Schooljaar Wat doen we op school in groep

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schooljaar 2015-2016. Wat doen we op school in groep"

Transcriptie

1 Schooljaar Wat doen we op school in groep 5

2 Geachte ouders. Hierbij treft U een informatieboekje aan met gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in de diverse groepen van onze school. Naast de ouderavonden, ouderbezoeken, de hulp die U zo vaak verleent en alle andere informele contacten, hopen wij U hierdoor nog meer bij het gebeuren op school te betrekken. Dit boekje is niet volledig, maar een weerspiegeling van ons onderwijs en wij hopen dan ook, dat U bij eventuele onduidelijkheden en/of vragen contact opneemt met de betreffende leerkracht of zo nodig met de directie van de school. U bent altijd van harte welkom. De directie, André Hoogveld en Maaike Jansen

3 Inleiding groep 5 In dit informatieboekje hebben wij geprobeerd u een beknopt overzicht te geven van de werkwijze en de leerstof van groep 5. Mocht u na het lezen van dit boekje nog vragen hebben, dan bent u daarmee van harte welkom bij de desbetreffende leerkrachten. Carien Peters (woensdag, donderdag) Lucy Roos (maandag, dinsdag, vrijdag)

4 LEZEN Lezen is onder te verdelen in technisch lezen en begrijpend lezen. TECHNISCH LEZEN: Hiervoor gebruiken we de methode Estafette. De methode maakt gebruik van de volgende principes: - Verlengde instructie, begeleide verwerking en extra leestijd voor risicolezers. - Een organisatie die snelle lezers bij de groep houdt. - Een blijvende aandacht voor leesontwikkeling tot en met groep 8 - Leesboeken, omnibussen en werkboeken volgens de nieuwe AVI-richtlijnen Om niveaus van het technisch lezen te bepalen maken wij gebruik van de DMT(Drie Minuten Toets) en de AVI toets. De uitslagen van die toetsen bepalen welke leesniveau geschikt is voor uw kind. BEGRIJPEND LEZEN: Hiervoor gebruiken we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode is een interactieve en aansprekende manier voor begrijpend lezen. Er zijn wekelijks teksten en opdrachten aan de hand van het nieuws. Er is structureel aandacht voor lees- en woordenschatstrategieën. Daarnaast oefenen we ook met teksten die aansluiten bij de vraagstelling van de begrijpend leestoetsen van Cito. REKENEN Wij gebruiken de methode Wereld in getallen. In deze methode zijn de meest recente inzichten op het gebied van het rekenonderwijs verwerkt. U kunt hier met name denken aan: -automatiseren (In groep 5 wordt veel aandacht besteed aan het behalen van het grote tafeldiploma. Hiervoor is het belangrijk dat er ook thuis regelmatig geoefend wordt.)

5 -analoge en digitale klok (Ook hierbij is het belangrijk dit vaker te oefenen dan alleen op school.) -optellen en aftrekken t/m zelfstandig werken in de weektaak Bij de invoering van deze methode hebben we er tevens voor gekozen om door de hele school een eigen en eensluidend instructie-model te gaan hanteren. Dit biedt voor zowel de leerkracht als de leerling een houvast, een duidelijke lijn waarlangs er wordt gewerkt. De specifieke aandacht voor de niveauverschillen tussen leerlingen doet recht aan onze missie -RUIMTE OM TE LEREN-. Leerlingen die wat meer problemen ondervinden krijgen een aangepast leerprogramma, terwijl ook de meer begaafde leerling uitgedaagd wordt om op zijn niveau te kunnen werken. Optellen en aftrekken (tot 1000) * opgaven herhalen tussen = = = 70 6 x = * kruisgetalraadsels, geheimschrift, doolhofsommen * optellen en aftrekken met honderd- en duizendtallen / / / * veel voorkomende types van sommen zijn: Delen en vermenigvuldigen * automatiseren van de tafels 1-10 * aanleren van de deeltafels * veel voorkomende types van sommen zijn: 28 = 7 x 18 x = x 3 3 x 2 x 2 54 : 6 25 : 4

6 Meten * meten van oppervlakte en omtrek * introductie van de begrippen kilometer, decimeter, centimeter en millimeter. Andere onderwerpen * geldrekenen *verhaaltjessommen * symbolentaal * kalender * plattegrond * kansrekenen * bouwen met blokjes Bij de methode horen allerlei materialen zoals spiegeltjes, dobbelstenen, pionnen, klokjes, geld, weegschaaltjes, etc. NEDERLANDSE TAAL We werken met de methode Taal op maat. TAAL: Per jaar bestaat de methode uit 8 thema s. Elk thema besteedt in 20 lessen aandacht aan de volgende taalvaardigheden: - Spreken en luisteren; - Woordenschat; - Taalbeschouwing; - Schrijven. Als differentiatie biedt de methode verschillende leerroutes aan voor taalzwakke leerlingen, methodevolgers en taalsterke leerlingen. SPELLING: De opbouw van de spellinglessen verloopt volgens het directe-instructiemodel. Eerst herhalen leerlingen met een 5-woordendictee eerder behandelde spelling categorieën, waarna de uitleg volgt over een nieuwe categorie waarmee geoefend gaat worden.

7 De onveranderlijke woorden zijn onderverdeeld in categorieën en worden met een stappenplan aangeboden: Luisterwoorden, zoals kip of poes Luisterwoorden met een vaste klankgroep, zoals haai of beer Weetwoorden, zoals geit of pauw Regelwoorden, zoals circus Daarnaast wordt er in groep 5 ook een begin gemaakt met de werkwoordspelling. SCHRIJVEN In groep 5 wordt gebruik gemaakt van de methode Pennenstreken, net als in alle andere groepen. In groep 5 wordt er herhaald en geautomatiseerd van wat er in de vorige groepen geleerd is (voortgezet schrijven). De einddoelstelling van Pennenstreken is: Teksten kunnen schrijven in een acceptabel tempo en in een goed leesbaar handschrift. De leerlingen krijgen halverwege het schooljaar eenmalig een vulpen van school. CATECHESE Iedere school hanteert bewust of onbewust een bepaalde visie op mens en maatschappij. Ze oefent daarmee levensbeschouwelijk invloed uit op haar leerlingen. Zo proberen ook wij op een eigentijdse wijze de katholiciteit binnen onze school gestalte te geven. Het vertrekpunt voor de godsdienstige vorming ligt in de houding ten opzichte van de ander en het andere. We maken gebruik van de methode Trefwoord. In deze methode wordt aan de hand van bepaalde thema s aandacht gegeven aan de godsdienstige en levensbeschouwelijke vorming van de kinderen. Dit gebeurt in de vorm van een dagkalender. Hiermee openen we elke dag.

8 Mocht er in de klas iets gebeuren op het sociaal- emotionele vlak, dat extra aandacht behoeft, zoals bijvoorbeeld :ruzie, vergeving, dood, de baas spelen, dan is daar tijdens Trefwoord ruimte voor. Ook buiten deze methode is er altijd aandacht voor de sociale en emotionele gebeurtenissen. AARDRIJKSKUNDE Wij gebruiken de methode, genaamd: Argus Clou Zelf de wereld ontdekken en onderzoeken. Dat doen kinderen met de lesmethode Argus Clou Aardrijkskunde. Argus Clou is professor in alles. Aan de hand van een authentieke bron en ontdekvragen daagt hij kinderen uit om anders over de wereld na te denken. De kinderen ontrafelen mysteries, onderzoeken kijkplaten en ontdekken geheimen. Met Argus Clou leert u ze aardrijkskunde op een spannende manier! De volgende thema s komen ieder jaar weer aan bod, maar dan aangepast aan het niveau van de jaargroep: 1.De aarde 2.De mens als gebruiker van de aarde: Wonen en werken. 3.De mens als gebruiker van de aarde: Verkeer en energie. 4.Verschillen tussen mensen 5.Jij als wereldburger GESCHIEDENIS Onze splinternieuwe geschiedenismethode heet net als onze pas vernieuwde aardrijkskundemethode Argus Clou. Dit is een overzichtelijke methode die uitgaat van een thematische opbouw en een vaste structuur binnen elk thema. In de groepen 5 t/m 8 keren steeds dezelfde thema s terug. Dus krijgen de kinderen deze thema s vier keer aangeboden, echter steeds op een andere manier.

9 Thema 1: Tijd van jagers en boeren Tijd van Grieken en Romeinen. Thema 2: Tijd van Monniken en ridders Tijd van steden en staten. Thema 3: Tijd vanb ontdekkers en hervormers Tijd van regenten en vorsten. Thema 4: Tijd van pruiken en revoluties Tijd van burgers en stoommachines. Thema 5: Tijd van wereldoorlogen Tijd van televisie en computers. Per thema zijn er 6 lessen, waarvan de laatste een toets is. De duidelijke structuur bevordert de kennis, het begrip en het onthouden van de leerstof. Bovendien werkt de herkenbaarheid en het feit dat ze steeds dieper ingaan op de onderwerpen motiverend voor kinderen. NATUURONDERWIJS We maken gebruik van de methode: Natuurlijk Tijdens de lessen natuuronderwijs proberen we te werken aan een positieve houding van het kind ten opzichte van zichzelf en de natuur. De hoofdstukken bestaan telkens uit vier lessen die afgesloten worden door een toets. Daarnaast bestellen we bij het centrum NME (Natuur-en Milieueducatie) in Hemmen jaarlijks een les kist en plannen we excursie. Ook kijken we naar het School TV programma: De Buitendienst.

10 WETENSCHAP EN TECHNIEK. Wetenschap en techniek (W&T)hebben een vaste plaats binnen de St. Willibrordusschool. Naast het feit dat wetenschap en techniek steeds meer een rol gaan spelen binnen het basisonderwijs, is het belangrijk om onze leerlingen de diversiteit binnen dit vakgebied te laten ervaren. De St. Willibrordusschool streeft naar oplossingsgericht werken. Het zelf ontdekken om tot een oplossing te komen is hierbij het uitgangspunt. Per schooljaar zullen 6 middagen in het teken staan van W&T. Alle groepen op onze school zijn hier dan tegelijk mee bezig volgens een vastgesteld programma. BEELDENDE VORMING. Dit is de verzamelnaam voor textiele werkvormen, handenarbeid en tekenen. Deze vormen van expressie komen op vastgestelde tijden aan de orde. We maken voor tekenen en handvaardigheid gebruik van de digitale methode Laat maar zien. Aandachtspunten hierbij zijn o.a. * plezier en ruimte voor eigen initiatief * technische kennis en vooruitgang * werken met diverse materialen * zo mogelijk aansluiten bij actuele zaken en andere leergebieden De beoordeling wordt niet uitgedrukt in een cijfer. Wel wordt aangegeven hoe het resultaat is, of nog kan worden (stimulerend optreden).

11 DRAMA Bij het vak drama maken wij gebruik van de methode Moet je doen. Deze methode wordt door de hele school gebruikt. Hierdoor is er een goede en verantwoorde opbouw in de lessen van groep 1 t/m groep 8. Bij drama wordt er aan de hand van veel verschillende opdrachten gewerkt. MUZIEK Ook bij het vak muziek maken wij gebruik van de methode Moet je doen met dezelfde opbouw door de hele school heen. Vele aspecten van de muziek komen terug in de methode. Niet alleen het zingen maar ook het gebruik van instrumenten, luisteren naar muziek, muziekbeleving zijn aspecten die naar voren komen. Daarnaast hebben we jaarlijks een gastles waarbinnen de kinderen leren over blaasmuziekinstrumenten. ENGELS In alle klassen van onze school wordt Engels gegeven. Het belangrijkste doel in groep 5 is plezier beleven aan de Engelse taal We gebruiken de methode Groove Me. Groove.me bestaat uit dertig lessen per jaar, per groep. Vijftien Engelse liedjes vormen de basis en bij elk liedje horen twee lessen. Elk jaar staan er voor elke groep weer dertig unieke lessen Engels klaar. Iedere les start klassikaal, op het digibord. Daarna gaan leerlingen zelfstandig aan de slag met de werkbladen. Er is een eenvoudig differentiatiemodel binnen de les. Elke opdracht daagt uit op verschillende niveaus. Elk jaar vernieuwt de methode een deel van de lessen, waardoor Groove.me altijd een actuele en aansprekende methode Engels blijft.

12 VERKEER De omvang en het gevaar van het verkeer neemt nog steeds toe. Daarom willen wij de kinderen voorbereiden op het veelvuldige en steeds veranderende situaties in het verkeer, door de kennis, de inzichten, de vaardigheid en een houding aan te leren, waardoor ze in staat zullen zijn, om zonder angst en op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer van nu en in de toekomst. Richtlijnen van Veilig Verkeer Nederland zijn het uitgangspunt. In groep 5: * Een eerste oriëntatie op de verkeersborden. * Een eerste oriëntatie op de verkeersregels. De verwerking vindt plaats via verkeerskrantjes Op Voeten en Fietsen van Veilig Verkeer Nederland. Deze krantjes worden mee naar huis gegeven. Om kinderen veilig verkeersgedrag te laten vertonen is de rol van de ouders van belang. Zij kunnen zorgen voor een continuïteit in het veilige verkeersgedrag van het kind. Door deze krantjes als ouder of verzorger te lezen weet u welk gedrag uw kind heeft geleerd en kunt u er aandacht aan besteden. BEWEGINGSONDERWIJS. Bij de gymnastieklessen proberen we zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de natuurlijke bewegingsdrang van de kinderen. De gymlessen worden gegeven in de gymzaal bij het Dorpshuis. Vanaf mei zijn er soms lessen op de speelplaats (slagbal, volleybal, tik- en balspelen). In het schoolwerkplan staan alle aspecten van het bewegingsonderwijs nader uitgewerkt, zodat de verschillende bewegingstechnieken en houdingsoefeningen met regelmaat aan de orde komen. We proberen de kinderen tijdens gymlessen te stimuleren om te durven bewegen in een groep, tot samenspel, eerlijkheid etc. Daarnaast is van belang, dat ze oog krijgen voor veiligheidsregels. Een heel belangrijke rol in elke gymles is toebedeeld aan het sociale aspect, het rekening houden met elkaar. De school doet regelmatig mee aan sportevenementen die in dorp en omgeving worden gehouden (voetbal, volleybal, korfbal, sportdag). De sportdag is in mei/ juni.

13 Excursies: Openluchtmuseum (1keer in de twee jaar) Edu-Art: Jaarlijks een project, museumbezoek of voorstelling. Een keer in de twee jaar gaan we naar een filmvoorstelling.

Schooljaar Wat doen we op school in groep

Schooljaar Wat doen we op school in groep Schooljaar 2016-2017 Wat doen we op school in groep 5 Geachte ouders. Hierbij treft U een informatieboekje aan met gegevens over de leeren oefenstof en de manier van werken in de diverse groepen van onze

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016. Wat doen we op school in groep

Schooljaar 2015-2016. Wat doen we op school in groep Schooljaar 2015-2016 Wat doen we op school in groep 6 Geachte ouders, Hierbij treft U een informatieboekje aan met gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in de diverse groepen van

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016. Wat doen we op school in groep

Schooljaar 2015-2016. Wat doen we op school in groep Schooljaar 2015-2016 Wat doen we op school in groep 4 Geachte ouders, Hierbij treft u een informatieboekje aan met gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in de diverse groepen van

Nadere informatie

Schooljaar Wat doen we op school in groep

Schooljaar Wat doen we op school in groep Schooljaar 2016-2017 Wat doen we op school in groep 6 Geachte ouders, Hierbij treft U een informatieboekje aan met gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in de diverse groepen van

Nadere informatie

Schooljaar Wat doen we op school in groep

Schooljaar Wat doen we op school in groep Schooljaar 2016-2017 Wat doen we op school in groep 1+2 3 4 5 6 7 8 Geachte ouders, Hierbij treft u een informatieboekje aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in de groep

Nadere informatie

Schooljaar 2014-2015. Wat doen we op school in groep

Schooljaar 2014-2015. Wat doen we op school in groep Schooljaar 2014-2015 Wat doen we op school in groep 1+2 3 4 5 6 7 8 Geachte ouders, Hierbij treft u een informatieboekje aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de maniervan werken in de groep

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016. Wat doen we op school in groep

Schooljaar 2015-2016. Wat doen we op school in groep Schooljaar 2015-2016 Wat doen we op school in groep 7 Geachte ouders. Hierbij treft u een informatieboekje aan met gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in de diverse groepen van

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 6

Informatie. vakgebieden. Groep 6 Informatie vakgebieden Groep 6 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), Groep 5-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 5 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Schooljaar Wat doen we op school in groep

Schooljaar Wat doen we op school in groep Schooljaar 2016-2017 Wat doen we op school in groep 8 Geachte ouders. Hierbij treft u een informatieboekje aan met gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in de diverse groepen van

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 4

Informatie. vakgebieden. Groep 4 Informatie vakgebieden Groep 4 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2014 2015 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 5

Informatie. vakgebieden. Groep 5 Informatie vakgebieden Groep 5 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), Groep 4-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 4 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers.

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Groep 6-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn 2015-2016

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn 2015-2016 Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2015-2016 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

Schooljaar Wat doen we op school in groep

Schooljaar Wat doen we op school in groep Schooljaar 2016-2017 Wat doen we op school in groep 7 Geachte ouders. Hierbij treft u een informatieboekje aan met gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in de diverse groepen van

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 7

Informatie. vakgebieden. Groep 7 Informatie vakgebieden Groep 7 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 8

Informatie. vakgebieden. Groep 8 Informatie vakgebieden Groep 8 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), - 1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 7 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de ouderbezoeken,

Nadere informatie

Welkom in groep 8. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Welkom in groep 8. Beste ouder(s)/verzorger(s), Welkom in groep 8 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvangt u het informatieboekje van de groep, waarin uw zoon of dochter dit schooljaar zit. Voor elke groep is er een eigen boekje met daarin belangrijke

Nadere informatie

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt.

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt. Informatie groep 5 Algemene informatie Beste ouder(s)/ verzorger(s) van groep 5, Langs deze weg willen we u en uw kind alvast van harte welkom heten in groep 5. Het is altijd weer spannend om aan een nieuw

Nadere informatie

Vanaf groep 5 krijgen de kinderen cijfers op hun rapport. Dit geldt alleen voor de volgende vakken:

Vanaf groep 5 krijgen de kinderen cijfers op hun rapport. Dit geldt alleen voor de volgende vakken: Informatie over groep 5 Groep 5A: Juf Maaike (ma, di en wo) Juf Jolanda (do en vr) Groep 5B: Juf Anita (ma, di en wo) Juf Dien (do en vr) Gymles: maandag (van gymleerkracht Elly Buijs) dinsdag (van de

Nadere informatie

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 3 op de Haafakkers.

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 3 op de Haafakkers. Groep 3-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 3 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm Welkom De eerste schoolweken liggen alweer achter ons. In uw handen heeft u nu de infobrief van groep 5. Hier kunt u belangrijke informatie vinden over groep 5, voor uw kind. Wanneer u vragen / opmerkingen

Nadere informatie

Informatieavond groep 5

Informatieavond groep 5 Informatieavond groep 5 Programma Weekindeling Weekplanning Directe instructiemodel Leer en onderwijsbehoeften Diverse vakken De groep Zelfstandigheid Vragen Weekindeling Gemma: Maandag, donderdag & vrijdag

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA GROEP 7

JAARPROGRAMMA GROEP 7 JAARPROGRAMMA GROEP 7 Even voorstellen De leerkrachten van deze groep zijn: Patricia Mulder, zij werkt op maandag en dinsdag. Evelien Rikken werkt op woensdag, donderdag en vrijdag. Technisch lezen Technisch

Nadere informatie

[INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 5.

[INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 5. 2016-2017 [INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 5. Informatieblad groepen 5 Gang van zaken Zelfstandigheid: In groep 5 leren de kinderen zelf hun werk te verdelen over de week.

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND GROEP 4 2013-2014

INFORMATIEAVOND GROEP 4 2013-2014 INFORMATIEAVOND GROEP 4 2013-2014 ALGEMEEN: We werken in groep 4 met een dag- en een weektaak. De dagtaak staat op het bord en de weektaak wordt op een vaste dag in de week uitgereikt op een blad. De weektaak

Nadere informatie

Informatieavond groep 3/4 september 2014

Informatieavond groep 3/4 september 2014 Informatieavond groep 3/4 september 2014 Welkom Voorstellen juf Marjolein meester Wim Doel van de avond Werkwijze in de klas Dagritme Zelfstandig werken Computer Hulp vragen Taakje in de klas Een aantal

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Leerkrachten: 4/5 Anja Smits en Jennie van Laarhoven 5A Marloes Bongers ALGEMEEN GEDEELTE Zelfstandig werken In de groepen 5 werken de leerlingen

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2016-2017 Markelo, september 2016 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 5

Informatieboekje Groep 5 Informatieboekje Groep 5 Schooljaar 2016-2017 Markelo, september 2016 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 5 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 7

Informatieboekje GROEP 7 Informatieboekje GROEP 7 Schooljaar 2015-2016 Voorwoord Voor u ligt het informatieboekje van uw kind in groep 7. We gaan samen met de kinderen fris een nieuw jaar in. Een jaar waarin er veel gebeurt en

Nadere informatie

Info brochure groep 5

Info brochure groep 5 Basisschool d n Hazennest Schooljaar 2016-2017 Info brochure groep 5 Even Voorstellen Algemene info Taal Rekenen Spelling Begrijpend lezen Estafette Wereld Oriëntatie Coöperatief leren Schrijven Overige

Nadere informatie

Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster.

Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. Rekenen Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Voorwoord. Leerkrachten De leerkrachten van groep 7 : Belangrijke data gedurende dit schooljaar!

Voorwoord. Leerkrachten De leerkrachten van groep 7 : Belangrijke data gedurende dit schooljaar! Voorwoord Dit informatieboekje is bestemd voor de ouders van de leerlingen van groep 7. U vindt hierin informatie over alle belangrijke zaken die in dit schooljaar aan bod komen. Een aantal gegevens in

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Groep 6/7. Algemeen. Schooljaar 2015/2016. Informatiebrief. Video-opnames

Groep 6/7. Algemeen. Schooljaar 2015/2016. Informatiebrief. Video-opnames Groep 6/7 Informatiebrief Schooljaar 2015/2016 Algemeen o Inloop: leerlingen mogen van 8.15 uur en 13.00 uur naar de klas toe gaan. De leerkracht is dan in de klas. Leerkrachten: Op maandag, dinsdag en

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool Informatieboekje Groep 4 Juliana van Stolbergschool Voorwoord Hierbij ontvangt u het informatieboekje van groep 4. In dit boekje staat informatie over het reilen en zeilen in de groep. U vindt in dit boekje

Nadere informatie

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk!

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk! Taal Onze taalmethode heet Taalactief. Deze methode werkt met verschillende thema s, bijvoorbeeld vriendschap. De eerste 3 weken van een thema krijgen alle kinderen basisinstructie. Daarbij moeten ze een

Nadere informatie

Informatie groep 4. 1.De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen

Informatie groep 4. 1.De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen 1.De verschillende vakken en methodes Technisch lezen: Estafette en vrij lezen Informatie groep 4 Het lezen wordt twee maal per jaar op tempo getoetst door een CITO toets (DMT), waarbij de leerling in

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool Informatieboekje Groep 4 Juliana van Stolbergschool Voorwoord Hierbij ontvangt u het informatieboekje van groep 4. In dit boekje staat informatie over het reilen en zeilen in de groep. U vindt in dit boekje

Nadere informatie

Informatie boekje groep 8

Informatie boekje groep 8 Informatie boekje groep 8 Groepsinformatie groep 8 1 Voorwoord Dit informatieboekje is bestemd voor de ouders van leerlingen in groep 8 In dit boekje willen we u een indruk geven van de leerstof en van

Nadere informatie

Kindcentrum Cornelius

Kindcentrum Cornelius Kindcentrum Cornelius Groep 6 St. Jozefplein 7, 5428 GL Venhorst. 0492 35 90 36 e-mail: info@cornven.nl website : www.cornven.nl Snappet Ook dit jaar werken wij in groep 5 t/m 8 weer met Snappet. Groep

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 5

Informatieboekje GROEP 5 Informatieboekje GROEP 5 Schooljaar 2015-2016 Wat doen we eigenlijk allemaal in groep 5? Rekenen We werken met de rekenmethode De Wereld in Getallen. Deze methode is zodanig samengesteld dat er leerstof

Nadere informatie

De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Even kort de procedure:

De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Even kort de procedure: Info groepen 8 Beste ouders/verzorgers, Groep 8 is en blijft een bijzonder jaar. We hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Het Voortgezet onderwijs: De overgang naar een vorm van voortgezet

Nadere informatie

Rekenen Methode: Wereld in Getallen. Taal Methode: Taal actief. Spelling

Rekenen Methode: Wereld in Getallen. Taal Methode: Taal actief. Spelling Welkom! Van harte welkom in groep 4. Door middel van deze brochure informeren we u aan het begin van het schooljaar graag over belangrijke zaken in deze groep. Neemt u ook regelmatig een kijkje op onze

Nadere informatie

Basisschool De Vlonder Heufkens LV UDEN

Basisschool De Vlonder Heufkens LV UDEN Basisschool De Vlonder Heufkens 502 5403 LV UDEN 0413 33 23 23 info@devlonder.nl www.devlonder.nl Wat doen we op de Vlonder in groep 7? Rekenen Methode Wereld in getallen Oriëntatie in de getallen - Getallen

Nadere informatie

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein. in groep 3?

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein. in groep 3? Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 3? Informatieavond 1 september 2016 1 1 september 2016 Beste ouders / verzorgers van de kinderen uit groep 3 Voor u ligt het informatieboekje van

Nadere informatie

Groepsinfo-folder BS Theresia 1. Informatie folder groep 4. Welkom in groep 4.

Groepsinfo-folder BS Theresia 1. Informatie folder groep 4. Welkom in groep 4. Informatie folder groep 4 Postbus 16 5170AA Kaatsheuvel Tel: 0416-540 939 Email: directie@theresia-kaatsheuvel.nl Welkom in groep 4. Leuk dat uw kind in groep 4 zit. We zijn al enkele weken bezig en zoals

Nadere informatie

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 7. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

11 september 2014. Carin de Beijer Stieneke Bun

11 september 2014. Carin de Beijer Stieneke Bun 11 Carin de Beijer Stieneke Bun De juffen Juf Carin Maandag en dinsdag 16 woensdagen Juf Stieneke Donderdag en vrijdag 22 woensdagen 2 Weektaak Zelfstandig werken Verschillende vakken Eigen werk en tijd

Nadere informatie

Welkom. Voorstellen Hoe werkenwij in de klas? Vakken/ methodes Zorg Regels van de groep Praktische zaken Vragenrondje

Welkom. Voorstellen Hoe werkenwij in de klas? Vakken/ methodes Zorg Regels van de groep Praktische zaken Vragenrondje Groep 5 Welkom Voorstellen Hoe werkenwij in de klas? Vakken/ methodes Zorg Regels van de groep Praktische zaken Vragenrondje Voorstellen Groep 5A juf Fleur: maandag, dinsdag en woensdag juf Marijke: donderdag

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 3 schooljaar 2016-2017 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2016 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 3 en

Nadere informatie

Informatiefolder groep 3

Informatiefolder groep 3 Informatiefolder groep 3 Door middel van deze informatiefolder hopen wij u een beeld te geven van wat uw kind leert in groep 3 en welke methodes wij daarvoor gebruiken. Heeft u na het lezen van deze folder

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond groep 7

Welkom. Informatieavond groep 7 Welkom Informatieavond groep 7 Wat komt vanavond ter sprake? Voorstellen Vakken en toetsing in groep 7 Rekenen Hoofdrekenen, herhaald aftrekken, metriek stelsel, breuken, procenten, zakrekenmachine. Er

Nadere informatie

informatie groep 4 Beste ouders, 18 september 2017

informatie groep 4 Beste ouders, 18 september 2017 informatie groep 4 Kbs De Werft Raaimoeren 21 4824 KA Breda 076-5410515 www.dewerft.nl kbsdewerft_info@inos.nl Beste ouders, 18 september 2017 Uw kind zit ondertussen alweer enkele jaren op de basisschool.

Nadere informatie

Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Beste ouders, Dit jaar zal er een belangrijke keuze gemaakt moeten worden. Naar welke school gaat uw zoon/dochter volgend

Nadere informatie

Informatieavond groep

Informatieavond groep Informatieavond groep 5 2018-2019 Vreedzame School: U als ouders en wij als leerkrachten hebben de taak om onze kinderen voor te bereiden op een maatschappij, die gecompliceerd is. Een maatschappij waarin

Nadere informatie

Informatie groep 5. Ook is er elke week een les uit Blits, een methode voor studievaardigheden. Dit krijgen de kinderen voor het eerst in groep 5.

Informatie groep 5. Ook is er elke week een les uit Blits, een methode voor studievaardigheden. Dit krijgen de kinderen voor het eerst in groep 5. Informatie groep 5 Taal en spelling We werken op school met de compleet vernieuwde methode: Taal Actief. Taal Actief heeft een basisprogramma van 32 weken per jaar, verdeeld in acht thema s van vier weken.

Nadere informatie

R.K. Basischool De Dijsselbloem. Informatieboekje leerjaar groep

R.K. Basischool De Dijsselbloem. Informatieboekje leerjaar groep R.K. Basischool De Dijsselbloem In groep 4 Informatieboekje leerjaar groep 4 2018-2019 Groepsleerkrachten: groep 4a juf Lydia Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. lkarijopawiro@dedijsselbloem.nl

Nadere informatie

De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van groep 4 de combinatiegroep 4/5.

De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van groep 4 de combinatiegroep 4/5. Informatie groep 5 Algemeen: Leerkrachten: Ellen Moerman maandag, dinsdag en woensdag. Iris Stuur donderdag en vrijdag. Groep 5 De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van

Nadere informatie

Ofwel... Wat doen we de hele week en wie staat er voor de groep

Ofwel... Wat doen we de hele week en wie staat er voor de groep Informatieavond groep 4 Hoe, wat, wanneer en wat er verder zo besproken kan worden... Programma Welkom Hoe zit de organisatie van de week in elkaar? Leerstof van dit schooljaar in vogelvlucht Pedagogisch

Nadere informatie

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist Nederlandse taal Kinderen ontwikkelen mondelinge en schriftelijke vaardigheden waarmee ze de Nederlandse taal leren gebruiken in situaties die zich in het dagelijkse leven voordoen. Tevens verwerven ze

Nadere informatie

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 4 schooljaar 2017-2018 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2017 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 4 en

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2014-2015 Markelo, september 2014 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool Ichthus. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur Informatie bovenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september: 14.30 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding van

Nadere informatie

Informatieboekje. OBS De Toermalijn 2014-2015

Informatieboekje. OBS De Toermalijn 2014-2015 Informatieboekje Groep OBS De Toermalijn 2014-2015 Belangrijke, algemeen praktische zaken. Medio april worden het schriftelijke verkeersexamen en het praktijkexamen afgenomen. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5

Informatieboekje groep 5 Informatieboekje groep 5 Informatie groep 5 1 Dit is het informatieboekje van groep 5. Hierin kunt u informatie vinden over de methodes, de regels en andere specifieke zaken die bij groep 5 horen. Het

Nadere informatie

Basisschool De Vlonder Heufkens LV UDEN

Basisschool De Vlonder Heufkens LV UDEN Basisschool De Vlonder Heufkens 502 5403 LV UDEN 0413 33 23 23 info@devlonder.nl www.devlonder.nl Wat doen we op de Vlonder in groep 7? Rekenen Methode Wereld in getallen Oriëntatie in de getallen - Getallen

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2015-2016 Markelo, augustus 2015 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

INFORMATIE OVER GROEP 4/5.

INFORMATIE OVER GROEP 4/5. INFORMATIE OVER GROEP 4/5. Dagindeling: Het rooster van de dag staat op het bord. Zo kunnen de kinderen zien wat er op een dag gedaan wordt. Rekenen: Methode: De wereld in getallen. Er zijn blauwe taken.

Nadere informatie

informatie groep 4 Beste ouders, 8 september 2015

informatie groep 4 Beste ouders, 8 september 2015 informatie groep 4 Kbs De Werft Raaimoeren 21 4824 KA Breda 076-5410515 www.dewerft.nl kbsdewerft_info@inos.nl Beste ouders, 8 september 2015 Uw kind zit ondertussen alweer enkele jaren op de basisschool.

Nadere informatie

Jaarprogramma. Algemeen

Jaarprogramma. Algemeen 1 Jaarprogramma Algemeen Binnen komen De kinderen van groep 4 tot en met 8 komen binnen nadat de schoolbel is gegaan. De inloop is vanaf groep 4 voorbij; het is ook niet meer de bedoeling dat ouders mee

Nadere informatie

Inhoud. voorstellen leerkracht gouden weken werkwijze vakken toetsen en rapporten activiteiten in groep 6 tot slot afsluiting

Inhoud. voorstellen leerkracht gouden weken werkwijze vakken toetsen en rapporten activiteiten in groep 6 tot slot afsluiting Welkom Inhoud voorstellen leerkracht gouden weken werkwijze vakken toetsen en rapporten activiteiten in groep 6 tot slot afsluiting Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Monique Geerarts De Gouden

Nadere informatie

Welkom. Wij wensen u en uw kind een fijn, maar bovenal een gezegend schooljaar toe! Als er vragen/problemen zijn, mail, bel of (liever) kom langs!

Welkom. Wij wensen u en uw kind een fijn, maar bovenal een gezegend schooljaar toe! Als er vragen/problemen zijn, mail, bel of (liever) kom langs! Welkom De eerste twee schoolweken liggen alweer bijna achter ons! Tijdens de info- avond heeft u de mogelijkheid gehad om belangrijke informatie te ontvangen. In uw handen heeft u de infobrief van groep

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond van groep 6!

Welkom op de informatieavond van groep 6! Welkom op de informatieavond van groep 6! Wilt u zo vriendelijk zijn de lijst met noodnummers te controleren? Graag een vinkje als het oké is. De lijst ligt op de instructietafel. Juf Corine Verschoor

Nadere informatie

Begrijpend lezen. Technisch lezen. Taal

Begrijpend lezen. Technisch lezen. Taal Begrijpend lezen Nieuwsbegrip Één keer per week gaan de leerlingen met nieuwsbegrip aan de slag. De leerlingen krijgen een actueel onderwerp waarbij ze vragen moeten beantwoorden over de tekst. Het is

Nadere informatie

Informatiefolder groep 5

Informatiefolder groep 5 Informatiefolder groep 5 Schooljaar 2014-2015 foto van de nieuwe groep! Beste ouders, In deze folder vindt u de basis- informatie die van belang is voor uw kind in groep 5. Aanvullende informatie zult

Nadere informatie

Informatieavond groep

Informatieavond groep Informatieavond groep 5 2017-2018 Vreedzame School: U als ouders en wij als leerkrachten hebben de taak om onze kinderen voor te bereiden op een maatschappij, die gecompliceerd is. Een maatschappij waarin

Nadere informatie

Welkom op onze pagina. Groep 4b en 5. Obs de aanloop

Welkom op onze pagina. Groep 4b en 5. Obs de aanloop Welkom op onze pagina Groep 4b en 5 Obs de aanloop Wat doen we in groep 4? Rekenen Taal Lezen Spelling Van begrijpend luisteren naar begrijpend lezen Schrijven Natuur verkeer Tekenen/handvaardigheid/muziek/gymnastiek

Nadere informatie

Informatie groep 7 schooljaar 2015-2016 De groepsleerkrachten Groep 7:Gerda van Dijke en Jolanda Verbiest Klassenouders Groep 7:Sabine Kats

Informatie groep 7 schooljaar 2015-2016 De groepsleerkrachten Groep 7:Gerda van Dijke en Jolanda Verbiest Klassenouders Groep 7:Sabine Kats Informatie groep 7 schooljaar 2015-2016 De groepsleerkrachten Groep 7:Gerda van Dijke en Jolanda Verbiest Klassenouders Groep 7:Sabine Kats Rekenen Wij werken met Wereld in getallen. Deze methode kent

Nadere informatie

Informatie groep 7. De verschillende vakken & methoden

Informatie groep 7. De verschillende vakken & methoden Informatie groep 7 De verschillende vakken & methoden In groep 7 hebben we de volgende vakken: Rekenen: We gebruiken de methode De wereld in getallen. Deze methode werkt in drie niveaugroepen. In groep

Nadere informatie

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen.

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. Informatie over de gang van zaken in leerjaar 5 Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. ALGEMEEN Het allerbelangrijkste vinden wij dat de kinderen

Nadere informatie

Welkom in groep 4! schooljaar 2015 2016

Welkom in groep 4! schooljaar 2015 2016 Welkom in groep 4! schooljaar 2015 2016 De volgende juffen werken in de groepen 4: Groep 4a: juf Annemarie (ma di) en juf Esther (wo do vrij). Groep 4b: juf Linda (ma di wo) en juf Sandra (do vrij). Zwemtijden:

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5. Obs de Toermalijn.

Informatieboekje groep 5. Obs de Toermalijn. Informatieboekje groep 5. Obs de Toermalijn. Overzicht van de leerstof in groep 5 BAVI-LEZEN Deze leesmethode draait geheel om de leesbeleving van het kind. Een kind hoeft geen boek meer te kiezen op zijn/haar

Nadere informatie

Welkom op de ouderavond van groep 3 en 4 van de Albertine Agnesschool. Kleine school, vorstelijk onderwijs Groene school

Welkom op de ouderavond van groep 3 en 4 van de Albertine Agnesschool. Kleine school, vorstelijk onderwijs Groene school Welkom op de ouderavond van groep 3 en 4 van de Albertine Agnesschool Kleine school, vorstelijk onderwijs Groene school Agenda: Informatie over de vakken van groep 3 Koffie en thee drinken, korte pauze

Nadere informatie

INFORMATIE OVER GROEP 4. Dagindeling: Het rooster van de dag staat op het bord. Zo kunnen de kinderen zien wat er op een dag gedaan wordt.

INFORMATIE OVER GROEP 4. Dagindeling: Het rooster van de dag staat op het bord. Zo kunnen de kinderen zien wat er op een dag gedaan wordt. INFORMATIE OVER GROEP 4 Dagindeling: Het rooster van de dag staat op het bord. Zo kunnen de kinderen zien wat er op een dag gedaan wordt. Rekenen: Methode: De wereld in getallen. Er zijn blauwe taken.

Nadere informatie

Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar.

Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Informatie groep 8 Beste ouders/verzorgers, Groep 8 is een bijzonder jaar. We hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet

Nadere informatie

Even voorstellen. Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag)

Even voorstellen. Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag) Informatie groep 6b Even voorstellen Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag) De vakken in groep 6 Taal De basisstof is onderverdeeld in: Woordenschat Taal Verkennen

Nadere informatie

Informatieboekje. OBS De Toermalijn 2015-2016

Informatieboekje. OBS De Toermalijn 2015-2016 Informatieboekje Groep OBS De Toermalijn 2015-2016 Belangrijke, algemeen praktische zaken. Medio april worden het schriftelijke verkeersexamen en het praktijkexamen afgenomen. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017

WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017 WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017 Even voorstellen: Thijs Backx Femke de Graef 2 Groep 7: - Belangrijk jaar - Meer eigen verantwoordelijkheid (zelf nakijken) - VO informatie avonden

Nadere informatie

Informatie groep 8 schooljaar 2015-2016

Informatie groep 8 schooljaar 2015-2016 Informatie groep 8 schooljaar 2015-2016 1. Verschillende vakken en methodes Rekenen Wereld in Getallen Deze methode gaat uit van drie differentiatieniveaus. Één ster: minimaal niveau, twee sterren: basisniveau

Nadere informatie

Groep 7, 2014-2015. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Groep 7, 2014-2015. Beste ouder(s)/verzorger(s), Groep 7, 2014-2015 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hieronder volgt belangrijke informatie over de groep waarin uw kind nu zit. Wij willen u dan ook vragen dit thuis eens op het gemak door te nemen. Belangrijke

Nadere informatie