Handleiding ondernemingsplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding ondernemingsplan"

Transcriptie

1 Handleiding ondernemingsplan

2 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding p Ondernemingsplan p Algemeen p Persoonlijk profiel p Marketing plan p Financieel plan p Promotie plan p Beoordelingsmodel ondernemingsplan p. 18 Bijlagen p. 21 A. Het CV p. 21 B. Motivatie en ambitie p. 23 C. De 4Ps p. 24 D. Investeringsbegroting p. 27 E. Financieringsplan p. 28 F. Exploitatie overzicht p. 30 G. Marketing tools p. 32

3 3 1. Inleiding Welkom bij het Green Banana Ondernemers traject! In dit traject zullen jullie kennis gaan maken met het concept ondernemen. Maar wat is ondernemen precies? Ondernemen is niet alleen het starten van een eigen onderneming, maar het betekent ook het aannemen van een ondernemende houding. In de komende 16 weken gaan jullie aan de slag om de ondernemer uit jezelf te halen. Dit gaan we doen door gezamenlijk te werken aan een individueel ondernemingsplan en door jullie te laten oefenen met het pitchen van jullie ondernemingsideeën. Tijdens het traject wordt het ondernemingsplan opgesplitst in vier modules, namelijk: persoonlijk profiel, marketing plan, financieel plan en promotie plan. Het pitchen zal hierin ook veel naar voren komen. Wat betekent dat jullie binnen deze vier modules meerdere keren zullen gaan pitchen. In de eerste vier weken staat het persoonlijke profiel centraal. Gedurende deze weken ga je jezelf beter leren kennen door je sterke en zwakke kanten te onderzoeken, maar ook door na te denken over je eigen motivatie (drijfveren), waar je ambitie ligt en welke waarden belangrijk zijn voor jou als persoon. Dit heeft als doel om een ondernemingsidee te laten ontstaan die bij jou als persoon past. Binnen het ondernemen is het namelijk erg van belang dat je iets doet wat je leuk vindt! Wanneer je eenmaal een ondernemingsidee hebt gevonden die bij je past kunnen we aan de slag met het ondernemingsplan. De overige 12 weken zal dan ook in het teken staan van de ontwikkeling van jullie eigen ondernemingsplan. Wat is de doelgroep van mijn product of dienst? Wie zijn mijn concurrenten? Hoe kan ik mijn product of dienst onderscheiden van de producten of diensten die al op de markt aanwezig zijn? Welke marketingstrategieën ga ik gebruiken om mijn product of dienst te verkopen? Welke kosten brengt mijn product of dienst met zich mee? Stuk voor stuk interessante vragen die gedurende het traject aan bod zullen komen en die jullie voor je eigen ondernemingsidee gaan onderzoeken. Hierin worden jullie geholpen door ervaren ondernemers oftewel jullie coaches. Het Green Banana Ondernemers traject zal eindigen met een toetsingsmoment. Dit betekent dat jullie worden beoordeeld op jullie ondernemingsplan en jullie eindpitch. Wanneer je beide onderdelen met een voldoende afsluit heb je het traject met succes afgerond! Het beloofd een leerzaam traject te worden, waarbij jullie nieuwe kennis zullen opdoen over het ondernemen en jezelf ontwikkelt tot jong ondernemer!

4 4 2. Ondernemingsplan In dit hoofdstuk zal beschreven worden hoe het ondernemingsplan eruit komt te zien en welke onderdelen aanwezig moeten zijn om het ondernemingsplan met een voldoende af te ronden. 2.1 Algemeen Algemeen O V G* Stijl en spelling - Is het ondernemingsplan geschreven in correct Nederlands - Is het ondernemingsplan leesbaar (zinsopbouw en zinsovergang) Presentatie en opmaak - Ziet het ondernemingsplan er verzorgd uit - Naam en klas op elke pagina in de koptekst - Gebruik van kopjes (titels/hoofdstukken) - Komt het ondernemingsplan professioneel (vakkundig) over Realiteitswaarde - Is het ondernemingsplan realistisch (is het werkelijk uitvoerbaar) * O = onvoldoende V = voldoende G = goed Stijl en spelling Met stijl en spelling wordt bedoelt dat het ondernemingsplan in correct Nederlands is geschreven en dat het plan voor iedereen leesbaar is. Dit houdt in: Geen schrijffouten Moeilijke woorden en/of termen worden uitgelegd zodat iedereen snapt wat ermee wordt bedoeld Geschreven zinnen lopen vloeiend in elkaar over (zorg dat het één verhaal wordt en geen opsomming van zinnen) Als je internet, boeken of artikelen gebruikt vermeldt dan ook de bron o Bronvermelding In de tekst Internet: Vermeulen (2015) of Centraal Bureau voor Statistiek (2015) Boek: Vermeulen (2015) Artikel: Vermeulen (2015) Bijvoorbeeld: Het aantal ondernemers in Nederland is groeiende (Vermeulen, 2015). Volgens Vermeulen (2015) is het aantal ondernemers in Nederland groeiende.

5 5 Presentatie en opmaak Met presentatie en opmaak wordt bedoeld dat het ondernemingsplan er verzorgd uitziet. De eerste indruk van een ondernemingsplan is erg belangrijk. Wanneer iemand een onverzorgd plan in handen krijgt kan dat de beoordeling van je plan beïnvloeden. Een verzorgd ondernemingsplan zorgt al voor een positieve houding van de lezer voordat de lezer je plan hebt gelezen. Belangrijk is hierbij is: Maak gebruik van kopjes en titels om je ondernemingsplan overzichtelijk te maken o Bijvoorbeeld: Hoofdstuk 1: Marketing plan TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst 1.1 De doelgroep TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst 1.2 Concurrentie TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst Concurrent X1 TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst Concurrent X1 TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst TekstTekst Zet je naam en klas op elke pagina (in de koptekst)

6 6 Realiteitswaarde Met de realiteitswaarde wordt bedoeld dat het ondernemingsplan realistisch is. Het is bijvoorbeeld niet realistisch als je als beginnend ondernemer direct een pand van per maand huurt in het centrum van Groningen of dat je direct reclame kan maken voor je dienst of product op de grootste tv-zenders van Nederland. Zorg ervoor dat je plan ook echt uit te voeren is.

7 7 2.2 Persoonlijk profiel Hoofdstuk 1 Persoonlijk profiel O V G* 1.1 Persoonlijke informatie - Een kort verhaal over wie je bent (denk aan hobby s, interesses, sport en werk) - Curriculum Vitae (CV) - Zorg dat het CV er ook verzorgd en vakkundig uitziet 1.2 Motivatie en ambitie - Wat motiveert jou als persoon (denk ook aan je drijfveren) - Wat is je motivatie voor je ondernemingsidee - Welke ambitie heb je als persoon - Wat wil je graag bereiken 1.3 Persoonlijke eigenschappen - Wat zijn eigenschappen die jou als persoon omschrijven (denk ook aan de oefening waarbij je jezelf en anderen in één woord moest omschrijven) 1.4 SWOT (Sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen) - Wat zijn je sterke punten - Wat zijn je verbeterpunten (zwaktes) - Wat zijn kansen voor jou als persoon - Wat zijn bedreigingen voor jou als persoon 1.5 Ontwerp een afbeelding/patroon die jou als persoon omschrijft - Geef een korte conclusie waarom dit zo is * O = onvoldoende V = voldoende G = goed Persoonlijk informatie In dit onderdeel schrijf je een kort verhaal over wie je bent. Denk aan hobby s, interesses, sport en/of werk. Wees uitgebreid en zorg dat het verhaal vloeiend loopt. Bijvoorbeeld: ( TEKST ) Een grote hobby van mij is reizen. Het liefst vlieg ik twee keer per jaar naar een ver oorden waar ik nieuwe culturen kan ontdekken. Mijn laatste reis was naar Mauritius, een prachtige eiland voor de kust van Afrika. Ook dit jaar hoop ik weer een mooie reis te kunnen maken. Dit keer naar Peru. Verder vind ik het heerlijk om series te kijken in mijn vrije tijd of gezellig met vriendinnen te koken en bij te kletsen. En niet! ( TEKST ) Ik houd van reizen. Daarnaast vind ik het ook leuk om series te kijken. Voeg ook je Curriculum Vitae toe (C.V.) Een CV is een overzicht van wie je bent, welke opleiding(en) je hebt gevolgd, wat je werkervaring is en wat je vaardigheden zijn. Andere activiteiten als cursussen, taalkennis en/of vaardigheden mag je ook op je CV zetten. o Denk aan: Geen schrijffouten Zorg dat je CV overzichtelijk is en niet te veel informatie bevat Foto op je CV? Bedenk voor jezelf of je dat wilt of niet.

8 8 Voor een voorbeeld van een CV zie bijlage A. Motivatie en ambitie Bij motivatie en ambitie schrijf je een verhaal over wat jou motiveert als persoon. Denk hierbij ook aan de oefening waarbij je moest nadenken over je eigen drijfveren. Beschrijf ook wat je eigen ambitie is en wat je graag wilt bereiken. Tot slot beschrijf je je eigen motivatie voor het ondernemersidee waar je je ondernemingsplan over schrijft. Bijlage B kan je hierbij helpen. Persoonlijke eigenschappen Bij persoonlijke eigenschappen omschrijf je eigenschappen die jou als persoon omschrijven. Denk hierbij aan de oefening waarbij je jezelf en anderen in één woord moest omschrijven. Wat kenmerkt jou als persoon. Schrijf het in een verhaal vorm en maak geen gebruik van een opsomming. Bijvoorbeeld: Ik zou mijzelf omschrijven als iemand dat erg actief aanwezig is. Zo neem ik vaak het voortouw binnen de klas en ben ik een van de eersten die mijn klasgenoten aanspreekt tijdens de lessen. Daarnaast ben ik ook erg sociaal, waardoor ik makkelijk een gesprek met nieuwe mensen aanga en snel nieuwe vrienden kan maken. SWOT (sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen) Bij dit onderdeel vul je de SWOT voor jezelf in. Wat zijn jouw sterke kanten? Wat zijn je verbeterpunten of zwaktes? Wat zijn mijn kansen? Waar zou ik nog in kunnen groeien? Welke bedreigingen heb ik? Na het invullen van de SWOT geef je ook een korte samenvatting of conclusie. Bijvoorbeeld: Sterktes - Actief - Sociaal Kansen - Beter leren luisteren - Tijd nemen om beter te luisteren - Scholing in computerprogramma s Zwaktes - Slecht luisterend Bedreigingen - Een omgeving waar ik de hele dag moet luisteren naar mensen en niet actief bezig kan zijn. Dan wordt ik verveeld en kom ik slecht over op andere mensen. Conclusie In de SWOT heb ik mijn eigenschappen omschreven verdeeld over de vier onderdelen, namelijk sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. Een van mijn zwaktes is dat ik slecht luister. Ik vind het moeilijk om lang mijn aandacht erbij te houden. Aan de andere kant is dit ook een kans voor mij. Ik zou bijvoorbeeld meer mijn best kunnen doen om te luisteren en hiervoor ook de tijd te nemen. Een bedreiging voor mij is een omgeving waar ik de hele dag zou moeten luisteren. Wanneer dit het geval is zal ik mij verveeld gedragen waardoor ik misschien slecht overkom op andere mensen.

9 9 2.3 Marketing plan Hoofdstuk 2 Marketing plan O V G* 2.1 Het bedrijfsidee - Wat is je bedrijfsidee - Omschrijf de 4P s 2.2 Doelgroep - Wie is je doelgroep - Geef een duidelijke omschrijving van je doelgroep (denk aan leeftijd, geslacht, persoonlijke achtergrond, type mens, interesses, salaris en tot welke zij groep behoren (student, werkende, etc.)) - Hoe groot is je doelgroep (maak gebruik van grafieken en gegevens) - Kijk bijvoorbeeld op de site van het Centraal Bureau van Statistiek - Hoe vaak zou jouw doelgroep gebruik maken van jouw dienst of product 2.3 De rechtsvorm - Welke rechtsvorm past het best bij jouw onderneming - Leg ook uit waarom je hiervoor kiest - Geef argumenten: neem deze niet rechtstreeks over van het internet, maar schrijf ze op in eigen woorden - Benoem ook de voor- en nadelen van je rechtsvorm 2.4 Trends in de markt - Benoem de trends in de markt waarin jouw dienst of product zich in bevindt - Zijn er trends waarop je kan inspelen? - Zijn er trends die een bedreiging vormen voor jouw onderneming, zo ja, welke? - Schrijf ook een korte conclusie van de resultaten 2.5 Concurrentie analyse - Wie zijn je concurrenten? - Waarom? Wat hebben ze te bieden? - Hoe groot zijn ze? (Denk bijvoorbeeld aan het geven van cijfers, benoem hierbij wel welke schaal je gebruikt: bijv. 1-5 of 1-10 en waarom je een bepaald cijfer hebt gegeven) - Schrijf ook een korte conclusie van de resultaten 2.6 SWOT (sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen) - Wat zijn de sterke punten van je onderneming - Wat zijn de verbeterpunten van je onderneming (zwaktes) - Wat zijn de kansen van je onderneming - Wat zijn de bedreigingen van je onderneming 2.7 Voer een klein marktonderzoek uit en benoem de resultaten - Dit kan betekenen - afnemen van enquêtes - met mensen in gesprek gaan - winkels/bedrijven interviewen - Schijf een korte conclusie over de informatie die je hebt gevonden Het bedrijfsidee Geef een omschrijving van je bedrijfsidee. Wees hierin uitgebreid en geef ook argumenten waarom je voor iets hebt gekozen. Bijvoorbeeld:

10 10 Vertel wat je product of dienst is? Wat is het? Wat lever je aan de klanten? Maak je gebruik van pakketten? Wat is de prijs van de product of dienst? Waarom heb je daarvoor gekozen? Voeg de 4Ps toe en omschrijf deze ook. o 1. Je kan de kopjes van de 4Ps overnemen en omschrijven in de tekst Bijvoorbeeld: online winkel Betalingsvoorwaarden Mensen die online aankopen bij doen betalen direct online via Ideal. Wanneer de betaling is ontvangen stuur ik het product direct naar de klant. Ik heb hiervoor gekozen, omdat (.). o 2. Je mag ook de 4Ps tabel gebruiken Bijvoorbeeld: online winkel Prijs Prijs De prijs van mijn product varieert, omdat ik meerder producten via mijn online winkel aanbied. Het goedkoopste product is de La Vie sok van 5. Het duurste product is een trui van het merk X van 250. Betalingsvoorwaarden Mensen die online aankopen bij doen betalen direct online via Ideal. Wanneer de betaling is ontvangen stuur ik het product direct naar de klant. Ik heb hiervoor gekozen, omdat (.). In bijlage C kan je de werkbladen vinden van de 4Ps. De doelgroep Bij de doelgroep omschrijf je waar je doelgroep van je product of dienst uit bestaat. Denk hierbij aan de leeftijd, geslacht, persoonlijke achtergrond, type mens, interesses, salaris en tot welke groep zij behoren (student, werkende). Beschrijf hoe groot je doelgroep is. Richt je je bijvoorbeeld op alle mannen of vrouwen van Nederland. Of is je doelgroep toch iets kleiner en richt je je op kinderen? Het kan ook zijn dat je je richt op een speciale groep mensen, bijvoorbeeld de sporters. Hoeveel sporters zijn er eigen in Nederland? Hierbij kan je gebruik maken van grafieken of andere gegevens. Kijk hier voor bijvoorbeeld op het centraal bureau voor statistiek of op andere sites. Vermeld wel de bron wanneer je informatie van het internet gebruikt.

11 11 Omschrijf hoe vaak de doelgroep gebruik zal maken van jouw dienst of product. Is dat een keer per week? Of misschien wel 3 keer week? Of misschien wel helemaal niet zo vaak, bijvoorbeeld 1 keer per jaar? De rechtsvorm Bij de rechtsvorm omschrijf je welke rechtsvorm het best past bij jouw onderneming. Beschrijf de voor- en nadelen van de gekozen rechtsvorm en leg uit waarom je hiervoor hebt gekozen. Geef goede argumenten. Als je gebruik maakt van internet of boeken benoem dan ook de bron. In de onderstaande link heb je een overzicht van de verschillende rechtsvormen. Dit kan je helpen om een keuze te maken. Maar je mag natuur ook zelf je eigen bron zoeken! Trends in de markt Bij de trends in de markt omschrijf je de trends in de markt waarin jouw dienst of product zich bevindt. Onderzoek of er bepaalde trends zijn die een kans of een bedreiging zijn voor jouw onderneming. Zijn er trends waarop je kan inspelen? Zijn er trends waarop je moet letten en die mogelijk een bedreiging voor jouw onderneming kunnen zijn? Schrijf ook een korte conclusie van de informatie die je hebt gevonden. Bijvoorbeeld: Op dit moment is het de trend om koffie te drinken uit zelfontworpen bekers. Ik kom tot deze conclusie, omdat ik via social media veel foto s zie van mensen die een selfie maken met koffie uit een zelfontworpen beker. De bekers hebben verschillende kleuren en afbeeldingen ( ) Conclusie Uit het onderzoek wat ik gedaan naar de trends in de mark waarin mijn product zich bevindt. Kan ik de conclusie trekken dat er weinig/veel bedreigingen zijn voor mijn product, omdat ( ). Concurrentie analyse In de concurrentie analyse ga je opzoek naar mogelijke concurrenten en deze omschrijf je ook. Beschrijf waarom dit concurrenten van je zijn. Wat hebben zij te bieden? Hoe groot is de concurrentie? Op welke manier is jouw product beter dan die van de concurrent? Geef ook een eindconclusie.

12 12 Wanneer je scores aan de concurrentie wilt geven. Noteer dan ook welke schaal je gaat gebruiken. Is dat van 1-5 of van Op deze manier kan de lezer een inschatting maken van de waarde van de gegeven score. Bijvoorbeeld: Concurrent A Cijfer: 3 - Omschrijving concurrent - Wat hebben zij extra te bieden? - Wat is de doelgroep? - Wat zij de kosten? - Op welke omgeving richten zij zich? Nederland? Noord-Nederland? Groningen? - Wat hebben zij niet wat jij wel kan bieden? - Hoe groot is deze concurrent? - Waar heb je het eindcijfer op gebaseerd? Concurrent B cijfer: 4 - Omschrijving concurrent - Wat hebben zij extra te bieden? - Wat is de doelgroep? - Wat zij de kosten? - Op welke omgeving richten zij zich? Nederland? Noord-Nederland? Groningen? - Wat hebben zij niet wat jij wel kan bieden? - Hoe groot is deze concurrent? - Waar heb je het eindcijfer op gebaseerd? Conclusie Aan de hand van mijn concurrentie analyse kan ik zeggen dat ik veel/weinig concurrentie heb, omdat ( ). - Denk bijvoorbeeld aan het verschil in doelgroep - Denk bijvoorbeeld aan het verschil in prijs - Denk bijvoorbeeld aan het verschil van locatie

13 13 SWOT (sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen) Bij de SWOT omschrijf je de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van je onderneming. Wees uitgebreid, dus beschrijf meerdere punten per onderdeel. Schrijf ook een korte conclusie. Wat zijn de sterke punten van je onderneming? Wat zijn de verbeterpunten (zwaktes) van je onderneming? Wat zij de kansen van je onderneming? Wat zijn de bedreigingen van je onderneming? Vergeet niet! Dat de sterktes en zwaktes binnen de onderneming liggen (bijv. financiën, kennis) en de kansen en bedreigingen buiten de onderneming liggen (bijv. concurrenten, markt, overheidsregels) Bijvoorbeeld: Sterktes - Flexibel - Scholing Kansen - Inspelen op de trend dat steeds meer jongeren naar de stad komen Zwaktes - Financiën Bedreigingen - Er komen steeds meer concurrenten bij Conclusie Vanuit de SWOT kan ik zien dat mijn onderneming vele sterke/zwakke kanten heeft. Ik moet alleen wel opletten voor de bedreigingen, want ( ). De zwakke kanten van mijn onderneming zullen minder/groter worden wanneer mijn onderneming groeit, want ( ). Klein marktonderzoek Voer een klein marktonderzoek uit door informatie te verzamelen over de markt en het product of dienst van je ondernemingsplan. Dit kan je op verschillende manieren doen. Je kan een korte enquête opstellen en deze verspreiden via social media en/of mail. Je mag ook mensen interviewen of winkels/bedrijven benaderen om informatie te verzamelen. Schijf een korte samenvatting van de marktonderzoek activiteiten die je hebt gedaan en schrijf een conclusie van je gevonden resultaten (wat zijn de resultaten van je onderzoek). Denk bijvoorbeeld aan: Is er vraag naar mijn product of dienst? Hoe vaak zullen mensen mijn product of dienst afnemen? Wat missen mensen in soortgelijke producten of diensten? Hoe kan mijn product of dienst verbeterd worden?

14 Financieel plan Hoofdstuk 3 Financieel plan O V G* 3.1 Investeringsbegroting - Welke spullen heb je nodig? - Wees realistisch (blijf bij de werkelijkheid) 3.2 Financieringsplan - Hoe kom je aan je spullen? - Wees realistisch (blijf bij de werkelijkheid) - Maak hierbij ook een balans 3.3 Exploitatie overzicht (minimaal 2 jaar) - Wat gaat erin en wat gaat eruit? - Wees realistisch (blijf bij de werkelijkheid) 3.4 Conclusies - Sluit het financieel plan af met een korte conclusie/samenvatting van de financiën * O = onvoldoende V = voldoende G = goed Investeringsbegroting Bij de investeringsbegroting beschrijf je welke spullen je nodig hebt. Investeringen zijn de spullen die je wilt kopen om je vak te kunnen uitoefenen. Bijvoorbeeld: Laptop en software voor een grafisch designer Bus en gereedschap voor een timmerman Kraam en voorraden voor een marktkoopman Investeringen kunnen lange of korte tijd in je bedrijf aanwezig zijn (vaste en vlottende activa) Maak gebruik van bijlage D. Financieringsplan Bij het financieringsplan beschrijf je hoe je aan je spullen komt. Je maakt een financieringsplan, maar ook een balans. Bijvoorbeeld: Een hypotheek voor de koop van een huis Een lening met een maandelijkse afbetaling voor je mobiele telefoon Sparen voor een nieuwe computer Je krijgt GTA V voor je verjaardag Je leen een pakje sigaretten van je broer

15 15 Balans Meestal per jaar Links staan alle spullen (lijst van bezittingen) Rechts staat van wie het is (de verdeling van eigendom en leningen). Dit kan eigen of vreemd vermogen zijn (van jezelf of door iemand anders gefinancierd). De balans wordt gevormd door de investeringsbegroting +financieringsbegroting Gebruik hierbij bijlage E. Exploitatie overzicht Bij het exploitatie overzicht omschrijf je wat erin komt en wat eruit gaat. De exploitatiebegroting gaat over de inkomsten en uitgaven die je per week/maand/ jaar hebt. Inkomsten zijn bijvoorbeeld: Betalingen van klanten Subsidies en rente Uitgaven zijn bijvoorbeeld: Inkoopkosten Kosten voor bedrijfsruimte Kosten voor reclame De overzichten van de inkomsten en uitgaven gecombineerd is de exploitatiebegroting Maak een exploitatie overzicht van jaar 1 en jaar 2 van je onderneming. Gebruik hiervoor bijlage F. Conclusie Geef een korte samenvatting van de totale financiën. Wat zijn de sterke en minder sterke kanten van je financiën?

16 Promotie plan Hoofdstuk 4 Promotie plan O V G* 4.1 Beschrijving doelstellingen - Beschrijf doelen die je wilt behalen met het promotieplan - Beschrijf minimaal 2 doelstellingen 4.2 Beschrijving promotie activiteit - Beschrijf minimaal 3 promotie activiteiten - Wat is het voor een activiteit (denk aan facebooksite, guerrilla markering etc.) - Waarom kies je voor deze activiteit (geef argumenten) 4.3 Draaiboek activiteiten - Wat is de volgorde van je promotie activiteiten - Waarom kies je voor de volgorde (geef argumenten) - Hoelang gaan ze duren (het tijdsbestek) - Wat heb je er voor nodig (benodigdheden) 4.4 Financiering - Beschrijft wat je per promotie activiteit wil gaan uitgeven * O = onvoldoende V = voldoende G = goed Beschrijvingen doelstellingen Bij de bijschrijving doelstellingen omschrijf je ten minste twee doelstellingen die je wilt gaan behalen met het promotieplan. Denk bijvoorbeeld aan: het product of dienst aan de man brengen, meer aandacht creëren voor het product of dienst, klanten werven, een artikel in een nieuwsblad behalen, product of dienst op de markt neerzetten. Voorbeeld: Met behulp van het promotieplan wil ik een aantal doelen bereiken die ik als ondernemer wil waarmaken. Hiervoor heb ik een aantal doelstellingen opgesteld. Doelstelling 1: Met behulp van de promotieactiviteiten wil ik tenminste vijf nieuwe klanten werven voor februari Beschrijving promotie activiteit Bij de beschrijving promotie activiteit beschrijf je ten minste drie activiteiten die je wilt gaan inzetten voor promotie. Denk bijvoorbeeld aan een Facebook pagina, een eigen website of een guerrilla marketing actie. Wees creatief! Omschrijf hierbij ook waarom je voor een bepaalde activiteit kiest. Wat levert het de onderneming op? Meer klanten? Meer geld? Meer aandacht? Maar denk ook aan vragen als: Hoe zorg je ervoor dat (mogelijke) klanten op jouw Facebook pagina of website komen? Denk na over je marketingtools en omschrijf deze ook! Gebruik bijlage G als inspiratie.

17 17 Draaiboek activiteiten Bij draaiboek activiteiten maak je een schema waarin je de volgorde van je promotieactiviteiten weergeeft. Omschrijf ook waarom je voor die volgorde kiest, hoelang ze zullen gaan duren en wat je ervoor nodig hebt. Bijvoorbeeld: Activiteit Wat is het? Waarom kies ik hiervoor? 1. Facebookpagina Site Via deze sites kan ik mijn product en/of dienst promoten Ik kan snel updates versturen naar klanten en geïnteresseerden 2. Guerrilla marketing Met een bananenpak ga ik op de grote markt Groningen staan om aandacht voor mijn dienst of product krijgen. Dit is een snelle en goedkope manier om mijn product en/of dienst te promoten Tijd Voor altijd Wat heb je ervoor nodig Facebook Internet 1 week Bananenpak Flyers met daarop mijn facebook pagina De reden waarom ik voor deze volgorde heb gekozen is omdat ( ) Financiering Bij de financiering geef je kort weer wat je denkt uit te geven per promotieactiviteit. In het financieel plan heb je als het goed is marketingkosten meegenomen. Deze kosten neem je nu als totaal en verdeel je over de verschillende promotieactiviteiten. Bijvoorbeeld: Promotieactiviteit Kosten Facebookpagina 0 Guerrilla marketing

18 18 3. Beoordelingsmodel ondernemingsplan In dit hoofdstuk vind je een overzicht van de onderdelen van het ondernemingsplan en waarop de onderdelen worden beoordeeld. Kerntaak 3 Beoordelingsmodel ONDERNEMINGSPLAN Algemeen O V G* Stijl en spelling - Is het ondernemingsplan geschreven in correct Nederlands - Is het ondernemingsplan leesbaar (zinsopbouw en zinsovergang) Presentatie en opmaak - Ziet het ondernemingsplan er verzorgd uit - Naam en klas op elke pagina in de koptekst - Gebruik van kopjes (titels/hoofdstukken) - Komt het ondernemingsplan professioneel (vakkundig) over Realiteitswaarde - Is het ondernemingsplan realistisch (is het werkelijk uitvoerbaar) * O = onvoldoende V = voldoende G = goed Hoofdstuk 1 Persoonlijk profiel O V G* 1.1 Persoonlijke informatie - Een kort verhaal over wie je bent (denk aan hobby s, interesses, sport en werk) - Curriculum Vitae (CV) - Zorg dat het CV er ook verzorgd en vakkundig uitziet 1.2 Motivatie en ambitie - Wat motiveert jou als persoon (denk ook aan je drijfveren) - Wat is je motivatie voor je ondernemingsidee - Welke ambitie heb je als persoon - Wat wil je graag bereiken 1.3 Persoonlijke eigenschappen - Wat zijn eigenschappen die jou als persoon omschrijven (denk ook aan de oefening waarbij je jezelf en anderen in één woord moest omschrijven) 1.4 SWOT (Sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen) - Wat zijn je sterke punten - Wat zijn je verbeterpunten (zwaktes) - Wat zijn kansen voor jou als persoon - Wat zijn bedreigingen voor jou als persoon 1.5 Ontwerp een afbeelding/patroon die jou als persoon omschrijft - Geef een korte conclusie waarom dit zo is * O = onvoldoende V = voldoende G = goed

19 Hoofdstuk 2 Marketing plan O V G* 2.1 Het bedrijfsidee - Wat is je bedrijfsidee - Omschrijf de 4Ps 2.2 Doelgroep - Wie is je doelgroep - Geef een duidelijke omschrijving van je doelgroep (denk aan leeftijd, geslacht, persoonlijke achtergrond, type mens, interesses, salaris en tot welke zij groep behoren (student, werkende, etc.)) - Hoe groot is je doelgroep (maak gebruik van grafieken en gegevens) - Kijk bijvoorbeeld op de site van het Centraal Bureau van Statistiek - Hoe vaak zou jouw doelgroep gebruik maken van jouw dienst of product 2.3 De rechtsvorm - Welke rechtsvorm past het best bij jouw onderneming - Leg ook uit waarom je hiervoor kiest - Geef argumenten: neem deze niet rechtstreeks over van het internet, maar schrijf ze op in eigen woorden - Benoem ook de voor- en nadelen van je rechtsvorm 2.4 Trends in de markt - Benoem de trends in de markt waarin jouw dienst of product zich in bevindt - Zijn er trends waarop je kan inspelen? - Zijn er trends die een bedreiging vormen voor jouw onderneming, zo ja, welke? - Schrijf ook een korte conclusie van de resultaten 2.5 Concurrentie analyse - Wie zijn je concurrenten? - Waarom? Wat hebben ze te bieden? - Hoe groot zijn ze? (Denk bijvoorbeeld aan het geven van cijfers, benoem hierbij wel welke schaal je gebruikt: bijv. 1-5 of 1-10 en waarom je een bepaald cijfer hebt gegeven) - Schrijf ook een korte conclusie van de resultaten 2.6 SWOT (sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen) - Wat zijn de sterke punten van je onderneming - Wat zijn de verbeterpunten van je onderneming (zwaktes) - Wat zijn de kansen van je onderneming - Wat zijn de bedreigingen van je onderneming 2.7 Voer een klein marktonderzoek uit en benoem de resultaten - Dit kan betekenen - afnemen van enquêtes - met mensen in gesprek gaan - winkels/bedrijven interviewen - Schijf een korte conclusie over de informatie die je hebt gevonden * O = onvoldoende V = voldoende G = goed 19

20 20 Hoofdstuk 3 Financieel plan O V G* 3.1 Investeringsbegroting - Welke spullen heb je nodig? - Wees realistisch (blijf bij de werkelijkheid) 3.2 Financieringsplan - Hoe kom je aan je spullen? - Wees realistisch (blijf bij de werkelijkheid) - Maak hierbij ook een balans 3.3 Exploitatie overzicht (minimaal 2 jaar) - Wat gaat erin en wat gaat eruit? - Wees realistisch (blijf bij de werkelijkheid) 3.4 Conclusies - Sluit het financieel plan af met een korte conclusie/samenvatting van de financiën * O = onvoldoende V = voldoende G = goed Hoofdstuk 4 Promotie plan O V G* 4.1 Beschrijving doelstellingen - Beschrijf doelen die je wilt behalen met het promotieplan - Beschrijf minimaal 2 doelstellingen 4.2 Beschrijving promotie activiteit - Beschrijf minimaal 3 promotie activiteiten - Wat is het voor een activiteit (denk aan facebooksite, guerrilla markering etc.) - Waarom kies je voor deze activiteit (geef argumenten) 4.3 Draaiboek activiteiten - Wat is de volgorde van je promotie activiteiten - Waarom kies je voor de volgorde (geef argumenten) - Hoelang gaan ze duren (het tijdsbestek) - Wat heb je er voor nodig (benodigdheden) 4.4 Financiering - - Beschrijft wat je per promotie activiteit wil gaan uitgeven * O = onvoldoende V = voldoende G = goed

21 21 Bijlagen Bijlage A: Het CV

22 FNV (2015). Voorbeeld CV. Geraadpleegd op 8 december 2015, van 22

23 23 Bijlage B: Motivatie en ambitie Motivatie Mogelijke drijfveren Financiële ik wil er rijk mee worden Bijv. Donald Trump Amerikaans vastgoedmagnaat, televisiepersoonlijkheid, politicus en schrijver. Intellectuele ik wil iets wat mij intellectueel uitdaagt Bijv. Elon Musk Amerikaans ingenieur en ondernemer Oprichter van SpaceX en medebedenker van Zip2, PayPal en Tesla. Esthetische ik wil mensen mooier maken Bijv. Mike de Boer Nederlandse stylist Wat is/zijn mijn drijfveren? Waarom? Waarom? Waarom? Waarom? Sociale ik wil mensen helpen Stichtingen of voorlichtingsbureaus Combinatie of drijfveren Waarom? Welke? Waarom? Ambitie Waar geloof je in? Waarom doe je de dingen die je doet? Wat wil je bereiken?

24 24 Bijlage C: De 4Ps Product Merknaam Prijs Prijs Kwaliteit Betalingsvoorwaarden Verpakking Mogelijke kortingen Assortiment Service

25 25 Promotie Reclame Plaats Kanaalkeuze Vertegenwoordigers Salespromotie Sponsoring PR (Public relations)

26 Alleen invulling wanneer dit van toepassing is op jouw onderneming Personeel Presentatie 26

27 27 Bijlage D: Investeringsbegroting INVESTERINGEN Nr. Omschrijving Vast / Vlottend Verwachte waarde Totaal

28 28 Bijlage E: Financieringsplan FINANCIERING Nr. Omschrijving Eigen / Vreemd Verwachte waarde Totaal

29 29 BALANS PER... VAST EIGEN VLOTTEND VREEMD TOTAAL TOTAAL

30 30 Bijlage F: Exploitatie overzicht VERWACHTE INKOMSTEN (jaar) KLANTEN UURTARIEF UREN OMZET VERWACHTE INKOMSTEN VERWACHTE UITGAVEN (jaar) MAANDELIJKSE UITGAVEN KOSTEN IN EURO Huur werkruimte VERWACHTE UITGAVEN

31 31 EXPLOITATIEBEGROTING (jaar) INKOMSTEN (jaar) OMZET UITGAVEN (jaar) Huur

32 Bijlage G: Marketingtools 32

*NAAM BEDRIJF. *Naam ondernemer DATUM

*NAAM BEDRIJF. *Naam ondernemer DATUM *NAAM BEDRIJF *Naam ondernemer DATUM Samenvatting *Omschrijving/samenvatting Hoofdstuk 1 De ondernemer *Omschrijving Hoofdstuk 2 Bedrijfsidee *Conclusie, specifieke omschrijving Hoofdstuk 3 Doelgroep *Conclusie

Nadere informatie

Het ondernemingsplan

Het ondernemingsplan Meesterproef Dienstverlening & Commercie Meesterproef D&C - Ondernemingsplan Het ondernemingsplan Pleincollege Nuenen Schooljaar 2015/2016 1 Inhoud 1. Korte inleiding... 3 2. Het ondernemingsplan... 4

Nadere informatie

Ondernemingsplan tandarts

Ondernemingsplan tandarts Uw eigen praktijk starten Ondernemingsplan tandarts Stel nu zelf uw ondernemingsplan op Heeft u vragen? Ga naar abnamro.nl/medici of bel 088 388 97 77. Inhoud 1 Samenvatting 3 2 De zorgondernemer 3 2.1

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische-opdracht door een scholier 2071 woorden 17 juli 2009 5,4 14 keer beoordeeld Vak M&O 1. Inleiding Mijn werkstuk gaat over de eigen

Nadere informatie

Handleiding bij het schrijven van jouw Sensationele Businessplan

Handleiding bij het schrijven van jouw Sensationele Businessplan Handleiding bij het schrijven van jouw Sensationele Businessplan MODULE 10 WEEK 12 + 13 Gebruik deze handleiding om jouw eigen businessplan (ondernemersportfolio) te schrijven. Algemene Opmerkingen: Zinnen

Nadere informatie

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten Ondernemingsplan De basis in 10 stappen Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen Ik ga starten Hoe maak je een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan is de eerste stap naar

Nadere informatie

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong Starten met een plan Alles op een rij Robert Loontjens & Anne de Jong Even voorstellen Robert Loontjens en Anne de Jong Accountmanager MKB Rabobank Parkstad Limburg (045) 533 44 44 bedrijven@parkstadlimburg.rabobank.nl

Nadere informatie

KIEMKRACHT. Ondernemerstraject van het Alfa-College. Flexibiliteit. Initiatief. Pro-activiteit. Nieuwsgierigheid

KIEMKRACHT. Ondernemerstraject van het Alfa-College. Flexibiliteit. Initiatief. Pro-activiteit. Nieuwsgierigheid Initiatief Nieuwsgierigheid Communicatieve vaardigheden, mondeling en/of schriftelijk Plezier in nieuwe mensen ontmoeten/ netwerken Social media Flexibiliteit Pro-activiteit Organisatietalent 21 st century

Nadere informatie

Je eigen bedrijf. Schooljaar klas 3 BBL/KBL. Handel & Administratie

Je eigen bedrijf. Schooljaar klas 3 BBL/KBL. Handel & Administratie Je eigen bedrijf Schooljaar 2011-2012 klas 3 BBL/KBL Handel & Administratie Inleiding In dit project ga je een eigen bedrijf beginnen. Wat moet je hiervoor doen? Je gaat een ondernemingsplan maken. Onderdeel

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

Junior company 2. Ondernemingsplan

Junior company 2. Ondernemingsplan Voortgezet onderwijs Junior company 2. Ondernemingsplan Stichting Stichting Jong Jong Ondernemen: Ondernemen: Postbus Postbus 93002 93002 2509 2509 AA AA Den Den Haag Haag Bezuidenhoutseweg Bezuidenhoutseweg1212

Nadere informatie

A person who never made a mistake never tried anything new.

A person who never made a mistake never tried anything new. Beroepenproject klas 3 droomberoep A person who never made a mistake never tried anything new. Albert Einstein Naam:.. Klas:. Mentor:.. Schooljaar: 2016-2017 1 Als je droomt, is alles mogelijk. Een droomberoep

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie Periode 1 t/m 4 Leerjaar: 2 Vak: Economie In het 2 e leerjaar draait alles om het ontwerpen van een eigen fysiek bedrijf. De sector waarin je bedrijf opereert is vrije keuze. In de 1 e periode bedenk je

Nadere informatie

Algemene gegevens. Antwoord op de bovenstaande vragen:

Algemene gegevens. Antwoord op de bovenstaande vragen: Verkoopplan Inhoudsopgave Algemene gegevens Jezelf verkopen De boodschap Doelgroepen Doelgroep VPC Persona Elevator pitch Telefoonscript Plus en pijnpunten Acquisitiestrategie 1. Verwachtingen overtreffen

Nadere informatie

Periode 1 & 2. Manier van inleveren.

Periode 1 & 2. Manier van inleveren. Periode 1 & 2 Leerjaar: 1 Vak: Economie In de eerste twee periodes van het 1 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met een probleemanalyse van een merk/bedrijf naar keuze. Je kiest een merk/bedrijf

Nadere informatie

Ondernemersplan. Bedrijfsnaam

Ondernemersplan. Bedrijfsnaam Ondernemersplan Bedrijfsnaam 1. De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens Naam : Adres : Postcode : Woonplaats : Telefoonnummer : E-mailadres : Geboortedatum : Geboorteplaats : Nationaliteit : Burgerservicenummer

Nadere informatie

Periode 1 & 2. Manier van inleveren.

Periode 1 & 2. Manier van inleveren. Periode 1 & 2 Leerjaar: 1 Vak: Economie In de eerste twee periodes van het 1 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met een probleemanalyse van een merk/bedrijf naar keuze. Je kiest een merk/bedrijf

Nadere informatie

2/11/16. Het ondernemingsplan De 3 thema s: Even voorstellen. Jouw ondernemingsplan. Vandaag. Iedereen doet het anders

2/11/16. Het ondernemingsplan De 3 thema s: Even voorstellen. Jouw ondernemingsplan. Vandaag. Iedereen doet het anders De presentatie vind je op kvk.nl/startersdag Even voorstellen Jouw ondernemings Alles op een rij zetten Vandaag 1. Introductie 2. Het ondernemings a) Ondernemer b) Onderneming c) Financiën 3. Zelf aan

Nadere informatie

Omschrijving: voor het keuzedeel oriëntatie op ondernemerschap ga je jouw ondernemingsidee concretiseren. Hier vallen de volgende onderdelen onder:

Omschrijving: voor het keuzedeel oriëntatie op ondernemerschap ga je jouw ondernemingsidee concretiseren. Hier vallen de volgende onderdelen onder: Periode 1 t/m 4 Studiejaar: 3 Vak: Oriëntatie op ondernemerschap voor het keuzedeel oriëntatie op ondernemerschap ga je jouw ondernemingsidee concretiseren. Hier vallen de volgende onderdelen onder: In

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Naam bedrijf

Ondernemingsplan. Naam bedrijf Ondernemingsplan Naam bedrijf LOGO door naam datum 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING pag HOOFSTUK 1 DE ONDERNEMING 1.1 Bedrijfsnaam 1.2 Bedrijfsidee 1.3 Persoonlijke gegevens HOOFSTUK 2 DRIJFVEREN, PERSOONLIJKE

Nadere informatie

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider:

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider: Naam:. Klas: Namen groepsleden:........ Begeleider: 1 Inleiding In deze projectweek ga je onderzoek doen. Dit onderzoek is ter voorbereiding op het sectorwerkstuk in de vierde klas. Dit boekje is jouw

Nadere informatie

Beoordelingsformulier

Beoordelingsformulier Beoordelingsformulier Opdracht 1 Social Media De poster is van: Op de poster komt terug welke social media de leerlingen zelf gebruiken. Op de poster komt terug wat social media eigenlijk inhoudt. Op de

Nadere informatie

Rotaryclub Eindhoven-Welschap. Cursus solliciteren. Jan-Marc Luchies Ton Tangena

Rotaryclub Eindhoven-Welschap. Cursus solliciteren. Jan-Marc Luchies Ton Tangena Rotaryclub Eindhoven-Welschap Cursus solliciteren Jan-Marc Luchies Ton Tangena Introductie Deze cursus is samengesteld om het vrijwilligerspunt Eindhoven te ondersteunen vanuit de Rotary Welschap Enkele

Nadere informatie

Netwerk. 12-4-2013 10.00 uur tot 16.30 uur

Netwerk. 12-4-2013 10.00 uur tot 16.30 uur WELKOM Netwerk 12-4-2013 10.00 uur tot 16.30 uur Door Andrew David (H4 organisatie training advies) i.s.m. HAN Centrum voor Ondernemerschap FNV Zelfstandigen Andrew David Dynamisch Zelfstandig Communicatieve

Nadere informatie

SPEEDDATE. Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf

SPEEDDATE. Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf i n l i c h t i n g e n f o r m u l i e r SPEEDDATE Wij verzoeken u dit inlichtenformulier zorgvuldig in te vullen. Wij danken u alvast voor uw medewerking. 1 personalia gegevens aanvrager Achternaam Voornaam

Nadere informatie

VOORDAT JE START ALS ZZP ER

VOORDAT JE START ALS ZZP ER www.damd.nl Voordat je start als zzp er Voordat je als zzp er gaat starten, is het verstandig om na te gaan of je inderdaad ondernemer wil zijn. Dit kun je doen door aan jezelf vragen te stellen als: zie

Nadere informatie

Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009.

Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009. Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Branche Examenbureau Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009. Ondernemen Competentie 14, 15, 16, 17, 18 en 19 Ondernemingsplan

Nadere informatie

Het Bilan van Honoré

Het Bilan van Honoré Het Bilan van Honoré Je persoonlijke en gezinssituatie Je motivatie Om welke redenen wil je je eigen zaak oprichten? Je doelstellingen Hoe zie je je zaak op middellange termijn? 1. Van mijn passie mijn

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Stages. Het zoeken van een stageplaats Stappenplan

Inhoudsopgave. Stages. Het zoeken van een stageplaats Stappenplan Stageverslag klas 9 Parcival College 2013 Inhoudsopgave Stages Het zoeken van een stageplaats Stappenplan Tijdens je stage Doel van de stage Stageprogramma Voorbereiding en afsluiting Waar moet je op letten

Nadere informatie

Handleiding beleidsplan verenigingen

Handleiding beleidsplan verenigingen Handleiding beleidsplan verenigingen Inhoud Inleiding ---------------------------------------------------------------------------------------------------3 Opzet van een beleidsplan -----------------------------------------------------------------------------4

Nadere informatie

Thuis in de Buurt. Delfshaven!

Thuis in de Buurt. Delfshaven! Thuis in de Buurt Delfshaven! Naam: Klas: Groep: Watskeburt? Voor je ligt het cursistenboekje voor het project Jongeren: Thuis in de Buurt. De komende 10 weken gaan jullie met ongeveer 125 studenten verschillende

Nadere informatie

HET JUISTE ARTIKEL OP HET JUISTE MOMENT

HET JUISTE ARTIKEL OP HET JUISTE MOMENT Wat is de juiste content en wat is het juiste moment? Waardevolle artikelen (oftewel content ) creëren en verspreiden: daar zijn we allemaal van doordrongen. Maar niet iedereen neemt die content op een

Nadere informatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting door J. 1369 woorden 10 februari 2014 5,5 2 keer beoordeeld Vak Economie 3.1 a -werken als werknemer: in dienst van bedrijf, solliciteren

Nadere informatie

EEN BRIEFING SCHRIJVEN DIE OOK ECHT CREATIVITEIT OPLEVERT?

EEN BRIEFING SCHRIJVEN DIE OOK ECHT CREATIVITEIT OPLEVERT? EEN BRIEFING SCHRIJVEN DIE OOK ECHT CREATIVITEIT OPLEVERT? Strategie Concept Creatie 10 handige stappen waar je elke conceptklus mee kunt starten! Hoe goed, scherp en speels een creatief van je afdeling

Nadere informatie

Retail-Skills. The Battle 2018

Retail-Skills. The Battle 2018 Retail-Skills The Battle 2018 Plan van aanpak Retail-Skills Battle Dinsdag 24 april 2018 Naam leerling: Klas: Docent: Inleverdatum: Voor je ligt het plan van aanpak voor de Retail-Skills Battle. De Retail-Skills

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

CONCURRENTIEANALYSE. Gebruik van de tool Template Voorbeeld. InnoValor, 2018

CONCURRENTIEANALYSE. Gebruik van de tool Template Voorbeeld. InnoValor, 2018 CONCURRENTIEANALYSE Gebruik van de tool Template Voorbeeld Concurrentieanalyse De Concurrentieanalyse helpt je om je concurrentie te begrijpen. Het biedt ondersteuning bij het vinden van je unieke positie

Nadere informatie

Sterk van start. met een ondernemingsplan

Sterk van start. met een ondernemingsplan Sterk van start met een ondernemingsplan Financieel plan: How to be a millionair? Welkom Sterk van start met een ondernemingsplan Elles Derrez Manager MKB Thijs Grijsbach Accountmanager MKB 2 Wat is een

Nadere informatie

Promotieplan Het gadgetproject

Promotieplan Het gadgetproject 0 2016-2017 Promotieplan Het gadgetproject Leerjaar 2 Periode 5 ROEL WIJNANDS SG. DRP TILBURG [Bedrijfsadres] 0 NAAM: Gadgets KLAS: VAK: MRC (221), NEDERLANDS (221), CODE: PRO 281 LEERJAAR: 2 PERIODE:

Nadere informatie

Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur)

Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur) Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur) MODULE 5: HET MARKETINGPLAN Inhoud: SWOT-analyse concurrentie-onderzoek conclusies marktonderzoeken

Nadere informatie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie Periode 1 t/m 4 Leerjaar: 2 Vak: Economie In het 2 e leerjaar draait alles om het ontwerpen van een eigen fysiek bedrijf. De sector waarin je bedrijf opereert is vrije keuze. In de 1 e periode bedenk je

Nadere informatie

Quickscan Gasterij de Plaetse

Quickscan Gasterij de Plaetse Quickscan Gasterij de Plaetse - Type onderneming: Horeca - Rechtsvorm: Eenmanszaak/V.O.F. - Btw-Tarief: 6% & 21% - Locatie: Breda - Gewenste startdatum: Augustus 2017 - Personeel: Ja (±10 werknemers) -

Nadere informatie

Beoordeling: Het belangrijkste is altijd je argumentatie. Denk ook aan bronvermelding. Daarnaast let je op je Nederlandse spelling en vormgeving.

Beoordeling: Het belangrijkste is altijd je argumentatie. Denk ook aan bronvermelding. Daarnaast let je op je Nederlandse spelling en vormgeving. Periode 1 & 2 Leerjaar: 3 Vak: Economie : In de eerste twee periodes van het 3 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met het organiseren van een relatie dag voor jou stagebedrijf. Het doel,

Nadere informatie

Voortgezet onderwijs. Junior company 1. starten

Voortgezet onderwijs. Junior company 1. starten Voortgezet onderwijs Junior company 1. starten Stichting Stichting Jong Jong Ondernemen: Ondernemen: Postbus Postbus 93002 93002 2509 2509 AA AA Den Den Haag Haag Bezuidenhoutseweg Bezuidenhoutseweg1212

Nadere informatie

Marktonderzoek Instagram pagina. Remke Petersen Medewerker marketing en communicatie

Marktonderzoek Instagram pagina. Remke Petersen Medewerker marketing en communicatie Marktonderzoek Instagram pagina Remke Petersen Medewerker marketing en communicatie 1. Waarom een marktonderzoek? 2. Mijn onderzoeksvraag 3. Enquête 4. Concurrentieanalyse 5. SWOT-Analyse 6. Conclusie

Nadere informatie

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf)

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) Qredits Microkrediet in Nederland Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) 1/12 Inhoudsopgave 1. De ondernemer 3 1.1. Persoonlijke gegevens 3 1.2. Persoonlijke motieven 4 1.3. Persoonlijke kwaliteiten

Nadere informatie

MODULE 1 ZELFANALYSE WERKBOEK: STAP 5. 1 Persoonlijke successen 2 SWOT analyse 3 Samenvatting & conclusie

MODULE 1 ZELFANALYSE WERKBOEK: STAP 5. 1 Persoonlijke successen 2 SWOT analyse 3 Samenvatting & conclusie MODULE 1 ZELFANALYSE WERKBOEK: STAP 5 1 Persoonlijke successen 2 SWOT analyse 3 Samenvatting & conclusie 1. Persoonlijke successen De eerste stap in je carrièrewijziging is je resultaten te herkennen of

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan www.jooplengkeek.nl Ondernemingsplan Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan Persoonlijk plan Persoonsgegevens Motivatie om ondernemer te worden Sterke punten & zwakke punten 1 Ondernemingsplan

Nadere informatie

Periode 1 & 2: Manier van inleveren.

Periode 1 & 2: Manier van inleveren. Periode 1 & 2 Leerjaar: 3 Vak: Economie In de eerste twee periodes van het 3 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met het organiseren van een relatie dag voor jou stagebedrijf. Het doel, budget,

Nadere informatie

Wellicht heb je mijn gratis ebooks 40 manieren om nieuwe klanten te werven en 3 geheimen om binnen te komen bij bedrijven al in bezit.

Wellicht heb je mijn gratis ebooks 40 manieren om nieuwe klanten te werven en 3 geheimen om binnen te komen bij bedrijven al in bezit. Hierbij ontvang je het stappenplan voor het snel en gemakkelijk schrijven van een inhoudelijk goede blogtekst. Het schrijven van een blog hoeft niet lang te duren, als je hier een goede methodiek voor

Nadere informatie

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dienstverlenen is niet zomaar helpen, je hebt een doel.

Nadere informatie

10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel

10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel 10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel 1. Zorg voor een goede omschrijving onder je naam. LinkedIn pakt automatisch de omschrijving van je huidige baan. Pas de omschrijving eventueel aan. Bij zoekopdrachten

Nadere informatie

DOEN: - Überhaupt een brief schrijven! Maak het verschil - De brief afstemmen op de organisatie & functie - Leesbare lettertypes gebruiken, kies voor

DOEN: - Überhaupt een brief schrijven! Maak het verschil - De brief afstemmen op de organisatie & functie - Leesbare lettertypes gebruiken, kies voor DOEN: - Überhaupt een brief schrijven! Maak het verschil - De brief afstemmen op de organisatie & functie - Leesbare lettertypes gebruiken, kies voor een zakelijke opmaak - De brief kort houden, maximaal

Nadere informatie

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk er is maar één werkgever nodig voor een goede start Hoe gaat het met jouw zoektocht naar werk? Weet jij al wat je te bieden hebt, welk werk goed

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20

Inhoudsopgave. Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20 Ondernemingsplan Inhoudsopgave 1. Ondernemer... 4 1.1. Persoonlijke gegevens... 4 1.1.1. Persoonlijke gegevens... 4 1.1.2. Opleiding... 4 1.1.3. Arbeidssituatie... 4 1.2. Medeondernemer... 4 1.2.1. Medeondernemer(s)...

Nadere informatie

Een sterk CV en motivatie

Een sterk CV en motivatie Een sterk CV en motivatie Een sollicitatie bestaat meestal uit een sollicitatiebrief en een Curriculum Vitae (CV). Soms vragen organisaties alleen nog naar een motivatie, die je al dan niet in een format

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Werkboek LES 1. Je eerste E-Learning Programma

Werkboek LES 1. Je eerste E-Learning Programma Werkboek LES 1 Je eerste E-Learning Programma 1 LES 1 Wat e-learning voor jou als trainer of consultant kan betekenen en ook voor je klanten en de deelnemers aan je programma s. Les 1 2 Voor wie is e-learning

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS

TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS Intro Lobke Elbers @lobkeelbers lobke@travelnext.nl Community manager Content schrijver Online marketing Blogger Kansenzoeker Samenwerker Gastdocent NHTV Nijmegen www.travelnext.nl

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

CHALLENGE#09. Ga een dag erop uit in de zorg! Deze challenge hoort bij de skill: Initiatief nemen Voor niveau: 3-4. gedrag

CHALLENGE#09. Ga een dag erop uit in de zorg! Deze challenge hoort bij de skill: Initiatief nemen Voor niveau: 3-4. gedrag Challenge voor de sector: Zorg, welzijn & Sport Beschrijving van de challenge: Je volgt een studie in de sector Zorg & Welzijn. Je gaat een dag meelopen in de zorg voor praktijkervaring. Vind een plek

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT

GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT HANDEL & ADMINISTRATIE en TRACK KLAS 4 SCHOOLJAAR 2011/2012 POWERPOINT WORDPRESS FOLDER INLEIDING Ook dit schooljaar moet je weer een Grote Praktische Opdracht oftewel GPO maken.

Nadere informatie

10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel

10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel 10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel 1. Zorg voor een goede omschrijving onder je naam. LinkedIn pakt automatisch de omschrijving van je huidige baan. Pas de omschrijving eventueel aan. Bij zoekopdrachten

Nadere informatie

Praktische tips. Voor in je winkel

Praktische tips. Voor in je winkel Praktische tips Voor in je winkel Kies je kernwaarden De eerste stap die je moet nemen om je concept in kaart te brengen, is kijken waar jij en je team goed in zijn. Waar ligt jullie kracht? Wat vinden

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Vraag maar raak! vragen aan sollicitanten + bonusvragen vragen aan werkgevers. 50 vragen aan sollicitanten + bonusvragen

Vraag maar raak! vragen aan sollicitanten + bonusvragen vragen aan werkgevers. 50 vragen aan sollicitanten + bonusvragen Vraag maar raak! 1. 50 vragen aan sollicitanten + bonusvragen 2. 20 vragen aan werkgevers 50 vragen aan sollicitanten + bonusvragen Er zijn zeker 50 vragen die tijdens een sollicitatiegesprek aan bod kunnen

Nadere informatie

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wanneer jij iets wilt verkopen, moet je altijd rekening houden met je

Nadere informatie

Periode 1 & 2. Deelopdrachten: Periode 1:

Periode 1 & 2. Deelopdrachten: Periode 1: Periode 1 & 2 Leerjaar: 3 Vak: Economie : In de eerste twee periodes van het 3 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met een probleemanalyse van je stagebedrijf. Allereest bepaal je wat je

Nadere informatie

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1. Wat kijk je graag op tv? 2. Wat is je lievelingsfilm? 3. Wat doe je op internet? 4. Welke games speel je? 5. Waar praat je over op facebook, twitter, enzo? 6. Wat doe

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal

Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal Schrijf in 4 stappen jouw unieke profieltekst (en plaats m op LinkedIn en je website) In dit stappenplan leer je: - Hoe je een klik krijgt

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Succesvol-Bloggen.nl DE REIS VAN JE KLANT IN BEELD

Succesvol-Bloggen.nl DE REIS VAN JE KLANT IN BEELD Wat is de juiste informatie en wat is het juiste moment? Waardevolle artikelen (oftewel content ) creëren en verspreiden: daar zijn we allemaal van doordrongen. Maar niet iedereen neemt die content op

Nadere informatie

Bijlage 1: Vragenlijst voormeting Kidzwise...2 Bijlage 2: Aanvullingen vragenlijst eindmeting Kidzwise...6 Bijlage 3: Project geldgenoeg voormeting,

Bijlage 1: Vragenlijst voormeting Kidzwise...2 Bijlage 2: Aanvullingen vragenlijst eindmeting Kidzwise...6 Bijlage 3: Project geldgenoeg voormeting, Bijlage 1: Vragenlijst voormeting Kidzwise...2 Bijlage 2: Aanvullingen vragenlijst eindmeting Kidzwise...6 Bijlage 3: Project geldgenoeg voormeting, onderzoek 1...7 Bijlage 4: Aanvullingen vragenlijst

Nadere informatie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie Periode 1 t/m 4 Leerjaar: 2 Vak: Economie In het 2 e leerjaar draait alles om het ontwerpen van een eigen fysiek bedrijf. De sector waarin je bedrijf opereert is vrije keuze. In de 1 e periode bedenk je

Nadere informatie

Checklist Starters. Checklist Startende coaches, therapeuten, trainers Checklist ZZP-er

Checklist Starters. Checklist Startende coaches, therapeuten, trainers Checklist ZZP-er Checklist Starters Checklist Startende coaches, therapeuten, trainers Checklist ZZP-er 1. Wat is jouw motivatie om te gaan starten? Starten vanuit jouw passie en jouw diepste verlangens geeft de grootste

Nadere informatie

ondernemers die een boek willen schrijven

ondernemers die een boek willen schrijven TIPS voor ondernemers die een boek willen schrijven BESTSELLER-checklist Daisy Goddijn BESTSELLER-checklist Inleiding Van harte gefeliciteerd met je aanschaf van het boek Experttips voor ondernemers die

Nadere informatie

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e T e k s t e n i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e 4 D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e Welke webpagina s heb je nodig? De homepagina, deze noem je Home Blog Diensten of producten Salespage

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Keuzedeel K0080 Oriëntatie op ondernemerschap

Keuzedeel K0080 Oriëntatie op ondernemerschap Keuzedeel K0080 Oriëntatie op ondernemerschap Artikel 116035 Praktische informatie Code keuzedeel K0080 Niveau Geschikt voor niveau 2, 3 en 4 Studielast Totaal: 240 uur Savantis adviseert 20 contactgebonden

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN. Naam bedrijf: Naam ondernemer: Adres ondernemer: Datum:

ONDERNEMINGSPLAN. Naam bedrijf: Naam ondernemer: Adres ondernemer: Datum: ONDERNEMINGSPLAN Naam bedrijf: Naam ondernemer: Adres ondernemer: Datum: 1 Inleiding 2 2. Inhoudsopgave 3 3. Samenvatting 4 4. De ondernemer 4.1 Persoonlijke gegevens Naam: Geboortedatum: Adres: Postcode:

Nadere informatie

Werkboek Road to success

Werkboek Road to success Werkboek Road to success Stappenplan naar een website die gevonden wordt en klanten van bezoekers maakt Deel 1: Een goede website begint met een goed plan Helpt je ideeën in kaart te brengen en geeft je

Nadere informatie

ondernemers die een boek willen schrijven

ondernemers die een boek willen schrijven TIPS voor ondernemers die een boek willen schrijven Maak het verschil met de BSTSLLR-methode voor het verhogen van je expertstatus Daisy Goddijn Inhoudsopgave Voorwoord...11 Inleiding...13 De BSTSLLR-methode...17

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Starterspakket. Wij bieden een oplossing als jij minder goed bent in administratie, speciaal op maat gemaakt voor in de sportwereld.

Starterspakket. Wij bieden een oplossing als jij minder goed bent in administratie, speciaal op maat gemaakt voor in de sportwereld. Wat kan PvN voor jou betekenen? Is administratie niet je sterkste punt? Heb je vooral zin om je op de leuk kanten van het ondernemer te richten? Of wil je gewoon zeker weten dat alles goed geregeld wordt?

Nadere informatie

ROC Zeeland Opzet Tijdschrift

ROC Zeeland Opzet Tijdschrift ROC Zeeland Opzet Tijdschrift Tijdschrift (25 april 2008 voor Meivakantie) 1.Doelgroep beschrijf je doelgroep naar welke muziek luisteren ze wat zijn hun hobbies welke tv-programmas kijken ze welke (soort)

Nadere informatie

Maak een poster over social media. Laat je creativiteit de vrije rol.

Maak een poster over social media. Laat je creativiteit de vrije rol. De opdrachten Opdracht 1 social media Social media is een verzamelnaam voor platforms waarbij mensen via internet zelf informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Voorbeelden van social media zijn Twitter,

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4 Handleiding profielwerkstuk Mavo 4 2018 2019 Inleiding: Je gaat dit jaar een profielwerkstuk maken. Het doel van het profielwerkstuk is dat je leert op een zelfstandige manier onderzoek te doen. Daarnaast

Nadere informatie

LE-7 PRESENTATIE & PROMOTIE

LE-7 PRESENTATIE & PROMOTIE INLEIDING Tijdens deze leereenheid ga je je verdiepen in de presentatie en promotie van met name jouw stagebedrijf. Met presentatie bedoelen we de manier waarop een bedrijf zich presenteert aan de klant

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD

ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD MAAK WERK VAN JE ZAAK! Het ondernemingsplan Een goede voorbereiding vergroot je kans op succes. Het opstellen

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie