Aan de slag met leerkrachten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de slag met leerkrachten"

Transcriptie

1 Aan de slag met leerkrachten Inleiding Visie Verloop van de screening voor de jongeren Screening Na de screening 1. De vakleerkracht: Rapport : Welbevinden, betrokkenheid en competentie per klas Rapport : Antwoorden per vak Formulier : Besluit Mijn Vakaanpak Opvolging 2. De klastitularis: Rapport : Antwoorden per klas Rapport : Wenselijke veranderingen per klas Enkele uitsmijters Inleiding JoPSi is een krachtig instrument dat mits doordacht gebruik een aanzienlijke kwaliteitsverbetering kan teweegbrengen. Het is een instrument dat niet op goed vallen uit door iedereen kan en mag aangewend worden. Door onzorgvuldig gebruik kan het aardig wat weerstand oproepen, zowel bij de jongeren als bij de leerkracht. Vandaar de noodzaak om vooraf goed na te denken over het doel waarvoor u het instrument wil inzetten en om voldoende werk te maken van de voorbereiding van de betrokken vakleerkrachten. Visie Het meenemen van de leerkrachten in de visie van het screeningsinstrument (zie Introductie), gebeurt tijdens een werksessie van ongeveer twee uur. Tijdens deze sessie besteden we vooral aandacht aan het belang van het welbevinden en de betrokkenheid van jongeren tijdens de lessen en aan het inschatten van welbevinden en betrokkenheid. Vervolgens wordt de link gelegd tussen deze parameters en het instrument. Voor meer informatie over deze visie verwijzen we naar het Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs, Verloop van de screening voor de jongeren Om de leerkrachten inzicht te geven in het verloop van de screening stellen we het instrument voor in een powerpointpresentatie. Deze presentatie schetst het verloop van de screening voor de jongere en de leerkracht. Het zelf aan de slag gaan, waarbij de leerkracht plaats neemt op de stoel van de jongere, en de screening invult is een leerrijk onderdeel van de werksessie. TOP

2 Screening Voor de vakleerkracht is de screening vrij eenvoudig. Na het inloggen kiest hij een klas en een vak waarvoor hij de screening wil doen en vult de scores in. Start JoPSi. Klik op de knop Leerkracht. Selecteer uw naam en vul uw code in (u kunt uw code hier ook wijzigen, klik hiervoor op de desbetreffende knop en volg de aanwijzingen). Selecteer de klas en het vak waarvoor u de screening wil invullen. (enkel de klassen/vakken die betrokken zijn bij de screening zullen verschijnen). Klik op Ga Door. Er verschijnt nu een scherm met daarop de namen van de jongeren van de geselecteerde klas. Naast de namen, drie kolommen voor het invullen van de scores voor welbevinden, betrokkenheid en competentie.

3 Voor meer informatie betreffende de betekenis van de verschillende scores klikt de vakleerkracht op de knop HELP-INFO (links bovenaan). Nu verschijnt de Minigids ( Copyright ECEGO, Schapenstraat 34, 3000 Leuven, Belgium 2007) van het Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs, dit is een leidraad bij het scoren van welbevinden, betrokkenheid en competentie bij jongeren.

4 Bij het gebruik van deze minigids willen wij waarschuwen van het labelen van de jongere als hij is zo. Een uitspraak als in mijn klascontext ervaar ik deze jongere als helpt voorkomen in deze valkuil te trappen. Nadat de minigids is afgesloten kan de leerkracht de score invullen. 1 Wij raden aan om de scores vertikaal in te vullen, bijvoorbeeld eerst het welbevinden voor alle jongeren, en nadien hun betrokkenheid en hun competentie. Op die manier blijft het idee welbevinden en de vijf niveaus van welbevinden in de focus. Het is ook eenvoudiger om zo de drie aspecten per leerling los van elkaar te zien waardoor wordt vermeden dat de drie scores automatisch gelijk zullen zijn. TOP 1 Een uitgeprinte versie van deze minigids is een handig werkinstrument.

5 Na de screening 1. De vakleerkracht: Rapporten: Elke vakleerkracht die betrokken is bij de screening krijgt twee rapporten. Zij vormen de basis voor een bespreking en om besluiten te trekken i.v.m. de eigen vakaanpak. Rapport : Welbevinden, betrokkenheid en competentie per klas In dit rapport zijn de resultaten gebundeld per vak. De scores voor welbevinden, betrokkenheid en competentie, gegeven door de jongeren en de vakleerkracht, worden naast elkaar gezet. Voor welbevinden en betrokkenheid 2 is een gemiddelde score van 3,8 of hoger oké (Vandeputte, L., 1996) 3, maar ook individueel is deze waarde wenselijk. Beneden 3,8 gemiddeld kan men stellen dat er zich een probleem voordoet wat betreft welbevinden of betrokkenheid. Jongeren met een individuele score van 1 of 2 bevinden zich in een alarmzone. Voor hen dreigen problemen wat betreft het goed functioneren op school. Bij competentie is een score 3 voldoende. Een score 3 of hoger moet de jongere toelaten dit vak met succes te doorlopen. Score 1 of 2 geeft aan dat 2 Voor de interpretatie van de 5-puntenschaal verwijzen we naar de Minigids ( 2003, CEGO Publishers, Schapenstraat 34, 3000 Leuven, Belgium) van het Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs. 3 Vandeputte, L., (1996). Welbevinden en betrokkenheid bij leerlingen in het secundair onderwijs. Nietgepubliceerde licentiaatsverhandeling. KULeuven, Leuven.

6 de jongere op dit moment niet over de nodige competentie beschikt en dit vak nu niet zou kunnen afronden met succes. Andere aanwijzingen zijn mogelijke verschillen tussen de scores van de jongere en deze van de vakleerkracht. Het beeld dat wij als leerkracht van een jongere hebben komt blijkbaar niet altijd overeen met hoe de jongere dit zelf beleeft. vb. De score van welbevinden door de leerkracht is 4, de jongere scoort zichzelf met een 2. Deze jongere voelt zich niet zo goed als de leerkracht dacht: mogelijk hebben we de signalen van laag welbevinden niet gemerkt. 4 Elke leerkracht kan conclusies trekken uit deze rapporten. Het empathische vermogen van elke leerkracht wordt hierin sterk aangesproken. Kan hij zich verplaatsen in de leefwereld van die jongere? Het vraagt een onbevooroordeelde houding om ondanks onze deskundigheid of sterke intuïtie toch voldoende openheid te behouden bij het formuleren van verschillende mogelijke hypothesen. Vaak is het opzoek gaan naar extra informatie of een gesprek met de jongere zelf een noodzakelijke stap om bepaalde hypothesen uit te sluiten en een actieplan samen te ontwikkelen. De valkuil is dat bepaalde leerkrachten alles bij de jongere plaatsen i.p.v. ook naar hun aandeel te kijken en naar hun relatie. Dit moeten we proberen te vermijden. Samen kijken en bespreken, zo mogelijk onder begeleiding, kan dit ondervangen. Rapport: Antwoorden per vak 4 zie ook bespreking van rapport 1.

7 Dit rapport geeft meer informatie over mogelijke oorzaken voor de scores uit het vorige rapport en over de invloed van de vakaanpak op het welbevinden en de betrokkenheid bij de jongeren. Aan de hand van de verschillende stellingen gaven jongeren weer hoe zij de aanpak van de leerkracht ervaren. De verschillende stellingen zijn een verwerking van de vijf betrokkenheidverhogende factoren 5 : 6 o sfeer en relatie o aanpassing aan het niveau van de jongeren o het verhogen van de activiteit van jongeren o werkelijkheidsnabijheid o verruimen van het initiatief van jongeren TOP Besluiten vakaanpak, actie en opvolging: In de rapporten gaat de vakleerkracht eerst individueel op zoek naar opvallende zaken. Het samen zoeken in team naar mogelijke verklaringen voor wat men vaststelt is zeer verrijkend. Dit veronderstelt dat de leerkrachten vanuit een open leerhouding bereid zijn om samen te werken aan hun professionalisering. We vertrekken vanuit de houding dat veranderingen niet sowieso in de schoenen van de jongeren kunnen geschoven worden via de boutade zij moeten maar We kijken naar het leren als een samenspel van factoren tussen de leerkracht en de jongeren. Zij hebben elk een doel en gaan aan de slag met bepaalde werkvormen binnen een bepaalde context. Het lesgebeuren is zo een interactief, samen opbouwen van nieuwe kennis, vaardigheden en attitudes. Dit leerproces, deze manier van aan de slag gaan met de gegevens uit de rapporten en het besluit verscherpt de alertheid van leerkrachten en verruimt hun onderwijshorizon. Vakleerkrachten verrijken zo hun arsenaal van handvatten om zelf interventies uit te bouwen op niveau van de klasgroep, een groepje jongeren of naar een individuele jongere. 5 Meer informatie over het werken vanuit de betrokkenheidverhogende factoren kan je vinden op 6 Het bronnenboekmateriaal ( en het platform hoeken- en contractwerk ( verwerken deze factoren in lesmateriaal.

8 Formulier 1: Besluit Mijn Vakaanpak Op het formulier Besluit Mijn Vakaanpak maakt de vakleerkracht een samenvatting. De informatie wordt samengebracht volgens de vijf betrokkenheidsverhogende factoren. Gegevens betreffende de sfeer en relatie binnen de klasgroep kan men bekomen bij de klastitularis vanuit het rapport: Antwoorden per klas. Wanneer de gegevens zijn genoteerd bepaalt de vakleerkracht wat volgens hem goed zit, wat voor verbetering vatbaar en wat duidelijk prioriteit is. Dit kan een volledige factor zijn, maar ook een onderdeel van een factor. Tot slot noteert de vakleerkracht een aantal werkpunten voor zichzelf en stelt hij een actieplan op. Opvolging Het is van groot belang om de vakleerkrachten één of meerdere keren terug samen te brengen om te reflecteren op de uitwerking van hun acties. In een begeleidend gesprek kunnen volgende vragen aan bod komen: o Welke was de actie die je plande, wat beoogde je? o Hoe is dat verlopen? o Wat was het resultaat? o Wat was sterk, wat was minder?

9 o Waar liep je tegenaan? o Hoe kan je dit anders aanpakken? o Welke kansen zie je nog voor jezelf? o Wat maakt dat je niet tot actie bent gekomen? o Wat heb je extra nodig om tot actie te komen? o Het vertellen aan elkaar, uitwisselen van gedachten en samen zoeken naar oplossingen werkt zeer inspirerend en geeft de leerkracht het gevoel er niet alleen voor te staan. Vaak heeft de ene leerkracht de oplossing voor het probleem van de andere. Deze manier van werken creëert een groter gevoel van verbondenheid binnen het team. 2. De klastitularis: De klastitularis krijgt naast zijn vakgebonden rapporten ook een rapport met een samenvatting van de antwoorden per klas en een rapport met wenselijke veranderingen op klas- en schoolniveau. Rapport : Antwoorden per klas TOP Dit rapport geeft een overzicht van de antwoorden op al de gestelde vragen, (niet i.v.m. de factor vakken ). Voor elke vraag ziet u het aantal en percentage jongeren dat een bepaalde score heeft gegeven. Ook de gemiddelde score wordt gegeven. In tegenstelling tot de bevraging, waar de jongere een keuze maakte tussen een positieve en een negatieve uitspraak, is hier enkel de positieve uitspraak

10 weergegeven. De score geeft weer in welke mate de jongeren het met deze uitspraak eens zijn. De scores staan in een 4-puntenschaal: score 4: deze uitspraak is waar score 3: deze uitspraak is eerder waar score 2: deze uitspraak is eerder niet waar score 1: deze uitspraak is niet waar. Bij de interpretatie van deze gegevens is het goed te kijken naar de gemiddelde score, maar gelijktijdig ook te zien wat de samenstelling is van deze gemiddelde score. Een goede algemene score kan immers een individueel probleem maskeren. Bij de vragen over welbevinden, betrokkenheid en competentie is een 5- puntelschaal gehanteerd 7. Dit rapport bevat een schat aan informatie voor de klassenraad. Samen praten, als klasteam op basis van dezelfde rapporten en gegevens, overbrugt de vakeilandjes die ontstaan op klassenraden. Ik kijk breder dan mijn vakterrein, ik neem gegevens mee van andere klascollega s die ruimer zijn dan mijn vakterrein. Zo ontstaat er een andere dynamiek die de groei van jongeren centraal plaatst en niet louter de vorderingen i.v.m. vakinhouden. Op basis hiervan kunnen allerlei interventies opgestart worden: een klasgesprek, een actie op het vlak van één van de factoren, een klassenoverstijgend overleg, Rapport : Wenselijke veranderingen per klas 7 Voor een interpretatie van deze scores: zie rapport Welbevinden, betrokkenheid en competentie per klas.

11 Dit rapport verzamelt de wenselijke veranderingen, geuit door de jongeren tijdens de reflectieronde. De gegevens zijn gebundeld, enerzijds op klasniveau en anderzijds op schoolniveau. De wenselijke veranderingen op klasniveau kunnen aanleiding geven tot een klasgesprek of tot het maken van klasafspraken. Voor deze klasgesprekken kan de klastitularis zich eventueel laten bijstaan door een leerlingenbegeleider of een CLB-medewerker. De wenselijke veranderingen op schoolniveau zijn bestemd voor het beleid van de school. Wanneer jongeren wenselijke veranderingen uiten, zowel op klas- als op schoolniveau, is het belangrijk dat hier respons op komt. Dit wil niet zeggen, dat wanneer zij bijvoorbeeld een nieuw schoolgebouw willen, er onmiddellijk moet begonnen worden met de sloop. Wel brengt u hen best op de hoogte waarom déze optie niet kan worden uitgevoerd en een andere wel. Met andere woorden, u brengt hen op de hoogte van wat met hun informatie zal gebeuren. Als jongeren het gevoel hebben dat er naar hen geluisterd wordt, en dat is niet hetzelfde als ingaan op hun verlangens, zullen zij zich meer betrokken voelen. Zij voelen dat zij inspraak hebben, zij voelen zich stilaan mee verantwoordelijk en zullen zich meer verantwoord gedragen. Hierdoor werk je aan een verdere uitbouw van een krachtige leerlingenparticipatie. TOP

12 Enkele uitsmijters: Het instrument kan een hulp zijn bij een functioneringsgesprek, wanneer leerkrachten uit eigen beweging hun documenten gebruiken in het gesprek. In het begeleiden van leerkrachten door mentoren kan het een onderdeel zijn van een portfolio. De individuele vakrapporten kunnen niet opgevraagd worden door directie of beleidsteam. Dit zou alle ruimte om te werken aan eigen professionalisering in de kiem smoren. Ook leerkrachten hebben het vertrouwen en de nodige experimenteerruimte nodig om te kunnen reflecteren en leren uit eigen praktijk. Gebruik het instrument dus niet om leerkrachten te evalueren. Een ervaren access-gebruiker kan rapporten trekken van een jaar of een graad of een vakgroep. Dit kan boeiend materiaal zijn om te kijken waar krachten, valkuilen, opportuniteiten en uitdadingen zich situeren voor de toekomst. Werken aan de eigen professionalisering gaat gepaard met weerstand. bv.: de leerlingenactiviteit verhogen heeft geen zin, want de jongeren zijn niet gemotiveerd. Wees als begeleider/coach alert voor de expliciete en ook niet verwoorde overtuigingen van leerkrachten die het opstarten van veranderingen blokkeren. TOP

JoPSi tabellen: dit deel (back-end-user) bevat enkel de gegevenstabellen en wordt geïnstalleerd op de server.

JoPSi tabellen: dit deel (back-end-user) bevat enkel de gegevenstabellen en wordt geïnstalleerd op de server. Handleiding Dit screeningsinstrument werd gemaakt met het programma Microsoft Access. Deze handleiding verwijst naar menu-items van de Engelstalige versie van Access. Gebruikt u de Nederlandse versie,

Nadere informatie

Aan de slag met jongeren

Aan de slag met jongeren Aan de slag met jongeren Aan de slag met jongeren o Introductie o Bevraging o Reflectiebegeleiding o Vastleggen van acties o Opvolging o Valkuilen Introductie Deze screening beoogt twee zaken. Ten eerste

Nadere informatie

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder?

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder? Klas-in-zicht Wat? Een negatieve groepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar overeenkomen, een vertroebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, moeilijk les kunnen geven door storend gedrag zijn

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van Gelijke Onderwijskansen Diversiteit P-KVS Werkvormen Een krachtige

Nadere informatie

Kijkwijzer techniek. Kijkwijzer leerlingencompetenties, materiaal uit traject Talenten breed evalueren, dag 1 Pagina 1

Kijkwijzer techniek. Kijkwijzer leerlingencompetenties, materiaal uit traject Talenten breed evalueren, dag 1 Pagina 1 Kijkwijzer techniek Deze kijkwijzer is een instrument om na te gaan in welke mate leerlingen een aantal competenties bezitten. Door middel van deze kijkwijzer willen we verschillende doelen bereiken: Handvatten

Nadere informatie

Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken?

Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken? Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken? Vorm groepjes en verdeel de volgende rollen: groepsleider, verslaggever en tijdbewaker. 1. Eindtermen Nederlands: een verkenning

Nadere informatie

PESTBELEID BS De Windwijzer" NIET NERGENS - NOOIT DOEL

PESTBELEID BS De Windwijzer NIET NERGENS - NOOIT DOEL PESTBELEID BS De Windwijzer" NIET NERGENS - NOOIT DOEL Wij streven naar een pestvrije omgeving binnen onze school. Wij willen een zo veilig mogelijke omgeving voor al onze kinderen garanderen. Wij maken

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het SECUNDAIR ONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het SECUNDAIR ONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van Gelijke Onderwijskansen Diversiteit P-KVS Soepele klas Een krachtige

Nadere informatie

Onderzoekscompetenties. Schooljaar 2015-2016. GO! atheneum Campus Kompas Noordlaan 10 9230 Wetteren 09 365 60 60

Onderzoekscompetenties. Schooljaar 2015-2016. GO! atheneum Campus Kompas Noordlaan 10 9230 Wetteren 09 365 60 60 GO! atheneum Campus Kompas Noordlaan 10 9230 Wetteren 09 365 60 60 Schooljaar 2015-2016 E-mail: ka.wetteren@g-o.be atheneum@campuskompas.be Website: www.campuskompas.be/atheneum Scholengroep Schelde Dender

Nadere informatie

Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie

Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie Studiedagen GOK derde cyclus oktober/november 2008, secundair onderwijs 1. Theoretische kader: Wat? Waarom? Hoe? 2. Instrument voor analyse van

Nadere informatie

Spreek de gulden regel af dat de deelnemers de opname kunnen laten stopzetten wanneer zij of de kinderen zich ongemakkelijk voelen.

Spreek de gulden regel af dat de deelnemers de opname kunnen laten stopzetten wanneer zij of de kinderen zich ongemakkelijk voelen. Goede filmafspraken! Een vertrouwensband Tijdens de opname zet je je waarderende, ondersteunende en coachende vaardigheden al in. Immers, het opbouwen van een vertrouwensband start al tijdens de eerste

Nadere informatie

LOOQIN KVS Een digitaal procesgericht kindvolgsysteem voor de volledige basisschool

LOOQIN KVS Een digitaal procesgericht kindvolgsysteem voor de volledige basisschool LOOQIN KVS Een digitaal procesgericht kindvolgsysteem voor de volledige basisschool Introductie in het kader van het project Warme School Inhoudstafel 1. Situering... 2 2. Klasscreening van welbevinden

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het secundair onderwijs Diversiteit

Nadere informatie

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS 01 - WELKOM BIJ QUESTI Welkom bij Questi. Alvorens je opstart, willen we je graag attent maken op enkele zaken. Voor je op de knop inloggen klikt, bekijk je best even de algemene filmpjes onder de knop

Nadere informatie

Klik op knoppenblad. Selecteer in het pulldown venster het beginjaar.

Klik op knoppenblad. Selecteer in het pulldown venster het beginjaar. 1 Het programma opent met de mapjes jaaropbrengsten, handleiding en knoppenblad Klik op knoppenblad Selecteer in het pulldown venster het beginjaar. Klik vervolgens op de knop formulieren van het jaar

Nadere informatie

SUCCESFACTOREN. Checklist

SUCCESFACTOREN. Checklist SUCCESFACTOREN Checklist Het gezondheidsbeleid op school heeft een groter effect als aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan. Deze randvoorwaarden spelen een belangrijke rol tijdens alle fasen van

Nadere informatie

Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie

Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie Studiedagen GOK derde cyclus oktober/november 2008 1. Leerlingen- en ouderparticipatie is 2. Waarom? 3. Hoe? 4. Instrument voor analyse beginsituatie

Nadere informatie

tijd voor geletterdheid

tijd voor geletterdheid tijd voor geletterdheid weekvandegeletterdheid.be HANDLEIDING TIJD VOOR GELETTERDHEID Een toolkit om het geletterdheidbeleid van je school vorm te geven INLEIDING Een gezond vieruurtje meegeven, dat doe

Nadere informatie

Ronde van Vlaanderen 2008. Omgaan met Diversiteit

Ronde van Vlaanderen 2008. Omgaan met Diversiteit Ronde van Vlaanderen 2008 Omgaan met Diversiteit Omgaan met diversiteit Diversiteitstest Referentiekader: omgaan met diversiteit Screeningsinstrument Doe de diversiteitstest! Vul de test individueel in.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Interactieve werkvormen in de klaspraktijk. Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk

Nieuwsbrief. Interactieve werkvormen in de klaspraktijk. Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk Interactieve werkvormen in de klaspraktijk Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk Lia Blaton, medewerker Onderzoek naar onderwijspraktijk In het kader van de opdracht van het Steunpunt Gelijke Onderwijskansen

Nadere informatie

Mijn communicatie met leerkrachten

Mijn communicatie met leerkrachten Mijn communicatie met leerkrachten Ik durf of kan niets vragen aan leerkrachten. Ik stel vlot mijn vragen aan mijn leerkrachten. Ik slaag er niet in tot een opbouwend gesprek te komen met leerkrachten.

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het lager onderwijs Diversiteit KVS

Nadere informatie

360 FEEDBACKRAPPORT. Jan Jansen 1 maart 2016

360 FEEDBACKRAPPORT. Jan Jansen 1 maart 2016 360 FEEDBACKRAPPORT Jan Jansen 1 maart 2016 Je hebt deelgenomen aan een 360 feedbacksessie. Aan de hand van competenties werden jouw vaardigheden, kennis en gedrag geëvalueerd door jezelf en door relevante

Nadere informatie

Hoe kan je breed en permanent evalueren?

Hoe kan je breed en permanent evalueren? Ronde 2 Martien Berben & Marleen Colpin Centrum voor Taal en Onderwijs - K.U.Leuven Contact: Martien.berben@arts.kuleuven.be Marleen.colpin@arts.kuleuven.be Hoe kan je breed en permanent evalueren? De

Nadere informatie

Ann Van Damme Karine Hiels

Ann Van Damme Karine Hiels Ann Van Damme Karine Hiels Een school in beweging Dorpsschool te Kruibeke Centrumschool: KO + LO Wijkschool: KO Leerlingenaantal: LO 268 KO 208 Leerlingenaantal sterk toegenomen de voorbije 10 jaar Instroom

Nadere informatie

ACTIEPLAN PESTEN. melding vaststelling pestprobleem. - klastitularis + directie - feiten + verantwoording - hoe schade herstellen?

ACTIEPLAN PESTEN. melding vaststelling pestprobleem. - klastitularis + directie - feiten + verantwoording - hoe schade herstellen? Begin schooljaar : in de klasafspraken Pesten : Niet Nooit Nergens (NNN) ACTIEPLAN PESTEN melding pestprobleem 1. ondersteunend gesprek gepeste melding vaststelling pestprobleem GEDRAGSCODE LEERKRACHTEN

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-1 van 17. Handleiding voor docenten bij Spraakmakers Multimedia

Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-1 van 17. Handleiding voor docenten bij Spraakmakers Multimedia Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-1 van 17 Handleiding voor docenten bij Spraakmakers Multimedia Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-2 van 17 INHOUD

Nadere informatie

Prestaties hebben geen waarde als het kind gedurende het proces niet betrokken was.

Prestaties hebben geen waarde als het kind gedurende het proces niet betrokken was. LOOQIN KO VOOR KINDEROPVANG, 0-4 JAAR. LOOQIN PO VOOR HET BASISONDERWIJS, 4-12 JAAR. Prestaties hebben geen waarde als het kind gedurende het proces niet betrokken was. prof. Ferre Laevers grondlegger

Nadere informatie

LET S TALK ABOUT SEXTING Een toolkit om het sextingbeleid van je school vorm te geven

LET S TALK ABOUT SEXTING Een toolkit om het sextingbeleid van je school vorm te geven LET S TALK ABOUT SEXTING Een toolkit om het sextingbeleid van je school vorm te geven We hebben de neiging om bij relaties en seksueel gedrag via nieuwe media, meteen het ergste te denken. Kinderen en

Nadere informatie

Wat is voor jou ervaringsgericht werken???

Wat is voor jou ervaringsgericht werken??? Ervaringsgericht werken in de kinderopvang Wat is voor jou ervaringsgericht werken??? Ervaringsgericht is (gewoon) je proberen in te leven in de ander. Inlevend observeren Breder en nauwer kijken Negatieve

Nadere informatie

De toepassing Opvolgingssysteem MZG, MPG, FinHostaPortal

De toepassing Opvolgingssysteem MZG, MPG, FinHostaPortal De toepassing Opvolgingssysteem MZG, MPG, FinHostaPortal Helpdesk: in geval van problemen kan u contact opnemen met de helpdesk op volgend adres: portahealth@health.belgium.be Voor de goede werking van

Nadere informatie

Publiceren basisrooster

Publiceren basisrooster Publiceren basisrooster Inleiding Op deze pagina DESKTOP In dit hoofdstuk laten we u zien hoe u het rooster kunt publiceren zodat het zichtbaar wordt in het portal en in de app. Ook ziet u hoe u eenvoudig

Nadere informatie

Nieuwsbrief STAPPENPLAN-HUISTAAKBELEID

Nieuwsbrief STAPPENPLAN-HUISTAAKBELEID STAPPENPLAN-HUISTAAKBELEID Stap 0: Stap 1: Stap 2: Hoe pak je het aan in de eigen school? (Werk voor een voorbereidend kernteam intakegesprek) Starten met een bevraging of meerdere bevragingen (bevraging

Nadere informatie

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Leidraad bij het stappenplan Sinds 1 september 2012 is elke school verplicht een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid te voeren. Dit

Nadere informatie

Ingrid Schoofs RenT-begeleider

Ingrid Schoofs RenT-begeleider Zorgbeleidsplan Verkenning van het zorgcontinuüm Overzicht Sessie 1 Schetsen van het zorgcontinuüm Verdieping van de voorwaarden 2 1 1 ALGEMEEN ;; Visie op zorg EXTRA Veilig klasklimaat Doelen voor zorg

Nadere informatie

INLOGGEN Vul gebruikersnaam en wachtwoord in, en klik op log in.

INLOGGEN Vul gebruikersnaam en wachtwoord in, en klik op log in. Snel starten met Testweb PSL als coördinator WAAR? Je vindt Testweb PSL op de volgende website: www.testweb.bsl.nl Je kunt inloggen in het groene vak aan de rechterkant: Direct inloggen Testweb PSL INLOGGEN

Nadere informatie

Centrum voor Taal en Migratie Werkgroep Anderstalige Nieuwkomers

Centrum voor Taal en Migratie Werkgroep Anderstalige Nieuwkomers REFERENTIEKADER ONTWIKKELINGSDOELEN TAALVAARDIGHEID ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS SECUNDAIR ONDERWIJS HANDLEIDING COMPUTERPROGRAMMA Centrum voor Taal en Migratie Werkgroep Anderstalige Nieuwkomers Deze website

Nadere informatie

Leerlingenhandleiding Portfolio-site.nl

Leerlingenhandleiding Portfolio-site.nl Leerlingenhandleiding Portfolio-site.nl Inhoud Inleiding Portfolio-site.nl... 2 Wat zijn competenties en indicatoren... 2 Waarom Taken... 2 Portfolio-site.nl... 2 Aan de slag... 3 Inloggen met Entree schoolaccount...

Nadere informatie

- Haal je hier tips uit voor je eigen praktijk? Zo ja, welke?

- Haal je hier tips uit voor je eigen praktijk? Zo ja, welke? Kerstcadeau Het beleidsteam ging aan de slag met een zelfscan van beleidsvoerend vermogen. De school kreeg van de pieo-coaches een spelletje waarin alle zaken van beleidsvoerend vermogen waar het beleidsteam

Nadere informatie

Mei. Handleiding - Publisher Tool 1

Mei. Handleiding - Publisher Tool 1 Mei 15 Handleiding - Publisher Tool 1 Inhoudsopgave 1. Welkom... 3 1.1 Inloggen... 3 1.2 Dashboard... 4 2. Boeken... 5 2.1 Boeken aanmaken... 5 2.2 Het bewerken van boekinformatie.... 7 3. Verrijkingen...

Nadere informatie

2. Leeftijd jaar 4 50% jaar 0 0% jaar 1 13% > 31 jaar 3 38% 3. Vooropleiding/tewerkstellingsproject ASO 1 13% TSO 3 38%

2. Leeftijd jaar 4 50% jaar 0 0% jaar 1 13% > 31 jaar 3 38% 3. Vooropleiding/tewerkstellingsproject ASO 1 13% TSO 3 38% 8 reacties Overzicht Complete reacties bekijken Algemene gegevens 1. Welke module volg je momenteel? module 1 0 0% module 2 0 0% module 3 0 0% module 4 0 0% module 5 optie AGZ 8 100% module 5 optie GGZ

Nadere informatie

Verslag werkgroep 8. Middenschool: leer kracht in meervoud. Werksessie 1. Werksessie 2

Verslag werkgroep 8. Middenschool: leer kracht in meervoud. Werksessie 1. Werksessie 2 Verslag werkgroep 8 Middenschool: leer kracht in meervoud 19 mei 2009 en 20 mei 2009 25 ste Middenschoolcongres Werkgroep 8 Congresbegeleider: Lutgart Suyver Verslaggever: An Vrancken Werksessie 1 Werksessie

Nadere informatie

Toelichting. Toelichting

Toelichting. Toelichting Toelichting Toelichting Versiebeheer Versie Datum Omschrijving 0.1 Oktober 2012 Care2U Toelichting Individueel Zorgplan 2 Inhoudsopgave Versiebeheer... 2 Inhoudsopgave... 3 1. Inleiding... 4 2. Het individueel

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1 2. Evaluatie en toetsing Koen Van Gorp (a), Iris Philips (a) & Fauve De Backer (b) (a) CTO, KU Leuven (b) Steunpunt Diversiteit en Leren, UGent Contact: Koen.VanGorp@arts.kuleuven.be Iris.Philips@arts.kuleuven.be

Nadere informatie

STUDIEDAG RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING (1) VERSLAG HANDBOEK VOOR SECUNDAIR ONDERWIJS 29 MAART 2011

STUDIEDAG RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING (1) VERSLAG HANDBOEK VOOR SECUNDAIR ONDERWIJS 29 MAART 2011 STUDIEDAG RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING HANDBOEK VOOR SECUNDAIR ONDERWIJS 29 MAART 2011 In het kader van de opdracht voor Didactiek van gedrags-en maatschappijwetenschappen ben ik naar de studiedag van

Nadere informatie

Klassenraad of overleg aanmaken

Klassenraad of overleg aanmaken Klassenraad of overleg aanmaken Wat? Een overleg is een dynamisch formulier met een eigen sjabloon per type, je kan deze types onbeperkt aanmaken via de maintenancemodule. Elk sjabloon heeft zijn eigen

Nadere informatie

Wat moet ik doen om de overgang van het schooljaar te regelen in Eduscope?

Wat moet ik doen om de overgang van het schooljaar te regelen in Eduscope? Wat moet ik doen om de overgang van het schooljaar te regelen in Eduscope? In de periode mei/juni zijn de scholen volop bezig om alles weer in gereedheid te brengen voor het volgende schooljaar. Zo ook

Nadere informatie

Hoe kan de school in het algemeen werk maken van het nieuwe concept (stam + contexten)?

Hoe kan de school in het algemeen werk maken van het nieuwe concept (stam + contexten)? Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED ASO STUDIERICHTING : ECONOMIE Hoe kan de school in het algemeen werk maken van het nieuwe concept

Nadere informatie

participatiescan handleiding voor gebruikers Sla om >>

participatiescan handleiding voor gebruikers Sla om >> participatiescan handleiding voor gebruikers Sla om >> Algemene instructies klik hier Groepsscan of individuele sessie klik hier De voorbereiding klik hier Start de scan klik hier Voorwaarden klik hier

Nadere informatie

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS IN ALLE NETTEN

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS IN ALLE NETTEN INSPECTIE EN BEGELEIDING LEVENSBESCHOUWELIJKE VAKKEN Rooms-katholieke godsdienst VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS IN ALLE NETTEN INLEIDING Het vakinformatiedossier (VID) is een

Nadere informatie

10 oktober samen met MENTOREN

10 oktober samen met MENTOREN 10 oktober 2017 2 BaKO on the MOVE samen met MENTOREN Programma Deel 1 (klasgroepen) SAMEN taal geven aan de nieuwe opleidingsvisie De beheersingsniveaus Leren in de opleiding (inhouden van 2 BaKO) Deel

Nadere informatie

ICT-visie GBS Linden

ICT-visie GBS Linden ICT-visie GBS Linden 1. Algemene inleiding en context Onze school situeert zich in de dorpskern van Linden, Martelarenplaats 1 3210 Linden en telt 420 leerlingen van de peuterklas tot het zesde leerjaar.

Nadere informatie

NT2-docent, man/vrouw met missie

NT2-docent, man/vrouw met missie NT2docent, man/vrouw met missie Resultaten van de bevraging bij NT2docenten Door Lies Houben, CTOmedewerker Brede evaluatie, differentiatie, behoeftegericht werken, De NT2docent wordt geconfronteerd met

Nadere informatie

De plaats van een instrument in de algemene kwaliteitswerking van een school

De plaats van een instrument in de algemene kwaliteitswerking van een school De plaats van een instrument in de algemene kwaliteitswerking van een school SOK-studiedag 9 juni 2006 Luk Van Canneyt 1 Inleiding: bepalen van de visie op kwaliteit Wat gaan we onderzoeken? Welk referentiekader

Nadere informatie

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS Lesbrief voor het voortgezet onderwijs voorstelling BROOS Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst is in 1992 opgericht om een podium te creëren voor het werk van choreograaf Conny Janssen. Onder

Nadere informatie

Vertrek eens zonder thema

Vertrek eens zonder thema Vertrek eens zonder thema Els Menu els.menu@cego.be Verloop 1. De kracht van een thema 2. De kracht van vertrek eens zonder thema 3. Praktisch aan de slag zonder thema Gun jezelf een week om te herbronnen,

Nadere informatie

Overzicht analyse- en evaluatie-instrumenten

Overzicht analyse- en evaluatie-instrumenten Overzicht analyse- en evaluatie-instrumenten Onderstaand overzicht toont welke instrumenten de school kan gebruiken om haar beginsituatie in kaart te brengen en/of beleid te evalueren. Voeding Beweging

Nadere informatie

Coach. De docentomgeving bij Praktijkschool à la Carte. Handleiding voor docenten

Coach. De docentomgeving bij Praktijkschool à la Carte. Handleiding voor docenten Coach De docentomgeving bij Praktijkschool à la Carte Handleiding voor docenten Inhoudsopgave Inleiding...3 1. Aanmelden bij coach...4 1.1 Start...4 1.2 Licentie activeren voor docenten...4 1.3 Licentie

Nadere informatie

Snel starten met Testweb PSL-b als Leerkracht

Snel starten met Testweb PSL-b als Leerkracht Snel starten met Testweb PSL-b als Leerkracht WAAR? Je vindt Testweb PSL op de volgende website: www.testweb.bsl.nl Je kunt inloggen in het groene vak aan de rechterkant: Direct inloggen Testweb PSL INLOGGEN

Nadere informatie

Spaarne Coaching 360º 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt te worden.

Spaarne Coaching 360º 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt te worden. Haal het maximale uit Spaarne Coaching 360º Hartelijk dank voor het gebruiken van Spaarne Coaching 360º 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt te worden. Lees

Nadere informatie

DISCO : Algemene handleiding

DISCO : Algemene handleiding DISCO : Algemene handleiding DISCO het Screeningsinstrument Diversiteit en Onderwijs m.b.t. omgaan met diversiteit biedt enerzijds handvatten om maatregelen en acties die reeds genomen werden in kader

Nadere informatie

De educatieve effecten van de Mobibus. VSV en Universiteit Antwerpen

De educatieve effecten van de Mobibus. VSV en Universiteit Antwerpen De educatieve effecten van de Mobibus VSV en Universiteit Antwerpen Inhoud Situering Inhoud project Onderzoek Resultaten Conclusies Situering Aandacht voor kwaliteit 1 project per jaar: effectevaluatie

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 3.0 oktober 2014 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 3.0 Stellingen

Nadere informatie

Op welke manier spelen jullie in op de interesses van de leerlingen? Hoe komen afspraken en regels bij jullie in de klas en de school tot stand?

Op welke manier spelen jullie in op de interesses van de leerlingen? Hoe komen afspraken en regels bij jullie in de klas en de school tot stand? Vraag Afspraken maken Beter samen leven in de klas en in de school. Samen leven en samen leren kan niet zonder de nodige afspraken en regels. Ook hier zijn er tal van mogelijkheden om leerlingen inspraak

Nadere informatie

MOGELIJKHEID TOT EXPLORATIE BIEDEN

MOGELIJKHEID TOT EXPLORATIE BIEDEN MOGELIJKHEID TOT EXPLORATIE BIEDEN Om een vlotte identiteitsontwikkeling door te maken, moeten adolescenten de ruimte krijgen om te exploreren. Ze hebben nood aan een moratorium. Dat wil zeggen dat ze

Nadere informatie

PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO. 1 De resultaten

PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO. 1 De resultaten PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO 1 De resultaten Op 9 mei 2012 werden door de overheid de resultaten meegedeeld van de peilproeven over (een deel van) de eindtermen wiskunde van de tweede graad aso

Nadere informatie

Handleiding KIJK! Webbased. Beredeneerd aanbod: werken met groepsoverzichten en groepsplannen op basis van uw KIJK! registratie

Handleiding KIJK! Webbased. Beredeneerd aanbod: werken met groepsoverzichten en groepsplannen op basis van uw KIJK! registratie Handleiding KIJK! Webbased Beredeneerd aanbod: werken met groepsoverzichten en groepsplannen op basis van uw KIJK! registratie Inhoud Inleiding... 3 1. Training en Implementatie... 4 2. Starten met de

Nadere informatie

TOELICHTING BEGELEIDINGS- EN EVALUATIEFORMULIER Schoolstage

TOELICHTING BEGELEIDINGS- EN EVALUATIEFORMULIER Schoolstage TOELICHTING BEGELEIDINGS- EN EVALUATIEFORMULIER Schoolstage Campus Kruidtuin Opleiding kleuteronderwijs DE COMPETENTIES We omschrijven per competentie de essentie van wat we verwachten dat de student in

Nadere informatie

Module 1 GOK 1 GOK. Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK.

Module 1 GOK 1 GOK. Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK. Module 1 GOK 1 GOK Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK. Hoe wij op onze school willen werken aan gelijke kansen voor elk kind vinden we terug in ons schooleigen christelijk opvoedingsproject.

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Doelgericht aan de slag met de actiecirkel. 1. Nood aan praktisch houvast?

Hoofdstuk 2. Doelgericht aan de slag met de actiecirkel. 1. Nood aan praktisch houvast? Deel 2: Hoofdstuk 2: Doelgericht aan de slag met de actiecirkel - 1. nood aan praktisch houvast? Hoofdstuk 2 Doelgericht aan de slag met de actiecirkel 1. Nood aan praktisch houvast? Schoolteams meenemen

Nadere informatie

2. Leeftijd jaar 10 59% jaar 2 12% jaar 1 6% > 31 jaar 4 24%

2. Leeftijd jaar 10 59% jaar 2 12% jaar 1 6% > 31 jaar 4 24% 17 reacties Overzicht Complete reacties bekijken Algemene gegevens 1. Welke module volg je momenteel? module 1 0 0% module 2 0 0% module 3 8 47% module 4 5 29% module 5 optie AGZ 0 0% module 5 optie GGZ

Nadere informatie

Woordenschatonderwijs. Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs

Woordenschatonderwijs. Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs Schooljaar 2011-2012 Woordenschatonderwijs Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs te verbeteren opbrengsten Schooljaar 2012-2013 Woordleerstrategieën

Nadere informatie

Zorg in de (kleuter)school: van visie naar praktijk. 27 maart 2009 met dank aan Monique De Prez

Zorg in de (kleuter)school: van visie naar praktijk. 27 maart 2009 met dank aan Monique De Prez Zorg in de (kleuter)school: van visie naar praktijk 27 maart 2009 met dank aan Monique De Prez Paradoxen 1. Visie ontwikkelen vanuit OKB/EOP 2. Koppelen aan het OWP 3. Via doelen en acties planmatig

Nadere informatie

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Workshop 14 mei 2014 Marie Seghers & Piet Van Avermaet (SDL) Wat mag u verwachten? Principes van breed evalueren Aan de slag

Nadere informatie

Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus

Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus Vraag: Hoe goed doe ik het in mijn les? op het vlak van: Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus 2008-2011 1 Preventie en remediëring van

Nadere informatie

feedback Flexibel en online Robuust 360º Werkboek Robuus Hartelijk dank voor het gebruiken van Robuust 360º Haal het maximale uit 360º

feedback Flexibel en online Robuust 360º Werkboek Robuus Hartelijk dank voor het gebruiken van Robuust 360º Haal het maximale uit 360º Robuus Robuust 360º Werkboek e Haal het maximale uit Hartelijk dank voor het gebruiken van Robuust 360º 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt te worden. Lees

Nadere informatie

Inschrijven voor een nascholing van DPB Antwerpen

Inschrijven voor een nascholing van DPB Antwerpen Inschrijven voor een nascholing van DPB Antwerpen Bart Debbaut Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst Noorderlaan 108, 2030 Antwerpen Tel.: 035439705 www.dsko.be Fax: 035449850 dpb.antwerpen@vsko.be

Nadere informatie

Een school onderweg. Situatie OLV Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht doet er toe! VVKSO 1

Een school onderweg. Situatie OLV Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht doet er toe! VVKSO 1 Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht 2013-02-20 Ann Osselaer pedagogisch directeur basisschool OLV Greet Vanhove pedagogisch begeleider VVKBaO ZORG: ELKE LEERKRACHT DOET ER TOE Een school onderweg

Nadere informatie

SCHOOLEIGEN VISIE OP KWALITEITSVOLLE VAKGROEPWERKING

SCHOOLEIGEN VISIE OP KWALITEITSVOLLE VAKGROEPWERKING SCHOOLEIGEN VISIE OP KWALITEITSVOLLE VAKGROEPWERKING SCHOOLJAAR 2015-2016 1. Visie op kwaliteitsvolle vakgroepwerking Een school beschikt over voldoende beleidsvoerend vermogen als ze in staat is om zelfstandig

Nadere informatie

Stappenplan voor Brede Schoolcoördinatoren Het proces van een Brede School: van evaluatie tot afsprakenkader & actieplan

Stappenplan voor Brede Schoolcoördinatoren Het proces van een Brede School: van evaluatie tot afsprakenkader & actieplan Stappenplan voor Brede Schoolcoördinatoren Het proces van een Brede School: van evaluatie tot afsprakenkader & actieplan Van evaluatie Evaluatie op actieniveau Wanneer? Heel het jaar door, op de momenten

Nadere informatie

3. Bouwsteen 3: Evalueren en bijsturen van de persoonlijke leerkrachtstijl

3. Bouwsteen 3: Evalueren en bijsturen van de persoonlijke leerkrachtstijl 3. Bouwsteen 3: Evalueren en bijsturen van de persoonlijke leerkrachtstijl Jo Voets, orthopedagoog, gedragstherapeut en pedagogisch directeur van het Centrum Bethanië (Genk), is al jarenlang een groot

Nadere informatie

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Doelgroep Methodiek Thema s 11 ouders van jongeren in secundaire scholen (2014) Waarderende benadering Ouderbetrokkenheid- Communicatie Ondersteuning

Nadere informatie

Handleiding. HR3P Competentiematrix

Handleiding. HR3P Competentiematrix Handleiding HR3P Competentiematrix 1 Handleiding HR3P Competentiematrix Handleiding HR3P Competentiematrix Bij Strategische Personeelsplanning (SPP) gaat het om het verkrijgen van voldoende en kwalitatief

Nadere informatie

Handleiding Toetssite

Handleiding Toetssite Handleiding Toetssite Inhoud Inleiding 3 1 Werken met de Toetssite 3 1.1 Praktische gebruiksinformatie 3 Inloggen 3 Opstarten 3 1.2 Methode kiezen 3 1.3 Toetsresultaten invoeren en/of wijzigen 5 Groep

Nadere informatie

THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN *

THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN * THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN * 1. De motivatie voor ontwikkeling en leren bij de leerlingen verhogen. 2. De ontwikkeling en /of leerwinst bij elke leerling verhogen.

Nadere informatie

Om pestgedrag te voorkomen, kiest ons schoolteam ervoor om acties te ondernemen die ervoor zorgen dat pestgedrag weinig kans maakt.

Om pestgedrag te voorkomen, kiest ons schoolteam ervoor om acties te ondernemen die ervoor zorgen dat pestgedrag weinig kans maakt. Plagen is vooral een spel en het gebeurt vaak tussen vrienden. Het spel gaat om te kijken of je creatief kan reageren en dat waardeer je. Pesten is herhaaldelijk uitoefenen van lichamelijke en/of geestelijke

Nadere informatie

Werken met Groepsoverzichten & Groepsplannen

Werken met Groepsoverzichten & Groepsplannen Werken met Groepsoverzichten & Groepsplannen EDUscope 10 augustus 2014 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046 4571830 1. INLEIDING Dit is de handleiding Werken met Groepsoverzichten & Groepsplannen in EDUscope.

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Opzetten van het leerlingvolgsysteem

Opzetten van het leerlingvolgsysteem Opzetten van het leerlingvolgsysteem 5 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Leerlingvolgsysteem 2 1.1 Van start gaan.................................. 4 1.1.1 Definiëren van de rollen.........................

Nadere informatie

Versterking Samenwerking. Ik-doelen De reflectietaart

Versterking Samenwerking. Ik-doelen De reflectietaart Versterking Samenwerking Ik-doelen Voorwoord Deze handreiking bevat een samenvatting van het onderzoek dat de ontwikkelgroep Ik-doelen, bestaande uit obs Beekbergen, Daltonschool De Heemde, obds De Branink

Nadere informatie

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse Haal het maximale uit de TMA 360º fb competentieanalyse Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt

Nadere informatie

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK Iedereen heeft er de mond van vol: Het beste uit de leerling halen Recht doen aan verschillen van leerlingen Naast kennis en vaardigheden, aandacht voor het

Nadere informatie

Handleiding Groenhuysenpas

Handleiding Groenhuysenpas Handleiding Groenhuysenpas Inhoudsopgave Manieren van Opwaarden 1 e keer... 2 Optie 1: Met Pinpas bij de kassa... 2 Optie 2: Via het internet... 2 Stap 1: De website... 2 Stap 2: Registratie... 3 Stap

Nadere informatie

Leerlingevaluatie via de website van de academie

Leerlingevaluatie via de website van de academie Leerlingevaluatie via de website van de academie 1. Open de website van de academie via uw webbrowser (Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome, etc. ), of door hier te klikken. Met oudere versie van

Nadere informatie