Vergelijkingseditor 2007

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vergelijkingseditor 2007"

Transcriptie

1 Vergelijkingseditor 2007 Wiskunde Module 1a

2 Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet zo evident is, heb je ongetwijfeld al ondervonden. Vandaar enkele tips 1 Wiskundige symbolen N, R, Met het lettertype wiskunde.ttf kan je onderstaande wiskundige symbolen invoegen. Met het lettertype DextorOutD kan je de symbolen voor de verzamelingen invoegen. Dit lettertype noteert elke letter en cijfer met de dubbele streep. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Op blackboard vind je de bestanden wiskunde.ttf en dextoro.ttf bij cursusdocumenten en Wiskunde en ICT. Sla deze bestanden op op de harde schijf van je laptop. Wiskunde.ttf en dextoro.ttf installeer je door in windows naar het startmenu te gaan en vervolgens naar Instellingen, Configuratiescherm en de map Lettertypen te openen. Klik in het menu Bestand op Nieuw lettertype installeren. Selecteer het station en de map waar je wiskunde.ttf en dextoro.ttf hebt opgeslagen. Dubbelklik op het pictogram of de naam wiskunde.ttf of dextoro.ttf. Het lettertype wordt nu geïnstalleerd. Vanaf nu kan je het lettertype kiezen en met het klavier, bijvoorbeeld, R typen. Ook wanneer jijzelf enkel de symbolen in WORD 2007 wil gebruiken is het toch best deze bestanden te installeren omdat ze gebruikt zijn bij het opstellen van cursussen. 2 Symbolen Voor het invoegen van symbolen in Word 2007 gebruik je best Invoegen en symbool.

3 Wiskunde en ICT 2 Kies je voor Meer Symbolen dan vind je veel wiskundige symbolen onder het lettertype "Symbol", "Tahoma" en Wiskunde. Klik op het symbool, dat je nodig hebt en het wordt ingevoegd in je document. 3 Vergelijkingseditor Wil je een verzorgde wiskundige tekst opstellen, dan heb je meer nodig dan enkele symbolen. De bij Word 2007 meegeleverde vergelijkingseditor laat je toe om op een zeer gebruiksvriendelijke wijze formules te creëren. 3.1 Vergelijkingseditor 3.0 inschakelen Wanneer je een document opent dat in WORD 2003 is gemaakt met vergelijkingen die met Microsoft Vergelijking 3.0 zijn gemaakt, kan je deze alleen maar wijzigen met Microsoft Vergelijking 3.0. Twee keer klikken op de formule en de editor wordt geactiveerd. Om nieuwe vergelijkingen in te voegen kan je deze vergelijkingseditor 2003 oproepen via Invoegen Object Microsoft vergelijking 3.0. Dit is echter een heel omslachtige manier van werken. Eenvoudiger is het deze editor toegankelijk te maken via een knop in de Werkbalk snelle toegang. Daarvoor klik je eerst op de Office-knop en kies je voor Opties voor Word.

4 Wiskunde en ICT 3 Daar vink je Tabblad voor Ontwikkelaars op het lint weergeven aan. In het tabblad komt er dan een extra blad Ontwikkelaars en hierop klik je. Kies voor Macro opnemen. In het scherm dat zich opent kan je een naam ingeven voor de Macro en de Macro toewijzen aan een knop. Klik daarvoor op Knop. In het scherm dat zich opent kies je voor Normal.NewMacros.Macro1 en klik op Toevoegen.

5 Wiskunde en ICT 4 In het worddocument is er aan de cursor nu een cassette verbonden en je neemt nu al de handelingen op die door de macro achtereenvolgens uitgevoerd moeten worden. In dit geval is dat: Het tabblad Invoegen Kies voor Object In het volgende scherm scrol je naar beneden en klik op Microsoft Vergelijking 3.0 en OK De editor opent zich.

6 Wiskunde en ICT 5 Kies nu terug het tabblad Ontwikkelaars en kies Opname stoppen. Op dit moment is in de Werkbalk snelle toegang een knop toegevoegd voor de macro. Wanneer je met de rechtermuisknop klikt op deze knop opent zich een menu en kan je daar kiezen voor Werkbalk Snelle toegang aanpassen In het venster dat zich dan opent klik je in de tweede kolom op de nieuw aangemaakte knop en vervolgens op Wijzigen. Er opent zich een venster Wijzigingsknop waarin je een aangepast icoon kan kiezen voor de knop. Het icoon in de Werkbalk snelle toegang is nu gewijzigd. Wanneer je klikt op dit icoon heb je onmiddellijk toegang tot de vergelijkingseditor. Hoe deze editor werkt lees je in de handleiding Vergelijkingseditor Daar gaan we in deze handleiding niet verder op in.

7 Wiskunde en ICT 6 Wanneer je het document WORD 2003 opent, is het geopend in de compatibilteitsmodus en is de vergelijkingseditor 2007 uitgeschakeld. Je kan in dat document wel nieuwe vergelijkingen invoegen met de vergelijkingseditor van WORD 2007, maar dan moet je het document eerst converteren. Het document converteren naar een nieuwe bestandsindeling doe je door op de Office-knop te klikken en te kiezen voor Converteren.

8 Wiskunde en ICT Gebruik van de vergelijkingseditor Wanneer je in een Word-document een wiskundige uitdrukking wil invoegen kies je voor Invoegen en vergelijking. In je tekst verschijnt een kadertje waarin je een vergelijking kan invoegen en in de werkbalk verschijnt een menu met een aantal wiskundige tabbladen. Een snellere manier op dit te bekomen is de toetsencombinatie alt + = te gebruiken. Elk van deze tabbladen verbergt een aantal paletten, die we dadelijk overlopen. Wanneer je klaar bent met het invoegen in het kadertje klik je buiten het dit kader. Het object wordt in het document geplaatst. Door erop te klikken, of op de pijl aan de rechterkant, bewerk je het object opnieuw. 3.3 De verschillende paletten Een eerste tabblad heet Extra Met de optie Normale tekst kan je commentaar typen in de vergelijkingseditor. Door te kiezen voor Vergelijking opent zich een palet met een aantal vaak gebruikte vergelijkingen. Door te klikken op een vergelijking verschijnt deze in het kadertje in je document. Wanneer je zelf een vergelijking invoert (zie verder) kan je deze altijd laten opnemen in dit menu door te klikken op de pijl rechts van de kader en te kiezen voor Opslaan als nieuwe vergelijking.

9 Wiskunde en ICT 8 De vergelijkingen die in het standaardmenu voorkomen zijn

10 Wiskunde en ICT 9 De relationele en wiskundige symbolen vind je in het tabblad Symbolen De schuifbalk rechts bevat drie knoppen. De bovenste knop laat een voorgaande rij zien, de middelste knop laat de volgende rij zien. Wanneer je in de schuifbalk rechts de onderste knop gebruikt, opent zich het volledige palet. Elementaire wiskunde. Door te klikken op het pijltje langs Elementaire wiskunde opent zich een nieuw menu waarin je kan kiezen uit een aantal mogelijke paletten. We overlopen al deze paletten. Elementaire wiskunde

11 Wiskunde en ICT 10 Griekse letters Letterachtige symbolen Operators

12 Wiskunde en ICT 11 Pijlen Ontkende relaties Schrifttypen

13 Wiskunde en ICT 12 Geometrie In de menubalk heb je naast het tabblad Symbolen het tabblad Structuren. Daarin zitten weer een aantal paletten verborgen. We bekijken enkel de paletten die gebruikt worden in de eerste en de tweede graad. Breuken Algemene breuken komen in de eerste en tweede graad niet voor.

14 Wiskunde en ICT 13 Script Wortel Grote operator

15 Wiskunde en ICT 14 Haken

16 Wiskunde en ICT 15

17 Wiskunde en ICT 16 Functies En wat verder Accenten

18 Wiskunde en ICT 17 Operator

19 Wiskunde en ICT 18 Matrix Je merkt dat in de paletten het niet mogelijk is voor een matrix een bepaald aantal rijen en kolommen in te stellen, zoals in de versie 2003 wel mogelijk was. Om toch zo n matrix te construeren, kan je een matrix invoegen in je document, en via de rechtermuisknop opent zich dan een menu waar je kan kiezen voor invoegen en verwijderen. Op die manier kan je kolommen invoegen en verwijderen.

20 Wiskunde en ICT 19

21 Wiskunde en ICT 20 Wanneer je kiest voor Extra opent een menu waarin je een aantal opties kan veranderen. Voor ons is dat niet nodig.

22 Wiskunde en ICT Autocorrectie Een nieuwigheid in WORD 2007 is dat je een wiskundig Autocorrect symbool kan invoeren door een code in te typen gevolgd door bijvoorbeeld een leesteken of door daarna op de spatiebalk of de enter-knop te drukken. Je kan er voor zorgen dat de wiskundige AutoCorrect-symbolen op dezelfde manier in het document worden weergegeven als in het AutoCorrect-dialoogvenster door naar het tabblad Start in de groep Lettertype te gaan en Cambria Math te selecteren. Klik op de Microsoft Office-knop en klik op Opties voor Word. Klik op Controle en vervolgens op AutoCorrectie-opties.

23 Wiskunde en ICT 22 Ga naar het tabblad AutoCorrectie - wiskundig. Schakel het selectievakje Regels voor AutoCorrectie - wiskundig buiten formulegebieden gebruiken in. De codes zijn hoofdlettergevoelig. Wanneer je dit wil gebruiken moet je natuurlijk de codes kennen. Het is interessant een lijstje te maken van de codes die je meest zal gebruiken. We nemen de volledige lijst niet op in deze cursus.

24 Wiskunde en ICT Problemen met de vergelijkingseditor Wanneer je de vergelijkingseditor in WORD 2007 gebruikt word je geconfronteerd met een aantal problemen. Het lettertype kan je heel moeilijk aanpassen. De puntgrootte van de onderdelen van vb een breuk kan je niet aanpassen. Hierdoor is de lay-out van de formules niet mooi. Dan zijn er nog een aantal problemen in de versie 2007 die er niet waren in de versie Het opstellen van een tekentabel kan niet meer door gebruik te maken van matrices en het invoegen van horizontale en/of verticale lijnen. Hierdoor is het werken met deze vergelijkingseditor niet interessant en is het beter Of te werken met de vergelijkingseditor 3.0 en die beschikbaar te maken via een macro (zie p 2) Of MathType 6 te installeren en hiermee te werken in WORD Voordeel hiervan is dat je de formules ook in kleur kan weergeven.

Formules maken met MS Word

Formules maken met MS Word Formules maken met MS Word Het gebruik van de vergelijkingseditor 4 HAVO en 5 VWO Werken met de vergelijkingseditor in Microsoft Word. Inleiding. Voor je ligt een handleiding die je leert om te gaan met

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Word 2010: rondleiding

Word 2010: rondleiding Word 2010: rondleiding Microsoft Word is in de eerste plaats een tekstverwerkingsprogramma, maar er is meer. Men kan standaardbrieven, memoranda, fax, enveloppen, etiketten, en andere types van documenten

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Microsoft Office Word 2007

Microsoft Office Word 2007 Microsoft Office Word 2007 Inhoudsopgave 1 WORD 2007... 3 1.1 Easy Learning... 3 1.2 Vind je Easy Learning leuk?... 3 1.3 Sneller werken met Word... 3 Links direct doorklikken... 3 Documenten direct in

Nadere informatie

Tekstverwerking met Word 2010. Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt

Tekstverwerking met Word 2010. Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt Tekstverwerking met Word 2010 Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt Koen Pauwels KATHO 7/1/2010 Microsoft Office 2010 - Word - Inleiding Met Microsoft Word 2010 kan je "gemakkelijk" professioneel ogende

Nadere informatie

Cursus Microsoft Word 2013

Cursus Microsoft Word 2013 Cursus Microsoft Word 2013 Lieve D Helft ICT in het basisonderwijs Auteur: Lieve D Helft Titel: Cursus Microsoft Word 2013 April 2013 2013, Lieve D Helft Lieve.dhelft@telenet.be Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface

Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface 1.0 Inleiding Word 2007 introduceerde de nieuwe Lint interface die de tot dan toe gebruikte menu s en werkbalken verving. Dit was een drastische wijziging. In Word

Nadere informatie

Office 2007 voor het examen! Oefeningen Deel 2 Word 2007. Saskia Jacobsen Bert Pinkster Michiel Pinkster Jan Dols Onder redactie van Saskia Jacobsen

Office 2007 voor het examen! Oefeningen Deel 2 Word 2007. Saskia Jacobsen Bert Pinkster Michiel Pinkster Jan Dols Onder redactie van Saskia Jacobsen Office 2007 voor het examen! Oefeningen Deel 2 Word 2007 Saskia Jacobsen Bert Pinkster Michiel Pinkster Jan Dols Onder redactie van Saskia Jacobsen Meer informatie over deze en andere uitgaven kunt u verkrijgen

Nadere informatie

Een korte handleiding voor het maken van een website met MS Publisher.

Een korte handleiding voor het maken van een website met MS Publisher. Een korte handleiding voor het maken van een website met MS Publisher. 1 Inhoudsopgave Inhoud Starten met de Wizard... 3 Hoe nu verder?... 6 Het invoegen van tekst en afbeeldingen... 9 Achtergrond toevoegen...

Nadere informatie

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen.

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. MS PowerPoint Les 2 Sjablonen (Templates) Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. In PowerPoint beschikken we over honderden

Nadere informatie

Bibliografische referenties invoegen via Word 2013

Bibliografische referenties invoegen via Word 2013 Bibliografische referenties invoegen via Word 2013 Dienst mediatheken Laatst bijgewerkt op 25/09/2014 11:09 ALGEMEEN Je kan jezelf heel wat werk besparen door je bibliografische referenties in Word bij

Nadere informatie

les 5 stijlen en verwijzingen

les 5 stijlen en verwijzingen stijlen en verwijzingen In deze les gaan we aan de slag met mogelijkheden van Word die handig zijn bij grote documenten, zoals scripties, rapporten enzovoort. U vindt ze terug op het tabblad Verwijzingen.

Nadere informatie

1. KENNISMAKING MET WORD

1. KENNISMAKING MET WORD 1. KENNISMAKING MET WORD 1.1. Het beginscherm in Word Word start met een welkomstscherm. Daama ziet U een nagenoeg leeg scherm (zie figuur 1.2). Als U vertrouwd bent met Windows of met een ander Windows-programma,

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft WORD 2010

Basisvaardigheden Microsoft WORD 2010 Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om een verslag te maken met behulp van microsoft WORD 2010. De handleiding is zo kort mogelijk gehouden en bevat niet meer

Nadere informatie

Word 2010 tips & trucs

Word 2010 tips & trucs Word 2010 tips & trucs I N H O U D S O P G A V E 1 Algemeen... 1 1.1 Werkbalk snelle toegang... 1 1.2 Laatst geopende document sluiten... 1 1.3 Bestand direct als e-mail bijlage... 1 1.4 Schermopnamen

Nadere informatie

WORD:basis,workshops,tips asishandelingen. 2 ictogram op Bureaublad zetten: 4 ettertype kiezen 4 pmaak achteraf. 5 pmaakkwast 7

WORD:basis,workshops,tips asishandelingen. 2 ictogram op Bureaublad zetten: 4 ettertype kiezen 4 pmaak achteraf. 5 pmaakkwast 7 Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail:d.grooters@home.nl WORD:basis,workshops,tips Introductie.... 2 Basishandelingen. 2 Pictogram op Bureaublad zetten: 4 Lettertype kiezen

Nadere informatie

Beknopte handleiding. Uw bestanden beheren Klik op Bestand om uw Word-bestanden te openen, op te slaan, af te drukken en te beheren.

Beknopte handleiding. Uw bestanden beheren Klik op Bestand om uw Word-bestanden te openen, op te slaan, af te drukken en te beheren. Beknopte handleiding Microsoft Word 2013 ziet er anders uit dan de vorige versies. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Werkbalk Snelle toegang

Nadere informatie

Handleiding Word voor gevorderden

Handleiding Word voor gevorderden Word voor gevorderden Anne-Martine Gielis Versie 1.2 oktober 2002 UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Instituut voor de lerarenopleiding Inhoudsopgave Inleiding... 1 Automatische inhoudsopgave in Word... 2 Opmaakprofiel

Nadere informatie

Formules in Word 1032

Formules in Word 1032 032 Formules in Word Colofon: Uitgave.0 : M.M. Witkam, december 2000 Nummer : 032 Auteur : drs. M.M. Witkam Profieldeel : Profiel : Wiskunde Prijs : Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd en/of openbaar

Nadere informatie

Basiskennis van Word

Basiskennis van Word Basiskennis van Word Word is een krachtige toepassing voor tekstverwerking en opmaak. Om deze toepassing zo doeltreffend mogelijk te kunnen gebruiken, hebt u eerst enige basiskennis nodig. In deze zelfstudie

Nadere informatie

Sprint Plus. Handleiding

Sprint Plus. Handleiding Sprint Plus Handleiding Sprint Plus Copyright Copyright Jabbla Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, overgedragen, overgeschreven, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Mini Word-cursus. Paginanummers. Opmaakprofielen. Inhoudsopgave

Mini Word-cursus. Paginanummers. Opmaakprofielen. Inhoudsopgave Mini Word-cursus Paginanummers Opmaakprofielen Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Paginanummering 4 Kopteksten en voetteksten 5 Opmaakprofielen 6 Opmaakprofielen toepassen 6 Opmaakprofielen

Nadere informatie

FileMaker Pro 12. Zelfstudie

FileMaker Pro 12. Zelfstudie FileMaker Pro 12 Zelfstudie 2007 2012 FileMaker, Inc. Alle rechten voorbehouden. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, California 95054, VS FileMaker en Bento zijn handelsmerken van FileMaker,

Nadere informatie

Stappenplan voor een werkstuk in Word

Stappenplan voor een werkstuk in Word Werkstuk maken Secties maken We gaan een werkstuk maken over dieren in Afrika. Allereerst gaan we ruwweg een indeling maken in secties. Voor ons werkstuk maken we de volgende secties: 1. Titelpagina 2.

Nadere informatie

Handleiding gebruik presentaties Basisopleiding Bedrijfshulpverlener

Handleiding gebruik presentaties Basisopleiding Bedrijfshulpverlener Handleiding gebruik presentaties Basisopleiding Bedrijfshulpverlener Inhoud pagina 1. Copyright 2 2. Lettergrootte aanpassen 2 3. Dia s verbergen 3 4. Nieuwe dia s maken 4 5. Animatie regel-voor-regel

Nadere informatie

Word basiscursus. Wat zullen we doen? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Word basiscursus. Wat zullen we doen? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen Wat zullen we doen? Word basiscursus In deze cursus Word leren we tekstverwerking. Je kunt hier:? Starten met het programma Word? Invoeren en het verbeteren van tekst? Selecteren van tekst? Afdrukken van

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Microsoft Word

Hoofdstuk 1. Microsoft Word Handleiding Hoofdstuk 1. Microsoft Word... 2 Vet, cursief en onderstreept... 2 Opslaan van een bestand... 2 Afsluiten van een bestand... 2 Definitief Verwijderen van een bestand... 2 Beginnen met nieuw

Nadere informatie

Word 2000 voor thesisstudenten

Word 2000 voor thesisstudenten Word 2000 voor thesisstudenten Copyright, 2002 Ward 1 INHOUDSOPGAVE 1 Inhoudsopgave... 2 2 Inleiding... 5 3 Tijdsindeling... 7 3.1 Alvorens te beginnen typen... 7 3.2 Tijdens het typen... 7 3.3 Helemaal

Nadere informatie