OPZOEKEN VAN EEN GEWENST GEGEVEN...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPZOEKEN VAN EEN GEWENST GEGEVEN..."

Transcriptie

1 Inhoud Algemeenheden 1 MENUBALK KEUZELIJSTEN ENKELVOUDIGE KEUZELIJSTEN MEERVOUDIGE KEUZELIJSTEN Algemeen Meerkeuzelijsten raadplegen bij het bekijken van gegevens VOLGORDE OPZOEKEN VAN EEN GEWENST GEGEVEN EDITEREN VAN TEKSTVELDEN MENU CONTEXT SUBMENU PROFIELEN PROFIELEN BINNEN EEN SESSIE PROFIELEN DELEN MET COLLEGA S AUTORISATIES EN GEBRUIKERS GEBRUIKERS AUTORISATIES ALGEMEEN AUTOMATISCH INLOGGEN SYSTEMEN SELECTIE SYSTEMEN BIJ INLOGGEN STARTEN VAN EEN SESSIE BIJ BEPERKING OP SYSTEMEN AUTOMATISCHE OPTIMALISATIE GRONDSTOFFEN ANDERE AUTORISATIES ETIKETTEN Autorisatie op versies commerciële artikels SCHERM VERLATEN MET ESC OF KNOP CANCEL BEHEER VAN PRESELECTIES MULTITAAL NUMERIEKE VELDEN SELECTIE VAN BESTANDEN Menubalk De getoonde menu s in de menubalk zijn toegankelijk of met de muis of met het toetsenbord. Met het toetsenbord gebruikt men de combinatie van de toetsen ALT en de onderlijnde letter van het gewenste menu. Voorbeeld : om toegang te hebben tot het menu Gegevens : druk ALT + G

2 2 Keuzelijsten In de keuzelijst van nutriënten ziet men nu de ratio s van nutriënten en grondstoffen in cursief, om deze beter te onderscheiden van de normale nutriënten. In de keuzelijst van grondstoffen ziet men de groepen in cursief. In de keuzelijst van specificaties ziet men de afgeleide specificaties cursief. De gedeactiveerde nutriënten, grondstoffen en specificaties worden in het grijs weergeven. 2.1 Enkelvoudige keuzelijsten In de selectieschermen zijn de enkelvoudige keuzelijsten beschikbaar in de velden die gevolgd worden door volgend icoontje: De keuzelijst wordt getoond door op dit icoontje te klikken of met behulp van functietoets F9. Dit type van keuzelijsten wordt getoond met een witte achtergrond. Om een element te selecteren kan men: - Zich positioneren op de gewenste lijn en op OK klikken - Dubbele klik op de gewenste lijn - Zich positioneren op de gewenste lijn en op ENTER drukken op het toetsenbord

3 Om een gewenste lijn te bereiken bij een lange keuzelijst kan men de eerste karakters typen van de waarde die men zoekt. Daarbij moeten deze karakters behoren tot de kolom waarop de keuzelijst gesorteerd is. Onderaan, naast de knop OK ziet men de getypte karakters verschijnen en de cursor naar het eerste overeenkomstige gegeven springen. Door ENTER te drukken op het toetsenbord, of OK met de muis wordt dit gegeven ingeladen. Een andere mogelijkheid is de zoekfunctie oproepen met Ctrl-F. In de keuzelijsten van specificaties, grondstoffen en nutriënten die in een sessie gebruikt worden, komt men bij het oproepen altijd terecht op de huidige specificatie/grondstof/nutriënt. Zo kan men vanuit een detailscherm gemakkelijke de verschillende specificaties 1 voor 1 oproepen via de keuzelijst.

4 2.2 Meervoudige keuzelijsten Algemeen De meervoudige keuzelijsten worden gebruikt om een reeks van elementen te selecteren. Zij zijn toegankelijk door op de knoppen van het volgende type te klikken of met behulp van functietoets F9 wanneer deze knop geselecteerd is: De waarde weergegeven tussen aanhalingstekens geeft het aantal geselecteerde elementen weer. Deze keuzelijst heeft een groene achtergrond. Om alle elementen te selecteren kan men: - Op de knop "Alles" klikken op de lijn selectie - Functietoets F12 Om alle elementen te deselecteren kan men: - Op de knop "Alles" klikken op de lijn deselectie - Functietoets F11 Om een preselectie te gebruiken kan men : - Op de knop Presel. van de lijn selectie of deselectie klikken. - Functietoetsen ALT+F12 voor selectie en ALT+F11 voor deselectie Een enkelvoudige keuzelijst met de bestaande preselecties verschijnt. Enkel deze preselecties die een selectie van data bruikbaar voor deze keuzelijst (nutriënten, grondstoffen of specificaties) bevatten, worden getoond. Selectie van.. tot : - Functietoetsen Shift-F12 - Eerst wordt de kolom waarop de selectie zal gebeuren, gekozen. Vervolgens brengt men de waarden in waartussen alles geselecteerd moet worden. Bijvoorbeeld: van «Zonne» tot «zonnez» in de kolom omschrijving», dit zal alle gegevens selecteren waarvan de naam van de omschrijving begint met «zonne», maar niet de omschrijvingen waarin het woord «zonne» ergens midden in het woord voorkomt. Om een reeks elkaar opvolgende elementen te kiezen kan men : - met de muis een zone selecteren door de linkerknop ingedrukt te houden - het eerste element selecteren en vervolgens op de pijltjestoets drukken totdat het gewenste aantal elementen geselecteerd is. - Vervolgens drukt men op ENTER Selectie met wildcard: - Functietoets: Ctrl-F12 - selecteert gegevens waarvan de waarde een opgegeven caracterset bevat. - Jokers kunnen hier gebruikt worden, zie daarvoor de beschrijving van het gebruik van jokers elders in deze tekst. De standaard voorgestelde kolom waarop de selectie uitgevoerd wordt is deze waarop de gegevens geordend zijn.

5 Om de elementen één voor één te selecteren of te deselecteren volstaat het te dubbelklikken op de gewenste lijnen. Er verschijnt een zwart driehoekje voor de geselecteerde elementen. Dezelfde toetsen zijn beschikbaar om een selectie ongedaan te maken. In dit geval vervangt men toets F12 door toets F11. Men verlaat de keuzelijst met bewaren van de gemaakte keuze door op de knop OK te klikken of de functietoets F10. Met de knop Cancel of de toest ESC verlaat men de keuzelijst zonder bewaren van de gemaakte keuze Meerkeuzelijsten raadplegen bij het bekijken van gegevens Wanneer men bepaalde data wil bekijken zonder die data te vergrendelen voor andere gebruikers, kiest men de optie Kijk in de menu s. Tot nu toe was het niet mogelijk om dan ook de inhoud van meerkeuzelijsten te bekijken. Dit is nu opgelost. In de meerkeuzelijst ziet men enkel de geselecteerde onderwerpen, en men kan de selectie niet wijzigen. Voorbeeld bij het bekijken van een grondstofgroep:

6 2.3 Volgorde In de keuzelijsten is het mogelijk de wijze waarop de elementen geordend zijn, te wijzigen. Hiervoor volstaat het de muis te plaatsen in de hoofding van de kolom volgens dewelke men wenst te ordenen en vervolgens rechts te klikken. Een keuzemenu verschijnt die toelaat te ordenen in stijgende of dalende zin. In de meerkeuzelijsten is het mogelijk op de meest linkse kolom te selecteren waardoor de geselecteerde elementen samen komen te staan.

7 Het is ook steeds mogelijk te sorteren op de gegevens van een kolom die niet getoond wordt. Hiervoor gaat men naar Profielen/wijzigen of door Ctrl+F2 te drukken. Tegelijk kan een meervoudige sortering ingesteld worden alsook de sorteerrichting.

8 3 Opzoeken van een gewenst gegeven In elk scherm kan men zoeken naar een gewenste waarde met de functietoetsen Ctrl-F (of met het menu Bewerken Zoeken). Dit is ook mogelijk in de keuzelijsten Eerst wordt de kolom geselecteerd waarin men een gegeven wil zoeken. Standaard stelt Libra die kolom waarin de cursor staat, voor. De keuzelijst kan geopend worden door op het kleine pijltje rechts in het veld te klikken of door de toetsen ALT + pijltje naar beneden te gebruiken. Vervolgens geeft men de gezochte waarde in. Dit gegeven mag jokers bevatten (zie verder). Men geeft aan of men gebruik maakt van de jokers, dus dat er jokertekens in de waarde voorkomen die als jokers moeten aanzien worden. Ten slotte geeft men ook nog aan of het lettertype exact de opgegeven waarde (hoofdletter/kleine letter) moet zijn. Een druk op Enter of op «OK» zal het zoeken starten, de cursor zal zich op de eerste overeenkomstige waarde positioneren. Met de toetsen Shift+Ctrl+F kan men vervolgens naar het volgende gegeven gaan die voldoet aan de gevraagde waarde. De zoektocht begint steeds op de plaats waar de cursor staat en naar beneden toe. Als er geen waarde gevonden wordt zal de zoektocht verder gezet worden vanaf het begin tot aan de huidige positie van de cursor. Een boodschap in orde kleur verschijnt onderaan het scherm indien geen enkele waarde gevonden wordt. Standaard is de optie «zoekwaarde met jokers» geactiveerd en is de optie «Case sensitive» niet geactiveerd. Als men dit anders wil zien, volstaat het een profiel voor dit scherm aan te maken. De jokers : Jokers zijn karakters met een speciale betekenis: het sterretje (*) en het vraagteken (?). Het sterretje betekent «0 of meerdere karakters, om het even welke». Een vraagteken betekent «juist één karakter, om het even welke». Enkele voorbeelden zullen dit verduidelijken. Veronderstellen we de volgende keuzelijst:

9 Er wordt gezocht in de kolom «Omschrijving», de jokers zijn geactiveerd en er wordt geen rekening gehouden met het lettertype. Als de waarde «tarwekriel» gezocht wordt zullen de grondstoffen geselecteerd worden zoals aangegeven in het voorbeeld. Als de waarde «tarwekriel*meel» gezocht wordt zullen enkel de grondstoffen , , , en geselecteerd worden. 2 e voorbeeld: Wanneer men de waarde «maïs» zoekt zal men enkel en vinden. Al de andere waarden zijn niet gevonden omdat hier de dubbele punt niet boven de i staat. Indien

10 men als zoekwaarde «ma?s» opgeeft zullen ze allen geselecteerd worden zoals in het voorbeeld. Als men waarden wil zoeken die op zichzelf al de jokertekens bevatten, zal men de optie «zoekwaarde met jokers» uitvinken. Bijgevolg zal Libra de exacte waarde die ingegeven is opzoeken. Als men dan de waarde «Tarwe*» zoekt, zal Libra uitsluitend zoeken naar de waarde «Tarwe*» (als die bestaat), en niet de waarden«tarwegries» of «Tarwe* enzym». 4 Editeren van tekstvelden Om een tekstveld (omschrijvingen, ) te editeren volstaat het zich op het betreffende veld te plaatsen en de toetsencombinatie CTRL + E te drukken. Dit is zinvol voor grote tekstvelden om de volledige tekst te zien en om de ENTER -toets te kunnen gebruiken om de tekst op een volgende lijn te laten verdergaan. 5 Menu context In het hoofdmenu bestaat een menukeuze Context die zich wijzigt in functie van het openstaande scherm. Wanneer schermen openstaan waarin elementen kunnen toegevoegd of verwijderd worden, zal deze menukeuze toegankelijk worden zodra men zich in dit scherm positioneert. Dit menu is op twee manieren toegankelijk: - via de menubalk Voorbeeld : in de menubalk is het menu Context niet toegankelijk :

11 Voorbeeld : door zich in het juiste schermgedeelte te positioneren wordt het menu toegankelijk en krijgt het de naam van het betreffende onderwerp. - door rechts te klikken in het betreffende schermgedeelte Dit menu toont 4 opties : - creëer (ook toegankelijk met F6) : toevoegen van één element - Kopiëer (ook toegankelijk met F4) : kopiëert de vorige lijn - Verwijder (ook toegankelijk met shift+f6) : verwijdert deze lijn - Beheer v/d lijst (ook toegankelijk met F11) : de meerkeuzelijst wordt bekomen en meerdere elementen kunnen geselecteerd of gedeselecteerd worden.

12 6 Submenu De voornaamste submenu s die men tegenkomt zijn : Creëer : creatie van een nieuw element door de ingave van een nieuwe code en de andere gevraagde gegevens. De codes zijn gedeeltelijk numeriek en gedeeltelijk alfanumeriek. In de toekomst zullen alle codes alfanumeriek worden. Kijk : Tonen van een bestaand element Kopieer : Kopieren van een element naar een ander, meestal met de mogelijkheid een nieuw element aan te maken Wijzig : wijzigen van een bestaand element. Het is mogelijk alle velden te wijzigen uitgenomen de numerieke codes. Wanneer er een alfanumerieke code is zal er door libra intern met een unieke, numerieke code gewerkt worden. Verwijder : verwijderen van een bestaand element.

13 7 Profielen Een profiel is de definitie hoe een scherm gepresenteerd wordt. Voor elk scherm is het mogelijk de presentatie ervan te wijzigen en op te slaan in een profiel. Deze profielen worden opgeslagen in de database waardoor ze voor iedere gebruiker beschikbaar zijn. De schermopmaak die men met de muis instelt, rechtstreeks op het scherm, wordt bewaard voor het betreffende werkstation, ook indien ze niet opgeslagen wordt in een profiel. Door op de knop Profielen te klikken verschijnt het volgende menu: Bewaren: laat toe onder de huidige profielnaam de actuele presentatie op te slaan. Bewaren als: de actuele presentatie onder een andere profielnaam opslaan. Een bijkomend scherm wordt bekomen waarin een bestaand profiel kan geselecteerd worden of meteen een nieuwe profielnaam kan ingegeven worden. Laden: toont de lijst met bestaande profielen voor dit scherm. Selectie door dubbelklikken op gewenst profiel of selecteren en op OK klikken. Ook te verkrijgen met de functietoetsen Ctrl-L

14 Standaard instellingen en sortering laden: laat toe terug te keren naar de fabrieksinstellingen. Publiceren : zie profielen delen met collega s Verwijderen: laat toe een bestaand profiel te verwijderen, te selecteren in een keuzelijst, cfr. het laden. Wijzigen : bepaalde instellingen kan men niet instellen rechtstreeks op het scherm, zoals het terug zichtbaar maken van een kolom. Daarvoor dient deze optie. Indien het scherm meerdere tabbladen of schermonderdelen bevat wordt eerst een keuzelijst met deze tabbladen verkregen. Hieruit kan men vervolgens het te wijzigen tabblad kiezen. Met de functietoetsen Ctrl+F2 opent men meteen het profielconfiguratiescherm van het tabblad waarin de cursor staat. Er wordt een lijst van de beschikbare kolommen getoond. Per kolom kan bepaald worden of ze al of niet getoond moet worden en welke haar breedte is. De breedte kan ook rechtstreeks op het scherm ingesteld worden door met de muis de kolomrand te slepen tot de gewenste breedte. Er kan bovendien in sommige schermen gesorteerd worden op meerdere kolommen gelijktijdig, waarbij in deze configuratie de kolomvolgorde voor het sorteren ingegeven wordt. Bovendien geeft men aan hoe moet gesorteerd worden, stijgend of dalend. Mogelijkheid om een kolom vast te zetten, d.w.z. dat deze kolom zichtbaar blijft, ook als men zich naar rechts verplaatst in het scherm. Als een kolom verborgen wordt, zal deze automatisch op het scherm naar rechts verhuizen om te voorkomen dat de waarden van deze verborgen kolommen ook gekopieerd worden met Ctrl-C. Zie hier een voorbeeld van het vastzetten van één of meerdere kolommen in het profiel: détail formule scherm, profiel wijzigen, onderdeel «grondstoffen» :

15 De gevinkte kolommen blijven altijd zichtbaar. Beide kolommen zijn altijd zichtbaar De kolom «minimum» is verdwenen door de schuifbalk naar rechts te verschuiven. Opgelet : van de kolommen die op deze wijze vastgezet zijn, kan de inhoud niet meer gewijzigd worden. Als men bijvoorbeeld de kolom Minimum vast zet, kunnen de waarden, de minimum eisen, in deze kolom niet meer gewijzigd worden. Het is bijgevolg aangeraden enkel deze kolommen vast te zetten die standaard al niet wijzigbaar zijn. Het profiel moet opgeslagen worden wil men deze lay-out behouden. Het is mogelijk de volgorde van de kolommen te wijzigen. Dit kan men op twee plaatsen realiseren: - ofwel rechtstreeks op het scherm. Hiervoor selecteert men de ganse kolom door in de kolomkop te klikken. Men klikt vervolgens nogmaals en houdt de muis links ingedrukt. Er verschijnt een vierkantje aan het uiteinde van het muisteken. - Nu kan men de kolom verslepen naar de gewenste plaats. Er verschijnt een rode kolomlijn. Deze geeft aan waar de kolom zal terecht komen, nl. rechts van deze - rode lijn. Zodra men de gewenste positie heeft laat men de muisknop los.

16 - Ofwel in het profielscherm (wijzigen). Daar kan men ook een kolom selecteren op dezelfde wijze als hierboven beschreven en verplaatsen. In het configuratiescherm kan men ook de lettergrootte vastleggen. Opgelet: wanneer men de lettergrootte wijzigt, en men wil het scherm uniform houden qua lettergrootte, dan kan men best ook het schermgedeelte met de knoppen («OK», «Annuleren», ) aanpassen. Activeer dit schermgedeelte door er met de muis op te klikken en druk vervolgens Ctrl-F2. De meeste schermen hebben zulk een schermgedeelte. Men kan ook de lettergrootte aanpassen met het muiswieltje in combinatie met de toets Ctrl rechtstreeks in het te wijzigen scherm (zonder het profielscherm te openen met Ctrl-F2).

17 Letter grootte Wijzigingen bevestigen en onmiddellijk bewaren. Wijzigingen toepassen zonder het profiel te wijzigen. Wijzigingen annuleren. Voorgedefinieerde profielen: deze profielen hebben een code die steeds begint met «RA$» (RA = Radar Automation) of met «NL$» indien het profiel specifiek is voor de Nederlandse taal. Voor de schermprofielen zal er dikwijls een getal achter de code staan («RA$1024», «RA$1280», ). Deze getallen verwijzen naar de schermresolutie voor welke dit profiel aangemaakt is. Hoe hoger de resolutie, des te meer kolommen men op het scherm kan zien. Nu zijn de profielen «RA$Simple» toegevoegd. Met deze profielen ziet men de meest noodzakelijke kolommen met een iets groter lettertype. OPGELET: wijzig deze profielen niet! Het kan gebeuren dat wij deze profielen aanpassen bij het leveren van een nieuwe versie, waardoor uw wijzigingen verloren gaan. Indien U een door Radar gedefinieerd profiel wilt wijzigen, sla deze dan op onder een andere code. OPGELET: betreffende de schermresolutie kan men ook op het niveau van Windows de karakterdensiteit wijzigen. De voorgedefinieerde profielen zijn aangemaakt voor een densiteit van 96 DPI. Als de voorgedefinieerde profielen geen goed scherm opleveren, kan de oorzaak bij de densiteit gelegen zijn. Ofwel wijzigt men de profielen (best opslaan onder een eigen profielnaam), ofwel wijzigt men de instelling van Windows (Start configuratiescherm Beeldscherm tabblad Instellingen, knop geavanceerd, vervolgens tabblad Algemeen ). 7.1 Profielen binnen een sessie Naast de standaard profielen die de schermlay-outs beheren bestaan er in de sessie ook nog profielen die andere instellingen beheren. Zodra een sessie bewaard wordt, wordt ook per gebruiker de laatst gebruikte prijslijst bewaard. (dit is niet het geval bij het beëindigen van een sessie zonder bewaren). Wanneer een gebruiker een nieuwe sessie start, zal automatisch deze prijslijst voorgesteld worden. Hetzelfde bestaat voor de tonnagelijst, de matrix, de alternatieve prijslijst, aankoop- en verkoopprijslijst, de voorraadlijsten voor de globale minima en maxima alsook voor de maximale aankoop en verkoophoeveelheden. Als een bestaande sessie gestart wordt, zal deze natuurlijk met de laatst gebruikte lijsten in deze sessie opgestart worden, zelfs indien men in andere, recentere sessies andere lijsten gebruikt heeft.

18 De laatst hier gekozen lijsten worden per gebruiker bewaard en voorgesteld bij het starten van nieuwe sessies. Profiel voor de schermpresentatie van het controlepaneel. Een gelijkaardig principe is geldig voor alle optimalisatieopties die men kan activeren in het scherm om de optimalisatie te starten. Links onderaan bevind zich de knop «Bewaar instellingen» die deze opties opslaat. Als men een nieuwe sessie start, zijn het de met deze knop laatst opgeslagen gegevens die voorgesteld worden. Als men deze opties tijdens een sessie wijzigt en men deze sessie later opnieuw start, zal de laatst gewijzigde situatie actief zijn, zelfs indien deze opties niet opgeslagen werden met de knop Bewaar instellingen.

19 Het is aangeraden om de optimalisatieopties na te kijken wanneer men de eerste keer na de installatie van een nieuwe release van Libra een optimalisatie start. Doe dit voor ieder type van optimalisatie. 7.2 Profielen delen met collega s Wanneer men vele profielen aangemaakt heeft wordt het een hele klus om deze te delen met collega-gebruikers van Libra. Daarom zijn er twee mogelijkheden voorzien: o Veronderstel dat u al uw profielen «Mijn Profiel» genoemd hebt. Nu kunnen uw collega s al deze profielen met de code «Mijn Profiel» inladen via het menu «Extra Profielen Meerdere profielen laden». Men krijgt een keuzelijst met alle bestaande codes die op de database bestaan, alsook het aantal maal dat deze profielen aangemaakt zijn (aantal schermen). In het voorbeeld hieronder, indien men het profiel «RA$1024» inlaadt, zal men een profiel voor 55 schermen of verschillende afdrukken inladen. Deze handeling komt overeen met het apart openen van 58 schermen en telkens het profiel «RA$1024» inladen. o Wanneer men een nieuw profiel aangemaakt heeft en men wil dit delen met uw collega s, dan kan men dit profiel «publiceren» via het menu Extra Profielen Publiceren. Hiermee hebben de geselecteerde gebruikers dit profiel ook beschikbaar wanneer ze het betreffende scherm of afdruk gebruiken. Zij moeten enkel Libra heropstarten om deze wijziging te zien. Deze optie is enkel beschikbaar wanneer men beschikt over de module «gebruikers/autorisaties» en wanneer men ingelogd heeft als gebruiker «Libra». Te publiceren profiel Aanvinken indien men dit profiel niet wil opdringen aan mensen die al een ander profiel ingeladen hebben Indien men beschikt over de module Gebruikers / autorisatie, kan men per gebruiker aangeven of deze persoon profielen mag wijzigen. Ook wanneer hij geen profielen mag wijzigen kan hij toch steeds de lay-out van het scherm aanpassen, maar hij kan deze

20 wijzigingen niet opslaan in een profiel. Op deze wijze kan een allegaartje van profielen vermeden worden. 8 Autorisaties en gebruikers Enkel beschikbaar indien men de module «autorisaties» heeft (men heeft deze module wanneer men een gebruikersnaam en paswoord moet ingeven bij het starten van Libra). Via het menu «Gegevens Gebruikers Autorisatie» kan men de autorisaties beheren. Vervolgens kan men deze autorisaties toekennen aan de gebruikers (menu «Gegevens Gebruikers»). 8.1 Gebruikers Menu: Gegevens gebruikers Wijzig Bij het wijzigen van een gebruiker kan men een aantal extra gegevens beheren (adres, telefoon,...) : Deze gegevens kunnen vervolgens getoond worden op de afdruk detail formule» 8.2 Autorisaties Algemeen Menu: Gegevens Gebruikers Autorisatie Wijzig

21 Dit scherm werd geheel herzien. Aan de autorisaties werd een nieuw veld omschrijving toegevoegd (50 karakters lang). In tegenstelling tot de bestaande naam (15 karakters) hoeft dit veld niet uniek te zijn. Dit veld kan toegevoegd worden aan de schermprofielen voor de keuzelijsten van autorisaties. Aan de linkerkant staan een aantal opties en keuzelijsten die bepalen tot welke gegevens een gebruiker met deze autorisatie toegang heeft. Zo kan men gebruikers afzonderlijk toegang verlenen tot 1 of meerdere van de Libra applicaties Libra OP (= hoofdapplicatie voor optimalisatie), Libra LB (= etiketmodule binnen Libra OP), Libra QC (applicatie voor kwaliteitscontrole), Libra Go (applicatie voor optimalisatie bij de boer). Dit gebeurt via nieuwe velden in het linkerpaneel van de autorisatie, waarbij enkel deze applicaties zichtbaar zijn die werkelijk geïnstalleerd en beschikbaar zijn: Aan de rechterkant kan men bepalen welke bewerkingen men toestaat op deze gegevens. Deze zijn opgesplitst in 4 tabbladen, volgens de verschillende toepassingen binnen Libra. Naargelang de modules die bij u geïnstalleerd staan, kan dit er dus anders uitzien. Bemerk dat een gebruiker één en de zelfde autorisatie heeft voor zowel Libra, Libra QC als Libra Go. Door de nieuwe structuur is dit duidelijker. De supergebruiker van Libra kan echter geen velden wijzigen die specifiek zijn voor Libra QC, en omgekeerd.

22 Opmerking i.v.m. klanten : Klanten zijn gemeenschappelijk tussen Libra en Libra QC. Ten behoeve van Libra QC en Libra Go kan men per autorisatie klanten selecteren. Dan heeft men enkel autorisatie op de gegevens van die klanten, inclusief alle monsters die voor die klanten gecreëerd werden. Binnen Libra gaan we niet zo ver. Hij die recht heeft om klanten te wijzigen, kan alle klanten wijzigen. Het feit dat men een klant mag wijzigen geeft niet automatisch recht op het wijzigen van de specificaties van die klant. De autorisatie op specificaties gebeurt enkel via de systemen. In Libra zijn enkel klanten zichtbaar die in Libra gecreëerd werden, of waarvoor in Libra QC het vinkje Klant opgevolgd in Libra aan staat. In Libra Go worden autorisaties toegekend per klant, in Libra gebeurt dit per systeem. Om te zorgen dat een Libra Go gebruiker automatisch voor dezelfde gegevens geautoriseerd wordt, kan men in de autorisatie (linkerpaneel) het volgende vinkje aanzetten: De gebruiker heeft dan toegang tot alle systemen die gekoppeld zijn aan klanten waar hij voor geautoriseerd is. 8.3 Automatisch inloggen Een gebruiker die steeds op hetzelfde werkstation met dezelfde gebruikersnaam Libra opstart, kan soms verkiezen om niet steeds zijn naam en paswoord in te moeten geven. Instellen van deze optie voor bv. de gebruiker PVH : Om deze instellingen te wijzigen moet men inloggen als superuser Libra Menu: Gegevens Gebruikers Wijzig. Geef hier de gebruikersnaam in waarmee het werkstation opgestart wordt (Windows). Activeren om automatisch op te starten als gebruiker PVH op werkstation dat opgestart wordt met gebruiker Patrick.

23 Bij het starten van Libra is vervolgens geen gebruikersnaam en paswoord meer nodig, Libra start direct op als gebruiker «PVH». Wanneer men als een andere gebruiker wil opstarten, dan schakelt men eerst het automatisch inloggen uit en herstart men Libra. De gebruiker heeft geen toegang tot het veld Operating system gebruiker, enkel tot het veld automatisch inloggen. 8.4 Systemen Bij een autorisatie kan men aanduiden welke systemen wijzigbaar zijn door de gebruikers die deze autorisatie hebben alsook de systemen die zichtbaar zijn en niet wijzigbaar. De gebruikers met de autorisatie uit het voorbeeld hieronder kunnen 3 systemen zien waarvan ze er 2 kunnen wijzigen: Eventueel kan men ook ingeven dat de gebruikers alle systemen kunnen wijzigen of zien. Deze autorisatie is niet alleen geldig voor het wijzigen van de systemen maar ook voor de wijziging van alle specificaties die tot deze systemen behoren. Aan een systeem kan men prijslijsten, voorraadlijsten, tonnagelijsten en preselecties hangen. Ook hiervoor is dan deze autorisatie geldig. Deze koppeling realiseert men hetzij via «Gegevens Systemen Wijzig» (waar men de prijslijsten opgeeft die tot een bepaald systeem behoren), hetzij via «Gegevens Prijslijsten Wijzig» (waar men aangeeft met welke systemen deze prijslijst verbonden is). Bij een prijslijst kan men opgeven dat deze voor alle systemen zichtbaar is. In dit geval kunnen alle gebruikers deze prijslijst zien en wijzigen. Bemerk nochtans dat een gebruiker die geen autorisatie heeft om prijslijsten te wijzigen, geen enkele prijslijst zal kunnen wijzigen, zelfs niet indien hij autorisatie heeft om alle systemen te wijzigen. Hetzelfde geldt voor voorraadlijsten, tonnagelijsten en preselecties. Wanneer een gebruiker, die slechts toegang heeft tot bepaalde systemen, een grondstof, een prijslijst, een tonnagelijst of een voorraadlijst aanmaakt, kan men Libra zodanig instellen dat het nieuwe object standaard niet zichtbaar is voor alle gebruikers. Indien de gebruiker geen enkel systeem selecteert tijdens de creatie, dan zullen alle systemen waar deze gebruiker wijzigingsrecht heeft, automatisch toegevoegd worden. Om deze optie te activeren moet men naar het menu Extra Opties gaan en categorie DIV (Diversen) openen. Activeer hier de optie: «Lijsten per default zichtbaar voor alle systemen». Opmerking: enkel de super-user Libra kan onzichtbare objecten aanmaken (optie «zichtbaar voor alle systemen» uitgeschakeld en geen enkel systeem geselecteerd.). Hij krijgt wel een verwittiging dat het object enkel voor de systeembeheerder zichtbaar is. Enkel de super-user kan nu doorgaan. Dit is een handigheid om een aantal gegevens onzichtbaar te zetten, zonder ze te deactiveren, of die men niet kan deactiveren.

24 8.5 Selectie systemen bij inloggen Beschikt men over de module «Systemen», dan bezit men de mogelijkheid om slechts in een beperkt aantal systemen te werken terwijl men niet meer belast wordt door de andere systemen: vink hiervoor de optie «Selectie systemen» aan in Extra Opties gebruikers. Als deze optie aangevinkt is, krijgt men het volgende scherm bij het opstarten van Libra. In dit scherm kan men aangeven in welke systemen men wenst te werken. Als men geen enkel systeem selecteert zullen ze allen zichtbaar zijn. Ook als deze optie bij de gebruiker niet aangevinkt is kan men van deze selectie gebruik maken om zodoende tijd te winnen wegens de beperking van het aantal specificaties die getoond worden. Menu: Gegevens Systemen Selecteer

25 Selecteer in deze lijst de systemen waarin men wil werken. Dit scherm is ook toegankelijk met de toetsencombinatie Ctrl + S. Men kan zodoende op ieder ogenblik de selectie wijzigen. Bij de gebruikersinstellingen (menu: Extra Opties gebruikers) kan men een preselectie opgeven die gebruikt wordt voor de selectie van systemen. Deze systemen worden standaard geselecteerd bij het starten van Libra. 8.6 Starten van een sessie bij beperking op systemen Gebruikers die geen autorisatie hebben voor bepaalde systemen zullen geen bestaande sessie kunnen starten die gegevens bevat van die systemen. Deze verboden sessies zijn zelfs niet zichtbaar in de keuzelijst van de sessies voor gebruikers met beperkte autorisaties.

26 8.7 Automatische optimalisatie Menu : Extra Opties gebruikers. Optie «Automatisch optimaliseren»: als deze optie geactiveerd is, dan zal automatisch een optimalisatie gestart worden zodra men in het scherm «detail formule» een beperking of prijs wijzigt. Wanneer de laatste optimalisatie een multiformulatie was, zal er geen optimalisatie starten. Men moet deze de eerste keer handmatig starten. Deze automatisering functioneert bijgevolg enkel indien de laatste optimalisatie een single formulatie was. 8.8 Grondstoffen Vanaf release 7 kan men ook autorisaties beheren met betrekking tot grondstoffen. Dit is nochtans iets ingewikkelder dan de andere autorisaties. Men gaat eerst naar het menu «Gegevens Grondstoffen Wijzig», en men bepaalt hier hoe men de autorisatie voor deze grondstof wil beheren. Men heeft de volgende opties: Geen beperkingen: iedereen kan deze grondstof wijzigen. De systemen die men aan deze grondstof gekoppeld heeft hebben geen invloed op de autorisatie. Overal zichtbaar: iedereen kan deze grondstof zien. Enkel de gebruikers die het recht hebben minstens één van de aan deze grondstof gekoppelde systemen te wijzigen, kan deze wijzigen. Enkel geselecteerde systemen: enkel de gebruikers die het recht hebben minstens één van de aan deze grondstof gekoppelde systemen te zien, kunnen deze zien. Enkel de gebruikers die het recht hebben om minstens één van de aan deze grondstof gekoppelde systemen te wijzigen, kunnen deze wijzigen.

27 Keuze van type autorisatie. Keuze van systemen. Opmerkingen: Het veld «Autorisatie per systeem» is ook wijzigbaar via het menu «Gegevens Grondstoffen parallelle wijziging». Men kan systemen aan een grondstof koppelen, zoals in het voorbeeld, maar het kan veel praktischer zijn grondstoffen te koppelen aan een systeem («Gegevens Systemen Wijzig»). De gebruikers die het recht hebben een grondstof te wijzigen kunnen de matrixwaarden, de prijzen en de basisgegevens van deze grondstof wijzigen. De gebruikers die een grondstof enkel kunnen zien, kunnen de matrixwaarden en de prijs consulteren en kunnen deze grondstof in de specificaties gebruiken. De andere gebruikers zien deze grondstof niet. Maar als deze gebruikers het recht hebben bepaalde specificaties waarin deze grondstof voorkomt, te zien of te wijzigen, zullen ook deze grondstof zien in deze specificaties. Zij kunnen deze verwijderen uit de specificatie, maar nooit toevoegen. Een gebruiker die niet het recht heeft grondstoffen te wijzigen, zal nooit een grondstof kunnen wijzigen, onafhankelijk hoe de autorisatie ingesteld is op het niveau van de grondstof.

28 8.9 Andere autorisaties De mogelijke autorisaties die men kan instellen: Matrices : Om matrices te kunnen wijzigen moet er minstens 1 wijzigbare matrix geselecteerd zijn (of moet het vinkje alle matrices wijzigbaar aan staan). Grondstoffen, nutriënten en specificaties: er is een aparte autorisatieoptie voor het creëren/wijzigen enerzijds en het verwijderen/creëren/wijzigen anderzijds. Laden profielen: autorisatie om al of niet schermprofielen in te laden. De afdrukprofielen blijven beschikbaar. Heeft de gebruiker anderzijds wel de toelating een profiel te wijzigen, dan kan hij zijn profiel wel wijzigen of opslaan als een nieuw profiel, maar hij kan geen ander profiel inladen, ook niet zijn nieuw aangemaakte profiel. Heeft de gebruiker geen rechten om een profiel in te laden, dan kan hij wel een ander profiel bekomen via publicatie van een profiel. Dit moet

29 gebeuren door iemand die kan inloggen als superuser Libra. (Menu Extra Profielen Publiceren). Wijzig opties: dit bepaalt of men al of niet toegang heeft tot het menu Extra Opties. De toegang tot dit menu kan best voorbehouden blijven tot de verantwoordelijke die goed de werking van de opties kent Etiketten Autorisatie op versies commerciële artikels Met de optie niet toegestaan is het menu Etiketten Versies Wijzig op commercieel artikel niet toegankelijk. Om toegang te hebben, heb je ook Integra nodig (= ons programma voor productiemanagement en verkoopsadministratie) omdat de commerciële artikels in Integra aangemaakt worden. Menu Etiketten Versies Wijzig op commercieel artikel:

30 Commercial product: typ direct het artikelnummer of open de keuzelijst. Dit kan wel wat tijd vragen. Daarom geeft de lijst ook maar 1 gegeven per product, en dit is het kleinste overeenkomstige specificatienummer (en systeemnummer) System: wanneer het commercieel product ingevuld is verschijnt automatisch het eerste systeem waar dit product geproduceerd wordt alsook het bijhorende specificatienummer. De keuzelijst van systemen geeft enkel de lijst van systemen waar dit product geproduceerd wordt. 9 Scherm verlaten met Esc of knop cancel Wanneer men gegevens gaat bekijken via de menuoptie «Kijken», dan zal Libra geen bevestiging vragen indien men het scherm verlaat via «cancel» of de Esc-toets. Wanneer men via de menuoptie Wijzig naar gegevens gaat, zal Libra altijd om een bevestiging vragen bij het verlaten van het scherm zonder op te slaan (OK). 10 Beheer van preselecties Een preselectie zal enkel zichtbaar zijn als ze minstens één systeem bevat van de ingeladen systemen die geselecteerd (kunnen) worden bij het opstarten van Libra. (zie ook punt Multitaal, selectie actieve taal en systemen ). Een preselectie waarin de optie «zichtbaar voor alle systemen» aangevinkt is, zal altijd zichtbaar zijn. Dezelfde logica is geldig voor de prijslijsten, voorraadlijsten en tonnagelijsten. De preselecties zijn ook beschikbaar in Libra QC. De oracle-tabel is gemeenschappelijk voor beide programma s. Men kan het verschijnen van een preselectie in de twee programma s instellen (Gegevens preselecties Wijzig). Als men de optie «Actief binnen Libra» uitvinkt zal deze preselectie niet meer zichtbaar zijn in Libra. Als beide opties uitgevinkt zijn kan men deze preselectie opnieuw zichtbaar maken via het menu Gegevens Preselecties Activeren.

31 Vanuit een meervoudige keuzelijst is het mogelijk rechtstreeks een preselectie aan te maken of te wijzigen met de geselecteerde elementen in deze keuzelijst. Voorbeeld: de meervoudige keuzelijst van specificaties die bekomen wordt in het menu Specificaties parallelle wijziging, basisgegevens. Selecteer eerst de gewenste specificaties. Druk vervolgens op de knop «Bewaar Presel.» of gebruik de sneltoets combinatie Ctrl + S. Een nieuw scherm opent zich met daarin de volgende mogelijkheden: Preselectie en Preselectienaam: nummer en naam van de preselectie. Voor een nieuwe preselectie geeft men hier een nieuw nummer en een naam in, voor een bestaande preselectie kiest men deze in de keuzelijst of men geeft rechtstreeks het nummer in. Preselectie eerst leeg maken? : Deze optie is enkel toegankelijk indien men op de eerste lijn een bestaande preselectie gekozen heeft. Wordt deze optie geactiveerd, dan wordt de preselectie voor dit type van elementen eerst leeggemaakt vooraleer de selectie erin weggeschreven wordt.

32 In het voorbeeld hier betreft het dus uitsluitend de selectie van specificaties in de preselectie. Wordt deze optie niet geactiveerd, dan wordt de selectie in de keuzelijst toegevoegd aan de bestaande selectie in de preselectie. Indien een specificatie al voorkomt in de preselectie, zal ze erin blijven. 11 Multitaal Als de module Multitaal actief is kunnen de omschrijvingen en teksten in de verschillende talen ingegeven worden. In functie van de gekozen, actieve taal zullen ook de omschrijvingen van de elementen in de overeenkomstige taal getoond worden. 12 Numerieke velden Bij het invoeren van getallen is er een controle op het invoerformaat, letters of spaties worden geweigerd! 13 Selectie van bestanden Op de plaatsen waar men een bestaand bestand moet selecteren, kan men nu op een knopje klikken om via de verkenner het bestand aan te duiden.

33

Inhoudsopgave. Orbak Automatisering B.V. pagina: 1

Inhoudsopgave. Orbak Automatisering B.V. pagina: 1 Inhoudsopgave...2 Werken met vensters...2 Handmatig aanpassen van de venstergrootte...2 Vergroten / verkleinen van vensters...2 Werken met meerdere vensters tegelijk...3 Werken met balken...3 Sneltoetsen...4

Nadere informatie

Inhoud van dit document

Inhoud van dit document Handleiding OVM Menu versie 1.0.0 (definitief) november 2012 Inhoud van dit document 1 INLEIDING... 2 2 MENU... 3 3 GEBRUIKERSBEHEER... 4 3.1 SORTEREN EN FILTEREN... 5 3.2 'UITGESTELD' BEHEER... 5 3.3

Nadere informatie

Siemens Industry Mall. Handleiding. Winkelwagenbeheer

Siemens Industry Mall. Handleiding. Winkelwagenbeheer Siemens Industry Mall Handleiding Winkelwagenbeheer Page: 1 of 22 Inhoudstafel 1 VOORWOORD...3 2 CREATIE VAN WINKELWAGENS...4 2.1 Opladen van een bestaande winkelwagen uit de Mall... 4 2.2 Selectie van

Nadere informatie

1 Configuratie : 1.1 Algemene opties:

1 Configuratie : 1.1 Algemene opties: Inhoud Brijvoeders 1 Configuratie :... 2 1.1 Algemene opties:... 2 1.2 Specificatie... 3 1.3 Algemene parameters in Libra 5 (opties -> Categorie Sessie)... 4 1.3.1 Referentienutriënt... 4 1.3.2 Sessie

Nadere informatie

Algemeen. Beschrijving LA5 Systeembeheer. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2

Algemeen. Beschrijving LA5 Systeembeheer. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2 versie 5.2 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Inleiding 2 Eerste keer opstarten 3 Beheren administraties 4 Kopieren rechten 1 6 Beheren groepen 7 Beheren gebruikers 10 Gebruikersrechten

Nadere informatie

Handleiding. Voedingsversie Evry Hanzehogeschool Groningen november 2011

Handleiding. Voedingsversie Evry Hanzehogeschool Groningen november 2011 Voedingsversie Evry Hanzehogeschool Groningen november 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Installatie van Evry... 4 3 Algemene weetjes... 5 4 Voedingsberekening (Nevo2006)... 6 4.1 Voedingsberekening

Nadere informatie

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Zorgverzekeraar oproepen Als u een zorgverzekeraar wilt oproepen om de gegevens te bekijken of te bewerken kunt boven in het zorgverzekeraars scherm, op

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

MWeb 4.0. Handleiding Basis Modules Versie 1.0

MWeb 4.0. Handleiding Basis Modules Versie 1.0 MWeb 4.0 Handleiding Basis Modules Versie 1.0 Index 1. Algemeen 3 1.1. Gebruikersnamen en Wachtwoorden 3 1.2. Inloggen 3 1.3. Uitloggen 3 1.4. Belangrijk 3 2. User Manager 4 2.1. Gebruikers lijst User

Nadere informatie

Aan de slag Inrichten van WorkTimer (voor de manager)

Aan de slag Inrichten van WorkTimer (voor de manager) Aan de slag Inrichten van WorkTimer (voor de manager) Over dit document Als manager/beheerder bent u verantwoordelijk voor het inrichten van WorkTimer. Deze handleiding beschrijft de stappen die u zult

Nadere informatie

GEBRUIK VAN FACTOREN EN HULPVARIABELEN...

GEBRUIK VAN FACTOREN EN HULPVARIABELEN... Rekenregels Inhoud 1 GEBRUIK VAN FACTOREN EN HULPVARIABELEN... 1 1.1 WIJZIGEN NUTRIËNT:... 1 1.2 WIJZIGEN GRONDSTOF:... 2 1.3 WIJZIGEN MATRIXWAARDEN:... 3 1.4 KOPIËREN GRONDSTOFFEN EN MATRIX:... 4 2 CREATIE

Nadere informatie

Inhoudsopgave GEBRUIKERSBEHEER... 2 GEBRUIKERS EN PASWOORDEN... 2 GEBRUIKERSRECHTEN... 4 GEBRUIKERSGEGEVENS... 6 GEBRUIKERSMENU...

Inhoudsopgave GEBRUIKERSBEHEER... 2 GEBRUIKERS EN PASWOORDEN... 2 GEBRUIKERSRECHTEN... 4 GEBRUIKERSGEGEVENS... 6 GEBRUIKERSMENU... Gebruikersbeheer Inhoudsopgave GEBRUIKERSBEHEER... 2 GEBRUIKERS EN PASWOORDEN... 2 GEBRUIKERSRECHTEN... 4 GEBRUIKERSGEGEVENS... 6 GEBRUIKERSMENU... 8 Gebruikersbeheer Sinds de invoering van het Centraal

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

KEUZELIJSTEN VAN SPECIFICATIES...

KEUZELIJSTEN VAN SPECIFICATIES... Inhoud Specificaties 1 KEUZELIJSTEN VAN SPECIFICATIES... 2 1.1 BESCHIKBARE KOLOMMEN... 2 2 BEHEER VAN DE SPECIFICATIES... 3 3 SPECIFICATIES MET TABBLADEN... 4 4 CREATIE VAN EEN NIEUWE SPECIFICATIE WAARBIJ

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

Publiceren basisrooster

Publiceren basisrooster Publiceren basisrooster Inleiding Op deze pagina DESKTOP In dit hoofdstuk laten we u zien hoe u het rooster kunt publiceren zodat het zichtbaar wordt in het portal en in de app. Ook ziet u hoe u eenvoudig

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Inhoud van dit document

Inhoud van dit document Handleiding Lvs Menu versie 1.0.0 (definitief) april 2011 Inhoud van dit document 1 INLEIDING... 2 2 MENU... 3 3 GEBRUIKERSBEHEER... 4 3.1 SORTEREN EN FILTEREN... 5 3.2 'UITGESTELD' BEHEER... 5 3.3 GEBRUIKERS

Nadere informatie

De gebruikersvriendelijke en efficiënte user interface van Oculus

De gebruikersvriendelijke en efficiënte user interface van Oculus ! " #$ # % #& " #$ # % #& ' ' ( ) Oculus iopener De gebruikersvriendelijke en efficiënte user interface van Oculus Niets uit dit document mag op enigerlei wijze worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt

Nadere informatie

HANDLEIDING Periodieke Facturatie

HANDLEIDING Periodieke Facturatie HANDLEIDING Periodieke Facturatie WINGS Software Snelheid & zekerheid Module WingsPer: Periodieke facturatie 1) Installatie & Activatie Wings Periodieke Facturatie dient te worden beschouwd als een volwaardige

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Beschikt u over de basis module documentenbeheer dan kunt u documenten inlezen en koppelen aan de financiële mutaties en openstaande posten.

Beschikt u over de basis module documentenbeheer dan kunt u documenten inlezen en koppelen aan de financiële mutaties en openstaande posten. Accept Financieel Documenten beheer Het is nu mogelijk om in Accept Financieel te werken met documenten beheer. Met behulp van deze module is het mogelijk om documenten op te slaan in de database van de

Nadere informatie

BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H

BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H 1 Algemene werking Wings ondersteunt twee verschillende soorten analytische opvolging. De eerste analytische uitsplitsing is de traditionele op kostenplaats of

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

Je kunt de breedte van een kolom veranderen door de kolomrand te verslepen. Je kunt ook dubbelklikken op een kolomrand.

Je kunt de breedte van een kolom veranderen door de kolomrand te verslepen. Je kunt ook dubbelklikken op een kolomrand. SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Navigeren door records Je kunt bladeren door de velden en records van een tabel: Knop Omschrijving Naar volgend record Naar vorig record Naar laatste record Naar eerste record

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Oefenboek voor groepen. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding Oefenboek voor groepen. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding Oefenboek voor groepen Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Zoeken in de cd rom Oefenboek voor groepen 5 1. Zoekopdracht 5 2. Geavanceerde

Nadere informatie

Handleiding Site to Edit Module Documenten

Handleiding Site to Edit Module Documenten THAR Design Kipboomweg 15 7636 RC AGELO E-mail: info@thar.nl Website: www.thar.nl KvK nummer: 08165396 BTW nummer: NL8186.22.416.B01 Rekeningnummer: 45.09.80.59 Handleiding Site to Edit Module Documenten

Nadere informatie

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens A.1 Vergroten van de scherminhoud A. Klik op de knop De informatie op de pagina wordt over de hele schermbreedte weergegeven, doordat het menu aan de linkerkant op de pagina niet wordt getoond..2 Verkleinen

Nadere informatie

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be Kluwer Office DMS Basic Medewerker Software.kluwer.be Contents 1 Document Management System... 4 1.1 Alure Desktop... 4 1.1.1 IPad... 4 1.1.2 IMail... 6 1.2 CRM... 8 1.2.1 Algemeen... 8 1.2.2 Padvinder...

Nadere informatie

UltraGenda-Broka Online planningstool voor de klanten van CPS

UltraGenda-Broka Online planningstool voor de klanten van CPS UltraGenda-Broka Online planningstool voor de klanten van CPS Inhoud 1. Broka opstarten 2. Algemene opbouw 3. Opbouw snelkoppelingen 3.1. Dashboard 3.2. Afspraken en verwijzingen 3.3. Mijn profiel 3.4.

Nadere informatie

Handleiding Belcar on line TMS(V )

Handleiding Belcar on line TMS(V ) Handleiding Belcar on line TMS(V 1.00.01) Opstarten Open je web brouwser en vul volgend webadres in : http://online.belcar.be Geef je User id : En Password : Je login naam Je paswoord voor deze web toepassing

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 1 Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. De-installatie... 3 3. Starten

Nadere informatie

Aan de slag. Inrichten van OnsRooster. (voor de manager)

Aan de slag. Inrichten van OnsRooster. (voor de manager) Aan de slag Inrichten van OnsRooster (voor de manager) Over dit document Als manager/beheerder bent u verantwoordelijk voor het inrichten van OnsRooster. Deze handleiding beschrijft de stappen die u zult

Nadere informatie

Factuur Beheer. Gebruikers handleiding

Factuur Beheer. Gebruikers handleiding Factuur Beheer Gebruikers handleiding COPYRIGHT 2002 Factuur Beheer Pakket 1 Factuur Beheer door ing. K.H. Welling Factuur Beheer is een boekhoudkundig programma. In dit programma kunnen facturen voor

Nadere informatie

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Algemeen... 2 Afspraken... 6 Synchroniseren... 6 Synchroniseren... 7 Export... 8 Filters... 9 * Er kan niet met Outlook Express gesynchroniseerd

Nadere informatie

Handleiding digitaal dossier

Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier... 1 Omschrijving... 2 Login met persoonlijke account... 3 Geen persoonlijke account... 3 Automatisch omwisselen naar persoonlijke account... 4

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Count-e Statistieken. Statistieken

Count-e Statistieken. Statistieken Count-e Statistieken 1. Voorbereiding... 2 1.1. Statistiek definities... 3 2. Afdrukken Statistieken... 5 3. Functies gebruiken... 6 3.1. Veldinhoud selecteren... 6 3.2. Celinhoud tonen... 6 3.3. Velden

Nadere informatie

HANDLEIDING Q3600 Webshop

HANDLEIDING Q3600 Webshop HANDLEIDING Q3600 Webshop Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Webshop artikelgroepen beheren...4 Hoofd artikelgroep toevoegen...6 Sub artikelgroep toevoegen...7 Artikelgroep verwijderen...8

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Praktijk Access 2010, H2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2

INSTRUCT Samenvatting Praktijk Access 2010, H2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Sorteren en filteren in een tabel Sorteren kun je met de knoppen (Oplopend) en (Aflopend). Hiermee zet je records in alfabetische of numerieke volgorde. Er wordt gesorteerd op

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

Zorgverzekeraars Invoer [Invoer] [Opslaan] Bewerken [Bewerken] [Opslaan]

Zorgverzekeraars Invoer [Invoer] [Opslaan] Bewerken [Bewerken] [Opslaan] Zorgverzekeraars In het programma onderdeel Extra, Zorgverzekeraars kunt u zorgverzekeraars via de Combobox bij Verzekeraar oproepen. Er rolt dan een lijst met namen naar beneden waarbij u een keuze kan

Nadere informatie

Tips en Tricks basis. Microsoft CRM Revisie: versie 1.0

Tips en Tricks basis. Microsoft CRM Revisie: versie 1.0 Tips en Tricks basis Microsoft CRM 2016 Revisie: versie 1.0 Datum: 23/03/2016 Inhoud 1. Basisinstellingen... 3 1.1 INSTELLEN STARTPAGINA... 3 1.2 INSTELLEN AANTAL REGELS PER PAGINA... 3 2. Algemene bediening...

Nadere informatie

DATABASEBEHEER IN EXCEL

DATABASEBEHEER IN EXCEL DATABASEBEHEER IN EXCEL 1. LIJSTEN Een lijst is een reeks van rijen met gelijksoortige gegevens waarvan de eerste rij de labels (veldnamen) bevat. Een voorbeeld: Je kunt een lijst beschouwen als een eenvoudige

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1 HOOFDSTUK 1 Excel opstarten en afsluiten EXCEL kan worden opgestart via. Als EXCEL al vaker is gestart kun je direct op Microsoft Office EXCEL 2010 klikken. Typ anders in het zoekvak de eerste letters

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

Wings Beheersoftware

Wings Beheersoftware Wings Analytisch Wings Beheersoftware Inhoud 1. Algemene werking... 3 2. Parameters... 4 3. Basisbestanden... 7 3.1. Analytische rekeningen... 7 3.2. Analytische rubrieken... 9 3.3. Algemene rekeningen...

Nadere informatie

13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1

13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1 13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek 13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1 13.1. Inleiding...1 13.2. Icoonomschrijving...2 13.3. Menu Bestand...3 13.3.1. Nieuwe Bibliotheek maken... 3

Nadere informatie

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop... 1 Inleiding... 3 Inloggen... 4 Wachtwoord vergeten... 4 Gebruikersnaam vergeten... 5 Nog geen klant?...

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

8. Adresetiketten maken

8. Adresetiketten maken 8. Adresetiketten maken In deze module leert u: - Hoe u een adressenbestand kunt maken; - Hoe u een adressenbestand kunt koppelen aan Writer; - Hoe u adresetiketten van dat adressenbestand kunt maken;

Nadere informatie

Opstarten van de module Overschrijvingen

Opstarten van de module Overschrijvingen Opstarten van de module Overschrijvingen 1 Welkom in de module Beheer overschrijvingen van WinBooks on Web Dit document is ontworpen om u kennis te laten maken met de module Beheer overschrijvingen in

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Inhoud. MySite Handleiding 1

Inhoud. MySite Handleiding 1 Inhoud Een module bewerken: Een module toevoegen...2 Een module kopiëren...4 Een module verplaatsen...5 Een module verbergen...6 Een module verwijderen...6 Openingsuren wijzigen...7 Een pagina bewerken:

Nadere informatie

Monitor WINGS Software nv Snelheid & zekerheid

Monitor WINGS Software nv Snelheid & zekerheid Monitor WINGS Software nv Snelheid & zekerheid Monitor INHOUDSOPGAVE INLEIDING 1.1. Algemeen 3 SPECIFIEK 1.2. Overzicht instellingen 4 WERKING MONITOR VERRICHTINGEN 2.1. De monitor en de selecties 5 2.2.

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s Inhoudstafel 1. Pictoselector installeren en updaten 2. Een nieuw pictoblad maken 3. Geef het blad een titel 4. Zoek picto s 4.1 Selecteer pictogrammendatabanken 4.2 Voeg een picto in 4.3 Omschrijving

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Via Intramed en de applicatie ZorgMail van E-novation Lifeline, kunt u elektronisch en beveiligd gegevens uitwisselen met andere zorgverleners. Dit gaat via

Nadere informatie

DKO Beheerders. 5 maart WISA helpdesk

DKO Beheerders. 5 maart WISA helpdesk DKO Beheerders 5 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 DKO Beheerders 2 1.1 Taken na update WISA-programma...................... 2 1.1.1 Aanmelden als administrator...................... 2 1.1.2 Nieuwe

Nadere informatie

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan.

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Een mailing verzorgen Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Voor deze techniek zijn twee bestanden

Nadere informatie

Ledenlijsten + etiketten maken

Ledenlijsten + etiketten maken Ledenlijsten + etiketten maken Eerst wordt uitgelegd hoe je een ledenlijst (van alle clubleden of leden per lesjaar) kan opvragen en bewerken en nadien hoe je met deze lijst etiketten kan maken. De ledenlijst

Nadere informatie

Handleiding Licentieserver voor beheerders

Handleiding Licentieserver voor beheerders Handleiding Licentieserver voor beheerders 1. Beheerder aanmaken via Site- of PackID Je krijgt van Sensotec of van je dealer een e-mail met de bevestiging dat er een abonnement werd aangemaakt. In die

Nadere informatie

Aan de slag met L2S. versie 8

Aan de slag met L2S. versie 8 Aan de slag met L2S versie 8 1 Aan de slag met L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over L2S. Een uitgebreide handleiding vindt u in de werkbalk van het programma onder Help. Hieronder staat

Nadere informatie

Excel: maak een tabel

Excel: maak een tabel Excel: maak een tabel Excel is een handig programma als je gegevens wilt ordenen en sorteren of wanneer je met cijfers werkt. In deze studiekaart leer je hoe je een tabel kunt maken in Excel. Er zijn nog

Nadere informatie

Handleiding Contracteermodule. Zorgaanbieders. Gebruikershandleiding voor de contracteermodule van het Zorginkoopportaal

Handleiding Contracteermodule. Zorgaanbieders. Gebruikershandleiding voor de contracteermodule van het Zorginkoopportaal Handleiding Contracteermodule Zorgaanbieders Gebruikershandleiding voor de contracteermodule van het Zorginkoopportaal Handleiding Contracteermodule Zorgaanbieders Datum : 5-1-2015 Versie : 1.1 Copyright

Nadere informatie

ADRES 2000 VOOR WINDOWS

ADRES 2000 VOOR WINDOWS Theun Bollema 2011 Met Adres 2000 voor Windows is het mogelijk om eenvoudige databases te maken of om adressenbestanden (met meer dan 50000 adressen is geen probleem) te beheren. Door zijn opzet kan het

Nadere informatie

1. Kennismaken met Calc

1. Kennismaken met Calc 1. Kennismaken met Calc In deze module leert u: - het programma Calc starten. - de onderdelen van het programmavenster van Calc herkennen. - over het werkblad verplaatsen. - gegevens invoeren. - het programma

Nadere informatie

Net2 kaarten bedrukken

Net2 kaarten bedrukken kaarten bedrukken kaarten bedrukken - Welke methode? Er bevinden zich twee pakketen om kaarten te bedrukken in de software. Een basis vast formaat dat al aanwezig is in de software sinds 2003 (V3.16) en

Nadere informatie

Email2Act! handleiding. Email2Act! Handleiding. Versie 1.1 25-3-2015. Onderdeel van TendenZ ICT Product van Afd. (Web)Development

Email2Act! handleiding. Email2Act! Handleiding. Versie 1.1 25-3-2015. Onderdeel van TendenZ ICT Product van Afd. (Web)Development Email2Act! Handleiding Versie 1.1 25-3-2015 Inleiding Met de standaardfunctionaliteit van Act! kunt u alleen een e-mail koppelen aan een contact. Met Email2Act! kunt u ook uitgaande en binnenkomende e-mails

Nadere informatie

NIEUWIGHEDEN BEHEER VASTE ACTIVA 3.1

NIEUWIGHEDEN BEHEER VASTE ACTIVA 3.1 NIEUWIGHEDEN BEHEER VASTE ACTIVA 3.1 Versie 3.1 December 2004 DE WIZARD VOOR HET BEHEER VAN DE VASTE ACTIVA INLEIDING De grootte en het type onderneming bepalen grotendeels het type beheer dat toegepast

Nadere informatie

Basisinstructies WinMens

Basisinstructies WinMens Basisinstructies WinMens Inhoudsopgave: Startscherm Zoekfunctie Status aanpassen Diverse scheidingslijnen in WinMens Volledig schermweergave Gegevens opslaan Radiobuttons Checkboxen Comboboxen Nummerieke

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

Algemene handleiding 3BM applicatie. Inhoudsopgave

Algemene handleiding 3BM applicatie. Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inloggen in systeem... 2 1. Scherm oriëntatie... 3 2. Overzichten genereren... 4 3. Mogelijk zoekmanieren... 5 Leeg kader met loep... 5 Verlaten van zoekveld met TAB... 6 Activeren van

Nadere informatie

Vergelijkingseditor 2007

Vergelijkingseditor 2007 Vergelijkingseditor 2007 Wiskunde Module 1a Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet

Nadere informatie

Opstarten/instellen Sportlink Bond

Opstarten/instellen Sportlink Bond Opstarten/instellen Sportlink Bond Inhoud 1.1 Inloggen... 2 1.2 Instellen voorkeursseizoen en voorkeur waterpolo... 3 1.3 Menustructuur... 4 1.4 Overzichten: Tabellen... 5 1.5 Overzichten: Kolominstellingen

Nadere informatie

Net2 kaarten bedrukken

Net2 kaarten bedrukken kaarten bedrukken kaarten bedrukken - Welke methode? Er bevinden zich twee pakketen om kaarten te bedrukken in de software. Een basis vast formaat dat al aanwezig is in de software sinds 2003 (V3.16) en

Nadere informatie

AN1034-NL Net2 kaarten bedrukken

AN1034-NL Net2 kaarten bedrukken n A kaarten bedrukken - Welke methode? 26/11/2007 Er bevinden zich twee pakketen om kaarten te bedrukken in de software. Een basis vast formaat dat al aanwezig is in de software sinds 2003 (V3.16) en een

Nadere informatie

1 Fotomodule. Handleiding fotomodule Scherpenheuvel Zichem

1 Fotomodule. Handleiding fotomodule Scherpenheuvel Zichem 1 Fotomodule 1 Fotomodule...1 1.1 Wat is een foto reeks...2 1.1.1 Een fotoreeks toevoegen/aanpassen...2 1.1.2 Foto s toevoegen...6 1.1.3 Foto s verplaatsen...6 1.2 Een menu-item aanmaken met een fotoreeks...9

Nadere informatie

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders Handleiding NZa-portaal voor zorgaanbieders Versie 1, 30 maart 2011 Inhoud 1. Starten 3 2. Algemene zorgaanbiederspagina 5 3. Download NZa-bestanden 6 4. Individuele zorgaanbiederspagina 7 5. Downloaden

Nadere informatie

Cliënten handleiding PwC Client Portal

Cliënten handleiding PwC Client Portal Cliënten handleiding PwC Client Portal Mei 2011 (1) 1. Portal van de cliënt Deze beschrijving gaat ervan uit dat u beschikt over inloggegevens voor de portal en over de url van de portal website. Als u

Nadere informatie

Handleiding Site to Edit Module Kaart

Handleiding Site to Edit Module Kaart THAR Design Kipboomweg 15 7636 RC AGELO E-mail: info@thar.nl Website: www.thar.nl KvK nummer: 08165396 BTW nummer: NL8186.22.416.B01 Rekeningnummer: 45.09.80.59 Handleiding Site to Edit Module Kaart Aanvulling

Nadere informatie

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers)

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Over dit document Binnen uw organisatie is gekozen om WorkTimer te gebruiken voor tijdregistratie. WorkTimer is een programma waarmee u eenvoudig

Nadere informatie

Central Station. Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk

Central Station. Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk Central Station Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk Versie: november 2010 Inhoudsopgave Inleiding... 3 H1. Cliëntdossier... 4 H1.1 Zoeken naar een cliëntdossier... 4 H1.2. Aanmaken van een nieuw

Nadere informatie

Via de het tabblad Bestand kun je bijvoorbeeld een nieuwe werkmap maken, werkmappen openen, opslaan en afdrukken.

Via de het tabblad Bestand kun je bijvoorbeeld een nieuwe werkmap maken, werkmappen openen, opslaan en afdrukken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Excel opstarten, verkennen en afsluiten EXCEL kan bijvoorbeeld worden opgestart via de snelkoppeling naar EXCEL op het bureaublad, als deze er is, of via of. Als EXCEL al vaker

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Microsoft Word Weergave

Microsoft Word Weergave Microsoft Word 2013 Weergave Inhoudsopgave 2. Weergave 2.1 Document openen en de cursor verplaatsen 2.2 Scrollbalk, weergaveknoppen en mini-werkbalk 2.3 Verborgen opmaakmarkeringen 2.4 Opslaan onder een

Nadere informatie

HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking

HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking Dit document is de handleiding voor de installatie, configuratie en werking van de DMS Plugin. Versie 1-12/09/2005 Inhoudstafel 1 Installatie...

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ DE HANDLEIDING NAVISION INCADEA DOSSIERBEHEER SALES REVIEW & TOOLS

BIJLAGE BIJ DE HANDLEIDING NAVISION INCADEA DOSSIERBEHEER SALES REVIEW & TOOLS Copyright BMW GROUP Belux / Revisie 0 BIJLAGE BIJ DE HANDLEIDING NAVISION INCADEA DOSSIERBEHEER SALES REVIEW & TOOLS Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

Gebruikershandleiding (mijn) personeelsdossier

Gebruikershandleiding (mijn) personeelsdossier Gebruikershandleiding (mijn) personeelsdossier Inhoud 1. Inleiding (mijn) personeelsdossier... 3 2. Mijn dossier... 3 3. Mijn instellingen... 5 4. Personeelsdossier... 6 5. De taakbalk aan de linkerzijde...

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

Aan de slag met. IntoWords voor Windows (L2S) versie 9

Aan de slag met. IntoWords voor Windows (L2S) versie 9 Aan de slag met IntoWords voor Windows (L2S) versie 9 Aan de slag met IntoWords voor Windows / L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over IntoWords voor Windows / L2S. Een uitgebreide handleiding

Nadere informatie