Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht"

Transcriptie

1 Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen rondom uw pensioenoverzicht. Heeft u na het lezen van deze veelgestelde vragen toch nog vragen? Neem dan contact met ons op. U vindt onze contactgegevens aan het einde van dit overzicht. Nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2013 Op 1 januari 2013 is de pensioenregeling gewijzigd. Dit heeft gevolgen voor uw pensioen. De pensioenrichtleeftijd is 67 jaar. Het pensioen dat u tot 1 januari 2013 heeft opgebouwd, is op 1 januari 2013 gelijkwaardig omgezet naar pensioenaanspraken die ingaan op 67- jarige leeftijd. U kunt nog steeds eerder met pensioen Hoewel uw pensioenleeftijd is verhoogd naar 67 jaar kunt u er nog steeds voor kiezen om uw pensioen eerder in te laten gaan, bijvoorbeeld in de maand dat uw AOW in gaat of zelfs nog eerder. Met andere woorden: uw pensioenleeftijd is verhoogd, maar u kunt nog steeds zelf kiezen wanneer u met pensioen gaat. Verlaging van uw pensioen per 1 april 2013 Vanwege de financiële positie per 31 december 2012 zijn per 1 april 2013 uw pensioenrechten verlaagd. Het pensioen dat u heeft opgebouwd tot en met 31 maart 2013 is op 1 april 2013 verlaagd met 0,9%. Deze verlaging is ook verwerkt in uw pensioenoverzicht, namelijk onder het kopje Te bereiken pensioen en Bijzondere omstandigheden. 1. Wat is een Uniform Pensioenoverzicht? 2. Welke informatie staat er in het Uniform Pensioenoverzicht? 3. Wie ontvangt een Uniform Pensioenoverzicht? 4. Wat kan ik met het Uniform Pensioenoverzicht? 5. Hoe vaak ontvang ik een Uniform Pensioenoverzicht? 6. Ik heb geen Uniform Pensioenoverzicht ontvangen, hoe kan dit? 7. Krijg ik nog een Uniform Pensioenoverzicht als ik uit dienst ga? 8. Mijn pensioenoverzicht klopt niet, wat moet ik nu doen? 9. Mijn gegevens zijn gewijzigd, krijg ik nu een nieuw overzicht? 10. In welke situaties wordt mijn partner getoond op het pensioenoverzicht? 11. Is waardeoverdracht verwerkt in het pensioenoverzicht? 12. Waarom wordt op het UPO alleen de indiensttreding, begin pensioenopbouw en het pensioengevend salaris getoond en niet franchise? 13. Hoe wordt de datum bepaald die staat bij begin pensioenopbouw bij het UPO? 14. Mijn indiensttredingdatum klopt niet, hoe kan dit? 15. Ik ben gescheiden, heeft dat nog gevolgen voor mijn pensioen? 16. Wie verstuurt het Uniform Pensioenoverzicht? Toelichting op begrippen uit het Uniform Pensioenoverzicht 1. Wat is een Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) geeft u in één oogopslag een duidelijk en overzichtelijk overzicht van uw pensioensituatie. Het geeft een beeld van het pensioen nu en in de toekomst. Het Uniform Pensioenoverzicht is door alle verzekeraars en pensioenfondsen in

2 Nederland samen ontworpen en alle pensioenuitvoerders gebruiken dit overzicht. Zo kunt u de bedragen uit de pensioenoverzichten gemakkelijk bij elkaar optellen. Meer dan vroeger veranderen mensen van baan en bouwen daardoor uit meerdere dienstverbanden pensioen op. Door het gebruik van het Uniform Pensioenoverzicht zijn pensioenen inzichtelijker en optelbaar geworden. U krijgt zo een beter inzicht in het inkomen bij pensionering, bij arbeidsongeschiktheid en het pensioen voor nabestaanden bij overlijden. 2. Welke informatie staat er in het Uniform Pensioenoverzicht? De volgende informatie vindt u op het Uniform Pensioenoverzicht: de algemene gegevens van de pensioenregeling, hierbij kunt u denken aan uw salaris, uw deeltijdpercentage, maar ook de datum van indiensttreding; informatie over de al opgebouwde pensioenaanspraken; informatie over het mogelijk te bereiken pensioen als u blijft doorwerken tot de pensioendatum; informatie over de eventuele uitkering bij overlijden of arbeidsongeschiktheid; de pensioenaangroei (factor A). Dit is het bedrag wat u nodig heeft voor uw belastingaangifte bij lijfrenteaftrek. Het overzicht dat u nu heeft ontvangen, laat uw pensioensituatie zien zoals deze was op 1 januari Wie ontvangt een Uniform Pensioenoverzicht? Iedere werknemer die in loondienst is en pensioen opbouwt via zijn of haar werkgever bij het Bakkers Pensioenfonds, ontvangt jaarlijks een pensioenoverzicht. Bent u niet meer in dienst bij uw werkgever? Dan ontvangt u eens in de vijf jaar een overzicht. Bent u arbeidsongeschikt? Dan krijgt u ook een Uniform Pensioenoverzicht. 4. Wat kan ik met het Uniform Pensioenoverzicht? Verzekeraars en pensioenfondsen hebben samen het UPO ontwikkeld. Alle verzekeraars en pensioenfondsen gebruiken hetzelfde uniforme pensioenoverzicht. Zo zijn alle pensioenoverzichten vergelijkbaar en optelbaar. Met het Uniform Pensioenoverzicht krijgt u een beter inzicht in uw pensioensituatie. U kunt daardoor beter inspelen op verschillende situaties die van invloed zijn op uw pensioen, zoals echtscheiding of arbeidsongeschiktheid. Mocht het nodig zijn, dan kunt u aanvullende voorzieningen treffen. Lees daarom het overzicht goed door. 5. Hoe vaak ontvang ik een Uniform Pensioenoverzicht? U ontvangt ieder jaar een pensioenoverzicht. Bent u niet meer in dienst bij uw werkgever? Dan ontvangt u één keer in de vijf jaar een pensioenoverzicht.

3 6. Ik heb geen Uniform Pensioenoverzicht ontvangen, hoe kan dit? Bent u na 1 januari 2013 in dienst gekomen? Dan ontvangt u in 2014 een pensioenoverzicht. Bent u niet meer in dienst? Dan ontvangt u het overzicht eens in de vijf jaar. Heeft u gebruik gemaakt van waardeoverdracht? Dan ontvangt u geen overzicht van het Bakkers Pensioenfonds. 7. Krijg ik nog een Uniform Pensioenoverzicht als ik uit dienst ga? Gaat u uit dienst? Dan krijgt u een overzicht van het pensioen dat u tot uitdiensttreding heeft opgebouwd. Daarna ontvangt u eens in de vijf jaar een overzicht van de premievrije rechten, tenzij er sprake is van waardeoverdracht. Het Uniform Pensioenoverzicht geeft uw pensioensituatie weer per 1 januari van het jaar waarin het overzicht verzonden wordt. Als u tussen 1 januari en het ontvangen van uw Uniform Pensioenoverzicht bij uw werkgever uit dienst bent getreden, dan is het mogelijk dat de gegevens op het overzicht niet overeenkomen met uw actuele situatie. 8. Mijn pensioenoverzicht klopt niet, wat moet ik nu doen? Klopt bijvoorbeeld volgens u uw salaris of deeltijdpercentage niet? Neem dan contact op met uw werkgever. Het kan namelijk zijn dat uw werkgever uw loongegevens niet of niet volledig heeft aangeleverd. Of misschien bent u in 2012 van werkgever veranderd? Dan wordt het pensioengevend salaris van uw laatste werkgever omgerekend naar een heel jaar. 9. Mijn gegevens zijn gewijzigd, krijg ik nu een nieuw overzicht? Nee, u ontvangt maar één keer per jaar een overzicht. Eventuele wijzigingen worden meegenomen in het Uniform Pensioenoverzicht In welke situaties wordt mijn partner getoond op het pensioenoverzicht? Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, dan krijgt het Bakkers Pensioenfonds dit automatisch door van de gemeente. Uw partner wordt dan getoond op het pensioenoverzicht. Als u samenwoont, wordt uw partner niet getoond op het pensioenoverzicht. Uw partner heeft wel recht op partnerpensioen, mits u de samenwoning heeft laten vastleggen in een notariële akte conform de bepalingen van het pensioenreglement.

4 11. Is waardeoverdracht verwerkt in het pensioenoverzicht? Heeft u in 2012 bericht gehad dat waardeoverdracht voor uw pensioen is geregeld? Dan is de waarde van dit pensioen opgenomen in het Uniform Pensioenoverzicht dat u heeft ontvangen. De waarde van het overgedragen pensioen staat niet apart op het overzicht opgenomen, maar is in de bedragen op het pensioenoverzicht verwerkt. 12. Waarom wordt op het UPO alleen de indiensttreding, begin pensioenopbouw en het pensioengevend salaris getoond en niet de franchise? Het Bakkers Pensioenfonds werkt niet met een franchise. Het pensioengevend salaris is gelijk aan de pensioengrondslag. Het opbouwpercentage van 2013 is 1% tot , en 2% vanaf tot een maximum pensioengevend salaris van Hoe wordt de datum bepaald die staat bij begin pensioenopbouw bij het UPO? Dit is de datum vanaf wanneer u pensioen opbouwt in de pensioenregeling. Als u voor uw 20 ste verjaardag in dienst bent gekomen, dan is dit de datum waarop u de toetredingsleeftijd (20 jaar) heeft bereikt. De vermelde datum kan ook afwijken van de daadwerkelijke datum vanwege administratieve redenen. U leest hierover meer in de toelichting van uw UPO. 14. Mijn indiensttredingdatum klopt niet, hoe kan dit? De indiensttredingsdatum is de datum waarbij u bij uw huidige werkgever in dienst bent getreden. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de datum op uw UPO kan afwijken van uw werkelijke indiensttredingsdatum. Bijvoorbeeld als uw werkgever pas later is aangesloten bij het Bakkers Pensioenfonds, of als er een overname of fusie is geweest. Dit heeft geen gevolgen voor uw opgebouwde pensioen. 15. Ik ben gescheiden, heeft dat nog gevolgen voor mijn pensioen? Als u bent gescheiden, kan het zijn dat u met uw ex-partner afspraken heeft gemaakt over de verdeling van uw pensioen. Als de gewenste verdeling aan ons is doorgegeven en wij hebben de verdeling bevestigd, dan ontvangt uw ex-partner van ons vanaf uw pensionering het overeengekomen deel. Dit deel wordt bij uitbetaling in mindering gebracht op uw pensioen. Naast het recht op de helft van uw ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd heeft uw ex-partner recht op een bijzonder partnerpensioen. Dat is (een deel van) het partnerpensioen dat u tot aan de scheiding heeft opgebouwd.

5 16. Wie verstuurt het Uniform Pensioenoverzicht? Dit Uniform Pensioenoverzicht is verstuurd door TKP, de uitvoerder van het Bakkers Pensioenfonds. Heeft u vragen over uw Uniform Pensioenoverzicht? Neem dan contact met ons op via pensioen@bakkerspensioen.nl of via (050) Toelichting op begrippen uit het Uniform Pensioenoverzicht U vindt hieronder een toelichting op begrippen die vaak voorkomen in het pensioenoverzicht. Indiensttreding Dit is de datum waarop u bij uw huidige werkgever in dienst bent gekomen. Begin pensioenopbouw Dit is de datum vanaf wanneer u pensioen opbouwt in deze pensioenregeling. De datum begin pensioenopbouw op dit overzicht kan afwijken van de daadwerkelijke datum. Om administratietechnische redenen is het niet altijd mogelijk om de juiste datum weer te geven. Dit heeft verder geen gevolgen voor uw pensioenopbouw. Let op: bent u begonnen vóór 1992? Dan vermelden wij 1 januari Uiteraard is de pensioenopbouw van vóór 1 januari 1992 wel meegenomen in de bedragen. Deeltijdpercentage Dit is het percentage dat u werkt in verhouding tot een volledig dienstverband. Een voorbeeld: iemand werkt halve dagen (20 uur per week) en een voltijd dienstverband is 40 uur. Dan is het deeltijdpercentage 50%. Pensioengevend salaris Dit is het deel van uw bruto jaarsalaris dat meetelt voor uw pensioenopbouw. Het pensioenreglement bepaalt welke delen van het salaris meetellen voor de pensioenopbouw en dus pensioengevend zijn. Pensioendatum De datum waarop, volgens het reglement, uw pensioen ingaat als u geen gebruik maakt van een flexibele pensioeningangsdatum. Factor A Het bedrag op het pensioenoverzicht kunt u nodig hebben voor uw belastingaangifte over het jaar Heeft u meerdere pensioenoverzichten ontvangen? Dan moet u de factor A bedragen op deze pensioenoverzichten bij elkaar tellen. Wilt u een berekening maken van uw fiscale ruimte? Gebruikt u dan de Rekenhulp Lijfrentepremie van de Belastingdienst. Deze vindt u op Meer informatie Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op: (050) U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van tot uur. Of stuur uw naar pensioen@bakkerspensioen.nl. Als u belt of mailt, houd dan uw pensioennummer bij de hand. Wij kunnen u dan beter van dienst zijn.