Mededeling Met toepassing van artikel 169, tweede lid, van de Gemeentewet, delen wij u het volgende mede.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mededeling Met toepassing van artikel 169, tweede lid, van de Gemeentewet, delen wij u het volgende mede."

Transcriptie

1 ^^^B kaadsmededelina Datum 1 0 OKT Nr. Van Aan Kopie aan Onderwerp Het college van B&W De raads- en duoburgerleden Jaarverslag Gemeenschappe Openbare Gezondheidszorg (GROGZ) West- Brabant 2006 en eindrapportage maatwerk preventieprogramma's 2006 Contactpersoon: Stijn Verstraten S.P.M.Verstraten@bergenopzoom.nl Tel Doel 3 Informatie Q Zienswijzen / wensen en bedenkingen Peilen van gevoelens Mededeling Met toepassing van artikel 169, tweede lid, van de Gemeentewet, delen wij u het volgende mede. Inleidinq De producten die bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst [GGD] worden afgenomen staan beschreven in een productencatalogus. De catalogus beschrijft een tiental hoofdgroepen van werkzaamheden, waaraan producten zijn gerelateerd. Hieronder vindt u per hoofdgroep puntsgewijs de opvallendste productiecijfers van de GROGZ over Productiecijfers van de GROGZ West-Brabant 2006 In hoofdlijnen kan worden geconcludeerd dat de productie ten opzichte van de begroting grotendeels is gerealiseerd. Productgroep 1: algemene infectieziektebestrijding Product 2006 Algemene infectieziektebestrijding 659 meldingen afgehandeld Tuberculosebestrijding BestrijdingSOA/HIV Voorlichting reizigers Hepatitis B vaccinatie risicogroepen 38 patienten 1463onderzoeken 1167 vragen van reizigers zijn afgehandeld 954 hepatitis B vaccinaties zijn toegediend Opmerking Opvallende toename in aantal legionella besmettingen in de afgelopen jaren. Lichte daling t.o.v (45 in 2005). Er zijn 613 meer onderzoeken uitgevoerd dan begroot. Er waren er slechts 100 begroot. Groei is toe te schrijven aan voorlichtingsuitingen op televisie. In 2005 waren dit er 727, toename komt door het goede verloop van het hepatitis B project in seksinrichtingen.

2 Productgroep 2: jeugdgezondheidszorg Preventieveqezondheidsonderzoeken: er zijn minder onderzoeken uitgevoerd dan begroot. Deze achterstand wordt momenteel ingelopen en zal in het schooljaar volledig zijn weggewerkt als gevolg van genomen efficiencymaatregelen. - Gerichte preventieve qezondheidsonderzoeken (PGO's): veel meer PGO's zijn uitgevoerd door een arts dan door een verpleegkundige. Vernieuwing van de JGZ is noodzakelijk om de reguliere PGO's (signalering) adequater in te richten zodat er daadwerkelijk meer ruimte komt voor riscio kinderen. De GGD ziet een toenemende behoefte in gemeenten aan lokale zorqnetwerken en Zorg AdviesTeams [ZAT] op scholen. De GGD ziet hierin voor zichzelf een rol op basis van de kennis over en bekendheid met alle kinderen in West-Brabant. Een pilot project Elektonisch Kind Dossier (EKD) is van start gegaan. In 2006 zijn er contacten gelegd met thuiszorgorganisaties om samen op te trekken bij de invoering van het EKD. Productgroep 3: epidemiologie In de loop van 2007 worden de resultaten gepresenteerd van de ouderenmonitor. Eind oktober is aan ongeveer inwoners van 65 jaar en ouder van de GGD West-Brabant een vragenlijst verzonden over gezondheid. De resultaten worden gepresenteerd in de vorm van infokaarten en gemeentelijke tabellenboeken. Begin 2007 hebben alle gemeenten in West-Brabant het boekje 'Gezondheid telt! In West-Brabant' ontvangen, waarin de huidige gezondheidstoestand van de bevolking staat vermeld evenals boodschappen voor lokaal beleid (wordt meegenomen in de nota lokaal gezondheidsbeleid van de gemeente Bergen op Zoom). Productgroep 4: bewaken gezondheidsaspecten bij bestuurlijke beslissingen Er is vanuit de GGD een grote bijdrage geleverd aan het schrijven van het rapport 'Gezondheid telt! In West- Brabant' en aan het schrijven van de boekjes met lokale kernboodschappen voor iedere gemeente. Daarnaast is een aantal regionale gezondheidsonderwerpen nader uitgewerkt. Productgroep 5: preventieprogramma's Steeds vaker wordt gezondheidsinformatie via internet opgezocht (onder meer op de website: In 2006 zijn er in totaal vragen binnengekomen. Daarvan waren 139 telefonische vragen en 987 vragen per . Er werden folders verstrekt. In het kader van het uniforme deel van het product Preventieprogramma's bevolking zijn een aantal campagnes uitgevoerd en geevalueerd. De campagne "move your heart, eat smart" was gericht op preventie van overgewicht bij jongeren. Uit de evaluatie blijkt dat vier van de zeven interventies succesvol tot veelbelovend waren. In het kader van het maatwerk zijn er diverse projecten met betrekking tot seksuele voorlichting en seksuele vorming uitgevoerd. Productgroep 6: medische milieukunde Het aantal behandelde vragen en klachten was met 251 ruim 50% hoger dan begroot. In juli en augustus zijn er veel vragen over de hitte geweest. In 2006 waren er verder veel vragen over legionella, kankerclusters, asbest en vocht.

3 Productgroep 7: technische hygienezorg Erzijn 220 inspectiebezoeken en 11 handhavingbezoeken uitgevoerd (begroot 180 en 36) bij kindercentra, dit conform de Wet Kinderopvang. Productgroep 8: Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) Bij het meldpunt GGD (waar iedereen zijn zorgen kan uiten omtrent burgers met problemen) kwamen er 352 meldingen binnen. Verder zijn er 233 spreekuren gedaan op de GGD, in't Y in Breda en in de Zuidwester in Bergen op Zoom door verpleegkundigen en arisen. Het aantal consulten bedroeg 291. Er is aan een voor de gezondheidszorg moeilijk te bereiken groep medische zorg geboden. Productgroep 9: forensische geneeskunde Vanaf 2005 komen de kosten van de lijkschouw niet meer ten laste van de gemeente van overlijden, maar worden door alle gemeenten gezamenlijk via een bedrag per inwoner bekostigd. Het aantal lijkschouwen was iets hogerdan begroot: 356 in plaats van 350. Productgroep 10: bevolkingsonderzoeken Bevolkinqsonderzoekbaarmoederhalskanker: het aantal onderzoeken in 2006 is hoger dan verwacht vrouwen zijn onderzocht, terwijl er uitgegaan was van een opkomst van (59% van het aantal op te roepen vrouwen). Bevolkinqsonderzoek borstkanker: er heeft het afgelopen jaar een evaluatie plaats gevonden van de deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker in Zuid-Nederland in Resultaat Dit jaarverslag is reeds beoordeeld door de afdeling Financien van de gemeente Bergen op Zoom. De jaarrekening sluit met een positief resultaat. De gemeente Bergen op Zoom, heeft conform de afspraken, een deel van dit positieve resultaat terug gestort gekregen. Dit gaat om een bedrag van ,-. Eindrapportage maatwerk preventieprogramma's 2006 Bovenstaande rapportage is gebaseerd op de hele regio West-Brabant. De uniforme taken van de GGD zijn niet gespecificeerd voor de gemeente Bergen op Zoom. Voor het maatwerkpakket heeft de GGD een aparte rapportage toegezonden met resultaten toegespitst op de gemeente Bergen op Zoom. Dit gaat specifiek om de preventieprogramma's. Naast deze preventieactiviteiten bestaat het maatwerkpakket ook uit: Gezondheidsinformatie aan jeugdigen en ouders (-> bijdrage gemeente ,-); Gerichte PGO's (bijdrage gemeente ,-); Samenwerking beleids- en themanetwerken (-> bijdrage gemeente 3.250,-); Epidemidologisch onderzoek op verzoek (-> bijdrage gemeente 7.561,-). In bijgevoegde rapportage wordt verslag gedaan van het maatwerk preventieprogramma's 2006 in de gemeente Bergen op Zoom. Hieronder vindt u puntsgewijs de resultaten. Het college wil nu en in de toekomst veel meer gaan sturen op de maatwerkproducten die afgenomen worden van de GGD. Zij constateert meermalen dat de verantwoordingen over de uit te voeren maatwerkproducten niet conform de verwachting van de gemeente zijn.

4 Meermalen is aan de GGD aangegeven dat wij tot op heden nog niet tevreden zijn. Op sommige gebieden zijn er zeker veranderingen en verbeteringen bewerkstelligd, maar wij verwachten van de GGD dat zij een inzichtelijk overzicht presenteren van: het projectvoorstel de doelen de uitvoer de tussenevaluatie de verantwoording dient: overzichtelijk te zijn realisatie beschreven reikwijdte project monitoren van de aantallen deelnemers het protocol dat wordt opgesteld naar aanleiding van het onderzoek naar de sluitendheid en effectiviteit van het preventieve jeugdbeleid,, dat leidend zal zijn voor uitte voeren interventies binnen de gemeente Bergen op Zoom. De wethouderzal dit signaal ook meenemen tijdens de vergadering van het algemeen bestuur, teneinde ereen uniformiteit zal ontstaan binnen de GGD (gemeenschappelijke regeling openbare gezondheidszorg) over hoe te verantwoorden van (maatwerk)producten. Product Samen is Wijs In de maatwerkafspraken hebben we afgesproken dat de GGD in 2006 het project "Samen is Wijs" uitvoert. Het doel van het project "Samen is Wijs" is: het opsporen van eenzaamheid en sociaal isolement onder zelfstandig wonende 65- plussers. Er lopen 2 trajecten bij het opsporen van eenzaamheid: 1. het brengen van een huisbezoek aan ouderen, hen informeren over voorzieningen of eventueel verwijzen naar (vrijwilligers)organisaties en hulpverlenende instellingen; 2. het verzamelen van cijfermateriaal over wensen en behoeften van ouderen op het gebied van welzijn, wonen en zorg ter ondersteuning van het ouderenbeleid. Het is een project waarook andere organisaties sterk hun bijdrage aan leveren. De vrijwilligers zijn in dit project cruciaal. De GGD is voor ons in deze opdrachtnemer. De GGD heeft in 2006 alle organisaties in de gemeente benaderd die zich bezig houden met ouderen. De volgende activiteiten zijn uitgevoerd: vaststellen vragenlijsten; maken van sociale kaart; werving en training van de vrijwilligers; huisbezoeken zijn afgelegd in: - De Bergse Plaat: Hier zijn 940 brieven verstuurd, met een respons van 513. Hievan gaven 308 mensen aan dat zij een huisbezoek wenste en 205 mensen wenste geen uitnodiging.

5 IIIU11I11IIUIIIII1II11 - Halsteren/Lepelstraat: Er zijn ongeveer 1670 brieven verstuurd, met een respons van Hiervan gaven 528 aan dat zij een huisbezoek wensten en 523 geen prijs stelden op een huisbezoek. In Bergen op Zoom centrum, Noord en Oost vinden de huisbezoeken in 2007 plaats. Aan het eind van het project wordt u via een raadsmededeling in kennis gesteld van de resultaten en de vervolgstappen van dit grootschalige project. Er wordt naar gestreefd om u hierover in februari 2008 te berichten. Product wijkgericht preventieprogramma in wijk Oost Er zijn preventieactiviteiten uitgevoerd op scholen. Bijvoorbeeld "lekker (w)eten" op El Feth/ Grebbe/ Verrekijker. Bijvoorbeeld 'Eten + gymmen = gewicht dimmen" op basisschool Oost en de Anton van Duinkerkenschool. Op deze laatste school is geprobeerd om een ouderavond te organiseren, maar vanwege de zeer kleine belangstelling is dit niet doorgegaan. Preventieactiviteiten volwassenen. Om de ouders en wijkbewoners van wijk Oost te betrekken bij het onderwerp Gezonde voeding en bewegen is op 27 oktober2006 een wijkdag georganiseerd. De wijkdag is goed veriopen; de scholen waren tevreden. Schoolgezondheidsbeleidbasisonderwijs In 2006 zijn op scholen voorlichtingen aan ouders gegevens over verschillende gezondheidsonderwerpen. De GGD werkt vraaggericht. De scholen leggen hun vraag bij de GGD neer. Bijvoorbeeld op de Grebbe en Sancta Maria is een voorlichting aan ouders gegeven over 'Kind, Tv en computer'. De voorlichtingen worden door de ouders als positief ervaren. Wei is de opkomst voor de voorlichtingen verschillend. Stand van zaken voor de 9 scholen voortgezet onderwijs in de gemeente Bergen op Zoom ten aanzien van ondersteuningswensen en uitgevoerde activiteiten op terrein van gezondheidsbevordering vanuit de GGD West-Brabant (2006) Met alle directievertegenwoordigers van de 9 scholen heeft telefonisch overleg plaatsgevonden. Op een aantal scholen werd duidelijk een vraag neergelegd bij de GGD voor ondersteuning op het terrein van seksuele voorlichting (bijvoorbeeld't Rijks). Waar dit mogelijk was gezien de beschikbare uren en de planning van de school zijn in 2006 al een aantal activiteiten uitgevoerd (bijvoorbeeld op het Markiezaat College zijn op 15 mei 2006 in totaal 4 presentaties gegevens verzorgd voor alle 3 e klas leerlingen over loverboy problematiek).

6 Gemeente jfl Bergen op Zoom Bijlagen De volgende bijlagen zijn, als achtergrondinformatie voor deze raadsmededeling, ter inzage gelegd: GROGZ West-Brabant jaarverslag 2006 en eindrapportage maatwerk preventieprogramma's Hoogachtend, het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom, burgemeester, Jrs. A. Haasnoot

: 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. J.L.M. Vlaar : Marjon Gadella

: 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. J.L.M. Vlaar : Marjon Gadella RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 24 juni 2014 : 7 juli 2014 : dhr. J.L.M. Vlaar : Marjon Gadella Zaaknummer

Nadere informatie

uitdraai van: :28

uitdraai van: :28 In bijlage III treft u een uitgebreidere beschrijving aan van de hiervoor genoemde punten. Monitoring Omdat externe ontwikkelingen snel gaan en mogelijk op grond daarvan nadere bijstelling noodzakelijk

Nadere informatie

Kort cyclische monitor productie

Kort cyclische monitor productie Kort cyclische monitor productie Januari t/m september 2016 Gemeenschappelijke Regeling Gemeentelijke Gezondheidsdienst Datum: 7 november 2016 1. MONITOR REALISATIE EN BEHEERSMAATREGELEN In de tabel op

Nadere informatie

Wij bewaken door gezondheidsrisico s en onveiligheid te signaleren en de inzichten hierover actief te verspreiden.

Wij bewaken door gezondheidsrisico s en onveiligheid te signaleren en de inzichten hierover actief te verspreiden. Naam gemeenschappelijke regeling: GGD Hollands Noorden Jaarrekening 2017 Wat wilden we bereiken? Welke (maatschappelijke) doelen waren vastgesteld? GGD Hollands Noorden bewaakt, beschermt en bevordert

Nadere informatie

Ter informatie. Voor de raad. Met vriendelijke groet. Bert Vermeij Wethouder gemeente Oudewater Begin doorgestuurd bericht:

Ter informatie. Voor de raad. Met vriendelijke groet. Bert Vermeij Wethouder gemeente Oudewater Begin doorgestuurd bericht: From: Lugt, Arjen van der Sent: maandag 3 juli 217 8:41:31 To: OW-Info Cc: Subject: FW: Factsheet kerngegevens 216 GGDrU Attachments: GGDrU Kerngegevens 216 - Oudewater.pdf; GGDrU Kerngegevens

Nadere informatie

RAADSVOORS *D14.003565* D14.003565

RAADSVOORS *D14.003565* D14.003565 RAADSVOORS *D14.003565* D14.003565 DATUM 30 juni 2014 AGENDAPUNT 6 ONDERWERP Jaarstukken 2013 en begroting 2015 GGD INLEIDING De Gemeentelijke Gezondheidsdienst Hollands Noorden (GGD) heeft onlangs de

Nadere informatie

Kortcyclische monitor

Kortcyclische monitor Kortcyclische monitor Januari t/m Maart 2017 Gemeenschappelijke Regeling Gemeentelijke Gezondheidsdienst Haaglanden Datum: 11-05-2017 Pagina 1 MONITOR REALISATIE EN BEHEERSMAATREGELEN In de tabellen op

Nadere informatie

Factsheet GGD Hollands Noorden. M T W

Factsheet GGD Hollands Noorden. M T W T 088 01 00 500 M info@ggdhn.nl W www.ggdhn.nl Inhoudsopgave Over de GGD... 3 Jeugdgezondheidszorg... 4 Infectieziektenbestrijding... 5 Kwetsbare burgers... 6 Onderzoek, beleid en preventie... 7 Colofon...

Nadere informatie

GGD regio Utrecht. Uw gemeentelijke gezondheidsdienst Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid

GGD regio Utrecht. Uw gemeentelijke gezondheidsdienst Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid GGD regio Utrecht Uw gemeentelijke gezondheidsdienst Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid GGD regio Utrecht in het kort 26 gemeenten: 6 subregio s incl. de stad Utrecht 1,2 miljoen inwoners

Nadere informatie

7,4 (op basis van 7 GGD en) 0% 58% Er is in Fryslân één provinciale stuurgroep, daar zijn wij geen lid van. 7,2 (op basis van 5 GGD en)

7,4 (op basis van 7 GGD en) 0% 58% Er is in Fryslân één provinciale stuurgroep, daar zijn wij geen lid van. 7,2 (op basis van 5 GGD en) Uitkomsten benchmark GGD en 2013 Indicator GGD Fryslân GGD gemiddeld (n=25) Referentiegroep/opmerkingen Strategische indicatoren: Cijfer dat gemeenten geven voor de GGD-informatie en/of adviezen m.b.t.

Nadere informatie

9 maart 2015 Judith Lemmen regiomanager Land van Cuijk

9 maart 2015 Judith Lemmen regiomanager Land van Cuijk 9 maart 2015 Judith Lemmen regiomanager Land van Cuijk GGD = Gemeentelijke GezondheidsDienst Publieke Gezondheid & veiligheid is wettelijke taak. Alle 400 gemeenten hebben eigen GGD. GGD is van jullie:

Nadere informatie

GGD regio Utrecht. Uw gemeentelijke gezondheidsdienst Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid

GGD regio Utrecht. Uw gemeentelijke gezondheidsdienst Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid GGD regio Utrecht Uw gemeentelijke gezondheidsdienst Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid GGD regio Utrecht in het kort 26 gemeenten: 6 subregio s incl. de stad Utrecht 1,2 miljoen inwoners

Nadere informatie

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Raadsvergadering, 31 januari 2012 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Nr.: 483 Agendapunt: 11 Datum: 31 januari 2012 Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Kortcyclische monitor

Kortcyclische monitor Kortcyclische monitor Januari t/m maart 2016 Gemeenschappelijke Regeling Gemeentelijke Gezondheidsdienst Datum: 21 juni 2016 Versie: 2.0 1. MONITOR REALISATIE EN BEHEERSMAATREGELEN In de tabel op de volgende

Nadere informatie

Startnotitie Nota Lokaal Gezondheidsbeleid

Startnotitie Nota Lokaal Gezondheidsbeleid Startnotitie Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2008-2011 April 2008 Castricum Inleiding Voor het tijdvak 2007 tot en met 2010 vraagt het ontwikkelen van de Nota Lokaal gezondheidsbeleid de aandacht. In bijgevoegde

Nadere informatie

Herinrichting begroting Gemeenschappelijke Regeling. Gemeentelijke Gezondheidsdienst Haaglanden. Datum: 9 april Versie 1.

Herinrichting begroting Gemeenschappelijke Regeling. Gemeentelijke Gezondheidsdienst Haaglanden. Datum: 9 april Versie 1. Herinrichting begroting 2014 Gemeenschappelijke Regeling Gemeentelijke Gezondheidsdienst Haaglanden Datum: 9 april 2014 Versie 1.0 1 Herinrichting begroting 2014 Bij de bespreking van de begroting GR GGD

Nadere informatie

17 maart 2015 Bea Schouten manager regio Meierij

17 maart 2015 Bea Schouten manager regio Meierij 17 maart 2015 Bea Schouten manager regio Meierij GGD = Gemeentelijke GezondheidsDienst Publieke Gezondheid & veiligheid is wettelijke taak. GGD is van jullie: gemeente = eigenaar en klant Financiering:

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van het openbaar lichaam Regionale dienst openbare gezondheidszorg Hollands Midden;

Het algemeen bestuur van het openbaar lichaam Regionale dienst openbare gezondheidszorg Hollands Midden; Het algemeen bestuur van het openbaar lichaam Regionale dienst openbare gezondheidszorg Hollands Midden; Overwegende dat de belangen van de openbare gezondheidszorg en van de volksgezondheid in een aantal

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009 Aan de Raad Made, 20 mei 2008 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: 19 Onderwerp: Ontwerp begroting GROGZ 2009 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Drs. J. Krook Ambtelijke coördinatie:

Nadere informatie

Voorbeeldadvies Cijfers

Voorbeeldadvies Cijfers Voorbeeldadvies GGD Twente heeft de taak de gezondheid van de Twentse jeugd, volwassenen en ouderen in kaart te brengen. In dit kader worden diverse gezondheidsmonitoren afgenomen om inzicht te verkrijgen

Nadere informatie

Stand van zaken notitie Integrale Jeugdgezondheidszorg.

Stand van zaken notitie Integrale Jeugdgezondheidszorg. Stand van zaken notitie Integrale Jeugdgezondheidszorg. Op 1 januari 2003 is de gewijzigde Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid (WCPV) in werking getreden. Dit houdt voor de Jeugdgezondheidszorg (JGZ)

Nadere informatie

Geacht college, geachte raad,

Geacht college, geachte raad, Van: Aan: Cc: Onderwerp: Bijlagen: Nicolette Riater Wit, Monique de; IGriffie Koster, Yolan; Leeuw, Alide; Mieke Doesburg Factsheet kerngegevens 6 GGDrU GGDrU Kerngegevens 6 -.pdf GGDrU Kerngegevens 6

Nadere informatie

gemeente werkendam Raadsinformatiebrief werkendam.n 19DEC 2013 Brief van het college aan de raad Geachte leden van de raad,

gemeente werkendam Raadsinformatiebrief werkendam.n 19DEC 2013 Brief van het college aan de raad Geachte leden van de raad, gemeente werkendam Raadsinformatiebrief Brief van het college aan de raad Raadhuisplein 1 4251 VZ Werkendam Postbus 16 4250 DA Werkendam Telefoon: (0183) 50 72 00 Fax: (0183)50 73 00 E-mail: info@werkendam.nl

Nadere informatie

Met toepassing van artikel 169, tweede lid, van de Gemeentewet, delen wij u het volgende mede.

Met toepassing van artikel 169, tweede lid, van de Gemeentewet, delen wij u het volgende mede. ^^^B Kaadsmededelmq 1 5 APR. 2010 Datum Nr. Van Aan Kopie aan Het college van B&W De raads- en duoburgerieden Contactpersoon: Stijn Verstraten Email: S.P.M.Verstraten@bergenopzoom.nl Tel: 0164-277174 Onderwerp

Nadere informatie

BESLUIT OPSCHRIFT. Vergadering van 18 maart Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake: Vragenlijsten GGD - Besluitvormend

BESLUIT OPSCHRIFT. Vergadering van 18 maart Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake: Vragenlijsten GGD - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 18 maart 2014 nummer: 2014_BW_00173 Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake: Vragenlijsten GGD - vormend Beknopte samenvatting De VVD heeft raadsvragen gesteld naar

Nadere informatie

gemeente Eindhoven 3 Maatschappelijke effecten en het meetpunt voor succes

gemeente Eindhoven 3 Maatschappelijke effecten en het meetpunt voor succes gemeente Eindhoven Dienst Bestuursondersteuning Raadsbijlage nummer S6 Inboeknummer 99NOOOO22 Beslisdatum B&W a3 februari tggg Dossiernummer go8.203 Raadsbijlage Voorstel tot het uitwerken van het gezondheidsbeleid

Nadere informatie

BEGROTINGSWIJZIGING (concept)

BEGROTINGSWIJZIGING (concept) BEGROTINGSWIJZIGING (concept) Gemeenschappelijke Regeling Provincie Dienstjaar Wijziging GGD Midden-Nederland Utrecht 2013 nr. 2 Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling GGD Midden-Nederland,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 31 001 Programma voor Jeugd en Gezin Nr. 83 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR JEUGD EN GEZIN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Ontwerp Begrotingswijziging 2019 GGD

Ontwerp Begrotingswijziging 2019 GGD GR -009a Ontwerp Begrotingswijziging GGD Ontwerp Van de Begrotingswijziging Gemeenschappelijke programma Regeling GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst en Veilig Thuis Haaglanden Van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad Raadsvergadering, 29 januari 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 206 Agendapunt: 8 Datum: 11 december 2007 Onderwerp: Vaststelling speerpunten uit de conceptnota Lokaal Gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Nadere informatie

Trends binnen en buiten ons vakgebied. Raadsinformatieavond 14 juni Beleidsvisie GGD Aanleiding.

Trends binnen en buiten ons vakgebied. Raadsinformatieavond 14 juni Beleidsvisie GGD Aanleiding. Raadsinformatieavond 14 juni 2016 Beleidsvisie GGD 2017-2021 Aanleiding Inhoud Raakvlakken beleidsvisie - lokale situatie Boekel Begroting 2017 Trends binnen en buiten ons vakgebied De GGD speelt zo veel

Nadere informatie

Algemeen Bestuur GGD-RR. Datum vergadering: Agendapunt nr.: Onderwerp: Benchmark GGD (Gemeentelijke GezondheidsDiensten) Nederland

Algemeen Bestuur GGD-RR. Datum vergadering: Agendapunt nr.: Onderwerp: Benchmark GGD (Gemeentelijke GezondheidsDiensten) Nederland Gemeenschappelijke Regeling Overleg: Algemeen Bestuur GGD-RR Datum vergadering: 13-12-2018 Agendapunt nr.: 13.9 Onderwerp: Benchmark GGD (Gemeentelijke GezondheidsDiensten) Nederland Gevraagde beslissing:

Nadere informatie

Raadsvoorstel Besluit om: Inleiding

Raadsvoorstel Besluit om: Inleiding Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 19 juni 2019 Portefeuillehouder C. Kreuk - Wildeman Begrotingsprogramma 2 Sociaal Domein Verbonden partijen Onderwerp Zienswijze op concept-begroting 2020 GGD

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Onderwerp: Conceptbegroting GGD Drenthe 2010-2013

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Onderwerp: Conceptbegroting GGD Drenthe 2010-2013 Onderwerp: Conceptbegroting GGD Drenthe 2010-2013 Voorgesteld besluit: 1. Kennis nemen van bijgaande concept Beleidsbegroting 2010-2013 van de GGD Drenthe van 27 maart 2009. 2. De Raad adviseren om de

Nadere informatie

: Beëindigen financiering Consultatiebureau voor Ouderen

: Beëindigen financiering Consultatiebureau voor Ouderen Vergadering 31 mei 2011 Gemeenteraad Onderwerp : Beëindigen financiering Consultatiebureau voor Ouderen B&W vergadering : 5 april 2011 Dienst / afdeling : SE/ MOED Aan de gemeenteraad, In oktober 2005

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Schriftelijke vragen aan het college van B&W ex artikel 48 RvO

Schriftelijke vragen aan het college van B&W ex artikel 48 RvO Schriftelijke vragen aan het college van B&W ex artikel 48 RvO Datum indiening 1 : Naam indiener: 2 oktober 2016 Adrie van Erp Onderwerp: Aanpak Eenzaamheid Vraag: Geacht college, Cijfers op basis van

Nadere informatie

Getneente jf Bergen op Zoom

Getneente jf Bergen op Zoom Getneente jf Bergen op Zoom RMD07-0202 Raadsmededeling Datum 18-12-2007 Nr. RMD07-0202 Van Het college van B&W Aan De raads- en duoburgerleden Kopie aan Onderwerp Gemeentelijk verslag Wet kinderopvang

Nadere informatie

Onze proclaimer leest u op:

Onze proclaimer leest u op: Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Griffie_MFT Friday, June 3, 27 : PM Info Gem. Montfoort SVP INBOEKEN GEMEENTERAAD Factsheet kerngegevens 26 GGDrU GGDrU Kerngegevens 26 - Montfoort.pdf; GGDrU

Nadere informatie

1. Met toepassing van artikel 169, tweede lid, van de Gemeentewet delen wij u het volgende mede.

1. Met toepassing van artikel 169, tweede lid, van de Gemeentewet delen wij u het volgende mede. ^^^H Datum - 3 JULI 2008 Nr. Van Aan Kopie aan Het college van B&W De raads- en duoburgerleden Contactpersoon: Theeuw Ambagts Email: M.A.A.M.Ambagts@bergenopzoom.nl Tel: 0164-277305 Onderwerp Maatschappelijke

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 februari 2016 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 februari 2016 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 februari 2016 Corr. nr.: 2016.02807 Onderwerp : GGD: Kadernota 2017 'Gezondheid gaat verder' Programma : 2. Welzijn, zorg en onderwijs

Nadere informatie

ons kenmerk: behandeld door: Pim Lamers datum: 17 februari 2016

ons kenmerk: behandeld door: Pim Lamers datum: 17 februari 2016 Aan het college van B&W van de gemeenten aangesloten bij de GGD Brabant-Zuidoost. ons kenmerk: behandeld door: Pim Lamers datum: 17 februari 2016 uw kenmerk doorkiesnummer: 088 0031 201 onderwerp: GGD

Nadere informatie

Resultaatsturing GGD Haaglanden Gemeenschappelijke Regeling Gemeentelijke Gezondheidsdienst en Veilig thuis Haaglanden CONCEPT

Resultaatsturing GGD Haaglanden Gemeenschappelijke Regeling Gemeentelijke Gezondheidsdienst en Veilig thuis Haaglanden CONCEPT Resultaatsturing GGD Haaglanden 2019 Gemeenschappelijke Regeling Gemeentelijke Gezondheidsdienst en Veilig thuis Haaglanden CONCEPT INHOUDSOPGAVE Pagina Inleiding 3 Pijler 1: Monitoren, signaleren, adviseren

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Doetinchem, 23 mei 2018

Doetinchem, 23 mei 2018 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 5.4 ALDUS VASTGESTELD 31 MEI 2018 Jaarstukken 2017 en concept- Programmabegroting GGD NOG 2019 Te besluiten om: 1. Kennis te nemen van de voorlopige jaarstukken 2017 van GGD

Nadere informatie

Gemeente Dalfsen t.a.v. de raadsgriffier Postbus 35 7720 AA Dalfsen. Geachte leden van de gemeenteraad,

Gemeente Dalfsen t.a.v. de raadsgriffier Postbus 35 7720 AA Dalfsen. Geachte leden van de gemeenteraad, Gemeente Dalfsen t.a.v. de raadsgriffier Postbus 35 7720 AA Dalfsen datum 5 september 2013 kenmerk G13.002130 AM doorkiesnummer (038) 428 15 12 onderwerp Factsheet voor uw gemeente Geachte leden van de

Nadere informatie

Naar huis... De overgang naar de thuissituatie

Naar huis... De overgang naar de thuissituatie Naar huis... Na lang wachten wordt uw kind uit het ziekenhuis ontslagen. Veel ouders krijgen dan pas tijd en ruimte om stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd. Allerlei vragen kunnen dan naar boven

Nadere informatie

Haaglanden. Herinrichting begroting 2014. Gemeenschappelijke Regeling. Gemeentelijke Gezondheidsdienst Haaglanden

Haaglanden. Herinrichting begroting 2014. Gemeenschappelijke Regeling. Gemeentelijke Gezondheidsdienst Haaglanden GD Herinrichting begroting 214 Gemeenschappelijke Regeling Gemeentelijke Gezondheidsdienst Vastgesteld door het Algemeen Bestuur op 25 april 214 Versie 1. 1 Herinrichting begroting 214 Bij de bespreking

Nadere informatie

Informatie voor professionals

Informatie voor professionals Informatie voor professionals De GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) heeft, met ingang van het schooljaar 2014-2015, de werkwijze van de afdeling jeugdgezondheidszorg (deels) aangepast. In deze brief

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 80/2017 Datum : 12 juni 2017 B&W datum : Beh. Ambtenaar : Lotte Vorwerg Portefeuillehouder : H.J. Rijks Onderwerp : Beantwoording toezegging RTG d.d. 6 juni 2017 ten

Nadere informatie

Portefeuillehouder : WL Datum collegebesluit : 22 maart 2011 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : WL Datum collegebesluit : 22 maart 2011 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : WL Datum collegebesluit : 22 maart 2011 Corr. nr.: 2011.04525 Onderwerp : Programma : 5. Welzijn en zorg Commissie : Mens en Maatschappij Agenda nr. : 11, 2011/20 Voorstel

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Voor zorg en welzijn Molukse Ouderen. Landelijke Stuurgroep Molukse Ouderen. LSMO Nieuwsbrief april 2011. >> Maart 2011 Nr.

Nieuwsbrief. Voor zorg en welzijn Molukse Ouderen. Landelijke Stuurgroep Molukse Ouderen. LSMO Nieuwsbrief april 2011. >> Maart 2011 Nr. Nieuwsbrief >> Maart 2011 Nr. 02 Voor zorg en welzijn Molukse Ouderen L Nieuwsbrief april 2011 De wet publieke gezondheid, Wpg,voor u toegelicht: Gemeenten zijn verantwoordelijk voor preventieve gezondheidszorg

Nadere informatie

De Lokale en Nationale Monitor Gezondheid Door uniform onderzoek gerichter gezondheidsbeleid

De Lokale en Nationale Monitor Gezondheid Door uniform onderzoek gerichter gezondheidsbeleid De Lokale en Nationale Monitor Gezondheid Door uniform onderzoek gerichter gezondheidsbeleid Wat is de Lokale en Nationale Monitor Gezondheid? Om goed gezondheidsbeleid te maken, is inzicht nodig in de

Nadere informatie

Met toepassing van artikel 169, tweede lid, van de Gemeentewet, delen wij u het volgende mede.

Met toepassing van artikel 169, tweede lid, van de Gemeentewet, delen wij u het volgende mede. ^ ^ ^ H Datum Van Aan Kopie aan 5 SEP 2007 Het college van B&W De raads- en duoburgerleden Nr. Contactpersoon: Joost du Croix Email: J.J.DuCroix@bergenopzoom.nl Tel. 0164-277182 Onderwerp Veiligheidsindex

Nadere informatie

Inwerkingtreding De Gemeenschappelijke regeling GGD West-Brabant treedt in werking met ingang van de achtste dag na die van deze bekendmaking.

Inwerkingtreding De Gemeenschappelijke regeling GGD West-Brabant treedt in werking met ingang van de achtste dag na die van deze bekendmaking. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6124 2 maart 2015 Vaststelling Gemeenschappelijke regeling GGD West-Brabant Bekendmaking Het college van burgemeester

Nadere informatie

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis Aan de leden van de gemeenteraad ambtenaar : Hr. Jan Willem Steeman uw brief d.d. : doorkiesnr : 0180 451 362 uw kenmerk : fax : ons kenmerk : RU11/00946/SPO/jws email : J.W.Steeman@ridderkerk.nl bijlage(n)

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad, Directie Inwoners Ingekomen stuk D11 (PA 18 juni 2008) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024)

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie M. Boutsma T. Schaafsma

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie M. Boutsma T. Schaafsma Titel Nummer 14/47 Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland Datum 22 mei 2014 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie Zienswijze over de jaarrekening 2013 van de GGD Zaanstreek Waterland

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer O8.R2403.OOI Inboeknummer oybstoa86r Dossiernummer ysr.qr8 8 januari aoo8 Raads informatiebrief Betreft resultaten Ouderenmonitor Gemeentelijke Gezondheidsdienst 1 Inleiding

Nadere informatie

1 Onderwerp Begroting 2015 Gemeenschappelijke regeling "GGD regio Utrecht

1 Onderwerp Begroting 2015 Gemeenschappelijke regeling GGD regio Utrecht 2 O 1 4 -! s Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Begroting 2015 GGD ru Datum 19 mei 2014 Raadsvoorstel Afdeling Strategie Maatschappelijke Ontwikkeling Portefeuillehouder A.J. Adfiani 1 Onderwerp Begroting

Nadere informatie

Alles is gezondheid. Dick ten Brinke, directeur publieke gezondheid Martien de Vries, beleidsadviseur Noord-Veluwe

Alles is gezondheid. Dick ten Brinke, directeur publieke gezondheid Martien de Vries, beleidsadviseur Noord-Veluwe Alles is gezondheid Dick ten Brinke, directeur publieke gezondheid Martien de Vries, beleidsadviseur Noord-Veluwe GGD = Gemeentelijke Gezondheids Dienst Presentatie 1 juni 2016 Alles is gezondheid Wettelijke

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 24 september 2009 Nr. 9 Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Voorstel om de jaarrekening/jaarverslag 2008 van GGD Zeeland vast te stellen en om niet in te stemmen

Nadere informatie

Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij GGD West-Brabant

Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij GGD West-Brabant Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij GGD West-Brabant Bezoekdatum: 14 juli 2016 Utrecht Augustus 2016 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding en belang 3 1.2 Onderzoeksvragen

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Beleidsplan jeugdhulp lokaal Registratienummer: 00531755 Op voorstel B&W d.d.: 18-11-2014 Datum vergadering: 27-01-2015 Portefeuillehouder: M. Schlösser Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1126366 Datum: Behandeld door: 28 april 2014 MJ. Prins Afdeling / Team: SO/BMO Onderwerp: Raadsvoorstel Zienswijze jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek-Waterland

Nadere informatie

ONDERWERP ONTWERPBESLUIT. financiële gevolgen vertrouwelijk communicatie/p.r. Bespreken / conform. Nee Nee Geen Bespreken TIJDSCHEMA BEHANDELING

ONDERWERP ONTWERPBESLUIT. financiële gevolgen vertrouwelijk communicatie/p.r. Bespreken / conform. Nee Nee Geen Bespreken TIJDSCHEMA BEHANDELING AF D R UKVOORBEEL D B E ST UURL IJK B E H ANDEL VOO R ST EL Registratiedatum 20 januari 2017 Programma Volksgezondheid en Datum doorgezet 23 januari 2017 Afdeling Uiterlijke einddatum 31-1-2017 Opsteller

Nadere informatie

GGD Hollands Noorden. en wijkverpleegkundigen met S1-taken

GGD Hollands Noorden. en wijkverpleegkundigen met S1-taken GGD Hollands Noorden en wijkverpleegkundigen met S1-taken Waarom een GGD? Wet Publieke Gezondheidszorg (WPG): Gezondheidsbeschermende en gezondheidsbevorderende maatregelen voor de bevolking of specifieke

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar)

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Folder voor ouders/verzorgers Welkom bij de GGD West-Brabant! Uw partner bij de gezonde groei en ontwikkeling van kinderen van 4 t/m 19 jaar Uw kind is of wordt binnenkort

Nadere informatie

GGD Brabant-Zuidoost: een gezonde keuze

GGD Brabant-Zuidoost: een gezonde keuze GGD Brabant-Zuidoost: een gezonde keuze Als u ziek bent of iets mankeert, dan gaat u naar de dokter of het ziekenhuis. Maar als u gezond wilt blijven, dan zit u goed bij de GGD. De Gemeentelijke Gezondheids

Nadere informatie

1: Missie, Visie en Doelstellingen van de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ

1: Missie, Visie en Doelstellingen van de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ 1: Missie, Visie en Doelstellingen van de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ Missie De dienst draagt bij aan een vitale samenleving en gezonde inwoners in de regio Zuid-Holland Zuid. Visie Wij zijn de gemeentelijke

Nadere informatie

Taken in de gemeenschappelijk regeling GGD Zaanstreek-Waterland

Taken in de gemeenschappelijk regeling GGD Zaanstreek-Waterland Taken in de gemeenschappelijk regeling Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. De 3 3. Een gemeenschappelijke regeling 3 4. Bekostiging van de 4 5. 4 6. De GGD in cijfers 9 2 De gemeenschappelijke regeling 1.

Nadere informatie

Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen

Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen Regiocoördinator publieke gezondheid statushouders Binnen de GGD is Cobi Izeboud werkzaam als Regiocoördinator publieke gezondheid statushouders.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 468 Wet van 13 juli 2002 tot wijziging van de Wet collectieve preventie volksgezondheid Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- 38 Burgerzaken 21 oktober 2008 onderwerp Uitvoeringsnota Gemeentelijk gezondheidsbeleid

agendanummer afdeling Simpelveld VI- 38 Burgerzaken 21 oktober 2008 onderwerp Uitvoeringsnota Gemeentelijk gezondheidsbeleid Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI- 38 Burgerzaken 21 oktober 2008 onderwerp Uitvoeringsnota Gemeentelijk gezondheidsbeleid 2008-2011 Inleiding Op grond van Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid

Nadere informatie

Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij GGD Hart van Brabant

Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij GGD Hart van Brabant Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij GGD Hart van Brabant Bezoekdatum: 14 juli 2016 Utrecht augustus 2016 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding en belang 3 1.2

Nadere informatie

Nazorg prematuur geboren kinderen en kinderen met een moeizame start

Nazorg prematuur geboren kinderen en kinderen met een moeizame start Nazorg prematuur geboren kinderen en kinderen met een moeizame start Inhoudsopgave Naar huis... 1 De eerste week: nazorg vanuit het ziekenhuis... 1 De jeugdgezondheidszorg en de kinderarts... 2 Het academisch

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Lokaal Gezondheidsbeleid 2013 en 2014

Uitvoeringsplan Lokaal Gezondheidsbeleid 2013 en 2014 Uitvoeringsplan Lokaal Gezondheidsbeleid en 2014 Via de evaluatie Lokaal Gezondheidsbeleid 2010- hebben wij gemeld dat voor Lokaal Gezondheidsbeleid geen afzonderlijke nota meer verschijnt. Dit omdat gezondheid

Nadere informatie

Agendapunt 6 Raadsvergadering 19 november 2014 Portefeuillehouder H. Driessen Begrotingsprogramma Conceptbegroting 2015 GGD Gelderland-Zuid

Agendapunt 6 Raadsvergadering 19 november 2014 Portefeuillehouder H. Driessen Begrotingsprogramma Conceptbegroting 2015 GGD Gelderland-Zuid Raadsvoorstel Agendapunt 6 Raadsvergadering 19 november 2014 Portefeuillehouder H. Driessen Begrotingsprogramma Onderwerp Conceptbegroting 2015 GGD Gelderland-Zuid Besluit om: 1. Kennis te nemen van de

Nadere informatie

De opdracht van de RDOG Hollands Midden in grote lijnen Sjaak de Gouw 12 oktober 2011 Leiderdorp

De opdracht van de RDOG Hollands Midden in grote lijnen Sjaak de Gouw 12 oktober 2011 Leiderdorp De opdracht van de RDOG Hollands Midden in grote lijnen Sjaak de Gouw 12 oktober 2011 Leiderdorp Inhoud Kernboodschap Deel 1. Wettelijke opdracht De GGD Relatie met gemeenteraden Producten GGD Deel 2.

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR INFORMATIE VOOR OUDERS / VERZORGERS Een gezonde jeugd heeft de toekomst Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR EEN GEZONDE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen.

Nadere informatie

B en W d.d

B en W d.d B en W. 13.1048 d.d. 19-11-2013 Onderwerp Nota Lokaal gezondheidsbeleid Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. De bijgevoegde conceptnota Lokaal gezondheidsbeleid Ruimte maken voor gezondheid voor

Nadere informatie

BEDRIJFSPLAN

BEDRIJFSPLAN BEDRIJFSPLAN 2017-2020 MELDPUNT DISCRIMINATIE DRENTHE Provinciaal bundelen, lokaal invullen Assen, 1 februari 2017 MELDPUNT DISCRIMINATIEVOORZIENING DRENTHE 1. Inleiding Het Meldpunt Discriminatie Drenthe

Nadere informatie

Preventie en voorlichting

Preventie en voorlichting Preventie en voorlichting Verslavingszorg Preventie en voorlichting Verslavingszorg Mondriaan voor geestelijke gezondheid Verslavingszorg Preventie en voorlichting Doordacht dynamisch! Colofon Tekst Afdeling

Nadere informatie

Samenvatting Jong; dus gezond!?

Samenvatting Jong; dus gezond!? Samenvatting Jong; dus gezond!? Deel III Gezondheidsprofiel regio Nieuwe Waterweg Noord, 2005-2008 Samenvatting rapport Jong; dus gezond!? Gezondheidssituatie van de Jeugd (2004-2006) Regio Nieuwe Waterweg

Nadere informatie

Aan de commissie: Inwonerszaken Datum vergadering: 23 juni 2004 Agendapunt : 5. Aan de Raad. Made, 29 juni 2004

Aan de commissie: Inwonerszaken Datum vergadering: 23 juni 2004 Agendapunt : 5. Aan de Raad. Made, 29 juni 2004 Aan de commissie: Inwonerszaken Datum vergadering: 23 juni 2004 Agendapunt : 5 Aan de Raad Made, 29 juni 2004 Onderwerp Begrotingskader GROGZ 2005 Voorstel Financiële gevolgen Het begrotingskader GROGZ

Nadere informatie

Kerncijfers van de gemeente Leiden (gezondheidspeiling 2012)

Kerncijfers van de gemeente Leiden (gezondheidspeiling 2012) Kerncijfers van de gemeente Leiden (gezondheidspeiling 2012) Gezondheid Leiden Hollands Midden 19-64 65+ 19-64 65+ één of meer chronische aandoeningen 50% 78% 51% 78% onder behandeling voor één of meer

Nadere informatie

Van Het college van B&W Contactpersoon: Drs. J.E. Dik Aan De raads- en duoburgerleden Tel: (0164)

Van Het college van B&W Contactpersoon: Drs. J.E. Dik   Aan De raads- en duoburgerleden Tel: (0164) B17-013106 Gemeente ñ Bergen op Zoom IIIIIIIIIIIIIIIIIIH ĮļB 1 1 Datum 2 1 APR. 2017 Nr. Van Het college van B&W Contactpersoon: Drs. J.E. Dik Email: J.E.Dik@bergenopzoom.nl Aan De raads- en duoburgerleden

Nadere informatie

Algemene taken publieke gezondheidszorg

Algemene taken publieke gezondheidszorg Besluit van houdende nieuwe eisen inzake de publieke gezondheid (Besluit publieke gezondheid) Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van, kenmerk PG/ ; Gelet op de artikelen

Nadere informatie

PIJLER 1: Monitoring, signalering en advisering

PIJLER 1: Monitoring, signalering en advisering PIJLER 1: Monitoring, signalering en advisering Aantal FTE epidemiologie per 100.000 inwoners Gemiddelde = 0,72 fte per 100.000 Score bench GGD WB = 1,69 Score tov bench = hoog 2016: 0,91 2017: 1,69 Verklaring:

Nadere informatie

Voorstel: in te stemmen Leerplichtverslag 2008/2009 op grond van artikel 25 van de leerplichtwet. Vervolgens het verslag vaststellen

Voorstel: in te stemmen Leerplichtverslag 2008/2009 op grond van artikel 25 van de leerplichtwet. Vervolgens het verslag vaststellen Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF10.20081 Datum: 15 juni 2010 Agendapunt: 12 Portefeuillehouder: de heer drs. P.M.M. de Jonge Behandelend ambtenaar: I.Koning/Gep Fokken Onderwerp: Jaarverslagleerplicht

Nadere informatie

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks Vanessa Peters, GGD Gelderland Midden Marinka de Feijter, GGD N-O Gelderland Ineke van der Vlugt, Rutgers WPF 1

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2011 en begroting 2013 GGD. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie H.L. Klomberg M. Olij

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2011 en begroting 2013 GGD. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie H.L. Klomberg M. Olij Titel Nummer 13/39 Jaarrekening 2011 en begroting 2013 GGD Datum 15 mei 2013 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie Zienswijze over de jaarrekening 2012 van de GGD Zaanstreek-Waterland

Nadere informatie

Verslaglegging bijeenkomst voor informatie en opinie 3 februari 2010 van 19.30 uur tot 20.30 uur

Verslaglegging bijeenkomst voor informatie en opinie 3 februari 2010 van 19.30 uur tot 20.30 uur Verslaglegging bijeenkomst voor informatie en opinie 3 februari 2010 van 19.30 uur tot 20.30 uur Aanwezigen: Dhr. R. van Lavieren, voorzitter Mw. M.J.H. Barra-Leenheer, PvdA Dhr. O. Yilmaz, PvdA Dhr. dr.ir.

Nadere informatie

De GGD Hollands Midden nader belicht Sjaak de Gouw 26 juni 2013

De GGD Hollands Midden nader belicht Sjaak de Gouw 26 juni 2013 De GGD Hollands Midden nader belicht Sjaak de Gouw 26 juni 2013 Inhoud Kerngegevens RDOG Hollands Midden Wettelijk kader GGD Hollands Midden Korte bespreking producten (basistaken en overige taken) Enkele

Nadere informatie

Activiteiten preventieve mond- en tandzorg voor kinderen en jeugdigen door de GGD Noorden Oost- Gelderland in de Achterhoek

Activiteiten preventieve mond- en tandzorg voor kinderen en jeugdigen door de GGD Noorden Oost- Gelderland in de Achterhoek Activiteiten preventieve mond- en tandzorg voor kinderen en jeugdigen door de GGD Noorden Oost- Gelderland in de Achterhoek Inleiding In de Achterhoek bestaat sinds jaar en dag het ROMA, het Regionaal

Nadere informatie

Commissienotitie. Onderwerp Alcohol 16 min geen goed begin. Status Informerend

Commissienotitie. Onderwerp Alcohol 16 min geen goed begin. Status Informerend Onderwerp Alcohol 16 min geen goed begin Status Informerend Voorstel 1. Kennis te nemen van de activiteiten die in Boxtel en Veghel worden ondernomen in het kader van het project Alcohol 16 min geen goed

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 16 december 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 29 januari 2009 Nummer raadsnota: 9 Onderwerp: 1e begrotingswijziging GROGZ 2009 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Zaak : 00473413 Onderwerp Portefeuillehouder Mevrouw drs. M. Mulder Datum raadsvergadering 12 juli 2016 Samenvatting Vanuit de Wet publieke gezondheidszorg (Wpg) neemt Heusden, samen met 26 andere gemeenten,

Nadere informatie