MENTORENOVERLEG. 2 & 3 OKTOBER , 2 en 3 bako

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MENTORENOVERLEG. 2 & 3 OKTOBER , 2 en 3 bako"

Transcriptie

1 MENTORENOVERLEG 2 & 3 OKTOBER , 2 en 3 bako

2 DE PROEFTUIN A NEW WAY OF TEACHING Gestart in in BAKO Limburg. Een proeftuin is een tijdelijk project voor onderwijsvernieuwing (VVKSO), een gebied waar iets nieuws wordt uitgeprobeerd (Van Dale), een plaats waar van een vernieuwende aanpak ge-proefd wordt en waar die aanpak be-proefd wordt (Kelchtermans). Met de proeftuin willen we onze droom waarmaken om een onderwijs te realiseren dat studenten en docenten zou brengen tot leren van binnenuit. We vormden samen een zelfsturend team, ontwierpen een nieuwe opleiding (die we de proeftuin bleven noemen) en volgden de effecten van onze werking op in een onderzoeksproject.

3 In onze proeftuin komen 50 studenten uit de 1ste, 2de en 3de opleidingsfasen samen in een LEEFGROEP en werken we JAARDOORBREKEND. Studenten krijgen zo de kans om veel van elkaar te leren en de begeleiders kunnen aansluiten bij waar elke student op dat moment staat, ongeacht in welke opleidingsfase hij zit. Samen met studenten zoeken we naar uitdagingen voor elke student op elk moment. Ik ben nog sterker geworden in het samenwerken en het is me nu echt eigen geworden. Ik heb dan ook geleerd om met verschillende groepen en verschillende jaren samen te werken.

4 We zorgen voor een FLEXIBELE STRUCTUUR met veel ruimte om in ons aanbod en in onze begeleiding dicht bij het leren van de student te blijven. Zo kunnen we steeds kiezen voor dat aanbod, die begeleiding en groeperingsvorm die het best aansluiten bij de noden van de studenten. Proeftuin was sterk in de begeleiding door de docenten. Ze weten hoe ze de studenten moeten bijstaan in hun groeiproces en kunnen hierbij ook inspelen op individuele behoeften. Dit vond ik zeker een sterkte!

5 We kiezen heel bewust om vanuit de KERNTAKEN VAN DE LERAAR ons onderwijs vorm te geven en dus niet te vertrekken vanuit de traditionele vakdomeinen. Onze opleidingsonderdelen noemden we ook naar die kerntaken. Onze opleiding is de plek waar studenten deze kerntaken van de leraar kleuteronderwijs kunnen bestuderen en oefenen om hier sterker in te worden. Op deze manier maken we een sterke koppeling tussen wat studenten in de opleiding doen enerzijds en wat ze in de praktijk te doen hebben anderzijds. Proeftuin is voor mij heel sterk bezig met het echte reilen en zeilen in een klas, de docenten weten ook echt wat er in je klas speelt. Jij kent als student niet alleen je klas, de docenten kennen ze ook grotendeels.

6 De opleidingsonderdelen zijn grote gehelen die ELK JAAR TERUGKOMEN. Zo kunnen studenten doorheen een academiejaar en elk jaar opnieuw OEFENEN om steeds sterker te worden in de kerntaken van een leraar. De studenten gaan in onze opleidingsonderdelen de confrontatie aan met de volledige complexiteit van het beroep, de klas, de school en dit vanaf het begin van onze opleiding. Ze oefenen, proberen uit, leren uit hun fouten, herhalen en we geven hen hierin alle vertrouwen. Hun groeiproces wordt opgevolgd en ondersteund door ons als kernbegeleiders doorheen de drie jaren. Als begeleiders brengen we de gehele ontwikkeling van studenten op regelmatige basis in beeld en dit gedurende hun hele opleiding. Ik ben sterker geworden in het nadenken over het handelen van kinderen, van mezelf en van andere leerkrachten. Ik heb geleerd om dieper te gaan nadenken over het leven, over de kinderen. Het is niet zomaar een thema voorbereiden en zorgen dat je ervaringsgericht werkt. Ik heb dit jaar echt geleerd om met hart en ziel in de klas te staan als een leerkracht die je echt bent!

7 We werken met slechts zes GROTE OPLEIDINGSONDERDELEN die over een heel academiejaar lopen. Het beeld van het functioneren van de student als leraar wordt immers gevormd doorheen het volledige opleidingsjaar. Alle onderdelen van het jaar dragen bij tot deze beeldvorming; we noemen deze elementen pixels. Door al de pixels samen te voegen, krijgen we het volledige beeld van de student (het portret). De student krijgt door de verschillende evaluatievormen doorheen het jaar veel kansen om zich in zijn totaliteit te tonen. We streven ernaar dat alle betrokkenen de uitspraak gepast kunnen vinden omdat deze samen tot stand is gekomen en zich onderweg gevormd heeft. Ik vind het zeer sterk van proeftuin dat er op vlak van eindpixels weinig onderscheid gemaakt wordt in de opdrachten. Als ik naar de opdrachten terugkijk vind ik het ZEER, maar ook ZEER sterk dat eerste en tweedejaarsstudenten nu al bezig zijn met klasscreening, verhaal van kleuter. We krijgen echt de kans om hierin te groeien!

8 Wij als kernbegeleiders functioneren als ZELFSTUREND TEAM. We werken als begeleiders in al onze taken dagelijks samen en zijn samen verantwoordelijk voor het geheel van onze opleiding die we samen van nul op poten gezet hebben. We nemen samen beslissingen voor het evalueren van onze studenten, we ontwerpen samen onze leeractiviteiten, we volgen de studenten samen op Ik heb mijn dochter helemaal zien openbloeien door de nodige steun en het vertrouwen die ze van haar drie docenten kreeg. Ik voelde aan dat er echt wel ingespeeld werd op haar noden en behoeften. Vooral het warme, positief klimaat deed haar openbloeien: voor haar betekende proeftuin een veilig warm nest, een tweede thuis.

9 Het ontwikkelen van INITIATIEF en VERANTWOORDELIJKHEID is de kracht van onze proeftuin. In onze opleiding nemen studenten de verantwoordelijkheid op voor zichzelf en voor anderen, nemen ze initiatief en functioneren ze vrij en zelfstandig, ontwikkelen ze kritische zin, onderzoeken ze de wereld rondom zich en gebruiken ze hun verbeeldingskracht om creatieve oplossingen te zoeken. Ik vond het sterk dat we zelf veel mochten doen en onderzoeken, dat we steeds konden samenwerken. De constante begeleiding die klaar stond gaf mij een fijn gevoel. Ik heb steeds het gevoel gehad dat de proeftuin er was om mij steeds sterker te maken.

10 We willen als begeleiders al onze rollen CONGRUENT invullen: we begeleiden en beoordelen onze studenten zoals wij verwachten dat zij hun kleuters begeleiden, we werken samen in een team zoals ook kleuteronderwijzers behoren samen te werken, we zijn ook zelf lerend en onderzoekend, we werken met kringmomenten, zelfstandige en begeleide werktijd, instructie en dit individueel en samen We zijn immers maar geloofwaardig als we handelen in overeenstemming met de principes die we verkondigen. Teachers teach the way they re taught, not the way they re taught to teach ; het goede voorbeeld geven, vinden we dan ook van wezenlijk belang Door de proeftuin ben ik erg veranderd als persoon. Ik ben meer in mezelf gaan geloven en ben erg ambitieus geworden. Ik heb mezelf leren kennen en heb dit gebruikt om sterker te worden in de praktijk. ik merk dat ik binnen de praktijk veel meer ben open gebloeid en meer dromen heb ontworpen.

11 In onze klas voelen studenten en begeleiders zich thuis. Samen met studenten creëren we een sfeer van warmte, HUISELIJKHEID en gezelligheid omdat we ervan overtuigd zijn dat dit een positieve invloed heeft op de verbondenheid, het welbevinden en het leren van ons allen. Warme, toegankelijke sfeer. Ik voelde mij welkom en gewaardeerd, ik kreeg een gevoel van veiligheid. Ik ben op korte tijd erg gegroeid en meegenomen in wat goed kleuteronderwijs (voor mij) is. Ik kon altijd terecht met vragen en niets was te veel. Ik had ook heel erg het gevoel dat er persoonlijk naar mij gekeken werd en dat ik op deze manier verder geholpen werd.

12 In onze proeftuin werken we met HETEROGENE GROEPEN: deze bieden ontzettend veel kansen om van elkaar te leren, niet enkel op inhoudelijk vlak, maar ook op het gebied van samenwerken, overleggen, conflicten oplossen Enkel wanneer het interessant is, werken we in homogene groepen. We zorgen ervoor dat de groepssamenstelling doorheen het jaar regelmatig wisselt. Door veel zelf te onderzoeken en samen te werken hadden we ons eigen proces in handen. dit was een angstaanjagend en toch een geweldig gevoel. Wetende dat we steeds steun kregen van de docenten en we veel oefenkansen kregen zorgde voor extra motivatie om te vallen en terug op te staan.

13 LIEFDE is de hefboom van onze proeftuin. We bouwen warme en hartelijke relaties uit met onze studenten en met elkaar: oog voor elkaar, een glimlach, een empathisch gesprek, vertrouwen geven, een bemoedigende blik, een uitnodigende en enthousiaste houding We brengen veel tijd samen door, een band opbouwen doet ons goed. Ik ben zelfzekerder geworden door de band die je krijgt me de docenten, ze staan nu meer langs je en je lijkt nu iemand te zijn en niet meer enkel een student. Ik durf mezelf meer te uiten, doordat de docenten vertrouwd aanvoelen.

14 DE PROEFTUIN A NEW WAY OF TEACHING : DE PRAKTIJK. elke student 1 jaar in dezelfde stageklas. doorheen de hele opleiding stage bij jongere en oudere kleuters. 3 kernbegeleiders volgen de praktijk op gedurende de hele opleiding. onderzoeksweken i.p.v. onderzoeksdagen (eigen praktijkkalender)

15 . / 20 Voorstel categorie G/NG G/NG Praktijkbezoek Straalmoment Beoordeling Praktijk

16 EVALUATIE PRAKTIJK. 3 praktijkbezoeken per jaar. zoveel mogelijk verschillende blikken en beelden, met verslag*. na elk praktijkbezoek bespreking van de studenten door de kernbegeleiders. beoordeling praktijk in samenspraak met de student. opleidingsvisie leraars bewegen is de leidraad voor begeleiding en beoordeling *verslag: Beeld van de student wordt op papier meegegeven aan de student en begeleider tijdens het praktijkbezoek. De student doet dit evenzeer en bezorgt dit aan de mentor en de begeleider.

17 PRAKTIJKBEZOEKEN 1 EN 2 BAKO (SEMESTER 1) DOOR

18 DE EERSTE WEKEN VAN DIT ACADEMIEJAAR Wat ik deze twee weken het meest heb geleerd, is niet zozeer de inhoud, maar wel Hoe doen we dat, samenwerken? Hoe zorg ik ervoor dat we op een gelijkwaardige manier samenwerken? Wat zeg ik? Hoe zeg ik iets? Wanneer zeg ik dat dan het best? Wat doe ik als ik het niet eens ben met de mening van een ander? daar worstel ik mee. (student 3 bako) Maar goed dat het vrijdag is, wat ben ik moe na deze week. Mijn hoofd heeft overuren gemaakt. We zijn hier zoveel aan het denken en dat ben ik niet gewoon. (student 2 bako) Ik ben iemand die het moeilijk vindt om me open te stellen en me snel ergens thuis te voelen. Na twee dagen in mijn groepje te werken, kon ik precies alles zeggen, voelde ik vertrouwen, was ik helemaal mezelf. Dit heb ik nog nooit gehad. (student 1 bako)

19 We putten inspiratie uit de werken van: F. Laevers L. Heylen C. van der Vleuten J. Masschelein & M. Simons J. Hermsen F. Korthagen C. Dweck M. Vansteenkiste C. Alvarez Verder halen we inspiratie uit onze eigen onderzoeksprojecten en gesprekken met elkaar, collega s, onze studenten en hun mentoren.

20 CONTACT Je kan ons volgen op instagram via anewwayofteaching.

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO- januari 2018

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO- januari 2018 WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO- januari 2018 Met welke verwachtingen ben ik naar hier gekomen? Terugblik: ontmoeten en waarderen Inhoud 1. Focus van de opleiding: Waar richten we studenten

Nadere informatie

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO Inhoud 1. Kennismaking 2. Focus van de opleiding: opleidingsvisie -> concretisering voor 3 BAKO 3. Begeleiding van studenten de opleiding de mentor FOCUS van

Nadere informatie

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO Inhoud 1. Kennismaking 2. Focus van de opleiding: opleidingsvisie -> concretisering voor 3 BAKO 3. Begeleiding van studenten de opleiding de mentor FOCUS van

Nadere informatie

Wat we minimaal verwachten van een student uit 1 BaKO - 1 BaLO: Eerste stappen in stiel leren

Wat we minimaal verwachten van een student uit 1 BaKO - 1 BaLO: Eerste stappen in stiel leren In de praktijk werken we aan de visie op leraarschap, beheersingsniveau opleidingsfase 1: Wat we minimaal verwachten van een student uit 1 BaKO - 1 BaLO: Eerste stappen in stiel leren SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK

Nadere informatie

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO Met welke verwachtingen ben ik naar hier gekomen? Terugblik: ontmoeten en waarderen Inhoud 1. Focus van de opleiding: Waar richten we studenten op in het 2

Nadere informatie

Aan het einde van het tweede semester vier werkdagen voor het driehoeksgesprek in mei of juni.

Aan het einde van het tweede semester vier werkdagen voor het driehoeksgesprek in mei of juni. HOE WORDT DE STUDENT BEGELEID EN BEOORDEELD? Studenten doen clusters van onderzoeksdagen en eindigen met een langere stage. Tijdens het praktijktraject worden studenten begeleid door de mentor, de leergroepbegeleider

Nadere informatie

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO 1. ORGANISATIE VAN DE PRAKTIJK De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. De school wordt toegewezen door de opleiding. In semester 1 zijn er 5

Nadere informatie

Info mentoren 1 BaKO INSTROOMFASE

Info mentoren 1 BaKO INSTROOMFASE Info mentoren 1 BaKO INSTROOMFASE Van harte welkom! OVERZICHT Wie zijn we? Een blik op het opleidingsprogramma Praktijk instroomfase Terugblik vorig jaar resultaten werkveldbevraging Bijsturingen wat is

Nadere informatie

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar 1. INHOUD EN ORGANISATIE PRAKTIJK 2 BaLO De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. In samenspraak met de stageschool kiest hij twee graden (per semester een andere graad) waarin

Nadere informatie

Betreft: Praktijk 3 de jaar Bachelor Lager Onderwijs. Beste mentor

Betreft: Praktijk 3 de jaar Bachelor Lager Onderwijs. Beste mentor Groep lerarenopleiding - Kleuter- en lager onderwijs Campus Oude Luikerbaan, Oude Luikerbaan 79, 3500 Hasselt - T 011 18 05 00 Betreft: Praktijk 3 de jaar Bachelor Lager Onderwijs Het is eind mei. Het

Nadere informatie

Betreft: Praktijk 2 de jaar Bachelor Lager Onderwijs Hasselt, 18 september 2017

Betreft: Praktijk 2 de jaar Bachelor Lager Onderwijs Hasselt, 18 september 2017 P a g i n a 1 Departement Lerarenopleiding Campus Oude Luikerbaan Oude Luikerbaan 79, 3500 Hasselt T 011 18 05 00 Betreft: Praktijk 2 de jaar Bachelor Lager Onderwijs Hasselt, 18 september 2017 Beste directie

Nadere informatie

10 oktober samen met MENTOREN

10 oktober samen met MENTOREN 10 oktober 2017 2 BaKO on the MOVE samen met MENTOREN Programma Deel 1 (klasgroepen) SAMEN taal geven aan de nieuwe opleidingsvisie De beheersingsniveaus Leren in de opleiding (inhouden van 2 BaKO) Deel

Nadere informatie

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO 2018-2019 ook te vinden op de praktijkwebsite (sommige onderdelen zijn nog onder constructie) https://www.ucll.be/samenwerken/stages/stage-hasselt/praktijk-lager-onderwijs

Nadere informatie

Mentor on the Move. 2 oktober 2015

Mentor on the Move. 2 oktober 2015 Mentor on the Move 2 oktober 2015 Samen opleiden Kijk op leraarschap Holistische kijk op leraarschap Leraar is geen uitvoerder maar meester Kan verantwoordelijkheid opnemen voor: de klas en de kinderen,

Nadere informatie

Visie Op Stage Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs (avondonderwijs)

Visie Op Stage Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs (avondonderwijs) Visie Op Stage Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs (avondonderwijs) Opbouw van de stageleerlijn We schreven in onze visie op de opleiding dat we enerzijds willen vertrekken vanuit de student en

Nadere informatie

Martijn Galjé Docent Pedagogische Tact voor het NIVOZ. Woensdag 19 maart 2014, Conferentie voor teams Berséba

Martijn Galjé Docent Pedagogische Tact voor het NIVOZ. Woensdag 19 maart 2014, Conferentie voor teams Berséba Martijn Galjé Docent Pedagogische Tact voor het NIVOZ Woensdag 19 maart 2014, Conferentie voor teams Berséba Pedagogische tact als antwoord Pedagogische tact in de dagelijkse praktijk Pedagogische Tact

Nadere informatie

BaLO welkom

BaLO welkom BaLO 2017-2018 welkom Het beste van de 3 campussen Veel ervaring opdoen Veel mogen oefenen Geleidelijke opbouw van stages Breed kijken naar het onderwijs Gebruik van competentieprofiel voor begeleiden

Nadere informatie

MENTOROVERLEG OKTOBER 2018

MENTOROVERLEG OKTOBER 2018 MENTOROVERLEG 1 + 2 OKTOBER 2018 WELKOM! Studentencoaches 2 BALO A: An Meermans, Bart Bunkens, Elke Maesen, Sarah Jácome 2 BALO B: Ben Nowé, Els Van Waes, Kathleen Vanderstraeten, Mieke Creemers 2 BALO

Nadere informatie

Vertrek eens zonder thema

Vertrek eens zonder thema Vertrek eens zonder thema els.menu@ppw.kuleuven.be Verloop 1. De kracht van een thema 2. De kracht van vertrek eens zonder thema 3. Praktisch aan de slag zonder thema Gun jezelf een week om te herbronnen,

Nadere informatie

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Bij het begeleiden van leeractiviteiten kun je twee aspecten aan het gedrag van leerkrachten onderscheiden, namelijk het pedagogisch handelen en het didactisch handelen.

Nadere informatie

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO Inhoud Specifiek aan 3 BAKO Opleidingsprogramma Praktijk Het competentieprofiel Begeleiding van studenten De opleiding De mentor Tijd voor vragen Specifiek

Nadere informatie

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student?

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Tijdens de keuzestage heb je de mogelijkheid om ook andere invullingen van het leraar zijn te leren kennen en zo bijvoorbeeld stage te lopen in het

Nadere informatie

3 oktober samen met MENTOREN

3 oktober samen met MENTOREN 3 oktober 2018 2 BaKO on the MOVE samen met MENTOREN Programma Deel 1 SAMEN taal geven aan de nieuwe opleidingsvisie De beheersingsniveaus Leren in de opleiding (inhouden van 2 BaKO) Deel 2 Leren in de

Nadere informatie

Vertrek eens zonder thema

Vertrek eens zonder thema Vertrek eens zonder thema Els Menu els.menu@cego.be Verloop 1. De kracht van een thema 2. De kracht van vertrek eens zonder thema 3. Praktisch aan de slag zonder thema Gun jezelf een week om te herbronnen,

Nadere informatie

Praktijk, reflectief en onderzoekend leren 2 BaLO (B-UCLL-QB1595)

Praktijk, reflectief en onderzoekend leren 2 BaLO (B-UCLL-QB1595) Praktijk, reflectief en onderzoekend leren 2 BaLO (B-UCLL-QB1595) 17 studiepunten Nederlands Beide semesters Uitgesloten voor examencontract Bunkens Bart (coördinator) Meer POC PBA Lager onderwijs (Limburg)

Nadere informatie

Info mentoren 1 BaKO semester 1

Info mentoren 1 BaKO semester 1 Info mentoren 1 BaKO 18-19 semester 1 Van harte welkom! A-C B-D OVERZICHT Wie zijn we? Een blik op de opleidingsvisie en het opleidingsprogramma Praktijk instroomfase Evaluatie praktijk Vragenrondje Pauze

Nadere informatie

Thomas More Kempen kleuteronderwijs Academiejaar

Thomas More Kempen kleuteronderwijs Academiejaar Thomas More Kempen kleuteronderwijs Academiejaar 2016-2017 1. Samen opleiden Sinds 2012-2013 begeleiden wij in Thomas More Kempen onze studenten kleuteronderwijs volgens de principes van Samen opleiden.

Nadere informatie

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding portfolio handleiding Werkgroep portfolio & coaching 1 De plaats van portfolio in het leren op het VMBO. In enkele notities en werkdocumenten is het kader voor het nieuwe onderwijs geschetst. Dit komt

Nadere informatie

Focusgroepleidraad interventiestudenten 1BAKO postmeting

Focusgroepleidraad interventiestudenten 1BAKO postmeting Focusgroepleidraad interventiestudenten 1BAKO postmeting Meenemen: - Dictafoon - Camera - Statief - Schriftje om iets op te schrijven - Etiketten om naam op te schrijven - A3 bladen - Postits - Programma

Nadere informatie

Mentorenoverleg 1 BaLO. 4 oktober 2018

Mentorenoverleg 1 BaLO. 4 oktober 2018 Mentorenoverleg 1 BaLO 4 oktober 2018 Kennismaking Zoek je maatje Dromen van goed leraarschap Samen dromen van goed leraarschap Kies één citaat of beeld. Wissel uit waarom deze citaten/beelden jullie aanspreken.

Nadere informatie

VRAGENLIJST: DIENEND LEIDINGGEVEN

VRAGENLIJST: DIENEND LEIDINGGEVEN Naam van mijn leidinggevende: VRAGENLIJST: DIENEND LEIDINGGEVEN Beste collega, Dag in dag uit werken wij samen aan een gezonde organisatie met gelukkige medewerkers. We geloven dat het ABC van een goede

Nadere informatie

Ervaringen pilootproject: leukere les, enthousiastere leerlingen je moet goed op elkaar ingespeeld zijn, best eenvoudig beginnen

Ervaringen pilootproject: leukere les, enthousiastere leerlingen je moet goed op elkaar ingespeeld zijn, best eenvoudig beginnen De les verleent zich het best tot instructie door 1 persoon De leerkrachten kunnen kiezen wie de les geeft De ondersteunende leerkracht biedt ondersteuning aan leerlingen zonder de les te storen Als bewust

Nadere informatie

Beginsituatie. Aanpak

Beginsituatie. Aanpak Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren! Februari Juli 2012 Beginsituatie De aanleiding voor SBO School A 1 om met het project Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren!, aandacht te besteden

Nadere informatie

Mentorenvorming 21 maart 2019

Mentorenvorming 21 maart 2019 Mentorenvorming 21 maart 2019 Praktijk 2 BaKO Verkenningsdagen en stage bij 5-jarige kleuters Programma Welkom! Uitgangspunten praktijk BaKO Afspraken en verwachtingen VK-dagen en stage Pauze Universal

Nadere informatie

Het Kievitlied. Ik heb met groep 5 een klassenlied bedacht en opgenomen. Het lied heet het Kievitlied omdat de groep de Kievit heet.

Het Kievitlied. Ik heb met groep 5 een klassenlied bedacht en opgenomen. Het lied heet het Kievitlied omdat de groep de Kievit heet. Het Kievitlied Ik heb met groep 5 een klassenlied bedacht en opgenomen. Het lied heet het Kievitlied omdat de groep de Kievit heet. Lesdoelen: De kinderen krijgen bij deze opdracht een muzikale uitdaging.

Nadere informatie

MENTOROVERLEG. 24 & 25 januari 2019

MENTOROVERLEG. 24 & 25 januari 2019 MENTOROVERLEG 24 & 25 januari 2019 WELKOM! Studentencoaches 2 BALO A: An Meermans, Bart Bunkens, Elke Maesen, Sarah Jácome 2 BALO B: Ben Nowé, Els Van Waes, Kathleen Vanderstraeten, Mieke Creemers 2 BALO

Nadere informatie

Mentorenoverleg 1 BALO (30/01/2019)

Mentorenoverleg 1 BALO (30/01/2019) Mentorenoverleg 1 BALO (30/01/2019) Agenda Wat verwachten we van onze studenten 1 BaLO? Praktische invulling semester 2 Begeleiden en beoordelen Inspireren over onderwijs Afronding Wat verwachten we van

Nadere informatie

Rembrandt College Veenendaal

Rembrandt College Veenendaal Rembrandt College Veenendaal Werving en selectie Teamleider Talen en Techniek 1 Inleiding Het Rembrandt College is met het vertrek van de Teamleider Talen en techniek op zoek naar een inspirerend leidinggevende

Nadere informatie

Mentorenoverleg 1 BaKO SEMESTER februari 2019

Mentorenoverleg 1 BaKO SEMESTER februari 2019 Mentorenoverleg 1 BaKO SEMESTER 2 7-8 februari 2019 OVERZICHT Wie zijn we? Programma 1 BaKO Semester 2 Praktijk 1 BaKO Semester 2 Een blik op de website Vragenrondje Pauze Tijd voor overleg in kleine groepen

Nadere informatie

WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR Geachte stagementor, vakmentor(en)

WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR Geachte stagementor, vakmentor(en) WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR 2018-2019 Geachte stagementor, vakmentor(en) Het traject werkplekleren bestaat uit een differentiatiestage (3 weken in semester 1 05/11/2018 t.e.m. 23/11/2018)

Nadere informatie

De mentor als coach sessie 9-10: integratie! Piet BUYSE BNB SON, BNB BUO/ZRL

De mentor als coach sessie 9-10: integratie! Piet BUYSE BNB SON, BNB BUO/ZRL De mentor als coach sessie 9-10: integratie! Piet BUYSE BNB SON, BNB BUO/ZRL 2 Wie kon jij ondertussen coachen? Hoe liep dat? 3 4 Wat is coachen voor jou? 5 COACHING Bij coaching gaat het in essentie om

Nadere informatie

Kennismaking. Introducties mentoren/ studenten duale trajecten

Kennismaking. Introducties mentoren/ studenten duale trajecten Kennismaking Introducties mentoren/ studenten duale trajecten Speeddate Vorm duo s of trio s. Jullie krijgen 5 minuten de tijd om met elkaar in gesprek te gaan rond opgegeven vragen. Veel plezier. Speeddate

Nadere informatie

Inclusieproject 28/01/2015

Inclusieproject 28/01/2015 Inclusieproject 28/01/2015 Wat doen we deze namiddag? 1. Kennismaking en doel project 2. Inclusief onderwijs 3. Co-teaching 4. Actie-onderzoek Reflective practioner 5. Praktische afspraken 1. Kennismaking

Nadere informatie

C U L T U U R E N W A A R D E N

C U L T U U R E N W A A R D E N C U L T U U R EN WAARDEN DE MOOG FILOSOFIE Bij Moog hebben we een eenvoudige filosofie: We geloven in de mensen die voor ons werken. We geloven dat in een omgeving van wederzijds vertrouwen, werk voor

Nadere informatie

Thema differentiërende werk- en organisatievormen

Thema differentiërende werk- en organisatievormen Flexibel groeperen Voor wiskunde worden ze ingedeeld in twee groepen. Dat is op vlak van sterkte. Wij spreken dat nooit uit, maar de gasten voelen dat. Maar dat geeft hen dan weer dat vertrouwen oké, ik

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra 1. Artistiek competent De kunstvakdocent kan als kunstenaar met een eigen visie artistiek werk creëren en het artistieke proces inclusief een breed scala aan

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Wat is voor jou ervaringsgericht werken???

Wat is voor jou ervaringsgericht werken??? Ervaringsgericht werken in de kinderopvang Wat is voor jou ervaringsgericht werken??? Ervaringsgericht is (gewoon) je proberen in te leven in de ander. Inlevend observeren Breder en nauwer kijken Negatieve

Nadere informatie

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden Hoe tevreden was je over het bezoek aan de kunstzaal? Tijdsduur kunstzaal? Wat vonden de leerlingen van het bezoek aan de kunstzaal? kunstzaal Hoe tevreden was je over de workshop? 1 Erg tevreden, de dames

Nadere informatie

MANIFEST BEROEPSONDERWIJS: ONDERWIJS VOOR HET LEVEN!

MANIFEST BEROEPSONDERWIJS: ONDERWIJS VOOR HET LEVEN! MANIFEST BEROEPSONDERWIJS: ONDERWIJS VOOR HET LEVEN! > WAAROM? > WIE WE ZIJN INHOUD > WAAR WE IN GELOVEN > WAT WE BEOGEN 6 THEMA S 1. DE BEDOELING VOOROP > 2. LEER-WERK-LEEF > 3. LIEFDE VOOR LEREN > 4.

Nadere informatie

Visiestuk. Waarden. De waarden die ik belangrijk vind op een basisschool zijn:

Visiestuk. Waarden. De waarden die ik belangrijk vind op een basisschool zijn: Visiestuk Deze foto past bij mij omdat ik altijd voor het hoogst haalbare wil gaan. Ook al kost dit veel moeite en is het eigenlijk onmogelijk. Ik heb doorzettingsvermogen, dat heb je ook nodig bij het

Nadere informatie

1. Inleiding. Ons traject berust op 3 principes :

1. Inleiding. Ons traject berust op 3 principes : 1. Inleiding Ons traject berust op 3 principes : Tijdens het 1 e trimester willen we vooral de nadruk leggen op de kennismaking. Daarmee bedoelen we vertrouwd worden met elkaar, met oudere starters, met

Nadere informatie

Mentorenvorming 22 maart 2018

Mentorenvorming 22 maart 2018 Mentorenvorming 22 maart 2018 Deel 2 : praktijk OF 2 Uitgangspunten praktijk Vanaf de start van de opleiding Zicht op het volledige profiel van de leraar (micro meso macr Veel tijd doorbrengen in de klas

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

INFO - Alternatieve stage - Over de grenzen. 3 BaKO 2015-2016

INFO - Alternatieve stage - Over de grenzen. 3 BaKO 2015-2016 INFO - Alternatieve stage - Over de grenzen 3 BaKO 2015-2016 Overzicht 1. Alternatieve stage/ Over de grenzen Wat is dit? Het competentieprofiel Mogelijkheden alternatieve stage Mogelijkheden over de grenzen

Nadere informatie

Zelfevaluatie. Inleiding:

Zelfevaluatie. Inleiding: Sabine Waal Zelfevaluatie Inleiding: In dit document heb ik uit geschreven wat mijn huidige niveau is en waar ik mij al zoal in ontwikkeld heb ten opzichte van de zeven competenties. Elke competentie heb

Nadere informatie

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Stagebedrijf: Klas : Profiel: Leerroute: Naam: Uiterste inleverdatum: woensdag 12 december 2018 1 Inhoud Het begin van jouw succes!... 3 Afspraken en belangrijke punten:... 5 Logboek:... 6 Opdracht 1:...

Nadere informatie

lerarenopleiding Brabant Diest Heverlee opleidingsfase naam student:

lerarenopleiding Brabant Diest Heverlee opleidingsfase naam student: lerarenopleiding Brabant Diest Heverlee opleidingsfase 1 2018-2019 naam student: www.ucll.be 1 1 INLEIDING In dit praktijkkompas vind je alle informatie voor studenten, mentoren en lectoren betreffende

Nadere informatie

Visible Learning - John Hattie. Miljoenen leerlingen. Effect van het leerkracht. Effectgrootte

Visible Learning - John Hattie. Miljoenen leerlingen. Effect van het leerkracht. Effectgrootte Visible Learning - John Hattie Wat maakt de school tot een succes? Daar is veel onderzoek naar gedaan. Maar wat werkt nu echt? In het baanbrekende boek Visible Learning verwerkt John Hattie de resultaten

Nadere informatie

Stageconcepten. Stage 1 ste jaar - Studenten eerste opleidingsfase

Stageconcepten. Stage 1 ste jaar - Studenten eerste opleidingsfase Stageconcepten Stage 1 ste jaar - Studenten eerste opleidingsfase De studenten van het eerste jaar lopen het hele jaar stage in eenzelfde klas. De stage gaat door bij 3-, 4- of 5-jarigen (niet in een klas

Nadere informatie

Deze stageperiode start met een aantal observatie- en participatiedagen in de stageschool en enkele stagevoorbereidingsdagen op de hogeschool.

Deze stageperiode start met een aantal observatie- en participatiedagen in de stageschool en enkele stagevoorbereidingsdagen op de hogeschool. Stageperiode 1B Situering Stageperiode 1B valt in het 2 de semester. De studenten lopen deze stage per twee in één stageklas. De duo s lopen per semester stage in een ander leerjaar. De studenten lopen

Nadere informatie

Stageconcepten. Stage 1 ste jaar - Studenten eerste opleidingsfase

Stageconcepten. Stage 1 ste jaar - Studenten eerste opleidingsfase Stageconcepten Stage 1 ste jaar - Studenten eerste opleidingsfase De studenten van het eerste jaar lopen het hele jaar stage in eenzelfde klas. De stage gaat door bij 3-, 4- of 5-jarigen (niet in een klas

Nadere informatie

Docentendriedaagse kansarmoede UCLL- Hasselt (Bachelor Kleuteronderwijs) Leraars bewegen met hun hele zijn

Docentendriedaagse kansarmoede UCLL- Hasselt (Bachelor Kleuteronderwijs) Leraars bewegen met hun hele zijn Docentendriedaagse kansarmoede UCLL- Hasselt (Bachelor Kleuteronderwijs) Leraars bewegen met hun hele zijn Vertrekpunten: 1. Een pijler uit de opleidingsvisie UCLL Lerarenopleiding: Leraars bewegen met

Nadere informatie

Zelfreflectieformulier ondersteunend personeel

Zelfreflectieformulier ondersteunend personeel School Naam personeelslid Zelfreflectieformulier ondersteunend personeel PERSOONLIJKE STELLINGEN 1 voor ONDERSTEUNEND PERSONEEL ter voorbereiding van een FUNCTIONERINGSGESPREK 2. I Enkele richtlijnen en

Nadere informatie

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM TALENT IN PRAKTIJK WELKOM Aan de rand van Rotterdam Centrum, tussen allerlei hoge huizen, staat Het Praktijkcollege Centrum. Onze school is op veel gebieden uniek. Je hebt heel veel mogelijkheden om certificaten

Nadere informatie

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM 2017-2018 WELKOM Aan de rand van Rotterdam Centrum, tussen allerlei hoge huizen, staat Het Praktijkcollege Centrum. Onze school is op veel gebieden uniek. Je hebt heel veel

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven.

Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven. Procedure en criteria voor het beoordelen van studenten in de beroepspraktijk Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven.

Nadere informatie

De oude molen groep 7/8

De oude molen groep 7/8 Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde De oude molen groep 7/8 Episode 1: Het uitzicht van Merlijn De leerkracht vertelt over Merlijn, een jongen van een jaar of 10. Merlijn

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Portfolio-opdracht 1 O 2 Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 2 Ondernemend gedrag Niveau 2-dossiers Kerntaak en werkproces

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Mentor Datum Groep Aantal lln Vak- vormingsgebied: beeldende

Nadere informatie

Kunnen teamteachers rekenen? Ja Neen.

Kunnen teamteachers rekenen? Ja Neen. Kunnen teamteachers rekenen? Ja Neen mieke.meirsschaut@arteveldehs.be isabelle.step@arteveldehs.be Kennismaking Steunpunt Onderwijs: onderzoek naar teamteaching https://www.arteveldehogeschool.be/projecten/teamteaching-samen-onderweg

Nadere informatie

christelijke school voor mavo en mavo+ GEDEGEN UITDAGEND EMPATHISCH

christelijke school voor mavo en mavo+ GEDEGEN UITDAGEND EMPATHISCH christelijke school voor mavo en mavo+ GEDEGEN UITDAGEND EMPATHISCH Mavo Schiebroek Een kleine school met 325 leerlingen Mavo/mbo en pre-havo (mavo/havo) in de brugklas Duidelijke regels en afspraken Jezelf

Nadere informatie

Probleemstelling. Methode. Methode. Methode

Probleemstelling. Methode. Methode. Methode Probleemstelling De Lijnprojecten als onderwijsvernieuwingen aan de Vrije Universiteit Brussel, België Pascale Petit, Andre Foriers en Bart Rombaut Beroep van apotheker is onderhevig aan snelle evolutie

Nadere informatie

Inclusief onderwijs en de noden van het jonge kind: inspiratie uit Zimbabwe [1]

Inclusief onderwijs en de noden van het jonge kind: inspiratie uit Zimbabwe [1] Inclusief onderwijs en de noden van het jonge kind: inspiratie uit Zimbabwe [1] Zimbabwe is een ontzettend mooi, uitgestrekt en groen land. Het klimaat is er heerlijk, de landerijen prachtig en vruchtbaar.

Nadere informatie

De IB er en Passend Onderwijs. Hoe past dat?

De IB er en Passend Onderwijs. Hoe past dat? De IB er en Passend Onderwijs. Hoe past dat? Over schuivende taken, rollen en relaties Ans Boosten Passend Onderwijs is een feit op papier De voorbereidingen zijn gedaan. Nu de praktijk Het blijkt moeilijk

Nadere informatie

Info stages Bachelor Kleuteronderwijs, Campus Vorselaar. Praktijkcoördinator: Elien Peeters

Info stages Bachelor Kleuteronderwijs, Campus Vorselaar. Praktijkcoördinator: Elien Peeters Info stages 1920 Bachelor Kleuteronderwijs, Campus Vorselaar Praktijkcoördinator: Elien Peeters 2018-2019-2020 Inhoudsopgave 1 Stagetraject van reguliere studenten 1.1 Stages in het regulier kleuteronderwijs...

Nadere informatie

WELKOM OP DE SCHIETBAANSTRAAT

WELKOM OP DE SCHIETBAANSTRAAT WELKOM OP DE SCHIETBAANSTRAAT Talent in praktijk LMC PRAKTIJK- ONDERWIJS WELKOM Aan de rand van Rotterdam Centrum, in een straat met hoge huizen staat onze school de Schietbaanstraat. Eenmaal binnen, stap

Nadere informatie

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Inleiding: ATB de Springplank, een algemeen toegankelijke basisschool en Vlietkinderen, maatwerk in kinderopvang, beiden gehuisvest

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER MENTOR KLEUTERONDERWIJS STAGE 1 PERIODE 1

EVALUATIEFORMULIER MENTOR KLEUTERONDERWIJS STAGE 1 PERIODE 1 EVALUATIEFORMULIER MENTOR KLEUTERONDERWIJS STAGE 1 PERIODE 1 Campus BRUGGE Student: Stageschool: Stageklas: Mentor: Aantal kleuters: Kruis in elke rij het vakje aan dat het gedrag van uw student het dichtst

Nadere informatie

360 feedback 2.2. Studentnummer: Datum: Personen welke de formulieren hebben ingevuld: M. Camp

360 feedback 2.2. Studentnummer: Datum: Personen welke de formulieren hebben ingevuld: M. Camp 360 feedback 2.2 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH29 Datum: 26-06-2013 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie

De volledig uitgewerkte stageleerlijn vind je op deze zelfde omgeving (Algemene documenten stageleerlijn)

De volledig uitgewerkte stageleerlijn vind je op deze zelfde omgeving (Algemene documenten stageleerlijn) Visie op stage Uitgangspunten De invoering van de basiscompetenties was voor de opleiding kleuteronderwijs een grote uitdaging. Niet alleen attitudes, vaardigheden en kennis kregen een prominentere plaats

Nadere informatie

Informatie VOOR studenten:

Informatie VOOR studenten: Informatie VOOR studenten: Welkom op de Maria Basisschool! Op deze pagina vind je praktische informatie over onze school. Het is zowel voor jou als student als voor de school fijn om zoveel mogelijk duidelijkheid

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid SWOT Werkblad 1 Sterke punten Sterke punten 1.Omgevingsgericht heid 2. Vermogen tot groei en vernieuwing Voorbeelden Ik ben echt iemand die midden in de maatschappij staat. Ik heb veel interesses binnen

Nadere informatie

VERWACHTE VOORKENNIS De student neemt een kritisch reflectieve en onderzoekende houding aan.

VERWACHTE VOORKENNIS De student neemt een kritisch reflectieve en onderzoekende houding aan. TAKENBLAD 2016-2017 MUZISCHE OPVOEDING 4 Leertaak muzofolio DOELEN inzicht verwerven in het eigen muzisch proces en daarbij kwaliteiten en groeipunten benoemen verzamelen van interessante inhouden, didactische

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

De beste basis voor je toekomst

De beste basis voor je toekomst Visser t Hooft Lyceum Leiderdorp KANSRIJK EN UITDAGEND De beste basis voor je toekomst i 11gymnasium 11atheneum 11havo vhl.nl 11mavo (vmbo-t) Muzenlaan 155 q Ik vind het steeds fijner worden. Je krijgt

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels 360 feedback 3.1 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH31 Datum: 2-02-2014 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie

Inge Andersen Hogeschool Utrecht Seminarium voor Orthopedagogiek

Inge Andersen Hogeschool Utrecht Seminarium voor Orthopedagogiek Inge Andersen Hogeschool Utrecht Seminarium voor Orthopedagogiek Wat verstaan we daaronder? SOK-congres 2 december 2016 1 De ruimte die mensen hebben om alleen of samen met anderen invloed uit te oefenen

Nadere informatie

NIET KOPIËREN. De leerling en ik EXAMENBANK PROVE2MOVE. Proeve van Bekwaamheid. Crebonummer 93500

NIET KOPIËREN. De leerling en ik EXAMENBANK PROVE2MOVE. Proeve van Bekwaamheid. Crebonummer 93500 Proeve van Bekwaamheid De leerling en ik Crebonummer 93500 Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opdracht en Beoordelingsformulier

Nadere informatie

Gentle Teaching. in de ondersteuning van mensen met EMB Simone Schipper, orthopedagoog/gz-psycholoog 1

Gentle Teaching. in de ondersteuning van mensen met EMB Simone Schipper, orthopedagoog/gz-psycholoog 1 Gentle Teaching in de ondersteuning van mensen met EMB Simone Schipper, orthopedagoog/gz-psycholoog 1 Opbouw van de presentatie! Even voorstellen Wat is Gentle Teaching? Waarom Gentle Teaching bij mensen

Nadere informatie

De mentor als coach sessie 9-10: integratie! Piet BUYSE, Katrijn DE WAELE, Isabelle STEP, Joris VAN DE VELDE BNB SON, BNB BUO/ZRL

De mentor als coach sessie 9-10: integratie! Piet BUYSE, Katrijn DE WAELE, Isabelle STEP, Joris VAN DE VELDE BNB SON, BNB BUO/ZRL De mentor als coach sessie 9-10: integratie! Piet BUYSE, Katrijn DE WAELE, Isabelle STEP, Joris VAN DE VELDE BNB SON, BNB BUO/ZRL 2 Wat is coachen voor jou? 3 Wie kon jij ondertussen coachen? Hoe liep

Nadere informatie

Onderhandelen over onderwijsvernieuwing

Onderhandelen over onderwijsvernieuwing Onderhandelen over onderwijsvernieuwing Velon-congres, Breda, 19 maart 2019 Rob Moggré, r.moggre@ipabo.nl Ronald Keijzer, r.keijzer@ipabo.nl https://kenniscentrum.ipabo.nl Hogeschool ipabo We zoomen in

Nadere informatie

Begeleiden. aanmoedigen EIGEN. geloven. vertrouwen. Stimuleer bewoners zelf initiatief te tonen. Werkwijze

Begeleiden. aanmoedigen EIGEN. geloven. vertrouwen. Stimuleer bewoners zelf initiatief te tonen. Werkwijze Een goede buur De deur staat altijd open en de koffie is heerlijk. Het servies misschien niet helemaal jouw smaak, maar toch vertrouwd. Hier kom je graag voor een wijze raad, een vernieuwend idee of een

Nadere informatie

Info mentoren 1 BaKO - INSTROOMFASE

Info mentoren 1 BaKO - INSTROOMFASE Info mentoren 1 BaKO - INSTROOMFASE Van harte welkom! OVERZICHT Wie zijn we? Een blik op het opleidingsprogramma Praktijk instroomfase Terugblik vorig jaar resultaten werkveldbevraging & bijsturingen Vragenrondje

Nadere informatie