SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN"

Transcriptie

1 SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN Workshop 2: Pedagogiek binnen de sportvereniging. Cyriel Gielen/Youri Tooren Fontys Hogeschool Pedagogiek

2 Wie wij zijn? Kennisinstituut met meer dan medewerkers Ruim studenten 28 instituten; 85 bacheloropleidingen Fontys Hogeschool Pedagogiek is al jaren de grootste pedagogiekopleiding van Nederland. Onze opleiding wordt aangeboden in Tilburg, Eindhoven, Sittard en 's-hertogenbosch.

3

4

5

6 Micro-niveau: kind, speler en team Kinderen/Jongeren begeleiden en stimuleren Helpen / ondersteunen van kinderen met een opvoedingsvraag. B.v. faalangst of gedragsproblemen

7 Meso-niveau: trainers, begeleiders en ouders (Mede-)opvoeders ondersteunen en coachen Ondersteunen en trainen in de omgang met probleemgedrag en agressief gedrag. Ondersteunen in verantwoord pedagogisch handelen.

8 Macro-niveau: club, bestuur Beleid, Innovatie en Advisering Pedagogisch beleid ontwikkelen

9

10

11

12

13

14

15 Pedagogiek is opvoedkunde: de manier waarop volwassenen (ouders, leraren, coaches) kinderen begeleiden tijdens het opgroeien met een bepaald doel. Het is voor kinderen bijvoorbeeld belangrijk dat ze gezien, gehoord en begrepen worden. Dus dat er vanaf het begin coaches zijn die hen proberen te begrijpen in wie ze zijn en in wat ze nodig hebben.

16 Opdracht; noteer eens voor jezelf en bespreek daarna in tweetallen Welke coach heeft jou opgevoed? Wie was jouw voorbeeldcoach en waarom? o Wat deed hij? o Denk je dat de kinderen jou ervaren, zoals jij je voorbeeldcoach ervoer?

17 Psychologische basisbehoeften en motivatie Edward Deci en Richard Ryan (2000) Als kinderen goed in contact zijn met anderen (relatie), kunnen laten zien wie ze zijn (autonomie) en mogen laten zien wat ze kunnen (competentie), dan ontstaat er motivatie, welbevinden, inzet en zin om te leren.

18 Coachen in contact is jezelf en elkaar leren kennen Leven in verbondenheid met anderen is voor de mens het allerbelangrijkste. Coaching moet vooral gericht zijn op de mogelijkheid voor kinderen om zich met zichzelf en anderen te verbinden. Regels en afspraken die gemaakt worden, zouden dan ook altijd in dienst moeten staan van het maken van verbinding.

19

20 Noteer eens kort voor jezelf en overleg in je groepje: hoe is jouw relatie met elke speler? Met welke kinderen heb jij altijd een goede relatie? Met welke kinderen heb jij altijd een lastige relatie? Wat zegt dat over jou? Wat doe jij om (te proberen) met alle kinderen een goede relatie te krijgen?

21 Youri Tooren: interview!

22

23 Het is niet de selectie die ons verbindt. Het is verbondenheid die selecteert met wie je verder kunt (Herpen van, 2017)!

24 De coach en zijn rollen

25 De coach als coach: komt dicht bij zijn spelers, coacht op persoonlijke leerdoelen, waardoor de zelfsturing van de speler wordt vergroot. Je moet je spelers dus goed kennen om ze te kunnen bemoedigen.

26 De coach als trainer: oefent vaardigheden, tactieken en strategieën met spelers. Hij doet dit voor, experimenteert, past toe en geeft feedback.

27 De coach als scheidsrechter: bewaakt de regels, zorgt ervoor dat het spel prettig blijft voor alle kinderen. Daarvoor is het soms nodig om in te grijpen en een grens te stellen. Ieder kind moet zich veilig kunnen voelen.

28 De coach als pedagoog: zorgt voor een goede sfeer in het team, heeft overzicht en gezag, zodat spelers weten waar ze aan toe zijn. De pedagoog nodigt spelers uit om samen te werken in het team en verantwoordelijkheden te delen.

29 Grenzen stellen en ruimte geven Grenzen stellen In contact Duidelijk wat de bedoeling is. Voorspelbare feedback. Mogelijkheden voor kinderen om goede initiatieven te nemen. Onduidelijk wat de bedoeling is. Onvoorspelbare feedback. Onmogelijkheden voor kinderen om goede initiatieven te nemen. Uit contact Ruimte geven

30 De coach heeft invloed op zichzelf en het team, maar niet op de omstandigheden Praat (vaak) met kinderen over waar ze wél invloed op hebben. Gezond eten, genoeg slapen, goed trainen, goed zijn voor jezelf (open en eerlijk), goed zijn voor anderen (interesse in anderen), rekening houden met anderen en voor elkaar opkomen. Praat (soms) met kinderen over waar ze geen invloed op hebben. Weersomstandigheden, de bal, de scheids, de tegenstander, het veld, geluk of pech, de uitslag.

31 Vraag aan trainers! Hoe maken alle kinderen het in jouw team? Worden ze gelukkiger van elkaar? Wat kunnen we doen om dat te bevorderen? Worden alle kinderen beter in jouw team? Worden ze beter van elkaar? Wat kunnen we doen om dat te bevorderen?

32

33 Groeimindset Je kunt kinderen helpen om een groeimindset te krijgen door te zeggen: Je kunt het nog niet, maar je kunt het wel leren. Sommige kinderen (en ouders) hebben regelmatig een zetje nodig om van een vaste mindset naar een groeimindset te gaan.

34 Tips voor het geven van feedback gericht op de groeitheorie: Geef geen feedback over hoe iemand is (zijn), maar over wat iemand doet (doen) Geef zo specifiek mogelijk feedback Richt je met je feedback op het bemoedigen van kinderen Zorg dat je feedback serieus, eerlijk en relevant is Probeer eens vragend feedback te geven Geef feedback, die verwijst naar factoren waaraan kinderen iets kunnen veranderen Richt de feedback op het leren, het proces en complimenteer de inspanning of de gekozen strategie Geef doelgerichte en opbouwende feedback Gebruik nog niet in plaats van niet

35 Pedagogisch coördinator binnen de sportclub Bijdragen aan een duurzaam pedagogisch klimaat binnen sportverenigingen. Opvoed- en opgroeiproblemen bij jeugdigen in een vroegtijdig stadium signaleren.

36

37

38 Voettekst 39

39 Wat kan er anders?

40 Wat te doen met deze ouder?

41 Casusbespreking Placemat pedagogische kwestie sportclub.

42 Casus: Tim is een nieuwe trainer binnen jouw club. Jij bent ook trainer van een jeugdelftal en kent Tim al jaren. Hij is een gewaardeerd oud-lid van de club. Nu zijn zoon zich heeft aangemeld bij de club, heeft het jeugdbestuur aan Tim gevraagd of hij bij dit team de trainingen en wedstrijden wil verzorgen en begeleiden. Tim heeft deze functie binnen de club aanvaard en is vol enthousiasme gestart. Hij heeft geen trainerscursus gevolgd, maar geeft aan dat hij zelf zijn hele jeugd lang gesport heeft en dus echt wel weet hoe hij een en ander moet aanpakken. Daarbij is hij gewend om leiding te geven binnen zijn werk als brandweerman.

43 Casus vervolg: Na een aantal weken blijkt dat er veel problemen zijn bij het team van Tim. Kinderen lijken weinig respect voor Tim te hebben. Daarbij zijn de trainingen erg rommelig ; kinderen praten door de uitleg en instructie van Tim en maken er een dolle boel van. Drie jeugdspelers hebben inmiddels hun lidmaatschap opgezegd, omdat zij geen plezier meer hebben op de club. Tim gaat echter door met zijn trainingsaanpak. Het vindt dat je de kinderen hard en duidelijk moet aanpakken, dan komt het wel goed. Hij schreeuwt veel tegen de kinderen en deelt zelfs straf uit (rondjes lopen tijdens trainingen). Ouders klagen bij het bestuur. Aan jou wordt gevraagd of jij Tim kan helpen om anders te leren coachen. Hoe ga jij dit aanpakken, zodat het pedagogisch handelen van Tim verbeterd wordt?

44 Opdracht in vier groepen Iedere groep krijgt vier placemats en een korte casus aangereikt (videofragment) Ieder groepslid geeft individueel antwoord op de hulpvraag van de trainer (middels een aantal kernwoorden welke hij of zij beschrijft in zijn of haar placematvlak). Discussie in de groep. Elk viertal gaat de verschillende kernwoorden bespreekbaar maken en licht deze waar nodig toe (dit kan mogelijk leiden tot een discussie). Middels een goed overleg dienen er uiteindelijk vier kernwoorden in het midden te staan die antwoord geven op de hulpvraag. Een groepslid licht het groepsproduct toe.

45 Pedagoog maakt het verschil

46 Vragen???? Voettekst 47

Leren leren door coaching. 16 januari 2019 Kaatje Dalderop

Leren leren door coaching. 16 januari 2019 Kaatje Dalderop Leren leren door coaching 16 januari 2019 Kaatje Dalderop Programma Je eigen (kern-)waarden: Wat maakt jou enthousiast en welke kwaliteiten zet je dan in? Wat is zelfstandig leren leren en waarom zouden

Nadere informatie

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Bij het begeleiden van leeractiviteiten kun je twee aspecten aan het gedrag van leerkrachten onderscheiden, namelijk het pedagogisch handelen en het didactisch handelen.

Nadere informatie

Leren leren door feedback. 6 oktober 2018 Wim Matthijsse Kaatje Dalderop

Leren leren door feedback. 6 oktober 2018 Wim Matthijsse Kaatje Dalderop Leren leren door feedback 6 oktober 2018 Wim Matthijsse Kaatje Dalderop Programma Wat maakt jou enthousiast en welke kwaliteiten zet je dan in? Wat is zelfstandig leren leren en waarom zouden we daar aandacht

Nadere informatie

Pedagogisch sport klimaat Kind centraal

Pedagogisch sport klimaat Kind centraal Pedagogisch sport klimaat Kind centraal Nicolette Schipper van Veldhoven Lector Sportpedagogiek Amsterdam 13 oktober 2018 1 Opbouw presentatie Belang van sport en bewegen Belang van een pedagogisch klimaat

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding 11. Hoofdstuk 1. Algemene coachfilosofie 17. Hoofdstuk 2. De beleving van de coach 55

INHOUD. Inleiding 11. Hoofdstuk 1. Algemene coachfilosofie 17. Hoofdstuk 2. De beleving van de coach 55 INHOUD Inleiding 11 Hoofdstuk 1. Algemene coachfilosofie 17 1. Coachen van jeugd: een roeping, een gave of een taak zoals een ander? 18 2. Jouw persoonlijke coachfilosofie 19 3. Kies een coachstijl 22

Nadere informatie

Gedragscodes Spelers, Ouders en Kinderen. Gedragscode jeugdspelers

Gedragscodes Spelers, Ouders en Kinderen. Gedragscode jeugdspelers Gedragscodes Spelers, Ouders en Kinderen Golf is een sport dat met veel respect, fairplay, etiquette, sportiviteit, dient gespeeld te worden zodat iedereen (spelers, ouders, trainers, ) ten volle van het

Nadere informatie

KNHB Expertisecentrum. Opleidingen voor Trainers, Coaches, Technisch Managers & Scheidsrechters

KNHB Expertisecentrum. Opleidingen voor Trainers, Coaches, Technisch Managers & Scheidsrechters KNHB Expertisecentrum Opleidingen voor Trainers, Coaches, Technisch Managers & Scheidsrechters VOORSTELRONDE: Wie ben ik? Van welke team ben je trainer/coach? Hoeveel jaar ervaring als trainer of coach

Nadere informatie

Sportief Coachen 1e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$

Sportief Coachen 1e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$ Sportief Coachen 1e Kaderavond Introductie bestuur vereniging Waarom deze avond? Iedereen beleeft plezier aan het sporten bij onze vereniging Hoe kun jij daar als trainer, coach aan bijdragen? Programma

Nadere informatie

Zelfregulatie, de kern van LO2

Zelfregulatie, de kern van LO2 Zelfregulatie, de kern van LO2 Communiceren en samenwerken Florieke Mulders, M. SEN Docent COW en B&M aan Fontys Sporthogeschool F.mulders@fontys.nl Bewegen en regelen Regeleringstaken: Examenprogramma

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Inleiding begeleiding van team en (individuele) spelers De stelling is dat het maken van afspraken een voorwaarde is om te presteren.

Inleiding begeleiding van team en (individuele) spelers De stelling is dat het maken van afspraken een voorwaarde is om te presteren. Inleiding begeleiding van team en (individuele) spelers De stelling is dat het maken van afspraken een voorwaarde is om te presteren. Een trainer maakt afspraken met zijn spelers, binnen en buiten de lijnen.

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Ouders & Clubs: één doel?!

Ouders & Clubs: één doel?! Ouders & Clubs: één doel?! Workshop Opvoedingsondersteuning van ouders in jeugdsportclubs Zorg dat je kind wint, los van het resultaat! Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Kenniscentrum Hoger Instituut

Nadere informatie

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen.

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Daar heb ik ook mijn scheidsrechterskaartgehaald en

Nadere informatie

DOOR VOETBAL VERENIGD

DOOR VOETBAL VERENIGD DOOR VOETBAL VERENIGD De Aanvoerders hebben 4 Gouden Regels opgesteld die iedereen bij zijn club in de praktijk kan brengen om het voetbal leuk, sportief en sociaal te houden. Niet iedere regel is direct

Nadere informatie

TRAINING ASSERTIVITEIT

TRAINING ASSERTIVITEIT BROCHURE TRAINING ASSERTIVITEIT Met succes opkomen voor jezelf Je geeft gemakkelijk grenzen aan Je vergroot je zichtbaarheid IN HET KORT Je bent op zoek naar vaardigheden om je assertiviteit te vergroten.

Nadere informatie

WORKSHOP Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat

WORKSHOP Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Partner in de Hogeschool-Universiteit Brussel - Huart Hamoirlaan 136-1030 Brussel WORKSHOP Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat Joris Lambrechts Hans

Nadere informatie

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken.

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. Missie, Visie & Doelstellingen Missie SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. SDOB is vooruitstrevend op het gebied van: Trainingsmethodes

Nadere informatie

De hockey gedragscode: (1): Spelers

De hockey gedragscode: (1): Spelers De hockey gedragscode: (1): Spelers Hockey is een sport waar sportiviteit en respect voorop staat. Dat willen we graag zo houden. Daarom heeft de KNHB een gedragscode opgesteld. De KNHB-gedragscode luidt

Nadere informatie

Mentale Sportbegeleiding. 4 inzichten over trainerschap

Mentale Sportbegeleiding. 4 inzichten over trainerschap 4 inzichten over trainerschap 4 inzichten over trainerschap Kennismakingsopdracht Welk team coach jij? Waarom ben jij trainer geworden? Waar ben je nieuwsgierig naar? 4 inzichten over trainerschap Structureren

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

Trekvogels werkt aan een veilig sportklimaat

Trekvogels werkt aan een veilig sportklimaat Trekvogels werkt aan een veilig sportklimaat Kort de inhoud Wat achtergrond over Veilig Sportklimaat Wat doet vv Trekvogels? Do s en don ts Wat achtergrond over veilig sportklimaat Het creëren van een

Nadere informatie

Teams zijn samengevoegd in verschillende categorieën. Per categorie worden een paar vragen behandeld.

Teams zijn samengevoegd in verschillende categorieën. Per categorie worden een paar vragen behandeld. Teams zijn samengevoegd in verschillende categorieën. Per categorie worden een paar vragen behandeld. De visie van de trainer/coach over de speelwijze en de te behalen doelen is duidelijk 4 35 25 15 5

Nadere informatie

COACH DE COACH. Het gaat om plezier, zelfvertrouwen en het motiveren van onze spelers.

COACH DE COACH. Het gaat om plezier, zelfvertrouwen en het motiveren van onze spelers. COACH DE COACH Het gaat om plezier, zelfvertrouwen en het motiveren van onze spelers. Wil je als vereniging het beste halen uit trainers en coaches, zodat (jeugd) spelers met veel plezier bij de club blijven

Nadere informatie

Aanbod KNHB-workshops. Inleiding

Aanbod KNHB-workshops. Inleiding Aanbod KNHB-workshops Inleiding Trainers, coaches en ouders van een vereniging hebben een voorbeeldfunctie voor jeugdhockeyspelers. Het blijkt in de praktijk niet altijd makkelijk te zijn om deze voorbeeldfunctie

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Sportcongres Leiden -5 november 2014 Door: Nathalie Verdult Aanleiding VSK De sport

Nadere informatie

Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs

Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs Zorgdatje kind wint, los van het resultaat! Aanleiding onderzoek Sportclub Ouder Kind 2 Aanleiding onderzoek Sportclub Ouder Kind

Nadere informatie

Mentale Sportbegeleiding. 4 inzichten over trainerschap

Mentale Sportbegeleiding. 4 inzichten over trainerschap 4 inzichten over trainerschap Filmpje Kennismakingsopdracht Waarom ben je trainer/coach geworden? Waar ben je nieuwsgierig naar? Kees Wallis Voetballer, voetballiefhebber! Interesse in motivatie en presteren

Nadere informatie

Veilig. sportklimaat. Werken aan plezier, veiligheid en respect bij Rotterdamse verenigingen

Veilig. sportklimaat. Werken aan plezier, veiligheid en respect bij Rotterdamse verenigingen Veilig sportklimaat Werken aan plezier, veiligheid en respect bij Rotterdamse verenigingen De pedagogisch adviseur kan helpen beleid op te stellen en uit te voeren 10 gouden regels Zó bereikt uw vereniging

Nadere informatie

SINT-MARTINUS SPORT LUBBEEK

SINT-MARTINUS SPORT LUBBEEK SINT-MARTINUS SPORT LUBBEEK Missie en visie JEUGDSPELER STAAT CENTRAAL Mario Lermitte Jeugdcoördinator SMS Lubbeek Missie en visie SMS Lubbeek wil binnen de gemeente en regio een vooraanstaande maatschappelijke

Nadere informatie

Coachen vanuit een pedagogisch perspectief

Coachen vanuit een pedagogisch perspectief Coachen vanuit een pedagogisch perspectief Nicolette Schipper- van Veldhoven, 13 april 2018 Lector Sportpedagogiek, in het bijzonder naar een veilig sportklimaat Afgestudeerd KALO Tilburg gymjuf 7 jaar

Nadere informatie

Handleiding voor begeleiders van beginnende clubscheidsrechters

Handleiding voor begeleiders van beginnende clubscheidsrechters Handleiding voor begeleiders van beginnende clubscheidsrechters Voorwoord Deze handleiding is bestemd als hulpmiddel voor begeleiders bij het leerproces van de beginnende scheidsrechters. Met deze handleiding

Nadere informatie

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek)

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 'Duim omhoog' 1 foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 2013, Anton de Vries Alle rechten voorbehouden

Nadere informatie

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer:

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: COACHEND LEIDERSCHAP vierdaagse training Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: 074-245 26 45 PROGRAMMA Als leidinggevende heb je te maken met verschillende medewerkers met ieder

Nadere informatie

Sportief Coachen 2e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$

Sportief Coachen 2e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$ Sportief Coachen 2e Kaderavond Wat komt er vanavond aan Vier inzichten bod Afspraken maken Omgaan met ouders Omgaan met gewenst- en ongewenst gedrag Kenmerken van de doelgroep(en) Begeleiding tijdens wedstrijden

Nadere informatie

Mindset en motivatie. Simea congres 2018 Jeannette schoenmakers

Mindset en motivatie. Simea congres 2018 Jeannette schoenmakers Mindset en motivatie Simea congres 2018 Jeannette schoenmakers Wat maakt het verschil? 2 Programma deel 1 Inleiding Opdracht Vouwblaadje Groeimindset - Wat is het? - Hoe beïnvloed je de mindset? Oefening

Nadere informatie

Omgaan met jeugd. Het creëren van een ontwikkelingsgericht sportklimaat

Omgaan met jeugd. Het creëren van een ontwikkelingsgericht sportklimaat Omgaan met jeugd Het creëren van een ontwikkelingsgericht sportklimaat Omgaan met jeugd Het creëren van een ontwikkelingsgericht sportklimaat Datum: 17-3-2016 Even voorstelen Het trainen en coachen van

Nadere informatie

Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen

Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen WORKSHOP Opvoedingsondersteuning van ouders in jeugdsportclubs Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Deze workshop is het resultaat van het PWO-project

Nadere informatie

Keuzedeel Veilig Sportklimaat Symposium Veilig Sportklimaat in Sport en Onderwijs MBO Amersfoort, 29 september 2016

Keuzedeel Veilig Sportklimaat Symposium Veilig Sportklimaat in Sport en Onderwijs MBO Amersfoort, 29 september 2016 Keuzedeel Veilig Sportklimaat Symposium Veilig Sportklimaat in Sport en Onderwijs MBO Amersfoort, 29 september 2016 Jens van der Kerk (KNVB / VSK) Het programma Naar een veiliger sportklimaat Een programma

Nadere informatie

Aandacht voor jouw trainers en coaches

Aandacht voor jouw trainers en coaches Aandacht voor jouw trainers en coaches In 3 stappen naar betere en tevreden trainers op jouw club online training opleiden begeleiden Het moet de normaalste zaak van de wereld zijn: het opleiden en begeleiden

Nadere informatie

Kick-Off Workshop Train de trainer

Kick-Off Workshop Train de trainer Kick-Off Workshop Train de trainer Georganiseerd door: Marloes Faesen, sportconsulent In samenwerking met: -NKS: Lian Witteveen -SV Venray (locatie) 25 februari en 4 maart 2010 Agenda 19.30 19.45: Voorstelronde.

Nadere informatie

Hand out Voorkomen en oplossen van pesten bij kinderen met autisme

Hand out Voorkomen en oplossen van pesten bij kinderen met autisme Hand out Voorkomen en oplossen van pesten bij kinderen met autisme In deze hand-out vindt u een korte samenvatting terug van de deelonderwerpen die Helen Wildeboer, trainer van de Stichting Omgaan met

Nadere informatie

Nieuw curriculumontwerp De nieuwe rol van de docent. Willy Reijrink Innovatiedocent Innoverend onderzoeken/ onderzoekend innoveren

Nieuw curriculumontwerp De nieuwe rol van de docent. Willy Reijrink Innovatiedocent Innoverend onderzoeken/ onderzoekend innoveren Nieuw curriculumontwerp De nieuwe rol van de docent Willy Reijrink Innovatiedocent Innoverend onderzoeken/ onderzoekend innoveren Opleiding Mbo-Verpleegkundige Graafschap College Doetinchem w.reijrink@graafschapcollege.nl

Nadere informatie

Martijn Galjé Docent Pedagogische Tact voor het NIVOZ. Woensdag 19 maart 2014, Conferentie voor teams Berséba

Martijn Galjé Docent Pedagogische Tact voor het NIVOZ. Woensdag 19 maart 2014, Conferentie voor teams Berséba Martijn Galjé Docent Pedagogische Tact voor het NIVOZ Woensdag 19 maart 2014, Conferentie voor teams Berséba Pedagogische tact als antwoord Pedagogische tact in de dagelijkse praktijk Pedagogische Tact

Nadere informatie

Opgave 1 Agressie op het sportveld

Opgave 1 Agressie op het sportveld Opgave 1 Agressie op het sportveld Bij deze opgave horen de teksten 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje. Inleiding In 12 raakte een grensrechter na afloop van een amateurvoetbalwedstrijd ernstig gewond

Nadere informatie

Inge Glazemakers. Overzicht. Hoop en verwachting. Ouderschap en opvoeding

Inge Glazemakers. Overzicht. Hoop en verwachting. Ouderschap en opvoeding Overzicht Inge Glazemakers Onze hoop en verwachtingen Opvoeden bij kinderen met metabole aandoening: een extra uitdaging Gedrag van kinderen: wat opvoeden soms moeilijk maakt Wat is positief opvoeden?

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Inleiding Voor je ligt de handleiding van de Verenigingsbox. De Verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen om zelfstandig te werken aan een sterke

Nadere informatie

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips)

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Door Suzanne van der Star Orthopedagoog www.educadora.nl www.educadora-webshop.nl Inleiding Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijke samenhang is tussen de

Nadere informatie

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Workshop Positief assertief Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Opkomen voor jezelf, is in de praktijk vaak lastiger dan het lijkt. Je wilt graag iedereen te vriend

Nadere informatie

Jeugdzorg en sport. Niels Hermens (Verwey-Jonker Instituut & Wageningen Universiteit) nhermens@verwey-jonker.nl

Jeugdzorg en sport. Niels Hermens (Verwey-Jonker Instituut & Wageningen Universiteit) nhermens@verwey-jonker.nl Jeugdzorg en sport Niels Hermens (Verwey-Jonker Instituut & Wageningen Universiteit) nhermens@verwey-jonker.nl Agenda Samenwerking jeugdzorg en sport: achtergrond en ervaringen Sport in de interventiepiramide

Nadere informatie

Een fijne en veilige omgeving!

Een fijne en veilige omgeving! SSV moet een fijne en veilige omgeving zijn voor iedereen. Toch kan het voorkomen dat leden stoppen met sporten omdat ze het niet naar hun zin hebben. Soms wordt daarbij aangegeven dat er ongepast over

Nadere informatie

TRAINER & COACH AVOND

TRAINER & COACH AVOND TRAINER & COACH AVOND INTRO HUIDIGE SITUATIE TOEKOMST - IEDEREEN DRAAGT ZIJN STEENTJE BIJ OF KAN IETS TOEVOEGEN COMMUNICATIE WAAROM GROEI EN BEHOUD VAN HOCKEYCLUB MONTFOORT a. Ledentevredenheid b. Aantrekken

Nadere informatie

Sport. Omdat een andere blik je leven verrijkt

Sport. Omdat een andere blik je leven verrijkt Sport vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt Een plek om te sporten voor iedereen Sport stimuleert de ontwikkeling en is een goede manier om sociale contacten op te doen. Sporten is voor

Nadere informatie

Hoe kun je als coach je spelers motiveren?

Hoe kun je als coach je spelers motiveren? Hoe kun je als coach je spelers motiveren? Naast de voetbalinhoudelijke coaching heb je als coach de taak de spelers te begeleiden. Individueel, maar ook als team. Je wilt dat ze met veel plezier naar

Nadere informatie

Basketball Scheidsrechter 3

Basketball Scheidsrechter 3 Basketball Scheidsrechter 3 Deelnemershandleiding versie: 2018.12 Inleiding In deze deelnemershandleiding voor de opleiding tot Basketball Scheidsrechter 3 (BS4) staat beschreven hoe je je BS3-diploma

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Waarom een verenigingsbox? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Scheidsrechter en COMMUNICATIE

Scheidsrechter en COMMUNICATIE Scheidsrechter en COMMUNICATIE Wat is communicatie? UITWISSELEN VAN INFORMATIE Met wie communiceert de scheidsrechter? Spelers Coaches Secretaris / Tijdwaarnemer Publiek Begeleider / SR coach Vereniging

Nadere informatie

Groei mindset als basis voor een duurzame sportontwikkeling. Looptrainersdag: 12 november 2018 Door: Flip de Bruijn

Groei mindset als basis voor een duurzame sportontwikkeling. Looptrainersdag: 12 november 2018 Door: Flip de Bruijn Groei mindset als basis voor een duurzame sportontwikkeling Looptrainersdag: 12 november 2018 Door: Flip de Bruijn Wie ben ik? Flip de Bruijn Oprichter Sportfaculteit Projectmedewerker KNVB Trainer AFC

Nadere informatie

Wat is sportpsychologie? Voorstellen. Programma. Doelstelling. Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN

Wat is sportpsychologie? Voorstellen. Programma. Doelstelling. Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN Voorstellen drs. Rogier Hoorn, sportpsycholoog VSPN Sinds 2003 praktijk Hilversum en Papendal Sporters, teams, coaches, Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN bedrijfsleven, LVNL, Luchtmacht

Nadere informatie

Welkom Boek. Deel 2; Pedagogisch beleid. Welkom-Kind Z.O. Friesland Willinge Prinsstraat PE Oldeberkoop

Welkom Boek. Deel 2; Pedagogisch beleid. Welkom-Kind Z.O. Friesland Willinge Prinsstraat PE Oldeberkoop Welkom Boek Deel 2; Pedagogisch beleid Welkom-Kind Z.O. Friesland Willinge Prinsstraat 22 8421 PE Oldeberkoop www.gastouder-friesland.nl info@welkomkindfriesland.nl 0516-850338 Inhoudsopgave: Inleiding

Nadere informatie

Zeg niks of iets positiefs!

Zeg niks of iets positiefs! Zeg niks of iets positiefs! Kinderen zeggen wat ze van hun coaches en ouders verwachten #interviews #kinderen #voetbal Meer dan de helft van de kinderen tussen de 12 en 19 jaar traint en speelt bij een

Nadere informatie

Basketball Scheidsrechter 2

Basketball Scheidsrechter 2 Basketball Scheidsrechter 2 Deelnemershandleiding versie: 2018.5 Inleiding In deze handleiding staan de stappen voor je opleiding tot Basketball Scheidsrechter 2 (BS2). Met je BS2-diploma ben je officieel

Nadere informatie

Social Media Policy KSV Temse Richtijnen voor het gebruik van social media

Social Media Policy KSV Temse Richtijnen voor het gebruik van social media KSV Temse Richtijnen voor het gebruik van social media /ksvtemse @ksvtemse Richtijnen voor het gebruik van sociale media Richtlijnen voor het gebruik van social media Voor spelers, trainers, bestuursleden

Nadere informatie

Jouw motivatie. Excellent gemotiveerd. Waarom? Excellent gemotiveerd 2014. Hoe creëer je een omgeving waarin leerlingen willen excelleren?

Jouw motivatie. Excellent gemotiveerd. Waarom? Excellent gemotiveerd 2014. Hoe creëer je een omgeving waarin leerlingen willen excelleren? Excellent gemotiveerd Excellent gemotiveerd Hoe creëer je een omgeving waarin leerlingen willen excelleren? Motivatie volgens Deci en Ryan Feedback geven met 3 vragen Zelf oefenen Sandra Elzinga Sandra@betaonderwijsopmaat.nl

Nadere informatie

Zorg dat je kind wint, los van het resultaat! Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen

Zorg dat je kind wint, los van het resultaat! Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Infosessie Opvoedingsondersteuning van ouders in jeugdsportclubs Zorg dat je kind wint, los van het resultaat! Deze infosessie is het resultaat van het PWO-project van de HUB Ouders en jeugdsport: geen

Nadere informatie

Geef je kind zelfvertrouwen! - SportPlezier

Geef je kind zelfvertrouwen! - SportPlezier Geef je kind zelfvertrouwen! - SportPlezier En, gewonnen? Nog een doelpunt gescoord? Zomaar vragen die na de wedstrijd vaak gesteld worden aan een kind. Of neem een trots ouderlijk Facebook berichtje van

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Handleiding coachen ouders/verzorgers

Handleiding coachen ouders/verzorgers Handleiding coachen ouders/verzorgers Inleiding Door de toename van het aantal jeugdteams de afgelopen jaren, is er een tekort ontstaan aan begeleiders en coaches. De trainers van jeugdteams spelen vaak

Nadere informatie

Omgaan met Gedragsproblemen

Omgaan met Gedragsproblemen Omgaan met Gedragsproblemen FC Leo te Leens 16 april 2012 Introductie en verwachtingen voorstellen stoornissen werkveld UMCG Sportpark Kardinge PAGINA 2 VAN 26 Introductie en verwachtingen Wat zijn uw

Nadere informatie

Opvoeden van hoogbegaafde kinderen

Opvoeden van hoogbegaafde kinderen Opvoeden van hoogbegaafde kinderen Marieke van der Zee Psycholoog Gecertificeerd trainer Positive Discipline Specialist in gifted education Moeder van 2 hoogbegaafde kinderen Programma Betekenis hb voor

Nadere informatie

OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3

OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3 OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3 OPZET De opleiding VT3 leidt op tot een zelfstandige volleybaltrainer die werkzaam is binnen de breedtesport. Het werkterrein van de volleybaltrainer 3 is de volleybalvereniging

Nadere informatie

HUIS- EN GEDRAGSREGELS HOCKEY CLUB HOUTEN NOVEMBER 2017

HUIS- EN GEDRAGSREGELS HOCKEY CLUB HOUTEN NOVEMBER 2017 HUIS- EN GEDRAGSREGELS HOCKEY CLUB HOUTEN NOVEMBER 2017 De Houten 5 Kernwaarden van HC Houten We hebben De HC Houten 5 opgesteld. Het zijn de 5 kernwaarden die invulling geven aan het gedachtegoed van

Nadere informatie

Hoe ga je om met CD-junioren tijdens trainingen? Bart Raijmakers

Hoe ga je om met CD-junioren tijdens trainingen? Bart Raijmakers Hoe ga je om met CD-junioren tijdens trainingen? Bart Raijmakers De leukste jeugdtrainer van Nederland 2 Dit jaar zit jij in de jury! Stel dat jij dit jaar in de jury zit... Kruip in de huid van CD-junioren

Nadere informatie

Begrijpen van gedrag. Aleid H.M. Beets Kessens Fontys OSO HJK 4 november 2014

Begrijpen van gedrag. Aleid H.M. Beets Kessens Fontys OSO HJK 4 november 2014 Begrijpen van gedrag Aleid H.M. Beets Kessens Fontys OSO HJK 4 november 2014 a.beets@fontys.nl Activiteitenoverzicht Mijn bedoeling Inleiding Je eigen casus! Relatie SEO en gedrag Begrijpen van gedrag:

Nadere informatie

Sportief Besturen 22 maart 2014

Sportief Besturen 22 maart 2014 Sportief Besturen 22 maart 2014 Vic Kerkhoff & Dagmar de Ruijter Wat gaan we doen vandaag? Opening KNZB en ZwemSportief! Respect in de zwemsport Theoretische toelichting Sportief Besturen 1 KNZB en ZwemSportief!

Nadere informatie

HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox? HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox? WAAROM EEN VERENIGINGS BOX? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Passende ondersteuning voor dubbel bijzondere leerlingen. Doelen workshop

Passende ondersteuning voor dubbel bijzondere leerlingen.   Doelen workshop Bijzonder Begaafd SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Passende ondersteuning voor dubbel bijzondere leerlingen /thema/dubbel-bijzonder Doelen workshop Je weet... wat de term dubbel bijzonder

Nadere informatie

WAT GA JE SAMEN BEREIKEN EN HOE GA JE DAT SAMEN VOOR ELKAAR KRIJGEN?

WAT GA JE SAMEN BEREIKEN EN HOE GA JE DAT SAMEN VOOR ELKAAR KRIJGEN? WAT GA JE SAMEN BEREIKEN EN HOE GA JE DAT SAMEN VOOR ELKAAR KRIJGEN? WAT HEBBEN WE 8 JUNI BESPROKEN. WELKOM EN KENNISMAKEN TERUGBLIK OP 18 MEI WAT MAAKT SPORTCLUB ENSCHEDE DE MOEITE WAARDE IDENTITEIT KERNWAARDEN

Nadere informatie

COACHEN EN TRAINEN Korte weergave

COACHEN EN TRAINEN Korte weergave COACHEN EN TRAINEN Korte weergave Geschreven door: Freek Verbeet Body2Coach 1. Wat is coaching? In mijn eigen nieuwe boek, waar ik nog mee bezig ben, schrijf ik over coaching. Door middel van verschillende

Nadere informatie

Coach aan de keukentafel

Coach aan de keukentafel Coerver Coaching Workshop met coachtips voor ouders Coach aan de keukentafel 5 oktober 2014 Maren Broekens van Maren Broekens Sport-& Prestatiepsychologie In opdracht van Coerver Coaching Noord Nederland

Nadere informatie

Hoeveel sporten deze kinderen. De kracht van sport sporten voor kinderen met gedragsproblemen. Wekelijks sporten, lidmaatschap en bewegen %

Hoeveel sporten deze kinderen. De kracht van sport sporten voor kinderen met gedragsproblemen. Wekelijks sporten, lidmaatschap en bewegen % Introductie Sportparticipatie Succesfactoren Praktijk beelden Discussie De kracht van sport sporten voor kinderen met gedragsproblemen Remo Mombarg en Arjan Pruim Widening Gap, Skinner & Piek, 2001 Verminderde

Nadere informatie

Opleiding. systemische pedagogiek. Bert Hellinger Instituut Nederland

Opleiding. systemische pedagogiek. Bert Hellinger Instituut Nederland Opleiding systemische pedagogiek Bert Hellinger Instituut Nederland Inleiding Het systemisch fenomenologisch werk met opstellingen heeft in Nederland zo langzamerhand zijn plek gekregen. De opstellingen

Nadere informatie

Dubbel bijzondere leerlingen. Lilian Snijders

Dubbel bijzondere leerlingen. Lilian Snijders Dubbel bijzondere leerlingen Lilian Snijders Doelen workshop Je weet... wat de term dubbel bijzonder betekent vanuit welke visie begeleiding effectief vormgegeven kan worden wat de uitgangspunten zijn

Nadere informatie

1 Aanbevolen artikel

1 Aanbevolen artikel Aanbevolen artikel: 25 november 2013 1 Aanbevolen artikel Ik kan het, ik kan het zélf, ik hoor erbij Over de basisingrediënten voor het (psychologisch) welzijn Een klassieke motivatietheorie toegelicht

Nadere informatie

Test: hoe sta ik in mijn werk? Met deze vragenlijst krijg je zicht op hoe je in je werk staat aan de hand van de 4 niveaus van jobcraften.

Test: hoe sta ik in mijn werk? Met deze vragenlijst krijg je zicht op hoe je in je werk staat aan de hand van de 4 niveaus van jobcraften. Test: hoe sta ik in mijn werk? Met deze vragenlijst krijg je zicht op hoe je in je werk staat aan de hand van de 4 niveaus van jobcraften. Neem bij het beantwoorden van de vragen de afgelopen maand als

Nadere informatie

VOOR COACHES EN BEGELEIDERS DAVERENDE DILEMMA S. Francine ten Hoedt & Philine Spruijt

VOOR COACHES EN BEGELEIDERS DAVERENDE DILEMMA S. Francine ten Hoedt & Philine Spruijt 33 DAVERENDE DILEMMA S Francine ten Hoedt & Philine Spruijt VOOR COACHES EN BEGELEIDERS Beste coach, Een van de basisvereisten om coach te zijn is, volgens ons, willen ontwikkelen en willen leren. Hoe

Nadere informatie

Opleidingen trainer/coaches

Opleidingen trainer/coaches Opleidingen trainer/coaches Basisopleiding Coachen Workshop 1 Optreden als coach @KNHBAcademie https//www.facebook.com/knhb.nl www.hockey.warming-up.nl Inhoud workshop 1 - Kennismaking en programma - Leeftijdskenmerken

Nadere informatie

Rapport: Delegeren is te leren.

Rapport: Delegeren is te leren. Rapport: Delegeren is te leren. Ingrid Jeuring, trainer, coach, spreker 1 Delegeren is te leren. Allereerst bedankt voor het downloaden van dit rapport. Het betekent dat je open staat voor ontwikkeling

Nadere informatie

De consumerende leerling veroorzaken we zelf

De consumerende leerling veroorzaken we zelf De consumerende leerling veroorzaken we zelf Op naar meer eigenaarschap op middelbare scholen Jeroen Verhaaren Wat kom je doen? Wat wil je na dit uur bereikt hebben, wat is je doel? Op welke manier zou

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

KNHB Expertisecentrum. Opleidingen voor Trainers, Coaches, Technisch Managers & Scheidsrechters

KNHB Expertisecentrum. Opleidingen voor Trainers, Coaches, Technisch Managers & Scheidsrechters KNHB Expertisecentrum Opleidingen voor Trainers, Coaches, Technisch Managers & Scheidsrechters Basisopleiding visie op de ontwikkeling van hockeyers Workshop 2: Training geven @KNHB_NL facebook.com/knhb.nl

Nadere informatie

Ouderavond JO-15 en MO15 12 juni 2019

Ouderavond JO-15 en MO15 12 juni 2019 Ouderavond JO-15 en MO15 12 juni 2019 Agenda Welkom Communicatielijnen Speler Volg systeem/ indelingsbeleid Plannen voetbaltechnisch vlak Ouders Meiden Algemeen Vrijwilligerswerk en eigen bijdrage Sponsoring

Nadere informatie

Workshop: Omgaan met lastig en dwingend gedrag. Ivo Spanjersberg adviseur & trainer

Workshop: Omgaan met lastig en dwingend gedrag. Ivo Spanjersberg adviseur & trainer Workshop: Omgaan met lastig en dwingend gedrag Ivo Spanjersberg adviseur & trainer Corpus Sanum: - Specialisten in Gezond & Veilig werken - Advies en training op de thema s fysieke belasting, agressiepreventie

Nadere informatie

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december 2016 Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog Programma vandaag 1. Introductie, doelen, werkwijze 2. Warming-up: stellingen a.d.h.v. filmpjes

Nadere informatie

Gelukkig Werken & Gelukkig Leidinggeven. Erwin Klappe & Onno Hamburger

Gelukkig Werken & Gelukkig Leidinggeven. Erwin Klappe & Onno Hamburger Gelukkig Werken & Gelukkig Leidinggeven Erwin Klappe & Onno Hamburger Wie zijn wij? Erwin Klappe Klappe Training Trainer, coach & oprichter Onno Hamburger Gelukkig Werken Nederland Senior trainer, coach

Nadere informatie

Verbindend Leiderschap. Info driedaagse training inside

Verbindend Leiderschap. Info driedaagse training inside Verbindend Leiderschap Info driedaagse training inside AAN HET WERKBOEK! Sommige situaties doen je wankelen. Je schrikt van de reactie van jezelf of de ander. Soms op je werk, soms privé. Hoe kan dat?

Nadere informatie

TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL

TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL Inleiding: Bron: http://www.voltraweb.be/w%20d%20r%20-%20trainingsopbouw.doc TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL Hoe bouw je een training op? Een training staat niet alleen. Er zijn veel bijkomende factoren die

Nadere informatie

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis Maart 2006 Anniek de Jong 1 Hockey is een teamsport. Dat betekent dat je in het hockey er nooit alleen voor staat. Een teamsport betekent: Je samen inzetten

Nadere informatie