Quickscan Gasterij de Plaetse

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Quickscan Gasterij de Plaetse"

Transcriptie

1 Quickscan Gasterij de Plaetse - Type onderneming: Horeca - Rechtsvorm: Eenmanszaak/V.O.F. - Btw-Tarief: 6% & 21% - Locatie: Breda - Gewenste startdatum: Augustus Personeel: Ja (±10 werknemers) - Omzetdoel: +/ ,- Het ondernemingsplan wordt op zes onderdelen beoordeeld, te weten: de inleiding, de ondernemer, het bedrijfsidee, de markt- en omgevingsanalyse, het businessmodel en het financieel plan. Ieder onderdeel wordt conform onderstaande puntentelling beoordeeld en vervolgens wordt dit in bullet-points beoordeeld. 1 = Ruim onvoldoende 2 = onvoldoende 3 = zwak 4 = voldoende 5 = ruim voldoende Inleiding (1 punt) 1) Er is een korte samenvatting opgesteld die te weinig informatie geeft over het ondernemingsplan. Het betreft slechts een beschrijving van het huidige bedrijf dat gevestigd is op de over te nemen locatie. 2) De inleidende samenvatting moet een beeld geven van uw plannen en van datgeen er in het onderhavige ondernemingsplan beschreven staat. De lezer van het plan moet na het lezen van deze samenvatting weten wat u wilt gaan doen (bedrijfsidee), wat u hiervoor nodig heeft (financiering), wat uw doelstellingen zijn (visie), en hoe u dit denkt te kunnen bereiken. De ondernemer (3 punten) 1) U heeft een duidelijke beschrijving van u als ondernemer in het plan verwerkt waar relevante onderdelen als uw werkervaring, uw opleidingen, uw ambitie en uw competenties aan bod komen. Daarnaast heeft u de resultaten van een ondernemerschapstest toegevoegd die vanuit een externe uw competenties beschrijft.

2 2) Het is niet helemaal duidelijk of u de enige ondernemer bent in deze onderneming. De beschrijving van de ondernemer begint met de titel de ondernemers met daarbij een foto van uw partner en uzelf. Door het ontbreken van een beschrijving van de rechtsvorm is het niet duidelijk of u deze onderneming alleen opzet als eenmanszaak of dat het een VOF betreft met uw partner. 3) In het financieel plan is een persoonlijke begroting toegevoegd. Deze geeft echter geen goed beeld van de situatie. De persoonlijke/huishoudelijke uitgaven worden voor 2017 geraamd. Onderdeel hiervan is de inkomstenbelasting die geraamd is op Zonder de rechtsvorm te weten kan ik het niet zeker weten, maar uitgaande van een eenmanszaak is uw inkomstenbelasting afhankelijk van het bedrijfsresultaat. Met het geprognotiseerde bedrijfsresultaat, zou de inkomstenbelasting ± zijn. Verder wordt bij de inkomsten op de persoonlijke begroting niet gerekend met het inkomen dat wordt beschreven in de rest van het financieel plan. 4) Het is verstandig om een volledig financieel beeld van uw huishouden te geven. Hierbij dient dus ook rekening gehouden te worden met de inkomsten/uitgaven van uw partner. Het bedrijfsidee (3 punten) 1) Duidelijke beschrijving van het idee en de locatie. De structuur is echter een punt van aandacht. Zo begint het plan met een beschrijving van de locatie, de bereikbaarheid en de parkeerplaatsen. Het is aan te raden om te starten met een beschrijving van het idee en wat u precies van plan bent. 2) Bedrijfsidee, missie en visie zijn aanwezig er zijn echter geen doelstellingen aanwezig. Doelstellingen helpen met het geven aan richting aan de onderneming. Waar wilt u over een paar jaar zijn, zowel operationeel als financieel. Markt- en omgevingsanalyse (2 punten) 1) Geen macro-analyse met een beschrijving van de algemene economische ontwikkelingen in Nederland. 2) Geen analyse sector horeca. Een analyse van de sector horeca toont de trends en ontwikkelingen in de voor u relevante branche. Hiermee kan aangetoond worden hoe wordt ingespeeld op de trends en ontwikkelingen. Ook geeft een analyse weer wat de mogelijke bedreigingen zijn voor deze branche en hoe u zult omgaan met deze bedreigingen. 3) De cijfers voor de horecasector zijn middels gegevens van het CBS toegevoegd aan het plan (bronvermelding ontbreek). Deze cijfers zijn niet overzichtelijk weergegeven waardoor dit onderdeel bijna onleesbaar is. Voor overzichtelijke benchmarkgegevens kunt u kijken op

3 4) Beperkte analyse doelgroep. De demografische gegevens worden duidelijk beschreven, met daarin ook de toekomstverwachtingen. De doelgroep toeristen is echter onderbelicht, terwijl eerder wordt aangegeven dat deze groep belangrijk is voor de onderneming. 5) Zwakke concurrentieanalyse. De concurrenten worden genoemd maar slechts beperkt besproken. Er wordt zeer specifiek gekeken naar het aanbod van biologische gerechten, maar een vergelijking in prijs, promotie of doelgroep wordt niet gemaakt. De concurrentieanalyse is beperkt tot restaurants gelegen aan de markt. Hierdoor wordt een grotere groep (in)directe concurrenten genegeerd. Wellicht zijn er elders in Breda concurrenten met een gelijkwaardige bedrijfsvoering die hierdoor over het hoofd worden gezien. 6) Een algemene conclusie zou een goede toevoeging zijn om de leesbaarheid van het plan te verbeteren. Business model (2 punten) 1) In het business model moet de marketing mix voor het bedrijf beschreven worden. Het bedrijfsmodel wordt beschreven al is de structuur hierin ook niet geheel overzichtelijk. Een financiële kwantificering van het bedrijfsmodel maakt het plan overzichtelijker. Vooral het lezen van het financieel plan wordt bij een financiële kwantificering van het bedrijfsmodel overzichtelijker. Onderdelen die bijvoorbeeld beschreven moeten worden: a. Aantal uren inzet van personeel en tegen welk tarief. b. Gemiddelde inkoopwaarde van de omzet. Er wordt uitgegaan van het kengetal 30%, echter wordt niet aangegeven hoe dit mogelijk is. Zeker met het idee van biologische inkoop, en lokale leveranciers, kan er gedacht worden dat inkoopwaarde hierdoor iets hoger ligt. Doordat er nog geen definitieve prijzen/menu is, is het niet te controleren tot hoever deze 30% realistisch is. c. De kosten voor de huur en de overige huisvestingskosten. d. De kosten voor de vergunningen. e. Het budget/ de kosten voor de promotie activiteiten. f. Wie doet de administratie? Wat zijn de kosten hiervoor? 2) De beschrijving van de leveranciers is duidelijk en geeft goed aan welke richting het bedrijf op gaat. 3) Geen rechtsvorm, bijhorende consequenties en eventuele juridische zaken. Financieel plan (1 punt) 1) Er is een financieel plan opgesteld voor Een lange termijn weergave van de verwachtingen geeft een beter beeld voor de toekomst van de onderneming. Een prognose voor 3 jaar is wenselijk.

4 2) De onderbouwing voor de omzet ontbreekt. Er is geen berekening aanwezig waaruit deze omzet blijkt, noch is er gebruik gemaakt van kengetallen om tot deze omzetbenadering te komen. 3) Door het ontbreken van de kwantificering in het business model, is er niet duidelijk waarop de kosten in de exploitatieberekening op zijn gebaseerd. 4) In de liquiditeitsbegroting is de omzetbelasting verkeerd. Hierbij is gerekend met 19%. Omzet op voedsel en non-alcoholische wordt belast met 6% en alcoholische drank met 21%. Verder is er geen rekening gehouden met de btw op de overige bedrijfskosten. Deze kunnen worden teruggevorderd door het bedrijf, maar moeten in een liquiditeitsoverzicht wel worden beschreven. Ook deze zijn 21% belast en niet 19%. 5) Geen rentekosten beschreven in het financieel plan. 6) De planning in het plan toont een opening in augustus (2017?). Het financieel plan gaat echter uit van januari. 7) Openingsbalans is niet in balans en kan dus nooit kloppen. 8) Er is een duidelijke inventarislijst inclusief de prijzen. Ook is er goed nagedacht over de nieuw aan te schaffen inventaris. Wat ontbreekt is informatie over de totale overnamesom. Momenteel is er niet bekend over de investeringen slechts de overname van het inventaris betreffen, of dat er ook een deel goodwill betaald moet worden. Conclusie Het valt op dat er over het idee is nagedacht. Daarnaast laat u zien dat er een duidelijk idee is voor het bedrijf. Hoe dit wordt aangepakt wordt wel beschreven echter niet gekwantificeerd. Er zijn enkele onderdelen die in het plan sterker op papier moeten worden gezet. Ik adviseer de volgende punten op te pakken. 1) Structuur en opbouw plan kan sterker, bij het lezen van het plan moet het verhaal duidelijk zijn, de opbouw logisch en dienen zaken duidelijk en volledig beschreven te worden. Het opnemen van een managementsamenvatting en conclusie op het einde van (enkele) hoofdstukken zal de leesbaarheid ten goede komen. De opbouw van het plan oogt momenteel chaotisch. 2) Er staan relatief veel spelling-, grammatica- en interpunctie fouten in het plan. Voor een professionele uitstraling van het plan is dit een punt van aandacht. 3) Vertaalslag bedrijfsidee naar financieel plan, door middel van business model, ontbreekt. Vooral op het gebied van kosten zijn hier nog vele onduidelijkheden. Vanzelfsprekend is het noodzakelijk een financieel plan op te stellen en deze met het business model te onderbouwen. Denk aan een sterke onderbouwing van het verdienmodel, de investeringsbegroting, het financieringsplan, de exploitatiebegroting en een liquiditeitsprognose van minimaal drie jaar.

5 4) Een belangrijk stukje input op de onderneming is de rechtsvorm. Bij het ontbreken van een beschrijving van de rechtsvorm, is het onbekend hoe het financieel plan gelezen moet worden. In het plan wordt vermeld dat een bank reeds heeft aangegeven dat het u wil financieren met dit bedrijfsidee. De voorwaarden van deze financiering zijn echter niet duidelijk gemaakt. Met het gegeven dat er reeds een bank in u wilt investeren, is mijn vraag voor wie dit plan nog opgesteld is. Dit is normaal een onderdeel dat in de management samenvatting al duidelijk is gemaakt.

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf)

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) Qredits Microkrediet in Nederland Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) 1/12 Inhoudsopgave 1. De ondernemer 3 1.1. Persoonlijke gegevens 3 1.2. Persoonlijke motieven 4 1.3. Persoonlijke kwaliteiten

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan www.jooplengkeek.nl Ondernemingsplan Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan Persoonlijk plan Persoonsgegevens Motivatie om ondernemer te worden Sterke punten & zwakke punten 1 Ondernemingsplan

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische-opdracht door een scholier 2071 woorden 17 juli 2009 5,4 14 keer beoordeeld Vak M&O 1. Inleiding Mijn werkstuk gaat over de eigen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20

Inhoudsopgave. Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20 Ondernemingsplan Inhoudsopgave 1. Ondernemer... 4 1.1. Persoonlijke gegevens... 4 1.1.1. Persoonlijke gegevens... 4 1.1.2. Opleiding... 4 1.1.3. Arbeidssituatie... 4 1.2. Medeondernemer... 4 1.2.1. Medeondernemer(s)...

Nadere informatie

*NAAM BEDRIJF. *Naam ondernemer DATUM

*NAAM BEDRIJF. *Naam ondernemer DATUM *NAAM BEDRIJF *Naam ondernemer DATUM Samenvatting *Omschrijving/samenvatting Hoofdstuk 1 De ondernemer *Omschrijving Hoofdstuk 2 Bedrijfsidee *Conclusie, specifieke omschrijving Hoofdstuk 3 Doelgroep *Conclusie

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN. Naam bedrijf: Naam ondernemer: Adres ondernemer: Datum:

ONDERNEMINGSPLAN. Naam bedrijf: Naam ondernemer: Adres ondernemer: Datum: ONDERNEMINGSPLAN Naam bedrijf: Naam ondernemer: Adres ondernemer: Datum: 1 Inleiding 2 2. Inhoudsopgave 3 3. Samenvatting 4 4. De ondernemer 4.1 Persoonlijke gegevens Naam: Geboortedatum: Adres: Postcode:

Nadere informatie

Ondernemersplan. Bedrijfsnaam

Ondernemersplan. Bedrijfsnaam Ondernemersplan Bedrijfsnaam 1. De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens Naam : Adres : Postcode : Woonplaats : Telefoonnummer : E-mailadres : Geboortedatum : Geboorteplaats : Nationaliteit : Burgerservicenummer

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD

ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD MAAK WERK VAN JE ZAAK! Het ondernemingsplan Een goede voorbereiding vergroot je kans op succes. Het opstellen

Nadere informatie

Exploitatiebegroting Croco Shop Netto omzet Brutowinst Operationele kosten Bedrijfsresultaat (voor bel.)

Exploitatiebegroting Croco Shop Netto omzet Brutowinst Operationele kosten Bedrijfsresultaat (voor bel.) [ 1 9 ] W W W. E X C E L B U S I N E S S T O O L K I T S. C O M Exploitatiebegroting Croco Shop 218 % 1 Netto omzet 18.783 25.116 19.259 2.25 24.34 22.396 2.764 23.277 26.294 19.49 23.247 28.492 271.626

Nadere informatie

Kamer van Koophandel Centraal Gelderland

Kamer van Koophandel Centraal Gelderland Kamer van Koophandel Centraal Gelderland Programma: > Oriëntatie o.a. Ondernemersvaardigheden Wet- & Regelgeving > Marketing > > Overig Een eigen bedrijf beginnen? Eerst even langs je kamer van koophandel

Nadere informatie

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER. Deel 2

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER. Deel 2 Master Executive in Wedding Management EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER Deel 2 [LES 2] Event & Media Education. Alle rechten voorbehouden. Elke vorm van kopiëren of verspreiding van de

Nadere informatie

VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012

VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012 VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012 Begrotingen en bedrijfsprognoses Begroting Wat is een begroting? Een overzicht van de te verwachten inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode. Zeker als starter maakt

Nadere informatie

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong Starten met een plan Alles op een rij Robert Loontjens & Anne de Jong Even voorstellen Robert Loontjens en Anne de Jong Accountmanager MKB Rabobank Parkstad Limburg (045) 533 44 44 bedrijven@parkstadlimburg.rabobank.nl

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6 Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari 2011 5 7 keer beoordeeld Vak Economie Economie 1.1 t/m 1.6 1.1 Waarom een eigen bedrijf? * Je denkt het gat in de markt te hebben gevonden. nieuw idee,

Nadere informatie

Ondernemingsplan tandarts

Ondernemingsplan tandarts Uw eigen praktijk starten Ondernemingsplan tandarts Stel nu zelf uw ondernemingsplan op Heeft u vragen? Ga naar abnamro.nl/medici of bel 088 388 97 77. Inhoud 1 Samenvatting 3 2 De zorgondernemer 3 2.1

Nadere informatie

Bij een resultatenbegroting (ook wel exploitatiebegroting genoemd) wordt een overzicht gemaakt van de opbrengsten en van de kosten.

Bij een resultatenbegroting (ook wel exploitatiebegroting genoemd) wordt een overzicht gemaakt van de opbrengsten en van de kosten. De liquiditeits - en resultatenbegroting Een bedrijf wil graag weten of hij aan zijn betaalverplichtingen kan voldoen. Daarom wordt een planning gemaakt in de ontvangsten en de uitgaven (vaak binnen een

Nadere informatie

Module 1 Maak een plan

Module 1 Maak een plan Geleerd in vorige presentatie Module 1 Maak een plan Les 2. Creëer rust en vertrouwen met een goed financieel plan Falen a.g.v. slechte financiële planning Business Plan op 1 A4 van visie naar actie O.G.S.M.

Nadere informatie

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten Ondernemingsplan De basis in 10 stappen Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen Ik ga starten Hoe maak je een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan is de eerste stap naar

Nadere informatie

Financieel management

Financieel management Financieel management Tweede herziene druk Kees van Alphen Inhoud 1 inleiding 1 2 het verhaal achter de cijfers 3 2.1 Het besturen van een organisatie: ondernemingsmodel 3 Checklist 6 3 sturen op winst,

Nadere informatie

2/11/16. Het ondernemingsplan De 3 thema s: Even voorstellen. Jouw ondernemingsplan. Vandaag. Iedereen doet het anders

2/11/16. Het ondernemingsplan De 3 thema s: Even voorstellen. Jouw ondernemingsplan. Vandaag. Iedereen doet het anders De presentatie vind je op kvk.nl/startersdag Even voorstellen Jouw ondernemings Alles op een rij zetten Vandaag 1. Introductie 2. Het ondernemings a) Ondernemer b) Onderneming c) Financiën 3. Zelf aan

Nadere informatie

Start jouw eigen bedrijf!!

Start jouw eigen bedrijf!! Start jouw eigen bedrijf!! Ger Smith 2015 StartersCentrum Limburg KvK (vanaf 1-1-2014) Wet op de Kamers van Koophandel: 4 wettelijke taken Registratie (Handelsregister) Informatieverstrekking Adviesdiensten

Nadere informatie

Je eigen bedrijf. Schooljaar klas 3 BBL/KBL. Handel & Administratie

Je eigen bedrijf. Schooljaar klas 3 BBL/KBL. Handel & Administratie Je eigen bedrijf Schooljaar 2011-2012 klas 3 BBL/KBL Handel & Administratie Inleiding In dit project ga je een eigen bedrijf beginnen. Wat moet je hiervoor doen? Je gaat een ondernemingsplan maken. Onderdeel

Nadere informatie

BOEKHOUDING EN FINANCIERING

BOEKHOUDING EN FINANCIERING graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop BOEKHOUDING EN FINANCIERING Inhoudsopgave Inleiding 1. Het financiële deel van het ondernemingsplan 2. Het beoordelen van uw financiële

Nadere informatie

Examen HAVO. Voorbeeldopgaven Knip & Go. Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid

Examen HAVO. Voorbeeldopgaven Knip & Go. Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid Examen HAVO 2017 Voorbeeldopgaven Knip & Go Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid Voorbeeldopgave nieuwe programma onderdelen bij Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële

Nadere informatie

Financieel meerjarenplan Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform (matig scenario)

Financieel meerjarenplan Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform (matig scenario) Financieel meerjarenplan 2018-2023 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform (matig scenario) Inhoudsopgave Financieel meerjarenplan 2018-2023 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform... 1 Inhoudsopgave... 2

Nadere informatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting door J. 1369 woorden 10 februari 2014 5,5 2 keer beoordeeld Vak Economie 3.1 a -werken als werknemer: in dienst van bedrijf, solliciteren

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!! ONDERNEMINGSPLAN! PICITZ!STUDIO S!

!!!!!!!!!!!!!!!! ONDERNEMINGSPLAN! PICITZ!STUDIO S! ONDERNEMINGSPLANPICITZSTUDIO S ONDERNEMINGSPLAN PICITZSTUDIO S 8 1 ONDERNEMINGSPLANPICITZSTUDIO S 2 Inhoudsopgave 1.Deondernemer 1.1Persoonlijkegegevens 1.2Motivatie 1.3Kredietbehoefte 2.Deonderneming

Nadere informatie

FINANCIERING voor het mkb

FINANCIERING voor het mkb OPLEIDING ONDERNEMEN / AOV ONDERNEMER MKB FINANCIERING voor het mkb (leverbaar met studie-app of werkboek) Drs. P.F. Pietersen K.P. Pietersen 6 e druk, e oplage ISBN 978 90 655 8 8 NEDERLANDS ONDERWIJS

Nadere informatie

Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009.

Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009. Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Branche Examenbureau Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009. Ondernemen Competentie 14, 15, 16, 17, 18 en 19 Ondernemingsplan

Nadere informatie

Checklist. Startende Ondernemer

Checklist. Startende Ondernemer Checklist Startende Ondernemer De voorbereiding: 1. Bepaal de vijf W s: 1. Wat zijn de producten/diensten die worden aangeboden? 2. Waarom wordt dit bedrijf succesvol? 3. Wat wordt de doelgroep? 4. Welke

Nadere informatie

Ondernemingsplan van (naam)

Ondernemingsplan van (naam) Ondernemingsplan van (naam) 1. De ondernemer blz. 1.1 Persoonlijke gegevens 2 1.2 Persoonlijke motieven 2 1.3 Persoonlijke kwaliteiten 3 2. Het Marketingplan blz. 2.1 De onderneming 4 2.2 Idee 5 2.3 De

Nadere informatie

Netwerkveiling.com Ondernemingsplan

Netwerkveiling.com Ondernemingsplan Netwerkveiling.com, de lokale social network veiling. Netwerkveiling.com Ondernemingsplan Netwerkveiling.com, de lokale social network veiling. Inhoudsopgave 1.0 De ondernemer... 3 1.1 Persoonlijke gegevens...

Nadere informatie

Junior company 2. Ondernemingsplan

Junior company 2. Ondernemingsplan Voortgezet onderwijs Junior company 2. Ondernemingsplan Stichting Stichting Jong Jong Ondernemen: Ondernemen: Postbus Postbus 93002 93002 2509 2509 AA AA Den Den Haag Haag Bezuidenhoutseweg Bezuidenhoutseweg1212

Nadere informatie

EENMANSZAAK DEEL 1. Periode 3 Hoofdstuk 2

EENMANSZAAK DEEL 1. Periode 3 Hoofdstuk 2 EENMANSZAAK DEEL 1 Periode 3 Hoofdstuk 2 Opgaven 35 t/m 58 HOOFDSTUK 2 Maak opgaven 35 t/m 40 STARTEN VAN EEN ONDERNEMING Onderzoek welke vergunningen je nodig hebt & welke wetgeving op jouw onderneming

Nadere informatie

Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website

Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website Inleiding Ik schrijf dit plan vanwege het feit dat ik een eenmansbedrijf op wil gaan starten in de webdesign branche en dit omdat ik de laatste

Nadere informatie

Goed voorbereid van start

Goed voorbereid van start Welkom Eigen Bedrijf iets voor u? Goed voorbereid van start Startersevent 6 november 2014 Loopbaanplein Winterswijk Benno Ekkelboom Ondernemersadviseur Ondernemerschap Redenen om ondernemer te worden:

Nadere informatie

Handleiding bij het schrijven van jouw Sensationele Businessplan

Handleiding bij het schrijven van jouw Sensationele Businessplan Handleiding bij het schrijven van jouw Sensationele Businessplan MODULE 10 WEEK 12 + 13 Gebruik deze handleiding om jouw eigen businessplan (ondernemersportfolio) te schrijven. Algemene Opmerkingen: Zinnen

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Resultaten

Hoofdstuk 3: Resultaten Hoofdstuk 3: Resultaten M&O HAVO 2011/2012 www.lyceo.nl Overzicht H3: Resultaten Management & Organisatie Centraal Examen (CE) 1. Rechtsvormen 2. Prijsberekening 3. Resultaten 4. Balans 5. Liquiditeitsbegroting

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

Ondernemerschap Ondernemen in de bouw doe je zo!

Ondernemerschap Ondernemen in de bouw doe je zo! Ondernemen in de bouw doe je zo! Een succesvolle onderneming neerzetten is niet zo eenvoudig als het soms lijkt. 60% van de starters redt het niet. Dat is vaak het gevolg van onvoldoende voorbereiding

Nadere informatie

Naheffing Jaarreken. Vergunningen. De MKB-accountant: een goede adviseur DAAROM EEN ACCOUNTANT

Naheffing Jaarreken. Vergunningen. De MKB-accountant: een goede adviseur DAAROM EEN ACCOUNTANT Naheffing tsvorm Jaarreken Vergunningen De MKB-accountant: een goede adviseur DAAROM EEN ACCOUNTANT maart 2013 DE MKB-ACCOUNTANT: EEN GOEDE ADVISEUR Elke ondernemer heeft behoefte aan een goede adviseur,

Nadere informatie

Het ondernemingsplan

Het ondernemingsplan Meesterproef Dienstverlening & Commercie Meesterproef D&C - Ondernemingsplan Het ondernemingsplan Pleincollege Nuenen Schooljaar 2015/2016 1 Inhoud 1. Korte inleiding... 3 2. Het ondernemingsplan... 4

Nadere informatie

Module 4 Inzicht in cijfers

Module 4 Inzicht in cijfers Geleerd in vorige presentaties Module 4 Inzicht in cijfers 1. Balans in detail 2. Kengetallen Les 4. Vergelijk je resultaten op 4 manieren + maak goede investeringsbeslissingen Les 4 Vergelijk je resultaten

Nadere informatie

Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten. Het ZAken ZAk boekje

Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten. Het ZAken ZAk boekje Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten Het ZAken ZAk boekje De accountant in uw achterzak Hij die niet kan lachen, moet geen winkel beginnen Inhoudsopgave 3 Een goede start is het halve werk Wie

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Naam bedrijf

Ondernemingsplan. Naam bedrijf Ondernemingsplan Naam bedrijf LOGO door naam datum 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING pag HOOFSTUK 1 DE ONDERNEMING 1.1 Bedrijfsnaam 1.2 Bedrijfsidee 1.3 Persoonlijke gegevens HOOFSTUK 2 DRIJFVEREN, PERSOONLIJKE

Nadere informatie

Kamer van Koophandel (KvK): hier kom je meer te weten over vergunningen, wetgeving en btw.

Kamer van Koophandel (KvK): hier kom je meer te weten over vergunningen, wetgeving en btw. Samenvatting door Sem 1018 woorden 25 januari 2018 7,3 5 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie Samenvatting economie hoofdstuk 3 + 4 + 5 Paragraaf 3.1 Kamer van Koophandel (KvK): hier

Nadere informatie

www.bedrijfsplanschrijven.nl Over de auteur Als zakelijk adviseur bij diverse banken heb ik de afgelopen 20 jaar honderden plannen van allerlei bedrijven gezien en beoordeeld. Van start-ups tot gevestigde

Nadere informatie

1 Bepaal de financiële haalbaarheid van je plannen

1 Bepaal de financiële haalbaarheid van je plannen 1 Bepaal de financiële haalbaarheid van je plannen If you can dream it, you can do it is een bekende uitspraak van Walt Disney. Een droom ligt aan de basis van veel succesvolle ondernemingen. Durf dus

Nadere informatie

Dit Pitch & Go aanmeldformulier is er in drie varianten, geef hieronder aan welke u invuld. Starter Bestaande klant (pag. 6) Nieuwe klant (pag.

Dit Pitch & Go aanmeldformulier is er in drie varianten, geef hieronder aan welke u invuld. Starter Bestaande klant (pag. 6) Nieuwe klant (pag. PITCH & GO aanmeldformulier Rabobank IJsseldelta Dit Pitch & Go aanmeldformulier is er in drie varianten, geef hieronder aan welke u invuld. Starter Bestaande klant (pag. 6) Nieuwe klant (pag. 10) Aanmeldformulier

Nadere informatie

Masterclass Ondernemerschap

Masterclass Ondernemerschap Masterclass Ondernemerschap Op weg naar een ondernemende baan! Een succesvolle onderneming neerzetten is niet zo eenvoudig als het soms lijkt. 60% van de starters redt het niet. Dat is vaak het gevolg

Nadere informatie

Voorbeeld Plan MijnBedrijfsanalist

Voorbeeld Plan MijnBedrijfsanalist Voorbeeld Plan MijnBedrijfsanalist Als je een abonnement hebt op één van de bedrijfsanalyses van MijnBedrijfsanalist, is dit een voorbeeld* van het Plan. Je kunt het Plan als pdf downloaden en printen.

Nadere informatie

Ondernemingsplan R.D.B. Solutions

Ondernemingsplan R.D.B. Solutions 4 Ondernemingsplan R.D.B. Solutions Voor al uw globale oplossingen SOLUTIONS 7-3-2010 Inhoudsopgave Inhoudsopgave pagina 2 Inleiding pagina 3 Samenvatting pagina 4 Hoofdstuk 1 Het Idee pagina 5 1.1 Bedrijfsnaam

Nadere informatie

Keuzedeel K0080 Oriëntatie op ondernemerschap

Keuzedeel K0080 Oriëntatie op ondernemerschap Keuzedeel K0080 Oriëntatie op ondernemerschap Artikel 116035 Praktische informatie Code keuzedeel K0080 Niveau Geschikt voor niveau 2, 3 en 4 Studielast Totaal: 240 uur Savantis adviseert 20 contactgebonden

Nadere informatie

Overzicht financieel plan

Overzicht financieel plan Overzicht financieel plan Privé ontrekking (maandelijks) 1.000 BTW tarief 0,21 % Inkoop kosten 0,18 % Bedrijfskosten (maandelijks) 120 Promotiekosten (maandelijks) 100 Transportkosten (maandelijks) 100

Nadere informatie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie Periode 1 t/m 4 Leerjaar: 2 Vak: Economie In het 2 e leerjaar draait alles om het ontwerpen van een eigen fysiek bedrijf. De sector waarin je bedrijf opereert is vrije keuze. In de 1 e periode bedenk je

Nadere informatie

1 Waarom de AA-Accountant?

1 Waarom de AA-Accountant? Bedrijfsovername Inleiding Wilt u een onderneming starten? Overweeg dan eens het kopen van een bedrijf. Een bedrijfsovername biedt veel voordelen. U hebt al een goede startpositie, een basis waar u op

Nadere informatie

School/cursus Wanneer? Diploma? ------------------- van -------- tot --------- ja/nee. School/cursus Wanneer? Diploma?

School/cursus Wanneer? Diploma? ------------------- van -------- tot --------- ja/nee. School/cursus Wanneer? Diploma? Het ondernemingsplan Hoofdstuk 1 Persoonlijke gegevens 1.1 Gegevens ondernemers Naam Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer Geboortedatum Nationaliteit Burgerlijke staat Huwelijkse voorwaarden/ samenlevingsovereenkomst

Nadere informatie

Financiën voor Starters

Financiën voor Starters Financiën voor Starters 22 mei 2013 René Overtoom, Teamleider YourBusiness Banking Marcel de Ruiter, Specialist YourBusiness Banking starters 2 Ondernemingsplan De Ondernemer (ervaring, branchekennis,

Nadere informatie

Financieel jaarplan 2019 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform (matig scenario)

Financieel jaarplan 2019 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform (matig scenario) Financieel jaarplan 2019 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform (matig scenario) Inhoudsopgave Financieel jaarplan 2018 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform... 1 Inhoudsopgave... 2 1. Introductie... 4

Nadere informatie

Sterk van start. met een ondernemingsplan

Sterk van start. met een ondernemingsplan Sterk van start met een ondernemingsplan Financieel plan: How to be a millionair? Welkom Sterk van start met een ondernemingsplan Elles Derrez Manager MKB Thijs Grijsbach Accountmanager MKB 2 Wat is een

Nadere informatie

Financieel jaarplan 2018 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform (matig scenario)

Financieel jaarplan 2018 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform (matig scenario) Financieel jaarplan 2018 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform (matig scenario) Inhoudsopgave Financieel jaarplan 2018 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform... 1 Inhoudsopgave... 2 1. Introductie... 4

Nadere informatie

9.1 Verwacht resultaat Exploitatie-begroting 2016 2017 2018 Omzet showroom en overig 132.962,86 199.444,29 299.166,44

9.1 Verwacht resultaat Exploitatie-begroting 2016 2017 2018 Omzet showroom en overig 132.962,86 199.444,29 299.166,44 9 Financieel In deze financiële paragraaf is gestart met het uitgangspunt dat de totale voorraad voor 90% wordt verkocht tegen vastgestelde prijzen. Overige kosten zoals vervoerskosten worden hierin buiten

Nadere informatie

Het EBC*L onderscheidt drie niveaus, die zich met name richten op bedrijfseconomische (basis)kennis.

Het EBC*L onderscheidt drie niveaus, die zich met name richten op bedrijfseconomische (basis)kennis. Vergelijking inhoud EBC*L en CE Ondernemerschap Inleiding Met de komst van de CE Ondernemerschap zijn er veel vragen gesteld over de overeenkomsten en verschillen tussen de CE Ondernemerschap en EBC*L.

Nadere informatie

Basisprognose

Basisprognose Bedrijfsnaam: RestauRanto Vestigingsplaats: Voorwoord Opsteldatum: 28 oktober 216 Periode: 1 januari 215 t/m 31 december 217 Bedrijfsnaam: Vestigingsplaats: Opsteller: Telefoonnummer: E-mail adres: RestauRanto

Nadere informatie

Infosessie: Hoe stel ik mijn ondernemingsplan op?

Infosessie: Hoe stel ik mijn ondernemingsplan op? Infosessie: Hoe stel ik mijn ondernemingsplan op? Spreker : Joost Deldycke Jurist- vennoot Voor wie maak je een ondernemingsplan? in de eerste plaats voor jezelf voor participant / medevennoot in je project

Nadere informatie

Inleiding. Als gevolg van de vergrijzing doen veel ondernemers binnenkort afstand van hun bedrijf. Overweegt u een bedrijfsovername,

Inleiding. Als gevolg van de vergrijzing doen veel ondernemers binnenkort afstand van hun bedrijf. Overweegt u een bedrijfsovername, Bedrijfsovername Inleiding Als gevolg van de vergrijzing doen veel ondernemers binnenkort afstand van hun bedrijf. Overweegt u een bedrijfsovername, dan is de tijd nu rijp. countant in. Van de voorbereiding

Nadere informatie

Opgaven 4.4a en 4.4b horen bij paragraaf 4.2, Liquiditeitsbegroting en resultatenbegroting.

Opgaven 4.4a en 4.4b horen bij paragraaf 4.2, Liquiditeitsbegroting en resultatenbegroting. Hoofdstuk 4 Beoordeling van de liquiditeit Extra opgaven Opgaven 4.4a en 4.4b horen bij paragraaf 4.2, Liquiditeitsbegroting en resultatenbegroting. Opgave 4.4a De handelsonderneming Hartema vof heeft

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Duidelijke vermelding van: Bedrijfsnaam Naam Ondernemer Datum en plaats

Ondernemingsplan. Duidelijke vermelding van: Bedrijfsnaam Naam Ondernemer Datum en plaats Ondernemingsplan Duidelijke vermelding van: Bedrijfsnaam Naam Ondernemer Datum en plaats INHOUDSOPGAVE Een duidelijke indeling in hoofdstukken en paragrafen, zoals hieronder beschreven. 1. Inleiding pag.

Nadere informatie

Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF) Actualiteitencollege Bbz Jannie van den Berg

Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF) Actualiteitencollege Bbz Jannie van den Berg Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF) Actualiteitencollege Bbz Jannie van den Berg Programma Uitleg over het ZLF Bbz 2004/ondersteuning ZZP-ers Prestart WWB/Marginaal ondernemen Wat levert het op? Resultaten

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. De bank heeft een onderpand/zekerheid voor de lening 1 Daphne legt eigen geld in waardoor de lening lager is 1

Vraag Antwoord Scores. De bank heeft een onderpand/zekerheid voor de lening 1 Daphne legt eigen geld in waardoor de lening lager is 1 Opgave 1 1 maximumscore 1 Daphne maximumscore De bank heeft een onderpand/zekerheid voor de lening 1 Daphne legt eigen geld in waardoor de lening lager is 1 3 maximumscore 1 (0 x 10.754,51) 160.000 = 55.090,0

Nadere informatie

Cursus financieel management

Cursus financieel management Cursus financieel management Toelichting op de cursus De Investeringsbegroting BTW Santana Joop Lengkeek Kamer H0.012 Email: Lengkeek.J@NHTV.nl www.jooplengkeek.nl Cursus Financieel Management Even voorstellen:

Nadere informatie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie Periode 1 t/m 4 Leerjaar: 2 Vak: Economie In het 2 e leerjaar draait alles om het ontwerpen van een eigen fysiek bedrijf. De sector waarin je bedrijf opereert is vrije keuze. In de 1 e periode bedenk je

Nadere informatie

IMK Projecten Ondernemingsplan

IMK Projecten Ondernemingsplan IMK Projecten Ondernemingsplan INHOUDSOPGAVE Een duidelijke indeling in hoofdstukken en paragrafen, zoals hieronder beschreven. 1. Inleiding pag. 3 2. Samenvatting pag. 4 3. Persoonlijk pag. 6 3.1 Personalia

Nadere informatie

ONTVANGFN 1 6MRT2015

ONTVANGFN 1 6MRT2015 ONTVANGFN 1 6MRT2015 Gemeente Teylingen T.a.v.: Burgemeester en Wethouders Raadhuisplein 1 2215 MA Voorhout Rijnsburg, 15 maart 2015 Betreft: Snackbar Hooggeëerde Burgemeester en Wethouders, Ik schrijf

Nadere informatie

TOELATINGSTOETS M&O. Datum 14-1-2016

TOELATINGSTOETS M&O. Datum 14-1-2016 TOELATINGSTOETS M&O VUL IN: Datum 14-1-2016 Naam en voorletters. Adres. Postcode. Woonplaats. Geboortedatum / / Plaats Land. Telefoonnummer. E-mail. Gekozen opleiding. OPMERKINGEN: Tijdsduur: 90 minuten

Nadere informatie

De opdracht van LA 31

De opdracht van LA 31 La 31.2 (50%) Verslag inleveren: datum 1 juli 2016 Op papier in postvak en digitaal op elo Opdracht voor groepen van maximaal 3 studenten Indeling wordt vandaag gemaakt. (voorbeeld case hoofdstuk 6 in

Nadere informatie

KREDIETAANVRAAG. Stappen:

KREDIETAANVRAAG. Stappen: KREDIETAANVRAAG Stappen: 1. De Ondernemer 2. De Onderneming en de kredietaanvraag 3. Het Business Model van de onderneming 4. Het Financiële Plan 5. Bijlage(n) Kredietaanvraag Stichting Impulsfonds Utrecht

Nadere informatie

L4C3-2 Podium- en evenemententechnicus Licht Crebo: 93342 Instructie voor de kandidaat

L4C3-2 Podium- en evenemententechnicus Licht Crebo: 93342 Instructie voor de kandidaat Ondernemen 1 Podium- en evenemententechnicus Licht Crebo: 93342 Instructie voor de kandidaat Toetsinstructie voor de cursist:... Algemeen Je start je eigen bedrijf. Dat wil zeggen we doen net alsof je

Nadere informatie

Belastingen & Administratie Beta Financiële Raadgevers Mr. W.L. Haaswijk RB/CB

Belastingen & Administratie Beta Financiële Raadgevers Mr. W.L. Haaswijk RB/CB Belastingen & Administratie Beta Financiële Raadgevers Mr. W.L. Haaswijk RB/CB Een begroting geeft je meer grip De meeste ondernemers maken bij de start van hun bedrijf een begroting, waarin ze hun verwachte

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Alles op een rij. 3 november 2018

Ondernemingsplan. Alles op een rij. 3 november 2018 Ondernemingsplan Alles op een rij 3 november 2018 Ondernemingsplan Alles op een rij Ellen van Westen 30 juni 2018 Ondernemingsplan Alles op een rij Bruno Slappendel 30 juni 2018 Financieel plan: How to

Nadere informatie

U doet goede zaken met een accountant

U doet goede zaken met een accountant U doet goede zaken met een accountant Onno Kobus, directeur P&O bureau: Nu ik weet dat de financiën goed geregeld zijn, kan ik al mijn energie richten op mijn bedrijf. U doet goede zaken met een accountant

Nadere informatie

Financieel Management

Financieel Management Financieel Management De docent Ben Knoop b.knoop@hr.nl Vragen bij voorkeur tijdens college In noodgevallen per e-mail 2 1 Studiemiddelen Modulewijzer Studieboek + Opgavenboek Colleges Studietaken Tentamen

Nadere informatie

Goed voorbereid van start. Mariël Analbers

Goed voorbereid van start. Mariël Analbers Goed voorbereid van start Mariël Analbers Onderwerpen Succesfactoren Ondernemingsplan in grote lijnen Rechtsvormen Starten vanuit een WW uitkering of de Participatiewet Dienstverlening ROZ Succesfactoren

Nadere informatie

daarvoor bestemde accessoires.

daarvoor bestemde accessoires. Ondernemingsplan 1. Verkoop van elektrische sigaretten en daarvoor bestemde accessoires. Extendix Trading Company Datum: 18-1-2014 Startdatum prognose: 18-1-2014 Prognoseperiode: januari 2014 http://www.tuxx.nl/

Nadere informatie

OPEN VRAGEN 1. Welke ondernemingsvorm komt het meest voor in Nederland en wat zouden daarvoor de belangrijkste redenen kunnen zijn?

OPEN VRAGEN 1. Welke ondernemingsvorm komt het meest voor in Nederland en wat zouden daarvoor de belangrijkste redenen kunnen zijn? Vragen hoofdstuk 3: De onderneming nader bekeken OPEN VRAGEN 1. Welke ondernemingsvorm komt het meest voor in Nederland en wat zouden daarvoor de belangrijkste redenen kunnen zijn? 2. Noem minimaal drie

Nadere informatie

HET PROJECTPLAN. a) Wat is een projectplan?

HET PROJECTPLAN. a) Wat is een projectplan? HET PROJECTPLAN a) Wat is een projectplan? Vrijwel elk nieuw initiatief krijgt de vorm van een project. In het begin zijn het wellicht vooral uw visie, ideeën en enthousiasme die ervoor zorgen dat de start

Nadere informatie

Het ondernemingsplan. Plannen om een onderneming te starten? Zet het op papier! Uw plan in stappen Handige hulpmiddelen Links naar instanties

Het ondernemingsplan. Plannen om een onderneming te starten? Zet het op papier! Uw plan in stappen Handige hulpmiddelen Links naar instanties Informatie ABN AMRO 0900-00 24 (lokaal tarief) Het ondernemingsplan www.abnamro.nl Plannen om een onderneming te starten? Zet het op papier! Uw plan in stappen Handige hulpmiddelen Links naar instanties

Nadere informatie

Budgetcoach. Inhoudsopgave. Les 1. Les 4. Les 2. Les 5. Les 3. Profiel budgetcoach. Inleiding op proces schuldhulpverlening.

Budgetcoach. Inhoudsopgave. Les 1. Les 4. Les 2. Les 5. Les 3. Profiel budgetcoach. Inleiding op proces schuldhulpverlening. Budgetcoach Inhoudsopgave Les 1 Profiel budgetcoach 1.1 Inleiding 1.2 Beroepen op het gebied van persoonlijke financiën 1.3 Beroepsprofiel en eigenschappen van een budgetcoach 1.3.5 Ethisch en integer

Nadere informatie

Periode 1 & 2: Manier van inleveren.

Periode 1 & 2: Manier van inleveren. Periode 1 & 2 Leerjaar: 3 Vak: Economie In de eerste twee periodes van het 3 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met het organiseren van een relatie dag voor jou stagebedrijf. Het doel, budget,

Nadere informatie

Voorwoord 11 Inleiding 15. Deel 1 De opzet van de administratie en de financiële planning 19

Voorwoord 11 Inleiding 15. Deel 1 De opzet van de administratie en de financiële planning 19 Inhoud Voorwoord 11 Inleiding 15 Deel 1 De opzet van de administratie en de financiële planning 19 1 Bepaal de financiële haalbaarheid van je plannen 21 1.1 Het ondernemingsplan 21 1.2 De investeringsbegroting

Nadere informatie

Een ondernemingsplan voor een duurzaam product of dienst

Een ondernemingsplan voor een duurzaam product of dienst DUURZAAMHEIDSPROJECT KLAS 11 Inleverdatum: VRIJDAG 17 februari 2017 Een ondernemingsplan voor een duurzaam product of dienst Jullie zijn een productteam die de opdracht krijgt een nieuw duurzaam product

Nadere informatie

Liquiditeitsbegroting

Liquiditeitsbegroting 1 Liquiditeitsbegroting Voorspellen inkomsten en uitgaven Periode X, dag, week, maand, jaar Dynamische liquiditeit Staat van herkomst en bestedingen Kasstroomoverzicht Zie het als je eigen bankrekening

Nadere informatie

Module 3: LEER: BEDRIJFSPLANNING MET DE KENNIS VAN NU

Module 3: LEER: BEDRIJFSPLANNING MET DE KENNIS VAN NU WERKBOEK Module 3: LEER: BEDRIJFSPLANNING MET DE KENNIS VAN NU GEBRUIK DIT WERKBOEK VOOR DE OPDRACHTEN UIT MODULE 3 Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese Commissie. De verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Ondernemingsplan WebCommuniqué

Ondernemingsplan WebCommuniqué Voordat u begint: In dit plan wordt gebruik gemaakt van macro s die het invullen ervan vergemakkelijken. Macro s zorgen ervoor dat bepaalde zaken, zoals berekeningen, automatisch kunnen worden uitgevoerd.

Nadere informatie

Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Henri Brom T: 06-54200497 E: hgtbrom@mkbadviseurs.nl Senior Adviseur Opvolging en Overdracht

Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Henri Brom T: 06-54200497 E: hgtbrom@mkbadviseurs.nl Senior Adviseur Opvolging en Overdracht Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht Henri Brom T: 06-54200497 E: hgtbrom@mkbadviseurs.nl Senior Adviseur Opvolging en Overdracht Workshop overdracht KNGF Programma Inleiding Fasen in proces Waardebepaling

Nadere informatie

1-11-2012. Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Workshop overdracht KNGF. Overnames. Booming business?? Programma

1-11-2012. Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Workshop overdracht KNGF. Overnames. Booming business?? Programma Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht 30 oktober 2012 Henri Brom T: 06-54200497 E: hgtbrom@mkbadviseurs.nl Senior Adviseur Opvolging en Overdracht Workshop overdracht KNGF Programma Inleiding Fasen

Nadere informatie

Deel 1 Structuur. Handleiding scripties

Deel 1 Structuur. Handleiding scripties Deel 1 Structuur Elke scriptie heeft een aantal onderdelen dat min of meer vaststaat. Mijn ervaring leert mij dat de onderdelen in de scriptie en de volgorde waarin je deze onderdelen verwerkt, afhankelijk

Nadere informatie

Praktijkopdracht. Instructie student. Kwalificerend. Ondernemer horeca/bakkerij Meewerkend horeca ondernemer. Uitstroom : Meewerkend horeca ondernemer

Praktijkopdracht. Instructie student. Kwalificerend. Ondernemer horeca/bakkerij Meewerkend horeca ondernemer. Uitstroom : Meewerkend horeca ondernemer Praktijkopdracht Kwalificerend Instructie student Ondernemer horeca/bakkerij Meewerkend horeca ondernemer Uitstroom : Meewerkend horeca ondernemer Niveau : 4 Crebonr. : 25185 Kerntaak : B1-K1 Dossier :

Nadere informatie