Introductie. Evaluatie VN Panel. Vesrie: 12 juni 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Introductie. Evaluatie VN Panel. Vesrie: 12 juni 2016"

Transcriptie

1 Evaluatie VN Panel Vesrie: 12 juni 2016 Introductie Tynaarlo is de eerste gemeente in Nederland met een VN Panel. Dit panel vloeit voort uit het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking (2008). Inmiddels heeft ook Nederland dit verdrag geratificeerd (2016). Daarmee zijn gemeenten aan zet om het principe van inclusie (iedereen doet mee ) ook lokaal vorm te geven en in te passen in het gemeentelijk beleid. De Coalitie voor Inclusie heeft de gemeenteraad van Tynaarlo in 2014 benaderd met de uitnodiging om, vooruitlopend op de ratificatie, een experiment met een VN Panel aan te gaan. In dit panel nemen geen professionals deel, maar mensen met een beperking zelf de doelgroep van beleid dus. Zij denken mee over hoe de toegankelijkheid in brede zin in Tynaarlo verbeterd kan worden. Het panel is in het voorjaar van 2015 ingesteld. Conform het unaniem aangenomen raadsbesluit van 28 oktober 2014 wordt de voortgang na anderhalf jaar geëvalueerd. Hiertoe is onderstaande evaluatie opgesteld; een co-productie van het panel en enkele raadsleden. De evaluatie wordt nog voor de zomer van 2016 voorgelegd ter bespreking aan de raad, om daarbij tevens een besluit te nemen over de vervolgaanpak. De evaluatie komt op een goed moment: Drenthe-breed groeit de belangstelling voor toegankelijkheid, ook andere gemeenten willen hiermee aan de slag. De ervaringen in Tynaarlo kunnen daarbij goed van pas komen. Daarnaast moeten alle gemeenten in Nederland de komende tijd aan de slag met een lokale inclusie-agenda. Ook hier kan teruggevallen worden op het werk van het panel in Tynaarlo.

2 Het raadsbesluit Het VN Panel is opgericht op basis van een raadsbesluit op 28 oktober De tekst van het besluit luidde als volgt: Initiatiefvoorstel tot oprichten VN Panel Gevraagd besluit: 1. De Werkgroep Meedoen Mogelijk Maken Tynaarlo (W3mT) en de Coalitie voor Inclusie vragen om een VN-panel in te stellen. Dat panel zal de regels van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking lokaal uitdragen. 2. Het proces van oprichting te ondersteunen met een eenmalige financiële ondersteuning van voor 2014, voor de organisatie van een werkconferentie en het opstellen van een plan van aanpak. Een en ander in samenwerking met het project VN-panels in positie van de Coalitie voor Inclusie. 3. Met ingang van 1 januari 2015 jaarlijks (voor 2015 en 2016) een bedrag van beschikbaar stellen aan het VN-panel in positie van de Coalitie voor Inclusie. 4. In goed overleg tussen gemeente, Werkgroep en Coalitie afspraken maken over samenwerking met het VN-panel, de voortgangsrapportage en de rol ervan in de gemeente Tynaarlo. 5. In mei 2016 het functioneren van het VN-panel in de gemeente Tynaarlo te evalueren en de inbedding van de regels van het VN-verdrag beoordelen. Afhankelijk van de uitkomsten van deze evaluatie wordt besloten over de verdere voortgang en de gemeentelijke steun hieraan. Besluit raad: Zonder hoofdelijke stemming wordt conform het voorstel besloten. Evaluatie Hieronder vindt u de evaluatie zoals afgesproken in het raadsbesluit. Aan de evaluatie is een bijdrage geleverd door de leden van het VN Panel, Jeroen Veltheer en de raadsleden van den Boogaard, van den Born, de Graaf en Rietkerk. We geven in deze evaluatie aan hoe het VN panel heeft gefunctioneerd, wat er gedaan is, welke plannen en initiatieven er nog zijn. Tot slot geven we een overzicht van de financiën.

3 Overzicht De maanden van eind 2014 en begin 2015 zijn gebruikt om leden te werven, training te volgen en een structuur op te zetten. Na de training is een stabiel team ontstaan en is er geen verloop in leden van het panel geweest. Het VN Panel heeft een informele structuur waarin wel een aantal taken is verdeeld, maar er is geen bestuur en er zijn ook geen statuten. Het doel van het panel is: zich inzetten om mensen met beperkingen zo breed mogelijk mee te laten doen in de samenleving van Tynaarlo. (Formulering zoals uit de training is gekomen opzoeken door Hendrik Jan). Aan het uitdragen van het VN verdrag, bekendheid geven aan het VN panel en het werven van meer leden wordt veel tijd en energie besteed. Het VN Panel werkt vanuit de eigen ervaringen en motivatie om antwoord te geven op vragen die aan het panel gesteld worden en aan eigen initiatieven. De diversiteit in het panel is een rijke bron voor eigen ervaringen. De aanpak wordt vooraf niet helemaal uitgedacht. Het VN Panel gaat liever aan de slag, leert al doende en bepaalt daarna de volgende stap. In het raadsbesluit staan een aantal opdrachten of taken voor het VN Panel. Hieronder staat per opdracht of taak aangegeven welke zaken gedaan zijn. Taken van het panel: Uitdragen van de rechten van mensen met een beperking: Het VN Panel werkt vooral vanuit eigen ervaringen en motivatie om te zorgen dat ook mensen met een beperking zo breed mogelijk mee kunnen doen. Het VN Panel werkt tot nog toe minder vanuit de regels en rechten die in het VN verdrag staan. Het VN Panel heeft communicatie materiaal ontwikkeld en is actief bezig met bekendheid geven aan het VN Panel, het VN verdrag en het werven van meer leden. Flyers worden uitgedeeld op markten en bij relevante evenementen. Ook via de website en sociale media (Facebook, LinkedIn en Twitter) wordt gecommuniceerd. Natuurlijk komt altijd het VN verdrag aan de orde bij iedere introductie van het VN Panel. Hoogtepunt was het bezoek aan Inclusion Europe in Brussel op 30 maart 2016 en deelname aan de Gezondheidsbeurs op 9 april Via diverse berichten in de media is breed bekendheid gegeven aan het werk van het panel. Organiseren van een werkconferentie Het VN Panel heeft verschillende bijeenkomsten georganiseerd en deelgenomen aan bijeenkomsten en werkconferenties:

4 o Grote conferentie in Diever o Netwerkborrel bij Plaats de Wereld in Vries o Nieuwjaarsbijeenkomst bij presentatie rapportage gemeentehuis o Nieuwe bijeenkomsten staan op de agenda en actielijst Opstellen van een plan van aanpak Na de training lag er een plan van aanpak en volgens dat model werkt het VN panel. Goed overleg met gemeente Er zijn meerdere overleggen geweest en er wordt nog regelmatig gesproken, het is aftasten welke vormen en mogelijkheden er zijn. Meerdere personen hebben aangeboden om het VN Panel te helpen om zaken te realiseren omdat deze mensen ervaring hebben met het even regelen van zaken en de weg weten in de gemeente. Het VN Panel is meer geïnteresseerd in het kweken van begrip voor de situatie van mensen met beperkingen, hun kijk op zaken en ideeën van mensen met een beperking. Verder heeft de gemeente aangegeven dat het VN Panel wordt ingezet bij de planontwikkeling voor diverse projecten, zoals de herinrichting van de openbare ruimte in het centrum van Vries. Afspraken over samenwerking Samen met WSGT, W3MT, Cliëntenraad WWB WSW, WMOadviesraad en enkele ambtenaren van de gemeente Tynaarlo is er in vier bijeenkomsten een blik in de toekomst geworpen. Dit toekomstbeeld is verwoord in een houtskoolschets over de adviesradenstructuur. Hierin staat hoe de participatiemaatschappij vormgegeven kan worden, op een manier dat iedereen mee kan doen.

5 Voortgangsrapportage o Schouw van de toegankelijkheid van de Zuidlaardermarkt. Gesprek met marktorganisatie over verbeteringen. o Slechte staat van wandelpad in Zeijen duidelijk gemaakt bij gemeente. Verbetering van het wandelpad is voor het tweede kwartaal van 2016 toegezegd. o Er is een schouw gedaan van de toegankelijkheid van het gemeentehuis en een rapportage toegankelijkheid van gemeentehuis is opgesteld en aangeboden. De gemeente gaat dit oppakken. o Brieven van het Zorgkantoor en SVB zijn vertaald in eenvoudig Nederlands. De tekst in brieven is vaak verwarrend en moeilijk te lezen. De brieven staan op de website van het VN Panel. o Er is geprobeerd de oversteek bij Perron 3 in Tynaarlo veiliger te maken. Dat is nog niet gelukt maar er zijn wel contacten gelegd met de fietsersbond. Beoordeling van de inbedding van de regels van het VN verdrag Na ongeveer twee jaar kunnen we concluderen dat het VN panel een goede bijdrage heeft geleverd aan de inbedding van de regels van het VN verdrag maar dat er nog een lange weg te gaan is naar een volledig inclusieve samenleving en dat we daar met zijn allen aan moeten werken. Vooruitblik: Een aantal zaken staat nog op de lijst van actiepunten. Zo is er een vraag van de gemeente of het panel een beeld kan geven over de ervaringen met keukentafelgesprekken. Op verzoek van Promens Care wordt er een afspraak gemaakt om kennis te maken en te kijken wat het VN Panel voor Promens Care kan betekenen. Het VN Panel zou betrokken worden bij de herinrichting van het centrum van Vries. Daarover is een brief geschreven om te vragen wanneer dat gaat gebeuren. Inclusie-agenda: de volgende stap De oprichting van een VN-panel is een belangrijke eerste stap geweest, op weg naar een voor iedereen toegankelijke gemeente. Nu de Tweede en

6 Eerste Kamer hebben ingestemd met het VN-verdrag is het tijd om de volgende stap te zetten. Alle gemeenten moeten voor 1 januari 2017 een inclusie-agenda gaan opstellen. Ook Tynaarlo moet deze opgave oppakken. Op de regionale bijeenkomst van VN Panels in Diever is hierover al nagedacht. Het VN Panel kan een belangrijke rol spelen in het opstellen van een inclusie agenda voor Tynaarlo. De eerste ideeën daarover zijn al besproken. Zo is geconstateerd dat vooral het lokaal organiseren van ontmoetingen van groot belang is voor een inclusieve samenleving. Als men elkaar kent is de eerste stap gezet om elkaars situatie beter te begrijpen. Inclusie betekent mee kunnen doen, er bij horen en bijdragen. Inclusie betekent ook er op kunnen vertrouwen dat er altijd een vangnet is. Het gaat om veerkrachtige personen in een omgeving die zich bewust is wat inclusie betekent. Het gaat om sociale contacten, werk op maat en passend onderwijs. De aanpak van positieve gezondheid past hier goed bij. Er wordt dan goed gekeken naar de behoefte van een persoon in alle facetten van het dagelijks leven. Deze en andere aspecten van toegankelijkheid moeten een plek krijgen in de inclusie-agenda van Tynaarlo, met daarbij specifieke aandacht voor wat de gemeente Tynaarlo hieraan kan bijdragen.

7 Financiën Voor de werkzaamheden van het panel zijn de volgende uitgaven gedaan: Activiteiten: Euro s Training (5 bijeenkomsten) Werving (info avonden) Coaching Opstart (Kennismaking / aanjagers bijeenkomsten) 810 aan het werk (Panel vergaderingen) 939 PR (Website, flyer, t-shirts) Inhuur expertise coalitie voor inclusie De gemeente Tynaarlo heeft hier, conform het raadsbesluit, een bijdrage aan geleverd van euro. Voor de komende jaren heeft het panel grote plannen. Een overzicht van de voorgenomen activiteiten en het financiële beslag daarvan: Grote plannen Euro s Samen met Winsum: app ongehinderd.nl Samen met Winsum: film panel en film keukentafelgesprekken Tynaarlo: trip Genève mensenrechten comité Tynaarlo: brede werkbijeenkomst VN Verdrag 2500 uitwisseling regionaal 1x jaar organiseren 2x deelnemen Voor de grotere initiatieven zal apart financiering gezocht worden in de vorm van giften, subsidies en bijdragen van fondsen. Deze evaluatie is geschreven met lettertype Verdana 12 (aanbevolen door Visio in verband met de goede leesbaarheid).

Op weg naar een inclusief Tynaarlo

Op weg naar een inclusief Tynaarlo Op weg naar een inclusief Tynaarlo visienotitie Tynaarlo is een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen, waarin iedereen telt en wordt gerespecteerd. Een samenleving waarin ook mensen met een

Nadere informatie

puntsgewijze handreiking opzetten VN-panel Coalitie voor Inclusie - Jeroen Veltheer zomer 2017

puntsgewijze handreiking opzetten VN-panel Coalitie voor Inclusie - Jeroen Veltheer zomer 2017 puntsgewijze handreiking opzetten VN-panel Coalitie voor Inclusie - Jeroen Veltheer 0621878297 jeroen.veltheer@zylt.nl zomer 2017 Wat vooraf gaat VN panels in positie : experimenteel project Coalitie voor

Nadere informatie

Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN

Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN Inleiding De Adviesraad Sociaal Domein is in de huidige opzet gestart sinds eind 2013. De wijze waarop voorheen de WMO raad was ingericht voldeed voor

Nadere informatie

MISSIE EN VISIE PLATFORM GEHANDICAPTEN LV versie 12 oktober 2018

MISSIE EN VISIE PLATFORM GEHANDICAPTEN LV versie 12 oktober 2018 MISSIE EN VISIE PLATFORM GEHANDICAPTEN LV versie 12 oktober 2018 NOOT: mensen met een beperking is de meest moderne term voor mensen die een lichamelijke of geestelijke - al dan niet aangeboren - beschadigde,

Nadere informatie

Wil je ambtenaren iets leren? Meld je aan en word hun trainer!

Wil je ambtenaren iets leren? Meld je aan en word hun trainer! A Wil je ambtenaren iets leren? Meld je aan en word hun trainer! We zoeken burgers met een beperking die ambtenaren willen trainen. Zodat zij leren begrijpen hoe het is om met een beperking te leven in

Nadere informatie

Stapje voor stapje, Samen op weg naar een inclusieve samenleving

Stapje voor stapje, Samen op weg naar een inclusieve samenleving Stapje voor stapje, Samen op weg naar een inclusieve samenleving 13 april 2017 Met het verdrag voor de rechten van mensen met een beperking of chronische ziekte van de Verenigde Naties, VN verdrag Handicap,

Nadere informatie

december 2014 Informatiekaart VN-verdrag TransitieBureau Wmo

december 2014 Informatiekaart VN-verdrag TransitieBureau Wmo december 2014 Informatiekaart VN-verdrag TransitieBureau Wmo Deze informatiekaart is bedoeld om u in te lichten over het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (verder: VN-verdrag Handicap)

Nadere informatie

Netwerken en Relaties

Netwerken en Relaties , Lesboek 12 Op de pensionstallen en maneges zijn we zuinig op de ruiters die we hebben. We houden contact met ze via de website, nieuwsbrieven en Facebook, Instagram, Snapchat of Twitter. Smmige stallen

Nadere informatie

Projectvoorstel Activiteiten VN Verdrag om de Hoek: participeren is een werkwoord!

Projectvoorstel Activiteiten VN Verdrag om de Hoek: participeren is een werkwoord! Projectvoorstel Activiteiten VN Verdrag om de Hoek: participeren is een werkwoord! 1. Inleiding In 2010 en in 2011 zijn mede op verzoek van het Ministerie van VWS door de Stichting Inclusie Nederland via

Nadere informatie

DÓÓR EN VÓÓR MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING

DÓÓR EN VÓÓR MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING DÓÓR EN VÓÓR MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING 1 Inhoud: Voorbereidingen blz. 3 Onderling Sterk vereniging in Meppel blz. 4 Downpower op de basisscholen blz. 5 Wmo Markt blz. 6 Informatie avond aan

Nadere informatie

WELKOM. Drenthe in 2020 de meest toegankelijke provincie. Bijeenkomst op 10 mei 2017

WELKOM. Drenthe in 2020 de meest toegankelijke provincie. Bijeenkomst op 10 mei 2017 WELKOM Drenthe in 2020 de meest toegankelijke provincie Bijeenkomst op 10 mei 2017 Programma: 16.00 uur Opening door dagvoorzitter Jacob Bruintjes en uitleg over de opzet van de bijeenkomst. 16.10 uur

Nadere informatie

Heerenveens initiatief Toegankelijkheid. Jaarverslag

Heerenveens initiatief Toegankelijkheid. Jaarverslag Heerenveens initiatief Toegankelijkheid Jaarverslag 2016-2017 Voorwoord 1 Ontstaan burgerinitiatief HiT 2 Van burgerinitiatief naar stichting 3 Vergaderingen bestuur 4 Overleggen, contacten en bijeenkomsten

Nadere informatie

17R071. Initiatief voorstel. Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons

17R071. Initiatief voorstel. Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons Initiatief voorstel 17R071 Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons Ronde Tafel : Nog in te plannen Debat : Nog in te plannen Raadsvergadering : Nog in te plannen Informatie bij : Ans

Nadere informatie

Beleidsplan 2012 t/m 2016

Beleidsplan 2012 t/m 2016 Beleidsplan 2012 t/m 2016 Mei 2012 Beleidsplan 2012 t/m 2016 Inleiding Dit beleidsplan is het resultaat van een voortgaand proces, waar we sinds twee jaar aan werken. In die periode is het volgende gebeurd.

Nadere informatie

Ratificatie VN-verdrag 2006a

Ratificatie VN-verdrag 2006a Ratificatie VN-verdrag 2006a Op 13 december 2006 hebben de Verenigde Naties het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap aangenomen. Op 30 maart 2007 ondertekende Nederland dit Verdrag.

Nadere informatie

Louise van Buuringen, Ine Driessen, Erik Duin, Paul Manders, Arjen Obbema, Judith Peeters, Judith van Peperstraten en Hanneke Slob, Geert van Stiphout

Louise van Buuringen, Ine Driessen, Erik Duin, Paul Manders, Arjen Obbema, Judith Peeters, Judith van Peperstraten en Hanneke Slob, Geert van Stiphout Medezeggenschapsraad St. Antonius Abt Notulen 28 september 2015 Aanwezig: Louise van Buuringen, Ine Driessen, Erik Duin, Paul Manders, Arjen Obbema, Judith Peeters, Judith van Peperstraten en Hanneke Slob,

Nadere informatie

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld.

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. Resultaat Vragenlijst: Waarom doe je mee met de lokale energiecoöperatie? 26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. 1. Ik ben op de volgende manier betrokken bij de lokale

Nadere informatie

Intern B&W Professionals Cliëntenraad Gemeenteraad Inwoners Cliënten Media. Uitnodiging via secretariaat wmo adviesraad

Intern B&W Professionals Cliëntenraad Gemeenteraad Inwoners Cliënten Media. Uitnodiging via secretariaat wmo adviesraad Bijlage II - Communicatiekalender In onderstaande kalender is op grond van nu bekende mijlpalen en bijzondere gebeurtenissen per maand ingevuld welke communicatieacties moeten of kunnen worden uitgevoerd.

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Verduurzamen door lokale verankering

Jaarplan 2017 Verduurzamen door lokale verankering Jaarplan 2017 Verduurzamen door lokale verankering Inleiding Present Harderwijk heeft als doel een brug te slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Wij

Nadere informatie

Stichting Berkelland Oproep Bus jaarverslag 2014

Stichting Berkelland Oproep Bus jaarverslag 2014 Stichting Berkelland Oproep Bus jaarverslag 2014 Inleiding... 3 Activiteiten... 3 Algemeen... 3 Fondsen werving.... 3 Public Relations... 4 Bestuurssamenstelling... 5 Financiën... 5 Financieel verslag...

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. TITEL Toekomstgerichte media-agenda

RAADSVOORSTEL. TITEL Toekomstgerichte media-agenda RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 3802123v2 Aan : Gemeenteraad Datum : 14 juni 2011 Portefeuillehouder : Wethouder M.C. Barendregt Agendapunt : HB-6 B&W-vergadering : 31-05-2011

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Beleidskader maatschappelijk zorg besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Beleidskader maatschappelijk zorg besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Beleidskader maatschappelijk zorg 2017-2025 doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 164032 datum voorstel: 31 oktober 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Vraag en antwoord. VN-verdrag lokaal. Voor lokale belangenbehartigers en leden van adviesraden. april 2017

Vraag en antwoord. VN-verdrag lokaal. Voor lokale belangenbehartigers en leden van adviesraden. april 2017 Vraag en antwoord VN-verdrag lokaal Voor lokale belangenbehartigers en leden van adviesraden april 2017 Het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap geldt sinds 14 juli 2016 in Nederland.

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem c.c. leden van de commissie Samenleving

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem c.c. leden van de commissie Samenleving Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem c.c. leden van de commissie Samenleving Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 19 mei 2016 2016/09 S.K. Augustin

Nadere informatie

Stichting Paul erdős. Onderwerpen

Stichting Paul erdős. Onderwerpen Stichting Paul erdős Voorzitter David Laan Notulist Mike de Haan Aanwezig David Laan, Melin Walet, Mike de Haan Gasten Locatie van de bijeenkomst Brainwave Datum 11 december 2015 11:21 12:08 Onderwerpen

Nadere informatie

Aan burgemeester en wethouders

Aan burgemeester en wethouders Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2016.0.032.999 Coördinerend Portefeuillehouder Zaaknummer 2016-06-00868 Anja Haga Cluster BR Vertrouwelijk Nee Ambtenaar Cees Vermeulen Datum in college 28-06-2016

Nadere informatie

Wat betekent het VN verdrag voor ons verdrag voor de rechten van mensen met een beperking of chronische ziekte van de Verenigde Naties (VN)

Wat betekent het VN verdrag voor ons verdrag voor de rechten van mensen met een beperking of chronische ziekte van de Verenigde Naties (VN) Wat betekent het VN verdrag voor ons verdrag voor de rechten van mensen met een beperking of chronische ziekte van de Verenigde Naties (VN) Politieke Prokkel gemeente Noordenveld, 19 juni 2017 Jeroen Veltheer

Nadere informatie

Vergadering: 13 december 2005 Agendanummer: 13. Behandelend ambtenaar mr. P.M.H. van Ruitenbeek Aan de gemeenteraad,

Vergadering: 13 december 2005 Agendanummer: 13. Behandelend ambtenaar mr. P.M.H. van Ruitenbeek Aan de gemeenteraad, Vergadering: 13 december 2005 Agendanummer: 13 Status: bespreekstuk Behandelend ambtenaar mr. P.M.H. van Ruitenbeek E mail: ruitenb@winsum.nl Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Onderwerp: verordening rekenkamerfunctie

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Cofinanciering Regionale proeftuin Cultuur om de hoek 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang De jeugd in de regio Holland

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

Werkplan 2018 Regio 9

Werkplan 2018 Regio 9 Werkplan 2018 Regio 9 Noem het een plicht, een wens, een traditie, een gewoonte, wij vinden het goed om minimaal één keer per jaar terug en vooruit te blikken. Wij doen dit ook dit jaar weer in de vorm

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 4 december 2018 Zaaknummer: 553278 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Maatschappij en Ontwikkeling

Nadere informatie

Oprichting en organisatie

Oprichting en organisatie Jaarverslag 2014 Oprichting en organisatie Vereniging Mobility is op 16 september 2011 formeel opgericht. De vereniging heeft sinds die tijd een belangrijke ontwikkeling door gemaakt van een niets zeggend

Nadere informatie

Participatieraad Gemeente Assen Verslag d.d. woensdag 16 april 2014 Bad Bentheimzaal

Participatieraad Gemeente Assen Verslag d.d. woensdag 16 april 2014 Bad Bentheimzaal Participatieraad Gemeente Assen Verslag d.d. woensdag 16 april 2014 Bad Bentheimzaal Aanwezi g Gasten Afwezig Notulist De heer F. van Kemenade, de heer J. Westra, mevrouw L. Nesselaar, de heer A. Janssen,

Nadere informatie

Instroom 1. Inclusie. Uitstroom. Doorstroom. Universiteit Utrecht 1

Instroom 1. Inclusie. Uitstroom. Doorstroom. Universiteit Utrecht 1 Instroom 1 4 Uitstroom 3 Inclusie 2 Doorstroom Universiteit Utrecht 1 Rapportage 2018 Prof. Dr. Naomi Ellemers Prof. Dr. Jojanneke van der Toorn Dr. Wiebren Jansen Inhoud Voorwoord 4 Algemeen 6 Hoe is

Nadere informatie

Thema 2017 Uit de voorstellen in het overleg hadden onderstaande opties de sterkste voorkeur:

Thema 2017 Uit de voorstellen in het overleg hadden onderstaande opties de sterkste voorkeur: Kerkennacht 2017 - Meer dan een dak Communicatieplan Dit document bevat een globale opzet voor de planmatige aanpak van de landelijke communicatie rond de Kerkennacht 2017. Deze communicatie wordt verzorgd

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6, maart 2011

Nieuwsbrief 6, maart 2011 Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Nieuwsbrief 6, maart 2011 Steeds beter op de kaart Na de presentatie van de glossy in september is er weer genoeg gebeurd. In de gemeente Lopik is in

Nadere informatie

Onderwerp Raadsmededeling over: Stand van zaken uitwerking detailhandelsvisie - Ter kennisname

Onderwerp Raadsmededeling over: Stand van zaken uitwerking detailhandelsvisie - Ter kennisname BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 2 december 2014 Besluit nummer: 2014_BW_00869 Onderwerp Raadsmededeling over: Stand van zaken uitwerking detailhandelsvisie - Ter kennisname Beknopte samenvatting Op 13

Nadere informatie

Speerpunten Veenscentrale in 2015 :

Speerpunten Veenscentrale in 2015 : Speerpunten centrale in 2015 : Ondersteuning mantelzorgers via ontmoeting, informatie en advies Opstart en uitvoering mantelzorgwaardering: groepsgerichte bijeenkomsten en Twinkelingen. Vrijwilligers College:

Nadere informatie

De burger raakt meer betrokken bij het beleid en vice versa. Citaat van een deelnemer

De burger raakt meer betrokken bij het beleid en vice versa. Citaat van een deelnemer Ter behandeling in gemeenteraadsvergadering dinsdag 10 november 2015 Rond de zomer van 2014 groeide in de gemeenteraad van Peel en Maas de wens om de lokale democratie verder te versterken. Ruim een jaar

Nadere informatie

Voorwoord. Buddyzorg Limburg werkt met hart en ziel voor het behoud en de versterking van de medemenselijkheid. Dit komt tot uiting in de werkwijze

Voorwoord. Buddyzorg Limburg werkt met hart en ziel voor het behoud en de versterking van de medemenselijkheid. Dit komt tot uiting in de werkwijze Jaarverslag Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg 2013 1 Voorwoord Voor u ligt het derde jaarverslag van de Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg, afgekort SVVBL. Het verslag geeft een weergave mee

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013. Het rooster is als bijlage bij het huishoudelijk reglement in te zien/ of op te vragen bij de secretaris van de klantenkamer.

JAARVERSLAG 2013. Het rooster is als bijlage bij het huishoudelijk reglement in te zien/ of op te vragen bij de secretaris van de klantenkamer. JAARVERSLAG 2013 De doelstelling van Klantenkamer De Langstraat De doelstelling van Klantenkamer De Langstraat is om op te komen voor de belangen van alle mensen met een Wsw-indicatie in de gemeenten Waalwijk,

Nadere informatie

CONCEPT BESLUITENLIJST PHO MAATSCHAPPIJ d.d. 18 januari 2016

CONCEPT BESLUITENLIJST PHO MAATSCHAPPIJ d.d. 18 januari 2016 CONCEPT BESLUITENLIJST PHO MAATSCHAPPIJ d.d. 18 januari 2016 Aanwezig: Naam Gemeente Naam Gemeente Naam Gemeente E. de Leest Alphen aan den Rijn J.W.M. Pietersen Nieuwkoop H. Gorter (verslag) Holland Rijnland

Nadere informatie

Meerjarenplan. Studievereniging PAP Zoals voorgesteld op de Kandidaatsbestuur ALV op 12 juni 2019

Meerjarenplan. Studievereniging PAP Zoals voorgesteld op de Kandidaatsbestuur ALV op 12 juni 2019 Meerjarenplan 2019-2022 Studievereniging PAP Zoals voorgesteld op de Kandidaatsbestuur ALV op 12 juni 2019 Opgesteld door: het 17e bestuur van studievereniging PAP, 2018-2019 Inhoudsopgave 1. Voorwoord

Nadere informatie

Jaarplan en Activiteiten 2013

Jaarplan en Activiteiten 2013 Jaarplan en Activiteiten 2013 Inleiding FICE NL baseert zich op het Internationale Verdrag van de Rechten van het Kind. Zij wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van zorg aan jeugdigen in eigen land

Nadere informatie

Toegankelijkheid. Toegankelijkheid. 6 maart maart 2017

Toegankelijkheid. Toegankelijkheid. 6 maart maart 2017 Toegankelijkheid 6 maart 2017 Toegankelijkheid 6 maart 2017 1 VN-verdrag 14 juli 2016 - waardigheid en Rechten van de Mens - rechten van personen met een beperking - van gelijke behandeling naar inclusie

Nadere informatie

VN-verdrag: wat is het? Platform sociale netwerken, 7 april 2017 Inge Redeker, Vilans

VN-verdrag: wat is het? Platform sociale netwerken, 7 april 2017 Inge Redeker, Vilans VN-verdrag: wat is het? Platform sociale netwerken, 7 april 2017 Inge Redeker, Vilans Wat gaan we doen vandaag? Wat is het VN-Verdrag (klein college) Hoe werkt gemeente Ede aan VN-Verdrag? Project met

Nadere informatie

Communicatie in de wijk, Werkplan 2013-2015. Voorstel voor Bestuur Stichting DAS Centrum-West. Werkteam Communicatie Venray Centrum-West

Communicatie in de wijk, Werkplan 2013-2015. Voorstel voor Bestuur Stichting DAS Centrum-West. Werkteam Communicatie Venray Centrum-West Communicatie in de wijk, Werkplan 2013-2015 Voorstel voor Bestuur Stichting DAS Centrum-West Werkteam Communicatie Venray Centrum-West 1 1. Doelstelling Wat ik niet weet kan ik ook niet doen. Dit geldt

Nadere informatie

Rapportage pilot 2GetThere ZO Drenthe

Rapportage pilot 2GetThere ZO Drenthe Rapportage pilot 2GetThere ZO Drenthe coaching vóór en dóór jongeren Periode december mei 2015 Een samenwerking tussen VSV maatregel 5 & Actieplan Jeugdwerkloosheid Regio Zuidoost Drenthe. Voorwoord Voor

Nadere informatie

OPROEP aan scholen. 1. Doel en doelgroep van het programma Peer Buddy Nieuwkomers

OPROEP aan scholen. 1. Doel en doelgroep van het programma Peer Buddy Nieuwkomers OPROEP aan scholen Stichting Learn2Gether en Peer2Peer hebben de handen in elkaar geslagen ten behoeve van het Peer Buddy Nieuwkomer programma. Een viertal scholen met een ISKafdeling worden in de gelegenheid

Nadere informatie

Lijst van toezeggingen (inclusief moties)

Lijst van toezeggingen (inclusief moties) Toezeggingen 29 apr 2008 MEAS een half jaar na gereedkomen en bewoning regelt het college i.o.m. bewoners een verkeerstelling en verslag aan raad P.M. 31 jan 2010 BSOD verkeerssituatie komt terug in csie

Nadere informatie

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 Inleiding De afdeling Oost-Brabant van het Humanistisch Verbond bestaat nu twee jaar en we mogen rustig zeggen dat het HV ondertussen stevig geworteld is in onze

Nadere informatie

Wat gaan we daarvoor doen? De Verordening Jongerengemeenteraad wordt op enkele hierna te noemen punten aangepast.

Wat gaan we daarvoor doen? De Verordening Jongerengemeenteraad wordt op enkele hierna te noemen punten aangepast. gemeente Haarlemmermeer Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Raadsvoorstel2733771 Onderwerp Portefeuillehouders steller Raadsvergadering Aanpassen Verordening Jongerengemeenteraad Onna Hoes W.H. Huisman-de

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Werkconferentie VN- verdrag voor mensen met een beperking.

Subsidieaanvraag Werkconferentie VN- verdrag voor mensen met een beperking. Subsidieaanvraag Werkconferentie VN- verdrag voor mensen met een beperking. Naam instelling: Stichting Inclusie Nederland Postadres: Postbus 85273 Postcode: 3508 AG Vestigingsplaats: Utrecht Naam contactpersoon:

Nadere informatie

Communicatieplan. Conform eisen 1.C.1 1.C.2 2.C.1 2.C.2 2.C.3 3.C.1 3.C.2. van CO₂-Prestatieladder 3.0

Communicatieplan. Conform eisen 1.C.1 1.C.2 2.C.1 2.C.2 2.C.3 3.C.1 3.C.2. van CO₂-Prestatieladder 3.0 Communicatieplan Conform eisen 1.C.1 1.C.2 2.C.1 2.C.2 2.C.3 3.C.1 3.C.2. van CO₂-Prestatieladder 3.0 B&G Hekwerk Industrieweg 187a 5683 CC Best PO Box 66 5680 AB BEST Tel. +31 (0)499-363666 www.bghekwerk.nl

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Zwartewaterland 2015

Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Zwartewaterland 2015 Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Zwartewaterland 2015 Artikel 1 Begrippen 1. 3D s: de drie decentralisaties binnen het sociaal domein die leiden tot extra taken voor de gemeente per 1 januari

Nadere informatie

Overzicht activiteiten 2007/2008 Coalitie voor Inclusie

Overzicht activiteiten 2007/2008 Coalitie voor Inclusie Overzicht activiteiten 2007/2008 Coalitie voor Inclusie HET INITIATIEF In het voorjaar van 2007 is er vanuit de Princenhofgroep 1 (een strategische alliantie van zorgaanbieders die samenwerken aan rondom

Nadere informatie

STICHTING DAPPER KIND BELEIDSPLAN 2017/2018

STICHTING DAPPER KIND BELEIDSPLAN 2017/2018 STICHTING DAPPER KIND BELEIDSPLAN 2017/2018 Dapper Dagboek Dapper Dagboek INHOUDSOPGAVE Beleidsplan Jouw Dagboek, jouw verhaal Organisatie Ziekenhuizen Vrijwilligers Acties Financiën Communicatie Eindwoord

Nadere informatie

CONCEPT BESLUITENLIJST PHO MAATSCHAPPIJ d.d. 15 februari 2017

CONCEPT BESLUITENLIJST PHO MAATSCHAPPIJ d.d. 15 februari 2017 CONCEPT BESLUITENLIJST PHO MAATSCHAPPIJ d.d. 15 februari 2017 Aanwezig: Naam Gemeente Naam Gemeente Naam Gemeente H. de Jager Alphen aan den Rijn A.D. de Roon Lisse I. van Breda Holland Rijnland F.Q.A.

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 -reductie 2014

Communicatieplan CO 2 -reductie 2014 Communicatieplan CO 2 -reductie 2014 BVR Groep B.V. Roosendaal, 20-06-2014. Auteur(s): H. Schrauwen, Energie & Technisch adviseur. Geaccordeerd door: M. Soenessardien, INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1 1.1

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

Jaarverslag St. Samen Redzaam

Jaarverslag St. Samen Redzaam Jaarverslag St. Samen Redzaam 2016 Barrie (links) met jobmaatje Julia Samen Redzaam 2016 Inhoud Inleiding: Lokale samenleving versterken 3 Meerwaarde ReconnAct 4 Financiering 4 Resultaten 5 Training en

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 27 augustus 2013

Voorstelnummer: Houten, 27 augustus 2013 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2013-053 Houten, 27 augustus 2013 Onderwerp: Notitie opdrachtgeverschap & experimenten Sociale agenda 2013/2014 Beslispunten: 1. De Notitie opdrachtgeverschap & experimenten

Nadere informatie

JAARVERSLAG STICHTING AANDACHT VOOR SPECIALE KINDEREN GHANA

JAARVERSLAG STICHTING AANDACHT VOOR SPECIALE KINDEREN GHANA JAARVERSLAG STICHTING AANDACHT VOOR SPECIALE KINDEREN GHANA 2014 1 Inhoudsopgave pagina 1. Inleiding 3 2. Activiteiten 4 3. Publiciteit 5 4. Samenwerking en kennisuitwisseling 5 5. Interne organisatie

Nadere informatie

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving.

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving. Advies WMO Advies Raad De Bilt ten aanzien van Kadernota 2018-2021 gemeente De Bilt, betreffende financiële implicaties VN -Verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking. Of te wel de inclusieve

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Move For Health - Hooglanderveen

Beleidsplan Stichting Move For Health - Hooglanderveen Beleidsplan Stichting Move For Health - Hooglanderveen Inleiding Stichting Move For Health is een initiatief voortgekomen uit een aantal actieve leden van de hardloop groep verbonden aan healthclub Fit2Move

Nadere informatie

Gemeentelijke inventarisatie mbt VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking

Gemeentelijke inventarisatie mbt VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking Onderwerp Gemeentelijke inventarisatie mbt VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking Steller J.F.K.D. Martini De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon Bijlage(n)

Nadere informatie

Viering 100 jaar vrouwenkiesrecht; vrouwen in de Drentse politiek

Viering 100 jaar vrouwenkiesrecht; vrouwen in de Drentse politiek 2016-754 Viering 100 jaar vrouwenkiesrecht; vrouwen in de Drentse politiek Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie op 26 oktober 2016 - Provinciale Staten op

Nadere informatie

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Deze evaluatie is gericht op het functioneren van de Wmo-raad tot nu toe: doen we de goede dingen? En doen we die dingen op de goede manier? Daarmee krijgt u zicht op het huidige

Nadere informatie

Jaarverslag 2010 Wsw-raad Utrecht

Jaarverslag 2010 Wsw-raad Utrecht Jaarverslag 2010 Wsw-raad Utrecht Utrecht, april 2011 Wsw-raad Utrecht Biltstraat 439 3572 AW UTRECHT 030-2331176 1. Inleiding In 2008 is de Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) gewijzigd. Eén van deze wijzigingen

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN DE BIEB. Wat is er aan de hand in Heeze?

DE TOEKOMST VAN DE BIEB. Wat is er aan de hand in Heeze? DE TOEKOMST VAN DE BIEB Wat is er aan de hand in Heeze? Waarom deze bijeenkomst? 2 Recente standpunten van de Raad en acties van B&W maken de toekomst van de bibliotheek in t Perron onzeker Wij (Vrienden

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad. Extramurale Zorg De Friese Wouden 2010

Jaarverslag Cliëntenraad. Extramurale Zorg De Friese Wouden 2010 Jaarverslag Cliëntenraad Extramurale Zorg De Friese Wouden 2010 INHOUDSOPGAVE BLZ. Voorwoord 3 Algemene informatie over de Cliëntenraad 4 Samenstelling van de Cliëntenraad 5 Behandelde adviesaanvragen

Nadere informatie

Communicatieaanpak herziening subsidiebeleid

Communicatieaanpak herziening subsidiebeleid Communicatieaanpak herziening subsidiebeleid INLEIDING De gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert gaan het gemeentelijke subsidiebeleid herzien. Het subsidiebeleid wordt opnieuw bekeken en aangepast.

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Vergadering: 11 maart 2014 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Autisme Netwerk Zaanstreek-Waterland 25 september 2018 [1]

Autisme Netwerk Zaanstreek-Waterland 25 september 2018 [1] 1. Aanleiding Sinds 2006 is er een Convenant Autisme Zaanstreek/Waterland. Elke twee jaar wordt het convenant geëvalueerd en eventueel aangepast en opnieuw ondertekend. Met ingang van het nieuwe convenant

Nadere informatie

DE CCR IN VOORAF

DE CCR IN VOORAF DE CCR IN 2017 2020 VOORAF De Centrale Cliëntenraad (CCR ) vindt het noodzakelijk om te expliciteren wat zij als haar taak ziet nu en in de komende jaren. De taak die er toe leidt dat binnen de huidige

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014 Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014 Aanwezig: Dhr. S.H. Koenen Dhr. H. Vrieze Mw. N. Swart-Kolenberg Mw. I. Koen-Paap Mw. E. Singer Mw. F. Fikry Mw. H. Sijm-Wissink

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2018 CLIENTEN ADVIES RAAD GEMEENTE HEERHUGOWAARD

JAARVERSLAG 2018 CLIENTEN ADVIES RAAD GEMEENTE HEERHUGOWAARD JAARVERSLAG 2018 CLIENTEN ADVIES RAAD GEMEENTE HEERHUGOWAARD Heerhugowaard, februari 2019 Algemeen De Cliënten advies raad Heerhugowaard, hierna te noemen CAR, denkt mee over de manier waarop het College

Nadere informatie

STICHTING VOOR JOU. een mooi moment voor mensen met kanker

STICHTING VOOR JOU. een mooi moment voor mensen met kanker STICHTING VOOR JOU een mooi moment voor mensen met kanker Jaarverslag 2013 2 Inhoudsopgave Bladzijde 3 Inleiding Communicatie en PR Website en social media Nieuwsbrief Bladzijde 4 Communicatie en PR Overig

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

bedreigingen van de Fietsersbond afdeling Haagse regio

bedreigingen van de Fietsersbond afdeling Haagse regio 1 De sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen van de Fietsersbond afdeling Haagse regio Aan de hand van de enquête, die eind 2015 is gehouden onder Fietsersbondleden van de afdeling Haagse regio,

Nadere informatie

Voorwoord. Maartensdijk, januari 2018

Voorwoord. Maartensdijk, januari 2018 Voorwoord Ook al voor de officiële de oprichting in 2004 van Stichting Ruiterweekend Gehandicapten is het jaarlijkse ruiterweekend georganiseerd voor een groeiend aantal deelnemers. Inmiddels zijn de bezoekersaantallen

Nadere informatie

STICHTING DAPPER KIND BELEIDSPLAN 2013/2014

STICHTING DAPPER KIND BELEIDSPLAN 2013/2014 STICHTING DAPPER KIND BELEIDSPLAN 2013/2014 Dapper Dagboek Dapper Dagboek INHOUDSOPGAVE Beleidsplan Jouw Dagboek, jouw verhaal Organisatie Ziekenhuizen Vrijwilligers Acties Financiën Communicatie Eindwoord

Nadere informatie

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 September --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Workshop Kinderactiviteiten Kinderen zijn een belangrijke doelgroep

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN SC ERICA

COMMUNICATIEPLAN SC ERICA COMMUNICATIEPLAN SC ERICA MAART 2015 Communicatieplan SC Erica rev.1 Pagina 1 INHOUD Pagina 3: Pagina 4: Pagina 5: Pagina 6: Pagina 8: Pagina 9: Pagina 11: Inleiding Doelstelling Soorten communicatie Doelgroepen

Nadere informatie

Inspiratiedossier lokale inclusie agenda Vanuit perspectief ervaringsdeskundigheid en belangenbehartiging

Inspiratiedossier lokale inclusie agenda Vanuit perspectief ervaringsdeskundigheid en belangenbehartiging Inspiratiedossier lokale inclusie agenda Vanuit perspectief ervaringsdeskundigheid en belangenbehartiging Introductie In dit inspiratiedossier lokale inclusie agenda vindt u goede voorbeelden en tips voor

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht) Het college van burgemeester en wethouders heeft op 3 december 2013 de hiernavolgende Beleidsregels Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling Houten -2015 vastgesteld. Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling Houten

Nadere informatie

Positieve gezondheid en het gemeentegesprek

Positieve gezondheid en het gemeentegesprek Positieve gezondheid en het gemeentegesprek Toelichting op ontwikkelde materialen en resultaten van de pilot in het kader van de ZONMW kennisvoucher Positieve gezondheid in de praktijk Projectnummer 50-53100-98-084

Nadere informatie

Nieuwsbrief Resultaten evaluatie

Nieuwsbrief Resultaten evaluatie Nieuwsbrief Resultaten evaluatie Toen het project 2030 werd gestart, is aan de gemeenteraad toegezegd dat na vier afgeronde en het project geëvalueerd zou worden. In april heeft het projectteam 2030 een

Nadere informatie

Beleidsplan Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR) Positionering en profilering 2016-2018

Beleidsplan Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR) Positionering en profilering 2016-2018 Beleidsplan Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR) Positionering en profilering 2016-2018 Juni 2013 Pagina 2 Inhoudsopgave 1 Introduction... 3 1.1 Veranderende marktsituatie... 3 1.2 Gevolgen voor

Nadere informatie

Impressie Consultatieve Bijeenkomst Coalitie voor Inclusie 28 juni 2012

Impressie Consultatieve Bijeenkomst Coalitie voor Inclusie 28 juni 2012 Impressie Consultatieve Bijeenkomst Coalitie voor Inclusie 28 juni 2012 Projectvoorstel Verdrag om de Hoek: participeren is een werkwoord. Mario Nossin licht het projectvoorstel toe. In de eerdere activiteiten

Nadere informatie

Cursusoverzicht KBO-Brabant 2017

Cursusoverzicht KBO-Brabant 2017 Cursusoverzicht KBO-Brabant 2017 Inleiding In het kader van kennisoverdracht en educatie biedt KBO-Brabant verschillende cursussen, themadagen en workshops aan voor leden en kaderleden. In dit programmaoverzicht

Nadere informatie

Nooit meer te weinig vrijwilligers! Ilse Suijkerbuijk, IVN Gelderland

Nooit meer te weinig vrijwilligers! Ilse Suijkerbuijk, IVN Gelderland Nooit meer te weinig vrijwilligers! Ilse Suijkerbuijk, IVN Gelderland Agenda Kennismaking Levenscyclus van een vrijwilliger Voorbeelden uit de praktijk Zelf aan de slag Afsluiting Rondje kennismaken Wie

Nadere informatie

STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM SHZG. Wat wil de Stichting Het Zelfstandig Gymnasium?

STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM SHZG. Wat wil de Stichting Het Zelfstandig Gymnasium? 1 STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM SHZG Wat wil de Stichting Het Zelfstandig Gymnasium? Wat wil de Stichting Het Zelfstandig Gymnasium? 2 De SHZG wil een stevige landelijke basis leggen onder de zelfstandige

Nadere informatie

Prokkelweek maandag 4 t/m zaterdag 9 juni. 1 week als voorbeeld voor de rest van het jaar

Prokkelweek maandag 4 t/m zaterdag 9 juni. 1 week als voorbeeld voor de rest van het jaar Prokkelweek maandag 4 t/m zaterdag 9 juni 1 week als voorbeeld voor de rest van het jaar Netwerkbijeenkomst Marian Geling Prokkelweek Inspirerend, laagdrempelig Eén week als voorbeeld én om aandacht te

Nadere informatie

Doetinchem, 31 mei 2017

Doetinchem, 31 mei 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 10.1 ALDUS VASTGESTELD 8 JUNI 2017 Doetinchemse Agenda Toegankelijkheid Te besluiten om: 1. Onze inwoners met een beperking en/of chronische ziekte te betrekken bij de uitvoering

Nadere informatie

*V Gemeente rs. Jur Botter, MPA

*V Gemeente rs. Jur Botter, MPA *V Gemeente rs. Jur Botter, MPA y Haarlem Wethouder Jeugd en Onderwijs, Vastgoed, Nieuwe Democratie, Bedrijfsvoering en Dienstverlening De Wijkraden van de gemeente Haarlem De Stichting Stadsgesprekken

Nadere informatie

VN ambassadeurs aan de slag. platform sociale netwerken 7 april 2017, Vilans, Utrecht Jeroen Veltheer, Coalitie voor Inclusie

VN ambassadeurs aan de slag. platform sociale netwerken 7 april 2017, Vilans, Utrecht Jeroen Veltheer, Coalitie voor Inclusie VN ambassadeurs aan de slag platform sociale netwerken 7 april 2017, Vilans, Utrecht Jeroen Veltheer, Coalitie voor Inclusie Het verhaal van het VN verdrag overbrengen naar anderen Werken aan het VN verdrag

Nadere informatie