Onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van Mantelzorgers in Kapelle

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van Mantelzorgers in Kapelle"

Transcriptie

1 Onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van Mantelzorgers in Kapelle Utgevoerd in februari maart 2007 door Ronald Masclé. Inleiding Eén van de prestatievelden van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) die begin dit jaar van kracht is geworden is Het ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers. Om de problematiek en de gewenste behoefte aan ondersteuning van met name mantelzorgers in de gemeente Kapelle in kaart te brengen is besloten om daar onderzoek naar te doen. In dit verslag wordt eerst kort omschreven wat onder mantelzorg verstaan wordt en hoe het zich verhoud tot vrijwillige inzet. Enkele algemene landelijke trends en feiten met betrekking tot deze groep worden genoemd en vertaald naar de Kapelse situatie. De uitkomsten van het uitgevoerde onderzoek worden gepresenteerd en op basis van deze uitkomsten en conclusies worden een aantal uitgangspunten en oplossingsrichtingen geformuleerd. Wat is Mantelzorg Mantelzorg is meer dan gebruikelijke zorg in eigen kring: Een werkende vrouw met opgroeiende kinderen zorgt voor haar man die aan Multiple Sclerose lijdt. Een gepensioneerde man zorgt voor zijn ernstig zieke vrouw. Mantelzorg is langdurige, vaak intensieve zorg voor een chronisch zieke of gehandicapte partner, ouder of kind, of een vriend(in), buurvrouw of buurman. De relatie tussen de mantelzorger en de zorgvrager vormt de basis voor de aard van de mantelzorg. De zorg en ondersteuning wordt gegeven vanuit sociaal-emotionele betrokkenheid. Gebruikelijke zorg wordt mantelzorg als er meer dan 8 uur per week en meer dan 3 maanden achtereen zorg gegeven wordt. Mantelzorg verlenen is géén vrijwilligerswerk Mantelzorgers rollen erin, zij hebben weinig keuze. Vrijwilligers in de zorg daarentegen werken vanuit hun eigen persoonlijke motivatie en keuze, vaak vanuit een georganiseerd verband. Mantelzorg vormt samen met de vrijwillige thuiszorg de informele zorg.

2 Herkenning en erkenning De vraag naar mantelzorg en de druk hierop zal in de nabije toekomst toenemen vanwege de onder andere de vergrijzing en de oproep om meer verantwoordelijkheid en zorg te nemen in eigen kring. Tegelijkertijd beperken dezelfde vergrijzing, samen met de gewenste toename van de arbeidsparticipatie en verkleining van sociale netwerken de mogelijkheden om mantelzorg te verlenen en in te passen in het leven. Hoewel de bereidheid tot het verlenen van mantelzorg er nog onverminderd is, neemt de spanning tussen vraag en aanbod van mantelzorg toe. Mantelzorg verlenen is géén kruis. Het is iets wat bij het leven hoort en bijna iedereen beschouwd het als vanzelfsprekend. Deze vanzelfsprekendheid draagt ertoe bij dat veel mantelzorgers zich niet in deze benaming herkennen of zo genoemd willen worden. Erkenning van mantelzorgers en realisatie van een optimaal ondersteuningsaanbod zal ertoe bijdragen dat zij hun taak kunnen volhouden. Ondersteuning van mantelzorgers Mantelzorgondersteuning is een verzamelterm voor voorzieningen en diensten die de draagkracht van mantelzorgers vergroten of de draaglast verlichten. De gemeente kan binnen het kader van de WMO op verschillende manieren ondersteuning en/of faciliteiten voor mantelzorgers bieden: Belangenbehartiging Informatie, advies en hulp Emotionele steun; een luisterend oor, lotgenotencontact Samenwerking met en (h)erkenning door zorgverleners Respijtzorg (tijdelijke overname van de zorg), praktische hulp Maatregelen voor combinatie arbeid en zorg Financiële steun Materiele steun Omvang mantelzorg. Er is de afgelopen jaren landelijk en regionaal veel aandacht voor en onderzoek gedaan naar mantelzorg, de dilemma s daarbij en ondersteuningsmogelijkheden. Het intypen van de zoekterm mantelzorg levert bij Google maar liefst hits op. In het rapport mantelzorg in getallen (SCP, 2003) wordt in ons land uitgegaan van 2,4 miljoen mantelzorgers boven de 18 jaar. 8% voelt zich zwaar- of overbelast, 49% is tussen de 35 en 65 jaar, 20% geeft hulp binnen de eigen huishouding. Uit onderzoek blijkt ook dat 40% van de mensen, die volgens de definitie mantelzorger zijn deze benaming niet op zichzelf betrekt.

3 Mantelzorgers in de gemeente Kapelle Op basis van bovengenoemde gegevens zijn de aantallen weergegeven in onderstaande tabel. totale bevolking bevolking 18 jaar en aantal mantelzorgers aantal mantelzorgers gemeente Kapelle ouder 18 jaar en ouder zwaar belast Het feit dat veel mantelzorgers zich niet herkennen in deze rol wordt onder andere geïllustreerd door het feit dat slechts vier mantelzorgers op de dag van de mantelzorg op 10 november vorig jaar een voor hen door de gemeente Kapelle georganiseerde bijeenkomst bezochten. Onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van mantelzorgers in Kapelle. Om de ondersteuningsbehoefte van mantelzorgers in Kapelle in kaart te brengen is besloten om mantelzorgers uit te nodigen deel te nemen aan een onderzoek. Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van een vragenlijst welke ook in andere gemeenten in Zeeland is gebruikt. Doel van het onderzoek. Herkenning en erkenning van het begrip mantelzorg vergroten. Mantelzorgers aansporen hun ondersteuningsbehoefte en verwachtingen naar de gemeente kenbaar te maken. Uitkomsten van het onderzoek dienen als basis voor de het WMO beleidsplan. Middels uitgebreide aandacht in de Scheldepost en via de website van de gemeente zijn mantelzorgers uitgenodigd deze vragenlijst in te vullen. Ook is de vragenlijst verspreid via thuiszorgorganisatie, vrouwenverenigingen, huisartsen enzovoort. Ook zijn vragenlijsten persoonlijk aan mantelzorgers uitgereikt en in een persoonlijk gesprek doorgenomen. Respons Aantal % Uitkomsten van het onderzoek. Hoe heeft u deze enquête ontvangen? Persoonlijk uitgereikt 8 33% NBPV/Lezing 5 21% Zelf opgevraagd 6 25% Via Internet 1 4% Via thuiszorg 4 17% Bent u nu mantelzorger of heeft u de afgelopen maanden mantelzorg gegeven?

4 Ja Mantelzorger 22 92% Ja maar nu niet meer 2 8% Bent u op dit moment werkzaam als vrijwilliger naast uw mantelzorgtaken? Vrijwilligerswerk ernaast 12 50% Bent u een man of een vrouw? Man 2 8% Vrouw 22 92% Wat is uw leeftijd? De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 60 jaar en varieert tussen 33 en 88 jaar. Heeft u betaald werk? Betaald werk 11 46% Wie verzorgt u als mantelzorger? Zorgt voor ouder 10 42% Zorgt voor partner 12 50% Zorgt voor kind 3 13% Zorgt voor ander familielid 2 8% Zorgt voor vriendin 1 4% Hoe lang geeft u al mantelzorg? 1 tot 3 jaar 2 8% 4 tot 5 jaar 7 29% Langer dan 5 jaar 15 63% Waaruit bestaat de mantelzorg die u geeft? geeft hulp in de huishouding 17 71% geeft hulp bij lichamelijke verzorging 14 58% geeft hulp bij medische verzorging 8 33% geeft hulp bij administratie/financiën 13 54% geeft hulp bij begeleiding /vervoer 20 83% Biedt gezelschap 18 75% Voorlezen 3 13% Hoeveel uren besteedt u per week gemiddeld aan deze mantelzorg? 0 tot 4 uur per week 3 13% 9 tot 12 uur per week 4 17% 13 tot 16 uur per week 5 21% meer dan 20 uur per week 12 50% Welke beperkingen heeft degene aan wie u mantelzorg biedt? Dementie 4 17%

5 Langdurige ziekte 7 29% Lichamelijke functiebeperking 20 83% Verstandelijke functiebeperking 6 25% Sociale functiebeperking 7 29% Welke problemen heeft u als mantelzorger? Loopt niet tegen problemen aan 4 17% Lichamelijke problemen 5 21% Praktische problemen 5 21% Psychische problemen 1 4% Weinig tijd voor sociale contacten/vrijetijdsb % Ontvangt u op dit moment ondersteuning bij uw taken als mantelzorger? Ontvangt geen ondersteuning 4 17% Ja, van thuiszorg 7 29% Ja, ambulante begeleiding 1 4% Ja, familielid of vriend 5 21% Ja, via vrijwilligersorganisatie 1 4% Waar heeft u als mantelzorger behoefte aan? Behoefte aan praktische hulp 8 33% Behoefte aan contact met andere MZ 8 33% Ergens terecht kunnen (overname) 15 63% Een til-cursus 1 4% Geheugentraining 1 4% Een zieke thuis verzorgen 1 4% Omgaan met dementie 2 8% Omgaan met depressie 1 4% Hulp bij wet en regelgeving 12 50% Andere gewenste ondersteuning Advies over middelen en aanpassing van je gedrag. Wegwijzer Meer tijd, tijd, tijd Je verhaal kwijt kunnen Eens in de zoveel tijd een middag of avond met wat ontspanning; zang muziek of toneel Welke ondersteuning verwacht u als mantelzorger van de gemeente Kapelle? Bestaande huishoudelijke hulp handhaven. Ondersteuning voor mantelzorg. Gesmeerde bemiddeling bij aanvraag hulp die tijdig wordt geregeld. 1 vraagloket. Info over verloop aanvraag Meedenken bij praktische problemen. Parkeerkaart voor begeleider. Financiële tegemoetkoming (buiten gezin mantelzorg) Tot op heden geen klagen bij aanschaf hulpmiddelen door gemeente Kapelle Vervoer naar aantal punten () Geef faciliteiten! Maatwerk!

6 Ik kan het voorlopig nog wel aan. Als het in de toekomst nodig mocht zijn meer hulp. Optimale verlichting, witte strepen op fietspad, in verband met visuele beperking. Als bijvoorbeeld rolstoel of ander middelen nodig zijn ik een beroep op de gemeente kan doen. Een duidelijk beeld waar je hulp e.d. kunt krijgen, wat er beschikbaar is voor ouderen. Vaak niet zeuren verder en zien wel. Grote druk. Geen Dagbehandeling in stand houden. Geen; regelt dit zelf. Jeremiasse ipv Beenhakker is afhankelijkheidverhogend. Verzorgde wil geen andere mantelzorger Als je ondersteuning nodig hebt dat het niet over zoveel schijven moet gaan. Snelle afwikkeling bij aanvraag hulpmiddel of aanpassing. Dat er minder formulieren en bonnen nodig zijn. Opvallende uitkomsten en conclusies: 24 mantelzorgers uit Kapelle hebben heel serieus medewerking verleend aan het onderzoek. Het kleine aantal uit zichzelf opgevraagde en ingevulde vragenlijsten Slechts één formulier werd digitaal ingevuld en verzonden. Opvallend dat de helft van de mantelzorgers naast deze taken vrijwilligerswerk doet. Bijna de helft van de mantelzorg doet dit naast een betaalde baan. De grootste groep zorgt voor zijn of haar partner en/of ouders. Mantelzorg verlenen beperkt zich vaak niet tot één activiteit zoals bijvoorbeeld lichamelijke verzorging (58%), maar behelst hulp bij alle activiteiten van het dagelijks leven.. Het geven van hulp bij begeleiding en vervoer werd veel gemeld. Mantelzorg verlenen duurt vaak jaren; meer dan 5 jaar betekende vaak meer dan 10 jaar. De helft van de respondenten besteed méér dan 20 uur per week aan de zorg. Een lichamelijke functiebeperking is de meest genoemde beperking van de verzorgde. Meer dan de helft van de mantelzorgers geeft als probleem aan weinig tijd te hebben voor sociale contacten en vrijetijdsbesteding. 17% geeft mantelzorg zonder ondersteuning. 63 % geeft aan dat overname van de zorg, ergens terecht kunnen de grootste behoefte is. Ondersteuningsbehoefte mantelzorgers in Kapelle Ergens terecht kunnen waar geregeld wordt dat de taken als mantelzorger tijdelijk overgenomen worden wordt het meest genoemd. Daarnaast springen de behoefte aan praktische hulp en contact met andere mantelzorgers eruit. Ook hulp en steun bij wet- en regelgeving wordt gevraagd.

7 Daarnaast zij er vele andere gerelateerde behoeften genoemd: wegwijzer, meedenken, persoonlijk, transparant en snel. Er is geen standaard ondersteuningspakket voor de individuele mantelzorger; maatwerk is gewenst! Aanbevelingen: De ondersteuning van Mantelzorgers is in de eerste plaats gebaat bij erkenning en herkenning van het begrip Mantelzorger. Om overbelasting vóór te zijn dient de mantelzorger haar of zijn positie te kennen. Erkenning van de specifieke, vaak complexe situatie van de mantelzorger is van groot belang; het is meer dan gebruikelijke zorg en géén vrijwilligerswerk! De gemeente dient haar visie op mantelzorg en haar support daarin transparant te omschrijven Alle professionele medewerkenden van het loket, maar ook van andere instellingen op het gebied van zorg en welzijn dienen inzicht te hebben in de problematiek van mantelzorgers en hebben een signalerend functie en een adviserende en doorgeleidende taak. Mantelzorgers willen goede, verzamelde, volledige informatie op een duidelijk punt. De situatie is vaak complex. Zij vragen om een persoonlijke benadering, maatwerk en zo weinig mogelijk bureaucratie. De gemeente zorgt dat in haar Frontoffice ; het loket, specifieke informatie en kennis en vaardigheden met betrekking tot mantelzorgondersteuning voorhanden is. De vraag naar hulp wordt snel en volledig in kaart gebracht. De Backoffice moet een sluitend netwerk bieden en naadloos door geleiden. De gemeente kan gebruik maken bestaande structuren en organisaties. (Mantelzorgsteunpunt, GGZ, enzovoort) Integratie met andere prestatievelden van de WMO. Mantelzorgers willen soms ontlast worden van hun taak, onder andere om zelf deel te nemen aan de samenleving. De gemeente is coulant is het toekennen van voorzieningen om deze ontlasting en dit meedoen mogelijk te maken. Het faciliteren van organisaties die daar een rol in kunnen spelen ligt voor de hand. (Zorgcentrum, Steunpunt Zorg Vrijwilligers, Hulporganisaties, enz.) Te denken valt ook aan ander maatwerk op het gebied combinatie van zorg en werk, mobiliteit enzovoort.

8 Aanbevelingen in schema De kapstokken in dit schema zijn afkomstig uit Het Vliegwiel Mantelzorgondersteuning, in 2006 ontwikkeld door het Expertisecentrum Informele Zorg (EIZ) hierin is een totaalpakket aan mantelzorgondersteuning benoemd. Het model symboliseert het vliegwieleffect: met relatief geringe investeringen in ondersteuning kan mantelzorg de grote betekenis voor de samenleving behouden. Kapstok Knelpunt Oplossingsrichting Rol, taak van de gemeente in samenwerking met Belangenbehartiging Informatie, advies en hulp Emotionele steun; een luisterend oor, lotgenotencontact Samenwerking met en (h)erkenning door zorgverleners Respijtzorg, praktische hulp Maatregelen voor combinatie voor arbeid en zorg Financiële steun Materiele steun Herkenning en Erkenning van mantelzorgers. Serieus genomen willen worden. Transparantie Onbekendheid met de mogelijkheden. Verspreid aanbod. Ontoegankelijkheid. Maatwerk wenselijk Verzorgde wil alleen zorg van mantelzorger. Overbelasting. Herkenning en erkenning Erkenning, inzicht in de positie van mantelzorgers. Ergens terecht kunnen waar taken overgenomen kunnen worden. Tijd voor sociale contacten en ontspanning. Tijd voor sociale contacten Erkenning Hulp bij wet en regelgeving. Inkomensverlies. Inzicht in mogelijkheden. Erkenning positie mantelzorger. De ervaren bureaucratie. Vervoer mogelijkheden Actief vinden en informeren mantelzorgers. Betrekken van mantelzorgers in advies organen. Transparante regelgeving Persoonlijke, vraaggerichte netwerk- benadering. Een toegankelijk fysiek loket. Telefonisch loket. Informatie aan huis. Professionele medewerkenden. Overzichtelijke sociale kaart. Cursussen Bijeenkomsten. Cursussen Scholing van professionele zorgverleners. Samenwerkingsverbanden Voorzieningen voor tijdelijke opvang. Vrijwillige thuiszorg Burenhulp Mogelijkheden wet werk en bijstand benutten. (sollicitatieplicht) Vergoedingen, vrijstellingsbeleid. Aanbod inzichtelijk maken. Ander beleidsterreinen betrekken bij ondersteuningsaanbod. Faciliteren, stimuleren Faciliteren loket (frontoffice) Regie netwerkontwikkeling Backoffice, maatwerk. Ouderenadviseurs Steunpunten Stimuleren faciliteren mantelzorgsteunpunt Stimuleren, faciliteren. Thuiszorg organisaties, GGZ Stimuleren, faciliteren. Zorgorganisaties Steunpunt Zorg Vrijwilligers Vrijwilligers organisaties Stimuleren, faciliteren. sollicitatieplicht versoepelen Loket Loket Faciliteren

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg P a g i n a 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Begrippen 1-2 3. Verschillen tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk 2 4. Mantelzorg in Rotterdam 2-3 5. Visie van Fener Zorg op mantelzorg en vrijwilligers

Nadere informatie

Feiten en cijfers mantelzorg

Feiten en cijfers mantelzorg Feiten en cijfers mantelzorg Hieronder leest u de meest belangrijke feiten en cijfers op het gebied van mantelzorg in Nederland uit het SCP-rapport 'Informele hulp: wie doet er wat?' (2015). Aantal mantelzorgers

Nadere informatie

18% 16% 14% 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% jaar jaar jaar 65+ Man Vrouw Ja Nee. Deventer gemiddelde

18% 16% 14% 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% jaar jaar jaar 65+ Man Vrouw Ja Nee. Deventer gemiddelde Bewonersonderzoek Deventer 2009: onderdeel mantelzorg Met de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in 2007 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers. Mantelzorgers

Nadere informatie

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Programma Welkom en korte kennismaking Pluspunt aan het werk Ouderen Mantelzorgers Visie Pluspunt op ontwikkelingen in sociaal domein Pluspunt aan het werk

Nadere informatie

Manifest. van de mantelzorger

Manifest. van de mantelzorger Manifest van de mantelzorger Manifest van de Mantelzorger Mantelzorgers zijn mensen die onbetaald en vanuit een persoonlijke band zorgen voor een hulpbehoevende oudere, chronische zieke of gehandicapte

Nadere informatie

Programma. 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph uur. 2. Presentatie van organisaties uur Pluspunt MEE Activite

Programma. 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph uur. 2. Presentatie van organisaties uur Pluspunt MEE Activite Programma 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph 19.35-19.55 uur 2. Presentatie van organisaties 19.55-20.10 uur Pluspunt MEE Activite 3. Presentatie 20.15-20.20 uur Gemiva Mezzo LVvm 4. Workshops in

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

Dé mantelzorger bestaat niet

Dé mantelzorger bestaat niet Dé mantelzorger bestaat niet Deze notitie over mantelzorg is opgesteld is samenwerking met: Stichting Pulse, Plaatselijk Overleg Gehandicapten, het Nederlandse Rode Kruis, de Zonnebloem IJsselstein, de

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

Rapportage Enquête Mantelzorgondersteuning 2012

Rapportage Enquête Mantelzorgondersteuning 2012 Rapportage Enquête Mantelzorgondersteuning 2012 November 2012 Inhoudsopgave Samenvatting... 3 Inleiding... 4 Onderzoeksopzet... 4 Doel... 4 Aanpak... 4 Blok I: Algemene gegevens... 5 Figuur 1: Leeftijd...

Nadere informatie

Nieuwsbrief ik zorg voor jou

Nieuwsbrief ik zorg voor jou Nieuwsbrief ik zorg voor jou Inleiding Voor je ligt de eerste nieuwsbrief speciaal ontwikkeld ter informatie voor iedereen die zorgt voor een naaste. Middels deze nieuwsbrief willen wij je informeren,

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen,

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen, Zwolle Rapportage Mantelzorg in beeld Resultaten uit onderzoeken onder mantelzorgers 2012 en 2014 De gemeente Zwolle wil de positie van de mantelzorger versterken en hun taak verlichten. Met de komst van

Nadere informatie

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Welkom De steunpunten algemeen Stand van zaken steunpunt vrijwilligers Stand van zaken steunpunt mantelzorg Vragen Contactgegevens De steunpunten Startbijeenkomst

Nadere informatie

Nota Mantelzorgondersteuning

Nota Mantelzorgondersteuning Nota Mantelzorgondersteuning Inleiding De gemeente is vanuit de Wmo verantwoordelijk voor mantelzorgondersteuning. Vanuit de oude Wmo is deze ondersteuning ondergebracht bij Stichting Welzijn Hattem (hierna

Nadere informatie

Wij wensen u de komende tijd veel succes met het invullen van prestatieveld 4 van de Wmo, zodat ook uw gemeente in 2012 kan zeggen:

Wij wensen u de komende tijd veel succes met het invullen van prestatieveld 4 van de Wmo, zodat ook uw gemeente in 2012 kan zeggen: Goed Voor Elkaar Checklist basisfuncties lokale ondersteuning mantelzorg Toelichting Voor u ligt een vragenlijst over mantelzorgondersteuning binnen uw gemeente. Deze vragenlijst ligt er niet zomaar. Vanuit

Nadere informatie

Inleiding. Doelen en uitgangspunten van het gemeentebestuur

Inleiding. Doelen en uitgangspunten van het gemeentebestuur Inleiding TRILL is een methodiek die de verantwoordelijkheden en de te leveren prestaties van betrokken partijen in kaart brengt. Zo moet de ambtenaar de beleidsdoelstellingen die door het gemeentebestuur

Nadere informatie

Gemeente Hattem - Nota Mantelzorgondersteuning

Gemeente Hattem - Nota Mantelzorgondersteuning GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hattem. Nr. 92794 13 juli 2016 Gemeente Hattem - Nota Mantelzorgondersteuning Inleiding De gemeente is vanuit de Wmo verantwoordelijk voor mantelzorgondersteuning.

Nadere informatie

DE MANTELZORGMAKELAAR. Henny Seiler Mantelzorgmakelaar 19 januari 2016

DE MANTELZORGMAKELAAR. Henny Seiler Mantelzorgmakelaar 19 januari 2016 DE MANTELZORGMAKELAAR Henny Seiler Mantelzorgmakelaar 19 januari 2016 INFORMATIE AVOND EVEN NIET? Wanneer bent u mantelzorger Knelpunten van mantelzorgers Wat is respijtzorg Wat kan een mantelzorgmakelaar

Nadere informatie

Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13

Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13 Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13 1 Wat is Mezzo? Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Visie: Wij maken het mogelijk dat mensen op eigen wijze voor elkaar

Nadere informatie

Gelet op het collegevoorstel van 22 juni 2010 waar de volgende uitgangspunten zijn ODoenomen:

Gelet op het collegevoorstel van 22 juni 2010 waar de volgende uitgangspunten zijn ODoenomen: gemeente nieuwkoop gemeenteraad IIIIIIIIII G10.0709 nieuwkoop raadsbesluit onderwerp Kadernotitie mantelzorgbeleid 2010-2013 Gelet op het collegevoorstel van 22 juni 2010 waar de volgende uitgangspunten

Nadere informatie

Wordt de mantelzorger lokaal ondersteund?

Wordt de mantelzorger lokaal ondersteund? Onderzoeksresultaten Mantelzorgondersteuning in uw gemeente juni 2017 Wordt de mantelzorger lokaal ondersteund? Het Nationaal Mantelzorgpanel is gevraagd of zij bekend zijn met lokale mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Hoofdstuk 14. Mantelzorg

Hoofdstuk 14. Mantelzorg Hoofdstuk 14. Mantelzorg Samenvatting Mantelzorg is zorg aan een bekende uit de eigen omgeving, die voor langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is en kan bestaan uit het huishouden doen, wassen

Nadere informatie

Mantelzorgondersteuning. Soest, Klanttevredenheidsonderzoek SWOS

Mantelzorgondersteuning. Soest, Klanttevredenheidsonderzoek SWOS Mantelzorgondersteuning Soest, 2010 Klanttevredenheidsonderzoek SWOS Stichting Welzijn Ouderen Soest Dalplein 6 3765 BP Soest 035 60 23 681 info@swos.nl www.swos.nl KvK 41189365 1 Tevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht. secretariaat: Website:

Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht.  secretariaat: Website: Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht E-mail secretariaat: info@wmo-raadbarendrecht.nl Website: www.wmo-raadbarendrecht.nl Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 501

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid ZAB Nederland

Mantelzorgbeleid ZAB Nederland Mantelzorgbeleid ZAB Nederland 1. Inleiding Mantelzorg is een thema dat momenteel veel aandacht krijgt in onze samenleving. Het gaat om zorg die noodzakelijkerwijs langdurig, onbetaald en vanuit een persoonlijke

Nadere informatie

MANTELZORGBELEID. Mantelzorgbeleid Pagina 1

MANTELZORGBELEID. Mantelzorgbeleid Pagina 1 MANTELZORGBELEID Mantelzorgbeleid Pagina 1 Werkgroep Mantelzorg April 2017 Inhoud MANTELZORGBELEID...1 Inleiding...3 1. Wat is mantelzorg...4 3. Uitwerking beleidsuitgangspunten...7 Communicatie en informatie...7

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

Welkom. Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013. Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent

Welkom. Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013. Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent Welkom Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013 Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent Inhoud presentatie Informatie en kengegevens Steunpunt Mantelzorg De praktijk aan het

Nadere informatie

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap.

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Mantelzorgwijzer Arnhem Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Waarom een mantelzorgwijzer? Voor veel mensen is het verzorgen van

Nadere informatie

Kaart 6: Ondersteuning mantelzorg Achtergrondinformatie voor patiënten en gemeenten. Informatie voor patiënten

Kaart 6: Ondersteuning mantelzorg Achtergrondinformatie voor patiënten en gemeenten. Informatie voor patiënten Kaart 6: Ondersteuning mantelzorg Achtergrondinformatie voor patiënten en gemeenten Informatie voor patiënten Speciale aandacht van gemeenten voor mantelzorg Met de Wmo heeft de gemeente een speciale verantwoordelijkheid

Nadere informatie

De (on) zichtbare rol van de mantelzorger

De (on) zichtbare rol van de mantelzorger De (on) zichtbare rol van de mantelzorger Even voorstellen Kelly Bekebrede Mantelzorgconsulent Carinova Doelgroep chronisch zieken, palliatief en GGZ Werkzaam bij Carinova sinds 2009 Tot 2009 maatschappelijk

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Mantelzorg

Hoofdstuk 31. Mantelzorg Hoofdstuk 31. Mantelzorg Samenvatting Mantelzorg is zorg aan een bekende uit de eigen omgeving, die voor langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is en kan bestaan uit het huishouden doen, wassen

Nadere informatie

Doel. Inleiding. De mantelzorger als samenwerkingspartner MANTELZORGBELEID VIERSTROOM

Doel. Inleiding. De mantelzorger als samenwerkingspartner MANTELZORGBELEID VIERSTROOM MANTELZORGBELEID VIERSTROOM Doel Het doel van deze tekst is een kader beschrijven waarbinnen doelstellingen en randvoorwaarden zijn vastgelegd die de samenwerking met mantelzorgers en ondersteuning van

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Mantelzorgbeleid

Rapport Onderzoek Mantelzorgbeleid Rapport Onderzoek Mantelzorgbeleid In opdracht van VNG Datum: 16-6-2015 Team Kennisnetwerk Wmo RadarAdvies Veemarkt 83, 1019 DB Amsterdam T (020) 463 50 50 www.radaradvies.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

Wie zijn mantelzorgers?

Wie zijn mantelzorgers? Mei 2018 1 Wie zijn mantelzorgers? Vanuit een relatie met de zorgvrager Vrijwillig en onbetaald Gedurende langere tijd Meer dan gebruikelijke zorg Mei 2018 2 In Nederland verlenen ruim 4 miljoen mensen

Nadere informatie

Betreft : Handreiking waardering mantelzorg door gemeenten Datum : 26-03-2014

Betreft : Handreiking waardering mantelzorg door gemeenten Datum : 26-03-2014 Mezzo memo Betreft : Handreiking waardering mantelzorg door gemeenten Datum : 26-03-2014 Waardering mantelzorg In het (concept)wetsvoorstel Wmo 2015 is geregeld dat de huidige grondslag voor het mantelzorgcompliment

Nadere informatie

De ASD Oss geeft hierbij aanbevelingen en advies voor een bijgesteld beleid dat herkenbaar is en transparant voor de burger.

De ASD Oss geeft hierbij aanbevelingen en advies voor een bijgesteld beleid dat herkenbaar is en transparant voor de burger. Datum : 9 mei 2019 Kenmerk : 20190003 Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Ongevraagd advies mantelzorg Geacht college, Op 29 mei 2016 heeft de toenmalige Wmo raad advies uitgebracht

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Mantelzorg waardering en ondersteuning

Mantelzorg waardering en ondersteuning 6 juli 2017 Mantelzorg waardering en ondersteuning Betreft: kadernota 2017-2021 Beste leden van de gemeenteraad, burgemeester, wethouder en andere aanwezigen, Vanavond wordt de kadernota 2017-2021 van

Nadere informatie

Vragenlijst voor mantelzorgers - <naam organisatie>

Vragenlijst voor mantelzorgers - <naam organisatie> Vragenlijst voor mantelzorgers - Algemene gegevens Deze vragenlijst is anoniem 1. Hoe oud bent u? jaar 2. Wat is uw geslacht? man / vrouw 3. Wat is uw postcode? (het gaat hier om de

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

Vraag 1: In 2017 wordt een pilot gestart voor gezinsondersteuning vanuit het sociaal team. Graag willen wij uitleg hoe de pilot eruit ziet?

Vraag 1: In 2017 wordt een pilot gestart voor gezinsondersteuning vanuit het sociaal team. Graag willen wij uitleg hoe de pilot eruit ziet? Datum : 13 februari 2017 Van : Het college Bijlagen : Onderwerp : Raadsvoorstel Beleidsplan Wmo en Jeugd 2017-2020 Zaak- / Docnummer : 17-22420/ 20012 Op grond van artikel 34b Reglement van Orde stelt

Nadere informatie

Feitenkaart Mantelzorgers

Feitenkaart Mantelzorgers Feitenkaart Mantelzorgers Peiling onder het Digitaal Stadspanel Achtergrond De gemeente wil graag weten hoe mantelzorgers ondersteund kunnen worden en wat de gemeente daarin zou kunnen betekenen. Om antwoord

Nadere informatie

Sandwichgeneratie in de gemeente Haaren

Sandwichgeneratie in de gemeente Haaren Sandwichgeneratie in de gemeente Haaren Onderzoek naar omvang, knelpunten en ondersteuningsbehoefte Februari 2017 drs. W. Jeeninga, onderzoeker GGD Hart voor Brabant drs. M. Scholtens, functionaris gezondheidsbeleid

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr SUBSIDIEREGELING VITALE SAMENLEVING 1. ALGEMEEN

GEMEENTEBLAD. Nr SUBSIDIEREGELING VITALE SAMENLEVING 1. ALGEMEEN GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente. Nr. 180547 21 december 2016 SUBSIDIEREGELING VITALE SAMENLEVING 1. ALGEMEEN Artikel 1.1 Doel van de subsidieregeling Deze subsidieregeling beoogt de inclusieve

Nadere informatie

DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN

DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN WMO W A A I E R Obstakels - Voorwaarden en Aanbevelingen DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN 1 Het bevorderen van sociale samenhang en leefbaarheid van dorpen wijken en buurten Obstakels Isolement Vooroordelen

Nadere informatie

1. Resultaten van het onderzoek

1. Resultaten van het onderzoek 1. Resultaten van het onderzoek 1.1 Respons De gegevens voor het onderzoek zijn verzameld door middel van een schriftelijke vragenlijst. Deze vragenlijst is verstuurd naar mantelzorgers die bekend zijn

Nadere informatie

Beleid mantelzorg. Versie 031109 Herzieningsdatum 031112

Beleid mantelzorg. Versie 031109 Herzieningsdatum 031112 Beleid mantelzorg Herzieningsdatum 031112 Mantelzorgbeleid Cederhof Mantelzorg kan worden gedefinieerd als de extra zorg en begeleiding die mensen, vrijwillig, langdurig en onbetaald, verlenen aan personen

Nadere informatie

De Adviesraad Sociaal geeft hierbij aanbevelingen en advies voor een bijgesteld beleid dat herkenbaar is en transparant voor de burger.

De Adviesraad Sociaal geeft hierbij aanbevelingen en advies voor een bijgesteld beleid dat herkenbaar is en transparant voor de burger. Datum : Kenmerk : Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Ongevraagd advies mantelzorg Geacht college, Op 29 mei 2016 heeft de toenmalige Wmo raad advies uitgebracht over het Mantelzorgbeleid

Nadere informatie

Maandelijkse nieuwsbrief Belangenbehartiging ANBO. Hoofdredacteur Margo Brands. Afmelden? Klik hier.

Maandelijkse nieuwsbrief Belangenbehartiging ANBO. Hoofdredacteur Margo Brands. Afmelden? Klik hier. Maandelijkse nieuwsbrief Belangenbehartiging ANBO. Hoofdredacteur Margo Brands. Afmelden? Klik hier. Onderwerpen nieuwsbrief mantelzorg special 2011: Algemeen... 1 10 november: Dag van de mantelzorg...

Nadere informatie

Mantelzorg. Figuur 1. Mantelzorg per GGD regio. 2 van 6 Rapport Mantelzorg. Bron: Zorgatlas RIVM

Mantelzorg. Figuur 1. Mantelzorg per GGD regio. 2 van 6 Rapport Mantelzorg. Bron: Zorgatlas RIVM Mantelzorg Op 10 november 2014 is het de Dag van de Mantelzorg. Dit jaar wordt deze dag voor de 16 e maal georganiseerd. De Dag van de Mantelzorg is bedoeld om mantelzorgers in het zonnetje te zetten en

Nadere informatie

Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers

Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers Zorgt u voor uw zoon of dochter? Is uw partner langdurig ziek? Is uw vader of moeder (ineens) hulpbehoevend? Dat heeft ook voor

Nadere informatie

Respijtzorg in de regio

Respijtzorg in de regio Respijtzorg in de regio Pagina 1 van 7 Respijtzorg in de regio Aandachtspunten van aanbieders en verwijzers in het Land van Cuijk Respijtzorg in de regio Pagina 2 van 7 Inleiding Respijtzorg geeft mantelzorgers

Nadere informatie

Mantelzorg in s-hertogenbosch

Mantelzorg in s-hertogenbosch Mantelzorg in s-hertogenbosch Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: de gemeente s-hertogenbosch DIMENSUS beleidsonderzoek Juli Projectnummer 409 1 Inhoud Samenvatting 3 Inleiding 7 1 Mantelzorg 9 1.1 Zware

Nadere informatie

Landelijk symposium op 11 november 2013 De Meervaart, Amsterdam. Hoe haalt de mantelzorg 2020?

Landelijk symposium op 11 november 2013 De Meervaart, Amsterdam.  Hoe haalt de mantelzorg 2020? Landelijk symposium op 11 november 2013 De Meervaart, Amsterdam www.chronischziek.nl Hoe haalt de mantelzorg 2020? www.chronischziek.nl Vragen Mantelzorg dóe je gewoon Mantelzorglijn 0900-2020496 (10cpm),

Nadere informatie

Beleid: 120 B19 Accent op Mantelzorg

Beleid: 120 B19 Accent op Mantelzorg Beleid: 120 B19 Accent op Mantelzorg Eigenaar/auteur: H.Nijboer Revisiedatum: feb 2013 Versie: feb 2011 Prezo Prestatie: 2.8 Vrijwilligersbeleid en mantelzorgbeleid De organisatie voorziet in een op schrift

Nadere informatie

Mantelzorgers. Mantelzorgen?... Nee hoor, gewoon Liefde!

Mantelzorgers. Mantelzorgen?... Nee hoor, gewoon Liefde! Mantelzorgers Als de alledaagse dingen niet meer vanzelfsprekend zijn, als de regie voeren over je leven een klus blijkt te zijn geworden en het misschien ook lastig is om jezelf te verzorgen, dan is het

Nadere informatie

Nadere regels blijk van waardering Mantelzorgers. a. belanghebbenden: personen die zich aantoonbaar hebben geregistreerd als mantelzorger;

Nadere regels blijk van waardering Mantelzorgers. a. belanghebbenden: personen die zich aantoonbaar hebben geregistreerd als mantelzorger; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Katwijk. Nr. 119269 14 december 2015 Nadere regels blijk van waardering Mantelzorgers Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen In deze nadere regeling

Nadere informatie

Gemeente Sittard-Geleen. Uitvoeringsplan Informele Zorg Inzet van mantelzorgers en (zorg-)vrijwilligers

Gemeente Sittard-Geleen. Uitvoeringsplan Informele Zorg Inzet van mantelzorgers en (zorg-)vrijwilligers Gemeente Sittard-Geleen Uitvoeringsplan Informele Zorg Inzet van mantelzorgers en (zorg-)vrijwilligers 2015 Inhoud 1. Inleiding... 1 2.1 Mantelzorgondersteuning... 2 2.1.1 Aandacht aan de voorkant... 2

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid Stichting Hanzeheerd

Mantelzorgbeleid Stichting Hanzeheerd Mantelzorgbeleid Stichting Hanzeheerd December 2010 Auteur: Jan Hiemstra 1 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 H. 1. Actuele ontwikkelingen Blz. 4 H. 2. Afstemming mantelzorg en formele zorg Blz. 7 H. 3. Visie

Nadere informatie

Productbeschrijving Wmo contract 2016

Productbeschrijving Wmo contract 2016 Productbeschrijving Wmo contract 2016 In dit document worden de ingekochte producten beschreven. Het is bedoeld als handreiking bij de beoordeling van de in te zetten ondersteuning. Geen vaste criteria

Nadere informatie

6. VERLICHTEN. 6.1 Inleiding. 6.2 Werk netwerkgericht en zet in op preventie van

6. VERLICHTEN. 6.1 Inleiding. 6.2 Werk netwerkgericht en zet in op preventie van 6. VERLICHTEN U organiseert ondersteuning om ervoor te zorgen dat mantelzorgers de mantelzorgtaken kunnen (blijven) uitvoeren. 6.1 Inleiding Goede ondersteuning voor mantelzorgers draagt ertoe bij dat

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond Postbus 232 5700 AE HELMOND Helmond, 20 januari 2012 Onderwerp: Advies betreffende evaluatie Seniorenraad 2009-2011 nota Seniorenbeleid 2012

Nadere informatie

De mantelzorger in jouw praktijk. Informatie mantelzorg

De mantelzorger in jouw praktijk. Informatie mantelzorg De mantelzorger in jouw praktijk Informatie mantelzorg Mantelzorgers in jouw praktijk 1 op de 5 patiënten is mantelzorger Als huisarts, praktijkondersteuner of assistent kom je, vaak via je patiënten,

Nadere informatie

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Datum: maart 2015 Afdeling: Samenlevingszaken In- en aanleiding Voor u ligt de startnotitie voor de aankomende beleidsnota van de gemeente

Nadere informatie

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal 1 Zorgt u meer dan 4 uur per week voor iemand die extra zorg nodig heeft? Duurt deze zorg al langer dan 3 maanden? Doet u dit vanuit een persoonlijke band met

Nadere informatie

De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid

De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid Alle hens aan dek Presentatie door Gerda van der Lee, Voorzitter Wmo adviesraad s-hertogenbosch 12 maart 2013 De Wet Maatschappelijke Ondersteuning wil dat

Nadere informatie

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 1. Inleiding Een van de nieuwe punten in de Bijzondere Subsidieverordening

Nadere informatie

GESCAND OP 2 7 APR, Page 1 of 3. Zant, Tim j. Van: Ellen Bartels j Gemeente Oostzaan

GESCAND OP 2 7 APR, Page 1 of 3. Zant, Tim j. Van: Ellen Bartels j Gemeente Oostzaan 27-4-2011 GESCAND OP 2 7 APR, 2011 Zant, Tim j. Page 1 of 3 Van: Ellen Bartels [e.bartels@mezzo.nl] j Gemeente Oostzaan Verzonden: dinsdag 26 april 2011 16:07 " ~" ~~" CC- Hanneke VenA/eij; Karin Verbeek;

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning sopgave 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 5 De gemeente... 5 Het Wmo loket... 5 Het gesprek... 6 2. Het gesprek voorbereiden... 7 Woonsituatie...

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Iedereen kan mantelzorger zijn 2. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor

Nadere informatie

Zorgen voor een ander

Zorgen voor een ander Zorgen voor een ander Steunpunt voor Mantelzorgers en Ruggesteun R U GGESTE U N Zorgen voor een ander Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend oor bijvoorbeeld, of iemand

Nadere informatie

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014 Dit is het begin van de enquête. De eerste 4 vragen gaan over uw persoonlijke kenmerken. Aankruisen wat van toepassing is. 1. Wat is uw gezinssamenstelling? Alleenstaand zonder kind(eren) Samenwonend /

Nadere informatie

> Zorgen voor een ander. Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers

> Zorgen voor een ander. Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers > Zorgen voor een ander Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers > Zorgen voor een ander Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend oor bijvoorbeeld, of iemand die

Nadere informatie

Onderzoek naar de belasting en ondersteuningsbehoefte van mantelzorgers in de gemeente Leeuwarden; factsheet

Onderzoek naar de belasting en ondersteuningsbehoefte van mantelzorgers in de gemeente Leeuwarden; factsheet Onderzoek naar de belasting en ondersteuningsbehoefte van mantelzorgers in de gemeente Leeuwarden; factsheet April 2016 Inhoud Inleiding... 3 Methode... 3 Resultaten... 4 Achtergrondvariabelen... 4 Belasting...

Nadere informatie

Workshop symposium AWPG, 3 oktober 2016 Ans van der Borst, Antje Eugster en Noor Pleging

Workshop symposium AWPG, 3 oktober 2016 Ans van der Borst, Antje Eugster en Noor Pleging Workshop symposium AWPG, 3 oktober 2016 Ans van der Borst, Antje Eugster en Noor Pleging Inleiding Mantelzorg: definitie, cijfers en gevolgen Respijtzorg De praktijk Aan de slag met de Health Angels: Ans

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V.

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Visie op werken met mantelzorgers Hoofdstuk 2 : Wat kunnen mantelzorgers doen bij AYA Thuiszorg? Hoofdstuk 3 : Ondersteuning van mantelzorgers Hoofdstuk 4 : Mantelzorg en

Nadere informatie

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n.

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Steunpunt Mantelzorg, Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Informatie, advies & bemiddeling Geachte lezer, Steunpunt Mantelzorg: iets voor

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond Postbus AE HELMOND

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond Postbus AE HELMOND College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond Postbus 232 5700 AE HELMOND Helmond, 20 december 2010 Onderwerp: Advies concept Categoriale compensatie eigen bijdrage voor chronisch zieken

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Wijziging Subsidieregeling Vitale Samenleving

GEMEENTEBLAD. Nr Wijziging Subsidieregeling Vitale Samenleving GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Veldhoven Nr. 10465 17 januari 2018 Wijziging Subsidieregeling Vitale Samenleving 1. ALGEMEEN Artikel 1.1 Doel van de subsidieregeling Deze subsidieregeling

Nadere informatie

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering bericht Ontwikkeling Maatschappelijke Ontwikkeling Retouradres: Postbus 10007, 8000 GA Zwolle Participatieraad Zwolle t.a.v. de heer J. van der Heiden Sassenstraat 33 8011 PB..ZWOLLE Stadskantoor Lübeckplein

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip

Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip De veranderende politieke en maatschappelijke verhoudingen resulteren in minder overheid en meer burger. Door de terugtredende overheid ontstaat er meer ruimte

Nadere informatie

Feiten en cijfers mantelzorg (en werk) Maak werk van mantelzorg. januari 16

Feiten en cijfers mantelzorg (en werk) Maak werk van mantelzorg. januari 16 Feiten en cijfers mantelzorg (en werk) Maak werk van mantelzorg januari 16 1 Maatschappelijke ontwikkelingen Door de vergrijzing neemt de vraag naar zorg toe. De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

In voor mantelzorg. Bijeenkomst leergemeenschap Transmurale Zorg Cecil Scholten, 14 maart 2016

In voor mantelzorg. Bijeenkomst leergemeenschap Transmurale Zorg Cecil Scholten, 14 maart 2016 In voor mantelzorg Bijeenkomst leergemeenschap Transmurale Zorg Cecil Scholten, 14 maart 2016 Voorstellen Cecil Scholten Wat is mantelzorg? Ondersteuning en zorg die mensen vrijwillig en onbetaald verlenen

Nadere informatie

Wegwijzer voor mantelzorgers

Wegwijzer voor mantelzorgers Wegwijzer voor mantelzorgers Zorgt u voor uw partner, vader, moeder, kind, vriend of vriendin? Dan bent u mantelzorger. Vaak gaat het zorgen goed, maar na verloop van tijd kan de zorg (te) zwaar voor u

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Iedereen kan mantelzorger zijn 2. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor

Nadere informatie

Mantelzorgondersteuning in de oncologische zorg. Voorkom dat er achter de patiënt nog een patiënt opduikt!

Mantelzorgondersteuning in de oncologische zorg. Voorkom dat er achter de patiënt nog een patiënt opduikt! 1 Mantelzorgondersteuning in de oncologische zorg Voorkom dat er achter de patiënt nog een patiënt opduikt! Ans Verdonschot Beleidsmedewerker IKNL Jopke Kruyt Zorginnovatie en begeleiding PROGRAMMA Waar

Nadere informatie

Mantelzorg in Nederland; soorten en maten. Alice de Boer SCP/VU

Mantelzorg in Nederland; soorten en maten. Alice de Boer SCP/VU Mantelzorg in Nederland; soorten en maten Alice de Boer SCP/VU 1 Beelden bij mantelzorg hulp aan familie, niet buren of vrienden persoonlijke verzorging is echte zorg vrouwen van middelbare leeftijd die

Nadere informatie

Tevredenheids- en ervaringsonderzoek Wmo over 2011

Tevredenheids- en ervaringsonderzoek Wmo over 2011 Tevredenheids- en ervaringsonderzoek Wmo over 2011 Onderzoek onder alle Wmo doelgroepen, waaronder klanten Wmo-loket, gebruikers hulp bij het huishouden, mantelzorgondersteuning en andere individuele voorzieningen

Nadere informatie

INFOKAART ONDERSTEUNING MANTELZORG

INFOKAART ONDERSTEUNING MANTELZORG INFOKAART ONDERSTEUNING MANTELZORG In deze infokaart wordt een aanzet gemaakt voor punten die van belang zijn bij het ondersteunen van mantelzorg. Naast deze infokaart zijn er infokaarten over mantelzorg

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Respijt van mantelzorg. Alice de Boer SCP/VU

Respijt van mantelzorg. Alice de Boer SCP/VU Respijt van mantelzorg Alice de Boer SCP/VU Verkiezingsprogramma s Om mantelzorgers af en toe even op adem te laten komen, willen wij meer ruimte voor respijtzorg en dagopvang. Dit vraagt altijd om maatwerk,

Nadere informatie

Laurentius Cliëntenpanel Onderwerp Mantelzorg. Cliëntenraad Laurentius Ziekenhuis, december 2016

Laurentius Cliëntenpanel Onderwerp Mantelzorg. Cliëntenraad Laurentius Ziekenhuis, december 2016 Laurentius Cliëntenpanel Onderwerp Mantelzorg Cliëntenraad Laurentius Ziekenhuis, december 2016 Respons 61% 39 61 Ingevuld Niet ingevuld Wat verstaat u onder mantelzorg? Afspraken maken in het ziekenhuis

Nadere informatie

Zorgen voor een ander

Zorgen voor een ander Zorgen voor een ander Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers R U GGESTE U N Zorgen voor een ander Steunpunt voor Mantelzorgers Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Diakenen op de bres voor mantelzorgers. Workshop Kerk in Actie Binnenlands Diaconaat Studiedag Kerk en Wmo 30 September 2016

Diakenen op de bres voor mantelzorgers. Workshop Kerk in Actie Binnenlands Diaconaat Studiedag Kerk en Wmo 30 September 2016 Diakenen op de bres voor mantelzorgers Workshop Kerk in Actie Binnenlands Diaconaat Studiedag Kerk en Wmo 30 September 2016 Wat is mantelzorg? Mantelzorg is zorg die niet in het kader van een hulpverlenend

Nadere informatie