Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we de gemeentebegroting mogen beschouwen vanuit het oogpunt van het CDA.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we de gemeentebegroting mogen beschouwen vanuit het oogpunt van het CDA."

Transcriptie

1 Algemene beschouwingen CDA Noord-Beveland 2014 Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we de gemeentebegroting mogen beschouwen vanuit het oogpunt van het CDA. Nederland is nog steeds verwikkeld in een zware economische crisis en de eerste tekenen van herstel geven nog weinig moed. Als gemeente weten we nog steeds niet waar we aan toe zijn wat kortingen vanuit de landelijke overheid betreft. Wat de decentralisaties betreft zijn we daar als CDA zeker niet op tegen, maar daar moeten wel voldoende middelen voor beschikbaar zijn. Bestuur Als CDA vinden we het belangrijk dat de burger zowel digitaal als fysiek de gemeente kan bereiken. We willen in de toekomst zeker niet dat door de samenwerking met andere gemeentes de dienstverlening achteruit gaat. De samenwerking met de andere Bevelandse gemeenten krijgt langzaam vorm, hierover zijn we zeer positief. We zijn voor samenwerking daar waar het kan en als het voordeel oplevert. Wel vinden we het erg belangrijk dat de burger er in onze dienstverlening geen hinder van ondervindt. Uiteindelijk zullen de synergievoordelen ook voordelen opleveren voor onze inwoners. Op deze wijze kunnen we als Gemeente Noord-Beveland zelfstandig blijven, dit is voor het CDA een belangrijke voorwaarde. Veiligheid In onze vorige beschouwingen hebben we aangegeven dat we erg hechten aan de zichtbaarheid van onze wijkagent, dit laat wat ons betreft nog te wensen over. We zijn als gemeente onderdeel van de Veiligheidsregio Zeeland. Als CDAfractie hechten we er veel waarde aan dat we direct betrokken blijven bij besluiten die onze brandweer vrijwilligers aangaan. Dit jaar zijn we geconfronteerd met onverwachtse dreiging bij de stormvloedkering. Door de sterke stroming zijn in de nabijheid van de stormvloedkering ontgrondingskuilen ontstaan, vlak voor de dijk van de Anna Friso Polder. We kregen de indruk dat dit bij toeval is ontdekt en willen benadrukken dat zulke gevaarlijke situaties voorkomen dienen te worden. Er dient een betere afstemming plaats te vinden tussen de verschillende betrokken instanties. Als CDA-fractie vinden we het belangrijk dat de veiligheid van onze burgers gewaarborgd blijft.

2 Verkeer, vervoer en openbare werken Verkeersveiligheid is een voortdurend aandachtspunt. Mede door aanleg van vrijliggende fietspaden tussen de verschillende kernen is de veiligheid van onze fietsers verbeterd. Mede door een goede samenwerking met het Waterschap Scheldestromen zijn diverse kernen met elkaar verbonden. Als gemeenteraad hebben we cofinanciering toegezegd waardoor op termijn ook de laatste kernen met elkaar verbonden zullen worden door middel van vrijliggende fietspaden. In 2013 zijn we begonnen met de Buurtbus-Pilot tussen de kernen Kortgene, Colijnsplaat en Kats. We zien de evaluatie binnenkort met belangstelling tegemoet. In 2014 wordt de nieuwe concessie voor het openbaarvervoer bekend, de eerste signalen zijn weinig hoopvol, wegens provinciale bezuinigingen. We gaan er vanuit van de gemeenteraad nauw betrokken blijft bij dit proces. Als CDA willen we ook nog een compliment uitspreken voor de aankleding en onderhoud van onze kernen met onder andere de prachtige bloembakken. Goed verzorgde kernen zijn het visitekaartje van onze gemeente. Economie De economie van Noord-Beveland drijft voornamelijk op het toerisme, landbouw en het Midden en Kleinbedrijf. Daarnaast hebben we ook veel bedrijven die actief zijn in de bouw. Met name in deze bouwsector is de crisis goed merkbaar, dit zet niet alleen de bedrijven onder druk, maar vooral ook arbeidsplaatsen. Het winkelverbeterplan krijgt in Wissenkerke en Kamperland een goed vervolg, het ziet er naar uit dat in beide kernen voor een groot deel van dit plan wordt gerealiseerd. In Kortgene wordt nog overleg gepleegd met de ondernemer voor de juiste locatie, ook hier lijkt het er op dat er resultaat geboekt kan gaan worden. De situatie in Colijnsplaat is wat de CDA-fractie betreft zorgelijk, in deze kern is het hard nodig dat er een verbeterslag wordt gemaakt in de winkelsetting. Doordat de plannen verder uitgesteld worden, bestaat de kans dat de afvloeiing naar andere kernen doorzet en dat de plannen helemaal geen doorgang kunnen vinden. De leefbaarheid komt dit niet te goede. Het is goed dat de ondernemers van Noord-Beveland zich hebben verenigd in één ondernemersvereniging de GON. Het contact met de ondernemers verloopt op deze manier erg goed. Diverse bestemmingsplannen zijn in de afgelopen periode vastgesteld en reeds in ontwikkeling, we kijken vol verwachting uit naar de uitvoering.

3 Onderwijs Als CDA zijn we blij dat de onderwijskoepel voor openbaar onderwijs NOBEGO in rustiger vaarwater terecht is gekomen. Dit is goed voor onze Noord- Bevelandse scholen en de kinderen. In de afgelopen periode hebben we de Routekaart vastgesteld voor het onderwijs in de toekomst op Noord-Beveland, dit geeft duidelijkheid hoe we ons onderwijs in de toekomst vorm gaan geven. Cultuur, recreatie en sport Als CDA waarderen we het zeer dat de diverse verenigingen zelf activiteiten ontwikkelen om een gedeelte van de kosten te dragen. Dit geeft de leden en hun sponsoren het besef dat niet alles vanzelf gaat. De ontwikkeling van de bruinevloot haven is erg positief vinden we als CDA. Het is weer een mooie aanvulling op ons toeristisch product. Wel vinden we dat het terrein van de scouting er schril bij af steekt, het terrein mag wel wat beter worden verzorgd. De jeugdsoos in Kamperland staat er al geruime tijd troosteloos bij, maar we hebben begrepen dat er op korte termijn voor zowel de jeugdsoos als voor de beschadigde woningen een goede oplossing komt. We gaan er vanuit dat we dit hoofdstuk dan ook af kunnen sluiten. De Noord-Beveland Express blijkt ook afgelopen jaar weer een succes, veel van onze gasten en bewoners maken er gebruik van, we zien hem dan ook graag komend jaar weer terug. Als CDA staan we positief tegenover de strand-slaaphuisjes op het Sophiastrand. Dit betekent weer een verrijking van ons toeristische product.

4 Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening en zorg Door de zware economische omstandigheden wordt steeds meer beroep gedaan op de sociale voorzieningen. Door decentralisaties komen meer zaken op het bord van de gemeente. Als CDA zijn we zeker niet tegen deze decentralisaties, maar er moeten wel voldoende middelen tegenover staan. Onze zorg gaat ook uit naar de participatie wet die op ons af komt. Er is hier nog weinig van bekend. Dit zal voor onze gemeente, maar ook voor onze inwoners grote veranderingen met zich mee brengen. Half 2014 willen we als gezamenlijke Bevelandse gemeenten de samenwerking voor Werk, Inkomen en Zorg (de WIZ) in de lucht hebben. Er is hier al veel werk voor verricht, maar goede afstemming met verschillende de gemeentes blijft belangrijk. Als CDA willen we ons er sterk voor maken dat de eerste opvang voor de sociale voorzieningen, maatschappelijke dienstverlening en zorg, plaatsvindt in onze eigen gemeente. Dit werkt nu al erg goed en in de komende jaren willen we dit graag voortzetten en waar nodig verder uit bouwen. Milieu Afgelopen jaar is erg veel gebruik gemaakt van de subsidie mogelijkheid voor energiebesparende maatregelen, zoals de aanschaf van zonnepanelen. Dit levert schonere energie op, met na verloop van tijd financieel voordeel voor onze inwoners. Dit ondersteunen we dan ook van harte. De oprichting van de Regionale Uitvoerings Dienst (de RUD) heeft afgelopen periode plaats gevonden. In financieel opzicht heeft dit voor Noord-Beveland positief uitgepakt. Als de mogelijkheden zich voordoen bij nieuwbouw of verbouw in de diverse kernen, zijn we er voorstander van dat ook de aanwezige bovengrondse afvalcontainers, ondergronds worden geplaatst. Het project duurzaam bouwen in Wissenkerke heeft ook de eerste resultaten opgeleverd. We hopen op een mooi vervolg in de komende jaren.

5 Bouwen en Ruimte Als CDA zijn we voorstander van de ontwikkeling van de stadspolder op een sobere wijze. Hier kan voor de toekomst een mooi multifunctioneel centrum worden gerealiseerd met daarom heen tal van mogelijkheden. Natuurlijk moeten we er wel voor waken dat ook in de kern van Kortgene nog voldoende functies achter blijven, zodat het elkaar kan versterken. Door diverse initiatieven in verschillende kernen, bieden we o.a. Voor jongeren een mogelijkheid om zich op Noord-Beveland te vestigen. Zo is in Kamperland begonnen met bebouwing van het oude C1000 terrein, dit is erg positief. In Geersdijk is het bestemmingsplan vastgesteld en wordt wellicht komend jaar gestart met de bouwactiviteiten voor een aantal nieuwe woningen. In lastige tijden is het toch mooi dat dit soort zaken kan worden gerealiseerd. In Colijnsplaat zien we met belangstelling het bestemmingsplan tegemoet voor de locatie Rijnberg, dit is mogelijk een mooie uitbreiding voor het dorp. De ouderenhuisvesting onder andere in zorgcentrum Cleijenborgh, heeft ook te maken met de veranderende regels vanuit de overheid. We pleiten er voor om als gemeente samen met de zorgaanbieders en de betreffende woningstichtingen nauwe contacten te houden om te voorzien in de behoefte van de ouderen.

6 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien Het CDA gaat voor een sluitende meerjarenbegroting, door een gedegen financieel beleid tot op heden, hebben we de lastenverzwaring voor de burger nog tot een minimum kunnen beperken. We kunnen ons dan ook vinden in de begroting die voorligt met de volgende aanpassingen voor 2014: OZB verhogen met 2% Woon-/ Forenzenbelasting verhogen met 2% Riool- en afvoerrechten verhogen met 15,- Toeristenbelasting verhogen met 0,02 Begraafrechten verhogen met 10% Dit komt voor 2014 neer op een geringe lastenverzwaring voor onze inwoners, maar we kunnen op deze manier voorlopig wel onze ambitieuze investeringsplanning handhaven. Afgelopen jaar is collega raadslid Diny Fresco ons ontvallen, dit heeft ons allen diep geraakt. Ze was een gerespecteerd collega met inbreng op haar eigen wijze. De CDA fractie bedankt de collega raadsleden, het college, de griffier en ambtenaren voor de ondersteuning en de prettige samenwerking in het afgelopen jaar. We hopen op een positieve voortzetting hier van met de opdracht dat we als christelijke volkspartij midden in de samenleving staan en onze verantwoordelijkheid nemen als rentmeester van wat ons is toevertrouwd. CDA Fractie Noord-Beveland, Anja Slenter Joop de Nooijer Johan Sandee

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we onze beschouwingen uit mogen spreken over de politieke gang van zaken en de daarmee samenhangende begroting.

Nadere informatie

Algemene beschouwingen begroting 2013

Algemene beschouwingen begroting 2013 Algemene beschouwingen begroting 2013 Geachte raad, college en aanwezigen. Vanavond geven wij onze beschouwingen op de begroting van onze gemeente voor het jaar 2013. Als raad hebben wij in de achterliggende

Nadere informatie

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma 2014-2018 Algemeen: De Partij van de Arbeid in de Noord-Bevelandse samenleving De leidende gedachte voor de PvdA is een mensvriendelijke samenleving,

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma BEtrokken Noord-Beveland

Verkiezingsprogramma BEtrokken Noord-Beveland Verkiezingsprogramma BEtrokken Noord-Beveland BEN is een lokale politieke beweging, onafhankelijk van landelijke partijen, die toegankelijk wil zijn voor alle lagen van de bevolking van alle politieke

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen 2014 VVD

Algemene Beschouwingen 2014 VVD Algemene Beschouwingen 2014 VVD Wissenkerke, 6 november 2014 Geacht college van B & W, leden van de raad, bewoners van Noord-Beveland en andere belangstellenden, Vorig jaar noemden wij het een bijzonder

Nadere informatie

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ!

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! 1 NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! WaterlandNatuurlijk, lokaal onderscheidend van de landelijke partijen door onafhankelijke politiek. De inwoners van Waterland zijn heel goed in staat om zelf te kiezen waar

Nadere informatie

Voor deze beschouwing is ons gevraagd met speerpunten te komen.

Voor deze beschouwing is ons gevraagd met speerpunten te komen. Goedenavond alle aanwezigen. Hierbij de beschouwingen van de PvdA fractie. Voor deze beschouwing is ons gevraagd met speerpunten te komen. Als ik het over leefbaarheid heb, heb ik eigenlijk aan 1 punt

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en P.L. de Putter

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en P.L. de Putter Notulen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland gehouden op donderdag 6 november 2014 in het gemeentehuis van Noord-Beveland Aanvang: 19:00 uur Aanwezig: Mevr. E.S. Breure-den

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

Trots en dankbaar. Dat waren wij na de verkiezingsuitslag van 21 maart Verdubbeld in zetels maar liefst! Tegelijkertijd kwam ook het besef dat

Trots en dankbaar. Dat waren wij na de verkiezingsuitslag van 21 maart Verdubbeld in zetels maar liefst! Tegelijkertijd kwam ook het besef dat Trots en dankbaar. Dat waren wij na de verkiezingsuitslag van 21 maart 2018. Verdubbeld in zetels maar liefst! Tegelijkertijd kwam ook het besef dat deze verdubbeling een grote verantwoording met zich

Nadere informatie

Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015

Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015 Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015 1 Ondernemersavond 22 januari 2015 Munnikkenhof Grijpskerke Geachte ondernemer, Hartelijk dank voor uw aanwezigheid op de ondernemersavond op 22 januari j.l. Zoals

Nadere informatie

Agendapuntnr.: 7. Aan de gemeenteraad. Geachte raad,

Agendapuntnr.: 7. Aan de gemeenteraad. Geachte raad, Agendapuntnr.: 7 Nr.: 134562 Renswoude, 17 juni 2014 Behandeld door: J. van Dijk Onderwerp: Bezuinigingspakket als gevolg van korting uitkering algemene uitkering Gemeentefonds 2015-2017 Geachte raad,

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

Kernwoorden programma Aalburg. ChristenUnie Aalburg

Kernwoorden programma Aalburg. ChristenUnie Aalburg Kernwoorden programma Aalburg ChristenUnie Aalburg 2014-2018 Hier vind u het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie in Aalburg in een notendop. De hoofdlijnen waar we de komende 4 jaar voor willen gaan.

Nadere informatie

Krimpenerwaard; wat levert het de burger op?

Krimpenerwaard; wat levert het de burger op? ALGEMENE BESCHOUWINGEN BEGROTING 2017 Krimpenerwaard; wat levert het de burger op? De begroting 2017. Het laatste wapenfeit van dit college in deze raadsperiode. Een wapenfeit dat volgt op de belangrijkste

Nadere informatie

CDA Oostzaan programma

CDA Oostzaan programma Programma 2018-2022 Inleiding Door zijn omvang en historische ontwikkeling heeft Oostzaan op verschillende gebieden een sterk samenhangende gemeenschap. Er zijn veel verenigingen waar mensen samenkomen

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Onderwerpen Omnibus 2007

Nota van B&W. Onderwerp Onderwerpen Omnibus 2007 Onderwerp Onderwerpen Omnibus 2007 Nota van B&W Portefeuille mr. B. B. Schneiders Auteur Mevr. M. E. Spruyt Telefoon 5113719 E-mail: m.spruyt@haarlem.nl Concernstaf/Strategie en Beleidscoördinatie Reg.nr.

Nadere informatie

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%).

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%). VVD Asten Reactie op Voorjaarsnota 2012 Voorzitter, Vandaag kan de raad zich uitspreken over de ontwikkeling van de scenario s, de financiële consequenties, en het maken van keuzes als gevolg daarvan.

Nadere informatie

Werken aan onze toekomst!

Werken aan onze toekomst! Samen sterk Werken aan onze toekomst! mijn Dorp 2030 Tubbergen Februari 2017 U en Mijn Dorp 2030 Evaluatie themabijeenkomst Mijn Dorp 2030 Volop aan de gang! Zo ongeveer een jaar geleden zijn we gestart

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars.

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 29 mei 2019 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

21 april 2015 Café/restaurant Stegeman. 21 april 2015 Algemene Ledenvergadering

21 april 2015 Café/restaurant Stegeman. 21 april 2015 Algemene Ledenvergadering 21 april 2015 Café/restaurant Stegeman 21 april 2015 Algemene Ledenvergadering 2014 1 1. Opening door voorzitter 2. Notulen 22 ste ALV van 4 maart 2014 3. Ingekomen stukken en mededelingen 4. Jaarverslag

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter,

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter, Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012 Voorzitter, In uw inleidende tekst geeft u aan dat zich niet wil laten gijzelen door het rijksbeleid en de daarbij behorende bezuinigingen. U wilt nu duidelijkheid

Nadere informatie

De Bilt - Maartensdijk

De Bilt - Maartensdijk De Bilt - Maartensdijk Nieuwsbrief november 2016 In deze nieuwsbrief: - Algemene Ledenvergadering woensdag 7 december 2016 - Update Ledenadministratie - Special: CDA-bijdrage bij behandeling Begroting

Nadere informatie

Algemene beschouwingen begroting 2016

Algemene beschouwingen begroting 2016 Algemene beschouwingen begroting 2016 Allereerst, voorzitter is het goed om te constateren dat de uitvoering van het Raadsakkoord stevig op koers ligt. Dit valt in het niet bij de zorg in de wereld voor

Nadere informatie

VVD Borsele, verkiezingsprogramma VVD Borsele Natuurlijk iets voor jou

VVD Borsele, verkiezingsprogramma VVD Borsele Natuurlijk iets voor jou VVD Borsele, verkiezingsprogramma 2018-2022 VVD Borsele Natuurlijk iets voor jou Inleiding Nu we hersteld zijn van de economische crisis en onze economie fors groeit, vinden wij het, als VVD, van belang

Nadere informatie

* *

* * *18.0002114* 18.0002114 Gemeente Noord-Beveland Besluitenlijst Burgemeester en Wethouders Aanwezige leden: A.M. Demmers-Van der Geest, A.G. van der Maas, W.H.J.M. Schenkelaars, A.P.L.M. Slenter- Jamar

Nadere informatie

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Hoe zien wij de stand van zaken in Alblasserdam in het jaar 2013? Het gaat goed. Het beleid wordt uitgevoerd:

Nadere informatie

MEERJARENBEGROTING SOLIDE BASIS VOOR VOLGENDE RAADSPERIODE

MEERJARENBEGROTING SOLIDE BASIS VOOR VOLGENDE RAADSPERIODE MEERJARENBEGROTING 2018-2021 SOLIDE BASIS VOOR VOLGENDE RAADSPERIODE Speerpunten voor het begrotingsjaar 2018 Algemeen: Blijven werken aan een aantrekkelijke gemeente Moerdijk waar het aantal inwoners

Nadere informatie

Programma. Arjan Kraijo - Wethouder Alblasserdam Algemene introductie Samenwerking met Molenwaard en SWEK

Programma. Arjan Kraijo - Wethouder Alblasserdam Algemene introductie Samenwerking met Molenwaard en SWEK Programma Arjan Kraijo - Wethouder Alblasserdam Algemene introductie Samenwerking met Molenwaard en SWEK Johan Mellegers commercieel directeur SWEK Stand van zaken ontwikkelingen Kinderdijk Lennart Graaff

Nadere informatie

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Agenda 2 1 2 3 4 5 6 7 8 Toelichting onderzoek 12 onderwerpen: investeren of bezuinigen? Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen

Nadere informatie

DEELTIJD WONEN OP NOORD-BEVELAND EVALUATIE

DEELTIJD WONEN OP NOORD-BEVELAND EVALUATIE 1 DEELTIJD WONEN OP NOORD-BEVELAND EVALUATIE Inleiding Veranderingen in demografische ontwikkelingen en bevolkingssamenstelling zijn direct van invloed op de woningmarkt en de leefomgeving. Afname van

Nadere informatie

Dialoogavond Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid

Dialoogavond Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid Dialoogavond Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid 14 juni 2017 Idaerd - Eagum Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid Dialoogavond Idaerd - Eagum 1 Inleiding De zes dialoogavonden van de gemeente

Nadere informatie

Kansen zien voor een #MooiDongen

Kansen zien voor een #MooiDongen 1-5 Kansen zien voor een #MooiDongen Voorzitter, Voor ons ligt de begroting 2017 van de Gemeente Dongen. Goed samenspel, betere toekomst, de titel van deze begroting is voor het CDA bijzonder aansprekend.

Nadere informatie

Begroting 2013 en meerjarenbegroting

Begroting 2013 en meerjarenbegroting Begroting 2013 en meerjarenbegroting 2014-2016. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage. Onze bijdrage vandaag

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014

Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014 Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014 Inleiding: Het zijn uitdagende tijden voor de lokale overheid of wel de gemeenten in Nederland. De economische recessie, die ons al vanaf 2008 bezig houdt,

Nadere informatie

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN.

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. De 50PLUS-partij doet voor de tweede keer in haar bestaan mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Daarbij wil de partij in alle provincies haar aanwezigheid

Nadere informatie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie RAADSBRIEF ONDERWERP Beantwoording van de motie werkbudget economie KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie INLEIDING De aanleiding van deze raadsbrief is dat in 2016 besloten is om de OZB op panden

Nadere informatie

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Europese subsidie voor plattelandsontwikkeling In Zeeland uitgevoerd in 2 gebieden: Midden Noord Zeeland en Zeeuws Vlaanderen Bottom up ontstaan

Nadere informatie

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014 ChristenUnie Vlissingen Verkiezingsprogramma 2014 gezinnen vrijwilligers werknemers ondernemers verslaafden HART voor VLISSINGEN ouderen jongeren zorgverleners werkzoekenden Mensen met een beperking Verkiezingsprogramma

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Kapelle 2014-2018

Verkiezingsprogramma PvdA Kapelle 2014-2018 Verkiezingsprogramma PvdA Kapelle 2014-2018 De afgelopen jaren hebben zich in onze samenleving veel en verschillende veranderingen voorgedaan, zo ook in Kapelle. We zijn onder andere geconfronteerd met

Nadere informatie

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES verkiezingsprogramma 2018-2022 FRACTIE VANDERVEERE is een politieke fractie in de gemeenteraad van Harderwijk. Wij zetten ons in voor de leefbaarheid

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: de heren A.G. van der Maas, P.L. de Putter en C.M. van der Weele

De volgende wethouders zijn aanwezig: de heren A.G. van der Maas, P.L. de Putter en C.M. van der Weele Notulen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland gehouden op donderdag 29 september 2011 in het gemeentehuis van Noord-Beveland Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. M. Aafjes-van

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, Voetbalvereniging Renswoude.

Aan de gemeenteraad, Voetbalvereniging Renswoude. Aan de gemeenteraad, In de gemeenteraad van 28 juni 2016 heeft ons college toegezegd gesprekken te zullen voeren met verenigingen in Renswoude om te kijken hoe de situatie op dit moment is, hoe men om

Nadere informatie

Nadere regels voor het plaatsen van bewegwijzering Noord-Beveland 2015

Nadere regels voor het plaatsen van bewegwijzering Noord-Beveland 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Noord-Beveland. Nr. 15542 27 februari 2015 Nadere regels voor het plaatsen van bewegwijzering Noord-Beveland 2015 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Verkiezingsdebat maandag 5 maart terugkijken

Verkiezingsdebat maandag 5 maart terugkijken Verkiezingsdebat maandag 5 maart 2018 3. terugkijken : - Woongemeente / woningbouw - Recreatieve ontwikkeling - Nostalgisch en concreet invullen - Jeugdzorg - WMO - Verkiezingsprogramma van 4 jaar geleden

Nadere informatie

Gemeente Noord-Beveland

Gemeente Noord-Beveland Agenda Burgemeester en Wethouders Aanwezige leden: H. van Kooten, P.L. de Putter, C.M. van der Weele, A.G. van der Maas en drs. D. Sinke (secretaris) Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 18 december

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

Petitie voor Provinciale Staten Overijssel inzake N340 Zwolle - Ommen

Petitie voor Provinciale Staten Overijssel inzake N340 Zwolle - Ommen Petitie voor Provinciale Staten Overijssel inzake N340 Zwolle - Ommen De onderhavige petitie wordt u aangeboden door een overgrote meerderheid van de bedrijven, organisaties en inwoners die direct betrokken

Nadere informatie

Voor een gezond Smallingerland!

Voor een gezond Smallingerland! Voor een gezond Smallingerland! CDA verkiezingsprogramma 2010 2014 Op dinsdag 3 maart 2010 wordt er een nieuwe gemeenteraad gekozen. Het CDA wil met dit verkiezingsprogramma laten zien wat het de komende

Nadere informatie

Samen de uitdagingen aangaan

Samen de uitdagingen aangaan 28 juni 2018 Coalitieakkoord 2018-2022 van Perspectief 21 en De Liberalen Bunnik is een sterke en aantrekkelijke gemeente in een dynamische en snel groeiende regio. In Bunnik is veel kracht aanwezig en

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone

Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone Programma Fatih Ozdere Algemene introductie Samenwerking met Alblasserdam en SWEK Financien Lennart Graaff - procesmanager Proces project Gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

Dodelijke schietpartijen oa in Noorwegen en niet te vergeten in ons veilige Nederland. Denk hierbij aan Alphen aan den Rijn.

Dodelijke schietpartijen oa in Noorwegen en niet te vergeten in ons veilige Nederland. Denk hierbij aan Alphen aan den Rijn. Wat leven we toch in een hectische wereld. Een mogelijke, economische crisis is aanstaande. Banken hebben het moeilijk, de Euro staat onder druk. De Eurolanden hebben het moeilijk. Griekenland bijna failliet.

Nadere informatie

Gemeente Noord-Beveland. Raadsprogramma

Gemeente Noord-Beveland. Raadsprogramma Gemeente Noord-Beveland Raadsprogramma 2014-2018 Wissenkerke juni 2014 1 Raadsprogramma Noord-Beveland 2014-2018. Inleiding. Het raadsprogramma is een belangrijk instrument om inzicht te geven in de bestuurlijke

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg

Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg Inleiding Wij zijn CDA Woudenberg. Sinds jaar en dag een actieve partij binnen de gemeentepolitiek in ons dorp. Wij leveren een positieve bijdrage aan het

Nadere informatie

COALITIEAKKOORD

COALITIEAKKOORD 1 COALITIEAKKOORD 2014-2018 INLEIDING Dit coalitieakkoord is gebaseerd op de verkiezingsprogramma s van de deelnemende partijen en de constructieve besprekingen tussen de coalitiepartners Ameland 82, CDA

Nadere informatie

Samen voor jouw Toekomst!

Samen voor jouw Toekomst! Verkiezingsprogramma SGP Zederik 2014 2018 Jongeren editie Samen voor jouw Toekomst! Een principiële keus, voor nu en later V e r k i e z i n g s p r o g r a m m a S G P Z e d e r i k 2 0 1 4 2018 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Inleiding - Spannend 2015 Programma 1 Leefbaarheid VRAAG: MOTIE verhogen verkeersveiligheid

Inleiding - Spannend 2015 Programma 1 Leefbaarheid VRAAG: MOTIE verhogen verkeersveiligheid Voorzitter, Inleiding - Spannend 2015 Nog 55 dagen en we treden het jaar 2015 binnen. Een jaar waar wij als gemeente met veel nieuwe zaken en daarbij behorende onzekerheden te maken krijgen. We denken

Nadere informatie

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen.

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen. Programma op hoofdlijnen 2018-2022 Samen doen. Verder werken aan geluk, op een stevig fundament Dit programma bevat de belangrijkste uitgangspunten voor de raadsperiode 2018-2022. Alle raadsfracties hebben

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG

ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG 2018-2022 INHOUD VOORWOORD ANNE VAN DEN HOEK 3 GELIJKE KANSEN 4 ONZE LEEFOMGEVING 5 KRACHT VAN DE INWONERS 6 ONZE LIJST 7 SLOTWOORD

Nadere informatie

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015 Sociale Kwaliteit Brainstorm 9 december 2015 Aanleiding Nieuw beleid sociale kwaliteit moet ontwikkeld worden. Binnen de Provincie tijdens de vorige Statenperiode is dit thema wegbezuinigd waardoor er

Nadere informatie

P. kd t5b~iy ' I DATUM. IIIIIIIHIII 1lU1 l 1 IIM IIIII 1 l. 1 9 fdel :Jij

P. kd t5b~iy ' I DATUM. IIIIIIIHIII 1lU1 l 1 IIM IIIII 1 l. 1 9 fdel :Jij ----- Original Message ----- From: A. Oudshoorn To: j.vande.velde@noord-beveland.nl Sent: Thursday, May 14,2009 10:37 AM Subject: Onderzoek 1 plannen Oude Veerhaven te Kats 56 AFD. AFD. TW1SN I DATUM DQC.

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

INLEIDING. Wij bedanken iedereen weer voor haar/zijn bijdrage. 21 september BURGERSTEM.NET/BEN

INLEIDING. Wij bedanken iedereen weer voor haar/zijn bijdrage. 21 september BURGERSTEM.NET/BEN INLEIDING De enquête van september stond in het teken van Burgerinitiatief op Noord-Beveland. Er zijn momenteel enkele burgerinitiatieven actief, maar het ontbreekt aan een solide, bestuurlijke basis.

Nadere informatie

Kunt u ons een opsomming geven van de argumenten waarom de gemeente Boekel afscheid heeft genomen van een eigen sociale dienst?

Kunt u ons een opsomming geven van de argumenten waarom de gemeente Boekel afscheid heeft genomen van een eigen sociale dienst? Geacht college van Burgemeester en Wethouders, Onlangs hebben wij de Programma- en Productbegroting 2016 ontvangen. Dank hiervoor. Uiteraard danken wij ook de ambtenaren voor het samenstellen van deze

Nadere informatie

Kennis te nemen van de jaarrekening en het jaarverslag 2011 In te stemmen met de concept begroting 2013 met inachtneming van eventuele zienswijzen

Kennis te nemen van de jaarrekening en het jaarverslag 2011 In te stemmen met de concept begroting 2013 met inachtneming van eventuele zienswijzen Besluitenlijst gemeenteraad Noordenveld van 14 juni 2012 1. Opening 2. Vaststellen agenda Besluit: de agenda wordt ongewijzigd vastgesteld 3. Vaststelling besluitenlijst van de vergadering 30 mei 2012

Nadere informatie

GEBRUIKSVERORDENING TWEEDE WONINGEN GEMEENTE NOORD-BEVELAND 2015

GEBRUIKSVERORDENING TWEEDE WONINGEN GEMEENTE NOORD-BEVELAND 2015 GEBRUIKSVERORDENING TWEEDE WONINGEN GEMEENTE NOORD-BEVELAND 2015 pagina 1 van 10 Samenvatting De Gebruiksverordening tweede woningen legt de spelregels vast voor het gebruik van woningen voor permanent

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Digitale provinciale weg Noord-Beveland. 2 april Onderzoek naar snel internet in het buitengebied

Digitale provinciale weg Noord-Beveland. 2 april Onderzoek naar snel internet in het buitengebied Digitale provinciale weg Noord-Beveland Onderzoek naar snel internet in het buitengebied Agenda Huidige situatie breedband buitengebied Noord-Beveland - Netwerkaanbod: welke internettoegang is er nu? -

Nadere informatie

Waar het CDA in De Marne voor staat:

Waar het CDA in De Marne voor staat: Waar het CDA in De Marne voor staat: 1 Samen leven: Mensen maken hun samenleving: Het CDA wil initiatieven uit dorpen steunen. Het is uw woonomgeving. 2 Verkeer: Aandacht voor verkeersveiligheid. Goede

Nadere informatie

* *

* * *18.0000032* 18.0000032 Gemeente Noord-Beveland Besluitenlijst Burgemeester en Wethouders Aanwezige leden: M.A.J. Delhez MSc, A.G. van der Maas, P.L. de Putter, A.P.L.M. Slenter- Jamar en drs. D. Sinke,

Nadere informatie

Met de brief in de bijlage stellen we de raad op de hoogte van de meest actuele stand van zaken.

Met de brief in de bijlage stellen we de raad op de hoogte van de meest actuele stand van zaken. Collegevoorstel Openbaar Embargo tot 9 juni 2015 Onderwerp Giro d Italia Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Eind juni vindt de persaankondiging

Nadere informatie

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg RHENEN IS VAN ONS ALLEMAAL! PROGRAMMA RAADSPERIODE 2014 2018 De PvdA wil dat Rhenen een gemeente is waar - iedereen gelijke kansen heeft - het veilig leven, wonen en werken is - het kwetsbare wordt beschermd

Nadere informatie

U schrijft in uw aanbiedingsbrief dat het economisch en financieel beter gaat, gelukkig wel maar houd er rekening mee dat het lijntje heel dun is.

U schrijft in uw aanbiedingsbrief dat het economisch en financieel beter gaat, gelukkig wel maar houd er rekening mee dat het lijntje heel dun is. Politieke Vereniging Gemeentebelangen Coevorden Aan : Het College van B en W Van de gemeente Coevorden Coevorden, 8 november 2016. Geacht College, Gemeentbelangen wil allereerst het college bedanken voor

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Lokaal Sociaal! Verkiezingsprogramma PvdA Heerhugowaard

Verkiezingsprogramma Lokaal Sociaal! Verkiezingsprogramma PvdA Heerhugowaard Verkiezingsprogramma 2018-2022 Lokaal Sociaal! PvdA Heerhugowaard: Lokaal en sociaal! Democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid, vrijheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democraten.

Nadere informatie

Slochteren: niet aan grenzen gebonden. Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen

Slochteren: niet aan grenzen gebonden. Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen Slochteren: niet aan grenzen gebonden Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen Afdeling PvdA Slochteren Slochteren, oktober 2013 Slochteren: niet aan grenzen gebonden Voor u ligt waarschijnlijk het

Nadere informatie

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Meerjarenplan Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Inleiding Dit meerjarenplan is het vervolg op het meerjarenplan 2009 2012. Veel uit het vorige plan is gerealiseerd, maar er zijn ook projecten

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Raad

Begroting Aanbieding Raad Begroting 2013 Aanbieding Raad Agenda Financieel meerjarenperspectief 2013 e.v. Onzekerheden en risico s Bezuinigingen IVP en strategische investeringen Traject behandeling Presentatie begroting 2013 2

Nadere informatie

Coalitieakkoord Gemeente Beek Sociaal Verder

Coalitieakkoord Gemeente Beek Sociaal Verder Coalitieakkoord Gemeente Beek 2014-2018 Sociaal Verder 1. Inleiding In april 2014 hebben wij, de politieke partijen BBB-NDB en Progressief Beek, overeenstemming bereikt over het vormen van een coalitie

Nadere informatie

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Geachte partijprogrammamakers voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, U werkt momenteel aan het verkiezingsprogramma van uw partij voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

* *

* * *17.0000778* 17.0000778 Gemeente Noord-Beveland Besluitenlijst Burgemeester en Wethouders Aanwezige leden: M.A.J. Delhez MSc, A.G. van der Maas, P.L. de Putter, A.P.L.M. Slenter- Jamar en drs. D. Sinke,

Nadere informatie

DEELTIJD WONEN OP NOORD-BEVELAND EVALUATIE

DEELTIJD WONEN OP NOORD-BEVELAND EVALUATIE 1 DEELTIJD WONEN OP NOORD-BEVELAND EVALUATIE Inleiding Veranderingen in demografische ontwikkelingen en bevolkingssamenstelling zijn direct van invloed op de woningmarkt en de leefomgeving. Afname van

Nadere informatie

Voorzitter, dames en heren. Het blijft waaien

Voorzitter, dames en heren. Het blijft waaien Voorzitter, dames en heren Het blijft waaien 1. De economische storm is nog steeds niet geluwd. Integendeel hij waait erger dan te voren. Griekse toestanden doen Europa letterlijk op z n grondvesten schudden.

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen D66 op de Begroting 2015 Gemeente Kaag en Braassem. Anders Denken, Anders Doen? Echt pas in 2016? Waar is het wachten op!

Algemene Beschouwingen D66 op de Begroting 2015 Gemeente Kaag en Braassem. Anders Denken, Anders Doen? Echt pas in 2016? Waar is het wachten op! Algemene Beschouwingen D66 op de Begroting 2015 Gemeente Kaag en Braassem Anders Denken, Anders Doen? Echt pas in 2016? Waar is het wachten op! 1 Voorzitter, Dank u wel Geachte leden van de raad, college

Nadere informatie

CDA bijdrage / Kadernota 2017

CDA bijdrage / Kadernota 2017 CDA bijdrage / Kadernota 2017 In tijden wanneer er financieel gebuffeld moet worden, is het van belang om te kijken hoe het anders kan en waar het minder moet, maar vooral ook wat moeten we blijven doen?

Nadere informatie

Inbreng VVD in begrotingsraad:

Inbreng VVD in begrotingsraad: Inbreng VVD in begrotingsraad: Allereerst is de VVD fractie ontevreden over het antwoord op de extra gestelde vraag over de kosten van het leerlingenvervoer. De VVD heeft expliciet gevraagd of de berekening

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht Algemene Beschouwingen 2017 Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht 1 Voor ons ligt de meerjarenbegroting voor de planjaren 2018 tot en met 2021. Een boekwerk, dat veel bestuurlijke en ambtelijke

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 2015 2018 4 november 2014 [+ aangevuld met sheet 3 t/m 9] Inleiding Portefeuillehouder Financiën Participatie en afwegingskader programmabegroting 2015-2018. 1 Ontwerp- programmabegroting

Nadere informatie

Voor ons ligt de Perspectiefmota , de opmaat voor de begroting in november.

Voor ons ligt de Perspectiefmota , de opmaat voor de begroting in november. Inleiding. Voor ons ligt de Perspectiefmota 2015-2019, de opmaat voor de begroting in november. Wij danken alle ambtenaren, die antwoord hebben gegeven tijdens het vragenuurtje of mailwisselingen. Een

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: de heren A.G. van der Maas, P.L. de Putter en C.M. van der Weele

De volgende wethouders zijn aanwezig: de heren A.G. van der Maas, P.L. de Putter en C.M. van der Weele Notulen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland gehouden op donderdag 24 oktober 2013 in het gemeentehuis van Noord-Beveland Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. M. Aafjes-van

Nadere informatie

Pr ogramma 10 begr oting 2010 oting begr ogramma Pr Programmabegroting 2010 (aangepaste kleuren drukwerk).indd 1 07-12-2009 09:46:31

Pr ogramma 10 begr oting 2010 oting begr ogramma Pr Programmabegroting 2010 (aangepaste kleuren drukwerk).indd 1 07-12-2009 09:46:31 Programmabegroting 10 1 Bestuur en dienstverlening 39.079-10.327 38.801-11.471 39.561-11.551 39.612-11.560 39.139-11.290 28.751 27.329 28.009 28.051 27.848-2.999-24 28.725

Nadere informatie

Omgevingsvisie De Fryske Marren Grote kernen 16 oktober 2017 Locatie Lemmer

Omgevingsvisie De Fryske Marren Grote kernen 16 oktober 2017 Locatie Lemmer Omgevingsvisie De Fryske Marren Grote kernen 16 oktober 2017 Locatie Lemmer AGENDA 1. Stand van zaken omgevingsvisie 2. Wat is er ingebracht vanuit de samenleving? a. Terugkoppeling waarden uitwerking

Nadere informatie

Algemene Beschouwing op de begroting 2009 door de fractie van de VVD in Schagen

Algemene Beschouwing op de begroting 2009 door de fractie van de VVD in Schagen WWW.VVDSCHAGEN.NL Algemene Beschouwing op de begroting 2009 door de fractie van de VVD in Schagen Voorzitter, De begroting van 2009 geeft aan dat de overschotten over de jaren 2009 t/m 2012 cumulatief

Nadere informatie

Centrale vraag moet zijn, hoe we inwoners kunnen ondersteunen in het organiseren van dit doe-het-zelven.

Centrale vraag moet zijn, hoe we inwoners kunnen ondersteunen in het organiseren van dit doe-het-zelven. Dit is de laatste Kadernota voor de verkiezingen. En voorzitter, daar zijn wij blij om. Want wij vinden dat het tijd wordt voor een andere wind in Barneveld. Een wind die meer waait in de richting van

Nadere informatie

Coalitieprogramma s regio Oost

Coalitieprogramma s regio Oost Coalitieprogramma s regio Oost Van: Aan: C.c.: Datum: 7 juli 2014 H.M. Immink t +31 (0)55 3 686 868 e h.immink@bouwendnederland.nl Betreft: Coalitieprogramma s gemeenten regio oost Inleiding: 83 coalitieprogramma

Nadere informatie