STICHTING ONDERWIJS MARENLAND

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STICHTING ONDERWIJS MARENLAND"

Transcriptie

1 STICHTING ONDERWIJS MARENLAND DE BASIS VOOR ONTWIKKELING MARENLAND ACADEMIE Mensen opleiden kost veel geld, mensen niet opleiden kost kapitalen.

2 Loppersum, 15 juni 2015 Aan de directeuren en schoolteams. Hierbij presenteren wij de nascholingsactiviteiten in de Marenland Academie voor het schooljaar De cursussen worden zoveel mogelijk na schooltijd en in de avonduren verzorgd, de kosten worden uit het algemeen scholingsbudget (prestatiebox) betaald. De uren die worden besteed aan deelname en uitvoering vallen onder de professionaliseringsuren cao PO. Leerkrachten kunnen zich individueel aanmelden of de directeur adviseert een leerkracht een cursus te volgen. De scholing kan aansluiten bij het Persoonlijk ontwikkelingsplan en het Bekwaamheidsdossier. Naast de meerwaarde van kennis vergroten en verdiepen stimuleren we met deze werkwijze van de Marenland Academie ook de onderlinge contacten tussen scholen en collega s. Het scholingsaanbod laten we aansluiten bij behoeften en vragen. Ideeën en suggesties voor volgende schooljaren kunnen worden aangeven. De cursussen worden over het algemeen gegeven op de school met de meeste aanmeldingen. Voor elke cursus wordt een ondergrens van 12 aanmeldingen aangehouden. Elke school ontvangt hierbij een aantal exemplaren met het aanbod en daarbij een aanmeldingsformulier. Indien nodig kunnen extra exemplaren worden aangevraagd bij ons secretariaat. (Jos Sligter, tel: of per mail: Graag ontvangen wij de inschrijvingen uiterlijk 15 september 2015 op het onderwijsbureau. De cursisten ontvangen vervolgens persoonlijk of via de school, de nodige informatie. Wij verzoeken de directeuren het bijgaande aanbod onder de aandacht te brengen van de leerkrachten en invallers. We hopen met de cursussen een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de onderwijsorganisaties. Met vriendelijke groeten, namens de projectgroep scholing. Leonie Korteweg.

3 1. Opleiding Ambassadeur Kindcentrum Ben je schoolleider leerkracht, bouwcoördinator, pedagogisch medewerker en/of en wil je samen leren met andere vernieuwers in het onderwijs? Wij dagen je uit om Ambassadeur Kindcentrum te worden en wij ondersteunen je daarbij met een opleiding. Het integrale Kindcentrum wordt het antwoord op unieke samenwerking van onderwijs en kinderopvang in één voorziening voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Wij willen aantrekkelijk, kwalitatief, betaalbaar en bereikbaar onderwijs en opvang blijven bieden. Vergaande samenwerking tussen de voorzieningen voor primair onderwijs, peuterspeelzaalwerk en kinderopvang is daarom noodzakelijk om een verantwoord en goed voorzieningen aanbod te creëren; Het kindcentrum. Een school en opvang ineen, elkaar versterken en meerwaarde brengen voor de kinderen. In september 2015 start opnieuw de opleiding Ambassadeur Kindcentrum. Als ambassadeur ben je de kwartiermaker voor de Kindcentra in Noord-Groningen. In 6 bijeenkomsten worden de mogelijkheden van de kindvoorziening onderzocht. Samen met ervaringsdeskundigen leer je over nieuwe inzichten aan de hand van goede praktijkvoorbeelden. Als de opleiding is afgerond ken je de mogelijkheden van het kindcentrum en kan je samen met anderen een kindcentrum opzetten. Je kunt collega-professionals adviseren over de ontwikkeling van kindcentra. Je hebt een netwerk in Noord-Groningen van medeambassadeurs en vernieuwers. De opleiding is praktisch: je neemt je eigen school / opvang als casus de inleiders/begeleiders hebben zelf in de praktijk ervaring opgedaan. de inleiders en begeleiders zijn experts. De opleiding is interactief, je gaat zelf aan de slag je bezoekt goede voorbeelden in het land en doet mee. Op onderdelen zal de groep gesplitst worden per functie en/of werksoort worden, dit is afhankelijk van de leervragen en kennisbehoefte.

4 De docenten zijn: Elly Marwitz, zelfstandig ondernemer, SlimFit-brigadier, voorheen als unitdirecteur bij Leerplein055 nauw verbonden met (oprichting van) de Sterrenscholen in Apeldoorn. Johan Gelderloos, zelfstandig ondernemer, bestuurslid IKOOK (vereniging van Kindcentra), projectleider Sterrenscholen in Apeldoorn, Lid adviesgroep Pedagogisch PACT. Organisatie: Kennisplatform Kindcentra Noord-Groningen, Janny Reitsma, projectleider Praktische informatie De opleiding vindt plaats in het Theater en Congrescentrum De Molenberg in Delfzijl, op de volgende data en tijdstippen: Dag 1: Dag 2: Dag 3: Dag 4: Dag 5: Dag 6 Woensdag 4 november 2015, van 09:00 uur 16:00 uur Thema: De pedagogische opdracht van de kindvoorziening Woensdag 25 november 2015, van 09:00 uur 16:00 uur Thema: Nieuw denken over leren en ontwikkelen van kinderen Vrijdag 11 december 15, hele dag: Bezoek-dag Kindcentra in het land. Woensdag 20 januari 2016, van 09:00 uur 16:00 uur Thema: Ontwikkelen van een nieuw onderwijs/opvangconcept Woensdag 9 maart 16, van 09:00 uur 16:00 uur Thema: Multidisciplinair samenwerken en nieuwe competenties van professionals Woensdag 6 april 2016, van 09:00 uur 16:00 uur Thema: Het inrichten en begeleiden van het veranderproces. Locatie Theater & Congrescentrum De Molenberg Molenberg 11, 9934 CG Delfzijl Doelgroep: De opleiding is bedoeld voor schooldirecteuren, leerkrachten, teamleiders, pedagogisch medewerkers, coördinatoren van scholen en kindcentra in Noord-Groningen. Kosten opleiding: 750,-- per deelnemer

5 Dag 1 De pedagogische opdracht van de kindvoorziening Datum: Woensdag 4 november 2015 Tijdstip: 09:00 uur 16:00 uur Met medewerking van Jeannette Doornenbal, lector Integraal Jeugdbeleid - Hanzehogeschool Groningen Waarom willen we een kindvoorziening waar kinderen komen om te leren, te spelen, te ontwikkelen en te ontmoeten? Wat is de context waarin de kindvoorziening ontwikkeld wordt, en wat is de waarde van een kindvoorziening voor kinderen, ouders, medewerkers en de samenleving. Ons Kindcentrum heeft de belangrijke taak om de kinderen te informeren, aan te moedigen en te vormen volgens de fundamentele waarden waarop onze samenleving is gebaseerd. Kinderen worden de nieuwe burgers. Wat betekent dit voor de vraag wat kinderen vandaag de dag moeten leren. Dat is een complexe opgave, gezien de complexiteit van de samenleving waarop kinderen moeten worden voorbereid. Sociologen spreken bijvoorbeeld van versnellen, van kennis intensiveren, van globaliseren. Ouders lukt het niet in hun eentje om hun kinderen voor te bereiden op deze samenleving; en de school evenmin. Er is een voorziening voor nodig, met verbrede tijd en ruimte, met mogelijkheden tot brede ontwikkeling. Wat moet er met het oog op kind en samenleving geleerd worden in de tijd tussen gezin en samenleving? De huidige nadruk op taal en rekenen, op sociale competenties zijn goed, maar er is meer onder de zon. Het is dat meer, dat diepere zelf, wat professionals motiveert om met kinderen te werken. Hen kansen te bieden voor de toekomst impliceert niet alleen kinderen helpen het curriculum te doorlopen, maar hen ondersteunen bij het vinden van een plek in de wereld. Zowel voor henzelf als voor het voortbestaan van die wereld die we met elkaar delen. In één zin samengevat: kinderen tot wijsheid brengen. Deze eerste dag onderzoeken we het pedagogisch fundament van de Kindvoorziening: de aanleiding, de context en de kernwaarden van de kindvoorziening.

6 Dag 2: Nieuw denken over leren en ontwikkelen van kinderen Datum: Woensdag 25 november 2015 Tijdstip: 09:00 uur 16:00 uur Wat hebben kinderen nodig in de huidige en toekomstige samenleving en wat betekent dit voor ons onderwijsconcept? We verkennen nieuwe visies en vertalen dit naar een eigen onderwijsconcept. We behandelen o.a. Slim Fitscholen waar het lesgeven anders wordt georganiseerd (geen leerstofjaarklassen meer), 04NT-scholen (de Steve Jobsscholen ), waar leren met digitaal lesmateriaal en een andere organisatie van het lesgeven centraal staat, scholen vanuit Talentenkracht, competenties van de 21 ste Eeuw, Techniek, ICT en sociale media, Meervoudige intelligentie, Verlengde schooldag. We verdiepen ons in verschillende didactische en pedagogische visies; onderzoeken de verschillen en de overlappen en destilleren hieruit onze eigen visie voor het Kindcentrum. We horen hoe verschillende professionals deze visie in de dagelijkse praktijk brengen. Op basis daarvan formuleren we onze eigen visie op onderwijs en leren voor het Kindcentrum. Dag 3 Excursie, dag-stage. Datum: Vrijdag 11 december 2015 Tijdstip: 9.00 uur uur Gedurende een dag loop je mee met een docent of onderwijsassistent op een Kindcentrum in het land.

7 Dag 4 Ontwikkelen van een nieuw onderwijs/opvang-concept. Datum: Woensdag 20 januari 2016 Tijdstip: 9.00 uur uur Op basis van de gegevens van je eigen school of organisatie (aantallen kinderen, wensen ouders) en de visie op onderwijs, leren en opvang zoals je die in dag 1 en 2 hebt ontwikkeld, ontwerp je een onderwijs/ontwikkelconcept voor je eigen kindvoorziening. Ieder maakt voor de eigen school een onderwijs/ontwikkelconcept waarbij keuzes gemaakt tijd (vijfdagenmodel, flexibele schooltijden, verlengde schooldag, verschillende in- en uitstroommomenten, 52 weken), personeel (roosteren), taakverdeling (didactische en pedagogische taken, combinatiefuncties), individuele leerlijnen of groepsindeling. Per ontwerp wordt ook een kostenberekening gemaakt: kan dit uit met de huidige omvang van mijn school? Hoe kunnen we onderwijsgeld efficiënter inzetten? Aan de orde komen de verschillende keuzes die gemaakt worden t.a.v.: Tijdsindeling van onderwijs en opvang Dienstenpakket en breed aanbod op het gebied van onderwijs en opvang Leerlijn / groepssamenstellingen/ veerkracht Personeelsformatie en combinatiefuncties en inzet van medewerkers. Dag 5 Multidisciplinair samenwerken en nieuwe competenties van professionals Datum: Woensdag 9 maart 2016 Tijdstip: uur Werken als professional in een Kindvoorziening betekent interdisciplinair werken en samenwerken als één team onderwijs en opvang. Dat vraagt andere competenties van leerkrachten en pedagogisch medewerkers. Het vraagt om een open cultuur van samenwerken. Niet meer koning in je eigen klas of groep. De taken en rollen worden anders verdeeld. De leerkracht wordt mentor en is eindverantwoordelijk voor het leerproces van kinderen. Dit betekent ook loslaten. Hoe ontwikkel je één team onderwijs en opvang. Misschien is de veranderende rol van professionals wel het taaiste

8 stuk van het veranderproces. Ook vanwege de regels in de cao. Wat zijn de voetangels en klemmen? Hoe informeer je je team en hoe krijg je ze mee? Tijdens deze dag komt aan de orde: Interdisciplinair werken Nieuwe competenties van professionals de veranderende rol van de leerkracht en leiding multidisciplinaire teamsamenstelling Samenwerking tussen professionals Het begeleiden van het veranderproces Bijv. digitale leermethodes. Deze dag wordt ook de vertaling van de eigen visie naar een projectplan en stappenplan gemaakt. Dag 6 Het inrichten en begeleiden van het veranderproces. Datum: Woensdag 6 april 2016 Tijdstip: uur uur. De ontwikkeling van kindvoorziening is een diepgaande verandering van het denken over en de inrichting van onderwijs en opvang. Dat vraagt kennis van zowel de inhoud van de verandering als kennis van verandermanagement. Deze twee samen vormen dynamisch duo dat zorg voor succesvol veranderen. In de opleiding is de inhoud al aan bod geweest. Maar zonder kennis van verandermanagement lukt het niet. Tijdens deze dag wordt antwoord gegeven op de volgende vragen en is er ruimte voor gesprek. Hoe richt ik het veranderproces in? Hoe zorg ik dat het veranderproces goed verloopt? Welke stappen moet ik zetten? Hoe informeer en overtuig ik mijn team? Hoe informeer en overtuig ik ouders? Hoe presenteer ik nieuwe concepten zodanig dat men mee wil? Wat zijn de eerste stappen die de school nu al kan zetten? Deze laatste dag wordt afgesloten met een presentatie van de opdrachten aan de besturen en genodigden.

9 2. Fonemisch Bewustzijn in GROEP 3. Leerlingen binnen onze scholen krijgen in groep 1 en 2 veel kennis en vaardigheden aangeboden op het gebied van fonologisch en fonemisch bewustzijn; klankherkenning en onderscheiding, automatiseren van de letters, rijmen, auditieve analyse en auditieve synthese. Deze vaardigheden zijn cruciaal wanneer het gaat om het goed kunnen starten van het technisch leesproces en spelling in groep 3. In groep 1 en 2 wordt gebruikt gemaakt van het Programma Fonemisch Bewustzijn. Maar, hoe kunnen we nu deze kennis en vaardigheden in groep 3 koppelen aan Veilig Leren Lezen? Hiervoor hebben de leerkrachten in groep 3 (meer) kennis nodig over fonologische en fonemische vaardigheden en hoe ze deze vaardigheden en kennis weer op kunnen roepen bij de leerlingen en inzetten bij het technisch leesproces en spelling in groep 3. De workshop zal zeer praktisch opgezet zijn. Middels veel verschillende werkvormen zal er een koppeling gemaakt worden naar inzet van de aanwezige voorkennis van de leerlingen naar Veilig Leren Lezen. Hoe hebben de leerlingen in groep 1 en 2 nu alles geleerd en wat hebben de leerlingen aan deze kennis in groep 3? Middels consolideren, coöperatieve werkvormen en concrete materialen kunnen de deelnemers dan ook de volgende dag direct hiermee aan de slag. Doelgroep : leerkrachten groep 3 en 4, maximaal 30 deelnemers Tijd: maandag 31 augustus van uur; voor een broodje e.d. zal worden gezorgd Waar; nog nader te bepalen Workshopleider; Ellen van der Veen.

10 3. Actieve leerlingen en eigenaar van het leren. De leerling, die zelfverantwoordelijk is voor zijn leerproces en zijn eigen doelen en leerstrategie kan bepalen, kortom: de leerling die zelfgestuurd kan leren, weet hoe hij leert. Hij heeft geoefend met het leerproces zelf en heeft ervaren hoe hij zelf de autonomie heeft over zijn leren (James & McCormick, 2009). De leerling, die zelfverantwoordelijk is voor zijn leerproces en zijn eigen doelen en leerstrategie kan bepalen, kortom: de leerling die zelfgestuurd kan leren, weet hoe hij leert, meent Grow (1991) en zullen dit hun leven lang blijven doen. Voor daadwerkelijk leren wordt een actieve, betrokken houding gevraagd. Kinderen die gemotiveerd en nieuwsgierig zijn en willen leren. Hoe doe je dat? In de training Leer leerlingen daadwerkelijk leren maak je kennis met de praktische mogelijkheden om kinderen meer verantwoordelijk te maken voor het eigen leren, zodat zij actiever en doelgerichter bezig zijn met het eigen leerproces. Je leert hoe je binnen het directe instructiemodel de zelfsturende rol van de leerling kunt vergroten en hoe je gesprekken voert met kinderen. Eigenaarschap van leerlingen stimuleren vraagt wat van de leerlingen, maar vooral ook van de leerkracht: hoe kun je leerlingen motiveren en betrekken bij het werk? Welke feedback geef je leerlingen, hoe stimuleer je een growth mindset? Een belangrijk onderdeel in de training is "Goed gesprekken voeren met kinderen" want om kinderen eigenaarschap te geven moet je wel goed naar ze kunnen en willen luisteren. In kleine stapjes worden de leerlingen steeds meer eigenaar van het eigen leerproces. In deze cursus werp je een kritische blik op je eigen lespraktijk en leer je hoe je samen met de leerlingen de verantwoordelijkheid voor het leren in je klas kunt dragen. Lestijden : Vier bijeenkomsten van uur (inclusief maaltijd): Datum : dinsdag 27 oktober, dinsdag 24 november, maandag 1 februari 2016 en maandag 7 maart Aantal deelnemers : 15 Uitvoering : Beja Koops (Cedin)

11 4. Excellent leren en (hoog)begaafdheid. Passend onderwijs voor elk kind. Alle leerlingen moeten een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en hun mogelijkheden. Dit is het uitgangspunt van passend onderwijs. Doel is om elk kind uit te dagen het beste uit zichzelf te halen. Dat geldt ook voor excellente en (hoog)begaafde kinderen. Passend onderwijs begint met een basisondersteuning op elke school. Het doel is om het beste uit alle leerlingen te halen. Ook wil de overheid een cultuur waarin die prestaties worden gewaardeerd. Daarom is passend onderwijs ook bedoeld voor hoogbegaafde leerlingen. Gedragsproblemen bij (hoog)begaafde leerlingen zijn zo te voorkomen. Binnen Passend onderwijs wordt een onderscheid gemaakt tussen basisondersteuning op elke school en voldoende extra ondersteuningsmogelijkheden binnen een samenwerkingsverband/vereniging/stichting. Voor elke school betekent dit: Deskundige leerkrachten met kennis van zaken over hoogbegaafdheid Een beleidsmatige aanpak Een adequate en transparante signaleringswijze Gestructureerde leerlijnen voor verrijking De basisondersteuning gaat in op de kwaliteit van de lessen: Een passende instructie en begeleiding Passende vormen van compacten en versnellen Passende materialen voor verrijkend en uitdagend onderwijs Passende werkvormen en mogelijkheden voor samenwerken Stichting Marenland stimuleert en daagt medewerkers uit om zich optimaal te ontwikkelen en talenten te gebruiken. Deskundigheidsbevordering van schoolleiding en team ten aanzien van deze leerlingen vormt een integraal onderdeel van het professionaliseringsbeleid van het schoolbestuur. Beleidsdoelen voor excellente en (hoog)begaafde leerlingen Bij het vertalen van het strategisch beleid wil Marenland dat er op de scholen (voor excellente en (hoog)begaafde leerlingen), in onderwijsinhoudelijk en pedagogisch didactisch opzicht, een passend en gestructureerd onderwijsaanbod voor excellente en ( hoog)begaafde leerlingen wordt gerealiseerd. Dat betekent :

12 dat de kwaliteit van zorg voor aanvullende specifieke onderwijsbehoeften op de school geboden kan worden door deskundig personeel; dat de wijze van signalering en de diagnose zorgvuldig en transparant geschiedt; dat voor deze leerlingen een plan van aanpak op basis van de educatieve behoeften wordt geschreven (DHH); dat het aanbod van compacting, verrijking en verbreding op een planmatige wijze wordt aangeboden; leerkrachten ontwikkelen vaardigheden met betrekking tot het pedagogisch didactisch handelen die recht doen aan excellente en (hoog)begaafde leerlingen; Route van aanpak De werkgroep: Stichting Marenland heeft een werkgroep talentontwikkeling. Deze werkgroep heeft tot taak het beleid voor deze kinderen te ontwikkelen. Scholing Doel: Leerkrachten kunnen voor excellente en (hoog)begaafde kinderen een adequate basisondersteuning bieden. Scholingsaanbod: Om goed in te kunnen gaan op de praktijk van de dag wordt de scholing aangeboden aan twee groepen leerkrachten: onderbouwleerkrachten (groep 1-3) en midden/bovenbouw leerkrachten (4-8). Daarnaast zullen we in het aanbod rekening houden met het niveau van de inhoud: Leerkrachten die aan het begin staan én leerkrachten die reeds een theoretische ondergrond hebben en in de praktijk al een ontwikkeling in gang hebben gezet. Er zijn twee keuzes: Leerkrachten groep 1 t/m 3: basisniveau, 3 bijeenkomsten Leerkrachten groep 4 t/m 8: basisniveau, 3 bijeenkomsten Alle bijeenkomsten omvatten 3 uur. Elke bijeenkomst kent een thema. Inhoud basisniveau: Bijeenkomst 1:. kijken vanuit de theorie over begaafdheid, het effect van de theorie op de onderwijspraktijk en het maken we de vertaalslag naar het herkennen van begaafdheid op basis van waarneembaar leerlinggedrag. Bijeenkomst 2: Signaleren; DHH mee leren werken Bijeenkomst 3: Compacten en verrijken Resultaatindicatoren basisniveau: De leerkrachten onderschrijven de Marenland ambitie; De leerkrachten kennen de essentie van Passend Onderwijs op drie niveaus; De leerkrachten hebben kennis over excellent lerende en (hoog)begaafde kinderen;

13 De leerkrachten hebben vaardigheden om deze kinderen beter te signaleren; De leerkrachten hebben handvatten om hun onderwijsaanbod passend te maken voor deze kinderen; Organisatie/planning: Iedere bijeenkomst wordt afgesloten met opdrachten waarmee leerkrachten in de praktijk mee aan de slag gaan. Hiermee doen leerkrachten direct ervaring op met de opgedane kennis en wordt het sneller onderdeel van het onderwijsaanbod van de school. Bijeenkomsten groep 1 t/m 3: lestijden: datum: uur donderdag 1 oktober 2015, dinsdag 10 november 2015 en donderdag 14 januari aantal deelnemers: 15 Uitvoering: Sherrill Woldberg (Cedin) ism leden werkgroep HBG Marenland. Bijeenkomsten groep 4 t/m 8: lestijden: datum: uur woensdag 14 oktober 2015, woensdag 18 november 2015 en woensdag 27 januari aantal deelnemers: 15 Uitvoering: Jan Kuipers (Cedin) ism leden werkgroep HBG Marenland.

14 5. Versterken ouderbetrokkenheid; hoe doen we dat? Een opleidingstraject van vijf workshops over ouderbetrokkenheid. Samenvattend Samenwerken met ouders staat centraal in dit opleidingstraject. Partnerschap met ouders omdat dit goed is voor het kind! In dit opleidingstraject komen een aantal thema's gegarandeerd aan bod. Zoals: Hoe kijk ik eigenlijk tegen ouders aan? Hoe krijg ik ALLE ouders in school? Wat zijn mijn uitgangspunten en waarden ten aanzien van ouders? Hoe borgen we de aandacht voor ouderbetrokkenheid in onze scholen? Daarnaast bestaat de mogelijkheid om tijdens de eerste workshop, de zogenaamde proeverij, aan te geven wat je wil leren. We sluiten hiermee aan op jullie eigen vragen en bieden ook concrete tools en oefeningen waarmee je in de praktijk aan de slag kunt. Vorm Het opleidingstraject is praktisch en je krijgt handvatten die je in je eigen school kunt gebruiken. De eigen ervaringen en de eigen school zijn telkens leidend in het traject. Als er oudergesprekken geoefend worden dan zal de theorie en het oefenen afgestemd worden op datgene waar jullie (leerkrachten) behoefte aan hebben. Workshop 1 De proeverij Tijdens de Proeverij gaan we met elkaar aan de slag: we bereiden onder leiding van een kok een heerlijk 3-gangen menu. We gaan dineren en leren. Tijdens het koken en eten buigen we ons over het belang van samenwerken met ouders. We geven ook een doorkijkje in wat we in de volgende workshops kunnen doen. De deelnemers formuleren tijdens deze eerste workshop samen met de trainers eigen leervragen. Het programma voor het opleidingstraject zal, op basis van deze vragen, na deze eerste avond verder worden uitgewerkt. Workshop 2,3 en 4 De inhoud van de workshops 2, 3 en 4 wordt dus pas na de proeverij vastgesteld. De data voor alle workshops zijn al wel vastgelegd. Zie hieronder bij praktische informatie. Hieronder twee voorbeelden van mogelijke workshops waarvoor gekozen kan worden:

15 In gesprek met ouders We maken een vogelvlucht langs de ontwikkelingen op gebied van oudergesprekken. Daarnaast gaan we in op de vragen waar leerkrachten tegenaan lopen in de praktijk. Er zijn veel tips en trucs als het gaat om gespreksvoering met ouders. Welke zijn dat? Passen ze bij mij? In welk gesprek gebruik ik ze? Maar ook vragen als: hoe doe ik een 10 minutengesprek in 10 minuten. Hoe kan ik iets overbrengen als ouder binnenkomt in de weerstand of met andere agenda. Hoe voer je een gelijkwaardig gesprek, wat is nu een omgekeerd 10 minutengesprek of een portfoliogesprek en is het iets voor ons? Een praktische workshop barstensvol tips, tools en ideeën. We leren ze kennen, oefenen ze en ervaren wat wel en niet werkt. Samenwerken aan leren (didactisch partnerschap) Onderzoeken wijzen uit dat onderwijsondersteunend gedrag van ouders de prestaties van kinderen sterk beïnvloedt. In deze workshop zoeken we naar welke rol ouders onderwijsinhoudelijk hebben? Hoe geven we die rol vorm? Hoe krijg je ouders bijvoorbeeld aan het lezen met hun kind? En hoe zorg je dat die ouder niet op jouw stoel gaat zitten? Samen nadenken, samen oefenen en zelfs in een tweede workshop samen een concreet plan maken voor jouw school. Bijvoorbeeld voor het organiseren van OuderKindBijeenkomsten. Workshop 5 Borging in mijn eigen school Hoe borg ik het versterken van de ouderbetrokkenheid in mijn eigen school is het thema van de laatste worshop. Praktische informatie: Aantal deelnemers: leerkrachten en IB'ers Het traject bestaat uit vijf workshops van uur tot uur Begeleiding workshops: experts van Actief Ouderschap ( Data workshops: Workshop 1 De Proeverij: dinsdag 29 september 2015 Workshop 2: dinsdag 3 november 2015 Workshop 3: dinsdag 12 januari 2016 Workshop 4: dinsdag 16 februari 2016 Workshop 5 Borging in mijn eigen school: dinsdag 22 maart 2016 Vragen? Bel of mail: Mirjam Faber (Actief Ouderschap): mirjamfaber@actiefouderschap.nl

16 6. Passend onderwijs doe je in je eigen klas! Deskundigheidsbevordering doe je samen met het Regionaal Expertise Team! Tijdens workshops kunnen leerkrachten hun kennis uitbreiden of ervaren dat ze het zo gek nog niet doen. Onderwerpen zijn: 1. Pesten is uit! Tiny van Iddekinge 2. Betekenisvol leren voor jonge kinderen Marlou Thuys Help een moeilijke groep! Maria Raadsen 4. Seksueel grensoverschrijdend gedrag in en om de school! Carina Veen 5. Faalangst en Citostress!! Ria Rabbeljee 6. Kinderen met spraaktaal problemen Ellen van der Veen 7. Werken met een ontwikkelingsperspectief Hannie Leistra Datum: Donderdag 8 oktober Tijdstip: uur. Plaats: Opwierde Je kunt je opgeven voor maximaal 2 workshops, er zijn 15 plekken per workshop.

17 7 Cursusmiddag nieuwe methode Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal. Scholingsmiddag voor alle groepsleerkrachten van de groepen 1 en 2 omtrent de nieuwe methode Stroes en van Gelder Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal. Auteur Hans Stroes zal deze middag verzorgen. Wanneer: November 2015 Waar: Nader te bepalen Wie: Voor alle groepsleerkrachten van de groepen 1 en 2 Cursusleider: Vragen: Hans Stroes Mirjam Berghuis, m.berghuis@marenland.org

18 8. Resultaatgericht coachen voor Intern begeleiders. Voor deze training kom je om te leren. Dat wat je leert is echt anders dan dat je gewend bent. Er gaan de nodige heilige huisjes omver. Je leert waarnemen in plaats van te oordelen. Je leert feedback te geven op wat je waarneemt in gedrag en wat het effect daarvan is op de omgeving. Het advies geven laat je even achterwege. Je leert mensen weer in hun eigen kracht te gaan zetten, waardoor ze hun doelen gaan realiseren. In het begin is dat lastig maar ook jij zult dat gaan leren. Je ontvangt zelf ook veel feedback. Tijdens de training is het de bedoeling dat je jezelf openstelt voor al dit nieuwe. Dat betekent zowel dat je durft en bereid bent om, wanneer nodig, het achterste van je tong te laten zien en dat je openstaat voor feedback, lastige vragen en zo meer. Resultaat In deze coachtraining leer je deze zaken. Helder en concreet. Helemaal toegespitst op jouw concrete situatie. De opleiding bestaat uit: Theoretische kennis omtrent coachen (psychologische modellen en achtergrondinfo). Praktische oefeningen, 13 coachingstools, coachingsmodellen en -technieken. Het modelleren van de basishouding van een coach; open staan voor het werkelijk contact. Praktische uitwerking door de coachmodellen ook daadwerkelijk met drie personen uit je werkomgeving te coachen. Kennis en vaardigheden omtrent de essentiële elementen uit Resultaat gericht coachen in het onderwijs. Competentielijst onderwijs als referentie voor je coachingskader. Certificering met als resultaat: Certificaat Resultaatgericht Coachen Onderwijs. Gun jezelf de ervaring dat coachen er mogelijk wel eens heel anders uit kan zien dan dat je ooit gedacht hebt! Hoe werkt het De training bestaat uit 7 dagen. In de training wordt gewerkt met coachingsmodellen en technieken die gedemonstreerd en besproken worden. Vervolgens gaan de deelnemers deze technieken praktisch, in drietallen, oefenen en ontvangen daarbij feedback van de trainer. Iedere deelnemer krijgt vervolgens praktische oefeningen mee die in de praktijk uitgevoerd worden, en middels beeldcoachen (voorheen VIB) geëvalueerd (kunnen) worden. Voor wie Wanneer Intern begeleiders (maximaal 16 personen) In overleg met Hannie Leistra. Trainers Marjolein Morks, senior trainer/coach van Bureau Meesterschap, internationaal gecertificeerd trainer/coach NLP (NVNLP approved). O.a. CRKBO

19 geregistreerd. Marjolein heeft ruime ervaring in trainen van groepen op het gebied van autisme en communicatie. Albertus de Jong, senior onderwijsadviseur van Bureau Meesterschap en internationaal gecertificeerd trainer/coach NLP (NVNLP approved). Albertus heeft ruime ervaring met communicatietrainingen in het basisonderwijs.

20 9. Begrijpend luisteren In een viertal bijeenkomsten staan de volgende onderdelen, die van invloed zijn op een goede start als begrijpend luisteraar en toekomstig begrijpend lezer, centraal. 1. Begrijpend Luisteren; de interactieve denkactiviteit 7 januari 2016 van uur In deze bijeenkomst wordt de theoretische achtergrond geschetst. - Begrijpend Luisteren als interactieve denkactiviteit. - Lees-, sturings- en herstelstrategieën - Aanleren van denkstrategieën en denkstappen - Tekstaanbod De cursisten krijgen een stevig theoretisch kader, geïllustreerd met praktische voorbeelden en opdrachten. De rol van de leerkracht als voorbeeld in het aanleren van denkstrategieën en denkstappen wordt praktisch neergezet (modellen/modeling). Er wordt een opdracht gegeven waarbij de cursisten hun eigen situatie spiegelen aan het theoretische kader: hoe is de situatie bij ons op school? 2. Vaardigheidstraining interactief en hardop denkend voorlezen 2 februari van uur In deze bijeenkomst gaan we praktisch aan de slag met het inzetten van didactische structuren en activerende activiteiten. Aan bod komen o.a.: - Een lesmodel - Het interactief voorlezen - Het hardop denkend voorlezen - Het inzetten van een breed tekstaanbod - Activerende en coöperatieve werkvormen - Het formuleren van lesdoelen Er vindt afwisseling tussen theoretische informatie en praktische uitwerking plaats. Na deze bijeenkomst wordt opnieuw een opdracht gegeven die de cursisten in hun eigen groep moeten uitvoeren. 3. De praktijk in de groep 8 maart 2016 van uur In deze bijeenkomst wordt de uitgevoerde praktijkopdracht gebruikt als verdiepingsonderwerp waarbij het uitwisselen en elkaar informeren/inspireren voorop staat. We gaan in op: - Het inrichten van de leeromgeving - Tekstsoorten, tekstvormen en tekststructuren

21 - Het gebruik van pictogrammen - Differentiëren in het stellen van vragen - Het gebruik van illustraties bij teksten - Inhoudelijke doelen bij het Begrijpend luisteren Opnieuw wordt een praktijkopdracht gegeven. 4. De doorgaande lijn van Begrijpend Luisteren naar Begrijpend Lezen 7 april uur In deze bijeenkomsten gaan we ons richten op het vasthouden van de opgedane kennis en ervaringen. We richten ons op: - De doorgaande lijn Begrijpend Luisteren in de onderbouwgroepen - De inhoudelijke doelen in de leerlijn - Het belang van structureel en planmatig woordenschatonderwijs - Relatie woordenschat en begrijpend luisteren - Praktische werkvormen woordenschat - Een borgingsdocument voor de eigen school 5. Klassenbezoeken 15 maart 2016 en 17 maart 2016 Gekoppeld aan deze trainingsbijeenkomsten worden er klassenbezoeken gedaan. Er worden twee dagen gepland waarin ernaar wordt gestreefd door middel van een strak gepland rooster alle cursisten te bezoeken. - Er vindt een observatie plaats van ca. 30 minuten aan de hand van het uitgereikte lesmodel. - Met iedere leerkracht vindt een feedback gesprek van ca. 15 minuten plaats. - Iedere leerkracht ontvangt een ingevuld lesformulier met aanbevelingen/tips. Wanneer: Waar: Vanaf januari 2016 (zie boven) Op de school met de meeste aanmeldingen. Wie: Voor alle groepsleerkrachten van de groepen 1, 2 en 3. Cursusleider: Brenda Kokje; Bureau Meesterschap.

22 10. Herhalingscursus MFA (Medic First Aid) De herhalingscursus is voor een ieder die reeds in het bezit is van het diploma MFA en deze geldig wil houden. Met de herhaling worden alle handelingen weer geoefend en doorgenomen, om binnen de eerste minuten na een ongeval snel en effectief op te kunnen treden tot het moment waarop de hulpverlening wordt overgenomen door de gewaarschuwde externe professionele hulpdiensten. Datum : woensdag 27 januari Max aantal deelnemers : 12 Locatie Vragen : Onderwijsbureau Marenland : Mirjam Berghuis, m.berghuis@marenland.org Cursus wordt gegeven door : Crux

23 11. KC café. Op verschillende plekken in ons werkgebied zijn kindcentra in oprichting en uitvoering. Kindcentra zijn voorzieningen voor kinderen van 0 of 2 jaar tot 12 jaar waar van s morgens 7 uur tot s avonds 7 uur opvang en onderwijs wordt verzorgd. Vaak is een kindcentrum ook in de vakantie geopend. We willen alle medewerkers van Marenland de kans bieden op informele wijze kennis te maken met het Kindcentrum. Op deze bijeenkomst kom je meer te weten over het concept en het aanbod in een kindcentrum. Er is een korte uitleg maar bovenal is er het gesprek en de bezichtiging van het kindcentrum. Donderdag 10 september van uur Locatie: begeleiding: KC Olingertil Janny Reitsma en Siemon Niehof Donderdag 21 januari van uur Locatie: Begeleiding: KC ten Boer (Huifkar) Janny Reitsma en Henry de Goede 12. Handreiking Flitsbezoeken. Met het 3 minuten flitsbezoek kun je in korte tijd inhoudelijk goed op de hoogte blijven van de kwaliteit van het lesgeven in de school. De aanpak is gebaseerd op 'The Three-minute Classroom Walk Through' van Carolyn Downey, en gaat er vanuit dat je door focus aan te brengen in je manier van observeren in 3 minuten heel veel kunt bereiken. Door maar kort een klas te bezoeken, is het mogelijk om bij alle collega s regelmatig een flitsbezoek af te leggen. Maandag 31 augustus 2015 van uur Locatie: KC ten Boer (de Huifkar)

24 Wie: begeleiding: schooldirecteuren Marenland. Henry de Goede en Leonie Korteweg 13. Leernetwerk LB en Tijgerklus. Ongeveer 40% van de leerkrachten in Marenland heeft een LB functie. Op basis van het onderzoek LB in Marenland willen we starten met leernetwerken. De groep die we uitnodigen zijn de LB leerkrachten met een speciale inhoudelijke taak op het gebied van taal, rekenen, lezen, cultuur of een specifiek onderwijsconcept (vb Dalton). De eerste bijeenkomst is gericht op kennismaken, intervisie en scholing. Tijdens deze bijeenkomst worden vervolgafspraken gemaakt. Dinsdag 15 september van uur Locatie: begeleiding: OWB Marenland Sjoerd Sol en Leonie Korteweg

25 Naam: School: Leerkracht groep: Aanstelling sinds: Ik meld mij aan voor de cursus: Opleiding Ambassadeur Kindcentrum Fonemisch Bewustzijn in groep 3 Actieve leerlingen en eigenaar van het leren Excellent leren en (hoog)begaafdheid Versterken ouderbetrokkenheid; hoe doen we dat Passend onderwijs doe je in je eigen klas Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal Resultaatgericht coachen Begrijpend luisteren Herhalingscursus MFA KC cafe Handreiking Flitsbezoeken Leernetwerk LB en tijgerklus. Aanmeldingsformulier s.v.p. opsturen naar Onderwijsbureau Marenland, Postbus 5,9919 ZG Loppersum, t.a.v. Jos Sligter of mailen naar j.sligter@marenland.org.

DE BASIS VOOR ONTWIKKELING

DE BASIS VOOR ONTWIKKELING STICHTING ONDERWIJS MARENLAND DE BASIS VOOR ONTWIKKELING MARENLAND ACADEMIE 2014-2015 Professionele groei De ontwikkeling van leerkrachten doet ertoe. Aandacht voor persoonlijke en professionele groei

Nadere informatie

DE BASIS VOOR ONTWIKKELING.

DE BASIS VOOR ONTWIKKELING. STICHTING OPENBAAR ONDERWIJS MARENLAND DE BASIS VOOR ONTWIKKELING. MARENLAND ACADEMIE 2013 2014. Professionele groei De ontwikkeling van leerkrachten doet ertoe. Aandacht voor persoonlijke en professionele

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Onderwijs van de 21ste eeuw:

Onderwijs van de 21ste eeuw: Onderwijs van de 21ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Onderwijs van de 21 ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie Professionaliseringsaanbod

Nadere informatie

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling Scholingsplan 2012-2013 Samen in ontwikkeling Inhoudsopgave Inleiding 3 Pijlers 4 Kader 5 Deskundigheidsbevordering 2012-2013 6 Beschrijvingen van de scholingen 7 Aanmelden voor externe scholingen 9 Inleiding

Nadere informatie

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK Iedereen heeft er de mond van vol: Het beste uit de leerling halen Recht doen aan verschillen van leerlingen Naast kennis en vaardigheden, aandacht voor het

Nadere informatie

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl Samen werken aan stevige ambities www.schoolaanzet.nl School aan Zet biedt ons kennis en inspiratie > bestuurder primair onderwijs Maak kennis met School aan Zet School aan Zet is de verbinding tussen

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

Geïntegreerde Kindvoorzieningen op het Groninger platteland

Geïntegreerde Kindvoorzieningen op het Groninger platteland Janny Reitsma Geïntegreerde Kindvoorzieningen op het Groninger platteland Kennisplatform Kindvoorzieningen Noord-Groningen Programma 1. Nieuw perspectief: kindvoorziening 2. Van Experiment naar Kennisplatform

Nadere informatie

WEERBAARHEIDSTRAININGEN

WEERBAARHEIDSTRAININGEN WEERBAARHEIDSTRAININGEN INBEDDEN IN EEN MEERSPOREN WEERBAARHEIDSBELEID voor BASISSCHOLEN VAN HET SAMENWERKINGSVERBAND BREVOORDT Sacha Jansen Schuiling, weerbaarheidstrainingen Groenlo, oktober 2010 INLEIDING

Nadere informatie

Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs :

Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs : Marijke Schekkerman Specialist in Gifted Education www.debegaafdenwijzer.nl e-mail: debegaafdenwijzer@upcmail.nl Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs : Aanleiding: Steeds

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander Schooljaarplan -2016 Koning Willem-Alexander 1 e kolom: (S.)ignaal, (M.)eetbaar, (A.)cceptabel, 2 e kolom (R.)ealisatie, (T.)ijd Onderwerp (S.M.A.) Datum agendapunt (R.T.) Klaar? (T) Borging VCPO-NG scholen

Nadere informatie

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw SKO Flevoland en Veluwe Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018 Strategisch beleidsplan SKO Flevoland en Veluwe 1 KINDEREN LATEN LEREN Onze droomschool

Nadere informatie

Minor Licht Verstandelijk Beperkt

Minor Licht Verstandelijk Beperkt Minor Licht Verstandelijk Beperkt Academie voor Sociale Studies Inleiding De minor Licht Verstandelijk Beperkt biedt een inspirerend en intensief half jaar deskundigheidsbevordering op het gebied van werken

Nadere informatie

De Begaafden Wijzer. Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs :

De Begaafden Wijzer. Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs : www.debegaafdenwijzer.nl Marijke Schekkerman Onderwijsdeskundige hoogbegaafdheid Korte Stammerdijk 17 1382 BL Weesp 06-22842667 debegaafdenwijzer@upcmail.nl Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs

Nadere informatie

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference Uitnodiging Introductiemiddag Classroom of Difference Introductiemiddag Classroom of Difference Neem een gemiddelde klas van 25 leerlingen en je hebt even zoveel achtergronden, opvattingen en gevoeligheden.

Nadere informatie

Jaarplan 2015-2016. Jaarplan 2015-2016

Jaarplan 2015-2016. Jaarplan 2015-2016 In het jaarplan worden de doelstellingen en activiteiten beschreven waar wij het komend aandacht aan gaan besteden. De onderwerpen komen uit het schoolplan, de evaluatie van het huidige jaarplan en onderwerpen

Nadere informatie

(H)erkenning van (hoog)begaafdheid. binnen passend onderwijs

(H)erkenning van (hoog)begaafdheid. binnen passend onderwijs (H)erkenning van (hoog)begaafdheid binnen SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Conferentie 8 september 2015 Een leven lang hoogbegaafdheid in ontwikkeling Desirée Houkema (H)erkenning van

Nadere informatie

AMBITIEKAART PASSEND ONDERWIJS

AMBITIEKAART PASSEND ONDERWIJS AMBITIEKAART PASSEND ONDERWIJS Domein Passend onderwijs Onderwijs Opbrengst gericht passend onderwijs Achtergrond De inzichten die wij hebben op leren en van waaruit wij handelen zijn wetenschappelijk

Nadere informatie

SAMEN SCHOLEN in Ter Aar

SAMEN SCHOLEN in Ter Aar SAMEN SCHOLEN in Ter Aar op weg naar het Integraal Kind Centrum - KOERSNOTITIE Versie 20 juni 2017 Invoegen en verbinden De drie basisscholen in Ter Aar zijn sinds schooljaar 2015/2016 op zoek gegaan naar

Nadere informatie

Stimulerend signaleren

Stimulerend signaleren Stimulerend signaleren SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Desirée Houkema /thema/stimulerend signaleren Talenten worden zichtbaar als ze gestimuleerd worden productief Dabrowski: overexcitabilities

Nadere informatie

Op expeditie naar waarde(n)

Op expeditie naar waarde(n) Op expeditie naar waarde(n) 21e eeuwse educatie Effectief leiderschap Vakmanschap: de leraar doet ertoe! Verbinding met de gemeenschap Waardengedreven onderwijs Op expeditie naar waarde(n) De hele opvoeding

Nadere informatie

Het onderwijs op Het Kompas biedt mogelijkheden om geactiveerd, samenwerkend te leren en om vaardigheden te ontwikkelen.

Het onderwijs op Het Kompas biedt mogelijkheden om geactiveerd, samenwerkend te leren en om vaardigheden te ontwikkelen. Schoolondersteuningsprofiel Primair Onderwijs Almere 1. Gegevens van de school Naam de school: Het Kompas Directie: Jenneke Kester Bestuur: Prisma Datum: september 2018 Schooljaar: 2018-2019 2. Visie:

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

LEARNING ACCELERATOR

LEARNING ACCELERATOR Start 24 januari 2019! LEARNING ACCELERATOR HET GROEIPROGRAMMA VOOR LEARNING PROFESSIONALS Het groeiprogramma voor learning professionals Inhoud Wat is de 227 Learning Accelerator? Programma Voor wie?

Nadere informatie

Minor Toegepaste Psychologie

Minor Toegepaste Psychologie Minor Toegepaste Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

Jonge Kind Academie. Coachen, trainen en opleiden van professionals

Jonge Kind Academie. Coachen, trainen en opleiden van professionals Jonge Kind Academie Coachen, trainen en opleiden van professionals Meer zorg voor het jonge kind De jeugdzorg in Nederland heeft de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan. Een belangrijk voordeel van

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Voorwoord. De planperiode van 2011-2014 ligt bijna achter ons en geeft ons reden tot nadenken over de doelen voor de komende vier jaar. Als we terugdenken

Nadere informatie

OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016

OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016 OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016 Ook komend schooljaar zal de OPTIMUS Academie weer beschikbaar zijn voor al onze collega s. Bij het formuleren van het aanbod zijn we uitgegaan van de wensen van leerkrachten

Nadere informatie

KINDEREN DIE MEER KUNNEN

KINDEREN DIE MEER KUNNEN KINDEREN DIE MEER KUNNEN INLEIDING Op de IJwegschool staat het kind centraal. Het onderwijs wordt aangepast aan het kind en niet andersom. Doordat de leerkrachten handelingsgericht werken waarbij de onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 4 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie bij verwerking

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 4 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie bij verwerking Opbrengstgericht omgaan met verschillen Bijeenkomst 4 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie bij verwerking Programma Doelen en programma toelichten Terugblik op huiswerkopdracht Een

Nadere informatie

& Academie voor NLP. Business NLP Basics. Basisopleiding in Persoonlijke Effectiviteit

& Academie voor NLP. Business NLP Basics. Basisopleiding in Persoonlijke Effectiviteit & Business NLP Basics Basisopleiding in Persoonlijke Effectiviteit hovelingsjanse is de interdisciplinaire organisatie die meerwaarde biedt op het gebied van veranderen: door van dichtbij die verandering

Nadere informatie

Training Projectmanagement

Training Projectmanagement Training Projectmanagement Projectmanagement, sturen op resultaat Binnen jullie organisatie werken jullie veel met projecten. Jij bent projectleider, of je maakt deel uit van een speciaal opgesteld projectteam.

Nadere informatie

Evaluatie plan van aanpak cbs de Wâlikker schooljaar 2011-2012 EVALUATIE. plan van aanpak schooljaar 2011-2012. 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1

Evaluatie plan van aanpak cbs de Wâlikker schooljaar 2011-2012 EVALUATIE. plan van aanpak schooljaar 2011-2012. 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1 EVALUATIE plan van aanpak schooljaar 2011-2012 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1 Plan van aanpak 2011-2012 1. Professionele schoolcultuur Het team kan op aantoonbaar voldoende wijze functioneren door: resultaat-

Nadere informatie

projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016

projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen? Wil je mindfulness

Nadere informatie

Mindful Coachen Amsterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Amsterdam tweejarige opleiding Mindful Coachen Amsterdam Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen?

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

JAARPLAN Op volle kracht vooruit. Maar zeker niet vergeten te genieten van het uitzicht!

JAARPLAN Op volle kracht vooruit. Maar zeker niet vergeten te genieten van het uitzicht! JAARPLAN 2018-2019 Op volle kracht vooruit. Maar zeker niet vergeten te genieten van het uitzicht! Basisschool de Sterrenboog Mariaplein 8 7156 MG Beltrum 0544-481543 directie@desterrenboog.nl www.desterrenboog.nl

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel PCB De Fontein Schooljaar 2015-2016

Schoolondersteuningsprofiel PCB De Fontein Schooljaar 2015-2016 Schoolondersteuningsprofiel PCB De Fontein Schooljaar 2015-2016 Naam school: De Fontein Leerlingaantal: 270 Klassendeler: 25 Brinnummer: 24 DX De Fontein is een groeiende, moderne, Christelijke basisschool.

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Arrangementen en maatwerktrajecten. Voor kinderen, individuele onderwijsprofessionals en teams. de dolfijn

Arrangementen en maatwerktrajecten. Voor kinderen, individuele onderwijsprofessionals en teams. de dolfijn Arrangementen en maatwerktrajecten Voor kinderen, individuele onderwijsprofessionals en teams de dolfijn Op De Dolfijn leren kinderen met hun hoofd, hun hart en hun handen. Wij werken oplossingsgericht,

Nadere informatie

Onderwijs van de 21ste eeuw:

Onderwijs van de 21ste eeuw: Onderwijs van de 21ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Onderwijs van de 21 ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie Professionaliseringsaanbod

Nadere informatie

Onderwijs van deze tijd,

Onderwijs van deze tijd, 12 mei 2016 Beste ouder(s) / verzorger(s), Zoals u allen bekend is er afgelopen maandag een ouderinformatieavond geweest. Op die avond hebben wij de aanwezige ouders geïnformeerd over de volgende stap

Nadere informatie

zoekt: Onderwijsadviseurs die het verschil willen maken

zoekt: Onderwijsadviseurs die het verschil willen maken zoekt: Onderwijsadviseurs die het verschil willen maken Wil je samen met ons hard werken aan de groei en ontwikkeling van leraren, pedagogisch medewerkers, leidinggevenden en daarmee die van kinderen,

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

SCHOOLVERBETERPLAN

SCHOOLVERBETERPLAN SCHOOLVERBETERPLAN 2017-2018 SAMEN onderweg met aandacht voor iedereen ONDERWIJS OP MAAT Breed en eigentijds onderwijsaanbod Als school werken we aan de totstandkoming van een breed en eigentijds aanbod,

Nadere informatie

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten Speerpunt 3 Doorgaande leerlijn 2016 2017 1. Waarom Het didactisch handelen van leerkrachten is erop gericht dat kinderen een ononderbroken ontwikkeling kunnen doormaken. Voor die ontwikkeling is een rijke

Nadere informatie

Lesgeven aan groep 7 en 8

Lesgeven aan groep 7 en 8 Lesgeven aan groep 7 en 8 Heeft u uw ervaring in de onder- of bovenbouw van de basisschool en gaat u nu (of binnenkort) lesgeven aan groep 7 of 8, dan zult u zich wellicht verbazen over de manier waarop

Nadere informatie

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen.

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen. in NDERWIJS Creativiteit en Creatief Denken Creativiteit is een unieke eigenschap van de mens. Kijk om je heen, alles wat verzonnen en gemaakt is, vindt zijn oorsprong in het menselijk brein. Dat geldt

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM!

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! De andere route naar het hbo! WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past het Groene Lyceum

Nadere informatie

(registeropleiding Post-HBO)

(registeropleiding Post-HBO) De coördinator Taal Kenniscentrum de Kempel Deurneseweg 11 5709 AH Helmond 0492-514400 Helga van de Ven h.ven@kempel.nl De coördinator Taal Kenniscenter de Kempel 2016 (registeropleiding Post-HBO) 1 De

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

ONS SCHOOLCONCEPT Onze visie: Algemene schoolregel: Ik laat zien dat ik respect heb voor mezelf, de ander en mijn omgeving.

ONS SCHOOLCONCEPT Onze visie: Algemene schoolregel: Ik laat zien dat ik respect heb voor mezelf, de ander en mijn omgeving. HET SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL (SOP) VAN OBS HET LANG Op 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Alle basisscholen maken dan deel uit van een samenwerkingsverband Passend Onderwijs. Onze

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod W&T TOEGELICHT

Professionaliseringsaanbod W&T TOEGELICHT Introductie De vijf verdiepingsmodules bestaan uit minimaal 3 en maximaal 6 bijeenkomsten en hieronder vind u een toelichting bij elke module omtrent de inhoud en bijeenkomsten. Verdiepingsmodule 1: Rekenen

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Modelen. Contactgegevens

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Modelen. Contactgegevens Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Modelen WWW.CPS.NL Contactgegevens Willem Rosier w.rosier@cps.nl 06 55 898 653 Hoe ziet het modelen er in de 21 ste eeuw uit? Is flipping the classroom dan

Nadere informatie

Uitgangspunt: De indeling van de basisgroepen, instructiegroepen en units behoort tot de bevoegdheid van de school.

Uitgangspunt: De indeling van de basisgroepen, instructiegroepen en units behoort tot de bevoegdheid van de school. Procedure groepsindeling Kindcentrum Leyenbroek zie vergroting: laatste pagina In artikel 8 van de Wet Primair Onderwijs staat dat de school tot taak heeft het onderwijs zodanig in te richten dat de leerlingen

Nadere informatie

Checklist trainingen het gesprek in de Wmo en het gehele sociale domein VOOR GEMEENTEN DIE TRAININGSBUREAUS SELECTEREN

Checklist trainingen het gesprek in de Wmo en het gehele sociale domein VOOR GEMEENTEN DIE TRAININGSBUREAUS SELECTEREN Checklist trainingen het gesprek in de Wmo en het gehele sociale domein VOOR GEMEENTEN DIE TRAININGSBUREAUS SELECTEREN Checklist trainingen het gesprek in de Wmo en het gehele sociale domein Voor gemeenten

Nadere informatie

Algemene informatieavond groep 5-6

Algemene informatieavond groep 5-6 Algemene informatieavond groep Kindcentrum de Eik Burg. Willemeplein 8 EA Nieuwstadt Tel. 4483938 www.kcdeeik.nl Inhoud Presentatie Afspraken Pedagogisch klimaat Handelingsgericht werken Coöperatieve werkomgeving

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

TRAINEN MET ZIEL EN ZAKELIJKHEID Opleiding Vakinhoudelijk trainen

TRAINEN MET ZIEL EN ZAKELIJKHEID Opleiding Vakinhoudelijk trainen TRAINEN MET ZIEL EN ZAKELIJKHEID Opleiding Vakinhoudelijk trainen Van focus op inhoud naar werken met de groep Hoe kun je als trainer je theorie enthousiast overbrengen zonder dat je groep passief wordt?

Nadere informatie

Baby s in de kinderopvang

Baby s in de kinderopvang Baby s in de kinderopvang Een compleet aanbod Wat² bieden wij? Online module Baby s in de kinderopvang IKK goedgekeurd Plus aanbod - niet verplicht wel aanvullend en verdiepend Aanvullende mogelijkheden

Nadere informatie

UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS

UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS 0 6 UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS Krijgt het kind wat het nodig heeft? leerkracht Koester de nieuwsgierigheid van het kind, geef het kind regie en plan samen de leerdoelen. Koers Best Onderwijs 2016-2020

Nadere informatie

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in Trainers in opleiding Leergang Train de Trainer Het is niet de sterkste die overleeft, ook niet de slimste, maar degene die het meest openstaat voor verandering. Unieke insteek! De wereld om ons heen verandert

Nadere informatie

Handleiding. voor. praktijkbegeleiders

Handleiding. voor. praktijkbegeleiders Handleiding voor praktijkbegeleiders Versie: februari 2011 Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden van

Nadere informatie

BIT OGD. Blended Interactief Trainingsprogramma Opbrengstgericht differentiëren in de klas

BIT OGD. Blended Interactief Trainingsprogramma Opbrengstgericht differentiëren in de klas BIT OGD Blended Interactief Trainingsprogramma Opbrengstgericht differentiëren in de klas Waarom een BIT-benadering? Wij constateren dat huidige professionaliseringstrajecten onvoldoende rekening houden

Nadere informatie

Trainingen en workshops

Trainingen en workshops Trainingen en workshops 2014-2015 Voor professionals in de Kindcentra 0-13 in s-hertogenbosch (kinderopvang, peuterarrangement en basisonderwijs) Inhoud Algemene informatie Algemene informatie 2 Aanbod

Nadere informatie

Montessori Professionalisering Zuid-Nederland 2014-2015 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo

Montessori Professionalisering Zuid-Nederland 2014-2015 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo Montessori Professionalisering Zuid-Nederland 2014-2015 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Montessori Zuid-Nederland Professionele ontwikkeling 2014-2015 Het menselijke individu kan zich zonder

Nadere informatie

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS Graag vertel ik u in deze brochure over Leiders van Morgen, een Management Development (MD) netwerk dat october 2010 van start gaat. Voor meer

Nadere informatie

Scholingsbrochure

Scholingsbrochure Scholingsbrochure 2017 2018 1 Inhoud Scholingsbrochure 2017 2018... 1 Inleiding... 3 Het aanbod... 3 Omschrijvingen van de trainingen:... 4 1. Master Class passend opbrengstgericht werken... 4 2. Omgaan

Nadere informatie

Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school

Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school Wat is nu eigenlijk goed begrijpend leesonderwijs? Hoe ga ik om met verschillende leesniveaus? En hoe model ik begrijpend lezen

Nadere informatie

Speel met je ruimte, vergroot je impact! Inspiratie en agenda jubileumjaar

Speel met je ruimte, vergroot je impact! Inspiratie en agenda jubileumjaar Speel met je ruimte, vergroot je impact! Inspiratie en agenda jubileumjaar 45 jaar virtuoos in onderwijs Op 21 juni 2017 bestaat Het ABC 45 jaar. Dat gaan we het hele jaar vieren, en we hopen dat jij het

Nadere informatie

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs Ons Onderwijs Kwaliteit in onderwijs Voorwoord Bij Marianum staat de ontwikkeling van de leerling voorop. Wij staan voor aantrekkelijk en afgestemd onderwijs, gemotiveerde leerlingen en goede eindresultaten.

Nadere informatie

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsgids ANBO Academie 2015 Voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Welkom bij ANBO... 5 3.2 Instructiebijeenkomst Ledenadministrateur...

Nadere informatie

Impulsklas aan de slag met gedrag

Impulsklas aan de slag met gedrag Impulsklas aan de slag met gedrag workshop-aanbod voorjaar2015 De Impulsklas workshops voor teams Het workshop-aanbod van Impuls sluit aan bij het werken met de Impulsklas en passend onderwijs. Zie naast

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra 1. Artistiek competent De kunstvakdocent kan als kunstenaar met een eigen visie artistiek werk creëren en het artistieke proces inclusief een breed scala aan

Nadere informatie

Vertrouwen in je klas

Vertrouwen in je klas Vertrouwen in je klas training en begeleiding vanuit TA Daniëlle van der Heijden Tamar Kopmels Een training die je uitnodigt mild en soms kwetsbaar te kijken naar persoonlijke processen, en die een verrijking

Nadere informatie

Roadmap Les voor de toekomst Weten wat je moet doen als je niet weet wat je moet doen.

Roadmap Les voor de toekomst Weten wat je moet doen als je niet weet wat je moet doen. Roadmap Les voor de toekomst Weten wat je moet doen als je niet weet wat je moet doen. Auteur: Guus Geisen, irisz Inleiding Deze uitwerking is een suggestie voor verschillende lessen rondom duurzaamheid.

Nadere informatie

Onderwijsvoorziening

Onderwijsvoorziening Onderwijsvoorziening 1. Doel van de onderwijsondersteuning Inleiding Veel leerlingen van het Viertaal College maken de overstap naar het regulier voortgezet onderwijs het Regius College. Omdat deze groep

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden

Nadere informatie

Samenwerkingsmogelijkheden binnen de driehoek worden onderbouwd vanuit actuele werkmodellen en methodieken en positieve ervaringen uit de praktijk.

Samenwerkingsmogelijkheden binnen de driehoek worden onderbouwd vanuit actuele werkmodellen en methodieken en positieve ervaringen uit de praktijk. Partnerschap in de driehoek. Onderwijs en Jeugdhulpverlening samen op de werkvloer Waarom? Hoe kun je extra ondersteuning en begeleiding aan kinderen en gezinnen zo dicht mogelijk bij huis en in de wijk

Nadere informatie

Speel het spel. stimulansen

Speel het spel. stimulansen Speel het spel In een mix van hints, pictionary, ganzenbord en spijker slaan staan we stil bij belevingsgericht werken. In twee teams strijden we om de eer: wie is het meest belevingsgericht? Hierbij moeten

Nadere informatie

Jaarverslag 2015/2016

Jaarverslag 2015/2016 Jaarverslag 2015/2016 Terugblik Het afgelopen schooljaar hebben we binnen het team gewerkt met vijf actiegroepen, te weten: 1. Visie 2. Zorg en Begeleiding 3. Effectieve Instructie 4. Leerinhouden 5. Jonge

Nadere informatie

INFO! februari 2016. Nationale Voorleesdagen

INFO! februari 2016. Nationale Voorleesdagen INFO! Uitslag Gemeentelijke voorleeswedstrijd Op zaterdag 23 januari heeft namens onze school Maybritt Bomers meegedaan aan de kwartfinale voorleeswedstrijd bij bibliotheek te Didam. Ze heeft heel mooi

Nadere informatie

Aanschuifmodule Een goede leesstart.

Aanschuifmodule Een goede leesstart. Aanschuifmodule Een goede leesstart. Een goede leesstart is van groot belang voor het met succes leren (technisch) lezen. Lang niet alle kinderen maken zo n goede start. Juist met het oog op deze kinderen

Nadere informatie

Presentatie ouders. Schooltijden voorstel Leeropbrengsten februari 2015 Tevredenheidsonderzoek Stand van zaken visie en vierjarenplan

Presentatie ouders. Schooltijden voorstel Leeropbrengsten februari 2015 Tevredenheidsonderzoek Stand van zaken visie en vierjarenplan Presentatie ouders Schooltijden voorstel Leeropbrengsten februari 2015 Tevredenheidsonderzoek Stand van zaken visie en vierjarenplan Programma Schooltijden Leeropbrengsten Tevredenheidsonderzoek Missie/visie

Nadere informatie

Project Samen Leren - evaluatie inductieprogramma s - juni/juli Vragen evaluatie Inductieprogramma criteriumgericht interview

Project Samen Leren - evaluatie inductieprogramma s - juni/juli Vragen evaluatie Inductieprogramma criteriumgericht interview Project Samen Leren - evaluatie inductieprogramma s - juni/juli 2017 Vragen evaluatie 2016-2017 criteriumgericht interview Hoe heb je de taakbelasting ervaren? Is rekening gehouden met het gegeven dan

Nadere informatie

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan.

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Een doorgaande lijn van plus naar klas Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. De trainer sluit goed aan bij vragen

Nadere informatie

Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject geformuleerd:

Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject geformuleerd: projectplan professionaliseringstraject Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 Mendelcollege Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject

Nadere informatie

Kindcentrum De Boeg Parallelweg 2 2951 BS Alblasserdam T 078 820 00 31 E info@boeg-alblasserdam.nl I www.boeg-alblasserdam.nl

Kindcentrum De Boeg Parallelweg 2 2951 BS Alblasserdam T 078 820 00 31 E info@boeg-alblasserdam.nl I www.boeg-alblasserdam.nl Kindcentrum De Boeg Parallelweg 2 2951 BS Alblasserdam T 078 820 00 31 E info@boeg-alblasserdam.nl I www.boeg-alblasserdam.nl Betreft : Jaarverslag 2014-2015 Alblasserdam september 2015, Aan de ouder(s)

Nadere informatie

Werken aan kwaliteit oog voor onderwijs in de 21e eeuw

Werken aan kwaliteit oog voor onderwijs in de 21e eeuw inspireren motiveren realiseren Werken aan kwaliteit oog voor onderwijs in de 21e eeuw primair onderwijs Klassewijzer BV Lageweg 14c 9698 BN Wedde T 0597-464483 www.klassewijzer.nl info@klassewijzer.nl

Nadere informatie

Psychologie voor Financials

Psychologie voor Financials In deze brochure vind je alles over de cursus Psychologie voor Financials Wie ben jij, wie ben ik en hoe interacteren wij effectief met elkaar? Cursus Pas de verschillende psychologische theorieën en mechanismen

Nadere informatie

Deskundigheid in Creatief Vermogen

Deskundigheid in Creatief Vermogen Deskundigheid in Creatief Vermogen 2017-2018 Creatief Vermogende trainer in het partnerschap/ netwerk Creatief Vermogen Utrecht wil creativiteit in het hart van het primair onderwijs plaatsen. De professionaliteit

Nadere informatie

Peergroeponderwijs. Dé Dag. Over het opzetten van een plusklas. 25 november 2016 Jaap Verouden

Peergroeponderwijs. Dé Dag. Over het opzetten van een plusklas. 25 november 2016 Jaap Verouden Peergroeponderwijs Over het opzetten van een plusklas Dé Dag 25 november 2016 Jaap Verouden jverouden@hetabc.nl Startopdracht Verzin zoveel mogelijk overeenkomsten tussen een kleerhanger en een koekoeksklok

Nadere informatie