Basislessen LANDELIJKE STUDIEDAG. Arena NW Hilversum. 23 januari 2019

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Basislessen LANDELIJKE STUDIEDAG. Arena NW Hilversum. 23 januari 2019"

Transcriptie

1 LANDELIJKE STUDIEDAG Basislessen Arena NW Hilversum 23 januari 2019 NIEUWE WORKSHOPS Bewegingsonderwijs buiten voor groep 1 t/m 4 Een Motorlab opzetten voor groep 1 t/m 4 Pedagoog in de les bewegingsonderwijs Paradox van de aanraking Leerkrachtgedrag in bewegingssituaties Het doel van doelspelen Veiligheid en aansprakelijkheid in de gymles De vakleerkracht als spil in een beweegteam Sensomotoriek Bouwen aan een rijke schoolomgeving Alternatieve sportdagen Stel ik was schooldirecteur Active Reviewing Van lijnbal naar volleyball (challenge jezelf) De Spelles Green2PLAY Tennis op school Pleinspelen met kostenloos materiaal Op 23 januari 2019 organiseert Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 9 e editie van de Landelijke Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs. Opnieuw een editie met vele inspirerende workshops! PROGRAMMA uur Ontvangst uur Opening en inleiding door Marcel van Herpen uur Workshopronde uur Lunch + stands uur Workshopronde uur Wisseling van workshop uur Workshopronde uur Afsluiting (afhalen deelnamecertificaat) uur Diner (optioneel) Tijdens de studiedag kunt u diverse stands bezoeken.

2 25 workshops DE INLEIDING door MARCEL VAN HERPEN Het thema van de inleiding is De pedagoog in de les bewegingsonderwijs. VOOR WIE Er worden 25 verschillende workshops aangeboden. De workshops zijn geschikt voor vakleerkrachten BO, groepsleerkrachten, combinatie-functionarissen, directeuren, buurtsportcoaches, studenten en iedereen die te maken heeft met het bewegen en spelen binnen het onderwijs. Een studiedag met vele nieuwe workshops en enkele workshops die wegens succes worden herhaald. Marcel van Herpen begeleidde veel pedagogische projecten in binnen- en buitenland. Hij gaf meer dan lezingen. Marcel werkt in het onderwijs en de sport. Hij begeleidt prof- en amateurverenigingen. Naast Ik, de coach verscheen in 2013 van zijn hand Ik, de leraar, in 2016 Wij, de leraar en in 2018 Wij zijn Leiders waarin hij perspectieven schetst om scholen en (sport)verenigingen te helpen om uitval en buitensluiten van kinderen tegen te gaan. Wil je meer weten over dit thema? Schrijf je dan ook in voor zijn verdiepende workshop. KOSTEN Hele dag inclusief lunch 174,- Hele dag inclusief lunch & diner 199,-

3 1. BEWEGINGSONDERWIJS BUITEN VOOR GROEP 1 T/M 4 THEORIE Workshoptekst Buiten in de schoolomgeving - liggen vele mogelijkheden om te bewegen en te spelen. Vaak worden deze niet optimaal benut en wordt er meestal buiten gespeeld binnen een setting waarin kinderen Vrij spelen. Welke beperkingen geeft dat en welke mogelijkheden liggen er nog meer? Onderzoek toont aan dat het welzijn van kinderen (en leerkrachten) gebaat is bij vaak/vaker buiten zijn. In Noorwegen zijn kinderen elke dag een uur buiten Een workshop met (video)beelden. Gericht op de onderbouw (1 t/m 4). - Welk mogelijkheden liggen er om het vrij spelen te verrijken? - Wanneer is er meer structuur gewenst? karrenterreur zandbakveiligheid klimangst - Waar kijkt inspectie naar (activiteitenrooster)? - Wanneer is er sprake van Bewegingsonderwijs? - Welke leerlijnen kun je - op welke wijze aanbieden in de schoolomgeving Speciale aandacht voor tik- en doelspelen - Wat ontbreekt vaak op pleinen/in schoolomgeving en hoe bied je deze zonder (veel) kosten aan? - Wat zijn boeiende ontwikkelingsmaterialen? Workshopleider: Wim van Gelder Eigenaar van scholings- en adviesbureau Van Gelder in Beweging. Coördinator van en docent aan de 2-jarige opleiding tot MRT-er Hogeschool Inholland. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs. De Workshops Theorie 2. EEN MOTORLAB OPZETTEN VOOR GROEP 1 T/M 4 THEORIE Het Motorlab (bewegingscircuit in de speelzaal) is geïnspireerd door een Amerikaanse filmpje van Ready bodies, learning minds, dat beelden liet zien van een Motorlab in de speelzaal. Aanleiding voor de bedenkers was dat er steeds meer onrustige, onrijpe kinderen op school komen, die moeite hebben met schoolse vaardigheden. Door 2 of 3 keer per week, op de dagen dat er geen gymles is, met de klas een motorlab te doen, ging niet alleen de motoriek snel vooruit, maar ook het gedrag en zelfs cognitieve vaardigheden. Maar liefst 70% verhoging in leesvaardigheid claimde het filmpje. Sinds 2 jaar wordt gewerkt aan de Nederlandse versie van een Motorlab. Circuitonderdelen zijn grote en kleine motoriek, maar ook wordt er gewerkt aan taal- en rekenonderdelen. Bewegend leren dus. De deelnemende klassen zijn enthousiast. In deze theorieworkshop worden filmpjes van verschillende circuits getoond en uitgelegd hoe het circuit werkt. Welke voor- en nadelen kom je in de praktijk tegen en wat zijn de effecten? Rianne Jurna heeft vanuit haar Master Onderwijskunde onderzoek gedaan en presenteert haar bevindingen. Workshopleiders: Hans Stroes en Rianne Jurna - Hans is eigenaar van Scholings- en adviesbureau Stroes in Beweging, was vakleerkracht bewegingsonderwijs, bewegingsconsulent en docent aan ALO en PABO. Medeauteur van Basislessen bewegingsonderwijs. Rianne is groepsleerkracht en doet de master Onderwijskunde.

4 3. PEDAGOOG IN DE LES BEWEGINGSONDERWIJS THEORIE Van het plezier en de winst, tot aan het verlies en het gedoe. Elke leerkracht en elke coach ervaart hoe lastig het soms is om kinderen die verschillend zijn goed te begrijpen en ze vanuit die kennis ook goed te begeleiden. Je krijgt soms te maken met kinderen die door hun achtergrond emotioneel belast zijn, kinderen die druk van ouders ervaren, kinderen die niet altijd het goede voorbeeld krijgen van tv en internet. Of je komt door misbruikzaken die recent aan het licht zijn gekomen in discussies terecht waarbij het de vraag is of je kinderen überhaupt nog wel aan mag raken. Deze vraagstukken duiden het belang van een fundamentele pedagogische aanpak. Bewegingsonderwijs is spelen met verantwoordelijkheden. Het begeleiden van sport en spel, draagt altijd een pedagogisch karakter. Wat je als leerkracht/coach en als gemeenschap laat zien, is van invloed op wat kinderen normaal gaan vinden. Een leerkracht/coach is een voorbeeld. Opvoeden en talent ontwikkelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om ontwikkelingen goed te laten verlopen, is meer nodig dan iets voordoen en uitleg geven. Een leerkracht/coach die contact kan maken met zichzelf en zijn spelers kan het plezier en de prestatie bevorderen. Opvoeden is een sport. Sport is ook opvoeden. Bewegingsonderwijs zeker! Met dit motief als uitgangspunt schreef Marcel van Herpen het boek Ik, de coach. Het biedt inzichten om kinderen goed te begeleiden, zodat ze met plezier presteren. Een handboek voor situaties waarin het niet meer vanzelf gaat en je terug moet naar de basis: hoe maak je contact en wat betekent dat? Workshopleider: Marcel van Herpen - begeleidde veel pedagogische projecten in binnen- en buitenland. Hij gaf meer dan lezingen. Marcel werkt in het onderwijs en de sport. Hij begeleidt prof- en amateurverenigingen. Naast Ik, de coach verscheen in 2013 van zijn hand Ik, de leraar, in 2016 Wij, de leraar en in 2018 Wij zijn Leiders waarin hij perspectieven schetst om scholen en (sport)verenigingen te helpen om uitval en buitensluiten van kinderen tegen te gaan.

5 4. PARADOX VAN DE AANRAKING THEORIE Bij de kleuters is aanraken heel gewoon. Elkaar een hand of knuffel geven hoort bij de normale omgang. Gaandeweg de basisschool raken we dat kwijt. Hoe kan dat? Moeten we aanraken als leerkrachten stimuleren en zo ja, hoe dan? In deze workshop neemt Simone Mark deelnemers mee op het pad van de aanraking. Wanneer is aanraking gewenst en wanneer niet? Hoe raak je leerlingen gepast aan en hoe vooral niet? Aanraken is immers een levensbehoefte voor elk mens: groot én klein. Doordat we aanraken en aangeraakt worden, kunnen we onszelf voelen en verbinden met anderen. Dat is de basis voor contact. De tendens om kinderen vooral niet meer aan te raken lijkt een logische, omdat veel leraren willen voorkomen dat hun fysieke contact met leerlingen als ongepast kan worden gezien. Een zorgwekkende ontwikkeling, aangezien een gebrek aan affectief contact juist de oorzaak is van veel sociaal emotionele problemen. Pedagogisch contact is de basis van onze hechting. Workshopleider: Simone Mark Simone Mark is oprichter van het Centrum Pedagogisch Contact en auteur van het boek Pedagogisch Contact. Haar lezingen en masterclasses gaan over de kwaliteit van het contact tussen opvoeders en kinderen/jongeren. Ze is ervan overtuigd dat wie in contact wil zijn met kinderen, eerst in contact zal moeten zijn met zichzelf. Simone daagt opvoeders uit om te onderzoeken welke leraar, coach of trainers ze willen zijn. Ze begeleidt trajecten voor scholen, sportclubs en gemeentes. Simone werkte jaren in het speciaal onderwijs, studeerde Ecologische Pedagogiek, gaf les in de Master SEN van het Seminarium voor Orthopedagogiek en werkte als docent bij het NIVOZ. Daarnaast is zij gecertificeerd trainer voor de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Ook werkte zij als trainer voor de Raad van de Kinderbescherming, de Ruud van Nistelrooy Foundation en de KNVB. 5. DE TOUWTJES UIT HANDEN, WAAROM AUTONOMIE EEN VASTE ROL MOET KRIJGEN IN ONS VAK THEORIE Wat wil jij dat kinderen kunnen aan het einde van de basisschool? We willen waarschijnlijk allemaal dat kinderen leren bewegen, sociaal vaardig worden, gelukkig zijn, veel bewegen, hun eigen identiteit ontwikkelen en nog veel meer. Hoe geven we dat nu vorm, en hoe zouden we dat in de toekomst vorm kunnen geven. Bart neemt jullie mee in het verhaal van de Huizingaschool, waar ze vanuit de gym en later vanuit de school anders zijn gaan kijken naar de lessen. Het is tegenwoordig een hot item in het onderwijs, autonomie geven. Maar hoe doe je dat en hoe doe je dat op een verantwoordelijke manier. Hoe zorgen we ervoor dat die kinderen betrokken zijn, gelukkig zijn, waanzinnig veel leren en een bijdrage leveren aan het leren van anderen. Hoe gaat het er aan toe op de Huizingaschool en wat heeft het hun opgeleverd? Een inspiratiebron om het morgen anders te doen. Bart laat aan de hand van onderzoek en literatuur zien dat het loont om ruimte te geven aan autonomie en zelfsturing. Zodat we kinderen de ruimte geven om zich verder te ontwikkelen en verantwoordelijkheid te nemen over hun eigen leerproces. Workshopleider: Bart Paddenburg Docent bewegingsonderwijs en coördinator vakgroep STWT Amsterdam en docent didactiek en beweegactiviteiten bij de opleiding sportkunde van Inholland Haarlem. HERHALING beoordeling vorig jaar 8,3

6 6. LEERKRACHTGEDRAG IN BEWEGINGSSITUATIES THEORIE Als je goed kijkt, zie je wat kinderen van je nodig hebben en weet je hoe te handelen. Met behulp van een kijkwijzer proberen we inzicht te krijgen in effectieve leerkracht communicatie. Wat is het onderscheid tussen handelingen in de vorm van feedback die effectief en ondersteunend zijn en welke niet? Wanneer zeg je wat? Hoe lang laat je het doorgaan en observeer je alleen? Aan de hand van filmbeelden bespreken we wat zien en welke keuzes je kunt maken. Centraal staat: Welk leerkrachtgedrag in en rond de gymzaal is effectief en waar ligt jouw kracht? Workshopleider: Elise van Weene - docent Lichamelijke opvoeding en motorisch remedial teacher. Eigenaar van Motoriek.nl, opleider bij Hogeschool Inholland, verbonden aan de opleiding MRT en IB/RT en werkzaam in het VO en SBO in Amsterdam. Auteur van Zorg voor beweging, MRT steps, GroepsMRT lessen en screeningsinstrument leerrijpheid. 7. DIVERSITEIT VERRIJKT THEORIE Kinderen met verschillende culturele achtergronden in jouw les. Dat is tegenwoordig, zeker in de randstad, eerder normaal dan uitzonderlijk. Bepaalde gedragingen kunnen opvallen en dit kan zorgen voor de nodige uitdagingen en onbegrip. Tijdens deze workshop worden praktische gedragingen die gebruikelijk zijn binnen bepaalde culturen ontleed en besproken. Vervolgens worden deze gedragingen omgezet om ons te helpen de lessen te verrijken door gebruik te maken van de drie stappen methode. Workshopleider: Mohammed Benziane - Mohamed is geboren en opgegroeid in hartje Rotterdam. Docent Bewegingsonderwijs op de PABO Thomas More, vakleerkracht bewegingsonderwijs bij basisschool de Regenboog in Rotterdam. Coördinator van de schoolsportvereniging in Beverwaard, waar onder andere een asielzoekerscentrum en een school voor asielzoekers staat. Taekwondotrainer bij Martial Arts Rotterdam en tevens docent bij de Taekwondo bondsopleiding. Mede oprichter van stichting PlayFit. HERHALING beoordeling vorig jaar 8,5

7 8. HET DOEL VAN DOELSPELEN THEORIE In veel lessen bewegingsonderwijs wordt een doelspel aangeboden. Soms klassikaal, maar meestal als onderdeel van een les werken in groepen. Ogenschijnlijk is het een eenvoudige organisatie waarbij weinig materiaal nodig is, meestal twee partijen gemaakt worden en na uitleg gespeeld kan worden. Voor sommige (vak)leerkrachten is het spelen van een doelspel door kinderen al geslaagd als er geen gedoe is geweest. We zijn tevreden als er nauwelijks conflicten waren en spelers het verlies accepteerden. We benadrukken nog even dat winnen niet het belangrijkste is en er kan worden doorgewisseld naar een volgende activiteit. Niet gescoord = niet geleerd! Als we nauwkeuriger observeren en doelspelen ontleden, komt de complexiteit bovendrijven. In deze theorieworkshop gaan we dieper in op de vele facetten die van invloed zijn op het verloop van doelspelen. Waarom is de leerlijn doelspelen zo ingewikkeld? En wat is jouw doel bij het aanbieden van doelspelen? Aan de hand van videobeelden en eigen ervaringen leggen we vorm, inhoud en betekenis van het doelspel op de snijplank. Workshopleider: Bastiaan Goedhart Vakleerkracht en opleidingsdocent op de Pabo in Haarlem, mede auteur van Basislessen Bewegingsonderwijs en zijn vrije tijd betrokken bij een basketbal- en voetbalvereniging. 9. EEN LES NIET GEVALLEN IS EEN LES NIET GELEERD THEORIE Een kind dat z n grenzen verlegt leert meer dan een kind dat dat niet doet. Vallen hoort daarbij. Met name goed vallen, valbreken. Als kinderen (en volwassenen en oudere) goed kunnen vallen, ondernemen zij meer, breken minder vaak botten en hebben meer zelfvertrouwen (zie diverse onderzoeken, o.a. De valvaardigheid neemt - evenals de motorische vaardigheid al 30 jaar af. Met name het feit dat kinderen minder buitenspelen is daar debet aan. Aandacht voor vallen in lessen bewegingsonderwijs kan een essentiële bijdrage leveren aan het beter leren vallen. Met name als er elke les een gelegenheid is om te vallen: van groep 1 t/m 8 en in het VO. In deze workshop: Hoe omgaan met angst om te vallen (over de kop te gaan)? Hoe leren vallen? Ontwikkelen van risicocompetenties Maar vooral veel voorbeelden/videobeelden van (reguliere) situaties in de les bewegingsonderwijs die de mogelijkheid tot vallen in zich hebben/kunnen uitlokken. Workshopleider: Wim van Gelder Eigenaar van scholings- en adviesbureau Van Gelder in Beweging. Coördinator van en docent aan de 2-jarige opleiding tot MRT-er Hogeschool Inholland. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs. HERHALING beoordeling vorig jaar 9,3

8 10. VEILIGHEID EN AANSPRAKELIJKHEID IN DE GYMLES THEORIE In deze workshop wordt ingegaan op de basis van veiligheid en aansprakelijkheid in een les bewegingsonderwijs. Wat is er belangrijk voor een (vak)leerkracht die bewegingsonderwijs geeft? Wat moet je wel of niet doen bij een (ernstig) ongeluk? Wat is nuttig om te weten van het aansprakelijkheidsrecht? Welke antwoorden geven houvast bij de vragen die er zijn omtrent het houden van toezicht, het gebruik van matten, trampoline springen, bevoegdheden etc. Ook voor leerkrachten die eerder een workshop gevolgd hebben blijft het interessant omdat er actuele en nieuwe casuïstiek centraal zal staan. Vanzelfsprekend is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen of het inbrengen van een eigen casus. Workshopleider: Bastiaan Goedhart - is behalve vakleerkracht en docent bewegingsonderwijs op de PABO Haarlem tevens deskundige op het gebied van veiligheid en aansprakelijkheid binnen de les bewegingsonderwijs. Hij is oa verbonden aan het advocatenkantoor van Brechtje Paijmans advocaat en gepromoveerd op de zorgplicht van scholen. Tevens geeft hij in het hele land trainingen over dit onderwerp aan onderwijsinstellingen, (vak)leerkrachten in het PO en VO, gemeenten, juristen etc. 11. DE VAKLEERKRACHT ALS SPIL IN EEN BEWEEGTEAM THEORIE Kinderen bewegen te weinig. Omdat kinderen in de basisschoolleeftijd het grootste deel van de dag op school doorbrengen, is de school bij uitstek een geschikte context om het beweeggedrag van kinderen te stimuleren. Welke mogelijkheden zijn er op school en welke rol speelt de vakleerkracht bewegingsonderwijs hierin? Tijdens deze workshop komt het volgende aan bod. Meer bewegen: - In de klas - In de school - Buiten de school - De rol van de vakleerkracht bewegingsonderwijs om bovenstaande te initiëren, begeleiden en borgen. Workshopleider: Robin Planken Vakleerkracht en docent bewegingsonderwijs bij Inholland.

9 12. MOVE YOUR (CL)ASS! THEORIE Bewegen heeft positieve gevolgen voor het leerklimaat, het welbevinden en de gezondheid van kinderen. Ondanks deze voordelen zitten kinderen op een schooldag nog gemiddeld 70% van hun tijd. Wat ons betreft is het de hoogste tijd dat scholen in beweging komen, dus move your (cl)ass!! Veel genoemde barrières voor het integreren van beweging in de les zijn het gebrek aan tijd, ruimte en inspiratie. In deze workshop maak je kennis met twee efficiënte manieren om méér beweging te integreren in de les. Letterhinkelen Met Letterhinkelen leren kinderen bewegend spellen d.m.v. allerlei leuke werkvormen die aansluiten op geldende taalmethodes. Bovendien legt Letterhinkelen op een eenvoudige manier de verbinding tussen leren spellen in de klas en gymzaal. Groepsleerkrachten en vakleerkrachten kunnen hierin samenwerken. De werk- en spelvormen zijn geschikt voor kleuters tot kinderen in groep 8. De handzame materialen in rolkoffer zorgen ervoor dat Letterhinkelen makkelijk inzetbaar is op diverse plaatsen in de school. SmartBreaks SmartBreaks is een online platform met slimme beweegtussendoortjes, gestuurd door een filmpje of animatie op het smartboard. De bewegingen vergen geen voorbereiding, extra ruimte of materiaal. Met een paar muisklikken breng je de klas in beweging. Bovendien varieren de SmartBreaks qua beweegvorm en doel. Zo zijn er SmartBreaks die kinderen oppeppen, kalmeren of bewegend laten leren. 13. SENSOMOTORIEK THEORIE Sensorische integratie is het vermogen om zintuiglijke waarnemingen te kunnen opnemen en verwerken Hierbij is informatie uit de zintuigen nodig. Deze informatie komt binnen via contact met de omgeving, zoals licht, geluid en aanraking. Ordening, selectie en koppeling van die prikkels vindt plaats in de hersenen. Als die verwerking van de sensorische prikkels op de juiste manier gebeurt, komt het kind tot adequaat gedrag. Als de verwerking van sensorische prikkels niet goed verloopt, kan het problemen opleveren in de ontwikkeling van het gedrag- en het leren. Overof ondergevoeligheid voor deze prikkels resulteert onder andere in onrustig, angstig, afwachtend of druk gedrag. Gedrag dat we misschien wel dagelijks corrigeren maar met alleen corrigeren niet op te lossen is. In deze workshop bekijken we hoe de sensorische informatie zijn weg vindt in het lichaam en vervolgens in adequaat (motorisch) handelen resulteert. En wat te doen als dat niet goed lukt? Welk gedrag zien we dan bij het kind in onze les. Hoe is daarop in te spelen en wat vraagt dat van een leerkracht en de organisatie van de les? Workshopleider: Elise van Weene - docent Lichamelijke opvoeding en motorisch remedial teacher. Eigenaar van Motoriek.nl, opleider bij Hogeschool Inholland, verbonden aan de opleiding MRT en IB/RT en werkzaam in het VO en SBO in Amsterdam. Auteur van Zorg voor beweging, MRT steps, GroepsMRT lessen en screeningsinstrument leerrijpheid. Ben jij op zoek naar efficiënte manieren om méér beweging te integreren in een schooldag, dan is deze workshop echt wat voor jou! Workshopleiders: Wendy Bezemer (Letterhinkelen) Merlijn Snijders (Smartbreaks). HERHALING beoordeling vorig jaar 8,8

10 14. BOUWEN AAN EEN RIJKE SCHOOLOMGEVING: WAT KOMT ER ALLEMAAL BIJ KIJKEN THEORIE De Beweeg Wijs interventie wordt op steeds meer scholen in het land toegepast (zie o.a. Beweeg Wijs geeft samenwerkend met gemeenten, wijken, (brede) scholen, kinderopvang, roc s, sportclubs en woningcorporatie inhoud aan integraal jeugd beweegbeleid dicht bij huis. Een beweegteam en de evidence based speelmethode als leidraad voor minimaal een uur bewegen per dag..startend op kleurrijke schoolpleinen in een rijke schoolomgeving. Pleinarchitect Tjerk van der Lune van Project Wijs (Utrecht) en interventie eigenaar Ron ten Broeke richten al geruime tijd samen nieuwe schoolomgevingen in. Wat komt er allemaal bij kijken? Een workshop met voorbeelden en inspirerende filmpjes van het gebruik van pleinen waar mogelijkheden voor bewegend leren het fundament vormt voor de plannen. Workshopleider: Ron ten Broeke Auteur Speelpleinmethode Beweeg Wijs. Coach van school- en wijk-beweegteams. 15. ALTERNATIEVE SPORTDAGEN THEORIE Het vak bewegingsonderwijs is mee veranderd met de constant veranderende maatschappij. Met onze sportdagen zijn we echter deels blijven hangen met het oude vakconcept wat vooral gericht is op prestatie en de bestaande traditionele sporten. Tijdens deze workshop krijg je ideeën over sportdagen, die in de praktijk getest en uitgevoerd zijn, waar een stevige aansluiting is met hedendaagse vakvisies. De volgende vragen zullen onder andere beantwoord worden: Hoe creëer ik een sportdag die zeer goed aansluit bij de belevingswereld van de kinderen binnen het digitale tijdperk? Hoe creëer ik een sportdag die vooral gericht is op positieve competenties, zoals vertrouwen, positieve communicatie, samenwerking, verdraagzaamheid et cetera, waarbij de zwakke beweger ook een stevig steentje kan bijdragen aan de teamprestatie? Hoe organiseer ik sportdagen met deelnemende kinderen & ouders? Hoe organiseer ik een sportdag die ervoor zorgt dat kinderen sneller lid worden van een vereniging? Hoe kan ik meer autonomie bieden tijdens mijn sportdagen? Workshopleider: Mohammed Benziane - Mohamed is geboren en opgegroeid in hartje Rotterdam. Docent Bewegingsonderwijs op de PABO Thomas More, vakleerkracht bewegingsonderwijs bij basisschool de Regenboog in Rotterdam. Coördinator van de schoolsportvereniging in Beverwaard, waar onder andere een asielzoekerscentrum en een school voor asielzoekers staat. Taekwondotrainer bij Martial Arts Rotterdam en tevens docent bij de Taekwondo bondsopleiding. Mede oprichter van stichting PlayFit.

11 16. STEL IK WAS SCHOOLDIRECTEUR THEORIE Hoe zou jij het bewegen op school vormgeven als jij directeur was? Of.. Als jij ,- mag uitgeven aan het bewegen op jouw school, waar zou jij het voor inzetten? Wij, beweegspecialisten, willen kinderen graag elke dag in beweging zien. Niet alleen in de les bewegingsonderwijs, maar ook op het schoolplein, bij een sportvereniging en thuis op straat. En een gezonde levensstijl meegeven. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Krijg je het schoolteam of de ouders wel mee? In deze theorie workshop word je uitgedaagd om na te denken over jouw visie op opvoeden, op onderwijs en op bewegingsonderwijs. Aan de hand van stellingen en praktijkvragen zoals Vind je dat je met een klas het McDonalds spel of het Fortnite spel kunt spelen? Dat er getrakteerd mag worden op zakjes chips of een ijsje? Dat kinderen de hele dag zitten? Dat er onvoldoende budget is om het schoolplein kindvriendelijk te maken? Vanuit een duidelijke visie kun je gerichter kijken naar hoe je het zou aanpakken als jij de nieuwe directeur wordt. Hoe ziet de ideale school(dag) er voor jou uit? Hoe krijg je jouw team in beweging? Tamara de Haan is directeur van 2 basisscholen en heeft de ALO gedaan. Zij heeft veel praktijkervaring hoe je dit aanpakt en waar je mee te maken krijgt. Welke keuzes moet een directeur maken, welke tegengestelde belangen spelen er, e.d. Aan het eind van deze workshop ben je je meer bewust van wat je wilt realiseren (visie) en wat je kunt doen om dat te bereiken. Workshopleiders : Tamara de Haan en Hans Stroes - Tamara de Haan heeft ALO en PABO gedaan en is nu directeur van Obs Het Kompas (Opende) en Sws De Aquarel (Sebaldeburen). Zij is al jaren bezig om meer beweging in het basisonderwijs te krijgen en heeft een proactieve houding om dit te bereiken. 17. ZPORTIVO THEORIE Beter leren bewegen lukt beter als kinderen zelfstandig kunnen bewegen en kunnen samenwerken. In deze workshop ZPORTIVO wordt ingezoomd op die extra dimensies naast het bewegen: zelfstandigheid en samenwerken. In een aantal beweegactiviteiten waarin de gedragscomplexiteit verschilt, wordt ingespeeld op hoe je leerlingen meer en beter kan begeleiden in het ontwikkelen van hun creativiteit, zelfstandigheid en het elkaar aanspreken op sportief gedrag. Workshopleider: Erik Boot Eigenaar van SPEELGEDRAG en ontwikkelaar van ZPORTIVO. Werkzaam als docent SB opleiding richting BOS; minor ALO Eindhoven; trainingen MRT INHOLLAND en ALLES IN BEWEGING; gedrag specialist bij Beweeg Wijs. Erik heeft zelf een ALO en PMT achtergrond. HERHALING beoordeling vorig jaar 7,5

12 De Workshops Praktijk 18. ACTIVE REVIEWING IN DE LES BEWEGINGSONDERWIJS PRAKTIJK Zelfinzicht is van groot belang voor het eigen leerproces. Active reviewing is een manier om meer inzicht te krijgen in dit leerproces. Active reviewing kan voorafgaand, tijdens of direct na een leeractiviteit worden ingezet. Op grond van de verkregen informatie wordt vooruitgekeken om gestelde doelen te bereiken en of eventuele veranderingen aan te brengen in de leeractiviteit. Active reviewing wordt als praktische en gemakkelijke manier van zelfinzicht ervaren die op ieder moment van de les is te gebruiken. Het geeft de docent informatie over het leerproces omdat zichtbaar wordt hoe de leerling zichzelf waardeert. Active reviewing leidt tot meer inzicht doordat de leerling gedwongen wordt om na te denken over zijn leerproces. Bij active reviewing evalueert men door de leerling letterlijk in beweging te zetten of dit op een andere manier zichtbaar te maken. De leerling schaalt zichzelf in door bijv. positie te kiezen op een schaal van 0 tot 10. Door vragen te stellen (bijvoorbeeld wat maakt het dat jij je op dit niveau schaalt? wat gaat er goed?, wat nog niet?, wat is er nodig om te verbeteren? ) wordt de leerling uitgedaagd om de evaluatie scherper te krijgen en wordt hij zich bewuster hoe het komt dat hij die positie ingenomen heeft. De docent speelt een belangrijke rol omdat hij meer betrokken is bij het leerproces en in dialoog gaat met de leerling (doorvragen). Het inzicht in het leerproces wordt daardoor mogelijk vergroot. De docent kan in één oogopslag zien hoe leerlingen zichzelf inschalen en het onderwijs daar direct op aanpassen of de leerlingen uitdagen om zelf aanpassingen te doen. Belangrijke (praktische) factoren voor het gebruik van active reviewing zijn een positief leerklimaat, een docent die gevarieerde reviewvormen gebruikt en de juiste vraag op het juiste moment stelt, zonder daarbij oordelend te zijn. de Kok, F. (2018) Active reviewing Een zelfbeoordelingsmethode die bijdraagt aan meer inzicht in het eigen leerproces? Inhoud workshop: Gedurende de workshop wordt uitgegaan van een les lichamelijke opvoeding bestaande uit drie vakken, waarbij in ieder vak een andere sport- en beweegactiviteit wordt aangeboden. Per sport- en beweegactiviteit worden er verschillende creatieve manieren van active reviewing toegepast. Ook krijg je de kans om samen met collega s aan de slag te gaan met deze reflectievormen en ze naar eigen inzicht verder te ontwikkelen. Nieuwsgierig hoe active reviewing er uit kan zien? Bekijk dit filmpje eens Workshopleider: Michiel Hermans - docent LO Blariacumcollege Venlo & eigenaar Coach Michiel - innovatief bewegingsonderwijs

13 19. VAN LIJNBAL NAAR VOLLEYBAL: CHALLENGE JEZELF! PRAKTIJK Lijnbal is een spel dat goed past in de leerlijn naar volleybal. De opbouw van 1-1 naar 2-2 naar 4-4 zal bij velen niet onbekend zijn, maar welke verrijkings- en differentiatievormen zijn er nog meer mogelijk? Ook het type bal is van grote invloed op het leerresultaat (lees: succeservaringen), maar hoe zet je dat in? Met een strandbal overslaan is een leuk spel, maar leidt het tot beter volleybalspel? Tijdens deze praktijkworkshop gaan de deelnemers aan de slag met: verschillende lijnbalspelen volleybalvormen die snel succesvol zijn Workshopleider: Robin Planken Vakleerkracht en docent beweginsonderwijs bij Inholland. 20. DE SPELLES PRAKTIJK De Spelles van Matthijs Jansen is hot ( volgers). Sommige ideeën (Master mind) zijn zelfs mondiaal viraal gegaan. De kracht van de spellen van De Spelles is de eenvoud! Het zijn zelfbedachte, vaak simpele, spelletjes zijn waarbij de leerlingen moeten bewegen, samenwerken en vaak ook nadenken. Mastermind, Rubik s Kubus, Vier-opeen-rij, maar ook Hunebed-estafette zijn daar voorbeelden van. De spellen staan vaak dicht bij de belevingswereld van de leerlingen, waardoor het hun interesse opwekt en hen motiveert om actief deel te nemen aan de spellen die in de gymles worden gespeeld. Tijdens deze inspirerende workshop worden nieuwe spellen getest, zal Matthijs zijn ervaringen delen en vertelt hij welk effect De Spelles heeft op het gedrag van zijn groep. Workshopleider: Matthijs Jansen oprichter van De Spelles en leerkracht van groep 8 op Basisschool De Brug in Nieuwerbrug

14 21. THE BEST OFF DE VIER NIEUWE SPELEN PRAKTIJK De afgelopen studiedagen ( ) heeft Jurre Brussel met groot succes in totaal 12 nieuwe spelen geïntroduceerd. Het ging om (vrijwel) nieuwe spelen, die met beperkt materiaal in een vrij kleine ruimte gespeeld konden worden. Tevens werden vele variatie en differentiaties besproken. Dit jaar worden er 4 spelen van de afgelopen 3 studiedagen herhaald en verdiept. Workshopleider: Jurre Brussel Vakleerkracht en opleidingsdocent Pabo Rotterdam 22. PLEINSPELEN MET KOSTENLOOS MATERIAAL PRAKTIJK Laat je in deze praktijkworkshop inspireren door Michel Ballast en Ron ten Broeke van Beweeg Wijs. Michel heeft al jaren ervaring in het begeleiden van pleinspelen op allerlei scholen: basisonderwijs, speciaal onderwijs, en voortgezet (speciaal) onderwijs. Wekelijks is hij aan het speuren naar kosteloze materialen om scholen en kinderen weer blij te maken met speelverrassingen. De kracht van het spelen zit vooral in het enthousiasmeren en begeleiden en niet in dure materialen. Speel met ons mee en ga morgen op jouw eigen plein aan de slag. Workshopleider: Ron ten Broeke Auteur Speelpleinmethode Beweeg Wijs. Coach van school- en wijk-beweegteams.

15 23. LESGEVEN OP EEN INTERNATIONALE SCHOOL SPELEN UIT ANDERE LANDEN PRAKTIJK Workshop tekst volgt nog. Workshopleider: Mick Luinge Docent Physical and Health Education op de Amsterdam International Community School. Nadat hij in 2007 voor het eerst kennis gemaakt had met Internationaal Onderwijs was Mick niet meer te stoppen. Tussen zijn 19e en 29e reisde hij door 45 landen en werkte hij als docent in 3 verschillende landen. Een echte wereldburger, maar toch is Nederland voor hem thuis en werkt hij op een dit moment met veel passie op een Internationale School in Amsterdam waar hij bewegingsonderwijs geeft aan kinderen tussen 4 en 19 jaar.

16 24. TENNIS OP SCHOOL PRAKTIJK Tennis is na voetbal de 2e sport van Nederland qua aantal beoefenaars. Hoe is het dan mogelijk dat tennis dan zo weinig wordt aangeboden op (met name basis)scholen? Geen materiaal, niet genoeg ruimte of te weinig kennis van tennisonderwijs? In deze praktijkworkshop maak je kennis met 2 inspirerende programma s om kinderen aan het tennis te krijgen en houden. Zowel in de les bewegingsonderwijs binnen en buiten op het plein of zelfstandig in pauzes. De deelnemers zullen ervaren dat ook met weinig materiaal, ruimte of kennis tennis prima aan te bieden is. Rackets zijn aanwezig. Workshopleider: Tom Vink en Hans Stroes oprichters Tennislevels. Deze workshop wordt mogelijk in samenwerking gegeven met de KNLTB. 25. GREEN2PLAY PRAKTIJK Groene of coöperatieve spelen zijn spelen waar het speldoel zit in het samen volbrengen van het speldoel. Iedereen kan meedoen en het gaat niet om winnen of verliezen. De huidige leerlijnen geven vaak onvoldoende kapstokken voor groene spelen. Deze groene spelen zijn juist een onmisbaar krachtig middel om meer verbondenheid en saamhorigheid in je groepen te creëren. Ze doen een appél op elkaar helpen, samenwerken en samen succes beleven, zonder verlies. In deze workshop leer je werken met de doe-het-zelf kaarten van ZPORTIVO in de groene kleur. Groepjes krijgen zo een tool voor meer eigen verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, communicatie en creativiteit. Workshopleider: Erik Boot eigenaar van ZPORTIVO plein, gymzaal, veld & natuur. Tevens werkzaam als docent SB opleiding Alkmaar, docent minor gedrag ALO Eindhoven, docent MRT en gedrag specialist bij o.a. Beweeg Wijs.

17 INSCHRIJVEN Klik > hier < om je in te schrijven. KOSTEN Hele dag inclusief lunch 174,- Hele dag inclusief lunch & diner 199,-

18 BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS BESTAAT AL 29 JAAR De eerste publicatie van 1990 bereikte meer dan 80% van de basisscholen in Nederland. Hans Stroes, Wim van Gelder en Bastiaan Goedhart zijn de auteurs van de methode Basislessen Bewegingsonderwijs. Met deze studiedag willen we de methode onder de aandacht brengen en de huidige gebruikers verdieping bieden. In januari 2009 is het geheel vernieuwde Basislessen Bewegingsonderwijs deel 1 van de pers gerold. Inmiddels is er een tweede druk en zijn er zo n 5500 exemplaren verkocht. Een 10-tal opleidingen als ALO, PABO en MBO Sport & Bewegen werken inmiddels met de website. In 2015 verscheen Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal in boek- en App vorm. Ook hiervan is de tweede druk een feit. De eerste 2 Basislessen zijn gratis te downloaden op basislessen.nl. Tevens vindt je daar de bijbehorende filmpjes, verdiepingen en observatieformulieren. Ook de eerste Basisles voor groep 1 en 2 is voor iedereen toegankelijk. HANS STROES, WIM VAN GELDER & BASTIAAN GOEDHART Vormen samen Alles in Beweging. Samen ontwikkelen zij cursussen en publicaties voor het bewegingsonderwijs. Daarnaast adviseren zij gemeenten, besturen en scholen op het gebied van bewegingsonderwijs, de Dynamische schooldag, het inrichten van schoolpleinen en Motorische Remedial Teaching. Voor informatie, bel Of kijk op of Graag tot 23 januari!

Basislessen LANDELIJKE STUDIEDAG. Arena NW Hilversum. 23 januari 2019

Basislessen LANDELIJKE STUDIEDAG. Arena NW Hilversum. 23 januari 2019 LANDELIJKE STUDIEDAG Basislessen Arena 303 1213 NW Hilversum 23 januari 2019 NIEUWE WORKSHOPS Bewegingsonderwijs buiten voor groep 1 t/m 4 Een Motorlab opzetten voor groep 1 t/m 4 Pedagoog in de les bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand!

Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand! Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand! Dinsdagavond 2 april 2019 in Neede Al ruim 680 deelnemers mochten wij inspireren tijdens onze praktische studieavond over de 'Dynamische

Nadere informatie

Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand!

Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand! Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand! Dinsdagavond 2 april 2019 in Neede Al ruim 680 deelnemers mochten wij inspireren tijdens onze praktische studieavond over de 'Dynamische

Nadere informatie

Dinsdag 12 maart 2019

Dinsdag 12 maart 2019 Dinsdag 12 maart 2019 Een avond die je kijk op (bewegings)onderwijs zal veranderen! 10 jaar Alles in Beweging 20 jaar schoolpleinontwikkeling 25 jaar cursussen en opleiding MRT 30 jaar methode Basislessen

Nadere informatie

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Uitnodiging Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Woensdag 26 januari 2011 10.30 17.00 uur Locatie: Arena 301, 1213 NW Hilversum ROC van Amsterdam Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 26 januari

Nadere informatie

Studiedag Basislessen Light

Studiedag Basislessen Light Studiedag Basislessen Light OMGEVING OSS 02 OKTOBER 2018 WORKSHOPS Theorie workshops 1. Mindset 2. Een les niet gevallen is een les niet geleerd (valbreken) 3. Handengym 4. Zorgketen voor de motoriek 5.

Nadere informatie

OVERALL BEOORDELING STUDIEAVOND 1.0 8,9

OVERALL BEOORDELING STUDIEAVOND 1.0 8,9 Op 2 april 2019 organiseren we een vervolg op de Dynamische schooldag 1.0. Deze verdiepende avond vindt plaats in de Beweeg Wijs Fabriek in Neede. Ook nieuw geïnteresseerden zijn welkom! Start 16.00 uur

Nadere informatie

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs FDS Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Woensdag 25 januari 2012 10.00 17.00 uur Locatie: Arena 301 1213 NW Hilversum ROC van Amsterdam Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 25 januari 2012

Nadere informatie

STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL

STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL Op woensdag 23 september 2015 organiseert Alles in Beweging samen met Yalp, Progression & basisschool De Havelt de 'studiemiddag Freerunning in het onderwijs'.

Nadere informatie

Een studiedag over Buitenspelen (in het onderwijs). Locatie: Sportacademie MBO Amersfoort Bokkenduinen 11, 3819 BD Amersfoort

Een studiedag over Buitenspelen (in het onderwijs). Locatie: Sportacademie MBO Amersfoort Bokkenduinen 11, 3819 BD Amersfoort Een studiedag over Buitenspelen (in het onderwijs). Locatie: Sportacademie MBO Amersfoort Bokkenduinen 11, 3819 BD Amersfoort WORKSHOPS Dynamische schooldag Buitenspelen is leuk toch? introductie PLAYgrounds

Nadere informatie

Buitenspelen zou een vak moeten zijn op school - Johan Cruijff

Buitenspelen zou een vak moeten zijn op school - Johan Cruijff Buitenspelen zou een vak moeten zijn op school - Johan Cruijff Buitenspelen maakt kinderen sterker en socialer - Onderzoek van Universiteit Leiden en Lissabon, Riefen 2016 Alles in Beweging organiseert

Nadere informatie

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs. Programma studiedag

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs. Programma studiedag Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 23 januari 2013 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum een studiedag rondom de vernieuwde

Nadere informatie

Tot slot, iedereen kan dansen! Dus doe mee en ervaar wat jij jouw klas kan laten ervaren doormiddel van beweging, muziek en dans!

Tot slot, iedereen kan dansen! Dus doe mee en ervaar wat jij jouw klas kan laten ervaren doormiddel van beweging, muziek en dans! Dansen met kleuters (nieuw) Kleuters houden van bewegen! Voeg hier muziek en dans aan toe en niet alleen het lijf, maar ook het hart en het hoofd van jouw leerlingen komen in beweging. De workshop geeft

Nadere informatie

Wim van Gelder. Effecten en werkwijzen Motorische Remedial Teaching. Stelling Stelling 2. Stelling 3

Wim van Gelder. Effecten en werkwijzen Motorische Remedial Teaching. Stelling Stelling 2. Stelling 3 Effecten en werkwijzen Motorische Remedial Teaching Hilversum 26 januari 2011 Wim van Gelder Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Docent Hogeschool INHOLLAND Pabo Haarlem Nascholing Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Landelijke Studiedag Basislessen

Landelijke Studiedag Basislessen Landelijke Studiedag Basislessen Arena 303 1213 NW Hilversum 24 januari 2018 NIEUWE WORKSHOPS Bewegend rekenen Stimuliz; het online volgsysteem voor een gezonde ontwikkeling van kinderen Move your (cl)ass!

Nadere informatie

Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal

Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal 34 Aan de methodereeks Basislessen Bewegingsonderwijs is een nieuw deel toegevoegd. Een methode bewegingsonderwijs voor kleuters in de speelzaal. Het lijvige

Nadere informatie

Van LVS tot MRT. Hilversum, 25 januari Hans Stroes. Ervaring. Opzetten van een zorgketen motoriek. Programma. Even voorstellen.

Van LVS tot MRT. Hilversum, 25 januari Hans Stroes. Ervaring. Opzetten van een zorgketen motoriek. Programma. Even voorstellen. Opzetten van een zorgketen motoriek Programma Van LVS tot MRT Hilversum, 25 januari 2017 Hans Stroes 2. Visie op zorg voor bewegen 4. Welke stappen in de zorgketen hebben het meeste effect 5. Leerlingvolgsystemen

Nadere informatie

Workshop Active Reviewing Studiedag BSM en LO

Workshop Active Reviewing Studiedag BSM en LO Workshop Active Reviewing Studiedag BSM en LO2 29-09-2018 Programma workshop Even voorstellen. Waardecontract Aan de slag! Theorie Even voorstellen. Michiel Hermans Docent Lichamelijke Opvoeding Blariacumcollege

Nadere informatie

Kleuters op het schoolplein

Kleuters op het schoolplein Kleuters op het schoolplein 25 januari 2017 Welkom! KLEUTERS OP HET SCHOOLPLEIN Beweeg Wijs met gedrag i.s.m. gedragsdeskundige Erik Boot Ron ten Broeke Even kennismaken Hoofdkantoor Berkelland : N.O.

Nadere informatie

Studiedag Basislessen Buiten

Studiedag Basislessen Buiten Studiedag Basislessen Buiten Op 14 mei 2014 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Landstede Sport & Bewegen een studiedag Basislessen Buiten. De studiedag

Nadere informatie

20-1-2015 INDELING WORKSHOP

20-1-2015 INDELING WORKSHOP BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS INDELING WORKSHOP Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen Hans Stroes Hilversum, 21 januari 2015 1.Kennismaking 2.Introductie methode Basislessen 3.Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 22 januari 2014 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen ilversum een studiedag rondom de vernieuwde

Nadere informatie

De spel- en bewegingsontwikkeling van kleuters. Hans Stroes Hilversum,

De spel- en bewegingsontwikkeling van kleuters. Hans Stroes Hilversum, De spel- en bewegingsontwikkeling van kleuters Hans Stroes Hilversum, 23-1-2013 Programma 1. Kennismaking 2. Het belang van bewegen en spelen 3. Zorg voor bewegen en spelen op school 4. Bewegen in de klas

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Sport, bewegen & gezondheid

Sport, bewegen & gezondheid Sport, bewegen & gezondheid Masterclass Wim van Gelder tijdens buurtsportcoachdag 13 juni 2015 13 juni 2015 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van: Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Praktijk NUMMER 7 Jaargang 103 augustus 2015

Praktijk NUMMER 7 Jaargang 103 augustus 2015 Lichamelijke opvoeding magazine Praktijk NUMMER 7 Jaargang 103 augustus 2015 KATERN Spelen in kleine groepen: Kingen, Belgisch voetbal 3 tegen 3, tafelvolleybal met maximaal 6 kinderen en lekker chillen

Nadere informatie

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg.

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg. Samen Inspireren Ontdekken Ontwikkelen Informatiegids IKC de Plattenburg www.deplattenburg.nl Kiezen Het kiezen van een basisschool voor uw kind: een belangrijke stap. Bij de Plattenburg gaat er voor uw

Nadere informatie

In het kort. Verbeter de schoolprestaties door fysiek actieve lessen in de klas! Bewegend leren. Congres. Vrijdag 8 februari 2019.

In het kort. Verbeter de schoolprestaties door fysiek actieve lessen in de klas! Bewegend leren. Congres. Vrijdag 8 februari 2019. Bewegend leren Uitverkocht Congres Vrijdag 8 februari 2019 Stel je vraag aan de congresontwikkelaar Nicoline Schults In het kort Dit congres wordt op maandag 30 september herhaald. Via deze link kan jij

Nadere informatie

Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging.

Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging. Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging. Wij zijn een katholieke school en daarom vinden het belangrijk

Nadere informatie

Angsten. Waar werken jullie? Clusters. Fundamentele vraag. Terecht of onterecht. Klassiek pedagogisch dilemma

Angsten. Waar werken jullie? Clusters. Fundamentele vraag. Terecht of onterecht. Klassiek pedagogisch dilemma Presentaties Wim van Gelder Over de (beweeg) angst heen! Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau Zwolle 28 maart 2018 op gebied van Bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching

Nadere informatie

Basislessen in de speelzaal

Basislessen in de speelzaal Basislessen in de speelzaal Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings-en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen Scholen en besturen Gemeentes

Nadere informatie

MENUK AART SCHO LEN 1

MENUK AART SCHO LEN 1 1 MENUKAART SCHOLEN MENUKAART SCHOLEN Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together. 2 INHOUDSOPGAVE Team... 4 Aanbod van project Leef!... 5 Gymlessen...

Nadere informatie

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs.

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs. Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009 Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs Bewegingsonderwijs Karakteristiek: Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein

Nadere informatie

Gymmen in de grote gymzaal

Gymmen in de grote gymzaal 1 november 2011 Deelsessie bewegingsonderwijs voor jonge kinderen: Gymmen in de grote gymzaal Sprekers: Joost Brandt Harry van der Meer www.grotegymzaal.nl Joost Brandt en Harry van der Meer Even voorstellen

Nadere informatie

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en Peuters spelender wijs! Een praktische verdiepingscursus voor pedagogisch medewerkers in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven De ontwikkeling van jonge kinderen gaat snel. Ze zijn altijd op ontdekkingstocht

Nadere informatie

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Op 21 januari 2015 organiseert scholings- en adviesbureau Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 5 e editie van de studiedag

Nadere informatie

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer:

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: COACHEND LEIDERSCHAP vierdaagse training Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: 074-245 26 45 PROGRAMMA Als leidinggevende heb je te maken met verschillende medewerkers met ieder

Nadere informatie

Verantwoording 1.1 Keuze van de titel

Verantwoording 1.1 Keuze van de titel 1 13 Verantwoording 1.1 Keuze van de titel Voor je ligt het handboek Training sociale vaardigheden. Dit boek is geschreven voor iedereen die te maken heeft met kinderen tussen de tien en vijftien jaar

Nadere informatie

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Wie de schoen past Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Het ROC ASA in Amsterdam heeft de afgelopen drie jaar het programma Kaleidoscoop ingevoerd. Daardoor volg

Nadere informatie

VOORWOORD. De opbouw van de leereenheden

VOORWOORD. De opbouw van de leereenheden VOORWOORD Angerenstein SB (Sport en Bewegen) is een complete serie leermiddelen voor het kwalificatiedossier Sport en Bewegen. Angerenstein SB bestaat uit boeken met theorie en opdrachten, online verdiepingsstof

Nadere informatie

Aansluiten bij de behoefte van ieder kind. Makkelijker gezegd dan gedaan?

Aansluiten bij de behoefte van ieder kind. Makkelijker gezegd dan gedaan? Aansluiten bij de behoefte van ieder kind. Makkelijker gezegd dan gedaan? Kinderen ontwikkelen hun motoriek en hun motorische vaardigheden op hun eigen manier, in hun eigen tempo. Dit lijkt vanzelf te

Nadere informatie

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk Masterclass Wim van Gelder tijdens buurtsportcoachda g 13 juni 2015 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van:

Nadere informatie

Studiedag Basislessen Buiten

Studiedag Basislessen Buiten Studiedag Basislessen Buiten Op 20 mei 2015 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Landstede Sport & Bewegen de 2 e editie van de studiedag Basislessen

Nadere informatie

Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen

Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen Hans Stroes Hilversum, 23 januari 2013 INDELING WORKSHOP 1. Kennismaking 2. Introductie methode Basislessen 3. Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

27 november 2014 Wim van Gelder. PLAYgrounds

27 november 2014 Wim van Gelder. PLAYgrounds 27 november 2014 Wim van Gelder PLAYgrounds Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings-en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen Expert bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis Rapport Docent i360 Naam Angela Rondhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Voorbeeld introductietraining PLAYgrounds voor groepsdocenten

Voorbeeld introductietraining PLAYgrounds voor groepsdocenten Voorbeeld introductietraining PLAYgrounds voor groepsdocenten In de aanpak van PLAYgrounds wordt aandacht besteed aan de competenties van groepsleerkrachten om bij het actief buitenspelen van kinderen

Nadere informatie

SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN

SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN Workshop 2: Pedagogiek binnen de sportvereniging. Cyriel Gielen/Youri Tooren Fontys Hogeschool Pedagogiek Wie wij zijn? Kennisinstituut met meer dan 4.300 medewerkers

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord

Inhoudsopgave. Voorwoord SCHOOLGIDS Voorwoord s In deze schoolgids wordt gebruik gemaakt van QR- codes die verwijzen naar diverse websites. Heeft u geen QR scanner op uw smartphone of tablet? Deze zijn via de App store of Google

Nadere informatie

LVS AFGENOMEN. en wat daarna?

LVS AFGENOMEN. en wat daarna? LVS AFGENOMEN en wat daarna? Wim van Gelder Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Cursussen, lezingen, workshops op gebied van: Bewegingsonderwijs Schoolplein; inrichting, begeleiding (ped

Nadere informatie

Wim van Gelder. Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen

Wim van Gelder. Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen Nieuwe theorieën over motorisch in de praktijk Verdiepende workshop Hilversum 22 januari 2013 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische

Nadere informatie

MRT en de nieuwste principes van motorisch leren

MRT en de nieuwste principes van motorisch leren MRT en de nieuwste principes van motorisch Wim van Gelder 20 jaar vakleerkracht en consulent bewegingsonderwijs Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Opleidingen MRT Diverse cursussen Advies

Nadere informatie

Uiteindelijk gaat het. Laat kinderen bewegen. bij de scholing van bewegen. niet om de motoriek als functie op zichzelf, maar om de bijdrage aan

Uiteindelijk gaat het. Laat kinderen bewegen. bij de scholing van bewegen. niet om de motoriek als functie op zichzelf, maar om de bijdrage aan Laat kinderen bewegen Zorg, scholing en advies rondom de motorische ontwikkeling van het kind Uiteindelijk gaat het bij de scholing van bewegen niet om de motoriek als functie op zichzelf, maar om de bijdrage

Nadere informatie

Workshop. 4 nieuwe spelen (voor morgen in de les bewegingsonderwijs)

Workshop. 4 nieuwe spelen (voor morgen in de les bewegingsonderwijs) Workshop 4 nieuwe spelen (voor morgen in de les bewegingsonderwijs) Jurre Brussel Studiedag Basislessen 20 jan. 2016/Hilversum Even voorstellen Jurre Brussel ROC (van Amsterdam, MBO, 2007) ALO (Amsterdam,

Nadere informatie

Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together.

Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together. MENUKAART SCHOLEN MENUKAART SCHOLEN Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together. 2 INHOUDSOPGAVE TEAM 4 AANBOD STICHTING SPORTSTUIF PROJECT

Nadere informatie

MENUKAART SCHOLEN. Sport is Friendship, Sport is health, Sport is Education, Sport is life, Sport brings the world together.

MENUKAART SCHOLEN. Sport is Friendship, Sport is health, Sport is Education, Sport is life, Sport brings the world together. MENUKAART SCHOLEN Sport is Friendship, Sport is health, Sport is Education, Sport is life, Sport brings the world together. Menukaart Sportstuif Leef! Aanbod Stichting Sportstuif project Leef! A. Het aanbieden

Nadere informatie

Mijn visie; mijn manier van handelen en

Mijn visie; mijn manier van handelen en Mijn visie; mijn manier van handelen en ideeën over hoe kinderen ontwikkelen, leren en zouden moeten leren op school. Mariska Gerritsen, Docent beeldende vorming Fontys Tilburg Onderwijs Mijn visie op

Nadere informatie

Even voorstellen VEILIGHEID & AANSPRAKELIJKHEID. Aansprakelijkheid in de actualiteit

Even voorstellen VEILIGHEID & AANSPRAKELIJKHEID. Aansprakelijkheid in de actualiteit VEILIGHEID & AANSPRAKELIJKHEID Even voorstellen Docent Hogeschool Inholland - Pabo Haarlem - Nascholing Noord- en Zuid-Holland Bewegingsonderwijs en Motorische Remedial Teaching Vakleerkracht Basisschool

Nadere informatie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie IselingeAcademie post-hbo, masters en teamscholing Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie 2019-2020 Iselinge Academie Iselinge Academie realiseert samen met Iselinge Hogeschool

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid Strategisch beleidsplan O2A5 De dialoog als beleid Bij de tijd, open, boeiend en passend, dat zijn zowel het onderwijs als de werkwijze van O2A5. We hebben dan ook gekozen voor een vernieuwende en eigentijdse

Nadere informatie

Het perspectief van een kind of jongere zien. Coaching bij (dreigende) uitval

Het perspectief van een kind of jongere zien. Coaching bij (dreigende) uitval Het perspectief van een kind of jongere zien Coaching bij (dreigende) uitval 12 oktober 2017 T A L E N T Slim Begeleiden Albert Kaput Vastlopen Hoe ervaren jongeren de boodschappen die zij uit hun omgeving

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

Leiderschap trainingen. Persoonlijke Effectiviteit trainingen. Coachend Leidinggeven. Leiderschap van Nu. Leiderschap van Nu - Advanced

Leiderschap trainingen. Persoonlijke Effectiviteit trainingen. Coachend Leidinggeven. Leiderschap van Nu. Leiderschap van Nu - Advanced Leiderschap trainingen Coachend Leidinggeven Leiderschap van Nu Leiderschap van Nu - Advanced Persoonlijke Effectiviteit trainingen Optimaal Omgaan met Tijd en Werkdruk Vergroot je Assertiviteit en Zelfvertrouwen

Nadere informatie

Inhoud. Klaar voor de start? 11

Inhoud. Klaar voor de start? 11 Inhoud Klaar voor de start? 11 1 Bouwen op een fundament 16 A De praktijk 16 B Zelfreflectie 17 C De theorie 18 1.1 Ontwikkelen van onderwijs 18 1.2 De elementen van het onderwijsontwikkelmodel 20 D Toepassen

Nadere informatie

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST Na de herfstvakantie starten we met de eerste inspiratiebijeenkomst van dit schooljaar. Woensdag 25 oktober vertellen Jet en Suus van het Onderwijspakhuis ons alles over SEPPO,

Nadere informatie

Gaat 'gezond bewegen' het verschil maken?

Gaat 'gezond bewegen' het verschil maken? Gaat 'gezond bewegen' het verschil maken? SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling VO Studiedag 20-01-2016 Berend Brouwer (b.brouwer@slo.nl) Agenda Warming-up Het leerplankader SBGL Thema 'bewegen

Nadere informatie

Beweeg Wijs laat ze buiten spelen! Pagina 3. 1. De Beweeg Wijs interventie / speelmethode Pagina 4. 2. Dagarrangementen na schooltijd Pagina 5

Beweeg Wijs laat ze buiten spelen! Pagina 3. 1. De Beweeg Wijs interventie / speelmethode Pagina 4. 2. Dagarrangementen na schooltijd Pagina 5 2 INHOUDSOPGAVE Beweeg Wijs laat ze buiten spelen! Pagina 3 Aanbod: 1. De Beweeg Wijs interventie / speelmethode Pagina 4 2. Dagarrangementen na schooltijd Pagina 5 3. Wijkprogramma s rondom de school

Nadere informatie

Productcatalogus AIRO Visie

Productcatalogus AIRO Visie Productcatalogus AIRO Visie Onderwijs Agogiek Inspireren Reflecteren Ontwikkelen Meer info? 0642083525 1 www.airovisie.nl Indeling Inleiding..pagina 3 Team training.. pagina 4 Groepsondersteuning...pagina

Nadere informatie

Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken in het basisonderwijs

Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken in het basisonderwijs Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken in het basisonderwijs 2 Inleiding Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken zijn naast het onderwijs in taal en rekenen belangrijk in het lesaanbod.

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

Als docent werk je vanuit een positie van autoriteit, als trainer vanuit een positie van gelijkwaardigheid

Als docent werk je vanuit een positie van autoriteit, als trainer vanuit een positie van gelijkwaardigheid JOUW ROL ALS TRAINER Het klinkt misschien overbodig om het te hebben over de rol die je hebt bij het beïnvloeden van het denken en doen van anderen in groepssituaties. Iedereen weet toch wel wat die rol

Nadere informatie

Het ontwikkelen van de kleine motoriek in de klas en in de les bewegingsonderwijs. Even voorstellen. HANDENGYM gymles voor de handen

Het ontwikkelen van de kleine motoriek in de klas en in de les bewegingsonderwijs. Even voorstellen. HANDENGYM gymles voor de handen HANDENGYM gymles voor de handen Het ontwikkelen van de kleine motoriek in de klas en in de les bewegingsonderwijs Hilversum 25 januari 2017 Hans Stroes Even voorstellen. Scholings- en adviesbureau Stroes

Nadere informatie

P.1 Creëren van een veilig en stimulerend leerklimaat

P.1 Creëren van een veilig en stimulerend leerklimaat Pedagogisch bekwaam P.1 Creëren van een veilig en stimulerend leerklimaat Resultaat De meeste leerlingen voelen zich veilig en worden gestimuleerd en uitgedaagd om te leren. Ze zijn actief en betrokken

Nadere informatie

Woordenschatonderwijs. Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs

Woordenschatonderwijs. Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs Schooljaar 2011-2012 Woordenschatonderwijs Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs te verbeteren opbrengsten Schooljaar 2012-2013 Woordleerstrategieën

Nadere informatie

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s), Veenendaal, 22-6-2016 Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit schrijven willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen

Nadere informatie

C.1 Delen en deelnemen

C.1 Delen en deelnemen COLLEGIALE SAMENWERKING C.1 Delen en deelnemen De leraar levert een oplossingsgericht bijdrage aan algemene taken in het team en aan de onderwijskundige en pedagogische ontwikkeling van de school. De leraar

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Joost van den Vondelschool - 19 november 2014

Schoolondersteuningsprofiel Joost van den Vondelschool - 19 november 2014 Contactgegevens school Naam Joost van den Vondelschool Straat + huisnummer Huijgenslaan 41 Plaats Amersfoort Postcode 3818 WB Land Nederland Brinnummer 16GL Telefoon (33)4617997 E-mailadres directie@vondel.net

Nadere informatie

Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen.

Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen. Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen. Dit document is bedoeld voor scholen die deelnemen aan het Sport Heroes programma. Scholen die deelnemen aan het Sport Heroes programma

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor!

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! Verbindingen leggen en onderhouden. Dat is de belangrijkste taak van de combinatiefunctionaris.

Nadere informatie

Van klein naar groot Ingrid Bijker-Anemaat

Van klein naar groot Ingrid Bijker-Anemaat Van klein naar groot Ingrid Bijker-Anemaat In september 2013 ben ik gestart met de cursus MRT aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. In het verdiepingstraject is daar ook een onderzoek aan verbonden. Tijdens

Nadere informatie

DE MEEWERKENDE LEIDINGGEVENDE

DE MEEWERKENDE LEIDINGGEVENDE DE MEEWERKENDE LEIDINGGEVENDE tweedaagse training Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: 074-245 26 45 PROGRAMMA Je stuurt een kleine groep medewerkers aan terwijl je zelf actief

Nadere informatie

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw.

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. onderwijs Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. April 2012 2 Stad & Esch bereidt leerlingen optimaal voor op de

Nadere informatie

Hieronder geven wij antwoord op een aantal vragen, die van belang kunnen zijn bij het kiezen van een school voor uw kind(eren).

Hieronder geven wij antwoord op een aantal vragen, die van belang kunnen zijn bij het kiezen van een school voor uw kind(eren). Waarom kiezen voor onze school? Het is geen gemakkelijke opgave, een goede basisschool te kiezen voor uw kind(eren). De basisschool vervult immers een belangrijke rol in de opvoeding en ontwikkeling van

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

Informatiebrief bouw onderwijsontwikkeling Tarcisius

Informatiebrief bouw onderwijsontwikkeling Tarcisius Nieuwsbrief 8 September 2018 Informatiebrief bouw onderwijsontwikkeling Tarcisius U leest u nu onze 8 e informatiebrief. U vindt deze nieuwsbrieven ook op onze website www.bs-tarcisius.nl In deze nieuwsbrief:

Nadere informatie

Martijn Galjé Docent Pedagogische Tact voor het NIVOZ. Woensdag 19 maart 2014, Conferentie voor teams Berséba

Martijn Galjé Docent Pedagogische Tact voor het NIVOZ. Woensdag 19 maart 2014, Conferentie voor teams Berséba Martijn Galjé Docent Pedagogische Tact voor het NIVOZ Woensdag 19 maart 2014, Conferentie voor teams Berséba Pedagogische tact als antwoord Pedagogische tact in de dagelijkse praktijk Pedagogische Tact

Nadere informatie

Inhoud. Poll. Dynamische schooldag En wat nu als ik meer wil weten: Remo Mombarg, Marieke Westendorp en Arjan Pruim

Inhoud. Poll. Dynamische schooldag En wat nu als ik meer wil weten:   Remo Mombarg, Marieke Westendorp en Arjan Pruim 1 Inhoud Move to make a difference Dynamische schooldag En wat nu als ik meer wil weten: www.hanze.nl\lps Remo Mombarg, Marieke Westendorp en Arjan Pruim Overzicht Belang van bewegen De gezondheid van

Nadere informatie

Verwonderen Ontdekken Onderzoeken

Verwonderen Ontdekken Onderzoeken Verwonderen Ontdekken Onderzoeken Op reis naar toekomstvaardige leerlingen! Visiedocument Samenwerkingsschool de Nijewier Tjalleberd Datum: 25 maart 2019 Versie: vastgesteld Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Test Kandidaat

Rapport Docent i360. Test Kandidaat Rapport Docent i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Vignet Bewegen en sport, po

Vignet Bewegen en sport, po Vignet Bewegen en sport, po Vragenlijst Bewegen en sport Deze vragenlijst is ook geschikt voor aanvragen voor scholen van het (Voortgezet) Speciaal Onderwijs. Vul de vragenlijst zorgvuldig in en maak ruim

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau) Voor u ligt het pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau). Hierin wordt beschreven

Nadere informatie

''Veel praktijkvoorbeelden die goed aansloten. Passende, haalbare, maar wel uitdagende oefeningen.

''Veel praktijkvoorbeelden die goed aansloten. Passende, haalbare, maar wel uitdagende oefeningen. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Inspirerend kennis overdragen ''Arjan weet een veilige sfeer te creëren waardoor ik me vrij voel om ook echt te oefenen en te delen wat ik

Nadere informatie

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Op 20 januari 2016 organiseert scholings- en adviesbureau Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 6 e editie van de studiedag

Nadere informatie

Impulsklas aan de slag met gedrag

Impulsklas aan de slag met gedrag Impulsklas aan de slag met gedrag workshop-aanbod 2014-2015 De Impulsklas workshops voor teams & Lezingencyclus voor ouders en onderwijsprofessionals Het workshop-aanbod van Impuls sluit aan bij het werken

Nadere informatie

Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs

Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs Respons Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs Respons; flexible and positive Respons Respons omvat een pakket van diensten en producten om onderwijs en vechtsport met elkaar

Nadere informatie

Coördinator Wetenschap en Techniek

Coördinator Wetenschap en Techniek Coördinator Wetenschap en Techniek De post-hbo opleiding Coördinator Wetenschap en Techniek heeft tot doel leraren en middenkaderfunctionarissen toe te rusten met inzichten en vaardigheden op het gebied

Nadere informatie