Vaardigheden voor het dagelijks leven Sociaal gedrag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vaardigheden voor het dagelijks leven Sociaal gedrag"

Transcriptie

1 Vaardigheden voor het dagelijks leven Sociaal gedrag ColorCards serieredactrice: Vanessa Harrison MRCSLT Inhoud samengesteld door : Stephanie Holland. Geïllustreerd door: Peter Friedl, Berlijn Vertalingen geproduceerd in samenwerking met Techni-Comm Associates, Wick St Lawrence, Somerset Voor het eerst gepubliceerd in 2002 door Speechmark Publishing Ltd, Telford Road, Bicester, Oxon OX26 4LQ, Verenigd Koninkrijk Telefoon: +44 (0) Fax: +44 (0) Copyright I Franklin 2002 Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, middels fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de rechthebbenden op het auteursrecht. ColorCards is een gedeponeerd handelsmerk / Gedrukt in het Verenigd Koninkrijk /2080 ISBN Inleiding Met deze reeks wordt sociaal gedrag in de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen belicht. Op sommige kaarten wordt effectief gebruik van sociale vaardigheden getoond, terwijl andere kaarten juist een gebrek aan inzicht in deze vaardigheden weerspiegelen. Door het formaat heeft deze reeks uiterst flexibele toepassingsmogelijkheden, die geheel op de behoeften van de leerlingen kunnen worden afgestemd. Sociaal gedrag kan individueel en in groepsverband worden gebruikt. De kaarten weerspiegelen vele manieren waarop sociale activiteiten plaats vinden. Voor de leerlingen is het interessant om de verschillende sociale interacties die zij in het dagelijks leven ondervinden, te herkennen en erover te praten. Op sommige kaarten wordt een goed inzicht in sociaal gedrag getoond, waardoor de getoonde interactie kalm en zonder stress is. Andere mensen zijn ontspannen en op hun gemak. Deze wel doen -kaarten zijn in de onderstaande lijst aangegeven met een +. Op de meeste kaarten wordt een gebrek aan inzicht in een bepaald aspect van sociaal gedrag getoond, waar een of meer van de omstanders zich aan storen. Het resulterende onbehaaglijke gevoel is zichtbaar in de lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen van andere groepsleden. Deze niet doen -kaarten zijn in de onderstaande lijst aangegeven met een -.

2 Inhoud Kaartnr. a) plaats b) activiteit c) sociale vaardigheid 1 - a) Om een tafel in een café b) Drie van de groep hebben een geanimeerd gesprek, maar betrekken de vierde persoon er niet bij. c) Hij wordt niet bij het gesprek betrokken en voelt zich buitengesloten. 2 - a) Op de gang van een ziekenhuis. b) Twee vrouwen fluisteren samen en kijken telkens tersluiks naar de vrouw vóór hen. c) Ze praten achter haar rug over haar. 3 + a) Een vergaderruimte in een hotel. b) Een van de groepsleden stelt mensen aan elkaar voor. c) Hij zorgt dat iedereen elkaar kent. 4 - a) Om de tafel in de eetkamer. b) Een meisje zit hard te lachen. c) Ze is erg luidruchtig aan tafel. 5 - a) Een begraafplaats. b) Op een begrafenis wordt donkere kleding gedragen. Een van de gasten draagt ongepaste kleding. c) Zij beledigt de andere gasten. 6 - a) De receptie van een hotel. b) Een medewerker controleert een rekening en staat te dicht bij een van haar colega s. c) Ze doet inbreuk op zijn persoonlijke ruimte. 7 + a) Een bus. b) Een kind staat op en staat haar zitplaats aan een man af. c) Ze is beleefd tegen een volwassene. 8 - a) Een speelplaats van een lagere school. b) Twee jongens trekken gekke gezichten tegen een jongetje in een rolstoel. c) Zij steken de draak met een kind met een handicap. 9 - a) Een bar. b) Een meisje staat druk te praten en merkt niet dat ze haar drankje over een andere klant morst. c) Ze denkt niet aan de andere mensen om haar heen in een openbare ruimte a) Bij de dokter. b) De dokter is bezig aantekeningen te maken en er komt een patiënt binnen. c) Ze begroet de persoon niet die haar kamer binnenkomt.

3 11 + a) Een stoep in een drukke straat. b) Twee mannen lopen naast elkaar. Een ziende man begeleidt een blinde man. c) Hij helpt iemand met een handicap a) Een treinwagon. b) Een meisje luistert naar haar walkman en dit irriteert een medepassagier. c) Zij stoort anderen a) Een bakkerij. b) Een jonge klant is aan de beurt, maar een andere klant negeert dit en geeft haar bestelling. c) De vrouw dringt voor a) Een badkamer. b) Een jongen verlaat de badkamer en laat deze rommelig en nat achter. c) Hij heeft de badkamer niet opgeruimd voor de volgende persoon die de badkamer wil gebruiken a) Een café/restaurant. b) Een meisje rookt en de rook van haar sigaret drijft rechtstreeks naar een familie die in haar buurt zit. c) Ze houdt geen rekening met anderen in een openbare ruimte a) Buiten een bibliotheek. b) Een man houdt de deur open voor een vrouw die naar binnen wil. c) Hij is beleefd en hulpvaardig a) De voortuin van een huis. b) Twee kinderen plukken bloemen en werpen steelse blikken om zich heen. c) Zij nemen dingen die niet van hen zijn a) Een bus. b) Een man heeft zijn spullen op de zitplaats naast hem gezet. Andere passagiers moeten staan. c) Hij houdt geen rekening met het comfort van andere mensen a) Het terras van een café. b) Het meisje heeft een klant zijn bestelling gebracht en zet nu een kom water neer voor de hond. c) Zij zorgt voor een dier a) Een schoolconcert. b) Een man gebruikt zijn mobiele telefoon terwijl de kinderen hun muziek voordragen. c) Hij bederft het plezier van andere mensen a) In een ziekenhuis. b) Een verpleger geeft een patiënt een aai over zijn hoofd. c) Hij behandelt de man neerbuigend.

4 22 - a) Een klas op een middelbare school. b) Een student geeft een briefje aan een andere student tijdens een examen. c) Zij spieken a) De voordeur van een huis. b) Gasten arriveren met een fles wijn. c) Zij hebben een klein cadeau meegebracht als gebaar voor de gastheer en vrouw a) Een boekwinkel. b) Twee mensen staan te wachten om te worden geholpen. De verkoopster staat te telefoneren. c) Ze schenkt geen aandacht aan haar klanten en laat ze wachten a) Een grote zaal. b) Mensen staan in de rij voor het buffet te wachten om iets te eten. Er is niet veel meer over, maar twee mensen doen zich tegoed aan grote porties. c) Ze verdelen het niet eerlijk en nemen te veel a) Twee aangrenzende tuinen. b) Een man gaat zijn tuinvuil verbranden terwijl zijn buurvrouw net de was ophangt. c) Hij houdt geen rekening met haar a) Buiten een snackbar. b) Er staat een vuilnisbak, maar de jongeren laten de rommel op de stoep liggen. c) Zij gedragen zich asociaal door rommel achter te laten op een openbare plaats a) De stoep buiten een huis. b) Een bezorger overhandigt een vrouw een mooi bloemstukje. c) De verzender is erg attent en zorgzaam geweest a) Een kantoortuin. b) Drie mannen kijken verlekkerd naar een jonge vrouw. c) Dit zijn ongewenste intimiteiten voor de vrouw a) Een klas op een lagere school. b) Alle kinderen hollen het lokaal uit naar de speelplaats en laten een meisje in een rolstoel achter. c) Zij negeren de behoeften van een kind met een handicap a) Voor de ingang van een hotel. b) De portier beschermt vertrekkende gasten tegen de regen. c) Hij houdt rekening met anderen a) Twee aangrenzende tuinen. b) Jongeren hebben een rumoerig feestje, maar storen de buren. c) Ze denken alleen aan hun eigen plezier.

5 33 + a) Een toeristenplaats. b) Een jonge man geeft wegaanwijzingen aan toeristen. c) Hij helpt mensen die de omgeving niet kennen a) Wachtkamer van een station. b) Twee meisjes kauwen op kauwgom en kijken een man aan die net heeft gemerkt dat er kauwgom aan zijn schoenen zit. c) Ze zijn onnadenkend en maken rommel op een openbare plaats a) Een zwembad. b) Een jongen spettert water over andere zwemmers. c) Hij bederft hun plezier a) Een vliegveld. b) Een stewardess begeleidt kinderen naar hun wachtende ouders. c) Zij zorgt voor kinderen die zonder begeleiding reizen a) Een klas op een middelbare school. b) De lerares wordt gestoord door rumoerige leerlingen terwijl ze bezig is iets op het bord te schrijven. c) De leerlingen gedragen zich onverantwoordelijk en onverschillig a) De eetzaal van een school. b) Grotere jongens gedragen zich overheersend tegenover de jongere kinderen. c) Zij plagen de jongere kinderen a) Een parkeerplaats. b) Een man leegt zijn asbak op de grond. c) Hij is asociaal in zijn gedrag a) Buiten een koffietent. b) Een meisje geeft een dakloze man iets te eten. c) Ze helpt een hulpbehoevende persoon a) Een woonkamer. b) Als het eten op is, staat de groep op en laat het afruimen van de tafel over aan één persoon. c) Zij doen hun deel van het werk niet a) De kantine van een ziekenhuis. b) Drie verpleegsters lachen om een karikatuur van een homoseksuele man op het prikbord. De man die in de deur staat, kijkt boos. c) De verpleegsters hebben geen respect voor verschillen tussen mensen a) Een modezaak. b) Een verkoopster brengt een oudere klant een kopje koffie en een stoel. c) Ze begrijpt de behoeften van oudere of minder sterke mensen.

6 44 - a) Een restaurant. b) Een vrouw laat haar hond van haar bord eten. c) Haar gedrag stelt andere mensen niet op hun gemak. De serie Sociaal gedrag gebruiken Loop ofwel systematisch door alle kaarten in de reeks, of kies kaarten die voldoen aan de behoeften van de leerlingen. Deze reeks voorziet u van de mogelijkheid vele belangrijke aspecten van sociaal gedrag te belichten. Hier volgen enkele voorbeelden: De noodzaak bespreken rekening te houden met de gevoelens van andere mensen. De verschillen tussen acceptabel sociaal gedrag in de verschillende culturen, in officiële en informele situaties en tussen groepen van verschillende sociale achtergronden, belichten. De elementen van nonverbale communicatie, zoals houding, gebaren, geen inbreuk doen op iemands persoonlijke ruimte, gezichtsuitdrukkingen, lichamelijk contact en uiterlijk, bespreken. Bespreken hoe een persoon zich minder geïsoleerd gaat voelen en meer zelfvertrouwen krijgt door zijn/haar sociale vaardigheden te verbeteren. De relatie bespreken tussen agressief, assertief en passief gedrag. Bespreken hoe hetzelfde gedrag een verschillende reactie teweegbrengt in mensen. Het belang bespreken van luisteren naar en zorgen voor andere mensen, en van het respecteren van hun behoeften en hun verschillen. Het belang bespreken van effectieve sociale vaardigheden in de relaties tussen personen. Bespreken hoe goed teamwerk afhankelijk is van de mate waarin elke persoon zijn/haar sociale vaardigheden gebruikt.

Taalvaardigheid van kinderen ontwikkelen met Voorkant en achterkant. Bekijk de kaarten samen en merk op dat de beelden niet compleet zijn.

Taalvaardigheid van kinderen ontwikkelen met Voorkant en achterkant. Bekijk de kaarten samen en merk op dat de beelden niet compleet zijn. VOORKANT EN ACHTERKANT Inhoud 1. zebra 2. vrachtwagen 3. dolfijn 4. hond met jonge hondjes 5. fietsen 6. eend met jonge eendjes 7. cementwagen 8. krokodil 9. winkelwagentje 10. trein met wagon 11. paard

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2013 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Brunelleschi. De Dom van Florence

Brunelleschi. De Dom van Florence Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv, Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Inhoud. Waarom bent u in het ziekenhuis? Komt u voor een onderzoek? Bent u ziek en moet u blijven? Wat neemt u mee? Uw kamer in het ziekenhuis

Inhoud. Waarom bent u in het ziekenhuis? Komt u voor een onderzoek? Bent u ziek en moet u blijven? Wat neemt u mee? Uw kamer in het ziekenhuis Inhoud Waarom bent u in het ziekenhuis? Komt u voor een onderzoek? Bent u ziek en moet u blijven? Wat neemt u mee? Uw kamer in het ziekenhuis Krijgt u een operatie? De dag van de operatie Na de operatie

Nadere informatie

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Oefentekst voor het Staatsexamen

Oefentekst voor het Staatsexamen Oefentekst voor het Staatsexamen Staatsexamen NT2, programma I, onderdeel lezen bij Hoofdstuk 3 van Taaltalent NT2-leergang voor midden- en hoogopgeleide anderstaligen Katja Verbruggen Henny Taks Eefke

Nadere informatie

Training. Interactieve vaardigheden

Training. Interactieve vaardigheden Training Interactieve vaardigheden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Anne Haselberg Eindredactie: Jo-Anne Schaaf Titel: Interactieve vaardigheden

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

Seksuele vorming. Anticonceptie en zwangerschap

Seksuele vorming. Anticonceptie en zwangerschap Seksuele vorming Anticonceptie en zwangerschap Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Rianne Gritter Inhoudelijke redactie: Tessel Mulder, Philein

Nadere informatie

WERKEN IN-stagegidsen WERKEN IN DE WINKEL

WERKEN IN-stagegidsen WERKEN IN DE WINKEL WERKEN IN-stagegidsen WERKEN IN DE WINKEL S T A G E G I D S V O O R H E T P R A K T I J K O N D E R W I J S Werken in de winkel is een uitgave van Eenvoudig Communiceren. WERKEN IN-stagegidsen zijn te

Nadere informatie

Begeleide externe stage

Begeleide externe stage Ik, leren en werken Begeleide externe stage Deel 3 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marianne de Visser, Thea van der Waal Inhoudelijke redactie:

Nadere informatie

Muziek in de renaissance en barok. Renaissance (1400 1600) Belangstelling voor het hier en het nu

Muziek in de renaissance en barok. Renaissance (1400 1600) Belangstelling voor het hier en het nu Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

EEN KLAS VOL BOEKENWORMEN. Linda Willemsen. Dit is een preview van het E-book Een klas vol boekenwormen te koop op www.klasvanjuflinda.

EEN KLAS VOL BOEKENWORMEN. Linda Willemsen. Dit is een preview van het E-book Een klas vol boekenwormen te koop op www.klasvanjuflinda. EEN KLAS VOL BOEKENWORMEN Linda Willemsen Een klas vol boekenwormen EEN KLAS VOL BOEKENWORMEN Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

WerkPortfolio. Praktijkkaarten PRO bediening. Professionele restauranttechnieken

WerkPortfolio. Praktijkkaarten PRO bediening. Professionele restauranttechnieken WerkPortfolio Professionele restauranttechnieken Praktijkkaarten PRO bediening Mastiek maken Bestek poleren...01 Glazen vanuit de vaatwasser poleren...02 Mise en place Tafellaken opleggen...03 Servet in

Nadere informatie

Examenopdracht. Baliegesprek. Crebonummer Opleiding Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE

Examenopdracht. Baliegesprek. Crebonummer Opleiding Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE Examenopdracht A Baliegesprek Crebonummer 92670 Opleiding Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 1 e druk: maart 2013 ISBN: 9789462240308 A: Baliegesprek

Nadere informatie

STORY CARDS ADJECTIEVEN

STORY CARDS ADJECTIEVEN STORY CARDS ADJECTIEVEN DE AUTEURS SUE DUGGLEBY is een kindergeneeskundig logopediste en taaltherapeute, die in haar loopbaan gewerkt heeft op gezondheidscentra, met achterstandsleerlingen op normale scholen,

Nadere informatie

De boerderij naast de onze is van meneer en mevrouw Kreitjes. Ze hebben twee kinderen, twee jongens. Flip en Willem heten ze. Zo nu en dan ga ik bij

De boerderij naast de onze is van meneer en mevrouw Kreitjes. Ze hebben twee kinderen, twee jongens. Flip en Willem heten ze. Zo nu en dan ga ik bij De boerderij naast de onze is van meneer en mevrouw Kreitjes. Ze hebben twee kinderen, twee jongens. Flip en Willem heten ze. Zo nu en dan ga ik bij ze spelen op hun boerderij. Ik ben een meisje en ik

Nadere informatie

Sleutelkaarten 100 kaarten om meer uit je gesprekken te halen. Handleiding. ONDERWIJS VAN NU Klaas Jan Terpstra & Liesbeth Sollie

Sleutelkaarten 100 kaarten om meer uit je gesprekken te halen. Handleiding. ONDERWIJS VAN NU Klaas Jan Terpstra & Liesbeth Sollie Sleutelkaarten 100 kaarten om meer uit je gesprekken te halen Handleiding ONDERWIJS VAN NU Klaas Jan Terpstra & Liesbeth Sollie Auteurs: Klaas Jan Terpstra en Liesbeth Sollie, Osmo Consult Ontwerp & vormgeving:

Nadere informatie

Werken aan communicatie 1

Werken aan communicatie 1 Communicatie Werken aan communicatie 1 Werken aan communcatie 1 Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk pagina 5 van dit werkboek. Te activeren tot: Colofon Uitgeverij: Edu Actief

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Haar 2. Met of zonder haar 3. Haar beschermt 4. Voelen met haar 5. Praten met haar 6. Mens en haar 7. Wenkbrauwen en wimpers

inhoud blz. 1. Haar 2. Met of zonder haar 3. Haar beschermt 4. Voelen met haar 5. Praten met haar 6. Mens en haar 7. Wenkbrauwen en wimpers Haar inhoud blz.. Haar 3. Met of zonder haar 4 3. Haar beschermt 5 4. Voelen met haar 6 5. Praten met haar 7 6. Mens en haar 8 7. Wenkbrauwen en wimpers 9 8. Haar en mode 0 9. Soorten 0. Knippen en scheren.

Nadere informatie

Waarom lachen kabouters altijd wanneer ze voetballen? Omdat het gras onder hun oksels kietelt.

Waarom lachen kabouters altijd wanneer ze voetballen? Omdat het gras onder hun oksels kietelt. Arthur komt binnen en zijn mama zegt: Hoeveel keer moet ik je nog zeggen dat je niet met vuile voeten binnen mag komen? Arthur antwoordt: Maar mijn voeten zijn proper, mama. Het zijn mijn schoenen die

Nadere informatie

Voorbereiding op je bezoek bij het muzieum

Voorbereiding op je bezoek bij het muzieum Voorbereiding op je bezoek bij het muzieum Inhoud handleiding: - Wat ga je doen bij het muzieum - Huisregels - Media opdrachten - Doe opdrachten Wat ga je doen bij het muzieum? De donkerbeleving (hoofdonderdeel)

Nadere informatie

Nederlands Luisteren Voor 1F Deel 2 van 2

Nederlands Luisteren Voor 1F Deel 2 van 2 Nederlands Luisteren Voor 1F Deel 2 van 2 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Gerda Verhey Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Titel: Nederlands Luisteren

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Wijzer. door het verkeer

Wijzer. door het verkeer 3 antwoordenboek Wijzer door het verkeer loop je goed? plaats op de weg kleur de stoep grijs. waar hoort roos? trek een lijn. roos 2 kleur het fiets-pad rood. waar hoort sil? trek een lijn. sil 3 kleur

Nadere informatie

Mijn kind een Kanjer!

Mijn kind een Kanjer! Mijn kind een Kanjer! Mijn kind een Kanjer! Help je kind bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden Herberd Prinsen Bohn Stafleu van Loghum Houten 2009 2009 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer

Nadere informatie

www.thesishulp.nl onderdeel van www.nexttalent.nl

www.thesishulp.nl onderdeel van www.nexttalent.nl Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. De gouden basisregels 3. Optimaal afstuderen 3.1 Motivatie 3.2 Doelen stellen 3.3 Juiste relatie vaardigheid en uitdaging 3.4 Concentratie 3.5 Gedachtencontrole 3.6 Timemanagement

Nadere informatie

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur Lesbrief In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur In Holland staat een Huis is voor De Stilte en het Huis voor Beeldcultuur niet het oude liedje. In dit huis woont geen heer die

Nadere informatie

Praten leer je niet vanzelf

Praten leer je niet vanzelf jeugdgezondheidszorg Praten leer je niet vanzelf... hier ben ik www.icare.nl Over de spraak-taalontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar Praten gaat niet vanzelf, praten moet je leren. Een kind leert praten

Nadere informatie

In houd 1. Inleiding 2. De luchthaven 3. De vertrekhal 4. De douane 5. De wachtkamer 6. De bagage 7. Eten en drinken 8. De brandstof 9.

In houd 1. Inleiding 2. De luchthaven 3. De vertrekhal 4. De douane 5. De wachtkamer 6. De bagage 7. Eten en drinken 8. De brandstof 9. De luchthaven Inhoud. Inleiding 3 2. De luchthaven 4 3. De vertrekhal 5 4. De douane 6 5. De wachtkamer 7 6. De bagage 7 7. Eten en drinken 8 8. De brandstof 8 9. De bemanning 9 0. De verkeerstoren 0.

Nadere informatie

ONZE LEEFREGELS. Corneliusschool. Dit boekje is van. Corneliusschool Parkstraat Overpelt

ONZE LEEFREGELS. Corneliusschool. Dit boekje is van. Corneliusschool Parkstraat Overpelt ONZE LEEFREGELS Corneliusschool Dit boekje is van Corneliusschool Parkstraat 15 3900 Overpelt www.corneliusschool.be Thuis, in het verkeer, bij de sportclub, in de jeugdbeweging, Overal zijn regels nodig

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Omgaan met mensen met een beperking

Omgaan met mensen met een beperking Omgaan met mensen met een beperking makkelijker dan u denkt! Gebruik de juiste woorden! Het is belangrijk dat we iedereen respectvol benaderen en mensen niet reduceren tot hun beperking. Vandaar de termen

Nadere informatie

Naam: Locatie: Groep: Groeibericht

Naam: Locatie: Groep: Groeibericht Naam: Locatie: Groep: Groeibericht pagina 2 Inleiding Opgroeien, opvoeden en ontwikkelen gaat bij ieder kind met vallen en opstaan. In de moderne kinderopvang nemen we een deel van de opvoeding van uw

Nadere informatie

PESTAANPAK. Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima. Groep 8

PESTAANPAK. Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima. Groep 8 PESTAANPAK Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima Groep WAAROM ZIJN LESSEN OVER PESTEN BELANGRIJK? Samen sta je sterk tegen pesten! Als er in de groep en op school een gezellige en positieve sfeer

Nadere informatie

Toetsvragen bij domein 1 Mondelinge taalvaardigheid

Toetsvragen bij domein 1 Mondelinge taalvaardigheid bijvoorbeeld Exemplarische opleidingsdidactiek voor taalonderwijs op de basisschool Toetsvragen bij domein 1 Mondelinge taalvaardigheid Bart van der Leeuw (red.) Jo van den Hauwe (red.) Els Moonen Ietje

Nadere informatie

Tram Indicatoren. halte. Zitgelegenheid bij de halte is schoon

Tram Indicatoren. halte. Zitgelegenheid bij de halte is schoon Tram Indicatoren Indicatoren vertrek / aankomsthalte De stoep / openbare weg bij de halte is schoon Ruiten van de abri zijn heel Er ligt geen zwerfvuil (blikjes, zakjes, papier, etc.) bij de halte Ruiten

Nadere informatie

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Crebonummer 95530 en 95520 Opleiding Verzorgende IG Kwalificatieniveau 3 MBO Verpleegkundige Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Nadere informatie

75 Helpende Vragen Spel

75 Helpende Vragen Spel 75 Helpende Vragen Spel handleiding kaartspel monique bellersen inez kohlmann Vragen bij intervisie en andere gesprekken 75 Helpende Vragen Spel_NL_handleiding.indd 1 27-07-2016 16:41 Inleiding Is je onlangs

Nadere informatie

Nederlands. Woordenschat Basis

Nederlands. Woordenschat Basis Nederlands Woordenschat Basis Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Ruud Schinkel Inhoudelijke redactie: Edu Actief b.v. Titel: Woordenschat Basis

Nadere informatie

Praktische sectororiëntatie. Dienstverlening en zorg

Praktische sectororiëntatie. Dienstverlening en zorg Praktische sectororiëntatie Dienstverlening en zorg Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Thea van der waal, Marianne de Visser Inhoudelijke redactie:

Nadere informatie

Servicedocument. Examenplan. Medewerker bediening/café-bar Gastheer/-vrouw. Uitstroom : Gastheer/-vrouw. Niveau : 2. Crebonr.

Servicedocument. Examenplan. Medewerker bediening/café-bar Gastheer/-vrouw. Uitstroom : Gastheer/-vrouw. Niveau : 2. Crebonr. Servicedocument Examenplan Medewerker bediening/café-bar Gastheer/-vrouw Uitstroom : Gastheer/-vrouw Niveau : 2 Crebonr. : 94140 Kerntaak : Alle Dossier : 2012-2016 Versie : 1v2 oktober 2015 Kwalificatiedossier

Nadere informatie

Methodisch werken binnen Lang Verblijf. woonzorg en dagbesteding

Methodisch werken binnen Lang Verblijf. woonzorg en dagbesteding Methodisch werken binnen Lang Verblijf woonzorg en dagbesteding 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Gentle Teaching 4 Middelen 5 Voor wie is Gentle Teaching? 5 3. Competentievergrotend werken 6 Middelen

Nadere informatie

Ik kom voor mezelf op (lessenserie Omgaan met pesten)

Ik kom voor mezelf op (lessenserie Omgaan met pesten) Ik kom voor mezelf op (lessenserie Omgaan met pesten) Inleiding Introductie Ik kom voor mezelf op Beginopstelling: Kring Deze dramales "Ik kom voor mezelf op" voor groep 3/4 maakt onderdeel uit van de

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Kennismaking. Startopdracht. Agenda

Kennismaking. Startopdracht. Agenda Kennismaking 5 april 2017 PCBO Baarn Soest Gerreke Gierveld Agenda 1. Startopdracht 2. Waarom een kindgesprek? 3. Verschillende soorten kindgesprekken 4. Gesprekstechnieken 5. Praatkaart 6. Evaluatie en

Nadere informatie

e-book SEKSHULP Erectieproblemen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog

e-book SEKSHULP Erectieproblemen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog e-book SEKSHULP Erectieproblemen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog Dit e-book is onderdeel van de serie Sekshulp geschreven door dr. Debby de Haas, arts-seksuoloog NVVS. In haar ervaring zijn er vele mensen

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-12-9 Eerste druk, eerste oplage

ISBN 978-90-78688-12-9 Eerste druk, eerste oplage 2008 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

doorzettingsvermogen fantasie opkomen voor de ander Ken je kwaliteiten - (jeugd) kwaliteitenspel Handleiding zelfvertrouwen ideeën

doorzettingsvermogen fantasie opkomen voor de ander Ken je kwaliteiten - (jeugd) kwaliteitenspel Handleiding zelfvertrouwen ideeën doorzettingsvermogen alert fantasie Ken je kwaliteiten - (jeugd) kwaliteitenspel Handleiding opkomen voor de ander ideeën relativeren zelfvertrouwen luisteren creatief Colofon CPS Onderwijsontwikkeling

Nadere informatie

Metro Indicatoren + normering

Metro Indicatoren + normering Metro Indicatoren + normering Indicatoren vertrek / aankomst station Op het station is duidelijk aangegeven van welk perron de metro in mijn richting vertrekt De roltrappen op het station werken correct

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Lesbrief. Bij ons in het dorp Jan Terlouw

Lesbrief. Bij ons in het dorp Jan Terlouw Lesbrief Bij ons in het dorp Jan Terlouw Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Uitprobeerpakket. Toetsboek 4 groep 4 blok 6

Uitprobeerpakket. Toetsboek 4 groep 4 blok 6 Uitprobeerpakket Toetsboek 4 groep 4 blok 6 Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Spookhuis. Philip Preece

Spookhuis. Philip Preece Spookhuis Spookhuis maakt deel uit van de Schaduw-reeks van Lezen voor Iedereen/Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. De Schaduw-reeks is een serie spannende verhalen voor jongeren. Lezen voor Iedereen/Uitgeverij

Nadere informatie

Werkboek medewerkers. Ontwikkelprogramma. Aan de praat!

Werkboek medewerkers. Ontwikkelprogramma. Aan de praat! Werkboek medewerkers 1 Ontwikkelprogramma Aan de praat! 2 3 Aan de praat! Inhoud Colofon & Inhoudsopgave 3 Inleiding 5 Waarom Aan de praat? 6 De stappen 7 Voor het gesprek 8 Jouw checklist 12 Het gesprek

Nadere informatie

CBL STAGEWERKBOEK Verkoper handleiding

CBL STAGEWERKBOEK Verkoper handleiding CBL STAGEWERKBOEK Verkoper handleiding centraal bureau levensmiddelenhandel 1 stagewerkboek handleiding voor de praktijkopleider (Verkoper) 1 Copyright 2012 OVD Educatieve Uitgeverij bv Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

LEEF- EN WERKHOUDING RESPECT

LEEF- EN WERKHOUDING RESPECT LEEF- EN WERKHOUDING RESPECT Onze school vindt respect belangrijk: van de leerlingen tegenover elkaar en tegenover alle personeelsleden van de school. We verwachten een voorname houding en een beschaafde

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Omgaan met ziekelijke jaloezie

Omgaan met ziekelijke jaloezie Omgaan met ziekelijke jaloezie Van A tot ggz De boeken in de reeks Van A tot ggz beschrijven niet alleen oorzaak, verloop en behandeling van de onderhavige problemen, maar geven ook antwoord op de vraag

Nadere informatie

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Crebonummer 94830 en 93510 Opleiding Verzorgende IG Kwalificatieniveau 3 MBO Verpleegkundige Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Nadere informatie

juni Jacqueline van Laar COLOFON

juni Jacqueline van Laar  COLOFON juni 2017 - Jacqueline van Laar info@schakelom.nl www.schakelom.nl COLOFON BELANGRIJKE NOOT VOOR DE LEZER Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze

Nadere informatie

Speak up! Wat is JA en wat NEE?

Speak up! Wat is JA en wat NEE? Les 3 Speak up! Wat is JA en wat NEE? Deze derde les gaat over het leren inzien en uitspreken van je wensen en grenzen bij intimiteit en seks. Hoe zorg je dat het leuk is en blijft? Het belangrijkste daarbij

Nadere informatie

Verwerken en versterken

Verwerken en versterken Verwerken en versterken Kind en Adolescent Praktijkreeks Dit Werkboek voor kinderen en jongeren hoort bij Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten. Met de methode Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Project. Organiseer een Eigen Kracht-conferentie

Project. Organiseer een Eigen Kracht-conferentie Project Organiseer een Eigen Kracht-conferentie Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Ariëlle Potter-Laseur Inhoudelijke redactie: Floortje Vissers

Nadere informatie

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool Wij samen méér dan gewoon! Kleuterschool In dit boekje staan enkele afspraken zodat Wij samen méér dan gewoon zijn! Als we in een groep prettig willen samenleven, is het nodig dat we enkele Ze staan in

Nadere informatie

Affecten, emoties en expressie

Affecten, emoties en expressie Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Het museum museum mu

Het museum museum mu Het museum museum inhoud. Het museum 3 2. Schilderijen 4 3. Schepen van vroeger 5 4. Natuur 6 5. Het kasteel 7 6. Treinen van vroeger 8 7. Water 9 8. Leven in vroeger tijd 0 9. Reis door je lichaam 0.

Nadere informatie

Kies 2. Leerwerkboek burgerschap SANDER HEEBELS PETRI BENSCHOP MENNO BEEKHUIZEN MARK OOMEN HANNEKE SCHOTTERT

Kies 2. Leerwerkboek burgerschap SANDER HEEBELS PETRI BENSCHOP MENNO BEEKHUIZEN MARK OOMEN HANNEKE SCHOTTERT Kies 2 Leerwerkboek burgerschap SANDER HEEBELS PETRI BENSCHOP MENNO BEEKHUIZEN MARK OOMEN HANNEKE SCHOTTERT Heb je een leeshandicap en wil je dit boek in een toegankelijke leesvorm, bel dan Dedicon: 0486-486486,

Nadere informatie

NEDERLANDS Spreken en gesprekken voor 1F Deel 4 van 5

NEDERLANDS Spreken en gesprekken voor 1F Deel 4 van 5 NEDERLANDS Spreken en gesprekken voor 1F Deel 4 van 5 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Hanneke Molenaar Inhoudelijke redactie: Ina Berlet

Nadere informatie

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling - Relatie met andere kinderen

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling - Relatie met andere kinderen Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling - Relatie met andere kinderen 1. Kijkt veel naar andere kinderen. 1. Kan speelgoed met andere kinderen 1. Zoekt contact met andere kinderen 1. Kan een emotionele

Nadere informatie

- Elkaar leren kennen: warming-ups en spelletjes om het ijs te breken - 5 minuten zelfbewustzijn begrijpen anderen respecteren om de beurt iets doen

- Elkaar leren kennen: warming-ups en spelletjes om het ijs te breken - 5 minuten zelfbewustzijn begrijpen anderen respecteren om de beurt iets doen - Elkaar leren kennen: warming-ups en spelletjes om het ijs te breken - Belangrijke namen 7 luisteren karaktereigenschappen 5 minuten zelfbewustzijn begrijpen anderen respecteren om de beurt iets doen

Nadere informatie

OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY

OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 7 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling: Omgaan met zichzelf

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling: Omgaan met zichzelf Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling: Omgaan met zichzelf 1. Wijst dingen aan die het wil, herkent zichzelf in de spiegel, is zich bewust waar het wel en niet van houdt. (Het kind wordt bewust

Nadere informatie

Huismoeder. Opvang voor kinderen. Werkvolk gezocht! 1 ste graad > Werk > lesmateriaal > beroepenwijzer

Huismoeder. Opvang voor kinderen. Werkvolk gezocht! 1 ste graad > Werk > lesmateriaal > beroepenwijzer 1 ste graad > Werk > lesmateriaal > beroepenwijzer Werkvolk gezocht! Huismoeder Je zorgt voor de kinderen, maakt het eten klaar, doet de afwas, zorgt dat het huis schoon en ordelijk blijft, doet boodschappen,

Nadere informatie

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk?

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Zodra er twee of meer mensen in 1 ruimte zijn is er sprake van communicatie, ook al wordt er niet gesproken. Het is

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat?

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 1. Inleving en verbeelding Inhoud 2. Blind zijn en toch alles kunnen 3. Blind en slechtziend 4. Hulpmiddelen 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 6. Blind zijn en de herinnering 7. Blind zijn en de verbeelding

Nadere informatie

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere - je kan me wat - module 4 docere delectare movere je kan me wat ROCvA - educatie nt2taalmenu.nl - ROCvAmodule 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 je kan me wat nt2taalmenu.nl module 4 1 1 2 3

Nadere informatie

NT2. Examen I: Spreken. Voorbeeldexamen. Opgavenboekje. Staatsexamen Nederlands als tweede taal. Examennr. kandidaat: Aanwijzingen

NT2. Examen I: Spreken. Voorbeeldexamen. Opgavenboekje. Staatsexamen Nederlands als tweede taal. Examennr. kandidaat: Aanwijzingen Examen I: Spreken Tijdsduur ± 30 minuten Opgavenboekje 2009 Voorbeeldexamen Examennr. kandidaat: Aanwijzingen U gaat een spreektoets maken. De toets bestaat uit twee delen. Elk deel begint met een korte

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. zo hoort het

Inhoud. Mijn leven. zo hoort het Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Je gezicht... 4 Hoofdstuk 2 Je lijf... 6 Hoofdstuk 3 Je houding... 8 Hoofdstuk 4 Ontmoeting... 10 Hoofdstuk 5 Feest... 12 Hoofdstuk 6 Verdriet... 14 Hoofdstuk 7 Contact...

Nadere informatie

Studiehandleiding. Spaans voor beginners

Studiehandleiding. Spaans voor beginners Studiehandleiding Spaans voor beginners Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk, oktober 2009 2 e druk, oktober 2012 001204540 2009, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. Met alle geweld. in één klap alleen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. Met alle geweld. in één klap alleen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL Met alle geweld in één klap alleen Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 Stoer Yung loopt de school uit. Zijn rugtas hangt over zijn rechterschouder. Zo ziet hij er stoer uit. Yung draagt

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Roos Hensen Fijn wonen vragenlijst. Ben jij blij met je huis en de spullen die erin staan? Beantwoord de volgende vragen om daar achter te komen.

Roos Hensen Fijn wonen vragenlijst. Ben jij blij met je huis en de spullen die erin staan? Beantwoord de volgende vragen om daar achter te komen. Roos Hensen Fijn wonen vragenlijst Ben jij blij met je huis en de spullen die erin staan? Beantwoord de volgende vragen om daar achter te komen. Fijn wonen vragenlijst Persoonlijke vragen: Wat vind je

Nadere informatie

Controlegroepen fase 1

Controlegroepen fase 1 Controlegroepen fase 1 Testgroep kinderen

Nadere informatie

18 MAANDEN TE LANG MARTIN-JAN NUIJ

18 MAANDEN TE LANG MARTIN-JAN NUIJ 18 MAANDEN TE LANG MARTIN-JAN NUIJ 18 maanden te lang Martin-Jan Nuij 18 maanden te lang 2014, Martin-Jan Nuij Uitgave in eigen beheer Omslag ontwerp: Mascha Spijkers, Ontwerpbureau Spijkers met Koppen

Nadere informatie

Competenties verbonden aan het ComPas

Competenties verbonden aan het ComPas Competenties verbonden aan het ComPas 5 kerncompetenties en 8 erg waardevol competenties 1. Kunnen samenwerken... 2 2. Contactvaardig zijn... 3 3. Inlevingsvermogen/empathie bezitten... 4 4. Zelfreflectie...

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Au! Dat prikt! 3 2. Stekels 4 3. Nacht 5 4. Op zoek naar eten 6 5, Egel, pas op! 7 6. Mensen 8 7. Het nest van de egel 9 8.

inhoud blz. 1. Au! Dat prikt! 3 2. Stekels 4 3. Nacht 5 4. Op zoek naar eten 6 5, Egel, pas op! 7 6. Mensen 8 7. Het nest van de egel 9 8. De egel inhoud blz. 1. Au! Dat prikt! 3 2. Stekels 4 3. Nacht 5 4. Op zoek naar eten 6 5, Egel, pas op! 7 6. Mensen 8 7. Het nest van de egel 9 8. Jonge egels 10 9. Winter 11 10. Filmpje 12 Pluskaarten

Nadere informatie

Proefexamen PsBK3. Centraal Exameninstituut Complementaire Zorg

Proefexamen PsBK3. Centraal Exameninstituut Complementaire Zorg Proefexamen PsBK3 Centraal Exameninstituut Complementaire Zorg Dit proefexamen PsBK3 bestaat uit 2 cases met bijbehorende open vragen. Het werkelijke examen PsBK3 bestaat uit 6 cases met bijbehorende open

Nadere informatie