Purpose: de sleutel tot succes voor bedrijven. Heeft u een goed antwoord op de vraag: waarom zijn wij op aarde?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Purpose: de sleutel tot succes voor bedrijven. Heeft u een goed antwoord op de vraag: waarom zijn wij op aarde?"

Transcriptie

1 Purpose: de sleutel tot succes voor bedrijven. Heeft u een goed antwoord op de vraag: waarom zijn wij op aarde?

2 Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor bedrijven. Veel bedrijven zijn op de oude en vertrouwde managementleest gebouwd. Bovendien zijn veel bedrijven de afgelopen jaren vooral bezig geweest met overleven. Dit heeft er voor gezorgd dat bedrijven zichzelf in een bepaalde modus hebben gezet. Nu moeten bedrijven zich vernieuwen, soms zelfs opnieuw uitvinden. Moeten hoe dan ook innovatief en wendbaar zijn. Of zoals sommigen het zelfs stellen: vloeibaar zijn. Daarmee komt de vertrouwde hiërarchische structuur, de organisatie als hark, onder druk te staan. Besluitvorming eigenlijk ook al een ouderwets woord moet snel kunnen gaan want kunnen beschikken over reactievermogen en veerkracht is heel belangrijk. En daar helpt een formele organisatie met verschillende managementlagen en trage besluitvormingsprocedures niet bij. En wellicht om op zich begrijpelijke redenen, maar dit zien we in deze tijden van compliance nog veel terug binnen de bedrijven. Als leider van een onderneming moet je vooral durven leren, innoveren en veranderen. Waar het om gaat is dat er in organisatie die een cultuurverandering moet ondergaan er een groot beroep gedaan wordt op het leiderschap van die organisatie. En dat er een nieuwe balans gevonden wordt tussen loslaten en controleren. Dat vraagt om een nieuwe vorm van leiderschap. Eén die niet meer is gebaseerd op hiërarchie en op command and control maar één op gedeelde purpose, passie en waarden. Als leider van een onderneming moet je vooral durven leren, innoveren en veranderen, terwijl ondanks al deze onzekerheden en permanente verbouwing de verkoop gewoon door gaat. Dat vraagt om een enorme dosis enthousiasme, motivatie, vasthoudendheid, overtuiging en doelgerichtheid. In andere woorden, het vraagt om purpose, passie en waarden. Of purpose en cultuur zo u wilt. Het wel of niet aanwezig zijn van deze factoren en de mate waarin, zorgt voor het verschil of een leider wel of niet succesvol is in het ontwikkelen van het bedrijf. De gehele cultuur van een bedrijf, met alles wat daarbij komt kijken, moet purpose gedreven zijn.

3 Wat is Purpose? Het was Aaron Hurst die het idee van de purpose economie heeft geïntroduceerd. Hij stelt dat we na de agrarische, industriële en informatie-economie in een nieuw tijdperk zijn beland: de purposeeconomie. Hij onderscheidt drie niveaus van purpose: 1. Persoonlijke purpose (ontwikkeling): persoonlijke groei door je passie en talenten optimaal en gericht te kunnen inzetten; 2. Sociale purpose (relaties): het aangaan en ontwikkelen van relaties in je werk die betekenisvol voor je zijn; 3. Maatschappelijke purpose (impact): door relevantie en impact van je handelen, bijdragen aan iets dat groter is dan jezelf. Je bent het sterkst als leider als je alle drie de niveaus weet aan te spreken en te combineren tot één purpose: waar sta en ga je voor als bedrijf en als persoon. Waar sta en ga je voor als bedrijf en als persoon

4 Purpose overstijgt visie, missie en waarden. Wij gebruiken overigens bewust het Engelse woord Purpose. Dat doen we om geen betekenis te verliezen, want de Nederlandse vertaling als visie of missie of waarden dekt de lading niet. Visie beschrijft hoe de organisatie er over een paar jaar uit zal zien. Missie stelt wat daarvoor bereikt moet worden. En waarden geven belangrijke principes en gedragsregels die kenmerkend zijn voor de gewenste bedrijfscultuur. Purpose overstijgt al deze begrippen. Purpose is het antwoord op de fundamentele vraag: waarom zijn wij op aarde? Ofwel: Wat is ons bestaansrecht? Welke waarde voegen wij toe aan onze leefomgeving? Purpose is gebaseerd op een morele overtuiging en keuze. Purpose verhoogt prestaties. Het was al in 1986 dat J.B. Barney in The Academy of Management Review publiceerde dat bedrijfscultuur a source of sustained competitive advantage is. Rosabeth Moss Kanter publiceert in 2011 in Harvard Business Review de uitkomsten van haar onderzoek waarin zij concludeert dat bedrijven die een goed antwoord hebben op de waar-gaan-en-staan-wij-voor-vraag de bedrijven die dat niet hebben overklassen in prestaties.

5 Yuri van Geest adviseert in zijn bestseller Exponential Organisations dat de eerste en meest belangrijke stap die je moet zetten om een succesvolle exponentieel groeiende onderneming te worden, het hebben van een Massive Transformative Purpose (MTP )is. En er is veel meer bewijs gekomen van de grote bedrijfseconomische waarde van een sterke purpose en bijbehorende bedrijfscultuur. World Economic Forum, PWC, KPMG, EY/Beacon, McKinsey, Gallup, allen hebben inmiddels onderzoeken gepubliceerd, waarin telkens weer dezelfde conclusie getrokken wordt: bedrijven met een relevante purpose en een sterke cultuur zijn aantrekkelijker voor talentvolle medewerkers om voor te werken, voor klanten om bij te kopen, voor partners om mee samen te werken, voor leveranciers om aan te leveren en voor financiers om in te investeren. Ofwel, het maakt bedrijven aantrekkelijker voor alle stakeholders en daarmee aanmerkelijk succesvoller. Niet alleen in reputatie, maar ook in keiharde kpi s in alle smaken en geuren. De weg naar duurzaam succes. Het is dan ook niet vreemd dat veel bedrijven het purpose-denken inmiddels hebben omarmt en de ontwikkeling van een sterke bedrijfscultuur tot een beleidsspeerpunt hebben gemaakt. Daarbij moet op een aantal zaken goed gelet worden. Talk the walk en walk the talk Alleen het hebben van een relevante purpose is al effectief gebleken, maar als meer en meer stakeholders het bedrijf er om herkennen en erkennen, neemt het positieve effect ervan op de business alleen maar toe. Het is dus belangrijk dat de organisatie zijn purpose en cultuur weet uit te dragen. Communicatie is daarbij belangrijk, maar ook gedrag. Als het gedrag niet consistent en congruent is met de purpose en de bedrijfscultuur, dan staat de geloofwaardigheid van het bedrijf direct ter discussie. Om als bedrijf en leiders ervan onder alle omstandigheden en verleidingen dicht bij jezelf te blijven en een rechte rug te houden, vereist moed. Deze moed wordt echter in veel gevallen beloond. Het is belangrijk dat de organisatie zijn purpose en cultuur weet uit te dragen.

6 Verdien vertrouwen Uit recente onderzoeken (w.o. Edelman Trust Barometer) blijkt dat de leiders van bedrijven zich grote zorgen maken over het gebrek aan vertrouwen in ondernemingen. Tevens blijkt dat de CEO zelf wordt gezien als de minst betrouwbare bron van informatie over het bedrijf. Mensen prikken direct door kletspraat heen. Voelen goed aan wanneer er naar de mond gepraat wordt. Dat maakt dat het tonen van purpose en bedrijfscultuur geen trucje kan zijn. Het is geen kwestie van een reclamebureau opdracht geven om een goed verhaal voor het bedrijf te bedenken. Of een middagje brainstormen rondom een lege flipover op basis van inzichten verkregen uit marktonderzoek. Het moet van binnenuit komen en oprecht zijn anders gaat het niet vliegen. Het is geen kwestie van een reclamebureau opdracht geven om een goed verhaal voor het bedrijf te bedenken. Waak voor wezenloosheid Wat in de praktijk nog veel voorkomt is wezenloosheid. De purpose, maar ook zaken als de missie, visie en waarden van het bedrijf, worden beschreven in emotieloze branche-eigen turbotaal. Het zijn vaak aaneenschakelingen van holle uitwisselbare kreten. Wat bedrijven zich goed moeten realiseren is dat mensen relaties aangaan met mensen, niet met bedrijven en merken en al helemaal niet als deze abstract en nietszeggend zijn. Dus moeten bedrijven vooral ook hun karakter, menselijk gezicht en zachte kant tonen.

7 Wat te doen. Ieder bedrijf moet zijn eigen weg weten te vinden, maar de sleutel naar succes ligt in het beschikken over een relevante purpose en een sterke dragende bedrijfscultuur die in elkaars verlengde liggen. Als lakmoesproef hiervoor zou u zich eens de volgende vragen kunnen stellen: 1. Hebben wij een goed antwoord op de vraag: waarom zijn wij op aarde? 2. Weerspiegelt onze bedrijfscultuur de purpose van het bedrijf? 3. Tonen medewerkers van het bedrijf eigenaarschap voor purpose en bedrijfscultuur? 4. Ervaren onze belangrijkste stakeholders onze purpose en bedrijfscultuur voldoende en als positief? En tot slot willen wij u nog de tip geven om ook onze whitepaper Versterken van bedrijfscultuur is big business te lezen. Hierin worden meer goede redenen gegeven waarom bedrijven moeten streven naar een relevante purpose en een sterke cultuur. U kunt deze whitepaper gratis downloaden op

8 The Culture Club Company The Culture Club Company vergroot de cultuurkracht van organisaties, waardoor ze beter gaan presteren en duurzaam succesvoller worden. Iedereen die belangrijk is voor de toekomst van de organisatie raakt geïnspireerd, weet en voelt waar de organisatie voor gaat en staat en wil hier graag een bijdrage aan leveren. We zorgen voor identiteit, purpose, passie, trots, vertrouwen en aantrekkingskracht waardoor de organisatie gaat vliegen. Met slimme tooling meten en analyseren we de bedrijfscultuur, waarmee opdrachtgevers scherp zicht krijgen op hun organisatie. We geven advies hoe de organisatie zich kan versterken en helpen met de praktische implementatie van verbeterprogramma s. Wilt u meer weten over ons, onze werkwijze en wat wij ook voor uw organisatie kunnen betekenen kijk dan op onze website of neem contact op met Jeroen Kaal. Dat kan per kaal@cultureclubcompany.nl of u kunt bellen: Om te kunnen profiteren van een sterke bedrijfscultuur moet het management op een juiste wijze en met regelmaat zowel de gewenste bedrijfscultuur als de relatie hiervan met de belangrijkste prestatieindicatoren benoemen en monitoren.

Bedrijfscultuur is big business. Organisaties met een sterke bedrijfscultuur presteren beter en zijn meer waard.

Bedrijfscultuur is big business. Organisaties met een sterke bedrijfscultuur presteren beter en zijn meer waard. Bedrijfscultuur is big business. Organisaties met een sterke bedrijfscultuur presteren beter en zijn meer waard. Het belang van een sterke bedrijfscultuur. Nog niet zo heel lang geleden was cultuur een

Nadere informatie

RESPONSIVE TO A CHANGING WORLD. Yolk Henny van Egmond Congres over het nieuwe werken 2014

RESPONSIVE TO A CHANGING WORLD. Yolk Henny van Egmond Congres over het nieuwe werken 2014 RESPONSIVE TO A CHANGING WORLD Yolk Henny van Egmond Congres over het nieuwe werken 2014 Ontwikkeling en groei van binnenuit We leven niet in een tijdperk van veranderingen, maar in een verandering van

Nadere informatie

Transformatie naar een wendbare organisatie

Transformatie naar een wendbare organisatie Transformatie naar een wendbare organisatie Ervaringen bij ING Paul Spronk Wat speelt er in de banksector? Zijn er overeenkomsten met de zorgsector? - Productie gedreven - Gefragmenteerd - Veel procedures

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAP EN SUCCESFACTOREN. Ruysdael onderzoek 2015

MEDEZEGGENSCHAP EN SUCCESFACTOREN. Ruysdael onderzoek 2015 MEDEZEGGENSCHAP EN SUCCESFACTOREN Ruysdael onderzoek 2015 Succes maak je samen Ruysdael is gespecialiseerd in innovatie van mens en organisatie. Vanuit de overtuiging dat je samen duurzame meerwaarde creëert.

Nadere informatie

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.'

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' identiteitsbewijs ' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Onderwijs draait om mensen. Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie,

Nadere informatie

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis IDENTITEITS- BEWIJS ' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis 2 Onderwijs draait om mensen Als wij in onze onderwijsinstelling iets willen bereiken, dan

Nadere informatie

KOERSEN OP SUCCES Workshops strategische teamontwikkeling

KOERSEN OP SUCCES Workshops strategische teamontwikkeling KOERSEN OP SUCCES Workshops strategische teamontwikkeling Koersen op Succes Of het nu gaat om het verwezenlijken van plannen, het behalen van gestelde doelen, het leuker maken van een organisatie of het

Nadere informatie

Machteld Verbruggen algemeen directeur

Machteld Verbruggen algemeen directeur Machteld Verbruggen algemeen directeur Overzicht Waarom? Wat? Hoe? Aanpak Thomas More? Waarom? Zou je me alsjeblieft willen vertellen welke kant ik op moet? vraagt Alice. Dat hangt er voor een groot deel

Nadere informatie

*merkhelden. Iedereen is een merkheld

*merkhelden. Iedereen is een merkheld *merkhelden Iedereen is een merkheld 2 Merkhelden verbinden *merk *mens *meetbaar resultaat 3 Waarom...? Wij zijn ervan overtuigd dat de sleutel tot succes ligt in het waarmaken wat je belooft. Simpeler

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler Interne communicatie moet anders Pieter van Gelder 104 Nederland en de manier waarop we zijn georganiseerd

Nadere informatie

Succesvol stakeholdersonderzoek in 4 stappen

Succesvol stakeholdersonderzoek in 4 stappen Succesvol stakeholdersonderzoek in 4 stappen Een stakeholdersonderzoek biedt u de mogelijkheid om de visie en mening van uw stakeholders scherp te krijgen. Wellicht veranderen de rollen in uw sector of

Nadere informatie

WERKBELEVING IN DE VERZEKERINGSBRANCHE

WERKBELEVING IN DE VERZEKERINGSBRANCHE whitepaper WERKBELEVING IN DE VERZEKERINGSBRANCHE ontwikkelen zich steeds meer van traditionele organisaties tot ICT bedrijven. Deze veranderingen hebben hun weerslag op de werkbeleving. Om helder voor

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

Whitepaper Managementsystemen: ondergewaardeerd gereedschap?

Whitepaper Managementsystemen: ondergewaardeerd gereedschap? Whitepaper Managementsystemen: ondergewaardeerd gereedschap? Nieuw perspectief op vitale managementsystemen door gebruik te maken van onderliggende waardesystemen Whitepaper Managementsystemen: ondergewaardeerd

Nadere informatie

onderwijsgroep noord identiteitsbewijs

onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs 'Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie, energie

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDERSCHAP IN DE NIEUWE ECONOMIE

EFFECTIEF LEIDERSCHAP IN DE NIEUWE ECONOMIE EFFECTIEF LEIDERSCHAP IN DE NIEUWE ECONOMIE De markt van morgen In de markt van morgen hebben we te maken met bewuste consumenten. Verzet tegen de oude economie groeit en bereikt een momentum waarbij je

Nadere informatie

SIKA S NORMEN EN WAARDEN

SIKA S NORMEN EN WAARDEN SIKA S NORMEN EN WAARDEN SIKA EEN WERElDlEIDER MEt NORMEN EN tradities Sinds de oprichting ruim 100 jaar geleden in zwitserland door de vooruitstrevende uitvinder Kaspar Winkler heeft Sika zich ontwikkeld

Nadere informatie

Stageverslag Danique Beeks

Stageverslag Danique Beeks Stageverslag Danique Beeks Waarom deze stage en hoe zag de stage eruit? Ik heb via Mirthe informatie gekregen over deze stage. Haar achterneef is een van de eigenaren van dat bedrijf. Ze heeft mij deze

Nadere informatie

Van dromen... Finext. 72 Het Nieuwe Werken

Van dromen... Finext. 72 Het Nieuwe Werken Finext Finext is een club van hondertachtig mensen die diensten verlenen aan financiële afdelingen binnen profit en non-profit organisaties. Eén van de echte kenmerken van Finext is dat er geen regels

Nadere informatie

Levend Project Leiderschap

Levend Project Leiderschap De Eik Natuurlijk Leren & In Evenwicht bieden aan: Training Levend Project Leiderschap één project twee trainers drie trainingsblokken vier maanden doorlooptijd vijf projectmatige invalshoeken Je leert:

Nadere informatie

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F werkboek T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F Werkboek: Je unieke aanbod maken W W W. M A R L O E S H A L M A N S. C O M Je unieke aanbod of "signature service" maken, dat aanbod waar

Nadere informatie

Niet betrokken medewerkers worden gecreëerd door de organisatie zelf.

Niet betrokken medewerkers worden gecreëerd door de organisatie zelf. Vandaag Winst maken is het hoogste doel. Er heerst controle en hiërarchie. Klanten worden bediend. Met de omgeving is geen tot reactief contact. Het gaat goed zoals het gaat. Maar hoelang nog? Slechts

Nadere informatie

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma Op weg naar een integraal kindcentrum Janny Reitsma Programma: Verkenning van het integraal kindcentrum Leiderschap: mensen in beweging zetten Leiderschap: planmatig organiseren Leren als strategie voor

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding. Een goede Missie, Visie en Strategie (MVS) bestaat uit twee gedeelten: Strategie Ontwikkeling en Strategie Implementatie.

Inleiding. Inleiding. Een goede Missie, Visie en Strategie (MVS) bestaat uit twee gedeelten: Strategie Ontwikkeling en Strategie Implementatie. Inleiding Inleiding Veel bedrijven hebben wel eens een Visie, Missie en Strategie uitgewerkt. Maar slechts weinig bedrijven hebben er ook daadwerkelijk voordeel van. Bij veel bedrijven is het niet meer

Nadere informatie

Adviesbureau nieuwe stijl Strategie leiderschap - coaching

Adviesbureau nieuwe stijl Strategie leiderschap - coaching Adviesbureau nieuwe stijl Strategie leiderschap - coaching Samenvatting InmensGroeien is opgericht door Joop Egmond en Maarten Smits. Het bedrijf is ontstaan uit de wens om voor mensen binnen organisaties

Nadere informatie

telefoon (088)

telefoon (088) VISIE OP KWALITEIT datum 4-2-2016 onderwerp Visie op kwaliteit Programma Herijking Kwaliteitssysteem van S.V. Damsma contactpersoon S.V. Damsma telefoon (088) 525 69 01 e-mail sv.damsma@avans.nl Visie

Nadere informatie

VERNIEUWEND SAMENWERKEN

VERNIEUWEND SAMENWERKEN VERNIEUWEND SAMENWERKEN Samen vernieuwen we de dienstverlening aan werkgevers en werkzoekenden 12 PUNTEN VOOR VERNIEUWEND SAMENWERKEN Beter samenwerken betekent veranderen. Maar hoe doe je dat? In deze

Nadere informatie

Leiderschap in de nieuwe ISO 9001 / HKZ norm. Door: Bartel Debbaut & Marly Dekkers

Leiderschap in de nieuwe ISO 9001 / HKZ norm. Door: Bartel Debbaut & Marly Dekkers Leiderschap in de nieuwe ISO 9001 / HKZ norm Door: Bartel Debbaut & Marly Dekkers Opdracht Inleiding Inleiding ISO als KMS 2 kanten HARDE KANT - Meten - Monitoring - Analyse - Evaluatie -. ZACHTE KANT

Nadere informatie

10 Tips. over Leiderschap voor startende Managers. 2014 zwaartekracht academie

10 Tips. over Leiderschap voor startende Managers. 2014 zwaartekracht academie 10 Tips over Leiderschap voor startende Managers 1. 1 Accepteer het feit dat jij nog steeds veel moet leren. Je hebt de afgelopen jaren keihard gewerkt om dit te bereiken. Op jouw vakgebied heb je de nodige

Nadere informatie

Missionstatement en core values

Missionstatement en core values Missionstatement en core values Inhoud 1 Het formuleren van missionstatement en core values... 1 2 Het maken en uitdragen van missie en kernwaarden... 5 1 Het formuleren van missionstatement en core values

Nadere informatie

Effectief investeren in mens en organisatie. Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers

Effectief investeren in mens en organisatie. Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers Effectief investeren in mens en organisatie Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers Stellingen van Rob Vinke Stelling 1 De kern van de HRM-opdracht is er voor te zorgen dat de ambitie van de organisatie

Nadere informatie

Balanced Scorecard. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V.

Balanced Scorecard. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Balanced Scorecard Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 9 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER... 3 2 DE

Nadere informatie

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt:

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt: Wabo effectief ?Hoe Zo! >> Het toepassen van de Wabo is meer dan alleen de IT-structuur aanpassen, de procedures herzien en/of de processen opnieuw beschrijven en herinrichten. Het zijn de medewerkers

Nadere informatie

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord 1 identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord I Zijn wie je bent. Dat is geluk. I Erasmus 2 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs

Nadere informatie

Hans Sijbesma. Managing Director, AstraZeneca Nederland

Hans Sijbesma. Managing Director, AstraZeneca Nederland Hans Sijbesma Managing Director, AstraZeneca Nederland De ideale wereld De ideale wereld die ik voor me zie, is een wereld die we steeds beter achterlaten voor de volgende generaties. Het gaat erom dat

Nadere informatie

Workshop Sterke punten ontwikkelen. Maak er (jouw) werk van. 24 september 2013

Workshop Sterke punten ontwikkelen. Maak er (jouw) werk van. 24 september 2013 Workshop Sterke punten ontwikkelen Maak er (jouw) werk van 24 september 2013 Je Sterke Punten zijn niet die dingen waar je goed in bent je zwakke punten zijn niet de dingen waar je slecht in bent Geloof

Nadere informatie

Modern Leiderschap. Verstand van Verbinden. T W E

Modern Leiderschap. Verstand van Verbinden. T W   E Modern Leiderschap Verstand van Verbinden Waarom? Waarom zou je leidinggevende willen worden? Hoe is uw verhaal? Maatschappelijke ontwikkelingen Maatsschappelijke ontwikkelingen: Onderzoek (The How report,

Nadere informatie

Aegon Future Fit Governance, cultuur en gedrag in een exponentieel versnellende omgeving

Aegon Future Fit Governance, cultuur en gedrag in een exponentieel versnellende omgeving Aegon Future Fit Governance, cultuur en gedrag in een exponentieel versnellende omgeving Strategie egon Nederland Commissarissen symposium KPMG Amstelveen 9 oktober 2017 Aegon Future Fit Introductie Aegon

Nadere informatie

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik let op (onopvallende) details en voeg details toe aan eerdere ideeën Ik zie meerdere denkrichtingen en verander flexibel van denkrichting

Nadere informatie

Gespreid leiderschap en zelfsturing Bij Dupont de Nemours

Gespreid leiderschap en zelfsturing Bij Dupont de Nemours Voor een HRM organisatie en werk symposium van betekenis 10-09-2013 Sturen op vertrouwen Leiderschap en HRM voor de nieuwe werkelijkheid Gespreid leiderschap en zelfsturing Bij Dupont de Nemours Over de

Nadere informatie

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure GOO! voor Opvang en Onderwijs RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure Elk kind heeft een held of heldin in zich om moeilijke situaties te overwinnen. Hiervoor is niet alleen moed nodig, maar ook inzicht, de juiste

Nadere informatie

Hoe je verandering inzet die slaagt!

Hoe je verandering inzet die slaagt! Hoe je verandering inzet die slaagt! Waarom gaat organisatieverandering vaak stroef? Voor welke showstoppers moet je een oplossing hebben en wat is een goed veranderrecept? De veranderspecialisten van

Nadere informatie

2011 YOURREPUTATION 2

2011 YOURREPUTATION 2 1 2011 YOURREPUTATION 2 Social media guidelines opstellen voor je organisatie Hoewel sommige managers nog tegen proberen te stribbelen is het al lang een feit: medewerkers zitten op social media, en doen

Nadere informatie

Zó raken uw medewerkers meer betrokken 1-7

Zó raken uw medewerkers meer betrokken 1-7 Zó raken uw medewerkers meer betrokken 1-7 Zó raken uw medewerkers meer betrokken Een vernieuwende aanpak in het onderzoeken van medewerkerstevredenheid en het creëren van betrokken medewerkers. Onderzoeksopzet

Nadere informatie

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever Vitaliteit & Presteren Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Daar droom je toch van. Teamleden

Nadere informatie

6. Project management

6. Project management 6. Project management Studentenversie Inleiding 1. Het proces van project management 2. Risico management "Project management gaat over het stellen van duidelijke doelen en het managen van tijd, materiaal,

Nadere informatie

KRACHTENBUNDELING VOOR 2009 Corporate Identity BM-Support.org STICHTING BUSINESS MANAGEMENT SUPPORT STICHTING BUSINESS MANAGEMENT SUPPORT

KRACHTENBUNDELING VOOR 2009 Corporate Identity BM-Support.org STICHTING BUSINESS MANAGEMENT SUPPORT STICHTING BUSINESS MANAGEMENT SUPPORT STICHTING BUSINESS MANAGEMENT SUPPORT STICHTING BUSINESS MANAGEMENT SUPPORT OPEN BUSINESS INNOVATIE KRACHTENBUNDELING VOOR SUCCES OPEN BUSINESS INNOVATIE KRACHTENBUNDELING VOOR 2009 Corporate Identity

Nadere informatie

Bureauprofiel. Work, flow, fun

Bureauprofiel. Work, flow, fun Bureauprofiel Work, flow, fun Onze missie Bouwen aan betrouwbare overheidsorganisaties Met een heldere strategie Elke dag een stapje beter Door overdracht van kennis en ervaring Omdat verbeteren en ontwikkelen

Nadere informatie

Onderscheidend ondernemen Hoe staat u bekend bij uw klant?

Onderscheidend ondernemen Hoe staat u bekend bij uw klant? Onderscheidend ondernemen Hoe staat u bekend bij uw klant? Kansen Loyaliteit Kennisdeling Cultuur Gedrag Verbetertrajecten Houding Imago Inrichting & aansturing Klachten Processen Verwachtingen Interactie

Nadere informatie

Integraal management en Sturen

Integraal management en Sturen Integraal management en Sturen Inleiding InterimProf werkt continu aan de ontwikkeling van haar interimmers. Daartoe heeft zij een Ontwikkelprogramma opgesteld. In dat kader is op 27 en 28 maart 2013 een

Nadere informatie

Inhoud. 2 Ondernemen in een veranderende wereld. 4 Inzicht in jezelf en de ander

Inhoud. 2 Ondernemen in een veranderende wereld. 4 Inzicht in jezelf en de ander Inhoud 1 Inleiding 2 Ondernemen in een veranderende wereld 1 Veranderende tijden 3 2 Waarom zingeving in werk steeds belangrijker wordt! 3 3 Mens en wereld als energetisch geheel van nature in beweging

Nadere informatie

Iden(teitsmanagement. reputa(e. iden(teit. Het herijken van uw ambi(e en het toevoegen van passie aan uw organisa(e. internal.

Iden(teitsmanagement. reputa(e. iden(teit. Het herijken van uw ambi(e en het toevoegen van passie aan uw organisa(e. internal. Iden(teitsmanagement Het herijken van uw ambi(e en het toevoegen van passie aan uw organisa(e Winstgevendheid Betrokkenheid internal reputa(e branding id- en9ty werkt voor organisa9es die: iden(teit ü

Nadere informatie

Themaboek IBL2 Beleidsadviseur 5

Themaboek IBL2 Beleidsadviseur 5 Project Balanced Scorecard Vakcode 56012 Verantwoordelijke dhr. H. Kevelham ECTS 6 Kwartiel 1.3 en 1.4 Competenties IBL1, IBL2, IBL3, IBL7 Prestatie-indicatoren 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 2.1, 2.2, 2.3,

Nadere informatie

Innoveren en slimmer organiseren

Innoveren en slimmer organiseren Innoveren en slimmer organiseren SMZ Kennis en Innovatiebeurs 24 januari 2014 Prof. dr. Jaap Boonstra Inspiraties delen Verbeelding (en lef) Innovatiespots Samen innoveren Grenzeloos innoveren A 3 I =

Nadere informatie

ASSOCIATE #VACANCY #VACATURE

ASSOCIATE #VACANCY #VACATURE #VACATURE #VACANCY De zorgsector is sterk in beweging, zowel in Nederland als internationaal. Privatisering, marktwerking en veranderende (internationale) wetgeving spelen daarbij een belangrijke rol.

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: prikkel je geest Out of the box denken. Of, buiten de gebaande paden denken. Doorbreek denkpatronen. Breekt het zweet je al uit als je dit hoort? Heb jij moeite

Nadere informatie

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Het gerecht Het resultaat: weten dat u met de juiste dingen bezig bent. Alles is op een bepaalde manier meetbaar.

Nadere informatie

De Tien van Baat zijn eigenschappen die Baat maken en Baat zijn. Het. zijn redenen waarom klanten graag zaken met ons doen.

De Tien van Baat zijn eigenschappen die Baat maken en Baat zijn. Het. zijn redenen waarom klanten graag zaken met ons doen. de tien van baat. De Tien van Baat De Tien van Baat zijn eigenschappen die Baat maken en Baat zijn. Het zijn redenen waarom klanten graag zaken met ons doen. Die moeten we koesteren. In de dynamiek van

Nadere informatie

Cultuurproef. Krijg inzicht in de cultuur van uw organisatie

Cultuurproef. Krijg inzicht in de cultuur van uw organisatie Cultuurproef Krijg inzicht in de cultuur van uw organisatie De cultuurproef Met de Cultuurproef kunt u de cultuur van uw organisatie in kaart brengen. Via een vragenlijst en een cultuurmodel onderzoekt

Nadere informatie

Het Mens Effect. hetmenseffect.nl

Het Mens Effect. hetmenseffect.nl Het Mens Effect hetmenseffect.nl Uw organisatiedoelen & het effect van talent In deze dynamische tijd vormt de mens weer de kern van succesvolle organisaties. Welke uitdaging ook, ICT-systemen, processen

Nadere informatie

Dag van de integriteit

Dag van de integriteit Dag van de integriteit Ken jezelf! Van niets te veel De twee opschriften op de tempel bij het Orakel van Delphi (500 jr v. Chr), waar mensen heen gingen voor advies bij keuzes in hun leven. Lezing voor

Nadere informatie

Beter werken door arbeidsvreugde

Beter werken door arbeidsvreugde Beter werken door arbeidsvreugde De zeven bronnen van arbeidsvreugde Landelijk Arbo Congres 24 oktober 2011 Programma Beter werken door arbeidsvreugde Ontdekken van De zeven bronnen van arbeidsvreugde

Nadere informatie

STRATEGIE IMPLEMENTATIE SUCCESFACTOREN

STRATEGIE IMPLEMENTATIE SUCCESFACTOREN STRATEGIE IMPLEMENTATIE FACTOREN 9 FACTOREN VOOR STRATEGIE IMPLEMENTATIE STRATAEGOS.COM STRATEGIE IMPLEMENTATIE ALS CONCURRENTIEVOORDEEL 1 2 3 4 5 Om succesvol te zijn en blijven moeten organisaties hun

Nadere informatie

Reputatiemanagement begint en eindigt met het gedrag dat het topmanagement laat zien

Reputatiemanagement begint en eindigt met het gedrag dat het topmanagement laat zien Stelling 1 Groep 1 Reputatiemanagement begint en eindigt met het gedrag dat het topmanagement laat zien Is deze stelling waar? Welk deel is wellicht minder waar? Ja, in beginsel wel. Goed gedrag doet goed

Nadere informatie

VOORWOORD. Beste managers en coaches, en bondscoaches. andere verbeterpunten.

VOORWOORD. Beste managers en coaches, en bondscoaches. andere verbeterpunten. VOORWOORD Beste managers en coaches, Dit Zakboek is voor iedere leider die nóg Deze inzichten zijn verrijkt met de kennis beter een team wil managen en coachen. en ervaringen die Jan Workamp heeft Het

Nadere informatie

Innoverend Leiderschap voor Toekomstmakers. bdko Vrijdag 10 november 2017

Innoverend Leiderschap voor Toekomstmakers. bdko Vrijdag 10 november 2017 Innoverend voor Toekomstmakers bdko Vrijdag 10 november 2017 1 Ontwikkelingen in en Organiseren 2 Ontwikkelingen in en Organiseren 3 Ontwikkelingen in en Organiseren 4 Hoe het was 5 Hoe het was Hoe het

Nadere informatie

RSM S LITTLE BIG BOOK

RSM S LITTLE BIG BOOK RSM S LITTLE BIG BOOK THE POWER OF BEING UNDERSTOOD THE POWER OF BEING UNDERSTOOD AUDIT TAX CONSULTING WIJ LUISTEREN Onze belofte We luisteren naar uw wensen. We nemen de tijd om uw business echt te begrijpen.

Nadere informatie

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Bedrijf FlowQ Coach Max Wildschut Cliëntcode 2167 Wachtwoord u295gr Datum 26 oktober 2008 2008 FlowQ www.flowq.nl V-HPC0801 Rapportage 2167 Pagina

Nadere informatie

Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel dienstverlening en producten)

Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel dienstverlening en producten) Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel dienstverlening en producten) Tijdens Junior Company richten de leerlingen hun eigen company op en deze runnen ze één schooljaar. Ze verdelen functies,

Nadere informatie

In hoeverre is jouw bedrijf zo ingericht dat mensen thuis aan de keukentafel een verhaal vertellen over jouw bedrijf?

In hoeverre is jouw bedrijf zo ingericht dat mensen thuis aan de keukentafel een verhaal vertellen over jouw bedrijf? Hoe word je als makelaar herinnerd? Hoe val je de dag van vandaag op? Hoe kan je uitspringen in deze schreeuwende multimedia maatschappij? Hoe zorg je ervoor dat je vertrouwen opbouwt en een goede indruk

Nadere informatie

Strategie Onze missie Onze ambitie

Strategie Onze missie Onze ambitie Het beste waarmaken Ons DNA maakt dat we willen worden herkend aan de kwaliteit van ons werk. Kwaliteit doordat we doen wat we belangrijk vinden, waar we goed in zijn en wat bij ons past. Vanuit de basis

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

Training Sales. Sales: onderzoeken, adviseren en verkopen

Training Sales. Sales: onderzoeken, adviseren en verkopen Training Sales Sales: onderzoeken, adviseren en verkopen Verkopen. De één krijgt er een vieze smaak van in zijn mond en de ander staat te trappelen om aan de slag te gaan. Sales is wat jij ervan maakt.

Nadere informatie

Welkom bij Brand instinct! In dit merkpaspoort leggen we uit wie wij zijn, wat we beloven, waarom wij doen wat we doen en waar wij voor staan.

Welkom bij Brand instinct! In dit merkpaspoort leggen we uit wie wij zijn, wat we beloven, waarom wij doen wat we doen en waar wij voor staan. merkpaspoort Welkom bij Brand instinct! In dit merkpaspoort leggen we uit wie wij zijn, wat we beloven, waarom wij doen wat we doen en waar wij voor staan. Dit paspoort is voor iedereen die op een of andere

Nadere informatie

Manifest Communities of Practices HR bedrijvennetwerk

Manifest Communities of Practices HR bedrijvennetwerk Manifest Communities of Practices HR bedrijvennetwerk Netwerkjaar 201-2018 Reinventing HR Het is de intentie van het HR Bedrijvennetwerk om via uitwisseling het HR vakmanschap te professionaliseren en

Nadere informatie

Intermedius, Passie, grip en structuur voor u en uw organisatie

Intermedius, Passie, grip en structuur voor u en uw organisatie Intermedius, Passie, grip en structuur voor u en uw organisatie Wilt u organisatieveranderingen effectief vormgeven en besturen? Zorg dan dat projecten en programma s elkaar versterken in een gestructureerde

Nadere informatie

WAAROM PERSOONLIJKHEID?

WAAROM PERSOONLIJKHEID? WAAROM? Hoe Hogan assessments u helpen de juiste mensen te selecteren, talenten te herkennen én ontwikkelen en leiderschap te verbeteren. Gedistribueerd door: 2012 HOGAN ASSESSMENT SYSTEMS, INC. WAAROM?

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

TRIAS LEGITIMATIE- CHECK DENKRAAM

TRIAS LEGITIMATIE- CHECK DENKRAAM TRIAS LEGITIMATIE- CHECK DENKRAAM THEORIE: HET DENKRAAM VAN DE TRIAS LEGITIMATIECHECK Wat is en hoe krijgt u er grip op binnen uw corporatie? Lees hier meer over het concept en de -uitingen, aspecten,

Nadere informatie

360 Feedback Rapport Geloofwaardig Leiderschap

360 Feedback Rapport Geloofwaardig Leiderschap 360 Feedback Rapport Geloofwaardig Leiderschap Rapport voor: Anoniem Rapport gegenereerd op Inhoudsopgave Inleiding Samenvatting Deelnemers Leidinggevende Medewerker Directe collega Opdrachtgever / Klant

Nadere informatie

Vandaag. Whitepaper: Aan de slag met de purpose en kernwaarden van het bedrijf

Vandaag. Whitepaper: Aan de slag met de purpose en kernwaarden van het bedrijf Inleiding Sinds jaar en dag gaat de identiteit van de organisatie over de visie en de missie van de organisatie. Welke richting wil het bedrijf op en hoe wordt daar uitvoering aan gegeven? Om vervolgens

Nadere informatie

De weg naar sociaal ondernemen

De weg naar sociaal ondernemen De weg naar sociaal ondernemen Interview met Karen Maas en Carly Relou door Ard Jan Biemond en Laura Zwiers, werkzaam bij het Erasmus Institute for Business Economics Gepubliceerd op: 29-06-2019. 2019,

Nadere informatie

Haal meer uit hoogbegaafde medewerkers

Haal meer uit hoogbegaafde medewerkers Haal meer uit hoogbegaafde medewerkers Onopvallend leiderschap werkt Veel HR-afdelingen hebben een talentmanagementsysteem maar weten niet welke medewerkers extra slim zijn. Driekwart van de hoogbegaafde

Nadere informatie

L I V E YOUR E S T I N Y IDENTITEITSBEWIJS

L I V E YOUR E S T I N Y IDENTITEITSBEWIJS L I V E YOUR E S T I N Y IDENTITEITSBEWIJS 1. IDEOLOGIE WAARIN GELOVEN WIJ? IDEOLOGIE Waarin geloven wij? WIE BEN IK? Wij geloven dat ieder mens een bestemming heeft. Ieder mens heeft een identiteit. We

Nadere informatie

TSI TriMetrix. Victor Voorbeeld. 23 Persoonlijke Talenten

TSI TriMetrix. Victor Voorbeeld. 23 Persoonlijke Talenten TSI TriMetrix 23 Persoonlijke Talenten Licentiehouder: Laan van Vlaanderen 323 1066 WB Amsterdam INTRODUCTIE Onderzoek heeft uitgewezen dat er een directe relatie bestaat tussen de mate waarin iemand voldoening

Nadere informatie

Deel I. Perspectieven op cultuurverandering

Deel I. Perspectieven op cultuurverandering Deel I Perspectieven op cultuurverandering 1 Perspectieven op organisatiecultuur 2 Veranderend denken over cultuurverandering 3 Aanleidingen voor cultuurverandering 4 Conclusies Hoofdstuk 4 Conclusies

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

Whitepaper ORMIT: Ontwikkelen loont

Whitepaper ORMIT: Ontwikkelen loont Whitepaper ontwikkelen loont! Inleiding Gemiddeld geeft een organisatie ieder jaar zo n 2% van de loonkosten uit aan opleiden en ontwikkelen. Is deze investering de moeite waard? Zijn medewerkers tevreden

Nadere informatie

Veranderlijke tijden vragen om andere competenties ONDERZOEK NAAR HET BEWEGENDE ORGANISATIELANDSCHAP EN DAARBIJ BENODIGDE TALENTEN

Veranderlijke tijden vragen om andere competenties ONDERZOEK NAAR HET BEWEGENDE ORGANISATIELANDSCHAP EN DAARBIJ BENODIGDE TALENTEN Veranderlijke tijden vragen om andere competenties ONDERZOEK NAAR HET BEWEGENDE ORGANISATIELANDSCHAP EN DAARBIJ BENODIGDE TALENTEN IS ONS HUIDIGE ORGANISATIELANDSCHAP HIER WEL OP INGERICHT? Meer weten

Nadere informatie

Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk!

Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Ontdek en gebruik je talenten en competenties: Maak stappen in je loopbaan

Nadere informatie

Workshop Stakeholder Engagement

Workshop Stakeholder Engagement Workshop Stakeholder Engagement Datum: dinsdag 14 februari 2017 Door: Barbra Eilers Voordat we beginnen Tata Steel Mobiele telefoon uit / stil Veiligheid Faciliteiten Training Stakeholder Engagement 2

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

WERKBOEK CORIEN OENEMA

WERKBOEK CORIEN OENEMA WERKBOEK CORIEN OENEMA WELKOM BIJ DE BUSINESS REBEL BOOTCAMP Heel hartelijk welkom bij de Business Rebel Bootcamp. Ik ben blij dat je hier bent. Mijn naam is Corien Oenema. Ik ben de businessrebel, blogger,

Nadere informatie

Happy is the new busy

Happy is the new busy MEDITATIE EN MINDFULNESS VOOR ORGANISATIES Happy is the new busy Dream-in geeft trainingen op het gebied van meditatie en mindfulness om de energie, het enthousiasme en potentieel dat al latent in mensen

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

Stilstaan bij vooruitgang

Stilstaan bij vooruitgang Stilstaan bij vooruitgang Thuis in duurzaam organiseren Duurzaam rendement is geld verdienen... en meer... Onze visie op duurzaamheid Duurzaamheid is een modewoord geworden. Om mee te gaan met de trend

Nadere informatie