Verslag bijeenkomst vraagverheldering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag bijeenkomst vraagverheldering"

Transcriptie

1 Verslag bijeenkomst vraagverheldering Donderdag 22 december :00 19:00 uur Locatie: Envida, Maastricht Heb je vragen, opmerkingen of suggesties nav dit verslag? Stuur ze naar: 16:00-16:15 Welkom, kennis maken Deelnemerslijst op laatste pagina van dit verslag. 16:15-16:45 Over het experiment PDF van powerpoint presentatie als aparte bijlage toegevoegd. Discussie bij de dia s Dia 7: het voorbeeld van Archipel komt ter sprake. Archipel gaat over 60 cliënten, met VPT financiering. Daarnaast hebben ze persoonsvolgende bekostiging op de dagbesteding. Dia 10: Wat betreft vraagverheldering deel is het Europese onderzoek van Academische werkplaats Maastricht relevant. De doelgroep hiervan is ouderen met dementie. Meer weten? Dia 11: De doelgroep is iets groter dan alleen de WLZ, we zijn nl op zoek naar cliënten die binnenkort in WLZ komen, voordat CIZ indicatie er is. Dia 12: Er volgt discussie over hoe financieel afspraken gemaakt gaan worden tussen instellingen die met elkaar zorgen voor een cliënt. Bijvoorbeeld een cliënt die naar de dagbesteding van een andere instelling gaat? Het komt erop neer dat verschillende instellingen iets uit het bekostigingszakje van de cliënt halen. Komt daar een format voor, of zijn het afspraken die gemaakt moeten worden met zorgkantoor? Antwoord: het is niet nieuw, het komt nu al voor dat cliënten dagbesteding elders volgen, instellingen verrekenen dat onderling. Het zorgkantoor hoeft hierin geen partij te zijn. Het roept wel vragen op wie verantwoordelijk is voor de kwaliteit wanneer die bijvoorbeeld bij de andere partij niet op orde blijkt te zijn. Belangrijk uitgangspunt blijft dat als de cliënt het wil en ervoor kiest, we als organisaties het mogelijk moeten maken. Dit vraagt ook van organisaties dat ze zicht hebben op de kostprijzen van diensten. In het plan van aanpak wordt genoemd dat gestart moet worden met 6 tot 8 plekken om hiermee te beginnen. Op verzoek van de instellingen die gesproken zijn, wordt nu eerst een pas op de plaats gemaakt om te kijken welke vraag we oplossen. Daar is deze en de volgende bijeenkomst voor bedoeld. Hoewel het op verschillende manieren op dit moment ook al plaats vindt, hebben we nu experimenteerruimte en financiële ondersteuning van VWS om alternatieve manieren van vraag verhelderen te onderzoeken. Die kans willen we benutten. De andere suggestie die kwam is in plaats van het inrichten van een nieuwe website voor het ondersteunen van cliënten bij het maken van een keuze, aan te sluiten bij bestaande websites. Dit gaan we doen.

2 16:45-17:15 Discussie aan de hand van stellingen Aan de hand van stellingen worden beelden rondom vraagverheldering uitgewisseld. Wat is persoonsvolgende zorg? Budget volgt het individu in zijn behoefte en die zijn niet standaard en iedereen heeft verschillende behoeften (welzijn/zorg). maatwerkpakket op standaard budget, geldzakje. Beeld en geluid bij behoefte van de cliënt en dat hij s avonds zegt: dat was een topdag. Maatwerk. Wat iemand wil, moet je regelen als die dat niet meer zelf kan doen. Aansluiten bij de leefwereld. Eerst luisteren en kijken bij de cliënt en kijken wat de leefwereld is en dat is sturend. Out of de box denken. Het vindt vaak binnen kaders plaats. Je mag er nu buiten gaan kijken. De kracht zit in het woordje volgend. Daadwerkelijk blijven volgen, waarin behoeften enzo wel blijven veranderen. Je gaat een structuur opzetten om te blijven volgen. Onze professie moet soms opzij om te kijken wat die cliënt echt wil. Als iets een goede dag maakt voor iemand en de rest heeft er geen last van, waarom niet? Is het de cliënt of de familie? Die zitten ook lang niet altijd op dezelfde lijn. Onderdeel van het experiment is dat het budgetplafond los wordt gelaten. Hoewel het niet veel voorkomt dat cliënten geweigerd worden vanwege dit plafond, is de verwachting dat het wel degelijk meespeelt bij het aanbieden van capaciteit. Toch zat CZ al dicht op de productie en bewoog ze al mee in financiering van instellingen met de productie n.a.v. vraag van cliënten. Dit gaat nu nog eenvoudiger. De cliënt kiest Meestal wel, maar het ligt genuanceerd: vanuit een crisis situatie kan een cliënt niet altijd kiezen. De cliënt stelt de keuze en het gesprek er over ook uit. We hebben nog steeds wachtlijsten en wens-wachtenden: een mogelijk signaal dat de cliënt niet altijd kan kiezen. We hebben al persoonsvolgende bekostiging Ja, natuurlijk. Maar we kunnen het nog wel wat beter doen dan we nu doen. Onafhankelijke vraagverheldering is noodzakelijk voor een betere afweging door de cliënt. De meningen verschillen. Enerzijds: het gaat om professioneel werken: het is nu ook zo dat cliëntadviseurs van een instelling een cliënt adviseren naar een andere instelling te gaan die beter bij ze past. Andere kant: het is belangrijk dat het er is, in hoeverre komt en kan de cliënt voor zichzelf opkomen? Het kan ook nog wel eens per regio verschillen. Het is belangrijk dat de onafhankelijke vraagverheldering partij tijdig door de cliënt die daar behoefte aan heeft gevonden wordt, en dat die goed in beeld heeft wat er aanbod is, tot op detail niveau van de verschillende locaties van instellingen.

3 U vraagt, wij draaien Er is zoiets als professionele verantwoordelijkheid van waaruit je voor een cliënt bepaalt wat goed is. Toch is de algemene mening dat we hierin regelmatig te ver gaan en nog beter aan zouden kunnen sluiten bij de behoeftes van de cliënt. Het zit in kleine dingen, wat je lekker vindt bij het eten, hoe laat je eet, hoe laat je op staat, etc. Dit experiment leidt tot nieuwe toetreders Dat is de vraag, het wordt in ieder geval eenvoudiger voor nieuwe toetreders om tot de markt toe te treden. Het is in ieder geval hard nodig gelet op de demografische ontwikkelingen. Naast nieuwe toetreders wordt ook verwacht dat de huidige instellingen nieuwe producten binnen hun bestaande producten gaan ontwikkelen. Het aanbod is goed in beeld Nee, niet het totaal aanbod. Natuurlijk heeft een medewerker van een instelling goed in beeld wat er in de eigen instelling waar aan zorg wordt geboden, maar overkoepelend is dit helder genoeg. Huis voor de Zorg heeft een redelijk goed overzicht en houdt dit actueel, maar ook dat is niet eenvoudig, omdat wijzigingen lang niet altijd doorgegeven worden. Onderlinge samenwerking tussen instellingen is ook niet inzichtelijk. Als al duidelijk is wat waar te halen is, is nog lang niet altijd duidelijk of er ook plek is. Onafhankelijke vraagverheldering leidt tot dubbel werk. Belangrijkste hierbij is dat je de klant moet laten kiezen. Onafhankelijke vraagverheldering moet geen verplichting worden. Wanneer de klant ervoor kiest, ontstaat daarmee vanzelf een afstemmingsvraagstuk om dubbelwerk te voorkomen. We zijn in staat de cliënten op tijd te informeren over de keuzes die er zijn. Dat is ook een verantwoordelijkheid voor de cliënt, die er vaak nog niet over na wil denken. Het zou goed zijn als het lukt om dat gesprek eerder te voeren met de cliënt, zodat in crisis situatie niet tot een keuze gedwongen wordt.

4 17:30-18:15 Vraagverhelderingsopdracht in twee groepen Uiteen in twee groepen van circa 10 mensen. Opdracht: Werk doelgroepen uit. Omschrijf de belangrijkste/grootste vindplekken van de cliënten, de route die doorlopen wordt, methodiek van vraagverheldering, waar voegt het wat toe? Er wordt onderscheid gemaakt in de groep die een half jaar voor een opname zich gaat oriënten op een opname (1) en een groep die met spoed geplaatst gaat worden (2). (1): Start met signalering, vraagverheldering, orientatie, keuze en evaluatie. Een cyclisch proces (2): Start met plaatsing, vraagverheldering, evaluatie, oriëntatie, keuze en evaluatie. De andere groep noemt een aantal plaatsen waar de mogelijke cliënt in beeld komt: huisarts, en van daaruit casemanager, thuiszorg, WMO, Mantelzorg. Voor onafhankelijke vraagverheldering is van belang dat degene die daarin ondersteunt, breed geïnformeerd is, ook buiten de eigen organisatie. De cliënten thuis bezoekt en veel feeling heeft bij de locaties. Vragen die naar boven komen zijn: Wie betaalt de onafhankelijke vraagverheldering? Hoe worden deelpaketten gefinancierd? Wat is het probleem dat we willen oplossen?

5 18:45-19:00 Evaluatie en vervolg Wat vonden jullie van de dag? Vasthouden: Vlaai (natuurlijk) Tijdstip op de dag is goed gekozen Goede sfeer, goede interactie Met elkaar in subgroepen aan de slag werkt prettig Suggesties: Uitnodiging eerder versturen, jaarplanning maken. Werkvormen zoeken of vinden die verleiden dat we out of the box gaan denken Goed verbinding houden tussen vraagverheldering en persoonsvolgendheid in huis Roulerende locatie Afspraken: Herre zorgt voor een verslag. Per mail wordt de link naar de presentatie op de website nagestuurd. Herre maakt een jaarplanning voor de volgende bijeenkomsten We starten los van het kwalitatieve onderzoek, een eigen onderzoekje om een eerste beeld te krijgen hoe de cliënten zelf het keuzeproces hebben ervaren. Dit doen we begin januari, te starten bij Envida. Heb je vragen, opmerkingen of suggesties nav dit verslag? Stuur ze naar:

6 Aanwezigen Naam Organisatie Functie Opmerking 1 Monique Ekers Bergweide Manager zorg 2 Jose Franken CZ senior beleidsmedewerker wlz 3 Sanne van Aarle CZ 4 Floris de Bok Huis voor de Zorg Manager Primair proces 5 John Caubergh Limburgse Zorgboeren Directeur 6 Ingrid Caubergh Limburgse Zorgboeren 7 Claudia Steinbusch Meander 8 Miriam Dietvorst Mosae Zorggroep 9 Paul Zonneveld Mosae Zorggroep Manager zorg 10 Roos Verheijen Vitalis Parc Imstenrade Adviseur beleidsstaf Later 11 Peter Geilen Zorg & Co Directeur Plaza (aangesloten bij Zorg & co) 12 Elmy Kroeg Zorg & Co Coordinator thuiszorg 13 Ine van Montfort Zorg Groep Beek 14 Karin Luijpers Zorg Groep Beek 15 Marjo Lupsen Zuyderland 16 Inge Jochem Zuyderland 17 Stephanie Könings MEE Consulent/geregistreerd cliëntondersteuner WLZ 18 Henny Mulders Actiz 19 Ineke Limpens Envida clientadviseur 20 Suzanne Janssen Envida Beleidsmedewerker

Bijeenkomst Parkstad Heerlen, 4 oktober 2017

Bijeenkomst Parkstad Heerlen, 4 oktober 2017 Bijeenkomst Parkstad Heerlen, 4 oktober 2017 Programma 10.30 Welkom door Herre van Kaam 10.45 VWS vertelt over het experiment 11.00 Werkgroep vraagverheldering vertelt over de oplossingsrichcng 11.15 Zorgkantoor

Nadere informatie

Is de klant koning? De%20Klant%20is%20GEEN%20Koning%21.mp4?dl=0

Is de klant koning?   De%20Klant%20is%20GEEN%20Koning%21.mp4?dl=0 Is de klant koning? https://www.dropbox.com/s/z83onauendwnij9/ De%20Klant%20is%20GEEN%20Koning%21.mp4?dl=0 Waarom persoonsvolgende zorg? Brief van Rijn aan de kamer: waardig leven met zorg Maatschappelijke

Nadere informatie

Vraagverheldering bijeenkomst. Sevagram, 2 november 2017

Vraagverheldering bijeenkomst. Sevagram, 2 november 2017 Vraagverheldering bijeenkomst Sevagram, 2 november 2017 Programma 15.00 Karin van Leersum: Keuzehulp in de Langdurige Zorg 15.30 Eerste resultaten van de kwalitadeve monitoring 15.45 De 3 regio s aan het

Nadere informatie

Bijeenkomst Westelijke Mijnstreek Si#ard, 2 oktober 2017

Bijeenkomst Westelijke Mijnstreek Si#ard, 2 oktober 2017 Bijeenkomst Westelijke Mijnstreek Si#ard, 2 oktober 2017 Programma 12.30 13.00 Inloop 13.00 13.15 Welkom 13.15 13.30 VWS vertelt over het experiment 13.30 13.45 Gemeente vertelt visie op ouderenzorg 13.45

Nadere informatie

NULMETING KWALITATIEVE MONITOR

NULMETING KWALITATIEVE MONITOR NULMETING KWALITATIEVE MONITOR EXPERIMENT PERSOONSVOLGENDE ZORG ZUID-LIMBURG PATRICK JANSEN BUREAU HHM 26 OKTOBER 2017 DOEL EN WERKWIJZE Staan de behoeften en voorkeuren van cliënten centraal in keuzeproces?

Nadere informatie

Agenda Welkom Effect op inkoop en wachtlijsten Koffie break Resultaten werkgroepen

Agenda Welkom Effect op inkoop en wachtlijsten Koffie break Resultaten werkgroepen PERSOONSVOLGENDE ZORG 19 MEI 2017 1 Agenda 10.00 10.15 Welkom 10.15 10.45 Effect op inkoop en wachtlijsten 10.45 11.00 Koffie break 11.00 11.30 Resultaten werkgroepen 11.30 12.00 Discussie en vervolgstappen

Nadere informatie

KWALITATIEVE MONITOR

KWALITATIEVE MONITOR voeg hier een passende foto in KWALITATIEVE MONITOR EXPERIMENT PERSOONSVOLGENDE ZORG ZUID-LIMBURG BUREAU HHM RESULTATEN APRIL 2018 PRESENTATIE VRAAGVERHELDERING MEI 2018 INHOUD VANDAAG Delen bevindingen

Nadere informatie

PERSOONSVOLGENDE ZORG: VRAAG VERHELDERING

PERSOONSVOLGENDE ZORG: VRAAG VERHELDERING PERSOONSVOLGENDE ZORG: VRAAG VERHELDERING Experiment Zuid Limburg Bijeenkomst 2 februari 2017 1 Agenda 15:30 Inloop 16:00 Agenda van vandaag 16:15 De laatste ontwikkelingen 16:30 Vraagverheldering voorbeelden

Nadere informatie

PERSOONSVOLGENDE ZORG: VRAAGVERHELDERING D3RDE BIJEENKOMST. Bijeenkomst 9 maart 2017

PERSOONSVOLGENDE ZORG: VRAAGVERHELDERING D3RDE BIJEENKOMST. Bijeenkomst 9 maart 2017 PERSOONSVOLGENDE ZORG: VRAAGVERHELDERING D3RDE BIJEENKOMST Bijeenkomst 9 maart 2017 1 Agenda 15:30 Inloop 15:45 Programma van vandaag 16:00 Terugkoppelingen: - Interviews met cliënten - Droom: samenwerking

Nadere informatie

Experiment PVZ onder de loep. 23 februari 2018

Experiment PVZ onder de loep. 23 februari 2018 Experiment PVZ onder de loep 23 februari 2018 De klant is koning? Waarom persoonsvolgende zorg? Brief van Rijn aan de kamer: waardig leven met zorg Maatschappelijke wens om invloed van cliënt op zorgproces

Nadere informatie

Stand van zaken experiment persoonsvolgende bekostiging in Zuid-Limburg Effect op inkoop en wachtlijsten

Stand van zaken experiment persoonsvolgende bekostiging in Zuid-Limburg Effect op inkoop en wachtlijsten Stand van zaken experiment persoonsvolgende bekostiging in Zuid-Limburg Effect op inkoop en wachtlijsten Caro Verlaan Manager zorginkoop Verpleging & Verzorging 22-05-17 Het experiment persoonsvolgende

Nadere informatie

Verslag Persoonsvolgende Zorg voor bestuurders

Verslag Persoonsvolgende Zorg voor bestuurders Verslag Persoonsvolgende Zorg voor bestuurders 19 mei 2017 Bijlage: - Presentatie CZ - Presentatie PVZ - Presentatie Meander (folder VPT) - Rapportage NZa Inleiding Gastheer Jan Maarten Nuijens heet ons

Nadere informatie

Bijeenkomst persoonsvolgende zorg Si#ard, 22 september 2017

Bijeenkomst persoonsvolgende zorg Si#ard, 22 september 2017 Bijeenkomst persoonsvolgende zorg Si#ard, 22 september 2017 Agenda 10.00 Welkom 10.15 Terugkoppeling laatste ontwikkelingen 10.45 Discussie 11.00 Pauze 11.15 Effect op inkoop en wachtlijsten 11.45 Vooruitblik

Nadere informatie

PERSOONSVOLGENDE ZORG. Cliëntenraad bijeenkomst 24 januari 2018 MeanderGroep

PERSOONSVOLGENDE ZORG. Cliëntenraad bijeenkomst 24 januari 2018 MeanderGroep PERSOONSVOLGENDE ZORG Cliëntenraad bijeenkomst 24 januari 2018 MeanderGroep 1 Agenda 13:30 Inloop 14:00 Welkom 14:45 Hoe ga je als medezeggenschapraad om met Persoonsvolgende Zorg? 15:30 Pauze 15:40 Wat

Nadere informatie

Stand van zaken experiment persoonsvolgende bekostiging in Zuid-Limburg Effect op inkoop en wachtlijsten

Stand van zaken experiment persoonsvolgende bekostiging in Zuid-Limburg Effect op inkoop en wachtlijsten Stand van zaken experiment persoonsvolgende bekostiging in Zuid-Limburg Effect op inkoop en wachtlijsten Caro Verlaan Manager zorginkoop Verpleging & Verzorging 30-06-17 Doelstellingen van het experiment

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst persoonsvolgende zorg 2017

Resultaten vragenlijst persoonsvolgende zorg 2017 Resultaten vragenlijst persoonsvolgende zorg 2017 Experiment Persoonsvolgende Zorg regio Zuid Limburg 29 januari 2018 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 De respons 3 De vragen uit de vragenlijst. 4 Vraag 1: Bent

Nadere informatie

CZ Zorgkantoor. Visie CZ Zorgkantoor, Experiment Persoonsvolgende Zorg en domeinoverstijgend samenwerken

CZ Zorgkantoor. Visie CZ Zorgkantoor, Experiment Persoonsvolgende Zorg en domeinoverstijgend samenwerken CZ Zorgkantoor Visie CZ Zorgkantoor, Experiment Persoonsvolgende Zorg en domeinoverstijgend samenwerken 06-10-17 Visie 2020 - Alles voor een beter welbevinden Jezelf zijn Welbevinden wordt bepaald vanuit

Nadere informatie

PERSOONSVOLGENDE ZORG IN HUIS. Bijeenkomst 11 mei 2017 Zorggroep Meander.

PERSOONSVOLGENDE ZORG IN HUIS. Bijeenkomst 11 mei 2017 Zorggroep Meander. PERSOONSVOLGENDE ZORG IN HUIS Bijeenkomst 11 mei 2017 Zorggroep Meander. 1 Agenda 15:30 Inloop 16:00 Programma en update 16:30 In gesprek met elkaar en met cliënten 17:30 Pauze 18:00 VPT zorg bij Meander

Nadere informatie

Saldo, BVKZ, LOC, ZN, PFN, NZa, HHM, Wlz-uitvoerders CZ en Zilveren Kruis en VWS.

Saldo, BVKZ, LOC, ZN, PFN, NZa, HHM, Wlz-uitvoerders CZ en Zilveren Kruis en VWS. > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier

Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier Inleiding De werkgroep vraagverheldering 1 heeft zich het eerste half jaar gericht op de opdracht om eenduidigheid in proces, inhoud, en dossiervorming aangaande

Nadere informatie

Verslag Kick-off bijeenkomst Persoonsvolgende zorg Zuid- Limburg

Verslag Kick-off bijeenkomst Persoonsvolgende zorg Zuid- Limburg 1 / 5 Verslag Kick-off bijeenkomst Persoonsvolgende zorg Zuid- Limburg Circa 65 vertegenwoordigers van zorgpartijen, cliëntenorganisaties, het zorgkantoor CZ en het ministerie VWS kwamen op 7 december

Nadere informatie

Facilitering eigen regie

Facilitering eigen regie Congres Samen vernieuwen in de WMO, juni 2015 de kern van de transitie Facilitering eigen regie Hans Hendriks, programmamanager Cliënt in Regie Archipel Doelgroepen ouderen en mensen met chronische beperkingen

Nadere informatie

Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier

Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier Inleiding De werkgroep vraagverheldering heeft zich het eerste half jaar gericht op de opdracht om eenduidigheid in proces, inhoud, en dossiervorming aangaande

Nadere informatie

Cliëntondersteuning Wlz. 5 december 2016 Margré Romein, Zorgbelang ZH Suzanne Beekmans, MEE Rotterdam

Cliëntondersteuning Wlz. 5 december 2016 Margré Romein, Zorgbelang ZH Suzanne Beekmans, MEE Rotterdam Cliëntondersteuning Wlz 5 december 2016 Margré Romein, Zorgbelang ZH Suzanne Beekmans, MEE Rotterdam Zvw Zorgverzekeringswet Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning Jeugdwet (tot 18 jaar) Wlz Wet langdurige

Nadere informatie

OVERGANG TUSSEN DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN DE WET LANGDURIGE ZORG

OVERGANG TUSSEN DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN DE WET LANGDURIGE ZORG OVERGANG TUSSEN DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN DE WET LANGDURIGE ZORG Algemene toelichting De Rijksoverheid, de gemeenten en de zorgverzekeraars zijn samen verantwoordelijk voor de langdurige

Nadere informatie

Kwalitatieve monitor Persoonsvolgende zorg. Regio Zuid Limburg

Kwalitatieve monitor Persoonsvolgende zorg. Regio Zuid Limburg Kwalitatieve monitor Persoonsvolgende zorg Regio Zuid Limburg Inhoud 1. Doel en werkwijze... 3 2. Hoofdlijnen resultaten kwalitatieve monitor... 4 2.1 Respondenten... 4 2.2 Nagedacht over de komende jaren...

Nadere informatie

Agenda Welkom 9.30 Terugkoppeling vorige keer

Agenda Welkom 9.30 Terugkoppeling vorige keer Agenda 9.30 Welkom 9.30 Terugkoppeling vorige keer Project Transparant voor de klant (zilveren kruis) Informa@e gemeente, CIZ en verder 10.00-11.00 Presenta@e methodiek. 11.00-11.15 Wat levert dit op?

Nadere informatie

Vraagverheldering 7 februari 2017

Vraagverheldering 7 februari 2017 Vraagverheldering 7 februari 2017 1 Agenda 9.30 Welkom 9.30-10.00 Terugkoppeling Vraagverheldering opdracht, relaae met netwerk Wat is tot nu toe opgehaald en gedaan Project focus cliënt routes 10.00-10.45

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 29 538 Zorg en maatschappelijke ondersteuning Nr. 261 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor wijst u de weg

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor wijst u de weg Langdurige zorg thuis CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Doe de webcheck op www.ciz.nl om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Deze brochure is voor u

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 mei 2018 Betreft Oplossingen voor de zorgval

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 mei 2018 Betreft Oplossingen voor de zorgval > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel met het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Inhoudsopgave Hoe komt

Nadere informatie

Zorgbelang Brabant: samen werken aan betere zorg

Zorgbelang Brabant: samen werken aan betere zorg Zorgbelang Brabant: samen werken aan betere zorg WELKOM 10 oktober 2016 Gilze Rijen 2 Zorg Verandert Ontmoeting Informatie Ophalen van signalen Programma Kennismaking en inventarisatie vragen Informatie

Nadere informatie

Volledig Pakket Thuis (VPT) Thuis, maar met zorg als in een instelling

Volledig Pakket Thuis (VPT) Thuis, maar met zorg als in een instelling Volledig Pakket Thuis (VPT) Thuis, maar met zorg als in een instelling Weduwe met een VPT: 'Ik ben slecht ter been en heb door ziekte veel lichamelijke beperkingen. Alleen wonen leek niet meer te gaan.

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg in een instelling CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen met een indicatie voor opname in een zorginstelling

Nadere informatie

Plan van aanpak Experiment Persoonsvolgende Zorg regio Zuid Limburg. 29 januari Projectleider: Herre van Kaam

Plan van aanpak Experiment Persoonsvolgende Zorg regio Zuid Limburg. 29 januari Projectleider: Herre van Kaam Plan van aanpak 2018 Experiment Persoonsvolgende Zorg regio Zuid Limburg 29 januari 2018 Projectleider: Herre van Kaam Ondersteuning: Denise van Brenk 1 Inhoudsopgave Plan van aanpak 2018 1 Experiment

Nadere informatie

Volledig Pakket Thuis (VPT)

Volledig Pakket Thuis (VPT) Volledig Pakket Thuis (VPT) Thuis, maar met zorg als in een instelling Mensen met aandacht 'Ik ben blij met VPT' Manager Meander Thuiszorg: 'Met een Volledig Pakket Thuis kunnen klanten zo lang mogelijk

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Voordat u deze brochure leest Hebt u langdurige zorg nodig? Per 1 januari 2015 is er veel veranderd. In deze brochure

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 6 juni 2019 Betreft Maatwerk in de Wlz-zorg thuis

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 6 juni 2019 Betreft Maatwerk in de Wlz-zorg thuis > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg thuis (VPT/MPT) Het CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen die een indicatie hebben voor zorg uit de Wet langdurige

Nadere informatie

Langdurige zorg in een instelling. CZ zorgkantoor wijst u de weg

Langdurige zorg in een instelling. CZ zorgkantoor wijst u de weg Langdurige zorg in een instelling CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Wonen in een zorginstelling?

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel met het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Hoe komt u in aanmerking

Nadere informatie

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg Langdurige zorg thuis CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg Check www.ciz.nl of bel het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Inhoudsopgave Langdurige

Nadere informatie

Langdurige zorg in een instelling. CZ zorgkantoren wijst u de weg

Langdurige zorg in een instelling. CZ zorgkantoren wijst u de weg Langdurige zorg in een instelling CZ zorgkantoren wijst u de weg Doe de webcheck op www.ciz.nl om te kijken of u de zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Voor wie is deze brochure? Deze brochure

Nadere informatie

Reflectie zorgaanbieders, het zorgkantoor en onafhankelijke cliëntondersteuners in Zuid Limburg

Reflectie zorgaanbieders, het zorgkantoor en onafhankelijke cliëntondersteuners in Zuid Limburg Reflectie zorgaanbieders, het zorgkantoor en onafhankelijke cliëntondersteuners in Zuid Limburg Voor u ligt de beschrijvende evaluatie op het experiment Persoonsvolgende Zorg in Zuid Limburg. Deze evaluatie

Nadere informatie

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio Haaglanden

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio Haaglanden Marktanalyse 218 Sector Gehandicaptenzorg Regio Haaglanden 29-3-218 Marktanalyse regio Haaglanden Voor u ligt de marktanalyse 218 gehandicaptenzorg van CZ zorgkantoor regio Haaglanden. In de marktanalyse

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg Langdurige zorg nodig? De keuze is aan u! Hebt u blijvend, veel en vaak zorg nodig? En 24 uur per dag toezicht of zorg in de nabijheid

Nadere informatie

Persoonsvolgende bekostiging

Persoonsvolgende bekostiging Persoonsvolgende bekostiging Wat betekent dat voor mij? Rotterdam, 30 mei 2017 Wie ben ik? Dorien Kloosterman Beleidsmedewerker Langdurige zorg Wlz, Wmo, Jeugdzorg en ZVW Onderwijs, orthopedagogiek, zorg,

Nadere informatie

7 september Persoonvolgende zorg in de organisa4e

7 september Persoonvolgende zorg in de organisa4e 7 september Persoonvolgende zorg in de organisa4e 1 Agenda van vandaag 15.00 15.30 Hoe is de gastheer aan de slag met PVZ? 15.30-16.00 Update laatste ontwikkelingen 16.00 16.15 We krijgen bezoek! 16.15

Nadere informatie

Persoons Volgend Budget

Persoons Volgend Budget Persoons Volgend Budget Wie betaalt, bepaalt Archipel Zorggroep Miranda Wennekers, klantondersteuner Femke de Jong, programmaleider Eigen regie het gevoel van samen Even voorstellen Archipel zorggroep:

Nadere informatie

Bijeenkomst vraagverheldering 4 de bijeenkomst. 20 april 2017

Bijeenkomst vraagverheldering 4 de bijeenkomst. 20 april 2017 Bijeenkomst vraagverheldering 4 de bijeenkomst. 20 april 2017 Programma van vandaag 15:00 Voortgang en terugkoppeling vraagverheldering voorstel 16:00 Pauze 16:15 Voorbeelden van informabe aan cliënten

Nadere informatie

Vragen en aandachtspunten t.b.v. gesprek met Wendy van Herk (team coördinator WMO gemeente Eersel).

Vragen en aandachtspunten t.b.v. gesprek met Wendy van Herk (team coördinator WMO gemeente Eersel). Vragen en aandachtspunten t.b.v. gesprek met Wendy van Herk (team coördinator WMO gemeente Eersel). Bij zowel de achterban van de mantel zorgers, voor deze Erica Vaarkamp en Toinette van Unen als ook bij

Nadere informatie

VPT in de WMO. ZBz Partners Wij maken zorg gezond!

VPT in de WMO. ZBz Partners Wij maken zorg gezond! VPT in de WMO VPT in de Wijk 2 VPT in de Wijk is een volwaardig alternatief voor intramuraal wonen (verzorgingshuiszorg) In 2009 heeft het zorgkantoor aan Evean gevraagd om een oplossing te bedenken voor

Nadere informatie

Symposium dementie Samen anders denken, èn doen!

Symposium dementie Samen anders denken, èn doen! Symposium dementie Samen anders denken, èn doen! 7 februari 2019 Wegwijs in de route van Wmo/ZVW naar Wlz Nienke Boekhout en Jeanet Kraaij, Clientondersteuner Wlz en eigenaar van WlzClientondersteuning.nl

Nadere informatie

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio West-Brabant

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio West-Brabant Marktanalyse 218 Sector Gehandicaptenzorg Regio West-Brabant 29-3-218 Marktanalyse regio West-Brabant Voor u ligt de marktanalyse 218 gehandicaptenzorg van CZ zorgkantoor regio West- Brabant. In de marktanalyse

Nadere informatie

Langdurige zorg in een zorginstelling

Langdurige zorg in een zorginstelling Langdurige zorg in een zorginstelling Inhoud Hoe kiest u uw zorgaanbieder 3 Zorgleveringsovereenkomst en zorgplan 4 Uw rechten 5 Wachtlijst en wachtstatus 6 Betaling van de zorg 7 Verhuizen 8 Hebt u advies

Nadere informatie

Kijk, het fijne van Daalhof is dat je. echt je eigen gang kunt gaan, alles is in. de buurt. En als het nodig is of je hebt

Kijk, het fijne van Daalhof is dat je. echt je eigen gang kunt gaan, alles is in. de buurt. En als het nodig is of je hebt actief wonen actief wonen ons aanbod In zorglocatie Daalhof ligt het accent op zelfstandig en betaalbaar wonen met zorgvoorzieningen binnen handbereik. Gemak staat voorop. Ondanks de hoge graad van zelfstandigheid

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over veranderingen in de zorg

Veelgestelde vragen over veranderingen in de zorg Veelgestelde vragen over veranderingen in de zorg WMO - GEMEENTE Is het al officieel dat de Wmo ingaat op 1 januari 2015? Ja, met dien verstande dat 2015 een overgangsjaar wordt. Verandert het recht op

Nadere informatie

Elke locatie heeft een eigen karakter en. eigen specifieke diensten. Maar wel. allemaal vanuit de zorgvisie dat. mensen elkaar nodig hebben.

Elke locatie heeft een eigen karakter en. eigen specifieke diensten. Maar wel. allemaal vanuit de zorgvisie dat. mensen elkaar nodig hebben. uw zorg, onze zorg uw zorg, onze zorg mosae thuiszorg Mosae Thuiszorg is onderdeel van Mosae Zorggroep, samen met de zorglocaties Campagne, Daalhof, Scharwyerveld, Sint Gerlachus en Licht & Liefde. Elke

Nadere informatie

Onderzoek naar persoons volgende bekostiging - hoe gaat het daar mee? Een samenvatting in eenvoudige taal

Onderzoek naar persoons volgende bekostiging - hoe gaat het daar mee? Een samenvatting in eenvoudige taal Onderzoek naar persoons volgende bekostiging - hoe gaat het daar mee? Een samenvatting in eenvoudige taal LFB en Ieder(in) hebben onderzoek gedaan naar persoons volgende bekostiging (PVB). Ieder(in) en

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Verantwoorde en doelmatige zorg thuis

Informatiebijeenkomst Verantwoorde en doelmatige zorg thuis Informatiebijeenkomst Verantwoorde en doelmatige zorg thuis Programma Inleiding Achtergrond Het toetsingskader Doelgroep Planning Toets op verantwoorde zorg Toets op doelmatige zorg Proces Uitleg rekenmodule

Nadere informatie

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio Zeeland

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio Zeeland Marktanalyse 218 Sector Gehandicaptenzorg Regio Zeeland 29-3-218 Marktanalyse regio Zeeland Voor u ligt de marktanalyse 218 gehandicaptenzorg van CZ zorgkantoor regio Zeeland. In de marktanalyse vindt

Nadere informatie

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio Zuid-Hollandse eilanden

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio Zuid-Hollandse eilanden Marktanalyse 218 Sector Gehandicaptenzorg Regio Zuid-Hollandse eilanden 29-3-218 Marktanalyse regio Zuid-Hollandse eilanden Voor u ligt de marktanalyse 218 gehandicaptenzorg van CZ Zorgkantoor regio Zuid-Hollandse

Nadere informatie

Agenda Welkom 9.30 Presenta2e Linda Konkelaar Hoe verloopt contact met clienten 9.40 Terugkoppeling werkgroepen

Agenda Welkom 9.30 Presenta2e Linda Konkelaar Hoe verloopt contact met clienten 9.40 Terugkoppeling werkgroepen Agenda 9.30 Welkom 9.30 Presenta2e Linda Konkelaar Hoe verloopt contact met clienten 9.40 Terugkoppeling werkgroepen 11.00 Afspraken nieuwe ac2es, de prak2jk in 11.30 Afslui2ng 1 Toestroom cliënten netwerk

Nadere informatie

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio Zuidoost-Brabant

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio Zuidoost-Brabant Marktanalyse 218 Sector Gehandicaptenzorg Regio Zuidoost-Brabant 29-3-218 Marktanalyse regio Zuidoost-Brabant Voor u ligt de marktanalyse 218 gehandicaptenzorg van CZ zorgkantoor regio Zuidoost- Brabant.

Nadere informatie

Persoonsvolgende zorg in regio Rotterdam

Persoonsvolgende zorg in regio Rotterdam Persoonsvolgende zorg in regio Rotterdam Voor u ligt de beschrijvende evaluatie op het experiment Persoonsvolgende Zorg in Rotterdam. Deze evaluatie is aanvullend op de ervaringen van de cliënten die worden

Nadere informatie

Dagbehandeling Psychogeriatrie/dementie. (Specialistische) dagbehandeling voor mensen met een dementie en/of geheugen/gedragsproblematiek

Dagbehandeling Psychogeriatrie/dementie. (Specialistische) dagbehandeling voor mensen met een dementie en/of geheugen/gedragsproblematiek Dagbehandeling Psychogeriatrie/dementie (Specialistische) dagbehandeling voor mensen met een dementie en/of geheugen/gedragsproblematiek 2 1: Doelgroep. Dagbehandeling Psychogeriatrie is bedoeld voor ouderen

Nadere informatie

Bijdrage van de AWO aan Kwaliteit van de Ouderenzorg

Bijdrage van de AWO aan Kwaliteit van de Ouderenzorg Bijdrage van de AWO aan Kwaliteit van de Ouderenzorg Prof. Dr. Jan Hamers Academische Werkplaats Ouderenzorg Wat is de werkplaats? Hoe werken we? Wat is de opbrengst? Academische Werkplaats Ouderenzorg

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Langdurige zorg nodig? De keuze is aan u! Hebt u blijvend, veel en vaak zorg nodig? En 24 uur per dag toezicht of zorg in de nabijheid nodig?

Nadere informatie

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor wijst u de weg

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor wijst u de weg Langdurige zorg thuis CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Langdurige zorg thuis nodig? De

Nadere informatie

Zorginkoop Wlz 2017. Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017. April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam

Zorginkoop Wlz 2017. Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017. April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam Zorginkoop Wlz 2017 Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017 April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam Inkoopplan Jaarlijks bepalen we onze inkoopdoelen die

Nadere informatie

Zorgkantoor en cliëntenraden Groningen, Twente & Arnhem

Zorgkantoor en cliëntenraden Groningen, Twente & Arnhem Zorgkantoor en cliëntenraden 2017 Groningen, Twente & Arnhem Programma Wet langdurige zorg en het zorgkantoor Presentatie ondersteuner cliëntenraden (alleen in regio Arnhem) Presentatie Onafhankelijk cliëntondersteuner

Nadere informatie

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio Zuid-Limburg

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio Zuid-Limburg Marktanalyse 218 Sector Gehandicaptenzorg Regio Zuid-Limburg 29-3-218 Marktanalyse regio Zuid-Limburg Voor u ligt de marktanalyse 218 gehandicaptenzorg van CZ zorgkantoor regio Zuid- Limburg. In de marktanalyse

Nadere informatie

Niet kunnen zien heeft zijn voor- en. nadelen. Ik ben eraan gewend. Ik zie. andere dingen. Maar nu ik wat ouder. word, is het wel zo prettig dat ik

Niet kunnen zien heeft zijn voor- en. nadelen. Ik ben eraan gewend. Ik zie. andere dingen. Maar nu ik wat ouder. word, is het wel zo prettig dat ik bijzondere zorg bijzondere zorg ons aanbod Met warmte omgeven. Dat horen we vaak over Licht & Liefde. En een bijzondere zorglocatie. Want volledig gespecialiseerd in zorg aan blinden en slechtzienden.

Nadere informatie

Marktanalyse 2018 Zuid-Limburg

Marktanalyse 2018 Zuid-Limburg Marktanalyse 2018 Zuid-Limburg 28-03-2018 Marktanalyse regio Zuid-Limburg Voor u ligt de marktanalyse 2018 Verpleging en Verzorging van CZ zorgkantoor regio Zuid- Limburg. In de marktanalyse vindt u informatie

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015

Rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015 Z Rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015 Maart 2015 In opdracht van het Transitiebureau Wmo Team Kennisnetwerk Wmo Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Over het onderzoek 3 3. De resultaten 4 3.1 Omvang deelnemende

Nadere informatie

Langdurige zorg thuis 2016

Langdurige zorg thuis 2016 Langdurige zorg thuis 2016 Inhoud Rol van het zorgkantoor 3 Zorg thuis 4 Hoe kiest u uw zorgaanbieder? 5 Vormen van zorg thuis 6 Uw rechten 7 Wachtlijst en wachtstatus 8 Zorgleveringsovereenkomst en zorgplan

Nadere informatie

IVVU, 18 februari 2015 Herma Oosterom. Wet langdurige zorg

IVVU, 18 februari 2015 Herma Oosterom. Wet langdurige zorg IVVU, 18 februari 2015 Herma Oosterom Wet langdurige zorg Wet langdurige zorg Hoofdlijnen Wlz Inzet ActiZ Overgangsregeling Indicatiestelling Bekostiging Wlz uitvoerder Subsidieregelingen Overzicht verschillen

Nadere informatie

Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam

Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam In Rotterdam wonen veel actieve senioren. Bent u één van hen? Voor u wil Lelie zorggroep graag het bruisende middelpunt van de wijk zijn! Wij doen dit door activiteiten

Nadere informatie

HET INDIVIDUEEL PERSOONSVOLGEND BUDGET. De wereld op zijn kop!

HET INDIVIDUEEL PERSOONSVOLGEND BUDGET. De wereld op zijn kop! HET INDIVIDUEEL PERSOONSVOLGEND BUDGET De wereld op zijn kop! De wereld op zijn kop! - maatwerk zorg - grotere zorgvrager tevredenheid - grotere medewerker tevredenheid - maatwerk financiering 2003: Functie

Nadere informatie

Voordat wij op specifieke onderwerpen ingaan enkele opmerkingen over de notitie in zijn algemeen.

Voordat wij op specifieke onderwerpen ingaan enkele opmerkingen over de notitie in zijn algemeen. Gemeente Delft t.a.v. het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 78 2600 ME Delft Betreft: Advies notitie Dagbesteding Datum: 27 maart 2017 Geacht College, Onlangs ontvingen wij van u de notitie

Nadere informatie

Langdurige zorg in een zorginstelling 2016

Langdurige zorg in een zorginstelling 2016 Langdurige zorg in een zorginstelling 2016 Inhoud Hoe kiest u uw zorgaanbieder? 3 Uw rechten 4 Wachtlijst en wachtstatus 5 Zorgleveringsovereenkomst en zorgplan 6 Betaling van de zorg 7 Verhuizen 8 Klachten

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden. Wet Langdurige Zorg 11 april 2019

Bijeenkomst cliëntenraden. Wet Langdurige Zorg 11 april 2019 Bijeenkomst cliëntenraden Wet Langdurige Zorg 11 april 2019 Programma - 14.00-14.15 Opening en inleiding - 14.15-14.30 Kwaliteitskaders V&V en GZ - 14.30 14.45 Wat doet het zorgkantoor voor de klant? -

Nadere informatie

Dagbesteding. Groepsbegeleiding buitenshuis voor zelfstandig wonende ouderen

Dagbesteding. Groepsbegeleiding buitenshuis voor zelfstandig wonende ouderen Dagbesteding Groepsbegeleiding buitenshuis voor zelfstandig wonende ouderen 1: Doelgroep Dagbesteding biedt de deelnemers niet alleen een prettige invulling van de dag, maar ook structuur en activering

Nadere informatie

Handreiking inzake verhuizing van ouderen naar een andere woonlocatie.

Handreiking inzake verhuizing van ouderen naar een andere woonlocatie. Handreiking inzake verhuizing van ouderen naar een andere woonlocatie. A. Noodzakelijke verhuizing van ouderen uit hun verzorgings- of verpleeghuis - hoe wordt dit zo goed mogelijk begeleid? In deze handreiking

Nadere informatie

Resultaten onderzoek cop smakelijk

Resultaten onderzoek cop smakelijk Resultaten onderzoek cop smakelijk Partnerorganisaties van de Brabantse proeftuin dementie signaleren een probleem bij (alleenstaande) mensen met dementie en het nuttigen van maaltijden. Die organisaties

Nadere informatie

Dagbesteding. Groepsbegeleiding buitenshuis voor zelfstandig wonende ouderen

Dagbesteding. Groepsbegeleiding buitenshuis voor zelfstandig wonende ouderen Dagbesteding Groepsbegeleiding buitenshuis voor zelfstandig wonende ouderen 2 1: Doelgroep Dagbesteding biedt de deelnemers niet alleen een prettige invulling van de dag, maar ook structuur en activering

Nadere informatie

Plan van aanpak Kwalitatieve monitor experiment persoonsvolgende zorg in de regio s Rotterdam en Zuid-Limburg

Plan van aanpak Kwalitatieve monitor experiment persoonsvolgende zorg in de regio s Rotterdam en Zuid-Limburg Plan van aanpak Kwalitatieve monitor experiment persoonsvolgende zorg in de regio s Rotterdam en Zuid-Limburg Enschede, 21 maart 2017 SH/17/0643/qmexpv drs. Maartje Hanning dr. Patrick Jansen ir. Nienke

Nadere informatie

!7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG

!7: ZORG 'EHANDICAPTENZORG !7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE De inkoop van gehandicaptenzorg in 2015 1 Als het nodig is heb je recht op langdurige zorg. Denk aan thuiszorg, verblijf in een verpleeg-

Nadere informatie

VPT in de Wijk. Succesvolle WMO Businesscase voor de toekomst. Steven Schoorl. 13 juni :30-14:30. ZBz Partners Wij maken zorg gezond!

VPT in de Wijk. Succesvolle WMO Businesscase voor de toekomst. Steven Schoorl. 13 juni :30-14:30. ZBz Partners Wij maken zorg gezond! VPT in de Wijk Succesvolle WMO Businesscase voor de toekomst 13 juni 2013 13:30-14:30 Steven Schoorl Extramuraliseren 2 Maatregelen om de kosten voor ouderenzorg te beheersen Regelgeving wordt gebruikt

Nadere informatie

Langdurige Zorg Kwaliteit &klantgerichtheid. Cliëntenraden en Menzis Zorgkantoor

Langdurige Zorg Kwaliteit &klantgerichtheid. Cliëntenraden en Menzis Zorgkantoor Langdurige Zorg 2018 Kwaliteit &klantgerichtheid Cliëntenraden en Menzis Zorgkantoor Menzis Zorgkantoren Arnhem, Groningen, Twente Inwoners in de drie regio s 2,15 miljoen Klanten in Wlz-zorg (augustus

Nadere informatie

Langdurige zorg: evaluatie van het eerste jaar onafhankelijke ondersteuning van cliënten met een WLZ-indicatie of hun vertegenwoordigers

Langdurige zorg: evaluatie van het eerste jaar onafhankelijke ondersteuning van cliënten met een WLZ-indicatie of hun vertegenwoordigers Langdurige zorg: evaluatie van het eerste jaar onafhankelijke ondersteuning van cliënten met een WLZ-indicatie of hun vertegenwoordigers Sinds 1 januari 2015 hebben cliënten met een WLZ-indicatie het recht

Nadere informatie

Marktanalyse 2017 Zuid-Limburg

Marktanalyse 2017 Zuid-Limburg Marktanalyse 2017 Zuid-Limburg 30-03-2017 Marktanalyse regio Zuid-Limburg Voor u ligt de marktanalyse 2017 Verpleging en Verzorging van CZ Zorgkantoren regio Zuid-Limburg. In de marktanalyse vindt u informatie

Nadere informatie

Jeu de boules spelen in de zomer. Sjiek. vind ik dat. Lekker in het zonnetje. Praten met wat kameraden en flauwekul. maken. En als het te warm wordt,

Jeu de boules spelen in de zomer. Sjiek. vind ik dat. Lekker in het zonnetje. Praten met wat kameraden en flauwekul. maken. En als het te warm wordt, zorgeloos wonen zorgeloos wonen ons aanbod Campagne ligt aan een prachtig park in de gelijknamige villawijk. Wonen en zorg op stand in een aangename sfeer en ingericht naar de eisen van deze tijd. U legt

Nadere informatie

1. Bijlage I: Regeling crisisopname

1. Bijlage I: Regeling crisisopname 1. Bijlage I: Regeling 15.1 Algemene uitgangspunten Zorgkantoren zijn verantwoordelijk voor: het formuleren van eenduidig beleid op het gebied van en informeren betrokken ketenpartijen hierover; V&V: het

Nadere informatie

Centrum voor slechtzienden Parkstad. Specialistische dagbehandeling op maat

Centrum voor slechtzienden Parkstad. Specialistische dagbehandeling op maat Centrum voor slechtzienden Parkstad Specialistische dagbehandeling op maat Centrum voor slechtzienden Parkstad 1. Doelgroep Het activiteitencentrum is bedoeld voor ouderen met een visuele beperking en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 104 Langdurige zorg Nr. 147 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT De leden Bergkamp en Agema hebben in hun motie

Nadere informatie

Programma 18 november 2014

Programma 18 november 2014 Programma 18 november 2014 19.30 uur Welkom voorzitter 19.35 uur Veranderingen in de zorg Henk Procé, gemeente 19.50 uur PGB 2015 in Zwolle 20.00 uur Veranderingen PGB Bianca van Venetiën SVB 20.30 uur

Nadere informatie

Platform Maatschappelijke Ondersteuning Jaarverslag 2012

Platform Maatschappelijke Ondersteuning Jaarverslag 2012 Platform Maatschappelijke Ondersteuning Jaarverslag 2012 Jaar van 'oprichting' Wij behartigen uw belangen zodat ook u mee kunt doen! Platform Maatschappelijke Ondersteuning Opgericht: 20 juni 2012 Adres:

Nadere informatie