KEUZELIJSTEN VAN SPECIFICATIES...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KEUZELIJSTEN VAN SPECIFICATIES..."

Transcriptie

1 Inhoud Specificaties 1 KEUZELIJSTEN VAN SPECIFICATIES BESCHIKBARE KOLOMMEN BEHEER VAN DE SPECIFICATIES SPECIFICATIES MET TABBLADEN CREATIE VAN EEN NIEUWE SPECIFICATIE WAARBIJ ETIKETVERSIES GEKOPIEERD WORDEN CREATIE VAN EEN NIEUWE SPECIFICATIE DOOR EEN BESTAANDE TE KOPIËREN OPTIMALISEER MINI-SESSIE MET ALTERNATIEVE BEPERKINGEN WILLEKEURIGE FORMULE KOPIËREN OP EEN GRONDSTOF BESTAANDE FORMULE KOPIËREN OP EEN GRONDSTOF KOPIËREN VAN EEN SPECIFICATIE OP BESTAANDE SPECIFICATIES WIJZIGEN VAN SPECIFICATIES IN SERIE TOEVOEGEN GRONDSTOFFEN VERVANGEN GRONDSTOFFEN TOEVOEGEN NUTRIËNTEN VERWIJDEREN NUTRIËNTEN KOPIEER NUTRIËNT FORMULES IN PRODUCTIE PARALLELLE WIJZIGING VAN SPECIFICATIES WIJZIGEN IN KOLOMMEN GRONDSTOF NUTRIËNT DEACTIVEREN / VERWIJDEREN VAN SPECIFICATIES DEACTIVEREN VERWIJDEREN AFGELEIDE SPECIFICATIE CREATIE TOEGEVOEGDE GRONDSTOFFEN COMPENSEREN OP DRAGERGRONDSTOFFEN GROEPEREN ONDER HALFFABRICAAT MANUELE SAMENSTELLINGEN CONVERSIE CREËER / WIJZIG BEREKENING VAN HET MINIMUM GEWICHT VAN EEN GRONDSTOF CONVERSIE MANUELE SAMENSTELLING SPECIFICATIE... 28

2 1 Keuzelijsten van specificaties 1.1 Beschikbare kolommen Lang niet alle kolommen worden standaard getoond. De beschikbare kolommen zijn: Etiketversie: deze kolom, standaard niet zichtbaar, toont aan of er minstens één etiketversie bestaat voor de betreffende specificatie. Matrix: Deze is enkel zichtbaar indien men over de module multimatrix beschikt. Fabrieksnummer: Als de keuzelijst gesorteerd is op fabrieksnummer, dan kan men de cursor positioneren door het fabrieksnummer te typen. Dit kan praktisch zijn indien men veel lege posities na het systeemnummer heeft in het totale specificatienummer. Indicatie of de specificatie een manuele samenstelling of een premix (als u deze oude DOSmodule bezit) is, alsook de code van de basisspecificatie wanneer het gaat over een afgeleide specificatie. Vervolgens zijn er nog enkele kolommen die niet zichtbaar gemaakt kunnen worden maar die wel gebruikt kunnen worden om te sorteren:

3 2 Beheer van de specificaties SpecificatiesWijzig In de linkerkolom (specificatie) bestaan ondermeer volgende velden: De mogelijkheid om een diersoort, gebruikt voor het etiket, in te geven. Single/Multi: aanvinken als u deze specificatie wenst te optimaliseren met multiformulatie. Aantal dagen voor tolerantietest: Dit getal is het aantal dagen dat men teruggaat in de tijd om de tolerantie te berekenen (testen of optimaliseren). Dit is uiteraard enkel beschikbaar als u beschikt over de tolerantiemodule. Vocht correctie formule: vochtverlies in procent van het totale formule vochtgehalte. Enkel beschikbaar als u over de nieuwe module vochtverlies beschikt. Dit getal geeft de hoeveelheid vocht aan dat zal verdampen uit de formule. Voor gebruikers van Libra die eveneens gebruik maken van onze toepassing Integra voor productiemanagement, bestaat er nu een optie om productieformules onzichtbaar te maken voor het productiesysteem. Formule naar Integra opsturen: Indien de optie Extra Opties categorie Integra (INT) Integra is geïnstalleerd aanstaat, kan men per specificatie aangeven of men de formule bij transfer productie niet naar Integra wil sturen. Staat dit niet aangevinkt, dan krijgt men deze mogelijkheid niet en worden alle formules zichtbaar voor Integra bij transfer productie.

4 Het vensteronderdeel met de grondstoffen en nutriënten: Mogelijkheid om rechtstreeks de variant te kiezen (als u deze module bezit). Als u beschikt over de module «aanvullende voeders», dan kunt u aangeven welke de externe grondstoffen zijn alsook of elke ingestelde minimum en/of maximum eis geldt voor het volledige voeder of voor het aanvullende voeder. Knoppen onderaan het scherm: naast de standaard knoppen zijn er ook 2 speciale knoppen beschikbaar: Memo: opent een tekstbestand waarin u commentaar over deze specificatie kunt wegschrijven en bewaren. Er is één tekstbestand per specificatie. Als deze knop niet zichtbaar is, maak dan een map «MEMO» aan in de map \libra\data (Windows verkenner). Etiketten: opent meteen het scherm met de etiketten van deze specificatie (etiketversies). Dit is niet beschikbaar bij de creatie van een specificatie en enkel indien u beschikt over de module Libra LB. 3 Specificaties met tabbladen Per gebruiker kan men instellen hoe het scherm van de specificaties getoond wordt. Menu : Gegevens Gebruiker Wijzig

5 Is deze optie aangevinkt dan wordt de specificatie getoond met een tabblad grondstoffen en een tabblad nutriënten. Indien niet, dan vormen de grondstoffen en nutriënten 2 schermonderdelen. Libra moet opnieuw opgestart worden voor deze wijziging zichtbaar wordt. Een scherm met tabbladen: Deze optie kan ook geactiveerd worden in het scherm «instellingen gebruikers (menu: Extra Opties gebruikers)

6 4 Creatie van een nieuwe specificatie waarbij etiketversies gekopieerd worden Tijdens de creatie van een nieuwe specificatie is het mogelijk om gelijktijdig ook de etiketversies aan te maken, die een kopie zijn van de etiketversies van een referentiespecificatie. Deze referentiespecificatie kan op 2 plaatsen opgegeven worden: - als parameter bij de opties, categorie SP. - Bij de systemen, één referentiespecificatie per systeem. Deze instelling heeft voorrang op de optie-parameter. Definitie van de referentiespecificatie per systeem (scherm wijzigen systeem): Definitie van de referentiespecificatie op het niveau vande opties, categorie SP (menu Extra Opties) : Tijdens de creatie van een specificatie kan een optie geactiveerd worden om ook de etiketversies van een referentiespecificatie te kopiëren. Deze optie is toegankelijk en standaard geactiveerd zodra er bij de opties of bij het systeem waarin deze nieuwe specificatie aangemaakt wordt, een referentiespecificatie ingegeven is.

7 5 Creatie van een nieuwe specificatie door een bestaande te kopiëren. SpecificatieKopieerNaar één nieuwe specificatie Men kan de code en de naam van de nieuwe specificatie ingeven. De omschrijvingen van de bestaande specificatie worden overgenomen maar kunnen hier aangepast worden. Bij de creatie kan men gelijktijdig ook alle etiketten kopiëren. Voor een aanvullend voeder kan men kiezen om de externe grondstoffen niet te kopiëren. Als men de optie nieuwe specificatie wijzigen na t kopiëren aanvinkt krijgt men het scherm «Specificatie wijzigen» van de nieuwe specificatie zodra men op OK heeft gedrukt om de kopie uit te voeren.

8 Bij het kopiëren van een specificatie naar een nieuwe of naar bestaande specificaties, heeft men de mogelijkheid om ook de huidige productieformule te kopiëren en haar onmiddellijk naar productie te sturen, eventueel met validatie van de etiketten. De optie «Externe grondstoffen kopiëren?» is ook geldig voor de kopie van de formule. 6 Optimaliseer 6.1 Mini-sessie met alternatieve beperkingen Module: Alternatieve beperkingen Menu s: Specificaties Optimaliseer Extra Opties, cat. SOLV Bij het starten van een sessie heeft men de mogelijkheid om aan te geven of men met de alternatieve beperkingen wil werken, dit zowel voor grondstoffen als voor nutriënten. Bij een mini-sessie (Specificaties Optimaliseer) bestaat die keuze echter niet. Men kan wel globaal aangeven dat minisessies altijd de basisbeperkingen of altijd de alternatieve beperkingen gebruiken. Dit kan in categorie SOLV (Optimalisatie): Altijd alternatieve beperkingen gebruiken voor minisessies. 6.2 Willekeurige formule kopiëren op een grondstof Menu: Specificaties Optimaliseer Wanneer er iets fout gaat bij de productie van een bepaald voeder, wil men vaak het foutmeel hergebruiken in andere formules. Daartoe heeft men een grondstof nodig met exact de samenstelling van het foutmeel. Indien deze samenstelling niet overeenkomt met die van een bestaande formule, kan men dit als volgt oplossen: Start een minisessie met de formule die normaalgezien geproduceerd had moeten worden (Specificaties Optimaliseer). Laad de juiste versie in via het keuzelijstje van de versies Voeg eventueel verkeerdelijk gedoseerde grondstoffen toe en wijzig de grondstofgewichten zodat je de samenstelling krijgt die gedoseerd werd. In principe kan men hier een volledig nieuwe samenstelling opgeven, zonder uit te gaan van een bestaande formule. Klik rechtsonder op de nieuwe knop Kopieer naar grondstof. Men bekomt dan volgende dialoog:

9 Hier kan men aangeven voor welke matrices men de nutriëntwaardes wil berekenen, voor welke prijslijsten men de prijs wil berekenen en indien men de etiketmodule heeft - voor welke catalogen men de ingrediëntwaardes wil berekenen. Opgelet: de samenstelling die men kopieert wordt nergens bijgehouden (tenzij je zelf de gewijzigde formule opslaat). Enkel nutriëntwaardes, prijzen en ingrediëntsamenstelling worden bijgehouden. Indien men later de kopie opnieuw wil uitvoeren, moet men de samenstelling opnieuw invoeren. 6.3 Bestaande formule kopiëren op een grondstof Menu: Gegevens Grondstoffen Kopieer formule grondstof Zie handleiding Gegevens, kopie van een formule op een grondstof 7 Kopiëren van een specificatie op bestaande specificaties SpecificatieKopieerNaar bestaande specificatie(s) Op het eerst tabblad kan men de specificatie die men wil kopiëren alsook de specificatie(s) naar waar men wil kopiëren, selecteren. Men kan aangeven of men alle basisgegevens van de specificatie wil kopiëren (= alles wat zich in de linkerkolom van het venster Wijzigen Specificatie bevindt, zoals sequentiecode, administratief artikelnr., verkoopprijs, enz.). Men kan aangeven of men ook de etiketten wil kopiëren. Indien een etiketversie al bestaat heeft men de optie om deze al of niet te overschrijven. Men heeft de mogelijkheid om ook de huidige productieformule te kopiëren en haar onmiddellijk naar productie te sturen, eventueel met validatie van de etiketten. Als men de laatste optie aanvinkt «Specificaties wijzigen na het kopiëren», dan krijgt men het scherm «parallelle wijziging specificaties» met alle overschreven specificaties erin, zodra men de kopie uitgevoerd heeft.

10 In het tabblad van de grondstoffen kan men aangeven of men de grondstoffen wil kopiëren Voor de aanvullende voeders kan men kiezen of men de externe grondstoffen ook kopieert. Men kopiëert altijd alle grondstoffen en nutriënten van de productieformule, onafhankelijk van de selectie die men hier maakt. Deze laatste selectie is geldig voor de specifciatie. Als een overschreven specificatie een grondstof bevat die niet in de te kopiëren specificatie voorkomt, dan kan men aangeven of men deze grondstof wil verwijderen of niet. Men kan aangeven welke informatie men wil kopiëren (min/max eisen, toleranties, varianten) en wanneer (enkel indien de eis strenger is). Een gelijkaardig tabblad bestaat er voor de nutriënten. Als u een profiel voor dit scherm opslaat zal de waarde van alle aangevinkte opties (in de 3 tabbladen) ook opgeslagen worden. Als u steeds dezelfde opties gebruikt volstaat het deze éénmaal op te slaan in een profiel en u hoeft vervolgens niet telkens de goede keuzes opnieuw aan te vinken. 8 Wijzigen van specificaties in serie 8.1 Toevoegen grondstoffen Wanneer men 1 grondstof toevoegt aan meerdere specificaties, kan men nu ineens ook de variant opgeven. Deze mogelijkheid is niet beschikbaar wanneer men meerdere grondstoffen ineens toevoegt.

11 8.2 Vervangen grondstoffen Bij het vervangen van grondstoffen kan men ook een variant meegeven voor de nieuwe grondstoffen. Indien men enkel de variant van een bestaande grondstof wil wijzigen, kan men die grondstof door zichzelf vervangen. 8.3 Toevoegen nutriënten

12 8.4 Verwijderen nutriënten 8.5 Kopieer nutriënt SpecificatiesSeriewijziging kopieer nutriënt Men kan de eisen voor een nutriënt kopiëren op een ander nutriënt voor eenzelfde specificatie. Wanneer het overschreven nutriënt nog niet aanwezig is in de specificatie moet u de optie «Nutriënt toevoegen indien niet aanwezig» aanvinken als u wilt dat deze toegevoegd wordt. Als u «Afdrukken?» aanvinkt zal iedere, gewijzigde specificatie afgedrukt worden. 8.6 Formules in productie Met transfer productie OPGELET: geen programmacontrole!

13 Men kan tot 5 grondstoffen kiezen om een grondstof te vervangen volgens een bepaald percentage. Het is mogelijk transfer productie uit te voeren. Opgelet: langs deze weg is er geen programmacontrole! Als het totaal niet gelijk is aan 100, dan wordt het veld Compensatie wit (dus veranderbaar). Men kan kiezen uit vier manieren om te compenseren om tot 100% te komen: Op de belangrijkste grondstof (met het grootste aandeel) Op alle grondstoffen Op de opgegeven grondstof Eerst de opgegeven, vervolgens de belangrijkste grondstof In de twee laatste gevallen wordt het veld onderaan Compensatie op grondstof wijzigbaar en men kan vervolgens een grondstof selecteren uit een keuzelijst waarop dan gecompenseerd moet worden. Kiest men voor de derde optie, dan wordt er enkel op de opgegeven stof gecompenseerd. In dit geval is het echter mogelijk dat de compensatie niet volledig doorgevoerd kan worden doordat de grondstof niet kan voldoen aan de geëiste hoeveelheid.

14 Kiest men de vierde optie, dan compenseert men eerst in de mate van het mogelijke op de geselecteerde grondstof, en dan voor wat overblijft op de belangrijkste grondstof. 100 Compenseren Bijvoorbeeld: Gerst wordt in een aantal productieformules vervangen door 45% maïs en 45% tarwe Men kan een grondstof laten vervangen door tot vijf verschillende grondstoffen Het totaal is 90%. Er moet dus nog 10% van de ontbrekende gerst opgevuld worden. In dit voorbeeld compenseert men op alle grondstoffen. Alle grondstofpercentages zullen dus herberekend worden naar een totaal van 100% productieformule. Bij de seriewijziging van formules in productie, kan men nu bij transfer productie van de nieuwe formules naast afdruk detail formule ook een afdruk laten maken met een

15 vergelijking van de oude en de nieuwe productieformule. Hiervoor gebruikt men de afdruk overzicht historiek. Aanvinken van Afdrukken historiek? zal een afdruk maken met het gekozen afdrukprofiel. Specifieke afdruk commentaar kan hier ingevuld worden. Na transfer productie zie je dan op een afdruk een vergelijking tussen de oude en de nieuwe formule:

16 9 Parallelle wijziging van specificaties 9.1 Wijzigen in kolommen Menu: Specificaties Parallelle wijziging In kolommen Deze nieuwe optie laat toe om meerdere specificaties naast elkaar op 1 scherm te wijzigen. Selectievenster: Opgelet: Na selectie van 1 of meerdere specificaties, zullen de keuzelijsten van de grondstoffen en nutriënten beperkt worden tot deze die voorkomen in minstens 1 van de geselecteerde specificaties. Standaard worden alle grondstoffen en nutriënten uit geselecteerde specificaties gebruikt. Indien u echter bepaalde grondstoffen of nutriënten selecteert, zal de keuzelijst van de specificaties beperkt worden tot de specificaties die minstens 1 van de geselecteerde grondstoffen of nutriënten bevat. Het is aan te raden om niet meer dan enkele tientallen specificaties tegelijk te selecteren. De opbouw van het scherm kan anders relatief lang duren. Na bevestiging van de selecties komt men in het volgende scherm :

17 Standaard ziet men hier per specificatie 2 kolommen (minimum en maximum). Met Ctrl-F2 (of de knop Profielen, dan Wijzigen, dan Grondstoffen) kan men extra kolommen toevoegen, zoals Extern, Op kern of Type beperking. Op die manier kan men natuurlijk minder specificaties tegelijk op het scherm tonen : Voor de grondstof waar de cursor op staat kan men in het rechterpaneel toch nog alle details bekijken en wijzigen, ook als de overeenkomstige kolommen niet gevisualiseerd worden. Om performantie redenen zijn bepaalde gegevens niet beschikbaar in kolomvorm (bvb de omschrijving van de variant). Via het vinkje Bekijken details kan men het rechterpaneel uitschakelen om meer kolommen te kunnen zien. Het tabblad Nutriënten is volledig analoog aan het tabblad Grondstoffen. Via de knop Instellingen kan men kiezen welke gegevens men in de kolomhoofding wil (bvb specificatienaam i.p.v. omschrijving), en hoe men de specificaties onderling wil sorteren : Via de knop Grondstoffen/nutriënten kan men grondstoffen en/of nutriënten toevoegen aan bepaalde specificaties. Dit kunnen zowel grondstoffen zijn die al in de specificatie zaten maar bij de initiële selectie niet meegenomen werden, of grondstoffen die echt toegevoegd moeten worden aan de specificaties. Grondstoffen of nutriënten die effectief toegevoegd werden, krijgen een blauwe kleur. Grondstoffen die niet in een bepaalde specificatie zitten maar waarvoor wel een lijn bestaat omdat ze in andere specificaties zit, krijgen een grijze kleur. Door op F6 te drukkken (of rechts te klikken en Creëer te kiezen), kan men een dergelijke grondstof toevoegen aan een specificatie. Grondstoffen of nutriënten weghalen is in dit scherm niet mogelijk.

18 Voorbeeld : Tarwe zit in specificatie maar niet in of 10003: Rechts klikken op tarwe in de kolom voor specificatie 10002: Resultaat: deze velden worden blauw om aan te duiden dat tarwe nieuw is in specificatie 10002: 9.2 Grondstof Menu: Specificaties parallelle wijziging grondstof Deze optie laat toe om enerzijds een grondstof toe te voegen aan bepaalde specificaties en anderzijds om per specificatie de beperkingen voor deze grondstof te wijzigen.

19 Selecteer de gewenste grondstof die men wil toevoegen of wijzigen in de specificaties. Is de optie «Grondstof toevoegen indien niet aanwezig?» geactiveerd, dan is het mogelijk om eender welke specificatie(s) te selecteren. De geselecteerde specificaties die deze grondstof niet bevatten verschijnen in blauwe kleur in het volgende scherm. Is deze optie niet geactiveerd, dan ziet men enkel deze specificaties die deze grondstof bevatten in de keuzelijst. Ctrl + O : De selectie van specificaties wordt bewaard met mogelijkheid om een nieuwe grondstof te kiezen. 9.3 Nutriënt Menu: Specificaties Parallelle wijziging Nutriënt Hetzelfde principe als voor grondstoffen, maar nu voor nutriënten.

20 10 Deactiveren / verwijderen van specificaties Deactiveren Menu : Specificaties Verwijder Deactiveer Selecteer hier de te deactiveren specificaties. De selectie van systemen laat toe de keuzelijst van specificaties te beperken tot deze systemen. Een specificatie met actieve afgeleiden kan niet gedeactiveerd of verwijderd worden. Bij aangevulde specificaties met een aanvullende specificatie zal de koppeling tussen beide verbroken worden. Bij het deactiveren van een specificatie die een halffabricaat is, zal Libra nu voorstellen om ook de overeenkomstige grondstof te deactiveren Verwijderen Naast de specificaties worden hier ook de sessies geselecteerd waarin deze specificaties voorkomen. Deze sessies worden incoherent. Een waarschuwingsboodschap wordt getoond en moet gevalideerd worden:

21 11 Afgeleide specificatie 11.1 Creatie Menu: Specificaties Creëer Afgeleide Bij creëren van een nieuwe afgeleide specificatie heeft men nu de mogelijkheid om de nieuwe formule ineens ook in productie te nemen. Op die manier hoeft men de basisformule niet opnieuw in productie te nemen. Voorwaarde is uiteraard dat de basisformule al in productie is. Het volstaat het vinkje onderaan het linkerpaneel aan te zetten. Deze mogelijkheid bestaat niet bij het wijzigen van een afgeleide specificatie, omdat de versienummers van een basisformule en haar afgeleiden altijd gelijk lopen. De nutriëntwaarden van de afgeleide formules (op de afdrukken) worden enkel berekend indien in de afgeleide specificatie de optie : Nutriënten toevoegen aan staat.

22 11.2 Toegevoegde grondstoffen compenseren op dragergrondstoffen Bij een afgeleide specificatie is er nu een nieuwe mogelijkheid van toevoeging: compenseren op dragergrondstof. In de specificatie kan men voor elke grondstof aanduiden of het een dragergrondstof is of niet. Men kan meerdere aanduiden en een volgorde aangeven van compensatie. Om dit te doen maakt men de kolom Drager-grondstofrang zichtbaar: Bij transfer productie van de basisspecificatie zal dan de dragergrondstof of dragergrondstoffen geheel of gedeeltelijk vervangen worden volgens de aangegeven percentages. Indien de rangorde gelijk is voor 2 grondstoffen, zal er evenredig afgeboekt worden van beide grondstoffen: 16 % wordt vervangen door Mais Albert.

23 Mais USA/mais Frankr = 30/10 of 3/4 e deel afboeken van Mais USA en 1/4 e deel afboeken van mais Frankrijk of 30 16*3/4 = = 18 en 10 16*1/4 = 10-4=6 Basisformule: afgeleide: Wanneer alle dragergrondstoffen vervangen zijn wordt het restant gecompenseerd op de meest voorkomende grondstof. In het voorbeeld hierboven hebben we de rangorde weggenomen bij mais USA. Het resultaat wordt dan: Mais Albert kwam in de plaats van 10 % mais Frankrijk, 0,2 % Carbonaatmeel en 5,8 % erwten Groeperen onder halffabricaat Bij afgeleide specificaties is er een optie Grondstoffen uit basisspecificatie groeperen onder halffabricaatgrondstof. Deze optie is enkel actief indien de basisspecificatie gekoppeld is aan een halffabricaat. Staat deze optie aan, dan wordt bij transfer productie de samenstelling van de basisspecificatie gegroepeerd doorgestuurd als één grondstof, namelijk de halffabricaatgrondstof. Op deze manier kan het productiesysteem dit interpreteren als een mengeling van de basisspecificatie en zijn toevoeging(en) in plaats van een totaal nieuw recept in productie te nemen.

24 12 Manuele samenstellingen Manuele samenstellingen komen overeen met de voorberekeningen in Libra4. In de keuzelijsten van specificaties is de term «voorberekening» vervangen door de term «manuele samenstelling» Conversie De libra4 voorberekeningen moeten geconverteerd worden naar manuele samenstellingen. Dit gebeurt niet automatisch. Als men in Libra5 een bestaande voorberekening opent krijgt men de vraag of men deze voorberekening wil converteren naar een manuele samenstelling. Antwoordt men nee, dan krijgt men het Libra4 scherm met de voorberekening. Antwoordt men Ja dan wordt deze voorberekening geconverteerd naar een manuele samenstelling. Een andere manier om voorberekeningen te converteren naar een manuele samenstelling is via het menu Specificaties Conversie VoorberekeningManuele samenstelling. Hier kunnen meerdere voorberekeningen gelijktijdig geconverteerd worden.

25 In de keuzelijst verschijnen enkel de bestaande voorberekeningen. Deze conversie is onomkeerbaar! 12.2 Creëer / Wijzig. Menu: Specificatie Creëer Manuele samenstelling. Specificatie Wijzig Bij de grondstoffen kan men de gewenste gewichten per grondstof ingeven. Libra berekent automatisch de percentages en de batchgrootte. Men kan ook grondstofgroepen selecteren. Hun percentage en gewicht worden automatisch berekend. Ook de nutriëntwaarden van de formule worden automatisch berekend.

26 Wijzigt men in het linker schermdeel de batchgrootte in een andere waarde, dan zullen de individuele grondstofgewichten meteen aangepast worden. Varianten kunnen hier ook geselecteerd worden indien men deze module varianten bezit. Knop Formule bijmengen : hiermee kan men een formule selecteren en een gewicht opgeven: Alle grondstoffen uit de gekozen formule worden toegevoegd aan de manuele samenstelling, of het gewicht wordt gecumuleerd voor grondstoffen die er al in zaten. Voor aangevulde voeders kan men aangeven of men het aangevulde voeder wil toevoegen of enkel de grondstoffen uit de kern. Prijzen: Wanneer links een prijslijst ingevuld wordt, dan zal in het vak eronder, formuleprijs een prijs verschijnen zodra er een samenstelling ingegeven wordt. De kolom met grondstofprijzen is nu wijzigbaar. De formuleprijs wordt dynamisch aangepast. Bij wijzigen van een grondstofprijs wordt de formuleprijs herberekend De gewijzigde prijzen worden standaard niet in de prijslijst opgeslagen en gaan verloren bij het herinladen van de prijslijst. Via Extra Opties categorie Specificaties kan men echter de optie Manuele compositie: bewaren van gewijzigde prijzen in prijslijst activeren. Met deze optie aan,

27 krijgt men de mogelijkheid deze prijzen definitief in de prijslijst op te slaan. Na het wijzigen van een prijs en drukt men op OK of OK + formule, dan krijgt men de vraag of de prijs opgeslagen moet worden in de prijslijst: Grondstoffen die nog niet in de prijslijst zitten worden toegevoegd. Ook prijzen van halffabricaten die automatisch berekend worden, worden aangepast! Een afdruk is vanuit dit scherm mogelijk via een schermafdruk: Bestand afdrukken of Ctrl+P. Om deze manuele samenstelling naar productie te sturen zal men op de knop «OK+formule drukken waardoor men in een minisessie komt (zie hierboven). Hier kan men vervolgens deze formule in productie sturen. De formule is niet geoptimaliseerd, er bestaat geen optimale formule, enkel een afgeronde formule die ingegeven is in het eerste scherm. Deze afgeronde formule wordt naar productie gestuurd, ook al is er niet geoptimaliseerd. Er bestaat altijd de mogelijkheid om te optimaliseren en beperkingen te wijzigen. De manuele samenstelling wordt omgezet in de minimum beperkingen. Wanneer men bij het verlaten van dit scherm de specificatie opslaat dan zullen de minimum beperkingen van de grondstoffen aangepast worden, hetzij door de formulesamenstelling hetzij door de nieuwe minimum beperkingen van de grondstoffen. Indien niet op alle grondstoffen minimum beperkingen ingesteld zijn zal de formulesamenstelling opgeslagen worden in de manuele samenstelling. Zijn op alle grondstoffen minimum beperkingen ingesteld, zodat deze overeenkomen met de samenstelling, dan zullen de minimum beperkingen opgeslagen worden als manuele samenstelling berekening van het minimum gewicht van een grondstof Bij een manuele samenstelling heeft men de mogelijkheid het minimum gewicht van een grondstof te berekenen in functie van de gewenste waarde voor een nutriënt. Plaats de cursor op de gewenste grondstoflijn en druk F3 of dubbelklik op de betreffende grondstof of open contextuele menu zoals hieronder afgebeeld. Zie oook informatiebalk onderaan het scherm:

28 Het volgende scherm verschijnt: Selecteer het te berekenen nutriënt Voer de gewenste waarde voor het nutriënt in. Selecteer de te gebruiken matrix. Libra berekent het minimum toe te voegen gewicht van deze grondstof om de gewenste nutriëntwaarde te bereiken. Door op OK te drukken voert Libra deze wijziging uit in de formule samenstelling. De procentuele samenstelling wordt ook meteen herberekend zodat de totale samenstelling 100 % blijft. Indien de gekozen grondstof ook een waarde heeft voor de andere nutriënten zal deze wijziging ook een invloed hebben op deze nutriëntwaarden. Een negatieve supplementwaarde is ook mogelijk, waardoor Libra het gewicht van deze grondstof zal verminderen. 13 Conversie 13.1 Manuele samenstelling specificatie Menu : Specificaties Conversie Manuele samenstelling -> Specificatie

29 De grondstofpercentages uit de manuele samenstelling worden omgezet naar minima in de specificatie. De selectie van nutriënten wordt overgenomen maar hier worden geen minima of maxima gecreëerd.

1 Configuratie : 1.1 Algemene opties:

1 Configuratie : 1.1 Algemene opties: Inhoud Brijvoeders 1 Configuratie :... 2 1.1 Algemene opties:... 2 1.2 Specificatie... 3 1.3 Algemene parameters in Libra 5 (opties -> Categorie Sessie)... 4 1.3.1 Referentienutriënt... 4 1.3.2 Sessie

Nadere informatie

HANDLEIDING Q3600 Webshop

HANDLEIDING Q3600 Webshop HANDLEIDING Q3600 Webshop Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Webshop artikelgroepen beheren...4 Hoofd artikelgroep toevoegen...6 Sub artikelgroep toevoegen...7 Artikelgroep verwijderen...8

Nadere informatie

Handleiding. Voedingsversie Evry Hanzehogeschool Groningen november 2011

Handleiding. Voedingsversie Evry Hanzehogeschool Groningen november 2011 Voedingsversie Evry Hanzehogeschool Groningen november 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Installatie van Evry... 4 3 Algemene weetjes... 5 4 Voedingsberekening (Nevo2006)... 6 4.1 Voedingsberekening

Nadere informatie

Eindejaarsdocument. Inhoudsopgave 1 INVENTARIS. 1.1 Inventaris afdrukken

Eindejaarsdocument. Inhoudsopgave 1 INVENTARIS. 1.1 Inventaris afdrukken Eindejaarsdocument 1 Inhoudsopgave 1 INVENTARIS...1 1.1 Inventaris afdrukken...1 1.2 Inventaris exporteren (= Inventaris opslaan om later af te drukken)...3 1.3 Inventaris importeren...3 2 EINDEJAARSKORTING...5

Nadere informatie

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2 HANDLEIDING FRIREC Versie 1.2.2 Handleiding Frirec voor Windows receptuurprogramma Gefeliciteerd met de aanschaf van FRIREC. Het Programma FRIREC FRIREC is een programma dat speciaal is ontwikkeld voor

Nadere informatie

Siemens Industry Mall. Handleiding. Winkelwagenbeheer

Siemens Industry Mall. Handleiding. Winkelwagenbeheer Siemens Industry Mall Handleiding Winkelwagenbeheer Page: 1 of 22 Inhoudstafel 1 VOORWOORD...3 2 CREATIE VAN WINKELWAGENS...4 2.1 Opladen van een bestaande winkelwagen uit de Mall... 4 2.2 Selectie van

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

HANDLEIDING MEERVOUDIGE PRODUCTEN

HANDLEIDING MEERVOUDIGE PRODUCTEN HANDLEIDING MEERVOUDIGE PRODUCTEN 1 Algemene werking In tegenstelling tot een enkelvoudig product bestaat een meervoudig product uit een aantal componenten. Wings kent twee soorten meervoudige producten:

Nadere informatie

Eindejaarsdocument. Inhoudsopgave 1 INVENTARIS. 1.1 Inventaris afdrukken

Eindejaarsdocument. Inhoudsopgave 1 INVENTARIS. 1.1 Inventaris afdrukken Eindejaarsdocument 1 Inhoudsopgave 1 INVENTARIS... 1 1.1 Inventaris afdrukken... 1 1.2 Inventaris exporteren (= Inventaris opslaan om later af te drukken)... 3 1.3 Inventaris importeren... 3 1.4 Inventaris

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

NIEUWE SESSIE OF BESTAANDE SESSIE, ZONDER BEWAREN...

NIEUWE SESSIE OF BESTAANDE SESSIE, ZONDER BEWAREN... Inhoud Sessie 1 ALGEMEENHEDEN... 3 2 NIEUWE SESSIE... 4 2.1 VERTROUWELIJKE SESSIES... 6 3 BESTAANDE SESSIE... 6 3.1 CONTROLE OP GEDEACTIVEERDE SPECIFICATIES... 7 4 NIEUWE SESSIE OF BESTAANDE SESSIE, ZONDER

Nadere informatie

GEBRUIK VAN FACTOREN EN HULPVARIABELEN...

GEBRUIK VAN FACTOREN EN HULPVARIABELEN... Rekenregels Inhoud 1 GEBRUIK VAN FACTOREN EN HULPVARIABELEN... 1 1.1 WIJZIGEN NUTRIËNT:... 1 1.2 WIJZIGEN GRONDSTOF:... 2 1.3 WIJZIGEN MATRIXWAARDEN:... 3 1.4 KOPIËREN GRONDSTOFFEN EN MATRIX:... 4 2 CREATIE

Nadere informatie

HANDLEIDING O F F E R T E S

HANDLEIDING O F F E R T E S HANDLEIDING O F F E R T E S 1 Algemene werking De fertemodule van Wings laat u toe om op een eenvoudige manier een ferte samen te stellen en indien gewenst te verwerken naar een order. De gebruiker kan

Nadere informatie

Aan de slag Inrichten van WorkTimer (voor de manager)

Aan de slag Inrichten van WorkTimer (voor de manager) Aan de slag Inrichten van WorkTimer (voor de manager) Over dit document Als manager/beheerder bent u verantwoordelijk voor het inrichten van WorkTimer. Deze handleiding beschrijft de stappen die u zult

Nadere informatie

HANDLEIDING Periodieke Facturatie

HANDLEIDING Periodieke Facturatie HANDLEIDING Periodieke Facturatie WINGS Software Snelheid & zekerheid Module WingsPer: Periodieke facturatie 1) Installatie & Activatie Wings Periodieke Facturatie dient te worden beschouwd als een volwaardige

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

Inhoud. MySite Handleiding 1

Inhoud. MySite Handleiding 1 Inhoud Een module bewerken: Een module toevoegen...2 Een module kopiëren...4 Een module verplaatsen...5 Een module verbergen...6 Een module verwijderen...6 Openingsuren wijzigen...7 Een pagina bewerken:

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

Vakbondspremie. Vakbondspremie parameters

Vakbondspremie. Vakbondspremie parameters Vakbondspremie Via deze module kan U de jaarlijkse fiches en het bestand voor de vakbondspremie aanmaken, zoals opgegeven in het belgisch staatsblad van 20.12.2007 pag 63112 en volgende. Vakbondspremie

Nadere informatie

INDEX. Opmerkingen ------------------------------------------------------------------------------------------------- 12

INDEX. Opmerkingen ------------------------------------------------------------------------------------------------- 12 INDEX Wat heeft deze versie te bieden? --------------------------------------------------------------------------- 2 Activeren van backorders klanten --------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

W2105 Import Externe Bestanden

W2105 Import Externe Bestanden W2105 Import Externe Bestanden www.mpluskassa.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Toevoegen artikel import...4 3 Wijzigen artikel import...9 W2105 Import Externe Bestanden 2 1 Inleiding In deze handleiding

Nadere informatie

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Zorgverzekeraar oproepen Als u een zorgverzekeraar wilt oproepen om de gegevens te bekijken of te bewerken kunt boven in het zorgverzekeraars scherm, op

Nadere informatie

Deel V. Cursusbeheer. Handleiding CVOSoft en CVOSoft.NET. Handleiding CVOSoft Deel V Cursussen 1/11

Deel V. Cursusbeheer. Handleiding CVOSoft en CVOSoft.NET. Handleiding CVOSoft Deel V Cursussen 1/11 Handleiding CVOSoft Deel V Cursussen 1/11 Handleiding CVOSoft en CVOSoft.NET Deel V Cursusbeheer Handleiding CVOSoft Deel V Cursussen 2/11 1 Cursussen 1.1 Inleiding Beheer van cursussen omvat 4 onderdelen:

Nadere informatie

BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H

BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H 1 Algemene werking Wings ondersteunt twee verschillende soorten analytische opvolging. De eerste analytische uitsplitsing is de traditionele op kostenplaats of

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

Email2Act! handleiding. Email2Act! Handleiding. Versie 1.1 25-3-2015. Onderdeel van TendenZ ICT Product van Afd. (Web)Development

Email2Act! handleiding. Email2Act! Handleiding. Versie 1.1 25-3-2015. Onderdeel van TendenZ ICT Product van Afd. (Web)Development Email2Act! Handleiding Versie 1.1 25-3-2015 Inleiding Met de standaardfunctionaliteit van Act! kunt u alleen een e-mail koppelen aan een contact. Met Email2Act! kunt u ook uitgaande en binnenkomende e-mails

Nadere informatie

Agenda. Hier kan u het volgende instellen: 1. Afspraak 2. Gebeurtenis 3. Memo 4. Uitvoeren van taak. De volgende schermen zijn beschikbaar:

Agenda. Hier kan u het volgende instellen: 1. Afspraak 2. Gebeurtenis 3. Memo 4. Uitvoeren van taak. De volgende schermen zijn beschikbaar: Module Functie Kaart Kantoorbeheer Agenda UR09070460 Agenda Hier kan u het volgende instellen: 1. Afspraak 2. Gebeurtenis 3. Memo 4. Uitvoeren van taak De volgende schermen zijn beschikbaar: 1. Kalender

Nadere informatie

Central Station Urenregistratie

Central Station Urenregistratie Central Station Urenregistratie Inhoud 1 Inleiding...3 2 Uren boeken in 4 stappen...4 2.1 Stap 1: Urenregistratie starten... 4 2.1.1 Inloggen... 4 2.1.2 Aanmaken nieuw urenformulier (eenmaal per week)...

Nadere informatie

Handleiding : Regletten in Pharmawin

Handleiding : Regletten in Pharmawin Handleiding : Regletten in Pharmawin Februari 2007 Corilus Hogenakkerhoek 5 9150 Kruibeke Tel. 03/253.20.20 Fax 03/253.20.40 pharma@corilus.be www.corilus.be 1. ALGEMEEN De module regletten of etiketten

Nadere informatie

Cliënten handleiding PwC Client Portal

Cliënten handleiding PwC Client Portal Cliënten handleiding PwC Client Portal Mei 2011 (1) 1. Portal van de cliënt Deze beschrijving gaat ervan uit dat u beschikt over inloggegevens voor de portal en over de url van de portal website. Als u

Nadere informatie

OPZOEKEN VAN EEN GEWENST GEGEVEN...

OPZOEKEN VAN EEN GEWENST GEGEVEN... Inhoud Algemeenheden 1 MENUBALK... 1 2 KEUZELIJSTEN... 2 2.1 ENKELVOUDIGE KEUZELIJSTEN... 2 2.2 MEERVOUDIGE KEUZELIJSTEN... 4 2.2.1 Algemeen... 4 2.2.2 Meerkeuzelijsten raadplegen bij het bekijken van

Nadere informatie

Instructie RFM modules

Instructie RFM modules Instructie RFM module Introductie RFM staat voor Registratie Flow Module. De RFM module vormt de basis voor een aantal nieuwe modules binnen equse Indicate: - Calamiteiten - Klachten - Kindermishandeling

Nadere informatie

Aan de slag. Inrichten van OnsRooster. (voor de manager)

Aan de slag. Inrichten van OnsRooster. (voor de manager) Aan de slag Inrichten van OnsRooster (voor de manager) Over dit document Als manager/beheerder bent u verantwoordelijk voor het inrichten van OnsRooster. Deze handleiding beschrijft de stappen die u zult

Nadere informatie

VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology

VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.NL 29-8-2017 Versie 1.0 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over verzendlijsten... 4 1.2 Doel van deze instructie...

Nadere informatie

Calculatie tool. Handleiding. Datum Versie applicatie 01 Versie document

Calculatie tool. Handleiding. Datum Versie applicatie 01 Versie document Calculatie tool Handleiding Auteur Bas Meijerink Datum 01-09-2016 Versie applicatie 01 Versie document 03D00 Inhoudsopgave 1. Een calculatie maken - 3-1.1 Start een nieuwe calculatie... - 3-1.2 Algemene

Nadere informatie

NIEUWIGHEDEN BEHEER VASTE ACTIVA 3.1

NIEUWIGHEDEN BEHEER VASTE ACTIVA 3.1 NIEUWIGHEDEN BEHEER VASTE ACTIVA 3.1 Versie 3.1 December 2004 DE WIZARD VOOR HET BEHEER VAN DE VASTE ACTIVA INLEIDING De grootte en het type onderneming bepalen grotendeels het type beheer dat toegepast

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1400 Horeca Tafelregistratie

HANDLEIDING Q1400 Horeca Tafelregistratie Q-LINE Q1400 Tafelregistratie Handleiding versie 2.0 HANDLEIDING Q1400 Horeca Tafelregistratie Pag.: 1 Q-LINE Q1400 Tafelregistratie Handleiding versie 2.0 Inhoudsopgave Inleiding...3 Kassa functies...4

Nadere informatie

Skool Remote Backup. 2010 Skool BV Build 3.0.0

Skool Remote Backup. 2010 Skool BV Build 3.0.0 Alle rechten voorbehouden. Deze uitgave mag voor eigen gebruik vermenigvuldigd worden in originele vorm. Het is niet toegestaan op eniger wijze wijzigingen aan te brengen in het document of layout zonder

Nadere informatie

3) Koppeltabel voor importeren matrix maken. (grondstoffen en nutriënten)

3) Koppeltabel voor importeren matrix maken. (grondstoffen en nutriënten) Handleiding importeren matrix, formules en factoren van de Schothorst Feed Research (SFR) Versie 3.0 2014 Door Niek Aasman Koerhuis automatisering b.v. Wilt u gebruik maken van de formules van 2014 dan

Nadere informatie

Inhoud van dit document

Inhoud van dit document Handleiding OVM Menu versie 1.0.0 (definitief) november 2012 Inhoud van dit document 1 INLEIDING... 2 2 MENU... 3 3 GEBRUIKERSBEHEER... 4 3.1 SORTEREN EN FILTEREN... 5 3.2 'UITGESTELD' BEHEER... 5 3.3

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Instructiedocument prijslijsten

Instructiedocument prijslijsten Indien u een prijs of prijzen wilt uitvragen bij de aanbieders kunt u dat doen onder de tab Prijslijst. In Negometrix wordt er onderscheidt gemaakt tussen twee soorten prijslijsten: Een gedetailleerde

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen 1. Inleiding..2 2. Selecteren van openstaande posten. 2 3. Genereren van aanmaningen.....4 4. Electronisch Aanmanen...5 1 1. Inleiding

Nadere informatie

EDUscope Dossier Werken met Journalen

EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope versie 3.7.0 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830 1 INHOUD 2 Inleiding... 3 3 Individueel leerlingjournaal... 3 3.1 Journaalregels toevoegen:... 3 3.2

Nadere informatie

8.1.1 Aanmaken van een nieuwsbrieflijst voor een nieuwsbrief

8.1.1 Aanmaken van een nieuwsbrieflijst voor een nieuwsbrief 8. Nieuwsmanagement Doormiddel van het nieuwsmanagement onderdeel kunt u uw klanten op de hoogte houden van het laatste nieuws, de nieuwste producten of de beste aanbiedingen. U kunt dit in de webshop

Nadere informatie

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Opdrachten vanuit Excel v2.1 Created on 1/21/2009 3:55:00 PM 1 1. Introductie Deze handleiding beschrijft de werkwijze voor het gebruik van de toepassing Domiciliëringen

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

Handleiding Berichtensysteem. Multitask ICT bv

Handleiding Berichtensysteem. Multitask ICT bv Handleiding Berichtensysteem Multitask ICT bv Inhoudsopgave 1 Inloggen 3 2 Berichten 4 2.1 Berichten bekijken 5 2.1.1 Ongelezen berichten 5 2.1.2 Zoeken 5 2.1.3 Berichten accorderen 5 2.1.4 Bericht gelezen

Nadere informatie

SCHOOL (OWA) handleiding

SCHOOL (OWA) handleiding SCHOOL (OWA) handleiding Kibro België Kibro Nederland Handleiding voor Online Web Admin (v:1.0.0.1) DOWNLOAD ALS PDF BEKIJK DE VIDEO HANDLEIDING De OWA kort uitgelegd... De KinderBrowser Online Web Admin

Nadere informatie

Om een leveranciersbestand in te lezen kunnen de volgende stappen aangehouden worden:

Om een leveranciersbestand in te lezen kunnen de volgende stappen aangehouden worden: MATRIXKOZIJN VERSIE 3.17.0 IMPORTMODULE Om een leveranciersbestand in te lezen kunnen de volgende stappen aangehouden worden: Selecteer de Leverancier 1) Selecteer de gewenste leverancier en kies voor

Nadere informatie

Handleiding. Digitaal Rapport

Handleiding. Digitaal Rapport Handleiding Digitaal Rapport 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Vooraf... 3 3. Relatie met methodetoetsen... 3 4. Rapportperiodes aangeven... 4 5. Rapportdefinities instellen... 4 Rubriek aanmaken...

Nadere informatie

Handleiding Joomla! 1.5

Handleiding Joomla! 1.5 Handleiding Joomla! 1.5 Versie :0.1 2/20 Inhoud 2. Aanmelden... 4 3. Artikelbeheer... 5 3.1 Nieuw artikel toevoegen... 5 3.2 Bestaand artikel wijzigen/verwijderen... 6 3.2.1 Front end editing... 7 4. Sectie

Nadere informatie

Handleiding. Leveranciersimport voor:

Handleiding. Leveranciersimport voor: Handleiding Leveranciersimport voor: MatrixKozijn - Leveranciersimport MatrixKozijn maakt intensief gebruik van artikel- en prijsinformatie van toeleveranciers. De module Leveranciersimport is ontwikkeld

Nadere informatie

Vaste Prijs Afspraken (VPA)

Vaste Prijs Afspraken (VPA) Vaste Prijs Afspraken (VPA) www.wolterskluwer.be Contents 1 Wat is een VPA?... 3 2 Configuratie... 3 2.1 Hoe activeer je de VPA functionaliteit?... 3 2.2 Hoe maak je een VPA aan?... 3 2.3 Eénmalige configuratie...

Nadere informatie

Rapportages. Door een vinkje te plaatsen onder Toegang geeft u de medewerker de mogelijkheid om het betreffende rapport te bekijken.

Rapportages. Door een vinkje te plaatsen onder Toegang geeft u de medewerker de mogelijkheid om het betreffende rapport te bekijken. Rapportages RADAR geeft u toegang tot diverse rapportages. In dit document wordt beschreven hoe u de rechten per medewerker instelt, hoe u de selectiecriteria gebruikt en welke gegevens op te vragen zijn

Nadere informatie

Digitale dossiers. Inhoudsopgave:

Digitale dossiers. Inhoudsopgave: Digitale dossiers Inhoudsopgave: Inleiding Openen van een dossier De werking van de dossiers Toelichting van de knoppen in het hoofdmenu Invoeren van gegevens Selecteren van hulpmiddelen en zorgverleners

Nadere informatie

Handleiding Licentieserver voor beheerders

Handleiding Licentieserver voor beheerders Handleiding Licentieserver voor beheerders 1. Beheerder aanmaken via Site- of PackID Je krijgt van Sensotec of van je dealer een e-mail met de bevestiging dat er een abonnement werd aangemaakt. In die

Nadere informatie

S A N I T R A C E BESLAG. Versie 1.0

S A N I T R A C E BESLAG. Versie 1.0 S A N I T R A C E BESLAG Versie 1.0 25 oktober 2008 1 INHOUDSOPGAVE 1. Beslag identificeren... 3 2. Beheer beslag Creatie... 5 2.1. Creatie vanuit de inrichting... 5 2.2. Standaardwaarden... 6 2.3. Velden

Nadere informatie

Via deze module kan U de jaarlijkse fiches en het bestand voor de vakbondspremie aanmaken, zoals opgegeven in het Belgisch staatsblad.

Via deze module kan U de jaarlijkse fiches en het bestand voor de vakbondspremie aanmaken, zoals opgegeven in het Belgisch staatsblad. Vakbondspremie Via deze module kan U de jaarlijkse fiches en het bestand voor de vakbondspremie aanmaken, zoals opgegeven in het Belgisch staatsblad. Vakbondspremie parameters De module vakbondspremie

Nadere informatie

Instructie aanmaken Vrije overzichten

Instructie aanmaken Vrije overzichten ESIS webbased Instructie aanmaken Vrije overzichten Versie december 2009 Rovict B.V. Postbus 388 3765 GC Soest T 035 6036080 F 035 6036081 Inhoudsopgave Vrije overzichten...3 1. Beheer Vrije overzichten...4

Nadere informatie

Monitor WINGS Software nv Snelheid & zekerheid

Monitor WINGS Software nv Snelheid & zekerheid Monitor WINGS Software nv Snelheid & zekerheid Monitor INHOUDSOPGAVE INLEIDING 1.1. Algemeen 3 SPECIFIEK 1.2. Overzicht instellingen 4 WERKING MONITOR VERRICHTINGEN 2.1. De monitor en de selecties 5 2.2.

Nadere informatie

Wings Beheersoftware

Wings Beheersoftware Wings Analytisch Wings Beheersoftware Inhoud 1. Algemene werking... 3 2. Parameters... 4 3. Basisbestanden... 7 3.1. Analytische rekeningen... 7 3.2. Analytische rubrieken... 9 3.3. Algemene rekeningen...

Nadere informatie

BTW Code Conversie Legal Eagle Standaard versie 2.18.x naar Sdu uitgevers

BTW Code Conversie Legal Eagle Standaard versie 2.18.x naar Sdu uitgevers versie 2.18.x naar 2.19.0 2012 Sdu uitgevers Inhoudsopgave BTW Conversie Legal Eagle Standaard... 3 Gebruikershandleiding Legal BTW Code Conversie Legal Eagle Standaard versie 2.18.x naar 2.19.0 Voor de

Nadere informatie

Workflow. Taak Sjablonen

Workflow. Taak Sjablonen Workflow Workflow beheer Bij elke klant in RADAR (het vinkje klant staat aan in het tabblad ALGEMEEN van het bedrijf of de familie) kunt u een planning maken van een aantal periodieke taken, bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Handleiding puntenboek-module

Handleiding puntenboek-module Handleiding puntenboek-module Inleiding Het puntenboek is een tool dat u toelaat om opdrachten (score-elementen) te definiëren, deze omschrijven informatie op de ELO die gescoord kan worden. Dit kan veel

Nadere informatie

8. Adresetiketten maken

8. Adresetiketten maken 8. Adresetiketten maken In deze module leert u: - Hoe u een adressenbestand kunt maken; - Hoe u een adressenbestand kunt koppelen aan Writer; - Hoe u adresetiketten van dat adressenbestand kunt maken;

Nadere informatie

Factuurvoorstellen. Opmerkingen: Raadpleeg de facturatietoepassing voor meer details. De volgende hoofdschermen zijn beschikbaar:

Factuurvoorstellen. Opmerkingen: Raadpleeg de facturatietoepassing voor meer details. De volgende hoofdschermen zijn beschikbaar: Module Functie kaart Kantoorbeheer Factuurvoorstel UR09110500 Factuurvoorstellen Dit voorstel toont een lijst van diensten en uitgaven die aan de klant zouden aangerekend moeten worden. Dit bedrag is exclusief

Nadere informatie

Q1005 Artikelbeheer Pro: artikelen importeren

Q1005 Artikelbeheer Pro: artikelen importeren Q1005 Artikelbeheer Pro: artikelen importeren Inhoud Het CSV bestand... Een nieuw Excel werkblad aanmaken en een bestaand werkblad wijzigen... 2 Kolommen opmaken... 4 Opslaan als CSV bestand... 6 Het CSV

Nadere informatie

HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL

HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL Deze handleiding geeft een beschrijving van de mogelijkheden van de webcalculator. De volgorde van de onderwerpen is gelijk aan het proces dat wordt doorlopen

Nadere informatie

HANDLEIDING RAPPORTEN

HANDLEIDING RAPPORTEN HANDLEIDING RAPPORTEN Versie 2.0 dd 13/10/2014 Versie 2.1 dd 03/04/2015 Inhoudstabel VAN START MET DE RAPPORTEN... 2 1 EEN TOETS TOEVOEGEN... 3 MOGELIJKHEID 1: PROEVEN PER KLAS... 3 MOGELIJKHEID 2: INVOEREN

Nadere informatie

Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7

Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7 Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7 Copyright 2016 Swing Jive Swing is een product van ABF Research Jive Full screen weergave Swing 5 beschikt nu ook over een full screen weergave. Deze is te activeren via

Nadere informatie

Tabblad contrakt-kadaster

Tabblad contrakt-kadaster 4.3.8. Tabblad contrakt-kadaster In dit tabblad kan u de gegevens invoeren aangaande het mandaat en de administratieve verwerking van de verkoop alsook de kadastrale gegevens. A) voor panden te koop B)

Nadere informatie

9. MEMO'S. Handleiding Unit4 Auditor 8.1 Pagina 100 van 260

9. MEMO'S. Handleiding Unit4 Auditor 8.1 Pagina 100 van 260 9. MEMO'S In Unit4 Auditor kunt u in een uit te voeren taak een aantekening toevoegen. In de aantekening beschrijft u de bevindingen met betrekking tot de uitvoering van de betreffende taak. Daarnaast

Nadere informatie

Logistiek. Voorschotten. Flexibel, efficiënt & accuraat

Logistiek. Voorschotten. Flexibel, efficiënt & accuraat Logistiek Voorschotten WINGS Software Flexibel, efficiënt & accuraat VOORSCHOTTEN INLEIDING 1.1. Wings Voorschotten 3 Algemeen Specifiek INSTELLINGEN 2.1. Wings Voorschotten Instellingen Voorschot (1)

Nadere informatie

MyBroker. Gebruikershandleiding

MyBroker. Gebruikershandleiding MyBroker Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1. WAT MOET IK DOEN OM TOEGANG TE KRIJGEN TOT MIJN KLANTENZONE?... 3 1.1. PER E-MAIL... 3 1.2. VIA ONZE WEBSITE... 4 2. DE TOEGANG TOT MYBROKER... 5 3. CONSULTATIE

Nadere informatie

Inhoudsopgave GEBRUIKERSBEHEER... 2 GEBRUIKERS EN PASWOORDEN... 2 GEBRUIKERSRECHTEN... 4 GEBRUIKERSGEGEVENS... 6 GEBRUIKERSMENU...

Inhoudsopgave GEBRUIKERSBEHEER... 2 GEBRUIKERS EN PASWOORDEN... 2 GEBRUIKERSRECHTEN... 4 GEBRUIKERSGEGEVENS... 6 GEBRUIKERSMENU... Gebruikersbeheer Inhoudsopgave GEBRUIKERSBEHEER... 2 GEBRUIKERS EN PASWOORDEN... 2 GEBRUIKERSRECHTEN... 4 GEBRUIKERSGEGEVENS... 6 GEBRUIKERSMENU... 8 Gebruikersbeheer Sinds de invoering van het Centraal

Nadere informatie

Via deze module kan U de jaarlijkse fiches en het bestand voor de vakbondspremie aanmaken, zoals opgegeven in het Belgisch staatsblad.

Via deze module kan U de jaarlijkse fiches en het bestand voor de vakbondspremie aanmaken, zoals opgegeven in het Belgisch staatsblad. Vakbondspremie Via deze module kan U de jaarlijkse fiches en het bestand voor de vakbondspremie aanmaken, zoals opgegeven in het Belgisch staatsblad. Vakbondspremie parameters De module vakbondspremie

Nadere informatie

Samen op zoek naar proeven

Samen op zoek naar proeven Samen op zoek naar proeven De handleiding Jens Vanhouwaert jens@vanhouwaert.be 1 Inhoudsopgave 1 Handleiding... 4 1.1 De website... 4 1.2 Algemene werking... 4 1.3 Download de databank... 4 1.3.1 Internet

Nadere informatie

Expert/M Plus VATREFUND.

Expert/M Plus VATREFUND. Expert/M Plus VATREFUND www.kluwer.be/software Inhoudsopgave INLEIDING... 1 VERWERKING IN EXPERT/M PLUS... 2 1. CONFIGURATIE... 2 Leveranciers... 2 Grootboekrekeningen... 2 2. INGAVE AANKOPEN... 3 3. VATREFUND

Nadere informatie

Algemeen. Beschrijving LA5 Systeembeheer. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2

Algemeen. Beschrijving LA5 Systeembeheer. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2 versie 5.2 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Inleiding 2 Eerste keer opstarten 3 Beheren administraties 4 Kopieren rechten 1 6 Beheren groepen 7 Beheren gebruikers 10 Gebruikersrechten

Nadere informatie

SnelFact Handleiding. SnelFact. Handleiding. Jerrisoft Pagina 1 van 13

SnelFact Handleiding. SnelFact. Handleiding. Jerrisoft Pagina 1 van 13 SnelFact Handleiding Jerrisoft Pagina 1 van 13 Inleiding Welkom bij de handleiding van SnelFact. Het facturatie programma voor de ondernemer die snel en eenvoudig offertes, orders en facturen wil maken..

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1500 Voorraadbeheer

HANDLEIDING Q1500 Voorraadbeheer HANDLEIDING Q1500 Voorraadbeheer Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Inkoopopdrachten...4 Inkoopopdracht aanmaken...4 Levering maken van inkoopopdracht...9 Inkoopopdracht wijzigen...11 Inkoopopdracht annuleren...12

Nadere informatie

BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers

BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0 2012 Sdu uitgevers BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export Inhoudsopgave BTW Conversie Legal Eagle Integratie

Nadere informatie

Handleiding. ischoolcommunicatie. Versie Nijverheidstraat Diksmuide Tel:

Handleiding. ischoolcommunicatie. Versie Nijverheidstraat Diksmuide Tel: Handleiding ischoolcommunicatie Versie 2016 Nijverheidstraat 9-8600 Diksmuide Tel: 051 50 21 76 - info@informat.be www.informat.be Inhoudsopgave 1. Algemene voorbereiding in ibasis/ileerlingen 3 1.1. Aanduiden

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische betalingen

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische betalingen ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische betalingen 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van betaalbestanden...2 2.1 Selecteren facturen...2 2.2 Deelbetaling....3 2.3 Aanmaken betaalbestand...

Nadere informatie

VIVA2.0. Balie. VIVA2.0 Balie

VIVA2.0. Balie. VIVA2.0 Balie Balie VIVA2.0 VIVA2.0 Balie CORILUS BV - PELMOLEN 20-3994 XZ HOUTEN - T 0031 (0)30 634 72 50 - F: 0031 (0)30 606 78 71 - info@corilus.nl - www.corilus.nl 1 Inhoudsopgave 1. Algemene Informatie over VIVA

Nadere informatie

Rekeningafschriften in DexiaSoft

Rekeningafschriften in DexiaSoft Rekeningafschriften in DexiaSoft DexiaSoft ondersteunt coda files tot en met versie 2 Vooraleer u start met het beheer van de rekeningafschriften is het aan te raden om via DexiaSoft\Instellingen\Folders

Nadere informatie

{button Installeer Zelfstudie Bestanden, execfile(seedatauk.exe,tutorial.ctb;tutorial nn.see)}

{button Installeer Zelfstudie Bestanden, execfile(seedatauk.exe,tutorial.ctb;tutorial nn.see)} Kringnet Vereffening Deze zelfstudie maakt gebruik van de module Vereffening. Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite. Doelstelling Het doel van deze zelfstudie is om te laten

Nadere informatie

Startgids 061 Nieuw product aanmaken en wijzigen

Startgids 061 Nieuw product aanmaken en wijzigen Startgids 061 Nieuw product aanmaken en wijzigen In deze startgids wordt uitleg gegeven hoe u nieuwe producten kunt aanmaken en wijzigen in de Safe Concept webapplicatie. Inhoud Een nieuw product aanmaken

Nadere informatie

VOORBEELDEN VRIJE VELDEN (op verrichtingen)

VOORBEELDEN VRIJE VELDEN (op verrichtingen) VOORBEELDEN VRIJE VELDEN (op verrichtingen) WINGS Software Flexibel, efficiënt & accuraat 1 Algemeen De bedoeling van deze aanvulling is enkele voorbeelden te geven van vrije velden op verrichtingen. Hiermee

Nadere informatie

HANDLEIDING POSTSTUKREGISTRATIE

HANDLEIDING POSTSTUKREGISTRATIE HANDLEIDING POSTSTUKREGISTRATIE Versie 3-04/10/2005 Dit document is de handleiding voor de poststukregistratie e2e nv pagina 1/20 1 Index 1 INDEX... 2 2 ROLLEN... 3 3 VERWERKER... 4 3.1 OVERZICHT... 4

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Handleiding digitaal dossier

Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier... 1 Omschrijving... 2 Login met persoonlijke account... 3 Geen persoonlijke account... 3 Automatisch omwisselen naar persoonlijke account... 4

Nadere informatie

Samenvoegen met Word en Excel 2010

Samenvoegen met Word en Excel 2010 Samenvoegen met Word en Excel 2010 Inhoudsopgave Samenvoegen Word-Excel / Mailingen... 2 Tip Samenvoegvelden automatisch markeren... 4 Tip Installeer PDF-creator... 7 Tip Sla het Word-document en Excel-document

Nadere informatie

AFO 113 Authoritybeheer

AFO 113 Authoritybeheer AFO 113 Authoritybeheer 113.1 Inleiding Authority records die gebruikt worden in de catalogusmodule kunnen via deze AFO beheerd worden. U kunt hier records opzoeken, wijzigen, verwijderen of toevoegen.

Nadere informatie