1. Voorstel Aanpassing Parkeerbeleid 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Voorstel Aanpassing Parkeerbeleid 2016"

Transcriptie

1 1. Voorstel Aanpassing Parkeerbeleid 2016 Op 31 augustus 2016 is het collegevoorstel omtrent het parkeerbeleid op basis van de Notitie Parkeerbeleid Centrum Papendrecht in de vergadering van de commissie Ruimte besproken. In de begeleidende agendapost werd gevraagd om deze notitie als aanvulling op het vigerend parkeerbeleid 1 vast te stellen en te besluiten om tot implementatie van scenario 1 over te gaan. Dit scenario behelsde de instelling van een vergunningzone op straat en (continuering van) betaald parkeren in de parkeergarages. Tijdens de bespreking van het collegevoorstel is geconstateerd dat het college weliswaar heeft voldaan aan de motie 'Parkeren in drie snelheden', maar dat de commissie nog vragen heeft omtrent de voorgestelde keuze. Naar aanleiding daarvan is op 15 september 2016 het voorstel aangehouden Het voorstel nader beschouwd De Notitie Parkeerbeleid Centrum Papendrecht had als vertrekpunt dat het huidige parkeersysteem voor het centrumgebied van Papendrecht niet naar wens functioneerde. Hieraan lagen vier redenen ten grondslag: 1. Het tekort op de gemeentelijke parkeerexploitatie wordt als te groot ervaren (als gevolg van een te lage bezetting van de parkeergarages); 2. De bewoners rond het centrum ervaren een hoge parkeerdruk; 3. De verblijfsduur van bezoekers in het centrum is (te) laag; 4. Loopstromen in het centrum zijn niet optimaal in overeenstemming met de filosofie achter het centrumontwerp. De voorgestelde oplossing, gefundeerd op onder meer in 2015 en 2016 uitgevoerde parkeeronderzoeken in en rond het centrum van Papendrecht, betrof op hoofdlijnen het verplaatsen van het bezoekersparkeren naar de parkeergarages. Dit zou immers leiden tot een betere bezetting van de garages, tegemoet komen aan een verbetering van de loopstromen, het verlagen van de parkeerdruk rond het centrum en een verbetering van het exploitatieresultaat (geraamd op ca ,- per jaar). De daartoe te nemen uitvoeringsmaatregelen waren: Laat bewoners (en hun bezoekers) in de woonstraten parkeren en reguleer dat met een vergunningzone; Creëer aan de rand van het centrum een aantal gratis parkeerlocaties waar dan voornamelijk langparkeerders/werknemers gebruik van zullen maken; (Ver)leidt alle bezoekers naar de parkeergarages Het voorstel aangehouden Zoals in de inleiding beschreven is het voorstel in de commissievergadering van 15 september 2016 aangehouden. De belangrijkste reden hiervoor was een gebrek aan draagvlak bij de ondernemers. Zij waren als gevolg van de voorgestelde maatregelen bang voor omzetdaling. Zij hebben aanvullend het aanbod gedaan om samen nogmaals te kijken naar een eigen bijdrage om te komen tot gratis parkeren in de parkeergarages. In een informele bijeenkomst van de commissie Ruimte op 11 oktober 2016 is daar inhoudelijk, onder andere middels een presentatie van de heer C. Molenaar, nader over gedebatteerd. 1 Nota hoofdlijnen Parkeerbeleid centrum 2013

2 1.3. Raadsinformatiebrief om te komen tot een nieuw voorstel Mede naar aanleiding van de informele bijeenkomst van de commissie Ruimte is op 16 november 2016 door het College een raadsinformatiebrief opgesteld over het proces om te komen tot een nieuw voorstel voor een actualisatie van het vigerende parkeerbeleid. Daarbij is ingezet op een proces waarin in 5 stappen wordt gekomen tot een nieuw voorstel, zijnde: 1. Een actualisatie van de kosten en opbrengsten van het parkeren; 2. Het doen van verbetervoorstellen voor de kwaliteit van het huidige parkeerareaal; 3. Een beschouwing van de juiste doelgroep op de juiste plaats, met onder meer aandacht voor diverse verzoeken van bewoners tot invoering van parkeerregulering en voor de gewenste opheffing van het parkeerterrein nabij Den Briel; 4. Het doen van voorstellen voor het verlagen van de parkeertarieven c.q. het invoeren van gratis parkeren voor bezoekers 5. Het bespreken van een nieuw voorstel in de commissie Ruimte en in de gemeenteraad in respectievelijk april en mei Na bespreking van het nieuwe voorstel in de commissie Ruimte op 12 april 2017 was het voorstel geagendeerd voor behandeling in de Raad op 11 mei In deze raadsvergadering is besloten om de behandeling uit te stellen naar de raadsvergadering op 29 juni 2017 vanwege het nog met ondernemers en winkeliers in behandeling zijnde voorstel om te komen tot gratis parkeren. In de hiernavolgende hoofdstukken worden de resultaten van de eerste 4 stappen nader toegelicht, met specifiek in hoofdstuk 4 het bereikte resultaat over het voorstel voor gratis parkeren.

3 2. Stap 1 - actualisatie kosten en opbrengsten parkeren 2.1. Straatparkeren Het uitgangspunt voor het straatparkeren is dat dit budgetneutraal plaatsvindt. Uit een analyse van de huidige kosten en opbrengsten blijkt dit ook het geval te zijn. De opbrengsten uit vergunningen (bewoners, bezoekers van bewoners, bedrijven) zijn in evenwicht met de kosten die gemaakt worden met de uitgifte van vergunningen en ontheffingen en de kosten voor handhaving van de parkeerplaatsen die in de blauwe zone en vergunningzones zijn gelegen. Conclusie: de kosten en opbrengsten voor het straatparkeren zijn op orde (budgetneutraal) Parkeergarages Het saldo van de kosten en opbrengsten voor het parkeren in de parkeergarages zal de komende jaren noemenswaardig veranderen. De reden hiertoe is in belangrijke mate gelegen in een vermindering van de kapitaalslasten voor de parkeergarages (renteverlaging). De ontwikkeling van de kosten en opbrengsten voor het parkeren in de parkeergarages is in onderstaande tabel samengevat (afgeronde bedragen in euro s, excl. BTW) Kosten-/opbrengstsoort Resultaat 2016 (voorl.) Begroting 2017 Begroting 2018 Kosten Rente Afschrijving Overhead / loonkosten Groot onderhoud Directe kosten Opbrengsten Bezoekersparkeren en abonnementen Bijdrage derden (VVE De Meent) RESULTAAT Vanaf 2017 wordt een resultaatverbetering ad ,- voorzien ten opzichte van het werkelijk resultaat Met name vanwege een aanpassing van de reservering groot onderhoud volgens nieuwe richtlijnen van de BBV (-/ ,-) en lagere kapitaalslasten (-/ ,-). De parkeeropbrengsten zijn vanaf 2017 bijgesteld naar ,-. De aanleiding hiertoe is weergegeven in de RIB van 25 april Het begroot resultaat 2018 ligt ca ,- hoger (beter) dan het begroot resultaat Enerzijds vanwege de lagere rentkosten en anderzijds vanwege een extra besparing op beheerkosten (zie ook paragraaf 2.4). Conclusie: Het exploitatieresultaat van de parkeergarages wordt in de komende 2 jaar substantieel teruggebracht van ca. -/ in 2016 naar -/ in Hiermee is voldaan aan het in 2016 benoemde doel om de tekorten op de parkeerexploitatie te verbeteren Verkoop of verhuur parkeergarages Vanwege de noemenswaardige resultaatverbetering is de optie tot verkoop of verhuur (of van varianten zoals sale & lease back) alleen al vanuit financieel opzicht niet meer interessant.

4 De parkeergarages hebben per 31 december 2017 de volgende boekwaarden: Garage De Meent : 10,6 mio, waarvan 0,95 mio grond Garage Overtoom : 3,1 mio waarvan 0,45 mio grond De beleggingswaarde van de parkeergarages tezamen bedraagt (bij een marktconform rendement/wacc van ten minste 6,4% en op basis van de huidige parkeeropbrengsten) ca. 3,5 miljoen. Bij verkoop dient de gemeente derhalve een compensatie te vinden voor ten minste 8,8 miljoen (op basis van de boekwaarde van de parkeergarages zonder de grondwaarde). Dit staat niet in verhouding tot het vanaf 2018 van toepassing zijnde jaarlijkse resultaat ad -/- 0,1 miljoen. Ook bij verhuur of sale & lease back zal sprake zijn van een soortgelijke financiële consequentie. Conclusie: Verkoop en/of verhuur (of varianten daarvan) bieden geen mogelijkheid tot verdere verbetering van het parkeerexploitatieresultaat 2.4. Verdere optimalisatie resultaat Indien we de huidige kosten van de parkeergarages benchmarken met kosten zoals die door de markt worden gemaakt (door private parkeerexploitanten) valt op dat de directe kosten van in totaal ,- per jaar relatief hoog zijn (ca. 940,- per parkeerplaats per jaar, terwijl 770,- a 820,- meer marktconform is). Een besparingsmogelijkheid van ca ,- a ,- per jaar De afwijking met marktconforme bedragen heeft met name betrekking op de kosten die thans gemaakt worden voor toezichthoudend personeel en kosten voor schoonmaakonderhoud. De verklaring die hieraan ten grondslag ligt is dat met de uitvoering van de hiermee gemoeide werkzaamheden een bepaald kwaliteitsniveau van dienstverlening wordt beoogd alsmede dat gebruik wordt gemaakt van afspraken in Drechtstedelijk verband (werkgelegenheid). Als gevolg van de in paragraaf 2.2 genoemde begrotingscorrectie op de parkeeropbrengsten per zal invulling worden geven aan een deel van deze kostenoptimalisatie. Een besparing van ,- per jaar zal per 1 januari 2018 worden gerealiseerd, onder meer door onze service- en leveringscontracten op het gebied van schoonmaakonderhoud aan te passen aan actuele inzichten en marktconforme afspraken. De overige ,- a ,- kan worden gerealiseerd door de gemeente op meer afstand te zetten van de dagelijkse bedrijfsvoering en het takenpakket van toezicht, schoonmaak en onderhoud van de parkeergarages in zijn geheel naar de markt te brengen (middels aanbesteding). Om dit deel van de kostenoptimalisatie te kunnen realiseren dient echter de bestaande samenwerkingsrelatie met Drechtwerk te worden beëindigd. Conclusie: Een verdere verbetering van het parkeerexploitatieresultaat ad ,- per jaar wordt per geëffectueerd. Het resterende deel van de totale besparingsmogelijkheid wordt vanwege de gevolgen daarvan voor de samenwerkingsrelatie met Drechtwerk onwenselijk geacht en daarom niet geëffectueerd.

5 3. Stap 2 - verbetervoorstellen kwaliteit parkeerareaal Het gereguleerde, openbare gemeentelijk parkeerareaal is verdeeld over straatparkeerplaatsen (900 parkeerplaatsen blauwe zone en 220 plaatsen vergunningzone) en 491 parkeerplaatsen in de openbare parkeergarages (De Meent 360 parkeerplaatsen en Overtoom 131 parkeerplaatsen) Straatparkeren De straatparkeerplaatsen zijn duidelijk bebord en waar nodig voorzien van een blauwe lijnmarkering. Het gehanteerde systeem met bijbehorende reguleringstijden en van toepassing zijnde parkeerduur voldoet aan de wettelijke voorwaarden en kan als voldoende duidelijk worden beschouwd. Een aandachtpunt blijft wel de relatief kleine vergunningzones aan de randen van de blauwe zone en de kans op vergissingen door parkeerders daarbij. Aanpassingen worden thans niet noodzakelijk geacht. Conclusie: het product straatparkeren is op orde 3.2. Garageparkeren Wat de parkeergarages betreft is een aantal verbetervoorstellen te benoemen die de vindbaarheid, beschikbaarheid en de beleving ervan verbeteren. Deze voorstellen ondersteunen het doel om het gebruik van de parkeergarages te optimaliseren. Dit betreft het volgende: Bij binnenkomst van de garage wordt de parkeerder verwelkomt met de boodschap eerst betalen dan auto halen terwijl een boodschap als welkom in Papendrecht meer op zijn plaats zou zijn. De communicatie rond de sluitingstijd van de garages versus de toegankelijkheid van de garages (ophalen auto na sluitingstijd) moet worden verbeterd. De garages worden buiten de openingstijden (daluren) vanuit veiligheids- en beheersbaarheidsoverwegingen nu volledig afgesloten. Maar het is voor parkeerders wel mogelijk om de geparkeerde auto na sluitingstijd op te halen en daarmee uit te rijden. Het blijkt dat niet iedereen hiervan op de hoogte is; o.a. via de toegang/lift aan Veerpromenade. In het verlengde van de vorige twee punten maar ook in het algemeen kan worden gesteld dat de ontsluiting van informatie over de bereikbaarheid en beschikbaarheid van de parkeerplaatsen verbeterd kan worden. De informatie die hierover te vinden is op o.a. de gemeentelijke website en de website van Winkelcentrum De Meent is te sober en summier. De vindbaarheid van / bewegwijzering naar de parkeergarages vanaf de openbare weg is op zich helder doch bij de inrit van parkeergarage De Meent, komende vanaf de Veerweg, is geen duidelijke aanwijzing te vinden van de inrit van de garage (deze staat aan de overzijde van de weg opgesteld). Het verdient aanbeveling om een bord aan te brengen aan de gevel nabij de inrit van de garage. Tevens dient een verwijzing te worden aangebracht die - in geval van VOLsituaties de parkeerder doorverwijst naar de Overtoom-garage (en vice versa). De inrit van de Overtoom-garage kent een beperking (korte haakse bocht) als gevolg van de aldaar aanwezige ruimte. Dit kan door parkeerders als een onprettige situatie worden beschouwd, doch is alleen oplosbaar door een ingrijpende aanpassing van deze entree (verwerving/sloop naastgelegen woning of constructieve aanpassing parkeergarage). Deze opties worden niet realistisch geacht. Na sluitingstijd van de parkeergarages branden de VOL-lampen om dit te benadrukken. Dit leidt echter tot een onjuiste interpretatie van de feitelijke situatie. Om dit te voorkomen is het aan te bevelen om de VOL-lampen niet aan te zetten na sluitingstijd. Mocht in de praktijk blijken dat dit tot een onwenselijke situatie leidt bij de ingangen van de garages, kan alsdan worden overwogen om naast de VOL-lamp een GESLOTEN-lamp aan te brengen.

6 Voor het overige is de kwaliteit van de parkeergarages qua veiligheid, routing, verlichting en dergelijke prima op orde. Er zijn geen noemenswaardige overige verbeteringen te benoemen die van invloed zouden kunnen zijn op het gedrag en beleving van de parkeerder. Met de aanpassing van bovenstaande punten is een eenmalige investering gemoeid van maximaal ,- Conclusie: Het product straatparkeren is op orde. Voor het product garageparkeren dienen enkele aanpassingen plaats te vinden, met name om daarmee te zorgen voor een goede vindbaarheid (zowel fysiek als van informatie over het parkeren in Papendrecht).

7 4. Stap 3 en 4 - de te nemen maatregelen voor de juiste doelgroep op de juiste plaats en het verlagen van de parkeertarieven/gratis parkeren 4.1. Het gebruik van de bestaande parkeervoorzieningen Uit de gehouden parkeeronderzoeken in 2015, 2016 en 2017 (april 2017) blijkt dat de ca. 900 parkeerplaatsen in de blauwe zone maximaal voor 65% bezet worden (drukste moment: zaterdagmiddag). Uit het onderzoek van 2017 bleek dat de helft van deze bezetting uit vergunninghouders bestond en de andere helft uit bezoekers die daar maximaal 1 uur kunnen parkeren. Het bovenstaande percentage is een gemiddelde voor de gehele blauwe zone. In delen van de blauwe zone kunnen hoge bezettingen (90 100%) voorkomen. De 220 parkeerplaatsen in de vergunningzones worden gemiddeld maximaal voor 70% bezet. Ook hier geldt dat op sommige delen van de zones een hoge parkeerdruk kan voorkomen (90 100%) Van de parkeergarage De Meent en Overtoom is de bezetting per dag(deel) in onderstaande tabel weergegeven (het gemiddelde van de maanden oktober t/m december 2016): Dag(deel) Bezettings% De Meent Bezettings% Overtoom Maandag t/m donderdag 36% 22% Vrijdag 59% 34% Vrijdagavond 49% 33% Zaterdagmiddag 84% 36% Koopzondag 12% 0% Uit het parkeeronderzoek is ook gebleken dat van alle centrumbezoekers 50% parkeert in de blauwe zone en 50% in de garages. Verder is gebleken dat van de in de garages geparkeerde bezoekers ca. 40% (in garage De Meent) en 70% (in garage Overtoom) heeft geparkeerd met een 'supermarktkaartje' (een vergoeding gekregen van 1,60/1 uur van de supermarkten). De gemiddelde parkeerduur in de garages is in De Meent 60 minuten en in de Overtoom 50 minuten. De meeste parkeerders in De Meent parkeren ca. 45 minuten. De meeste parkeerders in de Overtoom ca. 30 minuten. Conclusie: Anno 2017 is het gereguleerde parkeerareaal met in totaal ruim parkeerplaatsen ruimschoots voldoende om de huidige parkeerbehoefte te faciliteren. Op gebiedsniveau is er een overmaat aan parkeerplaatsen aanwezig, bestaande uit de volgende parkeerplaatsen die altijd beschikbaar zijn: 300 parkeerplaatsen in de blauwe zone 235 parkeerplaatsen op weekdagen en 120 parkeerplaatsen op zaterdagen in de garages 4.2. De parkeersituatie aan de randen van het gereguleerd gebied Er is sprake van een 5-tal locaties alwaar een hoge parkeerdruk wordt waargenomen als gevolg van het gereguleerd parkeren in en rond het centrum.

8 Dit zijn: locatie p-capaciteit bezetting di-och di-mi do-och do-mi vrij-av za-mi Van Lennepstraat 20 50% 80% 40% 70% 70% 90% C. Huygenslaan / Den Briel % 95% 80% 90% 75% 90% Muilwijckstraat 41 80% 90% 90% 90% 100% 100% Pontonniersweg (P-terrein) % 100% 100% 100% 100% 95% Slobbengorsweg e.o % 70% 75% 65% 80% 75% Op deze locaties ontstaat een hoge parkeerdruk omdat er naast de gewenste doelgroepen (voornamelijk bewoners) ook geparkeerd wordt door langparkeerders (medewerkers die werkzaam zijn in het centrum en geen vergunning wensen af te nemen) alsmede door bezoekers van het centrum die langer dan 1 uur parkeren en daarvoor niet wensen te betalen. Conclusie: Op een aantal locaties is de parkeerdruk te hoog met kans op overlast in de directe omgeving daarvan. Verzoeken tot uitbreiding gereguleerd gebied De hiervoor genoemde conclusie heeft er inmiddels toe geleid dat bewoners van 3 van deze 5 locaties een verzoek hebben gedaan voor invoering van gereguleerd parkeren. Dit betreft: De Constantijn Huygenslaan. De gewenste oplossing is het uitbreiden van de bestaande vergunningszone met 5 extra parkeerplaatsen. De Pontonniersweg. De gewenste oplossing is het invoeren van een vergunningzone De Muilwijckstraat. De gevraagde oplossing is het uitbreiden van de vergunningzone. De verzoeken van de Constantijn Huygenslaan en Pontonniersweg voldoen aan de spelregels zoals benoemd in het vigerende parkeerbeleid. De voor de uitvoering te nemen verkeersbesluiten zijn reeds in voorbereiding. Uitvoering van de maatregelen zijn voorzien in juni Het verzoek van de bewoners van de Muilwijckstraat is niet in behandeling genomen omdat een te laag percentage (< 80%) van het aantal bewoners in de straat akkoord is gegaan met de voorgestelde reguleringsmaatregel. Conclusie: Met invoering van deze parkeermaatregelen zijn in aanvulling op de reeds genomen maatregelen in 2015 zoals in de Gerrit van Dalenstraat, Constantijn Huygenslaan en de Muilwijckstraat - de thans bekende problemen aan de rand van het gereguleerde gebied opgelost met in acht name van de vigerende beleidsregels hieromtrent. In het geval zich in de toekomst aan de rand van het gereguleerd gebied parkeerproblemen blijven voordoen, dan zal de geldende beleidsmaatregel hieromtrent worden gehanteerd Een aangepast voorstel voor parkeerregulering Aan het voorstel voor aanpassing van de parkeerregulering uit 2016 (instellen vergunningzone) lag de probleemstelling ten grondslag van een te groot tekort op de gemeentelijke parkeerexploitatie (in samenhang met een lage bezetting van de parkeergarages), een te hoge parkeerdruk rond het centrum, een (te) lage verblijfsduur van bezoekers in het centrum en loopstromen in het centrum die niet optimaal in overeenstemming zijn met de filosofie achter het centrumontwerp.

9 Dit voorstel is aangehouden, voornamelijk vanwege het voorziene nadeel dat een deel van de bezoekers dan weg zou blijven met omzetderving tot gevolg. Conclusie: Een aangepast voorstel is noodzakelijk. Zoals uit hoofdstuk 2 (stap 1) blijkt, is het financieel resultaat op de parkeerexploitatie vanaf 2018 met ruim ,- per jaar verbeterd ten opzichte van het resultaat in de jaren 2014, 2015 en Vanaf 2018 zal er nog sprake zijn van een tekort van ,-. De financiële prikkel om de parkeerregulering aan te passen is daarmee niet meer bepalend in de gewenste effectiviteit van een aangepast voorstel. De parkeerdruk aan de randen van het centrum is op sommige plaatsen nog altijd hoog. Daar waar de bezetting > 90% is, heeft dit inmiddels geleid tot verzoeken van bewoners om aldaar parkeerregulering toe te passen. Deze maatregelen worden in juni 2017 uitgevoerd. Huidige knelpunten zijn daarmee opgelost maar de parkeerdruk aan de randen van het centrum blijft een aandachtspunt. Maar het kan nog altijd beter. Omdat er een overschot aan parkeerplaatsen in het gereguleerde gebied aanwezig is, zowel op straat als in de garages, en de parkeerdruk op sommige plaatsen aan de randen van het gereguleerd gebied nog altijd aandacht verdient, is het wenselijk om die maatregelen te treffen waardoor de parkeerders die nu aan de randen parkeren - medewerkers en bezoekers die hun bestemming hebben in het centrum - in het centrum te laten parkeren. Hierdoor ontstaat enerzijds ruimte voor het parkeren door bewoners en hun bezoekers en voor de overige aanwezige functies aan de randen van het gereguleerd gebied (verlagen/beheersbaar maken hoge parkeerdruk rond het centrum). En anderzijds wordt tegemoet gekomen aan een betere benutting van de bestaande parkeerplaatsen binnen het gereguleerde gebied (incl. parkeergarages). In combinatie met de invoering van gratis parkeren wordt een situatie gecreëerd om de bezoekers langer te laten verblijven en omdat ze parkeren in de parkeergarages goed aansluiten op de loopstromen in en door het centrum (parkeergarage = bronpunt). Een bijkomend resultaat hiervan is dat er een mogelijkheid wordt gecreëerd om bestaande parkeerplaatsen op te heffen ten behoeve van ruimtelijke ontwikkelingen (projectontwikkeling, verbeteren ruimtelijke kwaliteit). De te nemen beleidsmaatregelen zijn dan: Het aanbieden van vergunningparkeren voor medewerkers in de parkeergarages en/of blauwe zone, tegen een tarief waarvoor fors minder weerstand bestaat. Het voorgestelde tarief bedraagt 120,- per jaar (huidige tarief van de personeelsontheffing bedraagt thans 248,50 per jaar), ofwel gemiddeld 0,50 per dag 2. Als eerste in de parkeergarage Overtoom. Bij voldoende aanvraag ook in parkeergarage de Meent en tenslotte in de blauwe zone. Met deze maatregel wordt de parkeerdruk aan de randen van het centrum verlicht. Met name op doordeweekse dagen en in enige mate ook op vrijdagavond en zaterdag. Financiële consequentie: budgetneutraal: de extra opbrengst van nieuwe vergunninghouders compenseert (ten minste) de opbrengstderving van de huidige vergunninghouders. Uit een eerste 2 Ter optimalisatie van deze regeling kunnen ook deeltijdvergunningen en/of strippenkaart-oplossingen worden verstrekt voor personeel in deeltijd (per dagdeel). Uitgiftevoorwaarden ter borging van het gewenste gebruik zullen in de betreffende gemeentelijke verordeningen worden vastgelegd.

10 inventarisatie blijkt dat ca. 30 a 35 medewerkers van de gemeente en 40 a 60 medewerkers van bedrijven in het centrum belangstelling hebben getoond voor deze vergunning. Het verleiden van bezoekers van het centrum om meer gebruik te maken van de parkeergarages, door middel van het invoeren van gratis parkeren (i.o.m. de winkeliers/pandeigenaren). Na een alternatievenonderzoek en een studie naar optimalisatiemogelijkheden hebben in de maanden januari en februari gesprekken plaatsgevonden met een aantal pandeigenaren, supermarkten en de winkeliersvereniging. Hierin is verkend of en in welke mate het mogelijk is om gratis parkeren in te voeren in de parkeergarages De Meent en Overtoom. Uitwerking gratis parkeren Onder gratis parkeren wordt bedoeld dat er voor een bepaalde tijdsduur, thans wordt gedacht aan 3 uur, zonder betaling gebruik kan worden gemaakt van de parkeergarage. Hiermee wordt ongewenst langparkeren voorkomen (bijv. stallen van voertuigen door bewoners, het onbeperkt parkeren door werknemers e.d.). Een verdere uitwerking van de hiermee te nemen technische en beheersmatige maatregelen worden nog nader uitgewerkt. Mogelijkheden zijn het invoeren van een blauwe zone in de parkeergarage met een maximale parkeerduur van 3 uur of het behouden van het huidige systeem (slagbomen e.d.) waarbij na 3 uur alsnog een betaling moet plaatsvinden. In de verdere uitwerking zal rekening worden gehouden met fiscale aspecten, o.a. betreffende de consequenties voor de gemeente met betrekking tot o.a. de BTW-herziening ad ,- eenmalig indien gekozen wordt voor de variant blauwe zone. Uit deze gesprekken kwam naar voren dat de meesten een voorstander zijn van het volledig gratis maken van parkeren (en bijvoorbeeld niet slechts het 1 e uur gratis), maar niet op voorhand wilden of konden aangeven in welke mate zij daar een bijdrage in kunnen leveren. Bijna alle gesproken partijen hebben aangegeven daartoe een voorstel van de gemeente te willen ontvangen, waarin duidelijk wordt aangegeven wat van hen wordt verwacht. En tevens inzichtelijk maakt wat de andere winkeliers en pandeigenaren daarin bijdragen. Dit voorstel is opgesteld en met een aantal eigenaren, de supermarken en de winkeliersvereniging besproken. Op basis hiervan is een intentieverklaring opgesteld die waarmee de benodigde bijdrage voor het gratis maken wordt geborgd. De partijen hebben aangegeven hiertoe een BIZ op te willen richten. De gemeente verleent daarbij de benodigde ondersteuning. Voor de effectuering van het gratis parkeren wordt ingezet op Financiële consequentie: geen. De thans in de begroting vermelde opbrengst ad ,- wordt gecompenseerd door bijdragen van pandeigenaren, supermarkten en de winkeliersvereniging voor een totaalbedrag ad ,- (zie intentieverklaring), alsmede een beheerkostenbesparing vanwege de invoering van gratis parkeren. Het dan nog resterende deel van naar schatting ,- tot maximaal zal worden opgebracht door de gemeente Papendrecht, mede als eigenaar van het gemeentehuis. Het monitoren van het effect hiervan op de bezetting van de parkeerplaatsen op de in paragraaf 4.2 genoemde locaties en in de directe omgeving daarvan. Financiële consequentie: geen (continuering huidig jaarlijks parkeeronderzoek) Als gevolg van de gemonitorde parkeerdruk vaststellen of bestaande parkeerplaatsen binnen het gereguleerde gebied of aan de randen daarvan (zoals parkeerterrein Den Briel, parkeerterrein

11 Boomgaardstraat) kunnen worden opgeheven, bijvoorbeeld om projectontwikkeling mogelijk te maken (genereren grondwaarde) of groenvoorzieningen te realiseren (verbeteren kwaliteit buitenruimte). Financiële consequentie: geen (buiten parkeerexploitatie) Het continueren van de bestaande regeling om bij aantoonbare hoge parkeerdruk en bij voldoende medestanders onder belanghebbenden, het gereguleerde gebied uit te breiden. Financiële consequentie: geen (continuering huidig beleid) Conclusie: Met bovenstaande maatregelen wordt: o de parkeerdruk aan de randen van het gereguleerd gebied beheersbaar gemaakt o de benutting van de parkeergarages verbeterd en tevens een bijdrage geleverd aan het stimuleren van een langer verblijf in het centrum en een betere organisatie van loopstromen van bezoekers aan het centrum. o een mogelijkheid gecreëerd om bestaande parkeerplaatsen op te heffen ten behoeve van ruimtelijke ontwikkelingen (projectontwikkeling, verbeteren ruimtelijke kwaliteit).

1. Voorstel Aanpassing Parkeerbeleid 2016

1. Voorstel Aanpassing Parkeerbeleid 2016 1. Voorstel Aanpassing Parkeerbeleid 2016 Op 31 augustus 2016 is het collegevoorstel omtrent het parkeerbeleid op basis van de Notitie Parkeerbeleid Centrum Papendrecht in de vergadering van de commissie

Nadere informatie

Bezetting parkeerplaatsen centrum Venray zonder regulering

Bezetting parkeerplaatsen centrum Venray zonder regulering Bezetting parkeerplaatsen centrum Venray zonder regulering Datum: 15 juli 2015 Algemeen Algemene bevindingen op basis van het parkeeronderzoek in 2014 (Parkeerbalans 2014 en 2020, dd. 19 september 2014).

Nadere informatie

Gemeente Losser. Parkeeronderzoek. Gemeente Losser

Gemeente Losser. Parkeeronderzoek. Gemeente Losser Gemeente Losser Parkeeronderzoek Gemeente Losser Gemeente Losser Parkeeronderzoek Gemeente Losser Datum 4 maart 2016 LSR018/Grd/0450.01 Kenmerk Eerste versie www.goudappel.nl goudappel@goudappel.nl Documentatiepagina

Nadere informatie

De aanwezige parkeerplekken in de wijk Boschpoort zijn beschikbaar voor algemeen gebruik,

De aanwezige parkeerplekken in de wijk Boschpoort zijn beschikbaar voor algemeen gebruik, Collegevoorstel Samenvatting De aanwezige parkeerplekken in de wijk Boschpoort zijn beschikbaar voor algemeen gebruik, iedereen mag er gebruik van maken. Door de jaren heen is de parkeerdruk in het gebied

Nadere informatie

Actualisering parkeerbeleid Grave

Actualisering parkeerbeleid Grave Actualisering parkeerbeleid Grave Beeld plaatsen ter grootte van dit kader Informatieavond 23 maart 2017 2 Agenda Toelichting op proces Ambitie Toelichting op voorgestelde wijzigingen in parkeerbeleid

Nadere informatie

Harmonisatie parkeerbeleid. Jan-Anne Waagmeester

Harmonisatie parkeerbeleid. Jan-Anne Waagmeester Harmonisatie parkeerbeleid Jan-Anne Waagmeester Stand van zaken: het planproces 21 mei 2016: gemeentegesprek over parkeren Gesprekken met diverse ondernemers- en bewonersgroeperingen Najaar 2016: bewonerspanel

Nadere informatie

Parkeren Dorpshart Leimuiden. Gemeente Kaag en Braassem

Parkeren Dorpshart Leimuiden. Gemeente Kaag en Braassem Gemeente Kaag en Braassem SPARK Nieuwstraat 4 2266 AD Leidschendam T. 070 3177005 F. 070 3178066 www.spark-parkeren.nl 24 februari 2010 Versie: 1.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Situatiebeschrijving...

Nadere informatie

Notitie parkeerbeleid centrum Papendrecht. Een aanvulling op de "Nota hoofdlijnen Parkeerbeleid centrum 2013"

Notitie parkeerbeleid centrum Papendrecht. Een aanvulling op de Nota hoofdlijnen Parkeerbeleid centrum 2013 Notitie parkeerbeleid centrum Papendrecht Een aanvulling op de "Nota hoofdlijnen Parkeerbeleid centrum 2013" Aanleiding Het huidige parkeerbeleid is vastgesteld in 2013. Bij de vaststelling is afgesproken

Nadere informatie

Addendum Parkeernota 2010

Addendum Parkeernota 2010 Addendum Parkeernota 2010 Parkeerregulering in Heerlen Inleiding Heerlen streeft naar een evenwichtige balans tussen parkeervraag- en aanbod. Iedere wijk in Heerlen kent echter locaties waar de balans

Nadere informatie

Parkeerbeleid Gulpen-Wittem

Parkeerbeleid Gulpen-Wittem Parkeerbeleid Gulpen-Wittem Scenario's nieuw beleid Niels Bosch 13 juli 2017 Project related Agenda 1. Evaluatie parkeerbeleid Huidig parkeerbeleid Enquête Input stakeholders 2. Nieuw parkeerbeleid Mogelijke

Nadere informatie

REACTIES PARKEREN 2016

REACTIES PARKEREN 2016 REACTIES PARKEREN 2016 REACTIES OP PRESENTATIE INFORMATIEVE COMMISSIE Datum: 16 september 2015 Plaats: Raadzaal Behandelde onderwerpen Actie 1. Zone 1 aan de binnenzijde van de singels kortparkeren instellen

Nadere informatie

: Parkeerregulering en tarieven- en vergunningenbeleid Helmond

: Parkeerregulering en tarieven- en vergunningenbeleid Helmond Vergadering 3 december 2013 Gemeenteraad Onderwerp : Parkeerregulering en tarieven- en vergunningenbeleid Helmond B&W vergadering : 12 november 2013 Dienst / afdeling : SB.ROV Aan de gemeenteraad, In het

Nadere informatie

Veelgestelde vragen betaald parkeren Bomenwijk

Veelgestelde vragen betaald parkeren Bomenwijk Veelgestelde vragen betaald parkeren Bomenwijk Waarom is er gekozen voor een Review Panel? Uit eerdere enquêtes blijkt dat er niet voldoende draagvlak is in de Bomenwijk voor het invoeren van betaald parkeren.

Nadere informatie

Parkeeronderzoek Gemeente Grave. Centrum 2015

Parkeeronderzoek Gemeente Grave. Centrum 2015 Parkeeronderzoek Gemeente Grave Centrum 2015 Copyright Goudappel Coffeng Niets uit deze rapportage mag worden overgenomen zonder bronvermelding. Aan de inhoud van de rapportage kunnen geen rechten worden

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 11 november Beleidsfase: Verkennend Definiërend Realiserend Afsluitend. Veendam, 29 oktober 2013

GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 11 november Beleidsfase: Verkennend Definiërend Realiserend Afsluitend. Veendam, 29 oktober 2013 GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 11 november 2013 Beleidsfase: Verkennend Definiërend Realiserend Afsluitend Nummer: Afdeling: 2013R0136 Ruimte en Economie Veendam, 29 oktober 2013 Onderwerp: Parkeren Veendam

Nadere informatie

Parkeren voor vergunninghouders

Parkeren voor vergunninghouders Vragen en antwoorden Parkeren voor vergunninghouders 1. Waar wordt vergunningparkeren in zone 3 ingevoerd? Het parkeervergunninggebied Wilhelminaweg en omgeving bestaat uit de volgende straten: Wilhelminaweg

Nadere informatie

Beslissing B&W: datum indiening: 4 november datum/agendapunt B&Wn. afdeling: Ondenverp: Voorstel: Behandeling in:

Beslissing B&W: datum indiening: 4 november datum/agendapunt B&Wn. afdeling: Ondenverp: Voorstel: Behandeling in: *@ gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 4 november 2015 afdeling: Stedelijke Ontwikkeling datum/agendapunt B&Wn :1011151401 Ondenverp: Eindtijd

Nadere informatie

Beantwoording raadsvraag

Beantwoording raadsvraag Beantwoording raadsvraag Onderwerp Kosten invoeren blauwe zone parkeren Datum 14-jun-2012 Nummer RV-1233 Steller vraag W. van Rooij Fractie VVD Portefeuillehouder N. Lemlijn Steller P. Verheijen Datum

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Vaststellen Parkeerverordening 2013 en Parkeerbelastingverordening 2013

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Vaststellen Parkeerverordening 2013 en Parkeerbelastingverordening 2013 Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/28557 Datum : 20 november 2012 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. T.

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 135042 Datum : 31 maart 2015 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

GEMEENTE VA EKEN SWAAR D. Hierbij informeren wij u over het antwoord op de motie Parkeren Kerverij

GEMEENTE VA EKEN SWAAR D. Hierbij informeren wij u over het antwoord op de motie Parkeren Kerverij V GEMEENTE VA EKEN SWAAR D Leden van de gemeenteraad van Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard Uw kenmerk Kenmerk Onderwerp Behandeld door Bijlage(n) Datum 121321/213124 Beantwoording Motie -

Nadere informatie

het instellen van een lager starttarief/parkeertijd van de parkeertarieven en/of het betalen per minuut

het instellen van een lager starttarief/parkeertijd van de parkeertarieven en/of het betalen per minuut Deze notitie bevat een (hernieuwd) onderzoek naar de consequenties van: het instellen van een lager starttarief/parkeertijd van de parkeertarieven en/of het betalen per minuut. Deze opdracht tot nader

Nadere informatie

Wel of geen betaald parkeren op koopzondagen in 2014?

Wel of geen betaald parkeren op koopzondagen in 2014? M E M O Aan : leden van commissie SOB Van : wethouder Krieger Tel. nr : Datum : 5 december 2013 Onderwerp : parkeren op koopzondagen Bijlagen : - c.c. : Huidige situatie Tot nu toe is er alleen betaald

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM. Discussienota. Beleidsfase: Verkennend Definiërend Realiserend Afsluitend

GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM. Discussienota. Beleidsfase: Verkennend Definiërend Realiserend Afsluitend GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM Discussienota Beleidsfase: Verkennend Definiërend Realiserend Afsluitend Nummer: Afdeling: 2013R0102 Ruimte en Economie Veendam, 9 september 2013 Onderwerp: Parkeren Veendam

Nadere informatie

Onderwerp: Raadsvoorstel uitvoeren pilot tijdelijke aanpassing reguleringstijden betaald parkeren op vrijdag- en zaterdagavond

Onderwerp: Raadsvoorstel uitvoeren pilot tijdelijke aanpassing reguleringstijden betaald parkeren op vrijdag- en zaterdagavond RAADSVOORSTEL 16R.00355 gemeente WOERDEN 16R.00355 Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 30 augustus 2016 Portefeuillehouder(s): de Weger Portefeuille(s): Parkeren Contactpersoon: M.

Nadere informatie

Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand. 5 januari 2016

Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand. 5 januari 2016 Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand 5 januari 2016 Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand Vastgesteld door de gemeenteraad op 2016 Contactpersoon Loon op Zand: A. van der Lee Tekst en advies: Adviesbureau Met

Nadere informatie

Opsteller : Peter Boerkamp, beleidsmedewerker Parkeerbeleid, tel. 2459949. Discussienotitie. Toekomst parkeergarage Hengelo centre

Opsteller : Peter Boerkamp, beleidsmedewerker Parkeerbeleid, tel. 2459949. Discussienotitie. Toekomst parkeergarage Hengelo centre Opsteller : Peter Boerkamp, beleidsmedewerker Parkeerbeleid, tel. 2459949 Discussienotitie Toekomst parkeergarage Hengelo centre Inleiding In deze discussienotitie gaan we in op de toekomst van parkeergarage

Nadere informatie

Nota van Beantwoording

Nota van Beantwoording Nota van Beantwoording Zienswijzen Verordening Parkeerbelastingen Invoeren betaald parkeren Sluisdijkbuurt en omgeving d.d. 22 november 2010 Nota van Beantwoording zienswijzen Betaald parkeren Sluisdijkbuurt

Nadere informatie

Beleidskader Parkeren. Gemeente Oude IJsselstreek

Beleidskader Parkeren. Gemeente Oude IJsselstreek Beleidskader Parkeren Gemeente Oude IJsselstreek Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Achtergronden 4 3. Visie 5 3.1 Visie 5 3.2 Hoofdvarianten 5 3.3 Meetbaar 5 4. Beleidskader 6 2 1. Inleiding De afgelopen

Nadere informatie

Voorstel Amendementen/moties Consequentie(s) Advies Afspraak Tarieven gelijktrekken (

Voorstel Amendementen/moties Consequentie(s) Advies Afspraak Tarieven gelijktrekken ( dagtarieven zone 1 en 2 gelijk trekken Voorstel Amendementen/moties Consequentie(s) Advies Afspraak Tarieven gelijktrekken ( Opbrengsten Worden ingediend. 1,30) - 11.500,00 Amendementen PvdA (5) en VVD-WL

Nadere informatie

Informatie t.b.v. discussie over parkeertarieven

Informatie t.b.v. discussie over parkeertarieven Informatie t.b.v. discussie over parkeertarieven Beeld plaatsen ter grootte van dit kader 8 september 2015 Annet Dijk-Schepman Rico Andriesse 2 Opzet Aanleiding Doel en proces Kennis delen Wat kunnen we

Nadere informatie

Bijlage 1: Autoluwe binnenstad (discussiestuk)

Bijlage 1: Autoluwe binnenstad (discussiestuk) Bijlage 1: Autoluwe binnenstad (discussiestuk) Koers autoluwe binnenstad Doel autoluwe binnenstad (wat staan we voor): Verbeteren bereikbaarheid binnenstad Verbeteren leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit

Nadere informatie

Mw. drs. M.A.H. van Meerten-Kok, wethouder Parkeerbeleid Gooise Meren

Mw. drs. M.A.H. van Meerten-Kok, wethouder Parkeerbeleid Gooise Meren Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 307923 Mw. drs. M.A.H. van Meerten-Kok, wethouder Parkeerbeleid Gooise Meren Aan de raad, 1. Beslispunten in te stemmen met de nota Parkeerbeleid Gooise

Nadere informatie

Concept Parkeervisie 2012-2020. Downloadversie website

Concept Parkeervisie 2012-2020. Downloadversie website Concept Parkeervisie 2012-2020 Downloadversie website Inhoud presentatie Doelen Inventarisatie Concepten Doelen Doelen Vergroten van de aantrekkelijkheid en de bereikbaarheid van de binnenstad Aanpak parkeerknelpunten

Nadere informatie

Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad

Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad nummer: 2013_BW_00791 Onderwerp Uitbreiden parkeren Station Sassenheim - vormend Beknopte samenvatting Voorgesteld wordt

Nadere informatie

Parkeerbeleid 2013-2020. Tot stand gekomen in combinatie met het Uitvoeringsplan Parkeerbeleid 2013-2020

Parkeerbeleid 2013-2020. Tot stand gekomen in combinatie met het Uitvoeringsplan Parkeerbeleid 2013-2020 Parkeerbeleid 2013-2020 Tot stand gekomen in combinatie met het Uitvoeringsplan Parkeerbeleid 2013-2020 Vastgesteld door de raad in juni 2013 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 4 1.1 Aanleiding 1.2 Wat hebben

Nadere informatie

Notitie. : Second opinion parkeergarage Marnixstraat. Figuur 1 Plangebied Marnixgarage (Bron: maps.live.nl)

Notitie. : Second opinion parkeergarage Marnixstraat. Figuur 1 Plangebied Marnixgarage (Bron: maps.live.nl) Notitie Aan : de heer ing. B. Wouwenaar Van : ir. N.G.P. van der Velden Datum : 3 augustus 2009 Kopie : J. Herbschleb, D. de Baan Onze referentie : 9V3739.A0/N00001/904122/Rott Betreft : Second opinion

Nadere informatie

Nota hoofdlijnen Parkeerbeleid centrum 2013

Nota hoofdlijnen Parkeerbeleid centrum 2013 Nota hoofdlijnen Parkeerbeleid centrum 2013 Gemeente Papendrecht Vastgesteld door gemeenteraad op 4 juli 2013 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Inleiding 5 2. Huidige situatie 5 2.1 Masterplan centrum 2.2

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage. Nummer 2019/ Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5.

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage. Nummer 2019/ Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5. Informatienota Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2019/240231 Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5.2 Parkeren Afdeling BBOR Auteur Brant, S. van den Telefoonnummer 023-5113862 Email

Nadere informatie

April Parkeeronderzoek Binnenstad Montfoort

April Parkeeronderzoek Binnenstad Montfoort April 2015 Parkeeronderzoek Binnenstad Montfoort COLOFON Titel Parkeeronderzoek binnenstad Montfoort Opdrachtgever Gemeente Montfoort Status definitief Datum 16 april 2015 Auteur Contact Jan van Stiphout

Nadere informatie

Parkeeronderzoek centrumgebied en schil Zevenaar

Parkeeronderzoek centrumgebied en schil Zevenaar Parkeeronderzoek centrumgebied en schil Zevenaar Gemeente Zevenaar Parkeeronderzoek centrumgebied en schil Zevenaar status kenmerk definitief GZv1101 datum 21 april 2011 Gemeente Zevenaar Inhoudsopgave

Nadere informatie

Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912

Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912 Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912 Parkeerbalans centrumgebied Epe 2 juli 2013 - nadere onderbouwing - Gemeente Epe 1. Inleiding In het centrum van Epe worden mede

Nadere informatie

Parkeren in centrum Stiens

Parkeren in centrum Stiens Parkeren in centrum Stiens Hoe, wat en waarom = Definitief = Oktober 2011 INHOUDSOPGAVE blz 1 AANLEIDING 2 2 INVENTARISATIE 3 3 UITWERKING 5 3.1 Verkeersregulerende parkeermaatregelen 5 3.2 Aanleg parkeerplaatsen

Nadere informatie

Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen

Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen Datum: 18-08-2014 Versie: Definitief Inleiding De apotheek Hazenkamp en het Gezondheidscentrum Hazenkamp, beide gevestigd

Nadere informatie

Gemeente Papendrecht December Concept-nota Parkeerbeleid centrum 2013

Gemeente Papendrecht December Concept-nota Parkeerbeleid centrum 2013 Gemeente Papendrecht December 2012 Concept-nota Parkeerbeleid centrum 2013 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Inleiding 5 2. Huidige situatie 5 2.1 Masterplan centrum 2.2 Parkeerregulering centrum 2007 2.3

Nadere informatie

Parkeerplan Helperplein en Verlengde Hereweg

Parkeerplan Helperplein en Verlengde Hereweg Parkeerplan Helperplein en Verlengde Hereweg Aanleiding Op 27 januari 2010 heeft de raad de Parkeernota "Parkeren in de stad, duurzaam bereikbaar!" vastgesteld. De uitgangspunten van dit beleid zijn onder

Nadere informatie

Concept maatregelen centrum parkeren

Concept maatregelen centrum parkeren Concept maatregelen centrum parkeren 1 Inleiding 1.1 Aanleiding In en rondom het centrum van Etten-Leur zijn verschillende regulerende parkeermaatregelen van kracht. De meeste maatregelen bestaan al een

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: Maatregelen Moderniseren Parkeren BBV nr: 2016/214277

Collegebesluit. Onderwerp: Maatregelen Moderniseren Parkeren BBV nr: 2016/214277 Collegebesluit Onderwerp: Maatregelen Moderniseren Parkeren BBV nr: 2016/214277 1. Inleiding Parkeren raakt iedereen in de stad. Naast het gegeven dat een auto bijdraagt aan een gevoel van vrijheid, speelt

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5. Informatienota Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2018/684410 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.2 Parkeren Afdeling BBOR Auteur Brant, S. van den Telefoonnummer 023-5113862

Nadere informatie

Stedelijk parkeren. Notitie: 16 december 2013

Stedelijk parkeren. Notitie: 16 december 2013 Notitie: 16 december 2013 Stedelijk parkeren 1. Inleiding 1.1. Probleemstelling/achtergronden Er zijn verschillende projecten en ontwikkelingen gaande in de binnenstad met invloed op de parkeerbehoefte.

Nadere informatie

Bijlage : Samenvatting parkeeronderzoek 2009 en 2013; Presentatie Goudappel Coffeng d.d. 8 september 2015.

Bijlage : Samenvatting parkeeronderzoek 2009 en 2013; Presentatie Goudappel Coffeng d.d. 8 september 2015. M E M O Aan : Commissie SOB Van : Hans Krieger Tel. nr : 0299-452682 Datum : 8 oktober 2015 Onderwerp : Parkeertarieven binnenstad Purmerend Bijlage : Samenvatting parkeeronderzoek 2009 en 2013; Presentatie

Nadere informatie

Gemeente Stichtse Vecht. Parkeeronderzoek winkelcentrum Bisonspoor Maarssen

Gemeente Stichtse Vecht. Parkeeronderzoek winkelcentrum Bisonspoor Maarssen Gemeente Stichtse Vecht Parkeeronderzoek winkelcentrum Bisonspoor Maarssen Gemeente Stichtse Vecht Parkeeronderzoek winkelcentrum Bisonspoor Maarssen Datum 8 februari 219 Kenmerk 3395.21921.R1.3 Eerste

Nadere informatie

WIJZIGINGSBESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSING WIELKLEM

WIJZIGINGSBESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSING WIELKLEM GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente 's-gravenhage. Nr. 21642 10 februari 2017 WIJZIGINGSBESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSING WIELKLEM Het college van Burgemeester en Wethouders,

Nadere informatie

Onderzoek Blauwe zone

Onderzoek Blauwe zone Gemeente Woensdrecht Onderzoek Blauwe zone Raadhuisstraat en omgeving Termolle Veronique 23-7-2014 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 Leeswijzer... 3 2. Betekenis blauwe zone... 4 Wat is een blauwe zone (parkeerschijfzone)...

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 17 februari 2009 Raadsvergadering : 2 april 2009 Agendapunt : 09-IV-08 Bijlage(n) : 3 Kenmerk : Uitv./MKk Commissie : Grondgebied Portefeuille : wethouder

Nadere informatie

Voorstel aan college. Het college van B&W besluit:

Voorstel aan college. Het college van B&W besluit: Voorstel aan college Nummer: h160029344 Datum: 7 september 2016 Opsteller: J.C. van der Veen Portefeuillehouder: Wethouder De Jong Onderwerp: Parkeren Binnenstad en Waterfront Het college van B&W besluit:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 637206 Datum: Behandeld door: 21 november 2011 Jorg Meijerink Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid Onderwerp: Plan van aanpak nieuwe parkeervisie

Nadere informatie

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT BLAUWE ZONE AALTEN. Nr oktober Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT BLAUWE ZONE AALTEN. Nr oktober Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT 25 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 30272 oktober 2013 VERKEERSBESLUIT BLAUWE ZONE AALTEN Aalten, 21 OKTOBER 2013 Verkeersbesluit tot het wijzigen van

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch *BARCODE* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/16-00361 Directeur : mevr. S. van Heeren Behandelend ambtenaar P.V. Pollen Zaaknummer Z.15-14411 Datum: 7 juni 2016 Afdeling Tel.nr 0345 636

Nadere informatie

Contactpersoon: mevr. S. Jansma Ons kenmerk: Bij Afdeling/Team: Regie & Ontwikkeling Zaaknummer: Cbb

Contactpersoon: mevr. S. Jansma Ons kenmerk: Bij Afdeling/Team: Regie & Ontwikkeling Zaaknummer: Cbb Contactpersoon: mevr. S. Jansma Ons kenmerk: Bij19-278 Afdeling/Team: Regie & Ontwikkeling Zaaknummer: Cbb190113 E-mail: post@heerhugowaard.nl RAADSINFORMATIEBRIEF Aan de Gemeenteraad van Heerhugowaard

Nadere informatie

Vaststelling definitief plan voor de parkeerregulering centrum Raalte

Vaststelling definitief plan voor de parkeerregulering centrum Raalte ONDERWERP Vaststelling definitief plan voor de parkeerregulering centrum Raalte ZAAKNUMMER 1009-2017 B& W VERGADERING 14 februari 2017 INTEGRALE ADVISERING Matthijs Kaaps, verkeer Paul Droste, juridisch

Nadere informatie

Parkeerregulering 2.0

Parkeerregulering 2.0 Passende aanpak uitwijkgedrag in woongebieden F. van Weert Internationale hogeschool NHTV Breda P. van Loon Empaction Definitie parkeerregulering ASVV 2004 Het invoeren en zorgdragen voor de effectuering

Nadere informatie

Voorkeur variant* Reactie / opmerking van bewoner / belanghebbende Reactie van gemeente

Voorkeur variant* Reactie / opmerking van bewoner / belanghebbende Reactie van gemeente Voorkeur variant* Reactie / opmerking van bewoner / belanghebbende Reactie van gemeente 1 2 Heeft het geheel niet te maken met het weren van parkeerders die er niet horen ipv het toestaan van de parkeerders

Nadere informatie

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Banakkers 1 & 2

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Banakkers 1 & 2 Gemeente Etten-Leur Parkeeronderzoek Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Banakkers 1 & 2 Gerwin Foesenek 24-11-2014 Inhoudsopgave 1) Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Vraag... 3 1.3 Doelstelling...

Nadere informatie

Behandeld door: Jorg Meijerink. Onderwerp: Parkeervisie binnenstad Purmerend (versie na behandeling in commissie SOB)

Behandeld door: Jorg Meijerink. Onderwerp: Parkeervisie binnenstad Purmerend (versie na behandeling in commissie SOB) RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1037384 Datum: 15 juni 2012 Behandeld door: Jorg Meijerink Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid Onderwerp: Parkeervisie binnenstad Purmerend

Nadere informatie

Aan de noordzijde van de Zuidas ligt de Prinses Irenebuurt, aan de zuidkant Buitenveldert.

Aan de noordzijde van de Zuidas ligt de Prinses Irenebuurt, aan de zuidkant Buitenveldert. BEWONERSPARKEREN ROND DE ZUIDAS 1. De Zuidas Op de Zuidas werken meer dan 30.000 mensen. Als de Zuidas volledig is uitontwikkeld in 2040 groeit dat tot 80.000 werknemers. In totaal zullen dan 200.000 mensen

Nadere informatie

Parkeervisie Enschede Parkeeronderzoeken sept. 2016

Parkeervisie Enschede Parkeeronderzoeken sept. 2016 Parkeervisie Enschede Parkeeronderzoeken sept. 2016 Presentatie wijkraad Lasonder-t Zeggelt-Boddenkamp Dinsdag 27 juni 2017 Gerran Spaan; Domein Fysiek Strategie en Beleid Toelichting presentatie Parkeervisie

Nadere informatie

Memo * * Registratienummer / 16Z : Guido de Bruijn. : College van burgemeester en wethouders. Datum : 16 november 2016

Memo * * Registratienummer / 16Z : Guido de Bruijn. : College van burgemeester en wethouders. Datum : 16 november 2016 Memo Registratienummer 2016-36408 / 16Z.002701 Van Aan : Guido de Bruijn : College van burgemeester en wethouders Datum : 16 november 2016 Onderwerp : Parkeeroplossingen Centrum Schipluiden Inleiding De

Nadere informatie

Gemeente Mill en St. Hubert. Parkeeronderzoek centrum Mill

Gemeente Mill en St. Hubert. Parkeeronderzoek centrum Mill Gemeente Mill en St. Hubert Parkeeronderzoek centrum Mill Gemeente Mill en St. Hubert Parkeeronderzoek centrum Mill Datum 28 oktober 2009 MSH005/Hdt/0067 Kenmerk Eerste versie Documentatiepagina Opdrachtgever(s)

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 274625 Datum : 31 mei 2016 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

Raadsvoorstel Parkeerbalans en parkeermaatregelen Leidschendam Centrum

Raadsvoorstel Parkeerbalans en parkeermaatregelen Leidschendam Centrum Raadsvoorstel Parkeerbalans en parkeermaatregelen Leidschendam Centrum BIJLAGE 2 1. Inleiding In 2017 is de parkeerbalans van Leidschendam Centrum herzien. Deze balans wordt gebruikt om de bouwplannen

Nadere informatie

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Centrum-Oost

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Centrum-Oost Gemeente Etten-Leur Parkeeronderzoek Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Centrum-Oost Gerwin Foesenek 6 augustus 2015 Inhoudsopgave 1) Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Vraag... 3 1.3 Doelstelling...

Nadere informatie

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Centrum-West

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Centrum-West Gemeente Etten-Leur Parkeeronderzoek Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Centrum-West Gerwin Foesenek 6 augustus 2015 Inhoudsopgave 1) Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Vraag... 3 1.3 Doelstelling...

Nadere informatie

TOELICHTING PARKEERREGIME PARKEERGARAGE

TOELICHTING PARKEERREGIME PARKEERGARAGE TOELICHTING PARKEERREGIME PARKEERGARAGE Datum : 8 februari 2017 Aan : Kopie aan : Van : Vincent van Zuijlen Onderwerp : Toelichting parkeerregime parkeergarage Raalte Inleiding Vanwege het afschaffen van

Nadere informatie

RAADSVERGADERING d.d. 11 juli 2019

RAADSVERGADERING d.d. 11 juli 2019 RAADSVERGADERING d.d. 11 juli 2019 Zaaknummer Voorstelnummer Onderwerp Agendapunt Portefeuillehouder(s) Afdelingshoofd(en) Z-18-018511 DOC-19-155747 Parkeren Medemblik Andrea van Langen Mandy Postma Besluit

Nadere informatie

Harmonisatie parkeertarieven. Vastgesteld door de Raad op 28 juni 2017

Harmonisatie parkeertarieven. Vastgesteld door de Raad op 28 juni 2017 Harmonisatie parkeertarieven Projectleider Kerim Iskender / Jan-Anne Waagmeester Afdeling Strategie / Ruimtelijke Ontwikkeling & Beleid Datum Behandeling Planstatus Projectnummer Opdrachtgever Identificatie

Nadere informatie

dat zich in de wijk Biezen aan de Koekoekstraat de Fenikshof bevindt;

dat zich in de wijk Biezen aan de Koekoekstraat de Fenikshof bevindt; STAATSCOURANT 19 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 70561 december 2016 Verkeersbesluit Parkeerschijfzone parkeervakken Fenikshof Nijmegen Kenmerk: 16.0011220 BURGEMEESTER

Nadere informatie

Ondernemen of werken in betaaldparkeergebied Tarieven parkeerproducten voor bedrijven en werknemers

Ondernemen of werken in betaaldparkeergebied Tarieven parkeerproducten voor bedrijven en werknemers Ondernemen of werken in betaaldparkeergebied Tarieven parkeerproducten voor bedrijven en werknemers ondernemen werken Tarieven 2015 Betaald parkeren in Almere In de centra van Almere Stad en Almere Buiten

Nadere informatie

Betaald parkeren in Almere Tarieven, vergunningen en abonnementen voor bedrijven en werknemers

Betaald parkeren in Almere Tarieven, vergunningen en abonnementen voor bedrijven en werknemers Betaald parkeren in Almere Tarieven, vergunningen en abonnementen voor bedrijven en werknemers ondernemen werken winkelen Tarieven per 1 januari 2014 Betaald parkeren in Almere In de centra van Almere

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst wijkraden 20 april 2015

Verslag bijeenkomst wijkraden 20 april 2015 Verslag bijeenkomst wijkraden 20 april 2015 Raadszaal Stadhuis Onderwerp: fiscaliseren en moderniseren parkeren Aanwezig: 15 wijkraadsleden, wethouder Sikkema, Melvin van Werkhoven, Wilco Duijf, Daniëlle

Nadere informatie

Parkeerbeleid gemeente Woerden 2013. Kern Woerden

Parkeerbeleid gemeente Woerden 2013. Kern Woerden Parkeerbeleid gemeente Woerden 2013 Kern Woerden 11 december 2012 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 Flexibiliteit... 3 Aanleiding... 3 Problematiek... 3 Doelstelling... 3 Leeswijzer... 3 2 Beleidsdoelstellingen...

Nadere informatie

Nota Parkeerregulering Steenwijk

Nota Parkeerregulering Steenwijk Nota Parkeerregulering Steenwijk 1. Inleiding Deze Nota is een nadere uitwerking van het parkeerbeleid binnenstad Steenwijk dat in de raad van 16 februari 2010 is vastgesteld. In dat kader is door de raad

Nadere informatie

Uitvoeringsregels Parkeerbeleid 2013-2020. Tot stand gekomen in combinatie met het Parkeerbeleid 2013-2020

Uitvoeringsregels Parkeerbeleid 2013-2020. Tot stand gekomen in combinatie met het Parkeerbeleid 2013-2020 Uitvoeringsregels Parkeerbeleid 2013-2020 Tot stand gekomen in combinatie met het Parkeerbeleid 2013-2020 Vastgesteld door B&W in december 2013 INHOUDSOPGAVE Het parkeerbeleid 2013-2020 is 26 september

Nadere informatie

Maatregelentabel met beoogde effecten

Maatregelentabel met beoogde effecten Maatregelentabel met beoogde effecten Verbeterpunten parkeren centrum Verdeling parkeerdruk centrum Eenduidigheid en duidelijkheid Faciliteren parkeren bewoners langparkeerders naar parkeergarage Benutting

Nadere informatie

Nota van Beantwoording

Nota van Beantwoording blauwe zone Dichterswijk, Noorderhof en enkele straten ten westen van de Slotermeerlaan kenmerk: 2014/int/1067 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Parkeerbeleidsplan en invoering blauwe zones 3 1.2 Het voorstel:

Nadere informatie

Rapport Evaluatie parkeerbeleid

Rapport Evaluatie parkeerbeleid Rapport Evaluatie parkeerbeleid In opdracht van Auteurs: Opdrachtgever: Paul van Loon, Lise Ras (Empaction) Klaartje Philipsen (TOPonderzoek) Gemeente Venray Datum: 24-7-2017 Pagina 1 van 31 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Afdoening Motie 50: maak van een groen Emmaplein een sluitende businesscase

Informatienota. Onderwerp Afdoening Motie 50: maak van een groen Emmaplein een sluitende businesscase Informatienota Onderwerp Afdoening Motie 50: maak van een groen Emmaplein een sluitende businesscase Nummer 2018/64875 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Conform advies. Collegevoorstel Advies: Openbaar. Onderwerp vragen m.b.t. parkeerproblematiek rond het WC Dukenburg. Registratienummer 3.

Conform advies. Collegevoorstel Advies: Openbaar. Onderwerp vragen m.b.t. parkeerproblematiek rond het WC Dukenburg. Registratienummer 3. Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp vragen m.b.t. parkeerproblematiek rond het WC Dukenburg Registratienummer 3.0808 Portefeuillehouder A.J.F.M. Hirdes Korte inhoud De SP fractie Nijmegen heeft

Nadere informatie

Deze evaluatie is opgesteld om te onderzoeken of de eerder gestelde doelen behaald zijn.

Deze evaluatie is opgesteld om te onderzoeken of de eerder gestelde doelen behaald zijn. Evaluatie Datum : Donderdag 31 januari 2019 Aan : Werkgroep Verkeer Spijkerkwartier Kopie aan : Anton de Kleijn Van Betreft : Rob van der Vlies : Evaluatie parkeerplan Spijkerkwartier Evaluatie parkeerplan

Nadere informatie

Parkeren Bruisende Binnenstad. Informatieavond gemeenteraad 15-3

Parkeren Bruisende Binnenstad. Informatieavond gemeenteraad 15-3 Parkeren Bruisende Binnenstad Informatieavond gemeenteraad 15-3 programma 1. De aanleiding 2. De vragen 3. Het proces 4. De resultaten 5. Het voorstel 1. aanleiding Oosterhoutse binnenstad: minder bezoekers,

Nadere informatie

oplossing parkeeroverlast Mondriaanpark Vlijmen

oplossing parkeeroverlast Mondriaanpark Vlijmen Samenvatting: Inleiding: Regelmatig raakt het verkeer in De Klok, ter hoogte van het appartementencomplex gestremd. Weggebruikers, zoals bijvoorbeeld fietsers, komen in de knel tussen de geparkeerde en

Nadere informatie

Evaluatie effecten Oegstgeest door invoering betaald parkeren gemeente Leiden

Evaluatie effecten Oegstgeest door invoering betaald parkeren gemeente Leiden Evaluatie effecten Oegstgeest door invoering betaald parkeren gemeente Leiden 1. Historie invoering betaald parkeren Leiden Met ingang van 1 november 2016 heeft de gemeente Leiden betaald parkeren ingevoerd

Nadere informatie

FORMULIER RAADSVRAGEN

FORMULIER RAADSVRAGEN FORMULIER RAADSVRAGEN Datum : 10 maart 2016 Soort : Te behandelen/beantwoorden tijdens Debat thema Bestuur 15 maart 2016 Vragensteller : Koos van Gemeren Onderwerp : Betaald parkeren in Zeist De fractie

Nadere informatie

Communicatieavond. Parkeermaatregelen Hovenbuurt en Schouwenbuurt. Woensdag 7 juni Parkeermaatregelen Hoven- en Schouwenbuurt

Communicatieavond. Parkeermaatregelen Hovenbuurt en Schouwenbuurt. Woensdag 7 juni Parkeermaatregelen Hoven- en Schouwenbuurt Communicatieavond Parkeermaatregelen Hovenbuurt en Schouwenbuurt Woensdag 7 juni 2017 1 Programma 18:45u Inloop 19:00u Opening, toelichting huidige situatie 19:10u Toelichting proces 19:15u Mogelijke maatregelen

Nadere informatie

Duurzaam parkeerbeleid. Parkeeronderzoek

Duurzaam parkeerbeleid. Parkeeronderzoek Duurzaam parkeerbeleid Parkeeronderzoek AGENDA Onderzoeksvraag Methodes Conclusies Vragen 2 AGENDA Onderzoeksvraag Methodes Conclusies Vragen 3 Probleemstelling Wat is onderzoeksvraag? >>> Meten is weten

Nadere informatie

onderwerp Intrekken aanwijzingsbesluit betaald parkeren en instellen parkeerschijfzone Badhoevedorp

onderwerp Intrekken aanwijzingsbesluit betaald parkeren en instellen parkeerschijfzone Badhoevedorp gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Intrekken aanwijzingsbesluit betaald parkeren en instellen parkeerschijfzone Portefeuillehouder dr. Derk Reneman Collegevergadering 11 oktober 2016 inlichtingen

Nadere informatie

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Grauwe Polder

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Grauwe Polder Gemeente Etten-Leur Parkeeronderzoek Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Grauwe Polder Gerwin Foesenek 24-11-2014 Inhoudsopgave 1) Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Vraag... 3 1.3 Doelstelling...

Nadere informatie

Geachte heer Gaykema,

Geachte heer Gaykema, Geachte heer Gaykema, Bij brief van 9 februari 2004 (ingekomen op 16 februari 2004) heeft u ons schriftelijke vragen gesteld over de parkeertarieven in Nieuw-Vennep Centrum. Onderstaand ons antwoord, onder

Nadere informatie

> Raadsvoorstel / Besluitvormend

> Raadsvoorstel / Besluitvormend > Raadsvoorstel / Besluitvormend Raadsvergadering van: 16 december 2010 Datum: 6 december 2010 Onderwerp: Aanpassing tarieventabel behorende bij de Verordening op de heffing en verhoging van de kosten

Nadere informatie

Parkeerregulering en tarieven- en vergunningenbeleid Helmond. Parkeren in woonwijken en in buurt- en wijkwinkelcentra

Parkeerregulering en tarieven- en vergunningenbeleid Helmond. Parkeren in woonwijken en in buurt- en wijkwinkelcentra Parkeerregulering en tarieven- en vergunningenbeleid Helmond Parkeren in woonwijken en in buurt- en wijkwinkelcentra Gemeente Helmond / Empaction Eindhoven, 17 oktober 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie