Bijlage 1: Activiteitenplan 2016 (Artikel 4:62Awb) Resultaat:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage 1: Activiteitenplan 2016 (Artikel 4:62Awb) Resultaat:"

Transcriptie

1 Bijlage 1: Activiteitenplan (Artikel 4:62Awb) Nr A) Naam activiteit B) Omschrijving activiteit; geef daarbij doel en doelgroep aan en maak duidelijk hoe dit bijdraagt aan de beleidsdoelstelling van de thema s. Werkgroep Onderwijs 1 Activiteiten in het kader van Onderwijs De laatste ontwikkelingen in het onderwijs, het zogenoemde Passend Onderwijs, effectief ingegaan 1 augustus 2014 nopen de werkgroep Onderwijs tot een herpositionering t.o.v. de vraagkant, ouders van de leerling met een beperking, en de aanbodzijde, de betrokken scholen. Een herorientering zowel naar inhoud als naar relevante actoren. Deze noodzakelijke herorientering brengt uiteraard diverse activiteiten met zich mee die weer in het actviteitenplan teruggevonden zullen worden. C) Wat is het concrete eindresultaat van de activiteit? Waaraan kunnen wij zien of de activiteit is gerealiseerd, wat kan dienen als prestatiebewijs? Beoogde : D) 1.Passend Onderwijs Uitbreiding contacten leggen ten behoeve van het actief betrokken zijn bij de ontwikkelingen en uitvoering in het kader van passend onderwijs. : Participatie in de samenwerkingsverbanden PO, VO en MBO dat uiteindelijk tot advisering richting gemeente Eindhoven moet leiden. De combinatie Passend Onderwijs en leerlingen met een beperking (fysiek dan wel psychisch) geeft ons inziens de nodige problemen die hun weerslag zullen hebben op het onderwijsbeleid binnen de gemeente Eindhoven. Het verstevigen van het relevante netwerk met onder andere de actoren: Gemeente Eindhoven SWV-en PO en VO Zorgokee (kinderen met autisme en ADHD) Het Summa college Fontys Hogescholen Kentalis AIC (Autisme Informatie Centrum) Hierbij gaat onze aandacht vooral uit naar het centraal stellen van de leerling. Van groot belang zijn aspecten als: - Onderwijskwaliteit - Thuiszitters - Ouderbetrokkenheid - Maatwerk Regelmatig en structureel overleg met de netwerkpartners t.a.v. optredende onderwijsbelemmeringen gesignaleerd door scholen en/of ouders. In 2015 ontbraken harde cijfers/aantallen van knelpunten in het Passend Onderwijs. Men probeert dat opnieuw in boven tafel te krijgen.

2 Activiteiten in het kader van Onderwijs Werkgroep Onderwijs Registratie knelpunten Passend Onderwijs Beoogde : Data verzamelen m.b.t. problemen die ondervonden worden bij ouders/leerlingen/studenten en scholen in het kader van de wet Passend Onderwijs : Er wordt onderzoek gedaan naar het inrichten van een helpdesk onderwijs binnen het PGE om actoren op de hoogte te brengen van de problematiek die speelt. 2. Aandacht voor studenten met Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) Het op de hoogte blijven van en kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen om de belangen van de studerende clienten met een beperking goed te kunnen behartigen. : Het komen tot: - Een studeerbare studie voor ICT-studenten - Een projectrapport ten behoeve van een Fntys-brede implementatie. Studenten met ASS in het HBO (pilot-project bij Fontys) Deelname aan pilot-project ICT-mentor voor studenten met ASS 3.Transitie jeugdzorg (onderwijs) Het verkrijgen van relevante kennis en contacten om invloed uit te kunnen oefenen op de transitie van jeugdzorg naar de gemeente en de scholen in de samenwerkingsverbanden PO en VO. : Elk kind, ook die met een beperking, heeft een goede start met gelijke kansen en alle zorg en aandacht die het verdient. Ouders en andere opvoeders krijgen daarbij alle informatie, advies en hulp die voor hen van belang is. Betrokken partijen zijn ondermeer: De gemeente Eindhoven, Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant, Humanitas, Korein, Novadic Kentron, Raad voor de kinderbescherming, basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs, Lumens groep / Welzijn Eindhoven, Bureau Leerplicht en GGzE.

3 2 Activiteiten in het kader van Arbeid Werkgroep Arbeid Het volgen van de ontwikkelingen rond de Participatiewet Deelname aan Cliëntenraad WSW Middels advisering invloed uitoefenen m.b.t. de plannen van betrokken gemeenten over de WSW en Participatiewet : Contacten met andere belangenorganisaties/verenigingen om ervaringen met de participatiewet in beeld te brengen. Opdracht aan Fontys Research Academy en Lectoraat Duurzaam Werk HRM en Psychologie voor het doen van onderzoek. Doel Ontwikkeling van een overzichtskaart van de regio Eindhoven van de actoren op het gebied van rehabilitatie/ reintegratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Aanleiding is invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 Uitkomsten en resultaten van genoemd onderzoek onder de aandacht brengen bij relevante organisaties en politiek VN-verdrag voor mensen met een beperking onder de aandacht brengen in het maatschappelijk werkveld. Hopelijk wordt in het VN-verdrag geratificeerd : Het uiteindelijk bereiken van een inclusieve samenleving. Blijven volgen van Wij- eindhoven in relatie met de werkgroep-werkzaamheden; en arbeid Activiteiten in het kader van WijEindhoven Inventariseren van activiteiten in de wijken op het terreinen van arbeid.

4 3 Activiteiten in het kader van PR Werkgroep PR 1. Uitgave Jaarverslag Doel Alle vrijwilligers van het PGE, belanghebbende en betrokken organisaties voorzien van, en op de hoogte houden van relevante informatie. Korte duidelijk verslaglegging, waarin de activiteiten / en resultaten van afgelopen jaar aan de orde komen. Inzicht geven welke activiteiten gerealiseerd zijn in de afgelopen periode. 2. De website van het PGE is goed vindbaar en up to date. Doel De Website up to date houden met actuele berichten, ingrijpende veranderingen voor de doelgroep. Vrijwilligers aanspreken om bij activiteiten / gebeurtenissen foto s en artikelen aan te leveren. Facebook is door meer mensen bezocht en heeft meer volgers. Door meer actuele berichten, foto s is het gebruik van Facebook toegenomen Een duidelijke, overzichtelijke actuele website, die voor iedereen toegankelijk is. Het PGE is bekender en beter bereikbaar voor inwoners van Eindhoven en omgeving. Meer bezoekers op Facebook. 3. Ondersteuning in- en externe afstemming van gewenste PR- activiteiten. Doel Interne samenwerking bevorderen. Communicatiemiddelen als ondersteuning. Ondersteuning van de werkgroepen bij PR activiteiten, d.m.v. affiches, persberichten, Deskundigheid vergroten van de werkgroepleden. Werving nieuwe werkgroepleden, met affiniteit tot / deskundigheid PR. Profilering van het PGE. Goede PR- activiteiten in overleg met samenwerkende partijen. Deskundigheidsbevordering werkgroepleden PR. Ondersteuning van alle activiteiten en vragen van de werkgroepen.

5 Activiteiten in het kader van PR Werkgroep PR 4. Het beter uitdragen van, en naamsbekendheid vergroten van het PGE in Eindhoven en omgeving. Samenwerking met de Wij teams Eindhoven. Doel Verspreiding van flyers PGE/ en folder PGE aan samenwerkingspartners. Wijeindhoven kent en weet het PGE te vinden en vice versa. Diverse contacten via Wij-eindhoven de buurtcentra etc. hebben ervoor gezorgd dat de bekendheid van het PGE bij de doelgroep, organisaties en inwoners van Eindhoven is vergroot.

6 4 Activiteiten in het kader van Toegankelijkheid Werkgroep TGH Algemene doelstelling: Het bevorderen van BTBU (Bereikbaarheid, Toegankelijkheid Bruikbaarheid en Uitgankelijkheid) van openbare gebouwen en de daarbij behorende 50 meter openbare ruimte. : Goed geïnformeerd blijven zodat signalen betreffende BTBU opgepakt blijven worden. Knelpunten betreffende BTBU bespreken, toetsen en oplossingen vinden zodat de TGH van openbare gebouwen voor mensen met een beperking zo optimaal mogelijk is. Advisering betreffende de TGH van gebouwen/aanpassingen Naar aanleiding van binnenkomende vragen/klachten: Advies uitbrengen ter verbetering van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking en toetsing of aanpassingen juist zijn uitgevoerd. Vermeerdering van het aantal toegankelijke gebouwen in Eindhoven zodat mensen met een beperking beter kunnen participeren. - Aandacht voor TGH van scholen Toegankelijkheidsoverleg (TGH gebouwen) Aandacht gevraagd voor toegankelijkheid van scholen in het proces in het kader van het Ruimtelijk Domein TGH Evenementen: Als vervolg op het afgeronde project TGH/evenementen, is Toegankelijkheid opgenomen in het nieuwe gemeentelijk evenementenbeleid. Herordenen Checklist TGH evenementen evenals toevoegen pictogrammen. In beeld brengen van de ervaringen van gebruikers van evenementen. : Bevorderen gebruiksvriendelijkheid checklist en het bevorderen van het bewustwordingsproces TGH. (Afspraken 365 en EPE) Verdere promotie van het gebruik van het 1 e Integraal Toegankelijke Openbaar Toilet (ITO) : Nog meer mensen weten het ITO-toilet te vinden en te gebruiken.

7 Activiteiten in het kader van Toegankelijkheid Werkgroep TGH Internetapplicatie Toegankelijkheid van Eindhovense Gebouwen: Eindhoven.ongehinderd.nl De op verzoek van Ongehinderd.nl getoetste gebouwen worden geplaatst op de nieuwe APP. : Via de site Eindhoven.ongehinderd.nl (en de smartphone app) zal informatie te vinden zijn over de toegankelijkheid van accommodaties en gebouwen met een publieksfunctie in Eindhoven voor mensen met een beperking. en verder Samenwerking met Sport in de Nationale Sportweek Activiteiten ontwikkelen in de Nationale Sportweek van Activiteiten Algemeen Activiteiten voorbereiden en uitvoeren in de landelijke Week van toegankelijkheid. Elk jaar een ander thema. Personen/ organisaties kennis laten nemen van het belang van toegankelijkheid van gebouwen en de daarbij behorende openbare ruimte Toetsen klachten van burgers en oplossingen aangeven, inclusief rapportage, in het kader van toegankelijkheid (klachten worden doorgegeven door bureau PGE) Controle op uitvoering toegankelijkheidsaspecten Anticiperen op aangekondigde bouwprojecten. Controle gebouwen op Strijp-S; in samenwerking met de werkgroep Mobiliteit. Deelname aan de jaarlijkse Rolstoelworkshop (gemeente-pge). Bijwonen gemeentelijk toegankelijkheidsoverleg (circa 2x per jaar) Deelname aan Regionaal Overleg Gehandicaptenbeleid (4x per jaar) Brandweer: in samenspraak met de KBO het inpassen van voorlichting brandveiligheid aan de beheerders van de VTA s in het programma Brandveilig leven. - Workshop samen met de gemeente (WMO) organiseren voor medewerkers van WIJeindhoven Inzicht geven in de mogelijkheden die er in de stad zijn op het gebied van sport voor mensen met een beperking. Middels activiteiten, toetsing en overleg en publiciteit de aandacht vestigen/ het belang benadrukken van Toegankelijkheid

8 5 Activiteiten in het kader van Wonen, Zorg en Welzijn Werkgroep Wonen, Zorg, Welzijn : Activiteiten in het kader van Wonen Wonen Mensen met een beperking hebben net als iedereen recht op goed wonen. Voor mensen met een beperking is het hebben van zo n woonplek niet vanzelfsprekende. Ze ervaren vaak allerlei belemmeringen in en om hun woonomgeving. In samenwerking met de KBO Eindhoven, Ieder (in) (Landelijke organisatie) de sneltest wonen uitzetten In kaart brengen van de wensen en knelpunten op het gebied van wonen met een beperking. : Naar aanleiding van de uitslagen van de uitgezette sneltest wonen overleg met gemeente/woningbouwcorporaties. Deelname aan externe overleggen - Deelname aan de Participatiecommissie Welzijn Wonen en Zorg van de gemeente Eindhoven. - Deelname aan het Netwerk Informele Zorg (NIZ).

9 6 Activiteiten in het kader van Vervoer + Openbare Ruimte Werkgroep Mobiliteit Aandacht voor Toegankelijk Openbaar Vervoer + aanpassen bushaltes,hov infrastructuur bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar maken. Afstemming overig Openbaar Vervoer Deelname evaluaties/aanpassingen m.b.t. Handboek Toegankelijkheid; richtlijnen voor een Toegankelijke Openbare Ruimte; voortgekomen uit het gemeentelijk Toegankelijkheidsoverleg; 10 e Prestatieveld WMO. Conform agenda gemeente Vervolg op Pilot Scootmobiel Opfriscursus in Gestel. De cursisten worden over hun drempel van angst heen geholpen. Doel is het bevorderen van de rijvaardigheid, kennis over specifieke verkeersregels en meer zelfvertrouwen. En het tegengaan van niet gebruikte scootmobiels Afstemming/samenwerking met: Gemeente Eindhoven Archipelzorggroep, Emcart, F.Cuunders, docent. Cursisten kunnen (weer) op een veilige manier gebruik maken van hun scootmobiel. De 1 e Pilot (september 2014 in Gestel) was een succes. De volgende cursus wordt gestart in het voorjaar van. Verdere uitrol over andere stadsdelen zal bekeken worden. (Dit in het kader van WIJ-eindhoven). Voorjaar Deelname overleggen/herinrichtingen: Hoogstraat/Catharina-ziekenhuis/Plan Celcius/ Picuskade/NRE Deelname Centraal Verkeersoverleg (CVO); Overleg gemeente en mobiliteitspartners. Advisering m.b.t. mobiliteitsonderwerpen in brede zin en specifiek vanuit de werkgroep aandacht voor mensen met een beperking. Aandacht voor probleem molgoten (scheiding hemelwater/rioolwater); oversteken door rolstoelers/scootmobielgebruikers. Aandachtspunt: géén hoogteverschillen. Deelname aan Consumentenplatform Taxbus Belangenbehartiging voor mensen met een functiebeperking

10 Activiteiten in het kader van Vervoer + Openbare Ruimte Werkgroep Mobiliteit Contacten onderhouden met de betrokken diensten van de gemeente Eindhoven m.b.t. o.a. parkeerbeleid gehandicapten, in- en opstapplaatsen CVV-vervoer (Taxbus, Witte Raaf, busbaangebruik etc,) Knelpuntensignalering en registratie vervoerders CVV (Collectief Vraagafhankelijk Vervoer); Informatie en knelpuntenuitwisseling CVV (Taxbus)+ de Witte Raaf Indien nodig overleg Stadstoezicht Overleg met afdelingshoofd Vergunningen m.b.t. Gehandicapten Parkeerkaarten (GPK s) / uitgifte loket van de Mobidickaart PGE (wet- en regelgevingkaart) Vervoer in buurt en wijk (WMO/Wlz) : Afhankelijk van de resultaten uit de overleggen in 2015 zullen er nieuwe overleggen gepland gaan worden. Initiatief PGE, De Witte Raaf i.s.m.gemeente, Inventariseren van mogelijkheden in zake onderlinge afstemming gebruik busjes/ Centraal punt van gezamenlijk gebruik en onderhoud en bemensing (vrijwilligers) van busjesvervoer in Eindhoven Indien nodig Indien nodig GehandicaptenParkeerPlaatsen (GPP). Het wederom onder de aandacht van de gemeente brengen van het belang van: - Registratie locaties GPP ; afmetingen -GPP s-toegankelijkheid (nabije op- en afritten) -Opname gegevens op website Eindhoven c. q. Ongehinderd.nl Aandacht/advisering m.b.t. blindegeleidetegels; problemen met oversteekbaarheid. Controle en advisering blindegeleidelijnen op diverse locaties. Aandacht /Advisering bushaltes Strijp S In samenwerking met de Werkgroep TGH. Klachten vervoer + openbare ruimte (doorgegeven door burgers, vrijwilligers werkgroep en bureau PGE) bekijken en adequaat actie ondernemen. E.e.a in samenwerking met gemeente

11 Diverse activiteiten PGE Diverse activiteiten PGE Deelname aan 2 kennisgroepen van Wij-eindhoven. - Kennisgroep Participatie - Kennisgroep NAH/zintuiglijke/lichamelijke beperking. Na oriëntatie, kennisinbreng en eventuele knelpunten ophalen met betrekking tot onze doelgroep. Deelname aan bewonerspanels Wij Eindhoven, door vrijwilligers PGE (op persoonlijke titel) Na oriëntatie, kennisinbreng en eventuele knelpunten ophalen met betrekking tot onze doelgroep. Op initiatief van de gemeente Eindhoven nemen enkele vrijwilligers van het PGE deel aan het toetsen van de gemeentelijk website in de toegankelijkheid en bruikbaarheid. Betere toegankelijkheid en bruikbaarheid van de gemeentelijke website, in het bijzonder voor onze doelgroep. Enkele vrijwilligers zullen deelnemen aan het testen van de Citybeacons (internetpalen/interactieve stadsbakens). Toegankelijkheid en bediening van de Citybeacons zijn gegarandeerd voor mensen met een beperking.

Activiteitenplannen 2017

Activiteitenplannen 2017 Activiteitenplannen N r A) Naam activiteit B) Omschrijving activiteit; geef daarbij doel en doelgroep aan en maak duidelijk hoe dit bijdraagt aan de beleidsdoelstelling van de thema s. 1 Activiteiten in

Nadere informatie

Bijlage 1: Activiteitenplan 2018 (Artikel 4:62Awb)

Bijlage 1: Activiteitenplan 2018 (Artikel 4:62Awb) Bijlage 1: Activiteitenplan (Artikel 4:62Awb) N r A) Naam activiteit B) Omschrijving activiteit; geef daarbij doel en doelgroep aan en maak duidelijk hoe dit bijdraagt aan de beleidsdoelstelling van de

Nadere informatie

Naam activiteit Werkgroep TGH

Naam activiteit Werkgroep TGH Bijlage 1: Activiteitenplan Werkgroep TGH gebouwen 2019 (Artikel 4:62Awb) Naam activiteit Werkgroep TGH Belangrijkste activiteit in 2019 is het invoeren van gegevens in de database van de website eindhoventoegankelijkheid.nl.

Nadere informatie

Jaarverslag

Jaarverslag Jaarverslag 2015 www.stichtingpge.nl De voorzitter aan het woord Het jaar 2015 wordt voor Stichting Platform Gehandicaptenbeleid (PGE) gekenmerkt door heroriëntatie hoe zij haar activiteiten voor de doelgroep

Nadere informatie

WERKPLAN. Onbeperkt Oost

WERKPLAN. Onbeperkt Oost WERKPLAN Onbeperkt Oost 2015 Onbeperkt Oost p/a Timorplein 8 1094 CB Amsterdam September 2014 Met dit werkplan en deze begroting vraagt de vereniging Onbeperkt Oost een subsidie aan voor het jaar 2015.

Nadere informatie

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten 1. Inleiding Deze informatiekaart geeft informatie over de betekenis van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (verder: het Verdrag)

Nadere informatie

Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Mill Beleidsplan 2015 e.v.

Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Mill Beleidsplan 2015 e.v. Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Mill Beleidsplan 2015 e.v. Secretariaat: M.T.A. Peters, Brugse Berg 23, 5451 WP Mill Tel.: 0485-455477 Email: info@pgmill.nl Website: www.pgmill.nl Kamer van Koophandel

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

Factsheet. Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet

Factsheet. Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet Factsheet Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet Colofon Uitgave Landelijke Cliëntenraad Postbus 95966 2509 CZ Den Haag T (070) 3499790 www.landelijkeclientenraad.nl info@lcr-suwi.nl Auteurs

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Bijlagen: A.

INHOUDSOPGAVE Bijlagen: A. Jaarverslag 2016 INHOUDSOPGAVE 1. 2016 4 2. Doelstelling 4 3. Algemeen 5 4. Samenwerking 5 5. Taakgroepen 5 6. Aandachtsgebieden 7 7. Coördinatie 7 8. Projecten 8 Bijlagen: A. Afkortingenlijst 9 2 Samenstelling

Nadere informatie

Evaluatie één jaar Wmo-raad Eindhoven.

Evaluatie één jaar Wmo-raad Eindhoven. Evaluatie één jaar Wmo-raad Eindhoven. De Wmo raad is benoemd door de gemeenteraad tijdens zijn vergadering van 11 juni 2009. ij de instelling van deze adviesraad is besloten na twee jaar te evalueren

Nadere informatie

JAARPLAN & BEGROTING 2013

JAARPLAN & BEGROTING 2013 JAARPLAN & BEGROTING 2013 1 Jaarplan 2013 PMF UH Voor 2013 zijn door het PMF UH de hieronder kort beschreven werkzaamheden en activiteiten gepland. Dit jaarplan 2013 is afgeleid van het meerjarenplan PMF

Nadere informatie

17R071. Initiatief voorstel. Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons

17R071. Initiatief voorstel. Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons Initiatief voorstel 17R071 Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons Ronde Tafel : Nog in te plannen Debat : Nog in te plannen Raadsvergadering : Nog in te plannen Informatie bij : Ans

Nadere informatie

Toegankelijkheid. Toegankelijkheid. 6 maart maart 2017

Toegankelijkheid. Toegankelijkheid. 6 maart maart 2017 Toegankelijkheid 6 maart 2017 Toegankelijkheid 6 maart 2017 1 VN-verdrag 14 juli 2016 - waardigheid en Rechten van de Mens - rechten van personen met een beperking - van gelijke behandeling naar inclusie

Nadere informatie

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving.

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving. Advies WMO Advies Raad De Bilt ten aanzien van Kadernota 2018-2021 gemeente De Bilt, betreffende financiële implicaties VN -Verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking. Of te wel de inclusieve

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Postbus 2148 2800 BG Gouda 088-929 40 10 Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Aandachtspunten voor het coalitieakkoord 1. Inclusief beleid (inclusief waar het kan en exclusief waar nodig) Onder inclusief beleid

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN 2017

ACTIVITEITENPLAN 2017 ACTIVITEITENPLAN 2017 Definitieve versie dd. 20-4-2017 Wmo-adviesraad/ Sociale Raad Dordrecht T: 078 617 69 82 E: wmo-adviesraaddordrecht@zorgbelang-zuidholland.nl W: wmo-adviesraaddordrecht.nl 1. Inleiding

Nadere informatie

Werkplan Stichting Brede Raad Rotterdam

Werkplan Stichting Brede Raad Rotterdam Werkplan 2017 Stichting Brede Raad Rotterdam Rotterdam 26 mei 2016 Werkplan 2017, definitief, onderdeel subsidieaanvraag 2017, Stichting Brede Raad Rotterdam 1. Inhoud 2. Inleiding... 2 Leeswijzer... 2

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Algemeen:

Jaarverslag 2016 Algemeen: Jaarverslag 2016 Algemeen: Zoals in het jaarverslag van 2015 is vermeld wordt door Stichting Platform Gehandicaptenbeleid (PGE) 2016 benut om de in 2015 gestarte zoektocht voort te zetten. Uitgangspunt

Nadere informatie

december 2014 Informatiekaart VN-verdrag TransitieBureau Wmo

december 2014 Informatiekaart VN-verdrag TransitieBureau Wmo december 2014 Informatiekaart VN-verdrag TransitieBureau Wmo Deze informatiekaart is bedoeld om u in te lichten over het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (verder: VN-verdrag Handicap)

Nadere informatie

Agenderen, profileren en kennisdelen Publiciteit voor leefbaarheid.

Agenderen, profileren en kennisdelen Publiciteit voor leefbaarheid. Verkort Jaarverslag 2012 Leefbaarheid Lokale ondersteuning bij idop s Bijeenkomsten met planbegeleiders Aanbod (bijvoorbeeld menukaart) voor idop s in uitvoeringsfase Intervisiebijeenkomsten Masterclass/debat/bijeenkomst

Nadere informatie

Concept nota. Evenementenbeleid. gemeente Gouda

Concept nota. Evenementenbeleid. gemeente Gouda Advies over de Concept nota Evenementenbeleid gemeente Gouda Advies 122 Gouda, April 2008 Advies 122 Advies van de Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking over de concept nota Evenementenbeleid

Nadere informatie

Stand van zaken Sociaal Domein

Stand van zaken Sociaal Domein Stand van zaken Sociaal Domein Van transitie naar transformatie Gemeenteraad 27 oktober 2016 Voorbereiding Inhoud 2013 2020 Implementatie en borging Transformatie 1-1-2015 transitie heden Waar staan we

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Vereniging Onbeperkt Oost

Jaarverslag 2014. Vereniging Onbeperkt Oost Jaarverslag 2014 Vereniging Onbeperkt Oost COLOFON Vereniging Onbeperkt Oost Timorplein 8 1094 CB Amsterdam 020 6933059 info@onbeperktoost.nl www.onbeperktoost.nl www.facebook.com/onbeperktoost februari

Nadere informatie

Van Wmo-adviesraad naar een Adviesraad Sociaal Domein Katwijk

Van Wmo-adviesraad naar een Adviesraad Sociaal Domein Katwijk Van Wmo-adviesraad naar een Adviesraad Sociaal Domein Katwijk met lokale en regionale cliëntenraden, patiëntenverenigingen en belangengroepen De burger als adviseur van gemeenten 7 oktober 2015 Den Haag

Nadere informatie

Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking

Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking Update: & Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking A-avond 28 maart 2017 17.00 18.30 uur Aanleiding Waarom? December 06 VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Gehandicapten Platform 2012

Jaarverslag Stichting Gehandicapten Platform 2012 Jaarverslag Stichting Gehandicapten Platform 2012 Het Gehandicapten Platform Roermond Het Gehandicapten Platform Roermond is opgericht in 1993, kort voor het in werking treden van de Wet Voorzieningen

Nadere informatie

CENTRALE VAN OUDERENVERENIGINGEN

CENTRALE VAN OUDERENVERENIGINGEN CENTRALE VAN OUDERENVERENIGINGEN tweejarenplan 2015-2016 1 Inleiding De Centrale van Ouderenverenigingen is de koepel van ouderenverenigingen en andere organisaties van en voor ouderen in de gemeente Venray.

Nadere informatie

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Welkom De steunpunten algemeen Stand van zaken steunpunt vrijwilligers Stand van zaken steunpunt mantelzorg Vragen Contactgegevens De steunpunten Startbijeenkomst

Nadere informatie

Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord. 19 april Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid

Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord. 19 april Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid 10 Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord 19 april 2018 Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid Goedenavond, Mijn naam is Emmy den Heijer voorzitter van de Stichting Gorinchems Platform

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Wmo 2013

Uitvoeringsprogramma Wmo 2013 November 201 Fout! Verwijzingsbron niet gevonden. Fout! Verwijzingsbron niet gevonden. Mens & Maatschappij, Volwassenen & senioren en Sociale Zekerheid Uitvoeringsprogramma Wmo 2013 Mens & Maatschappij,

Nadere informatie

Concrete aanpak van (dreigend) thuiszitten:

Concrete aanpak van (dreigend) thuiszitten: Concrete aanpak van (dreigend) thuiszitten: dit is wat wij doen > Bundeling van krachten Activiteiten Passend onderwijs zonder thuiszitters een illusie? Wij denken van niet. Of eigenlijk weten we dat wel

Nadere informatie

VN-verdrag inzake personen met een handicap

VN-verdrag inzake personen met een handicap VN-verdrag inzake personen met een handicap Welkom en introductie + Judith Jansen, handicap + studie + Jenny E. Goldschmidt, Universiteit Utrecht opening > welkom en introductie > deze workshop Deze workshop

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

Jaarplan. Gelijkwaardige participatie van mensen met een beperking in Arnhem. Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten September 2017

Jaarplan. Gelijkwaardige participatie van mensen met een beperking in Arnhem. Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten September 2017 2018 u Jaarplan Gelijkwaardige participatie van mensen met een beperking in Arnhem Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten September 2017 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Bijlage A Ureninzet personeel...5

Nadere informatie

Regionale Aanpak Aangepast Sporten. Extra modules B

Regionale Aanpak Aangepast Sporten. Extra modules B Regionale Aanpak Aangepast Sporten Extra modules B 15.0015/KZ/LH Colofon Stichting Sportservice Zuid-Holland Arckelweg 30 2685 SN Poeldijk T 0174 24 49 40 F 0174 28 11 47 info@sportzh.nl www.sportzh.nl

Nadere informatie

Regionale Cliëntenraad Participatiewet SDOA

Regionale Cliëntenraad Participatiewet SDOA Regionale Cliëntenraad Participatiewet SDOA Inleiding Onze cliëntenraad is ingesteld middels de Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) 2016. De verordening

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad 2012 Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant. Cliëntenraad Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant

Jaarverslag Cliëntenraad 2012 Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant. Cliëntenraad Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant Jaarverslag Cliëntenraad 2012 Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant Cliëntenraad Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant cliëntenraad@jeugdzorg-nb.nl Eindhoven, maart 2013 Voorwoord Graag bieden wij u dit jaarverslag

Nadere informatie

Studenten met een functiebeperking helpen naar succes!

Studenten met een functiebeperking helpen naar succes! Studenten met een functiebeperking helpen naar succes! Fontys Hogescholen Dienst Studentenvoorzieningen Presentatie: André Rozendaal, teamleider Decanen & Psychologen Onderwerpen - Overgang van VO naar

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015

Rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015 Z Rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015 Maart 2015 In opdracht van het Transitiebureau Wmo Team Kennisnetwerk Wmo Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Over het onderzoek 3 3. De resultaten 4 3.1 Omvang deelnemende

Nadere informatie

Het Gehandicapten Platform Roermond

Het Gehandicapten Platform Roermond Jaarverslag 2013 Het Gehandicapten Platform Roermond Het Gehandicapten Platform Roermond is opgericht in 1993, kort voor het in werking treden van de Wet Voorzieningen Gehandicapten. Aanvankelijk is het

Nadere informatie

VN-VERDRAG HANDICAP VAN VERDRAG NAAR INCLUSIE. 16 punten voor volwaardige deelname van mensen met een beperking aan de samenleving

VN-VERDRAG HANDICAP VAN VERDRAG NAAR INCLUSIE. 16 punten voor volwaardige deelname van mensen met een beperking aan de samenleving VN-VERDRAG HANDICAP VAN VERDRAG NAAR INCLUSIE 16 punten voor volwaardige deelname van mensen met een beperking aan de samenleving Van verdrag naar inclusie 16 punten voor volwaardige deelname van mensen

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem 2012 Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten September 2011 Aanleiding

Nadere informatie

Aan de slag voor toegankelijkheid Leeuwarden

Aan de slag voor toegankelijkheid Leeuwarden Aan de slag voor toegankelijkheid Leeuwarden Van een toegankelijk Leeuwarden-Fryslân 2018 naar een toegankelijk en inclusief Leeuwarden Van een toegankelijk Leeuwarden-Fryslân 2018 naar een toegankelijk

Nadere informatie

Aandachtsveld 0. Clusternaam en actie: Z&O Pilot keukentafelgesprekken evalueren en vervolg bepalen (uitgangspunten formuleren).

Aandachtsveld 0. Clusternaam en actie: Z&O Pilot keukentafelgesprekken evalueren en vervolg bepalen (uitgangspunten formuleren). Z&O Pilot keukentafelgesprekken evalueren en 01-05-13 vervolg bepalen (uitgangspunten formuleren). Z&O Implementatie nieuwe uitgangspunten 01-09-13 keukentafelgesprekken. Z&O Structurele implementatie

Nadere informatie

TOEGANKELIJKHEID VOOR IEDEREEN. Frans Bekhuis Mei 2018

TOEGANKELIJKHEID VOOR IEDEREEN. Frans Bekhuis Mei 2018 TOEGANKELIJKHEID VOOR IEDEREEN Frans Bekhuis Mei 2018 AANLEIDING VN-verdrag Rechten voor mensen met een beperking en diverse TKmoties Een inclusieve samenleving waaraan iedereen actief kan deelnemen, betekent

Nadere informatie

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 1 De landelijke ontwikkelingen Regeerakkoord: Decentralisaties naar gemeenten: 1. AWBZ begeleiding,inkomensondersteuning,

Nadere informatie

Workshop. De buurtsportcoach in een glansrol op het sociale domein: werk, zorg, jeugd.

Workshop. De buurtsportcoach in een glansrol op het sociale domein: werk, zorg, jeugd. Workshop De buurtsportcoach in een glansrol op het sociale domein: werk, zorg, jeugd. Buurtsportcoach/combinatiefunctionaris: Een glansrol op het sociaal domein: werk, zorg en jeugd. Bewegen werkt Jan

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Wet Maatschappelijke Ondersteuning Wet Maatschappelijke Ondersteuning Project!mpuls November 2004 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Presentatie opbouw Stand van zaken, doelstelling en inhoud van de WMO Gevolgen voor verschillende

Nadere informatie

Achtergrondinformatie formatiemeter 2014

Achtergrondinformatie formatiemeter 2014 Achtergrondinformatie formatiemeter 2014 Aanleiding De formatierichtlijn leerplichtfunctie dateert uit 2007. Een aantal ontwikkelingen is aanleiding om de formatierichtlijn in 2013 tegen het licht te houden.

Nadere informatie

Werkplan OLGA 2016. 1. Inleiding. 2. Activiteiten 2016. 3. Bestuur en financiën. a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Bewustwording

Werkplan OLGA 2016. 1. Inleiding. 2. Activiteiten 2016. 3. Bestuur en financiën. a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Bewustwording Overleg Lichamelijk Gehandicapten Amstelland Secretariaat: Bertha von Suttnerlaan 98 1187 SX Amstelveen Telefoon: 020-345 34 29 Fax: 084-837 73 45 E-mail: info@olga-amstelland.nl Internet: www.olga-amstelland.nl

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013. Platform Mantelzorg Amsterdam

JAARVERSLAG 2013. Platform Mantelzorg Amsterdam JAARVERSLAG 2013 Het PMA behartigt op basis van een onafhankelijke positie de collectieve belangen van mantelzorgers in Amsterdam. Dit gebeurt onder andere door middel van gevraagde en ongevraagde adviezen

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf

JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf 1 JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf JAARVERSLAG GEHANDICAPTENRAAD LANDGRAAF 2013 Pagina 1 2 INLEIDING: De Gehandicaptenraad Landgraaf behartigt de collectieve belangen van alle mensen met een

Nadere informatie

Uit de hokjes naar keuzevrijheid. Mieke Biemond Marjan Maarschalkerweerd. Programma Aandacht voor iedereen

Uit de hokjes naar keuzevrijheid. Mieke Biemond Marjan Maarschalkerweerd. Programma Aandacht voor iedereen Uit de hokjes naar keuzevrijheid Mieke Biemond Marjan Maarschalkerweerd Inhoud Wat is een inclusieve samenleving? Wat betekent dat voor overheden? Wat verwacht de reiziger? Programma Aandacht voor Iedereen

Nadere informatie

2. Visie; waar gaan we voor, wat willen we bereiken en langs welke weg?

2. Visie; waar gaan we voor, wat willen we bereiken en langs welke weg? Missie, visie en strategie Straat Consulaat Den Haag anno 2019 Wij zijn ervan overtuigd dat mensen gelijkwaardig zijn en dat alle mensen recht hebben op waardigheid, wonen, voeding, kleding, goede zorg

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 Gehandicaptenraad Landgraaf

JAARVERSLAG 2014 Gehandicaptenraad Landgraaf 1 JAARVERSLAG 2014 Gehandicaptenraad Landgraaf Pagina 1 2 Algemeen De Gehandicaptenraad Landgraaf behartigt de collectieve belangen van alle mensen met een functiebeperking en chronische aandoeningen in

Nadere informatie

Aanbevelingen en Actieprogramma. Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht

Aanbevelingen en Actieprogramma. Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht Aanbevelingen en Actieprogramma Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht 2 Aanbevelingen ter verbetering van (de aantrekkelijkheid van) het VMBO naar aanleiding van het VMBO

Nadere informatie

Evaluatie Vrijwilligers Informatie Punt

Evaluatie Vrijwilligers Informatie Punt Evaluatie Vrijwilligers Informatie Punt 1.1. Doelstelling Het maatschappelijk doel is het stimuleren van actief burgerschap en maatschappelijke betrokkenheid. Het middel hiervoor is het vergroten en verbeteren

Nadere informatie

Inventarisatie implementatie VN-Verdrag Handicap in gemeenten in grafieken

Inventarisatie implementatie VN-Verdrag Handicap in gemeenten in grafieken Inventarisatie implementatie VN-Verdrag Handicap in gemeenten in grafieken 1 meting (2019) vergeleken met 0-meting (2018) Respons Aantal deelnemende gemeenten 2019 Aantal deelnemende gemeenten 2018 Volledig

Nadere informatie

Prestatieplan 2017 STG

Prestatieplan 2017 STG Prestatieplan 2017 STG Midden en Zuid-Kennemerland Jan Stuytstraat 44 2014 XK Haarlem Telefoon: 023-5516368 Mobiel: 06-22707400 stg@thuiszorg-gehandicapten.nl www.thuiszorg-gehandicapten.nl Inhoud 1 Inleiding

Nadere informatie

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders Beleidsplan 2015-2020 Unie van Betrokken Ouders Plaats: Apeldoorn Datum: 18-11-2014 Inhoudsopgave INLEIDING 1 UVBO- SCHEMA 2 ORGANISATIEBESCHRIJVING 3 MISSIE 3 VISIE 3 SPEERPUNTEN 4 KRITISCHE SUCCESFACTOREN

Nadere informatie

De Bijdragen voor en door Zandvoort aan langer zelfstandig wonen

De Bijdragen voor en door Zandvoort aan langer zelfstandig wonen Langer zelfstandig wonen in Inleiding Op de vraag wat u, uw organisatie of vereniging bijdraagt aan het langer zelfstandig wonen en wat er in nog voor aanvullende plannen zijn, is een scala aan activiteiten

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA..DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Themadirectie Jeugd, Onderwijs en Zorg IPC 2450 Rijnstraat 50 Den Haag

Nadere informatie

Rapportage tevredenheidsonderzoek samenwerkingsverband Oost Achterhoek februari 2016

Rapportage tevredenheidsonderzoek samenwerkingsverband Oost Achterhoek februari 2016 1 Rapportage tevredenheidsonderzoek samenwerkingsverband Oost Achterhoek februari 2016 Inhoudsopgave: Inleiding Verantwoording Totalen Bevindingen Bijlage: De vragen en de resultaten n.a.v. de vragenlijsten

Nadere informatie

Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering

Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering Wmo - WI Adviesraad Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering Gemeente Wageningen Jaarverslag 2014 Maart 2015 Inleiding De Wmo/WI-adviesraad van Wageningen werd augustus 2007 opgericht.

Nadere informatie

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN De raad van de gemeente... overwegende dat er een verordening adviesraad sociaal domein moet komen, gelet op artikel 47 van de Participatiewet, artikel 2.1.3 derde

Nadere informatie

Gewoon Gelijk. Meerjaren Activiteiten Plan. 22 april 2018 André Pijnaker Henk de Groot

Gewoon Gelijk. Meerjaren Activiteiten Plan. 22 april 2018 André Pijnaker Henk de Groot Gewoon Gelijk Meerjaren Activiteiten Plan 22 april 2018 André Pijnaker Henk de Groot Toegankelijkheid is een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen, of het nu gaat om wonen, arbeid, onderwijs, recreatie,

Nadere informatie

WERKWIJZE, SAMENSTELLING EN TAKEN VAN DE LEDEN en hun WERKGROEPEN met Klankbordgroepen

WERKWIJZE, SAMENSTELLING EN TAKEN VAN DE LEDEN en hun WERKGROEPEN met Klankbordgroepen Aangepaste versie Januari 2009 tbv website WERKWIJZE, SAMENSTELLING EN TAKEN VAN DE LEDEN en hun EN met Klankbordgroepen Op dit moment wordt er aan deze werkwijze, samenstelling, etc... gewerkt, zodat

Nadere informatie

Regelgeving studeren met een beperking in het Hoger Onderwijs

Regelgeving studeren met een beperking in het Hoger Onderwijs Regelgeving studeren met een beperking in het Hoger Onderwijs Bronnen: Nel Hofmeester Ontwikkel je eigen leerstijl bijeenkomst 4 Expertisecentrum handicap + studie Regeringsbeleid leren/studeren met een

Nadere informatie

Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september Terug naar eerste pagina

Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september Terug naar eerste pagina Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september 2009 Programma 1. Opening door wethouder Everink 2. Toelichting op gemeentelijk onderwijs- en jeugdbeleid Locale Educatieve Agenda (LEA) Centrum voor Jeugd en Gezin

Nadere informatie

uw partner in toegankelijkheid

uw partner in toegankelijkheid uw partner in toegankelijkheid Werkplan OLGA 2011-2012 (april) 1. Inleiding a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Aandacht! d. Bewustwording 2. Activiteiten 2011 a. Extern overleg b. Uitgankelijkheid c. Politiek

Nadere informatie

Provinciale Chronisch zieken en gehandicaptenraad Groningen WERKPLAN EN BEGROTING 2014

Provinciale Chronisch zieken en gehandicaptenraad Groningen WERKPLAN EN BEGROTING 2014 Provinciale Chronisch zieken en gehandicaptenraad Groningen WERKPLAN EN BEGROTING 2014 Groningen oktober 2013 Inleiding De Provinciale Chronisch zieken en Gehandicaptenraad Groningen (PCG) is de overkoepeling

Nadere informatie

Ingediend op: 27 september De ondergetekenden stellen het volgende voor:

Ingediend op: 27 september De ondergetekenden stellen het volgende voor: Initiatiefvoorstel monitoring Zorg / Wonen / Werk en Welzijn Statenfractie 50PLUS Provincie Zuid Holland in relatie tot het proces van decentralisatie en transities Ingediend op: 27 september 2015 De ondergetekenden

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Welkomstwoord Wethouder Homme Geertsma Wethouder Erik van Schelven Wethouder Klaas Smidt Inhoud Doel & programma bijeenkomst Veranderingen in de zorg Visie

Nadere informatie

marit.vanluijn@vanuitautismebekeken.nl

marit.vanluijn@vanuitautismebekeken.nl Symposium Autisme in verbinding met zorg en onderwijs 2 maart 2016 marit.vanluijn@vanuitautismebekeken.nl Omdat een andere blik je leven verrijkt! Missie waar streven we naar? Een inclusieve samenleving,

Nadere informatie

Introductie. Evaluatie VN Panel. Vesrie: 12 juni 2016

Introductie. Evaluatie VN Panel. Vesrie: 12 juni 2016 Evaluatie VN Panel Vesrie: 12 juni 2016 Introductie Tynaarlo is de eerste gemeente in Nederland met een VN Panel. Dit panel vloeit voort uit het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking

Nadere informatie

De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid

De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid Alle hens aan dek Presentatie door Gerda van der Lee, Voorzitter Wmo adviesraad s-hertogenbosch 12 maart 2013 De Wet Maatschappelijke Ondersteuning wil dat

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

Naar een inclusiever hoger onderwijs. Gezamenlijke Ambitie Studentenwelzijn

Naar een inclusiever hoger onderwijs. Gezamenlijke Ambitie Studentenwelzijn Naar een inclusiever hoger onderwijs Gezamenlijke Ambitie Studentenwelzijn 1 Preambule In het hoger onderwijs is aandacht voor studentenwelzijn. Hogescholen en universiteiten bieden (financiële) ondersteuning.

Nadere informatie

Agenda voor de Toekomst Aanval op de schooluitval 2015-2018. RMC regio Zuid-en Midden- Kennemerland

Agenda voor de Toekomst Aanval op de schooluitval 2015-2018. RMC regio Zuid-en Midden- Kennemerland Agenda voor de Toekomst Aanval op de schooluitval 2015-2018 RMC regio Zuid-en Midden- Kennemerland Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en VSV per 1 januari 2014 Organisatie Bestuurlijk: Leerplicht,

Nadere informatie

22 VN STANDAARD REGELS

22 VN STANDAARD REGELS Agenda 22 VN STANDAARD REGELS (VN-Verdrag) De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aanvaarde in december 1993 internationale regels voor mensen met functiebeperkingen. Deze 22 VN Standaard Regels

Nadere informatie

Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN

Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN Inleiding De Adviesraad Sociaal Domein is in de huidige opzet gestart sinds eind 2013. De wijze waarop voorheen de WMO raad was ingericht voldeed voor

Nadere informatie

Op weg naar Werkplan Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel

Op weg naar Werkplan Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel Op weg naar 2021 Werkplan 2018-2021 Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Doelen... 3 3. Voor wie: Doelgroepen... 4 4. Bewustwording... 4 4.1 De gemeente

Nadere informatie

Informatieavond inwoners Hooge Mierde

Informatieavond inwoners Hooge Mierde Informatieavond inwoners Hooge Mierde Stichting Zorg en Welzijn Hooge Mierde Datum 10 oktober 2011 Proces in vogelvlucht Integraal dorpsontwikkelingsplan Oplegger subsidie raadsbesluit Dorpsraad en diverse

Nadere informatie

Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand

Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer Aanleiding Vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning en ook vanuit de nota samen leven van de provincie Noord Brabant

Nadere informatie

JAARVERSLAG WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM 2010-2011

JAARVERSLAG WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM 2010-2011 JAARVERSLAG WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM 2010-2011 Inleiding Sinds 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. Het doel van de wet is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij,

Nadere informatie

Bijlage 1: Drie modellen voor de Fietsersbond van de toekomst

Bijlage 1: Drie modellen voor de Fietsersbond van de toekomst Bijlage 1: Drie modellen voor de Fietsersbond van de toekomst Bijlagen bij Memo gesprek toekomst Fietsersbond april 2019 1 Bijlagen bij Memo gesprek toekomst Fietsersbond april 2019 2 Bijlagen bij Memo

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

Handleiding Docenten/Begeleiders

Handleiding Docenten/Begeleiders Handleiding Docenten/Begeleiders In dit document vindt u een aantal handige tips en wetenswaardigheden die van pas kunnen komen wanneer u het invullen van de JOB-monitor klassikaal begeleidt. 1. Algemene

Nadere informatie

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan.

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan. Prestatieafspraken Jongeren(opbouw)werk 2012 In de kaders staan de doelstellingen van de productgroepen zoals de gemeente Geldermalsen die kent in het kader van de WMO. Per kader zijn de relevante doelstellingen

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Dinkelland. Bijlagen. Zaaknummer Onderwerp Raadsbrief 2018 nr. Verzenddatum. Geachte raads- en commissieleden,

Aan de gemeenteraad van Dinkelland. Bijlagen. Zaaknummer Onderwerp Raadsbrief 2018 nr. Verzenddatum. Geachte raads- en commissieleden, Aan de gemeenteraad van Dinkelland Zaaknummer 9994 Bijlagen Onderwerp Raadsbrief 2018 nr. Verzenddatum Geachte raads- en commissieleden, Waarover gaat deze brief? De afgelopen 2 jaar is regionaal en lokaal

Nadere informatie

Expertisecentrum handicap + studie ondersteunt hogescholen en universiteiten bij het toegankelijk maken van onderwijs voor studenten met een

Expertisecentrum handicap + studie ondersteunt hogescholen en universiteiten bij het toegankelijk maken van onderwijs voor studenten met een Expertisecentrum handicap + studie ondersteunt hogescholen en universiteiten bij het toegankelijk maken van onderwijs voor studenten met een functiebeperking. In deze folder leest u wat Expertisecentrum

Nadere informatie

Structuur Ketenbrede Cliëntenparticipatie Werkplein Drachten

Structuur Ketenbrede Cliëntenparticipatie Werkplein Drachten Structuur Ketenbrede Cliëntenparticipatie Werkplein Drachten gemeentelijke WWBcliëntenraden en de Districtscliëntenraad Noord UWV Algemeen Vanaf 2009 moeten UWV Werkbedrijf en Gemeenten cliënten geïntegreerde

Nadere informatie

Over welke taken jeugdzorg gaat het? Jeugdzorg Jeugdbescherming en Jeugdreclassering Jeugd GGZ Zorg aan licht verstandelijk gehandicapte jeugdigen

Over welke taken jeugdzorg gaat het? Jeugdzorg Jeugdbescherming en Jeugdreclassering Jeugd GGZ Zorg aan licht verstandelijk gehandicapte jeugdigen Transitie Jeugdzorg Inhoud Waar gaat het over? Over welke taken jeugdzorg gaat het? Waarom een transitie? Om welke cliënten gaat het? Wie zijn betrokken? Wanneer vindt de transitie plaats? Financiële aspecten

Nadere informatie

Inkoop en kwaliteit. Wmo adviesraden Kempengemeenten. Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel de Mierden. Programma Aandacht voor iedereen

Inkoop en kwaliteit. Wmo adviesraden Kempengemeenten. Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel de Mierden. Programma Aandacht voor iedereen Inkoop en kwaliteit Wmo adviesraden Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel de Mierden 12 december 2013 Programma van bijeenkomst 20.00-20.10 Korte inleiding op de bijeenkomst. Doornemen

Nadere informatie

Doel. 1 Gemeenten kunnen met de voorziening beschut werken mensen in een dienstbetrekking laten werken. Het

Doel. 1 Gemeenten kunnen met de voorziening beschut werken mensen in een dienstbetrekking laten werken. Het Naam De ontwikkeling van arbeidsmatige dagbesteding Opdrachtgever Raad/college Trekker Sanne Bloemen Datum 13 januari 2015 Inleiding Vanuit de Wmo 2015 is de opdracht voor de gemeente het bieden van ondersteuning

Nadere informatie