Hoe zorgt u voor een transparante, efficiënte pensioenadministratie?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe zorgt u voor een transparante, efficiënte pensioenadministratie?"

Transcriptie

1 Pensioenbeheer

2

3 Hoe zorgt u voor een transparante, efficiënte pensioenadministratie? De dagelijkse pensioenuitvoering ligt onder een vergrootglas. Toezichthouders, werkgevers en deelnemers verwachten de hoogste kwaliteit tegen zo laag mogelijk kosten. De eisen worden hoger, de vragen lastiger. Syntrus Achmea stelt u in staat om de dagelijkse pensioenadministratie uit handen te geven terwijl u grip houdt op de kwaliteit. Met duidelijke rapportages stellen we u in staat om verantwoording af te leggen aan toezichthouders en belanghebbenden. Zo ontstaat er voor uw bestuur ruimte om vooruit te kijken. Daarbij kunnen wij u ondersteunen met beleids-, communicatie-, actuarieel en juridisch advies.

4 Verder gaan is perfect op elkaar ingespeeld zijn.

5 Pensioenadministratie Het hart van Syntrus Achmea Pensioenbeheer bestaat uit een efficiënte pensioenadministratie, waarin we de gegevens van actieve en inactieve deelnemers en pensioengerechtigden up-to-date houden. Daarnaast kunnen we de bijbehorende financiële administratie verzorgen, van de dagelijkse boekhouding tot en met het actuariële jaarwerk. Elke mogelijke pensioenregeling We beschikken over de vakkennis en flexibiliteit om elke mogelijke pensioenregeling uit te voeren. Dat betekent dat we rekening houden met de bijzonder heden van bedrijfstak-, ondernemings- én beroepspensioenfondsen. We hebben uitgebreide ervaring met alle mogelijke DB-regelingen en verzorgen de meest innovatieve en vooruitstrevende DC-regelingen. Transparant, ook in kosten We bieden maximale transparantie, ook op het gebied van kosten: het is voor iedereen helder wat we in rekening brengen. Onze schaalgrootte stelt ons in staat om tegen de laagst mogelijke kosten te werken. U profiteert bovendien mee van de innovatieve concepten die we ontwikkelen en vervolgens aanpassen aan de bijzonderheden en identiteit van uw fonds. De kosten van veranderingen blijven beperkt dankzij de grote flexibiliteit van ons administratiesysteem. Uw eigen team We streven naar een zo klein mogelijke afstand tussen uw bestuur en onze administratie. Daarom stellen we een team samen van medewerkers die zich volledig op uw fonds richten. We besteden veel aandacht aan opleiding en kennisdeling: alle teamleden zijn op de hoogte van de nieuwste wet- en regelgeving en de ontwikkelingen in uw sector. Als de situatie daarom vraagt, vullen we ons team aan met andere specialisten, zoals pensioenjuristen of communicatieadviseurs. De accountmanager: uw vaste aanspreekpunt Binnen uw eigen klantteam is de accountmanager uw vaste aanspreekpunt. Hij of zij is niet alleen verantwoordelijk voor de uitvoering van de pensioena dministratie, maar treedt ook op als sparring partner en regisseur van onze dienstverlening. De accountmanager zorgt er bovendien voor dat uw bestuur altijd als eerste op de hoogte is van bijzondere situaties of belangrijke ontwikkelingen, zodat u tijdig kunt sturen.

6 Verder gaan is weten wat er speelt.

7 SLA-rapportage Naast het persoonlijke contact met onze accountmanager gebruiken we verschillende rapportages om u op de hoogte te houden van de resultaten. Elk kwartaal ontvangt u een overzichtelijke SLA-rapportage die laat zien hoe onze dienstverlening scoort ten opzichte van de prestatieafspraken die we met u hebben gemaakt. U kunt de SLA-rapportage ook op uw tablet raad plegen, zodat u de meest recente gegevens altijd binnen handbereik heeft. Zo houdt u grip op de kwaliteit. Communicatie met deelnemers Een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening is de communicatie met uw deelnemers. Naast de wettelijk verplichte pensioencommunicatie verzorgen we onder andere een online portaal waar deelnemers hun persoonlijke gegevens kunnen raadplegen. Een pensioenplanner helpt ze om hun inkomen voor later in kaart te brengen. Dankzij een realtime koppeling met onze pensioenadministratie weet iedere deelnemer exact wat de status is van zijn pensioen. Deelnemers met vragen krijgen persoonlijk antwoord van een medewerker die volledig op de hoogte is van de regeling. De voordelen van onze multiclient-aanpak Syntrus Achmea bedient meer dan tachtig bedrijfstak-, ondernemings- en beroepspensioen fondsen. Dat vraagt om een multiclient-aanpak waarvan alle partijen profiteren: Onze aanpak levert verschillende schaalvoordelen op. Voorbeeld: we beschikken over een robuust, centraal administratiesysteem waarmee we elke mogelijke pensioenregeling efficiënt uitvoeren. Een zelfstandig administrerend fonds dat de pensioenadministratie bij ons onderbrengt, bespaart gemiddeld dertig procent op de uitvoeringskosten. Achter de schermen streven we naar uniformiteit, aan de voorkant bieden we u zo veel mogelijk maatwerk. Voorbeeld: ons administratieplatform beschikt over ruim 800 knoppen die we afzonderlijk kunnen instellen om aan alle wensen van uw fonds te voldoen. We profiteren van de breedte van ons klantenbestand, onder andere op het gebied van governance. Voorbeeld: onze klanten voeden ons met ideeën, vragen en adviezen via onze Klantenraad en Raad van Advies. We leren van onze klanten en onze klanten leren van elkaar. Voorbeeld: het persoonlijke pensioen portaal, dat we hebben ontwikkeld met een van onze klanten, introduceren we ook bij andere fondsen.

8 Verder gaan is oplossingen bieden.

9 Pensioenaangifte: administratieve lastenverlichting Syntrus Achmea is voortdurend op zoek naar manieren om de administratieve lasten te verlichten. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van Pensioenaangifte. Dankzij een koppeling met de salarisadministratie, is één druk op de knop voldoende om maandelijks alle pensioengegevens aan te leveren. Naast administratief gemak voor werkgevers, betekent dit ook dat onze administratie voortdurend werkt met de meest actuele gegevens. Handhaving Met een in de praktijk bewezen handhavingsbeleid zorgen we voor een substantiële bijdrage aan de aansluiting van werkgevers in uw beroeps- of bedrijfstak op uw fonds. Daarmee minimaliseren we het risico dat uw fonds ooit geconfronteerd wordt met pensioengerechtigden die nooit premie hebben betaald. Bovendien stellen we u in staat om verantwoording af te leggen aan de toezichthouder. Met gegevens van de Kamer van Koophandel, UWV en de Belastingdienst controleren we namens uw fonds of er werkgevers zijn die zich nog niet hebben aangesloten en of we van aangesloten werkgevers op tijd de juiste en volledige gegevens ontvangen van alle deelnemers.

10 Verder gaan is toegewijd zijn.

11 Bestuursondersteuning en -advies Als u de pensioenadministratie aan ons uitbesteedt, kunt u zich concentreren op de inhoud van uw bestuurswerk. Voor een goede en snelle besluitvorming is het van belang dat u over de juiste kennis beschikt. In aanvulling op onze administratieve diensten bieden we uw bestuur ondersteuning in de vorm van rapportages en beleids-, communicatie-, actuarieel en juridisch advies. Onze kennis van de pensioen wereld en ervaring met vele verschillende pensioen fondsen stelt ons in staat om kwalitatief hoogwaardig advies te geven dat is toegesneden op de situatie van uw fonds. Inzicht in resultaten en risico s Naast de SLA-rapportage bieden we u aanvullende rapportages die u inzicht geven in resultaten en risico s. Voorbeelden zijn rapportages over klantcontacten (welke vragen ontvangen we van deelnemers?) of financiën (de stand van het fonds, kostenontwikkeling) en creditmanagement (status van de incassotrajecten). In onze risicorapportage geven we u haarscherp inzicht in de risico s van uw fonds. Online inzicht in risico s Wij helpen u bij het identificeren van de belangrijkste risico s en bijbehorende beheersmaatregelen. Alle leden van uw bestuur krijgen toegang tot een online platform dat op elk moment een actueel overzicht biedt van risico s, risico- inschattingen, beheersmaatregelen en openstaande acties. Zo is het voor iedereen duidelijk wanneer er extra actie nodig is. Heeft u de ambitie om het risicomanagement van uw fonds naar een hoger niveau te brengen? Wij begeleiden u daar graag bij met een uitgebreid pakket workshops, trainingen en adviesdiensten. Beleidsadvies Hoe blijft u op de hoogte van alle veranderingen in de pensioenwereld? En hoe speelt u daar tijdig op in? Onze afdeling Beleidsontwikkeling volgt alle belangrijke ontwikkelingen op pensioengebied. Dat gebeurt met een multidisciplinaire blik: de afdeling brengt niet alleen economische trends of nieuwe wetgeving in kaart, maar verdiept zich ook in politiek en maatschappij. Onze beleidsadviseurs vertalen die ontwikkelingen naar concrete oplossingen en heldere beleidsnotities, die uw accountmanager op zijn beurt toesnijdt op uw pensioenfonds. De afdeling onderhoudt nauwe contacten met overheid, Pensioenfederatie en sociale partners om mede namens u invloed uit te oefenen op nieuw beleid. Pensioencommunicatieadvies Hoe zorgt u ervoor dat u uw achterban bereikt? Hoe voorkomt u dat deelnemers overspoeld raken door pensioeninformatie? Onze communicatieadviseurs zijn gespecialiseerd in communicatie met impact, rekening houdend met de

12 Verder gaan is helder communiceren.

13 levensfase en informatiebehoefte van iedere deel nemer. Onze afdeling Pensioencommunicatie bestaat uit adviseurs, tekstspecialisten en project medewerkers die u kunt inschakelen voor bijvoorbeeld uw communicatieplan, perswoordvoering, creatieve communicatieconcepten, aansprekende middelen, sociale media en effectmetingen. Pensioencommunicatie zit in het hart van onze organisatie en weet dus wat er speelt. De afdeling legt conceptteksten voor aan deskundigen en klantpanels, om de berichtgeving zo duidelijk mogelijk uit te voeren. Eventuele incidenten worden zorgvuldig en transparant behandeld en meteen gedeeld met betrokken partijen. Actuarieel advies Wat zijn de gevolgen van een nieuwe pensioenregeling voor de financiering van uw verplichtingen? Hoe stemt u binnen uw pensioenregeling het premie-, toeslagen beleggingsbeleid op elkaar af? Onze actuarieel adviseurs geven u inzicht in de keuzemogelijkheden en de bijbehorende voor- en nadelen. Zij zijn niet alleen thuis in hun vak, maar ook in staat om zich in uw situatie te verplaatsen. Dat betekent dat ze alle opties zorgvuldig toelichten, zodat u zich kunt concentreren op de besluitvorming. Dankzij de korte lijnen met onze pensioenadministratie zijn hun adviezen direct uitvoerbaar. Juridisch advies De pensioenwereld is onderhevig aan veranderende wet- en regelgeving. Wat zijn de gevolgen voor uw pensioenfonds? Onze pensioenjuristen helpen u om alle wijzigingen te doorgronden en te vertalen naar de praktijk met aandacht voor de (administratieve) uitvoerbaarheid. Daarnaast beheren zij onder andere de statuten en reglementen van uw pensioenfonds en staan zij uw fonds bij in klachten- en geschillenprocedures. Doordat zij juridische kennis combineren met een brede praktijkervaring, zijn zij zeer goed in staat om u op maat te adviseren. Verder gaan is ook online helder communiceren Steeds meer pensioenfondsen vragen ons om ook de communicatie met deelnemers via sociale media te verzorgen. Dat betekent bijvoorbeeld dat we namens het fonds nieuwsberichten twitteren en vragen beantwoorden. Deelnemers verwachten van hun pensioen fonds dezelfde online dienstverlening die ze gewend zijn van hun bank of verzekeraar. Daarom blijven we investeren in het digitale deelnemersportaal en de pensioenplanner. Ook de communicatie met bestuurders verloopt overigens steeds vaker online: een webinar is sneller georganiseerd dan een presentatie of vergadering op locatie.

14 Verder gaan is geen omkijken hebben naar de dagelijkse administratie.

15 Geen verrassingen Een correcte administratie is de basis van elke pensioenregeling. Kleine fouten kunnen grote gevolgen hebben voor de financiële positie van uw fonds. Wij verzorgen de pensioen- en financiële administratie met de grootst mogelijke zorg, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. We stellen de zaken niet mooier voor dan ze zijn. U bent vooral gebaat bij transparantie, zodat u voortdurend in control bent. Daarom ontvangt u overzichtelijke en duidelijke rapportages over onze dienstverlening. Daarin vindt u informatie over de met u afgesproken kwaliteitseisen. Ons administratief proces is zo ingericht dat wij voldoen aan de meest uitgebreide ISAE 3402-toetsing. Met integrale kwaliteitszorg kunnen wij de datakwaliteit op het hoogste niveau waarborgen. Financiële verslaglegging Belangrijk onderdeel van onze dienstverlening is de verantwoording van het bestuur door middel van het jaarwerk. In voortdurende afstemming met het bestuur en vele externe partijen zorgen we ervoor dat het jaarverslag en de jaarrekening op tijd kunnen worden vastgesteld. Dankzij een efficiënt proces bieden we de toezichthouder elk jaar vanaf begin april meer dan honderd jaarwerken aan, elk ruim voor de uiterste datum. Dit wordt ondersteund door een soepel proces van financiële administratie, pensioenuitkeringen en premie incasso. Het pensioenlandschap verandert snel, maar wij zijn daarop voorbereid: onze processen en systemen zijn ingericht voor de toekomst. Omdat we samenwerken met meer dan tachtig pensioenfondsen, weten we als geen ander hoe we alle veranderingen kunnen vertalen naar de unieke situatie van uw fonds.

16 Verder gaan is grenzen verleggen.

17 Waarom Syntrus Achmea? Samen met pensioenfondsen werken we aan een houdbaar en betaalbaar inkomen voor later. Dat doen we vanuit onze coöperatieve wortels. We snappen als geen ander hoe belangrijk dergelijke roots zijn. Daardoor zijn we goed in staat om ons te verplaatsen in onze klanten: grote en kleine pensioenfondsen met elk hun eigen karakter en identiteit. Onze coöperatieve instelling verklaart ook waarom we continuïteit belangrijker vinden dan winst. We hebben niets te verbergen en zijn volledig transparant in onze processen en kosten. Waarom Pensioenbeheer van Syntrus Achmea? We bieden maximale transparantie in kosten, resultaten en risico s. Zo houdt u grip op de kwaliteit van uw administratie en bent u in staat om zonder veel moeite verantwoording af te leggen aan toezichthouders en belanghebbenden. Onze processen en systemen zijn ingericht voor de toekomst: we kunnen elke mogelijke pensioenregeling uitvoeren, rekening houdend met de bijzonderheden van uw fonds. U kunt rekenen op een geoliede administratie. We investeren voortdurend in onze processen en systemen. Dankzij onze schaalgrootte werken we tegen de laagst mogelijke kosten en profiteert uw pensioenfonds mee van de innovaties die we ontwikkelen voor andere fondsen. We bieden deelnemers online toegang tot een persoonlijke pensioenplanner met realtime gegevens uit onze pensioenadministratie. Als de situatie daarom vraagt, vullen we ons team aan met beleids-, communicatie-, actuarieel en juridisch adviseurs. Wilt u meer weten over pensioenbeheer? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer , syntrusachmea@achmea.nl. Of kijk op onze website voor meer informatie:

18 Disclaimer De ondergenoemde vennootschappen, hierna gezamenlijk te noemen Syntrus Achmea spannen zich maximaal in om juiste en volledige informatie in deze brochure op te nemen. Ondanks de zorg en aandacht die Syntrus Achmea besteedt aan de samenstelling van deze brochure, kan de juistheid en volledigheid van de gegevens in deze publicatie niet worden gegarandeerd. Syntrus Achmea sluit iedere aansprakelijkheid uit voor directe of indirecte schade ten gevolge van c.q. voortvloeiend uit onjuiste en of onvolledige gegevens, tenzij sprake is van opzet of grove schuld van Syntrus Achmea. De informatie in deze brochure is uitsluitend bedoeld voor professionals binnen de (financieel) zakelijke dienstverlening. Syntrus Achmea Pensioenbeheer N.V. Syntrus Achmea Real Estate & Finance B.V. Syntrus Achmea Vermogensbeheer B.V.

19 We trekken samen op met onze klanten in het ontwikkelen van nieuwe diensten, uitwisselen van kennis en beïnvloeden van wet- en regelgeving. Verder gaan.

20 Syntrus Achmea zet zich in voor een houdbaar en betaalbaar inkomen voor later. Dat doen we voor onze klanten: ruim 80 bedrijfstak-, ondernemings-, en beroepspensioenfondsen en hun deelnemers. In onze dienstverlening en adviezen staat hun belang centraal. We trekken samen op met onze klanten. We ontwikkelen samen nieuwe diensten, delen kennis en oefenen gezamenlijk invloed uit op nieuwe wet- en regelgeving. We bieden onze klanten diensten op het gebied van pensioenbeheer, fiduciair management, vermogensbeheer en vastgoedbeheer. We beheren een vermogen van bijna 60 miljard euro en verzorgen de pensioenen van ruim drie miljoen deelnemers.

Fiduciair management

Fiduciair management Fiduciair management Fiduciair management De identiteit van uw fonds staat centraal Ontwikkelingen in de pensioenwereld vragen om een brede opvatting van fiduciair management. Om verder te kijken dan

Nadere informatie

Strategisch Pensioenmanagement

Strategisch Pensioenmanagement Strategisch Pensioenmanagement Strategisch Pensioenmanagement is samenbrengen. Strategisch Pensioenmanagement De belangrijkste taak van Strategisch Pensioenmanagement is ervoor te zorgen dat u in control

Nadere informatie

Vastgoed en vastgoedfinancieringen

Vastgoed en vastgoedfinancieringen Vastgoed en vastgoedfinancieringen Dé strategisch vastgoedpartner voor pensioenfondsen Syntrus Achmea Real Estate & Finance is dé strategisch vastgoedpartner voor pensioenfondsen. Dankzij onze unieke

Nadere informatie

Vastgoed en vastgoedfinancieringen

Vastgoed en vastgoedfinancieringen Vastgoed en vastgoedfinancieringen Dé strategisch vastgoedpartner voor pensioenfondsen is dé strategisch vastgoedpartner voor pensioenfondsen. Dankzij onze unieke combinatie van pensioenexpertise en vastgoedexpertise

Nadere informatie

Pensioenuitvoering Stichting Pensioenfonds RBS Nederland

Pensioenuitvoering Stichting Pensioenfonds RBS Nederland Personeelspresentatie Pensioenuitvoering Stichting Pensioenfonds RBS Nederland Door Syntrus Achmea OPF Amsterdam / Rotterdam mei 2010 Even voorstellen Maurice Vollebregt Fondsmanager Syntrus Achmea OPF

Nadere informatie

Overzicht Beleid & Wet- en regelgeving pensioenen

Overzicht Beleid & Wet- en regelgeving pensioenen Overzicht Beleid & Wet- en regelgeving pensioenen 15 december 2015 GEWIJZI Vooraf 08 Herziening IORP-richtlijn G 01 Toekomst pensioenstelsel 09 Payroll - motie Hamer G 02 03 04 05 Algemeen pensioenfonds

Nadere informatie

Asset & Liability Management

Asset & Liability Management Asset & Liability Management Verder gaan is de juiste balans vinden. ALM: inzicht in risico s Zorgen voor balans tussen pensioenverplichtingen en de opbouw van het pensioenvermogen. Het is een kerntaak

Nadere informatie

Overzicht Beleid & Wet- en regelgeving pensioenen

Overzicht Beleid & Wet- en regelgeving pensioenen Overzicht Beleid & Wet- en regelgeving pensioenen 19 februari 2016 NIEUW VERNIEUWD ONGEWIJZIGD Vooraf VERNIEUWD 08 Payroll motie Hamer ONGEWIJZIGD 01 02 03 04 05 Toekomst pensioenstelsel Verbetering beschikbare

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Op woensdagmiddag 9 maart, aansluitend aan de jaarbijeenkomst van de Vereniging Gepensioneerden Getronics (VGG), organiseerde Stichting Voorzieningsfonds Getronics

Nadere informatie

TRANSPARANTIEDOCUMENT

TRANSPARANTIEDOCUMENT TRANSPARANTIEDOCUMENT Vereniging Nederlands Pensioenfonds voor de Sigarenindustrie en aanverwante Bedrijven (VNPS) Dit is een uitgave van de Vereniging Nederlands Pensioenfonds voor de Sigarenindustrie

Nadere informatie

Verder gaan is elke stap zorgvuldig zetten.

Verder gaan is elke stap zorgvuldig zetten. Integrale aanpak Verder gaan is elke stap zorgvuldig zetten. Integrale aanpak Risicobeheersing staat aan de basis van elk beleggingsbeleid. Omdat het renterisico het belangrijkste risico voor pensioenfondsen

Nadere informatie

1 Missie, visie Doelgroepen Communicatiedoelstellingen Kernboodschap van de communicatie Communicatiestrategie...

1 Missie, visie Doelgroepen Communicatiedoelstellingen Kernboodschap van de communicatie Communicatiestrategie... Communicatiebeleidsplan 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1 Missie, visie... 3 2 Doelgroepen... 4 3 Communicatiedoelstellingen... 4 4 Kernboodschap van de communicatie... 5 5 Communicatiestrategie... 6 6 Jaarlijks

Nadere informatie

Overzicht Beleid & Wet- en regelgeving pensioenen

Overzicht Beleid & Wet- en regelgeving pensioenen Overzicht Beleid & Wet- en regelgeving pensioenen 14 september 2015 VERD VERD VERD VERD GEWIJZI Vooraf VERD VERD 08 VERD Herziening IORP-richtlijn VERD G 01 02 03 04 05 VERD Toekomst pensioenstelsel Algemeen

Nadere informatie

APF toekomstbestendige oplossing voor pensioenfondsen 13:30 14:45

APF toekomstbestendige oplossing voor pensioenfondsen 13:30 14:45 APF toekomstbestendige oplossing voor pensioenfondsen 13:30 14:45 1 Agenda Introductie APF Wat is een Algemeen Pensioenfonds? Het nut van een APF Wat zijn de belangrijkste bouwstenen van De Nationale APF?

Nadere informatie

Voor een houdbaar en betaalbaar inkomen voor later

Voor een houdbaar en betaalbaar inkomen voor later Vermogensbeheer Voor een houdbaar en betaalbaar inkomen voor later Een houdbaar en betaalbaar inkomen voor later. Dat is de belofte van uw pensioenfonds aan uw deelnemers. Verder gaan is nu zorgen voor

Nadere informatie

Communicatieplan Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland

Communicatieplan Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland Communicatieplan Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland Algemeen Volgens het pensioenreglement dat met ingang van 1 mei 2012 van kracht is voor de Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland

Nadere informatie

Verkort jaarverslag

Verkort jaarverslag Verkort jaarverslag 2014 1 Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven Hoe deed ons pensioenfonds het in 2014? Waar hield het bestuur zich mee bezig? En wat waren

Nadere informatie

Eenvoudig goed. Een pensioen op basis van beleggen. Essentie Pensioen

Eenvoudig goed. Een pensioen op basis van beleggen. Essentie Pensioen Eenvoudig goed. Een pensioen op basis van beleggen. Essentie Pensioen Eenvoudig goed Zoals elke werkgever denkt u na over de toekomst. Van uw bedrijf. En van uw werknemers. Logisch dat u ook een pensioenregeling

Nadere informatie

Wie is Service - kantoor AGH? Waar staat Servicekantoor. Wat mag u van Service - kantoor AGH verwachten? De organisatie van Servicekantoor AGH

Wie is Service - kantoor AGH? Waar staat Servicekantoor. Wat mag u van Service - kantoor AGH verwachten? De organisatie van Servicekantoor AGH Servicekantoor AGH 4 6 8 10 Wie is Service - kantoor AGH? Waar staat Servicekantoor AGH voor? Wat mag u van Service - kantoor AGH verwachten? De organisatie van Servicekantoor AGH 2 Servicekantoor AGH

Nadere informatie

Wanneer gaat u met pensioen: eerder of later? AOW-leeftijd verschuift opnieuw

Wanneer gaat u met pensioen: eerder of later? AOW-leeftijd verschuift opnieuw Pensioenflits Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie + Verkort jaarverslag Juli 2017 De Pensioenflits is een uitgave van uw Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie

Nadere informatie

Het Flexibel Werknemers Pensioen Compact. Voor nu en later

Het Flexibel Werknemers Pensioen Compact. Voor nu en later Het Flexibel Werknemers Pensioen Compact Voor nu en later Inkomenszekerheid voor uw medewerkers Voor nu en later Als uw medewerkers stoppen met werken, willen ze kunnen vertrouwen op de zekerheid van

Nadere informatie

Centraal Beheer APF. Coöperatief, transparant en digitaal

Centraal Beheer APF. Coöperatief, transparant en digitaal Centraal Beheer APF Coöperatief, transparant en digitaal 1 Aangenaam Jop Versteegt Business Development Director Jop.Versteegt@Achmea.nl 06 12 99 66 84 Edwin Troost Senior Accountmanager Edwin.Troost@Achmea.nl

Nadere informatie

Verder gaan voor je klanten Dat is Syntrus Achmea

Verder gaan voor je klanten Dat is Syntrus Achmea Verder gaan... Verder gaan voor je klanten Dat is Syntrus Achmea Verder gaan is verrassen met oplossingen en adviezen die uw verwachtingen overtreffen. Ons vakmanschap en ondernemerschap inzetten om alle

Nadere informatie

FISCOUNT LOONSERVICE UW PARTNER IN SALARIS- VERWERKING

FISCOUNT LOONSERVICE UW PARTNER IN SALARIS- VERWERKING FISCOUNT LOONSERVICE UW PARTNER IN SALARIS- VERWERKING > Wij werken al vele jaren samen met Fiscount Loonservice, en dat tot volle tevredenheid. Bij salarissen gaat het om geld, vaak veel geld, en tevreden

Nadere informatie

Later AOW en pensioen

Later AOW en pensioen Pensioenflits Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie + Verkort jaarverslag Juli 2017 De Pensioenflits is een uitgave van uw Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie

Nadere informatie

WHITE PAPER INRICHTING EN GOVERNANCE VAN VERMOGENSBEHEER

WHITE PAPER INRICHTING EN GOVERNANCE VAN VERMOGENSBEHEER WHITE PAPER INRICHTING EN GOVERNANCE VAN VERMOGENSBEHEER 14 september 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Beleggingsbeleid... 4 3. Governance bestuur... 4 3.1. Bestuur... 4 3.2. Taken- en rolverdeling...

Nadere informatie

Brochure. Pensioenfonds DSM Nederland

Brochure. Pensioenfonds DSM Nederland Brochure Pensioenfonds DSM Nederland Pensioenfonds DSM Nederland (PDN) Het bestuur van PDN Het bestuur van PDN bestaat uit maximaal acht leden. Van deze acht leden zijn: vier leden (inclusief voorzitter)

Nadere informatie

Wat is nu precies de rol van de werkgever, de vakbonden en het bestuur van het pensioenfonds?

Wat is nu precies de rol van de werkgever, de vakbonden en het bestuur van het pensioenfonds? Veelgestelde vragen en antwoorden Ontbinding Stichting Pensioenfonds Bavaria (in liquidatie) Wat gaat er op 1 april 2017 gebeuren? Dan gaan de opgebouwde pensioenaanspraken van de actieve en gewezen deelnemers

Nadere informatie

Het beheer van uw collectieve pensioenregeling

Het beheer van uw collectieve pensioenregeling Het beheer van uw collectieve pensioenregeling Dienstverlening ABC Pensioen: beheer collectieve pensioenregeling Na het afsluiten of verlengen van uw pensioenregeling is het belangrijk dat de pensioenregeling

Nadere informatie

ACCOUNTANTS BELASTINGADVISEURS. Growing into business met Young B&L. Voor ondernemers met ambitie

ACCOUNTANTS BELASTINGADVISEURS. Growing into business met Young B&L. Voor ondernemers met ambitie ACCOUNTANTS BELASTINGADVISEURS Growing into business met Young B&L Voor ondernemers met ambitie Growing into business met Young B&L Je talenten en ambities komen soms pas echt tot hun recht in een eigen

Nadere informatie

Vesting Finance Klantgericht factureren

Vesting Finance Klantgericht factureren Vesting Finance Klantgericht factureren Facturatie is een belangrijk element van uw bedrijfsvoering, maar niet iets dat u per se in huis moet hebben. Het is immers niet waar uw bedrijf in is gespecialiseerd.

Nadere informatie

LifeSight. De persoonlijke pensioenregeling.

LifeSight. De persoonlijke pensioenregeling. LifeSight. De persoonlijke pensioenregeling. 2 LifeSight. De persoonlijke pensioenregeling. Introductie U bent op zoek naar een moderne pensioenregeling voor uw werknemers. Een pensioenregeling waarbij

Nadere informatie

flits+ Het is veel in het nieuws, maar ik weet niet exact hoe mijn eigen pensioen eruit ziet Ik vind dat ik het moet lezen bpfhibin.

flits+ Het is veel in het nieuws, maar ik weet niet exact hoe mijn eigen pensioen eruit ziet Ik vind dat ik het moet lezen bpfhibin. pensioen Hoe warm loop jij voor het onderwerp pensioen? Informatie over uw pensioen Minder kans op verlaging, ook minder kans op indexatie Bpf HiBiN kiest voor online en digitaal Waar houdt het bestuur

Nadere informatie

Over onze communicatie

Over onze communicatie Over onze communicatie Stap Algemeen Pensioenfonds Heldere pensioenen, lage kosten, optimaal rendement, geen zorgen Stap komt tegemoet aan de moderne pensioenwensen van werknemers en werkgevers. Dit betekent

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF METRO PENSIOENFONDS. Metro Pensioenfonds brengt pensioenadministratie en communicatie onder bij Achmea Pensioenservices. Waarom?

NIEUWSBRIEF METRO PENSIOENFONDS. Metro Pensioenfonds brengt pensioenadministratie en communicatie onder bij Achmea Pensioenservices. Waarom? NIEUWSBRIEF METRO PENSIOENFONDS JANUARI 2019 Metro Pensioenfonds brengt pensioenadministratie en communicatie onder bij Achmea Pensioenservices. Waarom? Op 1 januari 2019 is de pensioenadministratie van

Nadere informatie

Pensioeninformatie. Rob Handgraaf november 2015. Welkom! Pensioen bij PGB

Pensioeninformatie. Rob Handgraaf november 2015. Welkom! Pensioen bij PGB Rob Handgraaf november 2015 Welkom! Pensioen bij PGB Inhoud Over PGB Uitvoeringsorganisatie van PGB Communicatie Vragen 2 Over PGB PGB is het bedrijfstakpensioenfonds voor: grafimedia branche kartonnage-

Nadere informatie

Ondernemen is risico s

Ondernemen is risico s CZ Verzuimmanagement 2014 Ondernemen is risico s beheersen Maatwerk in verzuimmanagement Hoe krijg je een verzuimende medewerker zo spoedig mogelijk, op een verantwoorde wijze, aan het werk? Een vraag

Nadere informatie

Investeren in vertrouwen. Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015

Investeren in vertrouwen. Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015 Investeren in vertrouwen Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015 1 Pensioenfonds Zorg en Welzijn: het pensioenfonds voor de sector zorg en welzijn Het meerjarenbeleidsplan 2011-2015 beschrijft welke

Nadere informatie

Stichting Norit Pensioenfonds

Stichting Norit Pensioenfonds Stichting Norit Pensioenfonds Communicatieplan 2017-2019 Dit communicatieplan is voorbereid door de werkgroep communicatie van Stichting Norit Pensioenfonds en vastgesteld door het bestuur. Amersfoort,

Nadere informatie

PROFIELSCHETS. Philips Pensioenfonds NIET UITVOEREND BESTUURDER 1/5. Stichting Philips Pensioenfonds

PROFIELSCHETS. Philips Pensioenfonds NIET UITVOEREND BESTUURDER 1/5. Stichting Philips Pensioenfonds PROFIELSCHETS NIET UITVOEREND BESTUURDER Stichting Stichting behoort tot de grootste ondernemingspensioenfondsen van Nederland met een belegd vermogen van bijna 18 miljard euro. Het pensioenfonds voert

Nadere informatie

Communicatiestrategie en -beleid Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland

Communicatiestrategie en -beleid Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland Communicatiestrategie en -beleid Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland Algemeen/Strategie Huidige Situatie Volgens het pensioenreglement van Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland (het

Nadere informatie

Communicatie. Versie 14-10-2015

Communicatie. Versie 14-10-2015 Communicatie Communicatie Pensionfonds DSM Nederland vindt een goed contact met zijn deelnemers heel belangrijk. Heb je vragen? Wij zijn iedere werkdag van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op onze Pension

Nadere informatie

Communicatie. Versie 25-02-2016

Communicatie. Versie 25-02-2016 Communicatie Versie 25-02-2016 Versie 25-02-2016 Communicatie SPF vindt een goed contact met zijn deelnemers heel belangrijk. Heb je vragen? Wij zijn iedere werkdag van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar op

Nadere informatie

SNELLE TRACKING & TRACING BIJ HEINEKEN PENSIOENFONDS

SNELLE TRACKING & TRACING BIJ HEINEKEN PENSIOENFONDS SNELLE TRACKING & TRACING BIJ HEINEKEN PENSIOENFONDS Het Heineken Pensioenfonds profiteert al meer dan 25 jaar van de actuariële kennis van Keylane. Een uitstekende tracking & tracing van de polishistorie

Nadere informatie

Ervaar meer met de speciale augmented reality app: Toekomst in zicht. De wereld achter jouw financiële toekomst

Ervaar meer met de speciale augmented reality app: Toekomst in zicht. De wereld achter jouw financiële toekomst Ervaar meer met de speciale augmented reality app: Toekomst in zicht De wereld achter jouw financiële toekomst APG werkt voor jou aan een goed pensioen, net als voor 4,5 miljoen andere mensen in Nederland.

Nadere informatie

Beleggen bij BeFrank. Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612

Beleggen bij BeFrank. Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612 Beleggen bij BeFrank Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612 Eindelijk een helder en eenvoudig pensioen tegen lage kosten. Binnen de pensioenwereld groeit de behoefte naar transparantie en eenvoud.

Nadere informatie

Organogram. Buitengewone leden BPMS. Leden BPMS. Vergadering van Afgevaardigden BPMS. BPMS-bestuur. toezicht inhoud regeling. Toezicht.

Organogram. Buitengewone leden BPMS. Leden BPMS. Vergadering van Afgevaardigden BPMS. BPMS-bestuur. toezicht inhoud regeling. Toezicht. Organogram Leden BPMS Buitengewone leden BPMS BPMS-bestuur Vergadering van Afgevaardigden BPMS Raad Raad van van Toezicht Toezicht toezicht inhoud regeling verantwoording SPMS-bestuur 1 Ortec ALM Organogram

Nadere informatie

2013 verkort in beeld. Ontwikkelingen. Pensioenen Beleggingen Organogram

2013 verkort in beeld. Ontwikkelingen. Pensioenen Beleggingen Organogram 02 verkort in beeld 03 Ontwikkelingen 05 08 10 Pensioenen Beleggingen Organogram Aantal deelnemers dat pensioen opbouwt Aantal personen dat een ouderdomspensioen ontvangt Aantal deelnemers met slapende

Nadere informatie

Communicatieplan Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland

Communicatieplan Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland Communicatieplan Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland Algemeen Volgens het pensioenreglement van Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland (het Fonds ), dient het Fonds te beschikken over

Nadere informatie

Communicatie Meerjarenplan Stichting Brocacef Pensioenfonds

Communicatie Meerjarenplan Stichting Brocacef Pensioenfonds Communicatie Meerjarenplan 2017-2019 Stichting Brocacef Pensioenfonds Vastgesteld in de vergadering van het bestuur van 3 mei 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Missie en visie... 3 3. Doelgroepen...

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2013

Verkort jaarverslag 2013 Verkort jaarverslag 2013 Uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw Voorwoord 2013 was een bijzonder jaar. Het was het eerste jaar samen voor het Pensioenfonds

Nadere informatie

Professionele opvolging met debiteurenmanagement van Vesting Finance

Professionele opvolging met debiteurenmanagement van Vesting Finance Professionele opvolging met debiteurenmanagement van Vesting Finance Voor het voortbestaan en de groei van uw organisatie is het noodzakelijk dat uw debiteurenbeheer professioneel en efficiënt is ingericht.

Nadere informatie

HLB Online. Met een gerust hart ondernemen. www.hlb-van-daal.nl

HLB Online. Met een gerust hart ondernemen. www.hlb-van-daal.nl Met een gerust hart ondernemen www.hlb-van-daal.nl Met een gerust hart ondernemen Wist u dat u bij Van Daal & Partners uw administratieve handelingen ook digitaal kunt uitvoeren? Met het online-dienstenpakket

Nadere informatie

MEER GRIP OP UW BEDRIJFSVOERING IN EEN SNEL VERANDERENDE WERELD DAT TELT.

MEER GRIP OP UW BEDRIJFSVOERING IN EEN SNEL VERANDERENDE WERELD DAT TELT. MEER GRIP OP UW BEDRIJFSVOERING IN EEN SNEL VERANDERENDE WERELD Omdat mensen tellen. DE TIJD VOOR VERANDERING IS NU De wereld verandert. Misschien wel sneller dan ooit. Snel schakelen wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch

Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch Pag. /8 Delta Lloyd garandeert de opgebouwde aanspraken en tarieven. Het Garantiepensioen

Nadere informatie

Pensioen in uitvoering

Pensioen in uitvoering Pensioen in uitvoering Pensioen in uitvoering Morgen is vandaag Morgen is vandaag is het motto van APG Het verwoordt dat APG zich elke dag opnieuw inzet voor het pensioen van morgen. Het onderstreept dat

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland. Communicatie Strategie 2018

Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland. Communicatie Strategie 2018 Stichting Pensioenfonds Communicatie Strategie 2018 Stichting Pensioenfonds Communicatiestrategie en -beleid inclusief jaarplan Stichting Pensioenfonds Algemeen/Strategie Huidige Situatie Volgens het pensioenreglement

Nadere informatie

Verkort jaarverslag PHI 2012

Verkort jaarverslag PHI 2012 Verkort jaarverslag PHI 2012 Uitgave van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw Voorwoord Eén sterk, toekomstbestendig pensioenfonds. Met dat doel gingen het

Nadere informatie

Onderwijs Totaal Polis

Onderwijs Totaal Polis Onderwijs Totaal Polis Eén verzekeringspolis voor onderwijsinstellingen Alle denkbare verzekeringen gebundeld Eén aanspreekpunt Jaarlijks automatische optimalisering van polisvoorwaarden En: Heldere en

Nadere informatie

COMMUNICATIEBELEID Eigenaar: Document: Versie: Datum: Auteur: Versie Status Datum Omschrijving

COMMUNICATIEBELEID Eigenaar: Document: Versie: Datum: Auteur: Versie Status Datum Omschrijving COMMUNICATIEBELEID Eigenaar: Bestuur pensioenfonds Scildon Document: Communicatiebeleid Versie: Definitief Datum: 31.05.2017 Auteur: Antoinette Ankone Versie Status Datum Omschrijving 0.1 Concept 01-08-2016

Nadere informatie

Onze pensioenregeling is klaar voor de toekomst

Onze pensioenregeling is klaar voor de toekomst Onze pensioenregeling is klaar voor de toekomst Voor een evenwichtig pensioen zorgen INFORMATIE OVER HET MEEùS COLLECTIEF PENSIOENADVIES Advies Passend, betaalbaar en toekomstbestendig De pensioenwetgeving

Nadere informatie

Algemene Vergadering 22 juni Stichting Pensioenfonds Protector

Algemene Vergadering 22 juni Stichting Pensioenfonds Protector Algemene Vergadering 22 juni 2015 Stichting Pensioenfonds Protector Agenda Opening Ton van der Linden Notulencommissie instellen Gerda Shultz Jaarverslag Protector Gerda Shultz Status update website /

Nadere informatie

Uitvoering van rechtstreeks verzekerde regelingen

Uitvoering van rechtstreeks verzekerde regelingen RAPPORT ACHMEA PENSIOEN- & LEVENSVERZEKERINGEN N.V. Laan van Malkenschoten 20 Postbus 9150 7300 HZ Apeldoorn www.achmea.nl Uitvoering van rechtstreeks verzekerde regelingen Rapportage Intern toezicht in

Nadere informatie

PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN Vastgesteld 28 maart 2019.

PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN Vastgesteld 28 maart 2019. PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN Vastgesteld 28 maart 2019. 1. Het Pensioenfonds Bpf MITT Bpf MITT is opgericht met het doel de pensioenregelingen van de aangesloten werkgevers uit te voeren. Het

Nadere informatie

Overgang naar Bpf Detailhandel 27 September 2017

Overgang naar Bpf Detailhandel 27 September 2017 Overgang naar Bpf Detailhandel 27 September 2017 Agenda Overgang naar Pensioenfonds Detailhandel Aanleiding Uitgangspunten voor samenwerking Conclusies Besluit Sociale Partners In het kort: Pensioenfondsen

Nadere informatie

Brochure Communicatie

Brochure Communicatie Brochure Communicatie Communicatie Pensionfonds DSM Nederland vindt een goed contact met zijn deelnemers heel belangrijk. Als je vragen hebt of informatie over de pensioenen van PDN zoekt, kun je op de

Nadere informatie

2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG

2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 1 Toelichting op het jaarverslag In het jaarverslag legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

Pensioenfonds DSM Nederland. Versie

Pensioenfonds DSM Nederland. Versie Pensioenfonds DSM Nederland Versie 11-07-2017 Versie 11-07-2017 Pensioenfonds DSM Nederland (PDN) Het bestuur van PDN Het bestuur van PDN bestaat uit maximaal acht leden. Van deze acht leden zijn: vier

Nadere informatie

Pensioen in uitvoering

Pensioen in uitvoering Pensioen in uitvoering Pensioen in uitvoering Morgen is vandaag Morgen is vandaag is het motto van APG Het verwoordt dat APG zich elke dag opnieuw inzet voor het pensioen van morgen. Het onderstreept dat

Nadere informatie

2012 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG

2012 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 2012 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 1 Toelichting op het jaarverslag In het Jaarverslag 2012 legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

Jaarbericht. Verdergaande professionalisering

Jaarbericht. Verdergaande professionalisering Jaarbericht Verdergaande professionalisering 1 Vooraf Het jaar 2017 was voor SPH een jaar van nadenken, besluiten, communiceren en uitvoeren. Zoals ieder jaar dat natuurlijk hoort te zijn. Maar 2017 was

Nadere informatie

Terugblik 2011 in cijfers

Terugblik 2011 in cijfers Terugblik 2011 in cijfers U vindt hier een samenvatting van het jaarverslag 2011. Het volledige jaarverslag kunt u downloaden via www.pensioenfondsricohnederland.nl. Financiële situatie Door de kredietcrisis

Nadere informatie

Een optimale cashflow met credit management van Vesting Finance

Een optimale cashflow met credit management van Vesting Finance Een optimale cashflow met credit management van Vesting Finance Een optimale cashflow, hoe bereikt u die? Om de continuïteit van uw organisatie te borgen en groei te realiseren heeft u werkkapitaal nodig.

Nadere informatie

Wilt u altijd inzicht in hoe uw bedrijf presteert?

Wilt u altijd inzicht in hoe uw bedrijf presteert? Wilt u altijd inzicht in hoe uw bedrijf presteert? Altijd beschikken over up-to-date cijfers? U wilt weten waar u staat, om in te spelen op ontwikkelingen? U heeft behoefte aan een sparringpartner en u

Nadere informatie

premieoverzicht 2005

premieoverzicht 2005 stichting pensioenfonds wonen ouderdomspensioen/nabestaandenpensioen/prepensioen 2,75% 7,25% 10,00% extra ouderdomspensioen/ extra nabestaandenpensioen 1) 2,00% 6,00% 8,00% arbeidsongeschiktheidspensioen

Nadere informatie

Competentievisie. lid verantwoordingsorgaan

Competentievisie. lid verantwoordingsorgaan Competentievisie lid verantwoordingsorgaan In dit document worden de vereiste kennis, ervaring en competenties voor de leden van het verantwoordingsorgaan omschreven. De vereiste competenties hebben betrekking

Nadere informatie

Profielschets lid Raad van Toezicht. 20 mei 2019

Profielschets lid Raad van Toezicht. 20 mei 2019 Profielschets lid Raad van Toezicht 20 mei 2019 71649 092004 1. INLEIDING Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Kappersbedrijf (hierna: Pensioenfonds Kappers) is het pensioenfonds voor de kappersbranche.

Nadere informatie

midden in het leven Garantie Plan

midden in het leven Garantie Plan midden in het leven Garantie Plan Garantie Plan Zekerheid is voor heel veel mensen een belangrijk anker in het leven. Ook op financieel gebied. U wilt graag weten waar u aan toe bent. Als u kunt rekenen

Nadere informatie

2014 KPMG Advisory N.V

2014 KPMG Advisory N.V 02 Uitbesteding & assurance 23 Overwegingen bij uitbesteding back- en mid-office processen van vermogensbeheer Auteurs: Alex Brouwer en Mark van Duren Is het zinvol voor pensioenfondsen en fiduciair managers

Nadere informatie

PGB actueel door Arnold Verplancke

PGB actueel door Arnold Verplancke door Arnold Verplancke Inhoud Financiële resultaten 2014 en eerste maanden 2015 Aansluitingen en groei deelnemersbestand Kosten per deelnemer Nieuwe wetgeving: - APF - Communicatie Nieuw portaal gepensioneerden

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering VG SABIC IP

Algemene Ledenvergadering VG SABIC IP Algemene Ledenvergadering 15 april 2016 VG SABIC IP Gerard Rutten Algemeen Directeur DPS 2016-000103 In vogelvlucht. 1.DPS even voorstellen 2.Pensioenontwikkelingen in Nederland 2 DSM Pension Services

Nadere informatie

Cordares. 1.1 Zorgvuldig en toegewijd 8 1.2 Segment bedrijfstakregelingen 8 1.3 Segment niet-bedrijfstakregelingen

Cordares. 1.1 Zorgvuldig en toegewijd 8 1.2 Segment bedrijfstakregelingen 8 1.3 Segment niet-bedrijfstakregelingen 1 Cordares 1.1 Zorgvuldig en toegewijd 8 1.2 Segment bedrijfstakregelingen 8 1.3 Segment niet-bedrijfstakregelingen 10 1.4 Opdrachtgevers 11 1.5 Premies en uitkeringen 11 1.6 Cordares op het internet 12

Nadere informatie

Meer ondernemen met B-OnLine. Denk ondernemend. Denk Bol.

Meer ondernemen met B-OnLine. Denk ondernemend. Denk Bol. Meer ondernemen met B-OnLine Denk ondernemend. Denk Bol. Bol volgt de hartslag van uw bedrijf met B-OnLine Het beste uit uw onderneming halen Bol helpt ondernemers het beste uit zichzelf én hun bedrijf

Nadere informatie

Pensioen Nieuws. Uw pensioenregeling verandert opnieuw. #12 februari 15 P4 P6. Pensioenfonds

Pensioen Nieuws. Uw pensioenregeling verandert opnieuw. #12 februari 15 P4 P6. Pensioenfonds Pensioen Nieuws Een uitgave van Stichting Pensioenfonds AVEBE www.pensioenfondsavebe.nl #12 februari 15 1 Uw pensioenregeling verandert opnieuw 3 Interview met Manager Martien Smid 4 Onze dekkingsgraad

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Heb ik straks genoeg geld? INHOUDSOPGAVE 1 Heb ik straks genoeg geld? 2 De pensioenplanner 6 Altijd het juiste antwoord

Nieuwsbrief. Heb ik straks genoeg geld? INHOUDSOPGAVE 1 Heb ik straks genoeg geld? 2 De pensioenplanner 6 Altijd het juiste antwoord Nieuwsbrief MEI 2014 INHOUDSOPGAVE 1 Heb ik straks genoeg geld? 2 De pensioenplanner 6 Altijd het juiste antwoord Heb ik straks genoeg geld? Hoeveel pensioen krijgt u later? Veel mensen hebben geen idee.

Nadere informatie

Financiële Diensten. Uw financiën efficiënt en goed geregeld

Financiële Diensten. Uw financiën efficiënt en goed geregeld Financiële Diensten Uw financiën efficiënt en goed geregeld n of diensten? Neem dan contact met ons op: rtfondsen.nl - www.sportfondsen.nl Wilt u meer weten over een van onze producte Telefoon: (020) 3550

Nadere informatie

Pensioen Nieuws. Lichte daling dekkingsgraad

Pensioen Nieuws. Lichte daling dekkingsgraad Pensioen Nieuws Een uitgave van Stichting Pensioenfonds AVEBE #11 juni 14 1 Financiële situatie Pensioenfonds AVEBE 2 Bereid je tijdig voor op je pensioen Uw pensioenoverzicht: weet hoe u er voor staat

Nadere informatie

WAT SPEELT ER ROND UW PENSIOEN BIJ SPUN?

WAT SPEELT ER ROND UW PENSIOEN BIJ SPUN? WAT SPEELT ER ROND UW PENSIOEN BIJ SPUN? Bijeenkomst voor pensioengerechtigden Dick Vis, voorzitter Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland 20 september 2016 Agenda 1. Samenvatting jaarverslag 2015 2.

Nadere informatie

Organogram. Buitengewone leden BPMS. Leden BPMS. Vergadering van Afgevaardigden BPMS. BPMS-bestuur. toezicht inhoud regeling. Toezicht.

Organogram. Buitengewone leden BPMS. Leden BPMS. Vergadering van Afgevaardigden BPMS. BPMS-bestuur. toezicht inhoud regeling. Toezicht. Organogram Leden BPMS Buitengewone leden BPMS BPMS-bestuur Vergadering van Afgevaardigden BPMS Raad Raad van van Toezicht Toezicht toezicht inhoud regeling verantwoording SPMS-bestuur 1 Ortec ALM Organogram

Nadere informatie

Bpf HiBiN voert de pensioenadministratie uit! Informatie voor een soepele overgang

Bpf HiBiN voert de pensioenadministratie uit! Informatie voor een soepele overgang Bpf HiBiN voert de pensioenadministratie uit! Informatie voor een soepele overgang Zo levert u gegevens aan over 2016 en in 2017 1 Overgang naar zelfadministratie Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor

Nadere informatie

Verzuim WGA Compleet. Houd de regie in eigen hand en help uw zieke (ex-)medewerkers weer snel aan het werk

Verzuim WGA Compleet. Houd de regie in eigen hand en help uw zieke (ex-)medewerkers weer snel aan het werk Verzuim WGA Compleet Houd de regie in eigen hand en help uw zieke (ex-)medewerkers weer snel aan het werk Wat leest u in deze brochure? 01 U heeft de regie met Verzuim WGA Compleet 3 02 Verzuim WGA Compleet

Nadere informatie

Specialist in de financiële sector happy people, higher output

Specialist in de financiële sector happy people, higher output Specialist in de financiële sector happy people, higher output MATCHING Recruitment specialist voor financiële markten Interim management en consultancy BankBook; online platform voor financials MAINTENANCE

Nadere informatie

Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds

Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds 1. Algemene kenmerken Het bestuur van de Stichting Notarieel Pensioenfonds (SNPF) is

Nadere informatie

ibisapps IBIS4Tender

ibisapps IBIS4Tender ibisapps IBIS4Tender online budgetten aanbesteden bewaken Quote Online aanbesteden met IBIS4Tender is transparant en voorkomt fouten. Daarnaast is het voor alle betrokkenen ook veel eenvoudiger. Transparanter

Nadere informatie

PROFIELSCHETS LEDEN LEDENRAAD PGGM COÖPERATIE U.A. 24 juni 2011

PROFIELSCHETS LEDEN LEDENRAAD PGGM COÖPERATIE U.A. 24 juni 2011 PROFIELSCHETS LEDEN LEDENRAAD PGGM COÖPERATIE U.A. 24 juni 2011 Inhoudsopgave PROFIELSCHETS LEDEN LEDENRAAD PGGM COÖPERATIE U.A.... 1 1. Kenschets ledenraad coöperatie: van ons, voor ons, door ons....

Nadere informatie

Jacobs Pensioenperspectief

Jacobs Pensioenperspectief Jacobs Pensioenperspectief n i e u w s b r i e f v o o r a l l e d e e l n e m e r s e n g e p e n s i o n e e r d e n v a n d e s t i c h t i n g p e n s i o e n f o n d s j a c o b s n e d e r l a n

Nadere informatie

Beschrijving Pension Fund Governance Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf

Beschrijving Pension Fund Governance Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf Beschrijving Pension Fund Governance Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf Dit is een uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Bakkersbedrijf Datum 15 juni 2012 1 Voorwoord

Nadere informatie

Nieuwe pensioenregeling vanaf 1 januari 2015. Jan Raaijmakers Aad van der Tak Michel Stok Voorzitter Manager Pensioenfonds Extern actuarieel adviseur

Nieuwe pensioenregeling vanaf 1 januari 2015. Jan Raaijmakers Aad van der Tak Michel Stok Voorzitter Manager Pensioenfonds Extern actuarieel adviseur Nieuwe pensioenregeling vanaf 1 januari 2015 Jan Raaijmakers Aad van der Tak Michel Stok Voorzitter Manager Pensioenfonds Extern actuarieel adviseur Agenda 1. Rol klankbordgroep 2. Waarom een nieuwe pensioenregeling?

Nadere informatie

NN Flexibel Garantie Pensioen. Een gegarandeerd pensioen met onderscheidende indexatiekracht

NN Flexibel Garantie Pensioen. Een gegarandeerd pensioen met onderscheidende indexatiekracht NN Flexibel Garantie Pensioen Een gegarandeerd pensioen met onderscheidende indexatiekracht Pensioen Pensioen is voor veel Nederlanders de belangrijkste inkomensvoorziening voor later. Pensioen zorgt niet

Nadere informatie

Privacy verklaring Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot

Privacy verklaring Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot Je neemt als (voormalig) werknemer deel aan de pensioenregeling van F. van Lanschot Bankiers N.V. Deze pensioenregeling wordt door (hierna: het pensioenfonds) uitgevoerd. Om je pensioenregeling zo goed

Nadere informatie