Half Jaar Rapportage. Afdeling toezicht, handhaving en veiligheid gemeente Hoogeveen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Half Jaar Rapportage. Afdeling toezicht, handhaving en veiligheid gemeente Hoogeveen"

Transcriptie

1 Half Jaar Rapportage Afdeling toezicht, handhaving en veiligheid gemeente Hoogeveen Afdeling Handhaving, Toezicht en Veiligheid Juli 2015

2 PAGINA 2 VAN 8 Inleiding Voor u ligt de halfjaarlijkse rapportage van de eenheid Dienstverlening, afdeling toezicht, handhaving en veiligheid over het Handhavingsuitvoeringsprogramma gemeente Hoogeveen. Deze rapportage brengt onder meer de gemeentelijke inspanningen met betrekking tot de handhaving van de fysieke leefomgeving in kaart. Deze fysieke leefomgeving heeft betrekking op bouwregelgeving, ruimtelijke regelgeving en milieutaken. Hierbij wordt ingegaan op de handhavingstaken, zoals deze worden uitgevoerd door het team Toezicht en Handhaving. Milieuhandhaving maakt geen onderdeel uit van deze rapportage, omdat de RUD Drenthe verantwoordelijk is voor de uitvoering van deze handhavingstaken. De gemeente Hoogeveen stelt een apart programma op voor deze taken. De RUD Drenthe legt via kwartaalrapportages en een eigen jaarverslag verantwoording af over de behaalde resultaten. De wijze waarop handhaving binnen de gemeente Hoogeveen plaatsvindt, is door de gemeenteraad vastgesteld in de Kadernota Toezicht en Handhaving De Kadernota bevat het beleidsmatige kader voor de uitvoering van de handhavingstaken in de fysieke leefomgeving. De handhavingsprioriteiten zijn vastgesteld na uitvoering van een risicoanalyse. In 2015 wordt gewerkt met het gemeentelijke Handhavingsuitvoeringsprogramma 2015 (HUP). Het is een uitwerking van de kadernota Toezicht en Handhaving gemeente Hoogeveen Het HUP bevat een raming van de handhavingsactiviteiten in Dit jaarprogramma vormt de basis voor het jaarverslag. Deze rapportage over het eerste half jaar geeft inzicht in de voortgang van het Handhavingsuitvoeringsprogramma 2015.

3 PAGINA 3 VAN 8 Kader omgevingsrecht Aantal Aantal Totaal gecontroleerde gecontroleerde vergunningen WABO-Vergunningen: Verwacht aantal 2015* 1 e kwartaal vergunningen 2 e kwartaal Publiek < Publiek > Wonen < Wonen > Sloop Analoge vergunningen Klachten, meldingen Legalisatieonderzoeken Controle inr.eisen DHW Ontruiming hennepkwekerijen *Niet geraamd *bron handhavingsprogramma 2015 Wabo-vergunningen Er zijn minder Wabo-vergunningen gecontroleerd dan verwacht. Personele bezetting was in eerste instantie niet op orde. Ook heeft het team te maken gehad met langdurige ziekte. De gehele opgave is opgevangen met de beschikbare capaciteit. Daarnaast hebben problemen rondom de bouw van de parkeergarage aan De Kaap veel meer inzet van de beschikbare capaciteit gevraagd dan vooraf was gepland. Analoge vergunningen. Bij de analoge vergunningen zijn een groot aantal vergunninghouders gestart met bouwwerkzaamheden. Deze vergunninghouders zijn echter al enige jaren bezig met de bouwwerkzaamheden. Bij deze locaties worden, om de vorderingen waar te nemen, één a twee controles per jaar uitgevoerd. Tot nu toe zijn 10 analoge vergunningen gecontroleerd. Overige werkzaamheden In deze paragraaf zijn een aantal werkzaamheden van de toezichthouders uitgelicht die naast de geplande werkzaamheden zijn uitgevoerd en die ten koste gaan van de beschikbare capaciteit. Ontruiming hennepkwekerijen Toezichthouders van het team bouwtoezicht werken samen met de ambtenaren openbare orde en veiligheid (AOV-ers) en de politie bij de ontruiming van hennepkwekerijen. In de Beleidsregels hard- en softdrugs gemeente Hoogeveen 2014 is een stappenplan omschreven.

4 PAGINA 4 VAN 8 Afhankelijk van het aantal hennepplanten dat wordt aangetroffen, wordt een woning of bedrijfspand voor langere tijd bestuursrechtelijk gesloten. Vaak wordt er ook illegaal stroom afgetapt waardoor een brandgevaarlijke situatie kan ontstaan. De toezichthouder controleert in die gevallen of de elektrische installatie voldoet aan de geldende eisen. Als de installatie niet voldoet moet deze worden gekeurd door een erkend installatiebedrijf. Tot het moment van keuring wordt het pand dan bestuursrechtelijk gesloten. Pas na aanlevering van een certificaat waaruit blijkt dat de installatie weer voldoet aan de normen wordt een pand voor gebruik opengesteld. In de eerste helft van 2015 zijn in totaal 4 hennepkwekerijen bestuursrechtelijk gesloten door de gemeente Hoogeveen. BAG De 'Wet basisregistraties adressen en gebouwen (BAG)' verplicht alle overheidsinstanties om de gegevens die in deze registratie zijn opgenomen te gebruiken. Daarnaast zijn die verplicht om bij twijfel dit terug te melden aan de bronhouder. De afhandeling van deze BAG-meldingen wordt in Squit (digitaal informatiesysteem) geregistreerd onder de noemer legalisatieonderzoek. Deze legalisatieonderzoeken met betrekking tot BAG zaken zijn aangeleverd door het cluster Bestuur- en managementondersteuning (BMO). Bij zowel legalisatieonderzoeken als de BAG-meldingen hoeft er geen sprake te zijn van een overtreding, maar staat van te voren niet vast of dit het geval is of niet. Vaak is er sprake van onduidelijkheid met betrekking tot het gerealiseerde bouwwerk, het aantal wooneenheden of bedrijven dat in een pand is gevestigd. Door een legalisatieonderzoek te starten wordt door vergunningverlening uitgezocht of er sprake is van een strijdige situatie en of er handhavend moet worden opgetreden of niet. In het eerste kwartaal van 2015 zijn 20 BAG zaken door de afdeling BMO aangeleverd. Deze zaken moeten door de afdeling Handhaving, Toezicht en Veiligheid worden onderzocht. Daarnaast staan er nog 30 zaken open van In de afgelopen periode zijn 4 zaken afgehandeld. Het komende half jaar moet een behoorlijke inhaalslag worden gemaakt om alle meldingen te kunnen afhandelen. Klachten / meldingen Het aantal klachten/meldingen (51) die in de eerste helft van 2015 zijn ingediend bij de afdeling handhaving komt overeen met het aantal klachten in In november 2014 is de wetswijziging vergunning vrij bouwen van kracht geworden. De verwachting is dat hierdoor het aantal klachten en meldingen in 2015 toenemen. Dit blijkt echter nog niet uit de cijfers van de eerste helft van 2015.

5 PAGINA 5 VAN 8 Kader openbare ruimte Taken openbare ruimte Beschikbare uren 2015 Werkelijk inzet tot en met juni Wijkgericht werken Controle Mulderfeiten Evenemententoezicht Afhandeling aangetroffen fietsen Toezicht in het centrum Goederen en warenmarkt Toezicht afvalstoffen(heffing) Drank- en horecawet Project supermarkten Extern uitbesteed Overige taken 442 TOTAAL * 5245 In bovenstaande tabel is te zien hoe de beschikbare capaciteit in de eerste 6 maanden van 2015 is ingezet binnen de diverse handhavingstaken in de openbare ruimte. In de bijlage vindt u een overzicht met een uitsplitsing van de hierboven genoemde taken en de uren die hierop zijn ingezet. Uit de cijfers over de inzet in van januari tot en met juni 2015 blijkt dat er veel is ingezet op de doelstellingen uit het handhavingsuitvoeringssprogramma zoals evenementoezicht, toezicht in het centrum en wijkgericht werken. De verwachting is dan ook dat de doelstellingen uit het handhavingsprogramma gemeente Hoogeveen voor 2015 worden gehaald met uitzondering van de controle op naleving van de Drank- en horecawet. De werkelijke inzet ligt behoorlijk achter bij het geplande aantal uren. De komende periode moet het toezicht in het kader van de Drank- en horecawet verder worden uitgebreid. Wijkgericht werken In het handhavingsprogramma is opgenomen dat in 2015 samen met De Smederijen wordt opgetrokken om een werkwijze te ontwikkelen waarbij we de inwoners beter betrekken bij toezicht en handhaving in hun wijk of dorp, zodat ze zelf mede bepalen op welke onderwerpen meer of minder inzet wordt gepleegd. Er is een Plan van aanpak ergernissen in de wijk/het dorp opgesteld waarin een stappenplan is uitgewerkt hoe we willen komen tot een nieuwe werkwijze (zie bijlage). Vanaf september komen een aantal studenten stage lopen om uit te werken hoe we bewoners het beste kunnen benaderen. De volgende onderzoeksvragen hebben we voor hen geformuleerd: 1. Hoe haal je de ergernissen op? 2. Hoe creëer je betrokkenheid, verantwoordelijkheid en eigenaarschap? 3. Wie gaat wat oplossen? Bij de beantwoording van deze vraag moet een relatie worden gelegd met de verantwoordelijkheid en eigenaarschap. Voorwaarde hierbij is, maak gebruik van de trits en de bestaande structuur van het wijkteam Smederijen.

6 PAGINA 6 VAN 8 Controle Mulderfeiten Uit bovenstaande tabel blijkt dat er minder uren zijn ingezet dan verwacht. Dit geeft een enigszins vertekend beeld, omdat tijdens het toezicht in het centrum ook wordt gecontroleerd op bijvoorbeeld het fietsen op de Hoofdstraat. Dit is ook een zogenaamd Mulderfeit. Deze uren zijn geschreven op toezicht in het centrum. Dit verklaart ook meteen de grote inzet in uren bij het toezicht in het centrum. In de tweede helft van 2015 wordt nog scherper gestuurd op het toekennen van uren op de juiste producten. Project supermarkten Het project supermarkten richt zich op de alcoholverstrekking aan jeugdigen onder de 18 jaar bij supermarkten. Het gaat hier om een project die door Bureau Bijzondere wetten wordt uitgevoerd. Dit project is in 2014 gestart en loopt door in 2015 & Het idee is simpel. Elke supermarkt stopt geld in een pot. Zes keer komt een 'mystery guest', die onmiskenbaar jonger is dan achttien, alcohol kopen. Krijgt de geheimzinnige shopper geen alcohol mee, dan stort de gemeente geld terug. Slaagt de jongere er wél in om alcohol mee naar huis te nemen, dan krijgt de supermarkt géén geld uit deze pot. De gemeente legt geen boetes op, maar vraagt vooraf een inlegsom van de supermarkten. Wie niet meedoet' en bij wie tóch drie keer alcohol wordt verkocht aan minderjarigen komt in het controle traject. Op dit moment zijn de deelnemende supermarkten drie keer bezocht. Er zijn drie supermarkten waarbij de mystery guest er niet in is geslaagd om alcohol te kopen. Er zijn helaas ook twee supermarkten waarbij de mystery guest alle keren alcohol heeft kunnen kopen terwijl hij/zij geen 18 jaar is. Deze twee supermarkten komen in het reguliere toezicht terecht waarbij controles worden uitgevoerd door de gemeentelijke toezichthouders die aangewezen zijn voor de Drank- en horecawet. Als bij deze controles opnieuw overtredingen worden geconstateerd wordt een bestuurlijke boete opgelegd. Er vinden nog 3 controlerondes plaats in 2015 en 2016.

7 PAGINA 7 VAN 8 Conclusies en aanbevelingen Kader omgevingsrecht Er zijn minder Wabovergunningen gecontroleerd dan verwacht op basis van het verleende aantal vergunningen. Personele bezetting was in eerste instantie niet op orde. Ook heeft het team te maken gehad met langdurige ziekte. De gehele opgave is opgevangen met de beschikbare capaciteit. Daarnaast hebben problemen rondom de bouw van de parkeergarage aan De Kaap veel meer inzet van de beschikbare capaciteit gevraagd dan vooraf was gepland. In de tweede helft van 2015 wordt meer ingezet op het controleren van Wabo-vergunningen binnen de gemeente Hoogeveen. Kader openbare ruimte In de eerste helft van 2015 is veel beschikbare capaciteit ingezet op het houden van toezicht in het centrum waarbij diverse aspecten zijn gecontroleerd zoals het fietsen op de Hoofdstraat, afsluiten Grote Kerkstraat en het nuttigen van alcohol op straat. Hierdoor is minder ingezet op onderwerpen als controle Wet Mulder en wijkgericht werken dan verwacht. Tijdschrijven In de tweede helft van 2015 wordt meer aandacht besteed aan het tijdschrijven op de juiste producten, omdat tijdens het centrumtoezicht en evenemententoezicht ook op onderwerpen wordt gecontroleerd die onder andere producten vallen zoals de Drank en Horeca Wet of Wet Mulder. Daarnaast wordt er vanaf september intensief ingezet op wijkgericht werken met de komst van een aantal studenten waarbij we de pilot wijkgericht werken meer vorm willen geven.

8 PAGINA 8 VAN 8 Bijlage inzet kader openbare ruimte Toezicht centrum 904 Wijkgericht werken 1670 Controle Mulderfeiten 685 Evenementen 230 Afhandeling aangetroffen fietsen 27 Speelautomaten * 15 Overlast door honden * 92 Vergunningen * 75 Afsteken vuurwerk * 32 Fietsen op de markt * 33 Toezicht afvalstoffenheffing 120 Drank en Horecawet / Controle parac. 376 Afsluiten stadscentrum 86 Fiscale handhaving * 80 Sporten * 115 Goederenmarkt 430

Inhoudsopgave 1 Inleiding Wettelijke en gemeentelijke kaders Wettelijke kaders Gemeentelijke kaders

Inhoudsopgave 1 Inleiding Wettelijke en gemeentelijke kaders Wettelijke kaders Gemeentelijke kaders 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Wettelijke en gemeentelijke kaders... 3 2.1 Wettelijke kaders... 3 2.2 Gemeentelijke kaders... 3 2.3 Jaarverslag en de beleidscyclus... 3 3 Wabotoezicht... 5 4 Openbare

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Inleiding 3. Hoofdstuk 2 Wettelijke kaders 4. Hoofdstuk 3 Monitoring en evaluatie 6. Hoofdstuk 4 Overige activiteiten 9

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Inleiding 3. Hoofdstuk 2 Wettelijke kaders 4. Hoofdstuk 3 Monitoring en evaluatie 6. Hoofdstuk 4 Overige activiteiten 9 Jaarverslag Handhaving 2014 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Wettelijke kaders 4 Hoofdstuk 3 Monitoring en evaluatie 6 Hoofdstuk 4 Overige activiteiten 9 Hoofdstuk 5 Bestuursrechtelijke

Nadere informatie

Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018

Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018 Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018 Afdeling Inwoners & Omgeving Vastgesteld door het college op 21 augustus 2018 Kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Handhavingsjaarverslag 2006

Handhavingsjaarverslag 2006 Handhavingsjaarverslag 2006 Gemeente Hoogeveen, Afdeling Veiligheid Juni 2007 Jaarverslag 2006 1 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 3. Inleiding 3 4. Handhavingsprogramma 2006 3 5. Verantwoording 2006

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP. DATUM 3 februari 2010 KOPIE AAN J. Spijkerman BIJLAGE. REGISTRATIENUMMER 107967 Geachte raadsleden, Burgemeester en

Nadere informatie

Toezicht en Handhaving in Assen

Toezicht en Handhaving in Assen Toezicht en Handhaving in Assen Een veilige en leefbare gemeente Als er iets mis gaat in de samenleving, gaat de vinger al snel naar de gemeente. Waren de vergunningen en het toezicht daarop in orde? En

Nadere informatie

BRIEFHOOFD uw brief van : uw kenmerk : zaaknummer : contactpersoon : fax : verzonden : Gemeenteraad. Terneuzen, 29 september 2015

BRIEFHOOFD uw brief van : uw kenmerk : zaaknummer : contactpersoon : fax :   verzonden : Gemeenteraad. Terneuzen, 29 september 2015 Gemeenteraad BRIEFHOOFD uw brief van : uw kenmerk : zaaknummer : 165831 contactpersoon : fax : e-mail : verzonden : Terneuzen, 29 september 2015 Betreft: Jaarverslag Handhaving 2014 Geachte raad, Op grond

Nadere informatie

Voorstel Het Toezicht- en Handhavingsbeleid gemeente Bronckhorst vast te stellen.

Voorstel Het Toezicht- en Handhavingsbeleid gemeente Bronckhorst vast te stellen. gemeente Bronckhorst 1/1 Z01CBAAA2C9 Naam portefeuillehouder: M. Besselink Vergaderdatum 20 april 2017 Registratie nr Onderwerp Z91544\Raad- 00215 Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend

Nadere informatie

Handhavingsuitvoeringsprogramma gemeente Hoogeveen

Handhavingsuitvoeringsprogramma gemeente Hoogeveen Handhavingsuitvoeringsprogramma 2017-2018 gemeente Hoogeveen Afdeling Handhaving, Toezicht en Veiligheid Maart 2017 PAGINA 2 VAN 17 Samenvatting Op 1 januari 2015 is de Samenwerkingsorganisatie De Wolden

Nadere informatie

HANDHAVINGSUITVOERINGSPROGRAMMA GEMEENTE WOERDEN

HANDHAVINGSUITVOERINGSPROGRAMMA GEMEENTE WOERDEN HANDHAVINGSUITVOERINGSPROGRAMMA GEMEENTE WOERDEN Afdelingen Dienstverlening en Realisatie & Beheer 2012 Daus de Roock Fiona Vorrink 04-07-12 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Algemeen 3 2.1. Wat is handhaven?

Nadere informatie

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( )

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( ) Onderwerp: Jaarverslag 2014 en 2015 Wabo en milieu Portefeuillehouder: Burgemeester Joosten Datum: 8 maart 2016 Aanleiding voor de mededeling In juni 2011 is het Handhavingbeleidsplan 2011-2015 zichtbaar,

Nadere informatie

Jaarverslag Handhaving Inhoud

Jaarverslag Handhaving Inhoud Jaarverslag Handhaving Inhoud Inleiding... 2 Milieutoezicht... 3 Bouw- en woning toezicht... 7 Toezicht Apv en bijzondere wetten... 10 Bestuursrechtelijke handhaving... 13 Ontwikkelingen... 14 Conclusies

Nadere informatie

Toezicht Veiligheid en Leefbaarheid

Toezicht Veiligheid en Leefbaarheid Toezicht Veiligheid en Leefbaarheid toezichtinformatie Toezichtinformatie over 214 Deze vragenlijst dient als basis voor het aanleveren van de informatie die nodig is voor het vullen van de toezichtindicatoren

Nadere informatie

2. Toezicht Veiligheid en Leefbaarheid

2. Toezicht Veiligheid en Leefbaarheid 2. Toezicht Veiligheid en Leefbaarheid Inhoudsopgave 1. Drank- en horecawet... 2 1.1. Omvang vergunde horeca activiteiten... 2 1.2. Toezicht op vergunde horeca-activiteiten... 2 1.3. Controles op vergunde

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP DATUM 2 februari 2011 KOPIE AAN J. Spijkerman BIJLAGE. REGISTRATIENUMMER 010588 Geachte raadsleden, Burgemeester en

Nadere informatie

Handhavingsuitvoeringsprogramma gemeente De Wolden

Handhavingsuitvoeringsprogramma gemeente De Wolden 1 Handhavingsuitvoeringsprogramma gemeente De Wolden Samenvatting In dit handhavingsuitvoeringsprogramma is weergegeven hoe de beschikbare capaciteit op handhaving in De Wolden wordt ingezet in de verschillende

Nadere informatie

Gemeente Hillegom Evaluatie handhaving bouwtaken 2015 en programma toezicht en handhaving 2016

Gemeente Hillegom Evaluatie handhaving bouwtaken 2015 en programma toezicht en handhaving 2016 Gemeente Hillegom Evaluatie handhaving bouwtaken 2015 en programma toezicht en handhaving 2016 1. Inleiding Het vaststellen van een handhavingsbeleid is een wettelijke verplichting (artikel 7.3 van het

Nadere informatie

Plan van aanpak. Updaten vergunningenbestand DHW

Plan van aanpak. Updaten vergunningenbestand DHW Plan van aanpak Updaten vergunningenbestand DHW Gemeente Borne 2015 1 1. Inleiding Sinds 1 januari 2013 is de gemeente Borne bevoegd gezag op basis van de Drank en Horecawet. Zij is daarmee verantwoordelijk

Nadere informatie

Werkplan toezicht en handhaving openbare ruimte

Werkplan toezicht en handhaving openbare ruimte Werkplan toezicht en handhaving openbare ruimte Woudenberg 4 oktober 2017 Versie 1.2 Inleiding De gemeente werkt op het gebied van toezicht en handhaving openbare ruimte nauw samen met andere instanties,

Nadere informatie

E. T. de Vrij M. Looman-Struijs J. Schouwerwou W. Hoornstra F. Veltman Zaaknummer : 10367

E. T. de Vrij M. Looman-Struijs J. Schouwerwou W. Hoornstra F. Veltman Zaaknummer : 10367 Aan de gemeenteraad van4 : Gemeenten Gaasterlân-Sleat, Lemsterland en Skarsterlân Raadsvergadering : 24 april 2013 Commissievergadering : 8 april 2013 Agendapunt : Ter kennisgeving: plan van aanpak gewijzigde

Nadere informatie

Jaarverslag afdeling VTH. Versie mei 2015

Jaarverslag afdeling VTH. Versie mei 2015 Kerngegevens Dit verslag heeft betrekking op diverse uitvoeringstaken van de voormalige gemeenten Bussum, Muiden en Naarden. Het ziet op een verantwoording van de taken op het gebied van vergunningverlening,

Nadere informatie

Jaarverslag TOEZICHT EN HANDHAVING BOUWEN, RUIMTELIJKE ORDENING, APV EN BIJZONDERE WETTEN

Jaarverslag TOEZICHT EN HANDHAVING BOUWEN, RUIMTELIJKE ORDENING, APV EN BIJZONDERE WETTEN Jaarverslag TOEZICHT EN HANDHAVING BOUWEN, RUIMTELIJKE ORDENING, APV EN BIJZONDERE WETTEN 2010 In de gemeente Zuidplas Vastgesteld door het college bij besluit d.d. 29 maart 2011 1 Inleiding Dit is het

Nadere informatie

TOEZICHTINFORMATIE. Toezichtindicatoren Drank en horecawet

TOEZICHTINFORMATIE. Toezichtindicatoren Drank en horecawet TOEZICHTINFORMATIE Toezichtindicatoren Drank en horecawet Datum: december 2013 Versie: 1 2 Inhoud 1 Aanleiding 4 2 Leeswijzer 5 3 Toezichtindicatoren Drank en horecawet 6 3 1 Aanleiding Voor u liggen de

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2013/47

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2013/47 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 6-6-2013 Nummer voorstel: 2013/47 Voor raadsvergadering d.d.: 18-06-2013 Agendapunt: 20 Onderwerp:

Nadere informatie

KCO Uitvoeringsprogramma 2016

KCO Uitvoeringsprogramma 2016 KCO Uitvoeringsprogramma 2016 Opgesteld door: S.M.P. Looijmans Status: Vastgesteld 2 februari 2016 Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Inleiding 3 2. Vergunningen 4 3. Uitvoeringsniveaus 5 4. Toezicht en

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016

Uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016 Uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016 Inleiding Voor u ligt het uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016 van de unit vergunning-en subsidieverlening. Dit

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016

Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Gemeente Aalburg Werkendam - Woudrichem Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Uitvoering van het Omgevingsbeleidsplan

Nadere informatie

Afdelingsmanager Sjaak van Meijel

Afdelingsmanager Sjaak van Meijel Adviesnota aan B en W Onderwerp Startnotitie nieuwe Drank- en Horecawet Datum 15 januari 2013 Naam steller Henry Gruijters Kenmerk DHW Afdelingsmanager Sjaak van Meijel Afdeling Integrale veiligheid Coördinator

Nadere informatie

Handhavingsplan Openbare Orde en Veiligheid 2013 Wormerland

Handhavingsplan Openbare Orde en Veiligheid 2013 Wormerland splan Openbare Orde en Veiligheid 2013 Wormerland December 2012 Steller: R.Gorter Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3 2. Onderdelen openbare orde en veiligheid en openbare ruimte 4 3. Werkzaamheden BOA op grond

Nadere informatie

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 voor de uitvoering van de Beleidsnota integraal toezichts- en handhavingsbeleid 2011 2015 Gemeente Zuidplas Versie 1.0, vastgesteld door het college op 24 juni 2014. Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Gemeente Westvoorne

Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Gemeente Westvoorne Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Westvoorne 1. Inleiding Vanaf 1 oktober 2015 is binnen Westvoorne het steam actief. Door personele wisselingen en ziekte

Nadere informatie

Drank- en Horecawet. Arnout Hagens. Teamleider Alcohol- en tabaksbeleid. directie VGP

Drank- en Horecawet. Arnout Hagens. Teamleider Alcohol- en tabaksbeleid. directie VGP Drank- en Horecawet Arnout Hagens Teamleider Alcohol- en tabaksbeleid directie VGP Inhoud Lokaal toezicht Strafbaarstelling Lokale verordeningen Leeftijdsgrenzen Nieuwe bevoegdheden Lokaal toezicht Per

Nadere informatie

Bijlagen. Gemeente Woensdrecht uitvoeringsprogramma handhaving

Bijlagen. Gemeente Woensdrecht uitvoeringsprogramma handhaving Bijlagen 1 5.2 Milieu Voor de uitvoering van handhavingstaken met betrekking tot milieu zijn 1099 uren beschikbaar welke worden uitgevoerd door de omgevingsdienst (OMWB). Prioriteiten Het waarborgen van

Nadere informatie

Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal

Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal juni 2017 Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Wettelijk kader... 3 1.2 Inhoud jaarverslag... 4 2 Vergunningen en meldingen...

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma BOAtoezicht. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Uitvoeringsprogramma BOAtoezicht. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Uitvoeringsprogramma BOAtoezicht 2016 Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Inhoud 1. Inleiding...2 1.1 Doel toezicht en handhaving...2 1.2 Geschiedenis...2 1.3 Inhuur bij Omgevingsdienst IJmond...2

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL

VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL Bestuur, Vergunning en Handhaving Voortgangsrapportage van resultaten van handhaving in 2009 over de periode van 1 januari

Nadere informatie

Akkoord te gaan met bijgaande raadsinformatiebrief inzake beantwoording (technische) vragen van de Commissie Ruimte d.d. 12 juni 2014.

Akkoord te gaan met bijgaande raadsinformatiebrief inzake beantwoording (technische) vragen van de Commissie Ruimte d.d. 12 juni 2014. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: D. de Roock Tel.nr.: 8504 Nummer: 14A.00512 Datum: 19 juni 2014 Team: Wijkonderhoud Tekenstukken: Ja Persoverleg: Nee Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

Haarlem. Raadsfractie Christen Unie Haarlem De heer F. Visser. Geachte heer Visser,

Haarlem. Raadsfractie Christen Unie Haarlem De heer F. Visser. Geachte heer Visser, Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie Christen Unie Haarlem De heer F. Visser Datum 20 mei 2014 Onskenmerk 2014/180211 Contactpersoon L.R. Vos Doorkiesnummer 0235113819

Nadere informatie

Handhavinguitvoeringsprogramma Drank- en Horecawet Gemeente Roermond

Handhavinguitvoeringsprogramma Drank- en Horecawet Gemeente Roermond Handhavinguitvoeringsprogramma 2015-2017 Drank- en Horecawet Gemeente Roermond 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Kader... 4 Algemene handhavingsinstrumenten:... 4 Handhavingsinstrumenten

Nadere informatie

Decentralisatie Toezicht

Decentralisatie Toezicht Decentralisatie Toezicht Presentatie NVWA 8-12-2011 De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit Programma Wijzigingen DHW Taakverdeling gemeente/politie/nvwa Decentralisatie toezicht

Nadere informatie

Overzicht controleacties HIT Controleactie 22 januari Controleactie 31 januari Controleactie 27 februari 2014

Overzicht controleacties HIT Controleactie 22 januari Controleactie 31 januari Controleactie 27 februari 2014 Overzicht controleacties HIT 2014 Controleactie 22 januari 2014 Op woensdag 22 januari heeft het Helmond Interventie Team (HIT) een controleactie uitgevoerd. Daarbij zijn drie woningen en een stal gecontroleerd.

Nadere informatie

Onderwerp : Vaststelling van het Preventie- en handhavingsplan Alcohol

Onderwerp : Vaststelling van het Preventie- en handhavingsplan Alcohol Raadsvoorstel *Z00F5332ACC* Aan de raad Documentnummer : INT-14-10255 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Vaststelling van het Preventie- en handhavingsplan Alcohol 2014-2016 Inleiding Op 1 januari 2014 is de

Nadere informatie

Gemeente Hillegom. Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014

Gemeente Hillegom. Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 Gemeente Hillegom Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 Inhoudsopgave Blz. 1. Inleiding 2 - Leeswijzer 2 2. Wettelijk kader 2 2.1 Vaststelling en bevoegdheden 3 3. Samenwerking en integraal toezicht 3 3.1

Nadere informatie

Handhavingsbeleidsplan Workshop prioriteiten bepalen

Handhavingsbeleidsplan Workshop prioriteiten bepalen Handhavingsbeleidsplan 2016-2018 Workshop prioriteiten bepalen Opening 2 Beleidsgeschiedenis Door de WABO een samenvoeging van: -Handhavingsbeleidsplan Handhaven is keuzes maken 28-2011 -Handhavingsbeleidsplan

Nadere informatie

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 5

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 5 pagina 1 van 1 Rack, MJG, Marjolie `-~ _ ~ -U^~ w-2-~~ ~.~ Van: Rack, MJG, Marjolie Verzonden: donderdag 21 oktober 2010 13:49 Aan: 'info@st-ok.nl' Onderwerp: beantwoording brief uw kenmerk:2010/08/25/003/1

Nadere informatie

INWONERSPANEL SCHAGEN OVER HANDHAVING

INWONERSPANEL SCHAGEN OVER HANDHAVING INWONERSPANEL SCHAGEN OVER HANDHAVING Gemeente Schagen Mei 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2017/76 Datum Mei 2017 Opdrachtgever

Nadere informatie

Jaarplan Veiligheid 2018 met uitvoeringsprogramma s en verlengen kadernota Integrale Veiligheid (wensen en bedenkingen)

Jaarplan Veiligheid 2018 met uitvoeringsprogramma s en verlengen kadernota Integrale Veiligheid (wensen en bedenkingen) Jaarplan Veiligheid 2018 met uitvoeringsprogramma s en verlengen kadernota Integrale Veiligheid (wensen en bedenkingen) J. de Vegt De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367

Nadere informatie

Regelgeving & Handhaving alcoholbeleid. December 2013

Regelgeving & Handhaving alcoholbeleid. December 2013 Regelgeving & Handhaving alcoholbeleid December 2013 Inhoud 1 Inleiding 3 2 De veranderingen en de mogelijkheden 4 3 Het beleid 5 Bijlage 1 Concept Algemene Plaatselijke Verordening, DHW 7 Bijlage 2 Toezicht

Nadere informatie

Raadsavond Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving

Raadsavond Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving Raadsavond Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving Gemeente De Bilt Donderdag 9 mei 2019 Stellingen: De gemeente moet op alle meldingen en constateringen handhaven. De gemeente moet er alles aan doen

Nadere informatie

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE Vastgesteld: april 2016 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Procedure vaststelling Milieuverslag en programma... - 3 - Uitbesteding aan ODIJmond

Nadere informatie

Rapportage toezicht. Drank- en Horecawet. 19 maart Frans van Zoest, Projectleider. Dirk Klein, BOA coordinator

Rapportage toezicht. Drank- en Horecawet. 19 maart Frans van Zoest, Projectleider. Dirk Klein, BOA coordinator Rapportage toezicht Drank- en Horecawet 2014 19 maart 2015 Frans van Zoest, Projectleider Dirk Klein, BOA coordinator Deze notitie kijkt terug op het toezicht op de Drank- en Horecawet in 2014 zoals dat

Nadere informatie

BOA-Jaarplan 2016 Gemeente Ridderkerk

BOA-Jaarplan 2016 Gemeente Ridderkerk BOA-Jaarplan 2016 Gemeente Ridderkerk 1 Inhoud BOA-Jaarplan 2016... 1 Gemeente Ridderkerk... 1 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE ASPECTEN... 3 2.1 Toezichthouders / BOA s... 3 2.2 Ontwikkeling taken afgelopen

Nadere informatie

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2013

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2013 ** Behorende bij de Beleidsnota integraal toezichts- en handhavingsbeleid 2011 2015 Gemeente Zuidplas Versie 3, vastgesteld door het college op 7 mei 2013. Pagina 1 van 13 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht

Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht Thema Fysiek Kwaliteit Finec Natuur Volksgezondheid Imago Totale gemiddelde Kans Risico Verkeer 2,6 2,6 2,5 2,1 2,2 2,9 2,5 3 7,5 Milieuvergunning (w.o. risicovolle

Nadere informatie

Handhaving van Bouw-, milieu- en ruimtelijke regelgeving. Jaarverslag 2015 gemeente Veenendaal

Handhaving van Bouw-, milieu- en ruimtelijke regelgeving. Jaarverslag 2015 gemeente Veenendaal Handhaving van Bouw-, milieu- en ruimtelijke regelgeving Jaarverslag 2015 gemeente Veenendaal 1 nhoudsopgave Samenvatting 3 1 2 3 Inleiding Stand van zaken gemeente Veenendaal 2.1 Bouwen/ruimtelijke ordening

Nadere informatie

onderzoeksopzet handhaving

onderzoeksopzet handhaving onderzoeksopzet handhaving Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet Handhaving rekenkamercommissie Oss 29 april 2009 1 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND... 3 2. AFBAKENING... 4 3. DOELSTELLING EN ONDERZOEKSVRAGEN...

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 18 december 2014

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 18 december 2014 GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 18 december 2014 Voorstel van het college aan de raad Onderwerp: Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2016. Agendapunt Portefeuillehouder: mr. A. Hoogendoorn

Nadere informatie

De nieuwe DHW. Presentatie NVWA

De nieuwe DHW. Presentatie NVWA De nieuwe DHW Presentatie NVWA 17-10-2012 Programma Belangrijkste wijzigingen DHW Taakverdeling gemeente/politie/nvwa na 1-1-2013 Toezicht DHW - wat komt er bij kijken? Ondersteuning door NVWA/ministeries

Nadere informatie

Bijlage 3 Aanpak. Handhavingsstappenplan. Op heterdaad betrappen of na onderzoek, proces verbaal laten opmaken door milieupolitie.

Bijlage 3 Aanpak. Handhavingsstappenplan. Op heterdaad betrappen of na onderzoek, proces verbaal laten opmaken door milieupolitie. Bijlage 3 Aanpak Paarse kleurspoor openbare orde Taak Handhavingsomvang Toezichtsstrategie Ander acties - pro-actieve en preventie maatregelen - Prioriteit hoog Controle op illegaal storten en aanbieden

Nadere informatie

TOEZICHT BELEID EN REGELS MET BETREKKING TOT HONDEN

TOEZICHT BELEID EN REGELS MET BETREKKING TOT HONDEN TOEZICHT BELEID EN REGELS MET BETREKKING TOT HONDEN Inleiding In het laatste kwartaal van 2005 is gestart met een evaluatie van het hondenbeleid, zoals dit is vastgesteld op 5 februari 2004. Het resultaat

Nadere informatie

Cluster veiligheid Gemeente Vaals

Cluster veiligheid Gemeente Vaals Cluster veiligheid Gemeente Vaals Historie van het cluster: De gemeente Vaals besloot in 2008 om een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) in vaste dienst te nemen, zodat de betrokkenheid bij de gemeente

Nadere informatie

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Inleiding Het toezicht op en de handhaving van de Drank- Horecawet (DHW) is per 1 januari 2013 overgedragen aan de gemeente. Voorheen werd deze taak

Nadere informatie

*15.173770* 15.173770

*15.173770* 15.173770 omgevingsvergunning brandveilig gebruik van het zorgcentrum brandveilig gebruik van het zorgcentrum Beschikking 243812 *15.173770* 15.173770 ONTWERP-OMGEVINGSVERGUNNING nr. 243812 Uitgebreide procedure

Nadere informatie

Deel 3: Prioritering

Deel 3: Prioritering Deel 3: Prioritering Hoofdstuk 1: INLEIDING... 3 1.1 DOEL PRIORITERING... 3 1.2 LEESWIJZER... 3 Hoofdstuk 2: PRIORITEITEN... 4 2.1 FORMULE... 4 2.2 PRIORITEIT TOTAALSCORE... 4 2.3 PRIORITEIT NEGATIEF EFFECT...

Nadere informatie

Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015 Steller R. Brilhuis De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 12 95 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk

Nadere informatie

Meerjarenverslag Fysieke leefomgeving

Meerjarenverslag Fysieke leefomgeving Meerjarenverslag Fysieke leefomgeving 2014-2016 Registratienummer: 17bes00567 juni 2017 meerjarenverslag fysieke leefomgeving 2014-2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Ontwikkeling in 2010-2013 3. APV en

Nadere informatie

Presentatie DHW voor studenten. Dinsdag 12 mei 2015

Presentatie DHW voor studenten. Dinsdag 12 mei 2015 Presentatie DHW voor studenten Dinsdag 12 mei 2015 Vergunningen (paracommercie) 1. DHW-Vergunning voor schenken alcohol op grond van de Drank- en Horecawet. Schenkt uw vereniging alcohol in eigen beheer?

Nadere informatie

Gemeente. Toezichtdomein. Integraal overzicht interbestuurlijk toezicht (IBT) provincie Drenthe 2017 op uitvoering medebewindstaken gemeenten 2016

Gemeente. Toezichtdomein. Integraal overzicht interbestuurlijk toezicht (IBT) provincie Drenthe 2017 op uitvoering medebewindstaken gemeenten 2016 Toezichtdomein Westerveld Tynaarlo Noordenveld Midden-Drenthe Meppel Hoogeveen Emmen De Wolden Coevorden Borger-Odoorn Assen Aa en Hunze Integraal overzicht interbestuurlijk toezicht (IBT) provincie Drenthe

Nadere informatie

INTEGRALE HANDHAVING Jaarverslag 2015

INTEGRALE HANDHAVING Jaarverslag 2015 INTEGRALE HANDHAVING Jaarverslag 2015 Inhoud 1. Inleiding 5 2. Beleidsmatig/organisatorisch 7 2.1 Beleidsuitgangspunt 7 2.1.1 Prioriteiten 2015 7 2.2.1 Regio samenwerking 7 2.2.2 Regionale Uitvoeringsdienst

Nadere informatie

Memo. aan. de gemeenteraad Jaarverslag 2012 handhaving bouwregelgeving. van. Burgemeester en wethouders R.O. 27 augustus 2013.

Memo. aan. de gemeenteraad Jaarverslag 2012 handhaving bouwregelgeving. van. Burgemeester en wethouders R.O. 27 augustus 2013. Memo aan onderwerp van directie afdeling telefoon datum de gemeenteraad Jaarverslag 2012 handhaving bouwregelgeving Burgemeester en wethouders R.O. 27 augustus 2013 Memo Geachte dames en heren, Hierbij

Nadere informatie

Jaarverslag. integraal toezicht en handhaving 2013. Brede School West in aanbouw. Meas locatie, bouw van 60 appartementen in afrondende fase.

Jaarverslag. integraal toezicht en handhaving 2013. Brede School West in aanbouw. Meas locatie, bouw van 60 appartementen in afrondende fase. Jaarverslag integraal toezicht en handhaving 2013 Brede School West in aanbouw. Meas locatie, bouw van 60 appartementen in afrondende fase. Inhoud: 1: inleiding 2: samenwerking met adviserende partijen

Nadere informatie

Bijlagen: 1. Prioriteitstelling 2. Factsheets Branches. 1 van 11

Bijlagen: 1. Prioriteitstelling 2. Factsheets Branches. 1 van 11 0 van 11 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...1 Inleiding...2 1. Prioriteitstelling...3 1.1. Inrichting gebonden...3 2. Programma 2012...4 2.1. milieu...4 2.2. Urenbesteding Handhaving 2012...5 2.3. Bouw- en

Nadere informatie

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap Inleiding In het omgevingsrecht worden regels gesteld waar de overheden zich aan moeten houden bij het uitvoeren van vergunningverlening,

Nadere informatie

Actieve informatievoorzieningc

Actieve informatievoorzieningc Actieve informatievoorzieningc INT18-36797 aan : de gemeenteraad kopie aan : van : college van burgemeester en wethouders beh. ambtenaar : G.M. Heesink portefeuillehouder : M. Besselink datum : 29 mei

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAAG / VRAGEN

SCHRIFTELIJKE VRAAG / VRAGEN SCHRIFTELIJKE VRAAG / VRAGEN Indiener: Mevr. klein Gunnewiek Fractie: VVD Datum indiening vraag / vragen: 7 december 2016 Onderwerp: Handhavingsuitvoeringsprogramma 2017 Vraag / vragen: De VVD heeft een

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal

Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal juni 2017 Samenvatting Voorliggend uitvoeringsprogramma is de uitwerking van het Vergunningen, Toezichts- en Handhavingsbeleid

Nadere informatie

Ontwerp Omgevingsvergunning

Ontwerp Omgevingsvergunning De heer J.B. Kamphuis Kloosterallee 3 8167 LT Oene Zaaknummer : 48503 Behandeld door : Team Ontwikkeling Vergunningverlening Telefoonnummer : 14 0578 Onderwerp : Ontwerp omgevingsvergunning uitgebreid

Nadere informatie

BAG-processen. Handreiking voor stadsdelen/ DMB

BAG-processen. Handreiking voor stadsdelen/ DMB BAG-processen Handreiking voor stadsdelen/ DMB Programma Kwaliteit BAG Deelprojecten 2 en 3 (Janine van Arnhem) september 2010 Inleiding De BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen) bevat gemeentelijke

Nadere informatie

Jaarverslag. Handhaving

Jaarverslag. Handhaving Jaarverslag Handhaving 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding...4 1.1 Integraal Handhavingsprogramma 2011-2014...4 1.2 Leeswijzer...4 2. Beleidsmatige Ontwikkelingen...5 2.1 Integraal Toezicht- en Handhavingsprogramma

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma BOAtoezicht. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Uitvoeringsprogramma BOAtoezicht. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Uitvoeringsprogramma BOAtoezicht 2017 Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Inhoud 1. Inleiding...2 1.1 Doel toezicht en handhaving...2 1.2 Geschiedenis...2 1.3 Inhuur bij Omgevingsdienst IJmond...2

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Behorend bij het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol

GEMEENTEBLAD. Behorend bij het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Uitvoeringsplan PHP Behorend bij het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Gemeente Houten Inleiding In 2013 en 2014 zijn de regels voor alcohol gewijzigd. Eén van de wijzigingen is dat gemeenten verantwoordelijk

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA Omgevingsbeleidsplan Valkenswaard

UITVOERINGSPROGRAMMA Omgevingsbeleidsplan Valkenswaard UITVOERINGSPROGRAMMA 2014 Omgevingsbeleidsplan 2011-2014 Valkenswaard Team Vergunningen, Toezicht & Handhaving vastgesteld op 3 december 2013 1. Inleiding Het Omgevingsbeleidsplan is op grond van het Besluit

Nadere informatie

Brede blik Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving 2015

Brede blik Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving 2015 Brede blik Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving 2015 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Uitvoeringsprogramma toezicht en handhaving 2015... 4 3. Milieutoezicht... 5 4. Bouwtoezicht en Ruimtelijke

Nadere informatie

Jaarverslag Milieuhandhaving 2010

Jaarverslag Milieuhandhaving 2010 Jaarverslag Milieuhandhaving 2010 Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 Handhavingsdienst Zuidwest-Drenthe... 2 1.2 Team milieu Hoogeveen... 3 2 Doelstellingen handhaving in 2010... 4 3 Resultaten... 5 3.1 Milieucontroles...

Nadere informatie

.www.geŗneentenoordenveld.nl T 14 050. 'Class.nr. Nr.

.www.geŗneentenoordenveld.nl T 14 050. 'Class.nr. Nr. R15.00128 GEMEENTE NOORDENV B E Z O E K A D R E S Ť Raadhuisstraat 1 9301 AA Roden P O S T A D R E S t Postbus 109 9300 AC Roden W E B S I T E / E - M A I L T E L E F O O N Ť Ť.www.geŗneentenoordenveld.nl

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. O M G E VI N G S D i E N S T. Plaatsing van een stalen damwand Baggerdepot IJsseloog IJsseloog 1 Dronten

Omgevingsvergunning. O M G E VI N G S D i E N S T. Plaatsing van een stalen damwand Baggerdepot IJsseloog IJsseloog 1 Dronten O M G E VI N G S D i E N S T FLEVOLAND & GOOf EN VECHTSTREEK Omgevingsvergunning ing van een stalen damwand Baggerdepot IJsseloog IJsseloog 1 Dronten Kenmerk aanvraag: OLO 1615505 van 2 februari 2015 Aanvrager:

Nadere informatie

Jaarverslag Integrale Handhaving. gemeente Halderberge

Jaarverslag Integrale Handhaving. gemeente Halderberge Jaarverslag Integrale Handhaving gemeente Halderberge 2014 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 1.1 Algemene inleiding 3 1.2 Relatie tot de Wabo 3 1.3 Leeswijzer 4 2. Doelen en grenzen van het handhavingsbeleid

Nadere informatie

Inleiding De bedrijfsmatige verwijdering van asbest is vanaf 1 juli 2017 een basistaak.

Inleiding De bedrijfsmatige verwijdering van asbest is vanaf 1 juli 2017 een basistaak. Beleggen asbesttaken RUD Utrecht Uitkomsten overleggen september en november 2018 Kaders uitvoering asbesttaken RUD Utrecht 14 december 2018 Inleiding De bedrijfsmatige verwijdering van asbest is vanaf

Nadere informatie

Handhavingverslag 2012 gemeente Geertruidenberg

Handhavingverslag 2012 gemeente Geertruidenberg Vastgesteld bij besluit van 16 april 2013 van het college van B&W van de gemeente Geertruidenberg Handhavingverslag 2012 gemeente Geertruidenberg Gemeente Geertruidenberg p. 1/10 handhavingverslag 2011

Nadere informatie

Drank- en Horecaverordening gemeente Rijnwaarden 2013

Drank- en Horecaverordening gemeente Rijnwaarden 2013 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rijnwaarden. Nr. 415 6 januari 2014 Drank- en Horecaverordening gemeente Rijnwaarden 2013 Drank- en Horecaverordening gemeente Rijnwaarden 2013 Nr. De raad van

Nadere informatie

Gemeente Hillegom. Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Hillegom 2015-2016

Gemeente Hillegom. Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Hillegom 2015-2016 Gemeente Hillegom Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Hillegom 2015-2016 Inleiding Per 1 januari 2013 is de Drank- en Horecawet (DHW) gewijzigd. Door deze wijziging zijn gemeenten de belangrijkste uitvoerders

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Bestuur, Ruimte en Wonen Turfmarkt 147 Den Haag

Nadere informatie

Handhavingsarrangement drugs 2008 Partners Doel van het handhavingsarrangement Taakverdeling bij de handhaving

Handhavingsarrangement drugs 2008 Partners Doel van het handhavingsarrangement Taakverdeling bij de handhaving GEMEENTE HOOGEVEEN Handhavingsarrangement drugs 2008 Partners - Gemeente Hoogeveen - Openbaar Ministerie Drenthe - district Zuid-West Drenthe Doel van het handhavingsarrangement In de vergadering van de

Nadere informatie

Plan van aanpak NIEUWE DRANK- EN HORECAWET

Plan van aanpak NIEUWE DRANK- EN HORECAWET Plan van aanpak NIEUWE DRANK- EN HORECAWET 1 1. Inleiding Per 1 januari 2013 treedt de nieuwe Drank- en Horecawet (DHW) in werking. De Eerste en de Tweede kamer hebben ingestemd met het wetsvoorstel. De

Nadere informatie

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Inleiding Het toezicht op en de handhaving van de Drank- Horecawet (DHW) is per 1 januari 2013 overgedragen aan de gemeente. Voorheen werd deze taak

Nadere informatie

Werkplan toezicht en handhaving openbare ruimte

Werkplan toezicht en handhaving openbare ruimte Gemeente Woudenberg Collegeadvies Eigen initiatief Besluitenregistratie: Postregistratienummer :191772 fasw) 42 oz Datum inboeken : 10-10-2017 Openbaar Ja Internet Nee naar RAAD Nee OR Nee Communicatie

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING VOORBLAD

OMGEVINGSVERGUNNING VOORBLAD VOORBLAD Besluit Burgemeester en wethouders hebben op 6 december 2013 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het plaatsen van 2 'te koop' borden. De aanvraag gaat over diverse locaties

Nadere informatie

BELEID VOOR HET INTREKKEN VAN ONGEBRUIKTE OMGEVINGSVERGUNNINGEN GEMEENTE ENSCHEDE

BELEID VOOR HET INTREKKEN VAN ONGEBRUIKTE OMGEVINGSVERGUNNINGEN GEMEENTE ENSCHEDE BELEID VOOR HET INTREKKEN VAN ONGEBRUIKTE OMGEVINGSVERGUNNINGEN GEMEENTE ENSCHEDE Domein Fysiek: Strategie en beleid/omgeving en Recht/Ruimtelijke ontwikkeling en beheer Versie 10 oktober 2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 6 augustus 2015

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 6 augustus 2015 OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 6 augustus 2015 Burgemeester en wethouders hebben op 16-1-2015 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het dempen en realiseren van water. De aanvraag gaat over

Nadere informatie

Voldoet de gemeente aan de landelijke kwaliteitscriteria voor haar taken op gebied van VTH

Voldoet de gemeente aan de landelijke kwaliteitscriteria voor haar taken op gebied van VTH Voldoet de gemeente aan de landelijke kwaliteitscriteria voor haar taken op gebied van VTH Door Nol van Drunen Rekenkamer 19 mei 2015 Introductie Verantwoording van het onderzoek De Rekenkamer heeft dit

Nadere informatie