STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS"

Transcriptie

1

2 STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Op 20 januari 2016 organiseert scholings- en adviesbureau Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 6 e editie van de studiedag Basislessen bewegingsonderwijs. Richard de Leth, onlangs als leefstijlgoeroe te gast in de Wereld draait door, verzorgt de inleiding met als thema Oerdrang naar een zuivere leefstijl. Er worden 25 verschillende workshops aangeboden. De workshops zijn geschikt voor vakleerkrachten BO, groepsleerkrachten, combinatie-functionarissen, directeuren, buurtsportcoaches, studenten en iedereen die te maken heeft met bewegen en spelen binnen het onderwijs. Een studiedag met vele nieuwe workshops en enkele workshops die wegens succes worden herhaald. e workshops rondom de Basislessen bewegingsonderwijs zijn: Stimuliz webbases versie LVS Tik- en doelspelen met kleuters Leefwijs Het schoolplein als verbindende factor Omgaan met kinderen met uitdagend gedrag Lifestyle; voeding & beweging Everybody Dance Now - groep 1 t/m 4 Bewegen op muziek in Basislessen Judo in het onderwijs Speelse loopvormen in Basislessen Werken met beweegkaarten in de gymles, op het plein & in de klas Stoere bewegingsactiviteiten Vier nieuwe spelen Vorig jaar bezochten 266 deelnemers de studiedag en werd 90% van de workshops beoordeeld als: inspirerend en van hoge kwaliteit. Programma studiedag uur Ontvangst + stands uur Opening en inleiding door uur Workshop ronde uur Lunch + stands uur Workshop ronde uur Wisseling van workshop uur Workshop ronde uur Afsluiting (afhalen deelnamecertificaat) uur Diner > Tijdens de studiedag kunt u diverse stands bezoeken.

3 Theorie workshops 1. Methode Basislessen; kennismaking en implementatie Theorie In deze theorieworkshop wordt een overzicht gegeven van de methode: de docentenhandleiding, de werkbladen en de website basislessen.nl. Aan de hand van videobeelden wordt ingegaan op de verschillende gebruiksmogelijkheden en de vraag hoe de methode kan worden geïntroduceerd en geïmplementeerd op een school, op een groep scholen of op een Mbo- of Hbo-opleiding in een gemeente, in een sporthal. Deze workshop is bedoeld voor de gebruikers (groeps- en vakleerkrachten), maar ook voor: - directies van scholen - combinatiefunctionarissen & buurtsportwerkers - coördinatoren sportservicebureaus - beleidsmedewerkers van gemeenten - docenten aan een opleiding - bestuurders Workshopleider: Hans Stroes eigenaar van Scholings- en adviesbureau Stroes in Beweging, was vakleerkracht bewegingsonderwijs, bewegingsconsulent en docent aan ALO en Pabo. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs. 2. Passend onderwijs voor kinderen met een fysieke beperking Theorie Waar krijgt een kind en leerkracht mee te maken als de motorische ontwikkeling anders verloopt? Als een kind spastisch is, in een rolstoel gymt of bijvoorbeeld slechtziend is vraagt dit om aanpassingen in de les bewegingsonderwijs. Succeservaringen laten een kind groeien en stimuleren tot meer bewegen. In deze workshop ervaart u zelf situaties en krijgt u situaties te zien die vragen om aanpassing. U krijgt handreikingen geboden om situaties van de verschillende leerlijnen aan te passen, maar wordt ook zelf uitgedaagd om aanpassingen te bedenken. Workshopleider: Sandra Smits vakleerkracht en MRT-er op mytylschool de Schalm in Breda

4 3. Basislessen voor kleuters in het speellokaal Theorie De meeste kleuters in Nederland krijgen les in een speellokaal. De kleine ruimte en gebrek aan materialen met soms grote groepen stelt leerkrachten voor een lastige taak. Deze workshop gaat in op de vele mogelijkheden die er (toch) zijn. Vanuit het principe dat alle kinderen bewegen en dat de activiteiten op vele niveaus uitvoerbaar zijn hebben we een nieuwe methode ontwikkeld: Basislessen in de speelzaal. Uitgave januari De methode beschrijft 12 lessen waarin in 3, 4 of 5 groepen kan worden gewerkt. Daarnaast zijn plattegronden en foto's gemaakt in diverse zalen, zodat een school een voorbeeld heeft aan de zaal die het meest op lijkt op de eigen zaal. De varianten groot - klein, vierkant - smal, en met de materialen van Schilte, Nijha (Dorack), Janssen & Fritsen en Schelde. Elke basisles heeft een Bobbelbaan, waar de kleuters op eigen tempo en op eigen wijze springen, lopen, rennen, rollen en duikelen met en over de bobbels. Alle leerlijnen komen aan bod. Ook doel- en tikspelen. Daarnaast is in de workshop aandacht voor activiteiten in de zeer kleine ruimte. De workshop wordt gegeven aan de hand van veel videobeelden. Workshopleider: Bastiaan Goedhart vakleerkracht bewegingsonderwijs basisschool de Lunetten. Docent bewegingsonderwijs PABO Haarlem & eigenaar van Scholings- en adviesbureau Goedhart in Beweging. 4. Passend bewegingsonderwijs voor kinderen met autisme Theorie Steeds meer leerlingen die voorheen werden verwezen naar het speciaal onderwijs gaan nu naar het regulier onderwijs (zowel PO als VO). Kunnen we deze leerlingen ook in de les bewegingsonderwijs een passend aanbod bieden? Leerlingen met a.s.s. (autisme spectrum stoornissen) hebben veel baat bij een duidelijke structuur. Hoe doe je dat in de les bewegingsonderwijs? Deze workshop geeft veel praktische tips d.m.v. videobeelden en materiaal om de les zo aan te passen dat ook deze leerlingen veel plezier beleven aan de lessen bewegingsonderwijs. Workshopleider: Andy van den Berg Andy van den Berg is werkzaam als vakleerkracht bewegingsonderwijs op een school voor z.m.l.k. en een praktijkschool. In het verleden was hij ambulant begeleider binnen cluster 3.

5 5. Stimuliz, de webbased versie van het LVS Theorie Stimuliz is een softwaresysteem waarmee kinderen van 0 tot 24 jaar gevolgd kunnen worden in hun ontwikkeling. Een systeem voor leerkrachten, scholen, besturen en gemeentes. Ideaal om de verschillende ontwikkelingen van bewegende kinderen te volgen. Momenteel kunnen de volgende testen met het systeem worden verwerkt. - BMI - 4-S en testen 2015; Stilstaan, Springen 1 (kracht), Springen 2 (coördinatie), Stuiten - 4-S en testen ( ); Stilstaan, Springen kracht, Springen coördinatie, Stuiten - 4-Angsten test - Sportparticipatie - Eurofit test - Vragenlijsten primair onderwijs - Vragenlijsten voortgezet onderwijs De testgegevens kunnen met telefoon, tablet en laptop worden verwerkt. Ook offline. De displays en invoervakken zijn zo vormgegeven dat snel en effectief invoeren mogelijk wordt. Zo kan bijvoorbeeld bij Stilstaan de tijd dat een kind stilstaat met een timer (op het display) worden bijgehouden. De exacte tijd kan worden ingevoerd in het systeem. Het systeem berekent zelf de scores. Ook in deze workshop: - Na het invoeren van de gegevens, zijn er diverse rapportagemogelijkheden. - Alle testgegevens kunnen gekoppeld worden. - Ook de laatste vernieuwing (2015) van het 4 ss-en systeem worden met beelden in de workshop toegelicht. - Ook een korte toelichting op de in Nederland beschikbare volgsystemen. Neem een tablet, laptop (of telefoon) mee naar de studiedag. Tijdens de workshop kan ook zelf worden gepraktiseerd. Workshopleider: Wim van Gelder Eigenaar van scholings- en adviesbureau Van Gelder in Beweging. Coördinator van en docent aan de 2-jarige opleiding tot MRT-er Hogeschool Inholland. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs. Expert Bewegingsonderwijs voor de Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl (SBGL).

6 6. De motorische ontwikkeling van het jonge kind Theorie Al in de baarmoeder worden lichaam en hersenen voorbereidt op het overleven op eigen kracht. Door middel van reflexmatige bewegingen worden lichaam en hersenen klaargestoomd om op eigen kracht zelfstandig te functioneren. Een aantal reflexen (bijv. ademhalingsreflex) blijft bestaan, andere reflexen moeten verdwijnen om verdere ontwikkeling niet in de weg te staan. Bij een deel van de kinderen is dat (nog) niet gebeurd. Waaraan kun je dat zien, wat betekent dat voor hun motorische en cognitieve ontwikkeling? Een theorieworkshop met veel filmbeelden over de motorische ontwikkeling van baby tot en met ongeveer zeven jaar. Hoe bereiden we kinderen motorisch goed voor om succesvol te zijn in groep drie. Workshopleider: Elise van Weene - founder van Motoriek.nl. Opleidingsdocent post HBO opleiding MRT van o.a. Hogeschool Inholland. LO docent op een BO en VO school in Amsterdam. Auteur van; Zorg voor bewegen, MRT groepslessen en MRT steps. 7. Tik- en doelspelen met kleuters Theorie Op zoek naar krachtige spelen voor kleuters in de speelzaal. Aan welke voorwaarden voldoet een goed tik- of doelspel? Welke tik- en doelspelen kunnen kleuters zelfstandig op gang houden? Hoe passen we de spelen in de -kleine ruimte? Wanneer en hoe kan het spel worden aanpast als het niet loopt? Hoe verrijken we een tik- of doelspel? Op welke manier hebben we aandacht voor de vaardige en de minder vaardige beweger? Op welke wijze kunnen de jongste kleuters zinvol deelnemen? Workshopleider: Wim van Gelder Eigenaar van scholings- en adviesbureau Van Gelder in Beweging. Coördinator van en docent aan de 2-jarige opleiding tot MRT-er Hogeschool Inholland. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs. Expert Bewegingsonderwijs voor de Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl (SBGL).

7 8. Veiligheid en aansprakelijkheid Theorie Bewegingsonderwijs en buitenspelen geeft een grotere kans op ongevallen dan een les rekenen of begrijpend lezen. Toch moeten we niet doorslaan in extreme veiligheidsmaatregelen die kinderen eerder afremmen dan aanmoedigen om te bewegen. We willen kinderen uitdagen en met aanvaardbare risico is niets mis. Maar wat zijn de juiste veiligheidsmaatregelen en wat is aanvaardbaar risico? Veel lesgevers snappen heel goed hoe je situaties moet beveiligen, maar hebben zich (logisch) zelden verdiept in de juridische rechten en plichten. In deze workshop buigen we ons over bestaande jurisprudentie en bespreken we vragen als: - Wat betekent de bijzondere zorgplicht die het (bewegings)onderwijs heeft? - Wie is er aansprakelijk bij een (ernstig) ongeval? - Wat kan je als lesgever doen om aansprakelijkheid te voorkomen? - Wat moet je weten, naast EHBO, in het geval van een ongeluk? - Hoe is de wetgeving geregeld voor leerkrachten met beperkte bevoegdheid? - In hoeverre mag je afgekeurd materiaal gebruiken? - Moeten er matten liggen als je gaat ringzwaaien? - Mag een lesgever met beperkte bevoegdheid buiten slagballen? - Zijn er regels voor trampoline springen? - Is apenkooien verboden? - Ik laat een clinic in mijn gymzaal verzorgen, bij wie ligt aansprakelijkheid dan? Workshop tot stand is gekomen met: Brechtje Paijmans, advocaat en gepromoveerd in de zorgplicht van scholen. Workshopleider: Bastiaan Goedhart vakleerkracht bewegingsonderwijs basisschool de Lunetten. Docent bewegingsonderwijs PABO Haarlem & eigenaar van Scholings- en adviesbureau Goedhart in Beweging.

8 9. Leef wijs Theorie Gezonde en vitale kinderen hebben energie, leren en spelen graag en slapen goed, daar willen we met u graag een bijdrage aan leveren en daarom gaan we aan de slag met Leef Wijs. U krijgt informatie over gezondheidslessen waarin de link naar thuis een belangrijke plaats inneemt. De nieuwe methode is ontwikkeld in samenwerking met de GGD en de afgelopen twee jaar beproefd in de gemeente Enschede. U krijgt een toelichting op de methodiek en we gaan ook praktisch aan de slag met lesideeën uit de educatieve marktkraam en voorlichting voor ouders over gezond gedrag. Workshopleider: Mascha Warnshuis mede ontwikkelaar Leef Wijs, vakleerkracht bewegingsonderwijs en lerarenopleider bewegingsonderwijs. 10. Beweeg Wijs: het schoolplein als verbindende factor in de wijk Theorie Een inspirerende workshop over de mogelijkheden van Beweeg Wijs door bedenker Ron ten Broeke, op zoek naar unieke mogelijkheden voor uw eigen schoolomgeving! Elke school is anders. U krijgt een toelichting van het traject richting een gezonde schoolomgeving en de rol van de vakleerkracht bewegingsonderwijs. Met leuke filmpjes, verhalen uit de praktijk en activerende werkvormen neemt Ron u mee langs het palet van mogelijkheden voor uw eigen plein, direct toepasbaar in de praktijk. Als school en wijk zich bij elkaar aanpassen en samen de nieuwe schoolomgeving ontwikkelen ontstaan er unieke kansen. De veilige schoolomgeving als mini-maatschappij toegelicht. De Beweeg Wijs interventie wordt inmiddels op heel wat scholen in het land toegepast. Beweeg Wijs geeft samenwerkend met gemeenten, wijken, (brede) scholen, kinderopvang, roc s, sportclubs en woningcorporatie inhoud aan gezond beweegbeleid dicht bij huis. Workshopleider: Ron ten Broeke auteur Speelpleinmethode Beweeg Wijs. Coach van school- en wijk-beweegteams. Ontwikkelaar MBO minor Beweeg Wijs / combifuncties.

9 11. Werken met beweegkaarten in de gymles, op het schoolplein & in de klas Theorie In deze praktijkworkshop staan we (even) stil bij het werken met beweegkaarten. Wat is er op de markt, wat zijn de voordelen, wat zijn de beperkingen en voor welke doelgroepen geschikt. Vervolgens gaan we in groepjes met de verschillende beweegkaarten aan het werk. We discussiëren over de vorm en inhoud van de beweegkaarten en ontwerpen een eigen beweegkaart. Aan het eind van de workshop heb je een goed beeld gekregen van verschillende soorten en mogelijkheden van beweegkaarten voor in de gymles, op het schoolplein en in de klas. Workshopleider: Robin Planken vakleerkracht en docent bij Inholland 12. Lifestyle; voeding & beweging De mens wordt steeds zwakker, dikker en zieker, stelt Neerlands nieuwe leefstijlgoeroe Richard de Leth. Daarom moeten we terug naar de oermens in onszelf. Daar ligt de sleutel naar geluk en gezondheid. Workshopleider: Richard de Leth Richard de Leth (32) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Nadat hij zijn doctoraal in 2007 had gehaald, besloot hij met de studie te stoppen, hij wilde geen artsenexamen meer doen. Hij ging op zoek naar wat hij wél wilde en kwam bij de orthomoleculaire geneeskunde en psychoneuro-immunologie terecht. Ook ontdekte hij kinesiologie, psychologie en fytotherapie. Maar bovenal verdiepte hij zich in voeding. Met al die kennis begon hij in Heemstede zijn praktijk voor integrale geneeskunde. Van lieverlee legde hij zich meer toe op wat hij noemt preventieve geneeskunde. Met de juiste voeding en goede beweging zijn veel ziekten te voorkomen, zegt hij. Inmiddels heeft hij drie boeken op zijn naam staan: OERsterk Gezond, OERsterk Leven en OERsterk eten. Als expert heeft hij een bijdrage geleverd aan het boek Vullen of Voeden van Wilfred en Lili Genee.

10 13. Gezonde leerlingen presteren beter Theorie Bewegen en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onderzoek toont elke keer aan dat gezonde leerlingen beter presteren. In de lessen bewegingsonderwijs, maar ook in de klas. Begin 2015 liggen de leerlijnen voor de Gezonde school klaar en in 2016 moeten ze in de basisschool geïmplementeerd gaan worden. Doel van de ministeries OCW en VWS is te komen tot beleid dat leidt tot een kwantitatieve en kwalitatieve toename van sport, bewegen en gezond leefstijlaanbod in en rondom de school. Wie voor deze implementatie gaat zorgen is nog onbekend. Schooldirecties zullen ongetwijfeld de vakleerkracht of gespecialiseerde groepsleerkracht hierbij betrekken of misschien zelfs vragen om de kartrekker van dit proces te worden. Dat levert de nodige uitdagingen op: - Wat houdt een gezonde schoolbeleid in? - Welke kansen biedt dit de basisschool en wat zijn de voordelen voor de leerlingen, leerkrachten en voor ons? - Kunnen wij kartrekker zijn en welke hulp hebben we daarbij nodig? - Hoe zorg ik ervoor dat mijn leerlingen gezonder worden? - Op welke manier kunnen wij ervoor zorgen dat onze basisschool structureel gezonder wordt? - De aandacht voor De gezonde school komt de status van ons vak natuurlijk ten goede, maar wat kunnen wij nog meer doen behalve het bewegingsonderwijs en het buitenspelen? - Gaat dit ten koste van bijvoorbeeld de rekenlestijd en hoe kunnen we het leerrendement versterken? Deze en meerdere vragen worden tijdens de workshop Gezonde leerlingen presteren beter! beantwoord. Workshopleider: Monique van Ark Docent bewegingsonderwijs en coördinator sportklassen op Hogeschool Leiden

11 14. Omgaan met kinderen met uitdagend gedrag (onder voorbehoud) Theorie Workshoptekst volgt! Workshopleider: Ivo Dokman - eigenaar van The L&Ving Factory and FitalSports. Was opleidingsdocent Lichamelijke Opvoeding aan de Calo in Zwolle.

12 Praktijk workshops 15. Tikspelen opbouw en uitbouw van enkele krachtige tikspelen Praktijk In deze praktijkworkshop spelen we enkele krachtige tikspelen. Het overlooptikspel Leeuwenkooi, geschikt voor groep 1 t/m 8, wordt uitgebouwd en de mogelijkheden tot differentiatie bekeken en gespeeld. Hetzelfde doen we voor de tikspelen Raw hide, het Huizentikspel en Duo jagerbal met overloop. Deze tikspelen staan niet in de methode Basislessen, maar passen bij uitstek binnen een les werken in groepen. Tijdens deze workshop gaan we ontwerpen, spelen en bewegen met de volgende vragen: - Aan welke voorwaarden voldoet een goed tikspel? - Hoe vrijplaatsen inzetten? - Wanneer en hoe het spel aanpassen als het niet loopt? - Hoe verrijken we een tikspel? - Op welke manier hebben we aandacht voor de minder vaardige beweger? Verder kijken we naar beelden van deze tikspelen van verschillende groepen van verschillend niveau. Workshopleider: Jeroen Huikeshoven - vakleerkracht bewegingsonderwijs op basisschool de Bareel in Heemskerk en opleidingsdocent in de leergang bewegingsonderwijs Inholland Academy.

13 16. Everybody Dance Now! Groep 1 t/m 4 Praktijk So you think you can dance, Everybody dance now, Dance dance dance en Junior dance zijn dansprogramma s die enorm populair zijn onder kinderen. Voor steeds meer kinderen is bewegen op muziek een geweldige (sportieve) bezigheid die aansluit op hun belevingswereld. Kinderen komen al op jonge leeftijd in aanraking met verschillende muziek- en dansstijlen. Ze ontwikkelen ritmegevoel, leren improviseren en presenteren, en beleven plezier aan het samen bewegen op muziek. Hoe vertalen we dit naar de les bewegingsonderwijs? Bewegen op muziek is meer dan een dans voor en nadoen. Binnen bewegen op muziek wordt uitgegaan van 3 leerlijnen waarbinnen kinderen zich kunnen ontwikkelen: - Leren bewegen - Leren ontwerpen - Leren samenwerken In deze praktijkworkshop zal actief bewogen worden op eigentijdse muziek. De deelnemers ervaren hoe de leerlijnen in de lessen bewegen op muziek binnen Basislessen verwerkt zijn. Veel praktische voorbeelden zullen de revue passeren zodat uiteindelijk iedereen een (of meerdere) aantrekkelijke en uitdagende les (-sen) bewegen op muziek kan geven aan groep 1 t/m 4! Workshopleider: Elles Potter Docent bewegingsonderwijs Inholland, docent LO Trinitas college HHW 17. Everybody Dance Now! Groep 5 t/m 8 Praktijk So you think you can dance, Everybody dance now, Dance dance dance en Junior dance zijn dansprogramma s die enorm populair zijn onder kinderen. Voor steeds meer kinderen is bewegen op muziek een geweldige (sportieve) bezigheid die aansluit op hun belevingswereld. Kinderen komen al op jonge leeftijd in aanraking met verschillende muziek- en dansstijlen. Ze ontwikkelen ritmegevoel, leren improviseren en presenteren, en beleven plezier aan het samen bewegen op muziek. Hoe vertalen we dit naar de les bewegingsonderwijs? Bewegen op muziek is meer dan een dans voor en nadoen. Binnen bewegen op muziek wordt uitgegaan van 3 leerlijnen waarbinnen kinderen zich kunnen ontwikkelen: - Leren bewegen - Leren ontwerpen - Leren samenwerken In deze praktijkworkshop zal actief bewogen worden op eigentijdse muziek. De deelnemers ervaren hoe de leerlijnen in de lessen bewegen op muziek binnen Basislessen verwerkt zijn. Veel praktische voorbeelden zullen de revue passeren zodat uiteindelijk iedereen een (of

14 meerdere) aantrekkelijke en uitdagende les (-sen) bewegen op muziek kan geven aan groep 5 t/m 8! Workshopleider: Elles Potter Docent bewegingsonderwijs Inholland, docent LO Trinitas college HHW 18. Een les niet gevallen is een les niet geleerd! Praktijk Valbreken is het hoofdthema in deze praktijk workshop. Valbreken is voor alle kinderen een zinvolle bewegingsactiviteit, maar voor minder vaardige en onzekere kinderen misschien wel extra belangrijk. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat minstens de helft van alle valletsels onder de jeugd voorkomen kan worden. Het onderdeel vallen wordt in geringe mate aangeboden in Basislessen bewegingsonderwijs. Dit zou uitgebreid kunnen en moeten worden. Het is mogelijk om in elke les bewegingsonderwijs valbreken te koppelen aan een bewegingsthema. Hierbij wordt ook gelet op de mate waarin begeleiding in dit vak nodig is. Door een goede opbouw en duidelijke regels is het mogelijk dat de kinderen in grote mate zelfstandig bezig zijn met vallen. In de workshop wordt hier handen en voeten aan gegeven. Voor de verschillenden leeftijden is er een opbouw in spellen. Tevens is er aandacht voor de nieuwe methode Vallen en opstaan van Yos Lotens. Workshopleider: Albert-Jan Greidanus, groepsleerkracht, vakleerkracht en MRT-er op basisschool t Mozaïek in Hollandscheveld, verzorgt judolessen en is zelf actief judoka.

15 19. Judo in het onderwijs Praktijk Veel kinderen houden van stoeien. Het is kindeigen om aan andere kinderen te zitten. Stoeien bevordert een groot aantal motorische vaardigheden. Vanuit deze beide basisprincipes is judo op school ontstaan. Judo kan voor kinderen een leuke en zinvolle afwisseling in de lessen bewegingsonderwijs zijn. In deze workshop worden een aantal judotechnieken die zeer geschikt zijn voor het onderwijs doorlopen: hoe bied je het aan, hoe bouw je het op, hoe doe je het als je weinig matten hebt? Heb je judopakken nodig? Daarnaast kan judo ingezet worden voor kinderen met een tekort aan zelfvertrouwen. Niet voor niets hebben kinderen in de SO regelmatig judo als les bewegingsonderwijs. Hiervoor is een speciale opbouw. Kinderen leren eerst de principes van het judo en gaan daarna eerst licht contact met elkaar maken. Hier volgt later het echte judo op. Workshopleider: Albert-Jan Greidanus, groepsleerkracht, vakleerkracht en MRT-er op basisschool t Mozaïek in Hollandscheveld, verzorgt judolessen en is zelf actief judoka. 20. Klassikale spelen op maat Praktijk Veel kinderen vinden het leuk om met de hele groep te spelen. We kunnen een aantal motivaties bedenken: - groepsbeleving - niets willen missen - als de leerkracht het spel begeleid is er duidelijk leiding/minder conflictsituaties - het is echter - als je het goed kunt, kun je lekker opvallen in de groep ('status'). Methodisch-didactisch ligt echter het gevaar op de loer dat niet alle kinderen intensief of op eigen niveau mee kunnen doen. Vooral de minst vaardige kinderen treft dit lot. Ook kunnen kinderen sociaal erg kwetsbaar worden als het niet (zo goed) lukt. In deze workshop een aantal voorbeelden van klassikale spelen waarin alle kinderen - op eigen niveau - bewegen. In deze praktijkworkshop komen de volgende klassikale spelen aan bod: - Noord-Zuid - Leveltraining, (uitbeelden van cijfers/letters van eenvoudig tot zeer complex) - Hokbal

16 Workshopleider: Jeroen Huikeshoven - vakleerkracht bewegingsonderwijs op basisschool de Bareel in Heemskerk en opleidingsdocent in de leergang bewegingsonderwijs Inholland Academy. 21. Speelse spring- en werpvormen in Basislessen Praktijk Atletiek is een prestatieve sport. In deze praktijkworkshop maken de deelnemers kennis met uitdagende activiteiten waarbij de prestatie niet de allereerste focus is. Ook gaan we in op de moderne inzichten wat betreft motorisch leren. Hoe maken we atletiek aantrekkelijk voor alle kinderen? In deze workshop worden verschillende speelse vormen van atletiek aangeboden, zo te gebruiken in het huidige bewegingsonderwijs. Workshopleiders: Marcel Hooning en Wim Kaandorp beide vakleerkracht bewegingsonderwijs en MRT op een basisschool en opleidingsdocent in de leergang bewegingsonderwijs bij Inholland Academy. Beide eigenaar van InBeweging.nu en medeauteur van Groepslessen MRT Zorg voor beweging en voormalig docent bij de Atletiekunie. 22. Speelse loopvormen in Basislessen Praktijk Kinderen lopen en rennen graag. Dat zie je op het plein en op alle speelveldjes in de wijken. Maar hoe houden we dat rennen voor iedereen aantrekkelijk? Al te vaak valt een leerkracht terug op de piepjestest. Leuk voor de kinderen die de allerhoogste niveaus halen, deprimerend voor de anderen. In deze workshop besteden we aandacht aan loopvormen die voor iedereen een uitdaging vormen, ongeacht het niveau. We gaan o.a. aan de slag met de biathlon, Mastermind, Zweeds loopspel en Dobbelsteenloop. Neem dus ook je eigen loopschoenen mee! Workshopleiders: Marcel Hooning en Wim Kaandorp beide vakleerkracht bewegingsonderwijs en MRT op een basisschool en opleidingsdocent in de leergang bewegingsonderwijs bij Inholland Academy. Beide eigenaar van InBeweging.nu en medeauteur van Groepslessen MRT Zorg voor beweging en voormalig docent bij de Atletiekunie.

17 23. Passend onderwijs - klassenspel Praktijk Klasse(n)spel - Een ander perspectief op lesgeven. De leerkracht speelt een belangrijke rol bij het pedagogisch leer- en leefklimaat in de (gym)les. Veel onderzoek toont aan dat een veilig leer- en leefklimaat een belangrijke voorwaarde is om te komen tot leren. Maar hoe weet je of daar sprake van is (en in welke mate?) Welke rol kun jij als leerkracht spelen en welk effect heeft een onveilig leer- en leefklimaat op jou als lesgever? Onderstaande aanleidingen herkenbaar? Dan is deze workshop zeker interessant. - Waarom kan het verschil tussen twee, op het oog dezelfde groepen zo ongelooflijk groot zijn? - Het lijkt soms onverklaarbaar, maar je hebt het gevoel dat er iets speelt in de groep en dat heeft een enorm effect op jou? - In overleg met collega s merk je soms dat jullie over een totaal andere groep lijken te praten. De ervaringen en indrukken zijn zeer verschillend! - Je voor je gevoel bij complexe klassen heel hard moet werken en al heel veel interventies en aanpakken geprobeerd hebt, maar dat niet echt lijkt te helpen Naast een praktische invulling zullen we ook ingaan op het meten van de mate van veiligheid en welbevinden aan de hand van de Semantic Selection Test (SST). Dit is een digitaal meetinstrument om snel een goed beeld te krijgen van de klas EN van de individuele leerling. Zowel om een goed beeld te krijgen van de startsituatie, maar ook om het effect van je aanpak te kunnen meten (1- en 2-meting in het jaar). En niet te vergeten kan het dan een feedback instrument zijn ten aanzien van je eigen competentie ontwikkeling op dit vlak. Workshopleider: Ivo Dokman - eigenaar van The L&Ving Factory and FitalSports. Was opleidingsdocent Lichamelijke Opvoeding aan de Calo in Zwolle.

18 24. Stoere bewegingsactiviteiten Praktijk Onderwijs wordt steeds meer een vrouwenberoep. Mannelijke leerkrachten zijn op één hand te tellen. Om meer mannelijke energie in het onderwijs te stoppen, gaan we stoere bewegingsactiviteiten voor zowel jongens als meisjes bedenken en ervaren. Durf jij het aan? - Stoere bewegingsactiviteiten voor binnen: denk aan bunkerbal, voetbaltrefbal, krachtcircuit, basketbaldunk, volleybalsmash, etc. - Stoere bewegingsactiviteiten voor buiten: denk aan touwtrekken, slootje springen, landje veroveren, fietsband werpen, autoband rollen, het penaltyspel, etc. Workshopleider: Hans Stroes eigenaar van Scholings- en adviesbureau Stroes in Beweging, was vakleerkracht bewegingsonderwijs, bewegingsconsulent en docent aan ALO en Pabo. Medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs. 25. Vier nieuwe spelen Praktijk Veel leerkrachten zijn altijd op zoek naar nieuwe leuke spelen die je de volgende dag meteen kan uitproberen. In deze workshop hebben we minimaal 4 spelen die relatief onbekend zijn. We verklappen nog niet welke spelen het zijn, maar het zijn successpelen die geschikt zijn om tijdens een les werken in groepen aan te bieden. In de meeste gevallen is het standaardmateriaal voldoende om deze te organiseren. Ook worden balsporten (zoals voetbal en basketbal) teruggehaald naar de basis en gecombineerd in een spel. Zo kan er hiermee ook specifiek worden geoefend in de richting van een sport(toernooi). Vanzelfsprekend bekijken we de mogelijkheden om deze spelen te differentiëren, aan te passen en/of te verrijken. Wellicht komen we ontwerpend tot nog meer nieuwe spelvormen. Speel je mee? Workshopleider: Jurre Brussel Vakleerkracht en (senior) buurtsportcoach sport en verenigingsondersteuning.

19 Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs 20 januari 2015 Kosten: De gehele studiedag inclusief lunch en diner (van uur) 160,- De gehele studiedag inclusief lunch (van uur) 135,- Het middaggedeelte van de studiedag inclusief lunch (van uur) 110,- Het middaggedeelte van de studiedag (van uur) 95,- Voor studenten geldt eveneens een aantrekkelijke korting. Bent u lid van de stichting MRT in beweging dan ontvangt u 10,- korting! Inschrijven via

20 Basislessen bewegingsonderwijs Basislessen bewegingsonderwijs bestaat al 21 jaar. Bijna de helft van alle basisscholen in Nederland werkt inmiddels met de vernieuwde versie. Hans Stroes, Wim van Gelder en Bastiaan Goedhart zijn de auteurs van de methode Basislessen bewegingsonderwijs. Met deze studiedag willen we de methode onder de aandacht brengen en de huidige gebruikers verdieping bieden. In januari 2009 zijn de hernieuwde basislessen bewegingsonderwijs van de pers gerold. Inmiddels is er een tweede druk en zijn er zo n 5500 exemplaren verkocht. Een 10-tal opleidingen als ALO, PABO en MBO Sport & Bewegen werken inmiddels met de website. De eerste 2 Basislessen zijn gratis te downloaden op de website Op de website zijn de filmpjes, verdiepingen en observatieformulieren van de eerste Basisles te bekijken. Ook de eerste Basisles voor groep 1 en 2 is voor iedereen toegankelijk. Meer informatie over de methode vindt u op beide websites. Hans Stroes en Wim van Gelder zijn ook auteurs van Leerlingvolgsysteem bewegen en spelen.

21 Hans Stroes, Wim van Gelder en Bastiaan Goedhart vormen samen Alles in Beweging. Samen ontwikkelen zij cursussen en publicaties voor het bewegingsonderwijs. Daarnaast adviseren zij gemeenten, besturen en scholen op het gebied van bewegingsonderwijs, het inrichten van schoolplein en Motorische Remedial Teaching. Voor bestellingen of informatie, bel of kijk op of

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Op 20 januari 2016 organiseert scholings- en adviesbureau Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 6 e editie van de studiedag

Nadere informatie

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Uitnodiging Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Woensdag 26 januari 2011 10.30 17.00 uur Locatie: Arena 301, 1213 NW Hilversum ROC van Amsterdam Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 26 januari

Nadere informatie

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Op 21 januari 2015 organiseert scholings- en adviesbureau Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 5 e editie van de studiedag

Nadere informatie

Studiedag Basislessen Light

Studiedag Basislessen Light Studiedag Basislessen Light OMGEVING OSS 02 OKTOBER 2018 WORKSHOPS Theorie workshops 1. Mindset 2. Een les niet gevallen is een les niet geleerd (valbreken) 3. Handengym 4. Zorgketen voor de motoriek 5.

Nadere informatie

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs FDS Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Woensdag 25 januari 2012 10.00 17.00 uur Locatie: Arena 301 1213 NW Hilversum ROC van Amsterdam Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 25 januari 2012

Nadere informatie

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 22 januari 2014 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen ilversum een studiedag rondom de vernieuwde

Nadere informatie

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs. Programma studiedag

Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs. Programma studiedag Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs Op 23 januari 2013 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum een studiedag rondom de vernieuwde

Nadere informatie

DE INLEIDING VOOR WIE

DE INLEIDING VOOR WIE DE INLEIDING Wie in 2013 heeft deelgenomen aan onze studiedag zal zich ongetwijfeld Steven Pont herinneren. Zijn inleiding over 2 x nee = ja werd gewaardeerd met een 9,3! Op 25 januari zal Steven Pont

Nadere informatie

STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL

STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL Op woensdag 23 september 2015 organiseert Alles in Beweging samen met Yalp, Progression & basisschool De Havelt de 'studiemiddag Freerunning in het onderwijs'.

Nadere informatie

> Tijdens de studiedag kunt u diverse stands bezoeken

> Tijdens de studiedag kunt u diverse stands bezoeken Op 25 januari 2017 organiseert Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 7 e editie van de Landelijke Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs. NIEUWE WORKSHOPS Handengym

Nadere informatie

Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal

Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal 34 Aan de methodereeks Basislessen Bewegingsonderwijs is een nieuw deel toegevoegd. Een methode bewegingsonderwijs voor kleuters in de speelzaal. Het lijvige

Nadere informatie

Studiedag Basislessen Buiten

Studiedag Basislessen Buiten Studiedag Basislessen Buiten Op 14 mei 2014 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Landstede Sport & Bewegen een studiedag Basislessen Buiten. De studiedag

Nadere informatie

Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand!

Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand! Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand! Dinsdagavond 2 april 2019 in Neede Al ruim 680 deelnemers mochten wij inspireren tijdens onze praktische studieavond over de 'Dynamische

Nadere informatie

Studiedag Basislessen Buiten

Studiedag Basislessen Buiten Studiedag Basislessen Buiten Op 20 mei 2015 organiseert Scholings- en adviesbureau Alles in beweging in samenwerking met de opleiding Landstede Sport & Bewegen de 2 e editie van de studiedag Basislessen

Nadere informatie

Een studiedag over Buitenspelen (in het onderwijs). Locatie: Sportacademie MBO Amersfoort Bokkenduinen 11, 3819 BD Amersfoort

Een studiedag over Buitenspelen (in het onderwijs). Locatie: Sportacademie MBO Amersfoort Bokkenduinen 11, 3819 BD Amersfoort Een studiedag over Buitenspelen (in het onderwijs). Locatie: Sportacademie MBO Amersfoort Bokkenduinen 11, 3819 BD Amersfoort WORKSHOPS Dynamische schooldag Buitenspelen is leuk toch? introductie PLAYgrounds

Nadere informatie

Buitenspelen zou een vak moeten zijn op school - Johan Cruijff

Buitenspelen zou een vak moeten zijn op school - Johan Cruijff Buitenspelen zou een vak moeten zijn op school - Johan Cruijff Buitenspelen maakt kinderen sterker en socialer - Onderzoek van Universiteit Leiden en Lissabon, Riefen 2016 Alles in Beweging organiseert

Nadere informatie

20-1-2015 INDELING WORKSHOP

20-1-2015 INDELING WORKSHOP BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS INDELING WORKSHOP Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen Hans Stroes Hilversum, 21 januari 2015 1.Kennismaking 2.Introductie methode Basislessen 3.Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Vignet Bewegen en sport, po

Vignet Bewegen en sport, po Vignet Bewegen en sport, po Vragenlijst Bewegen en sport Deze vragenlijst is ook geschikt voor aanvragen voor scholen van het (Voortgezet) Speciaal Onderwijs. Vul de vragenlijst zorgvuldig in en maak ruim

Nadere informatie

Van LVS tot MRT. Hilversum, 25 januari Hans Stroes. Ervaring. Opzetten van een zorgketen motoriek. Programma. Even voorstellen.

Van LVS tot MRT. Hilversum, 25 januari Hans Stroes. Ervaring. Opzetten van een zorgketen motoriek. Programma. Even voorstellen. Opzetten van een zorgketen motoriek Programma Van LVS tot MRT Hilversum, 25 januari 2017 Hans Stroes 2. Visie op zorg voor bewegen 4. Welke stappen in de zorgketen hebben het meeste effect 5. Leerlingvolgsystemen

Nadere informatie

Praktijk NUMMER 7 Jaargang 103 augustus 2015

Praktijk NUMMER 7 Jaargang 103 augustus 2015 Lichamelijke opvoeding magazine Praktijk NUMMER 7 Jaargang 103 augustus 2015 KATERN Spelen in kleine groepen: Kingen, Belgisch voetbal 3 tegen 3, tafelvolleybal met maximaal 6 kinderen en lekker chillen

Nadere informatie

Tot slot, iedereen kan dansen! Dus doe mee en ervaar wat jij jouw klas kan laten ervaren doormiddel van beweging, muziek en dans!

Tot slot, iedereen kan dansen! Dus doe mee en ervaar wat jij jouw klas kan laten ervaren doormiddel van beweging, muziek en dans! Dansen met kleuters (nieuw) Kleuters houden van bewegen! Voeg hier muziek en dans aan toe en niet alleen het lijf, maar ook het hart en het hoofd van jouw leerlingen komen in beweging. De workshop geeft

Nadere informatie

Even voorstellen VEILIGHEID & AANSPRAKELIJKHEID. Aansprakelijkheid in de actualiteit

Even voorstellen VEILIGHEID & AANSPRAKELIJKHEID. Aansprakelijkheid in de actualiteit VEILIGHEID & AANSPRAKELIJKHEID Even voorstellen Docent Hogeschool Inholland - Pabo Haarlem - Nascholing Noord- en Zuid-Holland Bewegingsonderwijs en Motorische Remedial Teaching Vakleerkracht Basisschool

Nadere informatie

Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand!

Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand! Studieavond Dynamische schooldag 2.0 Bewegen en leren gaan hand in hand! Dinsdagavond 2 april 2019 in Neede Al ruim 680 deelnemers mochten wij inspireren tijdens onze praktische studieavond over de 'Dynamische

Nadere informatie

Basislessen in de speelzaal

Basislessen in de speelzaal Basislessen in de speelzaal Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings-en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen Scholen en besturen Gemeentes

Nadere informatie

Sport, bewegen & gezondheid

Sport, bewegen & gezondheid Sport, bewegen & gezondheid Masterclass Wim van Gelder tijdens buurtsportcoachdag 13 juni 2015 13 juni 2015 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van: Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Wim van Gelder Docent Hogeschool INHolland Scholings- en adviesbureau van Gelder in beweging Auteur van Basislessen bewegingsonderwijs Leerlingvolgsysteem Bewegen en spelen Zorg voor beweging Websites

Nadere informatie

LVS AFGENOMEN. en wat daarna?

LVS AFGENOMEN. en wat daarna? LVS AFGENOMEN en wat daarna? Wim van Gelder Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Cursussen, lezingen, workshops op gebied van: Bewegingsonderwijs Schoolplein; inrichting, begeleiding (ped

Nadere informatie

Wim van Gelder. Effecten en werkwijzen Motorische Remedial Teaching. Stelling Stelling 2. Stelling 3

Wim van Gelder. Effecten en werkwijzen Motorische Remedial Teaching. Stelling Stelling 2. Stelling 3 Effecten en werkwijzen Motorische Remedial Teaching Hilversum 26 januari 2011 Wim van Gelder Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Docent Hogeschool INHOLLAND Pabo Haarlem Nascholing Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Dinsdag 12 maart 2019

Dinsdag 12 maart 2019 Dinsdag 12 maart 2019 Een avond die je kijk op (bewegings)onderwijs zal veranderen! 10 jaar Alles in Beweging 20 jaar schoolpleinontwikkeling 25 jaar cursussen en opleiding MRT 30 jaar methode Basislessen

Nadere informatie

OVERALL BEOORDELING STUDIEAVOND 1.0 8,9

OVERALL BEOORDELING STUDIEAVOND 1.0 8,9 Op 2 april 2019 organiseren we een vervolg op de Dynamische schooldag 1.0. Deze verdiepende avond vindt plaats in de Beweeg Wijs Fabriek in Neede. Ook nieuw geïnteresseerden zijn welkom! Start 16.00 uur

Nadere informatie

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs.

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs. Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009 Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs Bewegingsonderwijs Karakteristiek: Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein

Nadere informatie

Gymmen in de grote gymzaal

Gymmen in de grote gymzaal 1 november 2011 Deelsessie bewegingsonderwijs voor jonge kinderen: Gymmen in de grote gymzaal Sprekers: Joost Brandt Harry van der Meer www.grotegymzaal.nl Joost Brandt en Harry van der Meer Even voorstellen

Nadere informatie

De spel- en bewegingsontwikkeling van kleuters. Hans Stroes Hilversum,

De spel- en bewegingsontwikkeling van kleuters. Hans Stroes Hilversum, De spel- en bewegingsontwikkeling van kleuters Hans Stroes Hilversum, 23-1-2013 Programma 1. Kennismaking 2. Het belang van bewegen en spelen 3. Zorg voor bewegen en spelen op school 4. Bewegen in de klas

Nadere informatie

Congres Gezonde Brede school 1 oktober 2014. De vakleerkracht bewegingsonderwijs: Waar heb ik als bestuurder mee te maken?

Congres Gezonde Brede school 1 oktober 2014. De vakleerkracht bewegingsonderwijs: Waar heb ik als bestuurder mee te maken? Congres Gezonde Brede school 1 oktober 2014 De vakleerkracht bewegingsonderwijs: Waar heb ik als bestuurder mee te maken? Even voorstellen Laurens van Tilburg: lid college van Bestuur van Stichting SchOOL,

Nadere informatie

Kleuters op het schoolplein

Kleuters op het schoolplein Kleuters op het schoolplein 25 januari 2017 Welkom! KLEUTERS OP HET SCHOOLPLEIN Beweeg Wijs met gedrag i.s.m. gedragsdeskundige Erik Boot Ron ten Broeke Even kennismaken Hoofdkantoor Berkelland : N.O.

Nadere informatie

Angsten. Waar werken jullie? Clusters. Fundamentele vraag. Terecht of onterecht. Klassiek pedagogisch dilemma

Angsten. Waar werken jullie? Clusters. Fundamentele vraag. Terecht of onterecht. Klassiek pedagogisch dilemma Presentaties Wim van Gelder Over de (beweeg) angst heen! Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau Zwolle 28 maart 2018 op gebied van Bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching

Nadere informatie

In het kort. Verbeter de schoolprestaties door fysiek actieve lessen in de klas! Bewegend leren. Congres. Vrijdag 8 februari 2019.

In het kort. Verbeter de schoolprestaties door fysiek actieve lessen in de klas! Bewegend leren. Congres. Vrijdag 8 februari 2019. Bewegend leren Uitverkocht Congres Vrijdag 8 februari 2019 Stel je vraag aan de congresontwikkelaar Nicoline Schults In het kort Dit congres wordt op maandag 30 september herhaald. Via deze link kan jij

Nadere informatie

MENUK AART SCHO LEN 1

MENUK AART SCHO LEN 1 1 MENUKAART SCHOLEN MENUKAART SCHOLEN Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together. 2 INHOUDSOPGAVE Team... 4 Aanbod van project Leef!... 5 Gymlessen...

Nadere informatie

Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen

Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Kennismaking en implementatie van de methode Basislessen Hans Stroes Hilversum, 23 januari 2013 INDELING WORKSHOP 1. Kennismaking 2. Introductie methode Basislessen 3. Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Bewegen in en om het onderwijs. Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen

Bewegen in en om het onderwijs. Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen Bewegen in en om het onderwijs Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen Wat is scoolsport? Een aanpak waarmee de school werkt aan een gezonde en actieve leefstijl voor de leerlingen. Dit betekent

Nadere informatie

Gezonde leerlingen presteren beter!

Gezonde leerlingen presteren beter! Gezonde leerlingen presteren beter! Wie ben ik? Monique van Ark (ark.van.m@hsleiden.nl) HALO pabo 10 jaar vakleerkracht primair onderwijs 5 jaar coördinator vakleerkrachten en combinatiefunctionarissen

Nadere informatie

Landelijke Studiedag Basislessen

Landelijke Studiedag Basislessen Landelijke Studiedag Basislessen Arena 303 1213 NW Hilversum 24 januari 2018 NIEUWE WORKSHOPS Bewegend rekenen Stimuliz; het online volgsysteem voor een gezonde ontwikkeling van kinderen Move your (cl)ass!

Nadere informatie

Gaat 'gezond bewegen' het verschil maken?

Gaat 'gezond bewegen' het verschil maken? Gaat 'gezond bewegen' het verschil maken? SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling VO Studiedag 20-01-2016 Berend Brouwer (b.brouwer@slo.nl) Agenda Warming-up Het leerplankader SBGL Thema 'bewegen

Nadere informatie

Uiteindelijk gaat het. Laat kinderen bewegen. bij de scholing van bewegen. niet om de motoriek als functie op zichzelf, maar om de bijdrage aan

Uiteindelijk gaat het. Laat kinderen bewegen. bij de scholing van bewegen. niet om de motoriek als functie op zichzelf, maar om de bijdrage aan Laat kinderen bewegen Zorg, scholing en advies rondom de motorische ontwikkeling van het kind Uiteindelijk gaat het bij de scholing van bewegen niet om de motoriek als functie op zichzelf, maar om de bijdrage

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name]

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name] Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet Door: M Lange Nutsschool Zorgvliet Dartijn en Hde aag [Company Name] Voorwoord: Niet zo lang geleden ontmoette ik een generatiegenote, een vrouw van deze tijd. Zo,

Nadere informatie

Alles over. Basislessen Bewegingsonderwijs. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Basislessen Bewegingsonderwijs. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Basislessen Bewegingsonderwijs Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen

Nadere informatie

27 november 2014 Wim van Gelder. PLAYgrounds

27 november 2014 Wim van Gelder. PLAYgrounds 27 november 2014 Wim van Gelder PLAYgrounds Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings-en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen Expert bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Workshop. 4 nieuwe spelen (voor morgen in de les bewegingsonderwijs)

Workshop. 4 nieuwe spelen (voor morgen in de les bewegingsonderwijs) Workshop 4 nieuwe spelen (voor morgen in de les bewegingsonderwijs) Jurre Brussel Studiedag Basislessen 20 jan. 2016/Hilversum Even voorstellen Jurre Brussel ROC (van Amsterdam, MBO, 2007) ALO (Amsterdam,

Nadere informatie

Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen.

Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen. Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen. Dit document is bedoeld voor scholen die deelnemen aan het Sport Heroes programma. Scholen die deelnemen aan het Sport Heroes programma

Nadere informatie

WELKOM GYMMERS. Voorstellen Nieuwe studenten

WELKOM GYMMERS. Voorstellen Nieuwe studenten WELKOM GYMMERS Voorstellen Nieuwe studenten Leergang Blok 3 Heemskerk 2011-2012 BLOK 3 Maatwerk & Visie BLOK 2 Reguleren en leerhulp Leerling volg systeem Homogeen vs heterogeen BLOK 1 Aanbieden van activiteiten

Nadere informatie

Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief!

Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Probeer op je eigen manier over de kast te komen. Eerst veilig en daarna sneller, mooier of anders is een andere benadering dan maak een hurksprong over de

Nadere informatie

Brabantse Basisscholen in Beweging. Menno Slingerland, Hans Barmentlo, Liesbeth Jans & Yvonne Sanders

Brabantse Basisscholen in Beweging. Menno Slingerland, Hans Barmentlo, Liesbeth Jans & Yvonne Sanders Brabantse Basisscholen in Beweging Menno Slingerland, Hans Barmentlo, Liesbeth Jans & Yvonne Sanders Aanleiding Toegenomen bewegingsarmoede, veel overgewicht, lagere motorische vaardigheid basisschoolkinderen

Nadere informatie

Vignet Bewegen en sport, po

Vignet Bewegen en sport, po Vignet Bewegen en sport, po Vragenlijst Bewegen en sport Deze vragenlijst is ook geschikt voor aanvragen voor scholen van het Speciaal Onderwijs De basisvragen waaraan scholen voor 100% moeten voldoen

Nadere informatie

Leerling. Volg. Systeem

Leerling. Volg. Systeem Leerling Volg Systeem t Leerlingvolgsysteem Een leerlingvolgsysteem is een instrument om een beeld te krijgen van de mogelijkheden van een kind. Binnen dit leerlingvolgsysteem zijn de volgende aspecten

Nadere informatie

Introductie Gezonde School

Introductie Gezonde School Introductie Gezonde School 15-08-2018 1 Aan de slag met Gezonde School! Dit schooljaar ga je aan de slag met Gezonde School en ga je werken aan het door jouw school gekozen Gezonde Schoolthema. Het ondersteuningsaanbod

Nadere informatie

Studiedag bewegingsonderwijs 31 oktober 2012. Goed bewegen aan de basis

Studiedag bewegingsonderwijs 31 oktober 2012. Goed bewegen aan de basis Studiedag bewegingsonderwijs 31 oktober 2012 Goed bewegen aan de basis BLAD 2 Venlo, april 2012 Van: Werkgroep Studiedag Bewegingsonderwijs op de basisschool Noord-Limburg Gemeente Venlo afdeling Sportbedrijf

Nadere informatie

De effecten van combifuncties in het onderwijs

De effecten van combifuncties in het onderwijs De effecten van combifuncties in het onderwijs Peter Gramberg Jessica van der Linden 8 december 2011 Waarom een onderzoek naar de effecten? Combifunctionarissen zijn sinds 2008 o.a. aan de slag gegaan

Nadere informatie

Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together.

Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together. MENUKAART SCHOLEN MENUKAART SCHOLEN Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together. 2 INHOUDSOPGAVE TEAM 4 AANBOD STICHTING SPORTSTUIF PROJECT

Nadere informatie

Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief!

Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Probeer op je eigen manier over de kast te komen. Eerst veilig en daarna sneller, mooier of anders is een andere benadering dan maak een hurksprong over de

Nadere informatie

STIMULIZ Leerlingvolgsysteem 0 24 jaar Gezondheidsvolgsysteem 0 80?

STIMULIZ Leerlingvolgsysteem 0 24 jaar Gezondheidsvolgsysteem 0 80? www.stimuliz.nl STIMULIZ Leerlingvolgsysteem 0 24 jaar Gezondheidsvolgsysteem 0 80? Stimuliz is een softwaresysteem waarmee kinderen van 0 tot 24 jaar gevolgd kunnen worden in hun ontwikkeling. Een systeem

Nadere informatie

Studiedag Beleef het in beweging! 6 november 2013

Studiedag Beleef het in beweging! 6 november 2013 Studiedag Beleef het in beweging! 6 november 2013 Een voorstelronde: Vertel wie je bent & Geef aan wat je verwacht van deze workshop Programma Jullie meenemen in ons proces en zoektocht naar een hanteerbaar

Nadere informatie

Veiligheid en Aansprakelijkheid

Veiligheid en Aansprakelijkheid Studiedag Basislessen 2017 Veiligheid en Aansprakelijkheid Even voorstellen Docent Pabo Haarlem Vakleerkracht Bewegingsonderwijs Scholings- en Adviesbureau Alles in Beweging Deskundige Veiligheid en Aansprakelijkheid

Nadere informatie

Een gezonde leefstijl in het DNA van elke school

Een gezonde leefstijl in het DNA van elke school Een gezonde leefstijl in het DNA van elke school Inhoud workshop De Gezonde School aanpak De rol van buurtsportcoaches / combinatiefunctionarissen Aanvraag vignet Gezonde School Gezonde School Bij een

Nadere informatie

MRT en de nieuwste principes van motorisch leren

MRT en de nieuwste principes van motorisch leren MRT en de nieuwste principes van motorisch Wim van Gelder 20 jaar vakleerkracht en consulent bewegingsonderwijs Scholings- en adviesbureau Van Gelder in beweging Opleidingen MRT Diverse cursussen Advies

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Lotte Wiekamp, Kim Overbeek: combinatiefunctionaris sport en Saskia Smeenk: directeur Leerdam: juli 2018 1 1 Inleiding Via deze weg dient SamenDoen

Nadere informatie

verantwoording en methodiek Dit document geeft een didactische onderbouwing voor het toepassen van

verantwoording en methodiek Dit document geeft een didactische onderbouwing voor het toepassen van freerunning of parkour in de lessen bewegingsonderwijs. Freerunning & parkour in het onderwijs geschreven door Alles in Beweging; Wim van Gelder, Bastiaan Goedhart en Hans Stroes - auteurs van Basislessen

Nadere informatie

Projectplan buurtsportcoaches

Projectplan buurtsportcoaches Projectplan buurtsportcoaches 2018-2019 SportSupport Een leven lang gezond actief Generaal Spoorlaan 2a 2025 NB HAARLEM T 023 5 26 03 02 E info@sportsupport.nl I www.sportsupport.nl Thema Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Het ontwikkelen van de kleine motoriek in de klas en in de les bewegingsonderwijs. Even voorstellen. HANDENGYM gymles voor de handen

Het ontwikkelen van de kleine motoriek in de klas en in de les bewegingsonderwijs. Even voorstellen. HANDENGYM gymles voor de handen HANDENGYM gymles voor de handen Het ontwikkelen van de kleine motoriek in de klas en in de les bewegingsonderwijs Hilversum 25 januari 2017 Hans Stroes Even voorstellen. Scholings- en adviesbureau Stroes

Nadere informatie

in de speelzaal Bewegingsonderwijs aan minder vaardige kinderen Werkervaring kleuters in speellokaal Ervaring met kleuters?

in de speelzaal Bewegingsonderwijs aan minder vaardige kinderen Werkervaring kleuters in speellokaal Ervaring met kleuters? Bewegingsonderwijs aan minder vaardige kinderen in de speelzaal Wim van Gelder 18 maart 2014 Werkervaring kleuters in speellokaal 1988-2009 Diverse basisscholen Heerenveen, Beemster en Alkmaar 1992 heden

Nadere informatie

MENUKAART SCHOLEN. Sport is Friendship, Sport is health, Sport is Education, Sport is life, Sport brings the world together.

MENUKAART SCHOLEN. Sport is Friendship, Sport is health, Sport is Education, Sport is life, Sport brings the world together. MENUKAART SCHOLEN Sport is Friendship, Sport is health, Sport is Education, Sport is life, Sport brings the world together. Menukaart Sportstuif Leef! Aanbod Stichting Sportstuif project Leef! A. Het aanbieden

Nadere informatie

Zorgverbreding 2 De minst vaardige bewegers

Zorgverbreding 2 De minst vaardige bewegers Zorgverbreding 2 De minst vaardige bewegers Vandaag 1 e bijeenkomst Wat is MRT? Motorische ontwikkeling Doornemen van de opdracht Wat te doen voor volgende keer? Wat is zorgverbreding? Waaruit kan zorgverbreding

Nadere informatie

Gezonde Scholen presteren beter!

Gezonde Scholen presteren beter! Gezonde Scholen presteren beter! Aan de slag met de Gezonde School! Lerende netwerken Sport en Bewegen in de buurt najaar 2014 Inhoud Wat is de Gezonde School? Gezonde School - aanpak Vignet Gezonde School

Nadere informatie

Lichamelijke Opvoeding Sport en Bewegen. Scholengemeenschap Groenewald Stein. Succes through Learning, Learning through Succes!

Lichamelijke Opvoeding Sport en Bewegen. Scholengemeenschap Groenewald Stein. Succes through Learning, Learning through Succes! Lichamelijke Opvoeding Sport en Bewegen Scholengemeenschap Groenewald Stein 1 Wie ben ik? René Gröters 51 jaar Leraar L.O. Groenewald Stein Turntrainer/manager Turning Point Sittard Regiotrainer Limburg

Nadere informatie

Introduceren thema Voeding en Bewegen. Wat doe je als leerkracht? Omschrijving van de opdracht: Thema: Voeding en bewegen

Introduceren thema Voeding en Bewegen. Wat doe je als leerkracht? Omschrijving van de opdracht: Thema: Voeding en bewegen Natuur & Techniek Mijn lijf: Voeding en bewegen Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Voeding en bewegen In dit thema staan de volgende hogere orde denkvragen centraal rondom voeding en bewegen:

Nadere informatie

Leergang Bewegingsonderwijs

Leergang Bewegingsonderwijs Onderwijs Algemeen Wilt u als leerkracht aan kinderen uit groep 3 tot en met 8 van het primair onderwijs bewegingslessen geven, dan moet u de post-hbo-opleiding Bewegingsonderwijs gevolgd hebben of een

Nadere informatie

De kwaliteit van educatieve activiteiten meten. Universiteitsmuseum Utrecht

De kwaliteit van educatieve activiteiten meten. Universiteitsmuseum Utrecht De kwaliteit van educatieve activiteiten meten Universiteitsmuseum Utrecht De kwaliteit van educatieve activiteiten meten Universiteitsmuseum Utrecht Claudia de Graauw Bo Broers Januari 2015 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

Wim van Gelder Elly van Hyfte

Wim van Gelder Elly van Hyfte Basislessen nieuwe methode bewegingsonderwijs voor 2,5 8 jarigen Maandag 20 juni 2016 UCLL Leuven Wim van Gelder Elly van Hyfte (c) Van Gelder in Beweging 2016 (c) Van Gelder in Beweging 2016 www.basislessen.nl

Nadere informatie

Vragenlijst themacertificaat Bewegen en sport Voortgezet onderwijs

Vragenlijst themacertificaat Bewegen en sport Voortgezet onderwijs Vragenlijst themacertificaat Bewegen en sport Voortgezet onderwijs Vul de vragenlijst zorgvuldig in en maak ruim gebruik van de mogelijkheid om een toelichting te geven zodat het voor de beoordelaar duidelijk

Nadere informatie

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL 25.03.2015 DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL BVLO NASCHOLING - TURNHOUT i.s.m. Thomas More WWW.BVLO.BE PRAKTISCHE INFORMATIE Op woendag 25 maart 2015 organiseert de BVLO in samenwerking met Thomas More tijdens

Nadere informatie

Koers van de KVLO. In 2014 heeft de KVLO haar positie in het krachtenveld. van onderwijs, lichamelijke opvoeding en bewegen

Koers van de KVLO. In 2014 heeft de KVLO haar positie in het krachtenveld. van onderwijs, lichamelijke opvoeding en bewegen In 2014 heeft de KVLO haar positie in het krachtenveld van onderwijs, lichamelijke opvoeding en bewegen en sport verstevigd. De KVLO is nadrukkelijk als belangenorganisatie en kenniscentrum aanwezig. Het

Nadere informatie

Kerndoelen primair onderwijs

Kerndoelen primair onderwijs Kerndoelen primair onderwijs Publicatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Tekst: Productie: Ontwerp: Druk: Projectnr.: 36027/8000 Uitgave: April 2006 Jan Greven & Jos Letschert SLO

Nadere informatie

Workshop. De buurtsportcoach en de Gezonde School

Workshop. De buurtsportcoach en de Gezonde School Workshop De buurtsportcoach en de Gezonde School Gezonde Scholen presteren beter! (Scholieren en Leraren) Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde

Nadere informatie

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk. Heemskerk 13 oktober Wim van Gelder. Opleiding. Werkervaring

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk. Heemskerk 13 oktober Wim van Gelder. Opleiding. Werkervaring Nieuwe theorieën over motorisch in de praktijk Heemskerk 13 oktober 2013 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings-en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en

Nadere informatie

Gezonde leerlingen presteren beter!

Gezonde leerlingen presteren beter! Gezonde leerlingen presteren beter! Wie ben ik? Monique van Ark HALO pabo Vakleerkracht en groepsleerkracht primair onderwijs Coördinator vakleerkrachten en combinatiefunctionarissen Leiden Docent bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Onderwijs, zorg en dienstverlening voor kinderen en jongeren met een visuele beperking

Onderwijs, zorg en dienstverlening voor kinderen en jongeren met een visuele beperking Onderwijs, zorg en dienstverlening voor kinderen en jongeren met een visuele beperking Perspectief voor ieder kind Mijn baby maakt nog steeds geen oogcontact, is dat normaal? Kan mijn dochter naar een

Nadere informatie

Is er verschil in de motorische ontwikkeling bij 6-jarigen die als kleuter gym kregen in de gymnastiekzaal dan wel in de kleuterspeelzaal?

Is er verschil in de motorische ontwikkeling bij 6-jarigen die als kleuter gym kregen in de gymnastiekzaal dan wel in de kleuterspeelzaal? Is er verschil in de motorische ontwikkeling bij 6-jarigen die als kleuter gym kregen in de gymnastiekzaal dan wel in de kleuterspeelzaal? INTRO In 2011 ben ik begonnen met mijn eindstage. In samenspraak

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Basislessen LANDELIJKE STUDIEDAG. Arena NW Hilversum. 23 januari 2019

Basislessen LANDELIJKE STUDIEDAG. Arena NW Hilversum. 23 januari 2019 LANDELIJKE STUDIEDAG Basislessen Arena 303 1213 NW Hilversum 23 januari 2019 NIEUWE WORKSHOPS Bewegingsonderwijs buiten voor groep 1 t/m 4 Een Motorlab opzetten voor groep 1 t/m 4 Pedagoog in de les bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Leergang Bewegingsonderwijs

Leergang Bewegingsonderwijs Onderwijs Algemeen Wilt u als leerkracht aan kinderen uit groep 3 tot en met 8 van het primair onderwijs bewegingslessen geven, dan moet u de post-hbo-opleiding Bewegingsonderwijs gevolgd hebben of een

Nadere informatie

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Beste ouder(s)/verzorger(s), OBS De Jagersplas Brasemermeer 23b 1509 GE Zaandam 075-615 61 94 info@obsdejagersplas.nl www.obsdejagersplas.nl Beste ouder(s)/verzorger(s), Voor u ziet u informatie over de Brede school activiteiten van

Nadere informatie

WEERBAARHEIDSTRAININGEN

WEERBAARHEIDSTRAININGEN WEERBAARHEIDSTRAININGEN INBEDDEN IN EEN MEERSPOREN WEERBAARHEIDSBELEID voor BASISSCHOLEN VAN HET SAMENWERKINGSVERBAND BREVOORDT Sacha Jansen Schuiling, weerbaarheidstrainingen Groenlo, oktober 2010 INLEIDING

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Wie de schoen past Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Het ROC ASA in Amsterdam heeft de afgelopen drie jaar het programma Kaleidoscoop ingevoerd. Daardoor volg

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid

Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema s, is het belangrijk om aan de volgende 4 niveaus aandacht

Nadere informatie

Sportaanbod Gelderland voor basisscholen

Sportaanbod Gelderland voor basisscholen Sportaanbod Gelderland voor basisscholen www.geldersesportfederatie.nl/sportaanbod Sportlessen en gezondheidsactiviteiten voor kinderen van alle basisscholen in Gelderland. De paardensportbond KNHS, Atletiekunie,

Nadere informatie

Leerling Volg Systeem

Leerling Volg Systeem Leerling Volg Systeem Wat bepaalt of een kind eindeloos beweegt of speelt in een situatie? - zijn/ haar mogelijkheden (vaardigheid) - de mate waarin een situatie aantrekkelijk en haalbaar is voor hem/haar

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Meer zorg op maat via de digitale weg. Wij kunnen de wereld niet veranderen, maar wel inzichtelijker maken. Met het oog op het volgende:

Nieuwsbrief. Meer zorg op maat via de digitale weg. Wij kunnen de wereld niet veranderen, maar wel inzichtelijker maken. Met het oog op het volgende: Nieuwsbrief Meer zorg op maat via de digitale weg Met het oog op het volgende: Wij kunnen de wereld niet veranderen, maar wel inzichtelijker maken. Hebben we binnenkort een geheel vernieuwde website. Natuurlijk

Nadere informatie

Workshop Introductie Sportkanjers in basislessen

Workshop Introductie Sportkanjers in basislessen Studiedag Basislessen Bewegingsonderwijs 23 januari 2013 Workshop Introductie Sportkanjers in basislessen Anja Witteman Beweegimpuls adviseur, trainer/coach en ontwikkelaar van sport en bewegen in onderwijs

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs

Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs BEWEGINGSONDERWIJS Karakteristiek Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein tijdens het buitenspelen van de kleuters. Het

Nadere informatie