Uitstel pensioen en 100% norm

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitstel pensioen en 100% norm"

Transcriptie

1 Uitstel pensioen en 100% norm Vanaf 2014 gaan er nieuwe regels gelden voor de tweede en derde pijler pensioenen. De pensioenrichtleeftijd gaat naar 67 jaar. Werknemers die ook een stuk pensioen hebben opgebouwd met een ingangsleeftijd van 65 jaar willen dit pensioen misschien wel uitstellen tot 67 jaar. Kan dit? Of gooit de 100% norm roet in het eten? Situatie tot 2014 Werknemers die vóór 2014 pensioen hebben opgebouwd, zullen in de meeste gevallen 65 jaar als pensioenleeftijd hebben. Vanaf 2014 wordt deze pensioenleeftijd 67 jaar. Het is dus goed te begrijpen dat deze groep straks langer wil doorwerken om een zo volledig mogelijk pensioen op te bouwen. Ook omdat de AOW-leeftijd vanaf 2013 hoger is dan 65 jaar. In artikel 18a van de Wet op de loonbelasting 1964 (verder: Wet LB) is geregeld wat de uiterste fiscale grenzen zijn op het gebied van het ouderdomspensioen. Een van die grenzen is de maximale hoogte van het ouderdomspensioen. In de wet wordt 100 procent van het pensioengevend loon als maximum genoemd. Hierop zijn in artikel 18d van de Wet LB een aantal uitzonderingen gemaakt. Het ouderdomspensioen mag meer bedragen door: indexering; variatie in hoogte van de uitkeringen, maximaal 100:75 of 75:100; waardeoverdracht van pensioenaanspraken; gehele of gedeeltelijke onderlinge ruil van pensioenaanspraken. Met de invoering van de Wet aanpassing fiscale behandeling VUT/prepensioen en introductie levensloopregeling (verder: Wet VPL) is de pensioenrichtleeftijd omhoog gegaan van 60 naar 65 jaar. In het overgangsrecht van die wet is nog een extra uitzondering gemaakt voor de maximale hoogte van het ouderdomspensioen.

2 Als het ouderdomspensioen wordt uitgesteld van 60 naar 65 jaar telt deze verhoging van de ouderdomspensioenaanspraak niet mee voor de fiscale toetsing van de 100 procent-grens. Situatie vanaf 2014 Bij de nieuwe wetgeving vanaf 2014 is de uitzondering voor de 100%-toets niet gemaakt. Vooral werknemers die een groot deel pensioen hebben opgebouwd met een pensioenleeftijd 65 jaar en die dit willen uitstellen naar 67 jaar, zullen tegen deze beperking oplopen. Gevolgen Wat is het gevolg als het ouderdomspensioen boven de 100 procentgrens uitkomt? De Wet LB geeft de volgende uiterste momenten waarop het ouderdomspensioen moet ingaan: 1. Als de werknemer uit dienst gaat voor de pensioendatum dan gaat het ouderdomspensioen in op de vroegste datum genoemd onder 3., 4. en Gaat de werknemer na de pensioendatum uit dienst, dan moet het ouderdomspensioen meteen ingaan. 3. Als het pensioen 100 procent van het pensioengevend loon bereikt voor de AOW-gerechtigde leeftijd dan gaat het ouderdomspensioen uiterlijk in op de AOW-gerechtigde leeftijd. 4. Bereikt het pensioen de 100 procentgrens na de AOW-gerechtigde leeftijd, dan gaat het meteen in. 5. De uiterste ingangsdatum is vijf jaar na de AOW-gerechtigde leeftijd.

3 Een vereiste voor uitstel van pensioen na de pensioendatum is dat de werknemer doorwerkt. Als een werknemer voor een deel stopt met werken, zal het pensioen voor dat deel ook moeten ingaan. Heeft de werknemer dus straks pensioen dat hij heeft opgebouwd met een ingangsdatum van 65 jaar en wil hij dit uitstellen naar 67 jaar, dan kan dat alleen als hij doorwerkt. Komt het ouderdomspensioen vervolgens boven of op 100 procent van het pensioengevend loon, dan gaat het ouderdomspensioen verplicht in op het onder punt 3. of 4. hiervoor genoemde tijdstip. Beide gevallen zijn niet wat de werknemer eigenlijk wil, namelijk uitstel van de ingangsdatum en verdere opbouw van pensioenaanspraken. Onze opmerking Hopelijk komt de regering nog met een oplossing voor dit probleem dat nog groter wordt als het nu in behandeling zijnde wetsvoorstel wordt aangenomen. Het maximaal pensioengevend loon wordt dan namelijk euro! Een ander dilemma is een hoger pensioengevend loon uit het verleden. Op grond van verschillende salarisniveaus wordt de toetsing complexer indien bij de (100%) toetsing rekening wordt gehouden met pensioenopbouw uit het verleden.

4 Belastingplan 2014 en fiscale wetsvoorstellen In september 2013 heeft de minister van Financiën het Belastingplan 2014 en de overige fiscale maatregelen 2014 gepubliceerd. Het Belastingplan staat vooral in het teken van het uitvoeren van de diverse fiscale maatregelen uit het Regeerakkoord. Het voornaamste doel van deze maatregelen is het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Zo is de pseudo-heffing op hoge salarissen met één jaar verlengd, wordt de algemene heffingskorting voor hogere inkomens afgebouwd tot nul, en blijft de inflatiecorrectie in de loon- en inkomstenbelasting in 2014 achterwege. Een andere in het oog springende maatregel uit het Belastingplan betreft de gewijzigde fiscale facilitering van stamrechten. Ook wordt de vrijstelling in de schenkbelasting tijdelijk verruimd. Fiscale facilitering stamrechten Per 1 januari 2014 mogen alle vermogens die onder de stamrechtvrijstelling vallen, in één keer worden uitgekeerd. De eis dat deze stamrechten in periodieke termijnen moeten worden uitgekeerd, komt dus te vervallen. Hierbij is niet van belang of het stamrecht in een stamrecht-bv of bij een bank, beleggingsinstelling of verzekeraar is ondergebracht. Kiest men voor een uitkering ineens, dan valt deze uitkering normaliter geheel in box 1 van de inkomstenbelasting. Maar als de aanspraak in 2014 in één keer wordt uitgekeerd, wordt slechts over 80% van de uitkering belasting geheven. De stamrechtvrijstelling voor nieuwe stamrechten wordt op 1 januari 2014 afgeschaft. Vrijstelling schenkbelasting De eenmalig verhoogde vrijstelling in de schenkbelasting wordt tijdelijk verruimd. Momenteel mogen ouders eenmalig maximaal schenken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar, mits de schenking wordt gebruikt voor de eigen woning (zoals aankoop of verbouwing). Van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015 geldt een eenmalige vrijstelling van , waarbij géén nadere voorwaarden worden gesteld aan de relatie tussen schenker en ontvanger. Ook de leeftijd van de ontvanger is niet van belang. Kortom: íedereen mag van iemand anders zowel een familielid als een derde een onbelaste schenking ontvangen van maximaal Wel moet de schenking ten behoeve van de eigen woning worden gebruikt. Verder mag de schenking vanaf 1 oktober 2013 ook worden gebruikt voor de aflossing van een restschuld.

5 Inkomstenbelasting en heffingskortingen De tarieven van de loon- en inkomstenbelasting blijven in 2014 ongewijzigd. In 2015 wordt het tarief van de eerste schijf met 0,29%-punt verlaagd, en in 2016 volgt een verlaging van 0,06%-punt. De inflatiecorrectie in de loon- en inkomstenbelasting blijft in 2014 achterwege. Met betrekking tot de heffingskortingen geldt dat het maximum van de algemene heffingskorting in 2014 met 99 wordt verhoogd. Hiertegenover staat dat de algemene heffingskorting vanaf 2014 tot nihil wordt afgebouwd voor inkomens vanaf het begin van de tweede tariefschijf in de loon- en inkomstenbelasting ( ). Het maximum van de arbeidskorting wordt in 2014 eveneens verhoogd. Voor de hogere inkomens wordt de arbeidskorting in drie stappen verder afgebouwd tot nihil, met als resultaat dat men in 2017 vanaf een inkomen van ongeveer geen recht meer heeft op arbeidskorting. Pseudo-heffing hoge lonen De pseudo-heffing van 16% over salarissen boven de , die aanvankelijk alleen in 2013 zou gelden, is met één jaar verlengd. Dit betekent dat werkgevers deze heffing ook in 2014 moeten afdragen, te berekenen over het loon waarover in 2013 loonbelasting is geheven. Onze opmerking Op 10 oktober zijn de wetsvoorstellen als hamerstuk door de 1 e kamer gegaan. Let vooral bij stamrecht-bv s op het feit dat het hier om gederfd loon moet gaan. (art. 11, 1 lid g) De stamrecht- BV s die voortvloeien uit inbreng onderneming vallen niet onder de regeling.

6 Waardeoverdracht pensioenen De term waardeoverdracht wordt belangrijk op het moment dat pensioenuitvoerders bestaande rechten vanaf 2014 gaan invaren. In principe is hier sprake van een collectieve wijziging van de pensioenovereenkomst. Definitie Waardeoverdracht is omzetting van opgebouwde pensioenaanspraken hetzij binnen de eigen pensioenuitvoerder, hetzij naar een andere. De Pensioenwet (PW) geeft een omschrijving van waardeoverdracht en welke mogelijkheden en voorwaarden daarbij gelden. Waardeoverdrachten passen binnen het streven de arbeidsmobiliteit te vergroten en flexibiliteit binnen de arbeidsvoorwaarden te realiseren. De mogelijkheden van waardeoverdracht zijn expliciet in de PW opgenomen met de daarbij behorende voorwaarden. Ook internationale waardeoverdrachten staan in de wet. Er zijn 2 soorten waardeoverdracht: 1. Interne waardeoverdracht In dit geval gaan de pensioenaanspraken uit de ene regeling over naar een andere regeling van de werkgever (bijvoorbeeld in het geval dat de werkgever een nieuwe pensioenregeling introduceert.) De deelnemer kan dan de waarde van het opgebouwde pensioen omzetten van de ene soort pensioen in een ander soort pensioen (bijvoorbeeld van tijdelijk ouderdomspensioen omzetten naar levenslang ouderdomspensioen.) Interne waardeoverdracht kan alleen indien de deelnemer instemt met de omzetting. 2. Externe waardeoverdracht Vanaf 8 juli 1994 is het wettelijk recht op waardeoverdracht bij wisseling van baan geïntroduceerd. Vanaf die datum hebben pensioenuitvoerders de plicht om mee te werken aan waardeoverdrachten.

7 Voor die tijd bestond die plicht er niet. Pensioenuitvoerders hebben wel de bevoegdheid om aanspraken opgebouwd vóór 8 juli 1994 over te dragen. De plicht tot externe waardeoverdracht geldt niet als het overdragende of ontvangende pensioenfonds in onderdekking verkeert. Dat is ook het geval als op een verzekeraar de noodregeling van toepassing is. In het ontwerpbesluit Wet Versterking Bestuur Pensioenfondsen is ook een passage opgenomen over waardeoverdracht. Een ontvangende pensioenuitvoerder moet nu nog binnen één maand na herleving van de plicht tot waardeoverdracht een verzoek tot opgave van informatie bij de overdragende pensioenuitvoerder doen. Deze periode wordt verlengd tot drie maanden. Hiermee wordt tegengegaan dat informatie wordt opgevraagd die vervolgens niet gebruikt kan worden, omdat de plicht tot waardeoverdracht inmiddels is opgeschort. Pensioenshoppen In de pensioenwet (PW) wordt de mogelijkheid geboden om op de pensioendatum met het opgebouwde pensioenkapitaal te gaan shoppen. Dit houdt in dat een gewezen deelnemer bij pensionering het beschikbaar gekomen kapitaal uit een premie- of kapitaalovereenkomst kan aanwenden voor een periodieke uitkering bij een andere pensioenuitvoerder. Voor een verzekeraar is dat vanaf 1 januari 2008 een verplichting (art 81 PW). Hij moet dan meewerken aan een dergelijk verzoek tot waardeoverdracht. Voor pensioenfondsen is dat echter geen plicht (art 80 PW). Zij hebben de bevoegdheid hieraan mee te werken onder bepaalde voorwaarden. Onder andere moet de pensioenovereenkomst hierin voorzien. Ook zal de gewezen deelnemer al aanspraken moeten hebben jegens de ontvangende pensioenuitvoerder (bijvoorbeeld aanspraken die in het verleden opgebouwd zijn). Deze mogelijkheid tot shoppen geldt voor pensioenfondsen vanaf 1 januari 2007.

8 Collectieve waardeoverdracht Van collectieve waardeoverdracht is sprake bij overnames en fusies, bij overgang naar een andere pensioenuitvoerder of collectieve wijziging van de pensioenovereenkomst. Collectieve waardeoverdracht kan alleen als de belanghebbenden hiermee hebben ingestemd. Er zijn wettelijke regels met betrekking tot waardeoverdracht a. In het Besluit uitvoering Pensioenwet en de Wet verplichte beroepspensioenregeling zijn bepalingen voor de handelwijze bij waardeoverdrachten vastgelegd. Deze bepalingen hebben betrekking op de afhandelingstermijnen, de informatieverstrekking en de berekeningswijze. b. Voor wat betreft de berekeningswijze geldt dat een interne waardeoverdracht moet plaatsvinden op basis van collectieve actuariële gelijkwaardigheid. Dat geldt in elk geval bij uitkeringsovereenkomsten voor de vanaf 1 januari 2002 opgebouwde pensioenaanspraken. c. Voor kapitaal- en premieovereenkomsten geldt collectieve actuariële gelijkwaardigheid voor de vanaf 1 januari 2005 opgebouwde aanspraken. De overdrachtswaarde wordt berekend volgens het zogenaamde 'standaardtarief'. d. Een en ander is geregeld in het Besluit uitvoering Pensioenwet en de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Regeling Pensioenwet en de Wet verplichte beroepspensioenregeling. Kosten waardeoverdracht In situaties dat er een plicht tot waardeoverdracht bestaat mogen er géén kosten aan de gewezen deelnemer in rekening worden gebracht. Bestaat er geen plicht maar een bevoegdheid (vrijwillig recht) tot waardeoverdracht, dan is de pensioenuitvoerder vrij de administratiekosten afzonderlijk in rekening te brengen aan de gewezen deelnemer. Deze kosten mogen dus niet in mindering worden gebracht op de overdrachtswaarde. De pensioenuitvoerder mag bij waardeoverdrachten - uit hoofde van omzettingen - wegens gebruikmaking van dit keuzerecht géén kosten in rekening brengen.

9 Onze opmerking De mogelijkheden en verplichtingen vanuit collectieve waardeoverdracht lijken ver weg. Vanaf 2014 komt dit steeds dichterbij als werkgever en werknemers rechten willen samenvoegen of uitvoeringsovereenkomsten collectief worden aangepast aan de nieuwe fiscale regelgeving. Het knippen van pensioenen met verschillende uitkeringsdata (65 dan wel 67 jaar) is niet altijd gewenst. Bij collectieve waardeoverdracht is in ieder geval toestemming nodig van De Nederlandse Bank (DNB). 1 AFM geeft aanbevelingen over beschikbare premieregeling Recent heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoek gedaan naar een aantal pensioenproducten- om precies te zijn, naar beschikbare premieregelingen op beleggingsbasis van verzekeraars en gekeken of deze kostenefficiënt, nuttig, veilig en begrijpelijk zijn. Deze regelingen kunnen uitgevoerd worden door pensioenfondsen, premiepensioeninstellingen en verzekeraars (gezamenlijk pensioenuitvoerders). De AFM biedt werkgevers en werknemers handvatten voor het afsluiten van beschikbare premieregelingen. De uitkomsten van de analyse die de AFM heeft gedaan zijn besproken met het Verbond van Verzekeraars (Verbond). De belangrijkste conclusie van de AFM is dat het van groot belang is teleurstellingen te voorkomen. Dit kan door deelnemers goed te informeren over de belangrijkste productkenmerken en risico s. Een goed inzicht in de eigenschappen van een beschikbare premieregeling helpt werkgevers en werknemers bij het maken van een bewuste keuze en zorgt dat er een reëel verwachtingspatroon is over het te bereiken pensioen. De informatievoorziening moet volgens de AFM daarom verder verbeterd worden in samenspraak met werkgevers, adviseurs en pensioenuitvoerders.

10 Aanbevelingen De AFM en het Verbond komen tot de volgende aanbevelingen: Werkgevers (en adviseurs) en pensioenuitvoerders moeten werknemers goed informeren over de hoogte van de investering in de pensioenopbouw van medewerkers. Pensioenuitvoerders moeten werkgevers goed informeren over de totale kosten van de regeling in verschillende scenario s. Zij kunnen dit eventueel samen met adviseurs doen. Pensioenuitvoerders moeten, eventueel samen met werkgevers, werknemers goed informeren over de risico s die voor hen wel én niet verzekerd zijn, zoals partnerpensioen en verschillende typen arbeidsongeschiktheidsdekking. Pensioenuitvoerders moeten, eveneens eventueel samen met werkgevers, werknemers goed informeren over de beleggingsrisico s en de waarde en kosten van mogelijke garanties. Nuttig pensioenproduct De AFM vindt dat een pensioenproduct pas nuttig is als het kostenefficiënt, veilig en begrijpelijk is voor zowel werkgevers als werknemers. Bovendien moeten werknemers met informatie van pensioenuitvoerders en werkgevers voldoende overzicht kunnen creëren, inzicht kunnen krijgen en zo nodig actie kunnen ondernemen voor een passend pensioen. De AFM geeft een aantal aanbevelingen aan pensioenuitvoerders: 1. Kostenefficiëntie Pensioenuitvoerders moeten duidelijk maken welke kosten een werkgever precies betaalt bovenop de premie die hij inlegt voor zijn werknemers. Verzekeraars bieden in de praktijk, vooruitlopend op wetgeving (ingangsdatum 1 januari 2015), al zogenaamde netto premiestaffels aan. Dit betekent dat de kosten niet uit de pensioenpremie worden voldaan, maar apart in rekening worden gebracht bij de werkgever. Hierdoor ontstaat een zuiverder beeld van de kosten en wordt de pensioenopbouw niet door kosten geremd.

11 Daarnaast bieden de meeste verzekeraars, naast maatwerkregelingen, ook gestandaardiseerde regelingen aan. Daardoor worden schaalvoordelen gecreëerd en kosten gedrukt. 2. Veiligheid De AFM vindt een pensioenproduct veilig als het standaard zorgt voor inkomen bij pensionering, overlijden en arbeidsongeschiktheid. Producten zijn in de visie van de AFM veilig als de uitkomsten in alle scenario s uit te leggen en acceptabel zijn. De keuze voor het soort pensioenregeling is echter de verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. Als zij ervoor kiezen om beperkingen aan te brengen, dan is het cruciaal dat zij de consequenties van die beperkingen in bijvoorbeeld nabestaanden- en arbeidsongeschiktheidsregelingen goed begrijpen, en werknemers in staat worden gesteld eigen aanvullende voorzieningen te treffen. Alle betaalde premie moet op ieder moment (na aftrek van mogelijke kosten en/of risicopremies) goed worden belegd, zodat het gedurende de looptijd én bij pensioeningang zo veilig mogelijk is voor de hoogte van het pensioen (het lifecycle-principe). Werknemers kiezen in de meeste gevallen voor de default. Zij dienen zich echter wel bewust te zijn van de mogelijke risico s die aan deze keuze verbonden zijn. Als er weinig premie wordt ingelegd, wordt er weinig belegd en zal er een laag pensioen worden gehaald. Dat klinkt logisch, maar kan een tegenvallend pensioen opleveren als deelnemers niet weten dat er weinig premie wordt ingelegd. Werkgevers en werknemers moeten zich dus bewust zijn van wat zij afspreken over pensioen. Als het niet anders kan en er bijvoorbeeld eigenlijk te weinig premie wordt ingelegd, moeten werkgevers en/of adviseurs en pensioenuitvoerders de werknemers waarschuwen voor een mogelijk, in de ogen van een deelnemer, ontoereikend pensioen.

12 De norm bij een beschikbare premieregeling Bij beschikbare premieregelingen wordt de hoogte van de in te leggen premie gebaseerd op zogenaamde premiestaffels. De maximale hoogte van zo n premiestaffel is voorgeschreven door de Belastingdienst, en is zo ontworpen dat met alle betaalde premie in ongeveer 40 jaar ongeveer 70% van het gemiddelde salaris aan pensioen kan worden behaald. Als er een lagere premie dan in de premiestaffel van de Belastingdienst wordt afgesproken door de werkgever, adviseur en pensioenuitvoerder, dan is een pensioen van 70% van het gemiddelde salaris op de einddatum niet haalbaar. Een pensioenregeling met een vrijwillig partnerpensioen heeft grote nadelen. In deze gevallen wordt de risicopremie namelijk afgeschreven van het kapitaal van de deelnemer. Bij gebruik van een onvolledige premiestaffel kan dit onevenredig zwaar drukken op de opbouw van ouderdomspensioen. De AFM en het Verbond signaleren dat de bestaande regelgeving rondom premiestaffels niet goed aansluit bij de economische omstandigheden. Dit levert extra risico op voor de pensioenopbouw. Bij de premiestaffels wordt rekening gehouden met een rente van 4%. Onder voorwaarden mag ook een premiestaffel gebruikt worden die uitgaat van een rente van 3%. Gegeven de actuele situatie is het aan te bevelen dat gebruik van de premiestaffel van 3% zonder aanvullende voorwaarden wordt toegestaan. 3. Begrijpelijkheid Alle informatie die een pensioenuitvoerder geeft moet duidelijk, juist en volledig zijn. Volgens de AFM moeten pensioenuitvoerders en/of adviseurs zowel werkgevers als werknemers expliciet wijzen op de risico s die zij lopen. Onder begrijpelijkheid wordt verstaan dat het product niet onnodig ingewikkeld is. In hoeverre kan de klant de kwaliteit en passendheid ervan goed beoordelen? Voor begrijpelijkheid zijn zowel de kenmerken van het product als de manier waarop die kenmerken worden uitgelegd, belangrijk. Pensioenuitvoerders moeten ervoor zorgen dat producten en voorwaarden niet te ingewikkeld zijn, zodat het vooruitzicht en de risico s altijd duidelijk zijn.

13 Een werkgever en/of adviseur moet goed weten welk product hij afsluit en wat hij daarbij precies met de pensioenuitvoerders afspreekt: alle voorwaarden en alle te betalen kosten moeten duidelijk zijn. Een adviseur en/of pensioenuitvoerder moet uitleggen dat de kosten kunnen stijgen als de situatie van zijn werknemers verandert (bijvoorbeeld als zij ouder worden of gaan trouwen). Ook werknemers dienen te beseffen dat de hoogte van zijn uiteindelijke pensioen afhankelijk is van de premie die wordt ingelegd en van de beleggingsresultaten. Ook moet duidelijk zijn wat de gevolgen zijn van langer leven en van veranderingen in de rentestand. Onze opmerking De AFM maakt ons duidelijk dat we kritisch moeten zijn op zowel het advies als het aan te bieden pensioenproduct. In alle gevallen heeft dat impact op werkgever en werknemers. Eenzijdig advies of een geïnformeerde verlenging, zoals wij soms in de praktijk tegenkomen, staat in schril contrast met de uitkomst van het overleg tussen het verbond en de waarschuwing van de AFM. De AFM vraagt extra aandacht voor de kosten van een pensioenproduct en het effect van garanties op het uiteindelijk te behalen pensioen. Het kiezen van zekerheid kan van waarde zijn, maar kost meestal extra geld. De voor- en nadelen van garanties, versus het lopen van beleggingsrisico verdient meer aandacht vanuit de adviespraktijk. Vóór 2014 pensioenkeuze DGA De directeur-grootaandeelhouder (DGA) staat voor een belangrijke keuze als het om pensioen gaat. Pensioenopbouw in de eigen vennootschap is nog steeds fiscaal zeer aantrekkelijk, maar de spelregels zijn inmiddels wel veranderd. Wettelijke aanpassingen Vanaf 1 januari 2014 moeten alle pensioenregelingen zijn aangepast aan de Wet Verhoging AOW en Pensioenrichtleeftijd, kortgezegd de Wet VAP. In de praktijk komt dit neer op een verhoging van de pensioenrichtleeftijd naar 67 jaar.

14 De verhoging van de pensioenrichtleeftijd heeft tot gevolg dat de maximale toegestane opbouwpercentages voor pensioen wordt verlaagd van 2% naar 1,9% (voor middelloonregelingen van 2,25% naar 2,15%). De BV die ná 01 januari 2014 een fiscaal bovenmatige pensioenregeling heeft, kan te maken krijgen met 52% belastingheffing over de economische waarde én 20% revisierente. Actie is gewenst! De verschillende mogelijkheden en opties om de financiële consequenties in beeld te brengen, betreft: 1. Invaren naar pensioenleeftijd De pensioenknip of 3. Instandhouden van leeftijd Keuze premievrij pensioen 5. Keuze extern eigen beheer of verzekeren Onze opmerking De keuze van uitstel, pensioenknip, premievrij pensioen of mogelijk extern verzekeren is maatwerk én noodzakelijk om op korte termijn te maken. Ook het dividendbeleid, fiscale optimalisering, voldoende pensioenvermogen en alternatieven dienen hierbij aan bod te komen. De formele juridische vastlegging wordt een uitdaging voor accountants, fiscalisten en pensioenadviseurs. Wij adviseerden DGA-adviseurs de besluiten, in samenspraak met de DGA en haar accountant, vóór te formaliseren in de notulen van een aandeelhoudersvergadering (AVA). Een juiste onderbouwing met de voor- en nadelen per keuze dient hierbij zeker aan bod te komen. ******************** Deze nieuwsbrief is opgesteld door: Pensioendesk Nederland, Noach A.G. van Beusekom MPLA/FFP (auteur)

veel gestelde vragen 1. Over de toets

veel gestelde vragen 1. Over de toets veel gestelde vragen 1. Over de toets 1.1 Welke pensioenregelingen worden door a.s.r. getoetst? Alle pensioenregelingen waarin een relatie bestaat tussen het inkomen en pensioenopbouw. Pensioenregelingen

Nadere informatie

Fiscale wetsvoorstellen. Voor 2014 en volgende jaren

Fiscale wetsvoorstellen. Voor 2014 en volgende jaren Fiscale wetsvoorstellen Voor 2014 en volgende jaren Wetsvoorstellen In deze presentatie Belastingplan 2014 Overige fiscale maatregelen 2014 Wet wijziging percentages belasting- en invorderingsrente Wet

Nadere informatie

Overzicht Nederlands sociaal en arbeidsrecht en voorschriften van informatieverstrekking

Overzicht Nederlands sociaal en arbeidsrecht en voorschriften van informatieverstrekking Bij de uitvoering van de pensioenregeling van een in Nederland gevestigde werkgever door een pensioeninstelling uit een andere lidstaat blijven, op grond van de Europese Richtlijn EU 2016/2341/EU, het

Nadere informatie

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld?

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Stichting PENSIOENFONDS CAPGEMINI Nederland Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Beschikbare premieregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

Wat krijgt u in deze pensioenregeling?

Wat krijgt u in deze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Conservatrix. U bouwt vanaf 1 juni 2008 pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever . In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Update! WIJZIGINGEN PENSIOENREGELING PER 1 JANUARI 2015. bpfhibin.nl

Update! WIJZIGINGEN PENSIOENREGELING PER 1 JANUARI 2015. bpfhibin.nl Update! bpfhibin.nl stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de handel in bouwmaterialen December 2014 Kunt u uw werknemers uitleggen wat er per 1 januari 2015 is veranderd aan hun pensioen? WIJZIGINGEN

Nadere informatie

PRINSJESDAG 2014 Beknopt overzicht aangekondigde maatregelen Prinsjesdag 2014

PRINSJESDAG 2014 Beknopt overzicht aangekondigde maatregelen Prinsjesdag 2014 PRINSJESDAG 2014 Beknopt overzicht aangekondigde maatregelen Prinsjesdag 2014 Inhoud 1 Veranderingen belastingtarieven en kortingen inkomstenbelasting... 3 a Belastingtarief eerste schijf verhoogd... 3

Nadere informatie

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Vragen en antwoorden over pensioenopbouw en verzekeren nabestaandenpensioen over uw pensioengevend salaris boven 100.000 Pagina 1 van 7 Vragen en antwoorden Wat

Nadere informatie

Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode na uw pensioendatum

Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode na uw pensioendatum Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode na uw pensioendatum Aanvulling van ouderdomspensioen en partnerpensioen voor werknemers met een salaris boven 100.000 Sinds 1 januari 2015 gelden er

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

100K+/Netto Pensioen/Netto Lijfrente. Versie 19 januari 2015

100K+/Netto Pensioen/Netto Lijfrente. Versie 19 januari 2015 100K+/Netto Pensioen/Netto Lijfrente Versie 19 januari 2015 Wat is er veranderd per 1-1-2015? Voor 1-1-2015 gold er geen salarisbeperking waarover met pensioen op mocht bouwen. Vanaf 1-1-2015 is wetgeving

Nadere informatie

Persoonlijk Pensioen Plan

Persoonlijk Pensioen Plan Persoonlijk Pensioen Plan Brochure voor u als werkgever Als werkgever hebt u behoefte aan een betaalbare pensioenregeling. Tegelijkertijd wilt u een regeling die past in een goed arbeidsvoorwaardenbeleid.

Nadere informatie

Reglement excedent-premieregeling. Versie: 1 juli 2017

Reglement excedent-premieregeling. Versie: 1 juli 2017 Reglement excedent-premieregeling Versie: 1 juli 2017 Inhoudsopgave I De excedent-premieregeling van BPL Pensioen... 3 Artikel 1 Welke pensioensoorten biedt mijn excedent-premieregeling?... 3 Artikel 2

Nadere informatie

DNB en AFM zijn op grond van de Europese pensioenrichtlijn (2003/31/EG) verplicht om te dit overzicht te publiceren.

DNB en AFM zijn op grond van de Europese pensioenrichtlijn (2003/31/EG) verplicht om te dit overzicht te publiceren. Overzicht van het toepasselijke sociaal en arbeidsrecht, de informatievoorschriften en beleggingsrestricties die van toepassing zijn op Nederlandse pensioenregelingen die worden uitgevoerd door een pensioeninstelling

Nadere informatie

De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij

De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij 3 De beschikbare premieregeling In Nederland bestaan grofweg twee categorieën pensioenregelingen: beschikbare premieregelingen enerzijds en middelloon-

Nadere informatie

Reglement excedent-premieregeling Versie: 1 januari 2018

Reglement excedent-premieregeling Versie: 1 januari 2018 Reglement excedent-premieregeling Versie: 1 januari 2018 Inhoudsopgave I De excedent-premieregeling van BPL Pensioen... 3 Artikel 1 Welke pensioensoorten biedt mijn excedent-premieregeling?... 3 Artikel

Nadere informatie

Waardeoverdracht. bij indiensttreding. Wat is waardeoverdracht? Is waardeoverdracht. verstandig? Goed om te weten. Een nieuwe baan.

Waardeoverdracht. bij indiensttreding. Wat is waardeoverdracht? Is waardeoverdracht. verstandig? Goed om te weten. Een nieuwe baan. Waardeoverdracht bij indiensttreding Meer weten? www.kpnpensioen.nl Wat is waardeoverdracht? 4 Zoek en vind 11 Een nieuwe baan 3 Is waardeoverdracht verstandig? Goed om te weten 6 Zo vraagt u aan 10 9

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Delta Lloyd. U bouwt via pensioen bij ons op, zolang u in dienst bent bij deze werkgever. Dit geldt wanneer u 21 jaar of ouder bent. In dit Pensioen

Nadere informatie

Dit besluit is per 1 januari 2015 vervangen door het besluit van 23 september 2014, nr. BLKB2014/1702M) Het vervallen besluit is hierna opgenomen.

Dit besluit is per 1 januari 2015 vervangen door het besluit van 23 september 2014, nr. BLKB2014/1702M) Het vervallen besluit is hierna opgenomen. Dit besluit is per 1 januari 2015 vervangen door het besluit van 23 september 2014, nr. BLKB2014/1702M) Het vervallen besluit is hierna opgenomen. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der

Nadere informatie

Prinsjesdagspecial 2014. De pensioennota. Samenvatting

Prinsjesdagspecial 2014. De pensioennota. Samenvatting Prinsjesdagspecial 2014 De pensioennota Samenvatting 1 2 Inhoudsopgave Prinsjesdagspecial de Pensioennota 1 Pensioen 3 1.1 Aangepast Witteveenkader 3 1.2 Verlaging maximum opbouw- en premiepercentages

Nadere informatie

Startbrief. 1. Algemeen. Waardeoverdracht. Informatie die u geeft. Wanneer bent u deelnemer in de Basisregeling?

Startbrief. 1. Algemeen. Waardeoverdracht. Informatie die u geeft. Wanneer bent u deelnemer in de Basisregeling? Startbrief Deze startbrief bestaat uit 3 delen: Algemeen, Basisregeling en Plusregeling. 1. Algemeen Uw werkgever: Tentoo Collective Freelance & Flex B.V. Uw pensioenuitvoerder: ABN AMRO Pensioenen Soort

Nadere informatie

Van gegarandeerd pensioen naar een pensioenspaarpot

Van gegarandeerd pensioen naar een pensioenspaarpot Van gegarandeerd pensioen naar een pensioenspaarpot Ons pensioenstelsel is van oudsher een stelsel dat voor werknemers zekerheden biedt. Met zekerheden wordt hier verstaan: de werknemer weet al ruim voor

Nadere informatie

Pensioen in de Praktijk

Pensioen in de Praktijk Pensioen in de Praktijk Een gelukkig nieuwjaar! (maar wel met pensioenwerk aan de winkel ) Uiteraard opent deze eerste editie van Pensioen in de Praktijk in het nieuwe jaar met de beste wensen. Dat 2017

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Datum 23 mei Behandeld door Dhr. A. Beheerder Onderdeel Leven Zakelijk Team Pensioenleeftijd 68 Ons kenmerk A001

Datum 23 mei Behandeld door Dhr. A. Beheerder Onderdeel Leven Zakelijk Team Pensioenleeftijd 68 Ons kenmerk A001 Datum 23 mei 2017 A.B. Voorbeeld T.a.v. de directie Spaklerweg 4 1000 AB AMSTERDAM Behandeld door Dhr. A. Beheerder Onderdeel Leven Zakelijk Team Pensioenleeftijd 68 Ons kenmerk A001 Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Reglement excedent-premieregeling. Versie: 1 juli 2018

Reglement excedent-premieregeling. Versie: 1 juli 2018 Reglement excedent-premieregeling Versie: 1 juli 2018 Inleiding Dit reglement excedent-premieregeling BPL Pensioen is een aanvulling op artikel 16 van het pensioenreglement BPL en regelt de inhoud en voorwaarden

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Hoe is uw Pensioen geregeld?

Hoe is uw Pensioen geregeld? Hoe is uw Pensioen geregeld? Welkom bij de Onderlinge s-gravenhage. U bouwt vanaf 01-06-2016 pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever . Elke werkgever heeft zijn eigen pensioenregeling.

Nadere informatie

Tijden veranderen, uw pensioen verandert mee

Tijden veranderen, uw pensioen verandert mee Tijden veranderen, uw pensioen verandert mee Nieuwe pensioenregeling KPN Contact Meer weten? www.kpnpensioen.nl Nieuwe pensioenregeling voor u U werkt bij KPN. Sinds april 2014 heeft KPN een nieuwe cao.

Nadere informatie

een goedkeuring voor pensioenregelingen met een toezegging van partner en wezenpensioen voor werknemers geboren voor 1950;

een goedkeuring voor pensioenregelingen met een toezegging van partner en wezenpensioen voor werknemers geboren voor 1950; Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen Besluit van 23 juni 2014, nr. BLKB2014/0351M De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten Dit besluit is een herziening van het besluit

Nadere informatie

Pensioen Continu Plan nettopensioen. Voor de periode na uw pensioendatum

Pensioen Continu Plan nettopensioen. Voor de periode na uw pensioendatum Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode na uw pensioendatum Pensioen Continu Plan nettopensioen Aanvulling van ouderdomspensioen en partnerpensioen voorwerknemers met een salaris boven het

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt vanaf pensioen bij ons op. Dit doet

Nadere informatie

Netto pensioenregeling De netto pensioenregeling voor het pensioengevende salaris boven 96.544

Netto pensioenregeling De netto pensioenregeling voor het pensioengevende salaris boven 96.544 ABN AMRO Pensioenen Netto pensioenregeling De netto pensioenregeling voor het pensioengevende salaris boven 96.544 Sinds 1 januari 2015 is de fiscale regelgeving voor pensioenregelingen veranderd. Een

Nadere informatie

Veelgestelde vragen en antwoorden

Veelgestelde vragen en antwoorden Veelgestelde vragen en antwoorden Algemeen 1. Wat is een UPO? UPO staat voor Uniform Pensioenoverzicht. Het UPO geeft u inzicht in uw huidige en toekomstige financiºle situatie (en de situatie voor uw

Nadere informatie

Uw eigen pensioenregeling bij Pensioenfonds PGB

Uw eigen pensioenregeling bij Pensioenfonds PGB Uw eigen pensioenregeling bij Pensioenfonds PGB Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde voor uw werknemers. Daarom is het belangrijk dat dit goed is geregeld. Op een manier die bij uw bedrijf past.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw Pluspensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op

Nadere informatie

AANPAK 100K+ COMPENSATIE PENSIOEN

AANPAK 100K+ COMPENSATIE PENSIOEN AANPAK 100K+ COMPENSATIE PENSIOEN De aftopping van het pensioengevend inkomen heeft naar verwachting voor ongeveer 125.000 werknemers in Nederland gevolgen. Dit is weliswaar een relatief kleine groep,

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

Nieuwsbericht 28 december 2017

Nieuwsbericht 28 december 2017 Nieuwsbericht 28 december 2017 Waardeoverdracht klein pensioen en (interne) collectieve waardeoverdracht Dit nieuwsbericht behandelt het Wetsvoorstel waardeoverdracht klein pensioen, waarin ook bepalingen

Nadere informatie

Middelloonregeling met voorwaardelijke toeslag. Een uitkeringsovereenkomst, ook wel Defined Benefit genoemd.

Middelloonregeling met voorwaardelijke toeslag. Een uitkeringsovereenkomst, ook wel Defined Benefit genoemd. De pensioenregeling (uitkeringsovereenkomst) per 1 januari 2016 Deze pensioenregeling is van toepassing op alle werknemers die in dienst zijn van de werkgever(s) die zijn toegelaten tot het Pensioenfonds.

Nadere informatie

Geen verandering voor u. U kunt de beleggingsmogelijkheden voor uw werknemers beperken.

Geen verandering voor u. U kunt de beleggingsmogelijkheden voor uw werknemers beperken. De verschillen tussen het Zwitserleven Privilege BedrijfsPensioen GarantieKapitaal met RendementsCorrectie en het Zwitserleven Exclusief Pensioen Voor een vernieuwde overeenkomst, met een ingangsdatum

Nadere informatie

Kemira Rotterdam B.V.

Kemira Rotterdam B.V. Kemira Rotterdam B.V. Collectieve arbeidsovereenkomst over pensioenen 2019-2023 Pagina 1 van 7 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST OVER PENSIOENEN Ondergetekenden: Kemira Rotterdam B.V. te Botlek-Rotterdam

Nadere informatie

Deelnemerspresentatie november 2018

Deelnemerspresentatie november 2018 Deelnemerspresentatie november 2018 1 Agenda Pensioen bij Saint-Gobain Introductie UnitedPensions Wat is er voor u geregeld? Pensioen bij pensionering Pensioen bij overlijden Premievrijstelling bij Arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente

Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente Algemeen Wat leest u in deze productwijzer Wat is een beleggingsverzekering Risico s Maak een bewuste keuze Welk product heeft u U heeft een Lijfrenteverzekering

Nadere informatie

Aegon Levensverzekering N.V.

Aegon Levensverzekering N.V. Voorbeeldbrief werkgever met DC-regeling (3%- staffel), en additioneel: - WIA-excedentpensioen, en - ANW-hiaatpensioen, en - netto pensioenregeling Aegon Levensverzekering N.V. Postbus 16150, 2500 BD Den

Nadere informatie

Fiscale hervorming pensioenopbouw 2015

Fiscale hervorming pensioenopbouw 2015 Fiscale hervorming pensioenopbouw 2015 De parlementaire behandeling van de fiscale hervorming van de pensioenen is afgerond. Op dinsdag 27 mei is de Eerste Kamer in meerderheid akkoord gegaan met de plannen

Nadere informatie

Vergelijking op hoofdlijnen van de pensioenregelingen van SPMS en PFZW

Vergelijking op hoofdlijnen van de pensioenregelingen van SPMS en PFZW Vergelijking op hoofdlijnen van de pensioenregelingen van SPMS en PFZW Inleiding Op verzoek van de NVZ heeft PFZW een vergelijking op hoofdlijnen gemaakt tussen beide pensioenregelingen in samenspraak

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Excedentregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over jouw

Nadere informatie

Nettopensioenregeling

Nettopensioenregeling Nettopensioenregeling 1 Uitgangspunten nettopensioenregeling Algemeen De nettopensioenregeling is een vrijwillige regeling, in aanvulling op de basisregeling van SPW. SPW probeert de nettopensioenregeling

Nadere informatie

Vanaf datum van indiensttreding bij de werkgever.

Vanaf datum van indiensttreding bij de werkgever. De pensioenregeling (uitkeringsovereenkomst) Deze pensioenregeling is van toepassing op alle werknemers die in dienst zijn van de werkgever(s) die zijn toegelaten tot het Pensioenfonds. Deze regeling heeft

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen rondom uw pensioenoverzicht. Heeft u na het lezen van deze veelgestelde vragen toch nog vragen?

Nadere informatie

Pascal Wegman en Inge Bakker 14 november Pensioen in beweging I N C O N T R O L Z I J N O V E R J O U W E I G E N S I T U AT I E

Pascal Wegman en Inge Bakker 14 november Pensioen in beweging I N C O N T R O L Z I J N O V E R J O U W E I G E N S I T U AT I E Pascal Wegman en Inge Bakker 14 november 2018 Pensioen in beweging I N C O N T R O L Z I J N O V E R J O U W E I G E N S I T U AT I E Introductie Wie zijn Pascal Wegman en Inge Bakker OR Adviseurs bij

Nadere informatie

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Vragen en antwoorden over pensioenopbouw en verzekeren nabestaandenpensioen over uw pensioengevend salaris boven 103.317 Stichting Pensioenfonds Hoogovens voert

Nadere informatie

Waardeoverdracht. bij indiensttreding. Wat is waardeoverdracht? Is waardeoverdracht. verstandig? Goed om te weten. Een nieuwe baan.

Waardeoverdracht. bij indiensttreding. Wat is waardeoverdracht? Is waardeoverdracht. verstandig? Goed om te weten. Een nieuwe baan. Waardeoverdracht bij indiensttreding Meer weten? www.kpnpensioen.nl Wat is waardeoverdracht? 4 Zoek en vind 11 Een nieuwe baan 3 Is waardeoverdracht verstandig? Goed om te weten 6 Zo vraagt u aan 10 9

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? 2. Wat krijgt u niet in onze pensioenregeling? 3. Hoe bouwt u pensioen op?

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? 2. Wat krijgt u niet in onze pensioenregeling? 3. Hoe bouwt u pensioen op? 1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Als u met pensioen gaat, dan ontvangt u een ouderdomspensioen. Op uw pensioendatum koopt u met het opgebouwde pensioenkapitaal een ouderdomspensioen

Nadere informatie

Pensioenen. Datum: januari/februari 2013

Pensioenen. Datum: januari/februari 2013 Pensioenen Datum: januari/februari 2013 2 Wat staat ons te wachten in 2013? 1. Verhoging AOW-leeftijd en pensioenrichtleeftijd 2. Korten/afstempelen van pensioen 3. Update pensioenakkoord 4. Regeerakkoord

Nadere informatie

Wijziging CDC-regeling TBI

Wijziging CDC-regeling TBI Wijziging CDC-regeling TBI Voorlichtingssessie tijdens deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds TBI 18 november 2014 Copyright 2014 Sprenkels & Verschuren. Geen enkele reproductie van het document

Nadere informatie

Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld?

Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld? Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt

Nadere informatie

Pensioen Continu Plan nettolijfrente Voor de periode ná uw pensioendatum

Pensioen Continu Plan nettolijfrente Voor de periode ná uw pensioendatum Pensioen Continu Plan nettolijfrente Voor de periode ná uw pensioendatum Aanvulling van partner- en ouderdomspensioen voor werknemers met een salaris boven 100.000 Sinds 1 januari 2015 gelden er belangrijke

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode na uw pensioendatum

Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode na uw pensioendatum Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode na uw pensioendatum Aanvulling van ouderdomspensioen en partnerpensioen voor werknemers met een salaris boven het maximum pensioengevend loon In 2018

Nadere informatie

3.4. Verplichtstelling en maximale hoogte van het pensioen

3.4. Verplichtstelling en maximale hoogte van het pensioen Bij een eindloonregeling bouwt u veel meer pensioen op als u gedurende uw werkzame leven behoorlijk carrière maakt (lees salarisstijgingen ontvangt). Want u ontvangt het pensioen over uw laatste en dus

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Inleiding ABP nettopensioenregeling Wat zijn de voordelen van de ABP nettopensioenregeling?

Inleiding ABP nettopensioenregeling Wat zijn de voordelen van de ABP nettopensioenregeling? 0 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk fiscaal gefaciliteerd pensioen op te bouwen over uw pensioengevend salaris boven 100.000. U bouwt daarom minder (ouderdoms)pensioen op. Ook wordt

Nadere informatie

De regeling nettopartnerpensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).

De regeling nettopartnerpensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Kenmerken en voorwaarden regeling nettopartnerpensioen De regeling nettopartnerpensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Over deze kenmerken en voorwaarden Het doel van

Nadere informatie

Let op: Er is een apart Pensioen voor de basispensioenregeling over het salaris tot EUR

Let op: Er is een apart Pensioen voor de basispensioenregeling over het salaris tot EUR Welkom bij Pensioen 1-2-3 van ABN AMRO Pensioenfonds. In deze Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet kr in de netto pensioenregeling. En wat u kunt kiezen. Met de netto pensioenregeling bouwt u aanvullend

Nadere informatie

Overzicht vragen gesteld tijdens inloopsessies met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling

Overzicht vragen gesteld tijdens inloopsessies met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling Overzicht vragen gesteld tijdens inloopsessies met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling 1. Waarom wordt het nieuwe pensioenreglement pas later uitgereikt? Antwoord: De pensioenregeling is gebaseerd

Nadere informatie

nieuwsplus Pensioenwijzigingen in 2014 en 2015 Inhoud 1. Wijzigingen in 2014

nieuwsplus Pensioenwijzigingen in 2014 en 2015 Inhoud 1. Wijzigingen in 2014 s-gravenhage, 21 mei 2013 Pensioenwijzigingen in 2014 en 2015 De gevolgen van het regeerakkoord VVD-PvdA zijn groot voor de AOW en de opbouw van pensioen in de tweede pijler. In deze tweede editie van

Nadere informatie

BeterExcedent. Pensioen Werknemer 2015

BeterExcedent. Pensioen Werknemer 2015 BeterExcedent Pensioen Werknemer 2015 BeterExcedent Pensioen Werknemer 2015 Als u via uw werkgever deelneemt in de pensioenregeling BeterExcedent, kunt u pensioen opbouwen over het deel van uw salaris

Nadere informatie

Pensioen Periodiek. Accidit in puncto quod non speratur in anno In een ogenblik kan gebeuren wat men in een heel jaar niet verwacht

Pensioen Periodiek. Accidit in puncto quod non speratur in anno In een ogenblik kan gebeuren wat men in een heel jaar niet verwacht Pensioen Periodiek Accidit in puncto quod non speratur in anno In een ogenblik kan gebeuren wat men in een heel jaar niet verwacht En toen was het stil wat betreft het Wetsvoorstel Uitfasering Pensioen

Nadere informatie

Geen verandering voor u. U kunt de beleggingsmogelijkheden voor uw werknemers beperken.

Geen verandering voor u. U kunt de beleggingsmogelijkheden voor uw werknemers beperken. De verschillen tussen Vast en Zeker Kapiaal (V&Z) OverrenteAandeel Plus/AEX plus het resultaat op fictieve indexbeleggingen in de AEX-index en het Zwitserleven Exclusief Pensioen Voor een vernieuwde overeenkomst,

Nadere informatie

De regeling nettopartnerpensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).

De regeling nettopartnerpensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Productkenmerken regeling nettopartnerpensioen De regeling nettopartnerpensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Over deze kenmerken en voorwaarden Het doel van dit document

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 2 <kapitaalovereenkomst> <premieovereenkomst> <netto><bruto> pensioenregeling

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 2 <kapitaalovereenkomst> <premieovereenkomst> <netto><bruto> pensioenregeling Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 2 pensioenregeling Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht

Nadere informatie

Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe pensioenregeling Een nieuwe pensioenregeling De pensioenregeling van Pensioenfonds voor de Accountancy wordt per 1 januari 2015 aangepast. Het bestuur heeft inmiddels de hoofdlijnen van de nieuwe regeling vastgesteld.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze netto pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze netto pensioenregeling? Hoe is je pensioen geregeld? Wat krijgt u in onze netto pensioenregeling? Netto ouderdomspensioen Via uw werkgever neemt u deel aan de netto pensioenregeling van ABN AMRO Pensioenfonds. Met deze regeling

Nadere informatie

Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu?

Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu? Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu? Het pensioen in eigen beheer wordt per 1 januari 2017 afgeschaft. Tenminste als het Parlement voor die tijd het daartoe op Prinsjesdag 2016 ingediende

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel

Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Reglement Fiscaal Onzuivere Aansprakenregeling Netto Aanvullende Pensioenregeling Versie 12.0 - Tekst van 6 december 2013 Karakteristiek van de regeling `Fiscaal

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Veranderingen in de Pensioenwereld

Veranderingen in de Pensioenwereld Veranderingen in de Pensioenwereld Veranderingen in de Pensioenwereld staan voor de deur U hebt er vast al van gehoord, de pensioenwereld gaat de komende tijd drastische veranderingen doormaken. Zowel

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel

Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Reglement Fiscaal Onzuivere Aansprakenregeling Netto Aanvullende Pensioenregeling Versie 16.0 - Tekst van 21 december 2015 Karakteristiek van de regeling `Fiscaal

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt vanaf pensioen bij ons op. Dit doet

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Algemeen

Veelgestelde vragen. Algemeen Algemeen 1. Wat is een UPO? UPO staat voor Uniform Pensioenoverzicht. Het UPO geeft u inzicht in uw huidige en toekomstige financiºle situatie (en de situatie voor uw eventuele nabestaanden) bij pensionering,

Nadere informatie

JOUW PENSIOEN VERANDERT Jij kiest je pensioenregeling

JOUW PENSIOEN VERANDERT Jij kiest je pensioenregeling JOUW PENSIOEN VERANDERT Jij kiest je pensioenregeling INHOUD 2 Wie voert de pensioenregeling uit? Het pensioengebouw in Nederland De pensioenregelingen van RELX in Nederland Vergelijking CDC en IDC Welke

Nadere informatie

Hoe bouwt u pensioen op? Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Wat krijgt u in onze pensioenregeling niet?

Hoe bouwt u pensioen op? Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Wat krijgt u in onze pensioenregeling niet? U kunt vanaf 1 januari 2015 nettopensioen bij ons opbouwen. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in deze nettopensioenregeling. Dat is belangrijk om te weten, bijvoorbeeld als u van baan

Nadere informatie

Witteveen 2015. 1. Algemeen

Witteveen 2015. 1. Algemeen Witteveen 2015 1. Algemeen Eind vorig jaar zijn tussen de regeringsfracties van de VVD en de PvdA enerzijds en de oppositiepartijen D66, de SGP en de CU anderzijds pensioenafspraken gemaakt. Een groot

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Allianz Nederland. Waardeoverdracht uit dienst

Stichting Pensioenfonds Allianz Nederland. Waardeoverdracht uit dienst Stichting Pensioenfonds Allianz Nederland Waardeoverdracht uit dienst Inleiding... 3 1. Veranderen van baan en uw pensioen... 4 1.1. U treedt uit dienst... 4 1.2. Recht op waardeoverdracht... 4 1.3. Redenen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Beleggingspakket In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

Aandachtspuntenlijst reglementen rechtstreekse regeling

Aandachtspuntenlijst reglementen rechtstreekse regeling Aandachtspuntenlijst reglementen rechtstreekse regeling Dit reglement betreft een: (versie augustus 2012) A. Verplichte PW artikelen

Nadere informatie

Verhoging AOW- en pensioenleeftijd: wat betekent dat voor mijn adviespraktijk? Erik Schouten AEGON Adfis 26 september 2012

Verhoging AOW- en pensioenleeftijd: wat betekent dat voor mijn adviespraktijk? Erik Schouten AEGON Adfis 26 september 2012 Verhoging AOW- en pensioenleeftijd: wat betekent dat voor mijn adviespraktijk? Erik Schouten AEGON Adfis 26 september 2012 1 Agenda 1. AOW 2. Pensioen 3. DGA 4. Lijfrente 5. Eigen woning / hypotheekrente

Nadere informatie

Overzicht van voor- en nadelen van pensioenopbouw in eigen beheer

Overzicht van voor- en nadelen van pensioenopbouw in eigen beheer Pagina 1/6 Overzicht van voor- en nadelen van pensioenopbouw in eigen beheer Momenteel bouwt u pensioen op bij uw eigen vennootschap. Dit betekent dat de vennootschap recht heeft op premieaftrek voor uw

Nadere informatie

ONDERDEEL VAN EEN GEOLIEDE MACHINE

ONDERDEEL VAN EEN GEOLIEDE MACHINE ONDERDEEL VAN EEN GEOLIEDE MACHINE PENSIOENMANTEL BESCHIKBARE PREMIE 1 november 2013 UW KAPITAAL ZIJN UW MENSEN SPECIAAL VOOR WTG Cappital: een unieke pensioenregeling voor WTG De pensioenregeling bij

Nadere informatie

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe Pensioenfonds Avebe Pensioen 1-2-3 Meer informatie over uw pensioenregeling Welkom bij Pensioenfonds Avebe. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Dat is belangrijk

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2009Z02723/2080913600. Kamervragen van het lid Omtzigt

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2009Z02723/2080913600. Kamervragen van het lid Omtzigt De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40 33

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Notitie inzake: NETTO PENSIOEN IN DE TWEEDE PIJLER EXPERTISECENTRUM PENSIOENRECHT

Notitie inzake: NETTO PENSIOEN IN DE TWEEDE PIJLER EXPERTISECENTRUM PENSIOENRECHT EXPERTISECENTRUM PENSIOENRECHT Notitie inzake: NETTO PENSIOEN IN DE TWEEDE PIJLER Prof. mr. Herman Kappelle Prof. dr. Erik Lutjens Mr. Ivor Witte - hoogleraar Fiscaal Pensioenrecht - hoogleraar Pensioenrecht

Nadere informatie