Overzicht evolutie lln G

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht evolutie lln G"

Transcriptie

1 Overzicht evolutie lln G Meer uitleg over de aanpak kan je op mijn weebly of in agenda terugvinden. Oktober 2015 In oktober nam ik G nog niet wekelijks een aantal keer uit de klas. Ik bood vooral ondersteuning in de klas. Ik werkte met verschillende kinderen. Later in oktober besloot ik een onderzoeksvraag op te stellen rond G. Ik sprak met de klasleerkracht een aantal zaken af en werkte sindsdien vaker met G. Deze maand werkten we vooral rond de splitsing. --> Doen inzien wat splitsen betekent. --> Concreet splitsen met splitsmachine. --> Schematisch splitsen: G kreeg een vergroot splitsschema en loste de schematische oefeningen uit haar werkboek op met blokjes. MDO Besluit: Het is belangrijk om het taalbegrip na te gaan. We gaan er van uit dat kinderen al snel iets begrijpen. Belangrijk om erg visueel te werken en in te spelen op hun interesses. Wees bereid om voldoende stappen terug te gaan in het leerproces / terug materiaal uit de kleuterklas te gebruiken.!! Goed nagaan beginsituatie. Eindconclusie oktober: Het inzicht van G in wiskunde is erg zwak. Hierdoor wordt de automatisering van de splitsing moeilijker. Sinds G met het vergroot sjabloon en de blokjes werkt, merk ik een positieve evolutie. Ze begint te begrijpen wat splitsen nu inhoud en hoe het splitsschema ineen zit. Om de splitsing nog te vergemakkelijken heb ik besloten om volgende maand mij meer toe te spitsen op de elementaire bewerkingen. Deze zijn nog niet geautomatiseerd bij G. Als deze geautomatiseerd zijn, geloof ik dat de splitsing vlotter zal gaan.

2 November 2015 Onderwerp: Concreet werken rond elementaire bewerkingen 1. a.d.h.v. cijferbollen op de grond. --> Opnieuw werken aan inzicht v.d. opbouw van sommen/aftrekkingen. --> Visueel inoefenen van de getalrij t.e.m a.d.h.v. blokjesdoos --> Optelling visueel voorstellen (m.b.v. kwadraatbeelden) Onderwerp: Schematische oefeningen op de bewerkingen t.e.m. 6 G is een periode afwezig geweest. Vandaar dat er in november niet erg veel geoefend is. Eindconclusie november: De klasjuf vroeg me even te werken rond de euro: Rekenen met de euro gaat nog moeilijk. Ik heb geobserveerd hoe G het werken met geld aanpakt. Ik speelde kassierster en zij was klant. Ze moest me 6 euro betalen voor een boek. Dit was erg moeilijk voor haar. Ze heeft weinig inzicht in de waarde en betekenis van geld. Wat voor mij ook een mogelijke oorzaak is, is het feit dat ze niet weet uit welke getallen je zes kan samenstellen. --> Hierdoor kom je opnieuw terug op het ontbreken van de memorisatie elementaire bewerkingen. We hebben veel gewerkt rond de bewerkingen t.e.m. 6. Samen zijn we zeer concreet gestart met het opbouwen van sommen. Ik probeerde alles op een motiverende manier aan te brengen. Samen hebben we het ook een aantal keer gehad over het belang van het kennen van deze bewerkingen. Waarom je niet op je vingers mag tellen. In de plaats van op haar vingers te tellen, leerde ik haar efficiënt werken met haar blokjes. Dit heeft ze naar mijn gevoel al iets beter onder de knie. Ik stel vast dat G wel evolueert. Ze werkt op haar eigen tempo, maar maakt vooruitgang. En dit is wat telt!

3 December 2015 Het is een eindje geleden dat ik met G werkte. Ze heeft veel tijd gehad om te oefenen. Of ze effectief heeft geoefend teste ik in het begin van deze maand. Onderwerp: Abstracte oefeningen optellen t.e.m. 6! Abstracte oefeningen optellen t.e.m. 6 (23 / 27) o Vrij vlot tempo (goede evolutie!) o Foutjes opnieuw gemaakt met blokjes o =. en =. was moeilijk. Ziet ook nog niet goed in dat de cijfertjes van plaats wisselen, de einduitkomst blijft gelijk.! Herhalen kwadraatbeelden (foutloos) Onderwerp: Splitsen t.e.m. 6! Vandaag liet ik G zonder sjabloon en blokjes werken. We legden samen de link naar de visuele voorstelling van de kwadraatbeelden. Ik stimuleerde het abstracte denkwerk --> in haar hoofd.! Gaat al veel beter, maakt nog fouten (wat niet erg is), maar is afgestapt van de concrete fase. Dit is een stap in de goede richting. Onderwerp: Toets geziene leerstof (Toets vind je op mijn weebly terug.)! Scoorde 30/36 o Samen met klasjuf hebben we besloten om een toets op te stellen gebaseerd op hetgeen G al goed kan. We willen haar zo motiveren en haar welbevinden zo hoog mogelijk houden. o Het duurde even vooraleer ze begon met de toets. Eens ze begon, werkte ze vlot door. (Misschien doordat ze merkte dat het wel vlot ging?!) o Splitsen ging nog moeilijk. Desondanks ze het dinsdag erg goed deed, wist ze niet meer hoe ze er aan moest beginnen. Van de 8 oefeningen die ze probeerde, vulde ze er 1 correct in. Een echte logica in haar fouten zit er niet. --> Vanaf nu gaan we dus verder inzetten op het automatiseren van de bewerkingen. Eens deze geautomatiseerd zijn gaan we deze proberen te linken aan het splitsen. Eindconclusie december: Ik merk al een evolutie bij G. De automatisering van de bewerkingen t.e.m. 6 begint te komen. Blijven oefenen is dus de boodschap. Ik probeerde G duidelijk te maken dat ze tijdens de vakantie veel moet oefenen met haar kaartjes. G kan na een tijdje haar concentratie verliezen. Ze laat zich afleiden door andere leerling en dit heeft een negatieve invloed op haar resultaten. Wel is G erg gemotiveerd, eens je haar vast hebt, werkt ze heel goed mee. Werkt nog veel met materiaal. Zolang ze dit nodig heeft mag ze dit gebruiken, al probeer ik soms de stap eens zetten naar schematisch / abstract niveau.

4 Januari 2016 Onderwerp: Abstracte oefeningen optellen t.e.m. 6! Abstracte oefeningen optellen t.e.m. 6 o Vrij vlot tempo (goede evolutie!) o Foutjes opnieuw gemaakt met blokjes o =. en =. was moeilijk. Ziet ook nog niet goed in dat de cijfertjes van plaats wisselen, de einduitkomst blijft gelijk.! Kwadraatbeelden: gaat goed! Onderwerp: Splitsen t.e.m. 3! Heeft tijdens de kerstvakantie niet geoefend. Het inzicht in splitsen is weg, gekende oefeningen zijn niet meer gekend.! In samenspraak met zorgleerkracht beginnen we helemaal van 0 bij de splitsing. We gaan die opbouwen. We zijn gestart bij erg concreet splitsen t.e.m. 2 en wanneer dit gekend is, gaan we stapje hoger naar 3. Zo gaan we het splitsen stap voor stap opbouwen. o Splitst met hulpmiddelen. Februari 2016 Onderwerp: Getalbegrip / wiskundige woordenschat! Welk getal komt voor / na o Kon niet aangeven wat de begrippen voor / na betekenden. o Oefeningen werden gemaakt met getalrij, maar bleef moeilijk.! Eén minder/ meer dan is! Onderwerp: Splitsen t.e.m. 4! Het splitsen blijft moeilijk gaan. T.e.m. 3 lukken de oefeningen inzichtelijk (zonder blokjes), hoger niet. In team hebben we besloten de aanpak te veranderen. Na intensieve begeleiding merken we weinig vooruitgang. We hebben besloten om voor G een werkbundel op te stellen waar ze tijdens de les in kan werken. In deze werkbundel staan zeer diverse wiskundige oefeningen. Er zitten zowel speelse als schematische als abstracte oefeningen in de map. In haar klas wordt de brug aangebracht. Omdat dit een zeer moeilijk onderwerp is, zal ik vooral in klas ondersteunen (in Maart). Af en toe zal ik G nog even apart nemen en haar bundel verbeteren en bekijken. Onderwerp: Lezen! Naast het wekelijks leesmoment in de klas, komen er twee extra leesmomenten bij. (Op dinsdag en donderdag)

5 Maart 2016 Zoals hierboven vermeld heb ik in Maart vooral klasintern ondersteund. G heeft erg zelfstandig en goed gewerkt in haar bundel. Ze heeft de werkhouding om haar bundel te nemen en oefeningen te maken. De meeste oefeningen werden met blokjes gemaakt OF door te kijken naar haar blokjesdoos. Ik ben aangenaam verrast over de afgelopen drie weken. Ze heeft erg goed gewerkt en toont motivatie. Ze wil terug leren. Ik denk dat het goed is geweest dat ze even zelfstandig gewerkt heeft aan de oefeningen. Ze heeft goed doorgewerkt waardoor ze veel oefeningen en herhaling heeft gehad. April 2016 Na de vakantie merkten we dat G nog heel veel leerstof beheerst van voor de vakantie. We besloten dus om nog één keer alles op alles te zetten en te proberen om de doelen van 1C te behalen. Indien dit lukt, kan ze volgend jaar doorstromen naar het tweede leerjaar, maar voor wiskunde terugkeren naar 1+. Ik neem vanaf de paasvakantie G dus terug apart om haar klaar te stomen naar volgend jaar toe. Onderwerp: Getalbegrip / wiskundige woordenschat! Welk getal komt voor / na! Eén minder/ meer dan is! De helft / het dubbel Onderwerp: Splitsen t.e.m. 6! Het splitsen blijft moeilijk gaan. T.e.m. 3 lukken de oefeningen inzichtelijk (zonder blokjes), hoger heel vaak niet.! Het inzicht dat de onderste twee blokjes het getal boven moeten vormen, komt niet. Onderwerp: Bewerkingen t.e.m. 6 zonder blokjes (doel: tot 8)! Bewerkingen zelf noteren a.d.h.v. prenten.! Vroeger lukten de plusoefeningen erg goed, maar had ze moeite met de minoefeningen. We hebben hier aan gewerkt, maar nu schrijft G de plusoefeningen op dezelfde manier als minoefeningen. --> = 4 i.p.v = 8 Onderwerp: Werken met de euro: van 1 cent t.e.m. 10 euro.! G begint het verschil te kennen tussen euro s en centen. Ze maakt hier steeds minder en minder fouten in.!! Wel moet er nog veel geoefend worden op het gepast betalen. Voldoende herhaling zal nodig zijn.

6 Mei 2016 Dit is de laatste maand dat ik G begeleid heb. Deze sessies stonden vooral in teken van herhalen en bepalen huidig niveau. We hebben dus gewerkt aan verschillende zaken die we eerder dit jaar zagen. Onderwerp: Getalbegrip / wiskundige woordenschat! Welk getal komt voor / na! Eén minder/ meer dan is! De helft / het dubbel Onderwerp: Splitsen t.e.m. 6! Het splitsen gaat met ups en downs. Vorige maand gingen ze niet zo vlot. Naar mijn gevoel gingen ze de laatste lessen iets beter. Er werden meer oefeningen abstract ingevuld. Ik heb het gevoel dat G er altijd even moet inkomen. Wanneer er een eindje niet rond splitsen is gewerkt gaat het moeilijk. Maar wanneer je er een aantal lessen terug intensief mee bezig bent, lukken ze terug abstract. Maar ze worden niet geautomatiseerd, na een tijdje gaat het dan terug moeilijker.! Het inzicht dat de onderste twee blokjes het getal boven moeten vormen, is er nog niet gekomen. Onderwerp: Bewerkingen t.e.m. 6 zonder blokjes (doel: tot 8)! Bewerkingen zelf noteren a.d.h.v. prenten gaat nog steeds moeilijk. Als we ze samen maken, gaat het goed. Alleen blijft het moeilijk. Voldoende herhaling zal dus belangrijk zijn. (Of dit soort oefeningen schrappen?!) Onderwerp: Euro! Het verschil tussen centen en euro s is gekend. Eenvoudige bedragen betalen lukt. (Bv. 8 euro / 12 cent ) Wanneer er euro s en centen moeten betaald worden gaat het iets minder vlot. Onderwerp: MMR & MK! Hier hebben we dit jaar minder rond gewerkt omdat dit iets minder belangrijk is, toekomstgericht dan. Toch wilde ik hier nog even bij stil staan omdat deze oefeningen wel naar voor komen in de toetsen die ze maakte.! Gaat nog erg moeilijk. Heeft moeite met inzichtelijke oefeningen zoals ordenen, bouwsels, inhoud Laatste sessies: Evaluatie:! LVS midden 1 ste leerjaar! Toets sprong 5 (Rekensprong)! Summatieve toets Rekensprong einde trimester 1

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart.

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. Huiswerk is nog steeds een belangrijk onderdeel van het onderwijs en van het leren leren van kinderen. Huiswerk ligt dus in het

Nadere informatie

Diagnostisch rekenonderzoek

Diagnostisch rekenonderzoek Doel: Zicht krijgen op het niveau van tellen, kennis van cijfers en getalbegrip, vergelijken van hoeveelheden en bewerkingen tot 10 en tot 20 (splitsen, aanvullen, koppeling materiaal som en vv, sommen

Nadere informatie

Onze schooleigenvisie op huiswerk

Onze schooleigenvisie op huiswerk Huistaken en lessen uit het schoolreglement De leerlingen zijn steeds verplicht de opgegeven lessen te leren. De leerkracht is steeds gerechtigd deze leerstof mondeling of schriftelijk op te vragen. De

Nadere informatie

aantal evaluatielessen

aantal evaluatielessen Jaarplanning Rekensprong Plus Rekensprong Plus heeft voor elk leerjaar een eenduidig jaarwerkplan. Elk werkschriftje van Rekensprong Plus overspant een periode tussen twee schoolvakanties werkschrift a

Nadere informatie

Wiskunde. Wat en hoe?

Wiskunde. Wat en hoe? Wiskunde Wat en hoe? Inhoud 1 ste leerjaar De getallen correct schrijven Getalbeelden automatiseren Splitsen van getallen Optellen en aftrekken tot 20 2 de leerjaar Getallen omzetten naar MAB De tafels

Nadere informatie

oefenbundel voor het eerste leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd

oefenbundel voor het eerste leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd oefenbundel voor het eerste leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd leerinhoud aard bron splitsen tot automatiseren Rekensprong Plus Map van Wibbel, inoefenen, automatiseren en toepassingen optellen tot

Nadere informatie

oefenbundel voor het eerste leerjaar

oefenbundel voor het eerste leerjaar oefenbundel voor het eerste leerjaar leerinhoud aard bron getallen tot ordenen optellen en aftrekken tot optellen en aftrekken tot optellen en aftrekken tot optellen en aftrekken tot automatiseren Rekensprong

Nadere informatie

Checklist Rekenen Groep 3. 1. Tellen tot 20. 2. Getallen splitsen. Hoe kun je zelf het tellen controleren?

Checklist Rekenen Groep 3. 1. Tellen tot 20. 2. Getallen splitsen. Hoe kun je zelf het tellen controleren? Checklist Rekenen Groep 3 1. Tellen tot 20 Als kleuters, in groep 1 en groep 2, zijn de kinderen bezig met de zogenaamde voorbereidende rekenvaardigheid. Onderdelen hiervan zijn ordenen en seriatie. Dit

Nadere informatie

DIDACTISCH GROEPSPLAN

DIDACTISCH GROEPSPLAN SBO De Boei DIDACTISCH GROEPSPLAN GROEP: Kof LEERKRACHT(EN): Anke Heijs/Margriet Wouda VAKGEBIED: Rekenen PERIODE: Jan.-juni Samenstelling van de groep: Stimulerende factoren: Belemmerde factoren: Beginsituatie:

Nadere informatie

Leren automatiseren met. Rekensprint. Rekensprint

Leren automatiseren met. Rekensprint. Rekensprint Leren automatiseren met Inspectierapport 2011 Scholen die tevreden zijn over aanbod automatiseren methode hebben significant lagere eindopbrengsten. Veel scholen scoren onvoldoende op de doorgaande lijn

Nadere informatie

Daarom geef ik vanaf vandaag geen huiswerk meer mee om extra tijd vrij te maken om te oefenen. Wat kan in deze voorbereidingsperiode geoefend worden?

Daarom geef ik vanaf vandaag geen huiswerk meer mee om extra tijd vrij te maken om te oefenen. Wat kan in deze voorbereidingsperiode geoefend worden? Beste, Vanaf vandaag (25/11) tot en met dinsdag 3 december wordt in de klas alle geziene leerstof van taal en wiskunde herhaald en geoefend. Dit als voorbereiding op de kerstproeven. Daarom geef ik vanaf

Nadere informatie

Routeboekje. bij Pluspunt. Groep 4 Blok 1. Van...

Routeboekje. bij Pluspunt. Groep 4 Blok 1. Van... Routeboekje bij Pluspunt Groep 4 Blok 1 Van... Groep 4 Blok 1 Les 1 Leerkrachtgebonden KB 4 1 1 Reken uit. Kun je het snel? maken KB 4 1 2 Kleur je antwoorden in maken naar keuze LB 4 2 1 Getallen in de

Nadere informatie

HUISWERK IN VBSH. Huiswerk in VBSH 1

HUISWERK IN VBSH. Huiswerk in VBSH 1 HUISWERK IN VBSH Huiswerk in VBSH 1 INHOUD KIJK WAT IK AL KAN! blz. 3 WAT IS HUISWERK? blz. 3 WAAROM KRIJG IK HUISWERK? blz. 4 WE MAKEN AFSPRAKEN blz. 5 WE DOEN HET SAMEN blz. 7 Huiswerk in VBSH 2 HUISWERK

Nadere informatie

Preventieve en remediërende zorg in de praktijk Naam: Geboortedatum:

Preventieve en remediërende zorg in de praktijk Naam: Geboortedatum: Voorblad Preventieve en remediërende zorg in de praktijk Naam: Geboortedatum: sept. '03 Datum Omschrijving van het zorgprobleem Vooropgesteld doel sept. '03 1. Algemene houding; weinig geduld-korte concentratie-roept

Nadere informatie

Tips voor het diagnostische gesprek. Marisca Milikowski Rob Milikowski

Tips voor het diagnostische gesprek. Marisca Milikowski Rob Milikowski Tips voor het diagnostische gesprek Marisca Milikowski Rob Milikowski Herkent u deze leerling? Zwakke automatisering, Tellend rekenen vaak op de vingers Nieuwe kennis zakt snel weg Eenvoudige bewerkingen

Nadere informatie

(T)huiswerkbeleid onze visie van huiswerk naar thuiswerk, een groot verschil

(T)huiswerkbeleid onze visie van huiswerk naar thuiswerk, een groot verschil (T)huiswerkbeleid onze visie van huiswerk naar thuiswerk, een groot verschil Een goed evenwicht vinden tussen huiswerk & hobby s, werk en privé, de organisatie van een gezin, het wordt er niet makkelijker

Nadere informatie

Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3.

Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3. Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3. Het rekenonderwijs van tegenwoordig ziet er anders uit dan vroeger. Dat komt omdat er nieuwe inzichten zijn over hoe kinderen het beste leren. Vroeger lag

Nadere informatie

Stappenplan: Rekengesprek

Stappenplan: Rekengesprek Stappenplan: Rekengesprek M4 - E4 Doel: Zicht krijgen op de hiaten in de procedurekennis tot niveau M4 Te gebruiken in de volgende fases van Onderwijsbehoeften Stap 1: De voorbereiding. Het programma biedt

Nadere informatie

Stappenplan: Rekengesprek

Stappenplan: Rekengesprek Stappenplan: Rekengesprek E4 - M5 Doel: Zicht krijgen op de hiaten in de procedurekennis tot niveau E4 Te gebruiken in de volgende fases van Onderwijsbehoeften Stap 1: De voorbereiding. Het programma biedt

Nadere informatie

basistekst opgesteld door de zorgteams van de scholengemeenschap

basistekst opgesteld door de zorgteams van de scholengemeenschap Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via het huiswerkbeleid willen we spanningen en conflicten vermijden en inspelen

Nadere informatie

Verbeter het automatiseren van rekenen met 10 minuten per dag

Verbeter het automatiseren van rekenen met 10 minuten per dag Verbeter het automatiseren van rekenen met 10 minuten per dag In dit artikel zal ik je uitleggen wat automatiseren is, hoe je kind dit leert op school, waarom automatiseren zo belangrijk is en ik geef

Nadere informatie

Vragen. Terugkomcursus Met Sprongen Vooruit groep 3 en 4

Vragen. Terugkomcursus Met Sprongen Vooruit groep 3 en 4 Vragen Terugkomcursus Met Sprongen Vooruit groep 3 en 4 Inhoudsopgave blz. Oefenonderdelen Leren tellen 2 Ordenen en lokaliseren 3 Springen naar getallen 4 Aanvullen tot 10 5 Splitsingen 6 Sprong van 10

Nadere informatie

2015-2016. [INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 3C.

2015-2016. [INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 3C. 2015-2016 [INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 3C. Informatieblad groep 3C Algemeen: - We beginnen s ochtends om half negen. Tot de herfstvakantie mogen de kinderen na de eerste

Nadere informatie

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag Onze week maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag Zwemmen,om 2 weken, tot eind januari weekplanner Fruitdag LO afwisselend voor- of namiddag Huistaken afgeven LO om 2 weken PO Mini- en maxiklassen Uurroosters

Nadere informatie

Enkel opmerkingen noteren wanneer de situatie afwijkt van het HPPE!!! Doel Voorbereidings en uitvoeringsfase Evaluatie

Enkel opmerkingen noteren wanneer de situatie afwijkt van het HPPE!!! Doel Voorbereidings en uitvoeringsfase Evaluatie 1. Luisteren en spreken SYNTHESE VAN DE BEGINSITUATIE: Beginsituatie: Heeft moeite met luisteren naar klassikale instructie. Hij heeft wel luisterboeken, hierbij kan hij wel perfect vertellen wat er gebeurd

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Huiswerkplan

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Huiswerkplan qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Huiswerkplan Gemeentelijke basisschool Mollem hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc

Nadere informatie

Beste ouder(s), Mocht u verder nog vragen en/of bedenkingen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen. We staan u graag te woord.

Beste ouder(s), Mocht u verder nog vragen en/of bedenkingen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen. We staan u graag te woord. Huiswerkbeleid Beste ouder(s), In deze brochure vindt u onze visie rond huiswerkbeleid terug. Een visie die gestoeld is op een positief engagement tussen de leerling, de leerkracht en de ouder. U vindt

Nadere informatie

Voorbeeld van een diagnostische toets bij de getrapte verwerking van de tekenregels (eerste jaar A-stroom)

Voorbeeld van een diagnostische toets bij de getrapte verwerking van de tekenregels (eerste jaar A-stroom) Bijlage 1 Voorbeeld van een diagnostische toets bij de getrapte verwerking van de tekenregels (eerste jaar A-stroom) Deze diagnostische toets is gebaseerd op de kennis vanuit het basisonderwijs en bestaat

Nadere informatie

Toetsen december 5e leerjaar

Toetsen december 5e leerjaar en december 5e leerjaar Beste ouder(s), Maandag 5 december starten we met onze toetsen. De week hieraan voorafgaand herhalen we de moeilijkste leerstof nog een keer. Het is aan te raden dat de kinderen

Nadere informatie

Biekorfstraat Heist-op-den-Berg website: hhc-basis.be. Huiswerkbrochure voor ouders

Biekorfstraat Heist-op-den-Berg website: hhc-basis.be. Huiswerkbrochure voor ouders Biekorfstraat 8 2220 Heist-op-den-Berg website: hhc-basis.be Huiswerkbrochure voor ouders 1. Voorwoord Het huiswerkbeleid van Heilig-Hartcollege basisschool kwam tot stand na afname van een huiswerkbevraging

Nadere informatie

Volgorde van de bewerkingen.

Volgorde van de bewerkingen. Bijlage 4: Illustratie Gedifferentieerd werken in de wiskundelessen Onderwerp: Volgorde van de bewerkingen. 4.1 Naam:... Klas:.. Groep A Gedifferentieerd werken in de wiskundelessen. Voor je toets van

Nadere informatie

Analysewijzer M3 versie 2.0 ( ) 2017 W.Danhof / P.Bandstra Bandstra Speciaal Rekenadvies Analyse Niveau Bao M3 ( fase 1a)

Analysewijzer M3 versie 2.0 ( ) 2017 W.Danhof / P.Bandstra  Bandstra Speciaal Rekenadvies Analyse Niveau Bao M3 ( fase 1a) Analysewijzer M3 versie 2.0 (20-10-17) 2017 W.Danhof / P.Bandstra www.bareka.nl Bandstra Speciaal Rekenadvies Analyse Niveau Bao M3 ( fase 1a) Aanwijzingen Aanbod Bao M3-E3 (fase 1a) Bij afnamemoment M3

Nadere informatie

Resultaten/foutenanalyse Intergemeentelijke toets IGEAN. Hoofdrekenen Juni 2010. Stedelijke basisschool PRINS DRIES

Resultaten/foutenanalyse Intergemeentelijke toets IGEAN. Hoofdrekenen Juni 2010. Stedelijke basisschool PRINS DRIES Resultaten/foutenanalyse Intergemeentelijke toets IGEAN Hoofdrekenen Juni 2010 Stedelijke basisschool 1 Hoofdrekenen juni 2010 Prins Dries PRINS DRIES In deze bundel vind je a) De opdrachten waarbij de

Nadere informatie

HUISWERKBELEID in MAATJES

HUISWERKBELEID in MAATJES HUISWERKBELEID in MAATJES Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via ons huiswerkbeleid willen we spanningen en conflicten

Nadere informatie

Eerst en vooral. heet ik jullie. van harte. Welkom. in het. leerjaar

Eerst en vooral. heet ik jullie. van harte. Welkom. in het. leerjaar Eerst en vooral heet ik jullie van harte Welkom in het leerjaar 1. Welkom Ik ben juf Sarah en ik kijk er enorm naar uit om dit schooljaar samen met jullie kinderen heel wat nieuwe dingen te leren. In de

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Versie: november 2013

Huiswerkbeleid Versie: november 2013 Huiswerkbeleid Versie: november 2013 1 Inhoud 1. Wat is huiswerk?... 3 2. Doelstellingen huiswerk... 3 3. Doorlopende leerlijn... 3 4. Rol leerkracht... 6 5. Rol ouder... 7 6. Rol kind/leerling... 7 2

Nadere informatie

Inhoud: 1. Visie. 2. Regelgevend kader. 3. Wat verstaan we onder huiswerk? 4. Hoeveel tijd besteden we aan huiswerk? 5. Waarom huiswerk?

Inhoud: 1. Visie. 2. Regelgevend kader. 3. Wat verstaan we onder huiswerk? 4. Hoeveel tijd besteden we aan huiswerk? 5. Waarom huiswerk? Huiswerkbeleidsplan Inhoud: 1. Visie 2. Regelgevend kader 3. Wat verstaan we onder huiswerk? 4. Hoeveel tijd besteden we aan huiswerk? 5. Waarom huiswerk? 6. Wat verwachten we van de ouders? 7. Wat als

Nadere informatie

Stappenplan: Rekengesprek

Stappenplan: Rekengesprek Stappenplan: Rekengesprek E6 - M7 Doel: Zicht krijgen op de hiaten in de procedurekennis tot niveau E6 Te gebruiken in de volgende fases van Onderwijsbehoeften Stap 1: De voorbereiding. Het programma biedt

Nadere informatie

Brochure infoavond

Brochure infoavond VRIJ ONDERWIJS DUFFEL Vestigingen van De Basis Lager Onderwijs Stationsstraat 4 2570 Duffel 015/ 30 38 38 Brochure infoavond 2016-2017 2 de leerjaar 2A Juf Anja Van Kerckhoven anjavankerckhoven@debasisduffel.be

Nadere informatie

Huiswerkbeleid onze visie

Huiswerkbeleid onze visie Huiswerkbeleid onze visie Uitgangspunt : Onze school heeft op basis van een ouder en leerkrachtenenquête een beleid rond huiswerk opgesteld. Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de

Nadere informatie

Verslag PV s per graad

Verslag PV s per graad Verslag PV s per graad Datum: 3 november 2014 (1 ste graad), 4 november 2014 (2 de graad) en 6 november 2014 (3 de graad) Aanwezig eerste graad: Wendy, Mieke, Veerle, Sabine, Gerda, Jan, Rik, Pascale,

Nadere informatie

Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de vorderingen van uw kind te volgen, nemen wij in iedere groep niet-methode gebonden toetsen af.

Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de vorderingen van uw kind te volgen, nemen wij in iedere groep niet-methode gebonden toetsen af. Leerlingvolgsysteem. Leerkrachten volgen de ontwikkeling van de kinderen in hun groep nauwgezet. Veel methoden die wij gebruiken, leveren toetsen die wij afnemen om vast te stellen of het kind de leerstof

Nadere informatie

oefenbundel voor het tweede leerjaar

oefenbundel voor het tweede leerjaar oefenbundel voor het tweede leerjaar leerinhoud aard bron tellen met sprongen inoefenen Rekensprong Plus 2 Map van Wibbel, inoefenen, automatiseren en toepassingen de maaltafels van 2, 3, 4, 5, 10 de maal-

Nadere informatie

Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie

Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie Van 1 september tot en met 3 september 2010. Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie Hallo iedereen, Zijn jullie er klaar voor? De hartjes van onze kapoenen zullen

Nadere informatie

Checklist examenvoorbereiding en planning

Checklist examenvoorbereiding en planning Checklist examenvoorbereiding en planning Examens!? We willen je helpen om vlot door je examens te raken. We hopen dat deze controlelijst je kan helpen. Dit document is een werkinstrument en mag je bijhouden.

Nadere informatie

oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd

oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd leerinhoud aard bron de helft en het dubbel hoofdrekenen: aftrekken TE-E de tafels van 2, 3,, 5, 10 de tafels van 2, 3,, 5, 10 dagen, maanden,

Nadere informatie

De basisvaardigheden rekenen de baas

De basisvaardigheden rekenen de baas De basisvaardigheden rekenen de baas Speels leren en onderhouden van de basisvaardigheden rekenen met verantwoordelijkheid bij de lerenden zelf SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling NRCD

Nadere informatie

*juf Nathalie L3A en juf Margot L3B *Contact: 3 oudercontacten *Contact steeds mogelijk bij vragen of zorgen!

*juf Nathalie L3A en juf Margot L3B *Contact: 3 oudercontacten *Contact steeds mogelijk bij vragen of zorgen! *juf Nathalie L3A en juf Margot L3B *Contact: 3 oudercontacten *Contact steeds mogelijk bij vragen of zorgen! *Materiaal: gebruiken op school blijft op school *Zelfstandig werk: kinderen leren meer en

Nadere informatie

Informatie groep 3 en 4

Informatie groep 3 en 4 Informatie groep 3 en 4 Hierbij even wat informatie over de dingen waar uw kind dit schooljaar mee te maken krijgt. Dit kan u helderheid verschaffen over wat de kinderen leren in groep 3 en 4. En ook hoe

Nadere informatie

LEREN LEREN. tweede graad

LEREN LEREN. tweede graad LEREN LEREN tweede graad Noteer op een blad, wat je reeds allemaal (aan)leerde in je jonge leven. Noteer (met groen) zoveel mogelijk factoren die dat leren beïnvloedden. Om iets te leren: 1. heb je een

Nadere informatie

1. Tellen. b. Getalrijen voortzetten Laat de volgende opgaven maken: Maak de rijen af:

1. Tellen. b. Getalrijen voortzetten Laat de volgende opgaven maken: Maak de rijen af: 1. Tellen a. Akoestisch tellen Laat het kind de telrij vanaf een willekeurig getal (bijvoorbeeld 36) opzeggen. Laat het tien verder tellen: zes-en-dertig, zeven-en-dertig, acht-en-dertig, Doe dit enkele

Nadere informatie

Getallen 1 is een computerprogramma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een computerprogramma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een computerprogramma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Doelgroep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool

Nadere informatie

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken De coördinatie van het zorgbeleid ligt in handen van de zorgcoördinator, in overleg en samenwerking met de directie. De verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

REKENZWAK VMBO-MBO. Lonneke Boels - Christelijk Lyceum Delft Rekencoördinator, docent rekenen, technator RT-praktijk Alaka rekenen basisschool en pabo

REKENZWAK VMBO-MBO. Lonneke Boels - Christelijk Lyceum Delft Rekencoördinator, docent rekenen, technator RT-praktijk Alaka rekenen basisschool en pabo REKENZWAK VMBO-MBO Lonneke Boels - Christelijk Lyceum Delft Rekencoördinator, docent rekenen, technator RT-praktijk Alaka rekenen basisschool en pabo Oorzaken rekenproblemen En wat kun je eraan doen? Oorzaak

Nadere informatie

Woensdag, 31 oktober Luizencontrole 1 november - 7 november Juf Melissa in NY, juf Marjan B en juf Inge staan voor de groep

Woensdag, 31 oktober Luizencontrole 1 november - 7 november Juf Melissa in NY, juf Marjan B en juf Inge staan voor de groep Datum: 29 oktober 2018 Belangrijke data: Woensdag, 31 oktober Luizencontrole 1 november - 7 november Juf Melissa in NY, juf Marjan B en juf Inge staan voor de groep Dinsdag, 6 november Einde kledingactie

Nadere informatie

Analysewijzer M3 versie 2.0 ( ) 2017 W.Danhof / P.Bandstra Bandstra Speciaal Rekenadvies

Analysewijzer M3 versie 2.0 ( ) 2017 W.Danhof / P.Bandstra  Bandstra Speciaal Rekenadvies Analysewijzer M3 versie 2.0 (28-3-17) 2017 W.Danhof / P.Bandstra www.bareka.nl Bandstra Speciaal Rekenadvies Analyse Niveau Bao M3 ( fase 1a) Aanwijzingen Aanbod Bao M3-E3 (fase 1a) Belangrijke signalen

Nadere informatie

Ons huistakenbeleid.

Ons huistakenbeleid. Ons huistakenbeleid. 1. Onze visie op huistaken. Onze school vindt dat huiswerk een belangrijk onderdeel is van het onderwijs en van het leerproces bij kinderen. Huiswerk ligt tevens in het verlengde van

Nadere informatie

29 Februari voorjaarsvakantie. 7 maart Luizencontrole 9 maart start EHBO groep 8 15 maart inspectiebezoek

29 Februari voorjaarsvakantie. 7 maart Luizencontrole 9 maart start EHBO groep 8 15 maart inspectiebezoek 26 februari 2016 Agenda 29 Februari voorjaarsvakantie. 7 maart Luizencontrole 9 maart start EHBO groep 8 15 maart inspectiebezoek Kwaliteitszorg: Cito- resultaten Midden 2016 Alle toetsen zijn weer afgenomen

Nadere informatie

Masterplan ERWD. Differentiëren in subgroepen 10 december Arlette Buter

Masterplan ERWD. Differentiëren in subgroepen 10 december Arlette Buter Masterplan ERWD Differentiëren in subgroepen 10 december 2014 Arlette Buter Arlette Buter info@rekenadviesbuter.nl 1 Inhoud Differentiëren in subgroepen: lesgeven op spoor 2 - Welke kennis is er nodig

Nadere informatie

SAMEN SCHOOL MAKEN. Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw

SAMEN SCHOOL MAKEN. Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Huiswerk is SAMEN SCHOOL MAKEN Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Huiswerk is het uitvoeren van opdrachten buiten klasverband. Goed huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces dat

Nadere informatie

A. Cooreman. 56 DBP Breuken 2 Techniek en bewerkingen. Breukenschema. optellen + en aftrekken - vermenigvuldigen x delen :

A. Cooreman. 56 DBP Breuken 2 Techniek en bewerkingen. Breukenschema. optellen + en aftrekken - vermenigvuldigen x delen : A. Cooreman 56 DBP Breuken 2 Techniek en bewerkingen Leerjaar Groep Breukenschema Voor alle bewerkingen 1. breuk per breuk vereenvoudigen 2. gehele getallen op noemer 1 3. decimale getallen op noemer 10,

Nadere informatie

A 1 RS+ 1. Rekensprong Plus 1 (c) Van In, lesnr domein lesonderwerp lesnr domein lesonderwerp lesnr domein lesonderwerp

A 1 RS+ 1. Rekensprong Plus 1 (c) Van In, lesnr domein lesonderwerp lesnr domein lesonderwerp lesnr domein lesonderwerp RS+ 1 A 1 2 3 1 MK ruimtelijke oriëntatie: personen 27 G voorwerpen vergelijken naar aantal 53 G natuurlijke getallen interpreteren 2 G tellen tot 6 28 B evenveel maken door bijdoen of wegdoen 54 G vaste

Nadere informatie

TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Midden 1ste leerjaar INSTRUCTIE BIJ VRAGEN Wiskunde Midden 1 ste leerjaar

TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Midden 1ste leerjaar INSTRUCTIE BIJ VRAGEN Wiskunde Midden 1 ste leerjaar TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Midden 1ste leerjaar INSTRUCTIE BIJ VRAGEN Wiskunde Midden 1 ste leerjaar Vraag 1: (pg 64 oefening 2 - Basisboek LVS wiskunde toetsen 2) Het verschil tussen

Nadere informatie

Het zorgbeleid in het Pierenbos

Het zorgbeleid in het Pierenbos Het zorgbeleid in het Pierenbos Indien je als ouder vragen hebt, stap je in de eerste plaats naar de klasleerkracht. Deze zal overleggen met de ondersteuner en/of zorgcoördinator en bekijken welke trajecten

Nadere informatie

Huiswerkbeleid van de Ds. Joh. v.d. Wendeschool

Huiswerkbeleid van de Ds. Joh. v.d. Wendeschool Huiswerkbeleid van de Ds. Joh. v.d. Wendeschool Inhoud Wat is huiswerk? 3 Waarom geven wij huiswerk? 4 In welke groepen krijgen de kinderen huiswerk? 4 Afspraken 5 De rol van de ouder(s/opvoeders bij het

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen?

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen? Huistakenbeleid Waarom huistaken zinvol zijn! Oefenen en afwerken Door huistaken te geven willen wij ervoor zorgen dat leerstof verder kan ingeoefend en geautomatiseerd worden. Vaardigheden en attitudes

Nadere informatie

INFOBROCHURE BASISAANBOD ONDERBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/

INFOBROCHURE BASISAANBOD ONDERBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/ BASISAANBOD ONDERBOUW INFOBROCHURE Schooljaar 2018-2019 Geldenaaksebaan 18 3001 Heverlee tel: 016/23.58.93 email: parkschool@leuven.be website: www.parkschoolleuven.be WAT BIEDT BASISAANBOD ONDERBOUW?

Nadere informatie

Overzicht spellen tweede leerjaar

Overzicht spellen tweede leerjaar GETALLEN 1 Splitsspel Automatiseren van de splitsingen t.e.m. 10. 1-13 t.e.m. 1-20 2 Dominospel Een zuiver tiental koppelen aan de juiste hoeveelheid en omgekeerd. 2-2 t.e.m. 2-5 2 Bingo De zuivere tientallen

Nadere informatie

A. Cooreman. 2 HR module 9 Tafel van 9

A. Cooreman. 2 HR module 9 Tafel van 9 A. Cooreman Ink ijke e mp la ar 2 HR module Tafel van Basis Leerjaar kk Groep Remediëring 2 1 2 Naam D/201/120/1 ISBN 2 00 i.s.m september 201 Klas digitaal Legende iconen Leer dit vanbuiten. Werk schriftelijk

Nadere informatie

RID, daar kom je verder mee. Jelle wil net als zijn vriendjes naar de havo. Dyscalculie houdt hem niet tegen. Dyscalculiebehandeling

RID, daar kom je verder mee. Jelle wil net als zijn vriendjes naar de havo. Dyscalculie houdt hem niet tegen. Dyscalculiebehandeling RID, daar kom je verder mee Jelle wil net als zijn vriendjes naar de havo. Dyscalculie houdt hem niet tegen. Dyscalculiebehandeling Waarom het RID? Wat is dyscalculie? Een gestructureerde aanpak Ruim 25

Nadere informatie

Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok 1

Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok 1 Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok Legenda kleuren Getalbegrip Optellen en aftrekken Vermenigvuldigen en delen Verhoudingen Meten Meten Tijd Meten Geld Meetkunde Verbanden Legenda

Nadere informatie

Brochure infoavond

Brochure infoavond Brochure infoavond 2018-2019 2 de leerjaar 2A Juf Anja Van Kerckhoven anja.vankerckhoven@lagereschoolduffel.be 2B Juf Ann Claes ann.claes@lagereschoolduffel.be Juf Jasmien Bogaerts jasmien.bogaerts@lagereschoolduffel.be

Nadere informatie

Krachtig, positief en ontwikkelingsgericht evalueren in het lager onderwijs. Werkinstrumenten. Anders evalueren in wiskunde en Frans

Krachtig, positief en ontwikkelingsgericht evalueren in het lager onderwijs. Werkinstrumenten. Anders evalueren in wiskunde en Frans Krachtig, positief en ontwikkelingsgericht evalueren in het lager onderwijs Werkinstrumenten Anders evalueren in wiskunde en Frans Centrum voor ervaringsgericht onderwijs Schapenstraat 34 3000 Leuven joost.maes@ppw.kuleuven.be

Nadere informatie

Dyscalculie gediagnostiseerd. En dan? MBO conferentie Dyscalculie

Dyscalculie gediagnostiseerd. En dan? MBO conferentie Dyscalculie Niet alle rekenproblemen zijn dyscalculie 2 1 T O M B R A A M S Dyscalculie gediagnostiseerd. En dan? MBO conferentie Dyscalculie PPON 2004 en 2011 De onderzoeken van PPON 2004 en 2011 laten zien dat routinematige

Nadere informatie

Groep 5 Leerroute 3< 1F Leerroute 2= 1F (maatschrift) Leerroute 1 = 1S Periode 1

Groep 5 Leerroute 3< 1F Leerroute 2= 1F (maatschrift) Leerroute 1 = 1S Periode 1 Groep 5 Leerroute 3< 1F Leerroute 2= 1F (maatschrift) Leerroute 1 = 1S Periode 1 Normgerichte doelen: De kinderen behalen op de methodegebonden toetsen Maatschrift een 60% score. Blok 1: De kinderen kennen/kunnen/beheersen:

Nadere informatie

LEREN LEREN. tweede graad

LEREN LEREN. tweede graad LEREN LEREN tweede graad Noteer op een blad, wat je reeds allemaal (aan)leerde in je jonge leven. Noteer (met groen) zoveel mogelijk factoren die dat leren beïnvloedden. Om iets te leren: 1. heb je een

Nadere informatie

4 ZORGBREDE BASISSCHOOL

4 ZORGBREDE BASISSCHOOL ..7.1 Skippywerking..7.1.1. doelstelling De meer-en hoogbegaafdenwerking op onze school wordt skippywerking genoemd. De bedoeling is tegemoet te komen aan de leernoden en aan te sluiten bij het niveau

Nadere informatie

Huiswerkbeleid de Boomgaard

Huiswerkbeleid de Boomgaard Huiswerkbeleid de Boomgaard Visie Huiswerk is een brug tussen school en thuis: huiswerk betrekt ouders bij het schoolgebeuren. Het is een manier om interesse te tonen in het schoolleven van de kinderen.

Nadere informatie

Rekenfolder o.b.s. Henri Dunant groep 3

Rekenfolder o.b.s. Henri Dunant groep 3 Extra informatie blok 1 In groep 1 en 2 hebben de leerlingen al veel ervaring opgedaan met rekenactiviteiten, zoals het ordenen, vergelijken, sorteren, tellen en groeperen. Ook hebben ze kennisgemaakt

Nadere informatie

Eerst en vooral. heet ik jullie. van harte. Welkom. in het. leerjaar

Eerst en vooral. heet ik jullie. van harte. Welkom. in het. leerjaar Eerst en vooral heet ik jullie van harte Welkom in het leerjaar 1. Welkom Ik ben juf Sarah en ik kijk er enorm naar uit om dit schooljaar samen met jullie kinderen heel wat nieuwe dingen te leren. In de

Nadere informatie

Interactie 1. Basiscommunicatie en schriftelijke correctie. Slotdocument

Interactie 1. Basiscommunicatie en schriftelijke correctie. Slotdocument Interactie 1 Basiscommunicatie en schriftelijke correctie Slotdocument Verantwoording: Onder basiscommunicatie verstaan we de vaardigheid van de leerkracht om zo met leerlingen te communiceren dat zij

Nadere informatie

Wat hebben we gedaan en geleerd in november en december?

Wat hebben we gedaan en geleerd in november en december? Wat hebben we gedaan en geleerd in november en december? Het waren -zoals vanouds- drukke maanden. Natuurlijk door Sint en de kerstperiode, maar ook door andere zaken. Zo kwam miss Nicole elke donderdag

Nadere informatie

HUISWERKBELEID 1. AANLEIDING

HUISWERKBELEID 1. AANLEIDING HUISWERKBELEID 1. AANLEIDING In het schooljaar2013-2014 staat onder andere een beleidsplan over huiswerk centraal. Met dit nieuwe beleidsplan krijgen de leerkrachten een afgewogen werkinstrument ter beschikking.

Nadere informatie

aantal evaluatielessen

aantal evaluatielessen Jaarplanning Rekensprong Plus Rekensprong Plus heeft voor elk leerjaar een eenduidig jaarwerkplan. Elk werkschriftje van Rekensprong Plus overspant een periode tussen twee schoolvakanties werkschrift a

Nadere informatie

Bedoeling infoavond. Wegwijs maken in het programma en de werkwijze van het 3 de leerjaar

Bedoeling infoavond. Wegwijs maken in het programma en de werkwijze van het 3 de leerjaar Bedoeling infoavond Wegwijs maken in het programma en de werkwijze van het 3 de leerjaar Dagindeling Juf Kim (3A) en meester Stijn (3B) Wiskunde, Nederlands, Wero Juf Kim geeft muzo voor beide klassen

Nadere informatie

Huiswerkbeleidsplan. 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan

Huiswerkbeleidsplan. 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan Huiswerkbeleidsplan 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan 1. Visie 2. Doelstellingen 3. Wat verwachten we van de ouders? 4. Wat verwachten we niet van de ouders? 5. Wat doen we als een huiswerk niet gemaakt

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? 16 mei tot vrijdag 20 mei Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie in de instap- 1 e kleuterklas : Deze week werken wij verder rond het thema: "Mijn huis". Maandag mag iedereen nog een dagje thuisblijven

Nadere informatie

Overzicht van leerlingkenmerken van verschillende typen rekenaars

Overzicht van leerlingkenmerken van verschillende typen rekenaars Overzicht van leerlingkenmerken van verschillende typen rekenaars De tellende rekenaar Ja Nee Opmerkingen heeft veel problemen met het besef van hoeveelheden zoals veel, weinig, evenveel, meer en minder

Nadere informatie

Ouderavond september. 1. Grote veranderingen

Ouderavond september. 1. Grote veranderingen Ouderavond september eerste leerjaar 1. Grote veranderingen Stilzitten ( tussendoortjes) concentratie ( aangepast lesrooster) vrijblijvendheid wordt samen evolueren in vaste stappen op dezelfde tijdstippen

Nadere informatie

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Waarom vinden wij huistaken zinvol? Wanneer krijgen ouders toelichting bij het huistaakbeleid?

Nadere informatie

Instructies zijn niet alleen visueel, maar ook auditief, met hoogkwalitatief ingesproken geluid (geen computerstem).

Instructies zijn niet alleen visueel, maar ook auditief, met hoogkwalitatief ingesproken geluid (geen computerstem). Getallen 3 Doelgroep Getallen 3 is bedoeld voor leerlingen in klas 3-5 van de havo, klas 3-6 van het vwo en in mbo 3&4. Het programma is bijzonder geschikt voor groepen waarin niveauverschillen bestaan.

Nadere informatie

Bijlage 6 uit het schoolreglement

Bijlage 6 uit het schoolreglement Bijlage 6 uit het schoolreglement Visietekst huistaken Sint-Paulus, De Deynestraat / Rerum Novarumplein Gent Inleiding Met een visietekst willen we de fundamentele ideeën formuleren van het huistakenbeleid

Nadere informatie

Wat verstaan we onder huiswerk?

Wat verstaan we onder huiswerk? HUISWERKBELEIDSPLAN VOOR DE LAGERE SCHOOL Wat verstaan we onder huiswerk? Huiswerk is voor ons het totaal van alle taken, werken en lessen die door de leerkrachten opgegeven worden om thuis te maken. Maakwerk

Nadere informatie

Deel 3 t.e.m. 11 van De Wiskanjers Zorg: Rekenmonsters

Deel 3 t.e.m. 11 van De Wiskanjers Zorg: Rekenmonsters Deel 3 t.e.m. 11 van De Wiskanjers Zorg: Rekenmonsters Het is onze taak als leerkracht om ervoor te zorgen dat we onze kinderen zodanig ondersteunen en begeleiden dat ze voor moeilijke vakonderdelen hun

Nadere informatie

infoavond 1B 7 september 2017 juf Liesbeth en juf Evelien

infoavond 1B 7 september 2017 juf Liesbeth en juf Evelien infoavond 1B 7 september 2017 juf Liesbeth en juf Evelien Leerkrachten 1B 2 leerkrachten in het 1 ste leerjaar: Juf Evelien: maandag tot kerstvakantie Juf Sandra: maandag tot 30 april Juf Liesbeth: dinsdag

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Rekenen met de procentenstrook

Rekenen met de procentenstrook Rekenen met de procentenstrook Volgens Bartjens Frans van Galen en Dolly van Eerde Kinderen weten aan het eind van de basisschool heus wel wat procenten zijn: een percentage geeft aan om hoeveel honderdsten

Nadere informatie

ALGEMEEN. Leermiddel bij het splitsboxje. www.rekenhoek.nl. Splitsboxje GROEP 3 4

ALGEMEEN. Leermiddel bij het splitsboxje. www.rekenhoek.nl. Splitsboxje GROEP 3 4 ALGEMEEN Splitsboxje www.rekenhoek.nl GROEP 3 4 Leermiddel bij het splitsboxje Het materiaal is bedoeld voor: Kinderen die moeite hebben met splitsen van getallen, vooral met de overgang van concreet naar

Nadere informatie