Vanaf groep 5 krijgen de kinderen cijfers op hun rapport. Dit geldt alleen voor de volgende vakken:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vanaf groep 5 krijgen de kinderen cijfers op hun rapport. Dit geldt alleen voor de volgende vakken:"

Transcriptie

1 Informatie over groep 5 Groep 5A: Juf Maaike (ma, di en wo) Juf Jolanda (do en vr) Groep 5B: Juf Anita (ma, di en wo) Juf Dien (do en vr) Gymles: maandag (van gymleerkracht Elly Buijs) dinsdag (van de eigen leerkracht) De kinderen zijn over de helft van de basisschool en krijgen een grotere verantwoordelijkheid. Zo zijn ze meer verantwoordelijk voor hun werkhouding op school en natuurlijk ook voor hun eigen spullen. Denk bijvoorbeeld aan het zelf meenemen van de gymspullen. Er zal hard gewerkt worden. Een goede werk- en luisterhouding is dus heel belangrijk. Het is niet handig als de kinderen allerlei frutsels mee naar school nemen die afleiden. Het sociale contact in de groep blijft heel belangrijk. Zoals elk jaar besteden we veel aandacht aan het bespreken van de omgangsregels en het daarbij behorende pestcontract. Ze leren om respectvol met elkaar om te gaan. Nieuw in groep 5 Vanaf groep 5 krijgen de kinderen cijfers op hun rapport. Dit geldt alleen voor de volgende vakken: Methodetoetsen begrijpend lezen Spelling dictee Methodetoetsen rekenen Aardrijkskunde Geschiedenis Natuuronderwijs Vanaf groep 5 krijgen de kinderen zaakvakken. Daar worden verschillende onderwerpen behandeld.

2 Geschiedenis: Tijd van jagers en boeren Tijd van de Grieken en Romeinen Tijd van monniken en ridders Tijd van steden en staten Tijd van ontdekkers en hervormers Aardrijkskunde: Boeren zorgen voor ons eten Zo ziet Nederland eruit Overal mensen Zo maak je het Aan het werk Onderwerpen Natuur en Techniek: In de speeltuin Zonder energie werkt niets In de dierentuin Weet wat je eet Stoere schepen, krachtige kranen Documentatie De kinderen werken met informatieboekjes. Ze lezen een boekje over een bepaald onderwerp en maken vervolgens de bijbehorende vragen. De boekjes zijn er op verschillende niveaus. In de loop van het jaar gaan sommige kinderen een samenvatting maken van gelezen tekst. Presentaties Vanaf de herfstvakantie moeten alle kinderen een presentatie houden. In de klas wordt aan de kinderen uitgelegd, wat de presentatie inhoudt en waar deze aan moet voldoen. Ook krijgen ze een brief hierover mee. Enige hulp bij de voorbereiding van de presentatie van de ouders is gewenst. Geen pauze in het middagprogramma In de middag hebben de kinderen geen pauze meer. Ze gaan dan niet meer naar buiten.

3 Huiswerk Er is nog geen huiswerk in groep 5. Wel kunnen de kinderen thuis oefenen. Data van de toetsen van de zaakvakken en het controledictee staan op de site. Op de site kunnen de kinderen de uitlegkaarten vinden voor het controle dictee. Hierop staan de spellingafspraken. Zo kunnen ze de regels nogmaals lezen en oefenen met de woorden die rechts op de kaarten staan. Op de site staan de samenvattingen en de begrippenlijsten van de zaakvakken. Deze kunnen voor de toets thuis worden doorgelezen. De kinderen hoeven het niet te leren, wanneer ze goed opletten tijdens de les kunnen ze de toets voldoende maken. De tafels van 1 t/m 10 kunnen thuis worden geoefend (bijv. rekentuin.nl). Ook leren de kinderen de analoge en de digitale tijden. Het is fijn als u daar thuis mee oefent. Dagelijks lezen en ook voorlezen blijft in groep 5 heel belangrijk! De andere vakken Rekenen We werken met de methode Wereld in getallen. Deze methode werkt met klassikale lessen en weektaken. De weektaken zijn op verschillende niveaus. Als de kinderen de weektaak af hebben, werken ze in het plusboek, Elftal of Rekenmeesters. Eén keer per week krijgen de kinderen redactiesommen (verhaaltjessommen). We behandelen: Alle tafels Deelsommen Sommen tot 1000 Verkenning tot Projecttaken (munten, wegen, geld, klokken) Er zijn 8 toetsen per schooljaar. Er hoort ook een computerprogramma bij deze methode. Kinderen die uitvallen, werken met het computerprogramma Hoofdwerk.

4 Taal De methode Taal in beeld wordt hierbij gebruikt. De kinderen maken oefeningen in een werkboek. De leerstof wordt verdeeld in 4 onderdelen: Schrijven Spreken/luisteren Woordenschat Taalbeschouwing Er zijn 8 toetsen per jaar. Spelling We werken met Spelling in beeld. Eerst wordt een signaaldictee gemaakt. Daarna geoefend met woorden uit verschillende spellingcategorieën. Onder andere in een werkboek. Ook thuis kunnen kinderen oefenen met de uitlegkaarten die ze als kopie meekrijgen. Na een paar weken volgt als afsluiting een controledictee. Kinderen die meer aankunnen, krijgen extra werk. Schrijven In groep 5 worden de hoofdletters herhaald en schrijven de kinderen tussen een kleinere lijnvoering. We letten op zithouding en een juiste pengreep. De methode heet Pennenstreken. Lezen Voor Technisch lezen gebruiken we: Estafette. Twee keer per week lezen we in een leesboekje en werken we in het bijbehorende werkboek. Telkens staan één of twee leesmoeilijkheden centraal. We doen dit alles met hulp van het voor-koordoor systeem. Dat wil zeggen dat de juf voorleest, de klas herhaalt en vervolgens één kind leest. De methode voor Begrijpend lezen heet Goed gelezen. De kinderen krijgen één keer per week begrijpend lezen. De methode bestaat uit zes blokken die telkens worden afgerond met een toets.

5 Tenslotte nog een aantal vakken die nog niet genoemd zijn. De expressie vakken in groep 5 zijn de volgende: Handvaardigheid en Tekenen Hiervoor werken wij deels met de methode Moet je doen. Hierin komende uiteenlopende zaken aan bod en werken we met zo veel mogelijk verschillende materialen. Handvaardigheid staat gepland op de vrijdagmiddag. Muziek Wij gebruiken de methode zing. De lessen zijn één keer per week. Voor vieringen en weeksluitingen oefenen we met de kinderen voorstellingen en liedjes. Gym Per week worden er 2 gymlessen gegeven. De spel les wordt door de groepsleerkracht gegeven op dinsdag en de toestel les door juffrouw Elly Buis, de vakleerkracht gym, op maandag. Excursies Natuurlijk is er na hard werken ook tijd voor leuke én leerzame zaken. We gaan met de kinderen een aantal keer per jaar op excursie. De biologie excursie van de Groene Basis is een vast onderdeel van ons programma, net als het bezoek aan een voorstelling in het Voorburgs theater. De groepen 5 doen ook mee aan de schoolsportdagen die gezamenlijk met alle Voorburgse scholen georganiseerd worden. Ook gaan we natuurlijk op het jaarlijkse schoolreisje. Onderwijs op maat Hieronder vindt u de kalender voor de Cito afnames volgens het leerlingvolgsysteem. Rekenen Spelling Begrijpend lezen Leestempo DMT AVI-lezen de kinderen die IV of V hebben gescoord bij de DMT (Drie Minuten Toets) Contact ouder en leerkracht Als algemene regel geldt dat u altijd een afspraak met de leerkracht kunt maken. In het begin van het jaar is er een kennismakingsgesprek en naar behoefte maken we vervolgafspraken. Ook zijn er tafeltjesavonden in maart (zie kalender). Tevens zijn er de kijkochtenden. Deze staan vermeld in de schoolkalender.

6 Sinterklaas Dit feest wordt vanaf groep 5 gevierd met surprises en gedichten. In de klas worden lootjes getrokken. Uw kind zal uw hulp best nog een beetje nodig hebben bij het maken van een surprise en een gedicht. Verjaardag Aan het begin van het jaar wordt een verjaardagskalender gemaakt. Handig is van tevoren af te spreken wanneer uw kind wilt trakteren. De jarige wordt toegezongen door zijn klasgenoten. Vaak vóór het buitenspelen. Op deze dag mogen de kinderen trakteren aan de kinderen in hun eigen klas (liefst iets gezonds en niet te veel). Ook mogen ze met een vriendje trakteren bij de leerkrachten van groep 3,4 en 5 en de directie.

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatieavond groep 5

Informatieavond groep 5 Informatieavond groep 5 Programma Weekindeling Weekplanning Directe instructiemodel Leer en onderwijsbehoeften Diverse vakken De groep Zelfstandigheid Vragen Weekindeling Gemma: Maandag, donderdag & vrijdag

Nadere informatie

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt.

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt. Informatie groep 5 Algemene informatie Beste ouder(s)/ verzorger(s) van groep 5, Langs deze weg willen we u en uw kind alvast van harte welkom heten in groep 5. Het is altijd weer spannend om aan een nieuw

Nadere informatie

Algemene informatie groep 7/8. Welke leerkracht. Van maandag tot en met vrijdag werkt juf Wija in de groep.

Algemene informatie groep 7/8. Welke leerkracht. Van maandag tot en met vrijdag werkt juf Wija in de groep. Algemene informatie groep 7/8 Welke leerkracht. Van maandag tot en met vrijdag werkt juf Wija in de groep. Vakleerkrachten en ander personeel. Astrid Bibo, onderwijsassistente: maandag,dinsdag, donderdag,

Nadere informatie

[INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 5.

[INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 5. 2016-2017 [INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 5. Informatieblad groepen 5 Gang van zaken Zelfstandigheid: In groep 5 leren de kinderen zelf hun werk te verdelen over de week.

Nadere informatie

Informatiebrief Groep 5 2015-2016

Informatiebrief Groep 5 2015-2016 Informatiebrief Groep 5 2015-2016 De leerkrachten in de groep: Maandag en dinsdag: juf Daisy van der Geest-Poppelier Woensdag en donderdag: juf Irma Kayadoe (gesplitst) Vrijdag: juf Elly van Zelm Als u

Nadere informatie

Informatiebrief groep 7/8

Informatiebrief groep 7/8 Informatiebrief groep 7/8 Schooljaar 2018/2019 De Molenwiek groep 7/8 Leerkrachten: Ma, di, do, vr, : Marianne Mackaay Wo: Eline van Kleef Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd op school is? Indien

Nadere informatie

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk!

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk! Taal Onze taalmethode heet Taalactief. Deze methode werkt met verschillende thema s, bijvoorbeeld vriendschap. De eerste 3 weken van een thema krijgen alle kinderen basisinstructie. Daarbij moeten ze een

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 4 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 7. Overige informatie

Nadere informatie

Informatiebrief groep

Informatiebrief groep Informatiebrief groep 5 Schooljaar 2019/2020 De Molenwiek Leerkrachten: Ma, di, wo, do : Irma Kayadoe Vrijdag Debby Bravenboer Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd op school is? Indien uw kind ziek

Nadere informatie

Informatie groep 5. Beste ouders/verzorgers, Hierbij leggen we in het kort de werkwijze in onze groep 5 uit.

Informatie groep 5. Beste ouders/verzorgers, Hierbij leggen we in het kort de werkwijze in onze groep 5 uit. RKBS Inghelosenberghe Wilhelminastraat 48 4564 AE Sint Jansteen tel: 0114-314380 inghelosenberghe@ogperspecto.nl www.inghelosenberghe.nl Informatie groep 5 Beste ouders/verzorgers, Hierbij leggen we in

Nadere informatie

INFORMATIE OVER GROEP 4/5.

INFORMATIE OVER GROEP 4/5. INFORMATIE OVER GROEP 4/5. Dagindeling: Het rooster van de dag staat op het bord. Zo kunnen de kinderen zien wat er op een dag gedaan wordt. Rekenen: Methode: De wereld in getallen. Er zijn blauwe taken.

Nadere informatie

Groepsgids. Groep 3-4

Groepsgids. Groep 3-4 Groepsgids Groep 3-4 Wie werk en er in de groepen 3/4: i.heitink@dezonnepoort.nl Tamara van de Berg t.vandenberg@dezonnepoort.nl De Schatgravers maandag dinsdag (gymdag) woensdag donderdag vrijdag / Olaf

Nadere informatie

Groepsgids Groepen 6/7 en 7-8

Groepsgids Groepen 6/7 en 7-8 Groepsgids 2018-2019 Groepen 6/7 en 7-8 Wie werken er in de groepen 6/7 en 7/8: Monique van Gemert Annelore den Biggelaar Anouk Gerritsen Marijn Schraa m.vangemert@dezonnepoort.nl a.denbiggelaar@dezonnepoort.nl

Nadere informatie

Welkom. Voorstellen Hoe werkenwij in de klas? Vakken/ methodes Zorg Regels van de groep Praktische zaken Vragenrondje

Welkom. Voorstellen Hoe werkenwij in de klas? Vakken/ methodes Zorg Regels van de groep Praktische zaken Vragenrondje Groep 5 Welkom Voorstellen Hoe werkenwij in de klas? Vakken/ methodes Zorg Regels van de groep Praktische zaken Vragenrondje Voorstellen Groep 5A juf Fleur: maandag, dinsdag en woensdag juf Marijke: donderdag

Nadere informatie

OBS Stellegors schooljaar 2015/2016. Informatie groep 6. 1. De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen.

OBS Stellegors schooljaar 2015/2016. Informatie groep 6. 1. De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen. OBS Stellegors schooljaar 2015/2016 Informatie groep 6 1. De verschillende vakken en methodes Technisch lezen: Estafette en vrij lezen. Ter bevordering van het lezen werken we met de methode Estafette.

Nadere informatie

Informatieboekje. Middenbouw. Voor ouders en kinderen uit de middenbouw

Informatieboekje. Middenbouw. Voor ouders en kinderen uit de middenbouw Informatieboekje Middenbouw Voor ouders en kinderen uit de middenbouw Lezen In groep 3 en 4 is het leren lezen erg belangrijk. Kinderen moeten veel kilometers lezen om zo steeds vloeiender en foutloos

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 4 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 7. Overige informatie

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond van groep 6!

Welkom op de informatieavond van groep 6! Welkom op de informatieavond van groep 6! Wilt u zo vriendelijk zijn de lijst met noodnummers te controleren? Graag een vinkje als het oké is. De lijst ligt op de instructietafel. Juf Corine Verschoor

Nadere informatie

Informatieavond Groep 5

Informatieavond Groep 5 Informatieavond Groep 5 Groep 5 schooljaar 2016/2017 De Molenwiek Leekrachten: - Juf Inge maandag en dinsdag groep 5/6 - Juf Karin (10 x op woensdag) donderdag groep 5 en vrijdag groep 5/6 - Juf Elly woensdag

Nadere informatie

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm Welkom De eerste schoolweken liggen alweer achter ons. In uw handen heeft u nu de infobrief van groep 5. Hier kunt u belangrijke informatie vinden over groep 5, voor uw kind. Wanneer u vragen / opmerkingen

Nadere informatie

Welkom! Op de informatieavond van de groepen 6

Welkom! Op de informatieavond van de groepen 6 Welkom! Op de informatieavond van de groepen 6 Groep 6a met juf Irma, juf Marjo en juf Anouk Groep 6b van juf Lisette, juf Marjolein en juf Anouk Taal en Spelling Taal in Beeld en Spelling in Beeld Taal

Nadere informatie

Groepsgids Groep 7-8

Groepsgids Groep 7-8 Groepsgids 2017-2018 Groep 7-8 Wie werken er in de groepen 7/8: Monique van Gemert Simon van Nieuwland m.vangemert@dezonnepoort.nl s.vannieuwland@dezonnepoort.nl De Bruggenbouwers maandag dinsdag (gymdag)

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA GROEP 7

JAARPROGRAMMA GROEP 7 JAARPROGRAMMA GROEP 7 Even voorstellen De leerkrachten van deze groep zijn: Patricia Mulder, zij werkt op maandag en dinsdag. Evelien Rikken werkt op woensdag, donderdag en vrijdag. Technisch lezen Technisch

Nadere informatie

Informatiebrief groep

Informatiebrief groep Informatiebrief groep 5 Schooljaar 2018/2019 De Molenwiek Leerkrachten: Ma, di, wo, do : Irma Kayadoe Vrijdag Debby Bravenboer Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd op school is? Indien uw kind ziek

Nadere informatie

We zullen door middel van deze korte samenvatting laten zien wat wij doen bij de verschillende vakken die we hebben.

We zullen door middel van deze korte samenvatting laten zien wat wij doen bij de verschillende vakken die we hebben. Informatie groep 4 Welkom op de site van groep 4 van CBS De Bargeweide. Er zitten 27 kinderen in groep 4. We hebben twee juffen, juf Annet Semmekrot en juf Wietske Scholts. Juf Wietske wordt op dit moment

Nadere informatie

De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van groep 4 de combinatiegroep 4/5.

De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van groep 4 de combinatiegroep 4/5. Informatie groep 5 Algemeen: Leerkrachten: Ellen Moerman maandag, dinsdag en woensdag. Iris Stuur donderdag en vrijdag. Groep 5 De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van

Nadere informatie

Informatie groep

Informatie groep Informatie groep 7 2017-2018 Meester Wim Jurriëns JULIANASCHOOL EDERVEEN Even voorstellen: Beste ouders/verzorgers, In 1955 ben ik geboren in Rijssen (Twente). Ik was de jongste van vijf kinderen. (4 jongens

Nadere informatie

11 september 2014. Carin de Beijer Stieneke Bun

11 september 2014. Carin de Beijer Stieneke Bun 11 Carin de Beijer Stieneke Bun De juffen Juf Carin Maandag en dinsdag 16 woensdagen Juf Stieneke Donderdag en vrijdag 22 woensdagen 2 Weektaak Zelfstandig werken Verschillende vakken Eigen werk en tijd

Nadere informatie

Groepsgids. Groep 5/6

Groepsgids. Groep 5/6 Groepsgids Groep 5/6 Wie werken er in de groepen 5-6: Jessica van Kempen Simon van Nieuwland Marijn Schraa j.vankempen@dezonnepoort.nl s.vannieuwland@dezonnepoort.nl m.schraa@dezonnepoort.nl De Boomhut

Nadere informatie

Informatieavond OBS De Zevensprong Groep 5

Informatieavond OBS De Zevensprong Groep 5 Informatieavond OBS De Zevensprong Groep 5 Even voorstellen Jeanine Sparnaaij Werkdagen: maandag, dinsdag of maandag, donderdag Liesbeth Mulckhuyse zie dagen Jeanine Jos Broer Werkdagen: woensdag, donderdag,

Nadere informatie

Informatie avond groep 3-4

Informatie avond groep 3-4 Informatie avond groep 3-4 Algemene zaken Taal/lees methode: Veilig Leren Lezen Rekenmethode: Wereld in getallen Schrijfmethode: Pennenstreken Begrijpend Lezen: Nieuwsbegrip Technisch lezen groep 4: Estafette

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Juf Teatske Juf Marleen Juf Judith Het informatieboekje voor groep 5/6 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 5

Informatieboekje GROEP 5 Informatieboekje GROEP 5 Schooljaar 2015-2016 Wat doen we eigenlijk allemaal in groep 5? Rekenen We werken met de rekenmethode De Wereld in Getallen. Deze methode is zodanig samengesteld dat er leerstof

Nadere informatie

Welkom bij de informatieavond van groep 5 2015-2016

Welkom bij de informatieavond van groep 5 2015-2016 Welkom bij de informatieavond van groep 5 2015-2016 Inhoud van de avond - Voorstellen - Vakken - Thematisch werken - Leerlingenzorg - Algemene zaken - Vragen Voorstellen Ellen van den Wildenberg Dinsdag,

Nadere informatie

Informatie groep 5. Ook is er elke week een les uit Blits, een methode voor studievaardigheden. Dit krijgen de kinderen voor het eerst in groep 5.

Informatie groep 5. Ook is er elke week een les uit Blits, een methode voor studievaardigheden. Dit krijgen de kinderen voor het eerst in groep 5. Informatie groep 5 Taal en spelling We werken op school met de compleet vernieuwde methode: Taal Actief. Taal Actief heeft een basisprogramma van 32 weken per jaar, verdeeld in acht thema s van vier weken.

Nadere informatie

Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep.

Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep. INFORMATIE OVER GROEP 3 Uw kind zit in groep 3, maar wat doet het toch de hele dag? Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep. VEILIG LEREN LEZEN Dit is de methode die we in

Nadere informatie

Informatieavond groep 6

Informatieavond groep 6 Informatieavond groep 6 Informatieavond groep 6 1) Algemeen - De kinderen hebben de schoolkalender meegekregen. Hierop vindt u de activiteiten van dit schooljaar, de vakanties en de vrije dagen. De schoolgids

Nadere informatie

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur Informatie bovenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september: 14.30 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding van

Nadere informatie

Informatieavond groep 6

Informatieavond groep 6 Informatieavond groep 6 Via de schooltelefoon zijn we bereikbaar Ziekte/ afwezigheid even melden Tijdens het inloopkwartier s morgens korte boodschap 10 minuten avond Afspraken worden apart gemaakt en

Nadere informatie

Ouderkring groep 6 2015-2016

Ouderkring groep 6 2015-2016 Ouderkring groep 6 2015-2016 Inhoud van de avond Inhoud: 1. Toernooien 2. Contactouders 3. Entrée toets groep 6 4. Uitstapjes 5. Jantje Beton 6. Methode nieuwsbegrip 7. Taakspel 8. Rekenen WIG 9. Singapore

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool Informatieboekje Groep 4 Juliana van Stolbergschool Voorwoord Hierbij ontvangt u het informatieboekje van groep 4. In dit boekje staat informatie over het reilen en zeilen in de groep. U vindt in dit boekje

Nadere informatie

INFORMATIE OVER GROEP 4. Dagindeling: Het rooster van de dag staat op het bord. Zo kunnen de kinderen zien wat er op een dag gedaan wordt.

INFORMATIE OVER GROEP 4. Dagindeling: Het rooster van de dag staat op het bord. Zo kunnen de kinderen zien wat er op een dag gedaan wordt. INFORMATIE OVER GROEP 4 Dagindeling: Het rooster van de dag staat op het bord. Zo kunnen de kinderen zien wat er op een dag gedaan wordt. Rekenen: Methode: De wereld in getallen. Er zijn blauwe taken.

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool Informatieboekje Groep 4 Juliana van Stolbergschool Voorwoord Hierbij ontvangt u het informatieboekje van groep 4. In dit boekje staat informatie over het reilen en zeilen in de groep. U vindt in dit boekje

Nadere informatie

Informatiebulletin groep 5 2015-2016

Informatiebulletin groep 5 2015-2016 Informatiebulletin groep 5 2015-2016 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hieronder de informatie over groep 5. Uiteraard wordt u ook dit schooljaar middels de nieuwsbrief geinformeerd. Mocht u nog vragen hebben

Nadere informatie

Tijdens de ochtenden geven we de volgende vakken, bij elk vak is opgeschreven wat de kinderen dit jaar gaan leren:

Tijdens de ochtenden geven we de volgende vakken, bij elk vak is opgeschreven wat de kinderen dit jaar gaan leren: Welkom in groep 4! In deze informatiebrief staat belangrijke informatie voor deze groep en kunt u vinden wat er dit jaar allemaal aan bod komt met de verschillende vakken. Tijdens de ochtenden geven we

Nadere informatie

Groepsgids. Groep 5/6

Groepsgids. Groep 5/6 Groepsgids Groep 5/6 Wie werken er in de groepen 5-6: Jessica van Kempen Moniek Campschreur Marijn Schraa Mendy Reijmer vervangen door Roy Oostink t/m november 2017 j.vankempen@dezonnepoort.nl m.campschreur@dezonnepoort.nl

Nadere informatie

Informatie groep 4. 1.De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen

Informatie groep 4. 1.De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen 1.De verschillende vakken en methodes Technisch lezen: Estafette en vrij lezen Informatie groep 4 Het lezen wordt twee maal per jaar op tempo getoetst door een CITO toets (DMT), waarbij de leerling in

Nadere informatie

Welkom in. groep 3-4a

Welkom in. groep 3-4a Welkom in groep 3-4a EVEN VOORSTELLEN Lonneke Vleugels: maandag, dinsdag en woensdag Loes Oelers: donderdag en vrijdag INLOOPTIJDEN s Morgens van 8.20 uur tot 8.30 uur. s Middags van 13.00 uur tot 13.15

Nadere informatie

Informatie groep 4. 1.De verschillende vakken en methodes

Informatie groep 4. 1.De verschillende vakken en methodes Informatie groep 4 1.De verschillende vakken en methodes Technisch lezen: Estafette en vrij lezen Ter bevordering van het lezen werken we met de methode Estafette. Met behulp van deze methode krijgen kinderen

Nadere informatie

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers.

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Groep 6-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Informatieavond schooljaar 2014-2015. Cluster 5

Informatieavond schooljaar 2014-2015. Cluster 5 Informatieavond schooljaar 2014-2015 Cluster 5 Zoek de fout Tess heeft vorig jaar een huis gekocht. Tess heeft overwogen om in het buitenland te gaan wonen. Ze heeft in de horeca gewerkt. Tess heeft psychologie

Nadere informatie

Informatieboekje bovenbouw

Informatieboekje bovenbouw Informatieboekje bovenbouw Voor ouders en kinderen uit de bovenbouw. INHOUD Inleiding... 3 Agenda... 3 Toetsrooster... 5 Reguliere toetsen.... 5 Wereldoriëntatie:... 5 Taal, rekenen en Engels:... 5 Boekverslag/

Nadere informatie

Informatie groep 4. 1.De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen

Informatie groep 4. 1.De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen 1.De verschillende vakken en methodes Technisch lezen: Estafette en vrij lezen Informatie groep 4 Het lezen wordt twee maal per jaar op tempo getoetst door een CITO toets (DMT), waarbij de leerling in

Nadere informatie

Informatie avond. ouders groep 4 Ichthusschool schooljaar 2014-2015

Informatie avond. ouders groep 4 Ichthusschool schooljaar 2014-2015 Informatie avond ouders groep 4 Ichthusschool schooljaar 2014-2015 Even voorstellen Natascha de Jong maandag, donderdag en vrijdag. ndjong@ichthusbaambrugge.nl Jorne van Ginkel dinsdag en woensdag (eindstage).

Nadere informatie

Informatieavond. Groep 7a

Informatieavond. Groep 7a Informatieavond Groep 7a Opbouw van de avond Vakinhoudelijke informatie Bijzonderheden groep 7: 2015-2016 Rekenen Nieuwe methode Wereld in Getallen 4 Hoofdrekenen Cijferen Breuken Meten, tijd en geld Opbouw

Nadere informatie

Informatiebulletin groep

Informatiebulletin groep Informatiebulletin groep 5 2016-2017 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hieronder de informatie over groep 5. Uiteraard wordt u ook dit schooljaar middels de nieuwsbrief geinformeerd. Mocht u nog vragen hebben

Nadere informatie

Groepsgids. Groep 3-4

Groepsgids. Groep 3-4 Groepsgids Groep 3-4 Wie werken er in de groepen 3/4: i.heitink@dezonnepoort.nl t.vandenberg@dezonnepoort.nl s.vermeulen@dezonnepoort.nl Carla van Baarsen c.vanbaarsen@dezonnepoort.nl De Schatgravers Carla

Nadere informatie

Groepsgids. Groep 2-3. de Letterflat

Groepsgids. Groep 2-3. de Letterflat Groepsgids Groep 2-3 de Letterflat Wie werk en er in de groepen 2/3: s.hogervorst@dezonnepoort.nl (Inge Neijenhuis ) afwezig i.clappers@dezonnepoort.nl vervanger: Yvonne te Vaanholt Verdeling van de dagen

Nadere informatie

Informatie van groep 5 (8 september 2014) week 37 1. Algemene informatie. (19.30-19.45 / 19.45 20.30)

Informatie van groep 5 (8 september 2014) week 37 1. Algemene informatie. (19.30-19.45 / 19.45 20.30) Informatie van groep 5 (8 september 2014) week 37 1. Algemene informatie. (19.30-19.45 / 19.45 20.30) Een vriendelijk verzoek om de presentielijst in te vullen, ook met hoeveel personen u hier bent. Daarnaast

Nadere informatie

Informatie groep 7. De verschillende vakken & methoden

Informatie groep 7. De verschillende vakken & methoden Informatie groep 7 De verschillende vakken & methoden In groep 7 hebben we de volgende vakken: Rekenen: We gebruiken de methode De wereld in getallen. Deze methode werkt in drie niveaugroepen. In groep

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), Groep 4-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 4 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Even kort de procedure:

De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Even kort de procedure: Info groepen 8 Beste ouders/verzorgers, Groep 8 is en blijft een bijzonder jaar. We hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Het Voortgezet onderwijs: De overgang naar een vorm van voortgezet

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), Groep 5-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 5 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Informatieavond schooljaar 2013-2014. Cluster 5/6

Informatieavond schooljaar 2013-2014. Cluster 5/6 Informatieavond schooljaar 2013-2014 Cluster 5/6 Even voorstellen: 5a juf Ilse 5b juf Tess stagiaire Phuong-Thao 6a juf Dianne 6b meester Rob en juf Anneke Extra ondersteuning juf Sylvia Wat is een aanspreekpunt?

Nadere informatie

Kindcentrum Cornelius

Kindcentrum Cornelius Kindcentrum Cornelius Groep 6 St. Jozefplein 7, 5428 GL Venhorst. 0492 35 90 36 e-mail: info@cornven.nl website : www.cornven.nl Snappet Ook dit jaar werken wij in groep 5 t/m 8 weer met Snappet. Groep

Nadere informatie

Informatieavond groep 4

Informatieavond groep 4 Informatieavond groep 4 Dagindeling- weekrooster -Elke dag starten we met stillezen, om het lezen te bevorderen. Zo beginnen we de dag altijd heel rustig. -Daarna hebben we het vak; levensbeschouwing en

Nadere informatie

Informatieboekje 2015-2016

Informatieboekje 2015-2016 Informatieboekje Groep het Landkaartje In dit boekje leest u informatie over de gang van zaken in onze groep. 2015-2016 De groep: De groep bestaat uit 16 kinderen, 5 meisjes en 11 jongens. We besteden

Nadere informatie

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen.

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. Informatie over de gang van zaken in leerjaar 5 Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. ALGEMEEN Het allerbelangrijkste vinden wij dat de kinderen

Nadere informatie

Informatiefolder nieuwe schooljaar. Algemeen. Dit is de informatiefolder van groep 5a en 5b. Paula van der Poel (donderdag)

Informatiefolder nieuwe schooljaar. Algemeen. Dit is de informatiefolder van groep 5a en 5b. Paula van der Poel (donderdag) Informatiefolder nieuwe schooljaar Dit is de informatiefolder van groep 5a en 5b Directeur: Intern begeleiders: Website: Monique van Steijn Marian van den Nouland (maandag t/m woensdag) Paula van der Poel

Nadere informatie

Groep /

Groep / Groep 4 2017/ 2018 1 Informatiebrief Groep 4 Algemeen: Regels in de klas: - hulpjes in de klas: elke week zijn er twee kinderen hulpje. Zij mogen direct na de bel naar binnen gaan om schriften uit te delen.

Nadere informatie

Informatieavond groepen 7 Het Mozaïek

Informatieavond groepen 7 Het Mozaïek Informatieavond groepen 7 Het Mozaïek Samenwerking met parallelcollega s Er zal regelmatig overleg zijn met de collega s uit de andere groepen 7. Zodat alle groepen aan het einde van het jaar ongeveer

Nadere informatie

Algemene informatie. Diverse dingen:

Algemene informatie. Diverse dingen: Informatieboekje Groep 4/5 2011-2012 Algemene informatie Diverse dingen: Gedragsregels in en buiten de klas Samen met de juf hebben de kinderen klassenregels bedacht en ondertekend. Wij houden ons allemaal

Nadere informatie

Informatieavond Groep 7

Informatieavond Groep 7 Informatieavond Groep 7 Groep 7 schooljaar 2014/2015 De Molenwiek Leekrachten: - Juf Inge maandag, dinsdag en woensdag. - Juf Karin (10 x op woensdag) donderdag en vrijdag. - Meester Zeeger, stagiair op

Nadere informatie

Informatieavond groep 5a Renske Jansse en Joyce van Konijnenburg

Informatieavond groep 5a Renske Jansse en Joyce van Konijnenburg Informatieavond groep 5a Renske Jansse en Joyce van Konijnenburg Voorstellen Renske Staat op woensdag, donderdag en vrijdag voor de groep. Vanaf januari 2015 gaat zij met zwangerschapsverlof. Er zal vanaf

Nadere informatie

-INFO groep 6- Wat doen we zoal in groep 6?

-INFO groep 6- Wat doen we zoal in groep 6? Welkom Wij zijn een groep van 19 kinderen met twee juffen. Op maandag en dinsdag is juf Veldhuis er en op de andere dagen staat juf Ten Hove voor de groep. We hebben samen met de kinderen een fijne start

Nadere informatie

Welkom! Op de informatieavond van de groepen 5

Welkom! Op de informatieavond van de groepen 5 Welkom! Op de informatieavond van de groepen 5 Agenda Even voorstellen Enkele algemene mededelingen Vakken in groep 5 Leeskring en spreekbeurt Naar de klas Even voorstellen Groep 5A Sandra Comes Diana

Nadere informatie

Groep /

Groep / Groep 4 2018/ 2019 1 Informatiebrief Groep 4 Algemeen: Regels in de klas: - hulpjes in de klas: elke week zijn er twee kinderen hulpje. Zij mogen direct na de bel naar binnen gaan om schriften uit te delen.

Nadere informatie

Groepsgids. Groep 4/5/6

Groepsgids. Groep 4/5/6 Groepsgids Groep 4/5/6 Wie werken er in de groepen 4-5-6: Jessica van Kempen Carla van Baarsen Moniek Campschreur j.vankempen@dezonnepoort.nl c.vanbaarsen@dezonnepoort.nl m.campschreur@dezonnepoort.nl

Nadere informatie

Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar.

Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Informatie groep 8 Beste ouders/verzorgers, Groep 8 is een bijzonder jaar. We hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Informatieboekje schooljaar 2011-2012 groep 6 RKBS De Hofstee Carli Koster Judith Balemans Edwin Kraan Louis Oomen

Informatieboekje schooljaar 2011-2012 groep 6 RKBS De Hofstee Carli Koster Judith Balemans Edwin Kraan Louis Oomen Informatieboekje schooljaar 2011-2012 groep 6 RKBS De Hofstee Carli Koster Judith Balemans Edwin Kraan Louis Oomen Welkomstwoordje Uw kind zit dit jaar in groep 6A of in groep 6B. In beide groepen hebben

Nadere informatie

ALLE VAKKEN OP EEN RIJ IN GROEP 5

ALLE VAKKEN OP EEN RIJ IN GROEP 5 ALLE VAKKEN OP EEN RIJ IN GROEP 5 Trefwoord Rekenen o.a. tafels Spelling Taal Lezen, estafette/tutorlezen Schrijven Begrijpend lezen Handvaardigheid/tekenen/techniek Verkeer Muziek Speelwerkuur Voorlezen

Nadere informatie

Zo gaat dat in de. Populier

Zo gaat dat in de. Populier Zo gaat dat in de. Populier schooljaar 2017-2018 In dit boekje vindt u allerlei informatie over de bovenbouw. Praktische punten en een toelichting op hoe we in de bovenbouw werken. Veel leesplezier! Toelichting

Nadere informatie

Informatie over groep 4

Informatie over groep 4 Informatie over groep 4 Ontwikkelingsfase van kind in groep 4. Uw kind heeft in groep 3 een hele ontwikkeling doorgemaakt en die gaat natuurlijk door in groep 4. De meeste kinderen zijn begonnen met het

Nadere informatie

ALGEMENE INFO. Groep 4b/5b

ALGEMENE INFO. Groep 4b/5b ALGEMENE INFO Groep 4b/5b 1 Inhoud Leerkrachten groep 4b/5b dia 3 De vakken dia 4 t/m 17 Toetsen & Rapporten dia 18 en 19 Huiswerk dia 20 Ouderhulp dia 21 Vragen dia 22 Afsluiting dia 23 2 Leerkrachten

Nadere informatie

Jaarprogramma. Algemeen

Jaarprogramma. Algemeen 1 Jaarprogramma Algemeen Binnen komen De kinderen van groep 4 tot en met 8 komen binnen nadat de schoolbel is gegaan. De inloop is vanaf groep 4 voorbij; het is ook niet meer de bedoeling dat ouders mee

Nadere informatie

Groep 6/7. Algemeen. Schooljaar 2015/2016. Informatiebrief. Video-opnames

Groep 6/7. Algemeen. Schooljaar 2015/2016. Informatiebrief. Video-opnames Groep 6/7 Informatiebrief Schooljaar 2015/2016 Algemeen o Inloop: leerlingen mogen van 8.15 uur en 13.00 uur naar de klas toe gaan. De leerkracht is dan in de klas. Leerkrachten: Op maandag, dinsdag en

Nadere informatie

Bij alle instructies van de methodes maken we gebruik van het digibord. We leggen het accent op de hoofdvakken. Dat zijn:

Bij alle instructies van de methodes maken we gebruik van het digibord. We leggen het accent op de hoofdvakken. Dat zijn: Informatie groep 5 1. De verschillende vakken en methoden In groep 5 zijn we dagelijks bezig met de vakken taal en rekenen. Technisch lezen staat 4x per week op het lesrooster en het vakgebied spelling

Nadere informatie

Informatie groep 6. Beste ouders/verzorgers, Hierbij leggen we in het kort de werkwijze in onze groep 6 uit.

Informatie groep 6. Beste ouders/verzorgers, Hierbij leggen we in het kort de werkwijze in onze groep 6 uit. RKBS Inghelosenberghe Wilhelminastraat 48 4564 AE Sint Jansteen tel: 0114-314380 inghelosenberghe@ogperspecto.nl www.inghelosenberghe.nl Informatie groep 6 Beste ouders/verzorgers, Hierbij leggen we in

Nadere informatie

Aan de ouders van groep 4,5 en 6

Aan de ouders van groep 4,5 en 6 Aan de ouders van groep 4,5 en 6 U bent gewend om aan het begin van elk schooljaar informatie te krijgen over het reilen en zeilen in de groep van uw kind. In deze brief willen wij een aantal zaken op

Nadere informatie

Informatie over groep 4

Informatie over groep 4 Informatie over groep 4 Godsdienst Wij volgen de methode Trefwoord. Dit is een godsdienstmethode met lesmateriaal voor de hele basisschool. Er wordt gewerkt aan de hand van verschillende thema s.dit zijn

Nadere informatie

Informatie groep 7. Algemene informatie

Informatie groep 7. Algemene informatie Informatie groep 7 Algemene informatie Inleiding: In groep 7 wordt nadrukkelijk gewerkt aan de voorbereiding op het Voortgezet Onderwijs. Dit betekent dat we de kinderen steeds een beetje meer verantwoording

Nadere informatie

Informatieavond groep 5

Informatieavond groep 5 Informatieavond groep 5 1)Algemeen - De kinderen hebben de schoolkalender meegekregen. Hierop vindt u de activiteiten van dit schooljaar, de vakanties en de vrije dagen. De schoolgids staat niet meer op

Nadere informatie

Informatie groep 6. 1. De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen.

Informatie groep 6. 1. De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen. 1. De verschillende vakken en methodes Technisch lezen: Estafette en vrij lezen. Informatie groep 6 Ter bevordering van het lezen werken we met de methode Estafette. Met behulp van deze methode krijgen

Nadere informatie

Hartelijk welkom in groep 6. Fijn dat u naar de informatieavond bent gekomen.

Hartelijk welkom in groep 6. Fijn dat u naar de informatieavond bent gekomen. Groep 6b Schooljaar 2012/2013 Hartelijk welkom in groep 6. Fijn dat u naar de informatieavond bent gekomen. Groep 6b krijgt momenteel les van één juf, Linda Velgersdijk. Meester Ed Meerburg en meester

Nadere informatie