Ronde van Vlaanderen 2008 Hasselt Oostende - Schaarbeek. Taalvaardigheidsonderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ronde van Vlaanderen 2008 Hasselt Oostende - Schaarbeek. Taalvaardigheidsonderwijs"

Transcriptie

1 Ronde van Vlaanderen 2008 Hasselt Oostende - Schaarbeek Taalvaardigheidsonderwijs

2 Programma Algemene inleiding (voormiddag) Taalvaardigheid omschrijving (stellingen) Taalvaardigheid praktijk (casus) Afsluiting

3 Wat is... taalvaardigheid = de vaardigheid om taal op een adequate manier te gebruiken binnen relevante communicatieve situaties = de vaardigheid om functionele boodschappen te begrijpen en op adequate wijze te produceren binnen relevante communicatieve situaties. taalvaardigheidsonderwijs Staat voor alle inspanningen die een schoolteam doorheen haar onderwijscurriculum neemt om de taalvaardigheid van haar leerlingen te verhogen Niet beperkt tot het vak taal

4 Taalvaardigheid taalkennis

5 Functionele boodschap Productieve en receptieve vaardigheden

6 Relevante communicatieve situaties

7 Opdracht 1 Taalvaardigheid : omschrijving (stellingen) Bespreek onderstaande schoolsituaties met je buur. 1. Hebben ze volgens jullie te maken met taalvaardigheid? 2. Zo ja, zijn het dan praktijken die de kansen van alle leerlingen verhogen? (Ja, maar )

8 Liesje zit in de tweede kleuterklas en kiest spontaan voor de boekenhoek. Ze kan er kiezen uit een breed gamma van boeken (beeldwoordenboeken, badboekjes, prentenboeken, tijdsschriften, voelboeken,...)

9 Krachtige taalleeromgeving POSITIEF, VEILIG en RIJK LEERKLIMAAT

10 Positief, veilig en rijk leerklimaat Open voor de inbreng van leerlingen Fouten niet afstraffen Positieve feedback Met oog voor noden van alle leerlingen

11 Meester Jan vindt het belangrijk dat zijn kinderen goed kunnen luisteren, daarom hecht hij veel belang aan luisteroefeningen. Een oefening die hij jaarlijks aan zijn leerlingen geeft: Welk woord hoort niet thuis in de rij?, Wie zegt het tegen wie?, tekendictee, herken het dier in de zin,...

12 Krachtige taalleeromgeving POSITIEF, VEILIG en RIJK LEERKLIMAAT BETEKENISVOLLE TAKEN

13 Betekenisvolle taken functioneel motiverend relevant (ODET) uitdagend kloof aanzettend tot intensieve interactie

14 Taak: De heksenkapper

15 Meester Tom leest elke dag een prentenboek voor in het eerste leerjaar. Hij wil dat elk kind betrokken is bij het verhaal en dat alle kinderen goed kunnen volgen. Hij legt daarom vooraf de moeilijke woorden uit. Om interactie in te bouwen tijdens het voorleesmoment vraagt hij aan de kinderen om te benoemen wat er op de prent staat (Wat zie je hier, welk dier is dit?,...).

16 Krachtige taalleeromgeving POSITIEF, VEILIG en RIJK LEERKLIMAAT BETEKENISVOLLE TAKEN ONDERSTEUNING DOOR INTERACTIE

17

18

19 Ondersteuning door interactie leerling leerling interactie door motiverende wereldverkennende taken waarin taal een middel is om een doel te bereiken in paren of in groepen groepswerk = moment van écht samenwerkend leren leerkracht leerling interactie motiverend interactietrechter procesgericht probleemoplossend gedifferentieerd reflectie betekenisonderhandeling

20 Taalverwerving: onderzoek 1 1 interactie: leerkracht - kleuter AMINE ADNANE MOHAMED AHLAME AMELINE ELISSA YOUNESS AMIRA ANISSA YASMINA ABDEL

21 Snelst verworven passieve woordenschat Boekentas (997) Trein (297) Kus (691) Sjaal (182) Plasticine (392) Kind (1782) Hoofd (501) Plaats (193) Bak (389) Knippen (94) Kauwgum (14)

22 Hoe verwerven kinderen taal? Op natuurlijke wijze Veel en begrijpelijk taalaanbod Motivatie Met kennis van de wereld (actie) Interactie

23 School 4 neemt 3X per jaar het CSBO leerlingvolgsysteem (spelling-technisch lezen) af. De resultaten worden besproken op het MDO en de kinderen worden op basis van deze gegevens in drie groepen verdeeld: de zonnetjes, de maantjes, de sterren, waarbij elke groep aangepast oefenmateriaal krijgt.

24 D2: zicht hebben op de ODET D3: screeningsinstrumenten hanteren Weten we dat, overeenkomstig de Ontwikkelingsdoelen/eindtermen, de leerlingen in de allereerste plaats taal moeten gebruiken, met name in voor hen relevante concrete situaties? Zijn we in staat de vorderingen van de leerlingen op vlak van de 4 vaardigheden breed in kaart te brengen aan de hand van diverse evaluatievormen (van toetsen tot observatie-instrumenten)? Gebruik je de toets- en andere evaluatieresultaten van je leerlingen om je onderwijs te kunnen richten op de vastgestelde zwaktes en sterktes in taalvaardigheid?

25 Het team van school 5 heeft beslist dat elke leerkracht vanaf nu systematisch gebruikt maakt van een bouwhoek. In de bouwhoek worden de kinderen geconfronteerd met verschillende werkvormen: schermspelletjes, opdrachtkaarten, foto's,...

26 D4: een interactieve aanpak hanteren Hanteren de leerkrachten een krachtige, interactieve didactiek door mogelijkheden te scheppen om de leerlingen hun taalvaardigheid op een actieve wijze te laten ontwikkelen vanuit betekenisvolle opdrachten activiteiten waarbij ze taal op communicatieve wijze moeten gebruiken? Je doet dit door leerlingen systematisch te laten samenwerken (in duo's of grotere groepjes) zelf in interactie te treden

27 Sedert twee jaar vult schoolteam 6 het niveaulezen anders in. In plaats van in homogene groepjes hardop in het zelfde boekje te lezen, lezen ze nu stil een zelfgekozen boek. Aan het einde van de leestijd bespreken ze in heterogene groepjes hun leeservaring.

28 D5: taalheterogeniteit van de groep positief kunnen aanwenden Gaat het team in de klas en in de school positief om verschillen tussen leerlingen op vlak van taalvaardigheid, thuistaal en taalgebruik door leerlingen met een verschillend taalvaardigheidsniveau geregeld samen te doen werken? Zo zorgen we ervoor dat de taalvaardigheid van zowel zwak- als sterktaalvaardigheden toeneemt! Krijgt het dialect of de thuistaal een plaats op school en in de klas? Zijn hierover afspraken binnen de school?

29 Tijdens een bewegingsparcours in de turnles krijgen 4 leerlingen ruzie. Meester Wim neemt het groepje belhamels apart en gaat een gesprek aan met hen om de ruzie uit te praten.

30 D6: Taal de hele dag! bewust kunnen omgaan met taal en taalvaardigheid bevorderen in alle activiteiten Zijn we ons bewust van de drempels die 'schooltaal' voor leerlingen kan opwerpen bij het verwerven van kennis en vaardigheden? Hanteren we een aanpak die zoveel mogelijk deze drempels voorkomt door Ruimte te scheppen voor zelfontdekkend en probleemoplossend leren? Creëren we voldoende kansen om de taalvaardigheid van leerlingen in ALLE vakken te bevorderen door Gebruik te maken van interactieve werkvormen?

31 Het team van school 8 heeft beslist dat elke leerkracht vanaf nu systematisch gebruik maakt van hoeken- en contractwerk.

32 D7: op een planmatige wijze hulp bieden bij taalproblemen Zijn we in staat om ons een duidelijk beeld te vormen van de verschillende taalproblemen die bij afzonderlijke leerlingen zich voordoen? Zijn we er ons van bewust dat de problemen zich in de eerste plaats oplossen door ze te voorkomen (preventie) door een rijker aanbod van goede taaltaken aan de hele klas? Indien remediëring toch nodig blijkt dan stemmen we deze af op wat in de 'gewone' les gebeurt doen we dit kortstondig en intensief

33 Juf Mieke is zorgcoördinator. Ze is erg geïnteresseerd in werkvormen i.v.m. coöperatief leren. De directie schrijft juf Mieke in voor een nascholing over het onderwerp.

34 D12: professionalisering Voert de school een actief professionaliseringsbeleid zodat het team zich verder kan ontwikkelen door zicht te hebben op de individuele deskundigheid van leerkrachten? voldoende kansen te geven aan leerkrachten om zich te professionaliseren? voldoende kansen te geven om van elkaars deskundigheid gebruik te maken?

35 In school 10 stelt men vast dat er in de eerste graad van het lager onderwijs heel wat kinderen zijn die jaar na jaar problemen hebben met rekenen. Op een overleg wordt beslist om vanaf het kleuteronderwijs meer aandacht te besteden aan rekenvaardigheden. Zo wordt systematisch in hoekenwerk gezocht naar activiteiten waarbij de kleuters op hun niveau inzicht krijgen in concepten als optellen, splitsen, aftrekken

36 D8/9/10: teambetrokkenheid, schoolleiding, overleg Is het hele schoolteam betrokken bij de permanente cyclus van doelbepaling, planning en bijsturing op basis van evaluatiegegevens door samen doelen na te streven en acties te plannen? Ondersteunt de schoolleiding actief het team bij de uitvoering van het GOK-plan door feedback te geven aan leerkrachten over de uitgevoerde acties? Worden er voldoende kansen benut om binnen het team te communiceren en te overleggen over taal in de school door overleg te organiseren dat leidt tot duidelijke afspraken over taalvaardigheidsonderwijs?

37 Bij aanvang van het schooljaar doet school 11 met de ouders van elke nieuwe leerling een intakegesprek. Het is daarbij de regel dat het gesprek in het Nederlands verloopt of dat de ouders voor een tolk zorgen. Tijdens het gesprek informeert de school de ouders over het reilen en zeilen binnen de school en formuleert een aantal verwachtingen naar de ouders toe.

38 D11: samenwerken met externen, inclusief ouders Bouwen we een actieve relatie uit met ouders waarbij informatie over het thema, en over het leren en de ontwikkeling van hun kinderen wordt uitgewisseld door Het organiseren van formele en informele contactmomenten die voldoende laagdrempelig zijn? Bouwen we de nodige externe relaties uit met het oog op het vergroten van de deskundigheid m.b.t. het thema taalvaardigheid? Doen we voldoende een beroep op externen ter verhoging van de effectiviteit van onze werking?

39 Taalvaardigheid/taalbeleid taalvaardigheidsonderwijs POSITIEF, VEILIG, RIJK LEERKLIMAAT BETEKENISVOLLE TAKEN Ondersteuning door interactie BSA 12 doelstellingen Leerlingniveau : D1 Leerkrachtniveau : D2-7 ODET screeningsinstrumenten interactieve aanpak taalheterogeniteit taal de hele dag! remediëring Schoolniveau : D8-12 teambetrokkenheid ondersteuning schoolleiding overleg samenwerking met externen professionaliseringsbeleid

40 Opdracht 2a Taalvaardigheid : praktijk (casus 1) Overloop de verschillende stappen die deze school heeft gezet om tot acties te komen m.b.t. taalvaardigheidsonderwijs. Ga na: Is de keuze van dit thema gebaseerd op een goede analyse? Zijn de doelstellingen goed gekozen? Zijn de acties goed gekozen? Is een duidelijke link tussen de beginsituatie, de doelstellingen en de acties? Zo ja, licht toe. Zo nee, hoe kan het dan wel?

41 Kwaliteitscirkel GOK

42 Opdracht 2b Taalvaardigheid : praktijk (casus 1) Overloop de verschillende stappen die deze school heeft gezet om tot acties te komen m.b.t. taalvaardigheidsonderwijs. Bedenk minstens drie acties die de school kan opzetten om de gekozen doelstellingen te bereiken.

43 Afsluiting: visietekst Schooltaalvaardigheid Taal als middel Taal in alle vakken Relevante doelen Uitdagende taken Motivatie Variatie aan taken Interactief leren Leerlingen Leerkracht Heterogene groepen Leerkrachtig klasklimaat Taalbeschouwend weken aan technische aspecten

44 Contactgegevens Jozefien Loman / Marijke Ceunen Steunpunt GOK Centrum voor Taal en Onderwijs Blijde Inkomststraat 7 bus Leuven Tel: 016/

TAALVAARDIGHEID TAALBELEID

TAALVAARDIGHEID TAALBELEID TAALVAARDIGHEID TAALBELEID Teaser Ik heb ooit in mijn hoofd en in mijn hart een fundamentele keuze moeten maken: voor het Nederlands. Het was dat of aan de kant worden gezet voor het leven. Op die kennis

Nadere informatie

TAALVAARDIGHEID EN TAALBELEID OP SCHOOL. Instrument voor een analyse van de beginsituatie

TAALVAARDIGHEID EN TAALBELEID OP SCHOOL. Instrument voor een analyse van de beginsituatie TAALVAARDIGHEID EN TAALBELEID OP SCHOOL Instrument voor een analyse van de beginsituatie de graad BSO deeltijds onderwijs www.cteno.be/sterke_schakels STERKE SCHAKELS Belangrijke opmerkingen vooraf Voor

Nadere informatie

Opstart nieuwe GOK-cyclus. Doorstroming en Oriëntering

Opstart nieuwe GOK-cyclus. Doorstroming en Oriëntering Opstart nieuwe GOK-cyclus Doorstroming en Oriëntering D&O: Thema-omschrijving Groepsopdracht: 1) Hebben de beschreven praktijken te maken met D&O? 2) Zo ja, zijn het dan praktijken die de kansen van alle

Nadere informatie

Een taalbeleid implementeren in de basis- en secundaire school. Taal, taal en nog eens taal!

Een taalbeleid implementeren in de basis- en secundaire school. Taal, taal en nog eens taal! Een taalbeleid implementeren in de basis- en secundaire school Taal, taal en nog eens taal! 1. Wat is taalbeleid? Situaties Definitie Programma 2. Hoe doen scholen aan taalbeleid? Doelstellingen Didactische

Nadere informatie

Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus

Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus Vraag: Hoe goed doe ik het in mijn les? op het vlak van: Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus 2008-2011 1 Preventie en remediëring van

Nadere informatie

Taalbeleidsplan Geel kleuter en lager onderwijs. Deel 1

Taalbeleidsplan Geel kleuter en lager onderwijs. Deel 1 Taalbeleidsplan Geel kleuter en lager onderwijs. Deel 1 Doel 1: Het aantal kinderen met een voldoende taalvaardigheid (luisteren, spreken, schrijven en begrijpend lezen in functionele contexten) vermeerderen.

Nadere informatie

TAALBELEID OP SCHOOL INSTRUMENT VOOR EEN ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE. Secundair Onderwijs

TAALBELEID OP SCHOOL INSTRUMENT VOOR EEN ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE. Secundair Onderwijs TAALBELEID OP SCHOOL INSTRUMENT VOOR EEN ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE Secundair Onderwijs Blijde-Inkomststraat 7 B-3000 Leuven Tel.: 016/32 53 67 Fax: 016/32 53 60 E-mail: info@steunpuntgok.be Bezoek onze

Nadere informatie

ANders in de klas. Zorgtweedaagse Januari Iris Philips Katleen Koopmans

ANders in de klas. Zorgtweedaagse Januari Iris Philips Katleen Koopmans ANders in de klas Zorgtweedaagse Januari 2018 Iris Philips Katleen Koopmans 2 For the birds Planning Regelgeving Onthaal van AN Taalontwikkeling Taken en differentiatiemogelijkheden 3 Regelgeving LS AN

Nadere informatie

Gelijke OnderwijsKansen: The game is nooit over! DOORSTROMING EN ORIËNTERING

Gelijke OnderwijsKansen: The game is nooit over! DOORSTROMING EN ORIËNTERING Gelijke OnderwijsKansen: The game is nooit over! DOORSTROMING EN ORIËNTERING DOORSTROMING EN ORIËNTERING? GROEPSOPDRACHT Heeft de beschreven schoolsituatie te maken met D&O? Zo ja, is het dan een praktijkvoorbeeld

Nadere informatie

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door elk kind zich thuis te laten voelen in de klas. Geef de leerlingen de kans om spontaan te vertellen over iets dat ze leuk vinden en laat andere kinderen

Nadere informatie

THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN *

THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN * THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN * 1. De motivatie voor ontwikkeling en leren bij de leerlingen verhogen. 2. De ontwikkeling en /of leerwinst bij elke leerling verhogen.

Nadere informatie

TAALBELEID OP SCHOOL INSTRUMENT VOOR EEN ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE. Kleuteronderwijs

TAALBELEID OP SCHOOL INSTRUMENT VOOR EEN ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE. Kleuteronderwijs TAALBELEID OP SCHOOL INSTRUMENT VOOR EEN ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE Kleuteronderwijs Steunpunt NT2, Centrum voor Taal en Migratie, K.U.Leuven Blijde-Inkomststraat 7 B-3000 Leuven Tel.: 016/32 53 67 Fax:

Nadere informatie

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door elk kind zich thuis te laten voelen in de klas. Respecteer de stille periode van kinderen. Geef kinderen die het nodig hebben, meer tijd om een luisteropdracht

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van Gelijke Onderwijskansen Diversiteit P-KVS Werkvormen Een krachtige

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van Gelijke Onderwijskansen Diversiteit P-KVS Soepele klas Een krachtige

Nadere informatie

VIRBO Directies GO Garderen, 13 maart Magda Deckers

VIRBO Directies GO Garderen, 13 maart Magda Deckers VIRBO Directies GO Garderen, 13 maart 2013 Magda Deckers TAALVAARDIGHEIDSONDERWIJS: Eenzelfde begrippenkader: - vaststellingen die leidden tot TVO - conclusies voor het onderwijs - TVO: conceptueel kader

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

VOORTRAJECT TAALBELEID

VOORTRAJECT TAALBELEID VOORTRAJECT TAALBELEID Interactieve werkvormen Sophie Stroobants Wie is wie? Dienst onderwijsondersteuning Mechelen Opdrachtgever van het traject Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) Inhoudelijk vormgever

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het lager onderwijs Diversiteit KVS

Nadere informatie

Het verhaal van school 1

Het verhaal van school 1 4 - gelijke onderwijskansen scheppen door (school)taalvaardigheid te bevorderen: het proces op gang zetten Het verhaal van school 1 Een school met een 500-tal leerlingen in ASO, TSO en BSO, heeft vooral

Nadere informatie

Taal en onderwijs. Kris Van den Branden

Taal en onderwijs. Kris Van den Branden Taal en onderwijs Kris Van den Branden Ter inleiding Duurzaam onderwijs is onderwijs: - waarin geen talent verloren gaat; - waarin energie voor leren hernieuwd wordt; - waarin cruciale competenties voor

Nadere informatie

INSTRUMENT VOOR DE ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE VAN DE SCHOOL BETREFFENDE GELIJKE ONDERWIJSKANSEN

INSTRUMENT VOOR DE ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE VAN DE SCHOOL BETREFFENDE GELIJKE ONDERWIJSKANSEN INSTRUMENT VOOR DE ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE VAN DE SCHOOL BETREFFENDE GELIJKE ONDERWIJSKANSEN DOELSTELLING VAN HET INSTRUMENT Voor u ligt een instrument om de beginsituatie van uw school te analyseren

Nadere informatie

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1 2. Evaluatie en toetsing Koen Van Gorp (a), Iris Philips (a) & Fauve De Backer (b) (a) CTO, KU Leuven (b) Steunpunt Diversiteit en Leren, UGent Contact: Koen.VanGorp@arts.kuleuven.be Iris.Philips@arts.kuleuven.be

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

INSTRUMENT VOOR DE ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE VAN DE SCHOOL BETREFFENDE GELIJKE ONDERWIJSKANSEN

INSTRUMENT VOOR DE ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE VAN DE SCHOOL BETREFFENDE GELIJKE ONDERWIJSKANSEN INSTRUMENT VOOR DE ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE VAN DE SCHOOL BETREFFENDE GELIJKE ONDERWIJSKANSEN DOELSTELLING VAN HET INSTRUMENT Voor u ligt een instrument om de beginsituatie van uw school te analyseren

Nadere informatie

Gelijke onderwijskansen voor elk kind : onze school maakt er werk van

Gelijke onderwijskansen voor elk kind : onze school maakt er werk van Gelijke onderwijskansen voor elk kind : onze school maakt er werk van Het geluk van de kinderen is onze voornaamste zorg. Wij wensen ze vanuit hun eigen mogelijkheden en als totale persoon op te tillen

Nadere informatie

Effecten van GOK in kaart brengen STEUNPUNT GOK. Lia Blaton, Nora Bogaert & Eva Verstraete

Effecten van GOK in kaart brengen STEUNPUNT GOK. Lia Blaton, Nora Bogaert & Eva Verstraete Effecten van GOK in kaart brengen STEUNPUNT GOK Lia Blaton, Nora Bogaert & Eva Verstraete Zelfevaluatie Overzicht De GOK-cyclus: van beginsituatie-analyse (BSA) tot evaluatie Zelfevaluatie: stappen Valkuilen

Nadere informatie

Overzicht doorstroming en oriëntering: gokacties oktober- september 2011

Overzicht doorstroming en oriëntering: gokacties oktober- september 2011 Overzicht doorstroming en oriëntering: gokacties oktober- september 2011 DOORSTROMING EN ORIENTERING: Hoofddoel : Procedures versterken om een gelijkgerichte visie en handelen betreffende D & O te verwezenlijken.

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het SECUNDAIR ONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het SECUNDAIR ONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

IEDEREEN TAALT Effectonderzoek naar implementatie van principes van krachtige taalleeromgeving door schoolinterne coaches

IEDEREEN TAALT Effectonderzoek naar implementatie van principes van krachtige taalleeromgeving door schoolinterne coaches IEDEREEN TAALT Effectonderzoek naar implementatie van principes van krachtige taalleeromgeving door schoolinterne coaches Jozefien Loman Pandora Versteden Caroline Moons Promotor: Koen Van Gorp IEDEREEN

Nadere informatie

taalbeleid op school basisonderwijs

taalbeleid op school basisonderwijs taalbeleid op school INSTRUMENT VOOR EEN ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE basisonderwijs Inhoudsopgave Belangrijke opmerkingen vooraf.... 3 12 doelen: LEERLINGNIVEAU doel 1 het aantal kinderen met een voldoende

Nadere informatie

Geletterde peuters en kleuters spelen met taal!

Geletterde peuters en kleuters spelen met taal! Geletterde peuters en kleuters spelen met taal! 17 november 2009 Daniëlle DANIELS Geletterde peuters en kleuters? Positief, veilig klasklimaat Betekenisvolle taken Ondersteuning door interactie (andere

Nadere informatie

De evaluatie en rapportage

De evaluatie en rapportage De evaluatie en rapportage 1. De evaluatie 1.1 De beeldvorming 1.2 De evaluatiemiddelen 1.3 De externe instanties 1.4 De rapportage 2. Het rapport 1. De evaluatie Om al onze kinderen zo optimaal mogelijk

Nadere informatie

Workshop positief omgaan met meertaligheid op school

Workshop positief omgaan met meertaligheid op school Workshop positief omgaan met meertaligheid op school 25 september 2017 Sarah Slabbaert www.cteno.be Sarah Slabbaert De kracht van meertaligheid Nood aan inzicht in de kracht van meertaligheid: Meertaligheid,

Nadere informatie

Wat willen we bereiken? (= doelen)

Wat willen we bereiken? (= doelen) Wat willen we bereiken? (= doelen) Uitgangspunt: - het schoolwerkplan van 2014. Optimaliseren van wat daar al instaat. - BSA (= enquêtes schoolteam en ouders): waar is er nood aan? - actieplannen GOK-cyclus

Nadere informatie

OPSTART 3 DE JAAR 5 DE CYCLUS

OPSTART 3 DE JAAR 5 DE CYCLUS Essential for some, beneficial for all OPSTART 3 DE JAAR 5 DE CYCLUS martine.vanovermeiren@vsko.be HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=DLCU5UHMDTM&UTM_SOURCE=KLASSE+-+SCHOOLDIRECT&UTM_CAMPAIGN=6C8EEB32AC-

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het lager onderwijs Diversiteit KVS

Nadere informatie

Doorstroming en oriëntering

Doorstroming en oriëntering Doorstroming en oriëntering Wat? De school wil aan alle leerlingen de kans bieden op een succesvolle loopbaan. Succesvol zijn in het onderwijs betekent dat de leerling, bij voorkeur op de leeftijd van

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Interactieve werkvormen in de klaspraktijk. Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk

Nieuwsbrief. Interactieve werkvormen in de klaspraktijk. Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk Interactieve werkvormen in de klaspraktijk Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk Lia Blaton, medewerker Onderzoek naar onderwijspraktijk In het kader van de opdracht van het Steunpunt Gelijke Onderwijskansen

Nadere informatie

Leren leren in onze school. Ons praktijkverhaal

Leren leren in onze school. Ons praktijkverhaal Leren leren in onze school Ons praktijkverhaal Leren leren leren De leerkracht coacht leerlingen die hun eigen leerproces in handen leren nemen. G.V. BASISSCHOOL ST.-MICHIEL 3600 GENK-Winterslag Beginsituatie

Nadere informatie

Interpersoonlijk competent

Interpersoonlijk competent Inhoudsopgave Inhoudsopgave...0 Inleiding...1 Interpersoonlijk competent...2 Pedagogisch competent...3 Vakinhoudelijk & didactisch competent...4 Organisatorisch competent...5 Competent in samenwerken met

Nadere informatie

Visies en praktijken in het gelijkekansenonderwijs. Gelijkgestemd op weg?

Visies en praktijken in het gelijkekansenonderwijs. Gelijkgestemd op weg? Visies en praktijken in het gelijkekansenonderwijs Gelijkgestemd op weg? Gelijkgestemd op weg? Visies en praktijken in het gelijkekansenonderwijs Ik laat mijn leerlingen werken aan echte wagens van klanten,

Nadere informatie

Ronde van Vlaanderen 2008. Omgaan met Diversiteit

Ronde van Vlaanderen 2008. Omgaan met Diversiteit Ronde van Vlaanderen 2008 Omgaan met Diversiteit Omgaan met diversiteit Diversiteitstest Referentiekader: omgaan met diversiteit Screeningsinstrument Doe de diversiteitstest! Vul de test individueel in.

Nadere informatie

Inbreken in de klas Werken aan een krachtige leeromgeving: lager onderwijs

Inbreken in de klas Werken aan een krachtige leeromgeving: lager onderwijs Inbreken in de klas Werken aan een krachtige leeromgeving: lager onderwijs Ronde Krachtige leeromgeving Hulpmiddelen voor leerkrachten om een krachtige leeromgeving te creëren Hoek 1 (01.10): Screeningsinstrument

Nadere informatie

Zorgbeleid in het Groene Lilare

Zorgbeleid in het Groene Lilare Zorgbeleid in het Groene Lilare I. Visie Dat er leerlingen uitvallen en dat sommige leerlingen problemen ervaren in hun leer- en ontwikkelingstraject zullen we nooit volledig kunnen uitsluiten, maar we

Nadere informatie

Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie

Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie Studiedagen GOK derde cyclus oktober/november 2008 1. Leerlingen- en ouderparticipatie is 2. Waarom? 3. Hoe? 4. Instrument voor analyse beginsituatie

Nadere informatie

Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven_Pandora Versteden. Inzichten in taalverwervingsprocessen

Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven_Pandora Versteden. Inzichten in taalverwervingsprocessen Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven_Pandora Versteden Inzichten in taalverwervingsprocessen Wie zijn we? Multidisciplinair expertisecentrum rond taal, onderwijs en samenleving (verbonden aan de faculteit

Nadere informatie

Taalstimulering voor kinderen en volwassenen. Taal en taalbeleid 3 februari 2014

Taalstimulering voor kinderen en volwassenen. Taal en taalbeleid 3 februari 2014 Taalstimulering voor kinderen en volwassenen Taal en taalbeleid 3 februari 2014 Enkele stellingen Taalontwikkeling 1. Voortalige fase: van 0 tot 1 jaar 2. Vroegtalige fase: van 1 tot 2,5 jaar Eentalige

Nadere informatie

MEERTALIGHEID: EEN TROEF! MARS Studiedag VAC Gent 19 oktober 2016

MEERTALIGHEID: EEN TROEF! MARS Studiedag VAC Gent 19 oktober 2016 MEERTALIGHEID: EEN TROEF! { MARS Studiedag VAC Gent 19 oktober 2016 Oefening: mijn gevoelens over taal! Wat roept een bepaalde taal bij jou op? Welke invloed heeft ze op jou? Hecht je er een emotionele

Nadere informatie

KIJKWIJZER: THUISTAAL IN EEN KRACHTIGE LEEROMGEVING BASISONDERWIJS

KIJKWIJZER: THUISTAAL IN EEN KRACHTIGE LEEROMGEVING BASISONDERWIJS VEILIG KLASKLIMAAT KIJKWIJZER: THUISTAAL IN EEN KRACHTIGE LEEROMGEVING BASISONDERWIJS Klasinrichting/ klasopstelling 1. Ik zorg ervoor dat de thuiscultuur en de thuistaal zichtbaar aanwezig zijn in de

Nadere informatie

Wat te doen met zwakke begrijpend lezers?

Wat te doen met zwakke begrijpend lezers? Wat te doen met zwakke begrijpend lezers? Cor Aarnoutse Wat doe je met kinderen die moeite hebben met begrijpend lezen? In dit artikel zullen we antwoord geven op deze vraag. Voor meer informatie verwijzen

Nadere informatie

INSTRUMENT VOOR HET IN KAART BRENGEN VAN DE BEGINSITUATIE VAN DE SCHOOL

INSTRUMENT VOOR HET IN KAART BRENGEN VAN DE BEGINSITUATIE VAN DE SCHOOL INSTRUMENT VOOR HET IN KAART BRENGEN VAN DE BEGINSITUATIE VAN DE SCHOOL m.b.t. MONDELINGE VAARDIGHEDEN KLEUTERONDERWIJS CENTRUM VOOR TAAL EN ONDERWIJS INLEIDING Wanneer een team de beginsituatie van hun

Nadere informatie

kijkwijzer hoger onderwijs de les de docent taalontwikkelend lesgeven

kijkwijzer hoger onderwijs de les de docent taalontwikkelend lesgeven kijkwijzer hoger onderwijs taalontwikkelend lesgeven de docent 1. Is het taalaanbod van de docent rijk, verzorgd en afgestemd op de studenten? Zijn de formuleringen op het niveau van studenten? Drukt de

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het secundair onderwijs Diversiteit

Nadere informatie

TAALBELEID BAO. Taalbeleid: een succesvol project. Nele Decroos

TAALBELEID BAO. Taalbeleid: een succesvol project. Nele Decroos TAALBELEID BAO Taalbeleid: een succesvol project Nele Decroos www.cteno.be Een rondje Wie ben je? Voor welke school werk je? Eén associatie met taalbeleid? Taalbeleid Waarom? Voor wie? Waarover? Hoe? Waarom?

Nadere informatie

taalbeleid op school instrument VooR een analyse VaN de beginsituatie secundair onderwijs

taalbeleid op school instrument VooR een analyse VaN de beginsituatie secundair onderwijs taalbeleid op school INSTRUMENT VOOR EEN ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE secundair Onderwijs inhoudsopgave Belangrijke opmerkingen vooraf.... 1 doelen: LEERLINGNIVEAU doel 1 het aantal kinderen met een voldoende

Nadere informatie

Ingrid Schoofs RenT-begeleider

Ingrid Schoofs RenT-begeleider Zorgbeleidsplan Verkenning van het zorgcontinuüm Overzicht Sessie 1 Schetsen van het zorgcontinuüm Verdieping van de voorwaarden 2 1 1 ALGEMEEN ;; Visie op zorg EXTRA Veilig klasklimaat Doelen voor zorg

Nadere informatie

OVER TAALVERWERVING, MEERTALIGHEID EN TAALSTIMULERING BIJ JONGE KINDEREN. Koen Van Gorp Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven

OVER TAALVERWERVING, MEERTALIGHEID EN TAALSTIMULERING BIJ JONGE KINDEREN. Koen Van Gorp Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven OVER TAALVERWERVING, MEERTALIGHEID EN TAALSTIMULERING BIJ JONGE KINDEREN Koen Van Gorp Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven Hoezo? Taalstimulering is 'hot' Feiten, conclusies, inzichten, misverstanden,

Nadere informatie

Op welke manier spelen jullie in op de interesses van de leerlingen? Hoe komen afspraken en regels bij jullie in de klas en de school tot stand?

Op welke manier spelen jullie in op de interesses van de leerlingen? Hoe komen afspraken en regels bij jullie in de klas en de school tot stand? Vraag Afspraken maken Beter samen leven in de klas en in de school. Samen leven en samen leren kan niet zonder de nodige afspraken en regels. Ook hier zijn er tal van mogelijkheden om leerlingen inspraak

Nadere informatie

Placemat : 3 schoolsituaties taalbeleid

Placemat : 3 schoolsituaties taalbeleid R T-begeleiders 7de colloquium Houffalize Jan Wynants Annemie Vanhassel Ingrid Schoofs Antonio Cristiano Greet Verbeken Marleens Sanders Rik Vanderhauwaert Gerda Geenens Wim De Brauwere Programma Werkterreinen

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie

Visie Leefschool Toverbol

Visie Leefschool Toverbol Visie Leefschool Toverbol Als katholieke basisschool willen we mee zorg dragen voor de opvoeding en ontwikkeling van elk kind. We zien onze school als een huis met een tuin waarin we de basis leggen voor

Nadere informatie

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken De coördinatie van het zorgbeleid ligt in handen van de zorgcoördinator, in overleg en samenwerking met de directie. De verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

TVO: taalvaardigheidsonderwijs & taalbeleid. Ronde van Vlaanderen cyclus 2008-2011

TVO: taalvaardigheidsonderwijs & taalbeleid. Ronde van Vlaanderen cyclus 2008-2011 TVO: taalvaardigheidsonderwijs & taalbeleid Ronde van Vlaanderen cyclus 2008-2011 enkele opwarmertjes... Tonica is de benaming voor een akkoord dat rust uitstraalt (zie verder subdominant en dominant die

Nadere informatie

Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie

Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie Studiedagen GOK derde cyclus oktober/november 2008, secundair onderwijs 1. Theoretische kader: Wat? Waarom? Hoe? 2. Instrument voor analyse van

Nadere informatie

1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat

1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat KIJKWIJZER PEDAGOGISCH-DIDACTISCH HANDELEN IN DE KLAS School : Vakgebied : Leerkracht : Datum : Groep : Observant : 1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat (SBL competenties 1 en 2) 1.1* is

Nadere informatie

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Leidraad bij het stappenplan Sinds 1 september 2012 is elke school verplicht een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid te voeren. Dit

Nadere informatie

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL Type 1: De Docent Ik weet perfect waar ik mee bezig ben. Met mijn strakke planning zien we alle vooropgestelde leerstof, met tijd voor een herhalingsles voor elke grote toets. Er zijn duidelijke afspraken

Nadere informatie

TAALBELEID BAO. Taalbeleid: een succesvol project. Martien Berben

TAALBELEID BAO. Taalbeleid: een succesvol project. Martien Berben TAALBELEID BAO Taalbeleid: een succesvol project Martien Berben www.cteno.be Taalbeleid Waarom? Hoe? TAALBELEID Voor wie? Waarover? Waarom? Attitude bij lezen Begrijpen van opdrachten Duidelijkheid bij

Nadere informatie

VAARDIGHEIDSTRAINING 3

VAARDIGHEIDSTRAINING 3 VAARDIGHEIDSTRAINING 3 Taalbeleid, meer dan het plan Sophie Stroobants Programma 1. Acties uitwerken Een blik op de inhoudelijke en praktische aanpak Het belang van samen leren Ondersteuning door partners

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

TAAL DOET LEREN. Kris Van den Branden

TAAL DOET LEREN. Kris Van den Branden TAAL DOET LEREN Kris Van den Branden Ter inleiding Taal is de zuurstof van het onderwijs. Taal doet leren. (Handboek taalbeleid basisonderwijs, p. 9) Het belang van schooltaal Het is van het grootste belang

Nadere informatie

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind.

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind. 1. VERWELKOMING. NAAR DE OUDERS TOE Van harte welkom in onze school. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in onze school stelt. Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind een

Nadere informatie

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Vooraf inschrijven bij : Sofie Talpe : tweedelijnsondersteuning kleuterparticipatie sofie.talpe@vsko.be 1. Omgaan met anderstaligheid bij peuters Kleuterleid(st)ers

Nadere informatie

IEDEREEN TAALT Effectonderzoek naar implementatie van principes van krachtige taalleeromgeving door schoolinterne coaches

IEDEREEN TAALT Effectonderzoek naar implementatie van principes van krachtige taalleeromgeving door schoolinterne coaches F IEDEREEN TAALT Effectonderzoek naar implementatie van principes van krachtige taalleeromgeving door schoolinterne coaches Jozefien Loman Pandora Versteden Caroline Moons Promotor: Koen Van Gorp IEDEREEN

Nadere informatie

Zorg in de (kleuter)school: van visie naar praktijk. 27 maart 2009 met dank aan Monique De Prez

Zorg in de (kleuter)school: van visie naar praktijk. 27 maart 2009 met dank aan Monique De Prez Zorg in de (kleuter)school: van visie naar praktijk 27 maart 2009 met dank aan Monique De Prez Paradoxen 1. Visie ontwikkelen vanuit OKB/EOP 2. Koppelen aan het OWP 3. Via doelen en acties planmatig

Nadere informatie

nieuwsbrief TAAL & ONDERWIJS december 2012 Taal de hele dag! Taal stimuleren tijdens dagelijkse routines

nieuwsbrief TAAL & ONDERWIJS december 2012 Taal de hele dag! Taal stimuleren tijdens dagelijkse routines Taal de hele dag! Taal stimuleren tijdens dagelijkse routines Door Jozefien Loman, Caroline Moons en Pandora Versteden Dagelijkse rituelen en routines zijn belangrijke momenten voor taalverwerving in de

Nadere informatie

KIJKWIJZER: THUISTAAL IN EEN KRACHTIGE LEEROMGEVING. Kleuterklas

KIJKWIJZER: THUISTAAL IN EEN KRACHTIGE LEEROMGEVING. Kleuterklas KIJKWIJZER: THUISTAAL IN EEN KRACHTIGE LEEROMGEVING Kleuterklas Naar: Bultynck, K., Sierens, S., Slembrouck, S., Van Avermaet, P. & M. Verhelst (2008), Vooronderzoek m.b.t. de plaats van de thuistalen

Nadere informatie

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Mondelinge taalvaardigheid: Van pingpongen naar tafelvoetballen WWW.CPS.NL

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Mondelinge taalvaardigheid: Van pingpongen naar tafelvoetballen WWW.CPS.NL Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Mondelinge taalvaardigheid: Van pingpongen naar tafelvoetballen WWW.CPS.NL Wat ben ik? Wat staat bovenaan m n verlanglijst? Het programma: van pingpongen

Nadere informatie

VAKOVERSCHRIJDEND: ACTIEF LEREN

VAKOVERSCHRIJDEND: ACTIEF LEREN VAKOVERSCHRIJDEND: ACTIEF LEREN Kernteam actief leren voor alle leraren 1 Actief Leren Bij de start van dit nieuwe schooljaar leggen we met ons kernteam het accent op Actief Leren. Actief leren omvat zeer

Nadere informatie

Dag jongens en meisjes,

Dag jongens en meisjes, Dag jongens en meisjes, Leuk zeg! Je hebt het scheurblok Arithmos hoofdrekenen in je hand. Een blokje vol met rekenoefeningen uit het tweede leerjaar. Je kunt er zelf mee aan de slag, in de klas of thuis.

Nadere informatie

VISIETEKST TAALSCREENING TAALTRAJECT - TAALBAD BASISONDERWIJS TAALONTWIKKELING IN BEELD BRENGEN EN ONDERSTEUNEN IN FUNCTIE VAN SCHOOLSUCCES JUNI 2014

VISIETEKST TAALSCREENING TAALTRAJECT - TAALBAD BASISONDERWIJS TAALONTWIKKELING IN BEELD BRENGEN EN ONDERSTEUNEN IN FUNCTIE VAN SCHOOLSUCCES JUNI 2014 JUNI 2014 context Een goede kennis van de onderwijstaal Nederlands 1 is voor leerlingen essentieel om kansrijk deel te nemen aan onderwijs. Vele scholen besteden daar nu reeds extra aandacht aan. De overheid

Nadere informatie

Ga positief om met het gebruik van de eigen taal (dialect, andere moedertaal) van de kinderen.

Ga positief om met het gebruik van de eigen taal (dialect, andere moedertaal) van de kinderen. Zorg dat de kinderen zich goed en veilig voelen in je klas. Geef kinderen meer spreekkansen door zelf minder te praten en door meteen na de inbreng van kinderen even stil te blijven, zodat ze eventueel

Nadere informatie

infobrochure methodeonderwijs De Lotus

infobrochure methodeonderwijs De Lotus infobrochure methodeonderwijs De Lotus Mosselerlaan 62 3600 GENK 089 35 16 21 directie.middenschool@gocampusgenk.be Inhoudsopgave Inleiding Zelfgestuurd leren Kernteam Kringgesprek Coöperatieve werkvormen

Nadere informatie

GOK-NWD VOOR STARTERS

GOK-NWD VOOR STARTERS GOK-NWD VOOR STARTERS 9 september 2016 HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=DLCU5UHMDTM&UTM_SOURCE=KLASSE+-+SCHOOLDIRECT&UTM_CAMPAIGN=6C8EEB32AC- SCHOOLDIRECT_2016_W358_30_2016&UTM_MEDIUM=EMAIL&UTM_TERM=0_9B4882F742-6C8EEB32AC-417918033

Nadere informatie

Socio-emotionele ontwikkeling

Socio-emotionele ontwikkeling Bronnenkaart 4 Socio-emotionele ontwikkeling Steunpunt GOK 1 Visie en doelstellingen Visie op socio-emotionele ontwikkeling De visie op het thema socio-emotionele ontwikkeling laat zich kernachtig als

Nadere informatie

NAAM: Dag jongens en meisjes,

NAAM: Dag jongens en meisjes, Dag jongens en meisjes, Leuk zeg! Je hebt het scheurblok Arithmos hoofdrekenen in je hand. Een blokje vol met rekenoefeningen uit het vierde leerjaar. Je kunt er zelf mee aan de slag, in de klas of thuis.

Nadere informatie

Preventie & remediëring van ontwikkelings- en leerachterstanden

Preventie & remediëring van ontwikkelings- en leerachterstanden Preventie & remediëring van ontwikkelings- en leerachterstanden Steunpunt GOK 1 Visie en doelstellingen De visie op het thema preventie en remediëring laat zich kernachtig als volgt omschrijven: Op een

Nadere informatie

Steunpunt Gelijke Onderwijskansen. Diversiteit

Steunpunt Gelijke Onderwijskansen. Diversiteit Steunpunt Gelijke Onderwijskansen Diversiteit Diversiteit Omgaan met diversiteit Leren omgaan met diversiteit in de wereld begint in de klas: verschillende onderwerpen, invalshoeken, meningen, gewoontes,

Nadere informatie

ZORGVISIE ZORGVISIE DE STADSMUS

ZORGVISIE ZORGVISIE DE STADSMUS 1 ZORGVISIE Kinderen groeien op in een complexe maatschappij met veel prikkels die ze dienen te verwerken. Het is belangrijk dat we onze kinderen opvoeden tot volwaardige burgers in een voortdurend evoluerende

Nadere informatie

Heeft de school aandacht voor de taalvaardigheid van haar leerlingen?

Heeft de school aandacht voor de taalvaardigheid van haar leerlingen? Heeft de school aandacht voor de taalvaardigheid van haar leerlingen? 1. Hoe is het taalbeleid van de school? Infodossier van de school I 1.3.1 Nascholing/vakgericht I 1.3.2 Nascholing/algemeen pedagogisch

Nadere informatie

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Enkele tips 1. Goed begonnen is half gewonnen! Zorg van bij het begin voor een zo open en positief mogelijke klassfeer

Nadere informatie

Verder gestalte geven aan het taalbeleidsplan

Verder gestalte geven aan het taalbeleidsplan Verder gestalte geven aan het taalbeleidsplan De lat hoog voor talen in iedere school Goed voor de sterken, sterk voor de zwakken Inhoud THEORETISCH KADER Definitie Doelen Bronnen voor het bepalen van

Nadere informatie

De Tol Herderen: Talenbeleid

De Tol Herderen: Talenbeleid De Tol Herderen: Talenbeleid 1. Leerlingenniveau 2013-2014 Wanneer Acties Hoe/materiaal Wie doet mee? Reflectie 1. CITO-toetsen begrijpend lezen - afname half januari 2014 (dit gebeurt in 2 sessies & foutenanalyse)

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

Team-teaching. VBS t Bieske Gellik-Lanaken

Team-teaching. VBS t Bieske Gellik-Lanaken Team-teaching VBS t Bieske Gellik-Lanaken Context - Platteland groen kruispunt streken - Kleinschalig - persoonlijk contact - 140 LS en 95 KS - Personeel - Leerlingenpopulatie - Leren in de wind van het

Nadere informatie

De Gastheer/vrouw Een veilige leeromgeving

De Gastheer/vrouw Een veilige leeromgeving ; Vijf rollen van de docent De Gastheer/vrouw Een veilige leeromgeving Ontvangt de leerlingen in de les Is de docent op tijd in het lokaal, hij ontvangt de leerlingen? Heeft de docent de les voorbereid?

Nadere informatie