Nota van B&W. Onderwerp In Control Verklaring Portefeuilehouders dr. Tom Hom, dr. Derk Reneman, drs. Ap Reinders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nota van B&W. Onderwerp In Control Verklaring Portefeuilehouders dr. Tom Hom, dr. Derk Reneman, drs. Ap Reinders"

Transcriptie

1 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp In Control Verklaring 2016 Portefeuilehouders dr. Tom Hom, dr. Derk Reneman, drs. Ap Reinders Collegevergadering 6 juni inlichtingen M. van der Valk ( ) Registratienummer Samenvatting Duurzaam in Control (DinC) was in 2016 gericht op het in control komen op vijf deelprocessen. Deze In Control Verklaring (ICV) is het sluitstuk van het verbetertraject DinC Met ingang van 2017 is de verantwoordelijkheid voor het programma DinC belegd in de lijnorganisatie. We gaan door met DinC en komen beter in control door jaarlijks een aantal nieuwe processen aan te wijzen die we met een gerichte aanpak verbeteren. Met deze leergerichte en stapsgewijze aanpak werken we op een beheersbare en behapbare wijze toe naar het in control komen van de gehele organisatie. De jaarlijkse In Control Verklaring geeft aan op welke processen en op welke wijze we verbeteren en (beter) in control komen. Inleiding Verschillende onderzoeken in de periode toonden aan dat onze gemeente haar handelen, financiën en risico's onvoldoende beheerst. Met het programma Duurzaam in Control (DinC) (B&W 12 april 2016, ) streefden en streven we ernaar, met minder regels en door gericht, "vanuit de bedoeling", te werken aan verbeteringen om duurzaam in control te komen en te blijven. 1. Om vaart te maken en successen en enthousiasmerende resultaten te boeken, kiezen we voor een beperkte en precieze scope. Voor het jaar 2016 formuleerden we verbeterdoelstellingen voor vijf kernprocessen (pijlers) die leiden naar vijf In Control Verklaringen (ICV) bij de Jaarrekening Met het verstrekken van de In Control Verklaring 2016 tonen we zelf aan, zonder voorafgaand oordeel van de accountant, dat wij "in control" zijn over de vijf pijlers. De verklaring geeft aan dat we weten hoe het gaat. Dat we weten wat goed, maar ook wat minder goed gaat. En welke acties of interventies zijn of worden ingezet op plekken waar het minder goed gaat. Vijf pijlers 2016 waar partiële ICV-en over afgegeven zijn: 1. Investeringsprojecten waar kredieten onderdeel van uitmaken 2. Garantstellingen 3. Inkoop en aanbestedingen 4. Schuldpositie 5. Jaarrekening(proces)

2 Volgvel 2 Totstandkoming ICV De In Control Verklaring 2016 is het resultaat van een intensief traject. In het programmaplan (X Programmaplan Duurzaam in Control) zijn voor alle pijlers zowel resultaatafspraken als activiteiten vastgelegd. Met een interne audit is beoordeeld of deze resultaatafspraken zijn behaald en of de activiteiten zijn uitgevoerd en, indien mogelijk, geborgd. De afgegeven partiële ICV-en en het auditrapport zijn uitgebreidere en meer gedetailleerde bedrijfsrapportages en vormen de onderlegger op grond waarvan deze In Control Verklaring wordt afgegeven. De activiteiten en resultaatafspraken vormen de basis voor de ICV. Over dit gedeelte kan een cluster aangeven of zij in control is. De belangrijkste punten zijn op hoofdlijnen in deze ICV opgenomen. Opbouw In Control Verklaring De ICV is tot stand gekomen aan de hand van drie activiteiten (zie onderstaande tabel). In onderstaand figuur zijn de activiteiten en documenten weergegeven en is beknopt de inhoud van de documenten weergegeven. Concept partiële ICV: De eerste versie die door de clusters is ingeleverd. In deze verklaring hebben clustermanagers beschreven in hoeverre zij hun ten doel gestelde activiteiten en resultaten hebben behaald en geborgd. Tevens of zij zich in control achten op de benoemde pijlers. Op deze concept versie is de onafhankelijke audit uitgevoerd. ConceptICV Audit ~ IHDefinitieve ICV Bevindingen van de audit: Een interne integrale audit is uitgevoerd op de verschillende concept ICV's. Definitieve partiële ICV: De clustermanager en directeur hebben kennis genomen van de bevindingen en aanbevelingen uit het auditrapport. De definitieve ICV is de ondertekende ICV, eventueel inclusief een reactie van de clustermanager en directeur op het rapport. Deze drie onderdelen tezamen vormen de ICV ICV 2016: op grond van de 5 partiële definitieve ICV-en en het auditrapport heeft de directie een integrale definitieve ICV afgegeven en ter besluitvorming aangeboden aan ons college. Op grond van deze ICV van de directie, geven wij deze integrale ICV 2016 af.

3 Volgvel 3 Hoofdlijnen partiële ICV-en en auditrapport Leeswijzer figuren Voor iedere pijler is een schematische weergave opgenomen. In de figuur staat het doel beschreven en een samenvatting van de activiteiten die hebben plaatsgevonden (status). Ten slotte geeft de figuur de activiteiten vanuit het programmaplan weer. Pijler 1: Investeringsprojecten waar kredieten onderdeel van uitmaken In control zijn van de Investeringen en grote projecten door het informeren van de directie, ons college en de raad, het ontwikkelen van een regeling investeringsprojecten en deze te borgen in de Financiële Verordening. De Financiële verordening en regeling investeringsprojecten zijn besproken in de auditcommissie en vastgesteld (d.d ). De maandelijkse rapportage aan de directie met de financiële stand van zaken over de investeringskredieten is sinds november 2015 in werking. Er is in beeld wie de belanghebbenden zijn en wat de gewenste verandering is per gebied als het gaat om houding en gedrag. Dit wordt per domein opgepakt. Ook ontwikkelen we een plan om de adviesfunctie (van alle adviseurs bedrijfsvoering) verder te professionaliseren. Dit draagt bij aan het gewenste gedrag op alle pijlers. Figuur 1. Investeringen Investeringen/ grote projecten 1.1. Maandelijkse rapportage aan directie opzetten 1.2. Financiële verordening en regeling investeringsprojecten Opzetten halfjaarlijkse rapportage Meerjaren Perspectief Investeringen (MPt] AA / Verandering van houding en gedrag Stakeholdersanalyse Overzicht van gewenste veranderingen por stakeholder Actieplan per stakeholder Ontwikkeling van de adviesfunctie bij de bedrijfsvoenngsclusters

4 Volgvel 4 Pijler 2: Garantstellingen In control zijn van de garantiestellingen door het ontwikkelen van garantiebeleid en het invoeren van aanvullende checks en activiteiten. Onze garanties zijn in maart 2015 doorgelicht en gecheckt op volledigheid. Er is een nieuw garantiebeleid vastgesteld en de procedures zijn (op verschillende niveaus) aangescherpt. Figuur 2. Garantiestellingen 2.1. Doorlichting garanties, check op volledigheid Nieuw garantiebeleid opstellen // 2.3. / Collegebesluitenlijst in werkproces beheerder garanties Aangescherpte procedure Garantiestellingen Beoordeling jaarrekeningen door V garantiebeleid opstellen Opvragen saldibiljetten bij banken en instellingen k \ financieel specialisten. Verbeteren werkproces brieven van bank Versterken strategisch garantiebeheer Pijler 3: Inkoop en aanbestedingen Voor deze pijler zijn er ICV-en afgegeven door de navolgende teams en clusters: Team Inkoop lnfo+ Projecten Beheer & Onderhoud Team Inkoop Inkoop heeft een bijdrage geleverd met acties op het gebied van Beleid en Regelgeving, Structuur en Cultuur (houding en gedrag). Van belang is dat de lijn een eigen verantwoordelijkheid draagt voor de verbeteringen. Inkoop is verantwoordelijk voor het faciliteren van de lijn. Het inkoop- en aanbestedingsbeleid is geëvalueerd. Het Mandaatbesluit is aangepast en de algemene subsidieverordening wordt aangepast. Een verscherping van het werkproces inkoop en subsidies is onderhanden. Rollen, taken en verantwoordelijkheden zijn per oktober 2015 aangepast. Om het inkoop- en aanbestedingsbeleid goed te borgen in de organisatie hebben we inkoopverbeterplannen opgesteld. In samenwerking met lijnclusters zijn workshops georganiseerd om het bewustzijn en kennis van inkoop verder te blijven ontwikkelen.

5 Volgvel 5 Figuur 3. Inkoop-en aanbestedingen BeleKSevdkjatKt Inkoop en Aanoestodrtg Aanpassing Au j. u Sut in Verorötenng (ASV) Aanpassing van l»ot Mdndaatbeslurt Mieuw werkproces inkoop en subsidies Besluit Hollon. laken en Verantvioordebikheden (R1V) Cluslenn koopplan, WJI Inkoop en aanbesteding 2.4. Haarternrrterrneers Inkoopptotossionalisoiings project (HIP) lnfo+ Begin 2016 heeft cluster lnfo+ samen met cluster Inkoop & Juridische Zaken een inkoopverbeterplan uitgewerkt. Het doel van dit verbeterplan is ervoor te zorgen dat de uitgaven van lnfo+ beheersbaar worden en blijven, en dat alle inkopen voor het cluster lnfo+ doelmatig en rechtmatig geschieden. Hiervoor zijn in het verbeterplan procesafspraken gemaakt en een aantal acties in gang gezet. De activiteiten en resultaatafspraken die benoemd zijn in het programmaplan , zijn op één afspraak na allen behaald. De openstaande resultaatafspraak behoeft uitsluitend nog afstemming binnen het management. Projecten De voormalige eenheid Projecten & Planeconomie (P&P) is middels het programma Duurzaam in Control gestart om toe te werken naar een situatie waarin we in control zijn. Dit doen we door de In Control Verklaring af te geven. De eenheid P&P is op 31 december 2016 gesplitst en opgegaan in de nieuwe clusters Projecten en Grond- & Vastgoedzaken. Met deze ICV geven we aan dat we in control zijn de pijler Inkoop en Aanbestedingen.

6 Volgvel 6 Begin 2016 heeft de voormalige eenheid P&P samen met cluster Inkoop & Juridische Zaken een inkoopverbeterplan uitgewerkt. Doel van dit verbeterplan was ervoor te zorgen dat de uitgaven van P&P beheersbaar worden en blijven, en dat alle inkopen voor de eenheid doelmatig en rechtmatig geschieden. Verder zijn er resultaatafspraken gemaakt ten einde in 2016 op gebied van Inkoop en Aanbestedingen in control te zijn. Daarover is driemaal gerapporteerd aan de auditcommissie via de voortgangsrapportages. Deze In Control Verklaring vormt de afronding van de rapportage over De activiteiten die zijn benoemd en resultaatafspraken die gemaakt zijn in het programmaplan zijn op één afspraak na alle behaald. De openstaande resultaatafspraak behoeft ondersteuning vanuit team Inkoop. Beheer en Onderhoud Begin 2016 heeft cluster Beheer en onderhoud samen met cluster Inkoop & Juridische Zaken een inkoopverbeterplan uitgewerkt. Doel van dit verbeterplan is ervoor te zorgen dat de uitgaven van Beheer en Onderhoud beheersbaar worden en blijven, en dat alle inkopen voor het cluster Beheer en Onderhoud doelmatig en rechtmatig geschieden. Hiervoor zijn in het verbeterplan procesafspraken gemaakt en een aantal acties in gang gezet. De activiteiten en resultaatafspraken die benoemd zijn in het programmaplan , zijn op één afspraak na alle behaald. De openstaande resultaatafspraak betreft de invulling van de aanstelling van 3 fte contractmanagers, waarvan 2,5 fte is gerealiseerd. Pijler 4: Schuldpositie In control komen van de schuldenpositie door het informeren van de raad en het ontwikkelen van monitoringsinstrumentarium. Er is inzicht in de ontwikkeling van onze schuldpositie. De schuldpositie is opgenomen in de P&C-cyclus. Het monitorings-/ en sturingsinstrumentarium wordt ontwikkelt. Samen met de informatieve raadsbijeenkomst draagt dit bij aan de brede bewustwording bij college en raad. Figuur 4. Schuldpositie Opnemen in reguliere P&C-cyclus Schuldenpositie 3.3. Inzicht in ontwikkeling schuldenpositie Inrichten monitoringsinstrumentarium 3.4. Verandenng van houding en gedrag Stakeholdersanalyse Overzicht van gewenste veranderingen per stakeholder Actieplan per stakeholder

7 Volgvel 7 Pijler 5: Jaarrekening(proces) In control zijn van het proces van totstandkoming van de jaarrekening. We hebben geïnvesteerd in extra capaciteit voor het jaarrekening proces. De organisatie is nauwer betrokken bij het proces, er is veel aandacht voor communicatie en clusters worden beter ondersteund om de juiste informatie aan te leveren. Figuur S.Jaarrekening(proces) Investeren in extra capaciteit Verbeteren samenwerking Lijnorganisatie verantwoordelijk maken Actieve rol adviseur Werkafspraken met accountant Overlegstructuur met accountant bepalen Heldere afspraken tussen F&A en CC Jaarrekening 4.3. Verbeteren werkprocessen 4.4. Structurele interventies Intern coördinator aanstellen Verbeterproces aanlevering JR-controle Duidelijke werkprogramma's JR-controle Review op de opsteldossiers 4.5. Verandering van houding en gedrag Stakeholdersanalyse Overzicht van gewenste veranderingen per stakeholder Vervolgactieplan na JR 2015 Resultaat Door en met DinC werken we op een intensieve en resultaatgerichte manier aan de verbetering van de interne beheersing van onze organisatie. Wij kijken op een andere manier naar onze werkprocessen en formuleren verbeteringen. Dit heeft een grote gelijkenis met het bestaande proces rondom de Verbijzonderde Interne Controle. We kijken met DinC naar die processen die risicovol zijn maar (nog) niet zijn belegd in de VIC-onderwerpen. We geven extra aandacht, tijd en energie aan het lerende en

8 Volgvel 8 zelfcorrigerende vermogen van de organisatie, en sturen meer op resultaatgerichte verbeteringen. Terugblik We ervaren het afgelopen jaar als zeer intensief én positief. Het programma heeft de nodige andere en extra inspanningen van iedereen gevraagd en het heeft ons gesterkt in onze interne samenwerking. In de ICV-en zijn aantoonbare verbeteringen benoemd op het 'in control' komen op de vijf pijlers. In 2017 gaan we door met de gestelde verbeterambities om deze geheel af te kunnen ronden. Aanbevelingen audit over de vijf pijlers We hebben kennis genomen van de resultaten en de aanbevelingen door een uitgevoerde audit. We zijn content dat we als lerende organisatie onze afspraken en resultaten autonoom kunnen beoordelen en als input kunnen gebruiken voor onze leerdoelen. Onderlinge reflectie en advisering helpt in het verbeter- en ontwikkelproces. Hieronder zijn de aanbevelingen uit de genoemde audit weergegeven. Aanbevelingen audit Uit de auditwaarnemingen bleek dat de begrippen en daaruit volgende afspraken verschillend kunnen worden geïnterpreteerd en uitgevoerd. Deze onderlinge verschillen leidden tot verschillende verwachtingen van resultaten. 1 Formuleer activiteiten eenduidig. 2 Leg vast welke activiteiten en resultaatafspraken zichtbaar aantoonbaar gedocumenteerd moeten worden. 3 Maak afspraken wat de randvoorwaardes zijn wie verantwoordelijk is voor het opnemen van afwijkingen met betrekking tot wet- en regelgeving in welke ICV. 4 Maak afspraken welke en hoe concreet de risico's en verbeterpunten opgenomen dienen te worden in de ICV. Uit de auditwaarnemingen bleek dat er aanleiding is om kritisch te kijken naar welke acties er meegenomen gaan worden naar Bepaal of er activiteiten en resultaatafspraken in de ICV-en zijn aangemerkt als 'niet geborgd, omdat ze een eenmalig karakter hebben', die wel geborgd zouden moeten worden. 6 Inzichtelijk maken of de verschillen tussen de ICV-en en de uitgevoerde audit dienen te leiden tot verbeterpunten op de betreffende activiteiten en resultaatafspraken. Indien dit tot verbeterpunten leidt dit vastleggen. Uit de auditwaarnemingen bleek dat het proces van opstellen van de ICV zelf en het uitvoeren van de audit ook een groeitraject zijn. 7 Voer de audit gedurende het jaar uit, zodat het als input kan dienen ten behoeve van het op te stellen ICV. 8 Doorontwikkelen van de audit op de ICV-en en koppel deze aan het jaarlijkse controleplan en de bestaande controlemix. Leerpunten We herkennen de adviezen uit de audit en trekken de lering dat we nog meer als één organisatie moeten samenwerken. Ook mist binnen de organisatie op een aantal onderdelen een eenduidig kader en niet altijd zijn de rollen taken en verantwoordelijkheden voldoende (duidelijk) belegd. Het traject DinC legt deze zaken bloot en geeft een handvat om hieraan te kunnen werken. We nemen de aanbevelingen en maatregelen ter harte. Voor het overgrootste deel zijn hierop al acties ondernomen in

9 Volgvel 9 het traject "versterking lijnsturing" en "slagvaardig adviseren'. De verdere benodigde acties zullen we in de opvolgende DinC-rapportages 2017 toelichten. Vervolg In 2017 werken we verder met deze in control-systematiek. We werken toe naar een systemische ICV bij de Jaarrekening 2017 in het voorjaar van Dat wil zeggen dat we jaarlijks een nieuw aantal processen aanwijzen die we met een gerichte aanpak verbeteren en deze repeterende werkwijze continueren. Met deze leergerichte en stapsgewijze aanpak werken we op een beheersbare en behapbare wijze toe naar het in control komen van de gehele organisatie. De jaarlijkse In control Verklaring geeft aan op welke processen en op welke wijze we verbeteren en beter in control komen. De exacte ambitie en werkwijze zijn een groeipad. Het vervolg van DinC wordt beschreven in het Plan van Aanpak DinC (vaststelling juni 2017) en in de komende voortgangsrapportages DinC. We gaan komend jaar, binnen en buiten het programma DinC, verder met investeren in ons personeel met als doel de lerende organisatie te versterken zodat die zichzelf beter kan evalueren en verbeteren. Dat is een voorwaarde om beter in control te komen en in control te blijven. Middelen Aan de uitvoering van deze nota zijn, naast de beschikbare ambtelijke capaciteit, geen kosten verbonden. Gevolgen voor herindeling Haarlemmermeer - Haarlemmerliede en Spaarnwoude (preventief toezicht/beleidsharmonisatie) Financiële gevolgen gedekt binnen de begroting. De beslispunten van deze nota vallen niet onder het preventief toezicht in het kader van de samenvoeging, omdat met de financiële gevolgen rekening is gehouden in de vastgestelde en goedgekeurde programmabegroting. Besluit Op grond van het voorgaande hebben wij besloten om: 1. In te stemmen met de In Control Verklaring Deze nota ter informatie te zenden aan de raad. Burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer, namens dezen, de portefeuillehouders, ^

Nota van B&W. groencompensatie Rijkswaterstaat A9. dr. Derk Reneman 18 december 2018 Jeroen van Lemmen ( )

Nota van B&W. groencompensatie Rijkswaterstaat A9. dr. Derk Reneman 18 december 2018 Jeroen van Lemmen ( ) f7 gemeente Haarlemmermeer Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Nota van B&W onderwerp Gebiedsontwikkeling Badhoevedorp en omlegging A9 - Overeenkomst groencompensatie Rijkswaterstaat A9 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders Openbaar Registratienummer: 212560 Datum voorstel: 13 mei 2016 Niet openbaar Portefeuillehouder: De heer P. Lucassen Afdeling: BV Finance & Control Agendapunt 2 Onderwerp/Titel: Verslag interne controle

Nadere informatie

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland OVER OOSTZAAN Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland WORMERLAND. GESCAND OP 13 SEP. 2013 Gemeente Oostzaan Datum : Aan: Raadsleden gemeente Oostzaan Uw BSN : - Uw brief van :

Nadere informatie

Voortgangsrapportage

Voortgangsrapportage Rechtmatigheid Wat hebben we bereikt? Voortgangsrapportage Rechtmatigheid Stand van zaken per 1 juli Behoort bij brief met kenmerk - 50651 Voortgangsrapportage Rechtmatigheid, juli 1 FASE 1 WET EN REGELGEVING

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Gemeente Haarlemmerliede Haarlemmermeer «n spaarnwoude Raadsvoorstel 2018.0019031 Portefeuilehouders Bob Graal, Pieter Heiliegers steiler Addy Monster Collegevergadering 9 april 2018 Raadsvergadering

Nadere informatie

dr. Derk Reneman 28 februari 2017 N. Rompa ( ), P. Klaver ( )

dr. Derk Reneman 28 februari 2017 N. Rompa ( ), P. Klaver ( ) gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder Collegevergadering Inlichtingen Registratienummer Voordracht benoeming commissaris De Waterwolf dr. Derk Reneman 28 februari 2017 N. Rompa

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Haarlemmermeer Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Raadsvoorstel 2018.0056726 Onderwerp Visie op Control en Controlstatuut Portefeuillehouders dr. Derk Reneman, Onno Hoes s,eller Martine van

Nadere informatie

De impact en implementatie van de outsourcing op de bedrijfsvoering is als één van de 6 deelprojecten ondergebracht binnen het project outsourcing.

De impact en implementatie van de outsourcing op de bedrijfsvoering is als één van de 6 deelprojecten ondergebracht binnen het project outsourcing. Bijlagen 1 en 2: Aanbevelingen en opvolging Gateway Reviews (corsa 2018017934) Bijlage 1: Aanbevelingen en opvolging Gateway Review 2018 Aanbeveling Opvolging Status Opmerking 1. Richt een apart project

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Bijlage 2 behorende bij de kaderbrief 2015 Planning & control cyclus Spoorboek 1 2 Inleiding Dit spoorboek Planning & Control-cyclus dient als handvat en achtergrondinformatie voor de organisatie bij de

Nadere informatie

onderwerp Vervolg afspraken met woningcorporatie Eigen Haard over woningen voor statushouders en spoedzoekers

onderwerp Vervolg afspraken met woningcorporatie Eigen Haard over woningen voor statushouders en spoedzoekers gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Vervolg afspraken met woningcorporatie Eigen Haard over woningen voor statushouders en spoedzoekers Portefeuillehouders Collegevergadering Inlichtingen Registratienummer

Nadere informatie

Raadsvoorstel2008/19954

Raadsvoorstel2008/19954 gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel2008/19954 Onderwerp Jaarstukken 2007 Portefeuillehouder J.J. Nobel steiler C. M. Bakker Collegevergadering 20 mei 2008 Raadsvergadering 26 juni 2008 1. Samenvatting

Nadere informatie

drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Tom Horn, dr. Derk Reneman 1 december 2015 Annette Keates ( )

drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Tom Horn, dr. Derk Reneman 1 december 2015 Annette Keates ( ) gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Tom Horn, dr. Derk Reneman 1 december 2015 Annette Keates (0650814004) 2015.005622Z- Inleiding Op 1 januari 2015 is, vanwege

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0002878 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Memo bijgevoegd Te

Nadere informatie

Documentnummer: : Eindnotitie implementatie privacy

Documentnummer: : Eindnotitie implementatie privacy Eindnotitie implementatie privacy Afdeling Bedrijfsvoering, team Advies en Middelen 2016 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding.3 2. Resultaten.3 3. Documenten.4 4. Implementatie.5 4.1 Training voor het sociaal

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.1253, d.d. 7 december 2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Auditrapport 2009 Grip op de buitenboordmotor, sturing, toezicht en verantwoording bij Gemeenschappelijke Regelingen BESLUITEN Behoudens

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Contactpersoon Doorkiesnummer

Nadere informatie

onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019

onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019 Portefeuillehouder dr. Tom Hom Collegevergadering 25 juli 2017 inlichtingen F. Nederstigt

Nadere informatie

Actieplan naar aanleiding van BDO-onderzoek. Raad van Commissarissen GVB Holding N.V. Woensdag 13 juni 2012

Actieplan naar aanleiding van BDO-onderzoek. Raad van Commissarissen GVB Holding N.V. Woensdag 13 juni 2012 Actieplan naar aanleiding van BDO-onderzoek Raad van Commissarissen GVB Holding N.V. Woensdag 13 juni 2012 Inhoudsopgave - Actieplan GVB Raad van Commissarissen GVB Holding N.V. n.a.v. BDO-rapportage 13

Nadere informatie

Onderwerp van het voorstel Onderzoek jaarrekening 2002 van de Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen

Onderwerp van het voorstel Onderzoek jaarrekening 2002 van de Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Voorstel aan de Raad 144/2003 (definitief) Registratienummer Fatale datum raadsbesluit 9 juli 2003 Opgesteld door, telefoonnummer Griffie, 2520 Programma Portefeuillehouder P.J.J. Lucassen Onderwerp van

Nadere informatie

De notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 geeft hiervoor de kaders weer.

De notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 geeft hiervoor de kaders weer. Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 9 juni 2004 / 102/2004 Onderwerp Notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 Programma / Programmanummer Inkomen / 3230 Portefeuillehouder

Nadere informatie

onderwerp Wijzigen convenant met Centraal orgaan opvang asielzoekers en Immigratie- en Naturalisatiedienst BRP-straat Justitieel Complex Schiphol

onderwerp Wijzigen convenant met Centraal orgaan opvang asielzoekers en Immigratie- en Naturalisatiedienst BRP-straat Justitieel Complex Schiphol Nota van B&W onderwerp Wijzigen convenant met Centraal orgaan opvang asielzoekers en Immigratie- en Naturalisatiedienst BRP-straat Justitieel Complex Schiphol Portefeuilehouders drs. Theo Weterings, Marjolein

Nadere informatie

College-onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid o.g.v. art. 213a Gemeentewet

College-onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid o.g.v. art. 213a Gemeentewet College-onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid o.g.v. art. 213a Gemeentewet Commissie Rekening & Audit 25 november 2015 Besturing & controlling/ Auditteam Onderwerpen Wat zijn college onderzoeken

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2003/406

Raadsvoorstel 2003/406 Raadsvoorstel 2003/406 Onderwerp Vaststellen verordeningen inzake financiële functie gemeente Commissie Algemene Bestuurszaken Datum 10 november 2003 Raadsvergadering 11 december 2003 Samenvatting In de

Nadere informatie

Rechtmatigheidsverantwoording Annemarie Kros RA (PWC) & Marieke Wagemakers RA (gemeente Uden)

Rechtmatigheidsverantwoording Annemarie Kros RA (PWC) & Marieke Wagemakers RA (gemeente Uden) Rechtmatigheidsverantwoording Annemarie Kros RA (PWC) & Marieke Wagemakers RA (gemeente Uden) Planning & control Samenwerken Verbinder Adviseren sportief Pro-actief Register- Accountant ruim 10 jaar ervaring

Nadere informatie

Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân

Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân, gelet op: artikel 5.1 van het reglement van orde voor de vergaderingen van het algemeen bestuur; de rol van het

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk CC De gemeenteraad - 23 maart 2012 Interim-controle 2011 Deloitte Het college 112623 Paraaf Datum Controller RP 22-3-2012 Directie Geachte

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Voordracht herbenoeming commissaris SADC

Nota van B&W. Onderwerp Voordracht herbenoeming commissaris SADC Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder dr. Derk Reneman Collegevergadering 1 5 novem ber 2016 Inlichtingen Mariëlla Smilde-Heemskerk Registratienummer 2016.0063565 Samenvatting In verband met het verstrijken

Nadere informatie

Voorstel aan College Registratienummer: registratienummer

Voorstel aan College Registratienummer: registratienummer Registratienummer Onderwerp Goedkeuring GS begroting 2018 Voorstel / openbare besluitenlijst 1. Kennis te nemen van de brief Goedkeuring begroting 2018, van de provincie Limburg dd. 6 februari 2018. 2.

Nadere informatie

Programma van eisen voor de Europese aanbesteding van Accountancydiensten.

Programma van eisen voor de Europese aanbesteding van Accountancydiensten. Programma van eisen voor de Europese aanbesteding van Accountancydiensten. Kenmerk: CTM 169773 Versie CONCEPT Datum 12-12-2017 1.1. Omvang van de opdracht De accountantsdiensten omvatten de volgende werkzaamheden:

Nadere informatie

De raad van de gemeente Alblasserdam;

De raad van de gemeente Alblasserdam; De raad van de gemeente Alblasserdam; gelezen het voorstel van het presidium dd. 1 oktober 2003, registratienummer Raad 2003/114 naar aanleiding van het overleg in de commissie Implementatie dualisme van

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders Aan de gemeenteraad Datum 17 mei 2011 Contactpersoon V. van der Heide Ons kenmerk DIV-2011-8785 Doorkiesnummer 5165212 Onderwerp Reactie verslag van bevindingen externe accountant

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Onderwerp: Risicomanagement Reg.nr. : 12.0693 B&W verg. : 19 juni 2012 : 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand van zaken met betrekking

Nadere informatie

Onderwerp Aanwijzing losloopgebied voor honden in het Venneperhout te Nieuw-Vennep

Onderwerp Aanwijzing losloopgebied voor honden in het Venneperhout te Nieuw-Vennep gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Aanwijzing losloopgebied voor honden in het Venneperhout te Nieuw-Vennep Portefeuilehouder Marjolein Steffens-van de Water, drs. Theo Weterings Collegevergadering

Nadere informatie

onderwerp Portefeuilleverdeling College van B&W , vervangingsregeling en locoburgemeesterschap

onderwerp Portefeuilleverdeling College van B&W , vervangingsregeling en locoburgemeesterschap gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Portefeuilleverdeling College van B&W 2014-2018, vervangingsregeling en locoburgemeesterschap portefeuillehouder drs. Th.L.N. Weterings Collegevergadering 25 april

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

Raadsstuk. Voorstel gezamenlijke Europese aanbesteding accountantsdiensten met Zandvoort. 6.2 Gemeentelijk bestuur

Raadsstuk. Voorstel gezamenlijke Europese aanbesteding accountantsdiensten met Zandvoort. 6.2 Gemeentelijk bestuur Gemeente Haarlem Raadsstuk Onderwerp Voorstel gezamenlijke Europese aanbesteding accountantsdiensten met Zandvoort Nummer 2019/170302 Programma/beleidsveld Afdeling Auteur 6.2 Gemeentelijk bestuur Griffie

Nadere informatie

Telefoonnummer Onderwerp: Nota weerstandsvermogen en risicobeheersing 2015 Gemeente Harlingen

Telefoonnummer Onderwerp: Nota weerstandsvermogen en risicobeheersing 2015 Gemeente Harlingen Voorstel aan de gemeenteraad van Harlingen *GR15.00077* GR15.00077 Behandeld in Gezamenlijke commissie Mens & Bestuur en Omgeving Datum Commissie 17 juni 2015 Agendanummer 9 Datum Raad 1 juli 2015 Agendanummer

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'.

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'. gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder S. Bak Collegevergadering 2 juli 2013 Inlichtingen Rob Kouwenhoven Registratienummer 2013.0050749 1. Samenvatting Wat willen we bereiken?

Nadere informatie

Bestuurlijke P&C-kalender 2014

Bestuurlijke P&C-kalender 2014 Bestuurlijke P&C-kalender 2014 Inleiding Voor u ligt de P&C-kalender voor de bestuurlijke Planning en Control cyclus 2014. In deze kalender is van elk document binnen deze cyclus de planning opgenomen

Nadere informatie

Onderzoeksplan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018

Onderzoeksplan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018 splan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018 Gemeente Groningen Oktober 2017-1 - 1. Algemeen Op grond van artikel 213a Gemeentewet moet ons college periodiek onderzoek doen naar de doelmatigheid en doeltreffendheid

Nadere informatie

Gemeentefinanciën Presentatie voor raadsleden 10 april 2018

Gemeentefinanciën Presentatie voor raadsleden 10 april 2018 Gemeentefinanciën Presentatie voor raadsleden 10 april 2018 Agenda Rol van de raad en het college Regelgeving Planning en control cyclus Accountant Provinciaal toezicht Vragen? Rol van de raad en het college

Nadere informatie

Concerncontrol Velsen Concerncontrol in de gemeente Velsen: de praktijk

Concerncontrol Velsen Concerncontrol in de gemeente Velsen: de praktijk Concerncontrol Velsen Concerncontrol in de gemeente Velsen: de praktijk Jörg Schlunke jorgschlunke@bmc.nl 06-506 908 92 12 juni 2014 Inhoud Opdracht concerncontroller Velsen Visie op control Rol, taken

Nadere informatie

Convenant Horizontaal Toezicht met de Belastingdienst

Convenant Horizontaal Toezicht met de Belastingdienst gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Convenant Horizontaal Toezicht met de Belastingdienst Portefeuillehouder J.J. Nobel Collegevergadering 16 oktober 2012 Inlichtingen Miranda Koster (023 567

Nadere informatie

Onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid

Onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid Onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid Commissie Rekening & Audit Besturing en Controlling/Auditteam 23 november 2016 Onderwerpen Wat houdt het in? Onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid

Nadere informatie

Audit- en beleidsevaluatieprogramma 2017

Audit- en beleidsevaluatieprogramma 2017 Audit- en beleidsevaluatieprogramma 2017 Beschrijving opdrachtgever College van Bestuur opdrachtnemer BE&C auteur BE&C, Cors Punt documenttype Instrument beleidscyclus Evaluatie thema (sub-thema)

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Team JZ, cluster I&A Stafmedewerker Aanbesteden OR SBD Afdelingen / Interne klant

Team JZ, cluster I&A Stafmedewerker Aanbesteden OR SBD Afdelingen / Interne klant Inkoopprofielen Contractmanager (Senior/Medior) tactisch inkoper/ Stafmedewerker Aanbesteden OR INKOOPPROCESSEN 1. Ontwikkelen en beheren van inkoop- en aanbestedingsbeleid Team JZ, cluster I&A Stafmedewerker

Nadere informatie

Gemeente Delft 1 6 APR. 2009. Gescand r. Geachte dames en heren,

Gemeente Delft 1 6 APR. 2009. Gescand r. Geachte dames en heren, Centrale Staf Strategie en control Gemeente Delft Martinus Nijhofllaan 2 2624 ES Delft Retouradres : Centrale Staf, Postbus 78, 2600 ME Delft Leden van de gemeenteraad van de gemeente Delft Behandeld door

Nadere informatie

Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. rechtmatigheidcontrole

Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. rechtmatigheidcontrole Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. Portefeuillehouder J.J. Nobel steiler Sander Heesen (023-567 6301 ) Collegevergadering 23 mei 2006 Raadsvergadering 13 juli 2006

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 26 februari 2019 Zaaknummer: 588613 Portefeuillehouder : M.J.F.J. Thijsen Openbaar Besloten Team : Team HRM, Communicatie

Nadere informatie

/ IJssels. Intern controleplan Samenwerking

/ IJssels. Intern controleplan Samenwerking Intern controleplan 2018 ^ Gemeente / IJssels gemeente Montfoort Vast te stellen door Managementteam UW Dagelijks Bestuur UW College van B&W IJsselstein College van B&W Montfoort Vastgesteld dd 28 maart

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT . 'irt: RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Reg istratien um mer raad 1 204468 Datum: 3 juni 2015 Afdeling / Team Raadsgriffie / Portefeuillehouder: Roald Helm Behandeld door: B.W. Gerdingh Ondenverp: Advies

Nadere informatie

Verbetertraject beheersing grondexploitaties & Optimalisatie Vastgoed Stand van zaken

Verbetertraject beheersing grondexploitaties & Optimalisatie Vastgoed Stand van zaken Verbetertraject beheersing grondexploitaties & Optimalisatie Vastgoed Stand van zaken Commissie Ruimte, Verkeer en Wonen, 2 februari 2015 Agenda Onderwerpen 1. Verbetertraject beheersing grondexploitaties

Nadere informatie

Assetmanagement. Resultaten maturityscan. 14 januari 2015

Assetmanagement. Resultaten maturityscan. 14 januari 2015 Assetmanagement Resultaten maturityscan 14 januari 2015 De 7 bouwstenen van Assetmanagement 2 22.Afwijkingen en herstelacties 23. Preventieve acties 24. Verbetermanagement 5.Leiderschap en betrokkenheid

Nadere informatie

Vastgestelde verordening - Financiële verordening gemeente Zoeterwoude

Vastgestelde verordening - Financiële verordening gemeente Zoeterwoude GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Zoeterwoude Publicatiedatum: 10-06-2015 Nummer gemeenteblad: 0554 Vastgestelde verordening - Financiële verordening gemeente Zoeterwoude Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

*1475555* Mededeling. Financien. Geachte Staten,

*1475555* Mededeling. Financien. Geachte Staten, Mededeling Datum 21 maart 2013 Aan Provinciale en Gedeputeerde Staten Afdeling CC Van drs. G. de Vos Doorkiesnummer 759 Betreft Uitwerking fase 2 Doorontwikkeling begroting (SMART) Registratienummer: 1475555

Nadere informatie

Rapportage Informatiebeveiliging Gemeente Boekel 16 mei 2018

Rapportage Informatiebeveiliging Gemeente Boekel 16 mei 2018 Rapportage Informatiebeveiliging 2017 Gemeente Boekel 16 mei 2018 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boekel legt over het jaar 2017 verantwoording af over de stand van

Nadere informatie

Deelplan IC Investeringen en kredieten 2014. Gemeente Lingewaard

Deelplan IC Investeringen en kredieten 2014. Gemeente Lingewaard Deelplan IC Investeringen en kredieten 2014 Gemeente Lingewaard Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2 2. Structureel / incidenteel 2 3. Opdrachtgever 2 4. Opdrachtnemer 2 5. Relevante wet- en regelgeving 2 6.

Nadere informatie

Inrichting sector Concernstaf en unit Concern Controlling

Inrichting sector Concernstaf en unit Concern Controlling Bijlage bij Brief PS reg. nr. 2007-62976 Inrichting sector Concernstaf en unit Concern Controlling Inleiding Per half februari 2006 is het hoofd concern-controlling benoemd op de functie van Directiecontroller

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Gemeente Bussum Besluit nemen over advies effectmeting Inkoop en inhuur van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Haarlemmermeer Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Raadsvoorstel 2018.0079033 onderwerp Aanpassing van de Verordening geldelijke voorzieningen wethouders 2016 Portefeuillehouder Onno Hoes

Nadere informatie

Auditing CONTROLEPLAN 2019

Auditing CONTROLEPLAN 2019 Auditing CONTROLEPLAN 2019 Versie Definitief 1 Controleplan 2019 1. Algemeen... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Wettelijk kader... 3 1.3 Groningen in control... 3 1.4 Ervaringen 2018 en acties doorontwikkeling

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Overeenkomst voor uitvoering van bewegwijzeringsplannen. Portefeuilehouder dr. Derk Reneman

Nota van B&W. onderwerp Overeenkomst voor uitvoering van bewegwijzeringsplannen. Portefeuilehouder dr. Derk Reneman gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Overeenkomst voor uitvoering van bewegwijzeringsplannen Portefeuilehouder dr. Derk Reneman Collegevergadering 1 2 juli 2016 inlichtingen Femke Veerman Registratienummer

Nadere informatie

P&C-cyclus Jaarrekening 2017 Voorjaarsbrief juni 2018 Gemeenteraad

P&C-cyclus Jaarrekening 2017 Voorjaarsbrief juni 2018 Gemeenteraad P&C-cyclus Jaarrekening 2017 Voorjaarsbrief 2018 19 juni 2018 Gemeenteraad Planning & Control cyclus P&C-cyclus Uitgangspunten financieel beleid Wijzigingen BBV Begroting 2018 Materiële sluitendheid Structureel

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Controlejaarplan 2016

Nota van B&W. onderwerp Controlejaarplan 2016 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Controlejaarplan 2016 Portefeuillehouders dr. Derk Reneman, dr. Tom Horn Collegevergadering 25 Oktober 2016 inlichtingen Francisca Wehrmeijer (+31235674614)

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand

Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand Aan de gemeenteraad van Bunnik Postbus 5 3980 CA BUNNIK P/a Gemeente Barneveld Postbus 63 3770 AB Barneveld Tel: 14 0342 Barneveld, 17 mei 2018 Ons kenmerk: 1078068

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Knelpunten trekkingsrecht Persoonsgebonden budget (pgb)

Nota van B&W. onderwerp Knelpunten trekkingsrecht Persoonsgebonden budget (pgb) 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Portefeuilehouder dr. Tom Horn, drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Derk Reneman Collegevergadering 20 januari 201 5 inlichtingen Femke Immerman (023

Nadere informatie

Verbeteracties subsidies en contractbeheer- en management

Verbeteracties subsidies en contractbeheer- en management Verbeteracties subsidies en contractbeheer- en management Nicole Heuts en Henk Zomer, 21 juni 2017 Verbeteracties Subsidies en Contractbeheer- en management Inhoudsopgave Verbeteracties subsidies en contractbeheer-

Nadere informatie

Convenant Haarlemmermeers Ondernemersplatform (HOP)

Convenant Haarlemmermeers Ondernemersplatform (HOP) gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Convenant Haarlemmermeers Ondernemersplatform (HOP) Portefeuillehouder mr. A.Th.H. van Dijk Collegevergadering 18 juni 2013 Inlichtingen llknur Dönmez (6091)

Nadere informatie

Advies: Akkoord te gaan met bijgevoegde raadsinformatiebrief

Advies: Akkoord te gaan met bijgevoegde raadsinformatiebrief VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: M. van Zeldert Tel nr: 8378 Nummer: 16A.00633 Datum: 30 juni 2016 Team: Financiën Tekenstukken: Ja Bijlagen: Afschrift aan: V. Griessler,

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 9 05/879 Concern Afd: B&F Steller: Oosterhoff (685554)

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 9 05/879 Concern Afd: B&F Steller: Oosterhoff (685554) o~~çëîççêëíéä låçéêïéêéw Rechtmatigheid Portefeuillehouder: J.Kuper Concern Afd: B&F Steller: Oosterhoff (685554) ^~å=çé=öéãééåíéê~~ç sççêöéëíéäç=äéëäìáí 1. Kennis te nemen van het plan van aanpak Rechtmatigheid

Nadere informatie

CIOT-bevragingen Proces en rechtmatigheid

CIOT-bevragingen Proces en rechtmatigheid CIOT-bevragingen Proces en rechtmatigheid 2015 Veiligheid en Justitie Samenvatting resultaten Aanleiding Op basis van artikel 8 van het Besluit Verstrekking Gegevens Telecommunicatie is opdracht gegeven

Nadere informatie

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap Inleiding In het omgevingsrecht worden regels gesteld waar de overheden zich aan moeten houden bij het uitvoeren van vergunningverlening,

Nadere informatie

ORGANISATIEVERORDENING OMGEVINGSDIENST NOORDZEEKANAALGEBIED 2014

ORGANISATIEVERORDENING OMGEVINGSDIENST NOORDZEEKANAALGEBIED 2014 ORGANISATIEVERORDENING OMGEVINGSDIENST NOORDZEEKANAALGEBIED 2014 Het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, gelet op: artikel 37 lid 3 en 38 lid 1 van de Gemeenschappelijke Regeling

Nadere informatie

VERSLAG VERGADERING AUDITCOMMISSIE DD. 19 SEPEMBER 2016

VERSLAG VERGADERING AUDITCOMMISSIE DD. 19 SEPEMBER 2016 VERSLAG VERGADERING AUDITCOMMISSIE DD. 19 SEPEMBER 2016 Aanwezig: - leden Auditcommissie: de raadsleden dhr. van Gastel en mevr. Theus; - (vanaf agendapunt 2) de accountants mevr. de Hair (verantwoordelijk

Nadere informatie

Besluit vast te stellen de:

Besluit vast te stellen de: VERORDENING AUDITCOMMISSIE GEMEENTE WEERT De raad van de gemeente Weert, Gelezen het voorstel van het college d.d. 20 januari 2015, gelet op de artikelen 84, 147 en 149 van de Gemeentewet; Besluit vast

Nadere informatie

Gemeente Doetinchem. Clientserviceplan voor het boekjaar 2013

Gemeente Doetinchem. Clientserviceplan voor het boekjaar 2013 Clientserviceplan voor het boekjaar 2013 oktober 2013 Inhoud 1. Inleiding 4 2. Controleopdracht 4 2.1 Opdracht 4 2.2 Materialiteit en tolerantie 5 2.3 Fraude 6 3. Planning 6 3.1 Inleiding 6 3.2 Algemene

Nadere informatie

Stand van Zaken Doorontwikkeling Interne Organisatie

Stand van Zaken Doorontwikkeling Interne Organisatie Stand van Zaken Doorontwikkeling Interne Organisatie Huisartsopleiding Leiden Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde PROF. DR. A.W.M. KRAMER 16 MAART 2016 DOCUMENTBEHEER Organisatie: Afdeling: Adres:

Nadere informatie

Onderzoek Inkoop en aanbestedingen Onderzoeksopzet. Rekenkamercommissie De Wolden September 2016 Status: definitief Versie: 1.0

Onderzoek Inkoop en aanbestedingen Onderzoeksopzet. Rekenkamercommissie De Wolden September 2016 Status: definitief Versie: 1.0 Onderzoek Inkoop en aanbestedingen Onderzoeksopzet Rekenkamercommissie De Wolden September 2016 Status: definitief Versie: 1.0 Rekenkamercommissie De Wolden 1 A. Wat willen wij bereiken? 1. Aanleiding

Nadere informatie

Vergaderdatum 6 juli 2016 Onderwerp Rapportage verbijzonderde interne controle 2015 Agendapunt

Vergaderdatum 6 juli 2016 Onderwerp Rapportage verbijzonderde interne controle 2015 Agendapunt Voorstel voor bestuur Vergaderdatum 6 juli 2016 Onderwerp Rapportage verbijzonderde interne controle 2015 Agendapunt 5 b Kenmerk B2016/u1320 Portefeuillehouder W. Stegeman Opsteller/indiener M.J. Donker

Nadere informatie

Adviespunt 4: Breng in kaart op welke onderdelen kennis en expertise tekort zou kunnen schieten en maak een plan hoe hiermee om te gaan.

Adviespunt 4: Breng in kaart op welke onderdelen kennis en expertise tekort zou kunnen schieten en maak een plan hoe hiermee om te gaan. Bijlage: Aanbevelingen uit second opinion rapportage Nederlands Adviesbureau voor Risicomanagement (NAR) op proces en systematiek risicomanagement CvE/Atalanta Adviespunt 1 : Benoem een bestuurlijk verantwoordelijk

Nadere informatie

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit Nieuwegein m S\ Gemeenteraad Onderwerp Programmabegroting 2016 Datum 25 september 2015 Raadsvoorstel Afdeling Financiën Portefeuillehouder mr. J.A.N. Gadella 2015-415 1 Onderwerp Programmabegroting 2016

Nadere informatie

S. Nieuwenburg 3580

S. Nieuwenburg 3580 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 5.1 S. Nieuwenburg 3580 Stefan.Nieuwenburg@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 250782/250832 portefeuillehouder H. Tindemans Van

Nadere informatie

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen Informatieprotocol Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen 22 januari 2019 1. Inleiding De directe aanleiding voor dit informatieprotocol is het amendement van de gemeenteraad van Heumen bij de besluitvorming

Nadere informatie

Startnotitie. Invoeren Wet revitalisering generiek toezicht. Informatie: Versiebeheer: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College

Startnotitie. Invoeren Wet revitalisering generiek toezicht. Informatie: Versiebeheer: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College Startnotitie Invoeren Wet revitalisering generiek toezicht Informatie: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College Portefeuillehouder Opdrachtgever Opdrachtnemer S.C.G.M. den Dulk-Winder

Nadere informatie

Internal Audit Charter

Internal Audit Charter Interne Audit Dienst Versie 3.0 (vervangt bij vaststelling door RvB vorige versie 2.0) Pagina 1 van 5 Artikel 1 Het doel, de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de internal auditfunctie zijn in dit

Nadere informatie

Kwaliteitssysteem datamanagement. Meetbaar Beter

Kwaliteitssysteem datamanagement. Meetbaar Beter Kwaliteitssysteem datamanagement Meetbaar Beter Datum: 20 juli 2017 Versie : 0.10 Kwaliteitssysteem Meetbaar Beter versie 0.10.docx Pagina 1 van 8 Voorwoord Het aantal centra dat is aangesloten bij Meetbaar

Nadere informatie

Ons kenmerk C100/05.0016522. Aantal bijlagen 1

Ons kenmerk C100/05.0016522. Aantal bijlagen 1 Directie Bestuur & Organisatie Directie Algemeen Aan de Commissie AB Korte Nieuwstraat 6 65 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 9 Telefax (024) 329 22 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 905 6500

Nadere informatie

Collegevoorstel. Collegevoorstel. Maatschappelijke Ontwikkeling. zaak_zaaknummer. Ja, zonder beperkingen Zorg en Welzijn

Collegevoorstel. Collegevoorstel. Maatschappelijke Ontwikkeling. zaak_zaaknummer. Ja, zonder beperkingen Zorg en Welzijn zaak_id bericht_nummer bericht_id Collegevoorstel zaak_zaaknummer Maatschappelijke Ontwikkeling Regnr B&W dd 28-04-2015 Openbaar Programma Ja, zonder beperkingen Zorg en Welzijn DT dd OR dd B&W dd OR dd

Nadere informatie

Jaarplan September Postbus KA ROOSENDAAL.

Jaarplan September Postbus KA ROOSENDAAL. September 2017 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 1.1. Inleiding 5 2. Samenstelling 6 2.1. Organisatie 6 2.2. Samenstelling Rekenkamer 6 3. Missie

Nadere informatie

Verbeterplan inkoopfunctie

Verbeterplan inkoopfunctie Verbeterplan inkoopfunctie Artikel 213a onderzoek team control Gemeente Goeree-Overflakkee Team Inkoop April 2017 In het kader van het periodiek onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Lingewaard

Aan de raad van de gemeente Lingewaard 6 Aan de raad van de gemeente Lingewaard *14RDS00194* 14RDS00194 Onderwerp Nota Risicomanagement & Weerstandsvermogen 2014-2017 1 Samenvatting In deze nieuwe Nota Risicomanagement & Weerstandsvermogen

Nadere informatie

Organisatieverordening gemeente Harlingen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen maakt bekend:

Organisatieverordening gemeente Harlingen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen maakt bekend: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Harlingen. Nr. 86505 29 juni 2016 Organisatieverordening gemeente Harlingen 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen maakt bekend:

Nadere informatie

Voorstel voor regioraad Registratienummer 14008268. Mr. drs. R.G. Welten

Voorstel voor regioraad Registratienummer 14008268. Mr. drs. R.G. Welten Voorstel voor regioraad Registratienummer 14008268 Datum vergadering 1 oktober 2014 Agendapunt 5a Portefeuillehouder(s) Mr. drs. R.G. Welten Domein, behandelend ambtenaar, tel. Bedrijfsvoering, B. Rödel,

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Collegevergadering Aanwezig:

Openbare besluitenlijst Collegevergadering Aanwezig: Openbare besluitenlijst Collegevergadering 5-12-2017 Aanwezig: Akkermans, D.A.M. (Burgemeester) Willems, J.W. (Wethouder) Bisscheroux, J.W.P.M. (Wethouder) Opreij, Drs. A.M.M.H. (Wethouder) Severeijns,

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

B&W. Advies. Doorlichting afdeling Beleid van de hoofdafdeling Welzijn. (f-h;m ^ Zoetermeer steeds ondernemend 2 5 JAN 2011 I. VERGAO'ZniNG B & W

B&W. Advies. Doorlichting afdeling Beleid van de hoofdafdeling Welzijn. (f-h;m ^ Zoetermeer steeds ondernemend 2 5 JAN 2011 I. VERGAO'ZniNG B & W ^^^^ gemeente VERGAO'ZniNG B & W 2 5 JAN 2011 I B&W DM-nr. 2011/495 Advies 110038 Versie: 1 Doorlichting afdeling Beleid van de hoofdafdeling Welzijn Verantwoordelijk Portefeuille Mede verantw. Gemeentesecretaris

Nadere informatie

Probleemstelling : Op korte termijn moet gestart worden met Werkprogramma 2020.

Probleemstelling : Op korte termijn moet gestart worden met Werkprogramma 2020. Metropoolregio Eindhoven Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 11 februari 2019 Agendapunt : Onderwerp : Werkprogramma 2020 Probleemstelling : Op korte termijn moet gestart worden met Werkprogramma 2020.

Nadere informatie

Rapportage interne audit PDCA in jaarplan 2018

Rapportage interne audit PDCA in jaarplan 2018 A c Check D0 plan Algemeen Rapportage interne audit PDCA in jaarplan 2018 Hogepad Oosterheem 23-08-2018 15.30uur Doel & Werkwijze Volckaert wil graag zicht hebben in de mate waarop afdelingen aantoonbaar

Nadere informatie

Doorlopend toezicht ACAM

Doorlopend toezicht ACAM Doorlopend toezicht ACAM Rekenkamerbrief 2013 10 17 september 2013 Geachte leden van de gemeenteraad, De rekenkamer is op grond van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) toezichthouder op ACAM.

Nadere informatie