Activiteitenplannen 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Activiteitenplannen 2017"

Transcriptie

1 Activiteitenplannen N r A) Naam activiteit B) Omschrijving activiteit; geef daarbij doel en doelgroep aan en maak duidelijk hoe dit bijdraagt aan de beleidsdoelstelling van de thema s. 1 Activiteiten in het kader van Toegankelijkheid Werkgroep TGH Algemene doelstelling: Het bevorderen van BTBU (Bereikbaarheid, Toegankelijkheid Bruikbaarheid en Uitgankelijkheid) van openbare gebouwen en de daarbij behorende 50 meter openbare ruimte. Doel: Goed geïnformeerd blijven zodat signalen betreffende BTBU opgepakt blijven worden. C) Wat is het concrete eindresultaat van de activiteit? Waaraan kunnen wij zien of de activiteit is gerealiseerd, wat kan dienen als prestatiebewijs? : Knelpunten betreffende BTBU bespreken, toetsen en oplossingen vinden zodat de TGH van openbare gebouwen voor mensen met een beperking zo optimaal mogelijk is. D) Advisering betreffende de TGH van gebouwen/aanpassingen Doel: Naar aanleiding van binnenkomende vragen/klachten: Advies uitbrengen ter verbetering van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking en toetsing of aanpassingen juist zijn uitgevoerd. Vermeerdering van het aantal toegankelijke gebouwen in Eindhoven zodat mensen met een beperking beter kunnen participeren. Aandacht voor toegankelijkheid van scholen Gemeentelijk Toegankelijkheidsoverleg (TGH gebouwen) Onder de aandacht blijven brengen van toegankelijkheid van scholen.

2 Activiteiten in het kader van Toegankelijkheid Werkgroep TGH TGH Evenementen: - Regulier overleg met Eindhoven365 i.v.m. o.a : - Doorsturen ingevulde checklisten evenementen (E 365) - Controle TGH evenementen - De gebruiksvriendelijke checklist Toegankelijkheid evenementen is eveneens te vinden op de site van de gemeente Eindhoven. : Bevorderen van de toegankelijkheid van evenementen zodat iedereen hieraan kan deelnemen. (Afspraken gemeente, E 365 en EPE= Eindhovens Platform Evenementenorganisatoren). en verder - Voorlichtingsplan opstellen m.b.t. het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten voor winkels en horeca-eigenaren (overkoepelende winkel/horecaverenigingen). - Start in het centrum van Eindhoven met het toetsen van winkels/horeca en verder - Bekijken of TGH evenementen opgenomen kan worden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). - In beeld brengen van de ervaringen van gebruikers van evenementen en verder Verdere promotie van het gebruik van het 1 e Integraal Toegankelijke Openbaar Toilet (ITO) : Nog meer mensen weten het ITO-toilet te vinden en te gebruiken. en verder

3 Activiteiten in het kader van Toegankelijkheid Werkgroep TGH Internetapplicatie Toegankelijkheid van Eindhovense Gebouwen: Eindhoven.ongehinderd.nl Doel: Door de werkgroep getoetste gebouwen worden geplaatst op Ongehinderd.nl / nieuwe APP. : Via de site Eindhoven.ongehinderd.nl (en de smartphone app) zal informatie te vinden zijn over de toegankelijkheid van accommodaties en gebouwen met een publieksfunctie in Eindhoven voor mensen met een beperking. In samenspraak met de gemeente Eindhoven (Sportformule) afstemming over een eventuele samenwerking in de Nationale Sportweek. Doel: Activiteiten ontwikkelen in de Nationale Sportweek van Aandacht voor aangepast sporten en de mogelijkheden die er in de stad zijn op het gebied van sport voor mensen met een beperking Activiteiten Algemeen Activiteiten voorbereiden en uitvoeren in de landelijke Week van toegankelijkheid. Elk jaar een ander thema. Personen/ organisaties kennis laten nemen van het belang van toegankelijkheid van gebouwen en de daarbij behorende openbare ruimte Middels activiteiten, toetsing, advisering en overleg de aandacht vestigen op het belang van Bereikbaarheid, Toegankelijkheid, Bruikbaarheid en Uitgankelijkheid. Toetsen klachten van burgers en oplossingen aangeven, inclusief rapportage, in het kader van toegankelijkheid (klachten worden doorgegeven door bureau PGE) Controle op uitvoering toegankelijkheidsaspecten Anticiperen op aangekondigde bouwprojecten.

4 Activiteiten in het kader van Toegankelijkheid Werkgroep TGH Deelname aan de jaarlijkse Rolstoelworkshop (gemeente-pge). Middels activiteiten, toetsing, advisering en overleg de aandacht vestigen op het belang van Bereikbaarheid, Toegankelijkheid, Bruikbaarheid en Uitgankelijkheid. Bijwonen gemeentelijk toegankelijkheidsoverleg (circa 2x per jaar) Deelname aan Regionaal Overleg Gehandicaptenbeleid (4x per jaar) Brandweer: opnieuw zal bekeken worden of er voorlichting brandveiligheid aan de beheerders van VTA s gegeven kan worden. E.e.a in samenspraak met de KBO. Overleg met E 365 (zie bij TGH evenementen). Deelname Overleg Renovatie Stationsgebouw Eindhoven. Deelname aan de externe testfasen van de Citybeacons (multifunctioneel en interactief informatiesysteem) Eindhoven. De stadsbakens vervangen namelijk de oude reclame/informatievitrines in het stadscentrum. Aandachtspunt PGE: Toegankelijkheid van het Citybeacon + bediening. Toegankelijkheid en Bruikbaarheid van de Citybeacons Eindhoven.

5 2 Activiteiten in het kader van Vervoer + Openbare Ruimte Werkgroep Mobiliteit Blijvende aandacht voor Toegankelijk Openbaar Vervoer + aangepaste (aanpassen) bushaltes, HOV infrastructuur. OV dient bereikbaar, toegankelijk en goed bruikbaar te zijn. Afstemming overig Openbaar Vervoer Overleg gemeente aanpassen cq toegankelijke bushaltes Conform agenda gemeente Deelname evaluaties/aanpassingen m.b.t. Handboek Toegankelijkheid; richtlijnen voor een Toegankelijke Openbare Ruimte. Conform agenda gemeente Vervolg Scootmobiel Opfriscursus. De cursisten worden over hun drempel van angst heen geholpen. Doel is het bevorderen van de rijvaardigheid, kennis over specifieke verkeersregels en meer zelfvertrouwen. En het tegengaan van niet gebruikte scootmobiels Afstemming/samenwerking met: WIJeindhoven, VitalisZorggroep, Emcart/Medipoint, Allemanswerkgroep Someren; (verantwoord leren omgaan met de scootmobiel). Cursisten kunnen (weer) op een veilige manier gebruik maken van hun scootmobiel. Voorjaar - Overleg Emcart/Medipoint scootmobielservicemiddagen/ Fakkellaan, ScootmobielVereniging Eindhoven. Deelname overleggen/herinrichtingen: Hoogstraat/ Catharina-ziekenhuis/ Kleine Berg/ Bilderdijklaan/ Busstation Woensel en komende herinrichtingen.

6 Activiteiten in het kader van Vervoer + Openbare Ruimte Werkgroep Mobiliteit Deelname Centraal Verkeersoverleg (CVO); Overleg gemeente en mobiliteitspartners. Advisering m.b.t. mobiliteitsonderwerpen in brede zin en specifiek vanuit de werkgroep aandacht voor mensen met een beperking. Deelname overleg ontwikkelingen rondom Stationsgebied Noord Eindhoven Deelname aan Consumentenplatform Taxbus Belangenbehartiging voor mensen met een functiebeperking Belangenbehartiging voor mensen met een functiebeperking Deelname nog samen te stellen Klankbordgroep Project van mogelijke integratie van een deel van het doelgroepenvervoer in het Openbaar Vervoer. (Gemeenten Eindhoven en Helmond). Doel: Onderzoek doen naar de mogelijke instroom van doelgroepen in het lijngebonden Openbaar Vervoer. Integratie en emancipatie van inwoners met een beperking Contacten onderhouden met de betrokken diensten van de gemeente Eindhoven m.b.t. o.a. parkeerbeleid gehandicapten, in- en opstapplaatsen CVV-vervoer (Connexxion/Taxbus, Witte Raaf, busbaangebruik etc,) Indien nodig PGE en Witte Raaf onderzoeken welke partijen knelpunten c.q een tekort ervaren m.b.t. vervoersmogelijkheden in Eindhoven (o.a. rolstoelbusjes) Zoals bijv. t.b.v. Aangepast Sporten, aanvragen vervoer door WIJeindhoven, dagbesteding etc. Inventariseren van mogelijkheden in zake onderlinge afstemming gebruik busjes/ Centraal punt van gezamenlijk gebruik en onderhoud en bemensing (vrijwilligers) van busjesvervoer in Eindhoven Overleg Stadstoezicht, indien nodig. Indien nodig Overleg met afdelingshoofd Vergunningen m.b.t. Gehandicapten Parkeerkaarten (GPK s).

7 Activiteiten in het kader van Vervoer + Openbare Ruimte Werkgroep Mobiliteit Verstrekking aan loket gemeente Eindhoven uitgifte GPK s van: Mobidickaarten PGE (Geplastificeerde kaart met Landelijke wet en regelgeving betreffende: gehandicaptenvoertuigen, scootmobielen, auto s en brommobielen) GehandicaptenParkeerPlaatsen (GPP s). Het wederom onder de aandacht van de gemeente brengen van het belang van: - Registratie locaties GPP ; afmetingen -GPP s-toegankelijkheid (nabije op- en afritten) -Opname gegevens op website Eindhoven c. q. Ongehinderd.nl Aandacht/advisering voor veilig oversteken van blinden en slechtzienden. m.b.t. wisselend geluidsniveau Rateltikkers Controle en advisering blindegeleidelijnen op diverse locaties. Klachten vervoer + openbare ruimte (doorgegeven door burgers, vrijwilligers werkgroep en bureau PGE) bekijken en adequaat actie ondernemen. E.e.a in samenwerking met gemeente. Deelnemers werkgroep Mobiliteit en Openbare Ruimte : De Witte Raaf, Connexxion, ScootmobielVereniging Eindhoven, Emcart/Medipoint, OVO en 5 leden PGE.

8 3 Activiteiten in het kader van PR Werkgroep PR 1. Digitale versie Jaarverslag Doel Alle vrijwilligers van het PGE, belanghebbende en betrokken organisaties voorzien van, en op de hoogte houden van relevante informatie. Korte duidelijk verslaglegging, waarin de activiteiten / en resultaten van het afgelopen jaar aan de orde komen. Inzicht geven welke activiteiten er gerealiseerd zijn in de afgelopen periode. 2. De website van het PGE is in samenwerking met Supportpunt vernieuwd. Een gebruikersvriendelijke versie in Wordpress om het voor de eigen vrijwilligers van PR meer toegankelijk te maken de site up to date te houden Doel De Website up to date houden met actuele berichten, activiteiten van het PGE. Vrijwilligers werkgroepen aanspreken om bij activiteiten / gebeurtenissen foto s en artikelen aan te leveren voor de site. Een duidelijke, overzichtelijke actuele website, die voor iedereen toegankelijk is. Het PGE is bekender en beter bereikbaar voor inwoners van Eindhoven en omgeving. 3. Ondersteuning in- en externe afstemming van gewenste PR- activiteiten voor de werkgroepen en bestuur. Doel Communicatiemiddelen als ondersteuning voor activiteiten van de werkgroepen. Ondersteuning van de werkgroepen bij PR activiteiten, d.m.v. affiches, persberichten, Deskundigheid vergroten van de werkgroepleden. Goede PR- activiteiten in overleg met samenwerkende partijen. Deskundigheidsbevordering werkgroepleden PR. Indien nodig

9 Activiteiten in het kader van PR Werkgroep PR 4. Facebookpagina bereik vergroten Doel: Via facebook meer mensen op de hoogte te kunnen houden van de activiteiten van het PGE en de actualiteiten van belang voor de achterban. Dit door het vergroten van de bezoekers door het kopen van bepaalde doelgroepenbereik. Bereik vergroten van bezoekers voor de facebookpagina.

10 4 Plan van Aanpak VNverdrag PGE Plan van Aanpak VN-verdrag (Zie ook bijlage Actuele Motie Eindhovense Inclusie Agenda, 31 mei 2016). VN-Verdrag: In een inclusieve samenleving is Toegankelijkheid de norm. Met ingang van Wordt toegankelijkheid n.l. de norm en ontoegankelijkheid de uitzondering!. Participatie: Deelname van (groepen) burgers aan de samenleving, zoals het hebben van werk, het volgen van onderwijs, verrichten van vrijwilligerswerk en betrokken zijn bij de leefbaarheid van de eigen omgeving, op een voor de persoon zinvolle manier. (bron: Thesaurus Zorg en Welzijn, 2015) Inclusie: De situatie waarin iemand geen obstakels ervaart om mee te kunnen doen in de samenleving en specifieke maatregelen voor mensen met een beperking vrijwel niet nodig zijn. Het betekent dat iedereen ongeacht zijn achtergrond of huidige situatie er als vanzelfsprekend bij hoort, ervaart dat hij welkom is en contact kan maken met zijn omgeving. (Bron: Scholten & Schuurman). Realisatie Plan van Aanpak VN-verdrag in. Start eind 2016/doorloop Het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking is goedgekeurd. Op weg naar een samenleving die toegankelijk is voor iedereen! Er komt geen aparte Lokaal Inclusie Agenda. Het PGE heeft echter in dit kader afspraken gemaakt met de gemeente Eindhoven zij worden daarbij ondersteund door Stichting ZET. Uiteraard dienen mensen met een beperking zelf betrokken te zijn bij het hele proces om het Plan van Aanpak te kunnen realiseren. PGE organiseert bijeenkomsten waarbij ze wensen, knelpunten en verbeterpunten

11 Plan van Aanpak VNverdrag PGE Plan van Aanpak VN-verdrag inventariseert. Die worden opgehaald door en bij verschillende doelgroepen (mensen met beperkingen; fysiek, psychisch en verstandelijk cq hun vertegenwoordigers) bij elkaar te brengen. Er wordt gewerkt met vragenlijsten en deze zullen worden verwerkt in een Plan van Aanpak. Dit Plan wordt ingebed in de verschillende onderdelen van het huidige gemeentelijke beleid. Realisatie Plan van Aanpak VN-verdrag in. Start eind 2016/doorloop Bijeenkomsten met als onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Ruimte/Toegankelijkheid gebouwen/ Onderwijs/ Participatiewet/ Welzijn Wonen, Zorg (WMO)/ Sport. Het onderwerp Toegang tot informatie is onderdeel van alle bijeenkomsten + de vragenlijsten die naast de bijeenkomsten ook digitaal worden uitgezet. Diverse activiteiten PGE Diverse activiteiten PGE Toegankelijkheid Website gemeente Eindhoven Een gemeentelijke website die bruikbaar is voor iedereen. Op uitnodiging van de gemeente Eindhoven zullen enkele vrijwilligers van het PGE weer deelnemen aan het toetsen van de gemeentelijke website in verband met de thema s toegankelijkheid en bruikbaarheid. Sneltest Wonen Mensen met een beperking hebben net als iedereen recht op goed wonen. Voor mensen met een beperking is het hebben van zo n woonplek niet vanzelfsprekend. Ze ervaren vaak allerlei belemmeringen in- en om hun woonomgeving. Het onder de aandacht brengen van knelpunten en verbeterpunten.

12 Diverse activiteiten PGE Diverse activiteiten PGE In samenwerking met de KBO Eindhoven, Ieder(in) (Landelijke organisatie), is de sneltest wonen uitgezet. De uitkomsten van de sneltest wonen zullen uitgewerkt worden en onder de aandacht gebracht worden bij oa. Diverse woningbouwcorporaties, bewonerscommissies en gemeente. Het onder de aandacht brengen van knelpunten en verbeterpunten Cliëntenparticipatie Cliëntenparticipatie in Eindhoven is momenteel volop in ontwikkeling. De vraag is nu of PGE vertegenwoordigd zal zijn in de nieuwe Cliëntenraad Sociaal Domein (CRSD) of in de daaraan gekoppelde themagroepen.

Bijlage 1: Activiteitenplan 2018 (Artikel 4:62Awb)

Bijlage 1: Activiteitenplan 2018 (Artikel 4:62Awb) Bijlage 1: Activiteitenplan (Artikel 4:62Awb) N r A) Naam activiteit B) Omschrijving activiteit; geef daarbij doel en doelgroep aan en maak duidelijk hoe dit bijdraagt aan de beleidsdoelstelling van de

Nadere informatie

Bijlage 1: Activiteitenplan 2016 (Artikel 4:62Awb) Resultaat:

Bijlage 1: Activiteitenplan 2016 (Artikel 4:62Awb) Resultaat: Bijlage 1: Activiteitenplan (Artikel 4:62Awb) Nr A) Naam activiteit B) Omschrijving activiteit; geef daarbij doel en doelgroep aan en maak duidelijk hoe dit bijdraagt aan de beleidsdoelstelling van de

Nadere informatie

Naam activiteit Werkgroep TGH

Naam activiteit Werkgroep TGH Bijlage 1: Activiteitenplan Werkgroep TGH gebouwen 2019 (Artikel 4:62Awb) Naam activiteit Werkgroep TGH Belangrijkste activiteit in 2019 is het invoeren van gegevens in de database van de website eindhoventoegankelijkheid.nl.

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Postbus 2148 2800 BG Gouda 088-929 40 10 Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Aandachtspunten voor het coalitieakkoord 1. Inclusief beleid (inclusief waar het kan en exclusief waar nodig) Onder inclusief beleid

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Gehandicapten Platform 2012

Jaarverslag Stichting Gehandicapten Platform 2012 Jaarverslag Stichting Gehandicapten Platform 2012 Het Gehandicapten Platform Roermond Het Gehandicapten Platform Roermond is opgericht in 1993, kort voor het in werking treden van de Wet Voorzieningen

Nadere informatie

Jaarverslag

Jaarverslag Jaarverslag 2015 www.stichtingpge.nl De voorzitter aan het woord Het jaar 2015 wordt voor Stichting Platform Gehandicaptenbeleid (PGE) gekenmerkt door heroriëntatie hoe zij haar activiteiten voor de doelgroep

Nadere informatie

Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking

Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking Update: & Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking A-avond 28 maart 2017 17.00 18.30 uur Aanleiding Waarom? December 06 VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking

Nadere informatie

Het Gehandicapten Platform Roermond

Het Gehandicapten Platform Roermond Jaarverslag 2013 Het Gehandicapten Platform Roermond Het Gehandicapten Platform Roermond is opgericht in 1993, kort voor het in werking treden van de Wet Voorzieningen Gehandicapten. Aanvankelijk is het

Nadere informatie

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten 1. Inleiding Deze informatiekaart geeft informatie over de betekenis van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (verder: het Verdrag)

Nadere informatie

Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Mill Beleidsplan 2015 e.v.

Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Mill Beleidsplan 2015 e.v. Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Mill Beleidsplan 2015 e.v. Secretariaat: M.T.A. Peters, Brugse Berg 23, 5451 WP Mill Tel.: 0485-455477 Email: info@pgmill.nl Website: www.pgmill.nl Kamer van Koophandel

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Algemeen:

Jaarverslag 2016 Algemeen: Jaarverslag 2016 Algemeen: Zoals in het jaarverslag van 2015 is vermeld wordt door Stichting Platform Gehandicaptenbeleid (PGE) 2016 benut om de in 2015 gestarte zoektocht voort te zetten. Uitgangspunt

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

Inventarisatie implementatie VN-Verdrag Handicap in gemeenten in grafieken

Inventarisatie implementatie VN-Verdrag Handicap in gemeenten in grafieken Inventarisatie implementatie VN-Verdrag Handicap in gemeenten in grafieken 1 meting (2019) vergeleken met 0-meting (2018) Respons Aantal deelnemende gemeenten 2019 Aantal deelnemende gemeenten 2018 Volledig

Nadere informatie

Werkplan Stichting Brede Raad Rotterdam

Werkplan Stichting Brede Raad Rotterdam Werkplan 2017 Stichting Brede Raad Rotterdam Rotterdam 26 mei 2016 Werkplan 2017, definitief, onderdeel subsidieaanvraag 2017, Stichting Brede Raad Rotterdam 1. Inhoud 2. Inleiding... 2 Leeswijzer... 2

Nadere informatie

Werkplan 2016. PCG Iedereen doet mee

Werkplan 2016. PCG Iedereen doet mee Werkplan 2016 PCG Iedereen doet mee Provinciale Chronisch zieken en Gehandicaptenraad Groningen September 2015 Inhoud 1 Inleiding 2 Bestuurlijke organisatie 3 Activiteiten 3.1 Opnieuw opbouwen en uitbouwen

Nadere informatie

Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord. 19 april Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid

Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord. 19 april Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid 10 Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord 19 april 2018 Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid Goedenavond, Mijn naam is Emmy den Heijer voorzitter van de Stichting Gorinchems Platform

Nadere informatie

JAARPLAN & BEGROTING 2013

JAARPLAN & BEGROTING 2013 JAARPLAN & BEGROTING 2013 1 Jaarplan 2013 PMF UH Voor 2013 zijn door het PMF UH de hieronder kort beschreven werkzaamheden en activiteiten gepland. Dit jaarplan 2013 is afgeleid van het meerjarenplan PMF

Nadere informatie

MISSIE EN VISIE PLATFORM GEHANDICAPTEN LV versie 12 oktober 2018

MISSIE EN VISIE PLATFORM GEHANDICAPTEN LV versie 12 oktober 2018 MISSIE EN VISIE PLATFORM GEHANDICAPTEN LV versie 12 oktober 2018 NOOT: mensen met een beperking is de meest moderne term voor mensen die een lichamelijke of geestelijke - al dan niet aangeboren - beschadigde,

Nadere informatie

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving.

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving. Advies WMO Advies Raad De Bilt ten aanzien van Kadernota 2018-2021 gemeente De Bilt, betreffende financiële implicaties VN -Verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking. Of te wel de inclusieve

Nadere informatie

Stichting Gehandicapten Platform Roermond. Jaarverslag 2015

Stichting Gehandicapten Platform Roermond. Jaarverslag 2015 Stichting Gehandicapten Platform Roermond Jaarverslag 2015 Het Gehandicapten Platform Roermond Het Gehandicapten Platform Roermond is opgericht in 1993, kort voor het in werking treden van de Wet Voorzieningen

Nadere informatie

Uit de hokjes naar keuzevrijheid. Mieke Biemond Marjan Maarschalkerweerd. Programma Aandacht voor iedereen

Uit de hokjes naar keuzevrijheid. Mieke Biemond Marjan Maarschalkerweerd. Programma Aandacht voor iedereen Uit de hokjes naar keuzevrijheid Mieke Biemond Marjan Maarschalkerweerd Inhoud Wat is een inclusieve samenleving? Wat betekent dat voor overheden? Wat verwacht de reiziger? Programma Aandacht voor Iedereen

Nadere informatie

Aan de slag voor toegankelijkheid Leeuwarden

Aan de slag voor toegankelijkheid Leeuwarden Aan de slag voor toegankelijkheid Leeuwarden Van een toegankelijk Leeuwarden-Fryslân 2018 naar een toegankelijk en inclusief Leeuwarden Van een toegankelijk Leeuwarden-Fryslân 2018 naar een toegankelijk

Nadere informatie

december 2014 Informatiekaart VN-verdrag TransitieBureau Wmo

december 2014 Informatiekaart VN-verdrag TransitieBureau Wmo december 2014 Informatiekaart VN-verdrag TransitieBureau Wmo Deze informatiekaart is bedoeld om u in te lichten over het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (verder: VN-verdrag Handicap)

Nadere informatie

WERKPLAN. Onbeperkt Oost

WERKPLAN. Onbeperkt Oost WERKPLAN Onbeperkt Oost 2015 Onbeperkt Oost p/a Timorplein 8 1094 CB Amsterdam September 2014 Met dit werkplan en deze begroting vraagt de vereniging Onbeperkt Oost een subsidie aan voor het jaar 2015.

Nadere informatie

Werkplan Voorwoord

Werkplan Voorwoord Voorwoord Het voorwoord van ons platform is, zeker wat betreft de eerste alinea, elk jaar van toepassing. Onze vrijwilligers en onze medewerker van het Platform hebben de afgelopen jaren bijzonder hard

Nadere informatie

17R071. Initiatief voorstel. Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons

17R071. Initiatief voorstel. Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons Initiatief voorstel 17R071 Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons Ronde Tafel : Nog in te plannen Debat : Nog in te plannen Raadsvergadering : Nog in te plannen Informatie bij : Ans

Nadere informatie

Notitie inclusieagenda. Kander Koster. Gemeente Woudenberg

Notitie inclusieagenda. Kander Koster. Gemeente Woudenberg Notitie inclusieagenda Gemeente Woudenberg Kander Koster Gemeente Woudenberg 27-10-2017 Inhoud Inleiding 2 Aanleiding 2 Woudenberg als inclusieve gemeente 2 Leeswijzer 2 Resultaten Quickscan 2 Thema 1:

Nadere informatie

Toegankelijkheid. Toegankelijkheid. 6 maart maart 2017

Toegankelijkheid. Toegankelijkheid. 6 maart maart 2017 Toegankelijkheid 6 maart 2017 Toegankelijkheid 6 maart 2017 1 VN-verdrag 14 juli 2016 - waardigheid en Rechten van de Mens - rechten van personen met een beperking - van gelijke behandeling naar inclusie

Nadere informatie

VN-verdrag: wat is het? Platform sociale netwerken, 7 april 2017 Inge Redeker, Vilans

VN-verdrag: wat is het? Platform sociale netwerken, 7 april 2017 Inge Redeker, Vilans VN-verdrag: wat is het? Platform sociale netwerken, 7 april 2017 Inge Redeker, Vilans Wat gaan we doen vandaag? Wat is het VN-Verdrag (klein college) Hoe werkt gemeente Ede aan VN-Verdrag? Project met

Nadere informatie

Werkplan OLGA 2016. 1. Inleiding. 2. Activiteiten 2016. 3. Bestuur en financiën. a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Bewustwording

Werkplan OLGA 2016. 1. Inleiding. 2. Activiteiten 2016. 3. Bestuur en financiën. a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Bewustwording Overleg Lichamelijk Gehandicapten Amstelland Secretariaat: Bertha von Suttnerlaan 98 1187 SX Amstelveen Telefoon: 020-345 34 29 Fax: 084-837 73 45 E-mail: info@olga-amstelland.nl Internet: www.olga-amstelland.nl

Nadere informatie

Concept nota. Evenementenbeleid. gemeente Gouda

Concept nota. Evenementenbeleid. gemeente Gouda Advies over de Concept nota Evenementenbeleid gemeente Gouda Advies 122 Gouda, April 2008 Advies 122 Advies van de Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking over de concept nota Evenementenbeleid

Nadere informatie

Toegankelijkheid (artikel 9)

Toegankelijkheid (artikel 9) Toegankelijkheid (artikel 9) Fysieke toegankelijkheid 1 e Prioriteit: Betere toegankelijkheid van openbare gebouwen 2 e Prioriteit: Meer aanpasbaar ontwerpen/bouwen waardoor toegankelijkheid in de toekomst

Nadere informatie

Provinciale Chronisch zieken en gehandicaptenraad Groningen WERKPLAN EN BEGROTING 2014

Provinciale Chronisch zieken en gehandicaptenraad Groningen WERKPLAN EN BEGROTING 2014 Provinciale Chronisch zieken en gehandicaptenraad Groningen WERKPLAN EN BEGROTING 2014 Groningen oktober 2013 Inleiding De Provinciale Chronisch zieken en Gehandicaptenraad Groningen (PCG) is de overkoepeling

Nadere informatie

Jaarplan. Gelijkwaardige participatie van mensen met een beperking in Arnhem. Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten September 2017

Jaarplan. Gelijkwaardige participatie van mensen met een beperking in Arnhem. Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten September 2017 2018 u Jaarplan Gelijkwaardige participatie van mensen met een beperking in Arnhem Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten September 2017 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Bijlage A Ureninzet personeel...5

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

Op weg naar 2017 Werkplan PMB gemeente Eersel

Op weg naar 2017 Werkplan PMB gemeente Eersel Op weg naar 2017 Werkplan PMB gemeente Eersel 2015-2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Evaluatie 2013 en 2014... 3 3. Doelen... 4 4. Voor wie: Doelgroepen... 4 5. Wat doen we?... 5 6. Hoe doen we dat?...

Nadere informatie

Werkplan Voorwoord

Werkplan Voorwoord Voorwoord Werkplan 2019 De vrijwilligers en medewerker van het Gehandicapten Platform hebben de afgelopen jaren bijzonder hard gewerkt om uitvoering te geven aan alle intenties. Wat vooral steeds naar

Nadere informatie

Gewoon Gelijk. Meerjaren Activiteiten Plan. 22 april 2018 André Pijnaker Henk de Groot

Gewoon Gelijk. Meerjaren Activiteiten Plan. 22 april 2018 André Pijnaker Henk de Groot Gewoon Gelijk Meerjaren Activiteiten Plan 22 april 2018 André Pijnaker Henk de Groot Toegankelijkheid is een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen, of het nu gaat om wonen, arbeid, onderwijs, recreatie,

Nadere informatie

Nr.: 6 Onderwerp: Vaststellen Verordening Wmo-raad Lopik. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Nr.: 6 Onderwerp: Vaststellen Verordening Wmo-raad Lopik. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. Nr.: 6 Onderwerp: Vaststellen Verordening Wmo-raad Lopik De raad van de gemeente Lopik; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 17 november 2009; gehoord hebbende de inspraakreactie in

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

VN-VERDRAG HANDICAP VAN VERDRAG NAAR INCLUSIE. 16 punten voor volwaardige deelname van mensen met een beperking aan de samenleving

VN-VERDRAG HANDICAP VAN VERDRAG NAAR INCLUSIE. 16 punten voor volwaardige deelname van mensen met een beperking aan de samenleving VN-VERDRAG HANDICAP VAN VERDRAG NAAR INCLUSIE 16 punten voor volwaardige deelname van mensen met een beperking aan de samenleving Van verdrag naar inclusie 16 punten voor volwaardige deelname van mensen

Nadere informatie

Hierbij bieden we u een werkplan aan dat uitgaat van de extra werkzaamheden in 2017 met de verwachting erbij opgenomen voor Jo Gorter Voorzitter

Hierbij bieden we u een werkplan aan dat uitgaat van de extra werkzaamheden in 2017 met de verwachting erbij opgenomen voor Jo Gorter Voorzitter Werkplan 2017 2018 1. Voorwoord De vrijwilligers en medewerker van het Gehandicapten Platform hebben de afgelopen jaren bijzonder hard gewerkt om uitvoering te geven aan alle intenties. Wat vooral steeds

Nadere informatie

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem 2012 Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten September 2011 Aanleiding

Nadere informatie

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en. Stichting Welzijn De Meierij

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en. Stichting Welzijn De Meierij Convenant tussen Stichting Seniorenraad Meierijstad en Stichting Welzijn De Meierij 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Doelstelling Seniorenraad 4 A. Een bijdrage leveren aan integraal ouderenbeleid 4 B. Het bewaken

Nadere informatie

Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering

Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering Wmo - WI Adviesraad Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering Gemeente Wageningen Jaarverslag 2014 Maart 2015 Inleiding De Wmo/WI-adviesraad van Wageningen werd augustus 2007 opgericht.

Nadere informatie

Verbeteren toegankelijkheid wijk-, sportaccommodaties en dienstgebouwen

Verbeteren toegankelijkheid wijk-, sportaccommodaties en dienstgebouwen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verbeteren toegankelijkheid wijk-, sportaccommodaties en dienstgebouwen Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting In 2015 zette

Nadere informatie

Ratificatie VN-verdrag 2006a

Ratificatie VN-verdrag 2006a Ratificatie VN-verdrag 2006a Op 13 december 2006 hebben de Verenigde Naties het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap aangenomen. Op 30 maart 2007 ondertekende Nederland dit Verdrag.

Nadere informatie

Agendapunt: 12. Aan de gemeenteraad

Agendapunt: 12. Aan de gemeenteraad Bijlagen 015 17 november 015 nr. 41/8[Vul hier nr. in] reg.nr.intb-15-006 Bijlagen: -- Agendapunt: 1 Voorstel tot het vaststellen van de Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein 016 Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

- Haarle - Nijverdal Zuid - Nijverdal Noord, Hulsen - Hellendoorn, Hancate, Egede, Eelen en Rhaan - Marle, Daarle, Daarlerveen

- Haarle - Nijverdal Zuid - Nijverdal Noord, Hulsen - Hellendoorn, Hancate, Egede, Eelen en Rhaan - Marle, Daarle, Daarlerveen Woonservicegebieden en Gebiedsgericht werken binnen de gemeente Hellendoorn Samen verder onder de noemer Buurt aan Zet Vastgesteld in de Stuurgroepvergadering Wonen Welzijn Zorg/ Zorgoverleg op 7 maart

Nadere informatie

BELEIDSNOTITIE PARTICIPATIERAAD GEMEENTE VENRAY

BELEIDSNOTITIE PARTICIPATIERAAD GEMEENTE VENRAY BELEIDSNOTITIE PARTICIPATIERAAD GEMEENTE VENRAY INLEIDING Met ingang van 1 januari 2015 krijgen gemeenten een groot aantal taken overgeheveld, de zogeheten decentralisaties AWBZ-Wmo, de Jeugdwet en de

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Vereniging Onbeperkt Oost

Jaarverslag 2013. Vereniging Onbeperkt Oost Jaarverslag 2013 Vereniging Onbeperkt Oost Colofon Vereniging Onbeperkt Oost Timorplein 8 1094 CB Amsterdam 020 4273849 info@onbeperktoost.nl www.onbeperktoost.nl februari 2014 2 Inleiding Dit is het tweede

Nadere informatie

Startbijeenkomst Lokale Inclusieagenda

Startbijeenkomst Lokale Inclusieagenda Startbijeenkomst Lokale Inclusieagenda 21 juni vond de eerste werkbijeenkomst voor de Lokale Inclusie Agenda plaats. Bij deze werkbijeenkomst gingen medewerkers van de gemeente samen met inwoners die een

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 Gehandicaptenraad Landgraaf

JAARVERSLAG 2014 Gehandicaptenraad Landgraaf 1 JAARVERSLAG 2014 Gehandicaptenraad Landgraaf Pagina 1 2 Algemeen De Gehandicaptenraad Landgraaf behartigt de collectieve belangen van alle mensen met een functiebeperking en chronische aandoeningen in

Nadere informatie

Deelverordeningen behorend bij de Algemene Subsidieverordening gemeente Lopik 2018

Deelverordeningen behorend bij de Algemene Subsidieverordening gemeente Lopik 2018 Deelverordeningen behorend bij de Algemene Subsidieverordening gemeente Lopik 2018 Deelverordening Jeugdsport 2 Deelverordening maatschappelijke participatie 4 Deelverordening subsidieverlening jaarlijks

Nadere informatie

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning sopgave 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 5 De gemeente... 5 Het Wmo loket... 5 Het gesprek... 6 2. Het gesprek voorbereiden... 7 Woonsituatie...

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie gemeentelijk integraal gehandicaptenbeleid Maasbree 2007

Verordening cliëntenparticipatie gemeentelijk integraal gehandicaptenbeleid Maasbree 2007 Verordening cliëntenparticipatie gemeentelijk integraal Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot

Nadere informatie

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN De raad van de gemeente... overwegende dat er een verordening adviesraad sociaal domein moet komen, gelet op artikel 47 van de Participatiewet, artikel 2.1.3 derde

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN 2017

ACTIVITEITENPLAN 2017 ACTIVITEITENPLAN 2017 Definitieve versie dd. 20-4-2017 Wmo-adviesraad/ Sociale Raad Dordrecht T: 078 617 69 82 E: wmo-adviesraaddordrecht@zorgbelang-zuidholland.nl W: wmo-adviesraaddordrecht.nl 1. Inleiding

Nadere informatie

Van Wmo-adviesraad naar een Adviesraad Sociaal Domein Katwijk

Van Wmo-adviesraad naar een Adviesraad Sociaal Domein Katwijk Van Wmo-adviesraad naar een Adviesraad Sociaal Domein Katwijk met lokale en regionale cliëntenraden, patiëntenverenigingen en belangengroepen De burger als adviseur van gemeenten 7 oktober 2015 Den Haag

Nadere informatie

Dhr. R. Korteweg Burg. Von Geusauweg KV Geldermalsen Tel Website

Dhr. R. Korteweg Burg. Von Geusauweg KV Geldermalsen Tel Website BELEIDSPLAN WERKPLAN 2017 Postadres: Dhr. R. Korteweg Burg. Von Geusauweg 19 4194 KV Geldermalsen Tel. 0345-573027 Email secretaris@gpg-info.nl Website www.gpg-info.nl 1 INLEIDING In de loop van 2015 heeft

Nadere informatie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie Aan : Geriatrisch Netwerk Van : Jan Lam, programmamanager Onderwerp : Ambitie, doelen en activiteiten Geriatrisch Netwerk (versie G [= goed]) Datum : 5-12-2017 Status : Overeengekomen op het overleg van

Nadere informatie

Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn

Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn 01. Communicatiemiddelen en wanneer en / of waarom. Communicatiemiddel Mondeling Bijeenkomst Wmo-raad Circa een keer per zes weken regulier overleg over zaken aangaande

Nadere informatie

CENTRALE VAN OUDERENVERENIGINGEN

CENTRALE VAN OUDERENVERENIGINGEN CENTRALE VAN OUDERENVERENIGINGEN tweejarenplan 2015-2016 1 Inleiding De Centrale van Ouderenverenigingen is de koepel van ouderenverenigingen en andere organisaties van en voor ouderen in de gemeente Venray.

Nadere informatie

Kennissessie 13: 'Is er cliëntondersteuning in uw gemeente?' Marijke Hempenius 7 april 2016

Kennissessie 13: 'Is er cliëntondersteuning in uw gemeente?' Marijke Hempenius 7 april 2016 Kennissessie 13: 'Is er cliëntondersteuning in uw gemeente?' Marijke Hempenius 7 april 2016 Even voorstellen Ieder(in) Netwerk Missie Belangenbehartiging, Toerusten, Platform, Dienstverlening, 'Is er cliëntondersteuning

Nadere informatie

Bij deze bieden wij u de resultaten aan van het onderzoek naar de eerste effecten van de decentralisaties in de gemeente Barneveld.

Bij deze bieden wij u de resultaten aan van het onderzoek naar de eerste effecten van de decentralisaties in de gemeente Barneveld. rriercoj Gemeenteraad Barneveld Postbus 63 3770 AB BARNEVELD Barneveld, 27 augustus 2015 f Ons kenmerk: Ö^OOJcfc Behandelend ambtenaar: I.M.T. Spoor Doorkiesnummer: 0342-495 830 Uw brief van: Bijlage(n):

Nadere informatie

Implementatie plan VN-Verdrag mensen met een beperking van de Wmo Advies Raad De Bilt

Implementatie plan VN-Verdrag mensen met een beperking van de Wmo Advies Raad De Bilt Implementatie plan VN-Verdrag mensen met een beperking van de Wmo Advies Raad De Bilt Sinds 14 juli 2016 geldt het VN-Verdrag voor de rechten van personen met een beperking in Nederland. Dit VN-Verdrag

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Installatie en taken Adviesraad

1. Inleiding. 2. Installatie en taken Adviesraad 1. Inleiding Op 1-1-2007 is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) in werking getreden. Het doel van de Wmo is dat elke burger, met of zonder een beperking, volwaardig aan de samenleving kan deelnemen.

Nadere informatie

Beleidskader Aangepast sporten

Beleidskader Aangepast sporten Beleidskader Aangepast sporten Inleiding Gemeente Oss vindt dat iedereen moet kunnen mee doen in de maatschappij. Dit geldt ook voor kinderen, volwassenen en ouderen met enige vorm van beperking die willen

Nadere informatie

1. Voorwoord blz Organisatie en missie blz Voorgenomen werkzaamheden blz Tijdsbesteding blz. 7

1. Voorwoord blz Organisatie en missie blz Voorgenomen werkzaamheden blz Tijdsbesteding blz. 7 Werkplan 2017 2018 Inhoud 1. Voorwoord blz. 3 2. Organisatie en missie blz. 5 3. Voorgenomen werkzaamheden blz. 6 4. Tijdsbesteding blz. 7 2 1. Voorwoord Het Bestuur van het Gehandicapten Platform heeft

Nadere informatie

Notulen Adviesraad Sociaal Domein 26 juni 2018

Notulen Adviesraad Sociaal Domein 26 juni 2018 Notulen Adviesraad Sociaal Domein 26 juni 2018 Verslag : Overleg Adviesraad Sociaal Domein, overleg 2018-02. Datum : 26-06-2018. Aanwezig : Ed Balkenende (secretaris /notulist), Yvonne Somers. kandidaatsleden:

Nadere informatie

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg Convenant tussen Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Doelstelling Seniorenraad 4 A. Een bijdrage leveren aan integraal ouderenbeleid 4 B. Het bewaken van de uitvoering

Nadere informatie

Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2015

Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2015 Gouda, 24 maart 2016 Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2015 De speerpunten in 2015: In gesprek met de ouderenbonden om inhoudelijk af te stemmen en meer samen te werken De viering van de internationale

Nadere informatie

De Bijdragen voor en door Zandvoort aan langer zelfstandig wonen

De Bijdragen voor en door Zandvoort aan langer zelfstandig wonen Langer zelfstandig wonen in Inleiding Op de vraag wat u, uw organisatie of vereniging bijdraagt aan het langer zelfstandig wonen en wat er in nog voor aanvullende plannen zijn, is een scala aan activiteiten

Nadere informatie

Algemene informatie. Overzicht per vraag. Resultaten. Om naar de gegevens te gaan op surveymonkey:

Algemene informatie. Overzicht per vraag. Resultaten. Om naar de gegevens te gaan op surveymonkey: Algemene informatie Om naar de gegevens te gaan op surveymonkey: De vragenlijst werd ingevuld door 273 respondenten met allerlei verschillende beperkingen. De enquête had een voltooiingspercentage van

Nadere informatie

Regionale Cliëntenraad Participatiewet SDOA

Regionale Cliëntenraad Participatiewet SDOA Regionale Cliëntenraad Participatiewet SDOA Inleiding Onze cliëntenraad is ingesteld middels de Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) 2016. De verordening

Nadere informatie

JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL

JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL 1 INLEIDING De Wmo Adviesraad is op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning bij besluit van de gemeenteraad van 27-9-2007 (de z.g. participatieverordening) door

Nadere informatie

Communicatieplan Ouderen Samen 2017

Communicatieplan Ouderen Samen 2017 Communicatieplan Ouderen Samen 2017 Waarom een communicatieplan voor Ouderen Samen? Het communicatieplan heeft als doel Ouderen Samen meer bekendheid te geven, zodat Ouderen Samen een begrip wordt in de

Nadere informatie

Parkeren voor invaliden en gemeentebestuur

Parkeren voor invaliden en gemeentebestuur Parkeren voor invaliden en gemeentebestuur Een inventarisatie van de plaats, functie en afmeting van gehandicaptenparkeerplaatsen algemeen in de gemeente Westland Januari 2012 Inleiding Net als ieder ander

Nadere informatie

Startbijeenkomst klankbordgroep Mobiliteit, Toegankelijkheid en Wonen

Startbijeenkomst klankbordgroep Mobiliteit, Toegankelijkheid en Wonen Startbijeenkomst klankbordgroep Mobiliteit, Toegankelijkheid en Wonen Agenda: 1. Opening en kennismakingsrondje 2. Doel van de bijeenkomst 3. Een toelichting op de actualiteit rond Mobiliteit, Toegankelijkheid

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf

JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf 1 JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf JAARVERSLAG GEHANDICAPTENRAAD LANDGRAAF 2013 Pagina 1 2 INLEIDING: De Gehandicaptenraad Landgraaf behartigt de collectieve belangen van alle mensen met een

Nadere informatie

Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo.

Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo. Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo. Overzicht volgens beleidsdoelen uit kadernota Wmo 2008-2012 Mee(r)doen in Dalfsen* 2009 Thema Wmo-loket Informatie geven over wonen, welzijn en zorg Wmo-loket

Nadere informatie

Jaarplan Gehandicaptenraad Landgraaf

Jaarplan Gehandicaptenraad Landgraaf Jaarplan 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf 1 INLEIDING De Gehandicaptenraad Landgraaf behartigt de collectieve belangen van alle mensen met een functiebeperking in de Gemeente Landgraaf met de doelstelling

Nadere informatie

WERKPLAN 2015 Wsw-raad Utrecht

WERKPLAN 2015 Wsw-raad Utrecht WERKPLAN 2015 Wsw-raad Utrecht Utrecht, juni 2014 Wsw-raad Utrecht Biltstraat 439 3572 AW UTRECHT 030-2331176 1. Inleiding In 2008 is de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) gewijzigd. Sindsdien mogen mensen

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem c.c. leden van de commissie Samenleving

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem c.c. leden van de commissie Samenleving Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem c.c. leden van de commissie Samenleving Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 19 mei 2016 2016/09 S.K. Augustin

Nadere informatie

Op weg naar een inclusief Tynaarlo

Op weg naar een inclusief Tynaarlo Op weg naar een inclusief Tynaarlo visienotitie Tynaarlo is een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen, waarin iedereen telt en wordt gerespecteerd. Een samenleving waarin ook mensen met een

Nadere informatie

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg No. 2007/JKNE/123168 Onderwerp: Regeling Adviesraad Wmo. Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hardenberg; Overwegende dat het wenselijk is ten behoeve van de beleidsvorming en de uitvoering van de

Nadere informatie

Op weg naar Werkplan Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel

Op weg naar Werkplan Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel Op weg naar 2021 Werkplan 2018-2021 Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Doelen... 3 3. Voor wie: Doelgroepen... 4 4. Bewustwording... 4 4.1 De gemeente

Nadere informatie

Zonder U geen speeltuin!

Zonder U geen speeltuin! Zonder U geen speeltuin! Het belang van een speeltuin 22 september 2012 Speeltuinwerk Limburg 1 Pilot renovatie speeltuin t Heksenpretje Project omschrijving Huidige stand van zaken Wat is er al gebeurd?

Nadere informatie

3B projectanalyse. 14c056. Onderzoek toegankelijkheid stembureaus. Datum: 24 juli 2014 Projectnummer:

3B projectanalyse. 14c056. Onderzoek toegankelijkheid stembureaus. Datum: 24 juli 2014 Projectnummer: 3B projectanalyse R A P P O R T A G E V A N D E T O E G A N K E L I J K H E I D S P R E S T A T A T I E Onderzoek toegankelijkheid stembureaus Datum: 24 juli 2014 Projectnummer: 14c056 Organisatie: Ministerie

Nadere informatie

Inclusief beleid. Een samenleving voor iedereen Wmo, Inclusief beleid, MLN 1

Inclusief beleid. Een samenleving voor iedereen Wmo, Inclusief beleid, MLN 1 Inclusief beleid Een samenleving voor iedereen 20-9-2010 Wmo, Inclusief beleid, MLN 1 Inclusief beleid Beleid waarbij in alle fasen van de beleidscyclus rekening wordt gehouden met verschillen tussen mensen

Nadere informatie

De Participatie Advies Raad. Presentatie Gemeenteraad Waddinxveen

De Participatie Advies Raad. Presentatie Gemeenteraad Waddinxveen De Participatie Advies Raad Presentatie Gemeenteraad Waddinxveen 1-10-2018 1 De Participatie Adviesraad Aad van Holsteijn, onafhankelijk voorzitter Bram Abels, bestuurslid en voorzitter kamer Jeugd Opvoeding

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Vereniging Onbeperkt Oost

Jaarverslag 2014. Vereniging Onbeperkt Oost Jaarverslag 2014 Vereniging Onbeperkt Oost COLOFON Vereniging Onbeperkt Oost Timorplein 8 1094 CB Amsterdam 020 6933059 info@onbeperktoost.nl www.onbeperktoost.nl www.facebook.com/onbeperktoost februari

Nadere informatie

Rapportage over de betrokkenheid van cliëntenraden bij de implementatie van de Participatiewet in hun gemeente

Rapportage over de betrokkenheid van cliëntenraden bij de implementatie van de Participatiewet in hun gemeente Rapportage over de betrokkenheid van cliëntenraden bij de implementatie van de Participatiewet in hun gemeente Uitgave Landelijke Cliëntenraad www.landelijkeclientenraad.nl info@lcr-suwi.nl Ieder(in) www.iederin.nl

Nadere informatie

Beleidsdocument SeniorenRaadBest

Beleidsdocument SeniorenRaadBest Beleidsdocument SeniorenRaadBest (geaccordeerd in de SRB bestuursvergadering van 22 augustus 2013) Inhoud 1. Missie 2. Visie 3. Strategie 4. Organisatie In dit document refereert SRB naar SeniorenRaadBest,

Nadere informatie

Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst

Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst Werkgroep Vrijwilige Inzet met Toekomst, 28 september 2015 Aanleiding In Nieuwegein zetten vele inwoners zich vrijwillig in. Dit is goud waard! Het eigen

Nadere informatie

Activiteitenplan 2018

Activiteitenplan 2018 St. Huurdersbelangen Regio Hollands-Midden Activiteitenplan 2018 Workshops voor vrijwilligers en bestuur 2 x uitgave van ons magazine Huurbelang Communicatie BC vice versa bestuur Groei vrijwilligers bestand

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 06.1256 d.d. 7 november 2006 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Uitgangspunten voor een Adviesraad WMO Leiden BESLUITEN Behoudens advies van de commissie OWZ 1.a. voor inspraak vast te stellen

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Dinkelland. Bijlagen. Zaaknummer Onderwerp Raadsbrief 2018 nr. Verzenddatum. Geachte raads- en commissieleden,

Aan de gemeenteraad van Dinkelland. Bijlagen. Zaaknummer Onderwerp Raadsbrief 2018 nr. Verzenddatum. Geachte raads- en commissieleden, Aan de gemeenteraad van Dinkelland Zaaknummer 9994 Bijlagen Onderwerp Raadsbrief 2018 nr. Verzenddatum Geachte raads- en commissieleden, Waarover gaat deze brief? De afgelopen 2 jaar is regionaal en lokaal

Nadere informatie