minimaal eenmaal gedurende de twee jaar dat de kinderen in groep 1 en 2 zitten afnemen. Op basis van praktijkervaringen is de brochure over deze nieuwe toets ontstaan. Daarbij komt het volgende aan de orde: 1. Opmerkingen over de inhoud en opzet. 2. Soms wijzen kinderen een item aan dat je volgens het Cito fout moet rekenen, maar hebben kinderen een goede verklaring voor hun keuze. Wat moet je dan doen? 3. Kun je met deze toets echt wel de taalontwikkeling van de kinderen volgen? 4.Weet je wat je moet doen als kinderen een C, D, of E scoren? 5. De toets bevat 14 problemen die u met uw collega s moet bespreken. Te bestellen via de webwinkel. Ga naar en klik op de webwinkel (links bovenaan). Klik daarna op de afdeling: Groep 1 en 2 en zoek bestelnummer op. 18,50 incl. verzendkosten en excl. BTW. Wat is er mis met de Citotoets Rekenen voor kleuters? Veel scholen werken al enige tijd met de nieuwe Cito-toets Rekenen voor kleuters. Die ervaringen zijn niet altijd even positief. Veel scholen zien: tegenvallende prestaties de vraag of dit allemaal al moet op deze leeftijd items die vaak niet duidelijk zijn de consequenties van deze toets voor de leerlijnen en het leerlingvolgsysteem In de brochure: Cito Rekenen voor kleuters; wat is daar mis mee? komen al deze twijfels en problemen aan de orde, plus de oplossingen. Voor iedereen die met deze toets werkt dus een must. 17,50 (incl. verzendkosten en excl. BTW) Zie de Pravoo-webwinkel op en dan de afdeling: Groep 1 en 2.Bestelnummer Wat is er mis met Citotoets spelling? Met daarin de 16 problemen die u tegen zult komen als u met de nieuwe Cito-spellingtoetsen aan het werk wilt. Het gaat o.a. over: de opmerkelijke scores die kinderen kunnen halen, wat u tegen de ouders moet zeggen als de kinderen twijfelachtige scores behalen, de twijfelachtige opzet van de toetsen met appels en peren die u bij elkaar op moet tellen, de problemen als kinderen in een grensgebied scoren. Met veel tips over: hoe u het beste een dictee af kunt nemen, hoe u het beste de spellingproblemen procesgericht aan kunt pakken, een concrete opzet voor de aanpak van de spellingproblemen Te bestellen via de webwinkel op en dan de afdeling: Spelling, 18,- (incl. verzendkosten/ex. btw). Bestelnummer Wat is er mis met de AVI-toetsen en de DMT van het Cito? Een opsomming van de ruim 30 problemen en de voorstellen voor het omgaan met deze problemen Handige, nieuwe omzettingstabellen Een overzicht van de nieuwe avi-niveaus en daarbij de pagina s van hulpverleningspakketten zodat u dat niet meer zelf uit hoeft te zoeken. Te bestellen via de webwinkel op en dan de afdeling Heel handige hulpmiddelen. 19,50 (incl. verzendkosten/ex. btw) Bestelnummer Cito-leestempo; haken en ogen De Cito-toets Leestempo is eigenlijk een mislukte toets. Als u deze toets (nog) gebruikt of overweegt om met deze toets te gaan werken dan is het aan te bevelen deze brochure te lezen. In de brochure Cito-leestempo; haken en ogen, bespreken we de ins en outs van deze toets en geven we oplossingen voor problemen en aanvullende hulpmiddelen. Zie in de webwinkel op afdeling: Serie heel handige hulpmiddelen, bestelnr à 16,- (incl. verzendkosten, ex. BTW)

Twee Nieuwe opleidingen voor het onderwijs

Twee Nieuwe opleidingen voor het onderwijs Twee Nieuwe opleidingen voor het onderwijs INHOUD Twee nieuwe digitale opleidingen: Vervolg master SEN-opleiding gedrag Haal alles uit de DMT-oefenmap (plus) Inleiding Vervolg SENopleiding gedrag Haal

Nadere informatie

Effectieve speciale leesbegeleiding

Effectieve speciale leesbegeleiding Effectieve speciale leesbegeleiding Over het oefenen van de woordbeeldherkenning van losse woorden. Luc Koning Inleiding Steeds meer logopedisten bieden speciale leesbegeleiding. Op het gebied van de hulpverlening

Nadere informatie

Zorg voor onze kinderen

Zorg voor onze kinderen Zorg voor onze kinderen Versie 5.0 juni 2011 Gelukkig de kinderen, die zonder angst, naar school gaan. Gelukkig de kinderen, die zonder hoge cijfers zich geaccepteerd weten. Gelukkig de kinderen, die ondanks

Nadere informatie

Spellingswerk 3. Remediërend oefenen na onvoldoende Cito dictee of PI dictee. Zelf de spelingscategorieën kiezen die de leerling moet oefenen

Spellingswerk 3. Remediërend oefenen na onvoldoende Cito dictee of PI dictee. Zelf de spelingscategorieën kiezen die de leerling moet oefenen tel. 0174-610052, e-mail: info@nib.nl, internet: www.nib.nl Spellingswerk 3 Spellingswerk 3 is speciaal voor kinderen met ernstige spellingsproblemen, maar kan ook uitstekend worden gebruikt om kinderen

Nadere informatie

Afspraken mbt protocol dyslexie Van Dijckschool Bilthoven. Inhoudsopgave:

Afspraken mbt protocol dyslexie Van Dijckschool Bilthoven. Inhoudsopgave: 11-12-2007 Inhoudsopgave: 1. Dyslexie...3 1.1 Wat is het dyslexieprotocol?...3 1.2 Doel van het Protocol Dyslexie....3 1.3 Inhoud van het protocol...3 2. Preventie en interventiehandelingen...4 2.1 Groep

Nadere informatie

OVERZICHT RESULTATEN CITO-TOETSEN afnamemoment: januari groep 2

OVERZICHT RESULTATEN CITO-TOETSEN afnamemoment: januari groep 2 OVERZICHT RESULTATEN CITO-TOETSEN afnamemoment: januari groep 2 TOETS TAAL VOOR KLEUTERS: 50 56 62 69 TOETS REKENEN VOOR KLEUTERS: 67 74 81 90 Overzicht_resultaten_CITO-toetsen.doc 1 o.b.s. De Marskramer

Nadere informatie

Vlaamse versie Cito leerlingvolgsysteem voor taal

Vlaamse versie Cito leerlingvolgsysteem voor taal Vlaamse versie Cito leerlingvolgsysteem voor taal Het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, departement Onderwijs stelt een leerlingvolgsysteem ter beschikking, gebaseerd op het CITO leerlingvolgsysteem.

Nadere informatie

CBS Maranatha. Doel: Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Dyslexieprotocol 2013 aangepast sept.14

CBS Maranatha. Doel: Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Dyslexieprotocol 2013 aangepast sept.14 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Dyslexieprotocol 2013 aangepast sept.14 Doel: Doel van ons dyslexieprotocol is een zo goed mogelijke begeleiding van leerlingen met (dreigende) leesproblemen.

Nadere informatie

Alles over. Timboektoe. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Timboektoe. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Timboektoe Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking

Nadere informatie

Uw kind heeft moeite met lezen Wat kunt u van De Noordkaap verwachten?

Uw kind heeft moeite met lezen Wat kunt u van De Noordkaap verwachten? Uw kind heeft moeite met lezen Wat kunt u van De Noordkaap verwachten? 1 Inhoud Voorwoord... 3 1 Leesproblemen... 4 2 Mogelijk dyslexie... 4 2.1. De dagelijkse lespraktijk.... 4 2.2: De stappen die genomen

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende Cito-toetsen van het leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

Dyslexieprotocol Bibit mei 2013

Dyslexieprotocol Bibit mei 2013 Inhoudsopgave 1. Uitgangspunt 2. Het lees- en spellingonderwijs 3. Signalering 4. Diagnose 5. Hoe gaan we om met dyslectische kinderen? De aanpak. 6. Tips voor ouders en kinderen Uitgangspunt Als we het

Nadere informatie

Binnen de school zijn de volgende personen goed ingevoerd op het gebied van dyslexie: - Intern begeleider - Groepsleerkracht - RT-er

Binnen de school zijn de volgende personen goed ingevoerd op het gebied van dyslexie: - Intern begeleider - Groepsleerkracht - RT-er Dyslexie Protocol Wie doet binnen de school uitspraken over dyslexie? Binnen de school zijn de volgende personen goed ingevoerd op het gebied van dyslexie: - Intern begeleider - Groepsleerkracht - RT-er

Nadere informatie

HUISWERKBROCHURE voor groep 3 t/m 8

HUISWERKBROCHURE voor groep 3 t/m 8 HUISWERKBROCHURE voor groep 3 t/m 8 1 Algemeen Frequentie In groep 3, 4 en 5 krijgen de leerlingen incidenteel huiswerk mee. Vaak zijn dit oefenbladen, soms bladen waarop samenvattingen staan. Vanaf groep

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2018 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2018 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2018 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende Cito-toetsen van het leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

Deel II Aanmeldingsformulier dyslexiezorg (in te vullen door school)

Deel II Aanmeldingsformulier dyslexiezorg (in te vullen door school) 033-2983197 info@praktijkdeziel.nl www.praktijkdeziel.nl Deel II Aanmeldingsformulier dyslexiezorg (in te vullen door school) 1.0 Algemeen deel Gegevens school Adres: PC/Woonplaats: Telefoon: E-mail adres:

Nadere informatie

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen 16.1. Inleiding 215 16.2. Woorden, zinnen, in een vreemde taal laten voorlezen 217 16.3. Uitspraak van woorden leren en controleren 219 16.4. Woorden vertalen

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2018 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2018 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2018 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van

Nadere informatie

HUISWERKPROTOCOL JAN VAN SCHENGENSCHOOL

HUISWERKPROTOCOL JAN VAN SCHENGENSCHOOL HUISWERKPROTOCOL JAN VAN SCHENGENSCHOOL Het huiswerkprotocol van de Jan van Schengenschool Onder HUISwerk verstaan we: 1. Opdrachten voor thuis Opdrachten die door de leerlingen uit alle groepen thuis

Nadere informatie

Document Opbrengsten Gereformeerde Basisschool Benjamin

Document Opbrengsten Gereformeerde Basisschool Benjamin Document Opbrengsten Gereformeerde Basisschool Benjamin Gereformeerde Basisschool Benjamin Koolweg 9, 6446 TM Brunssum 045-5216561, www.gbbenjamin.nl Maart 2015 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2. Inleiding

Nadere informatie

Protocol Leesproblemen en Dyslexie

Protocol Leesproblemen en Dyslexie Protocol Leesproblemen en Dyslexie Inleiding In dit protocol is vastgelegd hoe op onze school goed leesonderwijs wordt gerealiseerd. Hoe leerlingen in hun leesontwikkeling worden gevolgd en hoe en met

Nadere informatie

Alles over. Timboektoe. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Timboektoe. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Timboektoe Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking

Nadere informatie

Opdracht 2: Data analyseren en interpreteren op groepsniveau (technisch lezen voor leerkrachten van groep 3 (Opdracht 2a) en groep 4 (Opdracht 2b))

Opdracht 2: Data analyseren en interpreteren op groepsniveau (technisch lezen voor leerkrachten van groep 3 (Opdracht 2a) en groep 4 (Opdracht 2b)) Opdracht 2: Data analyseren en interpreteren op groepsniveau (technisch lezen voor leerkrachten van groep 3 (Opdracht 2a) en groep 4 (Opdracht 2b)) Met behulp van onderstaande opdracht kun je met behulp

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 7

Informatieboekje GROEP 7 Informatieboekje GROEP 7 Schooljaar 2015-2016 Voorwoord Voor u ligt het informatieboekje van uw kind in groep 7. We gaan samen met de kinderen fris een nieuw jaar in. Een jaar waarin er veel gebeurt en

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2017 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2017 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2017 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van

Nadere informatie

Scores en referentieniveaus.. Scores per leerjaar per toets.. Streefscores klas 1 blz.3. Streefscores klas 2 blz.5. Streefscores klas 3 blz.

Scores en referentieniveaus.. Scores per leerjaar per toets.. Streefscores klas 1 blz.3. Streefscores klas 2 blz.5. Streefscores klas 3 blz. Diataal- leeswijzer Scores en referentieniveaus.. Scores per leerjaar per toets.. blz.2 blz.3 Streefscores klas 1 blz.3 Streefscores klas 2 blz.5 Streefscores klas 3 blz.6 Verband tussen streefscore en

Nadere informatie

Foto en naam van uw kind(eren) Via het pijltje achter de naam van uw kind, krijgt u een menu met :

Foto en naam van uw kind(eren) Via het pijltje achter de naam van uw kind, krijgt u een menu met : Beste ouder(s)/ verzorger(s), Als team van de Willibrordschool vinden we openheid naar en communicatie met ouders belangrijk. We hopen u met deze handleiding wegwijs te maken in het ouderportaal van ons

Nadere informatie

Dyslexieprotocol. Versie: mei 2018

Dyslexieprotocol. Versie: mei 2018 Dyslexieprotocol 1 Versie: mei 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz.3 2. Doel van het protocol blz.3 3. Wat is dyslexie? blz.3 4. Signaleringsmiddelen blz.4 5. Minimumdoelen voortgezet technisch lezen blz.5

Nadere informatie

AmbraSoft: Taal en Rekenen

AmbraSoft: Taal en Rekenen AmbraSoft: Taal en Rekenen Inleiding... 2 Inhoud... 2 Installatie en systeemvereisten... 2 Hulp... 2 1. AmbraSoft als leerling of ouder... 3 1.1 Aanmelden via de AmbraSoft login pagina... 3 1.2 Onderdelen

Nadere informatie

VRAGENLIJST PRIMAIR ONDERWIJS DYSLEXIEMONITOR

VRAGENLIJST PRIMAIR ONDERWIJS DYSLEXIEMONITOR VRAGENLIJST PRIMAIR ONDERWIJS DYSLEXIEMONITOR INHOUDSOPGAVE Zorgniveau 1: Goed lees- en spellingonderwijs Stap 1: Leestijd blz. 3 Kwaliteit instructiegedrag blz. 3 Klassenmanagement blz. 4 Stap 2: Juist

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal ParnasSys. Inleiding

Handleiding ouderportaal ParnasSys. Inleiding 1 Handleiding ouderportaal ParnasSys Inleiding Op onze school vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij met de scholen van De Oude Vrijheid

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: Januari 2015 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: Januari 2015 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) 2015 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: Januari 2015 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen

Nadere informatie

Dyslexiebeleid CBS De Springplank 2014-2015

Dyslexiebeleid CBS De Springplank 2014-2015 Dyslexiebeleid CBS De Springplank 2014-2015 Dyslexie onderzoek De resultaten van alle leerlingen worden door de intern begeleiders gevolgd. Wanneer een leerling drie keer achtereenvolgend een E scores

Nadere informatie

De nieuwe AVI-toetsen en AVI-bepalingen

De nieuwe AVI-toetsen en AVI-bepalingen De nieuwe AVI-toetsen en AVI-bepalingen Het leren lezen van kinderen begint met een goede technische leesvaardigheid. Dit is een essentiële voorwaarde voor begrijpend lezen. Het is belangrijk dat kinderen

Nadere informatie

2 Lesstof Formuleren

2 Lesstof Formuleren LESSTOF Formuleren 2 Lesstof Formuleren INHOUD INLEIDING... 4 STRUCTUUR... 4 INHOUD... 8 TOT SLOT... 18 Lesstof Formuleren 3 INLEIDING Muiswerkprogramma s zijn computerprogramma s voor het onderwijs. De

Nadere informatie

Checklist Rekenen Groep 3. 1. Tellen tot 20. 2. Getallen splitsen. Hoe kun je zelf het tellen controleren?

Checklist Rekenen Groep 3. 1. Tellen tot 20. 2. Getallen splitsen. Hoe kun je zelf het tellen controleren? Checklist Rekenen Groep 3 1. Tellen tot 20 Als kleuters, in groep 1 en groep 2, zijn de kinderen bezig met de zogenaamde voorbereidende rekenvaardigheid. Onderdelen hiervan zijn ordenen en seriatie. Dit

Nadere informatie

Hieronder volgt een uitleg van de doelgroep met de daarbij horende aanpassingen.

Hieronder volgt een uitleg van de doelgroep met de daarbij horende aanpassingen. Protocol aangepaste toets afname. Ten aanzien van de standaardprocedure die gehanteerd wordt bij de afname van de methode gebonden toetsen en de CITO toetsen kunnen een aantal aanpassingen gemaakt worden.

Nadere informatie

toetsen van Veilig Leren lezen en Estafette. groepen 1 2 LOVS Cito Taal voor Goed lees en spellingsonderwijs in de groepen 3 tot en met 8

toetsen van Veilig Leren lezen en Estafette. groepen 1 2 LOVS Cito Taal voor Goed lees en spellingsonderwijs in de groepen 3 tot en met 8 onderwijs en zorgarrrangement op De Wilgen uitgevoerd door meetinstrumenten Zorgniveau 1 = basisarrangenment Zorgniveau 1 Leerkracht Methodegebonden Gestructureerde stimulering van beginnende geletterdheid

Nadere informatie

Beleidsstuk dyslexie. Augustus 2014

Beleidsstuk dyslexie. Augustus 2014 Beleidsstuk dyslexie Augustus 2014 Saltoschool Reigerlaan Beleidsstuk dyslexie 01-08-2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Screening en signalering... 3 1.1 Groep 1... 3 1.2 Groep 2... 3 1.3 Groep 3... 4

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op basisschool Ondersteboven om tot een

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2015

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2015 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2015 Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van het leerlingvolgsysteem weergegeven welke vaardigheidsscores bij welk

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: februari 2014

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: februari 2014 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: februari 2014 Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van het leerlingvolgsysteem weergegeven welke vaardigheidsscores bij welk

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Inleiding Dit document wordt al enkele jaren gemaakt en bijgehouden door Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW). De tabellen worden in heel

Nadere informatie

Handleiding Oefensoftware Station Zuid. Versie 1.1

Handleiding Oefensoftware Station Zuid. Versie 1.1 Handleiding Oefensoftware Station Zuid Versie 1.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Starten 4 2.1. Inloggen via Basispoort door de kinderen 4 2.2. De leerling-startpagina 5 2.3. De software voor de kinderen

Nadere informatie

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Toetsen. Contactgegevens

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Toetsen. Contactgegevens Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Toetsen WWW.CPS.NL Contactgegevens Willem Rosier w.rosier@cps.nl 06 55 898 653 Wat betekent dit voor het meten van de 21ste eeuwse taalvaardigheden? We hebben

Nadere informatie

PLD de Spindel, bijlage 4

PLD de Spindel, bijlage 4 Checklist Onderkenning Dyslexie Edux Beoordeling van de ernst en hardnekkigheid van de lees- en/of spellingproblemen t.b.v. de continuïteit van de zorg in het primair en voortgezet onderwijs Naam leerling

Nadere informatie

HANDLEIDING OVERSTAPDOSSIER PO-VO. Hoeksche Waardse Plaatsingswijzer & OSO. Vera de Mol, Selma Klein

HANDLEIDING OVERSTAPDOSSIER PO-VO. Hoeksche Waardse Plaatsingswijzer & OSO. Vera de Mol, Selma Klein HANDLEIDING OVERSTAPDOSSIER PO-VO Hoeksche Waardse Plaatsingswijzer & OSO Handleiding voor het maken van een compleet overstapdossier van primair naar voortgezet onderwijs in de Hoeksche Waard. Uitsluitend

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: augustus 2015

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: augustus 2015 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: augustus 2015 Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van het leerlingvolgsysteem weergegeven welke vaardigheidsscores bij welk

Nadere informatie

2.2 Zorgniveau 2 Signalering: LOVS spelling januari en juni PI-dictee voor leerlingen met een IV en V score op Cito spelling. (in oktober en maart)

2.2 Zorgniveau 2 Signalering: LOVS spelling januari en juni PI-dictee voor leerlingen met een IV en V score op Cito spelling. (in oktober en maart) SPELLING 1. ALGEMEEN In schooljaar 2007-2008 is er voor het vakgebied spelling het werken met groepsplannen in de groepen ingevoerd. Hierin is vastgelegd hoe we extra ondersteuning bieden. In dit beleidsdocument

Nadere informatie

Zorg voor kinderen met specifieke instructie- of ondersteuningsbehoeften

Zorg voor kinderen met specifieke instructie- of ondersteuningsbehoeften Deel 4.1 Zorg voor kinderen met specifieke instructie- of ondersteuningsbehoeften 1. Omschrijving van de zorg De kinderen behalen bij lezen en spellen herhaaldelijk niet het gewenste niveau of lijken een

Nadere informatie

Handleiding AmbraSoft voor leerkrachten

Handleiding AmbraSoft voor leerkrachten Handleiding AmbraSoft voor leerkrachten Inhoudstafel 1 Inleiding... 3 1.1 Installatie en systeemvereisten... 3 1.2 Handleiding Ambrasoft voor leerlingen en ouders... 3 1.3 Hulp... 3 2 Aanmelden via de

Nadere informatie

Hulp aan risicolezers

Hulp aan risicolezers Hulp aan risicolezers bij Auteurs: Ed koekebacker Na kern 11 heeft u de eindsignalering afgenomen. Dat waren de drie kaarten van de DMT en, hoewel facultatief, meestal ook de AVI-kaarten. De resultaten

Nadere informatie

EVALUATIE CITO MIDDEN 2014-2015

EVALUATIE CITO MIDDEN 2014-2015 Bijlage 3: Opbrengsten en analyses Gerardus Majellaschool 2014-2015 EVALUATIE CITO MIDDEN 2014-2015 Het doel van school is dat minimaal 45% van de leerlingen een I of II score hebben, daarnaast meer dan

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2016 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2016 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) 2016 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2016 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen

Nadere informatie

lezen Hulp aan risicolezers

lezen Hulp aan risicolezers veilig leren lezen Hulp aan risicolezers bij Auteur: Ed Koekebacker Na kern 11 heeft u de eindsignalering en waarschijnlijk ook het Citoafnamemoment E3 afgenomen. De resultaten daarvan maken u duidelijk

Nadere informatie

Handleiding bij de Booktest Generator

Handleiding bij de Booktest Generator Handleiding bij de Booktest Generator Het programma voor het maken van toetsen bij boeken. (c) 2005/2009 Visiria Uitgeversmaatschappij Twisk Inleiding Onze dank voor het aanvragen van de Booktest Generator.

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school

Monitor de Bibliotheek op school Monitor de Bibliotheek op school In de Monitor dbos zijn aan de leerkrachten twee vragen gesteld over kinderen met leesproblemen. De Monitor is ingevuld door 8816 leerkrachten van groep 4 t/m 8. Gemiddeld

Nadere informatie

Protocol Doublure. Doublure protocol Basisschool De Zonnewijzer Diepenveen

Protocol Doublure. Doublure protocol Basisschool De Zonnewijzer Diepenveen Protocol Doublure 1.Inleiding Het doel van doublure is in eerste instantie dat een opgelopen achterstand het komende schooljaar wordt ingehaald zodat het kind in ieder geval de minimumdoelen van de basisschool

Nadere informatie

Gespreksformulier Opbrengstengesprekken maart 2015

Gespreksformulier Opbrengstengesprekken maart 2015 Gespreksformulier Opbrengstengesprekken maart 2015 De opbrengsten gesprekken worden twee keer per jaar gevoerd: eind februari/begin maart over de opbrengsten van o.a. de middentoetsen van Cito en in september

Nadere informatie

Alles over. Lekker lezen. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Lekker lezen. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 De zorg voor de leerlingen

Hoofdstuk 3 De zorg voor de leerlingen Hoofdstuk 3 De zorg voor de leerlingen 3.1. Passend Onderwijs Het doel van Passend Onderwijs is dat scholen in de regio gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de zorg voor de leerlingen. Het heeft de voorkeur

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 - Tips om voorleessoftware in te zetten in de klas

Hoofdstuk 18 - Tips om voorleessoftware in te zetten in de klas Hoofdstuk 18 - Tips om voorleessoftware in te zetten in de klas 18.1. Voorleessoftware compenserend inzetten voor leerlingen met een ernstige beperking 235 18.2. Voorleessoftware leerondersteunend inzetten

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND GROEP 4 2013-2014

INFORMATIEAVOND GROEP 4 2013-2014 INFORMATIEAVOND GROEP 4 2013-2014 ALGEMEEN: We werken in groep 4 met een dag- en een weektaak. De dagtaak staat op het bord en de weektaak wordt op een vaste dag in de week uitgereikt op een blad. De weektaak

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Dyslexie

Aanmeldingsformulier Dyslexie Aanmeldingsformulier Dyslexie Van Graafeiland Psychologie/Dyslexiekliniek Beukenlaan 4-i 2612 VC DELFT De Korf 53 2924 AH KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Tjeerd Kuipersstraat 29 2662 GM BERGSCHENHOEK Telefoonnummer:

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) 2016 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende Cito-toetsen van het leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

Schoolzelfevaluatie. Antoniusschool Kwaliteit & Zorg in de groepen

Schoolzelfevaluatie. Antoniusschool Kwaliteit & Zorg in de groepen Antoniusschool Kwaliteit & Zorg in de groepen Regelmatig wordt in de Nieuwsbrief extra aandacht gegeven aan de diverse facetten van de Kwaliteit & Zorg in de groepen op de Antoniusschool. Dit betreft de

Nadere informatie

Dyslexieprotocol. Oranje Nassau School Geldermalsen. Oktober 2012

Dyslexieprotocol. Oranje Nassau School Geldermalsen. Oktober 2012 Dyslexieprotocol Oranje Nassau School Geldermalsen Oktober 2012 1 Dyslexieprotocol: stappenplan voor groep 1 Stap Moment in leerjaar Actie door de leerkracht Toetsen alle leerlingen: In kaart brengen van:

Nadere informatie

Infoavond 21 september groep 7a,

Infoavond 21 september groep 7a, Infoavond 21 september groep 7a, Opening Juf Maureen, juf Petra, juf Sophie en juf Rieke stellen zich voor. Werkwijze instructie Op school werken we met het volgende instructiemodel; -korte instructie;

Nadere informatie

Thoni Houtveen Congres Stichting Lezen 8 november 2012. Lectoraat Geletterdheid

Thoni Houtveen Congres Stichting Lezen 8 november 2012. Lectoraat Geletterdheid Thoni Houtveen Congres Stichting Lezen 8 november 2012 Is er een probleem met ons leesonderwijs? Wat leert onderzoek ons? Hoe zou dat er in de praktijk uit moeten zien? Opbrengst Samenvatting Gemiddelde

Nadere informatie

kt! 2 Leren lezen en spellen, een aanpak periode in groep 3 en de hogere

kt! 2 Leren lezen en spellen, een aanpak periode in groep 3 en de hogere Leren lezen en spellen, een aanpak kt! 2 In het vorige artikel- Instructie werkt! (r), opgenomen in Praxis~ bulletin, nummer 7 - zijn een " aantal algemene tips beschreven én speciale tips voor de klankzuiuere

Nadere informatie

PROTOCOL DYSLEXIE ANNIE M.G. SCHMIDTSCHOOL, DEN HAAG. 1.Inleiding

PROTOCOL DYSLEXIE ANNIE M.G. SCHMIDTSCHOOL, DEN HAAG. 1.Inleiding PROTOCOL DYSLEXIE ANNIE M.G. SCHMIDTSCHOOL, DEN HAAG 1.Inleiding In dit protocol wordt beschreven hoe op de Annie M.G. Schmidtschool wordt gewerkt aan het voorkomen, onderkennen en aanpakken van lees-

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal ParnasSys

Handleiding ouderportaal ParnasSys Handleiding ouderportaal ParnasSys Inleiding Als team van WSKO basisschool Het Kompas vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij bewust

Nadere informatie

Handleiding. ouderportaal. OBS Geert Holle

Handleiding. ouderportaal. OBS Geert Holle Handleiding ouderportaal OBS Geert Holle April 2014 1. Inleiding Dit is de handleiding van het ouderportaal van OBS Geert Holle behorende bij Parnassys. OBS Geert Holle (vanaf nu genoemd: de school) maakt

Nadere informatie

Aanmelding Achterstand, scores, meetmomenten, doublure Geboden hulp, ondersteuningsniveaus, interventies lezen en spellen Comorbiditeit Verwachtingen

Aanmelding Achterstand, scores, meetmomenten, doublure Geboden hulp, ondersteuningsniveaus, interventies lezen en spellen Comorbiditeit Verwachtingen ONL Leerlingdossier Aanmelding Achterstand, scores, meetmomenten, doublure Geboden hulp, ondersteuningsniveaus, interventies lezen en spellen Comorbiditeit Verwachtingen naar ouders Aanmelden Wie? Ouders

Nadere informatie

Handleiding AmbraSoft voor leerlingen en ouders

Handleiding AmbraSoft voor leerlingen en ouders Handleiding AmbraSoft voor leerlingen en ouders Inhoudsopgave 1 Installatie en systeemvereisten... 3 2 Je aanmelden via de loginpagina van AmbraSoft... 3 2.1 Onderdelen De Taalbende... 4 2.1.1 De Taalbende:

Nadere informatie

Kinderen zitten in groepjes. Na een vakantie wordt gewisseld. Tijdens toetsen uit elkaar in rijen. Elk kind heeft een blokje met kleuren.

Kinderen zitten in groepjes. Na een vakantie wordt gewisseld. Tijdens toetsen uit elkaar in rijen. Elk kind heeft een blokje met kleuren. 1 Kinderen zitten in groepjes. Na een vakantie wordt gewisseld. Tijdens toetsen uit elkaar in rijen. Elk kind heeft een blokje met kleuren. Rood betekent: alleen werken, oranje: ik mag om hulp vragen,

Nadere informatie

TAALPLAN. 2014-2018 Ambitie De Al-Qoeba School Ademt TAAL

TAALPLAN. 2014-2018 Ambitie De Al-Qoeba School Ademt TAAL TAALPLAN 2014-2018 Ambitie De Al-Qoeba School Ademt TAAL 1 1-Taalonderwijs op de Al-Qoeba Het taalonderwijs op de Al-Qoeba is te verdelen in drie fasen: 1. De kleuterfase 2. Groep 3 3. Groep 4-8 Bij de

Nadere informatie

25-4-2013. Ontstaan Rekentuin en Taalzee. Rekentuin. Taalzee. Demonstratie. Rekentuin & Taalzee Spelenderwijs oefenen en toetsen

25-4-2013. Ontstaan Rekentuin en Taalzee. Rekentuin. Taalzee. Demonstratie. Rekentuin & Taalzee Spelenderwijs oefenen en toetsen Ontstaan Rekentuin en Taalzee Rekentuin is ontwikkeld door de programmagroep Psychologische Methodenleer van prof. dr. Han van der Maas aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Rekentuin & Taalzee Spelenderwijs

Nadere informatie

3. Handleiding bij de peuter-estafette

3. Handleiding bij de peuter-estafette 3. Handleiding bij de peuter-estafette Voor leidinggevenden en pedagogisch medewerkers peuterspeelzaal en kinderdagverblijf Een goede overdracht waarborgt de doorgaande ontwikkeling van de peuter. Bij

Nadere informatie

2014 Protocol dyslexie

2014 Protocol dyslexie Protocol dyslexie 2014 Protocol dyslexie Inleiding Dyslexie betekent letterlijk: niet kunnen lezen 1. De term komt uit het latijn, want dys = niet goed functioneren, lexis = taal of woorden. Bij dyslexie

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: december 2017

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: december 2017 1 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: december 2017 Inleiding Dit document wordt al enkele jaren gemaakt en bijgehouden door Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW). De tabellen worden in

Nadere informatie

Woorden Totaal. Een praktische gebruikershandleiding bij. Woorden Totaal SP10

Woorden Totaal. Een praktische gebruikershandleiding bij. Woorden Totaal SP10 Woorden Totaal Een praktische gebruikershandleiding bij Woorden Totaal SP10 Woorden Totaal SP10 Het programma Woorden Totaal maakt deel uit van Schoolpakket 10 Copyright Ambrasoft 1994-2006 Woorden Totaal

Nadere informatie

TOETSPROTOCOL OBS WILLEM EGGERT. Formuleren schoolspecifiek beleid.

TOETSPROTOCOL OBS WILLEM EGGERT. Formuleren schoolspecifiek beleid. TOETSPROTOCOL OBS WILLEM EGGERT Formuleren schoolspecifiek beleid. De toets weken zijn in oktober, januari, maart, mei en juni gepland. De ondersteuning komt in de geplande toets weken waar nodig te vervallen,

Nadere informatie

Leeshuis. Leeshuis begrijpend en studerend lezen past zowel bij de oude als de nieuwe AVI! Lekker lezen met Leeshuis!

Leeshuis. Leeshuis begrijpend en studerend lezen past zowel bij de oude als de nieuwe AVI! Lekker lezen met Leeshuis! Leeshuis Tabellenboekje nieuwe AVI-niveaus T E C H N I S C H L E Z E N Lekker lezen met Leeshuis! Leeshuis begrijpend en studerend lezen past zowel bij de oude als de nieuwe AVI! LEESHUIS TECHNISCH LEZEN

Nadere informatie

HANDLEIDING LVS. versie 2.0 dd 15/4/15

HANDLEIDING LVS. versie 2.0 dd 15/4/15 HANDLEIDING LVS versie 2.0 dd 15/4/15 Inhoudstabel 1 INLEIDING... 3 2 BEHEER LVS... 3 3 HET LVS OPENEN... 4 4 INGEVEN VAN DE LVS RESULTATEN... 5 4.1 LEZEN... 5 4.2 SPELLING... 6 4.3 WISKUNDE... 7 5 RAPPORTAGE

Nadere informatie

Huiswerkbeleid op OBS de Zeester. augustus 2014

Huiswerkbeleid op OBS de Zeester. augustus 2014 Huiswerkbeleid op OBS de Zeester augustus 2014 1 Inhoud: 1. Waarom geven wij huiswerk? 2. In welke groepen krijgen de kinderen huiswerk? 3. Waaruit bestaat het huiswerk in de diverse groepen? Op onze school

Nadere informatie

Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4

Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4 Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4 September Oktober November * KIJK registratie * KIJK registratie signaleringslijst gr.2 (zie zorgmap) * Herfstsignalering signaleringslijst gr.3 (zie zorgmap) December Januari

Nadere informatie

Handleiding Zeist - oktober 2013

Handleiding Zeist - oktober 2013 Handleiding Zeist - oktober 2013 Inhoud: Verantwoording/Inleiding... 3 1. De leesregel... 3 2. Voorbereidend aanvankelijk braille... 3 3. Aanvankelijk braille... 3 4. Voorbereidend revalidatiebraille...

Nadere informatie

Dyslexie protocol en stappenplan

Dyslexie protocol en stappenplan Dyslexie protocol en stappenplan Wat is dyslexie? Dyslexie is een taalverwerkingsstoornis, waardoor leren lezen en spellen voor veel problemen zorgt. Kinderen met dyslexie hebben vooral veel moeite met

Nadere informatie

Aanvraag vergoed dyslexie-onderzoek

Aanvraag vergoed dyslexie-onderzoek Aanvraag vergoed dyslexie-onderzoek Aanmeldingsformulier school Leerlinggegevens Geb.datum Geslacht m v Groep Doublure nee ja, in groep Op deze school sinds groep Schoolgegevens Adres Postcode Plaats Telefoon

Nadere informatie

Spelling 3.0. Groep 5

Spelling 3.0. Groep 5 Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Spelling 3.0 Groep 5 op papier vanaf schooljaar 2015/2016 vanaf 2016/2017 ook digitaal alleen dicteeopgaven, ook in de hogere groepen uitgebreide foutenanalyse

Nadere informatie

Beleidsstuk dyslexie. Oktober 2016

Beleidsstuk dyslexie. Oktober 2016 Beleidsstuk dyslexie Oktober 2016 Saltoschool Reigerlaan Beleidsstuk dyslexie 01-08-2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Screening en signalering... 3 1.1 Groep 1... 3 1.2 Groep 2... 3 1.3 Groep 3... 3

Nadere informatie

Optimaal zicht op spelling

Optimaal zicht op spelling Cito Spelling LVS Team Werken met de LVS-toetsen en hulpboeken Optimaal zicht op spelling Kim heeft midden groep 5 bij de LVS-toets Spelling een vaardigheidsscore gehaald van 122. Haar leerkracht weet

Nadere informatie

Vragenlijst leergeschiedenis lees- en spellingvaardigheid bestemd voor school / groepsleerkracht en interne leerlingenbegeleider

Vragenlijst leergeschiedenis lees- en spellingvaardigheid bestemd voor school / groepsleerkracht en interne leerlingenbegeleider Vragenlijst leergeschiedenis lees- en spellingvaardigheid bestemd voor school / groepsleerkracht en interne leerlingenbegeleider Gegevens leerling Naam kind Geboortedatum O jongen O meisje Groep Groepsverloop

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: juli 2016

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: juli 2016 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: juli 2016 Inleiding Dit document wordt al enkele jaren gemaakt en bijgehouden door Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW). De tabellen worden in heel

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier school Onderzoek en behandeling van ernstige dyslexie Bestemd voor school / interne begeleider

Aanmeldingsformulier school Onderzoek en behandeling van ernstige dyslexie Bestemd voor school / interne begeleider Aanmeldingsformulier school Onderzoek en behandeling van ernstige dyslexie Bestemd voor school / interne begeleider Datum invullen Gegevens leerling Achternaam Voornaam (voluit) Geslacht M / V* Adres Postcode

Nadere informatie

VRAGENLIJST SCHOOL IN GEVAL VAN VERMOEDEN ERNSTIGE DYSLEXIE

VRAGENLIJST SCHOOL IN GEVAL VAN VERMOEDEN ERNSTIGE DYSLEXIE VRAGENLIJST SCHOOL IN GEVAL VAN VERMOEDEN ERNSTIGE DYSLEXIE Basisgegevens leerling en school Voor- en achternaam leerling: Geboortedatum: School: BRIN-nummer: Groepsverloop: Groep: Groepsleerkracht: Intern

Nadere informatie

gids bij de online differentiatiemodules van

gids bij de online differentiatiemodules van gids bij de online differentiatiemodules van versie 15 september 2015 Beste gebruiker van Tijd voor Taal accent - Taal De online differentiatiemodules bij Tijd voor Taal accent - Taal helpen leerkrachten

Nadere informatie

gids bij de online differentiatiemodules van

gids bij de online differentiatiemodules van gids bij de online differentiatiemodules van versie 7 februari 2015 Beste gebruiker van Tijd voor Taal accent - Spelling De online differentiatiemodules bij Tijd voor Taal accent - Spelling helpen leerkrachten

Nadere informatie

Handreiking invulling zorgniveau 2 en 3 bij vermoeden (ernstige enkelvoudige) dyslexie

Handreiking invulling zorgniveau 2 en 3 bij vermoeden (ernstige enkelvoudige) dyslexie Handreiking invulling zorgniveau 2 en 3 bij vermoeden (ernstige enkelvoudige) dyslexie Adelante audiologie & communicatie Vanaf 1 januari 2015 is de bekostiging en uitvoering van beleid met betrekking

Nadere informatie