STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS"

Transcriptie

1

2 STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Op 21 januari 2015 organiseert scholings- en adviesbureau Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 5 e editie van de studiedag Basislessen bewegingsonderwijs. Dr. Esther Hartman verzorgt de inleiding met als thema Met bewegen meer en leuker leren! Er worden 24 verschillende workshops aangeboden. De workshops zijn geschikt voor vakleerkrachten BO, groepsleerkrachten, combinatie-functionarissen, directeuren, buurtsportcoaches, studenten en iedereen die te maken heeft met bewegen en spelen binnen het onderwijs. Een studiedag met vele nieuwe workshops en enkele workshops die wegens succes worden herhaald. e workshops rondom de Basislessen bewegingsonderwijs zijn: Passend onderwijs voor fysiek beperkte leerlingen LVS bewegen & spelen is vernieuwd. Beter en sneller! De motorische ontwikkeling van het jonge kind Veiligheid en aansprakelijkheid Motorische ontwikkeling & zwemles Gezonde leerlingen presteren beter! Sport en onderwijs een winnende combinatie! Ideeën voor groeps MRT (incl. MRT Steps) Klassikale spelen op maat Passend onderwijs klasse(n)spel Speelse atletiekvormen in Basislessen Beweeg Wijs leerling-startsysteem op kleurrijke pleinen Vorig jaar bezochten 290 deelnemers de studiedag en werd 90% van de workshops beoordeeld als: inspirerend en van hoge kwaliteit. Programma studiedag uur Ontvangst + stands uur Opening en inleiding door Dr. Esther Hartman uur Workshop ronde uur Lunch + stands uur Workshop ronde uur Wisseling van workshop uur Workshop ronde uur Afsluiting (afhalen deelnamecertificaat) uur Diner Tijdens de studiedag kunt u diverse stands bezoeken.

3 Theorie workshops 1. Methode Basislessen; kennismaking en implementatie In deze theorieworkshop wordt een overzicht gegeven van de methode: de docentenhandleiding, de werkbladen en de website basislessen.nl. Aan de hand van videobeelden wordt ingegaan op de verschillende gebruiksmogelijkheden en de vraag hoe de methode kan worden geïntroduceerd en geïmplementeerd op een school, op een groep scholen of op een Mbo- of Hbo-opleiding in een gemeente, in een sporthal. Deze workshop is bedoeld voor de gebruikers (groeps- en vakleerkrachten), maar ook voor: - directies van scholen - combinatiefunctionarissen & buurtsportwerkers - coördinatoren sportservicebureaus - beleidsmedewerkers van gemeenten - docenten aan een opleiding - bestuurders Workshopleider: Hans Stroes eigenaar van Scholings- en adviesbureau Stroes in Beweging, was vakleerkracht bewegingsonderwijs, bewegingsconsulent en docent aan ALO en Pabo. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs. 2. Passend onderwijs voor fysiek beperkte leerlingen Tijdens deze praktijkworkshop ervaar je waar een kind (en leerkracht) mee te maken krijgt als de motorische ontwikkeling anders verloopt. Als een kind bijvoorbeeld niet goed ziet, spastisch is of in een rolstoel mee gymt. Wat betekent dat voor de les bewegingsonderwijs. De deelnemers ervaren een aantal uitdagingen waar een kind voor staat. Daarna bespreken en ontwerpen we bewegingssituaties die op maat voor dit kind zijn. Succeservaringen laten een kind groeien en stimuleren tot meer bewegen. Workshopleider: Froukje Tilstra consulent bewegingsonderwijs steunpunt SO Fryslan.

4 3. Basislessen voor kleuters in de speelzaal De meeste kleuters in Nederland krijgen les in een speellokaal. De kleine ruimte en gebrek aan materialen met soms grote groepen stelt leerkrachten voor een lastige taak. Deze workshop gaat in op de vele mogelijkheden die er (toch) zijn. Vanuit het principe dat alle kinderen bewegen en dat de activiteiten op vele niveaus uitvoerbaar zijn hebben we een nieuwe methode ontwikkeld: Basislessen in de speelzaal. Uitgave januari De methode beschrijft 12 lessen waarin in 3, 4 of 5 groepen kan worden gewerkt. Daarnaast zijn plattegronden en foto's gemaakt in diverse zalen, zodat een school een voorbeeld heeft aan de zaal die het meest op lijkt op de eigen zaal. De varianten groot - klein, vierkant - smal, en met de materialen van Schilte, Nijha (Dorack), Janssen & Fritsen en Schelde. Elke basisles heeft een Bobbelbaan, waar de kleuters op eigen tempo en op eigen wijze springen, lopen, rennen, rollen en duikelen met en over de bobbels. Alle leerlijnen komen aan bod. Ook doel- en tikspelen. Daarnaast is in de workshop aandacht voor activiteiten in de zeer kleine ruimte. De workshop wordt gegeven aan de hand van veel videobeelden. Workshopleider: Wim van Gelder eigenaar van Scholings- en adviesbureau Van Gelder in Beweging. Coördinator van en docent aan de 2-jarige opleiding tot MRT-er en Hogeschool Inholland. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs. 4. Passend bewegingsonderwijs voor autisten Steeds meer leerlingen die voorheen werden verwezen naar het speciaal onderwijs gaan nu naar het regulier onderwijs (zowel PO als VO). Kunnen we deze leerlingen ook in de les bewegingsonderwijs een passend aanbod bieden? Leerlingen met a.s.s. (autisme spectrum stoornissen) hebben veel baat bij een duidelijke structuur. Hoe doe je dat in de les bewegingsonderwijs? Deze workshop geeft veel praktische tips d.m.v. videobeelden en materiaal om de les zo aan te passen dat ook deze leerlingen veel plezier beleven aan de lessen bewegingsonderwijs. Workshopleider: Andy van den Berg Andy van den Berg is werkzaam als vakleerkracht bewegingsonderwijs op een school voor z.m.l.k. en een praktijkschool. In het verleden was hij ambulant begeleider binnen cluster 3.

5 5. LVS bewegen & spelen is vernieuwd. Beter en sneller! Het Leerlingvolgsysteem (LVS) bewegen en spelen vaak kort aangeduid als de '4-ssen' of '4- ssen motoriek scan' is het meest gebruikte systeem in het onderwijs om de motorische vaardigheid van kinderen in beeld te brengen. Het systeem wordt meer en meer gebruikt bij interventie-onderzoeken om het effect te meten op de motorische vaardigheid. Het systeem heeft in de afgelopen 20 jaar diverse versies gekend. In 2002 bij de lancering van het boek 'Leerlingvolgsysteem bewegen en spelen' bestond het systeem uit 8 onderdelen (vaardigheden). Bij de revisie en verschijning van het boek 'Zorg voor beweging' in 2007 werden het 4 vaardigheden (4 ss-en) en 4 angsten. De huidige vernieuwing bestaat uit: - de onderdelen Stilstaan en Springen - Kracht worden vanaf 2 jaar voor beide benen gemeten - de ontbrekende jaren 8,10 en 12 jaar zijn nu ingevuld - het item Stilstaan, waar concentratie een te grote rol speelde - wordt op een blok afgenomen - enkele items zijn verdwenen of verschoven, omdat uit de verzamelde gegevens is gebleken dat deze items niet op 'hun plek' waren. Ook het feit dat kinderen mindere vaardig worden speelt hierin een rol Software Er is geheel nieuwe software ontwikkeld, waarmee webbased gebruik kan worden gemaakt van telefoons en tablets om de gegevens in op te slaan en terug te vragen In de workshop wordt met videobeelden ingegaan op de diverse vernieuwingen. En over het snel/praktisch afnemen van de test. Workshopleider: Wim van Gelder eigenaar van Scholings- en adviesbureau Van Gelder in Beweging. Coördinator van en docent aan de 2-jarige opleiding tot MRT-er en Hogeschool Inholland. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs.

6 6. Freerunning in het basisonderwijs is echt vet! Wat is freerunning en hoe kan freerunning een vaste plaats krijgen in ons bewegingsonderwijs? In deze theoretische workshop worden de vele mogelijkheden die freerunning biedt in zowel de gymzaal als op het speelplein besproken en bekeken. Aandacht voor uitdagende en nieuwe situaties voor alle groepen en van minder vaardig tot vaardig. En tevens aandacht voor het borgen van de veiligheid van deze uitdagende snel groeiende sport. Er is veel mogelijk, aldus Jeroen die op zijn eigen school een prachtig freerun-toestel heeft verwezenlijkt. Workshopleider: Jeroen Huikeshoven - vakleerkracht bewegingsonderwijs op basisschool de Bareel in Heemskerk en opleidingsdocent in de leergang bewegingsonderwijs Inholland Academy. 7. De motorische ontwikkeling van het jonge kind Al in de baarmoeder worden lichaam en hersenen voorbereidt op het overleven op eigen kracht. Door middel van reflexmatige bewegingen worden lichaam en hersenen klaargestoomd om op eigen kracht zelfstandig te functioneren. Een aantal reflexen (bijv. ademhalingsreflex) blijft bestaan, andere reflexen moeten verdwijnen om verdere ontwikkeling niet in de weg te staan. Bij een deel van de kinderen is dat (nog) niet gebeurd. Waaraan kun je dat zien, wat betekent dat voor hun motorische en cognitieve ontwikkeling? Een theorieworkshop met veel filmbeelden over de motorische ontwikkeling van baby tot en met ongeveer zeven jaar. Hoe bereiden we kinderen motorisch goed voor om succesvol te zijn in groep drie. Workshopleider: Elise van Weene - founder van Motoriek.nl. Opleidingsdocent post HBO opleiding MRT van o.a. Hogeschool Inholland. LO docent op een BO en VO school in Amsterdam. Auteur van; Zorg voor bewegen, MRT groepslessen en MRT steps.

7 8. Veiligheid en aansprakelijkheid Bewegingsonderwijs en buitenspelen geeft een grotere kans op ongevallen dan een les rekenen of begrijpend lezen. Toch moeten we niet doorslaan in extreme veiligheidsmaatregelen die kinderen eerder afremmen dan aanmoedigen om te bewegen. We willen kinderen uitdagen en met aanvaardbare risico is niets mis. Maar wat zijn de juiste veiligheidsmaatregelen en wat is aanvaardbaar risico? Veel lesgever snappen heel goed hoe je situaties moet beveiligen, maar hebben zich (logisch) zelden verdiept in de juridische rechten en consequenties. In deze workshop buigen we ons over bestaande jurisprudentie en bespreken we vragen als: - Mag je salto springen met groep 3? - Moeten er matten liggen als je gaat ringzwaaien? - Mag een lesgever met beperkte bevoegdheid buiten slagballen? - Wie is er aansprakelijk bij een (ernstig) ongeval? - Wat kan je als lesgever doen om aansprakelijkheid te voorkomen? - Wat moet je weten, naast EHBO, in het geval van een ongeluk? Workshopleider: Bastiaan Goedhart vakleerkracht bewegingsonderwijs basisschool de Lunetten. Docent bewegingsonderwijs PABO Haarlem & eigenaar van Scholings- en adviesbureau Goedhart in Beweging.

8 9. Motorische ontwikkeling & zwemles Als kinderen kunnen huppelen, kunnen ze de schoolslag leren! De zwemlessen in de meeste zwembaden in Nederland zijn vaak klassikaal en op één niveau. Daarnaast gaan kinderen op de basisschool steeds jonger op zwemles. Het gevolg is dat veel kinderen (en ouders) met tegenzin naar het zwembad gaan, soms jaren lang. Wanneer is een kind eigenlijk aan zwemles toe en wanneer kan je met de schoolslag beginnen? Op dit moment woedt in de zwemwereld de discussie of kinderen als basisslag de schoolslag of de borstcrawl aangeleerd moet worden. In deze workshop kijken we naar de motorische ontwikkeling van kinderen m.b.v. het Leerlingvolgsysteem bewegen en spelen en trekken conclusies wat de scores betekenen voor het leren zwemmen. Daarnaast proberen we de nieuwste principes van motorisch leren (zoals differentieel leren ) toe te passen op zwemonderwijs. Deze workshop is interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in zwemonderwijs en voor iedereen die wil oefenen in het toepassen van nieuwe principes van motorisch leren. Workshopleider: Hans Stroes eigenaar van Scholings- en adviesbureau Stroes in Beweging, was vakleerkracht bewegingsonderwijs, bewegingsconsulent en docent aan ALO en Pabo. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs.

9 10. Gezonde leerlingen presteren beter! Bewegen en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onderzoek toont elke keer aan dat gezonde leerlingen beter presteren. In de lessen bewegingsonderwijs, maar ook in de klas. Begin 2015 liggen de leerlijnen voor de Gezonde school klaar en in 2016 moeten ze in de basisschool geïmplementeerd gaan worden. Doel van de ministeries OCW en VWS is te komen tot beleid dat leidt tot een kwantitatieve en kwalitatieve toename van sport, bewegen en gezond leefstijlaanbod in en rondom de school. Wie voor deze implementatie gaat zorgen is nog onbekend. Schooldirecties zullen ongetwijfeld de vakleerkracht of gespecialiseerde groepsleerkracht hierbij betrekken of misschien zelfs vragen om de kartrekker van dit proces te worden. Dat levert de nodige uitdagingen op: - Wat houdt een gezonde schoolbeleid in? - Welke kansen biedt dit de basisschool en wat zijn de voordelen voor de leerlingen, leerkrachten en voor ons? - Kunnen wij kartrekker zijn en welke hulp hebben we daarbij nodig? - Hoe zorg ik ervoor dat mijn leerlingen gezonder worden? - Op welke manier kunnen wij ervoor zorgen dat onze basisschool structureel gezonder wordt? - De aandacht voor De gezonde school komt de status van ons vak natuurlijk ten goede, maar wat kunnen wij nog meer doen behalve het bewegingsonderwijs en het buitenspelen? - Gaat dit ten koste van bijvoorbeeld de rekenlestijd en hoe kunnen we het leerrendement versterken? Deze en meerdere vragen worden tijdens de workshop Gezonde leerlingen presteren beter! beantwoord. Workshopleider: Monique van Ark Docent bewegingsonderwijs en coördinator sportklassen op Hogeschool Leiden

10 11. Sport en onderwijs, een winnende combinatie! Jong geleerd is oud gedaan. Hoe eerder kinderen in aanraking komen met verschillende sporten, hoe groter de kans dat ze er ook hun leven lang mee doorgaan. Door kinderen op school sport te laten beleven, kan elk kind zijn eigen vaardigheden ontdekken en verdiepen. In de afgelopen jaren hebben veel sportbonden in samenwerking met sportkoepel NOC*NSF hun sportverenigingen ondersteund (meer) samen te werken met scholen. Met slimme sportconcepten probeert de georganiseerde sport meer kinderen aan het sporten en bewegen te krijgen en te houden. Met uitdagende sportlessen, die veelal in samenwerking met Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) zijn ontwikkeld volgens een doorlopende leerlijn van binnen- naar buitenschools leren sporten en bewegen, heeft elk kind een eigen sportbeleving. Deze stapsgewijze aanpak heeft zijn waarde in de afgelopen jaren bewezen en is een erkende interventie. Of u nu (vak)docent bent in het onderwijs, trainer of bestuurder bij een sportvereniging, buurtsportcoach, combinatiefunctionaris, gymleraar in opleiding of vanuit de gemeente of de wijk betrokken bent bij lokale sportactiviteiten: wij dagen u uit ook bij u in de buurt op zoek te gaan naar winnende combinaties tussen sport en onderwijs! Uiteraard gaan wij in deze workshop op zoek naar de verbindende factoren, maar we zullen daarnaast ook in de praktijk kennis maken met een aantal (gratis te verkrijgen) sportkennismakingsmappen. Zo kunt de dag erop direct ermee in de praktijk werken! Workshopleider: Jorg Radstake opleidingsdocent aan Calo Windesheim (Zwolle) en vanaf 2009 vanuit een detachering als adviseur sport en onderwijs werkzaam bij NOC*NSF.

11 Praktijk workshops 12. Tikspelen opbouw en uitbouw van enkele krachtige tikspelen In deze praktijkworkshop spelen we enkele krachtige tikspelen. Het overlooptikspel Leeuwenkooi, geschikt voor groep 1 t/m 8, wordt uitgebouwd en de mogelijkheden tot differentiatie bekeken en gespeeld. Hetzelfde doen we voor de tikspelen Raw hide, het Huizentikspel en Duo jagerbal met overloop. Deze tikspelen staan niet in de methode Basislessen, maar passen bij uitstek binnen een les werken in groepen. Tijdens deze workshop gaan we ontwerpen, spelen en bewegen met de volgende vragen: - Aan welke voorwaarden voldoet een goed tikspel? - Hoe vrijplaatsen inzetten? - Wanneer en hoe het spel aanpassen als het niet loopt? - Hoe verrijken we een tikspel? - Op welke manier hebben we aandacht voor de minder vaardige beweger? Verder kijken we naar beelden van deze tikspelen van verschillende groepen van verschillend niveau. Workshopleider: Bastiaan Goedhart vakleerkracht bewegingsonderwijs basisschool de Lunetten. Docent bewegingsonderwijs PABO Haarlem & eigenaar van Scholings- en adviesbureau Goedhart in Beweging. 13. Swingen maar! met kleuters Er is weinig nodig om kleuters aan het swingen te krijgen. Een gezongen of gespeeld lied of een leuk lied van een Cd werkt vaak al uitnodigend genoeg. In deze workshop wordt ingegaan op de leerlijnen bewegen op muziek die ook op de kleuterlessen van toepassing zijn. Het werken met een thema maakt bewegen op muziek voor kleuters een betekenisvolle activiteit, het gebruik van materialen een extra uitdaging. In deze praktijkworkshop voorbeelden van lessen en activiteiten die de ontwikkeling op motorisch, sociaal, creatief en cognitief gebied stimuleren. Tevens wordt de link met de methode Basislessen gelegd. Workshopleider: Gea Hoekzema - docent dans en bewegingsonderwijs Stenden hogeschool Groningen. Ontwikkelaar lessen bewegen op muziek in de methode Basislessen bewegingsonderwijs. Coach & trainer Anders in beweging.

12 14. Bewegen op muziek in Basislessen Bewegen op muziek is meer dan alleen een dans voor- en nadoen. Binnen bewegen op muziek wordt uitgegaan van 3 leerlijnen waarbinnen kinderen zich kunnen ontwikkelen: - leren bewegen - leren ontwerpen - leren samenwerken. In deze praktijkworkshop ervaren de deelnemers hoe deze leerlijnen in de lessen bewegen op muziek binnen Basislessen verwerkt zijn. Workshopleider: Gea Hoekzema - docent dans en bewegingsonderwijs Stenden hogeschool Groningen. Ontwikkelaar van de lessen bewegen op muziek in de methode Basislessen bewegingsonderwijs. Coach & trainer Anders in beweging. 15. Swingen in de bovenbouw So you think you can dance en Everybody dance now zijn dansprogramma s die enorm populair zijn onder kinderen. Voor steeds meer kinderen is dans een geweldige (sportieve) bezigheid en sluit aan op hun belevingswereld. Daarnaast leren kinderen muziek analyseren, en samen met anderen op muziek bewegen, improviseren en presenteren. In deze praktische workshop zal actief bewogen worden op muziek en ingegaan worden op de volgende vragen: - Wat doe je met kinderen met weinig ritmegevoel - Hoe maak je de les aantrekkelijk die niet van dansen houden - Hoe kun je bewegen op muziek op verschillende niveaus aanbieden Workshopleider: Elles Potter Docent bewegingsonderwijs Inholland, docent LO Trinitas college HHW

13 16. Een les niet gevallen is een les niet geleerd! Valbreken en MRT-judo zijn de thema s in deze praktijk workshop. Valbreken is voor alle kinderen een zinvolle bewegingsactiviteit, maar voor minder vaardige en onzekere kinderen misschien wel extra belangrijk. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat minstens de helft van alle valletsels onder de jeugd voorkomen kan worden. Het onderdeel vallen wordt in geringe mate aangeboden in Basislessen bewegingsonderwijs. Dit zou uitgebreid kunnen en moeten worden. Het is mogelijk om in elke les bewegingsonderwijs valbreken te koppelen aan een bewegingsthema. Hierbij wordt ook gelet op de mate waarin begeleiding in dit vak nodig is. Door een goede opbouw en duidelijke regels is het mogelijk dat de kinderen in grote mate zelfstandig bezig zijn met vallen. In de workshop wordt hier handen en voeten aan gegeven. Voor de verschillenden leeftijden is er een opbouw in spellen. Daarnaast wordt MRT-judo geïntroduceerd. MRT-judo kan voor kinderen die motorisch remedial teaching krijgen een leuke afwisseling in de MRT-opdrachten zijn. De methode bevat zowel spelkaarten voor thuis, spelkaarten voor in de reguliere lessen bewegingsonderwijs en tijdens de MRT-les. De methode is voor alle leeftijden. Daarnaast kan MRT-judo ingezet worden voor kinderen met een tekort aan zelfvertrouwen. Hiervoor is een speciale opbouw. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de opbouw van het vallen. Workshopleider: Albert-Jan Greidanus, groepsleerkracht, vakleerkracht en MRT-er op basisschool t Mozaïek in Hollandscheveld, verzorgt judolessen en is zelf actief judoka.

14 17. Stoeispelen circuit Stoeispelen aanbieden aan kinderen: de ene leerkracht geniet van het vooruitzicht, de ander ziet er tegenop. Stoeispelen worden over het algemeen weinig aangeboden, terwijl veel kinderen stoeivormen geweldig vinden. Stoeien is een grondvorm van bewegen en staat tevens in de kerndoelen. In deze praktijkworkshop staat een stoeicircuit voor de groepen 5 t/m 8 centraal. Maar een groot aantal spelen zijn ook voor andere leeftijdsgroepen interessant. Veel verschillende stoeispelen waarin het niet altijd gaat om wie de sterkste is, maar ook om samenwerking, grenzen verkennen, judotechnieken en vooral plezier in het samen spelen. Hoe bewaakt de leerkracht het plezier en hoe voorkom je dat stoeien vechten wordt. Er is in deze workshop aandacht voor videobeelden, veiligheid, differentiatie, groepen maken en eigen inbreng. Workshopleider: Albert-Jan Greidanus, groepsleerkracht, vakleerkracht en MRT-er op basisschool t Mozaïek in Hollandscheveld, verzorgt judolessen en is zelf actief judoka. 18. Floorball (unihockey): sportspel in de onderbouw Floorball, ook wel bekend als unihockey, is uitermate geschikt om ook in de onderbouw te spelen. Door het kindvriendelijke materiaal (lichte stick en gatenbal) kunnen de kinderen al snel een spelletje Floorball spelen. Binnen de methode Basislessen past het spel Floorball prima als één vak in de les, maar kan ook als lessenserie worden aangeboden. In deze praktijkworkshop ervaren de deelnemers verschillende spelen die direct toepasbaar zijn in de onderbouw. Tevens wordt een lessenserie gepresenteerd. Workshopleider: Jorg Andrée is docent aan de ALO Groningen en initiatiefnemer en docent bij Floorball Academie Noord

15 19. Floorball (unihockey) sportspel voor de bovenbouw De sportspelen vormen een belangrijk onderdeel van het bewegingsonderwijs in de bovenbouw. Floorball is een ideaal sportspel voor de bovenbouw. Door het kindvriendelijke materiaal kunnen de kinderen al snel het spel spelen. Het is flitsend en intensief. Het spel is aantrekkelijk, zowel in homogene als in heterogene groepssamenstelling. In deze praktijkworkshop ervaren de deelnemers verschillende spelen die direct toepasbaar zijn in de bovenbouw. Tevens wordt een lessenserie gepresenteerd. Er is aandacht voor de opbouw en de uitbouwmogelijkheden. Maar ook voor praktisch zaken als kleine ruimtes of weinig sticks. De deelnemers gaan vooral zelf veel spelen. Workshopleider: Jorg Andrée is docent aan de ALO Groningen en initiatiefnemer en docent bij Floorball Academie Noord 20. Ideeën voor groeps MRT (incl. MRT Steps) Motorische remedial teaching in groepen is een prachtige tussenvorm tussen individuele hulp en een gymles met een hele klas. Een mooie ervaringsspeeltuin waarin ook het prettig samenspelen een belangrijke component is. Daarnaast is er vaak te weinig MRT tijd om kinderen individueel te begeleiden en is groeps-mrt een efficiënte organisatievorm. Een praktijkworkshop afgewisseld met theorie waarin de deelnemers ideeën op kunnen doen voor de invulling van groepslessen voor kinderen van 4 jaar t/m brugklassers. In de workshop ook aandacht voor MRT steps, een door Elise ontwikkelde MRT methode, die past in de belevingswereld van de kinderen en mooie resultaten oplevert. Workshopleider: Elise van Weene - founder van Motoriek.nl. Opleidingsdocent post HBO opleiding MRT van o.a. Hogeschool Inholland. LO docent op een BO en VO school in Amsterdam. Auteur van; Zorg voor bewegen, MRT groepslessen en MRT steps.

16 21. Klassikale spelen op maat Veel kinderen vinden het leuk om met de hele groep te spelen. We kunnen een aantal motivaties bedenken: - groepsbeleving - niets willen missen - als de leerkracht het spel begeleid is er duidelijk leiding/minder conflictsituaties - het is echter - als je het goed kunt, kun je lekker opvallen in de groep ('status'). Methodisch-didactisch ligt echter het gevaar op de loer dat niet alle kinderen intensief of op eigen niveau mee kunnen doen. Vooral de minst vaardige kinderen treft dit lot. Ook kunnen kinderen sociaal erg kwetsbaar worden als het niet (zo goed) lukt. In deze workshop een aantal voorbeelden van klassikale spelen waarin alle kinderen - op eigen niveau - bewegen. In deze praktijkworkshop komen de volgende klassikale spelen aan bod: - Noord-Zuid - Leveltraining, (uitbeelden van cijfers/letters van eenvoudig tot zeer complex) - Hokbal Workshopleider: Jeroen Huikeshoven - vakleerkracht bewegingsonderwijs op basisschool de Bareel in Heemskerk en opleidingsdocent in de leergang bewegingsonderwijs Inholland Academy. 22. Speelse atletiekvormen in Basislessen Atletiek is een prestatieve sport. In deze praktijkworkshop maken de deelnemers kennis met uitdagende activiteiten waarbij de prestatie niet de allereerste focus is. Ook gaan we in op de moderne inzichten wat betreft motorisch leren. Hoe maken we atletiek aantrekkelijk voor alle kinderen? In deze workshop worden verschillende vormen van atletiek aangeboden: de oneindige estafette, kwartet estafette, verspringen als groep, hoogspringen op meerdere niveaus en werpnummers in spelvorm. Workshopleiders: Marcel Hooning en Wim Kaandorp beide vakleerkracht bewegingsonderwijs en MRT op een basisschool en opleidingsdocent in de leergang bewegingsonderwijs bij Inholland Academy. Beide eigenaar van InBeweging.nu en medeauteur van Groepslessen MRT Zorg voor beweging en voormalig docent bij de Atletiekunie.

17 23. Passend onderwijs klasse(n)spel Klasse(n)spel - Een ander perspectief op lesgeven. De leerkracht speelt een belangrijke rol bij het pedagogisch leer- en leefklimaat in de (gym)les. Veel onderzoek toont aan dat een veilig leer- en leefklimaat een belangrijke voorwaarde is om te komen tot leren. Maar hoe weet je of daar sprake van is (en in welke mate?) Welke rol kun jij als leerkracht spelen en welk effect heeft een onveilig leer- en leefklimaat op jou als lesgever? Onderstaande aanleidingen herkenbaar? Dan is deze workshop zeker interessant. - Waarom kan het verschil tussen twee, op het oog dezelfde groepen zo ongelooflijk groot zijn? - Het lijkt soms onverklaarbaar, maar je hebt het gevoel dat er iets speelt in de groep en dat heeft een enorm effect op jou? - In overleg met collega s merk je soms dat jullie over een totaal andere groep lijken te praten. De ervaringen en indrukken zijn zeer verschillend! Workshopleider: Ivo Dokman - eigenaar van The L&Ving Factory and FitalSports. Was opleidingsdocent Lichamelijke Opvoeding aan de Calo in Zwolle. 24. Beweeg Wijs leerling-startsysteem op kleurrijke pleinen De speelmethodiek van Beweeg Wijs met kleuren is een enorm succes op scholen die dit toepassen. Leerlingen bewegen meer, spelen met meer plezier, voelen zich veiliger en er zijn minder conflicten. Met de implementatie van het aanvullende leerling-startsysteem (LSS) in dezelfde gedragskleuren, krijgt de school extra handvatten om alle leerlingen en dus ook gedragsspecifieke leerlingen op een juiste plek zelfstandig en met plezier te laten spelen. De input van het LSS in de gedragskleuren geeft een impuls aan de ontwikkeling van speelgedrag en verbetert de relatie van de leerkracht met de leerlingen. Bovendien versterkt het LSS de samenwerking met ouders, opvang en eventueel trainers. In deze workshop worden praktijksituaties, zoals samenwerkingsspelen, over en weer spelen; om de beurtspelen en sportspelen afgewisseld met theoretische intermezzo's. De activiteiten zijn toepasbaar tijdens het buitenspelen en in de zaal. Workshopleider: Erik Boot- gedragsdeskundige Beweeg Wijs; opleidingsdocent MRT; docent Sport en Bewegen MBO Horizon College Alkmaar; eigenaar van Speelgedrag.

18 Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs 21 januari 2015 Kosten: De gehele studiedag inclusief lunch en diner (van uur) 150,- De gehele studiedag inclusief lunch (van uur) 125,- Het middaggedeelte van de studiedag inclusief lunch ( uur) 100,- Het middaggedeelte van de studiedag ( uur) 85,- Aanbieding Studiedag Hilversum & Zwolle (geldig tot 5 januari 2015) De gehele studiedag inclusief lunch en diner in Zwolle en Hilversum 275,- De gehele studiedag inclusief lunch in Zwolle en Hilversum 225,- Voor studenten geldt eveneens een aantrekkelijke korting. Bent u lid van de stichting MRT in beweging dan ontvangt u 10,- korting! Inschrijven via

19 Basislessen bewegingsonderwijs Basislessen bewegingsonderwijs bestaat al 20 jaar. Bijna de helft van alle basisscholen in Nederland werkt inmiddels met de vernieuwde versie. Hans Stroes, Wim van Gelder en Bastiaan Goedhart zijn de auteurs van de methode Basislessen bewegingsonderwijs. Met deze studiedag willen we de methode onder de aandacht brengen en de huidige gebruikers verdieping bieden. In januari 2009 zijn de hernieuwde basislessen bewegingsonderwijs van de pers gerold. Inmiddels is er een tweede druk en zijn er zo n 5500 exemplaren verkocht. Een 10-tal opleidingen als ALO, PABO en MBO Sport & Bewegen werken inmiddels met de website. De eerste 2 Basislessen zijn gratis te downloaden op de website Op de website zijn de filmpjes, verdiepingen en observatieformulieren van de eerste Basisles te bekijken. Ook de eerste Basisles voor groep 1 en 2 is voor iedereen toegankelijk. Meer informatie over de methode vindt u op beide websites. Hans Stroes en Wim van Gelder zijn ook auteurs van Leerlingvolgsysteem bewegen en spelen.

20 Hans Stroes, Wim van Gelder en Bastiaan Goedhart vormen samen Alles in Beweging. Samen ontwikkelen zij cursussen en publicaties voor het bewegingsonderwijs. Daarnaast adviseren zij gemeenten, besturen en scholen op het gebied van bewegingsonderwijs, het inrichten van schoolplein en Motorische Remedial Teaching. Voor bestellingen of informatie, bel of kijk op of

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Uitnodiging Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Woensdag 26 januari 2011 10.30 17.00 uur Locatie: Arena 301, 1213 NW Hilversum ROC van Amsterdam Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 26 januari

Nadere informatie

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 22 januari 2014 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen ilversum een studiedag rondom de vernieuwde

Nadere informatie

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs. Programma studiedag

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs. Programma studiedag Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 23 januari 2013 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum een studiedag rondom de vernieuwde

Nadere informatie

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Op 20 januari 2016 organiseert scholings- en adviesbureau Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 6 e editie van de studiedag

Nadere informatie

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs FDS Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Woensdag 25 januari 2012 10.00 17.00 uur Locatie: Arena 301 1213 NW Hilversum ROC van Amsterdam Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 25 januari 2012

Nadere informatie

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Op 20 januari 2016 organiseert scholings- en adviesbureau Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 6 e editie van de studiedag

Nadere informatie

STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL

STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL Op woensdag 23 september 2015 organiseert Alles in Beweging samen met Yalp, Progression & basisschool De Havelt de 'studiemiddag Freerunning in het onderwijs'.

Nadere informatie

Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal

Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal 34 Aan de methodereeks Basislessen Bewegingsonderwijs is een nieuw deel toegevoegd. Een methode bewegingsonderwijs voor kleuters in de speelzaal. Het lijvige

Nadere informatie

Studiedag Basislessen Buiten

Studiedag Basislessen Buiten Studiedag Basislessen Buiten Op 14 mei 2014 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Landstede Sport & Bewegen een studiedag Basislessen Buiten. De studiedag

Nadere informatie

Studiedag Basislessen Buiten

Studiedag Basislessen Buiten Studiedag Basislessen Buiten Op 20 mei 2015 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Landstede Sport & Bewegen de 2 e editie van de studiedag Basislessen

Nadere informatie

Van LVS tot MRT. Hilversum, 25 januari Hans Stroes. Ervaring. Opzetten van een zorgketen motoriek. Programma. Even voorstellen.

Van LVS tot MRT. Hilversum, 25 januari Hans Stroes. Ervaring. Opzetten van een zorgketen motoriek. Programma. Even voorstellen. Opzetten van een zorgketen motoriek Programma Van LVS tot MRT Hilversum, 25 januari 2017 Hans Stroes 2. Visie op zorg voor bewegen 4. Welke stappen in de zorgketen hebben het meeste effect 5. Leerlingvolgsystemen

Nadere informatie

20-1-2015 INDELING WORKSHOP

20-1-2015 INDELING WORKSHOP BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS INDELING WORKSHOP Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen Hans Stroes Hilversum, 21 januari 2015 1.Kennismaking 2.Introductie methode Basislessen 3.Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

De spel- en bewegingsontwikkeling van kleuters. Hans Stroes Hilversum,

De spel- en bewegingsontwikkeling van kleuters. Hans Stroes Hilversum, De spel- en bewegingsontwikkeling van kleuters Hans Stroes Hilversum, 23-1-2013 Programma 1. Kennismaking 2. Het belang van bewegen en spelen 3. Zorg voor bewegen en spelen op school 4. Bewegen in de klas

Nadere informatie

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs.

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs. Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009 Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs Bewegingsonderwijs Karakteristiek: Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein

Nadere informatie

Vignet Bewegen en sport, po

Vignet Bewegen en sport, po Vignet Bewegen en sport, po Vragenlijst Bewegen en sport Deze vragenlijst is ook geschikt voor aanvragen voor scholen van het (Voortgezet) Speciaal Onderwijs. Vul de vragenlijst zorgvuldig in en maak ruim

Nadere informatie

Basislessen in de speelzaal

Basislessen in de speelzaal Basislessen in de speelzaal Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings-en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen Scholen en besturen Gemeentes

Nadere informatie

> Tijdens de studiedag kunt u diverse stands bezoeken

> Tijdens de studiedag kunt u diverse stands bezoeken Op 25 januari 2017 organiseert Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 7 e editie van de Landelijke Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs. NIEUWE WORKSHOPS Handengym

Nadere informatie

Een studiedag over Buitenspelen (in het onderwijs). Locatie: Sportacademie MBO Amersfoort Bokkenduinen 11, 3819 BD Amersfoort

Een studiedag over Buitenspelen (in het onderwijs). Locatie: Sportacademie MBO Amersfoort Bokkenduinen 11, 3819 BD Amersfoort Een studiedag over Buitenspelen (in het onderwijs). Locatie: Sportacademie MBO Amersfoort Bokkenduinen 11, 3819 BD Amersfoort WORKSHOPS Dynamische schooldag Buitenspelen is leuk toch? introductie PLAYgrounds

Nadere informatie

DE INLEIDING VOOR WIE

DE INLEIDING VOOR WIE DE INLEIDING Wie in 2013 heeft deelgenomen aan onze studiedag zal zich ongetwijfeld Steven Pont herinneren. Zijn inleiding over 2 x nee = ja werd gewaardeerd met een 9,3! Op 25 januari zal Steven Pont

Nadere informatie

Buitenspelen zou een vak moeten zijn op school - Johan Cruijff

Buitenspelen zou een vak moeten zijn op school - Johan Cruijff Buitenspelen zou een vak moeten zijn op school - Johan Cruijff Buitenspelen maakt kinderen sterker en socialer - Onderzoek van Universiteit Leiden en Lissabon, Riefen 2016 Alles in Beweging organiseert

Nadere informatie

Wim van Gelder. Effecten en werkwijzen Motorische Remedial Teaching. Stelling Stelling 2. Stelling 3

Wim van Gelder. Effecten en werkwijzen Motorische Remedial Teaching. Stelling Stelling 2. Stelling 3 Effecten en werkwijzen Motorische Remedial Teaching Hilversum 26 januari 2011 Wim van Gelder Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Docent Hogeschool INHOLLAND Pabo Haarlem Nascholing Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Praktijk NUMMER 7 Jaargang 103 augustus 2015

Praktijk NUMMER 7 Jaargang 103 augustus 2015 Lichamelijke opvoeding magazine Praktijk NUMMER 7 Jaargang 103 augustus 2015 KATERN Spelen in kleine groepen: Kingen, Belgisch voetbal 3 tegen 3, tafelvolleybal met maximaal 6 kinderen en lekker chillen

Nadere informatie

Sport, bewegen & gezondheid

Sport, bewegen & gezondheid Sport, bewegen & gezondheid Masterclass Wim van Gelder tijdens buurtsportcoachdag 13 juni 2015 13 juni 2015 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van: Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Even voorstellen VEILIGHEID & AANSPRAKELIJKHEID. Aansprakelijkheid in de actualiteit

Even voorstellen VEILIGHEID & AANSPRAKELIJKHEID. Aansprakelijkheid in de actualiteit VEILIGHEID & AANSPRAKELIJKHEID Even voorstellen Docent Hogeschool Inholland - Pabo Haarlem - Nascholing Noord- en Zuid-Holland Bewegingsonderwijs en Motorische Remedial Teaching Vakleerkracht Basisschool

Nadere informatie

Tot slot, iedereen kan dansen! Dus doe mee en ervaar wat jij jouw klas kan laten ervaren doormiddel van beweging, muziek en dans!

Tot slot, iedereen kan dansen! Dus doe mee en ervaar wat jij jouw klas kan laten ervaren doormiddel van beweging, muziek en dans! Dansen met kleuters (nieuw) Kleuters houden van bewegen! Voeg hier muziek en dans aan toe en niet alleen het lijf, maar ook het hart en het hoofd van jouw leerlingen komen in beweging. De workshop geeft

Nadere informatie

Gymmen in de grote gymzaal

Gymmen in de grote gymzaal 1 november 2011 Deelsessie bewegingsonderwijs voor jonge kinderen: Gymmen in de grote gymzaal Sprekers: Joost Brandt Harry van der Meer www.grotegymzaal.nl Joost Brandt en Harry van der Meer Even voorstellen

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name]

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name] Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet Door: M Lange Nutsschool Zorgvliet Dartijn en Hde aag [Company Name] Voorwoord: Niet zo lang geleden ontmoette ik een generatiegenote, een vrouw van deze tijd. Zo,

Nadere informatie

Vignet Bewegen en sport, po

Vignet Bewegen en sport, po Vignet Bewegen en sport, po Vragenlijst Bewegen en sport Deze vragenlijst is ook geschikt voor aanvragen voor scholen van het Speciaal Onderwijs De basisvragen waaraan scholen voor 100% moeten voldoen

Nadere informatie

Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen

Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen Hans Stroes Hilversum, 23 januari 2013 INDELING WORKSHOP 1. Kennismaking 2. Introductie methode Basislessen 3. Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

LVS AFGENOMEN. en wat daarna?

LVS AFGENOMEN. en wat daarna? LVS AFGENOMEN en wat daarna? Wim van Gelder Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Cursussen, lezingen, workshops op gebied van: Bewegingsonderwijs Schoolplein; inrichting, begeleiding (ped

Nadere informatie

WELKOM GYMMERS. Voorstellen Nieuwe studenten

WELKOM GYMMERS. Voorstellen Nieuwe studenten WELKOM GYMMERS Voorstellen Nieuwe studenten Leergang Blok 3 Heemskerk 2011-2012 BLOK 3 Maatwerk & Visie BLOK 2 Reguleren en leerhulp Leerling volg systeem Homogeen vs heterogeen BLOK 1 Aanbieden van activiteiten

Nadere informatie

Leergang Bewegingsonderwijs

Leergang Bewegingsonderwijs Onderwijs Algemeen Wilt u als leerkracht aan kinderen uit groep 3 tot en met 8 van het primair onderwijs bewegingslessen geven, dan moet u de post-hbo-opleiding Bewegingsonderwijs gevolgd hebben of een

Nadere informatie

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor!

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! Verbindingen leggen en onderhouden. Dat is de belangrijkste taak van de combinatiefunctionaris.

Nadere informatie

Alles over. Basislessen Bewegingsonderwijs. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Basislessen Bewegingsonderwijs. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Basislessen Bewegingsonderwijs Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen

Nadere informatie

Uiteindelijk gaat het. Laat kinderen bewegen. bij de scholing van bewegen. niet om de motoriek als functie op zichzelf, maar om de bijdrage aan

Uiteindelijk gaat het. Laat kinderen bewegen. bij de scholing van bewegen. niet om de motoriek als functie op zichzelf, maar om de bijdrage aan Laat kinderen bewegen Zorg, scholing en advies rondom de motorische ontwikkeling van het kind Uiteindelijk gaat het bij de scholing van bewegen niet om de motoriek als functie op zichzelf, maar om de bijdrage

Nadere informatie

Wim van Gelder Docent Hogeschool INHolland Scholings- en adviesbureau van Gelder in beweging Auteur van Basislessen bewegingsonderwijs Leerlingvolgsysteem Bewegen en spelen Zorg voor beweging Websites

Nadere informatie

verantwoording en methodiek Dit document geeft een didactische onderbouwing voor het toepassen van

verantwoording en methodiek Dit document geeft een didactische onderbouwing voor het toepassen van freerunning of parkour in de lessen bewegingsonderwijs. Freerunning & parkour in het onderwijs geschreven door Alles in Beweging; Wim van Gelder, Bastiaan Goedhart en Hans Stroes - auteurs van Basislessen

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs

Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs BEWEGINGSONDERWIJS Karakteristiek Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein tijdens het buitenspelen van de kleuters. Het

Nadere informatie

Het ontwikkelen van de kleine motoriek in de klas en in de les bewegingsonderwijs. Even voorstellen. HANDENGYM gymles voor de handen

Het ontwikkelen van de kleine motoriek in de klas en in de les bewegingsonderwijs. Even voorstellen. HANDENGYM gymles voor de handen HANDENGYM gymles voor de handen Het ontwikkelen van de kleine motoriek in de klas en in de les bewegingsonderwijs Hilversum 25 januari 2017 Hans Stroes Even voorstellen. Scholings- en adviesbureau Stroes

Nadere informatie

Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief!

Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Probeer op je eigen manier over de kast te komen. Eerst veilig en daarna sneller, mooier of anders is een andere benadering dan maak een hurksprong over de

Nadere informatie

MENUK AART SCHO LEN 1

MENUK AART SCHO LEN 1 1 MENUKAART SCHOLEN MENUKAART SCHOLEN Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together. 2 INHOUDSOPGAVE Team... 4 Aanbod van project Leef!... 5 Gymlessen...

Nadere informatie

Leergang Bewegingsonderwijs

Leergang Bewegingsonderwijs Onderwijs Algemeen Wilt u als leerkracht aan kinderen uit groep 3 tot en met 8 van het primair onderwijs bewegingslessen geven, dan moet u de post-hbo-opleiding Bewegingsonderwijs gevolgd hebben of een

Nadere informatie

27 november 2014 Wim van Gelder. PLAYgrounds

27 november 2014 Wim van Gelder. PLAYgrounds 27 november 2014 Wim van Gelder PLAYgrounds Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings-en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen Expert bewegingsonderwijs

Nadere informatie

MRT en de nieuwste principes van motorisch leren

MRT en de nieuwste principes van motorisch leren MRT en de nieuwste principes van motorisch Wim van Gelder 20 jaar vakleerkracht en consulent bewegingsonderwijs Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Opleidingen MRT Diverse cursussen Advies

Nadere informatie

Leerling. Volg. Systeem

Leerling. Volg. Systeem Leerling Volg Systeem t Leerlingvolgsysteem Een leerlingvolgsysteem is een instrument om een beeld te krijgen van de mogelijkheden van een kind. Binnen dit leerlingvolgsysteem zijn de volgende aspecten

Nadere informatie

in de speelzaal Bewegingsonderwijs aan minder vaardige kinderen Werkervaring kleuters in speellokaal Ervaring met kleuters?

in de speelzaal Bewegingsonderwijs aan minder vaardige kinderen Werkervaring kleuters in speellokaal Ervaring met kleuters? Bewegingsonderwijs aan minder vaardige kinderen in de speelzaal Wim van Gelder 18 maart 2014 Werkervaring kleuters in speellokaal 1988-2009 Diverse basisscholen Heerenveen, Beemster en Alkmaar 1992 heden

Nadere informatie

Studiedag bewegingsonderwijs 31 oktober 2012. Goed bewegen aan de basis

Studiedag bewegingsonderwijs 31 oktober 2012. Goed bewegen aan de basis Studiedag bewegingsonderwijs 31 oktober 2012 Goed bewegen aan de basis BLAD 2 Venlo, april 2012 Van: Werkgroep Studiedag Bewegingsonderwijs op de basisschool Noord-Limburg Gemeente Venlo afdeling Sportbedrijf

Nadere informatie

Leergang Bewegingsonderwijs

Leergang Bewegingsonderwijs Onderwijs Algemeen Wilt u als leerkracht aan kinderen uit groep 3 tot en met 8 van het primair onderwijs bewegingslessen geven, dan moet u de post-hbo-opleiding Bewegingsonderwijs gevolgd hebben of een

Nadere informatie

Beweeg Wijs laat ze buiten spelen! Pagina 3. 1. De Beweeg Wijs interventie / speelmethode Pagina 4. 2. Dagarrangementen na schooltijd Pagina 5

Beweeg Wijs laat ze buiten spelen! Pagina 3. 1. De Beweeg Wijs interventie / speelmethode Pagina 4. 2. Dagarrangementen na schooltijd Pagina 5 2 INHOUDSOPGAVE Beweeg Wijs laat ze buiten spelen! Pagina 3 Aanbod: 1. De Beweeg Wijs interventie / speelmethode Pagina 4 2. Dagarrangementen na schooltijd Pagina 5 3. Wijkprogramma s rondom de school

Nadere informatie

Groepsgrootte: Na de warming-up wordt de klas opgedeeld in drie of vier groepen, waardoor de groepsgrootte tussen de 6 en 8 kinderen bedraagt.

Groepsgrootte: Na de warming-up wordt de klas opgedeeld in drie of vier groepen, waardoor de groepsgrootte tussen de 6 en 8 kinderen bedraagt. Dit is een preview, vraag het gehele document aan via info@yalp.nl Lesmodule freerunning / parkour in de gymzaal Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Probeer op je eigen manier over de kast te

Nadere informatie

Resultaten Bijeenkomsten Bewegingsonderwijs in Beweging Provincie Overijssel

Resultaten Bijeenkomsten Bewegingsonderwijs in Beweging Provincie Overijssel Resultaten Bijeenkomsten Bewegingsonderwijs in Beweging Provincie Overijssel Donderdag 12 mei 2016 heeft op Hogeschool Windesheim een tweetal bijeenkomsten plaats gevonden met als centrale thema Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Van klein naar groot Ingrid Bijker-Anemaat

Van klein naar groot Ingrid Bijker-Anemaat Van klein naar groot Ingrid Bijker-Anemaat In september 2013 ben ik gestart met de cursus MRT aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. In het verdiepingstraject is daar ook een onderzoek aan verbonden. Tijdens

Nadere informatie

Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief!

Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Probeer op je eigen manier over de kast te komen. Eerst veilig en daarna sneller, mooier of anders is een andere benadering dan maak een hurksprong over de

Nadere informatie

Leerling Volg Systeem

Leerling Volg Systeem Leerling Volg Systeem Wat bepaalt of een kind eindeloos beweegt of speelt in een situatie? - zijn/ haar mogelijkheden (vaardigheid) - de mate waarin een situatie aantrekkelijk en haalbaar is voor hem/haar

Nadere informatie

Wim van Gelder. Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen

Wim van Gelder. Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen Nieuwe theorieën over motorisch in de praktijk Verdiepende workshop Hilversum 22 januari 2013 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische

Nadere informatie

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk. Heemskerk 13 oktober Wim van Gelder. Opleiding. Werkervaring

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk. Heemskerk 13 oktober Wim van Gelder. Opleiding. Werkervaring Nieuwe theorieën over motorisch in de praktijk Heemskerk 13 oktober 2013 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings-en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en

Nadere informatie

Congres Gezonde Brede school 1 oktober 2014. De vakleerkracht bewegingsonderwijs: Waar heb ik als bestuurder mee te maken?

Congres Gezonde Brede school 1 oktober 2014. De vakleerkracht bewegingsonderwijs: Waar heb ik als bestuurder mee te maken? Congres Gezonde Brede school 1 oktober 2014 De vakleerkracht bewegingsonderwijs: Waar heb ik als bestuurder mee te maken? Even voorstellen Laurens van Tilburg: lid college van Bestuur van Stichting SchOOL,

Nadere informatie

Studiedag bewegingsonderwijs 1 oktober 2014. Goed bewegen aan de basis. Programmaboekje

Studiedag bewegingsonderwijs 1 oktober 2014. Goed bewegen aan de basis. Programmaboekje Studiedag bewegingsonderwijs 1 oktober 2014 Goed bewegen aan de basis Programmaboekje Venlo, mei 2014 Van: werkgroep studiedag Goed bewegen aan de basis - Gemeente Venlo afdeling Sportbedrijf - Gemeente

Nadere informatie

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL 25.03.2015 DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL BVLO NASCHOLING - TURNHOUT i.s.m. Thomas More WWW.BVLO.BE PRAKTISCHE INFORMATIE Op woendag 25 maart 2015 organiseert de BVLO in samenwerking met Thomas More tijdens

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Zorgverbreding 2 De minst vaardige bewegers

Zorgverbreding 2 De minst vaardige bewegers Zorgverbreding 2 De minst vaardige bewegers Vandaag 1 e bijeenkomst Wat is MRT? Motorische ontwikkeling Doornemen van de opdracht Wat te doen voor volgende keer? Wat is zorgverbreding? Waaruit kan zorgverbreding

Nadere informatie

Wim van Gelder Elly van Hyfte

Wim van Gelder Elly van Hyfte Basislessen nieuwe methode bewegingsonderwijs voor 2,5 8 jarigen Maandag 20 juni 2016 UCLL Leuven Wim van Gelder Elly van Hyfte (c) Van Gelder in Beweging 2016 (c) Van Gelder in Beweging 2016 www.basislessen.nl

Nadere informatie

Workshop. 4 nieuwe spelen (voor morgen in de les bewegingsonderwijs)

Workshop. 4 nieuwe spelen (voor morgen in de les bewegingsonderwijs) Workshop 4 nieuwe spelen (voor morgen in de les bewegingsonderwijs) Jurre Brussel Studiedag Basislessen 20 jan. 2016/Hilversum Even voorstellen Jurre Brussel ROC (van Amsterdam, MBO, 2007) ALO (Amsterdam,

Nadere informatie

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk. Amsterdam 7 november 2012

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk. Amsterdam 7 november 2012 Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk Amsterdam 7 november 2012 Wim van Gelder Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Cursussen, lezingen, workshops op gebied van: Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Colofon: Stichting Sportkanjers Wim van t Westeinde. November 2012 Tbv de Sportimpuls Sportkanjerclub

Inhoudsopgave. Colofon: Stichting Sportkanjers Wim van t Westeinde. November 2012 Tbv de Sportimpuls Sportkanjerclub Inhoudsopgave Samenvatting 3 Doelstelling 5 Doelgroep 6 Strategie 7 Samenwerking 8 Duur en intensiteit 9 Ondersteuning 10 Handleiding 11 Kwaliteitsbewaking 12 Draagvlak 13 Deskundigheid 14 Kosten 15 Colofon:

Nadere informatie

Kennismaken met hockey in het Voortgezet Onderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen:

Kennismaken met hockey in het Voortgezet Onderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen: Kennismaken met hockey in het Voortgezet Onderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Kennismaken met hockey

Nadere informatie

Buitenspelen en Schoolpleinen onder de loep

Buitenspelen en Schoolpleinen onder de loep Buitenspelen en Schoolpleinen onder de loep Bastiaan Goedhart m.m.v. Wim van Gelder & Ton de Ruijter Studiedag 9 november 2011 Even voorstellen Docent Hogeschool Inholland - Pabo Haarlem - Nascholing Noord-

Nadere informatie

Gaat 'gezond bewegen' het verschil maken?

Gaat 'gezond bewegen' het verschil maken? Gaat 'gezond bewegen' het verschil maken? SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling VO Studiedag 20-01-2016 Berend Brouwer (b.brouwer@slo.nl) Agenda Warming-up Het leerplankader SBGL Thema 'bewegen

Nadere informatie

bewegingsonderwijs Kennisbasis bewegingsonderwijs op de Pabo

bewegingsonderwijs Kennisbasis bewegingsonderwijs op de Pabo bewegingsonderwijs Belang van het vak Het bewegingsonderwijs aan de Pabo is exclusief gericht op de bevoegdheid voor groep 1 en 2, voorts op bewegen in brede context: bewegingsactiviteiten die op de basisschool

Nadere informatie

De effecten van combifuncties in het onderwijs

De effecten van combifuncties in het onderwijs De effecten van combifuncties in het onderwijs Peter Gramberg Jessica van der Linden 8 december 2011 Waarom een onderzoek naar de effecten? Combifunctionarissen zijn sinds 2008 o.a. aan de slag gegaan

Nadere informatie

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk Masterclass Wim van Gelder tijdens buurtsportcoachda g 13 juni 2015 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van:

Nadere informatie

MENUKAART SCHOLEN. Sport is Friendship, Sport is health, Sport is Education, Sport is life, Sport brings the world together.

MENUKAART SCHOLEN. Sport is Friendship, Sport is health, Sport is Education, Sport is life, Sport brings the world together. MENUKAART SCHOLEN Sport is Friendship, Sport is health, Sport is Education, Sport is life, Sport brings the world together. Menukaart Sportstuif Leef! Aanbod Stichting Sportstuif project Leef! A. Het aanbieden

Nadere informatie

Leerlingvolgsysteem bewegen en spelen. Hans Stroes & Wim van Gelder

Leerlingvolgsysteem bewegen en spelen. Hans Stroes & Wim van Gelder Leerlingvolgsysteem bewegen en spelen Hans Stroes & Wim van Gelder Wat registreert het LVS bewegen en spelen Minimaal de 4 S-en: Stilstaan Springen Kracht Springen Coördinatie Stuiten Wat registreert het

Nadere informatie

Leusden. Auteur: Stichting Sportkanjers Wim van t Westeinde Datum: 24-12-2012 Versie: Sportkanjerclub Leusden versie 1

Leusden. Auteur: Stichting Sportkanjers Wim van t Westeinde Datum: 24-12-2012 Versie: Sportkanjerclub Leusden versie 1 Leusden Auteur: Stichting Sportkanjers Wim van t Westeinde Datum: 24-12-2012 Versie: Sportkanjerclub Leusden versie 1 Algemene beschrijving Sportkanjerclub De Sportkanjerclub is een fantastische plek voor

Nadere informatie

Conceptvoorstel KWALITEITSVERBETERING BEWEGINGSONDERWIJS SPOLT

Conceptvoorstel KWALITEITSVERBETERING BEWEGINGSONDERWIJS SPOLT Conceptvoorstel KWALITEITSVERBETERING BEWEGINGSONDERWIJS SPOLT Ittervoort, februari 2005 Geacht College van Bestuur, In het Strategisch Beleidsplan 2005-2009 staan o.a. beleidsvoornemens om tot kwaliteitsverbetering

Nadere informatie

ZORG VOOR MEER PLEZIER IN BEWEGEN

ZORG VOOR MEER PLEZIER IN BEWEGEN ACTIEF Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden ZORG VOOR MEER PLEZIER IN BEWEGEN Motoriek, gedrag en gezonde leefstijl Voor kinderen en jongeren die een opstapje nodig hebben

Nadere informatie

Buitenspelen en Schoolpleinen. Bastiaan Goedhart m.m.v. Wim van Gelder & Ton de Ruijter

Buitenspelen en Schoolpleinen. Bastiaan Goedhart m.m.v. Wim van Gelder & Ton de Ruijter Buitenspelen en Schoolpleinen Bastiaan Goedhart m.m.v. Wim van Gelder & Ton de Ruijter Even voorstellen Docent Hogeschool Inholland - Pabo Haarlem - Nascholing Noord- en Zuid-Holland Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Studiedag Beleef het in beweging! 6 november 2013

Studiedag Beleef het in beweging! 6 november 2013 Studiedag Beleef het in beweging! 6 november 2013 Een voorstelronde: Vertel wie je bent & Geef aan wat je verwacht van deze workshop Programma Jullie meenemen in ons proces en zoektocht naar een hanteerbaar

Nadere informatie

Lichamelijke Opvoeding Sport en Bewegen. Scholengemeenschap Groenewald Stein. Succes through Learning, Learning through Succes!

Lichamelijke Opvoeding Sport en Bewegen. Scholengemeenschap Groenewald Stein. Succes through Learning, Learning through Succes! Lichamelijke Opvoeding Sport en Bewegen Scholengemeenschap Groenewald Stein 1 Wie ben ik? René Gröters 51 jaar Leraar L.O. Groenewald Stein Turntrainer/manager Turning Point Sittard Regiotrainer Limburg

Nadere informatie

Veiligheid en Aansprakelijkheid

Veiligheid en Aansprakelijkheid Studiedag Basislessen 2017 Veiligheid en Aansprakelijkheid Even voorstellen Docent Pabo Haarlem Vakleerkracht Bewegingsonderwijs Scholings- en Adviesbureau Alles in Beweging Deskundige Veiligheid en Aansprakelijkheid

Nadere informatie

Studiedag bewegingsonderwijs 30 oktober Goed bewegen aan de basis

Studiedag bewegingsonderwijs 30 oktober Goed bewegen aan de basis Studiedag bewegingsonderwijs 30 oktober 2013 Goed bewegen aan de basis Venlo, mei 2013 Van: Werkgroep Studiedag Bewegingsonderwijs op de basisschool Noord-Limburg - Gemeente Venlo afdeling Sportbedrijf

Nadere informatie

Kennismaken met hockey in het basisonderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen:

Kennismaken met hockey in het basisonderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen: Kennismaken met hockey in het basisonderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Kennismaken met hockey

Nadere informatie

Ideaalplaatje. Wijk beweegteam samengesteld uit onderwijs en sport

Ideaalplaatje. Wijk beweegteam samengesteld uit onderwijs en sport Ideaalplaatje Wijk beweegteam samengesteld uit onderwijs en sport Kracht: Vakleerkracht (niveau 5) neemt kennis mee en werkt vanuit onderwijs Sportwijkwerker (niveau 4)neemt kennis mee en werkt vanuit

Nadere informatie

Buitenspelen en Schoolpleinen

Buitenspelen en Schoolpleinen Buitenspelen en Schoolpleinen Bastiaan Goedhart m.m.v. Wim van Gelder & Ton de Ruijter 31 oktober 2012 Even voorstellen Docent Hogeschool Inholland - Pabo Haarlem - Nascholing Noord- en Zuid-Holland Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn

Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn Sport op Basisscholen is een initiatief van De Friesland Zorgverzekeraar en Sport Fryslân. Samen met de Friese gemeenten, onderwijs

Nadere informatie

Samen werken aan talentontwikkeling Rotterdam, 16 februari 2017

Samen werken aan talentontwikkeling Rotterdam, 16 februari 2017 Samen werken aan talentontwikkeling Rotterdam, 16 februari 2017 Programma 1. Voorstellen 2. Beleidskader AKT 3. Programma en producten 4. Do s en dont s Mirjam Gosen Projectleider AKT Martijn Postuma Manager

Nadere informatie

Schoolplein. Buitenspelen onder de loep

Schoolplein. Buitenspelen onder de loep Schoolplein Buitenspelen onder de loep Deze presentatie gaat over: Onderzoeken Voorwaarde voor buitenspelen Verbeteren van kwaliteit/ concrete ideeën. Spelen en bewegen groep 1/2 Spelen en bewegen in vrije

Nadere informatie

Gezonde leerlingen presteren beter!

Gezonde leerlingen presteren beter! Gezonde leerlingen presteren beter! Wie ben ik? Monique van Ark (ark.van.m@hsleiden.nl) HALO pabo 10 jaar vakleerkracht primair onderwijs 5 jaar coördinator vakleerkrachten en combinatiefunctionarissen

Nadere informatie

Cursusaanbod Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord. Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is

Cursusaanbod Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord. Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is Cursusaanbod 2010-2011 Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is Cursusaanbod De Ambulante Dienstverlening van Koninklijke Kentalis Het Rotsoord

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs en spel: de eerste stappen in de virtuele werkelijkheid

Bewegingsonderwijs en spel: de eerste stappen in de virtuele werkelijkheid Bewegingsonderwijs en spel: de eerste stappen in de virtuele werkelijkheid Diny van der Aalsvoort Er wordt veel gespeeld in de gehele basisschoolperiode. Bewegen vormt daarbij een belangrijk onderdeel.

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Stappenplan voor de vereniging. Hoe wordt de tennisvereniging een Schoolactieve vereniging?

Stappenplan voor de vereniging. Hoe wordt de tennisvereniging een Schoolactieve vereniging? Stappenplan voor de vereniging Hoe wordt de tennisvereniging een Schoolactieve vereniging? 153 Stappenplan vereniging 154 Inleiding De KNLTB heeft al ruim 25 jaar een schooltennisproject waardoor veel

Nadere informatie

30234 Toekomstig sportbeleid Primair Onderwijs. Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

30234 Toekomstig sportbeleid Primair Onderwijs. Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 30234 Toekomstig sportbeleid 31293 Primair Onderwijs Nr. 143 Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 29 januari

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs in Almelo, mag ik even uw aandacht? Een profiel van het bewegingsonderwijs in het primair onderwijs in de gemeente Almelo

Bewegingsonderwijs in Almelo, mag ik even uw aandacht? Een profiel van het bewegingsonderwijs in het primair onderwijs in de gemeente Almelo Bewegingsonderwijs in Almelo, mag ik even uw aandacht? Een profiel van het bewegingsonderwijs in het primair onderwijs in de gemeente Almelo COLOFON Titel Bewegingsonderwijs in Almelo, mag ik even uw aandacht?

Nadere informatie

Leerling Volg Systeem

Leerling Volg Systeem Leerling Volg Systeem Leerlingvolgsysteem Een leerlingvolgsysteem is een instrument om een beeld te krijgen van de mogelijkheden van een kind. Binnen dit leerlingvolgsysteem zijn de volgende aspecten beschreven:

Nadere informatie

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden?

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Na ons gesprek zojuist kunt u in deze bijlage een stukje achtergrond informatie vinden. Mocht u vragen hebben, dan hoor ik dit graag. Veel plezier

Nadere informatie

Uitnodiging Studiedag

Uitnodiging Studiedag Uitnodiging Studiedag Afdeling Drenthe Meppel, 22 januari 2016 Collega s De besturen van de afdelingen Drenthe en t Suydenvelt willen jullie graag uitnodigen voor het bijwonen van de jaarlijkse studiedag

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 234 Toekomstig sportbeleid 31 293 Primair Onderwijs Nr. 143 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter

Nadere informatie

De Actieve Pauze Organisatie: Fontys Sporthogeschool Contactpersoon: Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod

De Actieve Pauze Organisatie: Fontys Sporthogeschool Contactpersoon: Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod De Actieve Pauze Organisatie: Fontys Sporthogeschool Contactpersoon: Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Gedurende een periode van 4 weken krijgen de kinderen

Nadere informatie

Sport- en beweegaanbod

Sport- en beweegaanbod 'Zwemmen in de klas; alle waterratten opgelet' Organisatie: Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) Contactpersoon: mevrouw Annemieke Beute Contactpersoon 2: mevrouw Maritsa Venhof Erkenningen: Sport-

Nadere informatie