De grensdatum bepaalt nu bij het verwerken van gegevens met betrekking tot deze artikelgroep(en) welk btw-tarief er wordt toegepast.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De grensdatum bepaalt nu bij het verwerken van gegevens met betrekking tot deze artikelgroep(en) welk btw-tarief er wordt toegepast."

Transcriptie

1 Per 1 juli 2013 wordt de heffing van btw van de tabaksartikelen gewijzigd. Vanaf die datum is de btw-heffing niet langer gekoppeld aan de accijnsheffing, waarbij de importeur of fabrikant zowel accijns als btw afdroeg. Dat betekent dat de btw van tabaksartikelen voortaan op dezelfde reguliere wijze wordt geheven als van overige producten. De detaillist heeft dan ook recht op vooraftrek van de btw die bij inkoop is betaald. Om te voorkomen dat er twee maal btw wordt betaald over hetzelfde artikel is er door het Ministerie van Financiën een overgangsregeling opgesteld. Dat betekent dat er btw mag worden teruggevraagd voor de tabaksartikelen die op 1 juli 2013 in voorraad zijn. Immers, over die artikelen is al btw afgedragen. Via de normale btw-aangifte kan direct na 1 juli 2013 eenmalig om een teruggaaf worden verzocht. In dit document wordt beschreven hoe het nieuwe tarief wordt geregistreerd in de software, wat het voor gevolgen heeft voor de verschillende functies binnen de applicaties, waar u mogelijk acties kunt ondernemen en welke adviezen wij u daarbij graag geven. Voordat u aan de slag gaat, is het noodzakelijk dat u minimaal gebruik maakt van release versie Deze release is per 30 mei 2013 beschikbaar en kunt u met de knop [Software bijwerken] ophalen via het Lodder 5 Startscherm. Registreren nieuwe btw-tarief in de software Ga in een van de applicaties naar de menukeuze [Stambestanden Stambestanden] [Artikelen] [Artikelgroepen Artikelgroepen] [Muteren]. Zoek de artikelgroep(en) tabak op. Vul bij deze artikelgroep(en) het veld Grensdatum BTW-tarief in met de datum Wanneer u dit heeft ingevoerd, verschijnen er twee andere velden van de oude btw-codes. Voor de verkoop en eventueel ook voor de inkoop (wanneer u over de betreffende applicaties beschikt die daarvan gebruik maken). Deze velden zijn gevuld met de oude btw-codes van het 0%-tarief. Bij het veld BTW tarief verkoop en eventueel het veld BTW tarief inkoop kunt u nu de btw-codes van het 21% tarief invullen die met ingang van de grensdatum actief worden. De grensdatum bepaalt nu bij het verwerken van gegevens met betrekking tot deze artikelgroep(en) welk btw-tarief er wordt toegepast. Gevolgen, acties en adviezen Hieronder worden alle functies en processen gemeld waar mogelijke consequenties zichtbaar worden en/of waar u zelf mogelijk actie zult willen ondernemen. Tevens geven wij u hierbij adviezen. Artikelonderhoud Door het registreren van het nieuwe btw-tarief bij de artikelgroep(en) tabak is het voor alle bij deze artikelgroep(en) behorende artikelen geregeld.

2 Exporteren artikelen naar kassa De verkoopprijs inclusief btw blijft in principe gelijk, echter de bijbehorende btw-code wijzigt van het 0% tarief naar het 21% tarief. Wanneer u zelf het artikelonderhoud via ons back-office pakket aanstuurt, dient u de artikelen voorzien van het nieuwe 21% tarief voor aanvang van 1 juli 2013 op uw kassa bekend te maken. Wanneer u beschikt over een Fuel POS kassa kunt u al voor 1 juli 2013 de toekomstige btwcode opsturen, zodat deze op 1 juli 2013 automatisch geactiveerd wordt op de Fuel POS kassa. Tot die datum blijft het oude btw-tarief bij de betreffende artikelgroep(en) gelden. Wanneer u beschikt over een Nucleus kassa wordt er door de firma Hamer contact met u opgenomen om de benodigde wijzigingen op de kassa door te voeren. Nadat de wijzigingen op de kassa zijn gedaan, kunt u op de reguliere wijze verder het artikelonderhoud uitvoeren. Wanneer u beschikt over een Getpak kassa kunt u vlak voor de ingang van het nieuwe btwtarief, bijvoorbeeld voor opening van de shop op 1 juli 2013 of bij een 24-uurs locatie zo snel mogelijk na 00:00 uur op 1 juli 2013, het nieuwe artikelbestand opsturen. De artikelgegevens kunt u via Comsys 5 op de gebruikelijke wijze versturen naar uw kassasysteem. Exporteren artikelgegevens van Master ster- naar Satellietlocatie atellietlocatie(s) Na het registreren van het nieuwe btw-tarief in de Master database dienen deze gegevens nog te worden verzonden aan de Satellietlocatie(s). U kunt hiervoor op de gebruikelijke wijze met de Satellietlocatie(s) communiceren. Overigens geldt dit ook voor het moment waarop u de inkoopprijzen heeft gewijzigd (zie hieronder). Verwerken artikelmutatiebestanden tabaksleverancier(s) Voordat u de inkoopprijzen gaat aanpassen, kunt u het beste eerst alle artikelmutatiebestanden van de tabaksleverancier(s) tot en met 30 juni verwerken. Deze bestanden bevatten nog de inkoopprijzen exclusief btw met het 0% btw-tarief. De artikelmutatiebestanden van 1 juli en later, waarin de inkoopbedragen exclusief 21% btw worden vermeld, bewaart u voor verwerking tot na het overgaan op de nieuwe inkoopprijzen, wanneer alle inkoop- en verkoopmutaties over deze periode zijn verwerkt. Wanneer u het digitale artikelmutatiebestand van de tabaksleverancier ontvangt, kunt u volstaan met verwerking van dit bestand en hoeft u de inkoopprijzen niet meer aan te passen zoals hierna beschreven. Immers, de leverancier levert per 1 juli een mutatiebestand aan met de juiste, actuele inkoopprijzen exclusief btw die vanaf dat moment gelden.

3 Inkoopprijzen aanpassen Voordat u deze actie uitvoert, adviseren wij u eerst alle lopende inkoopmutaties af te ronden. Dus verwerken van de ontvangen leveringen tot en met 30 juni Bij het boeken van de oude inkooppakbonnen heeft u namelijk nog de oude inkoopprijs nodig. Voor alle tabaksleveranciers waarvan u geen digitale artikelmutatiebestanden verwerkt, zult u de inkoopprijzen in Shopsys 5 moeten aanpassen. Alle inkoopprijzen zijn exclusief btw en zullen per 1 juli moeten worden verlaagd met het 21% btw-bedrag. Echter, dit heeft ook consequenties voor de marge/korting die u van uw leverancier ontvangt. Deze marge/korting is vaak in een percentage over de accijnsvrije waarde afgesproken en blijft na de wijziging op 1 juli zowel relatief als absoluut hetzelfde. Dit veroorzaakt een verschil ter grootte van de btw over de marge/korting. Omdat de marge/korting over de accijnsvrije waarde is afgesproken en omdat de accijnsvrije waarde afhankelijk is van de verkoopprijs per pakje is een en ander niet helemaal in een formule te vervatten. U zult de nieuwe inkoopprijzen van uw tabaksartikelen dus toch moeten controleren met de prijzen zoals u die van de leverancier heeft ontvangen. Het meest eenvoudig is dus om een digitaal artikelmutatiebestand van de tabaksleverancier te verwerken (zoals hierboven beschreven), waarmee de nieuwe inkoopprijzen door de leverancier worden aangeboden en eenvoudig verwerkt. Mocht dit niet mogelijk zijn, kunt u in ieder geval een heel stuk dichterbij de werkelijke nieuwe inkoopprijzen komen door gebruik te maken van de menukeuze van de Module Toekomstige (Tabaks)prijsaanpassingen. We hebben deze keuze voor wat betreft de inkoopprijsaanpassing ook voor de niet-gebruikers van deze module tijdelijk beschikbaar gesteld. Zodoende hoeft u niet handmatig alle inkoopprijzen in het systeem aan te passen, maar kunt u in Shopsys 5 de inkoopprijzen eenvoudig laten herberekenen aan de hand van de nieuwe btw-code. Via de menukeuze [Stambestanden] [Artikelen] [Prijsaanpassingen] [Selecteren] kiest u voor de actie Aanpassen inkoopprijs. Hier kunt u een selectie maken van één artikelgroep tabak of rookwaren. Wanneer u meerdere artikelgroepen in gebruik heeft voor de tabaksartikelen, zult u de actie voor elke artikelgroep apart moeten uitvoeren. Bij het muteren van de prijsaanpassing kunt u de knop [Rekenfunctie] gebruiken om de inkoopprijs te delen door 1,21. Tevens kunt u de nieuwe inkoopprijs exclusief btw eventueel laten afronden. Een uitgebreide beschrijving over de prijsaanpassingen en het gebruik van de rekenfunctie vindt u in het stappenplan Invoeren prijsaanpassingen.

4 Let op: Met de herberekening van de oude inkoopprijzen gedeeld door 1,21 komt u dus in de buurt van de nieuwe inkoopprijzen. Controleer of dit ook de juiste inkoopprijzen zijn. Vraag eventueel bij uw tabaksleverancier een lijst op met de nieuwe inkoopprijzen exclusief btw. Voor de gebruikers die klant zijn bij Lekkerland Nederland B.V.: op de website van Lekkerland wordt ook informatie en een handleiding van Lekkerland ter beschikking gesteld. U kunt deze website raadplegen via de onderstaande link. Verkopen Inlezen perioderapporten Kassys 5 / Shopsys 5 Bij de omzetgegevens worden de btw-bedragen uit de transactie zelf ingelezen (en niet aan de hand van het tarief bij de btw-code bij de bij de plu horende artikelgroep). Dit zal goed verlopen wanneer u op uw kassasysteem bij de artikelen het juiste btw-tarief voor 1 juli 2013 heeft geactiveerd. Wanneer u de voorraadopname van tabak gaat doen, is het belangrijk dat alle verkoopmutaties in Shopsys 5 zijn verwerkt. Deze verkoopmutaties worden geregistreerd op het moment van inlezen van de perioderapporten in Kassys 5 of Shopsys 5. Muteren dagstaten Kassys 5 Wanneer u gebruik maakt van de functie muteren dagstaat, is het nodig dat u het tarief van 1 juli 2013 heeft geregistreerd bij de artikelgroep(en), alvorens u de dagstaat van deze datum of van een datum na 1 juli 2013 gaat muteren. Journaliseren dagstaten Kassys 5 Wij adviseren, voor zover u dit al niet zou doen, om de journalisering van de dagstaten tot en met 30 juni 2013 gescheiden van de dagstaten van 1 juli 2013 en later uit te voeren, zodat de journaalposten voor de duidelijkheid slechts één btw-tarief voor de tabaksartikelen bevatten. Let er ook op dat u het tarief van 1 juli 2013 heeft geregistreerd bij de artikelgroep(en), alvorens u dagstaten van 1 juli 2013 of daarna gaat journaliseren. Hier wordt namelijk opnieuw de btw van de omzetten berekend en daarvoor is het nodig dat het nieuwe tarief in het systeem bekend is. Invoeren / Inlezen tanktransacties Flexys 5 / Sortsys 5 Wanneer u transacties gaat invoeren of inlezen, is het nodig dat u het tarief van 1 juli 2013 heeft geregistreerd bij de artikelgroep(en), alvorens u de transacties van of na deze datum gaat invoeren of inlezen.

5 Inlezen transacties Tokheim Generic Petrolfiles Na 1 juli 2013 verdwijnt hier het onderscheid tussen transacties op artikelen die gekoppeld zijn aan kaartcode 4000 (tabak) en kaartcode 4019 (tabakstoebehoren). Dit heeft een technische oorzaak en is niet eenvoudig op te lossen door Tokheim. Alle bovengenoemde transacties zullen via code 4021 binnenkomen en eventueel via een vertaaltabel naar uw artikelgroep tabakstoebehoren worden geleid. Indien gewenst kunt u eventueel de benaming van deze artikelgroep tabakstoebehoren aanpassen. Let op: De artikelgroepen voor tabak en tabakstoebehoren blijven aparte artikelgroepen met ieder hun eigen kaart- en rapportcode. Bij het artikelonderhoud dient u de artikelen ook van de juiste artikelgroep te voorzien. Dit om de verwerking van de dagstaten en de registratie van de verkopen in Shopsys 5 correct te laten verlopen. Wanneer u gebruik maakt van primaire/secundaire tabaksartikelen (constructie bij module TPA) is het handhaven van de bestaande artikelgroep tabak en de koppeling van de artikelen aan die tabaksgroep een vereiste voor het juist blijven functioneren van de tabaksartikelen constructie. Inkopen Verwerken alle inkopen (pakbonnen) Shopsys 5 Voordat de inkoopprijzen worden aangepast, dient u eerst alle inkopen (pakbonnen) van de leveringen tot en met 30 juni 2013 te verwerken. Voor de verwerking hiervan heeft u namelijk nog de oude inkoopprijzen nodig. Inkopen op en rond 1 juli 2013 Tot de voorraad bij aanvang van 1 juli 2013 behoren ook tabaksproducten die op of na 1 juli 2013 zijn geleverd en waarvoor u een vóór 1 juli 2013 opgemaakte factuur heeft ontvangen dan wel vóór die datum een betaling door u is gedaan. Op die factuur is dus geen btw opgenomen. Wanneer dit bij u het geval is, adviseren wij u om de inkopen van deze leveringen op 30 juni in te voeren in het systeem. Normaal gesproken wordt altijd de datum van levering zelf gebruikt voor het inboeken van de geleverde goederen in Shopsys 5. Om een juiste voorraadrapportage te kunnen afdrukken per aanvang van 1 juli 2013 is het belangrijk dat deze inkopen ook daarin mee komen. Wanneer er manco s op leveringen tot en met 30 juni zijn, die de leverancier na 1 juli gaat naleveren, voert u niet als gebruikelijk de werkelijk geleverde aantallen in, maar het totale aantal als inkoop tot en met 30 juni in. De manco levering kunt u registreren door een negatieve inkoopmutatie op 1 juli in het systeem te verwerken. Op deze manier wordt de voorraad juist opgeboekt. Immers de nog te ontvangen nalevering gaat tegen het oude systeem en hoort dus nog in uw voorraad per aanvang 1 juli thuis. Inkoopfactuur Finsys 5: oproepen inkooppakbonnen uit Shopsys 5 Wij adviseren u om bij het oproepen van de pakbongegevens in het inkoopboek van Finsys 5 bij leveringen t/m 30 juni 2013 in een inkoopfactuur van 1 juli 2013 of later goed te controleren of de bedragen inclusief btw, exclusief btw en de btw-bedragen van de artikelgroep(en) tabak juist zijn.

6 Btw tw-aangifte en teruggaaf Reguliere aangifte per 1 juli Btw-afdracht van verkopen tabaksartikelen per 1 juli Btw-terugvordering van inkopen tabaksartikelen per 1 juli Btw-terugvordering over de voorraad per aanvang 1 juli 2013: het tijdvak waarin het recht op teruggaaf is ontstaan, is het tijdvak waar 30 juni 2013 in valt. De afdracht en terugvordering per 1 juli 2013 (punt 1 en 2) lopen conform uw reguliere btwaangifte procedure. Voor wat betreft de terugvordering over de voorraad per aanvang 1 juli 2013 (punt 3) dient u zelf de nodige acties te ondernemen welke wij hieronder verder beschrijven. Let op dat u deze terugvordering ook echt in uw aangifte over het betreffende tijdvak opneemt! Voorraad opname tabaksartikelen De voorraad tabaksartikelen per einde 30 juni 2013 of aanvang 1 juli 2013 dient te worden opgenomen om daarover btw te kunnen terugvorderen. Wij adviseren u dan ook om per deze datum een volledige telling van de tabaksartikelen te verrichten. De tellijst en/of een overzicht van de telling kunt u tevens gebruiken om in de administratie de voorraad tabaksartikelen en de btw-terugvordering te onderbouwen. Nadat u de telling heeft doorgevoerd, kunt u via de rapportage in Shopsys 5 [Afdrukken voorraadwaarde] een overzicht afdrukken van de voorraad tabaksartikelen en de actuele verkoopwaarde die deze vertegenwoordigt. Ook deze rapportage gebruikt u voor de onderbouwing van uw btw-terugvordering. Let op dat de voorraadwaardering per consumenten verkoopprijs dient te worden toegepast. Wanneer u uw voorraad gaat opnemen, dient u dus per pakje per verkoopprijs een geteld aantal te registreren om zo de juiste verkoopwaarde te kunnen berekenen. Dit is bij gebruik van de Denso handheld helaas niet mogelijk. U telt hier op productniveau en niet per verkoopprijs. Misschien is het in dit geval eenvoudiger om een papieren tellijst te gebruiken en daar waar er meerdere prijzen per product in omloop zijn, per pakje per verkoopprijs een geteld aantal te noteren. Wanneer u de voorraadwaardelijst als basis gebruikt, dient u nog een verrekening te maken voor de tabaksartikelen met een oude verkoopprijs die u op voorraad heeft liggen. U mag 21/121 deel van de kleinhandelsprijs (=consumentenverkoopprijs) als terug te vorderen belasting aanmerken. Het terug te vorderen btw-bedrag kunt u als volgt uitrekenen: Verkoopwaarde (aantal pakjes * verkoopprijs) / 1,21 * 0,21 Administratieve verplichtingen Let op dat er naast de algemene wettelijke administratieve verplichtingen voor deze teruggaaf ook noodzakelijke aanvullende verplichtingen zijn. Zo zult u tellijsten, dan wel een verifieerbare administratieve verantwoording van de voorraadopname en de berekening ten behoeve van het teruggaafbedrag in uw administratie moeten opnemen en bewaren. Voor meer advies en begeleiding op dit specifieke vlak óf wanneer u verdere vragen heeft over de btw-aangifte zelf verwijzen wij u naar uw boekhouder of accountant.

7 Gekoppelde grootboekrekening rootboekrekeningen en aan artikelgroep(en) tabaksartikelen Het is niet noodzakelijk voor de werking van de applicaties en de informatie die u uit het systeem haalt, maar wellicht wilt u de gekoppelde grootboekrekening(en) aan de artikelgroep(en) tabak aanpassen? Tot en met 30 juni wordt op deze inkoop- en omzetrekeningen geboekt met 0% btw-tarief en vanaf 1 juli met 21% btw-tarief. Wanneer u het prettig vindt dat deze gegevens gesplitst worden geboekt, kunt u op het juiste moment (na het verwerken/journaliseren van alle oude mutaties ) deze rekeningnummers wijzigen. U kunt eventueel andere grootboekrekeningen aanmaken en deze dan aan de artikelgroep(en) tabak koppelen. Een andere mogelijkheid bestaat dat u in de benaming van de gekoppelde grootboekrekeningen aan de artikelgroep(en) tabaksartikelen of in de benaming van de artikelgroep(en) van tabak een tekstuele verwijzing heeft staan naar het btw-tarief van 0%. Deze kunt u zelf aanpassen indien u dit wenst. Referenties Lodder Meldingsnummer [10340] Versie 5.1

Btw-tarief verhoging van 19 naar 21%

Btw-tarief verhoging van 19 naar 21% Per 1 oktober 2012 wordt het algemene (hoge) btw-tarief van 19% verhoogd naar 21%. Het lage btw-tarief blijft 6%. In dit document wordt beschreven hoe het nieuwe tarief wordt geregistreerd in de software,

Nadere informatie

NSO Handleiding BTW-heffing op tabak

NSO Handleiding BTW-heffing op tabak Leidschendam, 23 mei 2013 NSO Handleiding BTW-heffing op tabak Mede dankzij de intensieve lobby van de NSO en TZN (groothandel tabakswaren) geldt per 1 juli a.s. een normale BTW-verrekening op tabaksproducten.

Nadere informatie

Handleiding BTW-heffing op tabak.

Handleiding BTW-heffing op tabak. Handleiding BTW-heffing op tabak. Per 1 juli 2013 vindt een wijziging plaats in de BTW-heffing op tabak. Deze maatregel betekent dat u BTW op tabak voortaan kunt meenemen in uw maand- of kwartaalaangifte.

Nadere informatie

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter 1 De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter Inleiding Per 01 oktober 2012 zal in Nederland het hoge Btw-tarief van 19% door de overheid verhoogd worden

Nadere informatie

Handleiding BTW heffing op tabak. De oude en nieuwe BTW-heffing. Veenendaal, 17 juni 2013

Handleiding BTW heffing op tabak. De oude en nieuwe BTW-heffing. Veenendaal, 17 juni 2013 Veenendaal, 17 juni 2013 Handleiding BTW-heffing op tabak Per 1 juli 2013 vindt een wijziging plaats in de BTW-heffing op tabak. Deze maatregel betekent dat u BTW op tabak voortaan kunt meenemen in uw

Nadere informatie

De BTW-verhoging van 1 oktober 2012 in UNIT4 Multivers Service Manager

De BTW-verhoging van 1 oktober 2012 in UNIT4 Multivers Service Manager De BTW-verhoging van 1 oktober 2012 in UNIT4 Multivers Service Manager Wetgeving In het Lenteakkoord is afgesproken dat het algemene BTW-tarief wordt verhoogd van 19 procent naar 21 procent. Deze verhoging

Nadere informatie

Module T.P.A. Aanpassen tabaksprijzen. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.3

Module T.P.A. Aanpassen tabaksprijzen. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.3 Aanpassen tabaksprijzen versie 5.3 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Aanpassen tabaksprijzen Stap 1 0: Stap 2 1: Stap 3 2: Voorbereiding: Administratieve voorraad tabaksartikelen

Nadere informatie

Het handmatig wijzigen van het Btw-tarief in UNIT4 Multivers per 01-10-2012

Het handmatig wijzigen van het Btw-tarief in UNIT4 Multivers per 01-10-2012 1 Het handmatig wijzigen van het Btw-tarief in UNIT4 Multivers per 01-10-2012 Het wijzigen van het hoge Btw-tarief per 01-10-2012 1 UNIT4 heeft voor UNIT4 Multivers een speciale wizard ontwikkeld voor

Nadere informatie

Comsys 5. Verzenden van artikelen en onderhoud brandstofprijzen. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.

Comsys 5. Verzenden van artikelen en onderhoud brandstofprijzen. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5. Comsys 5 Verzenden van artikelen en onderhoud brandstofprijzen versie 5.3 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Verzenden van artikelen en onderhoud brandstofprijzen Stap 1 1: Stap

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Beschrijving ICP in SnelStart Classic: De nieuwe grootboekrekening voor Dienstverlening binnen EU:

Pagina 1 van 5. Beschrijving ICP in SnelStart Classic: De nieuwe grootboekrekening voor Dienstverlening binnen EU: Pagina 1 van 5 Beschrijving ICP in SnelStart Classic: Vanaf 2010 moeten naast de intracommunautaire levering van goederen ook de intracommunautaire diensten aan de belastingdienst gemeld worden. Om dit

Nadere informatie

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter 1 De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter Inleiding Per 01 oktober 2012 zal in Nederland het hoge Btw-tarief van 19% door de overheid verhoogd worden

Nadere informatie

VJA SOFTWARE VJA SOFTWARE. Handleiding BTW verhoging backoffice

VJA SOFTWARE VJA SOFTWARE. Handleiding BTW verhoging backoffice VJA SOFTWARE Handleiding BTW verhoging backoffice VJA SOFTWARE Varenkamp & Jansen Automatisering Fluitekruidstraat 43 4461 MG GOES Tel. 0113-211318 Homepage www.vja.nl Email info@vja.nl K.v.K. Zeeland

Nadere informatie

Instellingen orders met margeregeling (mogelijk vanaf SnelStart Nota 3). Stap 1: Verkoopsjabloon voor de margeregeling:

Instellingen orders met margeregeling (mogelijk vanaf SnelStart Nota 3). Stap 1: Verkoopsjabloon voor de margeregeling: Versie: 1209121 Pagina 1 van 5 Instellingen orders met margeregeling (mogelijk vanaf SnelStart Nota 3). Voordat u orders waarbij de margeregeling van toepassing is kunt invoeren dienen er: artikelomzetgroepen,

Nadere informatie

BTW Hoog 19% wordt 21% Instructies voor de nieuwe instellingen

BTW Hoog 19% wordt 21% Instructies voor de nieuwe instellingen BTW Hoog 19% wordt 21% - Pag 1 BTW Hoog 19% wordt 21% Instructies voor de nieuwe instellingen Inleiding Per 1 oktober 2012 wijzigt het percentage voor het hoge BTW tarief van 19% naar 21%. De belastingdienst

Nadere informatie

Finsys 5. Invoeren inkoopfacturen. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.4

Finsys 5. Invoeren inkoopfacturen. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.4 Finsys 5 Invoeren inkoopfacturen versie 5.4 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Invoeren inkoopfacturen 2 Stap 1 1: Stap 2 2: Stap 3 3: Stap 4 4: Stap 5 5: Stap 6 6: Stap 7 7:

Nadere informatie

Kies voor Opmaak kopiëren en kopieer een verkoopfactuur opmaak vanuit de Huidige administratie.

Kies voor Opmaak kopiëren en kopieer een verkoopfactuur opmaak vanuit de Huidige administratie. Pagina 1 van 6 Stappenplan, instellingen orders met margeregeling (vanaf SnelStart!Nota 3). Voordat u orders waarbij de margeregeling van toepassing is kunt invoeren dienen er: artikelomzetgroepen, een

Nadere informatie

Verhoging BTW tarief

Verhoging BTW tarief Verhoging BTW tarief INHOUD 1. Wetgeving...3 2. Inleiding...4 3. Aanpassingen inrichting...5 3.1 Voor u begint... 5 3.2 BTW codes / tarieven... 5 3.3 Referentie grootboek... 7 3.4 BTW code in de Btw-scenario

Nadere informatie

Sortsys 5. Clearing tankstationgegevens. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.3

Sortsys 5. Clearing tankstationgegevens. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.3 versie 5.3 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Inleiding 2 Principe clearing 3 Inrichting 4 Uitgevers 1 5 Locaties 2 8 Prijsafspraken per uitgever en exploitant 3 11 Verrekening

Nadere informatie

Stappenplan BTW-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 voor Accountview (in combinatie met Autoflex)

Stappenplan BTW-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 voor Accountview (in combinatie met Autoflex) Stappenplan BTW-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 voor Accountview (in combinatie met Autoflex) Dit stappenplan heeft u nodig om uw administraties in Accountview gereed te maken voor het nieuwe

Nadere informatie

Is deze e-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie.

Is deze e-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie. Boersma Adviseurs - Tiede Boersma Van: Boersma Adviseurs [info@boersmaadviseurs.nl] Verzonden: maandag 17 september 2012 12:10 Aan: Boersma Adviseurs - Tiede Boersma Onderwerp: Nieuwsmail Snelstart btw

Nadere informatie

INFOBOEK BOEKINGEN. Newmerce.nl

INFOBOEK BOEKINGEN. Newmerce.nl INFOBOEK BOEKINGEN Newmerce.nl 1 Newmerce.nl 1. BOEKINGEN Met behulp van de module boekingen houdt u de inkoopfacturen, kas, bank, giro, memoriaal en eventueel periodieke journaalposten bij. U kunt met

Nadere informatie

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter INHOUD 1 Wat doet de UNIT4 Multivers Btw-Converter?... 1 1.1 Werkwijze van de invoering... 1 1.1.1 Controles

Nadere informatie

Shopsys 5. Tellen en corrigeren van de voorraad. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.3

Shopsys 5. Tellen en corrigeren van de voorraad. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.3 Shopsys 5 Tellen en corrigeren van de voorraad versie 5.3 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Tellen en corrigeren van de voorraad Stap 1 1: Stap 2 2: Stap 3 3: Aanmaken schapposities

Nadere informatie

VIVA BTW verhoging 1 oktober 2012

VIVA BTW verhoging 1 oktober 2012 VIVA BTW verhoging 1 oktober 2012 1. Inleiding...1 2. Stappenplan...2 3. BTW tarieven in het VIVA...3 4. Afwerken factuurregels tot en met 30 september...3 5. Verkoopprijs inclusief of exclusief BTW...4

Nadere informatie

AMF BTW OMZETTEN. Versie 1.0. Datum aangemaakt 31 augustus 2012 Datum laatste wijziging 12 september 2012. 2012 Microsign bv.

AMF BTW OMZETTEN. Versie 1.0. Datum aangemaakt 31 augustus 2012 Datum laatste wijziging 12 september 2012. 2012 Microsign bv. AMF BTW OMZETTEN Auteur(s) Microsign bv Versie 1.0 Datum aangemaakt 31 augustus 2012 Datum laatste wijziging 12 september 2012 2012 Microsign bv. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Handleiding Mplus Touch Screen Kassa

Handleiding Mplus Touch Screen Kassa Handleiding Mplus Touch Screen Kassa Module T1500 Voorraad Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn Tel 0229-562110 E-mail : info@leza.nl Inhoudsopgave 1 Module uitleg... 3 1.1Doel...

Nadere informatie

De BTW-verhoging van 1 oktober 2012 in Palet Software

De BTW-verhoging van 1 oktober 2012 in Palet Software De BTW-verhoging van 1 oktober 2012 in Palet Software Inleiding Zoals u hoogstwaarschijnlijk heeft vernomen, heeft het kabinet besloten om het hoge BTW-tarief per 1 oktober 2012 te verhogen van 19 procent

Nadere informatie

Infoboek v.a. versie 12.00

Infoboek v.a. versie 12.00 Infoboek v.a. versie 12.00 Cursus boekingen Infomotive International B.V. Nijverheidsweg 6 5061 KL Oisterwijk http://www.infomotive.nl (C) Infomotive International B.V. 1 1. Boekingen Met behulp van de

Nadere informatie

Wijziging algemene btw-tarief Plan&Go TMS, In&Out WMS en Cash&Pay

Wijziging algemene btw-tarief Plan&Go TMS, In&Out WMS en Cash&Pay Wijziging algemene btw-tarief Plan&Go TMS, In&Out WMS en Cash&Pay Versie: 1.0 Datum: 14 augustus 2012 Auteur: T.M. Vink / H. Kroezen Afdeling: Centric Logistic Solutions Wijziging algemene btw-tarief Inhoudsopgave

Nadere informatie

BTW-verhoging 21% CASH en de btw-verhoging per 1 oktober 2012 Wat verandert er voor u en uw boekhouding?

BTW-verhoging 21% CASH en de btw-verhoging per 1 oktober 2012 Wat verandert er voor u en uw boekhouding? Inleiding BTW-verhoging 21% De tekst van dit document is van toepassing op versie B03 van Cash. De verwachte datum voor deze versie is 14 september 2012. Op 1 oktober 2012 wordt de btw 'hoog' verhoogd

Nadere informatie

PSU Boekhouden en PSU Boekhouden Light Module Voorraad V1 Handleiding en inleiding tot de voorraadadministratie

PSU Boekhouden en PSU Boekhouden Light Module Voorraad V1 Handleiding en inleiding tot de voorraadadministratie gravita PSUB PSUBL PSU Boekhouden en PSU Boekhouden Light Module Voorraad V1 Handleiding en inleiding tot de voorraadadministratie Versie 1.11 22 oktober 2007 2 Handleiding module PSU Voorraad 22 oktober

Nadere informatie

Administratieve aanpassingen als gevolg van BTW-verhoging van 19 naar 21%

Administratieve aanpassingen als gevolg van BTW-verhoging van 19 naar 21% Administratieve aanpassingen als gevolg van BTW-verhoging van 19 naar 21% Op 1 oktober 2012 wordt het algemene BTW-tarief verhoogd van 19 naar 21%. Dit heeft gevolgen voor uw administratie. In deze Support

Nadere informatie

Het aanbieden van de financiële transacties vanuit Compad Bakkerij aan een financieel pakket zijn:

Het aanbieden van de financiële transacties vanuit Compad Bakkerij aan een financieel pakket zijn: Compad Bakkerij Financiële koppeling Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 16 november 2012 Definitief Carol Esmeijer 1.1 15 januari 2013 Definitief Carol Esmeijer Schermafdrukken

Nadere informatie

Standaard functies FashionBase ERP

Standaard functies FashionBase ERP FashionBase ERP biedt voor de bedrijfskledingbranche een totaaloplossing en een op de klant gericht informatiesysteem. U kunt ook inzage krijgen in uw voorraden, inkoopprijzen en winstgevigheid van uw

Nadere informatie

Finsys 5. Verwerken boekhoudkundige gegevens algemeen. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.4

Finsys 5. Verwerken boekhoudkundige gegevens algemeen. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.4 Finsys 5 Verwerken boekhoudkundige gegevens algemeen versie 5.4 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Verwerken boekhoudkundige gegevens algemeen 2 Stap 1 1: Stap 2 2: Stap 3 3:

Nadere informatie

Wijzigen BTW-codes in stambestanden

Wijzigen BTW-codes in stambestanden V 3.1-Pag 1 Wijzigen BTW-codes in stambestanden 1. BTW-codes Crediteuren en Debiteuren aanpassen Exporteer het stambestand Crediteuren of Debiteuren Menu : Inkoop > Crediteuren/ Leveranciers of Menu: Verkoop

Nadere informatie

Compad Bakkerij. Document beheer. Inleiding. Financiële koppeling. Compad Bakkerij Financiële koppeling

Compad Bakkerij. Document beheer. Inleiding. Financiële koppeling. Compad Bakkerij Financiële koppeling Compad Bakkerij Financiële koppeling Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 16 november 2012 Definitief Carol Esmeijer 1.1 15 januari 2013 Definitief Carol Esmeijer Schermafdrukken

Nadere informatie

Handleiding verlaagd BTW tarief voor WilMar Retail ondernemers

Handleiding verlaagd BTW tarief voor WilMar Retail ondernemers Handleiding verlaagd BTW tarief voor WilMar Retail ondernemers Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Verwerking servicepakketten bij nieuwe tweewieler... 4 2.1. Toevoegen servicepakket...

Nadere informatie

Exact Online. Handleiding Versie 2.0. 088 990 7700 support@ccvshop.nl. www.ccvshop.nl

Exact Online. Handleiding Versie 2.0. 088 990 7700 support@ccvshop.nl. www.ccvshop.nl Exact Online Handleiding Versie 2.0 088 990 7700 support@ccvshop.nl www.ccvshop.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Changelog 3 1. Inleiding 4 2. Artikel toevoegen 5 3. Instellingen CCV Shop 6 4. Orders verzenden

Nadere informatie

Handleiding voorraadadministratie

Handleiding voorraadadministratie Handleiding voorraadadministratie Handleiding voorraadadministratie e-boekhouden.nl Inhoudsopgave 1. Voorraadadministratie... 2 2. Productbeheer... 2 3. Handmatige voorraadmutatie... 2 4. Voorraadmutatie

Nadere informatie

Whitepaper. 5 vraagstukken bij het koppelen van uw webwinkel aan uw boekhoud- of ERP systeem.

Whitepaper. 5 vraagstukken bij het koppelen van uw webwinkel aan uw boekhoud- of ERP systeem. 5 vraagstukken bij het koppelen van uw webwinkel aan uw boekhoud- of ERP systeem. Inhoud Inleiding... 1 Factureren... 1 Klantgegevens... 2 Orderverwerking... 2 Artikelinformatie... 3 Voorraad... 3 Inleiding

Nadere informatie

Auteur: Agion B.V. Versie 1.0 Copyright 2012 Agion B.V.

Auteur: Agion B.V. Versie 1.0 Copyright 2012 Agion B.V. Werkinstructie BTW wijziging in SAP Business One Auteur: Agion B.V. Versie 1.0 Copyright 2012 Agion B.V. Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Aanpassen BTW-codes... 4 3. BTW-codes toevoegen... 5 4. BAPI add-on...

Nadere informatie

BTW verhoging naar 21%

BTW verhoging naar 21% 1 BTW verhoging naar 21% Midden Engweg 15b 3882 TS Putten telefoon (0341) 375 180 fax (0341) 375 188 internet: www.autoflex.nl email : info@autoflex.nl Rabobank 35.42.40.501 BTW nr. NL8218.87.920.B.01

Nadere informatie

Multi Management W1500. uitleg

Multi Management W1500. uitleg Multi Management W1500 uitleg www.bolt.nl/afrekenen Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inkooplevering invoeren...4 3 Inkoopfactuur aanmaken...6 4 Invoeren Factuur...8 5 Betaling verkoopfactuur...10 Multi

Nadere informatie

BTW aangifte in Autotaal Easy-work instellen

BTW aangifte in Autotaal Easy-work instellen BTW aangifte in Autotaal Easy-work instellen In Easy-work is onder Handelingen onder de menukeuze BTW aangifte een berekening van de af te dragen en te vorderen BTW mogelijk. Ook saldo s voor leveringen

Nadere informatie

Exact Online. Handleiding Versie

Exact Online. Handleiding Versie Exact Online Handleiding Versie 2.3 088 990 7700 support@ccvshop.nl www.ccvshop.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Changelog 3 1. Inleiding 4 2. Artikel toevoegen 5 3. Instellingen CCV Shop 6 4. Orders verzenden

Nadere informatie

Aanpassingen voor BTW-verhoging in Isah en Unit4 Multivers

Aanpassingen voor BTW-verhoging in Isah en Unit4 Multivers Aanpassingen voor BTW-verhoging in Isah en Unit4 Multivers Inhoudsopgave I n l e i d i n g... 3 W a t h o u d e n d e a a n p a s s i n g e n i n?... 4 A a n p a s s i n g e n u i t v o e r e n i n I s

Nadere informatie

Aanpassingen voor BTW-verhoging in Isah en AccountView

Aanpassingen voor BTW-verhoging in Isah en AccountView Aanpassingen voor BTW-verhoging in Isah en AccountView Inhoudsopgave I n l e i d i n g... 3 W a t h o u d e n d e a a n p a s s i n g e n i n?... 4 A a n p a s s i n g e n u i t v o e r e n i n I s a h

Nadere informatie

Op deze pagina vindt u de benodigde informatie om uw administratie in te richten voor het gebruik van SnelStart!Garage.

Op deze pagina vindt u de benodigde informatie om uw administratie in te richten voor het gebruik van SnelStart!Garage. Aan de slag met SnelStart!Garage. Op deze pagina vindt u de benodigde informatie om uw administratie in te richten voor het gebruik van SnelStart!Garage. Tip! Als u een nieuwe administratie aanmaakt, dan

Nadere informatie

Handleiding inrichting inkoopadministratie en voorraadbeheer Evry

Handleiding inrichting inkoopadministratie en voorraadbeheer Evry Handleiding inrichting inkoopadministratie en voorraadbeheer Evry Inhoud 1. Stamgegevens inrichten... 3 1.1 Aanmaken grootboekrekeningen... 3 1.2 Selecteren standaard grootboekrekeningen... 3 1.3 Selecteren

Nadere informatie

V1.8 - Instructies voor een goede opstart na restore

V1.8 - Instructies voor een goede opstart na restore V1.8 - Instructies voor een goede opstart na restore Voor wie zijn deze instructies? Op afgelopen zaterdag 25 feb is de dienst weer hervat na de storing in het datacenter van de KPN. Er wordt met een back-up

Nadere informatie

Algemeen. Beschrijving LA5 Systeembeheer. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2

Algemeen. Beschrijving LA5 Systeembeheer. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2 versie 5.2 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Inleiding 2 Eerste keer opstarten 3 Beheren administraties 4 Kopieren rechten 1 6 Beheren groepen 7 Beheren gebruikers 10 Gebruikersrechten

Nadere informatie

Aanpassing BTW-tarief naar 21% per

Aanpassing BTW-tarief naar 21% per Aanpassing BTW-tarief naar 21% per 1-10-2012 Zoals u weet zal per 1 oktober 2012 een wijziging in het hoge BTW-tarief plaatsvinden. Deze zal namelijk van 19% naar 21% worden verhoogd. Middels deze handleiding

Nadere informatie

Shopsys 5. Aanmaken van bestellingen. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.3

Shopsys 5. Aanmaken van bestellingen. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.3 Shopsys 5 Aanmaken van bestellingen versie 5.3 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Aanmaken bestellingen 2 Stap 1 1: Stap 2 2: Stap 3 3: Stap 4 4: Stap 5 5: Stap 6 6: Aanmaken

Nadere informatie

Handleiding Haccp module Brouwvisie Pro

Handleiding Haccp module Brouwvisie Pro Handleiding Haccp module Brouwvisie Pro Document : Handleiding HACCP Module Brouwvisie Pro Versie : 1.0 Datum : Maandag 8 April 2019 Auteur : Oscar Moerman 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Instellingen /

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving in- en verkooprol

Samenwerken met icounting. Beschrijving in- en verkooprol Samenwerken met icounting Beschrijving in- en verkooprol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 In- en verkooprol 3 2.1 Inkoopfacturen 3 2.1 Verkoopfacturen 3 3 Hoe werkt het? 3 3.1 Inkoopfacturen 3 3.2 Verkoopfacturen

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1500 Voorraadbeheer

HANDLEIDING Q1500 Voorraadbeheer HANDLEIDING Q1500 Voorraadbeheer Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Inkoopopdrachten...4 Inkoopopdracht aanmaken...4 Levering maken van inkoopopdracht...9 Inkoopopdracht wijzigen...11 Inkoopopdracht annuleren...12

Nadere informatie

Handleiding API Koppeling Twinfield FysioRoadmap 5.3 December 2015

Handleiding API Koppeling Twinfield FysioRoadmap 5.3 December 2015 Handleiding API Koppeling Twinfield FysioRoadmap 5.3 December 2015 API Koppeling Twinfield Deze handleiding gaat over de API koppeling met Twinfield. Met deze koppeling worden alle facturen die in FysioRoadmap

Nadere informatie

Onderstaand treft u aan een opsomming van de belangrijkste wijzigingen die binnen Cashflow en/of CashflowPro hebben plaatsgevonden:

Onderstaand treft u aan een opsomming van de belangrijkste wijzigingen die binnen Cashflow en/of CashflowPro hebben plaatsgevonden: Release 2013 Onderstaand treft u aan een opsomming van de belangrijkste wijzigingen die binnen Cashflow en/of CashflowPro hebben plaatsgevonden: IB47-formulieren Zoals onze kerkelijke relaties weten moeten

Nadere informatie

Inhoud. Algemeen. Opstarten. Menu structuur

Inhoud. Algemeen. Opstarten. Menu structuur Inhoud Algemeen... 1 Opstarten... 1 Menu structuur... 1 Factureren... 4 Balie factuur... 4 Factuur voorstel... 4 Onderhoud... 5 Boekingen aanpassen... 5 Stamgegevens/ Gebruikers... 9 Inlezen Journaalposten...

Nadere informatie

Stappenplan elektronisch bankieren

Stappenplan elektronisch bankieren Pagina 1 van 7 Stappenplan elektronisch bankieren Inleiding Dit document bevat een beschrijving van de noodzakelijk stappen om optimaal gebruik te kunnen maken van de functionaliteit voor elektronisch

Nadere informatie

Legal Eagle en de btw-wijziging per 1 oktober 2012. Wat betekent dit voor Legal Eagle? 2.19.0 2.19.1 Let op: Codesysteem

Legal Eagle en de btw-wijziging per 1 oktober 2012. Wat betekent dit voor Legal Eagle? 2.19.0 2.19.1 Let op: Codesysteem Legal Eagle en de btw-wijziging per 1 oktober 2012. Per 1 oktober 2012 wijzigt het hoge btw-tarief van 19% naar 21%. Diensten met een hoog btw-tarief die voor deze datum zijn verleend moeten, ongeacht

Nadere informatie

Profin. Financiële administratie. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl

Profin. Financiële administratie. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl Profin Financiële administratie Cervus Automatisering BV Inhoudsopgave Algemeen pagina 3 Boekjaar aanmaken pagina 4 Grootboekrekeningen pagina 6 Dagboeken pagina 7 Dagboeken met een tegenrekening pagina

Nadere informatie

Twinfield en btw. Twinfield v6.9. Twinfield International NV De Beek 9-15 3871 MS Hoevelaken Nederland

Twinfield en btw. Twinfield v6.9. Twinfield International NV De Beek 9-15 3871 MS Hoevelaken Nederland Twinfield en btw Twinfield v6.9 Twinfield International NV De Beek 9-15 3871 MS Hoevelaken Nederland Belangrijk bericht Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

Inventaris. Basisprincipe In dit hoofdstuk beheer je de verwerking van de inventaris naar de stock

Inventaris. Basisprincipe In dit hoofdstuk beheer je de verwerking van de inventaris naar de stock Inventaris Basisprincipe In dit hoofdstuk beheer je de verwerking van de inventaris naar de stock P 2361 Ingave inventaris 115 P 2362 Afdrukken verschillen stock/inventaris 117 P 2363 Automatisch aanpassen

Nadere informatie

BTW verhoging oktober 2012

BTW verhoging oktober 2012 GNB B.V. Postbus 1050 8300 BB Emmeloord E-mail: info@gnb.nl Ecu 23 8305 BA Emmeloord Tel.: 0527 62 42 62 Fax: 0527 62 43 62 Internet: www.gnb.nl KvK Lelystad: 39068313 ING Bank: 66 11 45 875 BTW nummer:

Nadere informatie

Offective > Producten & Voorraad

Offective > Producten & Voorraad Offective > Producten & Voorraad Producten kunnen ongelimiteerd worden toegevoegd of na selectie worden bewerkt, producten kunt u zelf aanmaken door te klikken op Producten > Producten & Voorraad > Nieuw

Nadere informatie

Shopsys 5. Aanmaken van artikelen. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.3

Shopsys 5. Aanmaken van artikelen. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.3 Shopsys 5 Aanmaken van artikelen versie 5.3 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Aanmaken van artikelen 2 Stap 1 1: Stap 2 2: Stap 3 3: Stap 4 4: Stap 5 5: Stap 6 6: Stap 7 7: Stap

Nadere informatie

Handleiding. Confronteren van Inkooporders. BELANGRIJK nieuws voor gebruikers van de module Inkoop Order!

Handleiding. Confronteren van Inkooporders. BELANGRIJK nieuws voor gebruikers van de module Inkoop Order! BELANGRIJK nieuws voor gebruikers van de module Inkoop Order! De functie Confronteren Inkoop Orders is grondig vernieuwd en verbeterd. Handleiding Confronteren van Inkooporders 2009 - Copyright Asperion

Nadere informatie

Btw-percentage aanpassen per 1 januari 2019

Btw-percentage aanpassen per 1 januari 2019 Handleiding: Btw-percentage aanpassen per 1 januari 2019 Btw-percentage aanpassen per 1 januari 2019 Inhoudsopgave Algemene informatie King... 1 Informatie Rijksoverheid... 2 Voor- en nadelen van de beide

Nadere informatie

Handleiding 4CIS Synchro

Handleiding 4CIS Synchro Zakelijke software s voor verkoop, dienstverlening en administratie Handleiding 4CIS Synchro Optimale ondersteuning van uw frontoffice Optimale communicatie tussen uw frontoffice en backoffice 4CIS InfoBase

Nadere informatie

In deze handleiding vindt u alles over de voorraadmodule van e-boekhouden.nl.

In deze handleiding vindt u alles over de voorraadmodule van e-boekhouden.nl. Handleiding Voorraad 1 Voorraadmodule In deze handleiding vindt u alles over de voorraadmodule van e-boekhouden.nl. 1.1 Voorraadadministratie U kunt in e-boekhouden.nl op eenvoudige wijze een voorraadadministratie

Nadere informatie

Handleiding Inventarisatie met Softwear

Handleiding Inventarisatie met Softwear Handleiding Inventarisatie met Softwear In verband met de verwerking van voorraden en mutaties in SAP is er het eea gewijzigd qua inventarisatie. Meest belangrijke wijziging is dat de voorraad NIET meer

Nadere informatie

Bedrijfsadministratie Deel I

Bedrijfsadministratie Deel I Bedrijfsadministratie Deel I BTW in de boekhouding BAARHVILLE STUDIEHULP August 3, 2016 Opgesteld door: Deborah Baarh 1 Bedrijfsadministratie Deel I Thema Les DE BALANS SKIT-MODEL Startfase Duur fase:

Nadere informatie

Hosting. SnelStart koppeling. Februari, 2013. WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland. w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.

Hosting. SnelStart koppeling. Februari, 2013. WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland. w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact. Hosting Februari, 2013 SnelStart koppeling WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl Inleiding Deze module stelt u in staat om uw debiteuren, facturen, crediteuren

Nadere informatie

Aan de slag. Handleiding Voorraadbeheer

Aan de slag. Handleiding Voorraadbeheer Aan de slag in beroep en bedrijf Handleiding Voorraadbeheer februari 2007 Branche Uitgevers 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Module 3 Gegevens verwerken

Module 3 Gegevens verwerken Geleerd in vorige presentaties Module 3 Gegevens verwerken Les 3. Verkoopfacturen maken en inkoopfacturen verwerken Business Plan op 1 A4 Budget in 5 stappen Uurtarief / DGA-salaris Archivering Btw-administratie

Nadere informatie

Koppeling 4CIS InfoBase en Exact

Koppeling 4CIS InfoBase en Exact Zakelijke software voor verkoop, dienstverlening en administratie Koppeling 4CIS InfoBase en Exact Instellingen koppeling met Exact Overnemen van stamgegevens debiteuren en crediteuren Overnemen journaalposten

Nadere informatie

Handleiding Financieel

Handleiding Financieel Handleiding Financieel Animana B.V. [Pick the date] Animana B.V. Inhoudsopgave 1 Financieel...3 1.1 Grootboekschema...3 1.1.1 Grootboek verdichtingen...3 1.1.2 Invoeren kostenposten(grootboek nummers)/

Nadere informatie

Excel Controller. Handleiding voor DBS Standaard 753 journalisering in Excel.xls

Excel Controller. Handleiding voor DBS Standaard 753 journalisering in Excel.xls Handleiding voor DBS Standaard 753 journalisering in Excel.xls DBS Memoriaal boekingen in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 22-02-2011 Voorwoord Het Excel bestand DBS Standaard 753 journalisering

Nadere informatie

Stap 1: Aanmaken BTW-codes

Stap 1: Aanmaken BTW-codes Belangrijke informatie voor gebruikers van BaseNet: Gebruikers van BaseNet dienen in te loggen via https://preview.basenet.nl om onderstaande stappen te doorlopen. Na het doorlopen van onderstaande stappen

Nadere informatie

21 mei 2019 BTW-nieuwtje : Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020

21 mei 2019 BTW-nieuwtje : Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 21 mei 2019 BTW-nieuwtje 12-2019: Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling

Nadere informatie

Handleiding verlaagd BTW tarief voor WilMar Retail ondernemers

Handleiding verlaagd BTW tarief voor WilMar Retail ondernemers Handleiding verlaagd BTW tarief voor WilMar Retail ondernemers Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Verwerking servicepakketten bij nieuwe tweewieler... 4 2.1. Toevoegen servicepakket...

Nadere informatie

Little Electronics - Handleiding King

Little Electronics - Handleiding King Inhoudsopgave 1.1 Verkoop(credit)facturen boeken in King... 3 1.2 Boekingsverslag King... 4 1.3 Boekingsverslag controleren... 6 1.4 Boekingen corrigeren... 7 1.5 Aanmaken nieuwe relatie: klant... 7 2.1

Nadere informatie

INFOMOBIEL ONDERDELEN INKOOP ADMINISTRATIE

INFOMOBIEL ONDERDELEN INKOOP ADMINISTRATIE INFOMOBIEL ONDERDELEN INKOOP ADMINISTRATIE VOORRAADBEHEER MET DE ONDERDELEN INKOOP ADMINISTRATIE Met behulp van de onderdelen inkoop administratie kunt u uw voorraad op peil houden. De ideale bestelhoeveelheid

Nadere informatie

Finsys 5. Het openen en afsluiten van een boekjaar. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2

Finsys 5. Het openen en afsluiten van een boekjaar. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2 Finsys 5 Het openen en afsluiten van een boekjaar versie 5.2 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Het openen en afsluiten van een boekjaar 2 Stap 1 1: Stap 2 2: Stap 3 3: Stap 4

Nadere informatie

Handleiding Extranet 2.0

Handleiding Extranet 2.0 Handleiding Extranet 2.0 Handleiding Acura Assuradeuren Extranet 2.0 Versie 2.2 sep-17 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Wat is extranet... 3 1.2 Beginnen met extranet... 3 2. Informeren... 5 2.1 Uw

Nadere informatie

Artikelbeheer Beheer uw artikelbestand effectief

Artikelbeheer Beheer uw artikelbestand effectief Artikelbeheer Beheer uw artikelbestand effectief Inleiding Met de module artikelbeheer kunt u eenvoudig een of meerdere selecties maken van uw artikelen. U kunt meerdere of individuele artikelen toevoegen

Nadere informatie

AccountView Go Workflow documenten handleiding

AccountView Go Workflow documenten handleiding AccountView Go Workflow documenten handleiding Workflow AccountView Go Pagina 1 van 12 Inhoud 1 Business Case... 3 1.1 Maandelijkse rapporten... 3 1.1.1 BTW Aangifte... 3 1.1.2 Openstaande posten debiteuren...

Nadere informatie

Compleet Boekhouden PRO

Compleet Boekhouden PRO Compleet Boekhouden PRO Overstappen van Compleet Boekhouden &Factureren naar Compleet Boekhouden PRO Osirius BV Inhoudsopgave 1 VOOR U BEGINT 3 1.1 MAAK EEN BACK-UP IN DE OUDE VERSIE 3 1.2 VERWIJDEREN

Nadere informatie

Standard. SnelStart 12 koppeling. WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland. w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl

Standard. SnelStart 12 koppeling. WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland. w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl Standard SnelStart 12 koppeling WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl Inleiding Deze module stelt u in staat om uw debiteuren, facturen, crediteuren en inkoopfacturen

Nadere informatie

Verhoging BTW tarief van 6% naar 9%

Verhoging BTW tarief van 6% naar 9% 7 november 2018 Verhoging BTW tarief van 6% naar 9% Unit4 Wholesale Unit4 Business Software Benelux B.V. Papendorpseweg 100 Telefoon Supportlijn +31 88 247 17 77 +31 88 247 24 72 Postbus 500 Customer Support

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

Factuur2King 2.0.3 Single User release notes

Factuur2King 2.0.3 Single User release notes Factuur2King 2.0.3 Single User release notes Deze nieuwe versie van Factuur2King, versie 2.0.2, bevat nieuwe functionaliteit en oplossingen voor problemen die naar voren zijn gekomen sinds de release van

Nadere informatie

Dit document is ter ondersteuning van de instructievideo Compad Bakkerij BTW-Verhoging. Wij raden u aan om deze instructievideo eerst te bekijken

Dit document is ter ondersteuning van de instructievideo Compad Bakkerij BTW-Verhoging. Wij raden u aan om deze instructievideo eerst te bekijken Compad Bakkerij BTW Verhoging Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 6 oktober 2012 Definitief Carol Esmeijer BTW-Verhoging van 19 naar 21% 2.0 16 oktober 2018 Definitief Kitty Weerdenburg

Nadere informatie

Handleiding conversie Davilex naar Exact Online

Handleiding conversie Davilex naar Exact Online Stap 0: Wat doen we wel/niet Optioneel kunnen wij documenten en bijlages van de financiële data mee converteren dit is maatwerk. BTW de grondslagen worden niet geconverteerd, de mutaties worden geboekt

Nadere informatie

Finsys 5. Invoeren kasmutaties. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2

Finsys 5. Invoeren kasmutaties. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2 Finsys 5 Invoeren kasmutaties versie 5.2 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Invoeren kasmutaties 2 Stap 1 1: Stap 2 2: Stap 3 3: Stap 4 4: Stap 5 5: Stap 6 6: Stap 7 7: Selecteer

Nadere informatie

Bestemd voor conversie van Nederlands Antilliaanse gulden naar US dollar

Bestemd voor conversie van Nederlands Antilliaanse gulden naar US dollar AccountView Windows conversie-procedure Bestemd voor conversie van Nederlands Antilliaanse gulden naar US dollar Belangrijk Inleiding De financiële administratie is een belangrijk onderdeel van uw organisatie.

Nadere informatie

Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 De eenmanszaak, maatschap en VOF die in Nederland

Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 De eenmanszaak, maatschap en VOF die in Nederland Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 De eenmanszaak, maatschap en VOF die in Nederland gevestigd zijn met een beperkt af te dragen bedrag

Nadere informatie