STUDIE OVER DE PERSPECTIEVEN VAN ELEKTRICITEITSBEVOORRADING TEGEN Verklaring naar aanleiding van de beoordeling van de gevolgen voor het milieu

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STUDIE OVER DE PERSPECTIEVEN VAN ELEKTRICITEITSBEVOORRADING TEGEN Verklaring naar aanleiding van de beoordeling van de gevolgen voor het milieu"

Transcriptie

1 STUDIE OVER DE PERSPECTIEVEN VAN ELEKTRICITEITSBEVOORRADING TEGEN 2030 Verklaring naar aanleiding van de berdeling van de gevlgen vr het milieu

2

3 «De vrwaarden scheppen vr een cmpetitieve, duurzame en evenwichtige werking van de gederen- en dienstenmarkt In België.» 1. Cntexte De studie ver de perspectieven van elektriciteitsbevrrading tegen 2030 (prspectieve studie) werd pgemaakt in vereenstemming met de bepalingen van artikel 3 van de wet van 1 juni 2005 tt wijziging van de wet van 29 april 1999 betreffende de rganisatie van de elektriciteitsmarkt. Ze bevat vlgende elementen: een schatting van de evlutie van de vraag naar elektriciteit p middellange en lange termijn en de identificatie van de beheften aan prductiemiddelen die daaruit vrtvleien; het bepalen van richtsneren inzake de keuze van primaire brnnen met zrg vr een gepaste diversificatie van de brandstffen, de bevrdering van het gebruik van hernieuwbare energiebrnnen en de inpassing in de dr de gewesten bepaalde randvrwaarden inzake leefmilieu; het bepalen van de aard van de prductiekanalen waaraan de vrrang met wrden gegeven met zrg vr de bevrdering van prductietechnlgieën met lage emissie van breikasgassen; een evaluatie van de bevrradingszekerheid inzake elektriciteit en het frmuleren, wanneer deze in het gedrang dreigt te kmen, van aanbevelingen dienaangaande. Acht verschillende scenari's werden ntwikkeld in de prspectieve studie en haar addendum, namelijk: vier basisscenari's en vier alternatieve scenari's. De basisscenari's hebben dezelfde kenmerken als het referentiescenari (zie studie ver de perspectieven van de elektriciteitsbevrrading ), maar ze bieden verschillende ntwikkelingen aan vr de pwekking afkmstig van elektriciteit uit kernenergie, vanwege de nzekerheid van de beschikbaarheid van de nucleaire capaciteit tegen Om rekening te huden met de nzekerheden inzake bepaalde riëntaties van het Belgische energiebeleid, werden eveneens vier alternatieve scenari's bestudeerd m het effect van het alternatief beleid f van het nieuw beleid p de Belgische elektriciteitsbevrrading te evalueren. Wat kernenergie betreft, gaan de alternatieve scenari s uit van hetzelfde patrn als in het Nuc-1800 scenari. Alle scenari's zijn gebaseerd p resultaten uitgaande van het PRIMES-mdel. De finale versie van de prspectieve studie en haar addendum zijn beschikbaar p de website van de FOD Ecnmie, K.M.O., Middenstand en Energie ( De berdeling van de gevlgen vr het milieu werd pgemaakt in vereenstemming met de bepalingen van de wet van 13 februari 2006 betreffende de berdeling van de gevlgen vr het milieu van bepaalde plannen en prgramma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en prgramma's in verband met het milieu.

4 2. Integratie van de milieuverwegingen in de prspectieve studie Bij het uitwerken van de scenari s werd impliciet rekening gehuden met de randvrwaarden met betrekking tt milieu bij de start van het ntwerp van studie. Vr de nderdelen "klimaatbeleid" en "ntwikkeling van de hernieuwbare energiebrnnen", zijn de basisscenari's PSE2 grtendeels geïnspireerd dr de scenari's Ref_20 / 20 van de Wrking Paper 9-11 (FPB, 2011) en Energievruitzichten vr België tegen 2030 (FPB, 2011) die de uitvering van het wetgevingspakket klimaat-energie simuleren met inbegrip van de vlgende handelingen: een richtlijn tt vaststelling van een gemeenschappelijk kader van de Eurpese Unie ter bevrdering van de prductie van energie uit hernieuwbare energiebrnnen en die de natinale delstellingen aangeeft (Richtlijn 2009/28 / EG f Richtlijn HEB); de herziening van de richtlijn inzake het systeem van uitwisseling van quta's van brei-kasgasemissierechten (Richtlijn 2009/29 / EG) en dus bedeld is vr de ETS-sectr; een besluit betreffende de verdeling van de inspanningen m de breikasgasemissies in de niet-ets-sectren te verminderen (Besluit 406/2009 / EG); een verrdening tt vaststelling van emissieprestatienrmen van nieuwe persnenaut's (Verrdening 443/2009 / EG); de herziening van een richtlijn m de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstt van brei-kasgassen te verminderen dank zij milieunrmen vr brandstffen (Richtlijn 2009/30 / EG); een richtlijn tt vaststelling van een regelgevend kader vr de gelgische pslag van CO2 (Richtlijn 2009/31 / EG). Aangezien de delstellingen inzake emissiereductie vr breikasgassen ng niet zijn vastgelegd vr 2030, de nagestreefde datum vr PSE2, werd ng geen enkele delstelling vastgelegd vr het verminderen van de uitstt van breikasgassen na Er wrdt bijgevlg aangenmen dat het Belgische energiesysteem evlueert nder invled van de dynamiek die werd gecreëerd dr het wetgevingspakket klimaat-energie. Bvendien hudt het PRIMES-mdel impliciet rekening met de emissiegrens-waarden van de Richtlijn Grte Stkinstallaties (2001/80/EG) en de Richtlijn m.b.t. het zwavelgehalte in vleibare brandstffen (1999/32/EG).

5 «De vrwaarden scheppen vr een cmpetitieve, duurzame en evenwichtige werking van de gederen- en dienstenmarkt In België.» 3. Rekening huden met de resultaten van de milieueffectenberdeling in de prspectieve studie 3.1. Wetgevend kader De wet van 13 februari 2006 betreffende de berdeling van de gevlgen vr het milieu van bepaalde plannen en prgramma s en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en prgramma s in verband met het milieu, bepaalt in artikel 6, 1, dat het plan f prgramma in verband met de prductie en de elektriciteitsbevrrading als bedeld in artikel 3, 1, van de wet van 29 april 1999 betreffende de rganisatie van de elektriciteitsmarkt, met wrden nderwrpen aan een berdeling van de milieueffecten, zwel natinaal als in grensverschrijdend verband. De hiernder beschreven stappen werden uitgeverd in vereenstemming met de bepalingen van de wet van 13 februari 2006 uitgeverd Milieueffectenrapprt Uitwerken van het milieueffectenrapprt In eerste instantie werd een ntwerpregister pgesteld, waarin de te nderzeken milieueffecten en de methdlgische aspecten vr dit nderzek werden afgebakend. Dit ntwerpregister werd vrgelegd aan het Adviescmite SEA, dat p 24 ktber 2013 hierver uitspraak heeft gedaan. De pmerkingen van het Adviescmite SEA werden bij de uitwerking van het milieueffectenrapprt meegenmen. Vr het berekenen van de milieu-impact van de verschillende scenari s werd rekening gehuden met de implementatie van de beste beschikbare technlgieen (emissiegrenswaarden vr lzingen in de lucht en in het water, lzing van kelwater) en dit zwel vr bestaande als nieuwe eenheden. De effecten van de prspectieve studie ver luchtvervuiling, de uitstt van breikasgassen, de verntreiniging van de bdem, de prductie van nucleair en niet-nucleair afval, de impact p de menselijke gezndheid en de impact p ecsystemen werden nderzcht vr de 8 scenari's. De impact van de basisscenari's Nuc-900, Nuc-2000, Nuc-3000 en de alternatieve scenari's werd vergeleken met die van het basisscenari Nuc Het milieueffectenrapprt is beschikbaar p de website van de FOD Ecnmie, K.M.O., Middenstand en Energie ( Raadplegingen Raadplegingen van de instanties In vereenstemming met de wet van 13 februari 2006, werden vijf instanties ver het ntwerp van prspectieve studie en het milieueffectenrapprt geraadpleegd: het Adviescmite SEA, de Federale Raad vr Duurzame Ontwikkeling (FRDO) en de drie gewesten.

6 Het Adviescmite SEA (22/4/2014), de FRDO (27/6/2014) en het Brussels Hfdstedelijk Gewest, via BIM/IBGE, (30/4/2009) gaven een advies. Uit deze adviezen blijken vrnamelijk vlgende bezrgdheden: vr het ntwerp van prspectieve studie: het niet in aanmerking nemen van een delstelling van vermindering van de uitstt van breikasgassen in de basisscenari's vr de peride na 2020; het in aanmerking nemen van een gemiddelde inver van 5,8 TWh in alle scenari's, behalve in het alternatieve scenari n_imp; het niet in aanmerking nemen van de tests inzake geveligheid van de internatinale elektriciteitsprijzen in het kader van de alternatieve scenari's; de tijdshrizn die ng te krt is, ndanks de verlenging van de studieperide tt 2030 m een stabiele, cherente en geharmniseerde langetermijnvisie inzake energiebeleid te bepalen. vr het milieueffectenrapprt: het niet in aanmerking nemen van de bitische effecten. Een systematische analyse van abitische en bitische effecten zu aangewezen geweest zijn in het kader van de evaluatie van elk nderwerp; het niet in aanmerking nemen van de milieuimpact die zu wrden gegenereerd dr een grtschalige f lange strmstring. Deze adviezen zijn beschikbaar p de website van de FOD Ecnmie, K.M.O., Middenstand en Energie ( Publieksraadpleging In vereenstemming met de wet van 13 februari 2006, vnd er van 3 maart 2014 tt en met 1 mei 2014 een raadpleging van het publiek plaats ver het ntwerp van prspectieve studie en het milieueffectenrapprt. Deze publieksraadpleging werd p vlgende manieren bekend gemaakt p 17 februari 2014: 1. publicatie in het Belgisch Staatsblad; 2. aankndiging p de website van de FOD Ecnmie, K.M.O., Middenstand en Energie; 3. perscmmuniqué; 4. gestuurd naar de stakehlders naar de Algemene Directie Energie van de FOD Ecnmie, KMO, Middenstand en Energie.

7 «De vrwaarden scheppen vr een cmpetitieve, duurzame en evenwichtige werking van de gederen- en dienstenmarkt In België.» In ttaal werden 7 reacties ntvangen. De vrnaamste bezrgdheden die vrtvleien uit deze reacties zijn pnieuw het in aanmerking nemen van de een gemiddelde inver van 5,8 TWh ver de gehele studieperide. Het feit dat de gegevens waarp de studie is gebaseerd, betrekking hebben p de jaren 2009 en 2010 betekent k een zrg vr de deelnemers aan de penbare raadpleging. Het addendum van de prspectieve studie, waarin een nieuw basisiscenari Nuc-2000 wrdt geanalyseerd dat gebaseerd is p gegevens die reeds eerder werden bestudeerd, zal niet wrden nderwrpen aan een bijkmende raadpleging Aanpassen van de prspectieve studie n.a.v. de resultaten van de raadplegingen Rekening hudend met de resultaten van de raadplegingen werden zwel het ntwerp van prspectieve studie als het milieueffectenrapprt aangepast. Verduidelijkingen werden aldus aangebracht m de keuzes en hyptheses te verklaren die in aanmerking werden genmen. Een aantal van de gemaakte pmerkingen zullen wel wrden meegenmen bij de uitwerking van de vlgende prspectieve studies. 4. Mtivatie van de keuze van de prspectieve studie zals het is aangenmen De finale versie van de prspectieve studie is niet het gevlg van een keuze. Er wrdt geen vrkeur in gefrmuleerd vr een bepaald scenari. Bvendien vrziet de wet van 1 juni 2005 niet dat ze wrdt aangenmen. De resultaten van de prspectieve studie zullen waarschijnlijk wel als input dienen vr plannen en prgramma s en/f andere werkzaamheden die zuden kunnen aangenmen wrden. 5. Belangrijkste maatregelen vr de mnitring van de aanzienlijke gevlgen vr het milieu van de tenuitverlegging van de prspectieve studie De prspectieve studie p zich zal niet wrden tenuitvergelegd. Bijzndere mnitringsmaatregelen zijn dus niet ndig. Tch, het kan wrden beschuwd als mnitringsmaatregel dat een prspectieve studie m de 4 jaar met wrden pgesteld, waarbij rekening gehuden kan wrden met eventuele evluties die zich ndertussen hebben vrgedaan. Bvendien wrden smmige emissies van de elektriciteitssectr (breikasgassen, NOx, SO2, stf,...) in het kader van internatinale verplichtingen al pgevlgd (Eurpese systeem vr de handel in emissierechten, Eurpees register van de uitstt van verntreinigende stffen/register van de uitstt en verbrenging van verntreinigende stffen,...).

8 Het Adviescmité SEA preciseert in zijn advies van 30 april 2014, dat de algemene inhud van de prspectieve studie ver de perspectieven van bevrrading van elektriciteit tegen 2030, het in dit stadium niet mgelijk maakt m te bepalen f de uitvering ervan, aanzienlijke gevlgen zal hebben vr het milieu van een andere lidstaat van de Eurpese Unie f van een andere staat die lid is van het Verdrag van Esp van 25 februari 1991, inzake de berdeling van de gevlgen vr mgeving in een grensverschrijdende cntext. In hetzelfde advies, bevestigt het Cmité dat de tekmstige ntwikkelingen van het park vr elektriciteitspwekking in België k grensverschrijdende effecten zullen kunnen hebben, waarmee rekening met wrden gehuden, in vereenstemming met de geldende wetgeving. De auteur van de studie stemt in met dit advies. De beslissing van de bevegde instanties vr het elektrisch prductiepark kunnen, in vereenstemming met de bestaande wetgeving, in vrkmend geval nderwrpen zijn aan een evaluatie van de milieu-impact en een penbare raadpleging, die zich eventueel uitstrekt buiten de landsgrenzen. 6. Tezending van de resultaten In vereenstemming met artikel 3, 3 van de wet van 29 april 1999, zal de studie wrden vrgelegd aan de Wetgevende Kamers, de Gewestregeringen en de Eurpese Cmmissie. De publicatie zal eveneens wrden gedaan p de website van FOD Ecnmie, KMO, Middenstand en Energie.

STUDIE OVER DE PERSPECTIEVEN VAN ELEKTRICITEITSBEVOORRADING Verklaring naar aanleiding van de beoordeling van de gevolgen voor het milieu

STUDIE OVER DE PERSPECTIEVEN VAN ELEKTRICITEITSBEVOORRADING Verklaring naar aanleiding van de beoordeling van de gevolgen voor het milieu STUDIE OVER DE PERSPECTIEVEN VAN ELEKTRICITEITSBEVOORRADING 2008-2017 Verklaring naar aanleiding van de beoordeling van de gevolgen voor het milieu De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame

Nadere informatie

Ontwikkelingsplan 2010-2020 van het transmissienet voor elektriciteit ELIA

Ontwikkelingsplan 2010-2020 van het transmissienet voor elektriciteit ELIA Ontwikkelingsplan 2010-2020 van het transmissienet vr elektriciteit ELIA Verklaring van de Algemene Directie Energie met het g p de gedkeuring van het plan dr de federale Minister van Energie Deze verklaring

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Reglement Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs Onderzoeksbeurs & Uitwisseling 2016

Reglement Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs Onderzoeksbeurs & Uitwisseling 2016 Reglement Vlaams-Nederlandse Jurnalistenbeurs Onderzeksbeurs & Uitwisseling 2016 In 2016 kennen de Vlaamse en Nederlandse verheid pnieuw de Vlaams-Nederlandse Jurnalistenbeur(zen) (VNJB) te aan Nederlandse

Nadere informatie

Voorstel aan de Gemeenteraad

Voorstel aan de Gemeenteraad Vrstel aan de Gemeenteraad 13-04-2012 DSO/2012/2302451svdz Onderwerp Regiplan Windenergie en Beleidsvisie tijdelijke windenergie Almere Beleidsveld Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling Prtefeuillehuder H.

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

1 PROCEDURE NIEUWE BESCHERMINGSAANVRAAG

1 PROCEDURE NIEUWE BESCHERMINGSAANVRAAG 1 PROCEDURE NIEUWE BESCHERMINGSAANVRAAG 1.1 Achtergrnd Een wijn kan beschermd wrden als beschermde rsprngsbenaming (BOB) f als beschermde gegrafische aanduiding (BGA). Vlgende Eurpese verrdeningen beschrijven

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Cmmissie verzekschriften 22.4.2010 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzekschrift 959/2006, ingediend dr Michael Zammit (Maltezer natinaliteit), ver de activiteiten van de

Nadere informatie

Regeling: strategisch plan duurzame ontwikkeling werknemer

Regeling: strategisch plan duurzame ontwikkeling werknemer Regeling: strategisch plan duurzame ntwikkeling werknemer Lptijd : 1 maart 2017 t/m 31 december 2018 Aanbd vr metalektrbedrijven He verandert u daadwerkelijk het gedrag en de werkwijze van teams/afdelingen

Nadere informatie

Actieplan van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren betreffende de toepassing van ISQC 1 11.08.2014

Actieplan van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren betreffende de toepassing van ISQC 1 11.08.2014 Actieplan van het Instituut van de Bedrijfsrevisren betreffende de tepassing van ISQC 1 11.08.2014 Algemene beschuwingen 1. De Raad van het IBR is zich bewust van de meilijkheden die de cnfraters ndervinden

Nadere informatie

Projectformulier ten behoeve van Openbare Instellingen

Projectformulier ten behoeve van Openbare Instellingen Prjectfrmulier ten beheve van Openbare Instellingen Praktische infrmatie naam van penbare instelling die het prject heeft ingediend: Federale Overheidsdienst Infrmatieen Cmmunicatietechnlgie (Fedict).

Nadere informatie

Toelichting bij het voorstel tot afgifte van een ontwerpverklaring van geen bedenkingen windturbine Krabbegors (Duivelseiland) in Dordrecht

Toelichting bij het voorstel tot afgifte van een ontwerpverklaring van geen bedenkingen windturbine Krabbegors (Duivelseiland) in Dordrecht Bijlage 1 behrende bij het raadsvrstel inzake afgifte ntwerpverklaring van geen bedenkingen windturbine Krabbegrs (Duivelseiland) Telichting bij het vrstel tt afgifte van een ntwerpverklaring van geen

Nadere informatie

Prospectieve studie betreffende de zekerheid van de aardgasbevoorrading tot 2020

Prospectieve studie betreffende de zekerheid van de aardgasbevoorrading tot 2020 Prospectieve studie betreffende de zekerheid van de aardgasbevoorrading tot 2020 Verklaring naar aanleiding van de beoordeling van de gevolgen voor het milieu (opgesteld in overeenstemming met artikel

Nadere informatie

Hergebruikinitiatieven

Hergebruikinitiatieven Hergebruikinitiatieven Principe: materialen en verpakkingen hergebruiken vr ze afval wrden Hergebruik betekent de terugwinning en het hergebruik van prducten f nderdelen ervan: hergebruik van de verschillende

Nadere informatie

Energie management actieplan 2015 (2)

Energie management actieplan 2015 (2) Energie management actieplan 2015 (2) Inhudspgave 1. INLEIDING... 2 2. REDUCTIEDOELSTELLINGEN... 2 BETREKKING DOELSTELLINGEN OP PROJECT(EN) MET GUNNINGSVOORDEEL... 3 DOELSTELLINGEN M.B.T ALTERNATIEVE BRANDSTOFFEN

Nadere informatie

CPR305/2011/EU VERORDENING BOUWPRODUCTEN

CPR305/2011/EU VERORDENING BOUWPRODUCTEN XCDC Trading & Cnsultancy B.V.B.A. B-8780 Ostrzebeke 1. Algemeen CPR305/2011/EU VERORDENING BOUWPRODUCTEN Vanaf 1 st juli 2014 is de CE MARKERING van buwprducten die nder een geharmniseerde nrm vallen,

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 24 juni 2003 (30.06) 9948/03 ADD 1 PV/CONS 34 AGRI 170 PECHE 128

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 24 juni 2003 (30.06) 9948/03 ADD 1 PV/CONS 34 AGRI 170 PECHE 128 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 24 juni 2003 (30.06) 9948/03 ADD 1 PV/CONS 34 AGRI 170 PECHE 128 ADDENDUM BIJ DE ONTWERP-NOTULEN 1 Betreft: 2511e zitting van de Raad van de Eurpese Unie (LANDBOUW EN

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Richtlijnen voor de indiening van een Staatssteundossier voor O&O&I in het kader van AIRBUS-programma s

Richtlijnen voor de indiening van een Staatssteundossier voor O&O&I in het kader van AIRBUS-programma s Richtlijnen vr de indiening van een Staatssteundssier vr O&O&I in het kader van AIRBUS-prgramma s Versie : Nederlands 08-01-2018 Ce texte est également dispnible en français. Demandez la versin française

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Richtsnoeren en aanbevelingen Richtsnoeren voor de informatie die ratingbureaus periodiek aan ESMA moeten meedelen

Richtsnoeren en aanbevelingen Richtsnoeren voor de informatie die ratingbureaus periodiek aan ESMA moeten meedelen Richtsneren en aanbevelingen Richtsneren vr de infrmatie die ratingbureaus peridiek aan ESMA meten meedelen 23/06/15 ESMA/2015/609 Inhud 1 Tepassingsgebied... 3 2 Definities... 3 3 Del van de richtsneren...

Nadere informatie

Besluit van 25 maart 2010, houdende regels ter uitvoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Besluit omgevingsrecht)

Besluit van 25 maart 2010, houdende regels ter uitvoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Besluit omgevingsrecht) Besluit mgevingsrecht (Tekst geldend p: 06-11-2013) Besluit van 25 maart 2010, hudende regels ter uitvering van de Wet algemene bepalingen mgevingsrecht (Besluit mgevingsrecht) Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers Oprep erkenning en subsidiëring van grepsgericht aanbd pvedingsndersteuning dr vrijwilligers In het kader van het versterken van aanbd pvedingsndersteuning in de Huizen van het Kind lanceert Kind en Gezin

Nadere informatie

Implementatie van het nieuw geestelijk gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren

Implementatie van het nieuw geestelijk gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren Implementatie van het nieuw geestelijk gezndheidsbeleid vr kinderen en jngeren Template vr de beschrijving van het netwerk 1. Inleiding Op 30 maart 2015 werd de Gids naar een nieuw geestelijk gezndheidsbeleid

Nadere informatie

Klachtenreglement Zorgkantoor DWO/NWN

Klachtenreglement Zorgkantoor DWO/NWN Klachtenreglement Zrgkantr DWO/NWN Januari 2015 1. Algemene bepalingen De Wet langdurige zrg (Wlz) is vanaf 1 januari 2015 van kracht. Deze wet wrdt uitgeverd dr de zrgkantren. Deze kantren zijn vr smmige

Nadere informatie

PROTOCOL 10. Grondlijnen van de interpretatie van de Akte van Mannheim. Besluit

PROTOCOL 10. Grondlijnen van de interpretatie van de Akte van Mannheim. Besluit - 3 - De Centrale Cmmissie, PROTOCOL 10 Grndlijnen van de interpretatie van de Akte van Mannheim Besluit keurt de grndlijnen van de interpretatie van de Herziene Rijnvaartakte in de bijlage van dit besluit

Nadere informatie

Subsidieverordening isolatiemaatregelen bestaande eigen woningen

Subsidieverordening isolatiemaatregelen bestaande eigen woningen Raadsvrstel AGENDAPUNT: 6 VERGADERDATUM: 16 FEBRUARI 2012 Onderwerp Datum cllegebesluit Subsidieverrdening islatiemaatregelen bestaande eigen wningen Cmmissie Vlkshuisvesting, Datum vergadering 08-02-2012

Nadere informatie

Checklist Veranderaanpak Inhoud en Proces

Checklist Veranderaanpak Inhoud en Proces list Veranderaanpak Inhud en Prces AdMva 2011 www.admva.nl www.arbcatalgusvvt.nl list Veranderaanpak Inhud en Prces www.arbcatalgusvvt.nl Clfn Sturen p Werkdrukbalans en Energie AdMva 2011 Erna van der

Nadere informatie

De opbouw van de Machinerichtlijn

De opbouw van de Machinerichtlijn De pbuw van de Machinerichtlijn Vrafgaand aan de fficiële tekst van de richtlijn zijn de verwegingen van de Raad van de Eurpese Gemeenschappen pgenmen. Deze verwegingen geven aan welke uitgangspunten hebben

Nadere informatie

VOORSTEL VOOR DREMPELWAARDEN VOOR DE MAXIMUMCAPACITEIT VAN ELEKTRICITEITSPRODUCTIE- EENHEDEN VAN HET TYPE B, C EN D

VOORSTEL VOOR DREMPELWAARDEN VOOR DE MAXIMUMCAPACITEIT VAN ELEKTRICITEITSPRODUCTIE- EENHEDEN VAN HET TYPE B, C EN D VOORSTEL VOOR DREMPELWAARDEN VOOR DE MAXIMUMCAPACITEIT VAN ELEKTRICITEITSPRODUCTIE- EENHEDEN VAN HET TYPE B, C EN D Elia TNB vrstel vlgens de NC RfG Art. 5(3) 17/05/2018 INHOUDSTABEL 1. Frmeel vrstel van

Nadere informatie

5 de federale diagnostiek woon-werkverkeer

5 de federale diagnostiek woon-werkverkeer Executive summary 5 de federale diagnstiek wn-werkverkeer - 2017 Wn-werkverkeer in België: de fiets weet steeds meer mensen te verleiden De federale diagnstiek van het wn-werkverkeer vnd in 2017 vr de

Nadere informatie

Dienst Overheidsbedrijven en Spoorbeleid

Dienst Overheidsbedrijven en Spoorbeleid Dienst Overheidsbedrijven en Sprbeleid De Dienst Overheidsbedrijven en Sprbeleid (tt eind augustus 2010: Directie Sprverver) is belast met de vrbereiding en de uitvering van het beleid van de federale

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de identificatie en de encodering van de paardachtigen in een centrale gegevensbank

Omzendbrief betreffende de identificatie en de encodering van de paardachtigen in een centrale gegevensbank Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de identificatie en de encdering van de paardachtigen in een centrale gegevensbank Referentie PCCB/S2/CRR/1176598 Datum 11/05/2016

Nadere informatie

PLAN-MER. i.k.v. ex-ante evaluatie Interreg V-programma Grensregio Vlaanderen-Nederland 2014-2020 Niet-technische samenvatting

PLAN-MER. i.k.v. ex-ante evaluatie Interreg V-programma Grensregio Vlaanderen-Nederland 2014-2020 Niet-technische samenvatting PLAN-MER i.k.v. ex-ante evaluatie Interreg V-prgramma Grensregi Vlaanderen-Nederland 2014-2020 Niet-technische samenvatting COLOFON Opdracht: Plan MER i.k.v. ex-ante evaluatie Interreg V-prgramma Vlaanderen-Nederland

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Openbare raadpleging over de evaluatie van de Europese strategie inzake handicaps 2010/2020

Openbare raadpleging over de evaluatie van de Europese strategie inzake handicaps 2010/2020 Openbare raadpleging ver de evaluatie van de Eurpese strategie inzake handicaps 2010/2020 Er zijn in de EU ngeveer 80 miljen mensen met een handicap. Vr deze mensen is het, dr allerlei belemmeringen, vaak

Nadere informatie

Belgische vertaling van het fiscal compact

Belgische vertaling van het fiscal compact Belgische vertaling van het fiscal cmpact Sessie VLEVA impact van het Eurpese begrtingsbeleid p Vlaamse, prvinciale en lkale verheden, 14 dec 2012 Ter herinnering Fiscal cmpact = budgettaire luik van het

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 juni 2006 (12.09) 10145/06 ADD 1 PV/CONS 31 SOC 299 SAN 167 CONSOM 48. ADDENDUM bij de ONTWERP-NOTULEN 1

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 juni 2006 (12.09) 10145/06 ADD 1 PV/CONS 31 SOC 299 SAN 167 CONSOM 48. ADDENDUM bij de ONTWERP-NOTULEN 1 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 juni 2006 (12.09) 10145/06 ADD 1 PV/CONS 31 SOC 299 SAN 167 CONSOM 48 ADDENDUM bij de ONTWERP-NOTULEN 1 Betreft: 2733e zitting van de Raad van de Eurpese Unie (WERKGELEGENHEID,

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 19 de dato 13 februari 2007

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 19 de dato 13 februari 2007 COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 19 de dat 13 februari 2007 Gelet dat de Cmmissie vr aanvullende pensienen, samengesteld krachtens art. 53 van de Wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende

Nadere informatie

Les Hernieuwbare energie

Les Hernieuwbare energie LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Hernieuwbare energie Werkblad Les Hernieuwbare energie Werkblad "100% duurzaam", "Hllandse wind", "Kies bigas!": wie de reclames van energiebedrijven bekijkt zu bijna denken

Nadere informatie

WHITE PAPER HET INRICHTEN VAN KWALITEITSMANAGEMENT

WHITE PAPER HET INRICHTEN VAN KWALITEITSMANAGEMENT WHITE PAPER HET INRICHTEN VAN KWALITEITSMANAGEMENT Adjust - Sciaal Resultaat zet in p verbinding in het Sciaal Dmein. Dat den we dr altijd g te hebben vr de mens en zijn mgeving. We hebben nze expertise

Nadere informatie

BIJLAGE. Bevindingen en aanbevelingen van de auditors van DG REGIO

BIJLAGE. Bevindingen en aanbevelingen van de auditors van DG REGIO BIJLAGE Bevindingen en aanbevelingen van de auditrs van DG REGIO In september 2011 heeft de auditeenheid van Directraat-generaal Reginaal Beleid (DG REGIO) van de Eurpese Cmmissie een derdelijnscntrle

Nadere informatie

1. Lid: onder een lid wordt verstaan een bij Pennyplace ingeschreven particulier of ZZP-er / bedrijf die / dat als doel heeft:

1. Lid: onder een lid wordt verstaan een bij Pennyplace ingeschreven particulier of ZZP-er / bedrijf die / dat als doel heeft: ALGEMENE VOORWAARDEN VAN PENNYPLACE VOOR LEDEN Inhudspgave: Artikel 1: Definities... 1 Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer... 1 Artikel 3 -Tepasselijkheid en wijziging Algemene Vrwaarden... 2 Artikel

Nadere informatie

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden;

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden; Vrbeeld handvest De burgemeester, het cllege en de raad van de gemeente Muiden; Gelet p artikel 169, tweede en derde lid, en artikel 180, tweede en derde lid, Gemeentewet; Hebben de vlgende uitgangspunten

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 27 juni 2013 Verslag van de deputatie Bevegd deputatielid: Luk Lemmens Telefn: 03 240 52 65 Agenda nr. 0/1 Invulling van het begrip dagelijks bestuur in de zin

Nadere informatie

Voortgang CO 2 emissie reductie H1-2013

Voortgang CO 2 emissie reductie H1-2013 Vrtgang CO 2 emissie reductie H1-2013 ICT staat vr gren! 2012 ICT - Alle rechten vrbehuden - WWW.ICT.NL pagina 1 Histrie Versie Datum Auteur Omschrijving 0.1 07-08-2013 F. Wuts Initiële versie 1.0 15-10-2013

Nadere informatie

Werken met uitzendkrachten

Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten-Werken met uitzendkrachten-telichting 1/8 Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten zijn werknemers die vallen nder twee srten werkgevers. Enerzijds heeft men de werkgever van de uitzendkracht

Nadere informatie

ADVIES AR100714-046 ALGEMENE RAAD RAADALGEMENE RAAD COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS. over

ADVIES AR100714-046 ALGEMENE RAAD RAADALGEMENE RAAD COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS. over Cmmissie vr de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel. : 02/289.76.11 Fax : 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS ALGEMENE

Nadere informatie

Beleidsplan Natuur, Landschap, Infrastructuur en Gebouwen 2010-2015 consistent actief beheer

Beleidsplan Natuur, Landschap, Infrastructuur en Gebouwen 2010-2015 consistent actief beheer Beleidsplan Natuur, Landschap, Infrastructuur en Gebuwen 2010-2015 cnsistent actief beheer Hfdlijnen van beleid, delstellingen en randvrwaarden Vastgesteld p 11 december 2009 1. 1. Inleiding Het Beleidsplan

Nadere informatie

Implementatie Taakherschikking

Implementatie Taakherschikking Werkfrmulier Implementatie Taakherschikking Physician Assistant Dit frmulier is pgesteld dr de van Federatie Medisch Specialisten en wrdt ndersteund dr de Nederlandse Assciatie Physician Assistants (NAPA).

Nadere informatie

Management review. CO2-reductiesysteem. Rapportage juli 2015 (referentiejaar = 2010) I. Bangma O. Van der Ende

Management review. CO2-reductiesysteem. Rapportage juli 2015 (referentiejaar = 2010) I. Bangma O. Van der Ende Management review CO2-reductiesysteem Rapprtage juli 2015 (referentiejaar = 2010) Opgesteld dr: Akkrd: I. Bangma O. Van der Ende 1. Inleiding Op 28 juli is een management review gehuden waarin de energieprestaties

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 09/10/2013. De Minister van Leefmilieu beslist:

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 09/10/2013. De Minister van Leefmilieu beslist: TOELATINGSAKTE Classificatie vlgens CLP-GHS Gelet p de aanvraag ingediend p 09/10/2013 De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het bicide: Pint is tegelaten met tepassing van het artikel 78 van het kninklijk

Nadere informatie

Introductie MVO Prestatieladder

Introductie MVO Prestatieladder Intrductie De is een certificeerbare nrm vr Maatschappelijke Verantwrdelijkheid van Organisaties (MVO). De nrm is gemaakt vr rganisaties die hun eigen MVO ambities en perfrmance aantnbaar willen maken,

Nadere informatie

1.1 Verantwoording 2 1.2 Indeling Treasurystatuut 2

1.1 Verantwoording 2 1.2 Indeling Treasurystatuut 2 TREASURYSTATUUT INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 1.1 Verantwrding 2 1.2 Indeling Treasurystatuut 2 2 DOELSTELLING TREASURYFUNCTIE 2.1 Liquiditeitenbeheer 3 2.2 Financieren 4 2.3 Beleggen 5 2.4 Betalingsverkeer

Nadere informatie

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015 FAQ Innvatieve bedrijfsnetwerken versie 18 nvember 2015 Wanneer kan het IBN effectief van start gaan? De steun aan een innvatiecluster kan p zijn vregst starten p de eerste werkdag van de maand die vlgt

Nadere informatie

STUDIE OVER DE PERSPECTIEVEN VAN ELEKTRICITEITSBEVOORRADING TEGEN 2030 ADDENDUM

STUDIE OVER DE PERSPECTIEVEN VAN ELEKTRICITEITSBEVOORRADING TEGEN 2030 ADDENDUM STUDIE OVER DE PERSPECTIEVEN VAN ELEKTRICITEITSBEVOORRADING TEGEN 2030 ADDENDUM Januari 2015 2 De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en dienstenmarkt

Nadere informatie

WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT?

WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT? WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT? Vicky De Suter, FOD Justitie, DGWL, Directie Strafwetgeving Een krte terugblik - CPS - studiedag 27 maart 2013 - Eurpese

Nadere informatie

Werkgroep : verbetering Veiligheidsoverleg Spoorwegexploitatie 27 september Verslag

Werkgroep : verbetering Veiligheidsoverleg Spoorwegexploitatie 27 september Verslag Werkgrep : verbetering Veiligheidsverleg Sprwegexplitatie 27 september 2013 Verslag 1. Inleiding / cntext (T.Breyne - DVIS) De parlementaire cmmissie Buizingen stelde de prichting van een verlegplatfrm

Nadere informatie

Verklaring de-minimissteun

Verklaring de-minimissteun Verklaring de-minimissteun Verklaring in het kader van het verlenen van de-minimis steunbedragen als bedeld in de de-minimis verrdening (PbEU 2006, L 379). Aanbevlen wrdt m vr het invullen van deze verklaring

Nadere informatie

EXPERTISESTEEKKAART. 1) Naam van de school/dienst/voorziening: Het Gielsbos. Adresgegevens: Vosselaarseweg 1 2275 Gierle

EXPERTISESTEEKKAART. 1) Naam van de school/dienst/voorziening: Het Gielsbos. Adresgegevens: Vosselaarseweg 1 2275 Gierle EXPERTISESTEEKKAART 1) Naam van de schl/dienst/vrziening: Het Gielsbs Adresgegevens: Vsselaarseweg 1 2275 Gierle 2) Dmein van expertise: cmmunicatie/diagnstiek+behandeling 3) Beschrijving expertise: Bij

Nadere informatie

Visie op toezicht Raad van Toezicht Deventer Ziekenhuis

Visie op toezicht Raad van Toezicht Deventer Ziekenhuis Visie p tezicht Raad van Tezicht Deventer Inleiding: de algemene taken van de Raad van Tezicht De Raad van Tezicht tetst f de Raad van Bestuur bij zijn beleidsvrming en de uitvering van zijn bestuurstaken

Nadere informatie

SIG Groene ICT & Duurzaamheid jaarverslag 2015 / jaarplan 2016

SIG Groene ICT & Duurzaamheid jaarverslag 2015 / jaarplan 2016 SIG Grene ICT & Duurzaamheid jaarverslag 2015 / jaarplan 2016 Inleiding Hiernder treft u het jaarverslag 2015 en het jaarplan 2016 van de Special Interest Grup Grene ICT & Duurzaamheid aan. Het jaarverslag

Nadere informatie

Veenendaalse Atletiek Vereniging. Reglement Kantine-Commissie. ( doel / taken / bevoegdheden )

Veenendaalse Atletiek Vereniging. Reglement Kantine-Commissie. ( doel / taken / bevoegdheden ) Veenendaalse Atletiek Vereniging Reglement Kantine-Cmmissie ( del / taken / bevegdheden ) Mei 2015 Reglement Kantine-Cmmissie VAV ( del / taken / bevegdheden ) Inleiding. In de Statuten van de Veenendaalse

Nadere informatie

P7_TA(2012)0091 Zesde Wereldwaterforum

P7_TA(2012)0091 Zesde Wereldwaterforum P7_TA(2012)0091 Zesde Wereldwaterfrum Reslutie van het Eurpees Parlement van 15 maart 2012 ver het 6e Wereldwaterfrum in Marseille, 12-17 maart 2012 (2012/2552(RSP)) Het Eurpees Parlement, gezien het 6e

Nadere informatie

BIJLAGE B SUBSIDIEPROGRAMMA PROEFTUINEN DUURZAME MOBILITEIT: RIJDEN OP BIOGAS EN HOGERE BLENDS BIOBRANDSTOFFEN

BIJLAGE B SUBSIDIEPROGRAMMA PROEFTUINEN DUURZAME MOBILITEIT: RIJDEN OP BIOGAS EN HOGERE BLENDS BIOBRANDSTOFFEN BIJLAGE B SUBSIDIEPROGRAMMA PROEFTUINEN DUURZAME MOBILITEIT: RIJDEN OP BIOGAS EN HOGERE BLENDS BIOBRANDSTOFFEN Verklaring de-minimissteun Verklaring in het kader van het verlenen van de-minimis steunbedragen

Nadere informatie

VZ-B-K1-W2-A Onderkent de gezondheidstoestand op somatisch en psychosociaal gebied

VZ-B-K1-W2-A Onderkent de gezondheidstoestand op somatisch en psychosociaal gebied VZ-B-K1-W2-A Onderkent de gezndheidstestand p smatisch en psychsciaal gebied Verzrgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkprces 2 efenpdracht A De gezndheidstestand van zrgvragers wrdt dr veel factren beïnvled.

Nadere informatie

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen.

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen. Categrie C Per aspect van het framewrk zijn nrmen pgesteld. Vetgedrukt zijn de verplichte nrmen. Organisaties die nder categrie C vallen, zullen verder zijn met het implementeren van kwaliteitssystemen

Nadere informatie

Beteugeling van bedrog met de kilometerstand

Beteugeling van bedrog met de kilometerstand Beteugeling van bedrg met de kilmeterstand CAR-PASS PATRICK PIRET Juridisch Adviseur 2 I. INLEIDING...5 II. DE WET VAN 11 JUNI 2004...7 1. Bedelde vertuigen...7 2. Fundamentele principes...7 3. Dcumenten

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Ruimte dienst Ruimtelijke Planning dssiernummer: 1203670 Prvincieraadsbesluit betreft verslaggever Prvinciaal RUP 'Afbakening kleinstedelijk gebied Ninve' Definitieve vaststelling Marc De Buck

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement beoordelingscomité Starterscontract

Huishoudelijk reglement beoordelingscomité Starterscontract Huishudelijk reglement berdelingscmité Starterscntract Gedgekeurd in de gemeenteraad van 22 maart 2010 Gewijzigd in de gemeenteraad van 14 december 2015 Bekendgemaakt p 25 maart 2010 en 15 december 2015

Nadere informatie

Subsidieregeling economie en innovatie Noord-Brabant - provincie Noord-Brabant -

Subsidieregeling economie en innovatie Noord-Brabant - provincie Noord-Brabant - Subsidieregeling ecnmie en innvatie Nrd-Brabant - prvincie Nrd-Brabant - Het del van de Subsidieregeling ecnmie en innvatie Nrd-Brabant (ECOINNONB) is het realiseren van een aantal delstellingen uit het

Nadere informatie

ADMINISTRATIEF LOGISTIEK DIENSTHOOFD APOTHEEK

ADMINISTRATIEF LOGISTIEK DIENSTHOOFD APOTHEEK Mariaziekenhuis vzw Maesensveld 1 B-900 Overpelt Tel. + 2 11 826 000 Fax + 2 11 826 001 www.mariaziekenhuis.be inf@mznl.be ADMINISTRATIEF LOGISTIEK DIENSTHOOFD APOTHEEK ZORGONDERSTEUNENDE EENHEDEN Plaats

Nadere informatie

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen NTA 8009:2007 Veiligheidsmanagementsysteem vr ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszrg verlenen Unifrm en inzichtelijk veiligheidsmanagementsysteem Openheid ver patiëntveiligheid Basis vr interne

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT. Omgevingsvergunning. Besluit

ONTWERPBESLUIT. Omgevingsvergunning. Besluit ONTWERPBESLUIT Datum : Ons kenmerk : 2013.0. Zaaknummer : 130201236 Cntactpersn : mw. J. Elbrecht Telefnnummer : (026) 377 31 39 Omgevingsvergunning Burgemeester en wethuders hebben p 18 februari 2013

Nadere informatie

Effectenbeoordeling inzake parkeerplaatsen

Effectenbeoordeling inzake parkeerplaatsen Effectenberdeling inzake parkeerplaatsen Basisstructuur van het dcument vr de parkings die 3 tt 10 'vertllige' parkeerplaatsen bevatten ten pzichte van de vrschriften van art. 2.3.54, 1 en 2 van het BWLKE

Nadere informatie

Handleiding Handleiding Communicatie voor. Promotoren. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020.

Handleiding Handleiding Communicatie voor. Promotoren. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020. Handleiding Handleiding Cmmunicatie vr Prmtren Eurpees Fnds vr Reginale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020 1 Eurpese Unie Inhud 1 Inleiding... 1 2 De minimale cmmunicatieverplichtingen... 1 a) Weergave

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

Huurdersvereniging In De Goede Woning ACTIVITEITENPLAN

Huurdersvereniging In De Goede Woning ACTIVITEITENPLAN ACTIVITEITENPLAN 2014 Activiteitenplan 2014 : INLEIDING In 1997 werd de in Zetermeer pgericht met als del het behartigen van de belangen van huurders van de cmplexen van R.K. Wningbuwstichting De Gede

Nadere informatie

BESLISSING (B) CDC-1225E/8

BESLISSING (B) CDC-1225E/8 Cmmissie vr de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fa: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS BESLISSING

Nadere informatie

Moeten mensen die waterdieren in hun bezit hebben voor sierdoeleinden bij het FAVV geregistreerd zijn?

Moeten mensen die waterdieren in hun bezit hebben voor sierdoeleinden bij het FAVV geregistreerd zijn? Meten mensen die waterdieren in hun bezit hebben vr sierdeleinden bij het FAVV geregistreerd zijn? Dat hangt af van het srt vrzieningen waarin de dieren wrden gehuden : - als het gaat m geslten vrzieningen

Nadere informatie

VERSLAG COMMISSIE WONEN

VERSLAG COMMISSIE WONEN p. 1 van 6 VERSLAG COMMISSIE WONEN Datum: 2014.11.13 Verslag dr: catherine.christiaens@menen.be T 056 529 367 AANWEZIG Aanwezig Verntschuldigd Sfie Pringels, Marc Paelinck, Herman Pnnet ( SP.a- Gren) Chantal

Nadere informatie

van gebruikers, en het toekennen van lees- en schrijfrechten (zie hiervoor http://www.grensregio.eu/project-indienen/ ).

van gebruikers, en het toekennen van lees- en schrijfrechten (zie hiervoor http://www.grensregio.eu/project-indienen/ ). LEIDRAAD AANMELDING Bij het aanmaken van een prjectaanmelding in het digitale e-lket kunnen er verschillende vragen bij u pkmen, zals: He lang mag een tekst zijn? Welk detailniveau wrdt er gevraagd? Waar

Nadere informatie

Onderwerp Wijziging van de Verordening tot het kunnen verlenen van een alleenrecht voor Concern voor Werk. Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Onderwerp Wijziging van de Verordening tot het kunnen verlenen van een alleenrecht voor Concern voor Werk. Aan de raad. Status: ter besluitvorming N. 218419-1 Emmelrd, 14 januari 2014. Onderwerp Wijziging van de Verrdening tt het kunnen verlenen van een alleenrecht vr Cncern vr Werk. Advies raadscmmissie [ ] Aan de raad. Status: ter besluitvrming

Nadere informatie

Krachtgericht werken - Levensdomeinen in beeld

Krachtgericht werken - Levensdomeinen in beeld Krachtgericht werken - Levensdmeinen in beeld Methdiek Omschrijving: Deze efening is bedeld m de levensdmeinen waarrnd in een casus wrdt gewerkt, in beeld te krijgen. Deze efening is een pstap naar een

Nadere informatie

ERFGOEDDAG Goede afspraken om samen een succesverhaal te schrijven

ERFGOEDDAG Goede afspraken om samen een succesverhaal te schrijven ERFGOEDDAG Gede afspraken m samen een succesverhaal te schrijven Inleiding In 2016 is Erfgeddag te aan zijn zestiende editie. Het is dr zijn aanpak, publieksbereik en innvatieve rl en vral dankzij de inzet

Nadere informatie

Ace! E-book. Ace! Management Partners Training Coaching Consulting Interim Management

Ace! E-book. Ace! Management Partners Training Coaching Consulting Interim Management Ace! Management Partners Training Caching Cnsulting Interim Management Den Haag Amsterdam Den Bsch Rtterdam Zwlle Utrecht Arnhem Amersfrt Breda Eindhven Maastricht Brussel Antwerpen Ace! E-bk Ace! E-bk

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN FREELANCERZZPPLACE VOOR AANBIEDERS VAN KORTINGEN

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN FREELANCERZZPPLACE VOOR AANBIEDERS VAN KORTINGEN ALGEMENE VOORWAARDEN VAN FREELANCERZZPPLACE VOOR AANBIEDERS VAN KORTINGEN Inhudspgave: Artikel 1: Definities... 1 Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer... 2 Artikel 3 -Tepasselijkheid en wijziging Algemene

Nadere informatie

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Dit aanvraagfrmulier is bedeld vr een eenmalige subsidie. Een eenmalige subsidie wrdt verleend vr een eenmalige activiteit f ander incidenteel

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 12.11.2010 COM(2010) 662 definitief 2010/0325 (COD) Vrstel vr een BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de lijst van reisdcumenten waarmee de huder de buitengrenzen

Nadere informatie

VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het voeren van de regie bij wonen en huishouden

VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het voeren van de regie bij wonen en huishouden VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het veren van de regie bij wnen en huishuden Verzrgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkprces 1 efenpdracht B Als verzrgende-ig ndersteun je de zrgvrager bij het veren van de regie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. 1. Beleid. 2. Uitvoering. 3. Bijlage

Inhoudsopgave. Inleiding. 1. Beleid. 2. Uitvoering. 3. Bijlage Jaarverslag Examinering 2010 1 Inhudspgave Inleiding 1. Beleid 2. Uitvering 3. Bijlage 2 Inleiding Amarantis Onderwijsgrep heeft het middelbaar berepsnderwijs ndergebracht bij ROC ASA. De examinering binnen

Nadere informatie

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers)

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers) Privacy Statement andere betrkkenen (niet zijnde studenten f medewerkers) Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar bezekers en externe cntacten en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met uw persnsgegevens.

Nadere informatie

TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS. september 2014

TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS. september 2014 TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS september 2014 INHOUD Inleiding 4 1 Del en uitvering van het tezicht 5 1.1 Wat willen we bereiken? 5 1.2 Werkwijze 5 1.3 Waarderingskader 7 2 Relatie met

Nadere informatie

Participatie van het Publiek

Participatie van het Publiek Participatie van het Publiek KU Leuven Prf. Dr. Frankie Schram Frankie.schram@sc.kuleuven.be Ideeën Cmmissie Versnelling Maatschappelijk Belangrijke Investeringsprjecten (Cmmissie Sauwens) Te ruime inspraak-

Nadere informatie

Regeling Financiële Ondersteuning Overige Bijzondere Omstandigheden Profileringsfonds

Regeling Financiële Ondersteuning Overige Bijzondere Omstandigheden Profileringsfonds AANVRAAGFORMULIER 1 studiefinancieringsvrm vr chrten vóór 1-9-2015 én studiefinancieringsvrm(en) vr chrten na 1-9-2015 Regeling Financiële Ondersteuning Overige Bijzndere Omstandigheden Prfileringsfnds

Nadere informatie

Per artikel is aangegeven of het van toepassing is op het bovengrondse of ondergrondse deel van een bodemenergiesysteem is.

Per artikel is aangegeven of het van toepassing is op het bovengrondse of ondergrondse deel van een bodemenergiesysteem is. Regels vr Bdemenergiesystemen: Regels vr Bdemenergiesystemen zijn pgenmen in het Wijzigingsbesluit Bdemenergiesystemen (Wbbe). In nderstaande mem een verzicht van de meest relevante artikelen vr het ntwerpen,

Nadere informatie

Aanvraagformulier Uitvoeringsverordening EBU - NOMMIF. 1 van 9. 1.1. Gegevens van de hoofdaanvrager

Aanvraagformulier Uitvoeringsverordening EBU - NOMMIF. 1 van 9. 1.1. Gegevens van de hoofdaanvrager Let p: Alleen de aanvragen die vlden aan strategische agenda van de Ecnmic Bard Utrecht (EBU) en het tpsectrenbeleid in de regi kmen in aanmerking vr subsidie. Alleen vlledig ingevulde en ndertekende frmulieren

Nadere informatie