Algemene Beschouwing op de begroting 2009 door de fractie van de VVD in Schagen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene Beschouwing op de begroting 2009 door de fractie van de VVD in Schagen"

Transcriptie

1 Algemene Beschouwing op de begroting 2009 door de fractie van de VVD in Schagen Voorzitter, De begroting van 2009 geeft aan dat de overschotten over de jaren 2009 t/m 2012 cumulatief 5,5 miljoen bedragen. Dit cumulatieve overschot is inclusief de positieve invloed van de septembercirculaire. Ik denk dat het niet eerder is voorgekomen dat een begroting zulke grote overschotten geeft. Daarnaast geeft de laatste BERAP over 2008 een overschot aan van ongeveer 2 miljoen, waarvan een deel structureel is en een nog positievere invloed op de begrotingscijfers kan geven. Wij onderschrijven de mening van het college om sommige bestedingsplannen uit te stellen i.v.m. de eventuele financiële gevolgen van de nog uit te voeren grote projecten Markt 18 en GSG, zoals onlangs gepresenteerd. Bij de behandeling van de kadernota hebben wij in de eerste vergadering (16 juni) voorgesteld de structurele taakstelling bezuiniging van ,- op het onderhoud openbare gebouwen te schrappen. In een memo d.d. 23 juni is vermeld dat het college zich beraad over dit voorstel. Wij hebben in de begroting 2009 niet kunnen vinden dat de taakstelling geschrapt is. Wij zullen hiervoor een amendement indienen. Wij zijn als VVD blij met de nieuwe aanpak van de begroting Er is helder beschreven wat we per programmaonderdeel willen bereiken, wat we daarvoor moeten doen, wat het mag kosten, er zijn effect- en prestatie-indicatoren opgenomen en heldere doelenbomen. Wel zijn we van mening dat het een groeidocument is, wat in de komende jaren nog verder verbeterd kan worden. Wat ook een grote verbetering is het op blz. 122 t/m 125 opgenomen overzicht, waar de aansluiting tussen de exploitatiesaldi van de kadernota en de begroting

2 is terug te vinden. In de begroting 2008 heeft deze exercitie ons nog bijzonder veel tijd en inspanning gekost. Wij willen alle medewerkers, die keihard gewerkt hebben aan deze begroting, een groot compliment geven. U heeft allen puik werk geleverd. Programma 1. Openbare Orde en Veiligheid De missie samenwerken aan een Veilig Schagen ondersteunen we van harte. Daartoe kunnen veel middelen voor worden ingezet. U geeft aan te willen experimenteren met activiteiten als extra beveiliging en cameratoezicht. Ook andere mogelijkheden zullen worden onderzocht om vandalisme (de gesel van deze tijd bij bepaalde jongeren) terug te dringen. Wij vragen ons af op welke manier. Via het West-Friese jeugd en alcohol convenant worden er verschillende afspraken gemaakt. Welke wijken nu af van het door ons gevoerde beleid ten aanzien van ons eigen Schagense horecaconvenant? Is er eenheid van beleid, wat betreft aanpak van drankgebruik onder jongeren (wat doet de gemeente aan de controle van drankverkopen aan jongeren onder de 16 jaar), en aanvangs- en sluitingstijden in de horeca, is dat niet een vereiste zowel regionaal en liefst landelijk? Momenteel zijn dit hete hangijzers en wij vragen u wat de stand van zaken is. Hoe staat het met de uitvoering van het anti-rookbeleid in Schagen? Zijn er al signalen van een onmogelijke uitvoering van dit rookbeleid? In de media lezen we over veel invoeringsperikelen en de eventuele oplossingen. Ook wat niet opgelost kan worden. Een hiervan spreekt ons aan: wij vragen u of het mogelijk is de oproep in het land te ondersteunen om kleine kroegen, dus de eenmansbedrijfjes, aan te wijzen als gelegenheden waar gerookt kan worden. Er is meestal geen ruimte voor een aparte rookruimte. Dit zal veel faillissementen voorkomen. Bij de brandweer gaat u verder met het opleiden en het oefenbeleid. De Veiligheidregio vereist uniforme normen. Alles moet getoetst worden aan repressieve organisatie- en regelgeving. Hiervoor dienen mensen gemotiveerd te zijn. Hebben wij nog steeds gemotiveerde vrijwilligers? En kunt u opengevallen plaatsen voldoende invullen? Hoe zit het met de belangstelling van vrouwen voor de brandweer? Doelgerichte voorlichting kan veel doen. Over de veiligheidsregio willen we opmerken dat alles wat landelijk wordt voorgeschreven niet automatisch nodig is voor onze regio. Wordt hier voldoende opgelet? Alle maatregelen hebben ook een financieel plaatje.

3 Programma 2 Verkeer en vervoer Op blz. 24 wordt onder Wat gaan we ervoor doen? bij punt 2 over het tegen gaan van zoekverkeer geschreven. Zoekverkeer is over het algemeen: op zoek naar een parkeerplaats, iemand ergens afzetten of iemand ergens ophalen. Dit zijn gewone verkeershandelingen. Zolang deze verkeershandelingen geen vastgesteld en veelvuldig gevaar voor de verkeersveiligheid, of veelvuldig en structureel grote overlast veroorzaken is er geen noodzaak tot het terugdringen van deze verkeershandelingen. Daarnaast past een dergelijk actiepunt meer in het verlengde van het aangekondigde verkeersonderzoek en de daaraan te koppelen acties. Vermelding als een apart actiepunt is dus prematuur. Hoofdstuk 4 Onderwijs Bijzonder blij zijn we met de verzelfstandiging van het volledig openbaar primair en (voortgezet) speciaal onderwijs. Wij zijn er van overtuigd dat deze bestuurlijke overdracht aan de stichting Surplus een meerwaarde voor beide organisaties biedt. Wij hebben als VVD er voortdurend op aangedrongen deze verzelfstandiging met grote voortvarendheid uit te voeren. Programma 5 Cultuur, sport en recreatie Op blz. 39 staat onder punt 1. Bij Wat gaan we daarvoor doen? het opstellen van een uitgangspuntennotie subsidiebeleid. Het nieuwe subsidiebeleid zou in de begroting 2009 opgenomen worden. Wij zijn ontevreden over de voortgang. Wij adviseren i.v.m. de transparantie ook de materiele subsidies (b.v. gratis gebruik maken van een gebouw) hierin op te nemen. Verder willen wij benadrukken dat het onderwerp zoals is aangedragen door mevr. V.d. Berg, Overgewicht bij kinderen, ook voor de VVD een belangrijk onderwerp is. Programma 8 Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting De VVD heeft in de raad van april 2008 een motie voor het opwaarderen en uitbreiden van de Schager groenstructuur ingediend. Daarnaast heeft de VVD bij de kadernota een amendement voor een reservering voor planten van bomen ingediend. Op blz. 2 is genoemde amendement met een bedrag van opgenomen. In de begroting is echter geen tekst te vinden over het uit te voeren haalbaarheidsonderzoek, tijdspad, eventuele locaties en het eventueel meedoen aan de jaarlijkse boomplantdag zoals in april was besloten en door het college voor het jaar 2009 is toegezegd. De woningbouw 2009 blijft belangrijk achter op geplande 125 woningen, dit wordt later wel weer ingehaald, maar dit zal prijsopdrijving tot gevolg hebben.

4 Programma 9 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien De VVD heeft bij de kadernota een amendement inzake verlaging van de OZB met 1,25% ingediend. Nu blijft er een verhoging van de OZB in 2009 over van 0,35%, wat een meeropbrengst geeft van ongeveer Gezien het kleine bedrag van deze meeropbrengst, stellen wij voor de OZB in 2009 eenmalig niet te verhogen. Wij zullen hiervoor een amendement indienen. Verder hebben wij de volgende vragen/opmerkingen; 1. Op blz. 17 staat bij punt 1d. dat er een evenementenbeleid wordt opgesteld. Welke rol krijgt het stadsmanagement hierin? 2. Op blz. 129 staan de spelregels voor de gemeenschappelijke regelingen (de Hoornse tien). Wat is de bedoeling van deze spelregels voor Schagen? Dan nog iets over de toekomst. De invulling van de zone Zuiderweg/Westerweg met dienstverlenende bedrijvigheid en woonruimte, zal een extra stimulans voor de Schager economie betekenen. Wij vragen het college, maar ook de andere fracties om aandacht voor dit project en vertrouwen erop dat de invulling, mede in relatie tot een goede bereikbaarheid van ons vernieuwde station, een succes gaat worden. Om het NS-station te laten renoveren heeft onze fractie bij haar VVD-fractie in de Tweede Kamer om aandacht gevraagd. Voor wat betreft de invulling van dit gebied denken we vooral aan de dienstverlenende- en medische sector. Om Schagen een aantrekkelijke vestigingsplaats te laten blijven is het in onze optiek noodzakelijk dat de N245 tot aan Schagen wordt verdubbeld. Ook pleiten we voor een dwarsverbinding tussen de N245 en de N 241 en een rotonde bij de ontsluiting van Nes-Noord. Wij hopen dat na de renovatie van de zuidzijde van de haven, een doorontwikkeling zal plaatsvinden in de vorm van een Blauw Lint voor recreatieve- en economische, watergebonden activiteiten. Wij hebben begrepen dat het college gelijktijdig met de realisatie van Markt 18 ook de omgeving wil verbeteren. Er komt een grote groeninvulling die het tekort aan groen en speelruimte in het centrum in één keer oplost. De VVDfractie is hiervan een groot voorstander en juicht dit dan ook toe!

5 Het is niet voor niets dat in het ontwikkelingsrapport van de Kamer van Koophandel (KvK) Schagen gekenmerkt wordt als een attractieve stad in dit gebied. Een groot deel van de verenigingen en clubs in onze gemeente hebben door de recente inspanningen van dit college, niet over hun accommodatie te klagen. De fractie van de VVD vraagt aandacht voor dié clubs en verenigingen die nog geen, of onvoldoende, accommodatie hebben. Het terugdringen van onnuttige regelgeving staat bij de VVD hoog in het vaandel. Welstandeisen opnemen in bestemmingsplannen, in plaats van elk project aan de Welstandscommissie aan te bieden, heeft onze voorkeur. Dit wil niet zeggen dat de VVD pleit voor opheffing van de welstandscommissie. Het is de stellige overtuiging van de fractie van de VVD ( dat was het reeds vóór het door ons afgekeurde SETA-concept) dat Schagen op termijn zal fuseren met andere gemeentes in de regio. In coalitieverband, aangevuld met de fractie van het CDA is hierover, evenals in andere gremia, van gedachten gewisseld. Zelfs conceptscenario s zijn reeds de revue gepasseerd.wij verwachten dat aan het einde van deze (eventueel verlengde-) raadsperiode, deze fusie een feit zal zijn. Wij wensen het college, ook voor het komende begrotingsjaar, weer veel wijsheid toe. Namens de fractie van de VVD in Schagen, Pieter Eelman fractievoorzitter

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

** documentnr.: zaaknr.:

** documentnr.: zaaknr.: ** documentnr.: zaaknr.: Raadsvoorstel Onderwerp Datum college : Richtinggevend document Programmabegroting 2015-2018 : n.v.t. Portefeuillehouder : Raadswerkgroep Takendiscussie Contactpersoon : Afdeling

Nadere informatie

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%).

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%). VVD Asten Reactie op Voorjaarsnota 2012 Voorzitter, Vandaag kan de raad zich uitspreken over de ontwikkeling van de scenario s, de financiële consequenties, en het maken van keuzes als gevolg daarvan.

Nadere informatie

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber Spelregels Jongerengemeenteraad 19 februari 2015 Er zijn 2 onderwerpen (agendapunten): - Veiligheid - Openings- en sluitingstijden van de horeca Regels van de vergadering - Ieder onderwerp/ agendapunt

Nadere informatie

Programma. Inleiding portefeuillehouder financiën Presentatie portefeuillehouders per programma. Pauze. Gelegenheid tot het stellen van vragen

Programma. Inleiding portefeuillehouder financiën Presentatie portefeuillehouders per programma. Pauze. Gelegenheid tot het stellen van vragen Programma Inleiding portefeuillehouder financiën Presentatie portefeuillehouders per programma Pauze Gelegenheid tot het stellen van vragen Bezuinigingsopgaven eerdere begrotingen 2010 1.875.000 5% gekort

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. 1. de Gemeentewet; 2. de Algemene wet bestuursrecht; Gemeenteraad van Nissewaard Postbus 25 3200 AA SPIJKENISSE

Gedeputeerde Staten. 1. de Gemeentewet; 2. de Algemene wet bestuursrecht; Gemeenteraad van Nissewaard Postbus 25 3200 AA SPIJKENISSE Gedeputeerde Staten Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact J. van Kranenburg T 070-441 80 85 j.van.kranenburg@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441

Nadere informatie

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter,

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter, Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012 Voorzitter, In uw inleidende tekst geeft u aan dat zich niet wil laten gijzelen door het rijksbeleid en de daarbij behorende bezuinigingen. U wilt nu duidelijkheid

Nadere informatie

Geachte college, geachte leden van de raad.

Geachte college, geachte leden van de raad. Beschouwingen Hart voor Urk naar aanleiding van de kadernota 2013. Geachte college, geachte leden van de raad. Dankbaar zijn we dat we hier na een woelig jaar van bezuinigingen, en verkiezingen weer mogen

Nadere informatie

Brief van de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Brief van de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 32 618 Wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en enige andere wetten in verband met de invoering van een verhoogd collegegeld voor langstudeerders (Wet verhoging collegegeld

Nadere informatie

BESCHOUWING. Gemeente LINGEWAARD

BESCHOUWING. Gemeente LINGEWAARD CDA LINGEWAARD BESCHOUWING PROGRAMMA BEGROTING 2014 14 november 2013 Gemeente LINGEWAARD FRACTIE: Jacqueline Leenders van Heck Henk Gertsen Harrie Arends Theo Peren (fractievoorzitter) Programmabegroting

Nadere informatie

PS-besluitenlijst nr. Groningen, 5 juli Besluiten Provinciale Staten 4 juli 2012

PS-besluitenlijst nr. Groningen, 5 juli Besluiten Provinciale Staten 4 juli 2012 Besluiten Provinciale Staten 4 juli 2012 Provinciale Staten hebben gesproken over de uitwerking van de sportnotitie, de financiële situatie van Noordbaak, de dienstregeling en tarieven 2013 van het busvervoer

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Programmabegroting. Indeling en layout. versie

Programmabegroting. Indeling en layout. versie Programmabegroting Indeling en layout versie 22-01-2018 Opdracht aan de werkgroep Maken van een programmabegroting West Betuwe 2019-2022, te starten met format: Welke programma s Welke vragen worden beantwoord

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Meerjarenperspectief bestaand beleid per programma:

Meerjarenperspectief bestaand beleid per programma: Meerjarenperspectief bestaand beleid per programma: 1 Bestuur 1 Pensioen wethouders Voorstel College overgenomen 4 Veiligheid 2 Brandweer Voorstel College overgenomen 5 Werkgelegenheid en 3 Parkmanagement

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

- Het voorstel van het college B&W van 07-10-2014 Kerntakendiscussie Besluitdocument 2014

- Het voorstel van het college B&W van 07-10-2014 Kerntakendiscussie Besluitdocument 2014 Regnr.: Agendapunt: 4 Kerntakendiscussie besluitdocument Onderwerp: Bezuinigingen De raad van de gemeente Montferland bijeen d.d. 13-11-2014 Gelezen hebbende: - Het voorstel van het college B&W van 07-10-2014

Nadere informatie

Brede Doorlichting in perspectief. Gemeenteraad, januari 2012 Hans Tanis

Brede Doorlichting in perspectief. Gemeenteraad, januari 2012 Hans Tanis Brede Doorlichting in perspectief Gemeenteraad, januari 2012 Hans Tanis Agenda 1. Wat hebben we al bereikt? 2. Welke financiële opgave ligt er nog? 3. Vervolgaanpak a. Aanvullende voorstellen afgelopen

Nadere informatie

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen?

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen? PvdA Overbetuwe inbreng kadernota 2014 Voorzitter, Een bijzondere vergadering voor u en mij. Onder uw leiding is het voor het eerst dat wij een kadernota bespreken. En al doet mijn grijze haardos anders

Nadere informatie

Beschouwing begroting 2017 Raad 10 november Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren,

Beschouwing begroting 2017 Raad 10 november Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Beschouwing begroting 2017 Raad 10 november 2016 Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Veere kan meer dan op de winkel passen alleen kopte de Middelburgse & Veerse Bode van 26 oktober

Nadere informatie

Kadernota 2011 inclusief BERAP 2011-1 30 juni 2011

Kadernota 2011 inclusief BERAP 2011-1 30 juni 2011 Kadernota 2011 inclusief BERAP 2011-1 30 juni 2011 Deze week verschijnt het ledenblad van CDA Emmen met daarin een artikel van wethouder Henk Jumelet. Het is getiteld: Nieuwe Blik en begint met een gedichtje

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht Algemene Beschouwingen 2017 Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht 1 Voor ons ligt de meerjarenbegroting voor de planjaren 2018 tot en met 2021. Een boekwerk, dat veel bestuurlijke en ambtelijke

Nadere informatie

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( )

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( ) Datum : 6 november 2013 Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( 2013-320) Meneer de voorzitter, geachte collega s en belangstellenden, We spreken vandaag alweer de laatste programmabegroting

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

Raadsvergadering 11 juli 2019

Raadsvergadering 11 juli 2019 Raadsvergadering 11 juli 2019 1. Opening 2. Inspraakronde 3. Vaststellen agenda 4. Algemene beschouwingen Voorjaarsdebat 5. Voorjaarsdebat 6. Reactie college Schorsing t.b.v. fractieberaad 7. Slotdebat

Nadere informatie

Bijlage 9 Overzicht van baten en lasten per taakveld

Bijlage 9 Overzicht van baten en lasten per taakveld Bijlage 9 Overzicht van baten en lasten per taakveld In het wijzigingsbesluit BBV van 5 maart 2016 is vastgelegd dat gemeenten de ramingen in het kader van de begrotingsuitvoering opstellen aan de hand

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014

Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014 Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014 Inleiding: Het zijn uitdagende tijden voor de lokale overheid of wel de gemeenten in Nederland. De economische recessie, die ons al vanaf 2008 bezig houdt,

Nadere informatie

Collegereactie begroting 2015 moties en amendementen

Collegereactie begroting 2015 moties en amendementen Collegereactie begroting 2015 moties en amendementen Versie: 10 november 2014 t.b.v. raad Amendementen Wie Onderwerp Advies A1 CDA Schrappen precariomaatregel begroting 2015-2018 Met het schrappen van

Nadere informatie

Alternatieve begroting

Alternatieve begroting Alternatieve begroting 2019 2022 CDA fractie Twenterand: Frouwke Bramer Mayke Smelt Roswitha Uitslag Bertus Akse Henk Kerkdijk Jan Kuilder Alternatieve begroting 2019-2022 -1-9/10/2018 Verantwoord investeren

Nadere informatie

Besluitenlijst Provinciale Staten

Besluitenlijst Provinciale Staten Besluitenlijst Provinciale Staten Middelburg 6 november 2015 Nummer 15015913 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op 6 november 2015 van 9.20 tot 19.57

Nadere informatie

Samenvatting Aanvalsplan Alcohol & Jongeren

Samenvatting Aanvalsplan Alcohol & Jongeren Samenvatting Aanvalsplan Alcohol & Jongeren Sabine Uitslag Juni 2012 Voorwoord Voor u ligt de samenvatting van het Aanvalsplan Alcohol & Jongeren. Met dit integrale aanvalsplan wil de CDA Tweede Kamerfractie,

Nadere informatie

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 14 april 2014 : 12 mei 2014 : dhr. G.H.J. Weierink : Zaaknummer :

Nadere informatie

2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu hebben verschillende fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen aan de

Nadere informatie

Sytzo van der Schaaf /Wim Bakker Sietze van de Berg /Hans Smit Rein Hogendorf Allen Lid commissie BBV FAMO - flitsbijeenkomsten 12, 16 en 25 november

Sytzo van der Schaaf /Wim Bakker Sietze van de Berg /Hans Smit Rein Hogendorf Allen Lid commissie BBV FAMO - flitsbijeenkomsten 12, 16 en 25 november Sytzo van der Schaaf /Wim Bakker Sietze van de Berg /Hans Smit Rein Hogendorf Allen Lid commissie BBV FAMO - flitsbijeenkomsten 12, 16 en 25 november 2015 1 Vernieuwing BBV: planning en stand van zaken

Nadere informatie

Betreft vragen ex. Artikel 36 RvO Onderwerp: Besluit College verbod touringcars in binnenstad.

Betreft vragen ex. Artikel 36 RvO Onderwerp: Besluit College verbod touringcars in binnenstad. Aan het College van Burgemeester en Wethouders Van de gemeente Hoorn Nieuwe Steen 1 Hoorn. Betreft vragen ex. Artikel 36 RvO Onderwerp: Besluit College verbod touringcars in binnenstad. Geacht College,

Nadere informatie

Het Eerlijke Alternatief V

Het Eerlijke Alternatief V Het Eerlijke Alternatief V Alternatieve Begroting op de Stadsbegroting van 2015-2018 VVD Nijmegen, november 2014 INLEIDING Voor u ligt de alternatieve begroting 2015-2018, getiteld Het Eerlijke Alternatief.

Nadere informatie

Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we de gemeentebegroting mogen beschouwen vanuit het oogpunt van het CDA.

Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we de gemeentebegroting mogen beschouwen vanuit het oogpunt van het CDA. Algemene beschouwingen CDA Noord-Beveland 2014 Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we de gemeentebegroting mogen beschouwen vanuit het oogpunt van het CDA. Nederland is nog steeds verwikkeld in

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 6 juli 2017 1. 17 7 6345 Behandeling jaarrekening 2016 Door de fracties worden onderstaande

Nadere informatie

Betoog VOV Begroting 2017

Betoog VOV Begroting 2017 Betoog VOV Begroting 2017 (Eerste termijn in raadsvergadering 10 november 2016) Voorzitter, Bij de behandeling van de afronding Rotbrink en bij de behandeling van de kadernota heeft de VOV-fractie reeds

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Totaal Programmaonderdeel 1.1 Dienstverlening 004 Begraafplaatsen en crematoria 7.629 7.629 0 008 Dienstverlening overig 86 0 86 012 Klantcontactkanalen 27.271

Nadere informatie

Voorstel Algemeen Bestuur

Voorstel Algemeen Bestuur Voorstel Algemeen Bestuur Zaakkenmerk: Documentkenmerk: 1449074 1449090 Algemeen Bestuur: 23 juni 2015 Afdelingshoofd: J. Hulzebos Behandeld door: dhr. G. Olthof/mw. M. Brasjen E-mail: Marianne.Brasjen@ommen-hardenberg.nl

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Nummer 2018/576433 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Wijziging Reglement van Orde Algemeen Bestuur en Verordening op de voorbereidende commissies

Wijziging Reglement van Orde Algemeen Bestuur en Verordening op de voorbereidende commissies Wijziging Reglement van Orde Algemeen Bestuur en Verordening op de voorbereidende commissies De veranderingen in de vergaderstructuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Zuid, n.a.v. het voorstel van

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 11.0418, d.d. 19 april 2011 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Bed & Breakfast Beleid Behoudens advies van de commissie BESLUITEN 1. de beleidsnotitie Bed & Breakfast Beleid gemeente Leiden vast

Nadere informatie

PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008

PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008 PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008 Aan deze openbare besluitenlijst kunnen geen rechten worden ontleend. Alleen de tekst van het door provinciale staten vastgestelde verslag bevat de formele besluitvorming

Nadere informatie

Kansen zien voor een #MooiDongen

Kansen zien voor een #MooiDongen 1-5 Kansen zien voor een #MooiDongen Voorzitter, Voor ons ligt de begroting 2017 van de Gemeente Dongen. Goed samenspel, betere toekomst, de titel van deze begroting is voor het CDA bijzonder aansprekend.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 681 Verlenging van de zittingsduur van gemeenteraden in gemeenten waarvoor met ingang van 1 januari 2015 een wijziging van de gemeentelijke

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

GEMEENTERAADSPROGRAMMA 2014/2018

GEMEENTERAADSPROGRAMMA 2014/2018 GEMEENTERAADSPROGRAMMA 2014/2018 VRIJHEID//VOORUITGANG//DAADKRACHT Bruggenbouwers ALGEMEEN Nederland zit al enige tijd in economisch zwaar weer. Ook Reimerswaal merkt daarvan de gevolgen. Er komt minder

Nadere informatie

Pr ogramma 10 begr oting 2010 oting begr ogramma Pr Programmabegroting 2010 (aangepaste kleuren drukwerk).indd 1 07-12-2009 09:46:31

Pr ogramma 10 begr oting 2010 oting begr ogramma Pr Programmabegroting 2010 (aangepaste kleuren drukwerk).indd 1 07-12-2009 09:46:31 Programmabegroting 10 1 Bestuur en dienstverlening 39.079-10.327 38.801-11.471 39.561-11.551 39.612-11.560 39.139-11.290 28.751 27.329 28.009 28.051 27.848-2.999-24 28.725

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 16 juni 2009 Nummer voorstel: 2009/81

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 16 juni 2009 Nummer voorstel: 2009/81 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16 juni 2009 Nummer voorstel: 2009/81 Voor raadsvergadering d.d.: 30-06-2009 Agendapunt: 16 Onderwerp:

Nadere informatie

MEERJARENBEGROTING SOLIDE BASIS VOOR VOLGENDE RAADSPERIODE

MEERJARENBEGROTING SOLIDE BASIS VOOR VOLGENDE RAADSPERIODE MEERJARENBEGROTING 2018-2021 SOLIDE BASIS VOOR VOLGENDE RAADSPERIODE Speerpunten voor het begrotingsjaar 2018 Algemeen: Blijven werken aan een aantrekkelijke gemeente Moerdijk waar het aantal inwoners

Nadere informatie

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN Raadsvergadering 6 / 8 november 2012 13 november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener A120098/1 PvdA Begroot budget inhuur externen A120098/2 PvdA Budget Rekenkamercommissie A120098/5 D66

Nadere informatie

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken. VVD - Algemene beschouwingen 7 juni 2017 Voorjaarsnota PS Drenthe - Willemien Meeuwissen We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

Nadere informatie

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder,

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder, Voorwoord Beste Heerhugowaarder, In dit verkiezingsprogramma 2014 hebben wij onze standpunten en visie in tien thema s kort en bondig weergegeven. Onze visie komen voort uit de sociaalliberale keuzes van

Nadere informatie

Uw gemeente heeft het nog niet: een horecabeleidsplan! Oostende, 25 september 2017

Uw gemeente heeft het nog niet: een horecabeleidsplan! Oostende, 25 september 2017 Uw gemeente heeft het nog niet: een horecabeleidsplan! Oostende, 25 september 2017 Waarom een horecabeleidsplan? Waarom een horecabeleidsplan? Is er een duidelijke visie op de rol van horeca in je gemeente?

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Programmaonderdeel 1.1 Dienstverlening 004 Begraafplaatsen en crematoria 7.472 7.472 0 008 Dienstverlening overig 86 0 86 012 Klantcontactkanalen 21.205 0 21.205

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Programmaonderdeel 1.1 Dienstverlening 004 Begraafplaatsen en crematoria 7.472 7.472 0 008 Dienstverlening overig 86 0 86 012 Klantcontactkanalen 21.205 0 21.205

Nadere informatie

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Datum: 8 december 2011 Aanvang: 20:00 uur Einde: 23:30 uur Vergaderlocatie: Raadzaal, raadhuis Voorzitter: Carlo van Esch

Nadere informatie

Concept raadsprogramma Gemeente Muiden 2002 2006 - dd. 16 april 2002

Concept raadsprogramma Gemeente Muiden 2002 2006 - dd. 16 april 2002 Concept raadsprogramma Gemeente Muiden 2002 2006 - dd. 16 april 2002 Intergemeentelijke samenwerking Samenwerken of samenvoeging met andere gemeenten Het uitvoeren van een onderzoek naar de 2002 2003 -

Nadere informatie

Hart van Oosterwolde Verdere uitwerking Plan Hart van Oosterwolde

Hart van Oosterwolde Verdere uitwerking Plan Hart van Oosterwolde Hart van Oosterwolde Verdere uitwerking Plan Hart van Oosterwolde Initiatiefgroep VSCO 61 (voetbal) Dorpshuis De Heerdt (culturele activiteiten) Stichting Dorpsbelang Oosterwolde Stichting Sportvoorziening

Nadere informatie

Over de voorliggende planningslijst kan verder nog het volgende worden opgemerkt:

Over de voorliggende planningslijst kan verder nog het volgende worden opgemerkt: MEMO Aan: presidium Van: griffie Betreft: planningslijst PS-stukken Datum: 16 november 2015 1. Planningslijst Voor u ligt de meest recente planningslijst. In de lijst is de planning van stukken die vragen

Nadere informatie

Inbreng VVD in begrotingsraad:

Inbreng VVD in begrotingsraad: Inbreng VVD in begrotingsraad: Allereerst is de VVD fractie ontevreden over het antwoord op de extra gestelde vraag over de kosten van het leerlingenvervoer. De VVD heeft expliciet gevraagd of de berekening

Nadere informatie

Besluiten- en actielijst openbare vergadering raadscommissie Algemene Zaken op 15 december 2008

Besluiten- en actielijst openbare vergadering raadscommissie Algemene Zaken op 15 december 2008 Aanwezig Commissieleden: de dames Boom, Van Boxtel, Vos, Zondervan en de heren Klinkhamer, T. Flens, Buijs Van der Heijden. Voorzitter: dhr. Ronner College: dhr. Möhlmann, dhr. Taams, dhr. Monen, dhr.

Nadere informatie

Draagvlak nieuwe sluitingstijden Horeca Uitkomsten van een peiling onder het Westfriese burgerpanel 8 september 2008

Draagvlak nieuwe sluitingstijden Horeca Uitkomsten van een peiling onder het Westfriese burgerpanel 8 september 2008 Draagvlak nieuwe sluitingstijden Horeca Uitkomsten van een peiling onder het Westfriese burgerpanel 8 september 2008 Samenvatting De Westfriese gemeenten hebben in samenwerking met onder meer de politie

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren:

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren: Nota voor : vergadering Algemeen Bestuur Datum : 19 december 2012 Onderwerp : Uitgangspunten begroting 2014 en planning besluitvorming Agendapunt : 5 Kenmerk : AB/1224 Bijlage: Planning en controlcyclus

Nadere informatie

: Voorbereidingskrediet herinrichting sportpark Zandweerd

: Voorbereidingskrediet herinrichting sportpark Zandweerd RAADSVOORSTEL Onderwerp : Voorbereidingskrediet herinrichting sportpark Zandweerd Raadsvergadering : 24 februari 2010 Politieke markt d.d.: 16 december 2009 Agendapunt : 10 Portef.houder : wethouder Hiemstra

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Kunt u ons een opsomming geven van de argumenten waarom de gemeente Boekel afscheid heeft genomen van een eigen sociale dienst?

Kunt u ons een opsomming geven van de argumenten waarom de gemeente Boekel afscheid heeft genomen van een eigen sociale dienst? Geacht college van Burgemeester en Wethouders, Onlangs hebben wij de Programma- en Productbegroting 2016 ontvangen. Dank hiervoor. Uiteraard danken wij ook de ambtenaren voor het samenstellen van deze

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 juli 2013 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 juli 2013 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 juli 2013 in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Met elkaar... voor n sterk Wijdemeren. 8 november 2012

Met elkaar... voor n sterk Wijdemeren. 8 november 2012 . Met elkaar... Algemene beschouwingen bij de programmabegroting 2013 8 november 2012 Voorzitter, Meer dan ooit is onzekerheid troef bij de behandeling van de meerjarenbegroting. Zeker voor de jaren na

Nadere informatie

BIEO Begroting in één oogopslag

BIEO Begroting in één oogopslag BIEO 2017 Begroting in één oogopslag INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2017 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2017 wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: G.

Nadere informatie

van de het raadslid dhr. F. van den Broek (VVD) over parkeren Eindhoven Airport

van de het raadslid dhr. F. van den Broek (VVD) over parkeren Eindhoven Airport gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6402 Inboeknummer 15bst00960 Beslisdatum B&W 14 juli 2015 Dossiernummer 15.29.103 (2.3.2) Raadsvragen van de het raadslid dhr. F. van den Broek (VVD) over parkeren Eindhoven

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 6 juli 2017 Commissievergadering d.d. : 13 juni 2017 Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder R. Kruijswijk Programmaonderdeel : 801.

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 Onderwerp: Voorzitter: Aanwezig zijn de leden: Griffie: Portefeuillehouders: Financieel meerjarenbeleid

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Besluitenlijst Voorrondes Openbaar Raadsavond Wormerland - dinsdag 12 juni Voorrondes

Besluitenlijst Voorrondes Openbaar Raadsavond Wormerland - dinsdag 12 juni Voorrondes Besluitenlijst Voorrondes Openbaar Raadsavond Wormerland - dinsdag 12 juni 2007 - Voorrondes Nr. Onderwerp Besluit 1 Algemene Zaken Aanwezig: A.H.B. van Haarlem (voorzitter), J.M. Schalkwijk (CDA), H.J.

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT MdV De begroting is wederom een knap staaltje werk waar door heel veel medewerkers in dit huis veel energie en vakmanschap in is gestoken. Dat verdient waardering, zowel richting college als richting al

Nadere informatie

Bijdrage SGP-ChristenUnie Veere bij behandeling begroting 2008

Bijdrage SGP-ChristenUnie Veere bij behandeling begroting 2008 Voorzitter, college, collega-raadsleden en belangstellenden, Soms is het goed om het ook eens van een ander te horen. Uit de begrotingsscan van het Ministerie van BZK en de Provincie Zeeland bleek dat

Nadere informatie

Gemeentelijke bezuinigingen 2012 en volgende jaren. Begroting vastgesteld op 10 november 2011

Gemeentelijke bezuinigingen 2012 en volgende jaren. Begroting vastgesteld op 10 november 2011 Gemeentelijke bezuinigingen 2012 en volgende jaren Begroting vastgesteld op 10 november 2011 Programmabegroting programma indeling Programma 1 = Gemeenteraad Programma 2 = Dienstverlening Programma 3 =

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

Voorbeeld Startnotitie Behorend bij Kernbeleid Veiligheid 3.0 d.d. september 2010

Voorbeeld Startnotitie Behorend bij Kernbeleid Veiligheid 3.0 d.d. september 2010 Voorbeeld Startnotitie Behorend bij Kernbeleid Veiligheid 3.0 d.d. september 2010 Ter toelichting: Deze startnotitie vormde het statschot voor integraal veiligheidsbeleid voor de periode 2011-2014 1 Startnotitie

Nadere informatie

2) Vaststellen van het verslag van de commissievergadering van 14 juni 2012 Dit verslag wordt conform vastgesteld.

2) Vaststellen van het verslag van de commissievergadering van 14 juni 2012 Dit verslag wordt conform vastgesteld. Verslag raadscommissie Datum: 13 september 2012 Tijd: 20.00 uur Plaats: raadszaal 1) Opening en vaststellen agenda Dhr. van de Burgt opent de vergadering. Hij geeft aan dat de door de raad benoemde commissievoorzitter,

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Voorzitter,

Algemene beschouwingen Voorzitter, Algemene beschouwingen 2010-2023 Voorzitter, We staan aan de vooravond van de verkiezingen en deze begroting heeft dan ook, zoals u zelf reeds aangeeft, een beperkte houdbaarheid en zal door ons ook zo

Nadere informatie

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014 Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014 Aanwezig: M. Sahinturk (CDA), A. van Zeeland (CDA), J. Hendriks (CDA), M. Thijssen (CDA), C. Angevaren (VVD), L. van Heeswijk (VVD), R. Gertsen

Nadere informatie

De VVD vraagt het college om met alle gemeenschappelijke regelingen afspraken gaat maken over het hanteren van een 0-lijn.

De VVD vraagt het college om met alle gemeenschappelijke regelingen afspraken gaat maken over het hanteren van een 0-lijn. In dit nummer: Algemene beschouwingen blz. 1 Windenergie blz. 5 Algemene beschouwingen in de raadsvergadering van 15 juli 2014 In de raadsvergadering van 15 juli is de kadernota 2015 behandeld. Hieronder

Nadere informatie

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT KADERNOTA 2015 Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2015, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd. Het College legt

Nadere informatie

Samen voor jouw Toekomst!

Samen voor jouw Toekomst! Verkiezingsprogramma SGP Zederik 2014 2018 Jongeren editie Samen voor jouw Toekomst! Een principiële keus, voor nu en later V e r k i e z i n g s p r o g r a m m a S G P Z e d e r i k 2 0 1 4 2018 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Opheffen beheerscommissie Bos en Vaart

Nota van B&W. Onderwerp Opheffen beheerscommissie Bos en Vaart Onderwerp Opheffen beheerscommissie Bos en Vaart Nota van B&W Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. S.K. Satter Telefoon 5115708 E-mail: ssatter@haarlem.nl MO/OWG Reg.nr. OWG-2006-569 GEEN bijlagen kopiëren

Nadere informatie

RV 09.0130 Structuurvisie 2009-2025. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 17 december 2009,

RV 09.0130 Structuurvisie 2009-2025. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 17 december 2009, Amendement: A090130/2 Onderwerp: Renovatie in plaats van sloop - deze Structuurvisie niets zegt over sloopplannen van betaalbare woningen; - in de Prestatieafspraken met corporaties is afgesproken dat

Nadere informatie

Bundel amendementen en moties. Begrotingsraad 10 november 2016

Bundel amendementen en moties. Begrotingsraad 10 november 2016 Bundel amendementen en moties Begrotingsraad 10 november 2016 2016 AMENDEMENT Programma leefbaarheid, punt 2.1 O Onderwerp: Fietspad langs de Ruinerweg te Echten. De raad van de gemeente De Wolden in vergadering

Nadere informatie

Herziene kadernota Voor de 2 e keer behandelen wij in de raadscommissie de kadernota voor 2015.

Herziene kadernota Voor de 2 e keer behandelen wij in de raadscommissie de kadernota voor 2015. Herziene kadernota 2015 Voor de 2 e keer behandelen wij in de raadscommissie de kadernota voor 2015. De 1 e versie liet een zeer zorgwekkend beeld zien. Ons weerstandsvermogen zou 160.000,- onder het minimaal

Nadere informatie

Portefeuilleverdeling College van B&W ( )

Portefeuilleverdeling College van B&W ( ) Portefeuilleverdeling College van B&W (2018-2022) 1. Programma Dichtbij en betrokken Portefeuillehouder Meedoen Bestuurlijke vernieuwing Dienstverlening Visie Kwaliteit dienstverlening Communicatie Visie

Nadere informatie

2016D04781 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2016D04781 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2016D04781 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben enkele fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen over de

Nadere informatie

BESLUITENLIJST RAADSVERGADERING van dinsdag 14 februari 2017

BESLUITENLIJST RAADSVERGADERING van dinsdag 14 februari 2017 BESLUITENLIJST RAADSVERGADERING van dinsdag 14 februari 2017 Voorstelnr. Inhoud Besluit Aanwezig: Berg, van der, W. Biesheuvel, A. Boersma-Zandbergen, W. Dagniaux, M.G. Dekker-Groen, A.M. Dijk-Hessing,

Nadere informatie

Besluitenlijst gemeenteraad 3 november 2016

Besluitenlijst gemeenteraad 3 november 2016 Onderwerp Besluit Toezeggingen/bijzonderheden 1 Stemming 1. Opening en vaststelling De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. agenda 2. Nota financieel risicomanagement Amendement (aangenomen) VVD over

Nadere informatie

Bepalingen over de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening (Wet veiligheidsregio s)

Bepalingen over de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening (Wet veiligheidsregio s) 31 117 Bepalingen over de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening (Wet veiligheidsregio s) Nr. VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 10 juli

Nadere informatie