Memo. aan. de gemeenteraad Jaarverslag 2012 handhaving bouwregelgeving. van. Burgemeester en wethouders R.O. 27 augustus 2013.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Memo. aan. de gemeenteraad Jaarverslag 2012 handhaving bouwregelgeving. van. Burgemeester en wethouders R.O. 27 augustus 2013."

Transcriptie

1 Memo aan onderwerp van directie afdeling telefoon datum de gemeenteraad Jaarverslag 2012 handhaving bouwregelgeving Burgemeester en wethouders R.O. 27 augustus 2013 Memo Geachte dames en heren, Hierbij doen wij u ter kennisneming toekomen het door ons vastgestelde jaarverslag 2012 handhaving bouwregelgeving. Met vriendelijke groet, Burgemeester en wethouders

2 Jaarverslag 2012 handhaving bouwregelgeving Versie 2.0 Afdeling Bouw- en Woningtoezicht

3 Jaarverslag 2012 handhaving bouwregelgeving Inleiding De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) stelt dat het bevoegd gezag verplicht is handhavingsbeleid vast te stellen. Op grond van dit beleid, de Handhavingsnota, moet jaarlijks een uitvoeringsprogramma worden vastgesteld. Tevens moet jaarlijks een evaluatie plaatsvinden van het voorafgaande jaar; dat gebeurt aan de hand van het jaarverslag. Het voorliggende Jaarverslag 2012 handhaving bouwregelgeving geeft aan hoe de beschikbare mensen (capaciteit) en middelen in 2012 zijn ingezet, wat de resultaten waren en hoe deze zich verhouden tot het voor 2012 vastgestelde uitvoeringsprogramma. Uitvoeringsprogramma 2012 In het Uitvoeringsprogramma 2012 hebben de volgende overtredingen prioriteit gekregen: 1. Monumenten: verbouwen zonder vergunning of in afwijking van vergunning en achterstallig onderhoud 2. Bouwen zonder vergunning: Binnen het beschermd stadsgezicht, voor zover zichtbaar vanuit openbaar gebied of grote impact op woon- of leefomgeving 3. Staat van bestaande bouwwerken en terreinen In afwijking van Bouwbesluit of Bouwverordening waarbij gevaar voor gezondheid of veiligheid dreigt. 4. Strijdig gebruik: Gebruik dat in strijd is met het bestemmingsplan of de bouwregelgeving en waarbij de veiligheid van de gebruikers in het geding is 5. Zorgplicht om gevaar voor veiligheid of gezondheid te voorkomen: Door de staat van een bouwwerk, open erf en terrein of door bouwen, gebruiken of slopen ontstaat gevaar voor veiligheid of gezondheid. 6. Woonwagenlocaties: Bouwen zonder vergunning of in afwijking van vergunning. Resultaten over 2012 capaciteit In 2012 was er 2,0 fte beschikbaar voor handhaving. Dit is hetzelfde als in voorgaande jaren. Gouda is een stad met een rijke cultuurhistorie. Er is daarom relatief veel aandacht voor monumenten. resultaten Er 73 nieuwe zaken in behandeling genomen. Het ging met name om achterstallig onderhoud, illegale bouw en het niet brandveilig gebruiken van panden. Dit komt neer op gemiddeld 30 tot 35 uur per handhavingszaak verdeeld over de geregistreerde handhavingszaken. Dit is ongeveer gelijk aan voorgaande jaren. Niet alle zaken worden in het registratiesysteem opgenomen. Belangrijk onderdeel van het handhavingswerk is namelijk het zogenaamde minnelijk overleg, waarbij de handhaver de overtreder in goed overleg zover probeert te krijgen dat de overtreding wordt opgelost zonder dat er een officiële handhavingszaak van wordt gemaakt met alle bijbehorende brieven. Investeren aan de voorkant dus. Deze zaken zijn niet zichtbaar in de cijfers, maar kosten uiteraard wel tijd. Door dit minnelijk overleg wordt veel werk voorkomen en niet onbelangrijk de beeldvorming van de gemeente is positiever dan wanneer de handhavingsbrieven worden verstuurd. We schatten in dat het minnelijk circa 10% van de beschikbare tijd omvat. De resultaten van de handhaving vindt u in onderstaande tabellen.

4 Tabel 1: aantallen Aantal zaken in behandeling op 1/1/2012 Aantal zaken ingekomen in 2012 Aantal zaken afgedaan in Aantal zaken in behandeling op 31/12/2012 Tabel 2: wijze van afdoening Aantal afgehandelde zaken Wraking Anderszins afgedaan Tabel 3: status handhavingszaken Aantal Aantal aanschrijvingen Aantal verbeuringen In bewerking vooraankondigingen Toelichting op tabellen: Wraking: Vooraankondiging: Aanschrijving: Verbeuring: tegen een overtreding wordt (vooralsnog) niet handhavend opgetreden, omdat de overtreding geen prioriteit heeft. de overtreder krijgt bericht dat het college van plan is een last onder dwangsom op te leggen in het geval de overtreding niet wordt beëindigd. de overtreder krijgt een last onder dwangsom om de overtreding voor een bepaalde datum te beëindigen; als hieraan niet wordt voldaan moet de overtreder een dwangsom betalen. de overtreder is een dwangsom verschuldigd omdat de overtreding niet (tijdig) is beëindigd. proces Het handhavingsproces is sinds 2012 geheel digitaal, wat inhoudt dat de handhavingszaken en alle informatie rond een zaak (foto s, brieven etc.) bij elkaar digitaal is opgeslagen. Het registratiesysteem biedt de mogelijkheid de voortgang van de handhavingszaken te bewaken, ook wordt de hoogte van de opgelegde dwangsommen en daarbij behorende termijnen geregistreerd. Omdat de prioritering van de verschillende soorten handhavingszaken per jaar verschilt en meerdere handhavingszaken over de jaargrens lopen, is het niet zinvol te sorteren op prioriteit. Een aantal opmerkelijke handhavingszaken Handhavingsproject SAS-locatie Eind 2011 is gestart met de voorbereiding van het handhavingsproject SAS-locatie. Er is hier sprake van fors achterstallige onderhoud. De opnames van de panden zijn door de handhavings-inspecteurs van BWT in 2012 uitgevoerd. De resultaten van die opnames zijn met de gebouweigenaren doorgenomen, om te komen tot een plan van aanpak waarin de doorlooptijd (planning) en de uit te voeren werkzaamheden worden beschreven. Dit project zal, mede afhankelijk van de snelheid waarmee het achterstallige onderhoud wordt aangepakt, mogelijk nog een aantal jaren doorlopen. De aanpak zal zonodig met stimulerende middelen (dwangsommen) worden ondersteund. Karnemelksloot - bestuursdwang achterstallig onderhoud Na een lang traject van voorbereiding (de communicatie met de eigenaar/bewoner was moeilijk) is een last onder dwangsom opgelegd aan de eigenaar van een zeer vervuilde en slecht onderhouden woning aan de Karnemelksloot. Helaas is gedurende dit traject de eigenaar overleden. In overleg met de notaris is overeen gekomen dat de erven, bij aanvaarding van het perceel met opstal, niet te belasten met de reeds opgelegde dwangsom, maar dat mogelijk een nieuwe handhavingsprocedure (indien nog nodig) zal worden opgestart. De erven zijn tenslotte niet de veroorzakers van de nalatigheid.

5 In overleg met de nieuwe eigenaar zal worden bekeken wat de mogelijkheden zijn voordat een handhavingsprocedure wordt opgestart. Een dergelijk traject kost veel tijd, omdat zorgvuldigheid, een goede communicatie en afstemming van groot belang is. Elizabeth Wolffstraat navoprikkeldraad (met scheermesjes) in plantsoen In augustus werd in een plantsoen rondom het gezondheidscentrum de Goudse Praktijk aan de Elizabeth Wolffstraat (Kadebuurt) prikkeldraad (navodraad) geconstateerd. Om deze gevaarlijke situatie tegen te gaan is een vooraankondiging last onder dwangsom gestuurd naar de eigenaar en beheerder van het plantsoen. Het gevaarlijke draad ondertussen verwijderd, maar het achterliggende probleem, het vandalisme en hinderlijke hanggedrag van de jeugd kon niet door BWT alleen worden opgepakt. In gezamenlijk overleg met andere afdelingen is het gelukt om dit plantsoen en de ernaast gelegen speelplaats op te knappen en tevens voorzieningen te treffen, waardoor de genoemde overlast duidelijk is aangepakt. Goverwellesingel dakkoepels kinderdagverblijf BWT had aanwijzingen ontvangen dat er dakkoepels waren aangebracht, die constructief niet veilig zouden zijn. Omdat het hier een kinderdagverblijf betreft is deze zaak direct opgepakt. Door het continu afzeggen van afspraken door de eigenaar en het steeds uitstellen van de herstelwerkzaamheden heeft deze zaak een behoorlijk tijdspad doorlopen. Da Costakade 22 - instabiel pand tijdens verbouwen Een uiterst traag verlopende verbouwing. Het pand zou volgens omwonenden instabiel kunnen zijn omdat de achtergevel en een gedeelte van de verdiepingsvloer is verwijderd. Intrekken van de vergunning lukt niet omdat men af en toe bouwactiviteiten uitvoert. BWT heeft de woning geïnspecteerd. Nieuwe hoofdconstructie is in overeenstemming met de vergunning. Geen gevaarlijke situatie. Omdat het zeer moeilijk was om in contact kunnen komen met de eigenaar van het pand, vanwege de persoonlijke omstandigheden van de eigenaar, heeft dit veel tijd en inspanning gevergd. Ambachtsstraat 25 - illegaal geplaatste zeecontainer Deze zeecontainer werd opgemerkt in een geaccepteerde milieumelding die wij ter informatie ontvangen van de ODMH. De zeecontainer staat hier echter in strijd met het bestemmingsplan. Op deze plaats ook niet te legaliseren vanwege de strijdigheid met redelijke eisen van welstand. In het minnelijke overleg heeft de eigenaar besloten om de zeecontainer toch te verwijderen. Hier is eens te meer gebleken dat het uitvoeren van goed minnelijk overleg zeer essentieel is, waardoor in dit geval verdere handhaving voorkomen kon worden. Moelanders en hennepkwekerijen De directie heeft besloten dat BWT, ondanks dat het niet in het uitvoeringsprogramma was aangegeven, wel aan handhavingsacties voor genoemde onderwerpen. Uiteraard gaat deze inzet, die zeker ook nuttig is, ten koste van andere handhavingszaken die volgens het uitvoeringsprogramma ook uitgevoerd moeten worden.

6 Samenvatting Ook in de handhaving is de economische crisis nog steeds merkbaar. Er wordt relatief weinig (illegaal) gebouwd en er komen weinig nieuwe winkels bij. Daar staat een groei van het aantal klachten en meldingen tegenover. Deze klachten zijn voor een groot deel afkomstig van eigenaren van aanpalende panden die te koop staan en die via de gemeente een opschoning en verbetering van de woonomgeving proberen te bewerkstelligen om de eigen verkoop te bevorderen. De economische crisis is verder ook af te lezen aan het aantal zaken waarbij sprake is van achterstallig onderhoud. In 2012 zijn minder dwangsommen verbeurd dan in het voorgaande jaar. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat door consequent handhavend optreden van de gemeente er sneller wordt voldaan aan de door de gemeente gestelde eisen. Veel klachten en/of meldingen worden al in het minnelijke overleg afgehandeld, zonder dat daarvoor een inhoudelijke handhavingsprocedure hoeft te worden opgestart. De beschikbare capaciteit was in 2012 net voldoende voor de gestelde prioriteiten.

VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL

VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL Bestuur, Vergunning en Handhaving Voortgangsrapportage van resultaten van handhaving in 2009 over de periode van 1 januari

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving Bouw- en Woningtoezicht 2016 Gemeente GOUDA

Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving Bouw- en Woningtoezicht 2016 Gemeente GOUDA Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving Bouw- en Woningtoezicht 2016 Gemeente GOUDA Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Evaluatie 2015... 4 2.1 Samenvatting beleid... 4 2.2 Productiecijfers 2015... 5 2.2.1

Nadere informatie

Gemeente Hillegom Evaluatie handhaving bouwtaken 2015 en programma toezicht en handhaving 2016

Gemeente Hillegom Evaluatie handhaving bouwtaken 2015 en programma toezicht en handhaving 2016 Gemeente Hillegom Evaluatie handhaving bouwtaken 2015 en programma toezicht en handhaving 2016 1. Inleiding Het vaststellen van een handhavingsbeleid is een wettelijke verplichting (artikel 7.3 van het

Nadere informatie

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 voor de uitvoering van de Beleidsnota integraal toezichts- en handhavingsbeleid 2011 2015 Gemeente Zuidplas Versie 1.0, vastgesteld door het college op 24 juni 2014. Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen

Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen INLEIDING De meeste mensen willen graag wonen in een gemeente die veilig is en er netjes en verzorgd uitziet. Maar we willen ook wel eens iets aan de omgeving

Nadere informatie

Handhaving van Bouw-, milieu- en ruimtelijke regelgeving. Jaarverslag 2015 gemeente Veenendaal

Handhaving van Bouw-, milieu- en ruimtelijke regelgeving. Jaarverslag 2015 gemeente Veenendaal Handhaving van Bouw-, milieu- en ruimtelijke regelgeving Jaarverslag 2015 gemeente Veenendaal 1 nhoudsopgave Samenvatting 3 1 2 3 Inleiding Stand van zaken gemeente Veenendaal 2.1 Bouwen/ruimtelijke ordening

Nadere informatie

Gemeente Hillegom. Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014

Gemeente Hillegom. Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 Gemeente Hillegom Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 Inhoudsopgave Blz. 1. Inleiding 2 - Leeswijzer 2 2. Wettelijk kader 2 2.1 Vaststelling en bevoegdheden 3 3. Samenwerking en integraal toezicht 3 3.1

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016

Uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016 Uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016 Inleiding Voor u ligt het uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016 van de unit vergunning-en subsidieverlening. Dit

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP. DATUM 3 februari 2010 KOPIE AAN J. Spijkerman BIJLAGE. REGISTRATIENUMMER 107967 Geachte raadsleden, Burgemeester en

Nadere informatie

Bijlage 2 VTH-Uitvoeringsprogramma. Pagina 1

Bijlage 2 VTH-Uitvoeringsprogramma. Pagina 1 Capaciteitsraming 2016,toezicht en handhaving bouwen en ruimtelijke ordening Benodig in Benodig in A. PREVENTIEF / VERGUNNINGGEBONDEN TOEZICHT (controle op naleving van voorschriften tijdens het uitvoeren

Nadere informatie

Hoogte van dwangsommen lengte van b egunstigingstermijn opgenomen in tabellen

Hoogte van dwangsommen lengte van b egunstigingstermijn opgenomen in tabellen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Zaanstad. Nr. 77550 14 juni 2016 Uitvoeringsbeleid hoogte dwangsommen en lengte begunstigingstermijnen Wabo, APV, Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen,

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving Bouw- en Woningtoezicht 2016 Gemeente ZUIDPLAS

Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving Bouw- en Woningtoezicht 2016 Gemeente ZUIDPLAS Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving Bouw- en Woningtoezicht 2016 Gemeente ZUIDPLAS Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Evaluatie 2015... 4 2.1 Productiecijfers 2015... 4 2.1.1 Toezicht... 4 2.1.2 Handhavingstrajecten...

Nadere informatie

Brandveilige gebouwen

Brandveilige gebouwen Brandveilige gebouwen Het wettelijk kader (of is gezond verstand voldoende?) Hajé van Egmond Ministerie VROM 6 oktober 2010 Programma Introductie wet- en regelgeving Het huidige stelsel van de bouwregelgeving

Nadere informatie

HANDHAVEN met BELEID PROGRAMMATISCH HANDHAVEN VAN DE BOUWREGELGEVING

HANDHAVEN met BELEID PROGRAMMATISCH HANDHAVEN VAN DE BOUWREGELGEVING HANDHAVEN met BELEID PROGRAMMATISCH HANDHAVEN VAN DE BOUWREGELGEVING HANDHAVINGSPROGRAMMA 1 OKTOBER 2004 T/M 31 DECEMBER 2005 Inhoudsopgave nota Handhaven met Beleid HANDHAVINGSPROGRAMMA 1. Programma...3

Nadere informatie

Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018

Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018 Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018 Afdeling Inwoners & Omgeving Vastgesteld door het college op 21 augustus 2018 Kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 1.61 lid 1, 1.65 lid 1, 1.66 en 1.72 lid 1 Wet kinderopvang; Het Toezicht - en handhavingsbeleid kinderopvang vast te stellen.

Gelet op de artikelen 1.61 lid 1, 1.65 lid 1, 1.66 en 1.72 lid 1 Wet kinderopvang; Het Toezicht - en handhavingsbeleid kinderopvang vast te stellen. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Zaanstad Nr. 9555 16 januari 2019 Toezicht- en handhavingsbeleid kinderopvang Burgemeester en wethouders van Gemeente Zaanstad Gelet op artikel 4:81 Algemene

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord bij de derde druk /V. Lijst van afkortingen / XIII. HOOFDSTUK 1 Inleiding /1

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord bij de derde druk /V. Lijst van afkortingen / XIII. HOOFDSTUK 1 Inleiding /1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord bij de derde druk /V Lijst van afkortingen / XIII HOOFDSTUK 1 Inleiding /1 1.1 Algemeen / 1 1.2 Doelstelling van de Wabo / 2 1.3 Reikwijdte en werkingssfeer van de Wabo / 4 1.4

Nadere informatie

uitvoeringsprogramma uitvoeringsprogramma 2008 handhaving bouwregelgeving afdeling Bouw- en Woningtoezicht

uitvoeringsprogramma uitvoeringsprogramma 2008 handhaving bouwregelgeving afdeling Bouw- en Woningtoezicht uitvoeringsprogramma 2008 uitvoeringsprogramma 2008 handhaving bouwregelgeving afdeling Bouw- en Woningtoezicht samenvatting Steeds duidelijker wordt dat het toezicht op de naleving van de bouwregels zo

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP DATUM 2 februari 2011 KOPIE AAN J. Spijkerman BIJLAGE. REGISTRATIENUMMER 010588 Geachte raadsleden, Burgemeester en

Nadere informatie

Voorstel Het Toezicht- en Handhavingsbeleid gemeente Bronckhorst vast te stellen.

Voorstel Het Toezicht- en Handhavingsbeleid gemeente Bronckhorst vast te stellen. gemeente Bronckhorst 1/1 Z01CBAAA2C9 Naam portefeuillehouder: M. Besselink Vergaderdatum 20 april 2017 Registratie nr Onderwerp Z91544\Raad- 00215 Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend

Nadere informatie

HANDHAVINGSUITVOERINGSPROGRAMMA GEMEENTE WOERDEN

HANDHAVINGSUITVOERINGSPROGRAMMA GEMEENTE WOERDEN HANDHAVINGSUITVOERINGSPROGRAMMA GEMEENTE WOERDEN Afdelingen Dienstverlening en Realisatie & Beheer 2012 Daus de Roock Fiona Vorrink 04-07-12 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Algemeen 3 2.1. Wat is handhaven?

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Jaarverslag handhaving INLEIDING 2 ONTWIKKELINGEN 2017

GEMEENTEBLAD. Nr Jaarverslag handhaving INLEIDING 2 ONTWIKKELINGEN 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Nr. 279922 24 december 2018 Jaarverslag handhaving 2017 1 INLEIDING In de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en het Besluit algemene bepalingen omgevingsrecht

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2015:1791

ECLI:NL:RVS:2015:1791 ECLI:NL:RVS:2015:1791 Instantie Raad van State Datum uitspraak 10-06-2015 Datum publicatie 10-06-2015 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201408896/1/A1 Eerste

Nadere informatie

Werkwijze voor het informeren van opdrachtgevers over bestuurlijk gevoelige zaken

Werkwijze voor het informeren van opdrachtgevers over bestuurlijk gevoelige zaken BIJLAGE 6 Werkwijze voor het informeren van opdrachtgevers over bestuurlijk gevoelige zaken 1. Inleiding In deze werkwijze worden de processen van het team Juridische Zaken van de ODR beschreven bij de

Nadere informatie

Lelystad * Beschikking d.d. 10 mei 2012 Omgevingsvergunning L gemeente. Lisdoddeweg 36 oprichten van een aardappelopslag

Lelystad * Beschikking d.d. 10 mei 2012 Omgevingsvergunning L gemeente. Lisdoddeweg 36 oprichten van een aardappelopslag gemeente Lelystad * Beschikking d.d. 10 mei 2012 Omgevingsvergunning L20110290 Lisdoddeweg 36 oprichten van een aardappelopslag Gemeente Lelystad Stadhuisplein 2 Postbus 91 8200 AB Lelystad U 0320 www.lelystad.nl

Nadere informatie

Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal

Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal juni 2017 Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Wettelijk kader... 3 1.2 Inhoud jaarverslag... 4 2 Vergunningen en meldingen...

Nadere informatie

Tabel 1 Formatie fte jaarlijkse, productieve uren

Tabel 1 Formatie fte jaarlijkse, productieve uren Uitvoeringsprogramma 2013 Inleidend Het bouw- en handhavingsbeleid wordt jaarlijks uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma. Hierin is aangegeven welke activiteiten het college van B&W het komende jaar uitvoert

Nadere informatie

Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Venray 2016

Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Venray 2016 22-03-2017 Jaarverslag Burgemeester en Wethouders Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Venray 2016 Gemeente Venray Postbus 500 5800 AM Venray Samengesteld door Ir. D. Danckaert Inhoud 1. Inleiding

Nadere informatie

Beleid dwangsomhoogte Wabo

Beleid dwangsomhoogte Wabo Beleid dwangsomhoogte Wabo 1. Inleiding Een handhavingsprocedure begint wanneer de gemeente een overtreding van de ruimtelijke en/of bouwregelgeving constateert. De constatering kan ambtshalve worden gedaan

Nadere informatie

Onderwerp beleid Handhaving tegen bestemmingsplanstrijdig gebruik van gronden en opstallen met een recreatieve bestemming.

Onderwerp beleid Handhaving tegen bestemmingsplanstrijdig gebruik van gronden en opstallen met een recreatieve bestemming. Inhoudsopgave Onderwerp beleid 3 Doel van het beleid 3 Handelswijze 3 1. Gebruiker niet zijnde recreant 3 Omschrijving overtreding 3 Prioritering handhavend optreden 3 Wijze van handhavend optreden 3 Flankerend

Nadere informatie

onderwerp Prioritering handhavingstaken op het gebied van bouwen, gebruik en milieu

onderwerp Prioritering handhavingstaken op het gebied van bouwen, gebruik en milieu gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Portefeuillehouder Onno Hoes Collegevergadering 19 december 2017 inlichtingen H.J. de Jong (+31235676621) Registratienummer 2017.0066507 Inleiding Deze nota

Nadere informatie

Jaarverslag TOEZICHT EN HANDHAVING BOUWEN, RUIMTELIJKE ORDENING, APV EN BIJZONDERE WETTEN

Jaarverslag TOEZICHT EN HANDHAVING BOUWEN, RUIMTELIJKE ORDENING, APV EN BIJZONDERE WETTEN Jaarverslag TOEZICHT EN HANDHAVING BOUWEN, RUIMTELIJKE ORDENING, APV EN BIJZONDERE WETTEN 2010 In de gemeente Zuidplas Vastgesteld door het college bij besluit d.d. 29 maart 2011 1 Inleiding Dit is het

Nadere informatie

Besluit Wij verlenen u de gevraagde omgevingsvergunning voor de duur van drie jaren ten behoeve van de activiteiten:

Besluit Wij verlenen u de gevraagde omgevingsvergunning voor de duur van drie jaren ten behoeve van de activiteiten: Retouradres: Postbus 9024, 6710 HM Ede De heer K. Schimmel Schoonhorsterweg 14 3772 TK BARNEVELD Onderwerp Omgevingsvergunning Geachte heer Schimmel, Op 2 oktober 2014 heeft u een omgevingsvergunning aangevraagd

Nadere informatie

Notitie Handhaving hinderlijk overhangend groen gemeente Voorschoten

Notitie Handhaving hinderlijk overhangend groen gemeente Voorschoten Notitie Handhaving hinderlijk overhangend groen gemeente Voorschoten Gemeente Voorschoten Auteur(s): Patrick Spiegeler en Ralph Pitlo Notitie: Handhaving hinderlijk overhangend groen gemeente Voorschoten

Nadere informatie

Toelichting op de Nota Handhaving Openbare Ruimte en Milieu en het Uitvoeringsprogramma Handhaving Openbare Ruimte 2015.

Toelichting op de Nota Handhaving Openbare Ruimte en Milieu en het Uitvoeringsprogramma Handhaving Openbare Ruimte 2015. Toelichting op de Nota Handhaving Openbare Ruimte en Milieu 2015-2018 en het Uitvoeringsprogramma Handhaving Openbare Ruimte 2015. Algemene inleiding Op 13 januari 2015 hebben B&W de Nota Handhaving Openbare

Nadere informatie

Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen: V. o den: 1 7 NOV 2011

Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen: V. o den: 1 7 NOV 2011 AFSCHRIFT Leden van de gemeenteraad van Postbus 56 6270 AB GULPEN Datum: 28 oktober 2014 Uw brief van: 19 oktober 2014 Uw kenmerk: Ons kenmerk: U.14.04952 I! Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen:

Nadere informatie

Bouwen en ontwikkelen met de Wabo

Bouwen en ontwikkelen met de Wabo Prof. mr. A.G.A. Nijmeijer Mr. S. Hillegers Mr. T.E.P.A. Lam Bouwen en ontwikkelen met de Wabo Eerste druk Kiuwer a Wolters Kiuwer business Alphen aan den Rijn - 2010 INHOUDSOPGAVE Voorwoord / V lijst

Nadere informatie

Tussenrapportage. Stand van zaken handhaving onrechtmatige permanente bewoning recreatieverblijven. Gemeente Koggenland

Tussenrapportage. Stand van zaken handhaving onrechtmatige permanente bewoning recreatieverblijven. Gemeente Koggenland Tussenrapportage Stand van zaken handhaving onrechtmatige permanente bewoning recreatieverblijven Gemeente Koggenland 8 januari 04 MB-ALL B.V. Postbus 48 3600 BC MAARSSEN Tel. (0346) 583070 januari 04

Nadere informatie

Aanvullingen Welstandsnota

Aanvullingen Welstandsnota Aanvullingen Welstandsnota INHOUD 1.3 B & W VOEREN HET WELSTANDSTOEZICHT UIT... 3 1.8 HANDHAVING... 6 2 1.3 B & W VOEREN HET WELSTANDSTOEZICHT UIT De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de afgifte van

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2014:3840

ECLI:NL:RBNHO:2014:3840 ECLI:NL:RBNHO:2014:3840 Instantie Datum uitspraak 28-04-2014 Datum publicatie 13-05-2014 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Noord-Holland AWB-14_1317 bz Bestuursrecht

Nadere informatie

Toelichting. Algemene toelichting. Hoofdstuk 2 Herstellend traject

Toelichting. Algemene toelichting. Hoofdstuk 2 Herstellend traject Toelichting Algemene toelichting Hoofdstuk 2 Herstellend traject In een herstellend traject zijn verschillende stappen te onderscheiden. Stap 1: aanwijzing, artikel 1.65 lid 1 Wet kinderopvang Het college

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2018 BRIKS-TAKEN (ONDERGEBRACHT BIJ DE ODRN)

JAARVERSLAG 2018 BRIKS-TAKEN (ONDERGEBRACHT BIJ DE ODRN) JAARVERSLAG 2018 BRIKS-TAKEN (ONDERGEBRACHT BIJ DE ODRN) Versiedatum : Maart Versie : Definitief Auteur : Harm Bekker Documentnaam : Jaarverslag BRIKS 2018 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 2 Vergunningverlening...

Nadere informatie

B en W nummer ; besluit d.d

B en W nummer ; besluit d.d B en W nummer 12.0780. ; besluit d.d. 28-8-2012 Onderwerp Beantwoording van de schriftelijk vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders van het raadslid R. van Laar (PvdA) d.d. 9 juli 2012 inzake

Nadere informatie

Postbus 20 7500 AA Enschede. Hengelosestraat 51

Postbus 20 7500 AA Enschede. Hengelosestraat 51 POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Hengelosestraat 51 Gemeente Enschede T.a.v. de heer A. Hardiek Wesselerbrinklaan 102 7544 JZ ENSCHEDE TELEFOON 14 0 53 DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 29 november Voorgesteld besluit Het college heeft besloten:

B&W Vergadering. B&W Vergadering 29 november Voorgesteld besluit Het college heeft besloten: 2.2.5 Handhaving Villa de Lux en Begijnhofstraat 28 1 Dossier 1075 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1075 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 29 november 2016 Agendapunt 2.2.5 Omschrijving Handhaving

Nadere informatie

het oprichten van een appartementengebouw Onyxdijk 167 te Roosendaal

het oprichten van een appartementengebouw Onyxdijk 167 te Roosendaal Stichting S&L Zorg T.a.v. D. van Randwijk Postbus 148 4700 AC Roosendaal NEDERLAND contactpersoon : Mevr. M. Bezemer (Aanw.op ma,di,do) Roosendaal : doorkiesnummer : (0165) 579875 (W20_vrl_OU) onderwerp

Nadere informatie

DATUM 17 juli 2014 ONDERWERP Mogelijkheid indienen zienswijze over voornemen opleggen last onder bestuursdwang ONSNUMIVIER 14.

DATUM 17 juli 2014 ONDERWERP Mogelijkheid indienen zienswijze over voornemen opleggen last onder bestuursdwang ONSNUMIVIER 14. Gemeente Hoogeveen AANTEKENEN Hotel Hoogeveen Beheer B.V./Hotel-Restaurant Hoogeveen Mathijsenstraat 1 7909 AP HOOGEVEEN DATUM 17 juli 2014 ONDERWERP Mogelijkheid indienen zienswijze over voornemen opleggen

Nadere informatie

Handhavingstrategie Bestaande Bouw gemeente Utrecht Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht;

Handhavingstrategie Bestaande Bouw gemeente Utrecht Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Utrecht Nr. 65436 21 april 2017 Handhavingstrategie Bestaande Bouw gemeente Utrecht 2017 Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht;

Nadere informatie

(ONTWERP) OMGEVINGSVERGUNNING

(ONTWERP) OMGEVINGSVERGUNNING (ONTWERP) OMGEVINGSVERGUNNING Burgemeester en wethouders van Moerdijk hebben op 19 december 2013 een aanvraag om een omgevingsvergunning als bedoeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)

Nadere informatie

Ontwerp Omgevingsvergunning

Ontwerp Omgevingsvergunning De heer J.B. Kamphuis Kloosterallee 3 8167 LT Oene Zaaknummer : 48503 Behandeld door : Team Ontwikkeling Vergunningverlening Telefoonnummer : 14 0578 Onderwerp : Ontwerp omgevingsvergunning uitgebreid

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 11 november 2014

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 11 november 2014 OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 11 november 2014 Burgemeester en wethouders hebben op 14 januari 2013 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het legaliseren van appartementen. De aanvraag

Nadere informatie

Jaarverslag. handhaving. Jaarverslag handhaving bouw- en bestemmingsplanregelgeving Gemeente Barneveld, afdeling Ruimte, Bouwen en Wonen.

Jaarverslag. handhaving. Jaarverslag handhaving bouw- en bestemmingsplanregelgeving Gemeente Barneveld, afdeling Ruimte, Bouwen en Wonen. Jaarverslag 2009 handhaving Jaarverslag handhaving bouw- en bestemmingsplanregelgeving Gemeente Barneveld, afdeling Ruimte, Bouwen en Wonen. Inleiding De gemeente dient de naleving van de bouw- en bestemmingsplanregelgeving

Nadere informatie

Voorwoord 11. Afkortingen 13

Voorwoord 11. Afkortingen 13 Inhoud Voorwoord 11 Afkortingen 13 1 Inleiding en afbakening 15 1.1 Drie handhavingswegen 15 1.1.1 Strafrechtelijke handhaving 16 1.1.2 Bestuurlijke handhaving 18 1.1.3 Het verschil tussen strafrechtelijke

Nadere informatie

Schoonderbeek en Partners Advies BV Postbus 374 6710 BJ Ede Trefwoorden: Gezondheidszorgfunctie, (sub)brandcompartimentering Datum: 7 oktober 2010

Schoonderbeek en Partners Advies BV Postbus 374 6710 BJ Ede Trefwoorden: Gezondheidszorgfunctie, (sub)brandcompartimentering Datum: 7 oktober 2010 AANVRAAG Registratienummer: Betreft: Eisen bestaand gezondheidszorggebouw Aanvrager: ir. C.A.E. (Kees) Rijk Schoonderbeek en Partners Advies BV Postbus 374 6710 BJ Ede Trefwoorden: Gezondheidszorgfunctie,

Nadere informatie

Algemene toelichting. Hoofdstuk 2 Herstellend traject

Algemene toelichting. Hoofdstuk 2 Herstellend traject Algemene toelichting Hoofdstuk 2 Herstellend traject In een herstellend traject zijn verschillende stappen te onderscheiden. Indien de aard van de overtreding hiertoe aanleiding geeft, kan het college

Nadere informatie

Tussentijdse evaluatie Inhaalslag handhaving bouwregelgeving. Gemeente Stein. Afdeling : VH&H Datum : 7 mei 2007 Steller : J.

Tussentijdse evaluatie Inhaalslag handhaving bouwregelgeving. Gemeente Stein. Afdeling : VH&H Datum : 7 mei 2007 Steller : J. Tussentijdse evaluatie Inhaalslag handhaving bouwregelgeving Gemeente Stein Afdeling : VH&H Datum : 7 mei 2007 Steller : J. Pompl 1. Inleiding Op 25 februari 2004 heeft het college ingestemd met het plan

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal. Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal. Aanvraag: Op 11 oktober 2011 is bij de gemeente Stadskanaal een aanvraag een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het het bouwen

Nadere informatie

Het project waarvoor vergunning wordt gevraagd is als volgt te omschrijven: Het in gebruik nemen en verbouwen van een vakantie-appartementsgebouw.

Het project waarvoor vergunning wordt gevraagd is als volgt te omschrijven: Het in gebruik nemen en verbouwen van een vakantie-appartementsgebouw. OMGEVINGSVERGUNNING 20110088 Aanvraag Mevrouw L.M.T. Otten heeft op 29 juni 2011 een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het verzoek tot in gebruik name van een vakantie-appartementsgebouw op het

Nadere informatie

Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014

Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014 Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014 Algemene toelichting Hoofdstuk 2 Herstellend traject In een herstellend traject zijn verschillende

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016

Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Gemeente Aalburg Werkendam - Woudrichem Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Uitvoering van het Omgevingsbeleidsplan

Nadere informatie

Ontwerpbesluit. Omgevingsvergunning

Ontwerpbesluit. Omgevingsvergunning Ontwerpbesluit Omgevingsvergunning Burgemeester en Wethouders hebben op 13 mei 2014 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het verbouwen van een kinderdagverblijf naar 4 appartementen

Nadere informatie

Alle eigenaren aangeschreven tot verwijdering. Alle borden zijn verwijderd. Dossier gesloten.

Alle eigenaren aangeschreven tot verwijdering. Alle borden zijn verwijderd. Dossier gesloten. HANDHAVINGSZAKEN PER januari 208 2 3 4 5 6 7 8 9 // Bouwen /Bouw en Reclameborden in strijd met het bestemmingsplan Paardenstallen en mestopslag zonder vergunning gebouwd en in strijd met milieuregels

Nadere informatie

BRIEFHOOFD uw brief van : uw kenmerk : zaaknummer : contactpersoon : fax : verzonden : Gemeenteraad. Terneuzen, 29 september 2015

BRIEFHOOFD uw brief van : uw kenmerk : zaaknummer : contactpersoon : fax :   verzonden : Gemeenteraad. Terneuzen, 29 september 2015 Gemeenteraad BRIEFHOOFD uw brief van : uw kenmerk : zaaknummer : 165831 contactpersoon : fax : e-mail : verzonden : Terneuzen, 29 september 2015 Betreft: Jaarverslag Handhaving 2014 Geachte raad, Op grond

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma handhavingstaken bouw- en ruimtelijke regelgeving. gemeente Zoeterwoude

Uitvoeringsprogramma handhavingstaken bouw- en ruimtelijke regelgeving. gemeente Zoeterwoude Uitvoeringsprogramma 2011 handhavingstaken bouw- en ruimtelijke regelgeving gemeente Zoeterwoude Zoeterwoude, 14 december 2010 Inhoud bladzijde Inleiding 1 1. Speerpunten voor 2011 2 2. Beschikbare capaciteit

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Directie Ecologie Ons kenmerk C2037810/2791301 op de op 24 juni 2011 bij hen ingekomen aanvraag van Brabant Alucast The Netherlands - site Oss, om

Nadere informatie

Presentatie RBO Aanpak woonoverlast/inzet Wet Woonoverlast

Presentatie RBO Aanpak woonoverlast/inzet Wet Woonoverlast Presentatie RBO 12-10-2017 Aanpak woonoverlast/inzet Wet Woonoverlast Een succesvolle aanpak van woonoverlast: 1. kenmerkt zich door een integrale aanpak, waarbij naast gemeente ook politie, corporaties

Nadere informatie

BIJLAGE 2. Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen

BIJLAGE 2. Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen BIJLAGE 2. Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

ONTWERP Omgevingsvergunning UV

ONTWERP Omgevingsvergunning UV ONTWERP Omgevingsvergunning UV 42868. Burgemeester en Wethouders hebben op 6 maart 2018 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het legaliseren van het gebruik van een loods. De aanvraag

Nadere informatie

Aanpassing Apv i.v.m. inwerkingtreden reclame-uitingenbeleid. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein

Aanpassing Apv i.v.m. inwerkingtreden reclame-uitingenbeleid. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Aanpassing Apv i.v.m. inwerkingtreden reclame-uitingenbeleid Agendering Commissie Bestuurlijk Domein Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal

Nadere informatie

Onderwerp Het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning voor Denneweg 126

Onderwerp Het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning voor Denneweg 126 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12655, 2500 DP Den Haag Dhr. J.P. Owusu Kerkeboslaan 4A 2243 CM WASSENAAR Uw brief van Ons kenmerk Behandeld door Dhr.ir. P.M. Spoelstra Doorkiesnummer 070-3534352

Nadere informatie

Jaarprogramma Bouw- en woningtoezicht Gemeente Zuidplas 2014 Aangepaste versie n.a.v. het coalitieakkoord van

Jaarprogramma Bouw- en woningtoezicht Gemeente Zuidplas 2014 Aangepaste versie n.a.v. het coalitieakkoord van Jaarprogramma Bouw- en woningtoezicht Gemeente Zuidplas 2014 Aangepaste versie n.a.v. het coalitieakkoord van 19-04-2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Vergunningverlening... 4 3 Toezicht... 6 4 Handhaving...

Nadere informatie

ONTWERP Omgevingsvergunning UV 23675

ONTWERP Omgevingsvergunning UV 23675 ONTWERP Omgevingsvergunning UV 23675 Burgemeester en Wethouders hebben op 24 april 2015 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het realiseren van een erfafscheiding/toegangspoort. De

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Openbaar Onderwerp Overgangsregeling handhaving illegale kamerverhuurpanden nota Beleidsregels onttrekking, omzetting en samenvoeging 2011 Programma / Programmanummer Ruimte & Cultuurhistorie / 1031 BW-nummer

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; 2011 57 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 29 maart 2011, nr. 2011-13541, tot bekendmaking van de Nalevingstrategie omgevingsrecht 2010-2013. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; maken

Nadere informatie

. B&W BESLUITENLIJST PERS

. B&W BESLUITENLIJST PERS . B&W BESLUITENLIJST PERS Vergadering van burgemeester en wethouders op dinsdag 6 juni 2017 No. 2017-22 Aanwezig: burgemeester H. van Kooten en de wethouders G.P. van den Anker, mevrouw J.H.A. Sørensen

Nadere informatie

Beleidsregel Horecahandhaving

Beleidsregel Horecahandhaving Beleidsregel Horecahandhaving 1. Inleiding Een horecabedrijf moet voldoen aan verschillende regels. De belangrijkste regels staan in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening Beesel), Wet op de kansspelen

Nadere informatie

Integrale Handhaving. Opzet Quick Scan. Inhoudsopgave. 1. Achtergrond en aanleiding

Integrale Handhaving. Opzet Quick Scan. Inhoudsopgave. 1. Achtergrond en aanleiding Integrale Handhaving Opzet Quick Scan Rekenkamer Weert Oktober 2008 Inhoudsopgave 1. Achtergrond en aanleiding 2. Centrale vraagstelling 3. Deelvragen 4. Aanpak en resultaat 5. Organisatie en planning

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal

Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal juni 2017 Samenvatting Voorliggend uitvoeringsprogramma is de uitwerking van het Vergunningen, Toezichts- en Handhavingsbeleid

Nadere informatie

Sector Klantcontactcentrum. Ons kenmerk Behandeld door de heer W. van Pijkeren OMGEVINGSVERGUNNING

Sector Klantcontactcentrum. Ons kenmerk Behandeld door de heer W. van Pijkeren OMGEVINGSVERGUNNING 4 é Gemeente H Almelo II Sector Klantcontactcentrum Postadres: Gemeente Almelo Postbus 5100 7600 GC Almelo Doek 19 Ter attentie van de heer J.W. Holtmaat Haven Noordzijde 19 7607 ER ALMELO Bezoekadres:

Nadere informatie

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning?

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning? 1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat deel met een korte bespreking wat een omgevingsvergunning is en wat vergunningsvrij bouwen is. De achtergrond en doelstellingen van de belangrijkste regelingen (de Wet algemene

Nadere informatie

2. De aanschrijvingsbrief aan de heer F.J.M. Grandjean P.C. inzake Berg en Dalseweg 194 vast te stellen;

2. De aanschrijvingsbrief aan de heer F.J.M. Grandjean P.C. inzake Berg en Dalseweg 194 vast te stellen; Embargo tot 7 dagen na besluitvorming Onderwerp Handhavingsbesluit Berg en Dalseweg 194 te Nijmegen Programma / Programmanummer Veiligheid / 1012 BW-nummer Portefeuillehouder Th. de Graaf Samenvatting

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving Bouw- en Woningtoezicht 2015 Gemeente ZUIDPLAS

Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving Bouw- en Woningtoezicht 2015 Gemeente ZUIDPLAS Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving Bouw- en Woningtoezicht 2015 Gemeente ZUIDPLAS Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Evaluatie 2014... 5 2.1 Productiecijfers 2014... 5 2.1.1 Toezicht... 5 2.1.2 Handhavingstrajecten...

Nadere informatie

Met het verlenen van de vergunning wordt de bouw van een woning op genoemd perceel mogelijk gemaakt.

Met het verlenen van de vergunning wordt de bouw van een woning op genoemd perceel mogelijk gemaakt. Publicatietekst Omgevingsvergunning Groningerstraat 27a Midlaren Burgemeester en wethouders maken bekend dat bij besluit van 15 juli 2014 omgevingsvergunning is verleend voor het perceel Groningerstraat

Nadere informatie

Handhaven is een vak NVBR

Handhaven is een vak NVBR Handhaven is een vak (workshop 4) NVBR Ing. L.R.G van Doornum Oude Bouwverordening (1) Hoofdstuk 6 Bouwverordening Grondslag art. 8 lid 2 WW lid 2a sub 4: - De bouwverordening bevat voorschriften omtrent:

Nadere informatie

Jaarprogramma Bouw- en woningtoezicht Gemeente Zuidplas 2014 Aangepaste versie n.a.v. het coalitieakkoord van

Jaarprogramma Bouw- en woningtoezicht Gemeente Zuidplas 2014 Aangepaste versie n.a.v. het coalitieakkoord van Jaarprogramma Bouw- en woningtoezicht Gemeente Zuidplas 2014 Aangepaste versie n.a.v. het coalitieakkoord van 19-04-2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Vergunningverlening... 4 3 Toezicht... 6 4 Handhaving...

Nadere informatie

Nota handhaving bouwregelgeving en ruimtelijke ordening 2010 2014. Datum vaststelling: 13 oktober 2009

Nota handhaving bouwregelgeving en ruimtelijke ordening 2010 2014. Datum vaststelling: 13 oktober 2009 Nota handhaving bouwregelgeving en ruimtelijke ordening 2010 2014 Datum vaststelling: 13 oktober 2009 2 HOOFDSTUK 1: Inleiding...4 1.1 Algemene inleiding... 4 1.2 Huidige situatie Culemborg... 4 1.3 Aanleiding

Nadere informatie

iihiniiiiniiii Archiefexemplaar VERZONDEN 2 5 FEB 2015 AANGETEKEND en PER GEWONE POST

iihiniiiiniiii Archiefexemplaar VERZONDEN 2 5 FEB 2015 AANGETEKEND en PER GEWONE POST Gemeente lemen Archiefexemplaar iihiniiiiniiii Ons kenmerk : Uw kenmerk Uw brief van Bijlagen : geen Beh.ambtenaar : P. J. van den Hurk Telefoonnummer : 020 3144782 E-mailadres : p.vandenhurk@diemen.nl

Nadere informatie

Mandatenregister gemeente Venray

Mandatenregister gemeente Venray Mandatenregister gemeente Venray Afdeling Wonen, werken, leven, team VTH Omschrijving bevoegdheid: estuursorgaan Mandaat aan: Veiligheid VTH 1 Het besluiten op aanvragen om vergunning voor tijdelijk gebruik

Nadere informatie

Memo. Aan : Gemeenteraad Blaricum. Onderwerp : Plan van Aanpak Bermenbeleid. Datum : 6 april Van : Bestuurstaf Blaricum

Memo. Aan : Gemeenteraad Blaricum. Onderwerp : Plan van Aanpak Bermenbeleid. Datum : 6 april Van : Bestuurstaf Blaricum Memo Aan : Gemeenteraad Blaricum Onderwerp : Plan van Aanpak Bermenbeleid Datum : 6 april 2011 Van : Bestuurstaf Blaricum Naam opsteller : M.v.d. Marel, K. Prosetiko, tel.nr. 219 Geachte raadsleden, Op

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING. Friesland Campina Nederland Holding ay.

OMGEVINGSVERGUNNING. Friesland Campina Nederland Holding ay. OMGEVINGSVERGUNNING verleend aan Friesland Campina Nederland Holding ay. ten behoeve van de activiteit het bouwen van een bouwwerk "Plaatsen van een greenwall" (locatie: Boterdiep Wz 45, te Bedum) Groningen,

Nadere informatie

Uw kenmerk: Uw brief van: Ons kenmerk: Behandeld door: tel.nr.: bijlagen: V Bert Jan Bakker

Uw kenmerk: Uw brief van: Ons kenmerk: Behandeld door: tel.nr.: bijlagen: V Bert Jan Bakker De heer L. Hoekstra Mounleane 2 9241 HA WIJNJEWOUDE Uw kenmerk: Uw brief van: Ons kenmerk: Behandeld door: tel.nr.: bijlagen: 20150924V Bert Jan Bakker 0512-386222 Onderwerp: Ontwerp omgevingsvergunning

Nadere informatie

Documentnummer : 473 : Brief naar aanleiding controle verlopen instandhoudingstermijn: hersteld

Documentnummer : 473 : Brief naar aanleiding controle verlopen instandhoudingstermijn: hersteld Documentnummer : 473 : Brief naar aanleiding controle verlopen instandhoudingstermijn: hersteld : Vergunninghouder Versie : 1.2 Grondslag : Artikel 2.23 en 2.24 Wabo, artikel 5.16 t/m 5.19 Bor Opmerkingen

Nadere informatie

mevr. C de Boer De Feart NT DRACHTSTERCOMPAGNIE

mevr. C de Boer De Feart NT DRACHTSTERCOMPAGNIE Aan mevr. C de Boer De Feart 49 9222 NT DRACHTSTERCOMPAGNIE Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 20 december 2016 15-0458/cor Z1492129 Alexander van der Veen OLO 2404587 D1830905 0512 581234 al.van.der.veen@smallingerland.nl

Nadere informatie

Jaarverslag. integraal toezicht en handhaving 2013. Brede School West in aanbouw. Meas locatie, bouw van 60 appartementen in afrondende fase.

Jaarverslag. integraal toezicht en handhaving 2013. Brede School West in aanbouw. Meas locatie, bouw van 60 appartementen in afrondende fase. Jaarverslag integraal toezicht en handhaving 2013 Brede School West in aanbouw. Meas locatie, bouw van 60 appartementen in afrondende fase. Inhoud: 1: inleiding 2: samenwerking met adviserende partijen

Nadere informatie

Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht

Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht Thema Fysiek Kwaliteit Finec Natuur Volksgezondheid Imago Totale gemiddelde Kans Risico Verkeer 2,6 2,6 2,5 2,1 2,2 2,9 2,5 3 7,5 Milieuvergunning (w.o. risicovolle

Nadere informatie

~.-- -~====~l~~~~ --==1. ~e{oigr -t:;-lslyo 4 dl e::tr&cfiov« er, VI ~ ). I Ft. wow ~ SCALE 1 : 1.000. maandag 24 januari 2005 09:04

~.-- -~====~l~~~~ --==1. ~e{oigr -t:;-lslyo 4 dl e::tr&cfiov« er, VI ~ ). I Ft. wow ~ SCALE 1 : 1.000. maandag 24 januari 2005 09:04 _. 2 / ff/t {'~eir.lt::e Ni r e f,,~almelo ~r ~e{oigr -t:;-lslyo 4 dl e::tr&cfiov«er, VI ~ ). I Ft. Gt'me-,,,nte Almelo Team G.eo-Inform,:ltie en B>e!

Nadere informatie

Gebr. van Stiphout Projectontwikkeling B.V. Postbus AA SINT-OEDENRODE. Geachte heer Merks,

Gebr. van Stiphout Projectontwikkeling B.V. Postbus AA SINT-OEDENRODE. Geachte heer Merks, Gebr. van Stiphout Projectontwikkeling B.V. Postbus 32 5490 AA SINT-OEDENRODE Behandeld door : Wouters, R. Uw brief van : -- Doorkiesnummer : 040-2631674 Uw kenmerk : -- E-mailadres : r.wouters@nuenen.nl

Nadere informatie

Onderwerp Datum 28-09-2015

Onderwerp Datum 28-09-2015 Besluit omgevingsvergunning Pagina 1 van 5 BESLUIT OMGEVINGSVERGUNNING 1.1 Aanvraag Gezien de aanvraag omgevingsvergunning van: Naam : W.P. Kanters wonende/gevestigd : Merseloseweg 1335801 CC Venray ontvangen

Nadere informatie

*15.159324* 15.159324

*15.159324* 15.159324 omgevingsvergunning plaatsen van een luchtkanaal, overkapping en luchtwasser (Fase 2) plaatsen van een luchtkanaal, overkapping en luchtwasser (Fase 2) Beschikking 239368 *15.159324* 15.159324 ONTWERP-OMGEVINGSVERGUNNING

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING Nummer: W14/008143

OMGEVINGSVERGUNNING Nummer: W14/008143 OMGEVINGSVERGUNNING Nummer: W14/008143 Aanvraag Op 4 maart 2014 is een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het veranderen en verbouwen van een monument op het perceel, kadastraal bekend

Nadere informatie