Wijnen uit Spanje. De WijnNeus 21 september 2017 Luc Verhulst - Luc De Colvenaer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wijnen uit Spanje. De WijnNeus 21 september 2017 Luc Verhulst - Luc De Colvenaer"

Transcriptie

1

2 Wijnen uit Spanje

3 Geschiedenis: De Spaanse wijngeschiedenis gaat minstens 3000 jaar terug. Het warme klimaat en de smaak van toen waren in het voordeel van de zoetere wijnen die gemakkelijk bewaard konden worden. Hierin ligt de oorsprong van de Spaanse versterkte wijnen. Tijdens de Moorse overheersing in Zuid-Spanje ( ), ging het cultiveren van wijnstokken door. Halverwege de 19e eeuw, toen de wijngaarden in de noordelijker gelegen Europese wijngebieden langzaam maar zeker werden verwoest door de druifluis, staken Franse wijnproducenten de Pyreneeën over om te zien of ze hun beroep op Spaanse grond konden voortzetten. Rond de eeuwwisseling bereikte de Phylloxera uiteindelijk ook Spanje, maar tegen die tijd was de oplossing van het enten op Amerikaanse onderstokken al gevonden en konden de wijngaarden - met een minimale onderbrekingstijd in de productie - herplant worden. Door de Spaanse Burgeroorlog moest de wijnbouw sterk aan belang inboeten. Plaatselijke wijnbeschermingsverenigingen verkregen officiële erkenning en men legde de basis voor het uitgebreide stelsel van het Spaanse 'Denominación de Origen' systeem.

4 Langzamerhand krijgt Rioja gezelschap van veel van de 62 andere D.O.'s, variërend van Txakolí, in het noorden, tot Tacoronte-Acentejo, een van de nieuwste Denominaciónes de Origen van de Canarische Eilanden. Sommige producenten uit deze streken hebben niet gewacht op toetreding tot het 'Denominación de Origen' systeem om goede wijnen op de markt te brengen. Onder hun eigen naam of streeknaam verkopen zij hun wijnen als eenvoudige tafelwijn of streekwijn. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd de sherry door de internationale wijnmarkt ontdekt en even later kwam er vraag naar de Rioja wijn. De dood van Franco in 1975 en de overgang naar de democratie brachten meer economische vrijheid voor de Spaanse wijnmakers en het creëerde een grotere binnenlandse markt door de opkomende Spaanse middenklasse. De late jaren 70 en de jaren 80 brachten de modernisering van de Spaanse wijnproductie. In 1986 werd Spanje dan lid van de Europese Gemeenschap en dat bracht economische hulp en assistentie met zich mee voor de landelijke wijnproducenten in vooral Galicië en La Mancha. In 1996 werd de wet op de landirrigatie versoepeld dat gaf de wijnmakers een grotere controle over de velden en het gebied dat kon beplant worden. Vlug hierna werd de kwaliteit en de hoeveelheid van de betere Spaanse wijnen groter dan de gewone landwijnen.

5 Ligging: Spanje ligt tussen de 36e en 43e breedtegraad. De Pyreneeën vormen de noordelijke grens met Frankrijk. De belangrijkste rivieren zijn de Duero, Ebro, Taag, Guadalquivir, Guadiana en Miño. Deze laatste twee rivieren vormen een deel van de natuurlijke grens met Portugal. Er zijn enorme delen van het land dunbevolkt. Hierdoor zijn er in sommige wijngebieden te weinig arbeidskrachten.

6 Klimaat en geografie: Een van de belangrijkste geografische invloeden op de Spaanse wijnbouw is de Meseta Central. Dit plateau bedekt het grootste deel van centraal Spanje. Vanop dit plateau vertrekken enkele van de belangrijkste Spaanse rivieren naar de zee en zij vormen het hart van de Spaanse wijnregio's. Spanje heeft een warm klimaat, al zijn er belangrijke regionale verschillen: Noordwesten: zeeklimaat met veel regen tot 1500mm. Uiterste zuiden: semi-woestijnklimaat tot 45 C en meer. Stranden van de oostkust: Middellandse Zeeklimaat met warme zomers, zachte winters en matige regenval. Hoogvlakten van het Centraal Plateau, waar Madrid ligt: continentaal klimaat, met zeer hete zomers tot 40 C en koude winters. Om zich aan te passen aan deze hoge temperaturen worden veel Spaanse wijngaarden aangelegd op de hoger gelegen gebieden en dat is hoger dan 610 m boven zeeniveau. Deze grote hoogte creëert een groot dagelijks temperatuurverschil met een lage nachtelijke temperatuur die toelaat dat de druiven hun zuurtegraad en kleur behouden. Regio's met lager gelegen wijngaarden, zoals langs de Middellandse Zee, produceren druiven met een hoger alcoholgehalte en met een lagere zuurtegraad.

7 Enkele cijfers: Ca. 1,2 miljoen hectare land is met druivenstokken bedekt. Op 97% van deze oppervlakte worden wijndruiven verbouwd. Dit is het grootste areaal wijngaarden in één land ter wereld (meer dan 33% van het totale areaal in de EU, gevolgd door Frankrijk en Italië met ieder 25%). Samen met Frankrijk en Italië neemt Spanje meer dan 15% van het totale wereldareaal wijngaard voor zijn rekening. 66% is tafelwijn, 33% is DO wijn. 61,5 % zijn witte druiven en 33,5% zijn blauwe druiven. 45% is witte wijn en 55% is rode en rosé wijn. The vineyard in the world Source: Datos OIV; produced by OeMv Figures (thousands of hectares) % s/total Spain % France % Italy % Portugal % Romania % Other EU contries % EU Total % USA % Turkey % China % Argentina % Chile % South Africa % Australia % Non EU Total % WORLD TOTAL % Global Wine production Source:OIV figures: compiled by: OeMv Figures % (thousands hl) s/total Italy 48,525 40,06 44,229 49,5 50,9 19.1% France 44,322 41,422 46,804 47,5 43,5 16.3% Spain 35,353 30,392 38,211 37,2 39,3 14.7% Other EU 26,912 29,447 31,475 31,243 31,9 11.9% EU Total 156,38 141,42 166, ,8 165,6 62% USA 20,887 20,517 22, ,9 9% Argentina 16,25 11,778 15,197 13,358 9,4 3,50% Chile 8,844 12,554 10,5 12,87 10,1 3.8% Australia 11,42 12,66 12, % Non EU Total 108,72 109,59 104, , ,4 38.1% GLOBAL TOTAL , , %

8 Classificatie: 1:Volgens streek en druiven. In 1932 creëerden men de Spaanse wijnwetten. Vino de Mesa (VdM). Gelijkaardig met de tafelwijnen in Fr. Wijnen gemaakt van niet geclassificeerde wijngaarden. Wijn die is gedeclassificeerd omwille van mengeling (dit is het geval volgens de EU wanneer 2 wijnen uit verschillende geclassificeerde zones gemengd worden). VC Vino Comercal. Je kan deze het best omschrijven als Vino de Mesa van een bepaalde streek, voorzien van een jaartal. Dit type is vooral tot het leven geroepen om het oogstjaar op het etiket te kunnen vermelden omdat dit bij tafelwijn verboden is. Vinos de la Tierra ( VdlT). Gelijkaardig met de landwijn in Fr. Komen uit autonome regio s. Andalucië, Castilla La Mancha of Levante. Vino de Calidad Producido en Región Determinada (VCPRD). Gelijkaardig met Vin Délimité de Qualité Supérieure in Fr. Is de opstap naar de DO status.

9 D.E.(p) Denominación Especificia (provisional). Wijnen die komen uit gebieden die nog geen D.O. status hebben, of wijnen van verschillende druiven, waarvan bv maar 1 druivensoort tot de D.O. behoort maar een speciale erkenning hebben door hun unieke kwaliteiten. Denominación de Origen (DO). Kwaliteitswijnen uit regio s die onder controle staan van het overkoepelend controleorgaan. 77 gebieden voldoen hieraan. Denominación de Origen Calificada (DOCa). Deze benoeming is voorbehouden voor regio's die het bewijs kunnen leveren van een volgehouden kwaliteit. Rioja was de eerste regio die deze benoeming mocht hebben en dat gebeurde in Later volgden de Priorat in 2003 en de Ribera del Duero in 2008.

10 Denominación de Pago (DO de Pago). Deze herkomstbenaming dateert van Het heeft ook als doel om een heel andere methode van classificeren te bekomen. De wijnen die hieronder vallen worden gezien als een van de grote landgoederen in Spanje. De DO Pago wijnen moeten worden geproduceerd en gebotteld binnen het domein. Elke DO Pago mag zijn eigen regels, de gebruikte druiven en de methoden van de wijnbouw, wijn maken en veroudering hanteren, wat een niet eerder geziene flexibiliteit in de Spaanse wijnwetgeving is.

11 2:Volgens ouderdom.

12 Druivensoorten. Spanje telt meer dan 600 druivensoorten. 80% van de wijn wordt gemaakt van een 20 tal soorten. De WijnNeus 21 september Luc Verhulst - Luc De Colvenaer

13 Enkele typische Spaanse druiven Airén : 1200 tot 1600 stokken per ha. Kan heel goed tegen droogte en warmte. Dikke schil. Wijn is helder geel en heeft veel alcohol. Wordt veel gebruikt om brandy van te stoken. Wordt vermengd met rode wijn om een licht rode wijn te verkrijgen. Aroma s: Citrus, appel en peer. Geur van bloemen. Gaat samen met: Slaatjes, visgerechten. Als aperitief. Albariño ( alvarihno ): Groeit aan wijnstokken van 1,5m hoogte. Kleine druif met dikke schil. Koud en nat is geen probleem. Staat op grond van klei met graniet. Aroma s: Fruitige aroma s perzik, abrikoos en tropisch fruit. Soms een bittertje in de afdronk. Frisse zuren, mineralig (ziltig). Gaat samen met: Oesters en coquilles. Sushi. Garnalencocktail met avocado.

14 Parellada: Hoge kwaliteit indien men de opbrengst onder controle houdt (35hl per ha). Laag alcohol gehalte 9 11%. Dikke schil waardoor minder gevoelig aan ziektes. Gebruikt voor cava te maken. Aroma s: Geur van citrus, groene en gele appel. Voldoende zuren. Gaat samen met: Schaal- en schelpdieren. Vis. Macabeo ( viura ): Op arme gronden. Is hitte en droogte bestendig. Wijn heeft een strogele tot een amber kleur. Hoog alcohol gehalte. Gebruikt voor cava te maken. Aroma s: Geur van bloemen, appel en peer. Fruitig, licht en fris. Hoog zuur gehalte. Gaat samen met: Paella. Carpaccio van zalm. Gegrilde of gebakken groenten. Pasta met roomsaus.

15 Verdejo: Vooral onvruchtbare en steenachtige grond. Verdraagt goed de droogte. Wordt s nachts geoogst dit vanwege de hoge dagtemperaturen die het sap kunnen oxideren. Groengele tot gele wijnen. Aroma s: Geur van citrusfruit, appel, peer, bloemen, venkel en kruiden. Lichte zacht-kruidige bittertoon. Hoge zuren. Gaat samen met: Tapas. Kreeft, krab, gamba s, oesters. Sojagerechten. Bobal: Hoger gelegen wijngaarden. Kan tegen grote temperatuur verschillen. Diep rode kleur. Wordt ook gebruikt om rosé wijn te maken. Laag alcohol gehalte 13% en minder. Aroma s: Geur van zwarte kersen, vlierbessen, pruimen en zwarte bessen. Geroosterde noten. Hoge tannine. Veel zuren. Gaat samen met: Paella, tapas met vlees en kaas. Gegrilde vis. Rood vlees.

16 Tempranillo: Tempranno = vroeg daarom als eerste geoogst. Grond rijk aan kalk en ijzerhoudende klei. Houd van warmte en zon. Donker gekleurde wijnen. Weinig alcohol. Aroma s: Rood fruit, zwart fruit en gedroogd fruit. Aardse geuren ( bos, natte bladeren). Specerijen ( laurier, drop, tabak, nootmuskaat, vanille). Kruiden ( oregano, salie, anijs ). Karamel, koffie, cacao, chocolade. Lage zuren. Gaat samen met: Gedroogde ham, gegrild vlees, bbq, pizza. Benaming druivenrassen Spaanse term Garnacha Mazuelo Monastrell Tempranillo Viura Franse term/spaans synoniem Grenache Carignan/Cariñena Mourvèdre Cencibel, Tinto fino, Tinto del país, Ull de Llebre Macabeo

17 Wijnregio's Noordwest-Spanje Duero vallei Ebro vallei Levante-Balearen Midden-Spanje Andalusië Canarische eilanden Catalonië Witte wijn Sprankelende wijn Rode wijn Dessert wijn Rosé wijn

18 Noordwest - Spanje De WijnNeus 21 september2017 Luc Verhulst - Luc De Colvenaer

19 Algemene gegevens: Noordwest-Spanje bestaat uit de autonome regio s: Galicië. Baskenland (País Vasco). Cantabrië. Asturië. Het klimaat staat onder invloed van de Atlantische Oceaan. Daardoor is het hier kouder, natter en winderiger dan in het binnenland. Het noordwesten heet daarom ook wel het Groene Spanje. De wijnen zijn licht en fris. Meestal wit. Maar er zijn ook enkele lichte rode wijnen. De belangrijkste DO van deze zone is Rías Baixas in Galicië. In Asturië en Cantabrië zijn geen DO s.

20 Duero vallei:

21 Algemene gegevens: Duero vallei bestaat uit volgende wijngebieden: Ribiera del Duero. Tierra de Leon. Rueda. Tierra del vino de Zamora. Arlanza, Arribes, Bierzo. Toro Bodem bestaat vooral uit kalk, lei, rivierslib, kwarts en sporenelementen. Het klimaat is een mix van continentaal en gematigd mediterraan. Meestal warm en droog. Bescheiden neerslag. Hete droge zomers. De jóvenes hebben veel fris, framboosachtig fruit en kunnen al uitstekend gedronken worden 8 maanden na de oogst. De crianzas hebben een elegante, donkere kruidigheid die bij drie jaar oude wijnen reeds mooi uitkomt maar die, als u de wilskracht heeft om hem te bewaren, nog mooier wordt.

22 Ebro vallei.

23 Algemene gegevens: De Ebro vallei bestaat uit volgende wijngebieden: Rioja. Navarra. Aragon. De bodem bestaat vooral uit zachte, diepe, vruchtbare bovengrond. Het klimaat is verschillend van streek tot streek. De wijnen: Rode Rioja is bijna altijd een assemblage van verschillende druivenrassen en/of druiven uit de verschillende gebieden. Veel witte Rioja s worden tegenwoordig als een frisse, vrij eenvoudige witte wijn gemaakt. Enkele wijnhuizen maken echter nog witte wijnen op de klassieke, oxidatieve manier. Deze hebben een volle en rijke smaak.

24 Catalonië.

25 Algemene gegevens: Catalonië bestaat uit 11 DO wijngebieden: Alella. Costers del Segre. Empordia. Conca de Barbera. Pla de Bages. Montsant. Penedès. Priorato. Cataluna. Tarragona. Terra Alta. De bodem heeft sterk wisselende structuren, waaronder graniet-, kalksteen- kiezel- en zandgronden. Het klimaat verschilt per wijnbouwgebied. De kustgebieden hebben meestal een Mediterraan klimaat. De binnenlandse gebieden kennen een gemengd Mediterraan-continentaal klimaat. Catalonië is altijd gekend geweest van zijn rode wijnen die ooit zwaar, zoet, oud en geoxideerd waren ofwel krachtig en zeer alcoholrijk met alcoholpercentages van 13,5-18%. In Catalonië wordt ook 90% van de Cava gemaakt.

26 Midden - Spanje.

27 Algemene gegevens: Midden-Spanje bestaat uit drie autonomías die op de centrale hoogvlakte liggen: Madrid. Castilla-La Mancha. Extremadura. De bodem is streekgebonden. Rood-bruin zand, dikwijls rijk aan kalksteen, op sommige plaatsen zelfs kalk, graniet, klei/mergel. Het klimaat verschilt per wijnbouwgebied. In het gebied rond Madrid heerst een landklimaat. Castilla-La Mancha en Extremadura hebben een continentaal klimaat, hete zomers en koude winters. Wijnen: Jonge frisse witte wijnen in Extremadura. Jonge rode wijnen, frisse en fruitige 'jóvenes in Castilla-La Mancha. Veel wijnen worden tot brandy gestookt.

28 Levanta en de Balearen.

29 Algemene gegevens: Levanta en de Balearen bestaat uit 8 wijngebieden: Levanta: Valencia. Utiel-Requena Alicante Yecla Jumilla Bullas De bodem is streekgebonden. Balearen: Binissalem Plà I Llevant De bodems in Levanta hebben een kalkstenen ondergrond, zandstenen basis met mergel en leem, zand. De Balearen hebben voor het eiland een karakteristieke ijzer- en magnesiumhoudende kalkgrond. Het klimaat verschilt per wijnbouwgebied. In Levanta is het klimaat mediterraan aan de kust tot continentaal in de hoger gelegen streken. De Balearen hebben ook een mediterraan klimaat. Wijnen: Levanta: Jonge frisse witte en rosados, lichte, makkelijk drinkbare rode, en een hernieuwde interesse voor moscatel dessertwijnen. Balearen: Alle witte en rosé wijnen uit de Balearen zijn jong en hebben een licht neutrale frisheid. De rode wijnen kunnen zowel jong als gerijpt gemaakt zijn.

30 Andalusië:

31 Algemene gegevens: Andalusië heeft 6 wijngebieden: Málaga. Granada. Montilla-Moriles. Condado de Huelva. Jerez. Vino de La Tierra de Cadiz. De bodem is streekgebonden. De bodem is er kalkachtig of zanderig met klei en wat kalksteen in Montilla-Moriles. Málaga heeft dan weer kalkrijke bodems. Het klimaat is heet en woestijnachtig en is continentaal van aard. Wijnen: Vooral versterkte wijnen, denk maar aan sherry.

32 Canarische eilanden:

33 Algemene gegevens: De Canarische eilanden hebben 8 wijngebieden: Abona. El Hierro. Lanzarote. La Palma. Tacoronte-Acentejo. Valle de Güímar. Valle de la Orotava. Ycoden-Daute-Isora. De bodem is streekgebonden. Meestal vulkaanachtig zand, kalk. Het klimaat is toch voor iedere wijnstreek anders. Wijnen: Jonge witte wijnen, rode wijnen en rosados. Opvallend is dat de wijnstokken in putten worden gezet met rondom nog muurtjes. Dit om de stokken te beschermen tegen de vele winden.

34 Spaanse term Betekenis Abocado Aguardiente Aguja Añada Año Barrica Blanco Bodega Bota Capataz Cava Cepa Clarete Compañía vinícola Consejo regulador Cooperativa Copita Cosecha Criador Demi-sec met 5 à 15 gram restsuiker per liter Gedistilleerd Licht mousserende wijn Oogstjaar Jaar Eikenhouten vat van 220 à 230 liter. Deze aanduiding staat op het etiket van wijnen die wel een houtlagering hebben gehad, maar korter dan de voorgeschreven periode voor crianza Witte wijn Wijnhuis Eikenhouten vat met een inhoud van ongeveer 500 liter. Wordt onder andere gebruikt in het Sherrygebied (Zie Solera) Keldermeester Mousserende wijn verkregen door gisting op fles, door de méthode traditionnelle Druivenras Lichtrode wijn: lichter dan de tinto en donkerder dan de rosé Wijnbedrijf Instelling die onder rijkstoezicht controleert Coöperatief wijnbedrijf Licht taps toelopend sherryglas Wijnoogst/jaargang Opvoeder van wijn Crianza Benaming voor wijn die op fust of fles heeft gerijpt: minimaal 3 maanden voor witte en rosé wijn, en minimaal 6 maanden voor rode wijn. Denominación Herkomst- en kwaliteitsbenaming Doble pasta Dulce Mengwijn met intense kleur en hoog gehalte aan extractstoffen Zoet. Meestal meer dan 50 gram restsuiker per liter Elaborado por Wijn is gerijpt door Embotellado por Espumoso Gebotteld door Mousserende wijn Flor Gran reserva Holanda Lago Mistela Mosto Origen Pago Rancio Raya Reserva Rosado Seco Solera Tinaja Tinto Varietal Vendimia Venencia Viña, viñedo Vino Vino de color Vino generoso Vino Nuevo Viticultor Gistachtige schimmel die zich ontwikkelt op het oppervlak van de wijn Wijn van hoge kwaliteit met voorgeschreven, zeer langdurige rijpingstijd Distillaat van wijn met een alcoholpercentage van 65 procent, verkregen door continu-distillatie Traditionele open stenen of cementen gistkuip Zoete most, waarvan de gisting voortijdig is gestopt door er alcohol aan toe te voegen Druivensap Herkomst Wijngaard. De naam van de wijngaard komt bij kwaliteitswijnen steeds vaker op het etiket. De Viño de Pago is het hoogste kwaliteitsniveau van de Spaanse wijnwetgeving. Versterkte, gemaderiseerde of geoxideerde witte of rode wijn Krijtstreepje op een eikenhouten sherryvat, om de klassering aan te geven Benaming voor een wijn die een bepaalde periode op fust of fles gerijpt heeft Rosé Droog: minder dan 5 gram restsuiker per liter Systeem van assembleren van wijnen door van tijd tot tijd op onderliggende fusten over te steken Amphora-achtige fust of kruik die als gistingsvat wordt gebruikt Rood Wijn gemaakt van één druivenras (monocépage) Jaargang Lange walvisbalein met een zilveren bekertje waarmee men door het bondelgat van het wijnvat wijn kan tappen Wijngaard Wijn Zware zoete wijn, gebruikt om andere wijnen zoeter te maken Wijn die tijdens of na de gisting met alcohol is versterkt Nieuwe wijn, primeur Wijnboer

35 Bronnen:

36 Naam Pluvium Bobal Grenache 2016 Wijnmaker Vicente Gandia Pla, S.A., Chiva Land Spanje Valencia Type Rosé wijn Alcohol 12% Totale zuren Rest suikers 4,19 gr/liter 3,59 gr/liter Serveer temp C Druivensoorten Bobal 60% Grenache 40% Kleur Rose Aroma neus smaak Gaat samen met Rijpe aardbei, viooltjes Zacht en fruitig, smaak van rode vruchten Vlees, wit vlees, zeevruchten, gemarineerde sardienen Prijs 7,98 Wijnvoordeel Naam Pluvium Merseguera Sauvignon Blanc 2016 Wijnmaker Vicente Gandia Pla, S.A., Chiva Land Type Spanje Valencia Witte wijn Alcohol 11,5% Totale zuren Rest suikers Serveer temp. 6-8 C Druivensoorten Merseguera Sauvignon Blanc Kleur Goud geel Aroma neus abrikoos, tropisch fruit en meloen, citrus en witte bloemen. smaak appel en perzik fruitig en fris met een klein zuurtje. Gaat samen met milde kaas, Vis, Zeevruchten Prijs 7,98 Wijnvoordeel

37 Naam Viña Bandoleira 2015 Wijnmaker Land Spanje Galicië Rias Baixas Type Witte wijn CEXVI (Cia Europea Exp.Vinos), Cambeo-Coles Alcohol 12,5% Totale zuren Rest suikers Serveer temp. 8 9 C Druivensoorten Albariño Kleur goudgele kleur met groene nuances Aroma neus smaak Gaat samen met Prijs 8,98 Wijnvoordeel. Tropisch fruit, zoals ananas en mango. Strakdroge en frisse smaak met een goede balans. De wijn is vol en heeft een lange maar zachte afdronk. Aperitief, gevogelte, vis, Mediteraanse groenten stoofschotels. Naam Pluvium Bobal Cabernet Sauvignon 2014 Wijnmaker Vicente Gandia Pla, S.A., Chiva Land Spanje Valencia Type Rode wijn Alcohol 12,5% Totale zuren Rest suikers Serveer temp C Druivensoorten Bobal 60% Cabernet Sauvignon 40% Kleur Granaatrood Aroma neus smaak Rijpe rode kersen, pruimen, viooltjes. Fruitig Gaat samen met Kaas, Aziatische gerechten, gegrild vlees Prijs 7,98 Wijnvoordeel

38 Naam Flor d'englora Montsant DO Garnatxa 2011 Wijnmaker Cellers Baronia del Montsant Land Spanje Montsant Siurana vallei Type Rood Alcohol 13,5% Totale zuren Rest suikers Serveer temp. 16 C Druivensoorten 100% grenache Kleur Donker rood Aroma neus smaak Gaat samen met Rood fruit, kruiden en tabak. Zachte smaak van bessen, laurier, pepeer. Lamsbout, wildgerechten, rundvlees of harde kazen. Prijs 9,99 Wijnvoordeel Naam Wijnmaker Castillo de la Gloria Navarra DO Crianza 2014 Viñedos de Calidad, S.A. Land Type Spanje Corella Navarra Rood Houtrijping 10 maanden Alcohol 14 % Totale zuren 3,2 gr/liter Rest suikers 1,9 gr/liter Serveer temp C Druivensoorten Tempranillo Merlot Kleur Kersenrood Aroma neus smaak Rijpe braambessen, kersen, peperige tonen, vanille. Gaat samen met Tapas, gegrild en of geraden vlees, lamsragout, Franse roomkazen. Prijs 9,98 Wijnvoordeel

39 Naam Casa Safra Gran Reserva 2010 Wijnmaker Casa Safra Land Spanje Terra Alta Catalonië Type Rood 24 maand gerijpt op Franse en Amerikaanse eiken vaten Alcohol 13% Totale zuren Rest suikers Serveer temp. 3,5 gr/liter 1,8 gr/liter C Druivensoorten Tempranillo (50%), Garnacha (30%), Cabernet Franc (20%) Kleur Diep karmijn rood Aroma neus smaak Gaat samen met Prijs 9,98 Wijnvoordeel. Bosvruchten, zwart fruit, vanille, kruiden. Fruitig en kruidige afdronk met krachtige tannines. Paella, pikante tapas, pasta bolognese, romige kazen, pizza, gegrilde kotteletten. Naam Wijnmaker Caballo de Oro - Tempranillo Reserva 2009 Bodegas Navarro Lopez Land Type Spanje Valdepeñas Rood 12 maanden op vat gerijpt. Alcohol 13% Totale zuren 5,1 gr/liter Rest suikers 3,5 gr/liter Serveer temp C Druivensoorten Tempranillo (100%) Kleur Kersen rood Aroma neus smaak Gaat samen met Pruimen, braambessen, zoethout, vanille, cacao, Gedroogd fruit, vanille, gerookt hout. Tapas, entrecote met béarnaise saus, krachtige kazen, lamvlees met rozemarijn en knoflook. Prijs 12,98 Wijnvoordeel

40 Naam Wijnmaker Ursa Maior - Rioja DOCa Reserva 2012 Bodegas Olarra S.A. Land Type Spanje Rioja Rood 16 maanden op vat gerijpt. Alcohol 13,5% Totale zuren 5,5 gr/liter Rest suikers 3,9 gr/liter Serveer temp C Druivensoorten Garnacha (5%), Tempranillo (90%), Mazuelo (5%) Kleur Donker rood Aroma neus smaak Zwart fruit, vanille, caramel, hout. Rijp fruit, chocolade, Gaat samen met Vleesgerechten, rood vlees, harde kazen. Prijs 11,98 Wijnvoordeel Naam Wijnmaker Land Type Alcohol Totale zuren Rest suikers Serveer temp. Druivensoorten Kleur Aroma Gaat samen met

Vino de España 17/11/2011. Spanje 11/2011 GVdA 1

Vino de España 17/11/2011. Spanje 11/2011 GVdA 1 Vino de España 17/11/2011 Spanje 11/2011 GVdA 1 Spanje 11/2011 GVdA 2 Spanje 11/2011 GVdA 3 SPAANSE WIJNWETGEVING * Veel gelijkenis met het Franse AOC * Kwaliteitswijn MOET VOLDOEN AAN - Europese normen

Nadere informatie

Spanje. www.spaansewitte.nl 1

Spanje. www.spaansewitte.nl 1 Spanje Spanje beslaat het grootste deel van het Iberisch Schiereiland en is het op twee na grootste land van Europa. Het strekt zich uit van de Pyreneeën, die de grens met Frankrijk vormen in het noorden

Nadere informatie

Grote rode wijnen uit minder bekende Spaanse wijnstreken. Zaterdag 27 November 2010 Michel DE CUYPER, Wijnmeester

Grote rode wijnen uit minder bekende Spaanse wijnstreken. Zaterdag 27 November 2010 Michel DE CUYPER, Wijnmeester Grote rode wijnen uit minder bekende Spaanse wijnstreken Zaterdag 27 November 2010 Michel DE CUYPER, Wijnmeester Spanje - Inleiding Grootste wijnland ter wereld: 1,17 milj.. ha Lage gemiddelde opbrengst

Nadere informatie

Wijnpakket Spanje Noord

Wijnpakket Spanje Noord Wijnpakket Spanje Noord Vicente Gandia Hoya de Cadenas Chardonnay Sauvignon Blanc Soort: Witte wijn Druivensoorten: chardonnay, sauvignon blanc Alcoholpercentage: 12% Lichtgeel met een vrolijke fonkeling,

Nadere informatie

Vicente Gandia, Nebla, Verdejo

Vicente Gandia, Nebla, Verdejo Vicente Gandia, Nebla, Verdejo Verdejo Alcoholpercentage 12,5% Rueda Wijnkaart beschrijving Zeer aromatische aantrekkelijke strakdroge wijn met een bouquet van venkel en versgemaaid gras maar ook volop

Nadere informatie

Bodegas Copaboca. Valladolid- Spanje Gorgorito Wijnen

Bodegas Copaboca. Valladolid- Spanje Gorgorito Wijnen Bodegas Copaboca Valladolid- Spanje Gorgorito Wijnen Wijngaarden Gelegen in Torrecilla de Abades, vlakbij Valladolid. Alle wijnen hebben een DO-label. Denominacion de Origen. De wijngaarden van Gorgorito

Nadere informatie

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn:

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn: Produktblad 1 van 61 Viña Ventisquero De wijngaard Ventisquero is het resultaat van een nieuwe uitdaging van Agrosuper, de grootste producent van verse voedingsmiddelen in Chili. Enthousiast over het idee

Nadere informatie

Gomez Cruzado Rioja Spanje A CENTURY-OLD HOUSE UNDER RENOVATION

Gomez Cruzado Rioja Spanje A CENTURY-OLD HOUSE UNDER RENOVATION Rioja Spanje A CENTURY-OLD HOUSE UNDER RENOVATION Bodegas Gomez Cruzado werd opgericht in 1886, door Angel Gomez Cruzado. Hij besloot zijn wijngaarden aan te planten op de hellingen rond Haro het hart

Nadere informatie

Huiswijn Wit en Rood

Huiswijn Wit en Rood Huiswijn Wit en Rood (Italie) Een heerlijke huiswijn, in de mond proef je een lichte aroma van klein rood en zwart fruit, specerijen en tijm. De aanzet is vol, gevolgd door een lange, zwoele afdronk. Lekker

Nadere informatie

PRIJSLIJST dec SPAANSE KWALITEITSWIJNEN. Pieter Van Den Einde Rosthoutweg 11, 9450 Haaltert

PRIJSLIJST dec SPAANSE KWALITEITSWIJNEN. Pieter Van Den Einde Rosthoutweg 11, 9450 Haaltert dec. 2016 SPAANSE KWALITEITSWIJNEN Pieter Van Den Einde Rosthoutweg 11, 9450 Haaltert +32 478 50 41 65 pieter@vinifin.be www.vinifin.be BE 0875 081 837 1 CAVA D.O. Cava LA ESCAPADA BRUT Regio Penedès Druif

Nadere informatie

PRIJSLIJST jan SPAANSE KWALITEITSWIJNEN. Pieter Van Den Einde Rosthoutweg 11, 9450 Haaltert

PRIJSLIJST jan SPAANSE KWALITEITSWIJNEN. Pieter Van Den Einde Rosthoutweg 11, 9450 Haaltert jan. 2017 SPAANSE KWALITEITSWIJNEN Pieter Van Den Einde Rosthoutweg 11, 9450 Haaltert +32 478 50 41 65 pieter@vinifin.be www.vinifin.be Ondernemingsnr. BE 0875 081 837 Bankrekeningnr. BE 37 8916 6403 4728

Nadere informatie

Bodegas Vina Vilano - Ribera del Duero & Rueda

Bodegas Vina Vilano - Ribera del Duero & Rueda Bodegas Vina Vilano - Ribera del Duero & Rueda Historiek Het verhaal Bodegas Vina Vilano start in 1957 met de aankoop van oude wijngaarden De grootouders van de huidige eigenaars startten enkele jaren

Nadere informatie

Wijnpakket Chili. Soort: Rode wijn Druivensoorten: syrah Land: Chili Alcoholpercentage: 14% Inhoud: 0.75l

Wijnpakket Chili. Soort: Rode wijn Druivensoorten: syrah Land: Chili Alcoholpercentage: 14% Inhoud: 0.75l Wijnpakket Chili Castillo de Molina Syrah Reserva Druivensoorten: syrah Alcoholpercentage: 14% De Syrah komt uit de Pencahue regio in de Maule Valley. Hier is de Syrah in zijn element. Door de verkoelende

Nadere informatie

Chileense huis wijnen

Chileense huis wijnen Wijnkaart Chileense huis wijnen Pionero Viña Morande Chardonnay In deze droge witte wijn proeft u aroma's van fris fruit zoals perzik, peer, citrus en meloen. Smaaktype: soepel, aromatisch met houtrijping.

Nadere informatie

VINTAE DE BARDOS Romántica Verdejo :

VINTAE DE BARDOS Romántica Verdejo : Romántica Verdejo : Romántica Verdejo wordt gemaakt in het hart van Rueda. Dit is een wijn met een intens aroma van fruit met kruidige notities, zijn frisheid en elegantie munten uit. Prijs/st : 75cl.:

Nadere informatie

CAVA FRANCESC RICART BRUT

CAVA FRANCESC RICART BRUT CAVA FRANCESC RICART BRUT Francesc Ricart Brut is gemaakt volgens de traditionele methode met de typische cava-druiven Xarel-lo, Macabeo en Parellada. Deze cava heeft 14 maanden gerijpt op fles, maar behoudt

Nadere informatie

Wijnkaart. Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30. Chardonnay Principato Per glas 3.30. Pinot Blanc Dopff en irion Per glas 4,25

Wijnkaart. Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30. Chardonnay Principato Per glas 3.30. Pinot Blanc Dopff en irion Per glas 4,25 Wijnkaart Witte wijnen per glas of per fles: Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30 Per fles 16.25 : Wine of origin Robertson : Robertson (Zuid-Afrika) : Colombard 80% en sauvignon 20% : Lichte witte wijn

Nadere informatie

Mousserende wijn. Prosecco Ca Delle Italië Droog, fruitig. Bestel al deze wijnen op Huib

Mousserende wijn. Prosecco Ca Delle Italië Droog, fruitig. Bestel al deze wijnen op Huib wijnkaart Mousserende wijn Bestel al deze op Huib Prosecco Ca Delle Italië Droog, fruitig Een droge mousserende wijn, met licht fruitig karakter. Verpakking: 1 x 750 ml 8110638 8110681 Gerechten: lichte

Nadere informatie

Witte wijnen - Spanje

Witte wijnen - Spanje Amante - Macabeo Druivenras: Macabeo, Verdejo Karakteristieken: Deze wijn is gemaakt van Macabeo- en Verdejodruiven die geteeld worden op 700 meter onder het continentaal-mediterraans klimaat. Dit merken

Nadere informatie

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ WIJNKAART MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Deze licht mousserende wijn is gemaakt van de Prosecco druif. GEUR Fruitige met wat tonen van witte bloemen. SMAAK Fruitig, lichte

Nadere informatie

Spaanse roodjes. Leon D'Hoossche Robrecht De Baets

Spaanse roodjes. Leon D'Hoossche Robrecht De Baets Spaanse roodjes Leon D'Hoossche Robrecht De Baets Spanje als wijnland Wijnproductie per land 2007 Land Hectoliter Italië 50.500.000 Frankrijk 47.116.000 Spanje 36.450.000 Verenigde Staten 23.000.000 Argentinië

Nadere informatie

PRIJSLIJST mei 2018 SPAANSE KWALITEITSWIJNEN

PRIJSLIJST mei 2018 SPAANSE KWALITEITSWIJNEN mei 2018 SPAANSE KWALITEITSWIJNEN 1 CAVA D.O. Cava LA ESCAPADA BRUT Regio Penedès Druif Macabeo, Parellada & Chardonnay Bewaring Jong te drinken Domein Finca Can Petit Prijs 8,90 Elegante en fijne cava,

Nadere informatie

Veneto Italië 0612277605 Licht bruisend met vlierbessenbloesem siroop, weinig alcohol een verassende prosecco. Aantal flessen

Veneto Italië 0612277605 Licht bruisend met vlierbessenbloesem siroop, weinig alcohol een verassende prosecco. Aantal flessen 1. Scavi&Ray Hugo 9.50 wereld-wijnen.com Veneto Italië 0612277605 Licht bruisend met vlierbessenbloesem siroop, weinig alcohol een verassende prosecco. 2. Domaine Saint Bénézet 5.50 druiven: Sauvignon

Nadere informatie

Awards - Medailles DE WIJNGAARDEN OOGST

Awards - Medailles DE WIJNGAARDEN OOGST Bodegas Sottano Argeninië Een woordje uitleg KLIMAAT De Bodega Sottano staat aan de voet van het Andesgebergte in de Mendoza-vallei in Argentinië. In de subregio Perdriel heerst een bijzonder microklimaat.

Nadere informatie

Wijnpakket Vol wit en fruitig

Wijnpakket Vol wit en fruitig Wijnpakket Vol wit en fruitig Villae Lanata Gavi di Gavi, La Toledana Druivensoorten: cortese Land: Italië Alcoholpercentage: 13% De geschiedenis van het landhuis Toledana in Gavi gaat terug tot de 16de

Nadere informatie

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Huiswijnen wit Urmeneta, Sauvignon Blanc Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Een typisch Chileense Sauvignon. Hij is milddroog, makkelijk en zit vol exotische aroma s van onder andere passievrucht.

Nadere informatie

CAMPO BURGO NUBORI WINES RIOJA SPANJE

CAMPO BURGO NUBORI WINES RIOJA SPANJE A HUNDRED YEARS OF EXPERIENCE, QUALITY, PRESTIGE AND TRADITION Campo Burgo behoort samen met Nubori tot een en dezelfde familie Don Pedro is de eerste eigenaar van het domein in 1899. In 1996 verkocht

Nadere informatie

De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van

De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van Anjou, Yves Matignon en zijn zus Hélène zijn de derde

Nadere informatie

HUISWIJN. Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Prosecco Frizzante Druivensoort: Prosecco

HUISWIJN. Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Prosecco Frizzante Druivensoort: Prosecco HUISWIJN Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Glas Fles Drostdy-Hof Chenin Blanc 3,50 17,50 Klosterhof Bereich Bernkastel 3,50 17,50 Rosé d Anjou Couperin 3,50 17,50

Nadere informatie

CAVA WIT. D.O. Cava. Vino de la Tierra de Castilla y Leòn. D.O. Cariñena LA ESCAPADA BRUT SINONIMO BLANCO VERDEJO 2016

CAVA WIT. D.O. Cava. Vino de la Tierra de Castilla y Leòn. D.O. Cariñena LA ESCAPADA BRUT SINONIMO BLANCO VERDEJO 2016 augustus 2017 SPAANSE KWALITEITSWIJNEN Pieter Van Den Einde Rosthoutweg 11, 9450 Haaltert +32 478 50 41 65 pieter@vinifin.be www.vinifin.be Ondernemingsnr. BE 0875 081 837 Bankrekeningnr. BE 37 8916 6403

Nadere informatie

Wijnpakket rood oude nieuwe wereld

Wijnpakket rood oude nieuwe wereld Wijnpakket rood oude nieuwe wereld G.D. Vajra Dolcetto d Alba DOC Druivensoorten: dolcetto Land: Italië Alcoholpercentage: 13% Oude wijnstokken in Vergne en Dolcetto die staan in de Ravera wijnhaard in

Nadere informatie

Wijnpakket Rood, vol en krachtig

Wijnpakket Rood, vol en krachtig Wijnpakket Rood, vol en krachtig Luigi Bosca La Linda, Malbec Druivensoorten: malbec Land: Argentinië Alcoholpercentage: 13.5% De familie Arizu brengt onder de naam Luigi Bosca Finca La Linda deze toegankelijke

Nadere informatie

Proefdoos: Rood Toppers

Proefdoos: Rood Toppers Proefdoos: Toppers 2010 Heras Cordon Vendimia Seleccionada Rioja Alta Uniek in Nederland. De Heras Cordon wijn is de enige Spaanse wijn welke wordt geschonken in het Vaticaaan. Wij mogen deze wijnen exclusief

Nadere informatie

Kleur Licht strogeel. Smaak Zuivere smaak met frisse citrustoetsen en lichte kruidigheid, afgerond met amandelbitter.

Kleur Licht strogeel. Smaak Zuivere smaak met frisse citrustoetsen en lichte kruidigheid, afgerond met amandelbitter. Fratelli Pardi Montefalco Umbria Colli Martani Grechetto familiebedrijf uit Montefalco, een gemeente in de provincie Perugia in het hartje van Umbrië. De Colli Martani, de productiezone rond Todi waar

Nadere informatie

HUUSKES WIJNKAART. wijnen met zorg voor u geselecteerd FRESH SINCE 1956

HUUSKES WIJNKAART. wijnen met zorg voor u geselecteerd FRESH SINCE 1956 HUUSKES WIJNKAART wijnen met zorg voor u geselecteerd MOUSSE- REND Bestel deze wijnen gemakkelijk via Huib Mousserende wijn wijn tot 4 wijn tussen 4 en 6 wijn tussen 6 en 8 wijn tussen 10 en 20 wijn vanaf

Nadere informatie

Cave de l Ormarine is opgericht in 1922, het is een samensmelting van 3 domeinen. Namelijk de domeinen van Cave de Cournonterral, Cave de Pinet et

Cave de l Ormarine is opgericht in 1922, het is een samensmelting van 3 domeinen. Namelijk de domeinen van Cave de Cournonterral, Cave de Pinet et Cave de l Ormarine is opgericht in 1922, het is een samensmelting van 3 domeinen. Namelijk de domeinen van Cave de Cournonterral, Cave de Pinet et Cave de Villeveyrac. Totale oppervlakte wijngaarden bedraagt

Nadere informatie

BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina

BODEGAS FABRE SA  Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina BODEGAS FABRE SA www.bodegasfabre.com Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina De in Bordeaux geboren Fransman Hervé J. Fabre arriveerde begin jaren 90 in Argentinië;

Nadere informatie

Wijnpakket wit oude nieuwe wereld

Wijnpakket wit oude nieuwe wereld Wijnpakket wit oude nieuwe wereld Luigi Bosca La Linda, Torrontés Druivensoorten: torrontes Land: Argentinië Alcoholpercentage: 14% De Finca La Linda Torrontés heeft een heldere gele kleur. In de geur

Nadere informatie

Ribera Del Duero heeft wijngaarden tot op een hoogte van 900 meter. Ze ligt langs de oevers van de Duero.

Ribera Del Duero heeft wijngaarden tot op een hoogte van 900 meter. Ze ligt langs de oevers van de Duero. Spanje Spanje heeft met ongeveer 1,2 miljoen hectare het grootste wijnbouwgebied van de wereld, maar ligt met de jaarlijkse oogstopbrengst na Italië en Frankrijk op de derde plaats van de wereldopbrengst.

Nadere informatie

SELECT. Tall Poppy Wines Shiraz Lijn:

SELECT. Tall Poppy Wines Shiraz Lijn: Produktblad 1 van 5 Tall Poppy Wines - Australië Tall Poppy Wines heeft 200 hectare aan wijngaarden in twee verschillende gebieden, te weten Dareton (New South Wales) en Robinvale (Victoria). De wijngaarden

Nadere informatie

Barón de Ley. Barón de Ley Blanco. Rioja, Spanje. Vinificatie. Druiven. Geur & Smaak. Serveersuggestie. Weetje

Barón de Ley. Barón de Ley Blanco. Rioja, Spanje. Vinificatie. Druiven. Geur & Smaak. Serveersuggestie. Weetje Barón de Ley Rioja, Spanje Drie succesvolle wijnproducenten in Rioja besloten in 1985 een nieuw wijnhuis op te richten. Een zogenaamde singleestate bodega met druiven van eigen wijngaarden, een uniek concept

Nadere informatie

WIJNVERKOOP VZW 70X7 BRUISEND GENOT. Amphora Bellegem bvba Bellegemsestraat 46 8510 Bellegem 056/20.23.20 www.wijnenamphora.be - info@wijnenamphora.

WIJNVERKOOP VZW 70X7 BRUISEND GENOT. Amphora Bellegem bvba Bellegemsestraat 46 8510 Bellegem 056/20.23.20 www.wijnenamphora.be - info@wijnenamphora. WIJNVERKOOP VZW 70X7 BRUISEND GENOT MASSERIA LA VOLPE PINOT ROSÉ SPUMANTE Deze sprankelende wijn is een ideale aperitief of begeleider van diverse frisse hapjes. Hij heeft een mooi intense kleur die uitnodigend

Nadere informatie

Bubbles. Mont Blanc Cava - Spanje - Brut Druiven: 50% Macabeo - 30% Xarello - 20% Parellada

Bubbles. Mont Blanc Cava - Spanje - Brut Druiven: 50% Macabeo - 30% Xarello - 20% Parellada Bubbles Mont Blanc 362 - Cava - Spanje - Brut Druiven: 50% Macabeo - 30% Xarello - 20% Parellada Mooie uitgebalanceerde cava. Fris met fijne bubbels. Mooie hinten van noten en appel. Perfecte balans tussen

Nadere informatie

Huiswijnen - Wit. Huiswijnen - Rose

Huiswijnen - Wit. Huiswijnen - Rose Onze biologische,- biodynamische en in conversie naar biologische wijnen zijn aangegeven met een *. Naast een beschrijving van de druivenrassen, staat er ook beschrijving van de smaakstijl vermeld bij

Nadere informatie

Fairglobe Cabernet Sauvignon Merlot

Fairglobe Cabernet Sauvignon Merlot 1 Hoe moet ik kiezen? Denk je nu welke wijn moet ik kopen voor bij mijn diner? Hier hebben we een paar wijnen op getekend de je kan kopen bij C1000, AH, Aldi, Plus en Gal&Gal. Natuurlijk kan je naar een

Nadere informatie

Azienda Agricola Poggio

Azienda Agricola Poggio Azienda Agricola Poggio Azienda Agricola Poggio is een familiaal domein opgestart in 1899. De winery is gelegen op een hoogte van 350m, op de heuvels tussen de regio Langhe en Monferrato. De regio is Colina

Nadere informatie

MOUSSEREND ROSÉ 4,25 21,25

MOUSSEREND ROSÉ 4,25 21,25 WIJNKAART MOUSSEREND Italië, Prosecco Pronol Frizzante 4,75 23,75 Deze licht mousserende wijn is gemaakt van de Prosecco en de Frizzante druif. GEUR Fruitige met wat tonen van witte bloemen. SMAAK Fruitig,

Nadere informatie

Spaanse rode wijnen. D.O. Jumilla

Spaanse rode wijnen. D.O. Jumilla Spaanse rode wijnen CASTILLO SAN SIMON RESERVA D.O. Jumilla Bodega: Bodegas 1980 Druiven: Tempranillo en Monastrell Reserva = 12 maanden op Onderscheidingen: Bronze medaille op de Challenge International

Nadere informatie

W I J N I N C I J F E R S

W I J N I N C I J F E R S W I J N I N C I J F E R S 1. MARKTSITUATIE De wijnsector is niet alleen belangrijk in economisch opzicht, maar heeft ook positieve effecten op het milieu. Spanje heeft ongeveer 1,2 miljoen hectare wijngaard.

Nadere informatie

ARCHONTIKO: Mandilaria-Grenache Rouge. Fles: 75cl ( per 6 ) Alcohol: 12% Jaar: 2002

ARCHONTIKO: Mandilaria-Grenache Rouge. Fles: 75cl ( per 6 ) Alcohol: 12% Jaar: 2002 GriekseProducten Cair ARCHONTIKO: MandilariaGrenache Rouge Rood Fles: 75cl ( per 6 ) Jaar: 2002 Rode wijn van diverse wijnstoksoorten: Cabernet Sauvignon, Grenache rood, Agiorgitiko en Xinomayro met een

Nadere informatie

L Ostal Cazes Blanc. Prijs Per fles: 37,50. Languedoc, Frankrijk. Klimaat/Terroir

L Ostal Cazes Blanc. Prijs Per fles: 37,50. Languedoc, Frankrijk. Klimaat/Terroir Wijnkaart L Ostal Cazes Blanc Languedoc, Frankrijk Een mediterraan klimaat met warme zomers en tamelijk milde winters. In het garrigues - landschap staat veel rozemarijn en wilde lavendel. De 2,5 hectare

Nadere informatie

Nederland belangrijke afzetmarkt voor Spaanse wijnen

Nederland belangrijke afzetmarkt voor Spaanse wijnen Nederland belangrijke afzetmarkt voor Spaanse wijnen 7% meer Spaanse D.O. wijn naar Nederland in 2006 Hoewel niet groot, is Nederland wel een trouwe afnemer van Spaanse D.O. wijnen. De Consejos Reguladores

Nadere informatie

Wijnpakhuis.nl WijnWeetjes

Wijnpakhuis.nl WijnWeetjes Wijnpakhuis.nl WijnWeetjes Tre Autoctoni 7.50 Deze Tre Autoctoni wijn wordt gemaakt van Montepulciano, Primitivo en Nerello Mascalese druiven. Tre Autoctoni is geboren door het samenvoegen van drie belangrijke

Nadere informatie

WIJNKAART. Molenstraat GA Oss Tel. (0412)656830

WIJNKAART. Molenstraat GA Oss Tel. (0412)656830 WIJNKAART Molenstraat 17 5341 GA Oss Tel. (0412)656830 witte wijnen per glas Cogmans Kloof Kristal KB de Kuentz-bas : Wine of origin Robertson : Robertson : Zuid-Afrika : Colombard 80% en sauvignon 20%

Nadere informatie

Mousserende wijn. Prosecco Ca Delle Italië Droog, fruitig. Bestel al deze wijnen op Huib

Mousserende wijn. Prosecco Ca Delle Italië Droog, fruitig. Bestel al deze wijnen op Huib wijnkaart Mousserende wijn Bestel al deze op Huib Prosecco Ca Delle Italië Droog, fruitig Een droge mousserende wijn, met licht fruitig karakter. Verpakking: 1 x 750 ml 8110638 8110681 Gerechten: lichte

Nadere informatie

Geografie en bodemsoorten

Geografie en bodemsoorten D.O. Toro Als historisch wijnbouwgebied heeft Toro de laatste vijftien jaar een enorme comeback gemaakt. Zijn rijke, rijpe en krachtige rode wijnen, gemaakt van de inheemse Tinta del Torodruif, lieten

Nadere informatie

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel.

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel. Azienda Agricola COFFELE Soave Veneto Soave Spumante Brut DOC Droge wijn, met een frisse structuur, volhardend, evenwichtig, met een aangename amandel nasmaak. Een voluptueuze en sierlijke interpretatie

Nadere informatie

Ribera del Duero. Wijndegustatie - 29 januari 2015

Ribera del Duero. Wijndegustatie - 29 januari 2015 Ribera del Duero Wijndegustatie - 29 januari 2015 Voorstelling Pieter Van Den Einde Aspirant-sommelier (2014), Syntra Wijnconsulent Castillo wijnen (Merelbeke) & Nelis-Van Liedekerke (Haaltert) Castilla

Nadere informatie

Presentatie PETER SPRONCK

Presentatie PETER SPRONCK Nederland nieuw wijnland Presentatie PETER SPRONCK Nederland nieuw wijnland Presentatie PETER SPRONCK Wijngaarden in Nederland 1997 2017 De nieuwe druivenrassen Johanniter Muscaris Riesel Solaris Lijkt

Nadere informatie

GRAN RESERVA 5 jaar 2 jaar 6 maanden vat en 42 maanden fles ( zeldzaam geworden)

GRAN RESERVA 5 jaar 2 jaar 6 maanden vat en 42 maanden fles ( zeldzaam geworden) R I O J A In noordelijk Spanje, onder Navarra, ligt het oude koninkrijk Castilië : een landschap van woeste, kale heuvels, de Sierra Cantabria. Enkel in het dal van de Ebro treffen wij ook groengewas aan.

Nadere informatie

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento Santa Caterina Chardonnay Igt Salento De wijnstreek Puglia in Zuid- Italië is gespecialiseerd in de productie van rode wijnen. De hoge temperaturen lijken minder geschikt voor de verbouw van witte druivensoorten.

Nadere informatie

Luigi Bosca Chardonnay Luján de Cujo, Mendoza, Argentinië Chardonnay 2014

Luigi Bosca Chardonnay Luján de Cujo, Mendoza, Argentinië Chardonnay 2014 Luigi Bosca Luján de Cujo, Mendoza, Argentinië Fruitige, goudgele wijn. Beschaafde vanilletoon, licht eikenhout en een volle, tikje boterige smaak. Fles 24,95 Wild Rock Pania Hawke's Bay, Nieuw-Zeeland

Nadere informatie

Het heeft even geduurd maar hier heb ik wat informatie over de type wijnen die, denk ik, bij jou wel in de spaak vallen.

Het heeft even geduurd maar hier heb ik wat informatie over de type wijnen die, denk ik, bij jou wel in de spaak vallen. Hallo Irene Scipio, Het heeft even geduurd maar hier heb ik wat informatie over de type wijnen die, denk ik, bij jou wel in de spaak vallen. Ik heb niet specifiek merknamen genoemd maar meer landen, streken

Nadere informatie

D E S S E RT W I J N. Een zachte, zoete dessert- en kaaswijn met de zonnige smaak van rozijnen. G L A S 4, - T G E H E I M E K E L D E RT J E

D E S S E RT W I J N. Een zachte, zoete dessert- en kaaswijn met de zonnige smaak van rozijnen. G L A S 4, - T G E H E I M E K E L D E RT J E D E S S E RT W I J N M I G U E L T O R R E S, M O S C A T E L O R O F L O R A L I S S PA I N Een zachte, zoete dessert- en kaaswijn met de zonnige smaak van rozijnen. G L A S 4, - T G E H E I M E K E L

Nadere informatie

Fiano I.G.T. 85% Fiano 15% divers Fiano

Fiano I.G.T. 85% Fiano 15% divers Fiano WINE BY Fiano I.G.T. 85% Fiano 15% divers Fiano In de mond een wijn met structuur en een goede zuurgraad, laat een lange, aangename en aanhoudende nasmaak achter met duidelijke noten van exotische vruchten.

Nadere informatie

Huiswijnen 20,50. Casa Silva Chardonnay- Semillion Chili Deze witte wijn is een ware topper. Licht kruidig, mooi, vol en lekker zwoel.

Huiswijnen 20,50. Casa Silva Chardonnay- Semillion Chili Deze witte wijn is een ware topper. Licht kruidig, mooi, vol en lekker zwoel. Huiswijnen Cuvee Orelie, Sauvignon-Chardonnay, Ardèche Frankrijk Heerlijk als aperitief. Een frisse witte wijn. Zeer geschikt bij vis en schelpdieren. Casa Silva Chardonnay- Semillion Chili Deze witte

Nadere informatie

Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen

Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen 2011 Damilano Barbera d'asti DOCG 100% Barbera uit wijngaarden in Casorzo, gelegen in de heuvels van Monferrato in de provincie Asti. Uit dit specifieke gebied komen

Nadere informatie

Sherry of Jerez?? Meer dan een aperitief.

Sherry of Jerez?? Meer dan een aperitief. Sherry of Jerez?? Meer dan een aperitief. Waar komt Sherry vandaan? Productie 13.000 ha 350.000 hl Palomino Fino 97% Moscatel 3% Pedro Ximénez 0,3% Eigen vinificatieproces Vinificatie Productie droge witte

Nadere informatie

I S T A C H E C O C K T A I L S & B U R G E R S

I S T A C H E C O C K T A I L S & B U R G E R S P I S T A C H E C O C K T A I L S & B U R G E R S WIT URMENETA SAUVIGNON BLANC Geurige sauvignon met het exotische van passievrucht en het frisse van grapefruit. Makkelijk met milde afdronk. VENEA VITALI

Nadere informatie

WINE BY. watertip: chaudfontaine rood

WINE BY. watertip: chaudfontaine rood WINE BY watertip: chaudfontaine rood Fiano 12,5% vol 3.20 19.50 FIANO I.G.T. 85% FIANO 15% ANDERE WITTE DRUIVENSOORTEN In de mond een wijn met structuur en een goede zuurgraad, laat een lange, aangename

Nadere informatie

Wijnpakket Zuid-Afrika

Wijnpakket Zuid-Afrika Wijnpakket Zuid-Afrika Fleur du Cap Essence du Cap Shiraz Soort: Rode wijn Druivensoorten: shiraz De geurige Shiraz heeft een aantrekkelijke paarsrode tint en een verleidelijke geur van rijpe bosvruchten

Nadere informatie

BURLESQUE ZINFANDEL 2014

BURLESQUE ZINFANDEL 2014 : BURLESQUE ZINFANDEL BURLESQUE ZINFANDEL 2014 Dit wijnhuis bestaat nog niet zo lang. Het etiket springt direct in het oog. Van deze wijn kan je gemakkelijk zeggen dat het een etiketwijntje is maar wat

Nadere informatie

BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina

BODEGAS FABRE SA  Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina BODEGAS FABRE SA www.bodegasfabre.com Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina Best Argentinian Wine Producer of the year IWSC, 2010 De in Bordeaux geboren Fransman Hervé

Nadere informatie

Lekker bij: Alle rode vleesgerechten, rijstgerechten zoals paella, pasta, tapas.

Lekker bij: Alle rode vleesgerechten, rijstgerechten zoals paella, pasta, tapas. Amante - Tempranillo Karakteristieken: De wijngaarden zijn gelegen in centraal Spanje. Deze wijn heeft een intense kersrode kleur die de fruitige aroma s van braambessen, rode bessen, kersen en zwarte

Nadere informatie

De wijnmakers. Chili Nogales Wines

De wijnmakers. Chili Nogales Wines Chili wijnland Hoewel Chili gekolonialiseerd is door de Spanjaarden, ziet men in de wijnbouw, toch vooral Franse invloeden. Men maakt hier wijn met typische Franse druivenrassen. De wijnranken zijn veelal

Nadere informatie

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral WITTE WIJNEN Val de Loire, Collection Blanc - Chenin Blanc, Chardonnay Stuivende geur met een heerlijk smaakpallet van jong tropisch wit en groen fruit, in de afdronk zacht en licht mineralig. Côtes de

Nadere informatie

Wijnkaart van Het Restaurant op de Veluwe

Wijnkaart van Het Restaurant op de Veluwe Wijnkaart van Het Restaurant op de Veluwe Ons Lagerhuys is hèt restaurant in Garderen, waar je uit bent en je tegelijkertijd helemaal thuis voelt. Gezellig en gemoedelijk, dat is de sfeer, gekoppeld aan

Nadere informatie

1. BATUTA AIRÉN. Herkomst/ land: Vino de la Tierra de Castilla

1. BATUTA AIRÉN. Herkomst/ land: Vino de la Tierra de Castilla 1. BATUTA AIRÉN Vino de la Tierra de Castilla Manzanares Vinicola de Castilla Klimaat: De vlakten van La Mancha, gelegen op een gemiddelde hoogte van ca. 700 meter, hebben een typisch continentaal klimaat;

Nadere informatie

Dinsdag 22 maart Spanje. Rood. Cautivo 2008 6,80. Castillo De Monjardin crianza 2007 9,25. Lar de Paula crianza 2007 9,30. Chateldon 2004 11,85

Dinsdag 22 maart Spanje. Rood. Cautivo 2008 6,80. Castillo De Monjardin crianza 2007 9,25. Lar de Paula crianza 2007 9,30. Chateldon 2004 11,85 Dinsdag 22 maart Spanje Rood Cautivo 2008 6,80 Castillo De Monjardin crianza 2007 9,25 Lar de Paula crianza 2007 9,30 Chateldon 2004 11,85 Orto 2008 12,45 Tres Lunas 2009 12,55 Geografisch: Spain > La

Nadere informatie

Huiswijnen (ook per glas te bestellen)

Huiswijnen (ook per glas te bestellen) Wijnkaart Huiswijnen (ook per glas te bestellen) Opta Wit Dão Vinho Branco 2015 20,50 Sappige, droge witte wijn uit de Dão regio. Deze wijn is gemaakt van de Encruzado, Malvasia Fina en Cerceal Branco.

Nadere informatie

Chili Nogales Wines Oscar Salas Natalia Poblete

Chili Nogales Wines Oscar Salas Natalia Poblete Chili Nogales wines Hoewel Chili gekolonialiseerd is door de Spanjaarden, ziet men in de wijnbouw, toch vooral Franse invloeden. Men maakt hier wijn met typische Franse druivenrassen. De wijnranken zijn

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog Löwengang Chardonnay Jaartal 2014 medium-vol, krachtig, droog 100% chardonnay De Chardonnay Löwengang heeft een briljante, goudkleurige kleur. Complexe aroma's van rijp tropisch fruit, vanille, geroosterde

Nadere informatie

WIJNVERKOOP DE BOSCROSSERS

WIJNVERKOOP DE BOSCROSSERS CAVA PALAU BRUT Verkoopprijs = 10.00 / fles Smaak: Cava uit de Pénedes (Spanje), methode traditionelle, 9 maanden sur lattes. Lichtgele aanblik. Correcte, persistente belletjes. Mooi aroma van appel, geel

Nadere informatie

Esteio Vihno Branco - 4,40 Nieuw in assortiment

Esteio Vihno Branco - 4,40 Nieuw in assortiment Esteio Vihno Branco - 4,40 Nieuw in assortiment Heerlijke lichte mousserende wijn uit Portugal. Land: Portugal Streek: Beiras Type: Wit Druivensoort: Fernão Pires Geur: Deze jonge Portugese wijn heeft

Nadere informatie

PRIJSLIJST december 2018 SPAANSE KWALITEITSWIJNEN

PRIJSLIJST december 2018 SPAANSE KWALITEITSWIJNEN december 2018 SPAANSE KWALITEITSWIJNEN 1 CAVA D.O. Cava LA ESCAPADA BRUT Regio Penedès Druif Macabeo, Parellada & Chardonnay Bewaring Jong te drinken Domein Finca Can Petit Prijs 8,90 Elegante en fijne

Nadere informatie

Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een deel van een heuvel in de gemeente Castellinaldo.

Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een deel van een heuvel in de gemeente Castellinaldo. Een familiebedrijf ontstaan aan het eind van de jaren 80 en op dit moment nog steeds geleid door Fiorella, haar broer en haar twee zonen Alessandro en Alberto. Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een

Nadere informatie

Huiswijnen Familie Excellor sauvignon blanc Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Clauduis Morand merlot - Pays d Oc Gris rosé - IGP Var

Huiswijnen Familie Excellor sauvignon blanc Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Clauduis Morand merlot - Pays d Oc Gris rosé - IGP Var Huiswijnen Familie Excellor sauvignon blanc Droge witte wijn uit het zuidwesten van Frankrijk. Typische tonen van de sauvignon druif, zoals kruisbessen en citrus fruit. Mooi droog en niet te zwaar. Prima

Nadere informatie

WIJNEN ;-) POSITIVE! NAJAAR / WINTER VINS - VINOS SAVE WATER DRINK WINE! WINE MAY BE NOT THE ANSWER BUT IT HELPS YOU TO FORGET THE QUESTION.

WIJNEN ;-) POSITIVE! NAJAAR / WINTER VINS - VINOS SAVE WATER DRINK WINE! WINE MAY BE NOT THE ANSWER BUT IT HELPS YOU TO FORGET THE QUESTION. WIJNEN WINE MAY BE NOT THE ANSWER BUT IT HELPS YOU TO FORGET THE QUESTION. ;-) NAJAAR / WINTER BE POSITIVE! SAVE WATER DRINK WINE! VINS - VINOS APERITIEF VELUWSE VREUGDE JOHANNITER RIESEL WEKEROM NEDERLAND

Nadere informatie

HEERLIJK ARGENTIJNS CORTE RESERVADO MALBEC/SYRAH

HEERLIJK ARGENTIJNS CORTE RESERVADO MALBEC/SYRAH Malbec, Syrah, Merlot Luján de Cujo, Mendoza CORTE RESERVADO MALBEC/SYRAH : Stevige en toch ook zachte wijn met veel rood fruit, een mild pepertje en van de Malbec herkenbare kracht in smaak en afdronk

Nadere informatie

Wijnproeverij zaterdag 13 oktober 2012

Wijnproeverij zaterdag 13 oktober 2012 Wijnproeverij zaterdag 13 oktober 2012 Een wijnreis in 2 uur Wijn is niets anders dan het resultaat van de alcoholistische vergisting van druivensap. Zet druivensap in een niet te koude ruimte en binnen

Nadere informatie

Wijntraining Online. Hét digitale naslagwerk behorende bij het Vicente Gandia E-Learning programma Hoofdstuk 1: Terug in de tijd

Wijntraining Online. Hét digitale naslagwerk behorende bij het Vicente Gandia E-Learning programma Hoofdstuk 1: Terug in de tijd Wijntraining Online Hét digitale naslagwerk behorende bij het Vicente Gandia E-Learning programma Hoofdstuk 1: Terug in de tijd 1 2017 Ruud Weterings 2017 Wijntraining Online www.wijntraining-online.nl

Nadere informatie

Wijnpakket Zoet en versterkt

Wijnpakket Zoet en versterkt Wijnpakket Zoet en versterkt Beschrijving van de wijnen DOW s 10 Years Old Masterblend Tawny Port Soort: Port Druivensoorten: tinta barocca, tinta cao, tinta roriz, touriga franca, touriga nacional Land:

Nadere informatie

CIABOT BERTON La Morra Piemonte. Langhe Favorita Alissa DOC

CIABOT BERTON La Morra Piemonte. Langhe Favorita Alissa DOC CIABOT BERTON La Morra Piemonte Langhe Favorita Alissa DOC De wijngaarden in Canale, Roero, een heuvelachtig gebied (250 m boven de zeespiegel), naar het oosten gepositioneerd. 100 % Favorita 2000 flessen/jaar

Nadere informatie

Nomad, Dealu Mare, Pinot Grigio, Roemenië Zacht-tropische aroma s met frisse zuren om de wijn spanning en balans te geven. Glas 3,95/Fles 22,50

Nomad, Dealu Mare, Pinot Grigio, Roemenië Zacht-tropische aroma s met frisse zuren om de wijn spanning en balans te geven. Glas 3,95/Fles 22,50 Geachte gast, Hierbij presenteren wij u met trots onze wijnkaart. Alle wijnen zijn zorgvuldig geselecteerd en sluiten aan bij de seizoengerechten die wij serveren. Bij het selecteren van onze wijnen laten

Nadere informatie

CULINAIR GENIETEN BEGINT BIJ BUITENLUST

CULINAIR GENIETEN BEGINT BIJ BUITENLUST CULINAIR GENIETEN BEGINT BIJ BUITENLUST Met veel zorg selecteren wij in samenwerking met de wijn therapeut de wijnen, hierbij houden wij rekening met de seizoenen, maar bovenal met de gerechten van onze

Nadere informatie

Proefdoos: Toscaanse top wijnen

Proefdoos: Toscaanse top wijnen Proefdoos: Toscaanse top wijnen 2009 Pianirossi Sidus DOC De CEO van Tod's & Hogan is de eigenaar van dit domein. Een middelzware fruitige wijn is de beste typering. Veel fruit, sap met mooie tonen van

Nadere informatie

Presentatie. Paul Houben

Presentatie. Paul Houben Port proeverij Presentatie Paul Houben Wijngebieden langs de Douro Douro wijn Dourovallei beschut tegen Atlantische winden Arme grond: leisteen, graniet met zand Klimaat: bergen beschermen wijnranken,

Nadere informatie

4,50 24,50 4,50 24,50

4,50 24,50 4,50 24,50 Land van herkomst: Italië Wijnstreek: Veneto Land van herkomst: Italië Wijnstreek: Veneto CA DEI NONI PROSECCO DEI COLLI TREVIGNANO Een milddroge, zacht mousserende wijn met ingetogen aroma s van appel

Nadere informatie

Bertani Due Uve 2013. Alcoholpercentage:12,5% Inhoud:75cl

Bertani Due Uve 2013. Alcoholpercentage:12,5% Inhoud:75cl Aan de basis stonden de twee gebroeders Bertani, die na een studie in Frankrijk bij professor Guyot rond 1860 naar hun geboortestreek terugkeerden. Met alle opgedane kennis speelden ze een pioniersrol

Nadere informatie

Presentatie SOPHIE PLUIM

Presentatie SOPHIE PLUIM AUSTRALIAN VALLEY WINES Presentatie SOPHIE PLUIM http://www.australianvalleywines.nl/nl/ AUSTRALIE WIJNLAND MET DIVERSITEIT Australië is het wijnsucces van de afgelopen decennia. Niet alleen in kwantiteit,

Nadere informatie