Basiscriteria voor het overdragen van een archeologisch archief aan een bewaarnemer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Basiscriteria voor het overdragen van een archeologisch archief aan een bewaarnemer"

Transcriptie

1 Basiscriteria vr het verdragen van een archelgisch archief aan een bewaarnemer Deze basiscriteria vr het verdragen van een archelgisch archief aan een tijdelijke f permanente bewaarnemer werden ntwikkeld binnen de Denkgrep rchelgische Cllecties. Het is een standaard vr aanleveringsvrwaarden die een bewaarnemer kan hanteren, wanneer een archelgisch archief vergedragen wrdt. Waarm bewaren? Het basisprincipe in situ bewaring van archelgisch erfged is vaak niet mgelijk. De vndsten, stalen en nderzeksdcumentatie die na een archelgisch nderzek ex situ bewaard wrden, zijn de enige brnnen die nadien ng resten. Het is essentieel het archelgisch archief te behuden mwille van de infrmatiewaarde, als materiële getuige van en m een betere kennis en begrip te genereren ver het verleden. Het archelgisch archief dat bewaard wrdt, kan dr tekmstige archelgen pnieuw bestudeerd f gecntrleerd wrden en verwerkt in (her)interpretaties. Het del van deptbeheer is met andere wrden het bewaren en beheren van archelgische archieven waarbij de cnditie van het materiaal z stabiel mgelijk blijft, en k het garanderen van de tegankelijkheid ervan. Even belangrijk is dat elke speler binnen een archelgisch prject (van planfase tt aanlevering aan een bewaarnemer) een verantwrdelijkheid heeft ten p zichte van het beheer en het behud van het archelgisch archief, f het nu artefacten zijn, staalnames f pgravingsdcumentatie. Waarm deze basiscriteria? rchelgisch nderzek met ingreep in de bdem wrdt uitgeverd vlgens de geldende decretale verplichtingen (Minimumnrmen). De vrwaarden relevant vr deptbeheer werden geïntegreerd in de basiscriteria. Vrwaarden vr de fase na nderzek en basisrapprtage en vr de verdracht aan een bewaarnemer zijn echter niet decretaal vastgelegd. De basiscriteria is een standaard die uitlegt p welke wijze een archelgisch archief wrdt aangeleverd en vergedragen m een ptimale bewaring en beheer p lange termijn te garanderen. De criteria geven de uitverders van archelgisch nderzek k een huvast m al in de vregste fase rekening te huden met en vr te bereiden p de verdracht aan een bewaarnemer f dept. He de basiscriteria te gebruiken? De basiscriteria zijn ntwikkeld als vaste basisrichtlijnen, te integreren in het eigen reglement van een bewaarnemer en eventueel aan te vullen f aan te passen p maat van de eigen instelling f rganisatie. Het is geenszins de bedeling m de basisprincipes van deze criteria te gaan verwijderen f wijzigen. De bewaarnemer die de basiscriteria hanteert, engageert zich dan k vr een crrect gebruik ervan. Wat is wel en niet mgelijk:

2 - ndere definities f terminlgie eigen aan de instelling f rganisatie kunnen wrden bijgevegd f aangepast. De met dan k cnsequent in de rest van de tekst gebeuren. - Punt 1 kan wrden aangepast mdat hier de verantwrdelijkheid van de bewaarnemer van tepassing is. - Punten 2 tt 4 kunnen niet wrden verwijderd f aangepast mdat het algemene principes zijn, vr elk dept van tepassing en k verwijzen naar de Minimumnrmen. - fhankelijk van de gebruikte verpakkingen kunnen erbij punt 5 zaken wrden gewijzigd f bijgevegd - an de bewaarcategrieën mag niets wrden gewijzigd, enkel de verpakkingseenheden en dzen kunnen per instelling f rganisatie wijzigen. Wel is het z dat een bewaarcategrie niet van tepassing is mdat het dept geen gepaste bewaringsmgelijkheden kan garanderen. De bewaarcategrie mag dan wrden aangepast mits duidelijke verantwrding. Een instelling f rganisatie kan per bewaarcategrie additinele vrwaarden eisen. - Bij punt 6 kan niet wrden gewijzigd f verwijderd mdat het ver algemene principes gaat. Wel kunnen er zaken bijgevegd wrden Opmerkingen en/f suggesties vr verbeteringen kunnen altijd wrden drgegeven aan de Denkgrep rchelgische Cllecties.

3 Basiscriteria vr het verdragen van een archelgisch archief aan een bewaarnemer Versie 3 september 2013 Definities rchelgisch archief: Integraal cmplex van archelgische vndsten, stalen en bijhrend pgravingsarchief. Bewaarnemer: Instelling/rechtspersn/bedrijf die een archelgisch archief tijdelijk f permanent bewaart, eventueel ntsluit, tegankelijk maakt en/f nderzekt. Opgravingsarchief: de pgravingsdcumentatie zals pgesmd in artikel 57 en artikel 70 van het Ministerieel besluit tt bepaling van de minimumnrmen vr de registratie en dcumentatie bij archelgisch nderzek met ingreep in de bdem (hierna: de minimumnrmen), de dagrapprten zals beschreven in artikel 58 van de minimumnrmen, het basisrapprt, zwel in analge vrm als in digitale vrm, zals vermeld in artikels 71 tt 78 in de minimumnrmen, alle andere analge f digitale dcumentatie (bvb verslagen van vergaderingen, administratieve dcumenten, e.a.) die relevant zijn vr een archelgisch archief. 1. lgemeen 1.1. Enkel cmplete archelgische archieven, afkmstig van een (vergund) archelgisch nderzek kmen in aanmerking m vergedragen te wrden aan een bewaarnemer. Elke bewaarnemer kan zelf beslissen m uitznderingen te te laten en kan eventueel k extra eisen stellen bij het verdragen van het archelgisch archief. 2. Opgravingsarchief 2.1. Het vlledige pgravingsarchief wrdt zwel analg als digitaal aangeleverd. Cmplexe digitale bestanden (bvb database, harris matrix ) mgen enkel digitaal wrden aangeleverd mits beschrijving van de metadata. Hierver met wel duidelijk wrden gecmmuniceerd met de bewaarnemer. Indien riginele stukken niet kunnen wrden aangeleverd meten kwaliteitsvlle kpies (in de rsprnkelijke kleuren) deze riginele stukken vervangen Het pgravingsarchief dient in een fysiek gede en stabiele cnditie bewaard te zijn, zdat geen achteruitgang mgelijk is en wrdt gerdend, ingedeeld en vrzien van een inhudspgave. 3. Vndsten 3.1. De vndsten wrden aangeleverd in een stabiele en schimmelvrije testand, vrij van levende cntaminatie Vndsten die afkmstig zijn van vervuilde sites (zware metalen, giftige rganische verbindingen, radiactiviteit,...) vallen nder de

4 veiligheidswetgeving. Indien tegelaten kunnen deze vndsten wrden vergedragen in verleg met de bewaarnemer Er wrdt bij het verpakken van vndsten vr definitieve bewaring steeds gebruik gemaakt van inerte materialen die een stfarme en lichtvrije mgeving bewerkstelligen. De verpakking is steeds ged passend De vndsten zijn gereinigd, gedrgd f blijven vchtig (afhankelijk van de bewaarcategrie, zie infra punt 5), gerdend, uitgesplitst, per vndstnummer, per materiaalsrt en per bewaarcategrie Elke individuele verpakking met vndst(en) wrdt vrzien van een ingevuld vndstenkaartje zals beschreven in artikels 37, 42 en 53 van de minimumnrmen Er wrdt een afznderlijke lijst pgesteld vr de archelgisch cmplete, (vrijwel) gave, gerestaureerde, unieke f wetenschappelijk waardevlle arte- en ecfacten. Deze dienen zrgvuldig en eventueel individueel verpakt te wrden. 4. Stalen 4.1. Stalen wrden verpakt p een dusdanige manier dat hun cnditie nveranderd blijft Bij het verpakken van stalen wrdt steeds gebruik gemaakt van inerte materialen die een stfarme en lichtvrije mgeving bewerkstelligen Elke individuele staalname wrdt vrzien van een vlledig ingevuld staalkaartje zals vermeld in artikel 42 van de minimumnrmen. lle ensembles van staalnames zijn vrzien van een uitgebreid assessment rapprt Stalen die afkmstig zijn van vervuilde sites (zware metalen, giftige rganische verbindingen, radiactiviteit,...) vallen nder de veiligheidswetgeving. Indien tegelaten kunnen deze vndsten wrden vergedragen in verleg met de bewaarnemer lle stalen zijn verwerkt cnfrm artikel 55 van de minimumnrmen vr de registratie en dcumentatie bij archelgisch nderzek met ingreep in de bdem, hun residuen zijn gerdend, uitgesplitst en verpakt per vndstnummer en per materiaalcategrie en bewaarcategrie. De residuen van stalen wrden in een kunststffen recipiënt verpakt en per verpakking vrzien van een cmpleet ingevuld staalkaartje. Natte f relatief vchtige residuen wrden in regel niet aanvaard! Indien natte residuen wegens wetenschappelijke vraagstelling f in het kader van tekmstig nderzek tch meten wrden bewaard, dan kan dit enkel mits duidelijke mtivering en in verleg met de bewaarnemer De aanlevering van nverwerkte staalnames (pllenstalen, hutstalen, stalen vr macrbtanisch nderzek, dateringsstalen ) met p vrhand wrden besprken met de bewaarnemer, die verdere instructies geeft De aanlevering van andere vrmen van staalnames die niet vermeld wrden in de minimumnrmen meten met de bewaarnemer p vrhand wrden besprken.

5 5. Verpakkingsvrwaarden 5.1. De vndsten wrden uitgesplitst, per vndstnummer, per materiaalsrt en vervlgens binnen elke materiaalsrt verpakt per bewaarcategrie vlgens de algemeen aanvaarde nrmen vr elke specifieke materiaalsrt 1 en vlgens de richtlijnen verder vermeld. Bij twijfel neemt de uitverder cntact p met de bewaarnemer 5.2. De bewaarnemer geeft aan welk type verpakkingseenheden (verschillende types dzen) wrdt gebruikt. Een verpakkingseenheid kan één f meerdere individuele verpakkingen bevatten. Over de verpakking van vndsten buiten frmaat (grter dan de dr de bewaarnemer gebruikte standaardverpakking) wrdt verleg gepleegd met de bewaarnemer. Het maximum gewicht per verpakkingseenheid bedraagt niet meer dan 10 kg. Op de verpakkingseenheden staan minstens de vlgende infrmatie: - uniek dsnummer, zals verstrekt dr de bewaarnemer - gemeente/deelgemeente pgraving - Prjectcde/vergunningnummer - Lcatie: naam pgraving/tpniem - Jaar nderzek - rchelgische uitverder - Bewaarcategrie/materiaalsrt - Indien van tepassing: aanduiding breekbaar, aanwezigheid van schadelijke stffen (mét de naam van de stf!), aanduiding unieke arte- f ecfacten zie punt 3.6.) - Indien van tepassing: aanduiding bven/nder van een ds 5.3. Het vndstenmateriaal en de stalen wrden vlgens het bijgevegd schema en daar aan verbnden bewaarcategrieën verpakt: Bewaarcategrie Vndsten/residuen wrden verpakt in geschikte drprikte plastic zakken f drprikte plastic cntainers grf en zwaar materiaal wrdt bij vrkeur gescheiden van fijn en licht materiaal m beschadiging te vrkmen. De plastic zakken wrden niet teveel gevuld en meten een aanvaardbaar gewicht hebben Uitznderlijke f unieke stukken (vlledig bewaarde, bijzndere decratie, fragiele stukken ) wrden individueel passend verpakt en beschermd, steeds vergezeld van een ingevuld vndstenkaartje Plastic zakken f plastic cntainers wrden in dzen geplaatst zals aangeven dr de bewaarnemer Vndsten buiten frmaat wrden verpakt in PE schuim, een vndstenkaartje wrdt zichtbaar p de buitenzijde aangebracht 1 Zie k COOLS,., 2009, Inpakken, een kunst (VIOE handleiding 1), VIOE, Brussel.

6 Bewaarcategrie B Elk fragment f artefact wrdt individueel in een drprikt minigrip zakje f plexi dsje ndersteund met PE schuim verpakt, steeds vergezeld van een ingevuld vndstenkaartje. Minigrip zakje(s) f dsje(s) wrden met drprikt zakje silicagel in een ged luchtdichte afgeslten plastic ds verpakt. Uitznderlijke f unieke stukken (vlledig bewaarde, bijzndere decratie, fragiele stukken ) wrden individueel passend verpakt en beschermd. Indien verschillende fragmenten behren tt een grter geheel f artefact dan wrden de individuele verpakkingen gegrepeerd. Vndsten buiten frmaat kunnen individueel verpakt wrden in afgeslten luchtdichte plastic zakken met een drprikt zakje silicagel en vndstenkaartje. Vr vndsten buiten frmaat wrdt steeds cntact pgenmen met de bewaarnemer Bewaarcategrie C vrwerpen dienen te wrden ndergedmpeld in water indien ndig (vndsten klein frmaat, fragiel ) wrden de vndst(en) verpakt in drprikte minigrip zakjes gevuld met water de vndsten en/f het gevulde minigripzakje nderdmpelen in water in een luchtdichte plastic ds f emmer met ged afsluitbaar deksel zals aangegeven dr de bewaarnemer Vr vndsten buiten frmaat wrdt cntact pgenmen met de bewaarnemer Bewaarcategrie D elke individuele vndst verpakt in een drprikt minigrip zakje ndersteund met PE schuim f een daarvr geschikt plastic cntainer, steeds vergezeld van ingevuld vndstkaartje Uitznderlijke f unieke stukken (vlledig bewaard, bijzndere decratie, fragiel ) wrden individueel passend verpakt en beschermd Indien verschillende fragmenten behren tt een grter geheel f artefact dan wrden de individuele verpakkingen gegrepeerd. minigripzakjes verpakken in dr de bewaarnemer gebruikte verpakkingseenheid Vr vndsten buiten frmaat wrdt cntact pgenmen met de bewaarnemer Bewaarcategrie E vndst in dnkere flie verpakken nadien geheel in nppenflie/pe schuim verpakken, enkel van tepassing p cnstructiehut vndst/staalkaartje duidelijk p de buitenzijde aanbrengen

7 Bewaarcategrie F Stalen verpakken in ged afsluitbare plastic dzen f emmers Er wrdt zwel een staalkaartje in de ds f emmer als p de buitenzijde aangebracht 5.4. Indien vndsten bestaan uit twee materiaalsrten (bvb vensterglas in ld) dan wrdt de bewaarcategrie bepaald dr het meest kwetsbare materiaal. Hiervr wrdt cntact pgenmen met de bewaarnemer Indien bepaalde vndsten f stalen niet p het schema kunnen wrden tegepast wegens uitznderlijk frmaat, unieke materiaalsrt, e.a. dan wrdt tijdig cntact pgenmen met de bewaarnemer Wegens praktische redenen wrdt archelgisch glas zveel mgelijk drg aangeleverd. Indien nat glas met wrden gedrgd en gestabiliseerd, dan kan dit enkel wrden uitgeverd dr f na advies van een cnservatr Uitznderingen p de verpakkingsvrwaarden meten vraf aan de verdracht besprken wrden met de bewaarnemer die het vrstel kan aanvaarden f verwerpen. Dit geldt tevens vr prblemen met bepaalde materiaalsrten f bewaarcategrieën Het verpakkingsmateriaal dat gebruikt werd m de vndsten te verpakken, kan niet wrden teruggevrderd dr de uitverder f eigenaar. 6. Overdrachtdssier 6.1. Het verdrachtdssier bestaat uit - een lijst van alle dzen die wrden vergedragen - een lijst van verpakte vndsten - een lijst van verpakte stalen en residuen - een lijst van eventuele ft s van bjecten en de respectievelijke ft s - een aparte lijst van de gecnserveerde en/f gerestaureerde bjecten, met een lijst van de gebruikte, eventueel aanwezigheid van schadelijke stffen, dsering en een technische fiche van elk van deze prducten - een exemplaar van het cnserverings- f restauratierapprt van alle gecnserveerde en/f gerestaureerde bjecten - het pgravingsarchief zals werd beschreven in punt Dit verdrachtdssier is ingedeeld, gerdend, vrzien van een inhudspgave en wrdt zwel digitaal als analg aangeleverd.

8 Reglement vr de verdracht van een rchelgisch rchief Schema van bewaarcategrieën Vndsten Type Bewaarcategrie Opmerking ardewerk Buwaardewerk/grf ceramisch materiaal Dierlijk materiaal Glas C/D indien nat C, indien drg D Hut C/E indien cnstructiehut E Leder C Leem, mrtel, pleisterwerk e.a, Menselijke resten Metaal B Natuursteen Plantaardig materiaal C Silex Slakmateriaal Textiel C/D indien nat C, indien drg D Stalen Drg residu Hutstalen E Nat residu F Nat staal F Pllenstalen E zie k artikel 55 van de Minimumnrmen

Basiscriteria voor het overdragen van een archeologisch archief aan een bewaarnemer

Basiscriteria voor het overdragen van een archeologisch archief aan een bewaarnemer Basiscriteria vr het verdragen van een archelgisch archief aan een bewaarnemer Deze basiscriteria vr het verdragen van een archelgisch archief aan een tijdelijke f permanente bewaarnemer werden ntwikkeld

Nadere informatie

Onroerenderfgoeddepot SOLVA

Onroerenderfgoeddepot SOLVA Onrerenderfgeddept SOLV anvaardingsvrwaarden Onderstaande aanvaardingsvrwaarden zijn gebaseerd p de basiscriteria vr het verdragen van een archelgisch ensemble 1 aan een bewaarnemer, zals pgesteld dr de

Nadere informatie

AANVAARDINGSVOORWAARDEN ARCHEOLOGISCHE ARCHIEVEN EN/OF ENSEMBLES 1

AANVAARDINGSVOORWAARDEN ARCHEOLOGISCHE ARCHIEVEN EN/OF ENSEMBLES 1 Onroerenderfgoeddepot stad Antwerpen AANVAARDINGSVOORWAARDEN ARCHEOLOGISCHE ARCHIEVEN EN/OF ENSEMBLES 1 Definities Archeologisch archief: het geheel van archeologische artefacten, stalen en onderzoeksdocumenten

Nadere informatie

Reglement voor de overdracht van een archeologisch ensemble

Reglement voor de overdracht van een archeologisch ensemble Reglement vr de verdracht van een archelgisch ensemble Inhudstafel rtikel 1: Vrwerp... 2 rtikel 2: Definities... 2 rtikel 3: Delgrep en tepassingsgebied... 3 rtikel 4: Prcedure... 3 rtikel 5: Eigendmsstatuut...

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 29 mei 2017 BELEVING

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 29 mei 2017 BELEVING Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 29 mei 2017 BELEVING 11 2017_GR_00111 Reglement vr de verdracht van een archelgisch ensemble Onrerenderfgeddept - Gedkeuring Samenstelling: Aanwezig: de heer

Nadere informatie

Reglement voor de overdracht van een Archeologisch Archief

Reglement voor de overdracht van een Archeologisch Archief Reglement voor de overdracht van een Archeologisch Archief Goedgekeurd in de gemeenteraad van 24 februari 2014 Bekendgemaakt op 27 februari 2014 Inhoudstafel - Artikel 1. Doel - Artikel 2. Definities -

Nadere informatie

Reglement voor overdracht van een archeologisch ensemble

Reglement voor overdracht van een archeologisch ensemble Reglement voor overdracht van een archeologisch ensemble Goedgekeurd door de raad van bestuur van ERFPUNT op 15.06.2016 en bekendgemaakt op 01.07.2016 (www.erfpunt.be). Dit reglement treedt onmiddellijk

Nadere informatie

Controleprotocol Sociaal Domein

Controleprotocol Sociaal Domein Cntrleprtcl Sciaal Dmein Cntrleprtcl vr de accuntantscntrle bij: dr de gemeenten in de regi Amersfrt* gesubsidieerde rganisaties vr Jeugdzrg en WMO dr de gemeenten in de regi Amersfrt f dr de gemeente

Nadere informatie

Richtlijn overdracht naar KADOC

Richtlijn overdracht naar KADOC Richtlijn verdracht naar KADOC Waarm bewaren? - Administratieve redenen: Een ged gerdend archief werkt kstenbesparend en verhgt het rendement en de efficiëntie van de rganisatie drdat dcumenten snel teruggevnden

Nadere informatie

VRIJSTELLINGEN van Verkennend Bodemonderzoek (VBO) *

VRIJSTELLINGEN van Verkennend Bodemonderzoek (VBO) * VRIJSTELLINGEN van Verkennend Bdemnderzek (VBO) * * zals bepaald dr art.13/4 van de Ordnnantie van 5 maart 2009 betreffende het beheer en de sanering van verntreinigde bdems, gewijzigd dr de rdnnantie

Nadere informatie

Beheerplan voor bouwhistorische objecten

Beheerplan voor bouwhistorische objecten Beheerplan vr buwhistrische bjecten 2.7.1 Inleiding Met een beschermd stadsgezicht, ngeveer 1500 mnumenten en een uniek laatmiddeleeuws bdemarchief heeft Drdrecht een mvangrijke bven- en ndergrndse cultuurhistrische

Nadere informatie

KSK OOSTHOVEN. SPORTIEF CHARTER VOOR OUDERS en SPELERS. Onze jeugd, de toekomst van onze club!

KSK OOSTHOVEN. SPORTIEF CHARTER VOOR OUDERS en SPELERS. Onze jeugd, de toekomst van onze club! KSK OOSTHOVEN SPORTIEF CHARTER VOOR OUDERS en SPELERS Onze jeugd, de tekmst van nze club! KSK Osthven Sprtief Charter vr Ouders en Spelers Inhudstabel Inleiding... 3 Spelers... 3 Ouders... 4 KSKOsthven

Nadere informatie

Reglement voor de overdracht van archeologische ensembles

Reglement voor de overdracht van archeologische ensembles Reglement voor de overdracht van archeologische ensembles Inhoudstafel - Artikel 1. Doel - Artikel 2. Definities - Artikel 3. Doelgroep en toepassingsgebied - Artikel 4. Procedure - Artikel 5. Eigendomsstatuut

Nadere informatie

Overeenkomst toedien medicijnen

Overeenkomst toedien medicijnen Overeenkmst tedien medicijnen 1. Hierbij geeft/geven..., uder(s)/verzrger(s) van..., testemming aan gastuder... m aan haar/zijn/hun/ kind tijdens het verblijf bij de gastuder het hierna genemde geneesmiddel/zelfzrgmiddel

Nadere informatie

Reglement Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs Onderzoeksbeurs & Uitwisseling 2016

Reglement Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs Onderzoeksbeurs & Uitwisseling 2016 Reglement Vlaams-Nederlandse Jurnalistenbeurs Onderzeksbeurs & Uitwisseling 2016 In 2016 kennen de Vlaamse en Nederlandse verheid pnieuw de Vlaams-Nederlandse Jurnalistenbeur(zen) (VNJB) te aan Nederlandse

Nadere informatie

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t D i e n s t v e r l e n i n g s d c u m e n t Ons kantr hudt zich bezig met financiële dienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in schade- en levensverzekeringen en is daarbij actief p de zakelijkeen

Nadere informatie

Reglement betreffende een Provinciale herkenbaarheid bij elke vorm van provinciale subsidie.

Reglement betreffende een Provinciale herkenbaarheid bij elke vorm van provinciale subsidie. Reglement betreffende een Prvinciale herkenbaarheid bij elke vrm van prvinciale subsidie. DE PROVINCIERAAD VAN WEST - VLAANDEREN, Overwegende dat het belang van de prvinciale herkenbaarheid, naar aanleiding

Nadere informatie

Bankoverstapdienst - reglement

Bankoverstapdienst - reglement versie 1.0-28/10/2009 Bankverstapdienst - reglement Dit reglement vrmt het algemeen kader waarbinnen de deelnemende banken in België een bankverstapdienst vr zichtrekeningen aanbieden aan de cnsument.

Nadere informatie

ADAPTIL HALSBAND. ADAPTIL HALSBAND (niet geneesmiddel) Ceva Santé Animale. Samenstelling

ADAPTIL HALSBAND. ADAPTIL HALSBAND (niet geneesmiddel) Ceva Santé Animale. Samenstelling ADAPTIL HALSBAND ADAPTIL HALSBAND (niet geneesmiddel) Ceva Santé Animale 17 Samenstelling Analg van geruststellend fermn van de hnd:...5% Excipients q.s.p. 1 halsband:...100% Farmaceutische vrm Halsband

Nadere informatie

Elektrische warmhoudplaat

Elektrische warmhoudplaat Elektrische warmhudplaat 114.360 114.361 114.362 V1/1209 NL/B 1. Algemeen 74 1.1 Infrmatie ver de gebruiksaanwijzing 74 1.2 Symblverklaring 74 1.3 Aansprakelijkheid en vrijwaring 75 1.4 Auteursrecht 75

Nadere informatie

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest Asbestbeleidsplan Beleid en beheer asbest Dcumenttitel. Asbestbeleidsplan Status. Cncept Definitief Versie. 1.1 Datum. 22-03-2014 Organisatie. Wningcrpratie Rentree Opstellers. Wningcrpratie Rentree i.s.m.

Nadere informatie

Tussenrapportage: plan van aanpak raadsenquête grondexploitatie Duivenvoordecorridor.

Tussenrapportage: plan van aanpak raadsenquête grondexploitatie Duivenvoordecorridor. Tussenrapprtage: plan van aanpak raadsenquête grndexplitatie Duivenvrdecrridr. Enquêtecmmissie grndexplitatie Duivenvrdecrridr 16 februari 2015 Inhudspgave: 1. Inleiding 2. Organisatie 3. Verfijning nderzeksvraag

Nadere informatie

BETER IN BEDRIJF. Voel je Beter in Bedrijf! Uw organisatie Beter in Bedrijf. Verzuimbegeleiding & Arboadvies

BETER IN BEDRIJF. Voel je Beter in Bedrijf! Uw organisatie Beter in Bedrijf. Verzuimbegeleiding & Arboadvies BETER IN BEDRIJF Vel je Beter in Bedrijf! Uw rganisatie Beter in Bedrijf Verzuimbegeleiding & Arbadvies Beter in Bedrijf levert, naast reguliere arbdienstverlening, vral maatwerk in verzuimbegeleiding

Nadere informatie

Projectformulier ten behoeve van Openbare Instellingen

Projectformulier ten behoeve van Openbare Instellingen Prjectfrmulier ten beheve van Openbare Instellingen Praktische infrmatie naam van penbare instelling die het prject heeft ingediend: Federale Overheidsdienst Infrmatieen Cmmunicatietechnlgie (Fedict).

Nadere informatie

Ids Veiligheidscoördinatie

Ids Veiligheidscoördinatie Ids Veiligheidscördinatie 1 / 5 IDS-1119 - AG Vespa - Viletstraat 39-2060 Antwerpen - Ontwerpanalyse 01 COÖRDINATIEDAGBOEK Datum: 19-7-2005 Aanwezige partijen: COO: Jhan De Kninck Inf vr: BH AR Karlien.Vanmerhaeghe@vespa.antwerpen.

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Algemene acceptatievoorwaarden

Algemene acceptatievoorwaarden Algemene acceptatievrwaarden Meinke Sica Recyling BV Punterweg 38-40 6222NW Maastricht 043-363 24 24 inf@meinkerecycling.nl Versie 1.1 Juli 2011 Artikel 1 Definities, In deze vrwaarden wrdt verstaan nder;

Nadere informatie

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderpvang KOM Kinderpvang verzrgt kinderpvang vr kinderen in de leeftijdsgrep 0 tt en met 12 jaar. Alle medewerkers van de stichting zetten zich vlledig in m kwalitatief

Nadere informatie

Verandertrajecten voor individuele medewerkers

Verandertrajecten voor individuele medewerkers Het Sandelhut Meditatietechnieken, Caching en Training Verandertrajecten vr individuele medewerkers Lcatie: Het Beekse Bshuis Girlesedijk ngenummerd Hilvarenbeek Pst: Gildelaan 41 5081 PJ Hilvarenbeek

Nadere informatie

Algemene afspraken Gemeente Zwolle/ sportvereniging gemeentelijke buitensportaccommodaties

Algemene afspraken Gemeente Zwolle/ sportvereniging gemeentelijke buitensportaccommodaties vr elkaar Algemene afspraken Gemeente Zwlle/ sprtvereniging gemeentelijke buitensprtaccmmdaties Algemene afspraken In dit dcument wrden alle afspraken tussen de gemeente Zwlle en de sprtverenigingen beschreven.

Nadere informatie

Bankoverstapdienst - reglement

Bankoverstapdienst - reglement versie 3.0-1/7/2011 Bankverstapdienst - reglement Dit reglement vrmt het algemeen kader waarbinnen de deelnemende banken in België een bankverstapdienst vr zichtrekeningen aanbieden aan de cnsument. De

Nadere informatie

Toelichting bij het gebruik van het Model Legionella Risicoanalyse en Beheersplan Luchtbevochtingsinstallatie

Toelichting bij het gebruik van het Model Legionella Risicoanalyse en Beheersplan Luchtbevochtingsinstallatie Telichting bij het gebruik van het Mdel Leginella Risicanalyse en Beheersplan Luchtbevchtingsinstallatie 1 Del van het mdel Het Mdel is te beschuwen als een nderlegger f mdel bij het pstellen van de risicanalyse

Nadere informatie

Een toekomst voor de parochiekerken Instrumentarium 3. Richtlijnen bij hoofdbestemming, nevenbestemming en herbestemming

Een toekomst voor de parochiekerken Instrumentarium 3. Richtlijnen bij hoofdbestemming, nevenbestemming en herbestemming Een tekmst vr de parchiekerken Instrumentarium 3 Richtlijnen bij hfdbestemming, nevenbestemming en herbestemming Instrumentarium 3 en bijbehrende praktische werkfiche Instrumentarium 5 dienen m het inhudelijke

Nadere informatie

CPR305/2011/EU VERORDENING BOUWPRODUCTEN

CPR305/2011/EU VERORDENING BOUWPRODUCTEN XCDC Trading & Cnsultancy B.V.B.A. B-8780 Ostrzebeke 1. Algemeen CPR305/2011/EU VERORDENING BOUWPRODUCTEN Vanaf 1 st juli 2014 is de CE MARKERING van buwprducten die nder een geharmniseerde nrm vallen,

Nadere informatie

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten Inleiding Stichting Kwaliteit in Basis GGZ gelft dat de mentale zrg in Nederland

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1 Prjectaanvraag Versterking sciale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1. Aanleiding Eind 2012 heeft Prvinciale Staten van de prvincie Fryslân keuzes gemaakt mtrent de 'kerntakendiscussie'.

Nadere informatie

Teamtrainingen en teamdagen

Teamtrainingen en teamdagen Het Sandelhut Meditatietechnieken, Caching en Training Teamtrainingen en teamdagen Lcatie: Het Beekse Bshuis Girlesedijk ngenummerd Hilvarenbeek Pst: Gildelaan 41 5081 PJ Hilvarenbeek Cntact: 06 155 77

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

FACTSHEET SAMENWERKING COA

FACTSHEET SAMENWERKING COA FACTSHEET SAMENWERKING COA LOCATIE EN GEMEENTE VOOR JEUGDHULP AAN ASIELZOEKERSKINDEREN Factsheet samenwerking COA lcatie en gemeente vr jeugdhulp aan asielzekerskinderen INLEIDING ALGEMEEN Met de inwerkingtreding

Nadere informatie

Normen voor analoge aanvragen voor het verkavelen van gronden

Normen voor analoge aanvragen voor het verkavelen van gronden Nrmen vr analge aanvragen vr het verkavelen van grnden Versie: 24/05/2017 Dit nrmenbek is pgemaakt dr het departement Omgeving in tepassing van artikel 154 van het Besluit van de Vlaamse Regering tt uitvering

Nadere informatie

Bestemd voor Alle medewerkers, cliënten, kinderen, andere personen die zich op locaties van Stichting D.W.R.P. bevinden.

Bestemd voor Alle medewerkers, cliënten, kinderen, andere personen die zich op locaties van Stichting D.W.R.P. bevinden. MIC-melding Del van de prcedure Het dr een cmmissie analyseren en berdelen van futen en (bijna) ngelukken in de rganisatie m hiervan te leren, z ndig actie te ndernemen en z herhaling f erger te vrkmen

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER

HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER 1 JUNI 2015 HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER SEYS VEERLE PROVINCIEBESTUUR WEST-VLAANDEREN Hug Verriesstraat 22 8800 ROESELARE Vrwrd Sinds 1971 ndersteunt de prvincie

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Webshop Uil VR Solutions BV

Algemene Voorwaarden Webshop Uil VR Solutions BV Algemene Vrwaarden Webshp Uil VR Slutins BV Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel

Nadere informatie

VERKLARING. Inzake gegevensverwerking klanten. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

VERKLARING. Inzake gegevensverwerking klanten. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) VERKLARING Inzake gegevensverwerking klanten Vlgens de Algemene Verrdening Gegevensbescherming (AVG) Deze verklaring inzake gegevensverwerking is van Schnmaakbedrijf L.J. de Vries B.V., gevestigd te Aalsmeer

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Behandelinstructies. Bij roet- en/of waterschade DE TIENDSCHUUR BV

Behandelinstructies. Bij roet- en/of waterschade DE TIENDSCHUUR BV Behandelinstructies Bij ret- en/f waterschade 2013 DE TIENDSCHUUR BV! Inhudspgave 1 Inleiding 2 Behandelinstructies materialen algemeen met brandschade 3 Behandelinstructies schilderij met ret- en/f waterschade

Nadere informatie

Contact maken en relaties aangaan

Contact maken en relaties aangaan B Cntact maken en relaties aangaan B1 : 7 Weekverslagen Inleiding Je hebt een fijne stageplek gevnden waar je de kmende maanden aan de slag gaat met pdrachten, taken en een stuk reflectie. Omdat wij het

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en. kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en. kindermishandeling Meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling OMO Schlengrep De Langstraat 10 maart 2014 Gedgekeurd in MR d.d. 17-3-2014 Meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling De schlleiding van OMO Schlengrep

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

Werkinstructie. Contractering Huisartsen 2015

Werkinstructie. Contractering Huisartsen 2015 Werkinstructie Cntractering Huisartsen 2015 Belangrijkste pmerkingen met betrekking tt de digitale cntractering U sluit uw cntract af via de website van DSW. U lgt in met uw individueel VeCZ certificaat,

Nadere informatie

Verantwoordelijkheden... 11. Afkortingen en definities... 12. Regelgeving en wetten... 13. Relevante websites... 13

Verantwoordelijkheden... 11. Afkortingen en definities... 12. Regelgeving en wetten... 13. Relevante websites... 13 MEDISCHE APPARATUUR ZONDER CE-MARKERING prjectgrep: CEWAZ versie: 1.1.1 februari 2015 www.wibaz.nl Inhud Overzicht Medische Hulpmiddelen... 3 Inleiding... 4 Del... 5 Tepassingsgebied... 5 Uitgangssituaties...

Nadere informatie

BIJLAGE. Bevindingen en aanbevelingen van de auditors van DG REGIO

BIJLAGE. Bevindingen en aanbevelingen van de auditors van DG REGIO BIJLAGE Bevindingen en aanbevelingen van de auditrs van DG REGIO In september 2011 heeft de auditeenheid van Directraat-generaal Reginaal Beleid (DG REGIO) van de Eurpese Cmmissie een derdelijnscntrle

Nadere informatie

INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN

INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN RVB10004.dc 1/5 RVB 2010/04 INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN Situering GEZONDHEID OP HET WERK : EEN GESTRUCTUREERDE AANPAK Preventie en Interim heeft in 2008, in het kader

Nadere informatie

Confidentieel. 16 januari 2013 2013/11989. Sectorbrief Themaonderzoek Uitbesteding Vermogensbeheer. Geacht bestuur,

Confidentieel. 16 januari 2013 2013/11989. Sectorbrief Themaonderzoek Uitbesteding Vermogensbeheer. Geacht bestuur, Tezicht pensienfndsen en beleggingsndernemingen Middelgrte en kleine pensienfndsen Pstbus 98 1000 AB Amsterdam Cnfidentieel Datum Bijlage(n) 1 Onderwerp Sectrbrief Themanderzek Uitbesteding Vermgensbeheer

Nadere informatie

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 Vr- en Vregschlse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 1. Inleiding Vr- en Vregschlse Educatie, als nderdeel van het bredere beleidsterrein nderwijsachterstandbeleid, wrdt sinds 2002 in Winterswijk vrmgegeven.

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Webshop Ginger.

Algemene voorwaarden Webshop Ginger. Algemene vrwaarden Webshp Ginger. Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel 6 - Herrepingsrecht

Nadere informatie

Belangrijke gegevens voor mijn nabestaanden. Uitvaartwensen van. Wilsbeschikking

Belangrijke gegevens voor mijn nabestaanden. Uitvaartwensen van. Wilsbeschikking Belangrijke gegevens vr mijn nabestaanden Uitvaartwensen van Wilsbeschikking Wensen van nu, vr later. Vr de nabestaanden is het een geruststellende gedachte te weten dat, zij de uitvaart hebben kunnen

Nadere informatie

Gebruiksvoorwaarden - trustbox v.2-21/06/2013

Gebruiksvoorwaarden - trustbox v.2-21/06/2013 TERMS OF USE DATA AFNEMERS Gebruiksvrwaarden - trustbx v.2-21/06/2013 1. Bereik 1.1. Trustbx B2C is een gedepneerd handelsmerk van GS1 Belgium & Luxemburg en is een database ('Database') die de exclusieve

Nadere informatie

Visitatie praktijkinstellingen. Brochure

Visitatie praktijkinstellingen. Brochure Visitatie praktijkinstellingen Brchure Inleiding In het kader van haar tezichthudende taak, is de Registratiecmmissie Specialismen Verpleegkunde (RSV) in 2014 gestart met het visiteren van de pleiding

Nadere informatie

ONTWIKKELPLAN SAMEN VERANTWOORDELIJK EN BETROKKEN

ONTWIKKELPLAN SAMEN VERANTWOORDELIJK EN BETROKKEN ONTWIKKELPLAN SAMEN VERANTWOORDELIJK EN BETROKKEN INLEIDING Dit dcument vervangt de mnitrprcedure die blmd en de eerder samen hebben pgesteld en die aan elke nieuwe LMD deelnemer 1 van ntwikkelactiviteiten

Nadere informatie

UPGRADEN NAAR EEN NIEUWE VERSIE VAN DYNAMICS CRM

UPGRADEN NAAR EEN NIEUWE VERSIE VAN DYNAMICS CRM UPGRADEN NAAR EEN NIEUWE VERSIE VAN DYNAMICS CRM DE AANPAK VAN CRM RESULTANTS Ongeveer eens per twee jaar brengt Micrsft een nieuwe versie uit van Micrsft Dynamics CRM. In deze zgenaamde majr releases

Nadere informatie

Hoe kan uw overheidsorganisatie professionalisering en verduurzaming van het inkoopproces bewerkstelligen

Hoe kan uw overheidsorganisatie professionalisering en verduurzaming van het inkoopproces bewerkstelligen He kan uw verheidsrganisatie prfessinalisering en verduurzaming van het inkpprces bewerkstelligen He kan uw verheidsrganisatie prfessinalisering en verduurzaming van het inkpprces bewerkstelligen UITWERKING

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Energiefonds Overijssel

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Energiefonds Overijssel Inkp- en aanbestedingsbeleid Energiefnds Overijssel 2013 Inhudspgave 1 Inleiding 3 2 Het beleid 4 2.1 Rechtmatigheidsthema's 4 Prcedures 4 Meerwerk en herhalingspdrachten 4 2B-diensten 5 Integriteit 5

Nadere informatie

Scènefotografie. Tips en trucs. Datum: Versie: 1.1

Scènefotografie. Tips en trucs. Datum: Versie: 1.1 Scèneftgrafie Tips en trucs Datum: 14-10-2016 Versie: 1.1 Picari scèneftgrafie tips en trucs Vereisten vr het maken van een gede ft, vr het visualiseren en genereren van ftrealistische afbeeldingen van

Nadere informatie

Handleiding verwerking Beton Ciré Originale

Handleiding verwerking Beton Ciré Originale Handleiding verwerking Betn Ciré Originale Pagina 1 - Versie 09 Inhud: - Wat is Betn Ciré Originale - Vrbereiding Ondergrnd Wanden Vleren Meubels en aanrechtbladen - Aanbrengen en afwerken Pagina 2 - Versie

Nadere informatie

? * * * Gemeente Onderbanken

? * * * Gemeente Onderbanken ? * * * Naam Straatnaam Nummer + Letter Pstcde Wnplaats Geachte heer, mevruw, Onlangs hebben wij u in een bewnersbrief geïnfrmeerd ver de vervlgstappen die wij, samen met u, willen zetten in de aanpak

Nadere informatie

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord.

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord. Tips Digiduif 1. U lgt in p digiduif met uw e-mail adres en wachtwrd. 2. U kiest de knp instellingen. Op de vlgende pagina s kunt u allerlei zaken invullen en aanpassen die bij uw accunt hren. Tevens zit

Nadere informatie

Bijzondere Richtlijn Keuringen online webshops

Bijzondere Richtlijn Keuringen online webshops Bijzndere Richtlijn Keuringen nline webshps Telichting tetsing Keuringsraad t.b.v. nline webshps De Keuringsraad hanteert een aangepast tetsingssysteem t.b.v. nline webshps gezien de grtte (aantal prducten)

Nadere informatie

Modellencontract. TFP(Time for Prints)/TFCD (Time for CD) Contract tussen Model en amateurfotograaf. Naam :... Adres :... Postcode/Woonplaats :...

Modellencontract. TFP(Time for Prints)/TFCD (Time for CD) Contract tussen Model en amateurfotograaf. Naam :... Adres :... Postcode/Woonplaats :... Mdellencntract TFP(Time fr Prints)/TFCD (Time fr CD) Cntract tussen Mdel en amateurftgraaf Ondergetekenden: Naam :... Adres :... Pstcde/Wnplaats:... Telefn :... Email/Website :... Hierna genemd Ftgraaf,

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Lidaholm Garens

Algemene Voorwaarden Lidaholm Garens Algemene Vrwaarden Lidahlm Garens Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel 6 - Herrepingsrecht

Nadere informatie

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone Schade prtcl Zuiderpark Stadswalzne Gemeente s-hertgenbsch december 2012 Schadeprtcl Zuiderpark - Stadswalzne In dit dcument staat he de gemeente s-hertgenbsch mgaat met schadeclaims. Het is er p gericht

Nadere informatie

Vraagprogramma. Regiokampioenschap Zuid Holland Paarden, Springen, Afdelingsdressuur en Verenigingskampioenschap

Vraagprogramma. Regiokampioenschap Zuid Holland Paarden, Springen, Afdelingsdressuur en Verenigingskampioenschap Kninklijke Nederlandse Hippische Sprtfederatie Vraagprgramma Regikampienschap Zuid Hlland Paarden, Springen, Afdelingsdressuur en Verenigingskampienschap Datum: Zaterdag 16 augustus 2008 Organisatie: Wedstrijdcmmissie

Nadere informatie

Diepvries voor sterke drank en diepgevroren producten

Diepvries voor sterke drank en diepgevroren producten Diepvries vr sterke drank en diepgevrren prducten 700.075H V1/1209 NL/B 1. Algemeen 86 1.1 Infrmatie ver de gebruiksaanwijzing 86 1.2 Symblverklaring 86 1.3 Aansprakelijkheid en vrijwaring 87 1.4 Auteursrecht

Nadere informatie

Toelichting bij gebruik Model Legionella Risicoanalyse en Beheersplan koeltoreninstallaties

Toelichting bij gebruik Model Legionella Risicoanalyse en Beheersplan koeltoreninstallaties Telichting bij gebruik Mdel Leginella Risicanalyse en Beheersplan keltreninstallaties 1 Del Het Mdel Leginella Risicanalyse en Beheersplan is te beschuwen als een nderlegger f mdel bij het pstellen van

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

Wie zijn we? Kernwaarden in ons handelen zijn:

Wie zijn we? Kernwaarden in ons handelen zijn: Wie zijn we? Zrggrep Kans is een zrginstelling die ptimale zrg, begeleiding en huisvesting biedt aan zwel jngvlwassenen met psychiatrische strnissen en daarmee samenhangende gedragsprblematiek, als aan

Nadere informatie

Om behandelingen zo efficiënt en zo prettig mogelijk te laten verlopen vragen wij u het volgende:

Om behandelingen zo efficiënt en zo prettig mogelijk te laten verlopen vragen wij u het volgende: Algemene vrwaarden Kwaliteit Kwaliteit vinden wij bij Rugkliniek Zetermeer erg belangrijk. Alle fysitherapeuten binnen nze praktijk zijn geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister van het Kninklijk

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Servicedocument vrijstelling generieke examinering Nederlandse taal, rekenen en Engels

Servicedocument vrijstelling generieke examinering Nederlandse taal, rekenen en Engels Servicedcument vrijstelling generieke examinering Nederlandse taal, rekenen en Engels In dit dcument vindt u een verzicht van de regelgeving ver het verlenen van een vrijstelling van deelname aan de examens

Nadere informatie

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede;

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede; Uitveringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2015 Het cllege van Burgemeester en Wethuders van de gemeente Enschede; - gelet p de artikelen 2.3, 12.3, 12.4 en 19 van de Verrdening Jeugdhulp Enschede 2015, waarin

Nadere informatie

Definitieve versie d.d. 24 mei Privacy statement

Definitieve versie d.d. 24 mei Privacy statement Definitieve versie d.d. 24 mei 2018 Privacy statement Prcedure: MT/DB besluit d.d. 24 mei 2018 He gaat Rentree met gegevens m Binnen Rentree wrdt gewerkt met diverse gegevens van huurders, medewerkers

Nadere informatie

Opdracht 1: Onderzoek naar protocollen persoonlijke verzorging.

Opdracht 1: Onderzoek naar protocollen persoonlijke verzorging. VZ-B-K1-W4-A Biedt persnlijke verzrging Verzrgende-Ig basisdeel kerntaak 1 werkprces 4 Om zrgvragers methdisch te ndersteunen bij de persnlijke verzrging maak je gebruik van prtcllen en handelingsplannen.

Nadere informatie

Handleiding Handleiding Communicatie voor. Promotoren. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020.

Handleiding Handleiding Communicatie voor. Promotoren. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020. Handleiding Handleiding Cmmunicatie vr Prmtren Eurpees Fnds vr Reginale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020 1 Eurpese Unie Inhud 1 Inleiding... 1 2 De minimale cmmunicatieverplichtingen... 1 a) Weergave

Nadere informatie

Documentatie voor update SNDwin 12.20

Documentatie voor update SNDwin 12.20 Dcumentatie vr update SNDwin 12.20 I. Verbeteringen... 3 1. Definitieve afrekening... 3 2. Wizard.dc... 3 3. Landcde klanten/leveranciers... 3 II. Gebuwen... 4 1. Tabel gebuwen... 4 III. Klanten... 6 1.

Nadere informatie

Analytische boekhouding

Analytische boekhouding Analytische Bekhuding Analytische bekhuding 1 Vrbereiding... 2 1.1 Dssier instellingen... 2 1.2 Analytische rekeningen maken... 3 2 Analytisch beken... 4 2.1 Kppeling... 5 2.2 Bekingsvrstellen (mdellen)...

Nadere informatie

Implementatie Taakherschikking

Implementatie Taakherschikking Werkfrmulier Implementatie Taakherschikking Physician Assistant Dit frmulier is pgesteld dr de van Federatie Medisch Specialisten en wrdt ndersteund dr de Nederlandse Assciatie Physician Assistants (NAPA).

Nadere informatie

Format handleiding jaarconsult Diabetes

Format handleiding jaarconsult Diabetes Frmat handleiding jaarcnsult Diabetes Inhudspgave 1. Inleiding... 2 2. Wrkflw jaarcnsult diabetes... 2 3. Instructie stap vr stap jaarcnsult Diabetes... 3 3.1. Inlggen in Caresharing Cllab... 3 3.2 Bestaande

Nadere informatie

PET/CT scan met koolhydraatarm dieet

PET/CT scan met koolhydraatarm dieet PET/CT scan met klhydraatarm dieet H14.025-01 Inhudspgave Inhudspgave... 1 Inleiding... 2 Wat is een PET/CT-scan?... 2 He bereidt u zich vr p het nderzek?... 3 Wat mag u drinken?... 3 Wat mag u eten?...

Nadere informatie

TECHNISCHE HANDLEIDING DELTA -THENE Toepassing als dampscherm in zwembaden.

TECHNISCHE HANDLEIDING DELTA -THENE Toepassing als dampscherm in zwembaden. TECHNISCHE HANDLEIDING DELTA -THENE Tepassing als dampscherm in zwembaden. Inleiding De luchtdichtheid van een hutskeletbuwwand f een geïsleerd hellend dak is van fundamenteel belang m de gede werking

Nadere informatie

Implementatie Taakherschikking

Implementatie Taakherschikking Werkfrmulier Implementatie Taakherschikking Verpleegkundig Specialist Dit frmulier is pgesteld dr de Werkgrep Taakherschikking van de Federatie Medisch Specialisten en wrdt ndersteund dr de V&VN Verpleegkundig

Nadere informatie

[STUDIEHANDLEIDING KENNIS INFORMATIE AVOND]

[STUDIEHANDLEIDING KENNIS INFORMATIE AVOND] 2014/2015 Rc van Amsterdam Kennis Infrmatie Avnd (KIA) Schljaar 2014/2015;Jerie Smit [STUDIEHANDLEIDING KENNIS INFORMATIE AVOND] De studenten rganiseren een Kennis Infrmatie Avnd vr uders. Inleiding/Briefing

Nadere informatie

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015 Beleidsregels vrziening jbcaching Participatiewet 2015 1-7-2015 Jbcaching Reginale beleidsregels jbcaching Participatiewet regi Achterhek Inleiding Jbcaching gaat ver het ndersteunen van mensen bij het

Nadere informatie

VEILIGHEIDSENGAGEMENT CONTRACTANTEN

VEILIGHEIDSENGAGEMENT CONTRACTANTEN Bladzijde : 1/8 VEILIGHEIDSENGAGEMENT CONTRACTANTEN Het bedrijf: Adres: Registratienummer:. BTW-nr. :.... Fax : Telefn: E-mail: Vertegenwrdigd dr: Naam: Functie: Verklaart: kennis genmen te hebben van

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 04/06/2014. De Minister van Leefmilieu beslist:

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 04/06/2014. De Minister van Leefmilieu beslist: TOELATINGSAKTE Classificatie vlgens CLP-GHS Gelet p de aanvraag ingediend p 04/06/2014 De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het bicide: Hempel's antifuling Olympic 86951 is tegelaten in vereenstemming

Nadere informatie

TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND

TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER SCAN TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND BESCHRIJVING De ksten mzaïekbeheer zijn een vergeding vr de ksten die p bedrijfsniveau gemaakt wrden vr het

Nadere informatie

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Dit aanvraagfrmulier is bedeld vr een eenmalige subsidie. Een eenmalige subsidie wrdt verleend vr een eenmalige activiteit f ander incidenteel

Nadere informatie

NAAR EEN RICHTLIJN VOOR DE BEWARING VAN DIGITALE ONDERZOEKSDOCUMENTEN VAN ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK. Lien Lombaert, Henk Vanstappen

NAAR EEN RICHTLIJN VOOR DE BEWARING VAN DIGITALE ONDERZOEKSDOCUMENTEN VAN ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK. Lien Lombaert, Henk Vanstappen NAAR EEN RICHTLIJN VOOR DE BEWARING VAN DIGITALE ONDERZOEKSDOCUMENTEN VAN ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK Lien Lmbaert, Henk Vanstappen 2/36 Titel Versie Auteurs Datum Naar een richtlijn vr de bewaring van digitale

Nadere informatie

Betreft: Reactie op Consultatiedocument 'Standaard 4400N - Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2e ontwerp)'

Betreft: Reactie op Consultatiedocument 'Standaard 4400N - Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2e ontwerp)' Nederlandse Berepsrganisatie van Accuntants (NBA) T.a.v. het Adviescllege vr Berepsreglementering Pstbus 7984 1008AD Amsterdam 31 ktber 2016 Referentie: HR/TvV/31102016 Betreft: Reactie p Cnsultatiedcument

Nadere informatie