Nota van B&W. onderwerp Knelpunten trekkingsrecht Persoonsgebonden budget (pgb)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nota van B&W. onderwerp Knelpunten trekkingsrecht Persoonsgebonden budget (pgb)"

Transcriptie

1 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Portefeuilehouder dr. Tom Horn, drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Derk Reneman Collegevergadering 20 januari inlichtingen Femke Immerman ( ) Registratienummer Aanleiding en samenvatting Per 1 januari 2015 is het beleid voor het Persoonsgebonden budget (pgb) gewijzigd. Vanaf deze datum geldt het zogenaamde trekkingsrecht. Dit houdt in dat pgb-houders hun pgb niet langer ontvangen op hun eigen rekening. In plaats daarvan beheert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het budget. De cliënt declareert zijn zorgkosten bij de SVB en na controle betaalt de SVB de factuur rechtstreeks aan de zorgaanbieder. Bij de invoering van het trekkingsrecht door het Rijk doet zich een aantal knelpunten voor. Als gevolg hiervan kunnen (groepen) pgb-houders in januari mogelijk hun zorg niet betalen uit hun pgb en komt voor deze mensen de continuïteit van zorg in gevaar. Alhoewel wij niet primair verantwoordelijk zijn voor de ontstane knelpunten, vinden we dat onze inwoners niet de dupe mogen worden van de problemen die zich voordoen bij de invoering van het trekkingsrecht. De continuïteit van zorg moet te allen tijde gewaarborgd zijn. Wij hebben daarom een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat onze inwoners in de problemen komen, waaronder het inrichten van een noodprocedure voor het bevoorschotten van pgb-houders die in financiële problemen dreigen te raken Met deze nota informeren wij u over de getroffen voorzorgsmaatregelen. Knelpunten bij het invoering van het trekkingsrecht Bij de invoering van het trekkingsrecht per 1 januari 2015 zijn de volgende knelpunten opgetreden: 1. Er ontbreken pgb-houders in de gegevensoverdracht van het Rijk naar de gemeenten. Die mensen zijn als gevolg hiervan nog niet door ons geïnformeerd en niet meegenomen in onze berekeningen. 2. Een deel van de zorgovereenkomsten is niet voor 1 januari gecontroleerd en geaccordeerd. In een zorgovereenkomst staat welke zorg een pgb-houder met zijn pgb inkoopt bij zijn zorgaanbieder en tegen welke kosten. Zonder een zorgovereenkomst kan de SVB geen facturen betalen uit het pgb-budget van de klant. 3. Zorgovereenkomsten bevatten soms afspraken over zowel zorg, die onder de gemeente (Wmo of Jeugdwet) valt, als zorg die onder de Zorgverzekeringswet valt. Er bestaat een risico dat - door het (collectief) goedkeuren van deze zorgovereenkomsten - zorg, die onder de Zorgverzekeringswet valt, wordt gedeclareerd binnen gemeentebudget.

2 Onderwerp Volgvel 2 Oplossingen Landelijk is door het ministerie van VWS, de VNG en de SVB een aantal terugvalscenario's uitgewerkt om de mogelijke gevolgen van de knelpunten op te vangen. Daarnaast hebben we zelf enkele voorzorgsmaatregelen getroffen om eventuele problemen met het trekkingsrecht in het eerste kwartaal op te kunnen vangen, waaronder een noodprocedure om pgb-houders te bevoorschotten die in financiële problemen dreigen te raken. In het navolgende worden de knelpunten en de bijbehorende voorzorgsmaatregelen toegelicht. Knelpunt 1: onvolledige gegevensoverdracht Gebleken is dat de gegevensoverdracht vanuit het Rijk tot nu toe onvolledig is. Concreet ontbreken de volgende groepen: a. Voor pgb-jeugd zijn de aantallen tot veertig procent lager van verwacht, onduidelijk is waarom. b. Pgb-houders tussen de 18 en 23 jaar met een indicatie van Bureau Jeugdzorg ontbreken tot nu toe in de gegevensoverdracht. c. Wlz-indiceerbaren 1 : wij hebben nog niet in beeld welk deel van deze groep ervoor kiest om onder het wettelijk regime van de Wmo te vallen. d. Overige pgb-houders van wie niet duidelijk is waarom de gegevens niet bekend zijn bij de gemeente. Zolang deze mensen niet bekend zijn bij ons en de SVB, kunnen zij geen declaraties indienen bij de SVB en daardoor mogelijk hun zorg niet betalen. Ook hebben wij geen zicht op de omvang van de pgb's van deze mensen en hebben wij hier geen rekening mee gehouden bij onze berekeningen. Oplossing Om te voorkomen dat voor deze pgb-houders de continuïteit van zorg in gevaar komt, hebben we de volgende voorzorgsmaatregelen getroffen: Via berichten op de gemeentelijke website, de Informeer en zorgbijlage bij de Hoofddorpse Courant hebben we geprobeerd de nog onbekende pgb-houders te bereiken. We hebben een herstelprocedure ingericht. Dit houdt in dat we pgb-houders, die nog niet bekend zijn bij ons en/of de SVB en die in januari contact opnemen met de gemeente, per omgaande aanmelden bij SVB, zodat ze alsnog gebruik kunnen maken van het trekkingsrecht. We hebben een noodprocedure ingericht om pgb-houders te bevoorschotten, die in financiële problemen dreigen te raken. Bijvoorbeeld als ze zelf onvoldoende middelen hebben om de zorg voor te schieten. Dit voorschot verrekenen we later met de betalingen aan de SVB. ' P.2 van de voortgangsnota 'Stand van zaken programma sociaal domein' van november 2014 ( ): het overgangsrecht van de Wet langdurige zorg (Wlz) is van toepassing verklaard op een groep van cliënten (de zogenaamde Wlz-indiceerbaren).

3 Volgvel 3 Knelpunt 2: zorgovereenkomsten niet op tijd gecontroleerd en goedgekeurd In december 2014 werd duidelijk dat een deel van de zorgovereenkomsten van de mensen, die wél bekend zijn bij ons en de SVB, niet voor 1 januari 2015 gecontroleerd en goedgekeurd zou zijn. Oorzaken hiervan zijn: Achterstanden bij de SVB bij het invoeren en controleren van de zorgovereenkomsten; Fouten in de opgestuurde zorgovereenkomsten, waardoor pgb-houders de zorgovereenkomst aan moesten passen en opnieuw opsturen; Non-responders: ondanks herhaalde verzoeken door SVB hebben nog niet alle bekende pgb-houders de zorgovereenkomsten opgestuurd. Oplossing Zonder goedgekeurde zorgovereenkomsten kan de SVB geen zorg betalen uit het budget van de pgb-houder. Om dit te voorkomen hebben we de volgende voorzorgsmaatregelen getroffen: We hebben de mensen, die nog niet gereageerd hebben, opgeroepen alsnog per omgaande hun zorgovereenkomsten op te sturen. In eerste instantie hebben we dit gedaan via een persoonlijke briefen een bericht in de Informeer. Eind december hebben we de pgb-houders, die nog steeds geen zorgovereenkomst hadden opgestuurd, telefonisch benaderd. We hebben de SVB opdracht gegeven de zorgovereenkomsten 'in bulk' goed te keuren. De eerder genoemde voorzorgsmaatregelen zijn ook van toepassing op pgb-houders van wie de zorgovereenkomst niet op tijd goedgekeurd is. Ook deze mensen kunnen zich melden bij de gemeente. Afhankelijk van de situatie wordt direct een herstelprocedure en/of een noodprocedure voor bevoorschotting opgestart. Knelpunt 3: combinatiecontracten In zorgovereenkomsten wordt soms zorg, die valt onder de Zorgverzekeringswet gecombineerd met zorg die valt onder de Wmo of de Jeugdwet, omdat de pgb-houder meerdere vormen van zorg inkoopt bij één zorgaanbieder (een zogenaamd combinatiecontract). In zo'n zorgovereenkomst staan bijvoorbeeld afspraken over begeleiding (Wmo) en persoonlijke verzorging 2 (Zvw). Formeel moeten deze zorgovereenkomsten afgekeurd worden en moet de pgb-houder een aangepaste zorgovereenkomst opsturen. Als de gemeente deze zorgovereenkomsten goedkeurt, kan zorg, die valt onder de Zorgverzekeringswet, gedeclareerd wordt binnen Wmo- of het jeugdbudget. In december werd duidelijk dat het, gezien het korte tijdpad en de achterstanden bij SVB, niet haalbaar was zorgovereenkomsten op tijd aan te passen, op te sturen en te verwerken. En zonder goedgekeurde zorgovereenkomst kunnen de betreffende pgb-houders per 1 januari geen declaraties indienen bij de SVB en hun zorg niet betalen uit het pgb. 2 Persoonlijke verzorging voor volwassenen valt meestal onder Zorgverzekeringswet. Voor Jeugd valt het wel onder de gemeente.

4 Volgvel 4 Oplossing Het ministerie van VWS heeft in december 2014 de gemeenten opgeroepen de zorgovereenkomsten 'in bulk' goed te keuren. Het Rijk is bovendien bereid om in redelijkheid alle financiële en rechtmatige consequenties, die voortkomen uit het goedkeuren van deze contracten, te dragen. Het is nog niet duidelijk hoe de verrekening van deze kosten precies plaats gaat vinden. Vooralsnog moeten we als gemeente in ieder geval rekening houden met 'tijdelijke' extra kosten in We kunnen op dit moment niet goed inschatten hoe hoog die kosten zijn, omdat we niet weten om hoeveel personen het gaat in Haarlemmermeer. Het gaat echter om hoge kosten per cliënt. Persoonlijke verzorging kost bijvoorbeeld gemiddeld ,- per klant. Bij honderd 'gevallen', betekent het al ,- extra (tijdelijke) kosten in We beoordelen daarom in het eerste kwartaal van 2015 alsnog iedere zorgovereenkomst afzonderlijk en nemen contact op met de pgb-houders van wie de zorgovereenkomsten aangepast moeten worden. Op die manier beperken we de extra kosten door foutieve declaraties en zijn onze inwoners verzekerd van hun zorg, zonder dat ze op het laatste moment hun overeenkomsten aan moeten passen. Financiële aspecten De knelpunten en de voorzorgsmaatregelen die we nemen om de knelpunten op te vangen hebben de volgende financiële consequenties: Toename aantal pgb-houders Omdat het gaat om 'nieuwe' overgangscliënten, die we nog niet hebben meegenomen in onze berekeningen, zal het totale pgb-budget toenemen. In het eerste kwartaal zal duidelijk worden om hoeveel pgb-houders het gaat en welke bedragen hiermee gemoeid zijn. De noodprocedure om mensen te bevoorschotten In geval van nood betalen we zelf, tijdelijk, de zorgfacturen van pgb-houders die door de beschreven knelpunten in financiële problemen dreigen te komen. In principe is dit een budgetneutrale maatregel: de betaalde bedragen brengen wij in de loop van hetjaar in mindering op de betalingen aan de SVB. In bulk goedkeuren van zorgovereenkomsten (incl. combinatiecontracten) Door het 'in bulk' goedkeuren van alle zorgovereenkomsten, lopen we het risico dat kosten die vallen onder de Zorgverzekeringswet bij de gemeente worden gedeclareerd, waardoor de totale pgb-kosten in 2015 toenemen. Het ministerie van VWS heeft aangegeven in redelijkheid garant te staan voor de financiële, rechtmatige en juridische consequenties van de terugvalscenario's, waardoor de risico's voor ons als gemeente beperkt zijn. Er zijn twee kanttekeningen: Het is nog niet duidelijk wat VWS verstaat onder 'in redelijkheid' Het is nog niet duidelijk wanneer en hoe de kosten verrekend worden. Bovendien kunnen de extra kosten snel oplopen, door de hoge bedragen die met deze zorg gemoeid zijn. Om de extra kosten zoveel mogelijk te beperken, beoordelen we in het eerste kwartaal alsnog alle zorgovereenkomsten afzonderlijk. We verwachten dat hiervoor voor een periode van 2 tot 3 maanden tijdelijk 2 fte extra capaciteit nodig is. De verwachte kosten zijn circa ,-.

5 Volgvel 5 Dekking Dekking voor de voorzorgsmaatregelen en de kosten voor de pgb's van de nog onbekende overgangscliënten vinden we binnen de middelen van de programmabegroting, programma Zorg en Welzijn, product PGB, Wmo en jeugd. Als in de loop van het jaar duidelijk wordt dat wij niet uitkomen met deze middelen, dan doen wij een voorstel voor aanvullend budget bij de Najaarsrapportage Ten tijde van de Voorjaarsrapportage 2015 hebben we naar verwachting nog onvoldoende zicht op de uitgaven, omdat dit onder meer afhankelijk is van de precieze afspraken met VWS over de verrekening van de gemaakte kosten. Communicatie en Participatie Wij hebben ons ingespannen via berichten op de gemeentelijke website, de InforMeer en zorgbijlage bij de Hoofddorpse Courant de nog onbekende pgb-houders te bereiken. Wij hebben de mensen die nog geen zorgovereenkomst hebben opgestuurd, opgeroepen dit alsnog per omgaande te doen. In eerste instantie hebben we dit gedaan via een persoonlijke brief en een bericht in de InforMeer. Eind december 2014 hebben we zoveel mogelijk pgbhouders, die nog steeds geen zorgovereenkomst hadden opgestuurd, telefonisch benaderd. Wij hebben alle pgb-houders eind december 2014 per brief geïnformeerd over de kosten die wel en niet gedeclareerd kunnen worden bij de SVB, om te voorkomen dat mensen toch kosten gaan declareren die onder de Zorgverzekeringswet vallen. Via informeren wij de pgb-houders over de actuele stand van zaken. Daarnaast plaatsen we op de website en in de InforMeer een oproep aan alle pgbhouders om contact op te nemen met de gemeente als ze nog geen bericht hebben ontvangen of anderszins vragen hebben over hun pgb. Aan deze nota geven wij bekendheid via onze eigen media (inclusief social media) en via externe media. Voortgangsbewaking In de laatste voortgangsnota sociaal domein (zie voetnoot 1) hebben wij aangegeven, de transitie te monitoren, zowel inhoudelijk als financieel, en tegelijkertijd te sturen op de benodigde transformatie. In het Bestuurlijk Afstemmingsoverleg Sociaal Domein wordt gerapporteerd over de ontwikkelingen. Besluit Op grond van het voorgaande hebben wij besloten om: 1. in te stemmen met de voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat pgb (persoonsgebonden budget)-houders tussen wal en schip vallen; 2. in te stemmen met het bevoorschotten van de zorgfacturen van pgb-houders die in financiële problemen dreigen te raken door de knelpunten bij de invoering van het trekkingsrecht; 3. de kosten voor de uitvoering van de voorzorgsmaatregelen van circa te dekken uit programma Zorg en Welzijn, product PGB, Wmo en jeugd; 4. de kosten voor de pgb's van nog onbekende overgangscliënten eveneens te dekken uit programma Zorg en Welzijn, product PGB, Wmo en jeugd;

6 Volgvel 6 5. indien aanvullend budget voor de dekking van de kosten benodigd is, hiertoe bij de Najaarsrapportage 2015 een voorstel te doen; 6. deze nota ter informatie te zenden aan de raad. Burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer, de secretaris, de burgemeester. 5eke Faber

Geachte leden van de Raad,

Geachte leden van de Raad, POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Molenstraat 50 Aan de Gemeenteraad TELEFOON 14 0 53 DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 12 juni 2015 1500069978 Mw. N. Keus UW BRIEF VAN UW KENMERK DOORKIESNUMMER

Nadere informatie

ECSD/U Lbr. 14/048

ECSD/U Lbr. 14/048 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Invoering Trekkingsrecht PGB uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201401121 Lbr. 14/048 bijlage(n) datum 6 juni 2014

Nadere informatie

Q&A Trekkingsrecht n.a.v. terugvalscenario s zorgovereenkomsten en toekenningsberichten Versie geactualiseerd op 20 feb. 15

Q&A Trekkingsrecht n.a.v. terugvalscenario s zorgovereenkomsten en toekenningsberichten Versie geactualiseerd op 20 feb. 15 Q&A Trekkingsrecht n.a.v. terugvalscenario s zorgovereenkomsten en toekenningsberichten Versie geactualiseerd op 20 feb. 15 Welke maatregelen zijn genomen (de terugvalscenario s) opdat de SVB op tijd de

Nadere informatie

- 6 JUNI 21)14. Gemeente Woerden 14.009184. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad (070) 373 8393

- 6 JUNI 21)14. Gemeente Woerden 14.009184. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad (070) 373 8393 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 betreft ons kenmerk datum Invoering Trekkingsrecht PGB

Nadere informatie

De informatiebijeenkomsten worden gehouden op: 18 november, 19.00-21.00 uur Helen Parkhurst, Bongerdstraat 1, Almere Stad

De informatiebijeenkomsten worden gehouden op: 18 november, 19.00-21.00 uur Helen Parkhurst, Bongerdstraat 1, Almere Stad Dit is de presentatie de wordt gehouden tijdens de informatiebijeenkomsten Veranderingen in de zorg in Almere. We hebben de informatie zorgvuldig samengesteld. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden

Nadere informatie

Stand van zaken inning eigen bijdrage Wmo en herbeoordeling pgb's

Stand van zaken inning eigen bijdrage Wmo en herbeoordeling pgb's Openbaar Onderwerp Stand van zaken inning eigen bijdrage Wmo en herbeoordeling pgb's Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Met bijgaande raadsinformatiebrief informeren

Nadere informatie

onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019

onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019 Portefeuillehouder dr. Tom Hom Collegevergadering 25 juli 2017 inlichtingen F. Nederstigt

Nadere informatie

Persoongebonden budget

Persoongebonden budget Persoongebonden budget Inhoud: Pagina 1. Het persoonsgebonden budget (pgb) 2 2. Wanneer een pgb? 2 3. Een pgb aanvragen 3 4. Inkopen met een pgb 4 5. Overige regels bij een pgb 5 6. Lijst met begrippen

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb)

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Deze folder gaat over de veranderingen in de zorg in 2015. En wat dat betekent voor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Tom Horn, dr. Derk Reneman 1 december 2015 Annette Keates ( )

drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Tom Horn, dr. Derk Reneman 1 december 2015 Annette Keates ( ) gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Tom Horn, dr. Derk Reneman 1 december 2015 Annette Keates (0650814004) 2015.005622Z- Inleiding Op 1 januari 2015 is, vanwege

Nadere informatie

Persoonsgebonden Budget Trekkingsrecht in 2015

Persoonsgebonden Budget Trekkingsrecht in 2015 Persoonsgebonden Budget Trekkingsrecht in 2015 Oplossen van de problemen Herstel van tijdelijke maatregelen Gemeenten, zorgkantoren, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het ministerie

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2005/16502

Raadsvoorstel 2005/16502 Raadsvoorstel 2005/16502 Plan van aanpak Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) gemeente Portefeuillehouder M. Steffens-van de Water/ H. Tuning Steller J. Sinke Collegevergadering 21 juni 2005 Raadsvergadering

Nadere informatie

Q&A Trekkingsrecht n.a.v. terugvalscenario s zorgovereenkomsten en toekenningsberichten

Q&A Trekkingsrecht n.a.v. terugvalscenario s zorgovereenkomsten en toekenningsberichten Q&A Trekkingsrecht n.a.v. terugvalscenario s zorgovereenkomsten en toekenningsberichten Versie geactualiseerd op 18 maart 15 Welke maatregelen zijn genomen (de terugvalscenario s) opdat de SVB op tijd

Nadere informatie

Jeugdzorg met een pgb

Jeugdzorg met een pgb Jeugdzorg met een pgb Voor wie is deze brochure? Deze brochure is bedoeld voor: ouders /verzorgers van kinderen uit de gemeente Den Haag die een persoonsgebonden budget (pgb) vanuit de Jeugdwet willen

Nadere informatie

Pgb trekkingsrecht: Q&A n.a.v. terugvalscenario s en daaraan gekoppelde herstelacties

Pgb trekkingsrecht: Q&A n.a.v. terugvalscenario s en daaraan gekoppelde herstelacties Pgb trekkingsrecht: Q&A n.a.v. terugvalscenario s en daaraan gekoppelde herstelacties Versie geactualiseerd op 30 maart 15 Welke maatregelen zijn genomen (de terugvalscenario s) opdat de SVB op tijd de

Nadere informatie

Factsheet. De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Wat betekent dat voor mijn pgb?

Factsheet. De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Wat betekent dat voor mijn pgb? Factsheet De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren Wat betekent dat voor mijn pgb? 2 Hervorming langdurige zorg - Persoonsgebonden budget Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nadere informatie

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015.

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015. 2.2.3 Evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015 1 Dossier 530 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 530 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 19 juli 2016 Agendapunt 2.2.3 Omschrijving Evaluatie herindicaties

Nadere informatie

Bezoekadres: Kenmerk Bijlage(n) Invoering trekkingsrecht

Bezoekadres: Kenmerk Bijlage(n) Invoering trekkingsrecht > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 40557 29 juli 2016 Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Minister van Veiligheid

Nadere informatie

onderwerp Portefeuilleverdeling College van B&W , vervangingsregeling en locoburgemeesterschap

onderwerp Portefeuilleverdeling College van B&W , vervangingsregeling en locoburgemeesterschap gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Portefeuilleverdeling College van B&W 2014-2018, vervangingsregeling en locoburgemeesterschap portefeuillehouder drs. Th.L.N. Weterings Collegevergadering 25 april

Nadere informatie

Wet Maatschappelijke ondersteuning Begeleiding

Wet Maatschappelijke ondersteuning Begeleiding Wet Maatschappelijke ondersteuning 2015 Begeleiding Begeleiding Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen die meer informatie wil over begeleiding, in groepsverband of individueel. De nieuwe

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst PGB. Gemeente Beesel, 4 februari 2015

Informatiebijeenkomst PGB. Gemeente Beesel, 4 februari 2015 Informatiebijeenkomst PGB Gemeente Beesel, 4 februari 2015 Recente berichtgeving In twee maanden tijd: Schippers voorziet geen problemen met pgb Drukte verwerken zorgvragen, pgb ers onzeker Massale fraude

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 Algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die nu een PGB hebben 3. PGB trekkingsrecht

Nadere informatie

Onderwerp: Dienstverleningsovereenkomst (DVO) ISD (Formaliseren van de administratieve afhandeling van de pgb s jeugd) - Besluitvormend

Onderwerp: Dienstverleningsovereenkomst (DVO) ISD (Formaliseren van de administratieve afhandeling van de pgb s jeugd) - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 23 juni 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00508 Onderwerp: Dienstverleningsovereenkomst (DVO) ISD (Formaliseren van de administratieve afhandeling van de pgb s jeugd) - Besluitvormend

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2015.0053399

Raadsvoorstel 2015.0053399 gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel 2015.0053399 onderwerp Uitzonderingen eigen bijdrage Wmo 2015 Portefeuillehouder dr. Tom Hom steiier Tessa Kraemer Collegevergadering 17 november 2015 Raadsvergadering

Nadere informatie

Offerte. Inleiding. Projectopdracht

Offerte. Inleiding. Projectopdracht Offerte aan van Directeur MEVA drs. C.E. M., Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Centrum voor Beleidsstatistiek, Centraal Bureau voor de Statistiek onderwerp Offerte Inkomenspositie Chronisch

Nadere informatie

- = voordeel (bedragen x 1.000)

- = voordeel (bedragen x 1.000) Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : wethouder mw. W.J.F. van der Rijtvan der Kruis Onderwerp : Addendum bij 2e bestuursrapportage 2017 en programmabegroting 2018 2021 : Financiën Voorstelnummer

Nadere informatie

Trekkingsrecht PGB, Q&A voor gemeenten Hoeksche Waard

Trekkingsrecht PGB, Q&A voor gemeenten Hoeksche Waard Trekkingsrecht PGB, Q&A voor gemeenten Hoeksche Waard Taken van de AWBZ (Rijk) naar de Wmo (gemeente). Wat verandert er? Vanaf 2015 gaan gemeenten taken uitvoeren die nu nog onder de AWBZ vallen: onder

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00932

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00932 DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00932 OPSCHRIFT Vergadering van 8 december 2015 Bevoegde portefeuillehouder: Arno van Kempen Onderwerp Beantwoording raadsvragen over: financiele problemen thuiszorgorganisatie

Nadere informatie

Betreft Voortgang en advies Overleg Ketenregie implementatie afschaffen coulancebeleid

Betreft Voortgang en advies Overleg Ketenregie implementatie afschaffen coulancebeleid Het Ministerie van VWS T.a.v. de staatssecretaris De heer drs. M.J. van Rijn Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Ketenbureau PGB Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Betreft Voortgang en advies Overleg Ketenregie

Nadere informatie

Voorstel aanpassing taken ISD voor het PGB jeugdhulp en behandeling van bezwaar 18 mei 2016

Voorstel aanpassing taken ISD voor het PGB jeugdhulp en behandeling van bezwaar 18 mei 2016 Voorstel aanpassing taken ISD voor het PGB jeugdhulp en behandeling van bezwaar 18 mei 2016 Inleiding Sinds 1 januari 2015 verstrekken de jeugd- en gezinsteams persoonsgebonden budgetten jeugdhulp (PGB).

Nadere informatie

Memo Aan: VWS, VNG, ZN en Per Saldo Van: Datum: 20 februari 2015

Memo Aan: VWS, VNG, ZN en Per Saldo Van: Datum: 20 februari 2015 Memo Aan: VWS, VNG, ZN en Per Saldo Van: Datum: 20 februari 2015 Betreft: Bestuurlijke update invoering trekkingsrechten PGB 20 februari Inleiding In het verlengde van de vorige rapportage informeert de

Nadere informatie

raadsvergadering: 1 juli 2015 Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein

raadsvergadering: 1 juli 2015 Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 1 juli 2015 onderwerp: Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein bijlage: ontwerp-besluit datum: gemeenteblad I nr.: agenda nr.: Aan de gemeenteraad, 1.

Nadere informatie

onderwerp Wijzigen convenant met Centraal orgaan opvang asielzoekers en Immigratie- en Naturalisatiedienst BRP-straat Justitieel Complex Schiphol

onderwerp Wijzigen convenant met Centraal orgaan opvang asielzoekers en Immigratie- en Naturalisatiedienst BRP-straat Justitieel Complex Schiphol Nota van B&W onderwerp Wijzigen convenant met Centraal orgaan opvang asielzoekers en Immigratie- en Naturalisatiedienst BRP-straat Justitieel Complex Schiphol Portefeuilehouders drs. Theo Weterings, Marjolein

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Nota eigen bijdrage Wmo 2016

Nota van B&W. onderwerp Nota eigen bijdrage Wmo 2016 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Nota eigen bijdrage Wmo 2016 Portefeuillehouder dr. Tom Horn Collegevergadering 17 november 2015 inlichtingen Tessa Kraemer (+31235674957), Femke Nederstigt

Nadere informatie

RAPPORTAGE 2 E KWARTAAL WMO/AWBZ EN JEUGD 2015. 1. Inleiding

RAPPORTAGE 2 E KWARTAAL WMO/AWBZ EN JEUGD 2015. 1. Inleiding RAPPORTAGE 2 E KWARTAAL WMO/AWBZ EN JEUGD 2015 1. Inleiding Deze rapportage bevat de stand van zaken in juli 2015 wat betreft de uitvoering van de Wmo 2015 en de Jeugdwet in de gemeente Ten Boer. Op grond

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 37370 29 december 2014 Aanwijzing van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 15 december 2014,

Nadere informatie

Een Persoonsgebonden Budget bij de zorgverzekeraar

Een Persoonsgebonden Budget bij de zorgverzekeraar Een Persoonsgebonden Budget bij de zorgverzekeraar Jouw Persoonsgebonden Budget (PGB) verpleging en verzorging Wat verandert er in 2015? De overheid wil de langdurige zorg toegankelijk, goed en betaalbaar

Nadere informatie

Raadsinformatienota. Zaaknr: 80357. Datum: 26-1-2016. Onderwerp: Accountantscontrole sociaal domein

Raadsinformatienota. Zaaknr: 80357. Datum: 26-1-2016. Onderwerp: Accountantscontrole sociaal domein Raadsinformatienota Zaaknr: 80357 Datum: 26-1-2016 Onderwerp: Accountantscontrole sociaal domein Kennisnemen van: De controle- en procesmaatregelen die in 2015 in Veghel zijn genomen in het kader van de

Nadere informatie

Gemeente Zoeterwoude Aan het college

Gemeente Zoeterwoude Aan het college Gemeente Zoeterwoude Aan het college Afdeling Samenleving Datum ingekomen Opsteller M.F.Gerding Datum 03-05-11 Registratienummer 145 Par. Afdelingshoofd/directie Harland Directie Fatale termijn besluit

Nadere informatie

Aanvraag persoonsgebonden budget

Aanvraag persoonsgebonden budget Aanvraag persoonsgebonden budget Hans van der Knijff 19 april 2016 Waar gaan we het over hebben? Waarom, hoe en waar vraag ik pgb aan? Pgb in Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Pgb in Jeugdwet Pgb

Nadere informatie

ECFE/U Lbr. 15/102

ECFE/U Lbr. 15/102 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Accountantscontrole sociaal domein uw kenmerk ons kenmerk ECFE/U201502166 Lbr. 15/102 bijlage(n) - datum 21

Nadere informatie

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo Zorg in natura of een persoonsgebonden budget? U krijgt ondersteuning op grond van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die vóór 2015 een PGB hadden 3. PGB:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken')

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken') Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14240 Datum : 29 mei 2012 Programma : Diverse programma s Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr.

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel mermeer Raadsvoorstel 2016.0047131 onderwerp Portefeuilehouder drs. Ap Reinders, dr. Tom Horn steiler Rob Kouwenhoven Collegevergadering 6 September 201 6 Raadsvergadering 1. Samenvatting I/Var willen

Nadere informatie

Het Ministerie van VWS T.a.v. de staatssecretaris De heer drs. M.J. van Rijn. Postbus EJ Den Haag

Het Ministerie van VWS T.a.v. de staatssecretaris De heer drs. M.J. van Rijn. Postbus EJ Den Haag Het Ministerie van VWS T.a.v. de staatssecretaris De heer drs. M.J. van Rijn Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Ketenbureau PGB Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Betreft: Voortgangsbericht Ketenbureau PGB Datum

Nadere informatie

Het Persoonsgebonden. budget. voor kinderen/jongeren. Brochure PGB voor kinderen.indd 1

Het Persoonsgebonden. budget. voor kinderen/jongeren.  Brochure PGB voor kinderen.indd 1 Het Persoonsgebonden budget voor kinderen/jongeren www.jeugdteamzaanstad.nl Brochure PGB voor kinderen.indd 1 10-03-15 16:35 Inhoud: Pagina 1. Het persoonsgebonden budget (pgb) 3 2. Wanneer een pgb? 4

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget DATUM 7 maart 2019 BIJLAGE - REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 30062 1 juni 2018 Beleidsregels van de Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland van 19 februari 2018, referentie 2017055845,

Nadere informatie

Gemeente Ede. Memo. : Gemeenteraad Van

Gemeente Ede. Memo. : Gemeenteraad Van Gemeente Ede Memo Aan : Gemeenteraad Van : College van burgemeester en wethouders Datum : 5 januari 2016 Registratienummer : 41453 Opgesteld door : Hans van Lent Bijlagen : Brief VNG d.d. 21 december 2015

Nadere informatie

Wlz-zorg: Zelf regelen of laten regelen?

Wlz-zorg: Zelf regelen of laten regelen? Wlz-zorg: Zelf regelen of laten regelen? Voorwoord In deze folder wordt in het kort uitgelegd hoe u uw Wlz-zorg kunt regelen. Als u recht heeft op Wlz-zorg, kunt u kiezen hoe u die zorg wilt regelen.

Nadere informatie

Onderwerp Administratief verlengen persoonsgebonden budgetten tot 1 mei 2016 / Aanleveren budgetten voor 1 november 2015 bij SVB

Onderwerp Administratief verlengen persoonsgebonden budgetten tot 1 mei 2016 / Aanleveren budgetten voor 1 november 2015 bij SVB B en W-nummer 15.0920; besluit d.d. 27-10-2015 Onderwerp Administratief verlengen persoonsgebonden budgetten tot 1 mei 2016 / Aanleveren budgetten voor 1 november 2015 bij SVB Besluiten: 1. kennis te nemen

Nadere informatie

ECFE/U201600592 Lbr. 16/019

ECFE/U201600592 Lbr. 16/019 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Brief NBA en VNG over accountantscontrole van het Sociaal Domein 2015 Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk

Nadere informatie

Per Saldo: `Maak snel het pgb trekkingsrechtsysteem eenvoudig, solide en betrouwbaar

Per Saldo: `Maak snel het pgb trekkingsrechtsysteem eenvoudig, solide en betrouwbaar Per Saldo: `Maak snel het pgb trekkingsrechtsysteem eenvoudig, solide en betrouwbaar t.b.v.de Hoorzitting Invoeringsproblematiek trekkingsrechten pgb's 28 mei 15 - BR74540 Als belangenvereniging voor budgethouders

Nadere informatie

Nota van B&W. l januari Nieuwe aanbesteding of contract verlengen? gemsente Haarlemmermeer

Nota van B&W. l januari Nieuwe aanbesteding of contract verlengen? gemsente Haarlemmermeer gemsente Haarlemmermeer Nota van B&W Ondenverp Verlenging contracten hulp hij het huishouden (HBH) Portefeulllehouder dr. T.C.M. Horn Collegevergadering 28 oktober 2008 Inlichtingen R.J. Kouwenhoven Registratienummer

Nadere informatie

Overzicht veranderingen persoonsgebonden budget verpleging en verzorging 2016

Overzicht veranderingen persoonsgebonden budget verpleging en verzorging 2016 Overzicht veranderingen persoonsgebonden budget verpleging en verzorging 2016 Doelgroep pgb Soorten zorgverlene rs AGB code 2015 Doelgroep pgb (artikel 2): Heeft u een indicatie voor verpleging en verzorging?

Nadere informatie

Door innovatie binnen de zorg en Door een stevige sociale basis en Door de kwaliteit af te meten aan de ervaring van inwoners

Door innovatie binnen de zorg en Door een stevige sociale basis en Door de kwaliteit af te meten aan de ervaring van inwoners gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Opzet en aanpak Transformeermonitor Sociaal Domein Portefeuillehouder dr. Tom Horn, John Nederstigt, drs. Ap Reinders, dr. Derk Reneman Collegevergadering

Nadere informatie

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb)

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo januari 2017 Zorg in natura of een persoonsgebonden budget? U krijgt ondersteuning op grond

Nadere informatie

Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget

Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget Hans van der Knijff Januari 2014 Waar gaan we het over hebben? Hoe en waar vraag ik pgb aan? Stand van zaken landelijke politiek Pgb in Wet langdurige zorg (Wlz)

Nadere informatie

Nadere regeling. persoonsgebonden budget

Nadere regeling. persoonsgebonden budget Nadere regeling persoonsgebonden budget citeertitel: nadere regeling persoonsgebonden budget 2015 vastgesteld bij besluit van 17 maart 2015 Beleidsregels persoonsgebonden budget Opdrachtgever: gemeente

Nadere informatie

Toelichting bij het formulier Model zorgovereenkomst met een zorginstelling

Toelichting bij het formulier Model zorgovereenkomst met een zorginstelling Servicecentrum PGB Toelichting bij het formulier Model zorgovereenkomst met een zorginstelling Met het formulier Model zorgovereenkomst met een zorginstelling legt u de afspraken met uw zorgverlener vast.

Nadere informatie

GEMEENTE WINTERSWIJK ^ ' 26NOV. 2015. Afgedaan

GEMEENTE WINTERSWIJK ^ ' 26NOV. 2015. Afgedaan GEMEENTE WINTERSWIJK B&W-nota ^ ' 26NOV. 2015 Afgedaan PaT nr(s) geregistreerde stuk(ken): 94835 blad: 1/6 datum nota: 19 november 2015 programma: 10. Maatschappelijke participatie en zorg werkdoel: 539

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Inhoud Waarom moest het veranderen? Wat is veranderd? Wat heeft de gemeente gedaan? Wat betekent dat voor jullie? Wat voor ondersteuning? Waar zijn

Nadere informatie

Het Persoonsgebonden budget (PGB) voor Beschermd wonen

Het Persoonsgebonden budget (PGB) voor Beschermd wonen Het Persoonsgebonden budget (PGB) voor Beschermd wonen Met het persoonsgebonden budget (PGB) voor Beschermd wonen kun je zorg of ondersteuning zelf inkopen. Over Beschermd wonen Als je Beschermd woont,

Nadere informatie

Administratie- en advieskantoor voor mensen met het Persoons Gebonden Budget (PGB).

Administratie- en advieskantoor voor mensen met het Persoons Gebonden Budget (PGB). Roomweg 157 a 7523 BM Enschede www.uwbudget.nl T: 053-4316765 06-52554807 (nood) E: info@uwbudget.nl PGB-SERVICE UW BUDGET U W P A R T N E R V O O R H E T P G B Administratie- en advieskantoor voor mensen

Nadere informatie

PGB. En wat er bij komt kijken PERSOONSGEBONDEN BUDGET

PGB. En wat er bij komt kijken PERSOONSGEBONDEN BUDGET ONDERSTEUNING BIJ ZORG EN PGB PERSOONSGEBONDEN BUDGET En wat er bij komt kijken Het Persoonsgebonden budget (Pgb) is geld dat u van het Rijk, de zorgverzekeraar of de gemeente krijgt om zelf zorg of een

Nadere informatie

Handreiking Budgetcorrecties pgb naar het CAK tbv correctie eigen bijdrage

Handreiking Budgetcorrecties pgb naar het CAK tbv correctie eigen bijdrage Handreiking Budgetcorrecties pgb naar het CAK tbv correctie eigen bijdrage Inclusief een aanvullende toelichting en handleiding gebruik BAB berichten met Excel (versie 7 juni 2016) Inleiding In deze handreiking

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 12 februari 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 12 februari 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

In artikel , tweede en derde lid, wordt In 2015 gewijzigd in: Tot een bij koninklijk besluit vast te stellen tijdstip.

In artikel , tweede en derde lid, wordt In 2015 gewijzigd in: Tot een bij koninklijk besluit vast te stellen tijdstip. 34279 Wijziging van de Wet langdurige zorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, de Jeugdwet en de Zorgverzekeringswet NOTA VAN WIJZIGING Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: A In artikel

Nadere informatie

factureren zorgaanbieders bij het ontbreken van een overeenkomst met de gemeente

factureren zorgaanbieders bij het ontbreken van een overeenkomst met de gemeente Collegevoorstel Inleiding Gemeenten zijn volgens het overgangsrecht 1 verantwoordelijk voor de continuïteit van zorg voor overgangscliënten. Overgangscliënten zijn cliënten die voor de transitie al zorg

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Lingewaard

Aan de raad van de gemeente Lingewaard Aan de raad van de gemeente Lingewaard Onderwerp Portefeuillehouder Gevolgen septembercirculaire 2018 voor de gemeente Lingewaard H.W.M. Witjes Beslispunten Kennis te nemen van de gevolgen van de septembercirculaire

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015?

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Deze folder gaat over de veranderingen in de zorg in 2015. En wat dat betekent voor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over het bericht dat het pgb-systeem van de SVB failliet is. (2015Z25247).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over het bericht dat het pgb-systeem van de SVB failliet is. (2015Z25247). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Informatie van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad

Informatie van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad RAADSBERICHT Informatie van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad Nummer : -40 Datum : 22 september Onderwerp : Inkoop en solidariteit jeugdhulp 2016 en 2017 Bijlagen : Steller

Nadere informatie

Aan de deelnemers van de fysieke overlegtafel d.d. 5 juni 2014 Betreft: Communicatie richting cliënten en medewerkers

Aan de deelnemers van de fysieke overlegtafel d.d. 5 juni 2014 Betreft: Communicatie richting cliënten en medewerkers Aan de deelnemers van de fysieke overlegtafel d.d. 5 juni 2014 Betreft: Communicatie richting cliënten en medewerkers Aanleiding In een eerder overleg is afgesproken om de communicatie richting cliënten

Nadere informatie

ons kenmerk ECSD/U201401972 Lbr. 14/081

ons kenmerk ECSD/U201401972 Lbr. 14/081 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8421 betreft Gevolgen 14.000 Wlz indiceerbaren uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201401972 Lbr. 14/081 bijlage(n) 3 datum 21

Nadere informatie

FAQ bij PGB trekkingsrecht Werkinstructie voor gemeenten

FAQ bij PGB trekkingsrecht Werkinstructie voor gemeenten FAQ bij PGB trekkingsrecht Werkinstructie voor gemeenten Hoofdstuk 2 - Trekkingsrecht in een notendop Welke budgethouders komen naar de SVB bij het overgangsrecht? Alle budgethouders in Wmo, Jeugdwet en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 25 657 Persoonsgebonden Budgetten Nr. 248 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Recente zorgpunten m.b.t. transitie Wmo

Recente zorgpunten m.b.t. transitie Wmo Recente zorgpunten m.b.t. transitie Wmo In deze bijlage gaan we in op een aantal onderwerpen die recentelijk onderwerp van zorg zijn bij belangenorganisaties, in de media of in de politiek. Worden burgers

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

Wat is een persoonsgebonden budget?

Wat is een persoonsgebonden budget? Wat is een persoonsgebonden budget? Rechtsverhoudingen rondom een ongrijpbaar begrip Olaf Kwast 28 november 2016 https://wetgevingswerken.nl/blog/2016/11-28 Het persoonsgebonden budget (pgb) staat sinds

Nadere informatie

Vakantie en verlof Iedereen die werkt, heeft vrije dagen en vakantie nodig. In sommige gevallen is dit wettelijk geregeld.

Vakantie en verlof Iedereen die werkt, heeft vrije dagen en vakantie nodig. In sommige gevallen is dit wettelijk geregeld. SVB Omschrijving Ontvangt u een persoonsgebonden budget (pgb)? Dan krijgt u op verschillende momenten met de SVB te maken. Hieronder leest u meer over deze momenten. Trekkingsrecht Regelt u zelf zorg thuis

Nadere informatie

Aan VWS, VNG, ZN en Per Saldo. Amstelveen, 6 februari Betreft: Rapportage invoering systeem van trekkingsrechten pgb

Aan VWS, VNG, ZN en Per Saldo. Amstelveen, 6 februari Betreft: Rapportage invoering systeem van trekkingsrechten pgb Aan VWS, VNG, ZN en Per Saldo Amstelveen, 6 februari 2015 Betreft: Rapportage invoering systeem van trekkingsrechten pgb Hierbij informeert de Raad van Bestuur van de SVB u over de voortgang van het invoeren

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team : Welzijn Regeling persoonsgebonden budget (pgb) Afdelingshoofd : Bremmers, P.H.M. Auteur : Bankers, J. Datum vergadering : 15 december 2014 1. Aanleiding

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015 Aan alle Wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres l Onderwerp Datum

Nadere informatie

Persoonsgebonden budget (PGB)

Persoonsgebonden budget (PGB) Persoonsgebonden budget (PGB) U denkt na over een PGB of u heeft al een PGB. Als u door ziekte, handicap of ouderdom ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of jeugdhulp vanuit

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 februari 2019 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 februari 2019 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 0350 500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 008 500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 5 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34 www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten:

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: 1. De Wet langdurige zorg (Wlz) voor 24 uur intensieve zorg en toezicht

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 11 oktober 2013 datum/agendapunt B&Wvergadering: 221013/401 afdeiing: Welzijn Onderwerp: Regionaal Transitiearrangement

Nadere informatie

AALTEN ACTUEEL. Regeling Kampioenstaarten vanaf 1 januari Agenda OPENBARE BEKENDMAKINGEN. 27 januari 2015

AALTEN ACTUEEL. Regeling Kampioenstaarten vanaf 1 januari Agenda OPENBARE BEKENDMAKINGEN. 27 januari 2015 Iedere week worden in Aalten Actueel de openbare bekendmakingen gepubliceerd. U kunt het actuele nieuws volgen op www.aalten.nl, facebook en twitter. 27 januari 2015 Regeling Kampioenstaarten vanaf 1 januari

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1582 18 januari 2016 Besluit van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 4 januari 2016, kenmerk

Nadere informatie

Onderwerp Memo aan raadsleden over accountantscontrole m.b.t. sociaal domein 2016

Onderwerp Memo aan raadsleden over accountantscontrole m.b.t. sociaal domein 2016 Zaaknummer 00493903 Onderwerp Memo aan raadsleden over accountantscontrole m.b.t. sociaal domein 2016 Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Bij de jaarrekening 2015 is door de accountant een controleverklaring

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten

Raadsvoorstel. Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten Agenda puntnummer Documentnummer Raadsvergadering d. d. Raadscommissie Commissie d.d. Programma Onderwerp Portefeuillehouder Bijlagen ry--\ ert 9_ 32 14 december 2017 Commissie Samenleving 28 november

Nadere informatie

Pgb trekkingsrecht: Q&A n.a.v. terugvalscenario s en daaraan gekoppelde herstelacties

Pgb trekkingsrecht: Q&A n.a.v. terugvalscenario s en daaraan gekoppelde herstelacties Pgb trekkingsrecht: Q&A n.a.v. terugvalscenario s en daaraan gekoppelde herstelacties Versie geactualiseerd op 18 juni 15 Deze Q&A is ter aanvulling op de werkinstructie, waarin wordt beschreven welke

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9581 9 april 2015 Wijziging Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten zorgkantoren AWBZ 2014 Zorginstituut

Nadere informatie

Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget

Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget Hans van der Knijff november 2013 Waar gaan we het over hebben? Stand van zaken landelijke politiek Regeerakkoord/zorgakkoord/beleidsbrief 25 april/begroting 2014/herfstakkoord

Nadere informatie

WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet. Informatie voor ouders/verzorgers

WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet. Informatie voor ouders/verzorgers WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet Informatie voor ouders/verzorgers 1 Wegwijzer Informatie over de veranderingen in de financiering van de zorg voor uw kind in 2015 In 2015 gaat er veel veranderen in de financiering

Nadere informatie

Deze Q&A bouwt voort op de publicatie PGB trekkingsrecht: werkinstructie voor gemeenten van de SVB.

Deze Q&A bouwt voort op de publicatie PGB trekkingsrecht: werkinstructie voor gemeenten van de SVB. Pgb trekkingsrecht: Q&A regulier werkproces Versie geactualiseerd op 27 maart 15 Deze Q&A bouwt voort op de publicatie PGB trekkingsrecht: werkinstructie voor gemeenten van de SVB. Deze Q&A is als volgt

Nadere informatie

*ZE9CFF87C44* Raadsvergadering d.d. 25 november 2014

*ZE9CFF87C44* Raadsvergadering d.d. 25 november 2014 *ZE9CFF87C44* Raadsvergadering d.d. 25 november 2014 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-30738/DV.14-404, afdeling Samenleving. Sellingen, 20 november2014 Onderwerp: Beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie