Studiedag Basislessen Buiten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studiedag Basislessen Buiten"

Transcriptie

1

2 Studiedag Basislessen Buiten Op 20 mei 2015 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Landstede Sport & Bewegen de 2 e editie van de studiedag Basislessen Buiten. Het betreft een studiedag rondom de methode Basislessen bewegingsonderwijs. De studiedag vindt plaats op een mooie buitenlocatie bij Sportcampus de Pelikaan in Zwolle. Wim van Gelder en Bastiaan Goedhart verzorgen de inleiding met als thema buiten spelen is buiten leren. Er worden 16 verschillende workshops aangeboden. De workshops zijn geschikt voor vakleerkrachten BO, groepsleerkrachten, combinatie-functionarissen, buurtsportcoaches, directeuren, studenten en iedereen die te maken heeft met bewegen en spelen binnen het onderwijs. e workshops: Voetbal & Kingen Kamp & Bosspelen XL (nieuwe spelen) Groene (Coöperatieve Spelen) Een sportdag waar iedereen kan winnen Doelspelen voor de bovenbouw Pleinspelen in de gedragskleuren van Beweeg Wijs met gedrag Beter leren samenspelen met Beweeg Wijs Buitenlessen Speelse loopvormen voor iedereen aantrekkelijk Vorig jaar bezochten ruim 100 deelnemers de studiedag. De waardering voor de studiedag betrof een 8,9! Men vond de workshops inspirerend en zinvol. Programma studiedag uur Ontvangst uur Opening en inleiding uur Workshop ronde uur Lunch + stands uur Workshop ronde uur Wisseling van workshop uur Workshop ronde uur Afsluiting tot +/ uur Kortingsactie Tot 5 januari 2015 geldt een aanbieding voor deelnemers die deelnemen aan zowel de studiedag in Hilversum als de studiedag in Zwolle. Kijk voor meer informatie in deze folder.

3 Praktijk workshops 1. Voetbal & Kingen Voetbal en Kingen zijn spelen die veel gedaan worden in de pauze of tijdens een les bewegingsonderwijs op het schoolplein. Deze populaire spelen hebben een lange houdbaarheidsdatum. In deze workshop behandelen we de regels, randvoorwaarden en verdiepingsmogelijkheden. Welke regels dragen bij aan het spel en welke doen afbreuk? Wat zijn geschikte aantallen en afmetingen? Welke variatie en differentiatie kunnen we aanbrengen? Een praktische workshop waarin we onder andere spelend op zoek gaan naar antwoorden op bovenstaande vragen. Workshopleider: Bastiaan Goedhart is eigenaar van scholings- en adviesbureau Goedhart in Beweging, docent bewegingsonderwijs PABO Haarlem, vakleerkracht bewegingsonderwijs basisschool de Lunetten. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs. 2. Bewegingsonderwijs op het schoolplein voor de onderbouw Waar leren kinderen spelen en bewegen? (Vooral) op het schoolplein! De workshop buigt zich over: Het optimaal benutten van het schoolplein/de speelomgeving van de school. de rol van de (vak)leerkracht de onderbuikgevoelens van collega s het geven van bewegingsonderwijs op het plein de transfer van de les bewegingsonderwijs naar activiteiten die kinderen (in vrije tijd) graag spelen krachtige schoolpleinspelen; deze worden ook gespeeld. Het eerste half uur bestaat uit een interactieve presentatie (binnen) met filmbeelden. Daarna wordt 45 minuten buiten gespeeld! Workshopleider: Wim van Gelder is eigenaar van scholings- en adviesbureau Van Gelder in Beweging. Coördinator van en docent aan de 2-jarige opleiding tot MRT-er en Hogeschool Inholland. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs.

4 3. Bewegingsonderwijs op het schoolplein voor de bovenbouw Waar leren kinderen spelen en bewegen? (Vooral) op het schoolplein! De workshop buigt zich over: Het optimaal benutten van het schoolplein/de speelomgeving van de school de rol van de (vak)leerkracht de onderbuikgevoelens van collega s het geven van bewegingsonderwijs op het plein de transfer van de les bewegingsonderwijs naar activiteiten die kinderen (in vrije tijd) graag spelen krachtige schoolpleinspelen; deze worden ook gespeeld. Het eerste half uur bestaat uit een interactieve presentatie (binnen) met filmbeelden. Daarna wordt 45 minuten buiten gespeeld! Workshopleider: Bastiaan Goedhart is eigenaar van scholings- en adviesbureau Goedhart in Beweging, docent bewegingsonderwijs PABO Haarlem, vakleerkracht bewegingsonderwijs basisschool de Lunetten. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs. 4. Tennislevels, verslavend leuk! Tennislevels is een nieuwe methode om kinderen te leren tennissen. Aan de hand van levelbladen proberen de kinderen een zo n hoog mogelijk level (van 1 t/m 10) te halen bij verschillende tennisspelletjes. De bal 3 keer op je racket kaatsen is bijvoorbeeld level 1 en al kaatsend/lopend 2 rondjes afleggen = level 10. Er zijn levelbladen voor balvaardigheid (gooien en vangen), trucjes, forehand en backhand, volley, service en smash, muurtennis, etc. Tennislevels is uitstekend geschikt om in de lessen bewegingsonderwijs en op het schoolplein te spelen. In deze praktijkworkshop spelen de deelnemers een aantal levelbladen en bekijken we de toepasbaarheid in de gymzaal, op het schoolplein en bij een tennisvereniging. De workshop vindt plaats op een graveltennisbaan. Neem zo mogelijk eigen racket en tennisschoenen mee. Er zijn rackets aanwezig. Zorg in ieder geval dat je schoeisel hebt zonder grof profiel. Het laatste kwart van de workshop wordt ingevuld met eigen vaardigheid, nog even lekker zelf een balletje slaan of een paar games spelen. Workshopleider Hans Stroes - is eigenaar van Stroes in Beweging, Scholings- en adviesbureau bewegingsonderwijs en MRT, docent bewegingsonderwijs en gastdocent op meerdere opleidingen. Daarnaast is Hans tennisleraar en medeauteur van de methode Tennislevels.

5 5. Kamp- & bosspelen In deze praktijkworkshop spelen we een aantal van de onderstaande populaire kamp- en bosspelen: Levend Kolonisten van Catan Vlaggenroof Smokkelaarspel Dierengeluidenspel Blikspuit Levend Stratego Water Spons Vuur Etc. Als we even moe zijn van het rennen, bespreken we een mogelijke opbouw (van makkelijk naar moeilijk) en de mogelijke variaties van de spelen. Workshopleider Hans Stroes - is eigenaar van Stroes in Beweging, Scholings- en adviesbureau bewegingsonderwijs en MRT en medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs. Hans heeft veel ervaring met schoolkampen. 6. Kamp- & Bosspelen XL De kamp- en bosspelen vielen vorig jaar goed in de smaak. In deze vervolgworkshop worden 4 nieuwe spellen gespeeld: Levend Cluedo: een zoekspel in de schemering van het bos: ontmasker de dader door de juiste vragen te stellen en goed te luisteren naar de gegeven antwoorden. Tovenaarsspel: een zoekspel waarbij de deelnemers te maken krijgen met tovenaars, tovenaarsingrediënten en een zoektocht naar de schat. Levend kwartet, maar dan anders: een ren - en tikspel, waarbij de slimste spelers kunnen winnen. Candlelight: een zoek- en /tikspel, dat bij voorkeur in het donker gespeeld wordt. Het is voor deze workshop niet noodzakelijk om de eerste workshop Kamp- en Bosspelen gevolgd te hebben. Workshopleider Annemieke Meefout-Polman vakleerkracht OBS Klavertje Vier in Houten en fan van bos- en kampspelen.

6 7. Honkloopspelen voor groep 1 t/m 8 + zelf spelen van kastie Traditioneel behoren slagbal en iets langer geleden kastie tot de klassiekers van de buitenles. Voor kinderen: veel stilstaan en show-off voor de kinderen die hard konden slaan en hoon voor de kinderen die niet goed konden slaan. Voor de leerkracht een pittige taak als spelleider en als bewaker van een pedagogisch verantwoorde situatie. In deze workshop een poging om de kernwaarden van Basislessen: iedereen op zijn eigen niveau en met plezier actief toe te passen binnen het bewegingsthema Honkloopspelen. Er is aandacht voor de opbouw van groep 1 t/m 8 en voor het buiten werken in groepen. De laatste 15 tot 20 minuten worden besteed aan het spel kastie(bal) met paniek!. Workshopleider: Wim van Gelder is eigenaar van scholings- en adviesbureau Van Gelder in Beweging. Coördinator van en docent aan de 2-jarige opleiding tot MRT-er en Hogeschool Inholland. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs. 8. Groene spelen Groene Spelen (Coöperatieve Spelen) zijn speelse bewegingsvormen waarbij het winnen en verliezen niet voorkomen. Het speldoel ligt in de activiteit zelf. En het spel lukt alleen als iedereen mee doet... Alles in Beweging: iedereen doet mee, omdat het hartstikke leuk is om mee te doen. Het is TOFsport! Bij Groene Spelen wordt de individuele prestatie ondergeschikt gemaakt aan de bereidheid om samen met anderen een activiteit goed uit te voeren. Niemand wordt uitgesloten. Er is sprake van acceptatie en samenwerking. Deelnemers sturen het leerproces zelf. Dit gebeurt in een vaak rijke leeromgeving met uitnodigende niet altijd alledaagse spelmaterialen als bijvoorbeeld een groot stuk landbouwplastic en een parachute. Elk schooljaar worden door ons oude en nieuwe Groene Spelen uitgetest in het basisonderwijs. Het boekje De Groene Spelen voor jong en oud is tijdens de studiedag te koop voor 20,-. Workshopleider Rinus Pecht en Maartje Pecht Maartje is werkzaam als vakleerkracht LO op het Dr.-Knippenbergcollege te Helmond. Rinus heeft gewerkt als onderwijzer en als vakleerkracht LO in het BO en VO en is actief als vrijwilliger Sport bij de Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne. In het basisonderwijs verzorgt hij o.a. workshops Groene Spelen.

7 9. Een sportdag waar iedereen kan winnen De traditionele sportdagen staan meestal in het teken van winnen. Wie rent het hardst, wie gooit het verst, welke team wint het voetbaltoernooi, etc. Dat betekent dat er ook veel kinderen niet (kunnen) winnen. In deze workshop wordt nagedacht over het doel van een sportdag en wat dat betekent voor de invulling. Bijvoorbeeld: activiteiten waarbij het niet om winnen gaat, zoals Groene Spelen activiteiten waarbij het niet te voorspellen is wie er wint activiteiten gericht op samen winnen Maar ook de groepsindeling is een belangrijke keuze die het doel van een sportdag ondersteunt of juist niet. En. wel of geen prijsuitreiking, eervolle vermeldingen en bijzondere aandacht voor enkele kinderen? Een praktijkworkshop waarin de deelnemers samen een sportdag ontwerpen waarbij iedereen kan winnen en vervolgens (gedeeltelijk) zelf spelen. Workshopleider Jeroen Huikeshoven vakleerkracht bewegingsonderwijs op basisschool de Bareel in Heemskerk en opleidingsdocent in de leergang bewegingsonderwijs Inholland Academy

8 10. Sportspelen en betekenisvol leren spelen In deze workshop houden we ons bezig met de verbinding tussen onderwijs en sport. We gaan een aantal praktijksituaties met elkaar spelen die een nieuwe verschuiving laten zien. Kenmerkend daarbij is, dat we enerzijds de sportspecifieke (aantrekkelijke) elementen van de sportvereniging als perspectief nemen en anderzijds houden we rekening met de heterogene bewegingsniveaus die zowel in de sport als het onderwijs voorkomen. De praktijk zal bestaan uit een presentatie en het zelf spelen van een aantal kernactiviteiten uit het boek Sportspelen. In Sportspelen zijn de volgende sporten uitgewerkt: voetbal, softbal, handbal, basketbal, korfbal, volleybal en badminton. We gaan in op gerichte leerhulp en tips tijdens een specifieke fase in het spel. De workshop is bedoeld voor (vak)leerkrachten uit de bovenbouw. Workshopleider: Ivo Dokman is oud speldocent van Calo Windesheim en eigenaar van L&Ving Factory. Samen met Jeroen Koekoek en Wytse Waling auteur van Sportspelen (2011) 11. Freerunning buiten Freerunning (of Parkour) is een bewegingsvorm die sinds de jaren 50 bestaat, maar de laatste jaren een grote vlucht neemt. Philip van Ees beoefent deze bewegingsvorm al jaren en heeft veel ervaring in het werken met kinderen. Hij heeft in samenwerking met de auteurs van Basislessen lesideeën ontwikkeld voor de basisschool. Uitgangspunten hierbij waren: hoge bewegingsintensiteit en een grote belevingswaarde. De bewegingssituaties bieden mogelijkheden voor zowel voor de minst vaardige bewegers als de vaardige bewegers. Ook in de workshop kan iedereen op zijn eigen niveau deelnemen. Freerunning is een wijze van bewegen die goed aansluit bij de nieuwste ideeën rondom motorisch leren. Kinderen leren meer en worden sterker uitgedaagd dan in de klassieke turnsituaties. In deze praktijkworkshop worden de vele mogelijkheden die freerunning biedt op het speelplein en in de natuur besproken en bekeken. En hoe kan Freerunning een vaste plek krijgen op je school? Workshopleider: Philip van Ees Philip is al bijna een decennium bezig om de sport freerunning te verspreiden door Nederland. Met zijn bedrijf JUMP Freerun is hij bezig om Freerunning uit te zetten als een erkende sport waar iedereen aan kan deelnemen.

9 12. Pleinspelen in de gedragskleuren van Beweeg Wijs met gedrag De Beweeg Wijs speelpleinmethode (evidence based) wordt op steeds meer scholen toegepast als leidraad voor minimaal een uur bewegen per dag. Startend op kleurrijke schoolpleinen. Deelnemers kunnen meespelen op het voorbeeld plein. Pleinspelen in de kleuren, gebruik van de kleurrijke speelkaarten, linken naar de gymlessen, linken naar de wijk, uitleg over de inzet van een speelbegeleider, ontwikkeld i.s.m. speelgedragdeskundige Erik Boot. Beproefd in regulier basisonderwijs, SBO, ZML en inmiddels ook voortgezet onderwijs. Veel praktische handvatten! Workshopleider: Ron ten Broeke auteur Speelpleinmethode Beweeg Wijs. Coach van school- en wijk-beweegteams. Ontwikkelaar MBO minor Beweeg Wijs / combifuncties. 13. Beter leren samenspelen met Beweeg Wijs Buitenlessen Beweeg wijs introduceert een methodiek om op een school voor PO buitenlessen in het curriculum te implementeren specifiek gericht op het speelplein en nabijgelegen grasveld. Elke groep op school krijgt zo een (extra) eigen intensief bewegingsmoment met als doel beter te leren samenspelen. De methodiek heeft een opbouw met sociaal emotionele leerlijnen in de zes gedragskleuren van Beweeg Wijs. In deze workshop ervaar je enkele uitdagende bewegingsactiviteiten voor groepen 3 t/m 8, waar beter leren samenspelen het doel is. Er is aandacht voor elkaar waarnemen, elkaar begrijpen, elkaar helpen en elkaar complimenten geven. Voor kinderen de basis voor meer zelfvertrouwen, vriendjes maken en sportiviteit. Naast het zelf ervaren van de activiteiten bespreken we: implementatie BeweegWijs Buitenlessen als extra beweegmoment belangrijke thema's om speelgedrag te ontwikkelen hoe ga je succesvol om met verschillend gedrag intensief bewegen en sociale vaardigheden, een goede combi wat te doen met verschillende weersomstandigheden speelpleinbegeleider, leerkracht en/of vakdocent relatie met pauzemomenten, bewegingsonderwijs en samenspelen in de klas Workshopleider: Erik Boot- gedragsdeskundige Beweeg Wijs; opleidingsdocent MRT; docent Sport en Bewegen MBO Horizon College Alkmaar; eigenaar van Speelgedrag.

10 14. Speelse loopvormen voor iedereen aantrekkelijk Kinderen lopen en rennen graag. Dat zie je op het plein en op alle speelveldjes in de wijken. Maar hoe houden we dat rennen voor iedereen aantrekkelijk? Al te vaak valt een leerkracht terug op de piepjestest. Leuk voor de kinderen die de allerhoogste niveaus halen, deprimerend voor de anderen. In deze workshop besteden we aandacht aan loopvormen die voor iedereen een uitdaging vormen, ongeacht het niveau. We gaan o.a. aan de slag met de biathlon, Mastermind, Zweeds loopspel en Dobbelsteenloop. Neem dus ook je eigen loopschoenen mee! Workshopleiders: Marcel Hooning en Wim Kaandorp beiden vakleerkracht bewegingsonderwijs en MRT op een basisschool en opleidingsdocent in de leergang bewegingsonderwijs bij Inholland Academy. Beiden eigenaar van InBeweging.nu en medeauteur van Groepslessen MRT Zorg voor beweging en voormalig docent bij de Atletiekunie. 15. Beachvolleybal eigen vaardigheid Zin om weer eens lekker zelf te volleyballen? In Zwolle hebben we de beschikking over een aantal beachvolleybalvelden en kunnen we in onderling overleg verschillende spelvormen spelen of zelfs een toernooitje spelen. Houd je niet van zandhappen, hapje voor hapje word je dit geleerd. Workshopleider: Bastiaan Goedhart heeft scholings- en adviesbureau Goedhart in Beweging, docent bewegingsonderwijs PABO Haarlem, vakleerkracht bewegingsonderwijs basisschool de Lunetten. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs.

11 16. Zweeds loopspel Het Zweeds loopspel, ook wel zweet sloopspel genoemd is een spel waarin je al hardlopend op zoek gaat naar vragen en antwoorden. Tijdens deze workshop spelen en ontwikkelen we samen variaties op het bekende spel. Dit ludieke renspel is goed te gebruiken als afsluiting van een thema of les(senreeks) over een onderwerp wat in de klas behandeld is. Maar ook als onderdeel van een schoolkamp, sportdag of een les bewegingsonderwijs (binnen en buiten) kun je deze activiteit inzetten. Aan bod komen; Wat is het spelidee (ook alweer)? Wat zijn de (basis)regels? Wat er is nodig voor de organisatie? Wat zijn valkuilen? Welke variaties zijn er en welke variatie past goed bij een schoolkamp of een kennismaking of een toetsvorm etc. Een praktijkworkshop waarin bewegen, lachen en leren versmolten zijn. Workshopleiders: Rick Schippers en Jeroen Spier Jeroen is afgestudeerd aan de PABO en is werkzaam in het basisonderwijs. Rick is vierde jaars PABO student. Beide hebben veel ervaring in het organiseren en uitvoeren van schoolkampen en alle activiteiten die daarbij komen kijken. De inhoud van de workshop staat onder auspiciën van Goedhart en van Gelder.

12 Studiedag Basislessen buiten 20 mei 2015 Kosten: De gehele studiedag inclusief lunch en diner (van uur) 150,- De gehele studiedag inclusief lunch (van uur) 125,- Het middaggedeelte van de studiedag inclusief lunch ( uur) 100,- Het middaggedeelte van de studiedag ( uur) 85,- Aanbieding Studiedag Hilversum & Zwolle (geldig tot 5 januari 2015) De gehele studiedag inclusief lunch en diner in Zwolle en Hilversum 275,- De gehele studiedag inclusief lunch in Zwolle en Hilversum 225,- Bent u lid van de stichting MRT in Beweging dan ontvangt u 10,- korting! Voor studenten geldt eveneens een aantrekkelijke korting. Inschrijven via basislessen.nl Klik hier voor een sfeerimpressie!

13 Basislessen bewegingsonderwijs Basislessen bewegingsonderwijs bestaat al 20 jaar. De helft van alle basisscholen in Nederland werkt inmiddels met de vernieuwde versie. Hans Stroes, Wim van Gelder en Bastiaan Goedhart zijn de auteurs van de methode Basislessen bewegingsonderwijs. Met deze studiedag willen we de methode onder de aandacht brengen en de huidige gebruikers verdieping bieden. In januari 2009 zijn de hernieuwde basislessen bewegingsonderwijs van de pers gerold. Inmiddels is er een tweede druk en zijn er zo n 5500 exemplaren verkocht. Een 10-tal opleidingen als ALO, PABO en MBO Sport & Bewegen werken inmiddels met de website. De eerste 2 Basislessen zijn gratis te downloaden op de website allesinbeweging.net. Op de website basislessen.nl zijn de filmpjes, verdiepingen en observatieformulieren van de eerste Basisles te bekijken. Ook de eerste Basisles voor groep 1 en 2 is voor iedereen toegankelijk. Meer informatie over de methode vindt u op beide websites. Hans Stroes en Wim van Gelder zijn ook auteurs van Leerlingvolgsysteem bewegen en spelen.

14 Hans Stroes, Wim van Gelder en Bastiaan Goedhart vormen samen Alles in Beweging. Samen ontwikkelen zij cursussen en publicaties voor het bewegingsonderwijs. Daarnaast adviseren zij gemeenten, besturen en scholen op het gebied van bewegingsonderwijs, het inrichten van schoolplein en Motorische Remedial Teaching. Voor bestellingen of informatie, bel of kijk op allesinbeweging.net of basislessen.nl

Studiedag Basislessen Buiten

Studiedag Basislessen Buiten Studiedag Basislessen Buiten Op 14 mei 2014 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Landstede Sport & Bewegen een studiedag Basislessen Buiten. De studiedag

Nadere informatie

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs. Programma studiedag

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs. Programma studiedag Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 23 januari 2013 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum een studiedag rondom de vernieuwde

Nadere informatie

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Uitnodiging Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Woensdag 26 januari 2011 10.30 17.00 uur Locatie: Arena 301, 1213 NW Hilversum ROC van Amsterdam Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 26 januari

Nadere informatie

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs FDS Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Woensdag 25 januari 2012 10.00 17.00 uur Locatie: Arena 301 1213 NW Hilversum ROC van Amsterdam Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 25 januari 2012

Nadere informatie

STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL

STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL Op woensdag 23 september 2015 organiseert Alles in Beweging samen met Yalp, Progression & basisschool De Havelt de 'studiemiddag Freerunning in het onderwijs'.

Nadere informatie

Een studiedag over Buitenspelen (in het onderwijs). Locatie: Sportacademie MBO Amersfoort Bokkenduinen 11, 3819 BD Amersfoort

Een studiedag over Buitenspelen (in het onderwijs). Locatie: Sportacademie MBO Amersfoort Bokkenduinen 11, 3819 BD Amersfoort Een studiedag over Buitenspelen (in het onderwijs). Locatie: Sportacademie MBO Amersfoort Bokkenduinen 11, 3819 BD Amersfoort WORKSHOPS Dynamische schooldag Buitenspelen is leuk toch? introductie PLAYgrounds

Nadere informatie

Buitenspelen zou een vak moeten zijn op school - Johan Cruijff

Buitenspelen zou een vak moeten zijn op school - Johan Cruijff Buitenspelen zou een vak moeten zijn op school - Johan Cruijff Buitenspelen maakt kinderen sterker en socialer - Onderzoek van Universiteit Leiden en Lissabon, Riefen 2016 Alles in Beweging organiseert

Nadere informatie

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 22 januari 2014 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen ilversum een studiedag rondom de vernieuwde

Nadere informatie

Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal

Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal 34 Aan de methodereeks Basislessen Bewegingsonderwijs is een nieuw deel toegevoegd. Een methode bewegingsonderwijs voor kleuters in de speelzaal. Het lijvige

Nadere informatie

Praktijk NUMMER 7 Jaargang 103 augustus 2015

Praktijk NUMMER 7 Jaargang 103 augustus 2015 Lichamelijke opvoeding magazine Praktijk NUMMER 7 Jaargang 103 augustus 2015 KATERN Spelen in kleine groepen: Kingen, Belgisch voetbal 3 tegen 3, tafelvolleybal met maximaal 6 kinderen en lekker chillen

Nadere informatie

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Op 21 januari 2015 organiseert scholings- en adviesbureau Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 5 e editie van de studiedag

Nadere informatie

20-1-2015 INDELING WORKSHOP

20-1-2015 INDELING WORKSHOP BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS INDELING WORKSHOP Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen Hans Stroes Hilversum, 21 januari 2015 1.Kennismaking 2.Introductie methode Basislessen 3.Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Studiedag Basislessen Light

Studiedag Basislessen Light Studiedag Basislessen Light OMGEVING OSS 02 OKTOBER 2018 WORKSHOPS Theorie workshops 1. Mindset 2. Een les niet gevallen is een les niet geleerd (valbreken) 3. Handengym 4. Zorgketen voor de motoriek 5.

Nadere informatie

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Op 20 januari 2016 organiseert scholings- en adviesbureau Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 6 e editie van de studiedag

Nadere informatie

Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand!

Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand! Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand! Dinsdagavond 2 april 2019 in Neede Al ruim 680 deelnemers mochten wij inspireren tijdens onze praktische studieavond over de 'Dynamische

Nadere informatie

verantwoording en methodiek Dit document geeft een didactische onderbouwing voor het toepassen van

verantwoording en methodiek Dit document geeft een didactische onderbouwing voor het toepassen van freerunning of parkour in de lessen bewegingsonderwijs. Freerunning & parkour in het onderwijs geschreven door Alles in Beweging; Wim van Gelder, Bastiaan Goedhart en Hans Stroes - auteurs van Basislessen

Nadere informatie

Groepsgrootte: Na de warming-up wordt de klas opgedeeld in drie of vier groepen, waardoor de groepsgrootte tussen de 6 en 8 kinderen bedraagt.

Groepsgrootte: Na de warming-up wordt de klas opgedeeld in drie of vier groepen, waardoor de groepsgrootte tussen de 6 en 8 kinderen bedraagt. Dit is een preview, vraag het gehele document aan via info@yalp.nl Lesmodule freerunning / parkour in de gymzaal Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Probeer op je eigen manier over de kast te

Nadere informatie

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Op 20 januari 2016 organiseert scholings- en adviesbureau Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 6 e editie van de studiedag

Nadere informatie

MENUK AART SCHO LEN 1

MENUK AART SCHO LEN 1 1 MENUKAART SCHOLEN MENUKAART SCHOLEN Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together. 2 INHOUDSOPGAVE Team... 4 Aanbod van project Leef!... 5 Gymlessen...

Nadere informatie

LVS AFGENOMEN. en wat daarna?

LVS AFGENOMEN. en wat daarna? LVS AFGENOMEN en wat daarna? Wim van Gelder Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Cursussen, lezingen, workshops op gebied van: Bewegingsonderwijs Schoolplein; inrichting, begeleiding (ped

Nadere informatie

Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief!

Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Probeer op je eigen manier over de kast te komen. Eerst veilig en daarna sneller, mooier of anders is een andere benadering dan maak een hurksprong over de

Nadere informatie

Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen

Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen Hans Stroes Hilversum, 23 januari 2013 INDELING WORKSHOP 1. Kennismaking 2. Introductie methode Basislessen 3. Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

WELKOM GYMMERS. Voorstellen Nieuwe studenten

WELKOM GYMMERS. Voorstellen Nieuwe studenten WELKOM GYMMERS Voorstellen Nieuwe studenten Leergang Blok 3 Heemskerk 2011-2012 BLOK 3 Maatwerk & Visie BLOK 2 Reguleren en leerhulp Leerling volg systeem Homogeen vs heterogeen BLOK 1 Aanbieden van activiteiten

Nadere informatie

Kleuters op het schoolplein

Kleuters op het schoolplein Kleuters op het schoolplein 25 januari 2017 Welkom! KLEUTERS OP HET SCHOOLPLEIN Beweeg Wijs met gedrag i.s.m. gedragsdeskundige Erik Boot Ron ten Broeke Even kennismaken Hoofdkantoor Berkelland : N.O.

Nadere informatie

Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together.

Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together. MENUKAART SCHOLEN MENUKAART SCHOLEN Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together. 2 INHOUDSOPGAVE TEAM 4 AANBOD STICHTING SPORTSTUIF PROJECT

Nadere informatie

Basislessen in de speelzaal

Basislessen in de speelzaal Basislessen in de speelzaal Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings-en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen Scholen en besturen Gemeentes

Nadere informatie

Dinsdag 12 maart 2019

Dinsdag 12 maart 2019 Dinsdag 12 maart 2019 Een avond die je kijk op (bewegings)onderwijs zal veranderen! 10 jaar Alles in Beweging 20 jaar schoolpleinontwikkeling 25 jaar cursussen en opleiding MRT 30 jaar methode Basislessen

Nadere informatie

Gymmen in de grote gymzaal

Gymmen in de grote gymzaal 1 november 2011 Deelsessie bewegingsonderwijs voor jonge kinderen: Gymmen in de grote gymzaal Sprekers: Joost Brandt Harry van der Meer www.grotegymzaal.nl Joost Brandt en Harry van der Meer Even voorstellen

Nadere informatie

Wim van Gelder Docent Hogeschool INHolland Scholings- en adviesbureau van Gelder in beweging Auteur van Basislessen bewegingsonderwijs Leerlingvolgsysteem Bewegen en spelen Zorg voor beweging Websites

Nadere informatie

MENUKAART SCHOLEN. Sport is Friendship, Sport is health, Sport is Education, Sport is life, Sport brings the world together.

MENUKAART SCHOLEN. Sport is Friendship, Sport is health, Sport is Education, Sport is life, Sport brings the world together. MENUKAART SCHOLEN Sport is Friendship, Sport is health, Sport is Education, Sport is life, Sport brings the world together. Menukaart Sportstuif Leef! Aanbod Stichting Sportstuif project Leef! A. Het aanbieden

Nadere informatie

Wim van Gelder. Effecten en werkwijzen Motorische Remedial Teaching. Stelling Stelling 2. Stelling 3

Wim van Gelder. Effecten en werkwijzen Motorische Remedial Teaching. Stelling Stelling 2. Stelling 3 Effecten en werkwijzen Motorische Remedial Teaching Hilversum 26 januari 2011 Wim van Gelder Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Docent Hogeschool INHOLLAND Pabo Haarlem Nascholing Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand!

Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand! Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand! Dinsdagavond 2 april 2019 in Neede Al ruim 680 deelnemers mochten wij inspireren tijdens onze praktische studieavond over de 'Dynamische

Nadere informatie

Van LVS tot MRT. Hilversum, 25 januari Hans Stroes. Ervaring. Opzetten van een zorgketen motoriek. Programma. Even voorstellen.

Van LVS tot MRT. Hilversum, 25 januari Hans Stroes. Ervaring. Opzetten van een zorgketen motoriek. Programma. Even voorstellen. Opzetten van een zorgketen motoriek Programma Van LVS tot MRT Hilversum, 25 januari 2017 Hans Stroes 2. Visie op zorg voor bewegen 4. Welke stappen in de zorgketen hebben het meeste effect 5. Leerlingvolgsystemen

Nadere informatie

De spel- en bewegingsontwikkeling van kleuters. Hans Stroes Hilversum,

De spel- en bewegingsontwikkeling van kleuters. Hans Stroes Hilversum, De spel- en bewegingsontwikkeling van kleuters Hans Stroes Hilversum, 23-1-2013 Programma 1. Kennismaking 2. Het belang van bewegen en spelen 3. Zorg voor bewegen en spelen op school 4. Bewegen in de klas

Nadere informatie

> Tijdens de studiedag kunt u diverse stands bezoeken

> Tijdens de studiedag kunt u diverse stands bezoeken Op 25 januari 2017 organiseert Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 7 e editie van de Landelijke Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs. NIEUWE WORKSHOPS Handengym

Nadere informatie

Workshop. 4 nieuwe spelen (voor morgen in de les bewegingsonderwijs)

Workshop. 4 nieuwe spelen (voor morgen in de les bewegingsonderwijs) Workshop 4 nieuwe spelen (voor morgen in de les bewegingsonderwijs) Jurre Brussel Studiedag Basislessen 20 jan. 2016/Hilversum Even voorstellen Jurre Brussel ROC (van Amsterdam, MBO, 2007) ALO (Amsterdam,

Nadere informatie

Sport, bewegen & gezondheid

Sport, bewegen & gezondheid Sport, bewegen & gezondheid Masterclass Wim van Gelder tijdens buurtsportcoachdag 13 juni 2015 13 juni 2015 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van: Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs.

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs. Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009 Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs Bewegingsonderwijs Karakteristiek: Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein

Nadere informatie

DE INLEIDING VOOR WIE

DE INLEIDING VOOR WIE DE INLEIDING Wie in 2013 heeft deelgenomen aan onze studiedag zal zich ongetwijfeld Steven Pont herinneren. Zijn inleiding over 2 x nee = ja werd gewaardeerd met een 9,3! Op 25 januari zal Steven Pont

Nadere informatie

Tennislevels verslavend leuk! Zwolle, 14 mei 2014

Tennislevels verslavend leuk! Zwolle, 14 mei 2014 Tennislevels verslavend leuk! Zwolle, 14 mei 2014 Een kennismaking met Tennislevels Inhoud presentatie: Kennismaking Wat is Sportlevels en wat is Tennislevels Uitgangspunten De kracht van Tennislevels

Nadere informatie

Vignet Bewegen en sport, po

Vignet Bewegen en sport, po Vignet Bewegen en sport, po Vragenlijst Bewegen en sport Deze vragenlijst is ook geschikt voor aanvragen voor scholen van het (Voortgezet) Speciaal Onderwijs. Vul de vragenlijst zorgvuldig in en maak ruim

Nadere informatie

Leergang Bewegingsonderwijs

Leergang Bewegingsonderwijs Onderwijs Algemeen Wilt u als leerkracht aan kinderen uit groep 3 tot en met 8 van het primair onderwijs bewegingslessen geven, dan moet u de post-hbo-opleiding Bewegingsonderwijs gevolgd hebben of een

Nadere informatie

Leergang Bewegingsonderwijs

Leergang Bewegingsonderwijs Onderwijs Algemeen Wilt u als leerkracht aan kinderen uit groep 3 tot en met 8 van het primair onderwijs bewegingslessen geven, dan moet u de post-hbo-opleiding Bewegingsonderwijs gevolgd hebben of een

Nadere informatie

Meivakantie 2014. Niets te doen? Kom meespelen tijdens de diverse vakantiespelen!

Meivakantie 2014. Niets te doen? Kom meespelen tijdens de diverse vakantiespelen! Meivakantie 2014 Niets te doen? Kom meespelen tijdens de diverse vakantiespelen! In de meivakantie organiseert Do-It Oirschot enkele activiteiten voor de thuisblijvers. In deze nieuwsbrief staat het overzicht

Nadere informatie

Uiteindelijk gaat het. Laat kinderen bewegen. bij de scholing van bewegen. niet om de motoriek als functie op zichzelf, maar om de bijdrage aan

Uiteindelijk gaat het. Laat kinderen bewegen. bij de scholing van bewegen. niet om de motoriek als functie op zichzelf, maar om de bijdrage aan Laat kinderen bewegen Zorg, scholing en advies rondom de motorische ontwikkeling van het kind Uiteindelijk gaat het bij de scholing van bewegen niet om de motoriek als functie op zichzelf, maar om de bijdrage

Nadere informatie

Projectplan buurtsportcoaches

Projectplan buurtsportcoaches Projectplan buurtsportcoaches 2018-2019 SportSupport Een leven lang gezond actief Generaal Spoorlaan 2a 2025 NB HAARLEM T 023 5 26 03 02 E info@sportsupport.nl I www.sportsupport.nl Thema Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Leergang Bewegingsonderwijs

Leergang Bewegingsonderwijs Onderwijs Algemeen Wilt u als leerkracht aan kinderen uit groep 3 tot en met 8 van het primair onderwijs bewegingslessen geven, dan moet u de post-hbo-opleiding Bewegingsonderwijs gevolgd hebben of een

Nadere informatie

OVERALL BEOORDELING STUDIEAVOND 1.0 8,9

OVERALL BEOORDELING STUDIEAVOND 1.0 8,9 Op 2 april 2019 organiseren we een vervolg op de Dynamische schooldag 1.0. Deze verdiepende avond vindt plaats in de Beweeg Wijs Fabriek in Neede. Ook nieuw geïnteresseerden zijn welkom! Start 16.00 uur

Nadere informatie

Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief!

Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Probeer op je eigen manier over de kast te komen. Eerst veilig en daarna sneller, mooier of anders is een andere benadering dan maak een hurksprong over de

Nadere informatie

Studiedag bewegingsonderwijs 31 oktober 2012. Goed bewegen aan de basis

Studiedag bewegingsonderwijs 31 oktober 2012. Goed bewegen aan de basis Studiedag bewegingsonderwijs 31 oktober 2012 Goed bewegen aan de basis BLAD 2 Venlo, april 2012 Van: Werkgroep Studiedag Bewegingsonderwijs op de basisschool Noord-Limburg Gemeente Venlo afdeling Sportbedrijf

Nadere informatie

Buitenspelen en Schoolpleinen

Buitenspelen en Schoolpleinen Buitenspelen en Schoolpleinen Bastiaan Goedhart m.m.v. Wim van Gelder & Ton de Ruijter 31 oktober 2012 Even voorstellen Docent Hogeschool Inholland - Pabo Haarlem - Nascholing Noord- en Zuid-Holland Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Beweeg Wijs laat ze buiten spelen! Pagina 3. 1. De Beweeg Wijs interventie / speelmethode Pagina 4. 2. Dagarrangementen na schooltijd Pagina 5

Beweeg Wijs laat ze buiten spelen! Pagina 3. 1. De Beweeg Wijs interventie / speelmethode Pagina 4. 2. Dagarrangementen na schooltijd Pagina 5 2 INHOUDSOPGAVE Beweeg Wijs laat ze buiten spelen! Pagina 3 Aanbod: 1. De Beweeg Wijs interventie / speelmethode Pagina 4 2. Dagarrangementen na schooltijd Pagina 5 3. Wijkprogramma s rondom de school

Nadere informatie

Alles over. Basislessen Bewegingsonderwijs. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Basislessen Bewegingsonderwijs. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Basislessen Bewegingsonderwijs Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen

Nadere informatie

27 november 2014 Wim van Gelder. PLAYgrounds

27 november 2014 Wim van Gelder. PLAYgrounds 27 november 2014 Wim van Gelder PLAYgrounds Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings-en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen Expert bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Nieuwsbrief April 2016

Nieuwsbrief April 2016 Nieuwsbrief April 2016 GVO-HVO De kinderen van groep 3 t/m 8 kunnen ook volgend schooljaar weer deelnemen aan humanistisch vormingsonderwijs (HVO) of protestants-christelijk godsdienstonderwijs (GVO).

Nadere informatie

Sport op de buitenschoolse opvang

Sport op de buitenschoolse opvang Sport op de buitenschoolse opvang Voorwoord Voor u ligt de menukaart Sport op de buitenschoolse opvang. In samenwerking met verschillende sportverenigingen biedt Sportpunt Houten een gevarieerd sportprogramma

Nadere informatie

Studiedag bewegingsonderwijs 1 oktober 2014. Goed bewegen aan de basis. Programmaboekje

Studiedag bewegingsonderwijs 1 oktober 2014. Goed bewegen aan de basis. Programmaboekje Studiedag bewegingsonderwijs 1 oktober 2014 Goed bewegen aan de basis Programmaboekje Venlo, mei 2014 Van: werkgroep studiedag Goed bewegen aan de basis - Gemeente Venlo afdeling Sportbedrijf - Gemeente

Nadere informatie

Even voorstellen VEILIGHEID & AANSPRAKELIJKHEID. Aansprakelijkheid in de actualiteit

Even voorstellen VEILIGHEID & AANSPRAKELIJKHEID. Aansprakelijkheid in de actualiteit VEILIGHEID & AANSPRAKELIJKHEID Even voorstellen Docent Hogeschool Inholland - Pabo Haarlem - Nascholing Noord- en Zuid-Holland Bewegingsonderwijs en Motorische Remedial Teaching Vakleerkracht Basisschool

Nadere informatie

Leerling Volg Systeem

Leerling Volg Systeem Leerling Volg Systeem Wat bepaalt of een kind eindeloos beweegt of speelt in een situatie? - zijn/ haar mogelijkheden (vaardigheid) - de mate waarin een situatie aantrekkelijk en haalbaar is voor hem/haar

Nadere informatie

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk. Heemskerk 13 oktober Wim van Gelder. Opleiding. Werkervaring

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk. Heemskerk 13 oktober Wim van Gelder. Opleiding. Werkervaring Nieuwe theorieën over motorisch in de praktijk Heemskerk 13 oktober 2013 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings-en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en

Nadere informatie

Buitenspelen en Schoolpleinen onder de loep

Buitenspelen en Schoolpleinen onder de loep Buitenspelen en Schoolpleinen onder de loep Bastiaan Goedhart m.m.v. Wim van Gelder & Ton de Ruijter Studiedag 9 november 2011 Even voorstellen Docent Hogeschool Inholland - Pabo Haarlem - Nascholing Noord-

Nadere informatie

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders Superhandig boekje 1 Inleiding SMASH! SMASH! is het nieuwe volleybalprogramma voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Met SMASH! brengen we

Nadere informatie

Workshop 1 Van BeeBall naar Softbal: Vanuit spelidee naar sportspel!

Workshop 1 Van BeeBall naar Softbal: Vanuit spelidee naar sportspel! Workshop 1 Van BeeBall naar Softbal: Vanuit spelidee naar sportspel! De visie van de KNBSB voor de introductie van kinderen met honkbal en softbal is gebaseerd op een aantal belangrijke uitgangspunten.

Nadere informatie

Sport in de gymles: leuk en leerzaam

Sport in de gymles: leuk en leerzaam Sport in de gymles: leuk en leerzaam Presentatie gemeente Gilze en Rijen Landelijke kennisdag combinatiefuncties 9 december 2010 gemeente Gilze en Rijen 1 Even voorstellen: Tobias Spoor Combinatiefunctionaris

Nadere informatie

Mochten er vragen zijn, neem dan gerust contact op met de combinatiefunctionaris in uw wijk of via 038 423 66 86.

Mochten er vragen zijn, neem dan gerust contact op met de combinatiefunctionaris in uw wijk of via 038 423 66 86. 1 Inleiding De Koningsspelen zijn een sportief Oranjefeest voor alle kinderen in het basisonderwijs in Nederland en het Caribisch gebied. In 2013 zijn de eerste Koningsspelen georganiseerd in het kader

Nadere informatie

Spel in het Zeer Moeilijk Lerend (zml) onderwijs

Spel in het Zeer Moeilijk Lerend (zml) onderwijs Spel in het Zeer Moeilijk Lerend (zml) onderwijs Veel groepsleerkrachten in het zml-onderwijs (4 12 jaar) beheersen de verschillende aspecten van verschillende spelleerlijnen niet of niet volledig. Een

Nadere informatie

Uitnodiging. Woensdag 20 mei Van tot In de lokalen B 102, B 104 en B106. (nabij station Overveen)

Uitnodiging. Woensdag 20 mei Van tot In de lokalen B 102, B 104 en B106. (nabij station Overveen) Uitnodiging Wij nodigen je uit om de presentaties bij te wonen van de Eigen opdrachten in het kader van de 2-jarige opleiding tot Motorisch Remedial Teacher. Woensdag 20 mei 2009 Van 18.30 tot 22.00 In

Nadere informatie

In het kort. Verbeter de schoolprestaties door fysiek actieve lessen in de klas! Bewegend leren. Congres. Vrijdag 8 februari 2019.

In het kort. Verbeter de schoolprestaties door fysiek actieve lessen in de klas! Bewegend leren. Congres. Vrijdag 8 februari 2019. Bewegend leren Uitverkocht Congres Vrijdag 8 februari 2019 Stel je vraag aan de congresontwikkelaar Nicoline Schults In het kort Dit congres wordt op maandag 30 september herhaald. Via deze link kan jij

Nadere informatie

Menukaart sport. Basisonderwijs. Dussen Hank Nieuwendijk Sleeuwijk Werkendam

Menukaart sport. Basisonderwijs. Dussen Hank Nieuwendijk Sleeuwijk Werkendam Menukaart sport Basisonderwijs Dussen Hank Nieuwendijk Sleeuwijk Werkendam De vernieuwde aanpak in sport voor het basisonderwijs van Gemeente Werkendam. Sport, spel en plezier in bewegen! Beste docent,

Nadere informatie

in de speelzaal Bewegingsonderwijs aan minder vaardige kinderen Werkervaring kleuters in speellokaal Ervaring met kleuters?

in de speelzaal Bewegingsonderwijs aan minder vaardige kinderen Werkervaring kleuters in speellokaal Ervaring met kleuters? Bewegingsonderwijs aan minder vaardige kinderen in de speelzaal Wim van Gelder 18 maart 2014 Werkervaring kleuters in speellokaal 1988-2009 Diverse basisscholen Heerenveen, Beemster en Alkmaar 1992 heden

Nadere informatie

Tot slot, iedereen kan dansen! Dus doe mee en ervaar wat jij jouw klas kan laten ervaren doormiddel van beweging, muziek en dans!

Tot slot, iedereen kan dansen! Dus doe mee en ervaar wat jij jouw klas kan laten ervaren doormiddel van beweging, muziek en dans! Dansen met kleuters (nieuw) Kleuters houden van bewegen! Voeg hier muziek en dans aan toe en niet alleen het lijf, maar ook het hart en het hoofd van jouw leerlingen komen in beweging. De workshop geeft

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs 2015/2016

Bewegingsonderwijs 2015/2016 Basisschool De Werf Jaarplan bewegingsonderwijs groepen 3 t/m 8 2015/2016 Bewegingsonderwijs 2015/2016 Door: Madelon Zoet - Bredewold Inhoud: Bewegingsonderwijs op De Werf Accommodatie en materiaal Kerndoelen,

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name]

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name] Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet Door: M Lange Nutsschool Zorgvliet Dartijn en Hde aag [Company Name] Voorwoord: Niet zo lang geleden ontmoette ik een generatiegenote, een vrouw van deze tijd. Zo,

Nadere informatie

Buitenspelen en Schoolpleinen. Bastiaan Goedhart m.m.v. Wim van Gelder & Ton de Ruijter

Buitenspelen en Schoolpleinen. Bastiaan Goedhart m.m.v. Wim van Gelder & Ton de Ruijter Buitenspelen en Schoolpleinen Bastiaan Goedhart m.m.v. Wim van Gelder & Ton de Ruijter Even voorstellen Docent Hogeschool Inholland - Pabo Haarlem - Nascholing Noord- en Zuid-Holland Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Leerling. Volg. Systeem

Leerling. Volg. Systeem Leerling Volg Systeem t Leerlingvolgsysteem Een leerlingvolgsysteem is een instrument om een beeld te krijgen van de mogelijkheden van een kind. Binnen dit leerlingvolgsysteem zijn de volgende aspecten

Nadere informatie

voor de Koningssportdag van de voor basisscholen Koningsspelen

voor de Koningssportdag van de voor basisscholen Koningsspelen 6 tips voor de Koningssportdag van de voor basisscholen Koningsspelen De meeste scholen hebben veel ervaring met het organiseren van sportdagen. Echter de Koningssportdag van de Koningsspelen is een bijzonder

Nadere informatie

Sportaanbod Gelderland voor basisscholen

Sportaanbod Gelderland voor basisscholen Sportaanbod Gelderland voor basisscholen www.geldersesportfederatie.nl/sportaanbod Sportlessen en gezondheidsactiviteiten voor kinderen van alle basisscholen in Gelderland. De paardensportbond KNHS, Atletiekunie,

Nadere informatie

Kennismaken met hockey in het Voortgezet Onderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen:

Kennismaken met hockey in het Voortgezet Onderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen: Kennismaken met hockey in het Voortgezet Onderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Kennismaken met hockey

Nadere informatie

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk Masterclass Wim van Gelder tijdens buurtsportcoachda g 13 juni 2015 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van:

Nadere informatie

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL 25.03.2015 DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL BVLO NASCHOLING - TURNHOUT i.s.m. Thomas More WWW.BVLO.BE PRAKTISCHE INFORMATIE Op woendag 25 maart 2015 organiseert de BVLO in samenwerking met Thomas More tijdens

Nadere informatie

Wim van Gelder. Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen

Wim van Gelder. Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen Nieuwe theorieën over motorisch in de praktijk Verdiepende workshop Hilversum 22 januari 2013 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische

Nadere informatie

Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen.

Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen. Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen. Dit document is bedoeld voor scholen die deelnemen aan het Sport Heroes programma. Scholen die deelnemen aan het Sport Heroes programma

Nadere informatie

Basislessen LANDELIJKE STUDIEDAG. Arena NW Hilversum. 23 januari 2019

Basislessen LANDELIJKE STUDIEDAG. Arena NW Hilversum. 23 januari 2019 LANDELIJKE STUDIEDAG Basislessen Arena 303 1213 NW Hilversum 23 januari 2019 NIEUWE WORKSHOPS Bewegingsonderwijs buiten voor groep 1 t/m 4 Een Motorlab opzetten voor groep 1 t/m 4 Pedagoog in de les bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Informatiebrief bouw onderwijsontwikkeling Tarcisius

Informatiebrief bouw onderwijsontwikkeling Tarcisius Nieuwsbrief 8 September 2018 Informatiebrief bouw onderwijsontwikkeling Tarcisius U leest u nu onze 8 e informatiebrief. U vindt deze nieuwsbrieven ook op onze website www.bs-tarcisius.nl In deze nieuwsbrief:

Nadere informatie

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk. Amsterdam 7 november 2012

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk. Amsterdam 7 november 2012 Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk Amsterdam 7 november 2012 Wim van Gelder Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Cursussen, lezingen, workshops op gebied van: Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Leerlingvolgsysteem bewegen en spelen. Hans Stroes & Wim van Gelder

Leerlingvolgsysteem bewegen en spelen. Hans Stroes & Wim van Gelder Leerlingvolgsysteem bewegen en spelen Hans Stroes & Wim van Gelder Wat registreert het LVS bewegen en spelen Minimaal de 4 S-en: Stilstaan Springen Kracht Springen Coördinatie Stuiten Wat registreert het

Nadere informatie

Het ontwikkelen van de kleine motoriek in de klas en in de les bewegingsonderwijs. Even voorstellen. HANDENGYM gymles voor de handen

Het ontwikkelen van de kleine motoriek in de klas en in de les bewegingsonderwijs. Even voorstellen. HANDENGYM gymles voor de handen HANDENGYM gymles voor de handen Het ontwikkelen van de kleine motoriek in de klas en in de les bewegingsonderwijs Hilversum 25 januari 2017 Hans Stroes Even voorstellen. Scholings- en adviesbureau Stroes

Nadere informatie

Kennismaken met hockey in het basisonderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen:

Kennismaken met hockey in het basisonderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen: Kennismaken met hockey in het basisonderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Kennismaken met hockey

Nadere informatie

Angsten. Waar werken jullie? Clusters. Fundamentele vraag. Terecht of onterecht. Klassiek pedagogisch dilemma

Angsten. Waar werken jullie? Clusters. Fundamentele vraag. Terecht of onterecht. Klassiek pedagogisch dilemma Presentaties Wim van Gelder Over de (beweeg) angst heen! Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau Zwolle 28 maart 2018 op gebied van Bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching

Nadere informatie

Basislessen LANDELIJKE STUDIEDAG. Arena NW Hilversum. 23 januari 2019

Basislessen LANDELIJKE STUDIEDAG. Arena NW Hilversum. 23 januari 2019 LANDELIJKE STUDIEDAG Basislessen Arena 303 1213 NW Hilversum 23 januari 2019 NIEUWE WORKSHOPS Bewegingsonderwijs buiten voor groep 1 t/m 4 Een Motorlab opzetten voor groep 1 t/m 4 Pedagoog in de les bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Lotte Wiekamp, Kim Overbeek: combinatiefunctionaris sport en Saskia Smeenk: directeur Leerdam: juli 2018 1 1 Inleiding Via deze weg dient SamenDoen

Nadere informatie

Vignet Bewegen en sport, po

Vignet Bewegen en sport, po Vignet Bewegen en sport, po Vragenlijst Bewegen en sport Deze vragenlijst is ook geschikt voor aanvragen voor scholen van het Speciaal Onderwijs De basisvragen waaraan scholen voor 100% moeten voldoen

Nadere informatie

Leergang Ultimate voor voortgezet onderwijs

Leergang Ultimate voor voortgezet onderwijs Leergang Ultimate voor voortgezet onderwijs Inleiding De laatste jaren zien we dat steeds meer docenten op een serieuze manier aan de slag gaan met Ultimate Frisbee. En terecht. Ultimate is namelijk verrassen

Nadere informatie

MRT en de nieuwste principes van motorisch leren

MRT en de nieuwste principes van motorisch leren MRT en de nieuwste principes van motorisch Wim van Gelder 20 jaar vakleerkracht en consulent bewegingsonderwijs Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Opleidingen MRT Diverse cursussen Advies

Nadere informatie

Uitwerking meerkamp groep 3 t/m 8

Uitwerking meerkamp groep 3 t/m 8 1 Uitwerking meerkamp groep t/m 8 De meerkamp is een eenvoudig te organiseren activiteit voor de Koningsspelen. De meerkamp kan georganiseerd worden in verschillende groepsgroottes. Deze activiteiten kunnen

Nadere informatie

bewegingsonderwijs Kennisbasis bewegingsonderwijs op de Pabo

bewegingsonderwijs Kennisbasis bewegingsonderwijs op de Pabo bewegingsonderwijs Belang van het vak Het bewegingsonderwijs aan de Pabo is exclusief gericht op de bevoegdheid voor groep 1 en 2, voorts op bewegen in brede context: bewegingsactiviteiten die op de basisschool

Nadere informatie

Lectoraat Bewegen, School & Sport en praktijkgericht onderzoek in het bewegingsonderwijs

Lectoraat Bewegen, School & Sport en praktijkgericht onderzoek in het bewegingsonderwijs Lectoraat Bewegen, School & Sport en praktijkgericht onderzoek in het bewegingsonderwijs Excursie VvBN Vrijdag 25 april, 2015 Hogeschool Windesheim Drs. Jeroen Koekoek Welkom 1. Achtergrond Programma 2.

Nadere informatie

Aansluiten bij de behoefte van ieder kind. Makkelijker gezegd dan gedaan?

Aansluiten bij de behoefte van ieder kind. Makkelijker gezegd dan gedaan? Aansluiten bij de behoefte van ieder kind. Makkelijker gezegd dan gedaan? Kinderen ontwikkelen hun motoriek en hun motorische vaardigheden op hun eigen manier, in hun eigen tempo. Dit lijkt vanzelf te

Nadere informatie

Studiedag bewegingsonderwijs 30 oktober Goed bewegen aan de basis

Studiedag bewegingsonderwijs 30 oktober Goed bewegen aan de basis Studiedag bewegingsonderwijs 30 oktober 2013 Goed bewegen aan de basis Venlo, mei 2013 Van: Werkgroep Studiedag Bewegingsonderwijs op de basisschool Noord-Limburg - Gemeente Venlo afdeling Sportbedrijf

Nadere informatie

Jump-in scan. Naam school en schooljaar

Jump-in scan. Naam school en schooljaar Jump-in scan school en schooljaar Toelichting Jump-in doelen Gezondheid staat structureel op de agenda De school heeft de visie en afspraken rond gezonde leefstijl in het beleid opgenomen. Het schoolteam

Nadere informatie