Hoorcollege 3 + hoorcollege 4: Post-positivisme (vervolg) en Lakatos

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoorcollege 3 + hoorcollege 4: Post-positivisme (vervolg) en Lakatos"

Transcriptie

1 Hoorcollege 3 + hoorcollege 4: Post-positivisme (vervolg) en Lakatos Wetenschapsfilosofie van Kuhn Niet normatief: niet voorschrijvend. Maar: beschrijvend; kijken naar wat wetenschappers doen. Dus: Context of discovery Beschrijving/verklaring van de manier waarop een theorie is ontstaan. Hoort bij wetenschapssociologie/geschiedenis. Rechtvaardiging van de theorie is historisch bepaald. Context of justification De onderbouwing (rechtvaardiging) van een theorie op basis van observaties en logisch redeneren. Dit is onderdeel van het logisch positivisme en Popper. Belangrijke begrippen: Paradigma Een zienswijze, filosofisch uitgangspunt, grondhouding, wereldbeeld. Een overkoepelend idee over hoe je wetenschap moet doen en hoe de wereld in elkaar zit. Normal science Onder de paraplu van een paradigma. De traditionele manier van werken. Zowel theoretisch als praktisch.

2 Anomalieën Abnormaliteiten. Crisis Wetenschappelijke revolutie Paradigma verschuiving (door Gestalt switch ) Kuhn zegt: paradigma s zijn incommensurabel. Dat betekent dat er eerst een paradigma is, en daarna een totaal andere. Eerst: voor-wetenschap (pre-science). Voor-wetenschap Voor-wetenschap is het beginstadium van een wetenschap. Het is nog géén vaststaand paradigma (in ontwikkeling). Het zijn meerdere paradigma s die naast elkaar bestaan. Dus: onzekerheid, methoden strijd, debat over grondslagen. Natuurkunde: Optica voor Newton. Psychologie: Behaviorisme vs. cognitieve psychologie. Sociale wetenschappen in algemeen. Overgang tot normal science: ontwikkeling van één alles bepalend paradigma. Paradigma (Kuhn) Een paradigma is een algemeen geaccepteerd wereldbeeld. Daarnaast: theoretische en praktische regels van onderzoek. Een paradigma is het referentiekader voor theorieën, methoden, technieken, taalgebruik, conventies, organisatie, etc., waarin een wetenschappelijke gemeenschap werkt. Sociologische kant: Jonge wetenschapper wordt opgevoed in het doen van goed (succesvol) onderzoek ( normal science ). Succesvol: kunnen publiceren, subsidies krijgen, posities krijgen. Voldoen aan de sociologische standaard van het onderzoeksveld. Een anomalie (onopgeloste puzzel) wordt niet gezien als falsificatie, maar als een mislukking van de wetenschappers zelf. Normale wetenschap (normal science) Normale wetenschap wordt bepaald door paradigma. Dus: wordt gekenmerkt door overeenstemming, hetzelfde wereldbeeld.

3 Wetenschap bestaat uit puzzel-oplossen. De basis van de puzzel is er al ( wereldbeeld ), maar moet verder worden ingevuld. Het wordt vooral bepaald door succesvol onderzoek (wetenschap-spel). Dit meer dan expliciete regels. Succesvol onderzoek fungeert als een typisch voorbeeld (paradigma). Een paradigma laat zien hoe succesvolle wetenschap moet worden gedaan (beter: het paradigma laat zien wat wordt geaccepteerd als succesvol onderzoek). Puzzels: Experimentele problemen (vaak ook ontwikkelen van nieuwe instrumenten, zoals een telescoop). Theoretische problemen. Maar niet het paradigma zelf. Dat ligt vast. Sommige puzzels kunnen niet snel worden opgelost: anomalie. Een anomalie wordt niet gezien als falsificatie, maar als een lastige puzzel. Soms worden die later toch opgelost, soms niet. Omdat het paradigma vaststaat, is er ook maar één paradigma. Het is een verschil met de voor-wetenschap. Anomalieën en crisis Anomalieën doen zich altijd voor! Wanneer ontstaat er dan een crisis? Als anomalie ingaat tegen het fundament van het paradigma. Bijvoorbeeld: zwaartekracht wet kan de baan Mercurius niet verklaren (anomalie Newton paradigma). Als er veel anomalieën ontstaan. Als er belangrijke sociale/economische problemen bij betrokken zijn (kalender, navigatie). Een crisis geeft een periode van onzekerheid in de wetenschap. De grondslagen zijn discussies en metafysica. Het wordt versterkt als een nieuw paradigma verschijnt. Revolutie: omslag in paradigma (paradigma verschuiving). Dit is een Gestalt switch: Ander wereldbeeld. Andere feiten. Andere vragen die relevant zijn.

4 Paradigma verschuivingen: Aristoteles-Ptolemaeus vs. Copernicus-Galileo Aristoteles-Ptolemaeus: Wereldbeeld bestaat uit twee domeinen: Ondermaanse (vergankelijk) en bovenmaanse (onvergankelijk, perfect, o.a. cirkelvormige banen). Aarde in het middelpunt. Anomalie (o.a.): bestaan van kometen die komen en gaan Copernicus-Galileo: Wereld bestaat uit één domein, en de zon in het middelpunt. De anomalieën zij hier: Maan wel rond de aarde. Mars en Venus zijn altijd even groot (op het blote oog). Aristoteles-Ptolomaeus vs. Copernicus-Galileo Omslag: Observatie met telescoop door Galileo: Jupiter heeft ook manen. Maan heeft bergen en dalen (niet perfect). Mars en Venus veranderen wel in schijnbare grootte. Venus heeft schijngestalten, zoals de maan. Nieuw paradigma: ook nieuwe manier van observeren! Het accepteren van nieuwe feiten. Vergelijk paradigma s Paradigma s van Aristoteles en Galileo zijn onvergelijkbaar: I. Ieder mens bestaat uit een andere kijk op de wereld. Aristoteles: Natuur is levende natuur. Natuurkunde gaat over verandering in kwaliteit. Over worden en vergaan. Basis: Ontwikkeling van natuurlijk vermogen, zoals van vrucht tot boom/plant. Dit geldt ook voor beweging (streven naar natuurlijke plaats ).

5 Galileo: Natuur is levenloze natuur. Het gaat over verandering in positie. Beweging van een object is constant, tenzij het door iets wordt veranderd (zoals de traagheids-wet). II. Ieder accepteert een andere manier van observeren en andere feiten. Aristoteles: Alleen direct observeren met zintuigen. Alleen het blote oog ziet de waarheid. En, wat zintuigen laten zien, is waar. Wij zien bijvoorbeeld dat een zwaar object naar beneden valt en tot rust komt. Galileo: Ook observeren met instrumenten is mogelijk (zoals een telescoop). Bovendien, zintuigen kunnen ons bedriegen (gedachten-experimenten). Denk bijvoorbeeld aan de traagheids-wet (de beweging van het object is constant, tenzij het door iets wordt veranderd). Het klopt niet voor directe waarneming. Alle paradigma s zijn onvergelijkbaar: I. Ieder bestaat uit een andere kijk op de wereld. II. Ieder accepteert een andere manier van observeren en andere feiten. Er zijn dus geen a-historische criteria waarmee paradigma s kunnen worden vergeleken. Er is dus geen universele methode. Consequentie: Geen groei van waarheid. Geen vooruitgang. Eerder relativisme dan realisme. Later is dit door Kuhn afgezwakt, maar door Feyerabend geradicaliseerd. Paul Feyerabend ( ) Feyerabend ging uit van methodisch anarchisme. Geen contextvrije rationaliteit en fundament. Methodologisch law-and-order belemmert wetenschap. Daarom: anything goes, geen demarcatie. Feyerabend radicaliseert Kuhn s relativisme: Wetenschap bloeit bij wilde ideeën, en verschilt niet van ideologie en mythe. Scheiding van wetenschap en staat. Feyerabend analyseert de overgang van Aristoteles naar Copernicus/Galileo. Aristoteles: De aarde staat stil. De zon draait om de aarde. Copernicus/Galileo: Aarde draait om de zon (revolutie). Gevolg: Aarde draait ook om zijn as (rotatie).

6 Tegen Copernicus: hemelse argumenten (o.a. Venus en Mars even groot), maar ook aardse (mechanica) argumenten. Aanhangers van Aristoteles: Rotatie van de aarde klopt niet met observatie: Als de aarde om zijn as draait in 24 uur, dan heeft elk voorwerp op aarde een snelheid van ongeveer 800 km/u (200 m/sec). Klopt niet met toren proef. Toren proef: argument tegen Galileo Copernicus De aarde roteert niet om zijn as, want: In de tijd dat de kogel van de toren valt, is de aarde iets gedraaid. Dus, de kogel valt niet aan de voet van de toren, maar er vanaf. Dit klopt niet met observatie. Premisse (aarde roteert om as) klopt niet. Antwoord Galileo: Als de kegel valt, werkt er geen kracht in de horizontale richting. Dus blijft de afstand tussen de toren en de kogel hetzelfde. Horizontale beweging verandert niet, tenzij er een kracht op werkt (traagheidswet). Voorbeeld: beweging van vallend object of schip (of in de trein). De visie van het positivisme: Voor Galileo worden de feiten gezien als feiten, en niet gerelateerd aan een vooropgezet idee. De feiten van observaties kunnen, of misschien niet, passen in een erkend schema van het universum.

7 Maar het belangrijke, volgens Galileo s mening, was om de feiten te accepteren en de theorie zó te bouwen om bij de feiten te passen. De visie van Galileo: Ik heb nagedacht wat het betekent om in een geheel te zitten. Je hebt geen idee van het feit dat je beweegt, maar het is wel zo. Pas als je meetinstrumenten gebruikt, weet je het. De visie van Feyerabend: Het zijn eigenlijk sociologische factoren (trucjes). Galilei doet aan propoganda ( fake news ). Galilei schrijft in Italiaans in plaats van Latijn. Argumenten van methodologie zijn niet de excellentie van wetenschap. Er is niet een enkele regel. Er is geen wetenschappelijke methode. Ieder project, iedere theorie, iedere procedure moet extra bekeken worden, door zijn eigen standaarden die geadapteerd zijn tot de processen waar het mee te maken heeft. Theorieën zijn volledig incommensurabel. Imre Lakatos ( ) Problemen met Kuhn: Relativisme (paradisma s incommensurabel), geen vooruitgang. Problemen met Popper: Falsificatie werkt voor individuele uitspraken, maar niet voor complexe theorieën (Duhem-Quine). Wat is gefalsificeerd?

8 Het kan te snel tot weerleggen van een theorie leiden (bijvoorbeeld door Copernicus). Imre Lakatos stond van de overgang naar milde methodiek met acceptatie van historische bepaaldheid. Belangrijkste begrippen: Research programma: Bestaat uit een kern en een omringende gordel van hulp-hypothesen. Kern: Kan niet veranderen (dogmatisch, historische bepaaldheid). Omringende gordel: Vatbaar voor kritiek, beschermt de kern. Combinatie Kuhn en Popper: Veranderingen in de omringende gordel door falsificatie (Popper). Paradigma verschuiving (revolutie) als de kern onhoudbaar is (Kuhn). Tegen Kuhn: Wel demarcatie tussen goede en slechte wetenschap. Wetenschapsleer is wel normatief. Tegen Popper: Het is rationeel om (een tijd) vast te houden aan research programma (kern) bij een anomalie. Combineert voor een deel Kuhns paradigmaleer (dogmatisme en conservatisme) en Poppers falsificationalisme (concurrentie en vooruitgang). Daarmee is rationele reconstructie van wetenschappelijke vooruitgang mogelijk en kan relativisme vermeden worden. Bovendien; er kunnen rivaliserende research programma s naast elkaar bestaan. Rivaliserende research programma s Nature vs. nurture

9 Voorbeeld: Verklaren van IQ verschillen tussen bevolkingsgroepen. Twee research programma s in het IQ-debat: Aanlegprogramma Intelligentie is aangeboren. Omgevingsprogramma Omgeving (opvoeding) bepaalt intelligentie. IQ-verschillen: Geen directe falsificatie voor beide programma s (dogmatisch)! Aanlegprogramma Harde kern: Ieder individu beschikt over algemene intelligentie, dat zich kan uiten in verschillende cognitieve vaardigheden. Verschillen tussen individuen en groepen in algemene intelligentie zijn genetisch bepaald. Hulp hypothesen en positieve heuristiek: Vergelijk intelligentie van verschillende groepen en de relatie met sociale gegevens. Anomalie: IQ-verschillen tussen mensen met dezelfde genetische achtergrond. Bescherming: Verbeter de test. Omgevingsprogramma Harde kern: Ieder individu erft mentale vermogens. Deze zijn voor iedereen hetzelfde. Verschillen in cognitieve vaardigheden tussen individuen of groepen zijn het gevolg van verschillen in omgeving. Hulp hypothesen en positieve heuristiek: Zoek omgevingsfactoren die IQ-verschillen kunnen verklaren. Anomalie: IQ-overeenkomsten tussen mensen met dezelfde genetische achtergrond en verschillende omgeving. Of IQ-verschillen tussen verschillende genetische groepen met dezelfde achtergrond. Bescherming: Culturele bias in test (maak een betere test). Andere vormen van intelligentie. Imre Lakatos zei: Anomalie in een research programma hoort bij de omringende gordel.

10 Anders dan bij Kuhn s paradigma s kunnen er meerdere research programma s naast elkaar bestaan en met elkaar concurreren. Psychologie: Behaviorisme en cognitieve psychologie. Gaat dit altijd op? Nee. Keuze tussen twee programma s is mogelijk als het ene programma progressief is en het andere programma degenereert. Er is een verschil door positieve heuristiek van het progressieve programma. Positieve heuristiek Vermogen om nieuwe onderzoeksvragen (nieuwe voorspellingen) te genereren en nieuwe verschijnselen in de theorie onder te brengen. Dat bepaalt de groei van een research programma. Een onderzoeksprogramma dat groeit is progressief ( goed ), ook al kent het nog anomalieën. Een researchprogramma degenereert als het achter de feiten aanloopt, dat wil zeggen: zelf geen nieuwe vragen genereert, geen nieuwe verschijnselen kan opnemen, alleen ad hoc kan reageren op vooruitgang van andere programma. Probleem positieve heuristiek Progressief research programma: doet nieuwe voorspellingen. Dus: eerst programma, dan voorspelling. Lijkt logisch, maar leidt tot willekeur. Voorbeeld: Vervanging Newton (zwaartekracht) door Einstein (algemene relativiteitstheorie). Probleem Newton: perihelium verschuiving van Mercurius (anomalie). Maar Einstein geeft verklaring, maar géén voorspelling.

11 Afbuiging van licht door zon Er was een zonsverduistering. Einstein voorspelt dat de ruimte gekromd is. Dat is een moeilijk concept. Kun je nagaan dat de ruimte gekromd is? Probleem voor Newton (anomalie). Einstein geeft een verklaring en voorspelling (1915). Maar: stel zonsverduistering was in 1911? Maakt dit iets uit voor de relatie theorie-observatie? Lakatos (later): niet nieuwe voorspellingen, maar natural i.p.v. contrived verklaringen. Moet uit het programma zelf komen, niet erbij gehaald (zoals ad hoc). Natural is lastiger criterium dan nieuw. Voorbeeld contrived verklaring Leergedrag door behaviorisme.

12 Het ratje heeft het zichzelf al aangeleerd hoe de maze werkt. De hippocampus van ratten heeft een soort kaart. Hij leerde dus gedrag zonder beloning. Dat is echt een anomalie. Wat is de oplossing van die anomalie? Hij heeft een drive: een nieuwsgierigheidsdrift. Hij wordt beloond door het feit dat hij zelf op onderzoek uitgaat. Dat is precies wat het probleem is. Is contrived: volgt niet uit de kern van het programma. Verklaart eigenlijk niets: nieuw gedrag = nieuwe drive. Resultaat: wildgroei aan drives. Degenererend research programma. Probleem met Lakatos: Degenererend research programma Kan gedurende een tijd (mag volgens Lakatos). Immers: bescherming tegen te snelle falsificatie. Voorbeeld: Copernicus programma (aanvankelijk gefalsificeerd). Maar Hoe lang dan? Geeft dus geen regel voor verandering. Nu is het degenererend, maar later misschien niet! Conclusie over Lakatos Researchprogramma van Lakatos geeft een beschrijving achteraf. Niet: regel (norm/demarcatie voor wetenschap). Feyerabend: my fellow anarchist in disguise. Bovendien: sterk gebaseerd op ontwikkelingsnatuurwetenschappen. Maar: maakt wel duidelijk waarom wetenschappers vaak vasthouden aan een theorie/researchprogramma. Conclusie over methode (Chalmers) Geen universele methode (voor alle tijden hetzelfde). Maar toch: niet alles kan. Ook groei (aanpassing) van methode is mogelijk.

13 Net zoals groei (aanpassing) van theorie. En verbetering van feiten. Dus: zowel theorieën, feiten en methoden zijn feilbaar, maar kunnen worden verbeterd. Wij kunnen leren, door voortdurende interactie met de realiteit. Venn-diagram Je kleurt alle permissen in. Hierdoor maak je bepaalde deelgebieden leeg. Er is minstens één element aanwezig. Als je maar één gebied over hebt (3 van de 4 zijn leeg), betekent dat dat daar een element zit. Het staat misschien niet in de permissen, maar het is een algemene aanname van de Venn-cirkel, dat er minstens één element in moet zitten. Wat je nu alleen nog hoeft te doen is te kijken naar: wat is er nog meer? Klopt de conclusie? Als hij klopt, moet je zien dat het conclusie-gebied (het gebied waar de conclusie over gaat) niet is ingekleurd. Als hij niet klopt, moet je zien dat het conclusie-gebied is ingekleurd. Nu komt het punt met logisch bewijs: als je bewijs levert, moet het dwingend zijn. Zodra je een tegenvoorbeeld kunt maken dat voldoet aan de permissen en de conclusie onwaar maakt, moet je dat doen en heb je laten zien dat de conclusie ongeldig is (bewijs!). Je mag nooit aannemen: stel dat de conclusie klopt, dan. Je mag wel uitgaan van: stel dat de conclusie niet klopt, dan. Je gebruikt de ontkenning van de conclusie als premisse. Als je dat doet, kun je checken of er een contradictie ontstaat. Dat levert een contradictie (ongereinde) op. Die zegt: het is niet zo, dat de conclusie niet waar is (dubbele niet!), dus de conclusie is waar.

14 De vraag is: kun je de conclusie Alle vrouwen zijn man ontkennen? Hoe doe je dat in een Venndiagram? Dan zet je de X in het gebied neer waarbij een vrouw niet man is. Levert dat mij een contradictie op met de permissen? Nee. Als er een element leeft, zegt dat niets over de permissen want die gaan over een ander stuk. Je hebt de conclusie ontkent en je laat zien dat het géén contradictie oplevert. Dat laat zien dat de redenering ongeldig is. Het mag nooit zo zijn dat je op basis van de permissen een ongeldige conclusie kunt afleiden. Waarheidstabellen (logica) Er zijn vier belangrijke voegwoorden bij proposities (waar/onwaar). P en Q P of Q Als P, dan Q P en niet Q P Q P en Q P of Q Als P, dan Q P en niet Q Niet P of niet Q Niet (P en Q) (P en Q) en (niet P of niet Q) (P en Q) of (niet P of niet Q) Wanneer is het een 1? Als minstens één van de twee in dit geval belangrijke rijen een 1 is. Anders een 0. Op het moment dat je ze tussen haakjes zet, wordt het een propositie. Je kunt ze ook samenvoegen. Allemaal een 0 is in de logica een contradictie: dit kan dus niet! Je kunt dit gemakkelijk laten zien door van binnen naar buiten te werken. Allemaal een 0 is in de logica een tautologie: een logische wet. Waarheidstabellen kunnen hele complexe dingen analyseren en ze kunnen zeggen: het is altijd waar of het is altijd onwaar. Als niet aan de één voldaan is, is wel aan de ander voldaan.

15 P Q P en Q P of Q Als P, dan Q Niet P Niet Q Als (P en niet G) Als (P en niet G), dan P Antecedent: als. Concequent: dan.

Wetenschaps- filosofie. Wolter Kaper AMSTEL-instituut

Wetenschaps- filosofie. Wolter Kaper AMSTEL-instituut Wetenschaps- filosofie Wolter Kaper AMSTEL-instituut Wetenschap en methode Vandaag: Wetenschapsfilosofie Wat is wetenschap? Hoe wordt vooruitgang geboekt? Zoeken naar waarheid? Bestaat er een tijdloze

Nadere informatie

Geologica. Logisch Empirisme, Popper en Kuhn. Opzet van dit college. Rationalisme. Wat is kennis? Wetenschappelijke Revolutie.

Geologica. Logisch Empirisme, Popper en Kuhn. Opzet van dit college. Rationalisme. Wat is kennis? Wetenschappelijke Revolutie. Geologica Logisch Empirisme, Popper en Kuhn Gastcollege Kai Eigner Vrije Universiteit Amsterdam Opzet van dit college Wat is kennis Deductie en inductie Logisch empirisme Popper Kuhn Wat is kennis? Hoe

Nadere informatie

Wim Lintsen. Cursus De grote vragen van de Kosmos. Deel 2 De methode van de wetenschap

Wim Lintsen. Cursus De grote vragen van de Kosmos. Deel 2 De methode van de wetenschap Wim Lintsen Cursus De grote vragen van de Kosmos Deel 2 De methode van de wetenschap INDELING CURSUS 1.De inventaris van het heelal 2.De methode van de wetenschap 3.Het nieuwe paradigma van de kosmologie

Nadere informatie

Wetenschapsfilosofie, groei of breuken in kennis

Wetenschapsfilosofie, groei of breuken in kennis Wetenschapsfilosofie, groei of breuken in kennis Inleiding In dit stuk zal een antwoord worden gezocht op de vraag of we kunnen spreken over wetenschappelijke groei of dat we veeleer moeten spreken over

Nadere informatie

1. Imre Lakatos. college 5 Wetenschapsfilosofie 19-02-2009. Onderzoeksprogramma s

1. Imre Lakatos. college 5 Wetenschapsfilosofie 19-02-2009. Onderzoeksprogramma s Grondslagen van de Psychologie college 5 Wetenschapsfilosofie 19-02-2009 Goedkope laptops! Aan het eind van dit college komt Joep Bastiaans van ISL automatisering; Dit is een initiatief van de faculteit

Nadere informatie

1. Waarom wetenschapsleer... 2

1. Waarom wetenschapsleer... 2 INHOUDSOPGAVE 1. Waarom wetenschapsleer... 2 1.1. Introductie... 2 1.2. De vijf eigenschappen van wetenschappelijk kennis... 2 1.3. Misopvattingen met betrekking tot managementwetenschappen... 2 1.4. Het

Nadere informatie

Samenvatting ANW Hoofdstuk 6: het heelal

Samenvatting ANW Hoofdstuk 6: het heelal Samenvatting ANW Hoofdstuk 6: het heelal Samenvatting door A. 929 woorden 29 juni 2014 0 keer beoordeeld Vak ANW P1 Breedtegraad: s Nachts: hoek van poolster met horizon Overdag: hoogste hoek van de zon

Nadere informatie

filosofie vwo 2016-II

filosofie vwo 2016-II Opgave 2 Theoriegeladenheid van de waarneming 5 maximumscore 3 Een goed antwoord bevat een uitleg met de afbeelding van het eend-konijn van: Kuhns Aristoteles-ervaring: plotselinge perspectiefverandering

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2002-I

Eindexamen filosofie vwo 2002-I Opgave 1 Wetenschappelijke verklaringswijzen Maximumscore 3 1 Een goed antwoord bevat de volgende elementen: een antwoord op de vraag of de Weense Kring de uitspraak zinvol zou vinden: ja 1 een omschrijving

Nadere informatie

Filosofie voor de Wetenschappen

Filosofie voor de Wetenschappen Date 15-10-2013 1 Filosofie voor de Wetenschappen Presentatie voor de Honours-studenten van de Rijksuniversiteit Gent Jan-Willem Romeijn Faculteit Wijsbegeerte Rijksuniversiteit Groningen Date 15-10-2013

Nadere informatie

Higgs-deeltje. Peter Renaud Heideheeren. Inhoud

Higgs-deeltje. Peter Renaud Heideheeren. Inhoud Higgs-deeltje Peter Renaud Heideheeren Inhoud 1. Onze fysische werkelijkheid 2. Newton Einstein - Bohr 3. Kwantumveldentheorie 4. Higgs-deeltjes en Higgs-veld 3 oktober 2012 Heideheeren 2 1 Plato De dingen

Nadere informatie

Galileo Galileï

Galileo Galileï Galileo Galileï 1564-1642 Waarom het conflict rond Galio Galileï geen conflict is tussen geloof en wetenschap of godsdienst en wetenschap! Geen conflict tussen geloof en wetenschap! 1. Galileo beschouwde

Nadere informatie

Studium Generale: Bewijs het maar! (4 februari 2015) Broos bewijs (R. Maier)

Studium Generale: Bewijs het maar! (4 februari 2015) Broos bewijs (R. Maier) Studium Generale: Bewijs het maar! (4 februari 2015) Broos bewijs (R. Maier) Inleiding Wetenschappelijk bewijs bestaat niet. Bewijs in de zin van een uitkomst van een procedure die aantoont dat een aanname

Nadere informatie

Filosofie van de wiskundige praktijk (naturalisme) Bart Van Kerkhove

Filosofie van de wiskundige praktijk (naturalisme) Bart Van Kerkhove Filosofie van de wiskundige praktijk (naturalisme) Bart Van Kerkhove Agenda Wat na de grondslagencrisis? Aandacht voor praktijk Epistemologisch naturalisme (2e h 20e eeuw) - W.V.O. Quine - Thomas Kuhn

Nadere informatie

GOED ALS NIEUW WETENSCHAPSFILOSOFIE LEERLINGENHANDLEIDING

GOED ALS NIEUW WETENSCHAPSFILOSOFIE LEERLINGENHANDLEIDING ZO GOED ALS NIEUW WETENSCHAPSFILOSOFIE LES WETENSCHAPSFILOSFIE Bijna elke dag zie je op TV en internet wel nieuws over wetenschappelijke onderwerpen, van sterrenkunde tot gedragsbiologie, van psychologie

Nadere informatie

Opgave 3 De gewapende overval

Opgave 3 De gewapende overval Opgave 3 De gewapende overval 12 maximumscore 2 een argumentatie dat het idee van vrije wil als bovennatuurlijke kracht in het kader van vrije wil als bewuste aansturing voor veel mensen aantrekkelijk

Nadere informatie

Voor wat betreft het multiple choice gedeelte heeft elke vraag altijd 3 mogelijke antwoorden, waarvan er slechts één het juiste is!

Voor wat betreft het multiple choice gedeelte heeft elke vraag altijd 3 mogelijke antwoorden, waarvan er slechts één het juiste is! KLEIN PROEFTENTAMEN WETENSCHAPSLEER Let op: Het tentamen bestaat straks uit 20 multiple choice vragen en 2 open vragen. In totaal zijn dus 100 punten te verdienen (= cijfer: 10). In het multiple choice

Nadere informatie

Eindexamen Filosofie vwo II

Eindexamen Filosofie vwo II 3 Antwoordmodel Opgave 1 De empirische werkelijkheid 1 Een goed antwoord bevat de volgende elementen: een goede uitleg van wat het verificatie- en het confirmatieprincipe inhouden 2 een goede uitleg dat

Nadere informatie

Proeftentamen 2010-2011 deel Wetenschapsfilosofie. 20102011proef_deel_Wetenschapsfilosofie.pdf

Proeftentamen 2010-2011 deel Wetenschapsfilosofie. 20102011proef_deel_Wetenschapsfilosofie.pdf Proeftentamen 2010-2011 deel Wetenschapsfilosofie 20102011proef_deel_Wetenschapsfilosofie.pdf Tilburg University Sociale Filosofie en Wetenschapsfilosofie Proeftentamen Sociale Filosofie en wetenschapsfilosofie

Nadere informatie

Naam student. Examennummer. Handtekening

Naam student. Examennummer. Handtekening Business Administration / Bedrijfskunde Naam student Examennummer : : Handtekening : Schriftelijk Tentamen Algemeen Vak: Wetenschapsleer Groep: 1 Vakcode: BKB0016 Soort tentamen Gesloten boek (open of

Nadere informatie

Wetenschap hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Wetenschap hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 15 December 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/61310 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Rationaliteit binnen en buiten wetenschap: verantwoording op mensenmaat

Rationaliteit binnen en buiten wetenschap: verantwoording op mensenmaat 1 [1 1 48] Rationaliteit binnen en buiten wetenschap: verantwoording op mensenmaat Dagmar Provijn Dagmar.Provijn@UGent.be Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie, Universiteit Gent Gent 18 maart 2009

Nadere informatie

Samenvatting Levensbeschouwing LV \'Over wondere feiten\' Hoofdstuk 1

Samenvatting Levensbeschouwing LV \'Over wondere feiten\' Hoofdstuk 1 Samenvatting Levensbeschouwing LV \'Over wondere feiten\' Hoofdstuk 1 Samenvatting door L. 887 woorden 16 juli 2013 7,1 10 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Samenvatting LV Over wondere feiten Hoofdstuk

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo II

Eindexamen filosofie vwo II Opgave 2 Over wetenschap en religie: zij die uit de hemel kwamen 7 maximumscore 2 een argumentatie waarom wetenschappelijke kennis niet als probleemloze bron van vooruitgang kan worden beschouwd: wetenschap

Nadere informatie

Inleiding Filosofie en Ethiek Derde Bijeenkomst: De 2e wetenschappelijke revolutie Dinsdag 19 september 2006

Inleiding Filosofie en Ethiek Derde Bijeenkomst: De 2e wetenschappelijke revolutie Dinsdag 19 september 2006 Inleiding Filosofie en Ethiek Derde Bijeenkomst: De 2e wetenschappelijke revolutie Dinsdag 19 september 2006 Freud (1917) Narcistische krenking Copernicus (1543) Darwin (1859/1871) Galileo Galileï (1564-1642)

Nadere informatie

Handleiding bij Wondere wetenschap

Handleiding bij Wondere wetenschap 18 Handleiding bij Wondere wetenschap Handleiding bij Wondere wetenschap les 1 De kracht en de grenzen van het wetenschappelijk denken 1 De leerlingen kunnen in hun eigen woorden de betekenis uitleggen

Nadere informatie

Over Plantinga s argument voor de existentie van een noodzakelijk bestaand individueel ding. G.J.E. Rutten

Over Plantinga s argument voor de existentie van een noodzakelijk bestaand individueel ding. G.J.E. Rutten 1 Over Plantinga s argument voor de existentie van een noodzakelijk bestaand individueel ding G.J.E. Rutten Introductie In dit artikel wil ik het argument van de Amerikaanse filosoof Alvin Plantinga voor

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Opgave 1 Een sceptische schnauzer en een sceptische arts

Vraag Antwoord Scores. Opgave 1 Een sceptische schnauzer en een sceptische arts Opgave 1 Een sceptische schnauzer en een sceptische arts 1 maximumscore 3 een uitleg dat de schnauzer vragen stelt die blijk geven van metafysisch scepticisme: hij vraagt zich af of er wel een buitenwereld

Nadere informatie

Hoorcollege 1: Onderzoeksmethoden 06-01-13!!

Hoorcollege 1: Onderzoeksmethoden 06-01-13!! Hoorcollege 1: Onderzoeksmethoden 06-01-13 Stof hoorcollege Hennie Boeije, Harm t Hart, Joop Hox (2009). Onderzoeksmethoden, Boom onderwijs, achtste geheel herziene druk, ISBN 978-90-473-0111-0. Hoofdstuk

Nadere informatie

20-2-2009. Debat: het realisme vs. anti-realisme debat

20-2-2009. Debat: het realisme vs. anti-realisme debat Grondslagen van de Psychologie college 7 wetenschapsfilosofie 26-02-2009 het debat recapitulatie Start kennisleer: rationalisme vs. empirisme; Vanaf log.pos.: wetenschapsfilosofie: wat is wetenschap; Poging

Nadere informatie

n filosofie n wetenschapsfilosofie n soorten wetenschap n filosofie van de informatica n inhoud college n werkwijze college

n filosofie n wetenschapsfilosofie n soorten wetenschap n filosofie van de informatica n inhoud college n werkwijze college Filosofie van de Informatica FILOSOFIE VAN DE INFORMATICA Prof. Dr. John-Jules Meyer Dr. R. Starmans Dr. J. Broersen n n wetenschaps n soorten wetenschap n van de informatica n inhoud college n werkwijze

Nadere informatie

2) De voornaamste en meest frequente manier waarop vooruitgang gemaakt wordt in de

2) De voornaamste en meest frequente manier waarop vooruitgang gemaakt wordt in de Proefexamen wetenschappelijke methoden 1) Een intervalschaal is: a) Een absolute schaal van afstanden b) Een absolute schaal van rangordeningen c) Een verhoudingsschaal van afstanden d) Een verhoudingsschaal

Nadere informatie

Basiscursus Sterrenkunde

Basiscursus Sterrenkunde Basiscursus Sterrenkunde Les 1 Sterrenwacht Tweelingen te Spijkenisse 24 April 2019 Inhoud van de cursus Inleiding Geschiedenis Afstanden in het heelal Het zonnestelsel Onze zon en andere sterren Sterrenstelsels

Nadere informatie

Sociaal wetenschappelijk onderzoek. Lezing voor het congres juridisch onderzoek in het hbo op 15 juni 2010 Peter Geurts

Sociaal wetenschappelijk onderzoek. Lezing voor het congres juridisch onderzoek in het hbo op 15 juni 2010 Peter Geurts Sociaal wetenschappelijk onderzoek Lezing voor het congres juridisch onderzoek in het hbo op 15 juni 2010 Enkele stellingen Voor zover een wetenschappelijk juridische activiteit een empirisch element bevat

Nadere informatie

( T H I J S P O L L M A N N : L E T T E R E N A L S W E T E N S C H A P P E N, 1 9 9 9 )

( T H I J S P O L L M A N N : L E T T E R E N A L S W E T E N S C H A P P E N, 1 9 9 9 ) Letteren als wetenschappen I. G E S C H I E D E N I S V A N D E W E T E N S C H A P P E N, G R O E I E N W A A R D E V A N K E N N I S. ( T H I J S P O L L M A N N : L E T T E R E N A L S W E T E N S C

Nadere informatie

De lichtsnelheid kromt de ruimte. Mogelijke verklaring voor de grens van het heelal

De lichtsnelheid kromt de ruimte. Mogelijke verklaring voor de grens van het heelal 1 De lichtsnelheid kromt de ruimte Mogelijke verklaring voor de grens van het heelal Inleiding 2 De lichtsnelheid, zo snel als 300.000.000 meter per seconde, heeft wellicht grote gevolgen voor de omvang

Nadere informatie

Wat is een basis? Voorbeeld. Voorbeeld KRITISCH DENKEN. Bases zijn geïdentificeerd.. maar zijn ze ook goed? 17 Evalueren van Bases

Wat is een basis? Voorbeeld. Voorbeeld KRITISCH DENKEN. Bases zijn geïdentificeerd.. maar zijn ze ook goed? 17 Evalueren van Bases Wat is een basis? KRITISCH DENKEN 17 Evalueren van Bases Een basis is elke vorm van ondersteuning die niet zelf een reden is Een basis(vak) geeft informatie over de basis van een reden of bezwaar. en:

Nadere informatie

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur?

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? De bijzondere plaats in staatskundig opzicht en de bloei in economische en cultureel opzicht van de Nederlandse

Nadere informatie

Bijlage 1: het wetenschappelijk denk- en handelingsproces in het basisonderwijs 1

Bijlage 1: het wetenschappelijk denk- en handelingsproces in het basisonderwijs 1 Bijlage 1: het wetenschappelijk denk- en handelingsproces in het basisonderwijs 1 Bijlage 1: Het wetenschappelijk denk- en handelingsproces in het basisonderwijs: Stadium van het instructie model Oriëntatiefase

Nadere informatie

Wiskunde C vwo. Workshop Noordhoff wiskundecongres 19 november 2015 Jan Dijkhuis en Sabine de Waal. Programma

Wiskunde C vwo. Workshop Noordhoff wiskundecongres 19 november 2015 Jan Dijkhuis en Sabine de Waal. Programma Wiskunde C vwo Workshop Noordhoff wiskundecongres 19 november 2015 Jan Dijkhuis en Sabine de Waal Programma 1. Vorm en ruimte in Getal & Ruimte 2. Logisch redeneren in Getal & Ruimte 1. Examenprogramma

Nadere informatie

Samenvatting. Bijlage B

Samenvatting. Bijlage B Bijlage B In dit proefschrift stellen we ons het doel de besluitvorming van agenten en de communicatie tussen deze agenten te beschrijven en te formaliseren opdat de agenten rechtvaardigbare opvattingen

Nadere informatie

7.1. Samenvatting door een scholier 2567 woorden 27 januari keer beoordeeld. Filosofie

7.1. Samenvatting door een scholier 2567 woorden 27 januari keer beoordeeld. Filosofie Samenvatting door een scholier 2567 woorden 27 januari 2009 7.1 8 keer beoordeeld Vak Methode Filosofie ViaDELTA H4 Wat is wetenschappelijke kennis? Paragraaf 1: Soorten wetenschap 1.1 Wetenschap en gezond

Nadere informatie

Wetenschapsfilosofie Tentamen Samenvatting boek + artikel Rorty

Wetenschapsfilosofie Tentamen Samenvatting boek + artikel Rorty Wetenschapsfilosofie Tentamen Samenvatting boek + artikel Rorty Cursusboek Gijsbers HOOFDSTUK 2: Methodologie: een introductie Wetenschap wordt gezien als een betrouwbare manier om kennis te verkrijgen,

Nadere informatie

Overzicht van benaderingen FILOSOFIE VAN DE EMPIRISCHE WETENSCHAPPEN. Logisch positivisme. Het logisch positivisme. Zinvolle uitspraken

Overzicht van benaderingen FILOSOFIE VAN DE EMPIRISCHE WETENSCHAPPEN. Logisch positivisme. Het logisch positivisme. Zinvolle uitspraken Overzicht van benaderingen FILOSOFIE VAN DE EMPIRISCHE WETENSCHAPPEN n het logisch positivisme (Weiner Kreis) n het standaardbeeld: de empirisch-analytische methode n de kritisch-rationalistische methode

Nadere informatie

In de voetsporen van Popper en Kuhn

In de voetsporen van Popper en Kuhn n de voetsporen van Popper en Kuhn Bart Van Kerkhove Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie gastles bij ngenieur en maatschappij 9maart2016 nhoud 1Theorieenwerkelijkheid 2Verificatieleer 3Confirmatieleer

Nadere informatie

O n s e xua l r e p roduction

O n s e xua l r e p roduction Samenva ing In deze dissertatie presenteer ik een nieuw punt van kritiek op de theorie van natuurlijke selectie. Kort gezegd, ik laat zien dat de problemen om seksuele reproductie te verklaren veel dieper

Nadere informatie

Begripsvragen: Cirkelbeweging

Begripsvragen: Cirkelbeweging Handboek natuurkundedidactiek Hoofdstuk 4: Leerstofdomeinen 4.2 Domeinspecifieke leerstofopbouw 4.2.1 Mechanica Begripsvragen: Cirkelbeweging 1 Meerkeuzevragen 1 [H/V] Een auto neemt een bocht met een

Nadere informatie

WELKOM! Inleiding Astrofysica College 1 7 september Ignas Snellen

WELKOM! Inleiding Astrofysica College 1 7 september Ignas Snellen WELKOM! Inleiding Astrofysica College 1 7 september 2015 13.45 15.30 Ignas Snellen Docent: Ignas Snellen Assistenten: Joris Witstok, Charlotte Brand, Niels Ligterink, Mieke Paalvast Doel, Inleiding Astrofysica:

Nadere informatie

15-12-2015 ONS VERANDERENDE WERELDBEELD

15-12-2015 ONS VERANDERENDE WERELDBEELD 15-12-2015 ONS VERANDERENDE WERELDBEELD 1 15-12-2015 ONS VERANDERENDE WERELDBEELD 2 MENSEN WILLEN STRUCTUREN ZIEN 15-12-2015 ONS VERANDERENDE WERELDBEELD 3 DE MENS BEGON TE BESCHRIJVEN WAT HIJ AAN DE HEMEL

Nadere informatie

Waar komt het allemaal vandaan?

Waar komt het allemaal vandaan? Erik Verlinde Opening Academisch Jaar 2011 2012 Waar komt het allemaal vandaan? Dames en heren, Na deze leuke bijdrage van José van Dijck aan mij de beurt om u iets te vertellen passend bij het thema de

Nadere informatie

BEGRIJPEN EPISTEMISCH SIGNIFICANT?

BEGRIJPEN EPISTEMISCH SIGNIFICANT? BEGRIJPEN EPISTEMISCH SIGNIFICANT? CASUS BEHAVIORISME Kai Eigner Faculteit Wijsbegeerte, Vrije Universiteit Amsterdam NVWF Najaarssymposium SPUI25, Amsterdam, 17 december 2012 Opzet Understanding Scientific

Nadere informatie

VWO Wiskunde C Logisch redeneren

VWO Wiskunde C Logisch redeneren VWO Wiskunde C Logisch redeneren SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Quintijn Puite (Hogeschool Utrecht) NVvW studiedag 2015 Ichthus College Veenendaal 7 november 2015 Inkomertje Doet u

Nadere informatie

Auteur(s): D. Kistemaker Titel: Kinesiologica 8 Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): D. Kistemaker Titel: Kinesiologica 8 Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): D. Kistemaker Titel: Kinesiologica 8 Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 237-243 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Einsteins heilige graal. Jeroen van Dongen, U. Amsterdam

Einsteins heilige graal. Jeroen van Dongen, U. Amsterdam Einsteins heilige graal Jeroen van Dongen, U. Amsterdam Thema: De Algemene Relativiteitstheorie: Kwam tot stand door een samenspel van wis- en natuurkunde Motiveerde Einsteins zoektocht naar een geünificeerde

Nadere informatie

Vanuit de HvA zijn we bezig met een onderzoek om onderzoeksvaardigheden van kinderen te meten opdat de leerkracht beter kan sturen in het leerproces

Vanuit de HvA zijn we bezig met een onderzoek om onderzoeksvaardigheden van kinderen te meten opdat de leerkracht beter kan sturen in het leerproces Vanuit de HvA zijn we bezig met een onderzoek om onderzoeksvaardigheden van kinderen te meten opdat de leerkracht beter kan sturen in het leerproces en de kinderen zelf zich ook bewuster worden van de

Nadere informatie

De Syntax-Semantiekredenering van Searle

De Syntax-Semantiekredenering van Searle De Syntax-Semantiekredenering van Searle Seminar AI Eline Spauwen 22 mei 2007 Searles kritiek op Harde KI Inleiding Ik Mijn afstudeeronderzoek: Student-assistentschappen Searles kritiek op KI Filosofie

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/38646 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Pronk, Michiel Title: Verandering van geloofsvoorstelling : analyse van legitimaties

Nadere informatie

Einstein (2) op aardoppervlak. versnelling van 10m/s 2. waar het foton zich bevindt a) t = 0 b) t = 1 s c) t = 2 s op t=0,t=1s en t=2s A B C A B

Einstein (2) op aardoppervlak. versnelling van 10m/s 2. waar het foton zich bevindt a) t = 0 b) t = 1 s c) t = 2 s op t=0,t=1s en t=2s A B C A B Einstein (2) In het vorig artikeltje zijn helaas de tekeningen, behorende bij bijlage 4,"weggevallen".Omdat het de illustratie betrof van de "eenvoudige" bewijsvoering van de kromming der lichtstralen

Nadere informatie

Tegenvoorbeeld. TI1300: Redeneren en Logica. De truc van Gauss. Carl Friedrich Gauss, 7 jaar oud (omstreeks 1785)

Tegenvoorbeeld. TI1300: Redeneren en Logica. De truc van Gauss. Carl Friedrich Gauss, 7 jaar oud (omstreeks 1785) Tegenvoorbeeld TI1300: Redeneren en Logica College 3: Bewijstechnieken & Propositielogica Tomas Klos Definitie (Tegenvoorbeeld) Een situatie waarin alle premissen waar zijn, maar de conclusie niet Algoritmiek

Nadere informatie

1. Zwaartekracht. Hoe groot is die zwaartekracht nu eigenlijk?

1. Zwaartekracht. Hoe groot is die zwaartekracht nu eigenlijk? 1. Zwaartekracht Als een appel van een boom valt, wat gebeurt er dan eigenlijk? Er is iets dat zorgt dat de appel begint te vallen. De geleerde Newton kwam er in 1684 achter wat dat iets was. Hij kwam

Nadere informatie

Tentamen TI1300 en IN1305-A (Redeneren en) Logica

Tentamen TI1300 en IN1305-A (Redeneren en) Logica TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Tentamen TI1300 en IN1305-A (Redeneren en) Logica 21 Januari 2011, 8.30 11.30 uur LEES DEZE OPMERKINGEN AANDACHTIG DOOR

Nadere informatie

Summary in Dutch: Bolzano s notie van fundering en het Klassiek Model van Wetenschap

Summary in Dutch: Bolzano s notie van fundering en het Klassiek Model van Wetenschap Summary in Dutch: Bolzano s notie van fundering en het Klassiek Model van Wetenschap Dit proefschrift is een bijdrage aan de studie van de geschiedenis van de notie van wetenschappelijke verklaring als

Nadere informatie

6,1. Samenvatting door J woorden 7 juni keer beoordeeld. Filosofie. Filosofie hoofdstuk 4 wetenschapsfilosofie:

6,1. Samenvatting door J woorden 7 juni keer beoordeeld. Filosofie. Filosofie hoofdstuk 4 wetenschapsfilosofie: Samenvatting door J. 2128 woorden 7 juni 2016 6,1 6 keer beoordeeld Vak Filosofie Filosofie hoofdstuk 4 wetenschapsfilosofie: Wetenschap is descriptief en normatief. Descriptief: beschrijvend zonder waarde.

Nadere informatie

Samenvatting hoorcolleges wetenschapsfilosofie. Samenvatting_hoorcolleges_Wetenschapsfilosofie.pdf

Samenvatting hoorcolleges wetenschapsfilosofie. Samenvatting_hoorcolleges_Wetenschapsfilosofie.pdf Samenvatting hoorcolleges wetenschapsfilosofie Samenvatting_hoorcolleges_Wetenschapsfilosofie.pdf Tilburg University Sociale Filosofie en Wetenschapsfilosofie Samenvatting hoorcolleges Wetenschapsfilosofie

Nadere informatie

In gesprek met Erik Verlinde, hoogleraar theoretische fysica

In gesprek met Erik Verlinde, hoogleraar theoretische fysica In gesprek met Erik Verlinde, hoogleraar theoretische fysica Voor veel mensen is theoretische fysica een abstract concept. Hoe zou u het aan de niet wetenschappelijk ingestelde leek uitleggen? Welnu, we

Nadere informatie

Begrippen over de algemene relativiteitstheorie

Begrippen over de algemene relativiteitstheorie 19/10/2011 Begrippen over de algemene relativiteitstheorie 1. Inleiding Vele wetten in de natuurkunde druisen in tegen ons aangeboren intuïtief aanvoelen. Dit was in de geschiedenis van de wetenschap reeds

Nadere informatie

Filosofie van de Informatica

Filosofie van de Informatica Filosofie van de Informatica College 4, 5 en 6 Filosofie van de empirische wetenschappen 2006-2007 dr. R.J.C.M. Starmans Programma college 5 Inleiding en terugkoppeling college 4 Voortzetting historische

Nadere informatie

Veranderwetenschap. Nieuwe positionering van de andragologie? Rob van Es 24 maart 2018 Kring Andragologie, Amsterdam

Veranderwetenschap. Nieuwe positionering van de andragologie? Rob van Es 24 maart 2018 Kring Andragologie, Amsterdam Veranderwetenschap Nieuwe positionering van de andragologie? Rob van Es 24 maart 2018 Kring Andragologie, Amsterdam Rob van Es Personeel & Organisatie de jaren 70 ook andragologie Beleidsmedewerker P&O

Nadere informatie

Skeletpuzzel. Activiteit in de klas Docentblad

Skeletpuzzel. Activiteit in de klas Docentblad Skeletpuzzel Activiteit in de klas Docentblad Doelgroep: voortgezet onderwijs Duur activiteit: 45 minuten Doelen: De leerlingen redeneren en leggen hun argumentatie uit aan anderen; De leerlingen ervaren

Nadere informatie

A. De wetenschap van psychologie

A. De wetenschap van psychologie A. De wetenschap van psychologie Psychologische wetenschap Psychologie is de studie naar mentale activiteiten en gedrag. Psychologen proberen het mentale leven te begrijpen en gedrag te voorspellen. Alle

Nadere informatie

Wat is er mis met Ruttens modaal-epistemische argument? Victor Gijsbers

Wat is er mis met Ruttens modaal-epistemische argument? Victor Gijsbers Wat is er mis met Ruttens modaal-epistemische argument? Victor Gijsbers Inleiding Het modaal-epistemische argument voor het bestaan van God dat Emanuel Rutten in het vorige nummer van Radix verdedigt,

Nadere informatie

KEN WILBER: SENSE AND SOUL STIOUTENBURG ACADEMIE STUDIEMIDDAG KEN WILBER STOUTENBURG, 17NOVEMBER 2016

KEN WILBER: SENSE AND SOUL STIOUTENBURG ACADEMIE STUDIEMIDDAG KEN WILBER STOUTENBURG, 17NOVEMBER 2016 KEN WILBER: SENSE AND SOUL STIOUTENBURG ACADEMIE STUDIEMIDDAG KEN WILBER STOUTENBURG, 17NOVEMBER 2016 KEN WILBER: MARRIAGE OF SENSE AND SOUL Waarom? Begrijpen waarom mensen dingen doen en waaraan ze betekenis

Nadere informatie

Inhoud. Wanneer is wetenschap ontstaan?

Inhoud. Wanneer is wetenschap ontstaan? De wetenschappelijke wereld College Onderzoeksmethoden 21 september 2006 Wolter Pieters waar m oet je zelf op letten? waar moet je zelf op letten? Wat is wetenschap? Wanneer is wetenschap ontstaan? De

Nadere informatie

Wat waren de sterren? Gaatjes in het hemelgewelf waardoor het hemelse vuur scheen? Kwade demonen die s nachts naar de mensen keken?

Wat waren de sterren? Gaatjes in het hemelgewelf waardoor het hemelse vuur scheen? Kwade demonen die s nachts naar de mensen keken? Wereldbeeld, geschiedenis. Stel je voor dat je als oude Griek probeert te begrijpen hoe de wereld er uit ziet. Daarbij moeten dus ook zon, maan, sterren, seizoenen, e.d. verklaard worden. Zou het uitmaken

Nadere informatie

Docentenblad Tricky Tracks

Docentenblad Tricky Tracks De activiteit is op twee manieren mogelijk: door leerlingen zelfstandig in groepjes (a) of klassikaal (b). a Zelfstandig in groepjes Leerlingen volgen het bijgevoegde leerlingblad. Zij hebben ook per groepje

Nadere informatie

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Instructie Dit document hoort bij het beoordelingsformulier. Op het beoordelingsformulier kan de score per criterium worden ingevuld. Elk criterium kan op vijf niveaus

Nadere informatie

College Week 1 Grondprincipes van de Wetenschap

College Week 1 Grondprincipes van de Wetenschap College Week 1 Grondprincipes van de Wetenschap Inleiding in de Methoden & Technieken 013 014 Hemmo Smit Overzicht van dit college Korte inleiding in het vakgebied Praktische informatie over het vak Wat

Nadere informatie

GELOOF EN WETENSCHAP. Modellen over de relatie tussen geloof en (natuur)wetenschap in historisch perspectief.

GELOOF EN WETENSCHAP. Modellen over de relatie tussen geloof en (natuur)wetenschap in historisch perspectief. GELOOF EN WETENSCHAP Modellen over de relatie tussen geloof en (natuur)wetenschap in historisch perspectief. 1. HET HARMONIEMODEL De leer van de twee boeken Het Ptolemaeïsche of Aristotelische wereldbeeld

Nadere informatie

Opgave 2 Doen wat je denkt

Opgave 2 Doen wat je denkt Opgave 2 Doen wat je denkt 7 maximumscore 2 een argumentatie waarom Swaab het bestaan van vrije wil verwerpt op grond van de experimenten van Libet: bewustzijn komt pas na de beslissingen van de hersenen

Nadere informatie

Werkbladen In de klas. Leven in het heelal. Naam. School. Klas 2 en 3 havo-vwo. Klas

Werkbladen In de klas. Leven in het heelal. Naam. School. Klas 2 en 3 havo-vwo. Klas Werkbladen In de klas Leven in het heelal Naam Klas 2 en 3 havo-vwo School Klas Leven in het heelal Het heelal lijkt groot en ver weg. Toch hoef je alleen maar op een heldere nacht naar boven te kijken

Nadere informatie

Examen VWO. Filosofie (oude stijl)

Examen VWO. Filosofie (oude stijl) Filosofie (oude stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 28 mei 9.00 12.00 uur 20 02 Voor dit examen zijn maximaal 45 punten te behalen; het examen bestaat uit 13 vragen.

Nadere informatie

geloof en wetenschap Prof.dr. Cees Dekker Kavli Institute of NanoScience Delft http://www.mb.tn.tudelft.nl

geloof en wetenschap Prof.dr. Cees Dekker Kavli Institute of NanoScience Delft http://www.mb.tn.tudelft.nl geloof en wetenschap Prof.dr. Cees Dekker Kavli Institute of NanoScience Delft http://www.mb.tn.tudelft.nl Utrecht, 16-6-2006 1. Is het waar, dat recente vondsten in de wetenschap Godsgeloof verzwakken?

Nadere informatie

Wetenschappelijk Betoog: Coherente opvatting van de wetenschap. Door Bastiaan Grutterink

Wetenschappelijk Betoog: Coherente opvatting van de wetenschap. Door Bastiaan Grutterink Wetenschappelijk Betoog: Coherente opvatting van de wetenschap Door Bastiaan Grutterink Het filosofische idee of theorie die de coherentie theorie over waarheid heet zal het onderwerp van dit betoog zijn.

Nadere informatie

Tweede Bijeenkomst: Zoektocht naar het Verborgen Hemelbeeld. Rond de Waterput donderdag 31 oktober 2013 Allan R. de Monchy

Tweede Bijeenkomst: Zoektocht naar het Verborgen Hemelbeeld. Rond de Waterput donderdag 31 oktober 2013 Allan R. de Monchy Tweede Bijeenkomst: Zoektocht naar het Verborgen Hemelbeeld Rond de Waterput donderdag 31 oktober 2013 Allan R. de Monchy Twee bijeenkomsten: Donderdag 17 oktober 2013: Historische ontwikkelingen van Astrologie.

Nadere informatie

Doel. Spel. www.ihots.nl. Duur: - Groep - Individueel. Laat je inspireren door de voorbeeld vragen in deze spiekbrief.

Doel. Spel. www.ihots.nl. Duur: - Groep - Individueel. Laat je inspireren door de voorbeeld vragen in deze spiekbrief. www.ihots.nl Doel Laat je inspireren door de voorbeeld vragen in deze spiekbrief Spel Alle spellen Gebruik deze spiekbrief telkens wanneer je een spel start in de ihots app. Laat je inspireren door de

Nadere informatie

1 Logica. 1.2.1 a. tautologie -1-

1 Logica. 1.2.1 a. tautologie -1- 1 Logica 1.1.1 a. neen: de spreker bedoelt met "hier" de plek waar hij op dat moment is, maar "warm" is subjectief; vgl.: "het is hier 25 graden Celsius". b. ja: de uitspraak is onwaar (=120 uur). c. neen:

Nadere informatie

Cursus Inleiding in de Sterrenkunde

Cursus Inleiding in de Sterrenkunde Cursus Inleiding in de Sterrenkunde Sterrenbeelden naamgeving ca. 3000 v Chr. (Kreta) 48 klassieke sterrenbeelden, w.o. Dierenriem nu 88 officieel (door I.A.U.) met blote oog ca. 6000 sterren sternamen:

Nadere informatie

Autonoom als vak De zelf

Autonoom als vak De zelf Aangezien ik de indruk heb gekregen dat er een opkomst is van een nieuw vakgebied dat nog niet zodanig als vak bestempelt wordt, wil ik proberen dit vak te expliceren, om het vervolgens te kunnen betitelen

Nadere informatie

11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets

11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets 11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets Opdracht 1 Wat is de Sokratische methode? Opdracht 2 Waarom werd Sokrates gedwongen de gifbeker te drinken? Opdracht 3 Waarom zijn onze zintuigen

Nadere informatie

Anomaal Monisme vergeleken met behaviorisme en functionalisme

Anomaal Monisme vergeleken met behaviorisme en functionalisme Anomaal Monisme vergeleken met behaviorisme en functionalisme Wouter Bouvy 3079171 October 15, 2006 Abstract Dit artikel behandelt Mental Events van Donald Davidson. In Mental Events beschrijft Davidson

Nadere informatie

Leerstijlentest van Kolb Richard Van WP16.c

Leerstijlentest van Kolb Richard Van WP16.c Leerstijlentest van Kolb Richard Van WP16.c David Kolb onderscheidt vier gedragingen en vier bijhorende leerstijlen. Doener, vertonen een combinatie van actief experimenteren en concrete ervaring. Ze hebben

Nadere informatie

Inleiding in de Filosofie & de Ethiek

Inleiding in de Filosofie & de Ethiek Inleiding in de Filosofie & de Ethiek 1e Bijeenkomst 5 september 2006 Prof. Dr. Hub Zwart Afdeling Filosofie & Wetenschapstudies h.zwart@science.ru.nl http://www.filosofie.science.ru.nl Wat is filosofie?

Nadere informatie

Wie heeft God gemaakt?

Wie heeft God gemaakt? Wie heeft God gemaakt? door ds. Jenno Sijtsma Als u bovenstaande titel opmerkelijk vindt, kan ik u alleen maar helemaal gelijk geven. Ook ik moest wel even slikken toen ik deze titel zag, en dan ook nog

Nadere informatie

Logic for Computer Science

Logic for Computer Science Logic for Computer Science 06 Normaalvormen en semantische tableaux Wouter Swierstra University of Utrecht 1 Vorige keer Oneindige verzamelingen 2 Vandaag Wanneer zijn twee formules hetzelfde? Zijn er

Nadere informatie

Nabespreking Reflectieopdracht 1 Zoek de fout!

Nabespreking Reflectieopdracht 1 Zoek de fout! Nabespreking Reflectieopdracht 1 Zoek de fout! Leerlingen formuleren zelf (samen) de criteria voor een goede onderzoeksvraag en passen die toe op hun eigen onderzoeksvraag. Het is enerzijds wel de bedoeling

Nadere informatie

Test je kennis! De heelalquiz

Test je kennis! De heelalquiz Test je kennis! heelalquiz Introductie les 3 Planeten, sterren, manen, de oerknal. Het zijn termen die leerlingen vast wel eens voorbij hebben horen komen. Maar wat weten de leerlingen eigenlijk al van

Nadere informatie

Na het bekijken van de video en het bestuderen van bovenstaande illustratie, moet je de onderstaande vragen kunnen maken.

Na het bekijken van de video en het bestuderen van bovenstaande illustratie, moet je de onderstaande vragen kunnen maken. Je hebt naar de Mythbusters video praten tegen planten gekeken. Het Mythbusterteam doet in deze video onderzoek naar de invloed van praten op de kiemsnelheid en groeisnelheid van planten. De Mythbusters

Nadere informatie

PROPOSITIELOGICA. fundament voor wiskundig redeneren. Dr. Luc Gheysens

PROPOSITIELOGICA. fundament voor wiskundig redeneren. Dr. Luc Gheysens PROPOSITIELOGICA fundament voor wiskundig redeneren Dr. Luc Gheysens PROPOSITIELOGICA Een propositie of logische uitspraak, verder weergegeven door een letter p, q, r is een uitspraak die in een vastgelegde

Nadere informatie

Examen VWO. Nederlands. tijdvak 1 woensdag 16 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. Nederlands. tijdvak 1 woensdag 16 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2007 tijdvak 1 woensdag 16 mei 9.00-12.00 uur Nederlands Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 20 vragen en een samenvattingsopdracht. Voor dit examen zijn maximaal 50 punten

Nadere informatie

Zelftest leerstijlen van Kolb

Zelftest leerstijlen van Kolb pag.: 1 van 5 Zelftest leerstijlen van Kolb Met deze test kunt u uw eigen leerstijlprofiel in beeld brengen, en uw voorkeursleerstijl bepalen. Werkwijze Hieronder ziet u negen horizontale rijen van elk

Nadere informatie