Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari"

Transcriptie

1 Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS EN VORMING Vraag nr. 106 van 20 december 2007 van PAUL DELVA Nederlandstalig onderwijs Brussel - Capaciteit en aantrekkingskracht Na de sluiting van het Brusselse Heilig-Hartcollege (in februari 2007) ontstond er een debat over de kwaliteit van het onderwijs dat Nederlandstalige scholen in het Brusselse Hoofdstedelijke gewest bieden aan hun leerlingen. Er is een rondetafelconferentie over het Nederlandstalig onderwijs in Brussel bijeengeroepen, die haar conclusies heeft neergelegd in juli Er zijn aanbevelingen geformuleerd m.b.t. leerlingen en ouders, schoolorganisaties en pedagogische ondersteuning. Deze aanbevelingen moeten leiden tot een nog hogere kwaliteit van het Brussels Nederlandstalig onderwijs. 1. Hoeveel Nederlandstalige leerlingen (zowel in het basis- als in het secundair onderwijs in het totaal en opgesplitst per niveau) die wonen in het Brussels Hoofdstedelijk gewest (BHG), volgen les in het Vlaamse gewest in het schooljaar ? Beschikt de minister over deze informatie per Brusselse gemeente? Kan hij hiervan een evolutie geven sinds 1999? 2. Hoeveel Nederlandstalige kinderen die buiten het BHG wonen, komen naar het Nederlandstalig onderwijs in Brussel (schooljaar )? Kan de minister hiervan een evolutie geven sinds 1999? Van welke gemeenten in Vlaanderen komen de kinderen naar Brussel en naar welke scholen gaan deze leerlingen? 3. Lopen er initiatieven om Nederlandstalige kinderen uit Vlaanderen ervan te overtuigen om school te lopen in Brussel? Of zijn er in het kader van de rondetafelconferentie over het Brussels onderwijs hierrond initiatieven gepland? 4. Heeft de minister er zicht op hoeveel kinderen (zowel Nederlandstalig als anderstalig) jaarlijks worden geweigerd in het Brussels Nederlandstalig onderwijs (zowel in basis- als in secundair onderwijs), en dit vanaf 1999? Welke initiatieven worden er genomen om de capaciteit van de Brusselse Nederlandstalige scholen te verhogen? 5. Is er onderzoek uitgevoerd naar de reden waarom Nederlandstalige kinderen uit Brussel les volgen in scholen die zich in het Vlaamse gewest bevinden? En omgekeerd: is er onderzoek uitgevoerd naar de reden waarom kinderen uit Vlaanderen les volgen in Brusselse scholen?

2 -102- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari 2008 Zo ja, wat zijn de resultaten van dit onderzoek en welke initiatieven vloeien daar eventueel uit voort? Zo neen, wordt dergelijk onderzoek gepland?

3 Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS EN VORMING ANTWOORD op vraag nr. 106 van 20 december 2007 van PAUL DELVA 1. Gedifferentieerde en vergelijkbare gegevens om op de vraag te antwoorden zijn in de bestanden van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming slechts beschikbaar met ingang van het schooljaar Voor de voorgaande jaren zitten de gegevens niet op dezelfde manier in de bestanden. Uit deze gegevens hebben we volgende synoptische tabel samengesteld. Let wel: de cijfers voor de schooljaren tot en met zijn deze van de officiële, geverifieerde tellingen die plaats vinden op 1 februari, op basis waarvan de omkaderings- en werkingsmiddelen worden berekend. Voor het schooljaar hebben we uiteraard de geverifieerde cijfers van 1 februari 2008 nog niet en geven we de cijfers van de officieuze telling van oktober. Zeker wat het kleuteronderwijs betreft - tussen september en februari zijn nog een aantal instapmomenten - zijn de cijfers van oktober systematisch lager dan deze van februari. Toch geven we deze cijfers om een eerste beeld te hebben van de evolutie naar het schooljaar toe. Tevens moeten we opmerken dat onze databanken geen "taalcode" bevatten. Of de leerlingen komende uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG), dan wel het Vlaamse Gewest het Nederlands als thuistaal hebben kunnen we dan ook niet onderscheiden. Wat het basisonderwijs betreft, levert dit volgende cijfers op. (*) ( ) (1) (21.892) (2) (124.26) (3) (572) (4) (118.43) (5) (1.100) (6) (110.78) (7) (1.672) (8) (113.28) (9) 8.38% 8.11% 7.84% 7.69% 7.21% (7.64%) (10) (20.220) (11) (125.26) (12) 72.11% 74.05% 76.47% 79.33% 82.56% (585.33%) (13) (1.117) (14) (43.50) (15) (2.358) (16) (64.15) (17) (3.475) (18) (55.65) (19) 27.38% 25.95% 23.53% 20.67% 17.44% (14.67%)

4 -104- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari 2008 (20) (23.695) (21) (105.85) (22) ( ) (23) (92.21) (24) ( ) (25) (92.71) (*) cijfers betreffen de oktobertelling - niet vergelijkbaar met de officiële februari-tellingen. (1) aantal leerlingen, gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die Vlaams basisonderwijs volgen, zowel binnen als buiten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. (2) Evolutie-index van lijn (1), vergelijking met het schooljaar (3) kleuteronderwijs: aantal leerlingen gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die kleuteronderwijs volgen in het Vlaamse Gewest (4) evolutie-index van lijn (3), vergelijking met het schooljaar (5) lager onderwijs: aantal leerlingen gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die lager onderwijs volgen in het Vlaams Gewest (6) evolutie-index van lijn (5), vergelijking met het schooljaar (7) totaal basisonderwijs, aantal leerlingen gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die basisonderwijs volgen in het Vlaams Gewest (som lijnen (3) en (5)) (8) evolutie-index van lijn (7), vergelijking met het schooljaar (9) procentueel aandeel van het totaal aantal basisschoolleerlingen gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (lijn (1)), die les volgen in het Vlaams Gewest (10) totaal basisonderwijs, aantal leerlingen gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die Vlaams basisonderwijs volgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (11) evolutie-index van lijn (10), vergelijking met het schooljaar (12) procentueel aandeel van de basisschoolleerlingen, gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in het totaal aantal basisschoolleerlingen die Vlaams basisonderwijs volgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (lijn 20) (13) kleuteronderwijs: aantal leerlingen gedomicilieerd in het Vlaams Gewest, die Vlaams kleuteronderwijs volgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (14) evolutie-index van lijn (13), vergelijking met het schooljaar (15) lager onderwijs: aantal leerlingen gedomicilieerd in het Vlaams Gewest, die Vlaams lager onderwijs volgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (16) evolutie-index van lijn (15), vergelijking met het schooljaar

5 Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari (17) totaal basisonderwijs: aantal leerlingen gedomicilieerd in het Vlaams Gewest, die Vlaams basisonderwijs volgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (som lijnen (13) en (15)) (18) evolutie-index van lijn (17), vergelijking met het schooljaar (19) procentueel aandeel van de basisschoolleerlingen gedomicilieerd in het Vlaams Gewest in het totaal aantal basisschoolleerlingen die Vlaams basisonderwijs volgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (lijn 20) (20) totaal aantal leerlingen die Vlaams basisonderwijs volgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (som lijnen (10) en (17)) (21) evolutie-index van lijn (20), vergelijking met het schooljaar (22) totaal aantal leerlingen, gedomicilieerd in het Vlaams Gewest, die basisonderwijs volgen in het Vlaams Gewest (23) evolutie-index van lijn (22), vergelijking met het schooljaar (24) Vlaanderen: totaal aantal leerlingen die Vlaams basisonderwijs volgen (som lijnen (7), (20) en (22) (25) evolutie-index van lijn (24), vergelijking met het schooljaar Uit de gegevens van de lijnen (1), (2), (10), (11), (20) en (21) kunnen we opmaken dat het aantal leerlingen Vlaams basisonderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest duidelijk aan het toenemen is, zij het dat deze groei in het schooljaar gestopt is. De officieuze telling die de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in het begin van het schooljaar houdt op basis van gegevens verschaft door de schooldirecties geven een minimale groei (+ 0.1% in het kleuteronderwijs, + 2,7 % in het lager onderwijs) te zien (zie stalig+onderwijs/cijfers.htm). In de startnota van de Rondetafelconferentie Brussel, die ik in 2007 samen met de VGC heb georganiseerd (zie wordt op basis van de gegevens zowel van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en van de Vlaamse Gemeenschapscommissie de evolutie van het Vlaams onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geschetst. Wat het kleuteronderwijs betreft evolueerde men van de leerlingen in (voor de invoering van de "liberté du père de famille") via een systematische daling tot in (4.377 leerlingen) naar kleuters in het schooljaar Meer dan 22% van de kleuters uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaan naar het Vlaams onderwijs. In het lager onderwijs gaat de evolutie van in tot een dieptepunt in (8.336 leerlingen) naar in het schooljaar leerlingen in het schooljaar Meer dan 16% van de Brusselse lagere schoolkinderen volgen les in het Vlaams onderwijs. Omwille van de hoge retentiegraad binnen het Vlaams onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, volgt het lager onderwijs - zij het met vertraging - de evolutie van het kleuteronderwijs. Dat de groeicurve in het schooljaar tot stand gebracht, dan wel afgevlakt is, wordt door het werkveld verbonden met de capaciteitsproblematiek.

6 -106- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari 2008 Vergeleken met de negatieve evolutie van het globale leerlingenaantal in het basisonderwijs in het Vlaams Gewest en Vlaanderen in zijn totaliteit, is het stijgend leerlingenaantal in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opmerkelijk. Deze toename is te verklaren door het groter geboortecijfer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het groeiend aantal anderstaligen, die met het oog op de toekomstmogelijkheden kiezen voor het Vlaams onderwijs. De kwantitatieve toename, heeft echter een aantal kwalitatieve verschuivingen meegebracht, zowel wat de thuistaal van de leerlingen, de sociale samenstelling en culturele achtergrond en de woonplaats van de leerlingen. Wat het aantal leerlingen gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betreft, die basisonderwijs volgen in het Vlaams Gewest, geeft lijn (3) de aantallen voor het kleuteronderwijs, lijn (5) de aantallen voor het lager onderwijs, lijn (7) het totaal van het basisonderwijs, met in lijnen (4), (6) en (8) de evolutie-index vergeleken met het schooljaar en lijn (9) het procentueel aandeel van het aantal leerlingen gedomicilieerd in het Brussels Gewest die les volgen in een basisschool in het Vlaamse Gewest, vergeleken met het totaal aantal leerlingen gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die Vlaams basisonderwijs volgen. Procentueel daalt dit aantal leerlingen (lijn (9)), wat te verklaren valt door de nog grotere toename van leerlingen gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die binnen dit Gewest Vlaams basisonderwijs volgen. Uiteraard zijn er over gemeente-, provincie- en gewestgrenzen heen (in beide richtingen) normale leerlingenbewegingen waar te nemen. Soms ligt de school in de andere gemeente, provincie, gewest dichter bij de woonplaats. Ouders laten soms hun kinderen les volgen in de gemeente waar ze tewerk gesteld zijn. Deze leerlingenbewegingen bleven wat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lange tijd vrij stabiel. En procentueel gesproken was de tendens in dalende lijn. In absolute cijfers en tendentieel (lijnen (7) en (8)) evenwel, zien we dat het aantal leerlingen gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat in het Vlaams Gewest basisonderwijs volgt systematisch toeneemt, uitgesproken in het kleuteronderwijs en licht in het lager onderwijs. Hierover bevraagd, verwijst het werkveld weer naar de capaciteitsproblemen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die inderdaad groter zijn in het kleuteronderwijs dan in het lager. In bijlage 1 vindt men de gemeenten uit het Vlaams Gewest waar leerlingen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest basisonderwijs volgen (voorlopige telling ). Zoals te verwachten situeren deze zich voornamelijk in de brede Vlaamse Rand en in Halle en Lennik. Daarenboven is het buitengewoon onderwijs in Brussel beperkt qua aanbod, zodat vaak scholen voor buitengewoon onderwijs buiten het Gewest worden opgezocht. In bijlage 2 - eerste deel wordt weergegeven uit welke Brusselse gemeenten basisschoolleerlingen naar het Vlaamse Gewest gaan om school te lopen. Hierbij valt op dat gemeenten met een capaciteitsprobleem in de lift zitten; Het meest frappant zijn evenwel de cijfers van de lijnen (13) tot en met (19) die de evolutie weergeven van het aantal leerlingen gedomicilieerd in het Vlaams Gewest die les volgen in het Vlaams basisonderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De evolutie is vooral de laatste schooljaren negatief, uitgesproken voor het kleuteronderwijs. Grof geschat is het aantal kleuters op enkele jaren (bijna) gehalveerd. Het lager onderwijs volgt, zij het op afstand. Uit bijlage 2 (tweede deel) kan men afleiden uit welke gemeenten uit het Vlaamse Gewest leerlingen komen die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest les volgen. Het zijn gemeenten uit

7 Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari de brede Vlaamse Rand en enkele andere gemeenten uit Halle-Vilvoorde en zelfs uit de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen die een goede verbinding hebben met Brussel. Uit bijlage 3 kan men afleiden naar welke gemeenten en instellingen leerlingen uit het Vlaamse Gewest zich wenden. Het zijn vaak scholen gelegen aan de buitenzijde van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dan wel basisscholen verbonden aan (als prestigieus ervaren) secundaire scholen. De verklaring van de duidelijk dalende tendens heeft zeker iets te maken met de capaciteitsproblemen. Toch moeten er andere verklaringsgronden zijn. Het opleven van een aantal basisscholen in de brede Vlaamse Rand is misschien een oorzaak (maar wellicht ook een gevolg). Ook uit de onderscheiden evoluties van verschillende scholen en zelfs onderwijsnetten kunnen verklaringsgronden gevonden worden. 2. Wat het secundair onderwijs betreft, gelden de zelfde inleidende opmerkingen als voor het basisonderwijs. Gedifferentieerde en vergelijkbare gegevens zijn in de databanken beschikbaar sinds het schooljaar De gegevens van zijn de voorlopige gegevens van oktober 2007, die niet helemaal vergelijkbaar zijn met de officiële februaritellingen van de andere schooljaren. In het secundair onderwijs hebben de leerlingen de kans om van studierichting (en van school) te veranderen tot 15 februari wat kan leiden tot verschillen tussen beide tellingen. Ook hier hebben onze bestanden geen "taalcode" en wordt er geen onderscheid gemaakt tussen leerlingen op basis van het feit of ze al dan niet het Nederlands als thuistaal hebben. (*) (1) (8.939) (2) (131.30) (3) (1.743) (4) (147.34) (5) 17.38% 17.66% 17.78% 18.15% 18.25% (19.50%) (6) (7.196) (7) (127.93) (8) 47.00% 48.80% 50.21% 51.37% 52.65% (53.48%) (9) (6259) (10) (98.66) (11) 53.00% 51.20% 49.79% 48.63% 47.35% (46.52%) (12) (13.455) (13) (112.42) (14) ( ) (15) (104.46) (16) ( ) (17) (104.80) (*) cijfers betreffen de oktobertelling - niet vergelijkbaar met de officiële februari-tellingen (1) aantal leerlingen, gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die Vlaams secundair onderwijs volgen, zowel binnen als buiten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

8 -108- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari 2008 (2) evolutie-index van lijn (1) vergelijking met het schooljaar (3) aantal leerlingen gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die secundair onderwijs volgen in het Vlaams Gewest (4) evolutie-index van lijn (3), vergelijking met het schooljaar (5) procentueel aandeel van het aantal leerlingen, gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (lijn (1)), die secundair onderwijs volgen in het Vlaams Gewest (6) aantal leerlingen gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die secundair onderwijs volgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (7) evolutie-index van lijn (6), vergelijking met het schooljaar (8) procentueel aandeel van leerlingen gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in het totaal aantal leerlingen die Vlaams secundair onderwijs volgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (lijn (12). Let wel: vanaf het schooljaar is dit aantal onderschat (**) (9) aantal leerlingen gedomicilieerd in het Vlaams Gewest, die Vlaams secundair onderwijs volgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Let wel: vanaf het schooljaar is dit aantal overschat (**) (10) evolutie-index van lijn (9), vergelijking met het schooljaar Let wel: vanaf het schooljaar is dit cijfer overschat (**) (11) procentueel aandeel van de leerlingen gedomicilieerd in het Vlaams Gewest, in het totaal aantal leerlingen die Vlaams secundair onderwijs volgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Let wel: vanaf het schooljaar is dit aantal overschat (**) (12) totaal aantal leerlingen die Vlaams secundair onderwijs volgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Let wel: vanaf het schooljaar is dit cijfer overschat (**) (13) evolutie-index van lijn (12), vergelijking met het schooljaar Let wel: vanaf het schooljaar is dit cijfer overschat (**) (14) totaal aantal leerlingen, gedomicilieerd in het Vlaams Gewest die secundair onderwijs volgen in het Vlaams Gewest Let wel: vanaf het schooljaar is dit aantal zeer licht onderschat (**) (15) evolutie-index van lijn (14), vergelijking met het schooljaar Let wel: vanaf het schooljaar is dit cijfer zeer licht onderschat (16) Vlaanderen: totaal aantal leerlingen die Vlaams secundair onderwijs volgen (som lijnen (3), (12) en (14)) (17) evolutie-index van lijn (16), vergelijking met het schooljaar

9 Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari (**) Met ingang van het schooljaar werd het Lucernacollege Anderlecht in de subsidieregeling opgenomen. Deze instelling heeft tevens vestigingsplaatsen in Antwerpen, Genk en Gent. In de bestanden van het secundair onderwijs kunnen we de leerlingenaantallen van de onderscheiden vestigingsplaatsen afzonderlijk niet bepalen. Voor een inschatting van de vertekening: zie hieronder. Uit de gegevens van de lijnen (1), (3) en (12) blijkt dat het Vlaams secundair onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de laatste jaren in opmars is. De groei-indexen zijn significant hoger dan deze van het Vlaamse Gewest, dan wel van het Vlaamse secundair onderwijs in het algemeen. De hoge retentiegraad binnen het Vlaams secundair onderwijs in het Gewest doet vermoeden dat deze toestroom zich nog verder zal doorzetten. Net zoals in het basisonderwijs gaat deze kwantitatieve groei gepaard met kwalitatieve verschuivingen in de schoolbevolking én qua thuistaal als qua sociale en culturele achtergrond. Ook de verhouding tussen het aantal leerlingen afkomstig van buiten, dan wel van binnen het Gewest is aan het verschuiven. Deze gegevens dienen evenwel gesitueerd te worden in een langer tijdsperspectief. Uit de bij punt 1. (basisonderwijs) vermelde gegevens, blijkt dat het Vlaams secundair onderwijs in het Gewest de voorbije decennia sterk afgenomen is, zowel qua leerlingenaantallen als qua aanbod. Van de leerlingen uit het refertejaar daalde het leerlingenaantal in tot om dan vanaf het schooljaar te stijgen tot in thans in het schooljaar Het "marktaandeel" van het Vlaams secundair onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedraagt 15 % van de leerlingen die in het Gewest secundair onderwijs volgen. Van ministens even groot belang is dat het aantal Vlaamse scholen in het Gewest de voorbije decennia verminderd is. Vooral scholen met een technisch en beroepsprofiel sloten hun deuren. Maar ook in de overblijvende scholen verschraalde het aanbod aan T.S.O.- en B.S.O.- studierichtingen. Zodat het Vlaams secundair onderwijs in het Gewest een zeer sterk A.S.O.- gehalte heeft, vaak aangevuld met "zachtere" T.S.O.- en B.S.O.-studierichtingen. Vlaams nijverheidstechnisch onderwijs is in het Gewest maar zeer beperkt aanwezig. Een aantal pogingen die recent ondernomen werden om toekomstgerichte T.S.O.- en B.S.O.- studierichtingen op te richten, hebben zeker niet het verhoopte succes. Uiteraard kan gehoopt worden dat door de verdere doorstroming vanuit het basisonderwijs ook een groeiend potentieel voor T.S.O.- en B.S.O.-richtingen zal ontstaan. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat een aanzienlijk aantal leerlingen gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest school lopen in het Vlaamse Gewest. In bijlage 4 (eerste deel) en bijlage 5 vind men de Brusselse gemeenten van waaruit leerlingen gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, secundair onderwijs volgen in het Vlaamse Gewest. In bijlage 5 vind men tevens in welke gemeenten en in welke scholen deze leerlingen secundair onderwijs volgen. Uiteraard gaat de grote meerderheid naar scholen uit de brede Vlaamse Rand, maar ook naar gemeenten in de rest van Halle-Vilvoorde en de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen, die wat vervoer betreft gemakkelijk te bereiken zijn. De scholen overlopende, valt op dat naast enkele sterke scholen in de brede Vlaamse Rand, dicht bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, deze stroom vanuit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voornamelijk gaat naar scholen met een T.S.O.- en B.S.O.-profiel, dan wel naar het

10 -110- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari 2008 buitengewoon secundair onderwijs. Blijkbaar vinden heel wat jongeren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest onvoldoende studierichtingen en voorzieningen die aangepast zijn aan hun studiekeuze en/of handicap. Dit naast het normale "grensverkeer" dat ook in de rest van Vlaanderen optreedt. De groei van het aantal leerlingen gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat les gaan volgen in het Vlaams Gewest (zie de lijnen (3),(4) en (5)is systematisch groter dan de groei van het totaal aantal Brusselse leerlingen dat Vlaams secundair onderwijs volgt. Het verschil is niet echt groot, maar toch op te merken. Eenzelfde (zacht groeiende) trend had zich ook in de jaren voorafgaand aan het schooljaar voorgedaan, wellicht gerelateerd aan de uitbouw van secundaire scholen in de Vlaamse Rand en de verschraling van het studieaanbod in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De beweging vanuit het Vlaams Gewest naar het Vlaams secundair onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet eveneens in een langere tijdsperiode gesitueerd worden. Nog in vormden deze leerlingen (waarvan het grootste deel afkomstig uit Halle-Vilvoorde) 63, 57 % van de Vlaamse leerlingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De afkalving, zowel in absolute cijfers als procentueel vond geleidelijk, met een paar procentpunten per jaar plaats. Wat het procentueel aandeel (lijn (11)) betreft wordt dit de laatste jaren nog versterkt door het groeiend aandeel van de leerlingen voortkomend uit het Vlaams basisonderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit uit zich op dit moment vooral in de eerste graad secundair onderwijs. Deze afkalving van leerlingen uit het Vlaams Gewest in absolute cijfers (en qua evolutieindex) is de laatste jaren schijnbaar afgevlakt. (zie lijnen (9), en (10). In werkelijkheid is dit evenwel niet zo. Sinds het schooljaar werd het Lucerna-college met als hoofdzetel Anderlecht, maar met vestigingsplaatsen in Antwerpen, Genk en Gent in de subsidieregeling opgenomen. Aangezien in het secundair onderwijs geen normen bestaan wat vestigingsplaatsen betreft, worden alle leerlingen aangerekend op de hoofdzetel. Om een zicht te krijgen op de leerlingenaantallen hebben we ondersteld dat alle leerlingen van het Lucernacollege Anderlecht afkomstig van buiten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaams Brabant school lopen in de vestigingsplaatsen Antwerpen, Genk en Gent. Op de voorlopige cijfers van komen we dan tot 537 leerlingen, die van het totaal aantal leerlingen van de lijnen (9) en (12) afgetrokken moeten worden. Zo komen we voor het aantal leerlingen afkomstig uit het Vlaamse Gewest tot leerlingen (in plaats van 6.259), wat meebrengt dat de evolutie-index daalt tot en het procentueel aandeel in het totaal van het secundair onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot %. Dit betekent dat de langzame afkalving van een paar punten per jaar, in de cijfers waargenomen tot het schooljaar , zich in werkelijkheid thans nog doorzet. Abstractie gemaakt van het Lucernacollege, uit welke gemeenten in het Vlaamse Gewest komen deze leerlingen? Hierbij moeten we een duidelijk onderscheid maken tussen Halle-Vilvoorde en de rest van het Vlaams Gewest. Uit de rest van het Vlaams Gewest komen vooral leerlingen naar gespecialiseerde instellingen uit het buitengewoon onderwijs en de beide kunsthumaniora's. Uit Halle-Vilvoorde is dat ook het geval, maar komt een aanzienlijke stroom naar enkele bekende instellingen in het centrum van het Gewest, dan wel naar een aantal instellingen aan de buitenkant van het Gewest, die traditioneel gericht zijn op het opvangen van leerlingen uit de Vlaamse Rand.

11 Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari Vanuit de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de (koepels van) onderwijsverstrekkers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lopen diverse initiatieven in dit verband. De Vlaamse Gemeenschap zelf dient zich in dit verband logischerwijs terughoudend op te stellen. De jaarlijkse sensibiliseringscampagne van de Vlaamse Gemeenschapscommissie richt zich de laatste jaren doelbewust op een publiek voor het secundair onderwijs en meer bepaald op het aanbod van het technisch en beroepssecundair onderwijs. Deze campagne wordt ook gevoerd in de brede Rand (inclusief een deeltje van Oost-Vlaanderen). Ook dit jaar gaat in de maand februari een studiekeuzebeurs door in het Gemeenschapscentrum "De Markten". Geïnteresseerde leerlingen kunnen zich inschrijven voor een "vakmansroute" en voor een bedrijfsbezoek. Het Lokaal Overlegplatform Basisonderwijs Brussel maakte de keuze om de informatiecampagne met betrekking tot de gezamenlijke inschrijvingsprocedure voor alle Brusselse basisscholen ook bekend te maken in de ruimere Rand. Dit kwam onder meer aan bod door redactionele artikels in de "Randkrant" en advertenties in publicaties die (ook) in de Rand worden verspreid. Het vrij gesubsidieerd secundair onderwijs plant een specifieke campagne om de positieve "extra's" van studeren in Brussel in de verf te zetten en voorziet specifieke activiteiten in dit verband. 4. Het registreren van weigeringen gebeurt in het kader van het GOK-decreet. De registratie van de eerste formele weigeringen hadden betrekking op het schooljaar Wat het basisonderwijs betreft, kunnen we volgende cijfers geven: (1.217) (voorlopige cijfers, zijn nog niet volledig) Bij de registratie van de weigeringen wordt geen taalcode gebruikt. In deze cijfers zitten heel wat dubbeltellingen. Binnen de Rondetafelconferentie werd dan ook gevraagd om een electronisch registratiesysteem op te zetten, zodat de dubbeltellingen uitgezuiverd zouden kunnen worden. Op zich is er globaal voldoende capaciteit in het geheel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De resterende capaciteit was naar het schooljaar toe nog eenheden (2 mei 2007, bij de start van de vrije inschrijvingen, dus na de inschrijving van de voorrangsgroepen, waaronder leerlingen met als thuistaal het Nederlands). Dit betekent evenwel niet dat er geen scholen zijn die "vol" zitten, dan wel "vol" zitten voor bepaalde leerjaren.de grootste problemen stelden zich nadrukkelijker voor kinderen die in september 2007 wensten te starten in de eerste, tweede of derde kleuterklas. Omdat ouders zich richten op basisscholen in hun buurt, dan wel op enkele bekende scholen waren er wel weigeringen maar die konden in het verleden grotendeels opgevangen worden door andere scholen binnen het Gewest. Dit blijkt de laatste schooljaren steeds moeilijker te verlopen. Vooral het kleuteronderwijs stelt ernstige problemen, wat zich uit in het stagneren van de leerlingenaangroei dit schooljaar. Wat het secundair onderwijs betreft, kunnen we volgende cijfers geven:

12 -112- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari (23) (voorlopige cijfers, zijn nog niet volledig) In regel kan binnen de scholengemeenschappen secundair steeds een oplossing gevonden worden, zij het niet altijd in de school van keuze, die op een bepaald moment helemaal vol kan zitten (één instelling) of voor bepaalde structuuronderdelen zich als "vol" opgeven. Tevens werden een aantal bijkomende leerjaren 1B en beroepsvoorbereidende leerjaren bijkomend opgericht. Tijdens de Rondetafelconferentie werden door het werkveld, wat een mogelijke capaciteitsuitbreiding diverse, tegenstrijdige meningen ingenomen. Een deel van de gesprekspartners wenst geen uitbreiding van het aanbod. Dit zou toch maar vol lopen met anderstalige leerlingen. Een ander deel wenst geen uitbreiding van het aantal scholen, hoogstens een gecontroleerde uitbreiding van de bestaande scholen waarbij de kwalitatieve draagkracht van de school bewaakt moet worden. Andere gesprekspartners zien wel wat in een capaciteitsuitbreiding, vooral in de gemeenten met de hoogste graad aan weigeringen (hoofdzakelijk Brussel-Stad en de gemeenten grenzend aan de Vijfhoek, in het bijzonder Schaarbeek en Anderlecht) of waar het gemeentebestuur geen Nederlandstalig basisonderwijs inricht. Op basis van de Rondetafelconferentie werd met de Vlaamse Gemeenschapscommissie afgesproken dat deze laatste in 2008 een systematische studie zou opzetten van de capaciteitsproblemen in het basisonderwijs. Het onderzoek zal zich toespitsen op het definiëren van het begrip "capaciteit" en waar zich capaciteitsproblemen voordoen. Wat het secundair onderwijs betreft is uit de Rondetafelconferentie naar voor gekomen dat onder regie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie met de onderwijsverstrekkers en de socio-economische partners een "master-plan" voor het Brussels secundair onderwijs zou opgestart worden om te komen tot een meerjarenovereenkomst, waarbij toekomstgerichte T.S.O.- en B.S.O.-studierichtingen zouden uitgebouwd worden. Als Vlaamse Gemeenschap hebben we met ingang van het schooljaar een aanvangsondersteuning voor nieuwe oprichtingen voorzien. Evenwel maakten in de schooljaren en maar twee scholen gebruik van deze mogelijkheden. Wel werd een middenschool opgericht, die zich wenst uit te bouwen met technische en beroepsrichtingen. De programmaties in het K.S.O. naar het schooljaar toe waren wel succesvol. Het collegelid binnen de Vlaamse Gemeenschapscommissie verantwoordelijk voor onderwijs laat tevens een studie uitvoeren over het aanbod van buitengewoon onderwijs in het Gewest. Aansluitend bij de analyse van de leerlingenstromen van het Vlaams Gewest naar het Vlaams secundair onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lijkt mij een verdere uitbouw van gespecialiseerde studierichtingen wenselijk om vanuit de centrumfunctie van het Gewest meer leerlingen aan te trekken voor het secundair onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 5. In de punten 1. en 2. hebben we gezocht naar de redenen waarom leerlingen gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest les volgen in het Vlaams Gewest en waarom leerlingen gedomicilieerd in het Vlaams Gewest les volgen in de Vlaamse scholen gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Bijkomende analyses kunnen worden gemaakt op basis van individuele leertrajecten van leerlingen, en wat het secundair onderwijs betreft de gekozen studierichtingen. Frappant zijn, ook op macroniveau, de verschillen inzake doorstroming naar de onderscheiden onderwijsnetten, die een differentieel groeipatroon vertonen.

13 Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari BIJLAGEN 1. Gemeenten uit het Vlaams Gewest waar leerlingen komende uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest basisonderwijs volgen. 2. Eerste deel: gemeenten uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waaruit leerlingen basisonderwijs volgen in het Vlaams Gewest Tweede deel: gemeenten uit het Vlaams Gewest waaruit leerlingen basisonderwijs volgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 3. Gemeenten en scholen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waar leerlingen komende uit het Vlaams Gewest basisonderwijs volgen 4. Eerste deel: gemeenten uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waaruit leerlingen secundair onderwijs volgen in het Vlaams Gewest Tweede deel: gemeenten uit het Vlaams Gewest waaruit leerlingen secundair onderwijs volgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 5. Gemeenten uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waaruit leerlingen secundair onderwijs volgen in Vlaanderen en gemeenten en scholen uit het Vlaams Gewest waar zij secundair onderwijs volgen 6. Gemeenten uit het Vlaams Gewest waaruit leerlingen secundair onderwijs volgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en gemeenten en scholen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waar ze school lopen Bijlage(n):

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart 2009-305- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA Nederlandstalig onderwijs Brussel Capaciteit

Nadere informatie

nr. 289 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 289 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 289 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Nederlandstalig onderwijs Brussel

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari 2008-95- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Onderwijs SAMENVATTING

Onderwijs SAMENVATTING Onderwijs SAMENVATTING 88.343 leerlingen basis- en secundair onderwijs schooljaar 2016-2017 In verhouding meer leerlingen TSO (bijna 1 op 4 van de lln. SO) en BSO (1 op 5) dan Vlaanderen 17.820 studenten

Nadere informatie

Vraag nr. 525 van 8 mei 2013 van PAUL DELVA

Vraag nr. 525 van 8 mei 2013 van PAUL DELVA VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 525 van 8 mei 2013 van PAUL DELVA Onthaalklassen anderstalige nieuwkomers Brussel

Nadere informatie

nr. 290 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 290 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 290 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Nederlandstalig Brussel Lerarentekort

Nadere informatie

Studieaanbod in de eerste graad A-stroom. Screening van de basisopties in de eerste graad van het voltijds secundair onderwijs

Studieaanbod in de eerste graad A-stroom. Screening van de basisopties in de eerste graad van het voltijds secundair onderwijs Studieaanbod in de eerste graad A-stroom Screening van de basisopties in de eerste graad van het voltijds secundair onderwijs juli 2015 Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 6 2 Situering... 7 3 Leerlingenaantallen

Nadere informatie

vrij katholiek onderwijs schooljaar Resultaten van de spoedtelling D

vrij katholiek onderwijs schooljaar Resultaten van de spoedtelling D ALGEMEEN ONDERWIJSBELEID vrij katholiek onderwijs schooljaar 2013-2014 Resultaten van de spoed D e Cel Gegevensbeheer van de Dienst Informatica heeft in samenspraak met de Verbonden en de diocesen opnieuw

Nadere informatie

plage-lestijden onderwijzer

plage-lestijden onderwijzer plage-lestijden onderwijzer Schooljaar 2010-2011 - Schooljaar 2011-2012 Vlaams ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/agodi

Nadere informatie

Hoger onderwijs, lager onderwijs, schoolloopbaan, schoolse vertraging, secundair onderwijs, universitair onderwijs, watervalsysteem, zittenblijven

Hoger onderwijs, lager onderwijs, schoolloopbaan, schoolse vertraging, secundair onderwijs, universitair onderwijs, watervalsysteem, zittenblijven 1. Referentie Referentie Duqué, H. (1998). Zittenblijven en schoolse vertraging in het Vlaams onderwijs. Een kwantitatieve analyse 1996-1997. Onuitgegeven onderzoeksrapport, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap,

Nadere informatie

STEM monitor 2015 SITUERING DOELSTELLINGEN

STEM monitor 2015 SITUERING DOELSTELLINGEN STEM monitor 2015 SITUERING In het STEM-actieplan 2012-2020 van de Vlaamse regering werd voorzien in een algemene monitoring van het actieplan op basis van een aantal indicatoren. De STEM monitor geeft

Nadere informatie

De evolutie van het Nederlandstalig Onderwijs in Brussel in cijfers

De evolutie van het Nederlandstalig Onderwijs in Brussel in cijfers De evolutie van het Nederlandstalig Onderwijs in Brussel in cijfers Deze pagina's bieden een kort overzicht van bijna veertig jaar tellingen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Voor het gewoon

Nadere informatie

HOORZITTING INSCHRIJVINGSDECREET 24 MAART 2015

HOORZITTING INSCHRIJVINGSDECREET 24 MAART 2015 HOORZITTING INSCHRIJVINGSDECREET 24 MAART 2015 1 Hoorzittingen Inschrijvingsdecreet Case Vilvoorde 1. Context: stad in superdynamiek 2. Capaciteit en impact op inschrijvingen 3. Ligging/geografie en impact

Nadere informatie

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN 3 394 Schooljaar 2014-2015 TOTAAL AANTAL SCHOLEN IN HET BASISONDERWIJS (scholen met kleuteronderwijs, lager onderwijs of kleuter- én lager onderwijs) Antwerpen 90 6 96 368

Nadere informatie

De evolutie van het Nederlandstalig Onderwijs in Brussel in cijfers

De evolutie van het Nederlandstalig Onderwijs in Brussel in cijfers De evolutie van het Nederlandstalig Onderwijs in Brussel in cijfers Deze pagina's bieden een kort overzicht van bijna veertig jaar tellingen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Voor het gewoon

Nadere informatie

Bijna leerlingen en hun ouders kiezen voor katholiek basis- en secundair onderwijs

Bijna leerlingen en hun ouders kiezen voor katholiek basis- en secundair onderwijs Stafdienst Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL +32 2 507 06 19 www.katholiekonderwijs.vlaanderen Analyse septembertelling schooljaar 2018-2019 18 september 2018 Bijna 743 000 leerlingen en hun ouders kiezen voor

Nadere informatie

Persconferentie Capaciteitsuitbreiding in het Nederlandstalig Brussels basisonderwijs

Persconferentie Capaciteitsuitbreiding in het Nederlandstalig Brussels basisonderwijs Persconferentie Capaciteitsuitbreiding in het Nederlandstalig Brussels basisonderwijs Woensdag 9 november 2011 BIP Minister Jean-Luc Vanraes Situatieschets Brussels onderwijs: Onderzoek prof. dr. Rudi

Nadere informatie

nr. 558 van WILLY SEGERS datum: 15 juni 2017 aan HILDE CREVITS Onderwijs Brussel - Samenwerking met de Franse Gemeenschap

nr. 558 van WILLY SEGERS datum: 15 juni 2017 aan HILDE CREVITS Onderwijs Brussel - Samenwerking met de Franse Gemeenschap SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 558 van WILLY SEGERS datum: 15 juni 2017 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Onderwijs Brussel - Samenwerking met de

Nadere informatie

1. Kan de minister meedelen aan hoeveel ouders uit Brussel deze folder is uitgedeeld?

1. Kan de minister meedelen aan hoeveel ouders uit Brussel deze folder is uitgedeeld? Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2009-491- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 55 van 27

Nadere informatie

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN 3 402 Schooljaar 2016-2017 TOTAAL AANTAL SCHOLEN IN HET BASISONDERWIJS (scholen met kleuteronderwijs, lager onderwijs of kleuter- én lager onderwijs) Privaatrechtelijk Provincie

Nadere informatie

Problematische afwezigheden en definitieve uitsluiting

Problematische afwezigheden en definitieve uitsluiting Rapport Problematische afwezigheden en definitieve uitsluiting 2013 2017 Redactie: Jean-Marie Van Steenwinckel, Netwerk Samen tegen schooluitval Vlaams-Brabant PA en DU 2013-2017 TOTAAL Versie 31 01 2018

Nadere informatie

Vraag nr. 260 van 29 januari 2013 van IRINA DE KNOP

Vraag nr. 260 van 29 januari 2013 van IRINA DE KNOP VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 260 van 29 januari 2013 van IRINA DE KNOP Vlaamse Rand Monitoring anderstalige

Nadere informatie

nr. 187 van INGEBORG DE MEULEMEESTER datum: 13 januari 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 187 van INGEBORG DE MEULEMEESTER datum: 13 januari 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 187 van INGEBORG DE MEULEMEESTER datum: 13 januari 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Leerplichtige leerlingen

Nadere informatie

vrij katholiek onderwijs schooljaar Resultaten van de spoedtelling

vrij katholiek onderwijs schooljaar Resultaten van de spoedtelling ALGEMEEN ONDERWIJSBELEID vrij katholiek onderwijs schooljaar 21213 Resultaten van de spoed D e Cel Gegevensbeheer van de Dienst Informatica heeft in samenspraak met de Verbonden en de diocesen opnieuw

Nadere informatie

B A S I S O N D E R W I J S

B A S I S O N D E R W I J S 28-29 B A S I S O N D E R W I J S in beeld L E E R L I N G E N aantal leerlingen: kleuteronderwijs gewoon 243.482 gewoon 381.882 1.977 27.543 totaal kleuteronderwijs 245.459 totaal 49.425 totaal basisonderwijs:

Nadere informatie

ONDERWIJSVORMEN EN ACADEMISCH ZELFCONCEPT. Dockx J, De Fraine B. & Vandecandelaere M.

ONDERWIJSVORMEN EN ACADEMISCH ZELFCONCEPT. Dockx J, De Fraine B. & Vandecandelaere M. ONDERWIJSVORMEN EN ACADEMISCH ZELFCONCEPT Dockx J, De Fraine B. & Vandecandelaere M. ONDERWIJSVORMEN EN ACADEMISCH ZELFCONCEPT Dockx J., De Fraine B. & Vandecandelaere M. Promotor: B. De Fraine Research

Nadere informatie

Studieaanbod in de eerste graad B-stroom. Screening van de beroepenvelden in de eerste graad van het voltijds secundair onderwijs

Studieaanbod in de eerste graad B-stroom. Screening van de beroepenvelden in de eerste graad van het voltijds secundair onderwijs Studieaanbod in de eerste graad B-stroom Screening van de beroepenvelden in de eerste graad van het voltijds secundair onderwijs juli 2015 Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 4 2 Situering... 5 3 Leerlingenaantallen

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.9 - Juni

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.9 - Juni Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.9 - Juni 2008-299- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: Mei 2017 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer 2012 Basisonderwijs en Secundair onderwijs

Arbeidsmarktbarometer 2012 Basisonderwijs en Secundair onderwijs Arbeidsmarktbarometer 2012 Basisonderwijs en Secundair onderwijs Vlaams ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/agodi

Nadere informatie

LOP Gent BaO. Evolutie in GOK-cijfers

LOP Gent BaO. Evolutie in GOK-cijfers LOP Gent BaO Evolutie in GOK-cijfers 2002 2005 2008-2009 Werkdocument 13.09.2009 Jean Pierre Verhaeghe 0. Inleiding Op de Algemene Vergadering van 8 juni 2009 werd besloten bij het Ministerie van onderwijs

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: oktober 2016 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: april 2016 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

Eerder stelde ik reeds een schriftelijke vraag (nr 510 van 16 juli 2015) over de eerste sessie van het toelatingsexamen in juli 2015.

Eerder stelde ik reeds een schriftelijke vraag (nr 510 van 16 juli 2015) over de eerste sessie van het toelatingsexamen in juli 2015. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 557 van ANN BRUSSEEL datum: 9 september 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Toelatingsexamen arts en tandarts -

Nadere informatie

nr. 272 van JENNE DE POTTER datum: 13 februari 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 272 van JENNE DE POTTER datum: 13 februari 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 272 van JENNE DE POTTER datum: 13 februari 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Toegankelijkheid schoolgebouwen Onderzoek

Nadere informatie

In het officieel onderwijs bestaat bovendien de mogelijkheid om een vrijstelling aan te vragen voor het volgen van een levensbeschouwelijk vak.

In het officieel onderwijs bestaat bovendien de mogelijkheid om een vrijstelling aan te vragen voor het volgen van een levensbeschouwelijk vak. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 208 van ANN BRUSSEEL datum: 4 februari 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Basis- en secundair onderwijs - Levensbeschouwelijke

Nadere informatie

Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs.

Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. MONITORING VAN DE NIEUWE OMKADERING BASISONDERWIJS SCHOOLJAAR tem I. Inleiding Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. Sinds dan bestaat de basisomkadering

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs Oktober 21 VLAAMS MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VORMING AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN (AgODi) Inhoudstafel INHOUD Inleiding 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 6 van 19 augustus

Nadere informatie

BIJLAGE: OPDELING NAAR UITSTROOMPOSITIE, GESLACHT EN WOONPLAATS

BIJLAGE: OPDELING NAAR UITSTROOMPOSITIE, GESLACHT EN WOONPLAATS BIJLAGE: OPDELING NAAR UITSTROOMPOSITIE, GESLACHT EN WOONPLAATS In deze bijlage splitsen we de informatie over de tweedekansleerwegen van vroegtijdig op naar volgende kenmerken: de uitstroompositie in

Nadere informatie

Leerlingenaantallen basis- en

Leerlingenaantallen basis- en Leerlingenaantallen basis- en secundair onderwijs Duiding bij de beschikbare tabellen op de website onderwijsstatistieken Op basis van een aantal Excel-tabellen kan je leerlingenaantallen per school opzoeken

Nadere informatie

Rapport Problematische afwezigheden en definitieve uitsluiting

Rapport Problematische afwezigheden en definitieve uitsluiting Rapport Problematische afwezigheden en definitieve uitsluiting 2013 2018 Redactie: An Hessels, Netwerk Samen tegen schooluitval Vlaams-Brabant Problematische afwezigheden en definitieve uitsluitingen van

Nadere informatie

S E C U N D A I R O N D E R W I J S in beeld

S E C U N D A I R O N D E R W I J S in beeld 27-28 S E C U N D A I R O N D E R W I J S in beeld L E E R L I N G E N aantal leerlingen: voltijds secundair deeltijds secundair gewoon 438.315 deeltijds beroepssecundair 6.687 buitengewoon 18.263 deeltijds

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JUNI 2018 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2009-517- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 60 van 29

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: Juli 2018 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN AFKORTINGEN ASO BIS B.O. BSO Bu.S.O. BVJ CLB CVO CVPO DBSO DKO GAS GGS GO GOK G.ON. KSO NaPCO NGK OGO OSP OVSG POVPO TSO VDAB VGO VLIR VONAC VRK VSKO Algemeen secundair onderwijs Begeleid Individueel Studeren

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT. COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Nr. 133 Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen 13 maart 2014 Uittreksel

VLAAMS PARLEMENT. COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Nr. 133 Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen 13 maart 2014 Uittreksel VLAAMS PARLEMENT COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Nr. 133 Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen 13 maart 2014 Uittreksel Vraag om uitleg van de heer Paul Delva tot de heer Pascal Smet, Vlaams minister

Nadere informatie

VR MED.0231/2

VR MED.0231/2 VR 217 26 MED.231/2 MONITORING VAN DE NIEUWE OMKADERING BASISONDERWIJS SCHOOLJAAR 212-213 tem 215-216 I. Inleiding Op 1 september 212 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs.

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JANUARI 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

5. Kan de minister eveneens een overzicht geven voor het schooljaar van het aantal

5. Kan de minister eveneens een overzicht geven voor het schooljaar van het aantal VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 67 van 18 oktober 2013 van ANN BRUSSEEL Basis- en secundair Levensbeschouwelijke

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief MAART 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

ONDERWIJSVORMEN EN WERKLOOSHEID. Dockx J. & De Fraine B.

ONDERWIJSVORMEN EN WERKLOOSHEID. Dockx J. & De Fraine B. ONDERWIJSVORMEN EN WERKLOOSHEID Dockx J. & De Fraine B. ONDERWIJSVORMEN EN WERKLOOSHEID Dockx J.& De Fraine B. Promotor: B. De Fraine Research paper SONO/2018.OL1.1/09 Gent, januari 2018 Het Steunpunt

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief MEI 2015 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JANUARI 2015 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Onderwijs en vorming

Hoofdstuk 2 Onderwijs en vorming Hoofdstuk 2 Onderwijs en vorming Aan de basis van de keuze van de indicatoren ligt een visie op een wenselijke toekomst voor een groot- of centrumstad. Die visie beschrijft over de verschillende domeinen

Nadere informatie

ONDERWIJSWOORDENLIJST VOOR SCHOOLRADERS ALS JE NIET HELEMAAL MEE BENT

ONDERWIJSWOORDENLIJST VOOR SCHOOLRADERS ALS JE NIET HELEMAAL MEE BENT ONDERWIJSWOORDENLIJST VOOR SCHOOLRADERS ALS JE NIET HELEMAAL MEE BENT < verwijder geen elementen boven deze lijn; ze bevatten sjabloon-instellingen - deze lijn wordt niet afgedrukt > Deze woordenlijst

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs December 29 VLAAMS MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VORMING AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN (AgODi) Arbeidsmarktbarometer Onderwijs december

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief APRIL 2018 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief OKTOBER 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs.

Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. MONITORING VAN DE NIEUWE OMKADERING BASISONDERWIJS SCHOOLJAAR tem I. Inleiding Op 1 september 212 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. Sinds dan bestaat de basisomkadering

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS Stand van zaken: december 2017 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon voltijds secundair onderwijs worden de anderstalige

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JUNI 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief FEBRUARI 2019 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief MEI 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

ONDERWIJSVORMEN EN SCHOOLSE PRESTATIES. Dockx J., De Fraine B. & Vandecandelaere M.

ONDERWIJSVORMEN EN SCHOOLSE PRESTATIES. Dockx J., De Fraine B. & Vandecandelaere M. ONDERWIJSVORMEN EN SCHOOLSE PRESTATIES Dockx J., De Fraine B. & Vandecandelaere M. ONDERWIJSVORMEN EN SCHOOLSE PRESTATIES Dockx J., De Fraine B. & Vandecandelaere M. Promotor: B. De Fraine Research paper

Nadere informatie

VGC-leerlingentelling

VGC-leerlingentelling VGC-leerlingentelling Septembertelling 2014 Deze pagina's bieden een kort overzicht van de leerlingentelling op 1 september 2014. Aan het begin van het schooljaar wordt via de leerlingentelling een eerste

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief SEPTEMBER 2018 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.2 - November 2008-147-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.2 - November 2008-147- Vlaams Parlement Vragen en Antwoorden Nr.2 November 2008 47 VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTERPRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Vraag nr. 40 van 9 oktober 2013 van IRINA DE KNOP

VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Vraag nr. 40 van 9 oktober 2013 van IRINA DE KNOP VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 40 van 9 oktober van IRINA DE KNOP Scholenbouw Capaciteitsmiddelen In de conceptnota

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief FEBRUARI 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Op Stapel februari Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel februari Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2019-03 7 februari 2019 07-02-2019 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega s van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Naar een nieuwe financiering voor het leerplichtonderwijs 0011 0010 1010 1101 0001 0100 1011. Situering en timing.

Naar een nieuwe financiering voor het leerplichtonderwijs 0011 0010 1010 1101 0001 0100 1011. Situering en timing. Naar een nieuwe financiering voor het leerplichtonderwijs 00 000 00 0 000 000 0 Frank Vandenbroucke Persconferentie 26 november 2007 Situering en timing 00 000 00 0 000 000 0 Discussienota 5 juni 2007

Nadere informatie

afkortingen VGO Gesubsidieerd Vrij Onderwijs

afkortingen VGO Gesubsidieerd Vrij Onderwijs afkortingen ASO Algemeen secundair onderwijs BIS Begeleid Individueel Studeren B.O. Buitengewoon onderwijs BSO Beroepssecundair onderwijs Bu.S.O. Buitengewoon secundair onderwijs BVJ Beroepsvoorbereidend

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs R A P P O RT Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs december 2009 Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer 2011 Basisonderwijs en Secundair onderwijs

Arbeidsmarktbarometer 2011 Basisonderwijs en Secundair onderwijs Arbeidsmarktbarometer 2011 Basisonderwijs en Secundair onderwijs Vlaams ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/agodi

Nadere informatie

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN. Buitengewoon lager onderwijs : Schoolbevolking naar type... 88

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN. Buitengewoon lager onderwijs : Schoolbevolking naar type... 88 AFKORTINGEN ASO BIS B.O. BSO Bu.S.O. BVJ CLB CVO DBSO DKO GAS GGS GO GOK G.ON. HBO KSO NaPCO NGK OGO OVSG POVPO Se-n-Se TSO VDAB VGO VLIR VONAC VRK VSKO Algemeen secundair onderwijs Begeleid Individueel

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief APRIL 2016 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Onderwijs en vorming. 1 73.609 leerlingen. Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse

Onderwijs en vorming. 1 73.609 leerlingen. Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Onderwijs en vorming Samenvatting 73.609 leerlingen (2012) 16.981 kleuters 26.537 kinderen in het lager

Nadere informatie

EFFECTEN VAN VERANDERING VAN ONDERWIJSVORM OP SCHOOLSE PRESTATIES & ACADEMISCH ZELFCONCEPT

EFFECTEN VAN VERANDERING VAN ONDERWIJSVORM OP SCHOOLSE PRESTATIES & ACADEMISCH ZELFCONCEPT EFFECTEN VAN VERANDERING VAN ONDERWIJSVORM OP SCHOOLSE PRESTATIES & ACADEMISCH ZELFCONCEPT Dockx J, De Fraine B. & Vandecandelaere M. EFFECTEN VAN VERANDERING VAN ONDERWIJSVORM OP SCHOOLSE PRESTATIES &

Nadere informatie

GOK in het Antwerpse basisonderwijs

GOK in het Antwerpse basisonderwijs GOK in het Antwerpse basisonderwijs Telling 1 februari 2011 Sara Vertommen Datum: april 2012 Verantwoordelijke uitgever:studiedienst Stadsobservatie Inleiding 3 Hoofdstuk 1: algemene analyses op de GOK-tellingen

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JANUARI 2016 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Evaluatie Inschrijvingsperiode September 2004 Synthese

Evaluatie Inschrijvingsperiode September 2004 Synthese GELIJKE ONDERWIJSKANSEN-I LOKAAL OVERLEGPLATFORM BASISONDERWIJS GENT VOORZITTER PROF. DR. JP VERHAEGHE VAKGROEP ONDERWIJSKUNDE HENRI DUNANTLAAN 1 9000 GENT TEL: 09/331.29.60 FAX: 09/331.29.88 JEAN.VERHAEGHE@UGENT.BE

Nadere informatie

L' école wordt nieuwe Vlaamse methodeschool in hartje Brussel

L' école wordt nieuwe Vlaamse methodeschool in hartje Brussel L' école wordt nieuwe Vlaamse methodeschool in hartje Brussel 1. De eerste VGC-renovatiegolf (1999-2004). Bij aanvang van de vorige legislatuur, in 1999, stuit de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) op

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief NOVEMBER 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS Stand van zaken: juni 2017 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon voltijds secundair onderwijs worden de anderstalige

Nadere informatie

EFFECTEN VAN ONDERWIJSVORMEN OP SCHOOLSE BETROKKENHEID. Dockx J, De Fraine B. & Van den Branden N.

EFFECTEN VAN ONDERWIJSVORMEN OP SCHOOLSE BETROKKENHEID. Dockx J, De Fraine B. & Van den Branden N. EFFECTEN VAN ONDERWIJSVORMEN OP SCHOOLSE BETROKKENHEID Dockx J, De Fraine B. & Van den Branden N. EFFECTEN VAN ONDERWIJSVORMEN OP SCHOOLSE BETROKKENHEID Dockx J., De Fraine B. & Van den Branden N. Promotor:

Nadere informatie

Opnemen van een coördinerende functie voor het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Opnemen van een coördinerende functie voor het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Initiatiefnemer: Opnemen van een coördinerende functie voor het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw KOCB Projectomschrijving

Nadere informatie

Evolutie 0-19-jarigen en evolutie 65-jarigen en ouder in de gemeente Grimbergen

Evolutie 0-19-jarigen en evolutie 65-jarigen en ouder in de gemeente Grimbergen Tabel 1 Evolutie 0-19-jarigen en evolutie 65-jarigen en ouder in de gemeente Grimbergen Tabel 2 Aandeel (%) van de inwoners dat vindt dat er voldoende geschikte plekken voor de jeugd zijn Tabel 3 Gemiddelde

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer:. 1505586 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Flankerend onderwijsbeleid Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering

Nadere informatie

TABELLEN. Blz. Blz. Deel 1. LEERLINGEN

TABELLEN. Blz. Blz. Deel 1. LEERLINGEN TABELLEN Deel 1. LEERLINGEN Hoofdstuk 1 : Algemeen overzicht van de schoolbevolking Onderwijs met volledig leerplan naar inrichtende macht... 33 Onderwijs met volledig leerplan naar provincie... 34 Onderwijs

Nadere informatie

STUDIE. Faillissementen februari 2017

STUDIE. Faillissementen februari 2017 STUDIE Faillissementen februari 2017 01/03/2017 Overname en gebruik van dit onderzoek wordt aangemoedigd bronvermelding Graydon Belgium. Deze brochure is louter ter informatie opgesteld. De gegevens zijn

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief DECEMBER 2014 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief DECEMBER 2018 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Data: wat leren ze ons? Onderwijsbeleid en cijfers: een uitdaging!

Data: wat leren ze ons? Onderwijsbeleid en cijfers: een uitdaging! Data: wat leren ze ons? Onderwijsbeleid en cijfers: een uitdaging! 1-12/15/2017 ONDERWIJSDATA Waarover is data beschikbaar? Waar vind ik ze? In welke databanken? Wat leren ze ons? Hoe kunnen we er (lokaal)

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief SEPTEMBER 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Technisch onderwijs West-Vlaanderen Werkt 3, 2009

Technisch onderwijs West-Vlaanderen Werkt 3, 2009 West-Vlaanderen Werkt 3, 2009 in West-Vlaanderen dr. Marie Van Looveren sociaaleconomisch beleid, WES Jongeren uit het gewone secundair onderwijs kunnen na de eerste graad kiezen voor één van de volgende

Nadere informatie