Verslag Vrijwilligerswerk en mantelzorgondersteuning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Vrijwilligerswerk en mantelzorgondersteuning"

Transcriptie

1 Verslag Vrijwilligerswerk en mantelzorgondersteuning Op 13 april 2010 zaten verschillende organisaties in de gemeente Voorst met elkaar om tafel om te praten over de toekomst van de mantelzorgondersteuning en vrijwilligerswerk. Het doel was zicht te krijgen op de huidige stand van zaken en toekomstige ambities te inventariseren. In dit verslag is te lezen hoe deze bijeenkomst is verlopen en welke informatie het heeft opgeleverd. Waarom was deze bijeenkomst? Gemeenten hebben met de invoering van de Wmo de wettelijke taak gekregen om de ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers vorm te geven. Daar er steeds meer een appèl gedaan wordt op de eigen verantwoordelijkheid van burgers om voor elkaar te zorgen, raakt dit de vrijwilliger en de mantelzorger. Staatssecretaris Jet Bussemaker heeft een richtinggevend kader geformuleerd in de vorm van vijf basisfuncties voor vrijwilligerswerk en acht functies voor mantelzorg. Daarmee krijgen de gemeenten een houvast om hun lokale ondersteuningsstructuur effectief in te richten, aan te sturen en lokale inspanningsverplichtingen te formuleren. Het laat de gemeenten zelf vrij op welke wijze zij zelf haar beleid formuleert en uitvoert. Meer informatie is te vinden op De gemeente wil haar vrijwilligerswerk- en mantelzorgbeleid voor de komende jaren toekomstproof maken en ziet de invoering van de nieuwe basisfuncties als een goed moment. Dit betekent dat zij zowel met vrijwillige inzet als met mantelzorgondersteuning aan de slag wil gaan. De gemeente maakt graag gebruik van de kennis en ervaring die door de verschillende organisaties uit Voorst is opgedaan. Hoe verliep de bijeenkomst? De bijeenkomst bestond uit een ochtend- en middaggedeelte. In het ochtendgedeelte stond het vrijwilligerswerk centraal en in het middaggedeelte de mantelzorg. Spectrum begeleidde de bijeenkomsten. Het was een interactieve sessie. In een levendige discussie werd duidelijk wat er nodig is nodig is om het vrijwilligerswerkbeleid en mantelzorgondersteuning toekomstproof te maken. De opbrengst van deze bijeenkomsten is vastgelegd in dit verslag. In de bijlage staan de deelnemers vermeld, die deze dag tot een succes hebben gemaakt. V /Mkk/Cl 1.

2 Vrijwilligerswerk De vrijwillige inzet van burgers, zowel informeel en ongeorganiseerd als in georganiseerd verband vormen een onmisbaar deel van de civil society. Zowel voor de samenleving als voor het individu zijn ze van groot belang. Vier op de tien burgers doen iets voor anderen. Voor de gemeente Voorst betekent dit dat inwoners iets doen voor de samenleving. Deze vrijwilligers zijn hard nodig en verdienen het om adequate, professionele ondersteuning te krijgen. Deze ondersteuning hoeft niet alleen lokaal ontwikkeld te worden. In regionaal verband zou gekeken kunnen worden naar de beschikbare expertise en hoe de gemeente Voorst daar gebruik van kan maken. Inventarisatie, discussie en ideeën De inventarisatie en discussie vond plaats aan de hand van een aantal vragen. Wat is er in Voorst nodig om in 2012 een vrijwilliger te kunnen zijn? Dit was de openingsvraag van de bijeenkomst over het vrijwilligerswerk. De deelnemers hebben wel ideeën waar (in de toekomst) het vrijwilligerwerk aan moet voldoen. Het gaat om aansluiten bij wensen en capaciteiten van vrijwilligers zelf. Het aanbod voor hen moet vernieuwend, flexibel, leerzaam en uitdagend en projectmatig van opzet zijn. De toekomstige vrijwilligers weten goed wat ze willen en daar moeten organisaties bij aan kunnen sluiten. Ook werd aandacht gevraagd voor de waardering van vrijwilligers. Voor nieuwe doelgroepen heeft men een zorg uitgesproken; deze krijgen weinig faciliteiten. Hoe doe je dit dan? De ideeën hierover liggen vooral op het terrein van versterken van datgene dat er al is namelijk een database, netwerken en richten op bedrijfsleven. Het is minder gericht op vernieuwing. Dit kan iets zeggen over de (on)mogelijkheden om nieuwe ontwikkelingen te vertalen naar ander vormen van ondersteuning. Beschikbare uren en menskracht kunnen hier debet aan zijn. Hoe is de ondersteuning nu? De ondersteuning is aan de magere kant. Er is een steunpunt, maar dit heeft een beperkte taak. De cliëntenraad heeft als taak ook prestatieveld 4 als aandachtgebied voor haar rekening te nemen, maar dit mag nog sterker ontwikkeld worden. V /Mkk/Cl 2.

3 Hoe zit het met de basisfuncties in Voorst? Bij dit onderdeel namen we de invulling van de basisfuncties in Voort onder de loep. Per basisfunctie discussieerden de deelnemers over twee, steeds verschillende, vragen. 1. Vertalen maatschappelijke ontwikkelingen In de gemeente is men in staat om een visie te ontwikkelen op nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen en daar middels interactieve beleidsvorming beleid op te formuleren en uitvoering aan te geven. Wat zijn lokale ontwikkelingen? Als lokale ontwikkelingen werd een aantal thema s genoemd in de sfeer van randvoorwaarden (meer regels), voorzieningen (toename in Twello, afname in kleine kernen), aanbod (te weinig, meer in Twello, nieuwe doelgroepen), samenwerking (steeds meer) en de vergrijzing. Hoe ziet de toekomst er dan uit? De deelnemers gaven aan vooral in te zetten op jongeren. Zoals jongeren als vrijwilligers te laten instromen en projecten met jong en oud te stimuleren. Het betrekken van het bedrijfsleven wordt ook gezien als kans en er moeten meer kleinschalige activiteiten georganiseerd kunnen worden door vrijwilligers. 2. Verbinden en makelen In de gemeente is men in staat om de verwachtingen en belangen van de verschillende maatschappelijke spelers met elkaar te verbinden, meer in het bijzonder het makelen van vraag en aanbod op terreinen die door de gemeente van speciaal belang wordt geacht. Twee vragen stonden bij deze basisfunctie centraal: Wat wordt nu verbonden en wat moet bereikt worden met verbinden en makelen? Verbinden? De deelnemers hebben wel ideeën. Dit varieerde van het uitgeven van een dorpskrant, jaarlijkse bijeenkomsten, 55+markt tot een vacaturebank en een steunpunt. Het blijkt dat er al diverse netwerken bestaan waar organisaties elkaar treffen. Wel wordt een toenemende concurrentie opgemerkt die de samenwerking onder druk zet. Wat willen we bereiken? De ontwikkelingen moeten zitten in: het creëren van een goede database, versterken van de netwerken, meer gebruik maken van de media, kennisoverdracht en naast de 55+ beurs ontwikkelen van vernieuwing. V /Mkk/Cl 3.

4 3. Versterken In de gemeente is men in staat om een effectieve lokale of regionale ondersteuningsinfrastructuur op te bouwen en/of te onderhouden. Een lokale ondersteuningsstructuur is de verzameling georganiseerde netwerken die, bijvoorbeeld op een centraal punt samengebracht, vanuit een specifieke expertise vrijwilligerswerk ondersteunen en onderhouden. We inventariseerden welke ondersteuning er nu is en waar behoeften aan is. Is er een lokale ondersteuningsinfrastructuur? De conclusie van de discussie is dat er nog weinig ondersteuning is. Er is een steunpunt, het prestatieveld 4 is onderdeel van de cliëntenraad maatschappelijke ondersteuning en er is bereidheid om samen te werken. Er is behoefte aan regie door de gemeente, een actief steunpunt en goede advisering door de cliëntenraad maatschappelijke ondersteuning. 4. Verbreiden In de gemeente is men in staat om het vrijwilligerswerk te promoten en uiting te geven aan de waardering van het vrijwilligerswerk De vragen waren wat gebeurt er nu aan waardering en promotie en wat wil de gemeente bereiken met deze functie. Is er waardering voor vrijwilligers? De vrijwilligersorganisaties doen veel aan waardering voor hun eigen vrijwilligers. Ook randvoorwaardelijk is veel geregeld zoals overeenkomsten en contracten, reiskostenvergoeding, recepties en feesten. Ook doet de gemeente mee aan tal van landelijke festiviteiten zoals de internationale vrijwilligersdag en NL doet. Er worden complimenten gegeven en pluimen uitgedeeld. Wat gebeurt er met waardering en promotie? De gemeente Voorst besteedt op diverse manieren aandacht aan het vrijwilligerswerk. Eén keer per jaar wordt de pluim en het compliment uitgedeeld. Twee keer per jaar kunnen vrijwilligers zich inschrijven voor cursussen en workshops. Voorst doet mee aan de landelijke actie NL doet en heeft een collectieve verzekering afgesloten. Waar willen we naar toe met waardering en promotie? Deelnemers stelden een top drie samen: 1. Promotie van vrijwilligerswerk door regelmatig in het nieuws te verschijnen. 2. Verandering stimuleren voor nieuwe vrijwilligers; flexibeler maken van organisaties. 3. Welkomstgroet aan nieuwe inwoners door aandacht te besteden aan het doen van vrijwilligerswerk. V /Mkk/Cl 4.

5 5. Verankeren In de gemeente is men in staat om de opgedane kennis en ervaring in het vrijwilligerswerk te borgen en vast te leggen. Wat wordt er in Voorst aan kennis gedeeld? Er wordt nog weinig gedeeld met elkaar. Vanuit het steunpunt worden de eerste pogingen ondernomen. Deze bijeenkomst wordt zeer gewaardeerd door de deelnemers en wordt gezien als goed middel om kennis en ervaring uit te wisselen. Hoe kan het dan beter? De volgende ideeën werden genoemd: Centraal punt voor vragen en informatie, maar ook inleveren van hele praktische kennis zoals: beleidsnota s, materiaal, cursussen en opleidingen. Een bijeenkomst als deze (jaarlijks) herhalen. Van nieuwe ontwikkelingen op de hoogte worden gehouden (bijvoorbeeld via de mail). Communicatie en samenwerking opstarten. Ideeën voor vervolg 1. Bepaal de kaders voor het gemeentelijk beleid en maak afspraken met uitvoerders over het behalen van resultaten. Laat je voeden door de expertise die beschikbaar is, waaronder de informatie uit deze bijeenkomst. 2. Doe de goede dingen en doe de dingen goed. Door de beperkte taak van het steunpunt lijkt het erop dat gekozen wordt voor een traditioneel ondersteuningsaanbod. Begrijpelijk, maar het is de vraag of hiermee de vrijwilliger het best mee worden bediend. Kennis en know-how is er. Koppel de Wmodoelstellingen aan de opbrengsten van deze dag en vertaal deze in prioriteiten. Bepaal met het steunpunt en eventueel andere betrokkenen en vrijwilligers de agenda voor de toekomst. 3. Maak onderscheid tussen lokaal aanbod en wat uit de regio te halen is. Door beter gebruik te maken van de regio, kan het aanbod worden uitgebreid en verbeterd. 4. Koppel de resultaten terug naar de deelnemers en organiseer jaarlijks een bijeenkomst voor het uitwisselen van kennis en ervaringen. V /Mkk/Cl 5.

6 Mantelzorgondersteuning Voorst zonder mantelzorgers is niet denkbaar. Naar schatting zorgen in Voorst circa mantelzorgers langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Zij leveren een belangrijke en onmisbare bijdrage aan de (langdurige) zorg. In de verdeling van de zorg aan mensen thuis neemt 75% de mantelzorg voor haar rekening en 20% de professionele zorg. De overige 5% wordt ingevuld door vrijwilligerszorg. De zorg en hulp die door mantelzorgers wordt geboden valt of staat echter met de ondersteuning en de waardering van de gemeente, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Inventarisatie, discussie en ideeën De deelnemers bespraken een aantal vragen en brachten het huidige aanbod en de gewenste situatie beeld. Hoe kun je een op een goede manier mantelzorger zijn? Dit was de openingsvraag voor de discussie. De deelnemers leggen een accent op goede informatie, aandacht waardering en erkenning (bewustwording), een goede en breedgedragen ondersteuningsstructuur, waarbij snel en flexibele zorg aanvullend ter beschikking is en waarbij de drempel naar zorg laag is. Mantelzorgers moeten ook in staat gesteld worden een eigen netwerk op te bouwen. Onderzoek: overbelasting komt veel voor. Mantelzorg is meestal geen bewuste keuze, men rolt erin en heeft vooraf vaak geen idee hoe lang de zorg gaat duren. Soms wordt de zorg te zwaar of is het een zware belasting voor het privéleven van de mantelzorger. Uit onderzoek van het SCP (2009) komt naar voren dat ongeveer 28% van de mantelzorgers een matige belasting ervaart door informele hulpverlening. Bij 17% van de mantelzorgers is sprake van ernstige belasting of overbelasting. Zij voelen zich vaak in de greep gehouden door het eigen plichtsgevoel en hebben moeite met het combineren van hulpverlening en taken in werk en gezin. Daarnaast is er weinig tijd voor sociale contacten. V /Mkk/Cl 6.

7 Hoe zit het met de basisfuncties in Voorst? De basisfuncties zijn geformuleerd om een zo goed mogelijke ondersteuningsstructuur voor mantelzorgers te creëren. Op deze bijeenkomst kijken de deelnemers over de invulling van deze basisfuncties. Zij krijgen steeds twee vragen voorgelegd namelijk: Wat is er in Voorst voor mantelzorgers geregeld (voorzieningen, ondersteuningen enz.)? Wat wensen we in de nabije toekomst voor mantelzorgers? 1. Informatie Informatie kan zich direct op de individuele mantelzorger richten, maar heeft ook een meer algemene en indirecte functie. Informatie aan een breed publiek over mantelzorg en mantelzorgondersteuning draagt bij aan bewustwording over, (h)erkenning van mantelzorg en het belang van ondersteuning daarbij. Bij de welzijnstichting Mens en Welzijn is een ouderen adviseur en mantelzorgconsulent ondergebracht. Daarnaast geeft het WMO loket informatie en is er sociaal raadsvrouw. Ook is er informatie voor mantelzorgers te vinden op websites en in de gemeentegids (ziekten, voorzieningen). In het Voorster Nieuws is tevens informatie voor mantelzorgers te vinden. Wat willen we in de toekomst? Mantelzorggids Uitwisseling kennis organisaties (formele zorg/informele zorg) structureel overleg (regie gemeente) WMO loket waar alle informatie beschikbaar is en wordt ook aangeboden Doelgroepgerichte informatiefolders Deskundigheidsbevordering bijvoorbeeld praktijkondersteuners/ t.a.v. mantelzorg, thuiszorgorganisaties Meer PR in lokale pers (interviews!) Noot: de mantelzorggids bestaat al en er is deskundigheidsbevordering. Blijkbaar is de onbekendheid met dit aanbod een probleem en niet het probleem zelf. Praktijk Mantelzorgers geven aan dat er veel tijd gaat zitten in het zoeken naar informatie en het regelen van de ondersteuning. Duidelijke informatie over het aanbod in een gemeente en een eenvoudige aanvraagprocedure van de gewenste voorziening kan de mantelzorger veel tijdswinst opleveren. Diverse gemeenten kiezen voor informatie op de website en/of hebben een gids ontwikkeld met informatie voor mantelzorgers. V /Mkk/Cl 7.

8 2. Advies en begeleiding Een groot aantal mantelzorgers heeft behoefte aan meer dan alleen informatie. Een luisterend oor is vaak allereerst van belang. Vervolgens het ondersteunen en begeleiden bij het vinden van de weg in het grote aantal mogelijkheden, het zetten van stappen naar instanties, het maken van keuzes. De functie advies en begeleiding geeft hier een antwoord op en kenmerkt zich door een individuele benadering. Zij kunnen verleend worden aan huis bij de mantelzorger of elders. Advies en begeleiding wordt geboden door het Wmo loket, de sociaal raadvrouw en de ouderenadviseur en mantelzorgconsulent (steunpunt mantelzorg). Een knelpunt is dat de ondersteuning door de instellingen niet is gestructureerd. Sommige ondersteuning wordt wordt op basis van indicatie gegeven. Wat willen we in de toekomst? Doelgroepgericht Gericht op zelfredzaamheid Vergroten sociaal netwerk (door coaching) Begeleiden/opzetten zelfhulpgroepen Voordeel van doelgroepgericht werken en/of maatwerk Mantelzorgers zijn geen homogene groep. De ondersteuningsbehoefte hangt samen met hun persoonlijke situatie en die van de zorgvrager. Denk financiële situatie of woonsituatie en het wel of niet hebben van een gezin of een betaalde baan. Vaak wordt bij organisaties nog te weinig rekening gehouden met de situatie van de mantelzorger. Hierdoor sluit informatie, adviezen of ondersteuning niet altijd aan op de behoefte. 3. Emotionele steun De behoefte van mantelzorgers gaat soms verder dan een luisterend oor. Zorg, ziekte en snel veranderende perspectieven vragen een specifieke ondersteuning, omdat de ermee gepaard gaande emoties het moeilijk maken Om mantelzorg te verlenen zonder overbelast te raken. De functie emotionele steun staat meestal niet los van de functies informatie, advies en begeleiding. Emotionele steun kan individueel of groepsgewijs worden gegeven. Mantelzorgers kunnen zorgen onder andere delen met de ouderenadviseur, de mantelzorgconsulent en maatschappelijk werker. Daarnaast is er een groepsaanbod voor lotgenotencontact, o.a. dagjes uit (respijt), inloopochtenden, eventuele gespreksgroepen, activiteiten jonge mantelzorgers (Zonnebloem), vakanties bijvoorbeeld Rode Kruis. In Voorst is ook een Maatjesproject in samenwerking met De compagnon. V /Mkk/Cl 8.

9 Wat willen we in de toekomst? Verbeteren signaleringsfunctie Verbeteren contact mantelzorgconsulten en mantelzorger (één keer per jaar contact/bezocht) Samenwerking met andere organisaties en persoonlijk contact 4. Educatie Mantelzorgers kunnen gebaat zijn bij voorlichting en training. Dit gaat verder dan informatie en advies en wordt meestal groepsgewijs aangeboden, maar het kan ook individueel. Vaak is binnen de setting van educatie ook emotionele steun te vinden, omdat deelnemers ook lotgenoten zijn. De educatie kan zich richten op zorg en ziekte, maar ook op de mantelzorger zelf. In Voorst zijn diverse mogelijkheden voor educatie. Bijvoorbeeld Altzheimer café, bijeenkomst jonge mantelzorgers, informatie over het gebruik van hulpmiddelen, informatie over regelingen, themabijeenkomsten en ontspanningscursussen. Wat willen we in de toekomst? Voorlichtingsbijeenkomsten: plattelandsvrouwen, Rode Kruis 5. Praktische hulp Mantelzorgers hebben veelal behoefte aan diverse vormen van praktische hulp. Deze praktische hulp is vaak gericht op de zorgbehoevende, maar het is beter om voor het hele systeem (huishouden, familie) de specifieke situatie in kaart te brengen en na te gaan welke praktische ondersteuning verder nog verlichting van de mantelzorgtaak kan brengen. Voorzieningen: bijvoorbeeld traplift-scootmobiels Thuiszorg Vrijwilligers hulpdienst Klussendienst/boodschappendienst Maaltijdvoorziening Administratieve hulp (formulieren brigade) Vervoer door vrijwilligers V /Mkk/Cl 9.

10 Wat willen we in de toekomst? Meer ondersteunende diensten zoals hulp bij de tuin, linnen/was, sneeuwruimen Combinaties eventueel met leerlingen in het kader van de Maatschapelijke Stages Leuk voorbeeld: Mantelzorgondersteuning en Maatschappelijke Stage een goede match. In Panningen bestaat de boodschappendienst 'Graag Gedaan'. De VMBO scholieren van rond de 13 jaar hebben de boodschappendienst opgezet in het kader van hun maatschappelijke stage. De leerlingen helpen mensen die moeite hebben met boodschappen doen en verlichten zo het werk van de mantelzorger. 6. Respijtzorg Respijtzorg is een verzamelbegrip voor voorzieningen die de mantelzorg tijdelijk en/of volledig overnemen, zodat de mantelzorger de zorg uit handen kan geven om eigen activiteiten te ontplooien (werk, opleiding, ontspanning). In Voorst zijn diverse vormen van respijt. Aanbod voor weekenden en deelname aan weekeinden is beperkt Regeling vervangende zorg, door vrijwilligers en/of professionele krachten Logeer/vakantieopvang voor mensen met een beperking/ziekte, enz. Dagopvang voor hulpbehoevenden, ter ontlasting van de mantelzorger Ontspanningsarrangement Vrijwillige oppascentrale Dagje uit/ontspannende activiteiten-middag/ochtend Vriendendiensten Wat willen we in de toekomst? Respijtzorg: aanbod is beperkt, zou meer gedifferentieerd moeten zijn Meer mogelijkheden voor vervangende zorg 7. Financiële tegemoetkoming Mantelzorgers die vanwege het zorgen in financiële problemen raken, hebben behoefte aan tegemoetkoming in de kosten, bijvoorbeeld fiscale compensatie of bijzondere bijstand. Voor mantelzorgers is er het Mantelzorgcompliment (SVB). Verder is belastingvoordeel mogelijk, bijzondere bijstand chronisch zieken en een PGB voor partner/kind/ mantelzorger. Een andere attentie is een bloemetje/bon voor mantelzorger. V /Mkk/Cl 10.

11 Wat willen we in de toekomst? Reiskostenvergoeding voor mantelzorgers Mantelzorgkaart 8. Materiële hulp Naast praktische en/of financiële steun kunnen mantelzorgers materiële hulp gebruiken, ook dit is sterk afhankelijk van de situatie en behoeften. Vaak is deze materiële hulp primair gericht op een zorgbehoevende (voorzieningen gehandicapten). Bij de toewijzing kan ook expliciet het belang van de mantelzorger(s) betrokken worden. Middelen ter ontlasting en ondersteuning Voorziening gehandicapten en/of chronisch zieken enz. Woningaanpassing Hulpmiddelen Parkeerkaarten Wat willen we in de toekomst? Inkomensafhankelijke middelen Minimale/maximale voorzieningen/financiering Door de regels heen kijken: kijken hulpvraag cliënt Conclusies en ideeën voor de toekomst Uit de bijeenkomst komt een uitgebreid aanbod voor mantelzorgers naar voren. Bij alle basisfuncties worden diverse voorzieningen en regelingen ter ondersteuning van de mantelzorgers opgesomd. Het idee is echter dat mantelzorgers er te weinig gebruik van maken. Dat kan verschillende oorzaken hebben o.a.: Mantelzorgers zijn zich niet bewust van de riscio s van overbelasting en vraagt daarom niet om ondersteuning. Het aanbod (ondersteuning) is onvoldoende bekend bij mantelzorgers en de omgeving van de mantelzorger (zoals vrienden, bekenden, vrijwilligers, professionals). Het aanbod sluit niet aan op de behoefte van mantelzorgers. De kwaliteit van het aanbod is onvoldoende. V /Mkk/Cl 11.

12 Ideeën om hier aan verder te werken zijn: Besteed aandacht aan bewustwording van de risico s van overbelasting. Zorg dat mantelzorgers en hun omgeving signalen van belasting herkennen. Dit kan door regelmatig voorlichting over het thema te geven. Ook zijn er speciale folders. Maak de ondersteuningmogelijkheden bij mantelzorgers en hun omgeving bekend, bijvoorbeeld via krantenartikelen en website. Ook een mantelzorggids kan het aanbod onder de aandacht brengen en is tevens een handig naslagwerk. Maak gebruik van kennis en expertise uit de regio (andere gemeenten/instellingen). Evalueer het ondersteuningsaanbod voor de mantelzorgers. Registreer vragen van mantelzorgers en het gebruik van voorzieningen. Doe periodiek een tevredenheidsonderzoek. Andere ideeën die de ondersteuning kunnen verbeteren: Meer afstemming en samenwerking tussen de verschillende organisaties (bouw een ondersteuningstructuur). Diensten en activiteiten meer richten op specifieke doelgroepen. Activiteiten opzetten waarmee het sociale netwerk van de mantelzorger wordt vergroot (zelfredzaamheid). Het aanbod beter afstemmen op de persoonlijke situatie van de mantelzorger. V /Mkk/Cl 12.

13 Bijlage 1: Deelnemerslijst Ochtend : vrijwilligerswerk 1. Stichting Mens en welzijn, Steunpunt vrijwilligerswerk, mevrouw R. Kasemir, Jachtlustplein 11, 7391 BW Twello, r.kasimir@mensenwelzijn.nl 2. Cliëntenraad Maatschappelijke Ondersteuning, de heer P. Maters. IJsbaanweg 13, 7391 HH Twello, Maters4@xs4all.nl 3. Cliëntenraad Maatschappelijke Ondersteuning, mevrouw M. Eggermont, Statenhoed 14, 7391 GV Twello, m.eggermont22@chello.nl 4. Trimenzo, De heer G. Küpers, Binnenweg 2, 7391 GP Twello, gkupers@trimenzo.nl 5. Zozijn, mevrouw M. Ober, Molenallee 50, 7384 AN Wilp, m.ober@zozijn.nl 6. Rode Kruis mevrouw T. Krijnen, treesredcross@gmail.com 7. Rode Kruis, mevrouw G. van der Linden, A. van Ostadestraat 3, 7391 BH Twello, a.v.d.linde9@kpnplanet.nl 8. Algemeen Belang Teuge, mevrouw M.G.P. Wieggers, Zandenallee 2, 7395 PC Teuge, info@algemeenbelangteuge.nl 9. Gemeente Voorst, de heer P. Krük, postbus 9000, 7390 HA Twello, peter.k@voorst.nl Middag : mantelzorg 1. Steunpunt mantelzorg, mevrouw C. Kalker, postbus 36, 7390 AA Twello, c.kalker@mensenewelzijn.nl 2. Stichting Mens en Welzijn, mevrouw L. van Tongeren, postbus 36, 7390 AA Twello, l.vantongeren@mensenwelzijn.nl 3. Cliëntenraad Maatschappelijke Ondersteuning, de heer P. Maters. IJsbaanweg 13, 7391 HH Twello. Maters4@xs4all.nl 4. Cliëntenraad Maatschappelijke Ondersteuning, mevrouw M. Eggermont, Statenhoed 14, 7391 GV Twello, m.eggermont22@chello.nl 5. Trimenzo, De heer G. Küpers, Binnenweg 2, 7391 GP Twello, gkupers@trimenzo.nl 6. Regionale Steunpunten Mantelzorg, mevrouw T. Vollebregt, Regentesselaan 2B, 7311 AC Apeldoorn. t.vollebregt@dekap.nl 7. Gemeente Voorst, de heer P. Krük, postbus 9000, 7390 HA Twello, peter.k@voorst.nl V /Mkk/Cl 13.

14 V /Mkk/Cl 14.

Notitie basisfuncties vrijwilligerswerk en mantelzorg. Gemeente Voorst, vakgroep Zorg, februari 2011 (2011-10958)

Notitie basisfuncties vrijwilligerswerk en mantelzorg. Gemeente Voorst, vakgroep Zorg, februari 2011 (2011-10958) Notitie basisfuncties vrijwilligerswerk en mantelzorg Gemeente Voorst, vakgroep Zorg, februari 2011 (2011-10958) INHOUD Blz. Inleiding 3 Wat is vrijwilligerswerk en wat is mantelzorg? 3 Gemeente Voorst

Nadere informatie

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Welkom De steunpunten algemeen Stand van zaken steunpunt vrijwilligers Stand van zaken steunpunt mantelzorg Vragen Contactgegevens De steunpunten Startbijeenkomst

Nadere informatie

Gelet op het collegevoorstel van 22 juni 2010 waar de volgende uitgangspunten zijn ODoenomen:

Gelet op het collegevoorstel van 22 juni 2010 waar de volgende uitgangspunten zijn ODoenomen: gemeente nieuwkoop gemeenteraad IIIIIIIIII G10.0709 nieuwkoop raadsbesluit onderwerp Kadernotitie mantelzorgbeleid 2010-2013 Gelet op het collegevoorstel van 22 juni 2010 waar de volgende uitgangspunten

Nadere informatie

Wij wensen u de komende tijd veel succes met het invullen van prestatieveld 4 van de Wmo, zodat ook uw gemeente in 2012 kan zeggen:

Wij wensen u de komende tijd veel succes met het invullen van prestatieveld 4 van de Wmo, zodat ook uw gemeente in 2012 kan zeggen: Goed Voor Elkaar Checklist basisfuncties lokale ondersteuning mantelzorg Toelichting Voor u ligt een vragenlijst over mantelzorgondersteuning binnen uw gemeente. Deze vragenlijst ligt er niet zomaar. Vanuit

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1 Startnotitie Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014 Versie: 21 april 2011 1 1. Aanleiding 1.1. Voor u ligt de startnotitie vrijwilligersbeleid, directe aanleiding voor deze startnotitie

Nadere informatie

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Datum: maart 2015 Afdeling: Samenlevingszaken In- en aanleiding Voor u ligt de startnotitie voor de aankomende beleidsnota van de gemeente

Nadere informatie

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg P a g i n a 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Begrippen 1-2 3. Verschillen tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk 2 4. Mantelzorg in Rotterdam 2-3 5. Visie van Fener Zorg op mantelzorg en vrijwilligers

Nadere informatie

Manifest. van de mantelzorger

Manifest. van de mantelzorger Manifest van de mantelzorger Manifest van de Mantelzorger Mantelzorgers zijn mensen die onbetaald en vanuit een persoonlijke band zorgen voor een hulpbehoevende oudere, chronische zieke of gehandicapte

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan

Uitvoeringsprogramma Vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan Uitvoeringsprogramma Vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan Kantelen naar vrijwilligers Gemeente Oostzaan 22-12-2011 Joost Nellen, JongeHonden Anne Vrieze, WWZ Consultancy Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1.

Nadere informatie

Welkom. Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013. Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent

Welkom. Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013. Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent Welkom Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013 Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent Inhoud presentatie Informatie en kengegevens Steunpunt Mantelzorg De praktijk aan het

Nadere informatie

Programma. 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph uur. 2. Presentatie van organisaties uur Pluspunt MEE Activite

Programma. 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph uur. 2. Presentatie van organisaties uur Pluspunt MEE Activite Programma 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph 19.35-19.55 uur 2. Presentatie van organisaties 19.55-20.10 uur Pluspunt MEE Activite 3. Presentatie 20.15-20.20 uur Gemiva Mezzo LVvm 4. Workshops in

Nadere informatie

Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/ Behandelend ambtenaar N.H. Emck Postreg.nr. Tel.nr Datum: 22 juni 2010

Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/ Behandelend ambtenaar N.H. Emck Postreg.nr. Tel.nr Datum: 22 juni 2010 Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/10-00259 Behandelend ambtenaar N.H. Emck Postreg.nr. Tel.nr 0345-636169 Datum: 22 juni 2010 ONDERWERP: Vaststellen van de nota mantelzorg Leerdam 2010-2014

Nadere informatie

Vrijwillige inzet is de basis

Vrijwillige inzet is de basis Vrijwillige inzet is de basis Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig om actief te worden als vrijwilliger. U kunt samen met vrijwilligers en organisaties een belangrijke rol spelen bij het stimuleren

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Dokkumer-Walden Het bieden van: Informatie (brochures, website, speciale gelegenheden) Advies en begeleiding (individueel) Emotionele steun: Luisterend oor Weg naar steunpunt soms

Nadere informatie

Mantelzorg waardering en ondersteuning

Mantelzorg waardering en ondersteuning 6 juli 2017 Mantelzorg waardering en ondersteuning Betreft: kadernota 2017-2021 Beste leden van de gemeenteraad, burgemeester, wethouder en andere aanwezigen, Vanavond wordt de kadernota 2017-2021 van

Nadere informatie

Feiten en cijfers mantelzorg

Feiten en cijfers mantelzorg Feiten en cijfers mantelzorg Hieronder leest u de meest belangrijke feiten en cijfers op het gebied van mantelzorg in Nederland uit het SCP-rapport 'Informele hulp: wie doet er wat?' (2015). Aantal mantelzorgers

Nadere informatie

Gemeente Sittard-Geleen. Uitvoeringsplan Informele Zorg Inzet van mantelzorgers en (zorg-)vrijwilligers

Gemeente Sittard-Geleen. Uitvoeringsplan Informele Zorg Inzet van mantelzorgers en (zorg-)vrijwilligers Gemeente Sittard-Geleen Uitvoeringsplan Informele Zorg Inzet van mantelzorgers en (zorg-)vrijwilligers 2015 Inhoud 1. Inleiding... 1 2.1 Mantelzorgondersteuning... 2 2.1.1 Aandacht aan de voorkant... 2

Nadere informatie

WMO-beleidsnotitie van het Land van Cuijk participatie en vrijwilligers

WMO-beleidsnotitie van het Land van Cuijk participatie en vrijwilligers WMO-beleidsnotitie van het Land van Cuijk participatie en vrijwilligers 05.12.2011 In de WMO-beleidsnotitie van Land van Cuijk is het volgende in hoofdstuk 6 opgenomen: 6.3.2 Vrijwilligers in de zorg Voor

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei Mantelzorgbeleid Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei 2016-1 Inleiding De Gouden Leeuw Groep hecht veel waarde aan een goede relatie tussen de cliënt, de mantelzorger en de medewerker(s) van De

Nadere informatie

Wie zijn mantelzorgers?

Wie zijn mantelzorgers? Mei 2018 1 Wie zijn mantelzorgers? Vanuit een relatie met de zorgvrager Vrijwillig en onbetaald Gedurende langere tijd Meer dan gebruikelijke zorg Mei 2018 2 In Nederland verlenen ruim 4 miljoen mensen

Nadere informatie

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Programma Welkom en korte kennismaking Pluspunt aan het werk Ouderen Mantelzorgers Visie Pluspunt op ontwikkelingen in sociaal domein Pluspunt aan het werk

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid ZAB Nederland

Mantelzorgbeleid ZAB Nederland Mantelzorgbeleid ZAB Nederland 1. Inleiding Mantelzorg is een thema dat momenteel veel aandacht krijgt in onze samenleving. Het gaat om zorg die noodzakelijkerwijs langdurig, onbetaald en vanuit een persoonlijke

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Mantelzorgbeleid

Rapport Onderzoek Mantelzorgbeleid Rapport Onderzoek Mantelzorgbeleid In opdracht van VNG Datum: 16-6-2015 Team Kennisnetwerk Wmo RadarAdvies Veemarkt 83, 1019 DB Amsterdam T (020) 463 50 50 www.radaradvies.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Mantelzorg in de gemeente Groesbeek

Mantelzorg in de gemeente Groesbeek Mantelzorg in de gemeente Groesbeek 1 Inleiding De gemeente is vanuit de Wmo verantwoordelijk voor ondersteuning van mantelzorgers. Met deze notitie wordt een eerste invulling gegeven aan die verantwoordelijkheid.

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

Betreft : Handreiking waardering mantelzorg door gemeenten Datum : 26-03-2014

Betreft : Handreiking waardering mantelzorg door gemeenten Datum : 26-03-2014 Mezzo memo Betreft : Handreiking waardering mantelzorg door gemeenten Datum : 26-03-2014 Waardering mantelzorg In het (concept)wetsvoorstel Wmo 2015 is geregeld dat de huidige grondslag voor het mantelzorgcompliment

Nadere informatie

GESCAND OP 2 7 APR, Page 1 of 3. Zant, Tim j. Van: Ellen Bartels j Gemeente Oostzaan

GESCAND OP 2 7 APR, Page 1 of 3. Zant, Tim j. Van: Ellen Bartels j Gemeente Oostzaan 27-4-2011 GESCAND OP 2 7 APR, 2011 Zant, Tim j. Page 1 of 3 Van: Ellen Bartels [e.bartels@mezzo.nl] j Gemeente Oostzaan Verzonden: dinsdag 26 april 2011 16:07 " ~" ~~" CC- Hanneke VenA/eij; Karin Verbeek;

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

=PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ

=PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ http://www.youtube.com/watch?v=6imhyppcmdo&list =PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ UITKOMST ENQUETE Najaar 2013: circa 140 vrijwilligersorganisaties aangeschreven Respons: 46% (65 vragenlijsten) Bij welke

Nadere informatie

6. VERLICHTEN. 6.1 Inleiding. 6.2 Werk netwerkgericht en zet in op preventie van

6. VERLICHTEN. 6.1 Inleiding. 6.2 Werk netwerkgericht en zet in op preventie van 6. VERLICHTEN U organiseert ondersteuning om ervoor te zorgen dat mantelzorgers de mantelzorgtaken kunnen (blijven) uitvoeren. 6.1 Inleiding Goede ondersteuning voor mantelzorgers draagt ertoe bij dat

Nadere informatie

Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen

Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen Inleiding De gemeente Harlingen wil passende ondersteuning bieden aan mantelzorgers. Inzicht in de belasting en ondersteuningsbehoeften van deze doelgroep

Nadere informatie

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen,

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen, Zwolle Rapportage Mantelzorg in beeld Resultaten uit onderzoeken onder mantelzorgers 2012 en 2014 De gemeente Zwolle wil de positie van de mantelzorger versterken en hun taak verlichten. Met de komst van

Nadere informatie

Dé mantelzorger bestaat niet

Dé mantelzorger bestaat niet Dé mantelzorger bestaat niet Deze notitie over mantelzorg is opgesteld is samenwerking met: Stichting Pulse, Plaatselijk Overleg Gehandicapten, het Nederlandse Rode Kruis, de Zonnebloem IJsselstein, de

Nadere informatie

Onderzoek naar de belasting en ondersteuningsbehoefte van mantelzorgers in de gemeente Leeuwarden; factsheet

Onderzoek naar de belasting en ondersteuningsbehoefte van mantelzorgers in de gemeente Leeuwarden; factsheet Onderzoek naar de belasting en ondersteuningsbehoefte van mantelzorgers in de gemeente Leeuwarden; factsheet April 2016 Inhoud Inleiding... 3 Methode... 3 Resultaten... 4 Achtergrondvariabelen... 4 Belasting...

Nadere informatie

Uitgangspunten vrijwilligersbeleid Papendrecht

Uitgangspunten vrijwilligersbeleid Papendrecht Uitgangspunten vrijwilligersbeleid Papendrecht De gemeente bepaalt de visie en het beleid op vrijwilligerswerk gericht op de lokale vraag. Binnen de Wmo (prestatieveld vier) zijn gemeenten verplicht de

Nadere informatie

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n.

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Steunpunt Mantelzorg, Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Informatie, advies & bemiddeling Geachte lezer, Steunpunt Mantelzorg: iets voor

Nadere informatie

Vraag 1: In 2017 wordt een pilot gestart voor gezinsondersteuning vanuit het sociaal team. Graag willen wij uitleg hoe de pilot eruit ziet?

Vraag 1: In 2017 wordt een pilot gestart voor gezinsondersteuning vanuit het sociaal team. Graag willen wij uitleg hoe de pilot eruit ziet? Datum : 13 februari 2017 Van : Het college Bijlagen : Onderwerp : Raadsvoorstel Beleidsplan Wmo en Jeugd 2017-2020 Zaak- / Docnummer : 17-22420/ 20012 Op grond van artikel 34b Reglement van Orde stelt

Nadere informatie

Invulling mantelzorgcompliment in Asten en Someren

Invulling mantelzorgcompliment in Asten en Someren Invulling mantelzorgcompliment in Asten en Someren Inleiding Tot 1 januari 2015 ontvingen mantelzorgers die aan bepaalde criteria voldeden via het SVB het mantelzorgcompliment. Per 1-1-2015 is deze regeling

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

Algemene vragen(1) Algemene vragen(2)

Algemene vragen(1) Algemene vragen(2) Algemene vragen(1) 1. Wat is uw naam? 2. Wat is uw telefoonnummer? 3. Wat is uw e-mailadres? 4. Heeft u zelf een achtergrond in de mantelzorg of in de intensieve vrijwilligerszorg (meerdere Algemene vragen(2)

Nadere informatie

Mezzo memo. Waardering mantelzorg. Uitgangspunten. : Waardering mantelzorg door gemeenten

Mezzo memo. Waardering mantelzorg. Uitgangspunten. : Waardering mantelzorg door gemeenten Mezzo memo Betreft : Waardering mantelzorg In de nieuwe Wmo is geregeld dat de huidige grondslag voor het mantelzorgcompliment per 1 januari 2015 vervalt. Gemeenten moeten dan bij verordening regelen op

Nadere informatie

Wordt de mantelzorger lokaal ondersteund?

Wordt de mantelzorger lokaal ondersteund? Onderzoeksresultaten Mantelzorgondersteuning in uw gemeente juni 2017 Wordt de mantelzorger lokaal ondersteund? Het Nationaal Mantelzorgpanel is gevraagd of zij bekend zijn met lokale mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

c. Inwoners Ingezetenen van de gemeente Heemskerk volgens de gemeentelijke basisadministratie.

c. Inwoners Ingezetenen van de gemeente Heemskerk volgens de gemeentelijke basisadministratie. Bekendmaking vaststelling beleid Burgemeester en wethouders van Heemskerk maken bekend op 21 maart 2016 de Nadere regels Subsidie vrijwillige inzet en mantelzorgondersteuning 2017-2019 te hebben vastgesteld.

Nadere informatie

Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13

Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13 Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13 1 Wat is Mezzo? Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Visie: Wij maken het mogelijk dat mensen op eigen wijze voor elkaar

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V.

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Visie op werken met mantelzorgers Hoofdstuk 2 : Wat kunnen mantelzorgers doen bij AYA Thuiszorg? Hoofdstuk 3 : Ondersteuning van mantelzorgers Hoofdstuk 4 : Mantelzorg en

Nadere informatie

Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht. secretariaat: Website:

Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht.  secretariaat: Website: Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht E-mail secretariaat: info@wmo-raadbarendrecht.nl Website: www.wmo-raadbarendrecht.nl Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 501

Nadere informatie

Maandelijkse nieuwsbrief Belangenbehartiging ANBO. Hoofdredacteur Margo Brands. Afmelden? Klik hier.

Maandelijkse nieuwsbrief Belangenbehartiging ANBO. Hoofdredacteur Margo Brands. Afmelden? Klik hier. Maandelijkse nieuwsbrief Belangenbehartiging ANBO. Hoofdredacteur Margo Brands. Afmelden? Klik hier. Onderwerpen nieuwsbrief mantelzorg special 2011: Algemeen... 1 10 november: Dag van de mantelzorg...

Nadere informatie

Menukaart voor mantelzorgers

Menukaart voor mantelzorgers Menukaart voor mantelzorgers Deze menukaart is samengesteld door Het Mantelzorgcentrum, Humanitas en Regionale Stichting WonenPlus (RSWP). Wat er op het menu staat is geen vaststaand gegeven, op verzoek

Nadere informatie

Vrijwilligers in de zorg voor en ondersteuning van ouderen in de nieuwe Wmo. Mieke Biemond

Vrijwilligers in de zorg voor en ondersteuning van ouderen in de nieuwe Wmo. Mieke Biemond Vrijwilligers in de zorg voor en ondersteuning van ouderen in de nieuwe Wmo Mieke Biemond Inhoud presentatie Kern- en knelpunten van de nieuwe Wmo Vrijwilligers in Nederland Toekomstagenda Informele zorg

Nadere informatie

Onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van Mantelzorgers in Kapelle

Onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van Mantelzorgers in Kapelle Onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van Mantelzorgers in Kapelle Utgevoerd in februari maart 2007 door Ronald Masclé. Inleiding Eén van de prestatievelden van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Putten, 22 december 2015. Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Putten.

Putten, 22 december 2015. Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Putten. Putten, 22 december 2015 Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Putten. Betreft: Mantelzorgondersteuning Gemeente Putten 2016 Geacht College, Op 1 december jl. ontving de Wmo-raad de adviesaanvraag

Nadere informatie

Onderstaand onze adviezen c.q. bevindingen n.a.v. het rapport van Companen d.d. juli 2014:

Onderstaand onze adviezen c.q. bevindingen n.a.v. het rapport van Companen d.d. juli 2014: Participatieraad Montfoort Secretaris Aad van der Veen Mannenhuisstraat 23 3417 ED Montfoort Tel. 0348 473129 aadvdrveen@zonnet.nl 23/10/2014 Onze referentie: ParRaad / U / 014 / 011 Geachte heer Vlaar,

Nadere informatie

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Mantelzorgondersteuning en waardering Versienummer 1

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Mantelzorgondersteuning en waardering Versienummer 1 Beslisnota voor de raad Openbaar Onderwerp Mantelzorgondersteuning en waardering Versienummer 1 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar Informant Erna van Dijk Eenheid/Afdeling Ontwikkeling / OWS Telefoon

Nadere informatie

MANAGEMENTSAMENVATTING MANTELZORG & VRIJWILLIGERS GEMEENTE HOUTEN

MANAGEMENTSAMENVATTING MANTELZORG & VRIJWILLIGERS GEMEENTE HOUTEN MANAGEMENTSAMENVATTING MANTELZORG & VRIJWILLIGERS GEMEENTE HOUTEN Gemeente Houten heeft in 2007 samen met 32 2 andere gemeenten deelgenomen aan de module Mantelzorg en Vrijwilligers van de benchmark Wmo.

Nadere informatie

Doen in 2019 en Actuele en correcte registratie van vrijwilligers (jaarlijkse controle).

Doen in 2019 en Actuele en correcte registratie van vrijwilligers (jaarlijkse controle). VERZAMELDOCUMENT SUBSIDIEVOORWAARDEN INFORMELE ZORG 2019 en Opleidingsaanbod. I Algemeen (voor alle organisaties) Opmerking: Als onderlegger hebben we het document waarop de discussie over de voorgestelde

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

MANTELZORGBELEID. Mantelzorgbeleid Pagina 1

MANTELZORGBELEID. Mantelzorgbeleid Pagina 1 MANTELZORGBELEID Mantelzorgbeleid Pagina 1 Werkgroep Mantelzorg April 2017 Inhoud MANTELZORGBELEID...1 Inleiding...3 1. Wat is mantelzorg...4 3. Uitwerking beleidsuitgangspunten...7 Communicatie en informatie...7

Nadere informatie

Besteding mantelzorgcomplimentgelden De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

Besteding mantelzorgcomplimentgelden De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Besteding mantelzorgcomplimentgelden 2018 J.Y. Bruining De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 62 68 1 6675440 - Geachte heer, mevrouw, Volgens het rapport van het Sociaal

Nadere informatie

3401 BK IJsselstein Postbus AA IJSSELSTEIN t f e

3401 BK IJsselstein Postbus AA IJSSELSTEIN t f e Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein bezoekadres Overtoom 1 Gemeenteraad IJsselstein 3401 BK IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJSSELSTEIN t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 1. Inleiding Een van de nieuwe punten in de Bijzondere Subsidieverordening

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid WZU Veluwe 2015

Mantelzorgbeleid WZU Veluwe 2015 Mantelzorgbeleid WZU Veluwe 2015 April 2015 Ant Stremmelaar Adviseur Zorg en Kwaliteit Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doel 3 3. Begripsbepaling 3 4. Uitgangspunten WZU Veluwe 4 2 Inleiding Mantelzorg

Nadere informatie

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering bericht Ontwikkeling Maatschappelijke Ontwikkeling Retouradres: Postbus 10007, 8000 GA Zwolle Participatieraad Zwolle t.a.v. de heer J. van der Heiden Sassenstraat 33 8011 PB..ZWOLLE Stadskantoor Lübeckplein

Nadere informatie

Enquête mantelzorg in de gemeente Haren

Enquête mantelzorg in de gemeente Haren Enquête mantelzorg in de gemeente Haren Inleiding Inwoners van Haren met fysieke of psychosociale beperkingen hebben vaak ondersteuning nodig om nog zo veel mogelijk volwaardig deel uit te kunnen maken

Nadere informatie

Mantelzorg, waar ligt de grens?

Mantelzorg, waar ligt de grens? Mantelzorg, waar ligt de grens? CDA Talentacademie 2014-2015 Anita Relou Wat is volgens het christendemocratisch gedachtengoed de grens van mantelzorg. Inleiding 2015. Een jaar met veel veranderingen in

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Mantelzorgwaardering 2016

Nota van B&W. onderwerp Mantelzorgwaardering 2016 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Mantelzorgwaardering 2016 Portefeuillehouder dr. Tom Hom Collegevergadering 27 Oktober 2015 inlichtingen Vivienne Otto (023-5673585) Registratienummer 2015.0049296

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

In de Gemeente Marum

In de Gemeente Marum In de Gemeente Marum Gezamenlijk Plan van aanpak ondersteuning mantelzorg en vrijwillige thuishulp van de gemeenten Marum, Grootegast en Leek 27 april 2006 Projectbureau WWZ Mw. H.J. Vrijhof J.J. de Jong

Nadere informatie

Nota Mantelzorg- en vrijwilligersbeleid GEMEENTE ZUNDERT 2017

Nota Mantelzorg- en vrijwilligersbeleid GEMEENTE ZUNDERT 2017 ZD17025557 Nota Mantelzorg- en vrijwilligersbeleid GEMEENTE ZUNDERT 2017 28 november 2017 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Definitie mantelzorger en vrijwilliger in de zorg... 4 Beleidsplan decentralisatie:...

Nadere informatie

Nota Mantelzorg 2015-2018 Evenwicht tussen draagkracht en draaglast 9 september 2015 1

Nota Mantelzorg 2015-2018 Evenwicht tussen draagkracht en draaglast 9 september 2015 1 Nota Mantelzorg 2015-2018 Evenwicht tussen draagkracht en draaglast 9 september 2015 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 Leeswijzer... 4 2. Wie is mantelzorger?... 4 3. Wat willen we met mantelzorgbeleid bereiken?...

Nadere informatie

De (on) zichtbare rol van de mantelzorger

De (on) zichtbare rol van de mantelzorger De (on) zichtbare rol van de mantelzorger Even voorstellen Kelly Bekebrede Mantelzorgconsulent Carinova Doelgroep chronisch zieken, palliatief en GGZ Werkzaam bij Carinova sinds 2009 Tot 2009 maatschappelijk

Nadere informatie

Wmo prestatieveld 4? Goed voor Elkaar!

Wmo prestatieveld 4? Goed voor Elkaar! Wmo prestatieveld 4? Goed voor Elkaar! Waarom Goed voor Elkaar? In de Wmo (Wet Maatschappelijke Ontwikkeling) is in prestatieveld 4 vastgelegd dat u als gemeente verantwoordelijk bent voor de ondersteuning

Nadere informatie

Mantelzorgconsulenten : Ardie Broekman, coördinator/miriam Uitterhoeve, projectmedewerker

Mantelzorgconsulenten : Ardie Broekman, coördinator/miriam Uitterhoeve, projectmedewerker Heerhugowaard, oktober 2012 Opdrachtgever Uitvoering : Gemeente Heerhugowaard : WonenPlus Noord-Holland Mantelzorgconsulenten : Ardie Broekman, coördinator/miriam Uitterhoeve, projectmedewerker 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Offerte voor. Gemeente AA en Hunze

Offerte voor. Gemeente AA en Hunze ~~q lz ijn Aa en Hun Ze 5tzchtinl1 Offerte voor Gemeente AA en Hunze "mantelzorgers in Beeld" fase 1: Q-meting van activiteiten CPM Offerte Mantelzorgers in Beeld fase 1: a-meting centraal punt mantelzorg

Nadere informatie

Gemeente Hattem - Nota Mantelzorgondersteuning

Gemeente Hattem - Nota Mantelzorgondersteuning GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hattem. Nr. 92794 13 juli 2016 Gemeente Hattem - Nota Mantelzorgondersteuning Inleiding De gemeente is vanuit de Wmo verantwoordelijk voor mantelzorgondersteuning.

Nadere informatie

Doel. Inleiding. De mantelzorger als samenwerkingspartner MANTELZORGBELEID VIERSTROOM

Doel. Inleiding. De mantelzorger als samenwerkingspartner MANTELZORGBELEID VIERSTROOM MANTELZORGBELEID VIERSTROOM Doel Het doel van deze tekst is een kader beschrijven waarbinnen doelstellingen en randvoorwaarden zijn vastgelegd die de samenwerking met mantelzorgers en ondersteuning van

Nadere informatie

Uitvoeringsplan mantelzorgers en vrijwillige thuiszorg

Uitvoeringsplan mantelzorgers en vrijwillige thuiszorg Uitvoeringsplan mantelzorgers en vrijwillige thuiszorg 2016-2018 September 2016 Inhoudsopgave 1. Aanleiding 3 2. Verloop proces 3 3. Reikwijdte uitvoeringsplan 3 4. Inleiding 4 4.1 Lokaal kader 4 4.2 Mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning sopgave 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 5 De gemeente... 5 Het Wmo loket... 5 Het gesprek... 6 2. Het gesprek voorbereiden... 7 Woonsituatie...

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid Stichting Hanzeheerd

Mantelzorgbeleid Stichting Hanzeheerd Mantelzorgbeleid Stichting Hanzeheerd December 2010 Auteur: Jan Hiemstra 1 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 H. 1. Actuele ontwikkelingen Blz. 4 H. 2. Afstemming mantelzorg en formele zorg Blz. 7 H. 3. Visie

Nadere informatie

Mantelzorgondersteuning in de oncologische zorg. Voorkom dat er achter de patiënt nog een patiënt opduikt!

Mantelzorgondersteuning in de oncologische zorg. Voorkom dat er achter de patiënt nog een patiënt opduikt! 1 Mantelzorgondersteuning in de oncologische zorg Voorkom dat er achter de patiënt nog een patiënt opduikt! Ans Verdonschot Beleidsmedewerker IKNL Jopke Kruyt Zorginnovatie en begeleiding PROGRAMMA Waar

Nadere informatie

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg!

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! Zorgloket Bergeijk De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! 2 Zorgloket Bergeijk De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zo lang mogelijk

Nadere informatie

Nota Mantelzorgondersteuning

Nota Mantelzorgondersteuning Nota Mantelzorgondersteuning Inleiding De gemeente is vanuit de Wmo verantwoordelijk voor mantelzorgondersteuning. Vanuit de oude Wmo is deze ondersteuning ondergebracht bij Stichting Welzijn Hattem (hierna

Nadere informatie

Hoofdstuk 14. Mantelzorg

Hoofdstuk 14. Mantelzorg Hoofdstuk 14. Mantelzorg Samenvatting Mantelzorg is zorg aan een bekende uit de eigen omgeving, die voor langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is en kan bestaan uit het huishouden doen, wassen

Nadere informatie

Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011. Aanpakken Maar!

Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011. Aanpakken Maar! Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011 Aanpakken Maar! INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. RONDETAFELGESPREKKEN 2.1 Algemene uitkomsten van de rondetafelgesprekken 2.2 Aanbevelingen professor Meijs

Nadere informatie

Er is een aantal aanleidingen om mantelzorgwaardering formeel te regelen. Deze zijn hieronder vermeld.

Er is een aantal aanleidingen om mantelzorgwaardering formeel te regelen. Deze zijn hieronder vermeld. Mantelzorgwaardering 1. Inleiding Mantelzorgwaardering biedt de gemeente de kans om de maatschappelijke bijdrage van mantelzorgers in de samenleving te erkennen en om mantelzorgers te vinden. Mantelzorger

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Raads inforrnatiebrief

Raads inforrnatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer o8. Ray 8o. oox Inboeknummer o88stozogg Dossiernummer 848.4o4 zr oktober zoo8 Raads inforrnatiebrief Betreft Impuls mantelzorgondersteuning zoo8-zoog. Inleiding Op voorstel

Nadere informatie

Respijtzorg in de regio

Respijtzorg in de regio Respijtzorg in de regio Pagina 1 van 7 Respijtzorg in de regio Aandachtspunten van aanbieders en verwijzers in het Land van Cuijk Respijtzorg in de regio Pagina 2 van 7 Inleiding Respijtzorg geeft mantelzorgers

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Ook de wensen en eisen aan de professionele organisaties veranderen door de kanteling.

Ook de wensen en eisen aan de professionele organisaties veranderen door de kanteling. Welzijn nieuwe stijl in gemeente Apeldoorn. Maatschappelijk agenderen gericht op de kanteling van formele naar informele zorg en het versterken van de zelfredzaamheid bewoners. Wat is interessant aan deze

Nadere informatie

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, ondersteuning werk en inkomen Hulp bij het Huishouden zodanig te ondersteunen dat u zo lang mogelijk en zo prettig mogelijk in uw eigen omgeving kunt blijven en goed kunt deelnemen aan de samenleving.

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 92/2015 Datum : 4 juni 2015 B&W datum : 16 juni 2015 Beh. ambtenaar : Lotte Vorwerg Portefeuillehouder : H. Rijks Onderwerp : Mantelzorgwaardering 2015 Aanleiding Momenteel

Nadere informatie

Pluk en plant. Oogsten en planten na 4 jaar vrijwillige inzet en informele zorg in de provincie Gelderland

Pluk en plant. Oogsten en planten na 4 jaar vrijwillige inzet en informele zorg in de provincie Gelderland Pluk en plant Oogsten en planten na 4 jaar vrijwillige inzet en informele zorg in de provincie Gelderland Datum: 20 juni 2012 Tijd: 9.00-13.30 uur Plaats: Huis der Provincie, Arnhem Komt u met ons de oogst

Nadere informatie

Offerte Mantelzorg in Beeld Fase 2 en fase 3.

Offerte Mantelzorg in Beeld Fase 2 en fase 3. Offerte Mantelzorg in Beeld Fase 2 en fase 3. Offerte is gebaseerd op de Opdrachtformulering Mantelzorgers in Beeld April 2013 opgesteld door de Gemeente Aa en Hunze Offerte mantelzorg in Beeld fase 2

Nadere informatie

Uitwerking basisfuncties. Intensieve vrijwilligerszorg in de samenleving

Uitwerking basisfuncties. Intensieve vrijwilligerszorg in de samenleving Uitwerking basisfuncties Intensieve vrijwilligerszorg in de samenleving Voorwoord Het ministerie van VWS publiceerde op 30 maart 2009 de basisfuncties lokale ondersteuning vrijwilligerswerk en mantelzorg.

Nadere informatie

De basisfuncties vrijwilligerswerk in de praktijk

De basisfuncties vrijwilligerswerk in de praktijk De basisfuncties vrijwilligerswerk in de praktijk Deze brochure is een uitgave van MOVISIE Tekst: Matthijs Terpstra, Vanessa Zondag, Fraukje van Dijk Eindredactie: afdeling Communicatie MOVISIE Vormgeving:

Nadere informatie